Telegram PH http://t.me/beritapolitikmalaysia

Laporan yang tersiar tidak semestinya mewakili pandangan pihak pentadbir halaman.

Sabtu, 21 Mac 2015

Ini Sijil Nikah Ori Anak Najib Kata JAWI.

Pelik bin ajaib. 

Kenapa JAWI? Kenapa bukan Najib sendiri? Tindakan JAWI membetulkan salah faham ini memberikan aku satu anggapan. Sijil nikah itu sebenarnya diedarkan oleh kakitangan JAWI. Itu sebab JAWI sedang membuat langkah pembetulan.

Baik.

Ini apa yang JAWI sebarkan.

 
JAWI kata ini original. Mas kahwin 5,000. Hantaran pula tak dinyatakan berapa.

Dan ini apa yang JAWI kata palsu.


Jujur aku cakap. Aku rasa pelik. Aku pelik dengan penafian JAWI. Aku bertambah-tambah pelik bila anak Najib menikah tanpa 'ada wang hantaran'.

Menurut JAWI lagi. Sijil perakuan nikah yang tersebar awal adalah palsu disebabkan tiada tanda-tangan. 

Ini lagi buat aku rasa fishy.

Tiada tanda-tangan bermaksud sijil berkenaan belum dimuktamadkan lagi. Ia mungkin masih dalam proses. Bukan bermaksud ianya mesti palsu. Takan la orang nak nikah jam 2 petang, pukul 2 petang baru kau buat sijil perakuan nikah kan? Kau mesti siapkan dokumentasi awal2 lagi untuk tujuan pemprosesan.

Aku dah tengok no borang. Hasil pemerhatian aku dengan apa yang JAWI sebarkan. No borang adalah sama. Berakhir dengan 549.

Begitu pandai orang yang buat sijil palsu neh sampaikan no borang pun sama dengan yang ori beb.

Aku rasa. Aku lebih percaya part penjelasan JAWI bahawa jumlah wang hantaran telah diedit bagi menampakkan angka USD 500K berbanding borang yang tersebar awal itu adalah palsu disebabkan tiada tanda-tangan.

Tapi entah la.

Lue semua fikir lah sendiri.

KAH KAH KAH

Jumaat, 20 Mac 2015

YADIM Nafi Hantaran Anak Najib USD 500K, JAWI Mahu Ambil Tindakan. - Dengan Kemaskini.


Ini satu lagi cerita pelik. Takde angin, takde ribut, YADIM dan JAWI pula yang meroyan. Yang kahwin anak Najib. Pasal hantaran effect Najib dan family. Pasal apa YADIM dan JAWI nak sentap kan?

Sepatutnya Najib la bersuara membetulkan keadaan andai penyebaran itu palsu.

Baca : Sijil Nikah Anak Najib Tersebar.

Ini apa yang mereka kata ;


Yayasan Dakwah Islamiyah (Yadim) menangkis dakwaan bahawa hantaran untuk perkahwinan anak perempuan Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak sebanyaK AS$500,000.

Pengerusi Yadim, Datuk Asyraf Wajdi Dusuki berkata, gambar yang mendakwa jumlah hantaran sebanyak itu disahkan "palsu" oleh Ketua Pengarah Jabatan Agama Islam Wilayah Persekutuan, Paimuzi Yahya.

“Tadi dalam mesyuarat pasca kabinet, Ustaz Paimuzi mendedahkan bahawa sijil nikah anak PM telah dipalsukan dengan meletakkan nilai hantaran sehingga As$500,000,” kata Wajdi dalam tulisan di Facebook.

Menurutnya, JAWI akan mengambil tindakan kepada mereka yang tidak bertanggungjawab menyebarkan sijil nikah palsu itu.

Gambar tersebut menunjukkan sijil nikah di antara anak Najib, Nooryana dan pasangannya, anak kepada pembesar Kazakhstan, Daniyar Kessikbayev.

Sijil nikah itu turut tertera alamat kediaman rasmi Najib di Seri Perdana Putrajaya. -Mkini.

Pertama. Kenapa YADIM yang perlu sangkal penyebaran tersebut? Ini kan sembang tentang Najib dan hal keluarganya? Maka biarlah Najib yang ulas sendiri.

Kedua. JAWI nak amek tindakan yang pada edit jumlah wang hantaran. Maksudnya apa? Maksudnya gambar yang disnap itu betul. Cuma part hantaran kena edit. Soalnya, kenapa nak snap sijil nikah tue? Yang snap tue la yang sebar seterusnya membolehkan ianya diedit. Sapa snap, sapa sebar, sapa edit tue semua aku tatau. Yang aku tau, tau-tau aje dah tersebar di wassap dan laman sosial. Aku pun petik dari sana.

Ketiga. Dalam waktu yang sama, aku harap JAWI boleh amek tindakan terhadap artis seksi dan filem mengarut2 bagai di Malaysia. Drama. Majalah semua cukup. Sebar sijil nikah edit vs yang mempromosikan kemungkaran. Mana lagi teruk? Kurang2 bila kau dah betulkan (anggap je la JAWI berkata benar bahawa sijil nikah tue edit) salah faham, kurang2 orang yang dah tahu akan laju2 maklumkan penjelasan dari pihak korang. Tapi bagaimana pula dengan MANGGA dan seangkatan dengannya? Seolah-olah macam tiada tindakan pun ye juga.

Tapi. Jujur aku cakap. Takan ada orang luar yang boleh snap gambar tersebut. Alamat, butiran, nama penuh, nama saksi, nama pengantin semua lengkap dowh. Ini kerja orang dalam gak. Persoalannya, ini hanya surat perakuan nikah saja. Kenapa perlu snap? Dan sebar? Mesti ada sesuatu tujuan untuk dia snap dan sebar. Apa yang menarik sangat kat surat tue sampai sanggup snap dan sebar? Betul ke wang hantaran 5k? 

KAH KAH KAH 

Updated.

Ini kenyataan penuh ;


Ambil tindakan ke atas pegawai? JAWI yang nak amek tindakan? Maka nak bagitau ke itu geng2 JAWI sendiri yang sebarkan? Persoalannya kenapa dia sebar dan edit jumlah wang hantaran tue woi? Kenapa nak susahkan diri sendiri hahhhhhhh?

KAH KAH KAH

Kerana Hudud - PAS Dihalau DAP - Apa Lagi YG Tinggal Dalam Pakatan Rakyat?

Semalam dan hari ini isu mengenai usul hudud yang dibentangkan di Kelantan menjadi kritikan dan kecaman beberapa pihak sekutu dan lawan politik kepada PAS.

Kita akan pecahkan kritikan itu kepada dua kumpulan.

Kumpulan anti hudud.

- Kumpulan ini anti hudud kerana hudud itu sendiri.

- Kumpulan ini merasakan pelaksanaan hudud itu nanti akan transform Malaysia ke arah islamik sedikit demi sedikit.

- Kumpulan ini juga bimbang pelaksanaan hudud akan mendorong ke arah ektremisma agama.

- Kumpulan ini juga beranggapan hudud akan beransur-beransur dikenakan terhadap non muslim.

- Kumpulan ini juga berpendapat hudud nanti akan diperluaskan ke seluruh Malaysia selain dari Kelantan jika tidak disekat dan dibendung dari awal.

Kumpulan yang tidak anti hudud tetapi tidak berkeyakinan kepada prestasi dan tahap keadilan PAS.

- Kumpulan ini hanya mengkritik proses PAS dalam melaksanakan hudud.

- Kumpulan ini mahu PAS meluruskan dan membetulkan perjalanan parti dan pendirian serta memperkemaskan idelogisma mereka agar selari dengan kehendak Islam dan diterjemahkan dalam bentuk tindakan.

- Kumpulan ini mahu PAS focus kepada isu-isu yang menjadi masalah utama rakyat seperti membasmi kemiskinan, kebersihan, mewujudkan peluang pekerjaan, pembalakan, tuntutan royalti, air dan sebagainya di Kelantan.

- Kumpulan ini berpendapat PAS boleh seiringkan perjuangan ke arah pelaksanaan hudud tetapi focus utama mestilah menyelesaikan masalah rakyat secara berperingkat.

- Kumpulan ini mahu PAS membuktikan keupayaan dan keadilan mereka dalam bentuk tindakan dengan membersihkan parti dan pimpinan sendiri dari sebarang skandal, tohmahan dan kontroversi yang melanda.

- Kumpulan ini juga mahu PAS bersikap terbuka dan mengkaji undang2 Islam sebetul-betulnya sehingga mencapai apa yang Islam kehendaki. Raikan kepelbagaian pendapat dan perbincangan supaya undang2 baru yang dirangka itu benar-benar menepati piawaian Islam.

- Keadilan yang ditekankan ke atas PAS ini penting supaya nanti undang2 Islam akan disokong dan dilaksanakan oleh hakim-hakim, penguatkuasa-penguatkuasa undang2 yang adil, bersih, bebas rasuah dan amanah.

DAP. MCA. GERAKAN. Berada di kumpulan pertama.

PKR. Aku percaya berpecah dan berbolak balik. Sebahagian dari mereka berada di kumpulan pertama, sebahagian yang lain pula berada di kumpulan kedua. 

Bagaimana pula dengan penerimaan pimpinan PAS sendiri ke atas dasar hudud? Penerimaan pimpinan PAS juga sebenarnya tidak seiringan antara satu sama lain. Pecahan ini wujud kerana ;

Kumpulan pertama yang pro kepada hudud.

Kumpulan kedua yang pro kepada permuafakatan Pakatan Rakyat.

Kumpulan pertama yang pro kepada hudud merasakan idelogisma mereka dicompromise. Mereka rasa tercabar apatah lagi bila parti BN menggunakan sentimen tersebut untuk mencabar-cabar ego pimpinan PAS yang pada mereka, mereka anggap PAS kena pijak dan dibuli DAP. Jadi atas rasa tercabar, mereka fikir mereka perlu buktikan kepada ahli, penyokong, partisan, rakyat, DAP, PR, BN dan semua bahawa PAS tidak boleh diperkotak-katik dan mereka akan berkeras mempertahankan idelogisma mereka by hook dan by crook. 

Sesetengahnya pula juga mengambil kesempatan. Duduk dalam kumpulan ini. Bersatu memperlihatkan pro kepada hudud. Sebaliknya menanamkan satu pergerakan. Iaitu mengapi-apikan sentimen agar PAS berpecah dan dikeluarkan dari PR. Dalam waktu yang sama. Menyuntik jarum perpaduan dengan BN.

Kumpulan kedua pula ialah kumpulan yang sebenarnya tidak la melawan atau menentang kepada hudud. Cuma bagi mereka apa yang penting ialah perpaduan dalam PR. Kerana perpaduan ini adalah tangga utama untuk mencapai kuasa politik. Jika PR tak bersatu, berpecah belah, retak dan hancur, maka BN akan terus berkuasa dan menafikan hak pembangkang untuk tadbir negara.

Bagi kumpulan kedua, mengapai kuasa itu lebih afdal kerana dengan kuasa beberapa perkara dapat dipinda. Ada yang benar-benar mahukan kuasa untuk membantu rakyat. Namun ada juga yang berperanan sekadar mengambil kesempatan. 

Semalam. Selepas PAS membentang RUU Hudud buat kali kedua. DAP Sabah berkata Kelantan patut keluar Malaysia. 

DAP pusat pula berkata akan mempertimbangkan kedudukan parti itu dalam PR.

Rafizi pula berkata telah melarang adun tunggal PKR menyokong usul RUU hudud (hari ini) kerana ianya akan melanggar permuafakatan dalam PR.

Ambiga pula berkata PAS telah melanggar perjanjian dan mustahil untuk mempercayai PAS lagi.

Azmin berkata PKR menghormati pendirian PAS dalam hudud namun persepakatan dalam Pakatan Rakyat telah bersetuju bahawa hudud tidak menjadi sebahagian dari kerjasama mereka.

Untuk rekod, usul hudud yang dibentangkan pada semalam telah mendapat sokongan penuh dari kesemua adun BN dan PR yang hadir di DUN Kelantan (hari ini) termasuklah adun tunggal PKR meskipun dilarang oleh PKR untuk menyokong usul berkenaan.

Imbas kembali. Sewaktu PR bersatu teguh.

Klik gambar untuk paparan yang lebih jelas.
 
Perbezaan antara PAS dan DAP hanyalah 5% sahaja. Sedangkan baki 95% yang lain pula, DAP dan PAS mendapati mereka saling sepakat bersepakati.

Ini diedarkan sebelum hari pengundian pilihanraya umum tiba. Tahun 2013. Namun selepas hampir 2 tahun, bahkan selepas PRU berlalu beberapa bulan ataupun lebih tepat selepas LANGKAH KAJANG, perbezaan yang 5% itulah yang menjadi punca kepada perbalahan dan pertengkaran dalaman antara PAS, PKR dan DAP ketika ini.

Mana pergi 95% dasar-dasar yang dipersetujui bersama tue?

Dah hilang ke macam mana?

Apa pun itu tak penting pada aku dah. Yang penting sekarang PAS, PKR dan DAP perlu berhenti bergaduh pasal hudud. 

Kalau korang perhatikan. Sesetengah dari PKR dan DAP mengkritik PAS agar focus membicarakan masalah rakyat miskin dan tertindas daripada membawa isu hudud.

Tapi dalam waktu yang sama dia sendiri mengkritik PAS isu hudud. Cuba kalau dia dok diam-diam tak sembang hangat depan media, media tak lapor, boleh kah pimpinan PAS, PKR dan DAP bertelagah online tentang hudud?

Kalau media tanya jawab no comment sudah la.

Lepas tue laju2 bawa masalah rakyat.

Kau larang PAS sembang bab hudud tapi kau sendiri sembang bab hudud depan wartawan. Kau sendiri tak focus pada masalah rakyat tapi sibuk arah orang focus. Apahal pula macam tue?

Dalam PKR dan DAP ada juga yang bengong. Tumpuan terhadap isu liwat mengatasi isu rakyat. At least hudud mendekati kepada masalah rakyat. Tapi liwat ialah isu peribadi. Selalu sangat rakyat Malaysia terpenjara, tertindas dek sistem kehakiman kita tetapi PKR dan DAP tidak berdedikasi membahaskan masalah rakyat yang tertindas itu kerana rakyat yang tertindas itu hanyalah orang biasa. Cuba kalau yang kena tindas itu pimpinan atau anak pimpinan atau geng2 pimpinan baru la depa laju2 sembang huha huha. Bab hak banduan tue, kita dah sembang sampai hak mengundi, mengubah dasar penjara negara, bagaimana reformasikan sistem penjara bagi mentarbiah, mendidik dan mengubah banduan agar mereka boleh menjadi individu berguna selepas bebas, PKR dan DAP baru sembang bab makanan dan nyamuk. Punyalah slow nak mampos.

DAP dan PKR pun banyak silap juga.

Dorang tak tengok pada patern dan kronologi.

Di Kelantan, memang PAS sendiri dah melagukan hukum hudud kepada rakyat. PAS menang dan menang dan menang lagi dalam setiap PRU. Jika rakyat tolak hudud, PAS dah lama kalah. Ini bermaksud rakyat Kelantan sendiri memang in favor kepada dasar hudud.

So, hormati saja la apa yang rakyat Kelantan pilih. Lagipun, RUU Hudud bukan macam GST.

Nak laksana hudud kena ada polis khas, hakim khas, mahkamah khas, dan semuanya khas-khas belaka siap dengan proses pembelajaran yang mungkin makan masa bertahun-tahun lamanya. Yang mana kesemua perkara-perkara ini diluar dari kemampuan Kelantan untuk sediakan.

Kelantan akhirnya tetap pula perlu bergantung kepada sokongan BN selaku kerajaan pusat. Dan kau rasa BN akan setuju ke?

BN tidak akan setuju. Apa yang akan merealisasikan hudud di Kelantan ialah jika PR mentadbir negara. Jika PAS majoriti. Selagi mana PAS tidak majoriti dan tidak memegang tampuk pemerintahan negara selagi itulah hudud tidak akan tertegak atau hampir sukar dilaksanakan di Kelantan.

Sebab tue la PKR dan DAP tak perlu mengelabah sangat dari awal. Buat relax dan buat cool saja la. PAS tidak akan mampu ke mana-mana dengan hudud yang dirangka pada masakini. Perjalanan masih jauh.

Bukan aku memperkecilkan usaha dan peranan PAS. Jangan salah faham. Cuma aku nak nyatakan bahawa pembentangan itu sekadar pembentangan dan untuk melaksanakan hudud, ia memerlukan satu proses dan kaedah tertentu sebelum boleh direalitikan. Inila hakikatnya.

Pada aku. Aku takde masalah dengan hudud. Aku cuma ada masalah dengan PAS. Pendirian aku senang aje. PAS perlu berubah menjadi parti adil yang membentuk pimpinan ke arah keadilan. Bukan adil acah-acah macam parti keadilan PKR tue. Ini betul-betul adil punya. Ini je yang aku matlamatkan setiap kali aku kritik PAS. Aku mahu PAS membawa acuan Islam. Islam sebut apa tentang kepimpinan dan itulah yang PAS patut buat. Selagi mana PAS tidak mendekati apa yang Islam gariskan, aku lawan. Aku takde masalah jika PAS memilih cara sekular seperti PKR dan DAP. Tetapi selagi mana label 'ISLAM' melekat dengan PAS selagi itulah aku mahu PAS berperanan sepertimana yang mereka matlamatkan. Jika taknak berperanan seperti itu, tukar sahaja nama parti kepada parti politik seMalaysia bukan parti Islam seMalaysia. Senang pada dia, senang pada aku. Takde la susah-susah nak kritik sesetengah pimpinan PAS yang suka jual agama.

Kbai.

Khamis, 19 Mac 2015

Ini Bukti Kerajaan Paksa Peniaga Sokong GST.


Perhatikan kenyataan media di atas. Kenyataan media diatas dikeluarkan oleh kementerian kewangan Malaysia. Dalam pernyataan di atas, kau semua boleh baca yang kerajaan bagi hujah ;

- Kerajaan tidak bercadang untuk tangguhkan GST kerana sebanyak 300k syarikat dan lebih telah berdaftar di bawah GST.

- Pendaftaran itu membuktikan yang perniagaan (para peniaga) secara dasarnya menyokong dan bersedia ke arah pelaksanaan GST.

Point kerajaan mudah.

Ramai peniaga berdaftar dengan GST.
Maka peniaga bersetuju dengan GST.

Tapi, betul ke macam tue ceritanya?

Betul ke peniaga secara dasarnya bersetuju dengan GST kerana GST atau kerana ada elemen lain?

Cuba baca perkara di bawah neh sat ;


Rujukan : sini.

Disebabkan pelaksanaan GST, kerajaan juga telah merangka satu dasar. Yang mana dasar itu akan membolehkan peniaga dihukum jika gagal atau engkar berdaftar dengan GST.

Hukuman yang dikenakan terhadap peniaga ialah denda 20,000.

20,000 ialah satu jumlah yang agak tinggi juga sebenarnya.

Tak mustahil peniaga akan rasa terbeban dan laju-laju berdaftar dengan GST untuk elakkan risiko didenda.

Apatah lagi peniaga-peniaga besar dah tentu pro kepada kerajaan. Manakala yang separa besar atau tak berapa besar neh nak lawan-lawan pun buat serabut dan pening kepala. So daftar je la untuk elak masalah.

Jadi, tang mana pula kerajaan boleh kata peniaga daftar GST sebab bersetuju? Boleh jadi mereka daftar sebab tunduk atas tekanan dan desakan kerajaan kerana andai mereka engkar mereka akan dihukum pula. 

Mungkin ada yang bersetuju. Tapi belum tentu semua yang berdaftar itu bersetuju. Dan kerajaan tak boleh la jadikan point pendaftaran tue sebagai tanda mereka bersetuju selepas kerajaan sendiri memaksa peniaga berdaftar menggunakan jalan undang2.

Benda macam neh terang2 keluar berita apa semua. Untuk takut-takutkan peniaga. Dan slumber gile juga selepas beberapa bulan, kerajaan kau menipu dengan jadikan peniaga2 yang berdaftar tue sebagai bukti mereka bersetuju. Apa kau ingat orang Malaysia neh jenis tak ingat berita-berita lepas ke macam mana? Tak habis-habis kantoi.

KAH KAH KAH

Nak Beli Kereta Cukai Mahal, Nak Guna Bas Tambang Naik, Nak Bayar Bil Kena Cukai.Apa nak jadi dengan diri kita neh. Serba serbi menghimpit kewangan yang kita tak seberapa pun.

Hari ini ada 2 berita yang mengesahkan bagaimana GST akan membebankan rakyat Malaysia. Ini realiti kehidupan. Bukan macam iklan-iklan bodoh di kaca tv tue.

Yang pertama tambang pengangkutan awam bagi beberapa kategori seperti bas ekpress dan teksi akan dinaikkan sehingga mencapai kadar 67% banyaknya.

Kenaikan akan bermula pada 1 April 2015. 

Kenaikan ini dikatakan tiada kaitan dengan GST. Sebaliknya berpunca dari kos penyelenggaraan dan insurans yang semakin meningkat.

Kenaikan yang sama juga akan berlaku ke atas setiap tambang bas ekpress. Kenaikan itu pula akan mencapai hingga ke tahap 22.6% tingginya.

Pada awalnya berita melaporkan tambang bas ekpress akan dinaikkan pada 1 April 2015. Namun entah macam mana SPAD tukar keputusan dengan 'meminda' tarikh kenaikan pada 15 Mei 2015. Aku rasa dorang sedar yang rakyat sedang menganalisa tindakan mereka.

Kau kata GST tidak akan mempengaruhi pengangkutan awam. Tetapi tambang itu juga la yang naik selaras dengan pengenalan GST. Kau tak perlu mengaku. Tetapi rakyat ada akal untuk menilai.

Serentak dengan pengumuman SPAD, kita didedahkan pula bahawa membayar bil juga akan dikenakan GST.

Baca ;


Bayar bil akan dikenakan GST. Walaupun bayar di kaunter Pos Malaysia.

Pendek kata, semua perkhidmatan yang dicaj ke atas kita oleh bank atau apa-apa jenis perkhidmatan sekalipun, kita tertakluk kepada pembayaran cukai.

Bil internet kita akan dicukai.
Transfer duit akan dicukai.
Bayar bil akan dicukai.
Keluar duit ikut MEPS akan dicukai.
Elektrik kita akan dicukai.
Beli barangan akan dicukai.
Guna kenderaan akan dicukai.
Guna jalanraya pun ada cukai.
Kalau takde cukai akan berlaku kenaikan.
Kita akan berdepan dengan cukai dan kenaikan atau kedua-duanya sekaligus dalam persediaan menghadapi GST.

Dan GST masih lagi tidak akan membebankan rakyat Malaysia kata menteri.

Yang memperkenalkan polisi itu menteri.
Yang terkesan dengan polisi itu rakyat.
Oleh kerana menteri yang perkenalkan maka adalah amat wajar untuk menteri pertahankan polisi tersebut.
Tapi bukan kah yang patut menentukan samada polisi itu membebankan atau tidak, ia adalah tanggungjawab rakyat untuk mengulas?
Menteri tak boleh dan tak patut jawab bagi pihak rakyat. Biar rakyat sendiri yang bersuara. Sila buat pungutan suara. Sila buat bancian sekarang. Tengok rakyat terima atau tidak pelaksanaan GST yang mencukai kebanyakkan perkara samada miskin atau kaya. Aku nak tengok macam mana menteri ternganga.

GST Memang Utk Bayar Hutang Negara - Ini Bukti Ahmad Maslan Kantoi.

Baru-baru ini, ahli parlimen dari Gua Musang, Tengku Razaleigh (Ku Li) berbahas di parlimen dan mempersoalkan kerajaan, apakah hasil kutipan dari GST nantinya akan digunakan untuk membayar hutang negara.

Baca : Adakah GST Untuk Bayar Hutang Soal Ku Li.

Ku Li ialah ahli parlimen dari parti Barisan Nasional. Susulan dari pertanyaan tersebut, timbalan menteri kewangan II yang juga ahli persatuan menteri sarkas membuat kenyataan berikut ;


Ahmad Maslan sangat focus.

Dia akan jawab dan bidas semua point-point yang diperlihatkan mengkritik dan mempersoalkan GST.

Tetapi point-point yang diperlihatkan condong dan pro GST pula, dia takan ulas dan mendiamkan diri. Ini bermaksud dia memberikan gambaran secara indirectly bahawa point-point itu adalah tepat.

Contohnya.


Siapa itu Chin Su Phin?

Seorang ahli dewan negara = senator di dewan negara.

Point di atas dibahaskan di dalam parlimen Malaysia. Di ulangi, dalam parlimen Malaysia.

Yakni, senator kita berbahas bagi meluluskan pelaksanaan GST dengan memberikan point bahawa GST dapat kurangkan hutang negara.

Jadi memang benar, antara bahagian yang terdapat dalam GST akan digunakan untuk kurangkan jumlah hutang negara. Mengapa Ahmad Maslan perlu nafi sedangkan point ini digunakan untuk meluluskan pelaksanaan GST di negara kita.

Ahmad Maslan juga berkempen di twitter.

Dia kata ;


Aku takde masalah dengan point-point dia di atas ini. Harga barang yang lebih murah ia adalah perkara yang baik bagi pengguna seperti aku. Tetapi aku rasa Ahmad Maslan sebenarnya dia gagal memahami punca sebenar kenapa penentangan terhadap GST itu wujud.

Point dia ialah. Ada sesetengah barang itu tidak dikenakan cukai SST. Dan selepas GST dilaksanakan, barangan dan perkhidmatan itu tertakluk kepada GST yang mana ianya meningkatkan kadar, tarif, harga, caj, dan yuran semasa.

Dan perkara-perkara itu pula bersangkut paut dengan beberapa polisi kerajaan yang double standard.

Contohnya. Seperti tarif elektrik, internet dan ASTRO.

Kegagalan kerajaan untuk caj tarif pada kadar yang munasabah satu hal. Kemudian tarif yang sama seringkali dinaikkan satu hal. Dan kini kerajaan tambah GST ke atas setiap penggunaan elektrik 300KWJ ke atas itu satu lagi. 3 masalah/beban pada 1 isu.

Bila kita fikir-fikir semula. Orang yang macam mana duduk di rumah dengan elektrik mereka kurang dari 300KWJ? Samada dalam rumah itu tiada barangan elektrik sama sekali ataupun bujang.

Yang menggunakan 300KWJ ke atas tidak semestinya dia perlu menjadi kaya.
Dia mungkin mempunyai ahli keluarga yang ramai dan besar,atau dia mungkin bekerja dalam bidang masakan yang kita tahu penggunaan oven memakan tenaga yang besar dan sewaktu dengannya.

Jadi pernah atau tidak sebelum kerajaan memutuskan untuk mencaj rakyat 2 kali dalam bil elektrik, berfikir seperti ini?

Dalam kes ASTRO dan INTERNET. Ia adalah kes monopoli. Polisi kerajaan membenarkan perkara itu atas nama mengaut keuntungan. Itu satu hal. Kita merungut. Kita marah. Kita persoalkan. Kita kena balik. Katanya. Internet dan Astro bukan keperluan. Berbanding mereka membetulkan perkara yang salah dalam kes internet dan Astro, mereka akan cenderung tutup salahlaku tersebut dan tunding kesalahan ke atas pihak yang mengadu. Itu hal kedua. Mereka dibiarkan buat salah, kita dibiarkan tanpa pembelaan. Dan, masalah baru menambahkan ke atas masalah yang sedia ada. Bila GST dikenakan pula ke atas perkhidmatan2 yang bermasalah ini. Kerajaan tidak menyelesaikan masalah berbangkit. Kerajaan hanya berperanan menambahkan dan memanjangkan masalah kerana masalah pada rakyat bermaksud keuntungan kepada mereka.

Dan Ahmad Maslan, kau sebenarnya sudah kantoi lagi. 

Hantaran Anak Najib USD500K - Sijil Nikah Tersebar Di Laman Sosial.

Pelik bin ajaib. Nikah pada esok. Hari neh sijil dah tersebar. 

Oke. Setahu aku, bab-bab sijil neh kerja jabatan agama. Sudah tentu la office hour. Kena siapkan dokumentasi awal-awal kerana ia perlu digunakan pada hari pernikahan. Sapa punya air tangan yang snap dan sebar. Aku tak sure. Dan aku tak pasti samada yang tersebar neh palsu atau ori tapi siap dengan alamat, nama dan sebagainya, nampak macam memang betul pula.

Ini apa yang tersebar.

Klik pada gambar untuk paparan yang lebih jelas.

Penyebaran sijil nikah neh sebenarnya tak kontroversi sangat pun. Dan kalau ko nak beranggapan ia fitnah semata-mata anak Najib belum nikah lagi pun kurang tepat sebenarnya. Ko tengok la kat part tarikh dan tandatangan. Sah-sah dokumentasi seperti ini perlu disiapkan untuk diproses ketika dan selepas pernikahan. 

Cuma pelik tak pelik juga la. Bila dokumen neh (andai benar) tersebar, kau boleh tahu la yang Najib neh memang orang tak suka pun. Takan part-part rahsia dan sensitif seperti ini boleh tersebar kalau bukan ada orang rasa meluat kat Najib kan.

Aku tak pasti tentang tujuan penyebaran. Tapi yang aku pasti ramai yang juling mata tengok wang hantaran. Ianya mencecah ke angka 500 ribu. Dan bukan dalam matawang Malaysia. Ianya dalam US dollar tue.

Power. Angka tue power.

Untuk rekod, wang hantaran tue dari bakal menantu Najib kepada anak Najib. Bakal menantu Najib orang Kazakhstan. Jadi jangan la merepek tak tentu hala nak kata ini wang rakyat ke apa oke. Cuma mungkin Najib kena sindir-sindir la kot. Wasatiyyah konon. Wang hantaran anak kau pun mahal-mahal diletaknya. Tang mana wasatiyyah kau. Sembang boleh la. Orang macam kau kalau sembang memang power dan berapi. Apa-apa pun kalau ko sudi aku nak sikit duit hantaran anak ko tue Najib. Boleh? Tak banyak pun. 15K USD je. Nak convert duit Malaysia. Rumah lelong lepas dah tue.

KAH KAH KAH

Rabu, 18 Mac 2015

Dokumentasi Menteri Beli Kereta Baru, Cash, Viral Di Laman Sosial.

Tiada tarikh pembelian.

Aku cuba teliti dokumen yang tersebar di laman sosial dan mencari-cari tarikh pembelian kereta tersebut tapi tak jelas.

So susah juga nak ulas lanjut.

Ini apa yang hangat tersebar kini ;


Paparan dokumentasi yang lebih jelas ;


Sah la orang yang mendapat informasi ini geram dengan menteri. Kalau tidak buat apa dia sebarkan kepada pengetahuan umum. Kan tak memasal orang tahu menteri kau neh banyak duit sampai boleh beli kereta ratus ribu dengan cash. Bukan hutang oke. Tapi cash.

Memang banyak duit menteri kau neh. Kalau tak banyak duit mana la mampu nak pakai Audi. Beli plak cash. Lagi la terbukti banyak duit.

KAH KAH KAH

KAH KAH KAH KAH

KAH KAH KAH KAH KAH

13 Pejuang Rakyat Dipenjarakan - Ini Adalah Kesalahan Pakatan Rakyat.

Kasihan sahabat-sahabat seperjuangan kita.

Bermula daripada blogger. Kemudian mengheret kepada aktivis. Satu persatu sahabat kita dipenjarakan disebabkan pencaturan politik yang salah oleh Pakatan Rakyat. Strategi mereka sebenarnya tidak strategik langsung bahkan mendorong ke arah penganiayaan pula terhadap rakan-rakan kita yang ikhlas berjuang dan sedia berkorban apa sahaja dalam memastikan Barisan Nasional jatuh di negara ini.

Pagi tadi membaca di wall Zulhazmi. 


Then aku laju-laju buka wall Abah Anas.

Aku nampak update demi update dari keluarga Abah Anas. Memang aku tahu maklumat dari Zulhazmi tue tepat tapi tetap sengaja nak buka wall Abah Anas untuk memastikan keadaan.

Maka ianya memang terbukti.

Bukan hanya Abah Anas bahkan 12 yang lain juga dikenakan denda 5,000 dan dipenjara 10 bulan.

Yang terpenjara angkara kezaliman BN dan kesalahan PR dalam merancang strategi ialah ;

Bad Latif Mansor, 48; Suhana Abdullah, 50; Mohd Faiz Mohd Arshad, 27; Zulhaizam Zulkifli, 30; Isha Riduan Ishak, 60; Adi Hilmee Mohd Nasir, 45; Mohamad Nazeer Hameed, 49; Khairul Azmi Hassan Basri, 49; Mohd Hasri Ismail, 49; Mohamed Ismail S M Abdul Kadir, 48; Idris Mohd Thaib, 49; Meor Safizal Meor Mohamed Amin, 40; dan Yusoff Jaafar, 49.

Paling muda 27 tahun. Ketika didakwa hanya berusia 23 tahun. Kini rekod menyatakan kesemua individu ini pernah dipenjarakan. Atas kesalahan apa?

Membunuh?
Merompak?
Merogol?
Menyamun?
Makan harta anak yatim?
Bakar rumah orang?
Rasuah?
Curi duit rakyat?
Buat projek kroni?
Terlibat dalam skandal penyelewengan?

Nope.

Dipenjarakan kerana menyatakan protes terbuka kepada rampasan kuasa yang berlaku di Perak pada tahun 2009.

Protes itu tidak akan berlaku jika Pakatan Rakyat menerima secara terbuka kekurangan diri mereka.

Protes itu juga tidak akan berlaku jika Pakatan Rakyat sejak dari awal lagi menjadi jujur dalam perjuangan mereka. Pimpinan PR jujur. Parti jujur. Perjuangan kita jujur. Penyokong jujur. Rakyat jujur. Kita semua jujur. Maka ini semua tidak akan berlaku.

Penipuan pimpinan PR bermula apabila isu skandal 'rasuah seks' yang membabitkan 2 adun mereka dipertahankan bermati-matian.

Apa salahnya jika mereka menyiasat skandal tersebut bagi mengesan sebarang keraguan dan tuduhan.

Bukan sahaja mereka gagal, bahkan susulan dari pendedahan tersebut satu persatu adun PR Perak lompat parti sehingga menyaksikan PR hilang majoriti di Perak yang menyebabkan kepimpinan kerajaan negeri beralih arah.

Jangan samakan situasi rakyat dengan situasi pimpinan. Ia adalah menjadi tanggungjawab rakyat untuk memastikan undian kita terpelihara. Kita mengundi PR di Perak maka ia adalah menjadi hak kita untuk mempertahankan PR di Perak kerana itulah kerajaan yang kita mahu mentadbir negeri.

Yang kita mahu tahu kenapa dia lompat parti selepas kita mengundi dia kerana dia mewakili PR.

Kita bukan manusia penghukum tentang masalah peribadi. Yang kita mahu tahu jika kesemua adun-adun yang lompat itu diugut dan disimpan rahsia peribadi masing-masing kenapa sahaja tidak menjadi jujur dan berterus terang bahawa rahsia peribadi mereka dalam gengaman BN sehingga memaksa mereka beralih arah.

Situasi akan menjadi berbeza jika kita menjadi jujur. Jujur bermaksud amanah dan berterus terang. Walau kita buat salah dan menyebabkan orang terluka tetapi jujur lebih mudah kerana ia selangkah mendekati kepada penyelesaian masalah.

Soalnya, adakah Pakatan Rakyat jujur? Jawapan adalah TIDAK.

Kerana ketidakjujuran pimpinan Pakatan Rakyat la akhirnya menjerumuskan 13 pejuang rakyat ke penjara selama 10 bulan. Kesemua mereka, dan aku dan pejuang-pejuang rakyat pada ketika itu telah diperangkap, dimanipulasi, diperdayakan dengan strategi salah bawaan Pakatan Rakyat.

Sepatutnya, sebelum melancarkan apa-apa protes, gerakan ataupun bantahan, pimpinan PR khususnya di Perak perlu duduk dan berbincang bagi merangka strategi terbaik apabila hilang majoriti di DUN. Strategi yang perlu dirangka ialah strategi yang paling minimum 'mencederakan rakyat dari segi emosi dan fizikal' selepas kehilangan kerusi DUN adalah disebabkan oleh kesalahan pimpinan Pakatan Rakyat sendiri.

Yang pilih calon ialah kamu.
Yang suruh undi calon itu pun kamu.
Yang suruh pertahankan calon itu juga kamu.
Dan bila mereka lompat, kamu pula yang marah dan mahu rakyat terus menyokong kamu.
Dan bila rakyat terus mara ke hadapan, sokong dan lawan, di manakah kamu (pimpinan Pakatan Rakyat?) selepas kamu sendiri melancarkan strategi yang salah dan penuh dengan propaganda?

Rakyat di Perak sebenarnya 'CULTURE SHOCK'. Pada awalnya kita berapi mahu tukar BN kepada PR. Yang kemudiannya harapan itu berjaya direalisasikan. Dan kemudian selepas beberapa tempoh kita melihat PR bertukar kepada BN. Ini menyebabkan kita terkesan dari segi emosi.

Kita marah. Kami marah. Kemarahan kita itu pula dimanipulasikan oleh pimpinan PR dengan hasutan yang membabi buta. Berbanding menyatakan secara terbuka ini adalah kesalahan mereka dan kita akan post-mortem setiap tindak tanduk kita yang salah di kemudian hari sebagai pengajaran, mereka mendorong rakyat secara salah untuk rasa terhasut dan turun di jalan sehingga menyebabkan 13 pejuang kita terpenjara 10 bulan.

Takde akal ke 13 orang yang protes itu?
Takde akal ke aku? Kami ada akal. Kami ada emosi. Tetapi kami kekurangan pengalaman. Dan disebabkan itu secara tak langsung kami terdorong untuk protes di pelbagai saluran samada online atau on-site termasukla di hadapan istana yang menyaksikan 13 pejuang menjadi mangsa korban rakus politician PR.

Yang berdemo di hadapan istana itu dianggap bodoh oleh sesetengah orang.
Mereka hilang kerja, wang dan masa ketika melawan di mahkamah bagi membela diri.
Tetapi perlu kita fahami.
Setiap kejadian ada kronologi yang perlu diperhalusi.
Tindakan mereka yang protes itu didorong oleh rasa penganiayaan.
Apatah lagi ia 'diapi-apikan' oleh sesetengah pimpinan.
Yang kemudiannya, mereka semua lepas tangan.

Pengalaman mendewasakan dan mematangkan.

Kalau tak jatuh, macam mana nak tahu rasa sakit.

Kalau tak kena tipu dengan BN dan PR, macam mana nak tahu ahli politik neh babi?

Dah jatuh tahu rasa sakit. Dah kena tipu juga tahu rasa sakit. Rasa kecewa. Rasa kesal dan rasa marah.

Sesetengah sempat bermuhasabah. Sesetengah pula tetap stick kepada perjuangan kerana memandang kejatuhan BN itu lebih utama. Sesetengah yang lain pula terpaksa masuk penjara. Dan sampai bila pimpinan Pakatan Rakyat mahu terus memangsakan penyokong dengan strategi-strategi salah yang dirangka mereka?

Strategi yang salah di Perak itu tidak berhenti dan hilang di Perak. Ia berterusan sehingga ke hari ini dan di sokong pula oleh pelbagai pengikut-pengikut mereka yang setia.

Pengikut-pengikut yang setia ini telah memandang pimpinan PR sebagai tuhan. Apabila mereka berkata, ia mesti benar dan perlu dipatuhi. Pengikut tiada pemikiran dan idelogi sendiri.

Apabila sesuatu perkara berlaku, kepada pimpinan kesalahan tidak patut ditujukan.
Jika bukan dibandingkan dengan pimpinan BN, maka tindakan PR akan dihalalkan menerusi pelbagai hujah dan dalil yang bertebaran.

Inila perangai pengikut setia mereka.

Mereka fikir kasih sayang kepada pimpinan bererti tuhankan pemimpin dan setiap tindak-tanduk pimpinan.

Sedang kasih sayang yang sebenar ialah kita betulkan pimpinan bila mereka melakukan kesalahan.

Kritikan pula dianggap kebencian dan sedang melakukan fitnah.

Bagaimana pemimpin, begitulah pengikut.
Bagaimana pengikut, begitulah pemimpin.
Pengikut dan pemimpin saling cermin mencerminkan.
Jika kita mahukan pimpinan yang jujur, kita sendiri terlebih dahulu harus bersedia menjadi jujur.

Soalnya, sejauh mana penyokong pimpinan Pakatan Rakyat bersedia menjadi jujur dengan diri mereka dan perjuangan mereka, untuk mendapatkan sebuah pentadbiran yang jujur di negara ini.

Analisa tindakan diri sendiri.
Semak setiap sokongan-sokongan kita terhadap pimpinan.
Kaji salah dan silap kita satu persatu-satu.
Perbaiki kelemahan dan perkemaskan idelogi kita.
Dan akhirnya, kita sendiri boleh tentukan, sejauh mana kita jujur dalam memperjuangkan apa yang kita matlamatkan di negara ini.

Ada otak, sila fikir.

Betul Ke Rosmah Mansur Ketuai Ubahsuai Pembelian Pesawat Baru - Mohon PMO Jawab.

Adakah isteri Perdana Menteri Datuk Seri Najib Abdul Razak - Datin Seri Rosmah Mansor - pergi ke Amerika Syarikat Disember lepas untuk menyelia kerja-kerja menaik taraf jet eksekutif baru kerajaan, Airbus ACJ320?

Ini adalah soalan yang dibangkitkan oleh Ahli Parlimen Pandan yang juga setiausaha agung PKR, Rafizi Ramli dalam satu sidang akhbar di lobi Parlimen hari ini.

Rafizi menegaskan bahawa jet eksekutif kerajaan sekarang, dengan nombor pendaftaran 9M-NAA, telah singgah di Indianapolis selama enam hari selepas PM pulang lebih awal ke Malaysia untuk meninjau bencana banjir.

Bencana banjir itu telah memaksa PM memendek percutian di Hawaii akhir tahun lalu. Najib terbang ke Hawaii untuk bercuti bersama keluarga menggunakan jet eksekutif itu tetapi tanpa Najib, jet itu kemudian ke Indianapolis dan singgah di beberapa lokasi di seluruh dunia sebelum kembali ke Malaysia, kata Rafizi.

 
Rafizi berkata terdapat "kemungkinan besar" orang yang menaiki 9M-NAA tanpa Najib, telah ke Indianapolis untuk menyelia kerja menaik taraf jet baru itu di premis Comlux Aviation, pemilik sebelumnya Airbus ACJ320.

Katanya, tidak boleh ada alasan bahawa jet sekarang, 9M-NAA, singgah di Indianapolis untuk dinaik taraf kerana kerja-kerja menaik taraf untuk sesebuah jet mengambil masa tiga hingga empat bulan.

Spekulasinya, tegas Rafizi, ialah Rosmah adalah orang yang berada dalam 9M-NAA dan bahawa beliau ke Indianapolis dan menginap di sana selama enam hari untuk menyelia kerja-kerja menaik taraf dan pembaharuan.

Rafizi juga menjelaskan bahawa perjanjian sewa beli untuk jet baru Airbus ACJ320 ditandatangani pada 1 Disember, yang bermakna, ia telah ditauliahkan pada masa Najib dan keluarganya ke Hawaii di mana fotonya bermain golf dengan Presiden Amerika Syarikat, Barack Obama, telah dirakamkan. -Mkini.


---------------------------------------

Persoalan di atas dibangkitkan oleh Rafizi. Dan sememangnya PMO suka atau tak suka kena mendedahkan siapa penumpang misteri 9M-NAA pada tarikh yang dinyatakan.

Bila fikir-fikir semula, memang logik juga persoalan yang dibangkitkan oleh Rafizi tue.

Jika betul Rosmah terlibat dalam membuat keputusan samada dari membeli hingga la kepada hiasan dalaman dan spesifikasi pesawat, ini sesuatu yang kita wajar persoalkan. Ini kerana, siapa Rosmah sehingga perlu masuk campur dalam urusan begini.

Betul tak?

Tapi apa-apa pun kita minta PMO jawab dulu. Kita dengar alasan mereka. Samada Rosmah terlibat atau tidak terlibat dalam membeli pesawat baru, PMO tetap perlu dedahkan siapa penumpang misteri yang menggunakan pesawat tersebut untuk tempoh beberapa hari dalam waktu Najib sendiri berada dalam negara uruskan musibah banjir.

Kbai.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...