Sabtu, 13 Oktober 2018

Kronologi Najib VS Lim Kit Siang - Mohamad Jamalee.

Mohamad Jamalee | NAJIB LAPOR NAJIB

Bagi yang tak mengikuti apa kisahnya, ini kronologi peristiwa:

1. Lim Kit Siang tuduh Najib terlibat pembunuhan Teoh Beng Hock, Altantuya dan Hussain Najadi.

2. Najib kata dia tak terlibat.

3. LKS tak puas hati dan kata akan minta gomen mulakan siasatan baru.

4. Najib kata dia setuju dan dia mohon ia dipercepatkan.

5. LKS u-turn kata dia takkan buat dan kalau Najib ikhlas, Najib sendiri dah biat siasatan masa dia PM.

6. Najib kata zaman dia PM memang ada siasatan dan siasatan dapati dia tak bersalah. Pembangkang masa tu juga yang tak puas hati. Kata mahkamah kena beli. Jadi buatlah sekarang ketika pembangkang dah jadi gomen.

7. LKS taichi lagi kata Najib tak faham dan tak rasional.

8. Najib boring, dia kata nanti dia suruh pembantu dia sendiri lapor pasal diri dia dekat polis.

Kesimpulan : Najib lapor Najib.

Ok. Kenapa den up pasal benda ni ada 2 sebab.

Pertamanya den faham rasa frustration orang menuduh kita bertahun-tahun, cerita buruk apa semua bagai tapi bukti satu apa pun yillek. Cerita pasal TP makan dedak amik dana apa benda semua ni dah selalu kena.

Dijaja cerita tu diseluruh pelusuk media sosial tapi bila diminta bukti, bersembunyi, taichi, pusing sana pusing sini. Dijemput datang ke pejabat untuk tengok akaun sendiri pun depa tak nak.

Its frustrating and annoying.

Keduanya, den menulis benda ni sebab Najib ni selalu dicop sebagai kepit dan 'no balls'. Meh den share sikit pandangan den.

Den antara orang yang sangat vokal menyokong Tun M di media sosial dulu semasa Tun serang Pak Lah. Lebih-lebih lagi dengan cerita Budak Tingkat 4, den pun berapi-api setuju Pak Lah step down.

Lepas tu Najib naik.

Den punya doa masa Najib naik tu cuma satu; "Berikan Malaysia seorang pemimpin sekuat Tun Dr Mahathir."

Yes, awal tu den macam korang jugak. Mashaa Allah lembiknya Najib ni. Tak garang, tak vokal, kepit-kepit, ucapan pun tak ummphh..

Den sebagai advokator untuk sejarah Melayu diangkat dan segala yang termaktub di dalam perlembagaan diperkasakan, pada awalnya amatlah tak puas hati dengan Najib ni.

Tapi apa yang mengubah persepsi den adalah fakta bahawa Najib ni bab ekonomi (ada orang panggil Najibnomics) dan bab 'foreign diplomacy' tersangatlah power.

Den tengok fakta-fakta ekonomi:

- Zaman Najib rizab negara naik malah pegangan ekuiti PNB yang mewakili Bumiputera pun naik.


- SSM mencatatkan kenaikan jumlah syarikat Bumiputera tumbuh macam cendawan.


- Banyak agensi-agensi usahawan Bumiputera dan dana disediakan.


- Bantuan kewangan kepada marhaen bawahan termasuk nelayan, petani dan peladang banyak diberikan yang rata-ratanya Bumiputera dapat.


- Skim perumahan dilaksanakan.


- Pusat pendidikan yang fokus pada TVET, Kolej Komuniti dan sebagainya diwujudkan sebagai sebahagian bantuan Bumiputera.


- Najib pun mengamalkan sikap terbuka, dari aspek berdagang sampailah aspek kebebasan bersuara.


- Hubungan antarabangsa menjadi baik.


- Dan macam-macam lagi.


Den dan keluarga memang beza kehidupannya. Dari keluarga susah, alhamdulillah den, adik, arwah abang, bapak dan mama, kehidupan bertambah baik.

Benda tu buat den fikir...

Pemimpin yang kuat ni tak semestinya dia kena pandai berucap, suara kena degor-degor, ayat kena tajam dan lantang. Pemimpin yang baik ni adalah pemimpin yabg buat kerja.

Yang tunjukkan melalui kerja-kerja yang dia buat dan persetankan apa orang nak cakap pasal diri dia.

Eh bukan calang-calang orang dapat reverse timebomb negara, beli balik semua IPP dan konsesi tol yang berat sebelah tau. Tumpu pada prasarana dan infra rakyat, dan bukan gedung-gedung elit untuk orang kaya-kaya saja nikmati. Bukan semua pemimpin yang nak kongsi kekayaan negara dengan rakyat tau.

Bertahun-tahun pemimpin negara cerita pasal GST tapi tak berani buat, dia selamba buat walaupun tau tak popular tetapi sangatlah perlu untuk memastikan ekonomi negara pacu ke depan. Rata-rata bisnes berkembang bawah dia.

Itu yang buat den akui Najib ni pemimpin yang baik.

Bukan pemimpin terbaik sepanjang zaman, bukan tak ada cacat cela, bukan tak ada kelemahan. Tapi overall, dia jaga Malaysia dan rakyatnya dengan baik.

Kalah Najib ni bab persepsi dan imej je lah. Nampak lembik.

Lebih teruk lagi orang keliling dia dan orang yang dapat segala kemudahan sebab diorang pun tak backup dia. Plus pasal 1MDB tulah yang den masih berpegang pada kepercayaan den bahawa its a corporate shit. Nothing more nothing less.

Pada den sekurang-kurangnya Najib tak senyapkan apa yang jadi macam syarikat-syarikat besar lain yang lepas di bail out pun gagal. Najib tukar Arul Kanda untuk jaga dan bisnes mula nak nampak kembali ok.

Tapi tulah.. Sayangnya baru nak tunjukkan hasil optimum lepas siap TRX. Tak sempat..

Apa pun, ni dia dah lapang, kerjanya kuat troll pulak. Tajam pulak tu.

Hari ni troll level dewa-dewa, NAJIB LAPOR NAJIB.

Good luck DS. - 13 Oktober 2018.

Share this

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...