Telegram PH http://t.me/beritapolitikmalaysia

Laporan yang tersiar tidak semestinya mewakili pandangan pihak pentadbir halaman.

Sabtu, 4 Julai 2015

Kerana Salahkan Mahathir Dalam Skandal Terbaru, Najib Dikutuk KAW2 Di Laman Sosial - Najib Mahu Saman WSJ, WSJ Pertahankan Dakwaan.

Semalam, kecoh.

Ada dua cerita. Pertama mengenai Najib. Kedua, mengenai Rosmah. Tapi part Rosmah kita tulis lain. Kita buka cerita tentang Najib dulu.

SR dan WSJ mendedahkan bahawa sejumlah wang pembayar cukai bertujuan pelaburan luar negara dimasukkan ke dalam account bank Najib. Acc bank peribadi. Cawangan Ambank. No account bank pun ada sekali. Semua complete.

Wang tersebut dipindah mengikut patern tertentu sebelum dimasukkan ke dalam account bank Najib.

WSJ dan SR tak dedahkan sumber dan bukti dokumentasi (setakat ini la) tetapi penulisan mereka viral dan mendapat perhatian pembaca khususnya rakyat Malaysia. 

Kenapa rakyat Malaysia lebih selesa mempercayai pendedahan tersebut tanpa meneliti semua bukti2 yang ada? 

Jawapannya mudah. Kredibliti Najib sudah lama tercalar. Apabila seseorang yang dianggap jahat oleh rakyat Malaysia, dikatakan melakukan kejahatan lagi, sudah tentu la secara automatik mereka mempercayai sebaran berkenaan kerana dalam mindset mereka, orang yang dikatakan melakukan kejahatan itu ialah jahat, jadi nak tunggu bukti apa lagi sebab dia tue memang jahat. Lainla kalau orang yang dituduh melakukan kejahatan itu orang baik, sudah tentu la mereka akan bersangka baik dan menunggu bukti lanjut sebelum bersedia dengan persepsi seterusnya.

Susulan dari pendedahan tersebut, Najib tampil menafikan dakwaan. Selepas PMO menafi, 1MDB menafi, Najib mengambil pendekatan yang serupa di laman FB. Dia menafikan semua tuduhan terbaru yang dilemparkan ke atasnya dan membuat perakuan bahawa akan menggunakan tindakan undang2 ke atas pihak2 yang menuduh dia tanpa mengemukakan sebarang bukti konkrit.

Ketika menafikan tuduhan, Najib menyelit nama Mahathir. Apa yang Najib cuba bayangkan ialah, Mahathir ialah tangan ghaib dibalik tuduhan yang berlaku.

Berikut apa yang Najib sebut di media sosial ;


Mahathir dibayangkan ;

1. Bertindak kerana Najib enggan menurut kehendaknya dalam soal pentadbiran negara

2. Berpakat dengan pihak tertentu bagi sabotaj pentadbiran Najib

3. Seterusnya akan terus mendesak agar Najib berundur dari jawatan meskipun dilantik secara demokrasi.

Tindakan tidak cerdik Najib ini akhirnya memakan diri. 

Kenapa?

Walaupun yang SHARE sudah memasuki 2,000 ++ tetapi lebih ramai yang SHARE dengan niat MENGUTUK TINDAKAN NAJIB mengheret Mahathir dalam skandal terbarunya.

Seperti yang kita sedia maklum. Sejak kebelakangan ini, tv3 dan media arus perdana digunakan untuk mengkritik dan mencalar imej Mahathir. Kejap2 kutuk pasal PROTON. Kejap2 kutuk pasal kroni2 yang berkaitan Mahathir. Dan setiap kali Najib atau pentadbiran BN dipalitkan skandal, modal mereka hanya menyalahkan Mahathir itu Mahathir ini. Berbanding memberikan jawapan solid atas dakwaan yang timbul, mereka lebih selesa menyalahkan Mahathir atas segala2nya. 

Perkara yang sama turut berlaku dalam penafian terbaru Najib.
Mahathir sekali lagi diheret dalam penafian tersebut.
Najib bukan sahaja gagal memberikan jawapan yang menyakinkan bahkan menyalahkan Mahathir disebalik dakwaan. Susulan dari kenyataan itu, 95% komen di FB Najib sejak semalam hanyalah berbaur kutukan, kritikan, makian, hinaan, cercaan dan ejekan terhadap pentadbiran Najib Razak.

Bukan 10%.
Bukan 50%.
Tetapi 95% dari komen2 yang ada.


 
Setakat ini komen hampir mendekati ke angka 8,000. Dan 5% yang memuji pentadbiran Najib pula hanya datang dari seorang dua individu yang sama di mana 2.5% komen datang dari Hamidah Abdullah.

Tak henti2 la dia dok ulang2.

I love PM.
Sayangi pemimpin.
Hormati pemimpin kita.
Blablablabla. Macam orang kena sawan jek aku tengok sorang2 kat situ. Semua malas layan dia. Sambung kutuk Najib lagi best kot.

KAH KAH KAH

Konklusinya, rakyat tak percaya pada apa jua penjelasan Najib. 
Dan rakyat bertambah meluat jika Najib berterusan alih kesalahan ke atas bahu Mahathir.
Patern ini cukup dibenci rakyat kerana Anwar turut mendapat simpati marhaen apabila BN pernah bersikap mengalih semua kesalahan ke atas bahunya suatu ketika dahulu. Seperti tidak belajar dari sejarah, BN mengulang keadaan yang sama. 

Perlu Najib jawab kepada tuduhan.
Jika saman itu caranya, sila saman. Dan memang itu yang Najib mahu lakukan.
Tetapi WSJ dalam kenyataan terbaru mempertahankan dakwaannya.

Kata WSJ ;

1. Sumber kami kukuh, laporan kami benar.
2. Hasil siasatan kami menunjukkan wang2 itu semua berakhir di dalam acc bank Najib.
3. 5 deposit berasingan dengan nilai setinggi USD 700 juta.
4. Kesemuanya dipindahkan ke acc Najib.
5. Kami ada dokumen yang diperlukan.
6. Kami mempertahankan dakwaan.
7. Pentadbiran Najib tidak menjawab kepada persoalan yang timbul, iaitu kenapa wang2 itu semua berakhir di acc peribadi Najib sebaliknya menuduh musuh politik mencipta cerita.
8. Penafian hanya berkisar Najib tidak mengguna sebarang dana kerajaan untuk tujuan peribadi.

Yes. Penafian Najib agak fishy.

- Dia tak nafikan no acc bank. Boleh aku assume itu memang no acc bank dia yang tersebar?

- Najib tak menafikan jumlah wang yang dilaporkan SR dan WSJ. Boleh aku assume jumlah itu benar?

- Najib tak menafikan bahawa ada pihak kedua berhak urus acc bank dia. Boleh aku assume Nik memang individu bertanggungjawab untuk incharge acc bank dia?

Bila aku berfikir secara teliti. Mustahil juga untuk Najib bersikap cuai. Ini acc bank dia, atas nama dia, yang mana anytime boleh track asal kita duduk dalam perbankan.

Mustahil untuk Najib tidak aware akan situasi tersebut.

Jadi, jika dikatakan ada yang betray Najib untuk dedah maklumat tersebut, bagaimana?

Di sekeliling Najib, bukan semuanya setia di belakangnya juga.

Maklumat macam neh orang luar takan boleh tahu melainkan pihak yang terlibat dalam transaksi dan pihak yang duduk dalam perbankan tersebut.

Jika aku tak salah jangkaan, first, Najib akan kesan dulu siapa yang berperanan sabotaj dia dari dalam. Kedua, Najib akan menjejaki individu tersebut dan pastikan apa maklumat yang dia ada terlebih dahulu. Ketiga, Najib akan guna cara rundingan damai (wang) bagi counter persepsi secara baik dulu. Keempat, jika gagal, permainan yang lebih dasat akan berlaku sesama mereka. Kita akan mungkin dihidangkan dengan drama demi drama, babak demi babak, cerita demi cerita, yang mana kita sendiri pun akan terkeliru antara fakta dan auta.

Percayalah cakap aku. Ini hanya permulaan. 

Kbai.

Jumaat, 3 Julai 2015

Ini Jawapan Yayasan PATRIOT Berkenaan Penjualan Plat PATRIOT SERIES.


Setelah dikritik kaw2 oleh pelbagai lapisan masyarakat akhirnya pihak yang bertanggungjawab menguruskan penjualan plat khas - PATRIOT SERIES tampil dengan kenyataan media. Surat dihantar kepada beberapa agensi berita termasuk Malaysiakini untuk edaran umum. Baca point2 mereka dan terpulang la korang nak percaya ke taknak.

Baca ;

Kekeliruan dan kontroversi plat “Patriot” berpunca selepas manipulasi fakta oleh pihak yang tidak bertanggungjawab dan ia menjadi lebih parah apabila dipolitikkan oleh ahli Parlimen Kluang, Liew Chin Tong dan ahli Parlimen Taiping Nga Kor Ming.

Namun kenyataan mereka yang disiarkan melalui lamanMalaysiakini mengandungi fakta tidak tepat dan telah di putar belit sekaligus mewujudkan persepsi negatif ke atas Yayasan Patriot Negara Malaysia (YPNM).

Plat “Patriot” merupakan inisiatif YPNM bertujuan untuk mempromosi semangat patriotisme di kalangan rakyat Malaysia tanpa mengira kaum dan fahaman politik.

Hasil penjualan plat tersebut akan dimanfaat untuk melaksanakan program dan aktiviti patriotisme secara menyeluruh membabitkan pelbagai agensi di seluruh Negara.

Berikut adalah penjelasan bagi setiap dakwaan yang telah ditimbulkan.

Dakwaan 1:

Projek RM10 juta, JPJ hanya diberi RM1 juta.

Fakta:

Kenyataan ini tidak tepat. Nilai RM10 juta adalah sasaran jualan plat “Patriot”bukannya keuntungan atau nilai projek yang dianugerahkan secara terus kepada YPNM.

Pembayaran RM1 juta kepada JPJ adalah syarat asas selepas kelulusan plat siri khas tanpa mengira keuntungan atau kerugian yang dihadapi oleh YPNM.

Justeru, sebarang risiko ditanggung sepenuhnya YPNM tanpa melibatkan pihak kerajaan.

Dakwaan 2:

Datuk Seri Hishammuddin Tun Hussein menganugerahkan kelulusan plat “Patriot” kepada YPNM melalui rundingan langsung.

Fakta:

Dakwaan bahawa YPNM mendapat kelulusan dari rundingan langsung dengan Datuk Seri Hishammuddin Tun Hussein yang merupakan pemangku menteri pengangkutan (ketika itu) adalah tidak benar.

YPNM membuat permohonan kepada Kementerian Pengangkutan Malaysia pada tahun 2013 dan mendapat kelulusan selepas dua tahun permohonan dibuat iaitu pada awal tahun 2015.

Selain plat “Patriot”, terdapat lebih 25 plat siri khas yang telah diluluskan sebelum ini.

Dakwaan 3:

Pendapatan JPJ adalah wang rakyat, hasil penjualan plat “Patriot” juga adalah wang rakyat. Ini adalah kerugian kepada negara.

Fakta:

Plat “Patriot” merupakan inisiatif Yayasan Patriot Negara Malaysia sepenuhnya, JPJ tidak pernah ada perancangan untuk mengeluarkan plat khas siri “Patriot”.

YPNM tidak menggunakan sebarang peruntukan dari mana-mana agensi kerajaan atau wang rakyat.

Justeru, tuduhan pihak JPJ mengalami kerugian adalah tidak benar kerana agensi berkenaan tetap menerima bayaran RM1 juta sama ada YPNM berjaya atau gagal menjual plat tersebut.

Bermakna JPJ, rakyat dan negara tidak mengalami sebarang kerugian seperti yang didakwa.

Dakwaan 4:

YPNM berkait dengan kroni Umno.

Fakta:

Brigadier Jeneral (B) Datuk Husainay Hashim memegang jawatan pengerusi YPNM berdasarkan latar belakang beliau yang berkhidmat selama 33 tahun dalam Angkatan Tentera Malaysia (ATM).

Idea penubuhan YPNM tercetus selepas insiden Lahad Datu dimana beliau bimbang dengan perpecahan di kalangan rakyat Malaysia kerana perbezaan ideologi politik.

Beliau bukanlah kroni Umno, pelantikan sebagai setiausaha kerja Umno dari tahun 2004 hingga 2008 atas pelawaan mantan perdana menteri Tun Abdullah Ahmad Badawi.

YPNM ditubuhkan bermatlamat untuk memberi kesedaran dan memupuk semangat patriotisme di kalangan rakyat Malaysia tanpa mengira kaum.

Ahli Jawatan Kuasa dan sukarelawan YPNM terdiri daripada pelbagai latar belakang politik dan kaum.

Dakwaan 5:

YPNM mewakili JPJ untuk melelong plat “Patriot”.

Fakta:

Dakwaan YPNM mewakili JPJ untuk “melelong” plat PATRIOT adalah tidak benar. Sebaliknya YPNM diberi kelulusan menjual plat Patriot 1 sehingga Patriot 9999 di mana terpulang kepada YPNM untuk melaksanakan kaedah penjualan yang dirasakan sesuai.

Soalan:

Siapakah yang menguruskan hasil penjualan plat “Patriot” dan bagaimana ia dibelanjakan?

Jawapan:

Semua pendapatan yang bakal diperoleh hasil penjualan plat “Patriot” disalurkan ke akaun amanah milik YPNM bagi membiayai setiap aktiviti dan program bagi menyemarakkan semangat patriotisme di kalangan rakyat Malaysia melibatkan semua lapisan masyarakat di seluruh negara.

Bagi maklumat lanjut program yang dirancang oleh YPNM boleh dirujuk di laman web rasmi Patriot.

Sebagai sebuah yayasan, YPNM bersikap terbuka di mana kami mengalu-alukan sebarang cadangan, kritikan, dan teguran namun ia harus berasas.

Sebarang pertanyaan sila hubungi Sekretariat YPNM di talian: 019-4475555


YAYASAN PATRIOT NEGARA MALAYSIA (YPNM)

Pendedahan Mesti Baca - Dana 1MDB Dimasukkan Ke Dalam Acc Bank Peribadi Najib Dedah SR - 1MDB Nafi.

Hmm.

Pendedahan yang lebih dasat dari SR.

Berikut dipaparkan point2 SR ;

1. Para penyiasat skandal 1MDB telah menemui beberapa bukti lagi yang mengaitkan peranan Najib Razak dalam isu 1MDB.

2. Beberapa siri pindahan wang yang melibatkan dana 1MDB telah dimasukkan ke dalam acc bank peribadi Najib di Malaysia. Transaksi itu melibatkan 42 juta ringgit, satu dana yang menyamai dengan jumlah pelaburan 1MDB.

3. Pindahan wang itu datang dari SRC International dan melalui beberapa frasa traksaksi sebelum dimasukkan ke dalam account bank peribadi Najib di Ambank.

4. Bahkan sejumlah wang juga dimasukkan ke dalam account yang sama sebelum PRU menjelang tiba. Transaksi itu pula melibatkan wang sebanyak 2.6 billion ringgit.

5. Sebelum itu berlaku satu perjanjian perniagaan antara Malaysia dan syarikat yang berpengkalan di Abu Dhabi. Perjanjian itu dinamakan sebagai 'perkongsian strategik' dan dimeterai pada 12 March 2013.

6. Ia sebahagian dari proses untuk membangunkan dan melibatkan diri dalam projek Tun Razak Exchange.

7. Kemudiannya, bank di Singapura, Swiss Falcon memindahkan sejumlah wang (2.6b) dari account syarikat Abu Dhabi (selepas perjanjian dimeterai) ke dalam account bank Najib Razak.

8. SR juga mendedahkan, selepas urusniaga tersebut, tiada apa2 lagi penglibatan syarikat berkenaan dalam projek Tun Razak Exchange.

9. Tambah SR lagi, wang yang dipindahkan oleh SRC ke dalam account peribadi Najib dipercayai ada kaitan dengan KWAP, pelaburan untuk dana pencen, iaitu wang milik orang ramai. Pada tahun 2011, SRC meminjam 4b dari KWAP dan sejak itu pinjaman berkenaan menjadi kontroversi kerana gagal dibayar semula kepada KWAP.

10. SRC suatu ketika dahulunya diketuai oleh individu yang berkait rapat dengan Jho Low iaitu Nik Faisal Ariff Kamil. 

Lihat gambar ;11. Namun peranan Nik dikurangkan apabila namanya sering menjadi sasaran dan dikaitkan sebagai individu yang mempunyai maklumat berkaitan pelaburan 1MDB bersama PetroSaudi dan SRC. 

12. Berikut ialah beberapa siri transaksi kewangan yang masuk ke dalam account peribadi Najib seperti yang disediakan oleh SR ;

Klik gambar untuk paparan yang lebih jelas.

13. Menurut SR lagi, Nik juga mempunyai akses ke atas account peribadi Najib (individu yang boleh mengeluarkan wang) berdasarkan maklumat yang diterima mereka. Yakni penglibatan Nik bukan setakat individu yang pernah mengetuai SRC semata2 bahkan sangat dipercayai Najib Razak.

14. Sebelum ini kementerian kewangan pernah mengumumkan mengambilalih operasi SRC selepas dipalit kontroversi dan kegagalan dalam pelaburan dan pembayaran hutang.

15. Pendedahan oleh SR mengundang satu lagi episode kontroversi yang membabitkan 1MDB selepas penahanan JUSTO yang diragui. Untuk rekod, SR mengakui telah menyemak dan melihat sendiri transaksi demi transaksi yang dilakukan ke dalam account Najib Razak, yakni memiliki bukti konkrit. Pendedahan yang sama turut dilakukan oleh The Wall Street Journal (WSJ) yang berpengkalan di America.

16. 1MDB dalam perkembangan yang berkaitan menafikan semua laporan SR dan WSJ dan menolak kenyataan bahawa Najib terlibat dalam pendedahan yang dimaksudkan.

17. SR bagaimanapun stay firm dengan pendedahan tersebut dan mempersoalkan kenapa wang2 pelaburan 1MDB dimasukkan ke dalam account bank peribadi Najib Razak?

Untuk rekod, pengguna media sosial kini mula memperkatakan tentang kematian pegawai tinggi dalam Ambank beberapa tahun lepas.

Huhu. 

Spekulasi dan persepsi kini tersebar.

Rabu, 1 Julai 2015

Peneroka FELDA Menangis Hutang Beratus Ribu - Ini Kenyataan Media ANAK.


KENYATAAN MEDIA: SEMAK SEMULA HUTANG PENEROKA.

Persatuan ANAK Peneroka Felda Kebangsaan( ANAK) amat bersimpati dengan apa yang diluahkan oleh seorang pengguna laman sosial facebook yang bernama Zurina Amnan mengenai Penyata Hutang yang disediakan Techno Plant berjumlah RM146,502.32 dan tidak termasuk pinjaman baiki rumah sebanyak RM40 ribu.

Hakikatnya, inilah antara isu besar yang saya dan peneroka bangkitkan sekian lama. Saya masih menyimpan begitu banyak resit penyata Tanam Semula Peneroka yang menyatakan kedudukan hutang mereka. Setakat ini mengikut rekod saya, ada peneroka menanggung hutang tanam berjumlah RM157 ribu. Waktu itu Datuk Ahmad Maslan menjadi Timbalan Menteri di JPM yang menyelenggara felda, dimana saya telah bangkitkan betapa tidak 'masuk akal' hutang yang begitu tinggi.

Banyak aduan mengenai hutang peneroka telah saya kemukakan kepada Felda. Dalam kes Gugusan Trolak di Perak umpamanya, ia sampai ke peringkat Laporan Polis apabila peneroka hilang sabar mengenai jumlah hutang yang 'mengarut'. Akhirnya, ia dapat diselesaikan dan penyata baru dikeluarkan.

Bahkan, isu hutang peneroka saya muatkan secara berfakta dalam buku saya, Felda...Dulu Tolong Sekarang Along, namun saya di saman kononnya membuat fitnah terhadap Felda.

Ada beberapa point penting jika kita meneliti Kos Tanam Semula peneroka. Sebahagian besarnya terkandung dalam Perjanjian Tanam Semula dan Pengurusan Kebun antara Felda dengan Peneroka. Antaranya pinjaman sara hidup atau pendahuluan pendapatan, penyelenggaraan kebun, kos baja yang mahal dan pulangan pendapatan yang sepatutnya di nikmati peneroka.

ANAK telah menubuhkan Jawatankuasa Menangani hutang peneroka yang di pengerusikan oleh Sdr Abd Rahman Ramli, Pengerusi Badan Kebangkitan Peneroka Kebangsaan(BANGKIT). Aduan, memorandum hingga kepada SUHAKAM dan YAB Perdana Menteri telah dilakukan.
Kepedihan dan sakit hati peneroka lebih terasa apabila hutang bertimbun, manakala kebun tidak diselenggara dengan sempurna. Ada kes yang saya lawati sendiri, kebun belum di tanam sawit tapi hutangnya sudah puluhan ribu!

Saya merayu kepada Pengarah Besar yang baru, Dato' Hanapi Suhada, agar isu hutang peneroka dijadikan fokus utama. Terdapat 95 ribu peneroka yang menyerahkan urusan tanam semula samada melalui Felda dan Techno Plant. Tubuhkan suatu jawatankuasa khas yang membabitkan berbagai pihak agar mekanisma tertentu dapat di lakukan bagi mengurangkan hutang peneroka. Buat semakan semula secara detail dan mansuhkan kos2 yang tidak wajar.

Berkali kali saya telah buat kenyataan agar Kerajaan campur tangan dan mengumumkan pemotongan dengan kadar tertentu atas hutang peneroka. Atas faktor usia peneroka yang telah lanjut, kemudiannya di bebankan dengan hutang yang tinggi, ia bebanan yang menjadi derita peneroka hingga ke akhir hayat. Untuk mansuhkan hutang tersebut, implikasi kewangan amat tinggi dan Felda tidak mampu menyerapnya.

Namun, jika YAB Perdana Menteri prihatin dan menghargai jasa dan pengorbanan para peneroka, beliau boleh umumkan 'bahawa hutang peneroka dikaji semula. Sebagai permulaan sebagai insentif hariraya, pemotongan hutang sebanyak 25% di lakukan berkuatkuasa 1 Ogos ini'

Ianya akan menjadi hadiah istimewa peneroka menjelang Hari Raya!

MENERAJUI PERUBAHAN
Mazlan bin Aliman
Presiden ANAK
29 Jun 2015

Selasa, 30 Jun 2015

Hadiah Raya Buat Rakyat Malaysia - Minyak RON 95 Naik 10sen.


Ahmad Maslan kau dah laju2 menjalankan tugas untuk counter persepsi dan kritikan rakyat terhadap kerajaan berikutan kenaikan harga minyak. Dedikasi betul menteri kau neh.

Bernama melaporkan ;
Harga runcit petrol RON95 naik 10 sen manakala RON97 sebanyak 20 sen seliter bagi Julai 2015 berkuat kuasa tengah malam ini.
“Namun harga diesel kekal pada RM2.05 seliter,” kata Timbalan Presiden Persatuan Penjual Pengusaha Stesen Minyak Malaysia Datuk Zulkifli Mokti ketika dihubungi Bernama.
Beliau berkata harga baharu RON95 ialah RM2.15 seliter manakala RON97 sebanyak RM2.55 seliter selepas Cukai Barangan dan Perkhidmatan (GST).
“Harga tersebut berkuat kuasa mulai 12.01 pagi, 1 Julai ini,” katanya.
-BERNAMA

Semalam menteri ada bagitau bahawa kerajaan akan hentikan tradisi mengumumkan harga minyak baru lebih awal seperti sekarang. Sebarang perubahan samada naik atau turunnya harga minyak, hanya akan diumumkan selepas harga baru berkuatkuasa. Dan tindakan menteri KPDNKK itu, disokong pula oleh persatuan petroleum. 

Benda neh boleh jadi pro dan boleh jadi contra. Kalau yang isi minyak bawa duit cukup2 aku ingat teruk gak dia nanti. Kadang2 situasi macam tue boleh terjadi. Sebab kita sedang bercakap tentang pelbagai lapisan manusia. Bukan orang2 kaya je yang beli minyak. Orang2 miskin pun mengisi minyak juga.

Pendapat aku la. Sudah sampai masanya untuk station minyak letak papan tanda elektronik besar-besar kat setiap station mereka. Harga minyak terkini akan dikemaskini melalui papan elektronik tersebut. Kerajaan taknak declare awal2 sudah. At least papan elektronik tue boleh dijadikan rujukan. Satu lagi kebaikan papan elektronik tue, kita boleh hebahkan info2 penting macam kes penculikan. Benda ada kat setiap station kan. Orang2 biasa akan lebih alert dengan cepat sebab bukan semuanya online pada masa yang sama. Tak rugi juga selain untuk advertisement bagi menjana pendapatan tambahan station minyak tersebut la.

Tapi aku pelik juga dengan kerajaan kau neh. Nak dekat-dekat raya dok naikkan harga minyak. GST dapat, subsidi minyak hapus, naikkan pula harga semasa. Kenapa?

Tak fikir ke bagaimana kenaikan harga minyak itu nanti akan memberikan side effect kepada pengguna lebih2 lagi yang sedang sakan berbelanja untuk menyambut raya yang bakal menjelma tak lama lagi?

Dah agak lama juga aku tunggu. Kerajaan kata jika ron 95 berterusan naik, pelan subsidi bersasar akan dilaksanakan. Yakni satu pelan yang mana orang2 tertentu akan menerima subsidi ketika membeli minyak. Contohnya orang2 miskin dan mereka yang berpendapatan rendah serta mempunyai tanggungan yang ramai. Bila nak laksanakan? RON 95 naik hampir setiap bulan neh. Korang tak rasa ke kita semua dah kena tipu dengan BN punya pelan rasionalisasi subsidi tue?

Kbai.

Isnin, 29 Jun 2015

Gambar2 Sekolah Pandan Jaya Yang Teruk.

Mendapat maklumat dari rakan blogger, Omakkau ;

BIAR GAMBAR MENJADI SAKSI BERBICARA. 

Beginilah keadaan amat menyedihkan Sekolah Kebangsaan Pandan Jaya terkini ... walaupun terletak dikawasan bandar namun keadaannya cukup daif dan menyedihkan sekali ... membuktikan betapa kata-kata Ketua Pengarah Kabatan Hal Ehwal Khas (JASA) yang juga mantan Timbalan Menteri Pengajian Tinggi merangkap Ahli Majlis Tertinggi UMNO Dato' Dr Puad Zarkashi pada 21hb Mei 2015 yang lalu melalui akuan media sosialnya betapa Menteri Pelajaran yang juga Timbalan Perdana Menteri dan Timbalan-timbalan jenis pemalas turun padang untuk meninjau sendiri keadaan sekolah-sekolah. Sebelum ini beliau melaporkan keadaan beberapa buah sekolah di Keningau Sabah yang terletak dipinggir bandar ... kalau tak sempat turun padang pun kira boleh dimaafkan tetapi ini kawasan bandar yang terlertak dalam Majlis Perbandaran Ampang Jaya (MPAJ) masih begini keadaaanya untuk sekian lama.
 Difaham pihak PIBG sudah pun membuat pengaduan kepada pihak sekolah agar bertindak cepat ... malangnya diberitahu bahawa tiada peruntukkan. Kalau perkara asas ini pun gagal sebagai Menteri Pelajaran untuk dilaksanakan apakah Muhyiddin layak untuk menjadi Perdana Menteri Malaysia???? .. takut semua bangunan kerajaan yang bocor dan rosak tidak mendapat pembelaan.

Sumber : Omakkau.

Sekolah yang dimaksudkan ialah Sekolah Kebangsaan Pandan Jaya. Kalau diperhatikan bukan setakat masalah bumbung, even suasana dalam bilik darjah tue pun kelam aje. 

Aku tak faham satu benda.

Kalau kita perhatikan rekabentuk sekolah kita, dari dulu lagi ini je patern dia. Lantai mesti simen. Dah tahu budak suka bergayut tetap juga dibuat sekolah bangunan terbuka dengan design tingkap yang tak pernah diubah.

Aku perhatikan bangunan kerajaan. Khusus untuk menempatkan menteri2 kita. 30 tahun yang lepas, 20 tahun yang lepas, 10 tahun yang lepas, bila diperbandingkan sentiasa wujud perubahan dan penambahbaikan bagi memberikan ruang keselesaan kepada menteri2 kita melakukan kerja dalam suasana yang lebih menyenangkan.

Bukan mereka guna duit sendiri.
Duit pembayar cukai juga setiap kali buat modifikasi bangunan.

Tapi kenapa perkara tue tak dilakukan ke atas bangunan sekolah kita?

Sekolah kita perlukan reka bentuk yang baru dan dipertingkatkan kualitinya demi keselesaan semua. Bukan untuk para pelajar semata2 bahkan untuk keselesaan para guru juga sebenarnya.

Takan la tak boleh nampak selepas 56 tahun merdeka, bangunan seperti itu, bukan sahaja tidak selamat bahkan tidak relevan dengan wawasan kita kononnya nak menuju ke arah negara maju.

Sekolah2 kat negara maju mana ada guna tingkap design kuno. Jauh sekali pintu kopak2. Lantai pun tak main simen dah. Sesetengah sekolah dilengkapi kemudahan aircond dalam bilik kelas. Bahkan siap ada karpet nak masuk pun kena buka kasut kau tahu.

Malu nak banding dengan sekolah kita.
Bila tengok gambar2 sekolah di atas, tengok pula sekolah2 di pendalaman, jauh lagi la nak bayangkan sekolah2 kita neh disama levelkan dengan sekolah2 di negara maju. Aku rasa sampai aku mati pun tak ter-realisasi nak tengok perubahan tue.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...