Telegram PH http://t.me/beritapolitikmalaysia

Laporan yang tersiar tidak semestinya mewakili pandangan pihak pentadbir halaman.

Sabtu, 29 Disember 2018

Dulu BRIM Dedak Tapi Sekarang..

KHAIRY JAMALUDDIN | Dedak BaSaH
Menteri Kewangan mengumumkan bahawa BR1M atau nama Malaysia Baharunya, Bantuan Sara Hidup (BSH) akan dipercepatkan agihannya iaitu pada 28 Januari 2019 berbanding cadangan awal selepas Tahun Baru Cina pada bulan Februari.

Sebelum PRU-14, pemimpin Pakatan Harapan berulangkali menyatakan bahawa BR1M adalah rasuah, sogokan dan ada sehingga menggelar bantuan kepada rakyat ini sebagai dedak. Perdana Menteri juga pernah menyatakan bahawa BR1M adalah ‘polisi malas’ kerajaan terdahulu sebab kononnya tidak menyelesaikan masalah ekonomi rakyat.


Selepas menjadi kerajaan, BR1M yang telah sedikit sebanyak membantu rakyat ini diangkat semula oleh Pakatan Harapan sebagai polisi mereka. Mungkin sebab tidak mahu dikatakan copy & paste atau dikatakan ‘polisi malas’, mereka copy, paste & edit kepada nama baru iaitu BSH (baca BaSaH). Database yang akan digunakan pula adalah database yang diwujudkan oleh kerajaan terdahulu. Cakaplah apa sekalipun, konsepnya masih sama iaitu ianya adalah bantuan kepada rakyat berbentuk cash transfer.

Ada yang cakap tak bagi salah, bagi pun salah. Saya rasa lebih salah kalau tak bagi. Tapi bila meneruskan polisi ini, mungkin terasa sedikit ludah yang jatuh dari langit. Kalau mudah lupa boleh rujuk pada video dibawah. Pakatan Harapan juga pernah kata database BR1M terlalu besar, banyak penerima yang memang tidak layak terima disenaraikan. Akhirnya Kerajaan Pakatan Harapan telah cedok dan guna senarai yang sama.

Selain tukar nama, apa lagi yang kerajaan Pakatan Harapan edit? Dulu BN turut beri BR1M pada golongan bujang, dalam manifesto turut berjanji untuk naikkan jumlah yang akan diterima. Tapi bawah Pakatan Harapan, bukan sahaja tak naik bantuan untuk semua penerima, tapi dihapuskan terus bantuan untuk bujang.

Kehadapan Kekanda Guan Eng, Kalau nak copy & paste polisi BN, ambil semua lah. Bagilah BaSaH ni kepada penerima bujang juga macam BR1M dulu. Adinda tidak boleh tidur kerana bimbangkan keadaan Kekanda yang semakin tiada idea baharu untuk membantu rakyat.

Yang pastinya, kalau dulu bantuan ini dipanggil rasuah, kini ianya ikhlas. Kalau dulunya sogokan, kini adalah bantuan. Kalau dulunya dedak, kini menjadi dedak BaSaH. Semuanya kini telah menjadi halal dalam Malaysia Baharu ini.

Tapi tidak mengapa, sebagai Ahli Parlimen Barisan Nasional sudah tentu saya menyambut baik keputusan ini kerana terbukti legasi dari polisi kerajaan Barisan Nasional ini adalah baik sehingga perlu diteruskan oleh kerajaan Pakatan Harapan.

 

Tanpa Hudud Dan PAS, PH Tetap Bergaduh Juga - Timmy Say.

TIMMY SAY | Sebelum berpecahnya Pakatan Rakyat (PR), Penasihat DAP Lim Kit Siang sudah membayangkan kemungkinan pakatan yang dibarisi oleh DAP, PAS dan PKR akan berpecah dan membawa haluan masing-masing jika PAS berdegil mahu melaksanakan hukum hudud di Kelantan.


Hakikatnya “kedegilan” PAS untuk melaksanakannya tidak pernah padam sejak Allahyarham Nik Abdul Aziz menjadi menteri besar Kelantan pada 1990, malah menjadi matlamat kerajaan negeri itu sehingga hari ini.

Beralaskan persepsi yang dimainkan itu, PAS dan hudud sering dituduh sebagai punca perbalahan PR sehingga menyebabkan pecahnya gabungan pembangkang itu. Persepsi itu dimainkan sehingga ramai yang percaya jika gabungan pembangkang tanpa “pak lebai” PAS yang inginkan hudud, sudah tentu gabungan pembangkang itu akan aman damai dan utuh.

Tapi tak apa. PR sudah pun terkubur.

Kini ada Pakatan Harapan (PH). Di dalamnya, DAP kini sedang berkawan dengan PPBM, yang diketuai Tun Dr Mahathir Mohamad yang sememangnya tidak bersetuju dengan hudud dan PAS; Amanah yang juga kurang bersetuju dengan hudud dan bermusuh dengan PAS dan PKR, sahabat lamanya daripada PR yang sudi bersama DAP meninggalkan PAS.

Sepatutnya, gabungan PH utuh sebab di dalamnya tiada lagi PAS dan agenda hudud. Tetapi malangnya, ia tidak begitu.

Beberapa hari lepas, Lim Kit Siang memberikan amaran lagi. Katanya, DAP tidak akan teragak-agak meninggalkan kerajaan campuran PH jika usaha mencapai tujuan Malaysia Baru diketepikan.

Dari mana datangnya asap ini? Di mana apinya?

Terdapat 4 keputusan kerajaan PH muktahir ini yang dilihat bercanggah dengan perjuangan DAP.

Pertamanya, kegagalan kerajaan PH mengiktiraf Sijil Peperiksaaan Bersepadu Sekolah Persendirian Cina (UEC) sebagaimana yang dijanjikan di dalam manifesto pilihan raya gabungan politik itu.
Kedua, kegagalan kerajaan PH untuk bertegas dalam meratifikasi Konvensyen Antarabangsa Mengenai Penghapusan Semua Bentuk Diskriminasi Kaum (ICERD).

Ketiga, pendirian Perdana Menteri Tun Dr Mahathir Mohamad yang menolak untuk mengadakan pilihan raya kerajaan tempatan atas alasan ia akan menimbulkan kepada konflik perkauman sejurus tercetusnya insiden rusuhan kuil di USJ25, Subang Jaya.

Perkara keempat yang mencetuskan ketegangan antara DAP dan PPBM baru-baru ini ialah penhijrahan “katak politik” yang menjadi-jadi daripada Umno kepada PPBM, meskipun DAP tidak pernah membantah penghijrahan orang PAS ke Amanah satu ketika dulu.

Akan tetapi, apakah yang dimaksudkan oleh Kit Siang mengenai istilah Malaysia Baru? Apakah tanpa UEC, ICERD dan pilihan raya kerajaan tempatan, maka Malaysia Baru dianggap gagal di mata beliau?

Kalau ditanyakan kepada rakyat tentang Malaysia Baru, sudah pasti kebanyakan mereka percaya Malaysia Baru ialah sejenis strategi pusingan-U pentadbiran PH yang entah ke mana berdasarkan prestasi 8 bulan pertamanya.

Perkara paling menjelekkan ialah tanggungjawab kerajaan PH terhadap manifesto yang digunakan untuk memenangi pilihan raya umum ke-14 yang menyaksikan hampir kesemua yang ditulis menjadi sekadar kertas rujukan, bukannya janji yang perlu ditunaikan.

Tapi percayalah, asap Kit Siang ini bukan sebarang asap. Ada anak api yang sedang membara.

Dalam pada itu, Rafizi Ramli menggunakan anak api ini untuk melancarkan serangan pertama terhadap Dr Mahathir dengan mengatakan populariti beliau menurun sebanyak 20% semenjak PH menawan kerajaan.

Bakal perdana menteri Datuk Seri Anwar Ibrahim pula menggunakan peletakan jawatan mengejut anaknya Nurul Izzah daripada semua jawatan penting untuk melancarkan serangan terhadap Ahli Parlimen Umno yang sedang melompat ke arah PPBM.

Menariknya, punca sebenar Nurul meletak jawatan masih misteri. Mengapa beliau enggan terus berkhidmat sehingga bapanya menjadi PM sebelum mengundurkan diri akan terus menjadi tanda tanya.
Apakah ini protes terhadap Dr Mahathir atau bapanya sendiri?

Perang dalaman PH kini tertumpu pada desakan terhadap Menteri di Jabatan Perdana Menteri P Waytha Moorty supaya meletak jawatan kerana ramai yang tidak berpuas hati dengan cara beliau mengendalikan isu ICERD dan insiden rusuhan kuil USJ25.

Isu ini sudah menjadi pertarungan utama antara PPBM dan DAP.
Para pemimpin PPBM, termasuk orang kuat Dr Mahathir, Menteri Belia dan Sukan, Syed Saddiq dan Datuk A Kadir Jasin telah secara terbuka mendesak Waytha supaya meletak jawatan, manakala para pemimpin DAP pula, termasuk anak mendiang Karpal Singh iaitu Ramkarpal setia mempertahankannya bersama peguam Siti Kasim.

Bagaimana pula dengan pendirian PKR dan Amanah? Bagaimana pula pendirian Anwar dalam isu ini? Fraksi Timbalan Presiden PKR Azmin Ali, Dr Afif Bahardin telah menyatakan pendirian untuk menyokong PPBM dan turut serta mendesak Waytha meletak jawatan.

Bagaimanakah kesudahan episod ini? Apakah Waytha dapat kekal dalam Kabinet, atau beliau meletakkan jawatan atau dipecat oleh Dr Mahathir?

Nasib yang menimpa Waytha akan menentukan siapakah yang berkuasa dalam PH, membuka mata rakyat, sekali gus mencorakkan perbalahan politik dalaman pakatan itu selanjutnya.

Harga Getah Terus Jatuh, Penoreh Tertekan, Apa Tindakan Kerajaan?

KHAIRY JAMALUDDIN | Harga Getah

Harga getah terus menunjukkan trend kejatuhan. Pekebun kecil getah merupakan kumpulan yang terus terhimpit apabila pendapatan harian mereka terjejas teruk akibat masalah ini. Ada daripada mereka kehilangan hampir 60% hasil pendapatan mereka.

Kerajaan Barisan Nasional sebelum ini telah melaksanakan beberapa bentuk bantuan dalam membantu nasib pengusaha kebun getah seperti Insentif Pengeluaran Getah (IPG) dan juga Bantuan Musim Tengkujuh (BMT).

 
Menerusi kenyataan-kenyataan yang dibuat oleh pemimpin kerajaan Pakatan Harapan termasuklah ketika pembentangan Belanjawan 2019, saya difahamkan bantuan IPG akan dinaikkan dengan penetapan harga baru RM2.50 sekilogram berbanding ketika ini RM2.20, namun tiada lagi peruntukan bagi BMT bermula tahun hadapan. Ini bermakna, pekebun kecil tidk akan mendapat apa-apa bentuk bantuan apabila tidak boleh turun menorah pada musim tengkujuh.

Dulu bila harga getah jatuh ada BN bantu?

Selain daripada insentif tetap ini, kerajaan Barisan Nasional dalam membantu penoreh getah menghadapi kejatuhan harga getah sebelum ini juga telah beberapa kali mengaktifkan insentif Bantuan Khas Kejatuhan Harga Getah dengan bayaran one-off sebanyak RM500 kepada pekebun kecil seperti yang pernah dibuat pada tahun 2013, 2014 dan 2016 dengan peruntukan sebanyak RM492.4 juta. Saya merasakan, sudah tiba masanya kerajaan Pakatan Harapan mengaktifkan semula bantuan ini dalam kadar segera bagi memastikan golongan pekebun kecil ini kembali bernafas.

Pilihan raya sudah berlalu, Pakatan Harapan sudah hampir 8 bulan diangkat menjadi kerajaan. Sudah tiba masanya Kerajaan Pakatan Harapan mengetepikan permainan politik ‘kerajaan tiada wang’ atau berterusan menyanyikan rentak 1MDB dan fokus membantu golongan ini.

Ini realiti akar umbi.

Ladang Solar Terbesar Di Malaysia Sudah Beroperasi Tetapi Tak Dihebohkan PH..

NAJIB RAZAK | Ladang Solar terbesar di Malaysia yang dimilik TNB sudah beroperasi di Kuala Langat, Selangor hampir dua bulan dahulu tetapi berita ini tidak akan dihebohkan oleh Kerajaan PH.

Cerita ini yang saya pernah tulis beberapa bulan dahulu ada kaitan dengan Lynas. Baca seterusnya:

Terdapat perkembangan di seluruh dunia di mana ‘ladang’ solar kini dibina di empangan air bagi menjana elektrik.


Ia mengurangkan kegunaan tanah fizikal, kawasan empangan air itu sendiri sudah mempunyai sistem keselamatan dan dipantau, sistem penyejukan semulajadi dari empangan itu sendiri dapat meningkatkan keberkesanan penjana elektrik solar dan mengurangkan penyejatan hingga 80 peratus.

Beberapa tahun dahulu, TNB telah memulakan projek rintis secara kecilan di loji rawatan air Sungai Labu di Sepang, Selangor dan saya berpendapat kerajaan perlu melihat teknologi ini dalam skala lebih besar. Malaysia ada banyak empangan, tasik dan kawasan takungan air yang boleh digunakan.

Sebenarnya, Malaysia kini dalam kedudukan baik sebagai peneraju tenaga boleh diperbaharui dan teknologi hijau. Inisiatif ini dimulakan ketika pentadbiran saya melalui perlaksanaan Pelan Induk Teknologi Hijau di mana terdapat banyak insiatif lain turut dilaksanakan.

Ramai yang tidak tahu, Malaysia kini adalah pengeluar ketiga terbesar di dunia bagi panel solar selepas China dan Taiwan. Sebelum 2008, semua ini tidak wujud.

Kilang solar pertama di Malaysia bermula pada 2008, dan sejak itu banyak kilang solar memulakan operasi termasuk di Pulau Pinang, Ipoh, Sarawak, Kedah, Melaka dan Cyberjaya, sekaligus mewujudkan berpuluh ribu peluang pekerjaan dan nilai eksport berbilion setahun.

Salah satu keperluan untuk mengeluarkan panel solar dan teknologi tenaga bersih adalah nadir bumi, bernama Neodymium.

Nadir bumi ini juga penting jika negara mahu melibatkan diri dalam pengeluaran kereta elektrik sebagaimana diinginkan Tun Mahathir. Enjin dalam kereta elektrik ini memerlukan magnet yang diperbuat dari nadir bumi ini.

Kilang Lynas di Kuantan adalah pengeluar kedua terbesar Neodymium di dunia. Lynas juga mengeluarkan nadir bumi lain bagi penggunaan produk berteknologi tinggi termasuk elektronik. https://asmic.akademisains.gov.my/…/Rar…/RE_Report_Malay.pdf

Lynas penting kerana ia adalah perbekalan bagi nadir bumi di dunia, di luar China. Sebelum ini, China yang menguasai 95 peratus perbekalan nadir bumi pernah mengehadkan eksport kerana mahu mengutamakan permintaan negara itu.

Ini menyebabkan kebimbangan kepada pengeluar barangan elektronik, telefon pintar dan tenaga baharu di seluruh dunia. Melalui Lynas, ia adalah pembekal alternative yang membantu mempromosikan pelbagai industri berkaitan untuk memindahkan pengeluaran mereka ke Malaysia.

Loji Lynas di Kuantan telah beroperasi dengan selamat selama 6 tahun dan mematuhi panduan keselamatan selain menyediakan beribu peluang pekerjaan di Kuantan dan menjana pelaburan dalam industri lain juga.

Setakat ini tiada laporan Wolverine atau Profesor X berkeliaran di jalan-jalan Kuantan atau sekitarnya. Yang ada mungkin Nobita seorang.

Mengimbau kembali, saya gembira kita tidak tunduk kepada tekanan besar Pakatan untuk menghentikan projek Lynas kerana ia banyak memberi kelebihan kepada negara untuk menjadi peneraju teknologi tenaga baharu dan sektor teknologi tenaga diperbaharui.

Siapa Bunuh Adib Lebih Penting Dari Bagaimana Adib Meninggal.

Mohamad Hasan | Saya telah membaca menerusi Keratan Ahkbar bahawa YB Menteri Dalam Negeri menyatakan bahawa Peguam Negara telah mengarahkan satu Inquest Kematian dibuat untuk menentukan punca kematian Arwah Adib, Anggota Bomba yang meninggal dunia yang disyaki telah dipukul semasa kejadian Rusuhan di Kuil Hindu USJ Subang.

PERTAMA, saya terpanggil untuk bertanya kenapa Menteri KDN yang memberi pernyataan akhbar tersebut dan BUKAN Peguam Negara sendiri?

Ini memberi percepsi kepada Rakyat Malaysia bahawa Menteri KDN campur tangan terhadap urusan siasatan polis dan pendakwaan Peguam Negara.

 
KEDUA, mengapa Peguam Negara mengarahkan satu Inquest Kematian dibuat WALHAL Pihak Polis sedang atau masih menyiasat kes kematian Arwah Adib ini sebagai Kes Bunuh di bawah Seksyen 302 Kanun keseksaan?

Adakah Peguam Negara sudah tidak percaya dengan kredibiliti dan kecekapan pihak polis melakukan tugas siasatan kes bunuh ini?

Sudah tentu satu tindakan menyiasat "punca kematian" dan menyiasat "siapa yang menyebabkan kematian" Arwah Adib merupakan Objectif yang BERLAINAN?

Kenapa pihak Kerajaan menerusi Peguam Negara cuba memesongkan pandangan Rakyat yang menunjukkan seakan-akan kematian Arwah Adib terbela walhal pembunuh Adib masih Bebas?

Saya amat simpati dengan keluarga Arwah Adib yang sehingga kini tertanya-tanya siapakah pembunuh anak mereka?

Saya meminta pihak polis menyelesaikan siasatan file kes ini dengan SEGERA dan pihak Pejabat Peguam Negara sebagai Pendakwaraya perlu tegas menerusi siasatan Pegawai Penyiasat Polis bagi menentukan samada Arwah Adib dibunuh, siapa tertuduhnya dan BUKAN menggunakan Prosiding Inquest Kematian oleh sebuah Mahkamah Koronor bagi tujuan BAGAIMANA Arwah Adib meninggal dunia dan BUKAN mencari Pembunuhnya.

Rakyat sekarang melihat samada Kerajaan ini mematuhi Rule of Law atau hanya menggunakan prosidur undang-undang bagi melenggah-lenggahkan Keadilan.

Bayar Zakat 1j, Ini Penjelasan PTTPN.

MALAYSIAKINI | Perbadanan Tabung Pendidikan Tinggi Nasional (PTPTN) menjelaskan bahawa ia menunaikan kewajipan membayar zakat perniagaan tanpa menjejaskan pinjaman kepada pelajar. Berikut adalah penjelasan penuh PTPTN:
Zakat perniagaan ialah zakat yang wajib dikeluarkan hasil daripada harta perniagaan sama ada yang melibatkan barangan atau perkhidmatan. Zakat perniagaan merupakan suatu tanggungjawab yang wajib ditunaikan ke atas mereka yang telah memenuhi syarat-syarat yang ditetapkan.

Justeru itu, PTPTN sememangnya wajib mengeluarkan zakat ke atas keuntungan pelaburan yang dibuat bagi semua pelaburan termasuk bagi deposit yang diterima melalui Skim Simpanan Pendidikan Nasional (SSPN) dengan penuh rasa tanggungjawab.

SSPN merupakan Skim Simpanan yang patuh syariah menggunakan konsep “Wakalah Bil Istithmar”, yakni konsep simpanan untuk pelaburan. Melalui konsep ini, PTPTN telah diwakilkan oleh pendeposit untuk melabur bagi pihak mereka.

Asas yang digunakan oleh PTPTN ialah PTPTN memenuhi semua syarat yang ditetapkan yang mewajibkan PTPTN mengeluarkan zakat sepertimana yang digariskan oleh pusat zakat. Sebagaimana ditetapkan, pembayaran zakat PTPTN adalah 2.5% daripada hasil bersih pelaburan tahunan. Hasil pelaburan yang diperolehi adalah tambahan pendapatan dan bahagian peratusan wajib zakat adalah minimum iaitu 2.5% daripada pendapatan bersih pelaburan.

Berkenaan pembayaran zakat ini, pada tahun 2017 PTPTN telah mendapatkan pandangan daripada Pusat Pungutan Zakat Wilayah Persekutuan Kuala Lumpur dan Lembaga Zakat Selangor sebelum ia dilaksanakan. Malah pada tahun ini PTPTN telah mengadakan perbincangan dengan beberapa Lembaga Zakat negeri sebelum bayaran zakat.

PTPTN mengucapkan terima kasih kepada semua pusat zakat negeri kerana memberi kerjasama yang baik dalam usaha PTPTN untuk membayar zakat yang sekaligus dapat mengeratkan hubungan kerjasama dalam membantu dan meringankan beban golongan asnaf terutama dalam aspek pendidikan.

PTPTN telah mengeluarkan zakat semenjak tahun berakhir 2016 lagi dan diteruskan bagi tahun berakhir 2017, melibatkan semua negeri di Malaysia. Majlis penyerahan zakat telah diadakan di negeri Melaka, Pulau Pinang, Johor, Pahang, Negeri Sembilan, Sarawak dan Kedah.

Ia akan turut diadakan di negeri-negeri lain yang turut menerima agihan zakat, sekiranya dianjurkan oleh pihak berkuasa agama negeri berkenaan. Bayaran zakat yang dibuat oleh PTPTN adalah wajib bagi hasil pelaburan PTPTN dan bayaran zakat ini dilaksanakan agar pendapatan yang diperolehi dibersihkan dan diberkati oleh Allah SWT. PTPTN juga berharap pembayaran zakat ini yang merupakan kewajipan agama tidak dipolemikkan.

Pembayaran zakat ini sebenarnya tidak menjejaskan pinjaman yang akan diberikan kepada pelajar kerana bayaran zakat adalah berdasarkan keuntungan pelaburan terutama deposit SSPN dan bukan dari dana untuk pemberian pinjaman.

PTPTN menyeru agar pembayaran zakat yang diwajibkan ke atas PTPTN tidak dijadikan isu atau dipolemikkan kerana ini adalah kewajipan agama. PTPTN akan terus komited dalam memastikan dana yang mencukupi tersedia untuk memberi pinjaman kepada generasi akan datang dan dalam masa yang sama dana PTPTN diberkati sesuai dengan tuntutan agama.

Saya Mengaku Bersalah Kerana Jadikan Rakyat & Kerajaan Kroni Baru PLUS Sejak 2011 - Najib Razak.

NAJIB RAZAK | Ada yang tanya mengapa konsesi tol lebuhraya Utara Selatan PLUS telah dipanjangkan ke tahun 2038 berbanding tahun penamatan 2018 seperti di dalam perjanjian konsesi asal tahun 1987 pada masa PM ke-4.

Pada tahun 1999 di bawah PM ke-4 juga, konsesi PLUS dirunding untuk kali pertama dan tempoh konsesi ini dipanjangkan 12 tahun dari tahun 2018 kepada tahun 2030.

Perjanjian tambahan tahun 1999 ini juga membenarkan PLUS untuk menaikkan tol dengan kadar kenaikan 10% setiap 3 tahun.

 
Kali terakhir tol lebuhraya PLUS dinaikkan ialah pada tahun 2005. Selepas itu, tol lebuhraya PLUS tidak pernah naik sehingga hari ini.

Khazanah dan KWSP membeli PLUS dengan sepenuhnya pada tahun 2011 semasa saya Perdana Menteri.

Pada masa itu, jumlah hutang pampasan yang perlu dibayar oleh kerajaan kepada PLUS kerana tidak membenarkan kenaikan kadar tol sejak tahun 2005 ialah sebanyak RM6.5 bilion, seperti ditakluk dalam perjanjian tambahan tahun 1999.

Oleh itu, perjanjian konsesi dirunding sekali lagi pada tahun 2011.

Hutang pampasan RM6.5 bilion dari kerajaan tidak perlu dibayar lagi dan kadar kenaikan tol diturunkan dari 10% setiap 3 tahun kepada 5% setiap 3 tahun tetapi tempoh konsesi tol dilanjutkan 8 tahun lagi kepada tahun 2038.

Kadar kenaikan tol baru ini hanya 1.7% setahun dan dari setiap Ringgit tol yang dikutip, 51 sen akan beralih kepada kerajaan melalui Khazanah Nasional dan 49 sen kepada KWSP - bukan lagi kepada pihak swasta.

Saya mengaku bersalah kerana telah menjadikan kerajaan dan rakyat sebagai kroni baru untuk lebuhraya tol PLUS pada tahun 2011.

Hanipa Maidin Sindir Presiden PAS Isu Tabung Haji Agenda Jatuhkan Islam..

HANIPA MAIDIN | Tabung Haji dan  "fatwa" agenda jatuhkan imej Islam.

1. Media lapor ada agamawan kata isu tabung haji digunakan secara tersirat untuk jatuhkan imej Islam.

2. Tak tahu nak kata apa lagi. Bagi kita, yang beliau kata itulah yang sebenarnya jatuhkan imej Islam. Tapi kita siapa.

3. Alasan beliau adalah Tabung Haji diserang di media bukan di mahkamah. So, itu salah. Dan secara mudah ada agenda tersirat nak jatuhkan imej Islam. Dulu beliau pernah disaman kes fitnah atas isu pil kuda.. dia menang di court, meskipun mahkamah kata kata-kata yang dikeluarkan adalah fitnah. Tak kira keputusan mahkamah..bila agamawan kata, kita kena wala' sheikh. Jika media kata, ia agenda.


4. Dulu bila kes DoJ dengan 1MDB di " fatwa" ia campurtangan asing. Habis ramai agamawan pun ulang "mantera" yang sama.

Bagi puak-puak ni ,lain tak ada.Bila institusi Islam dikritik, ipso facto ia agenda. Ia konspirasi. Ia "grand design" untuk jatuhkan Islam.

5. Sebab tu tak boleh kritik. Kritik Tabung Haji ..agenda jatuhkan imej islam. Kritik sekolah tahfiz yang hanya ada satu pintu je semasa terbakar.. nak runtuhkan pendidikan Islam walaupun murid murid terkorban kerana keculasan manusia.. Tak pe sheikh.. itu syahid.

Kritik parti Islam.. lawan ulamak. Keluar parti islam..rosak aqidah. Kritik mahkamah syaria atau RUU 355.. lawan hukum Islam. Kritik pemimpin Islam yang korup dan rasuah.. ia sebahagian agenda Yahudi atau DAP. Maka keluar "fatwa" lebih baik Melayu/Islam yang korup dari Cina yang makan khinzir.

6. Justeru kita kena buat apa lihat itu semua? Mulut kena zip dan otak kena letak kat lutut. Dengar dan taat macam kerbau kena ikat tali. Kena kata " let it be". Enta tahu apa? Enta jebon dan tak suci.

Isu Tol, Sekali Lagi PH Copy Paste Dasar Najib..

NAJIB RAZAK | Kita ketepikan sementara janji PH untuk memansuhkan semua tol kerana manifesto bukan kitab, bagai dikata.

Kini, saya ingin beri sedikit fakta mengenai langkah kerajaan PH untuk tidak menaikkan tol jalanraya tahun depan dengan membayar pampasan RM1 bilion.

1. Kebanyakan konsesi-konsesi tol di negara hari ini - terutama yang dituduh sebagai berat sebelah, diberi pada masa PM dahulu yang itu dan bukan ketika pentadbiran saya.

2. Tol untuk lebuhraya-lebuhraya milik PLUS seperti lebuhraya Utara-Selatan, jambatan Pulau Pinang, NKVE daan sebagainya tidak pernah naik sepanjang tempoh 10 tahun saya menjawat sebagai Menteri Kewangan.

3. Malah kerajaan BN pada masa saya membeli balik dengan sepenuhnya syarikat PLUS pada tahun 2011 dari kini PLUS dimilik 51% Khazaah Nasional dan 49% oleh KWSP. Ya, KWSP, sekali lagi ia menguntungkan pencarum.

4. Apabila kewangan negara mengizinkan, saya telah berusaha untuk menghapuskan tol sedikit demi sedikit dan kita berjaya untuk menghapuskan beberapa tol secara berperingkat.

Ini juga berlaku di Sarawak di mana hari ini Sarawak dan Sabah tidak ada sebarang tol lebuhraya lagi. Ini dapat dilakukan kerana ia dibina ketika pentadbiran saya dan tak perlu kita terikat kepada konsesi.

Kita juga buat lebuhraya-lebuhraya utama seperti Pan-Borneo dan CSR yang langsung tak ada tol.

5. Selama tempoh 10 tahun ini kadar tol lebuhraya-lebuhraya bukan milik PLUS hanya pernah naik untuk satu tahun sahaja iaitu pada tahun 2016 kerana ketika itu hasil negara mengalami tekanan akibat kejatuhan harga minyak dunia sebanyak 80% ke tahap di bawah US$30 satu tong pada masa itu.

6. Setiap tahun bagi tol tidak dinaikkan sepanjang 9 tahun itu, kita perlu membayar pampasan.

7. Dan setiap tahun kerajaan BN membayar pampasan, DAP marah saya dan tuduh saya hanya mahu memperkayakan syarikat kroni tol yang kaya.

8. Saya dimarahi dan diserang setiap tahun oleh DAP apabila membayar pampasan. Saya juga dimarah pada akhir tahun 2015 kerana membenarkan kadar tol dinaikkan untuk tahun 2016.

9. Saya dimarah lagi oleh DAP tahun lepas kerana membayar pampasan RM2.2 bilion untuk menghapuskan sepenuhnya empat tol di Johor, Selangor dan kedah.

Tiap-tiap tahun, DAP marah.

10. Hari ini, PH sangat bangga dengan keputusan mereka untuk membayar pampasan RM1 bilion supaya kadar tol lebuhraya tidak naik tahun depan. Dan menariknya, Menteri Kewangan adalah dari DAP, parti yang menjadikan acara tahunan untuk marah pada saya.

11. Hari ini kita lihat kerajaan PH banyak membuat pusingan U dan ‘copy-paste’ dasar kerajaan BN yang mereka selalu kritik dan marah sebelum ini.

12. Oleh itu, saya juga copy-paste kenyataan dahulu Menteri Kewangan kita yang marah saya membayar pampasan RM400 juta pada tahun 2014 untuk tidak menaikkan tol. https://tinyurl.com/ydbr6s75

Saya copy-paste dari dia dan membuat sedikit ubahsuai sahaja untuk membalas pengumumannya.

Memang tidak sah jika PH tidak membuat U-Turn.

Tetapi jangan tajam sangat. Nanti jadi V-Turn pula.

Khamis, 27 Disember 2018

Najib Kritik Rebat Elektrik RM40 Dan Ini Apa Yang Anda Patut Tahu..

LAPORAN |Najib mempertikaikan perlaksanaan subsidi elektrik yang disasarkan untuk kumpulan B40 E-kasih yang diumumkan oleh kerajaan baru-baru ini.

Ini apa yang Najib kata;

"Skim pengecualian bayaran bil elektrik RM20 dan ke bawah dimulakan semasa saya mula menjawat sebagai Menteri Kewangan pada tahun 2008.

Di bawah kerajaan BN, lebih dari 1.2 juta isirumah tidak perlu membayar satu sen setiap bulan jika penggunaan elektrik mereka tidak sampai RM20 sebulan.

Skim tersebut ini dimansuhkan oleh kerajaan PH bermula 1 Januari 2019 dan diganti dengan skim rebat RM40 di mana hanya 185,000 isirumah akan mendapat manfaat

Tetapi ini bukan untuk golongan B40 seperti yang dilapor oleh sebilangan media tempatan.

Mustahil untuk jumlah isirumah B40 hanya 185,000 sahaja.

Sebenarnya, skim rebat RM40 kerajaan PH ini dihadkan kepada 185,000 isirumah yang berdaftar dengan sistem e-Kasih sahaja, iaitu isirumah yang pendapatan bulanan mereka kurang dari RM1,500 (bandar) atau RM1,000 (luar bandar).

Ini bermakna, lebih dari satu juta isirumah di Malaysia yang sebelum ini tidak perlu membayar apa-apa pun akan bersedia untuk mula membayar bil elektrik bermula minggu depan.

Mereka berkorban (ataupun sudah terkorban) untuk negara seperti disaran oleh kerajaan PH,"
katanya dalam satu kenyataan itu.

Adakah benar rebat elektrik rm20 yang diperkenalkan pada zaman Najib adalah lebih baik dari subsidi rm40 yang ditambahbaik oleh Pakatan Harapan?

Mari kita perhatikan perbandingan dibawah ini;

👉 PH memperkenalkan subsidi elektrik rm40 tetapi hanya sasarkan B40 E-kasih je.. lagi bagus cara BN, rebat rm20 lebih ramai yang dapat.

Jawapan : B40 E-kasih adalah kumpulan susah yang layak menerima subsidi elektrik disebabkan pendapatan yang terbukti di paras kemiskinan. 

Manakala rebat elektrik rm20 yang dilakukan oleh BN adalah pukul rata tanpa mengambilkira kelayakan dan kemampuan seseorang yang menetap di kediaman tersebut.

👉 Rebat elektrik RM20 yang BN buat tu bagus sebab tu PH tiru..

Jawapan : Rebat elektrik RM20 yang dibuat oleh BN diteruskan dengan sedikit penambahbaikkan bagi mensasarkan golongan yang memerlukan. Apa yang dibuat oleh BN itu belum cukup bagus dan bersasar. PH meneruskan subsidi tersebut dengan sasaran yang tepat supaya pemberian subsidi itu dirasai oleh kumpulan yang benar-benar layak menerimanya. Hakikatnya, PH tidak meniru BN. PH sebaliknya menambahbaik program tersebut.

👉 Lebih dari satu juta isi rumah tak perlu bayar apa-apa dengan sistem rebat elektrik yang dibuat BN. Lebih ramai yang menerima manfaat, ini bermakna rebat elektrik rm20 BN tetap lebih bagus..

👉 Jawapan : Ya, ini termasuklah warga asing yang tidak mempunyai banyak kelengkapan elektrik di rumah mereka ataupun mempunyai anak-anak dan ahli keluarga yang ramai. Masih lebih bagus? Dan apa yang berbezanya dengan cara PH melaksanakan rebat ini ialah, jika penggunaan elektrik lebih dari rm40 sebulan sekalipun, caj rm40 tetaplah disubsidikan, pengguna hanya perlu membayar lebihan. BN pula, andai lebih dari rm20 sebulan, automatik perlu membayar dan terkeluar dari kelayakan rebat elektrik. Dan sekali lagi, masih lebih bagus? KELAYAKAN?

👉 khusus kepada keluarga miskin tegar dan miskin yang berdaftar dan disahkan dalam Sistem eKasih.

SEMAKAN

👉 Buka website E-KASIH disini : https://ekasih.icu.gov.my/Pages/Default.aspx
 
Jika nama tersenarai dalam program E-KASIH, maka bolehlah lakukan semakan kedua disini : https://semakanrebat.mestecc.gov.my

Jika nama tidak tersenarai, tidak semestinya tidak layak. Kelayakan bergantung kepada alamat rumah dimana penama didalam bil elektrik. Ketua Isi Rumah (KIR) mungkin bukanlah pemilik rumah ataupun namanya tidak tersenarai sebagai penama dalam bil elektrik. Jangan risau, anda masih boleh memohon untuk mendapatkan rebat bulanan RM40 itu.

CARA MEMOHON

Tersenarai dalam ekasih : Bagi pengguna eKasih yang layak tetapi tidak mempunyai akaun berdaftar dengan TNB, pengguna boleh membuat permohonan bagi mengisytiharkan akaun pihak ketiga dengan mengisi borang permohonan di mana-mana Kedai Tenaga TNB yang terdekat bersama salinan Kad Pengenalan sebagai dokumen sokongan.

Yang tidak tersenarai dalam ekasih : Bagi pengguna yang tidak layak setelah semakan dibuat dan ingin mendaftar dalam program eKasih, pengguna diminta merujuk kepada Pejabat Pembangunan Persekutuan/Jabatan Pembangunan Persekutuan (PPPNegeri/JPP), ICU JPM di peringkat negeri dan di Unit Pembangunan Pejabat Daerah. 

KAEDAH REBAT DILAKSANAKAN

Sekiranya penggunaan elektrik adalah di bawah RM 40.00 sebulan, secara automatik Ketua Isi Rumah tersebut akan menerima bil elektrik percuma berdasarkan bil sebenarnya. Walau bagaimanapun, sekiranya penggunaan elektrik melebihi RM 40.00 sebulan, Ketua Isi Rumah tersebut hanya perlu membayar baki bil selepas ditolak bantuan rebat sebanyak RM 40.00 tersebut.

Untuk rekod, Program Rebat Bil Elektrik RM 40.00 merupakan program baharu diperkenalkan bermula 1 Januari 2019 sehingga 31 Disember 2019. Program ini menggantikan Program Rebat Bil Elektrik RM 20.00 yang akan tamat pada bulan Disember 2018. - 27 Disember 2018.

TMJ Padam Tweet Sindiran Kepada Syed Saddiq.

SOSMED | Tengku Mahkota Johor, Tunku Ismail ibni Sultan Ibrahim dilihat telah memadamkan kicauan yang menyindir Menteri Belia Dan Sukan, Syed Saddiq Syed Abdul Rahman.

"Tolonglah, buatlah apa yang anda suka. Biarkanlah (jangan sibuk) hal keluarga saya dan simpanlah bodek anda itu untuk orang lain," katanya di kicauan tersebut.


Kicauan itu kemudiannya viral. Pandang pertama malam tadi, kebanyakan respon menyokong TMJ dan mentertawakan Syed Saddiq kerana disindir oleh putera raja itu.

Bagaimanapun semakin ramai tampil mempertahankan Syed Saddiq dan memuji menteri itu bersikap tenang dan matang dalam menguruskan perbezaan. Manakala TMJ dianggap netizens sebagai bersikap kebudak-budakan dan manja.

Ini bukan kali pertama kicauan dipadamkan dari Twitter TMJ. Tidak dapat dipastikan sebab kenapa TMJ memadamkan kicauan-kicauan tersebut kerana sebab ia dipadamkan tidak dinyatakan oleh baginda.

Dalam perkembangan berkaitan, TMJ turut meluahkan ketidakpuasan hati terhadap penganjuran SUKMA 2020.

Menurut baginda, Johor sepatutnya menganjurkan SUKMA 2020 tetapi sehingga ke hari ini peruntukan untuk penganjuran SUKMA masih tidak diberikan kepada Johor.

Bahkan perbincangan untuk menganjurkan sukan tersebut juga belum lagi dibuat sehingga ke hari ini. 

"Tiada perjumpaan. Tiada jawapan. Nak jumpa susah, kenapa dulu bagi janji?," soalnya.

TMJ juga berkata, ramai orang membuat aduan terhadap cara kerja Syed Saddiq itu.

"Johor supposed to hst SUKMA 2020. Sebelum ini Menteri belia dan sukan mengatakan kepada Exco sukan dan belia negeri Johor yang beliau sudah ada budget untuk State for SUKMA. But for the last 8 month, nothing. No meeting, no answers. Nak jumpa susah. Why promise in the first place?

Ramai orang complain. Ramai Belia yang menyuarakan kekecewaan mereka kepada saya. Saya tiada kuasa untuk membuat apa apa berkenaan issue ini. Cuma saya boleh beri pendapat kepada yang berkuasa. Jikalau tidak boleh deliver dengan pemohonan pemohonan yang ada. Atleast listen.

Beri perluang untuk majlis, persatuan, atau rakyat berjumpa. Listen to them and what they have to say. Even if you cant fulfill pemohonan mereka. Atleast beri muka untuk berjumpa. Jangan block or suruh your assistants to handle them,"
katanya dalam satu kenyataan. Sebelum mengakhiri kicauan tersebut, TMJ juga sempat menyindir kepada pihak media.

"Dan yang terakhir sekali, ianya mengkagumkan bagaimana perkara bagus seperti ini (lawatan ke pusat komuniti Kristian sempena sambutan Krismas) tidak dijadikan berita, tetapi bila menyindir, ia dilaporkan," katanya lagi. - 27 Disember 2018.

Muhyiddin Kata Punca Kematian Adib Hanya Boleh Didedahkan Di Mahkamah Sahaja..

KENYATAAN MEDIA MENTERI DALAM NEGERI | Saya telah dimaklumkan oleh pihak Polis DiRaja Malaysia mengenai perkembangan siasatan kes kematian anggota bomba Allahyarham Muhammad Adib bin Kassim yang kini disiasat di bawah Seksyen 302 Kanun Keseksaan.Siasatan pihak polis melalui rakaman percakapan saksi-saksi, lakonan semula (re-enactment) dan juga hasil bedah siasat yang telah dilakukan oleh pihak forensik patalogi telah menemukan dapatan tertentu mengenai sebab kematian Allahyarham yang hanya boleh didedahkan di mahkamah kelak.

Saya telah berbincang dengan Peguam Negara mengenai perkembangan kes ini. Peguam Negara telah memaklumkan kepada saya bahawa beliau selaku Pendakwa Raya, dalam menjalankan kuasanya di bawah seksyen 339(1) Kanun Tatacara Jenayah akan mengarahkan Majistret untuk membuat siasatan (inkues) di bawah Bab XXXII Kanun yang sama bagi menentukan sebab kematian Allahyarham.

Pihak Pendakwa Raya akan memohon kepada Mahkamah supaya ditetapkan tarikh pendengaran dengan segera dan akan membantu Majistret berkenaan dalam menjalankan inkues tersebut.

Di dalam prosiding inkues ini, Majistret akan mempunyai kuasa yang luas di bawah seksyen 328 Kanun Tatacara Jenayah yang memberi erti sebab kematian termasuk mempertimbangkan bagaimana Allahyarham menemui ajalnya dan sama ada kematiannya disebabkan, atau dipercepatkan oleh, apa-apa perbuatan atau ketinggalan yang menyalahi undang-undang yang dilakukan oleh orang lain.

TAN SRI DATO’ HJ MUHYIDDIN HJ MOHD YASSIN
Menteri Dalam Negeri

27 Disember 2018

Melayu Dah Lama Bersabar Sehingga Agama Dihina, Kini Kita Perlu Kurang Ajar - Azwanddin,

AZWANDDIN | Saya akan terus lantang dan tegas berkaitan isu adib saya juga akan terus memberikan amaran yang keras. Untuk pihak kerajaan segera mengambil tindakan terhadap pariya murti.

Sudah hampir puluh tahun umat melayu islam telah bersabar dan diam walau pun selama ini bangsa dan agama kita telah berulang kali di hina, para ulama kita dihina pemimpin melayu di fitnah dan dihina dan melakukan provokasi kepada Bangsa kita


Kita tidak perlu takut dan gentar umat melayu islam perlu juga menjadi kurang ajar untuk mengajar kumpulan bangsa DAP yang selama ini telah terlalu keterlaluan.

Andai kata ada kumpulan yang tidak bersetuju dengan kelantangan dan ketegasan saya itu tidak menjadi permasalahan pada saya kerana saya yakin lebih ramai lagi umat melayu dan islam dalam negara akan meyokong saya untuk mempertahankan umat melayu dan islam dalam negara kita hari ini.

Saya lakukan bukan atas kepentingan peribadi apa yang saya lakukan walaupun melibatkan resiko yang tinggi pada saya dan keluarga saya namun itu adalah perjuangan pada agama dan bangsa, dituntut oleh anak anak dan juga jenerasi kita akan datang.

Saya sentiasa di pesan kedua ibu bapa saya kita tidak perlu takut jika kita jujur memperjuangkan kepada umat islam dan bangsa melyu yang hari ini sudah menjadi seperti bangsa yang menumpang di tanah melayu sendiri.

Kepada BangsaKu kita hanya perlu takut pada Allah dan kedua ibu bapa kita selain dari itu kita perlu bangkit tegak kan keadilan.

Rabu, 26 Disember 2018

Betul Ke Ustaz Khalil Kata Tak Boleh Ucap Merry Krismas? Ini Penjelasan MP Pasir Mas..

AHMAD FADHLI BIN SHAARI | ‘AMANAT KIT SIANG’ LEBIH BAHAYA

Saya membaca tulisan Ahli Parlimen Iskandar Puteri, Lim Kit Siang di dalam blognya yang mempertikaikan ucapan Ketua Dewan Pemuda PAS Malaysia (DPPM) Ustaz Muhammad Khalil Abdul Hadi berhubung hukum bagi orang Islam menyertai perayaan hari Krismas. Saya juga menonton rakaman video kuliah Ustaz Khalil yang disiarkan oleh Malaysiakini dan dijadikan tajuk berita beberapa portal online.


Ringkasnya, berhubung sambutan krismas, Ustaz Khalil menyatakan tiga perkara penting :

1. Diharamkan kepada umat Islam menyertai perayaan hari Krismas yang mengandungi unsur-unsur syirik kerana Krismas ialah merupakan perayaan agama. Akidah Kristian yang berkonsepkan trinity jauh berbeza dengan akidah Islam yang mentauhidkan Allah SWT.

2. Berhubung hukum mengucapkan selamat hari Krismas, Ustaz Khalil menyatakan, “Adapun jika kita nak ucap kepada mereka, ada ulama kata, di sana ada tempat yang diizinkan pada had dan batas yang tertentu. Contohnya kalu jiran kita orang Kritsian, takpelah kita rai ke dia, royat ke dia, selamat hari raya mung lah…”

3. Manakala berhubung mengucapkan selamat hari Krismas pada situasi yang tiada keperluan, beliau menyatakan, “Adapun kalau kita saja-saja nak sebut hari ni kan, dalam facebook dalam twitter, pergi sebut “kita mengucapkan Selamat Hari Krismas, selamat hari raya untuk orang Kristian, jangan.. seolah-olah kita redha dengannya..”

Justeru, apabila Lim Kit Siang mengulas pandangan Ketua Pemuda PAS itu dengan menulis, “Malaysians are presented with the most shocking example of the vicious and toxic politics of lies, hate, fear, race and religion to destroy Malaysia as a tolerant, harmonious and successful plural nation of diverse races, religions, languages and cultures with the primitive warning by the PAS Youth leader and son of PAS President, Mohamad Khalil Abdul Hadi to Muslims not to celebrate Christmas tomorrow or to post Christmas greetings on Facebook because the Christian celebration is against the teachings of Islam and that there should be any acknowledgement of the Christian religion..” saya nampak bahawa Lim Kit Siang sedang memperlihatkan kebimbangannya yang teramat sangat kepada PAS sehingga menabur tohmahan sedemikian rupa.

Jelas sangat ketakutannya kepada Presiden PAS apabila tanpa segan silu terus mendakwa bahawa pandangan Ketua Pemuda PAS itu ialah kerana terkesan dengan apa yang dinamakannya sebagai Amanat Haji Hadi 2 apabila dia menulis, “Is this to be Hadi Amanat2 to spearhead the vicious and toxic politics of lies, hate, fear, race and religion to destroy Malaysia as a tolerant, harmonious and successful plural nation of diverse races, religions, languages and cultures?”

Apa yang salahnya dengan isi kuliah Ustaz Khalil tersebut? Jika pada isi yang pertama iaitu orang Islam dilarang menyertai perayaan agama Kristian, ia sudah difatwakan oleh Majlis Fatwa Kebangsaan sebelum ini di mana jelas menyatakan bahawa adalah haram bagi umat Islam menyertai perayaan agama lain jika mengandungi unsur syirik. Lim Kit Siang boleh membuka pautan berikut : http://www.islam.gov.my/…/115-garis-panduan-orang-islam-tur… yang menyebut :

Muzakarah Jawatankuasa Fatwa Majlis Kebangsaan Bagi Hal Ehwal Ugama Islam Malaysia Kali Ke-68 yang bersidang pada 12 Apr 2005 telah membincangkan Garis Panduan Orang Islam Turut Merayakan Hari Kebesaran Agama Orang Bukan Islam. Muzakarah telah memutuskan bahawa:

Keputusan :

Dalam menentukan perayaan orang bukan Islam yang boleh dihadiri oleh orang Islam beberapa kriteria utama perlu dijadikan garis panduan supaya ia tidak bertentangan dengan ajaran Islam. Kriteria-kriteria tersebut adalah seperti berikut;

1. Majlis tersebut tidak disertakan dengan upacara-upacara yang bertentangan dengan akidah Islam.

Maksud “bertentangan dengan akidah Islam” ialah sesuatu perkara, perbuatan, perkataan atau keadaan yang jika dilakukan menyebabkan tercemarnya akidah umat Islam.

Contohnya;

i. menyertakan simbol-simbol agama seperti salib, memasang lampu, lilin, pokok krismas dan sebagainya.


ii. menyanyikan lagu-lagu bercirikan agama.


iii. meletakkan apa-apa tanda bercirikan agama pada dahi, atau tanda-tanda lain pada anggota tubuh.


iv. memberikan ucapan atau isyarat yang berbentuk pujian kepada agama orang bukan Islam.


v. tunduk atau melakukan perbuatan seolah-olah menghormati upacara agama orang bukan Islam.


Adakah Majlis Fatwa Kebangsaan membuat keputusan kerana terpengaruh dengan Amanat Haji Hadi? Bahkan Mufti Perlis, Dato Dr Asri Zainal Abidin juga menyatakan perkara yang sama ada tahun 2010 dengan menulis, “Namun, seorang muslim tidak boleh turut merayakan hariraya agama lain. sebabnya, perayaan agama merupakan upacara agama. Bukan muslim pun tidak patut disuruh merayakan hariraya kita. Perpaduan antara kita sesama rakyat muslim dan bukan muslim bukan dengan berkongsi hariraya, tetapi dengan keadilan, berbuat baik dan tidak menzalimi antara satu sama lain…” (Rujuk : http://drmaza.com/home/?p=1277)

Adakah Mufti Perlis sedang terkesan dengan Amanat Haji Hadi?

Isi kuliah yang kedua, berhubung mengucapkan Selamat Hari Krismas, Ustaz Khalil telah menyatakan dengan jelas dan terang bahawa terdapat pandangan berbeza para ulama berhubung isu ini. Bahkan beliau menyebut dengan jelas kesederhanannya berhubung perkara ini apabila menyatakan situasi di mana jiran kita orang Kristian, tiada masalah mengucapkan tahniah di atas kegembiraannya hari ini dengan tidak beriktikad kebesaran hari Krismas. Manakala pada perkara yang ketiga iaitu mengucapkan Selamat Hari Krismas pada situasi yang TIADA KEPERLUAN, di sinilah beliau mengajak para pendengar agar berhati-hati dan mengelakkan perkara tersebut kerana dibimbangi terlibat dengan unsur membesarkan Hari Krismas.

Di tengah-tengah ramai mufti yang membolehkan ucapan tersebut dengan pesanan agar tidak membesarkan Hari Krismas, bukan tidak ada cendikiawan Muslim yang menegah terus ucapan tersebut dan mereka tentu sekali bukan terpengaruh dengan Amanat Haji Hadi. Saya sertakan pautan petikan kuliah Dr Kamilin Jamilin untuk diikuti dengan Lim Kit Siang (https://www.facebook.com/1743258955902336/videos/2114383548789873/) yang sama sekali tidak bertolak ansur berhubung haramnya mengucapkan Selamat Hari Krismas. Saya yakin ramai mengenali beliau sebagai seorang yang tidak menunjukkan kecenderungan jelas kepada PAS.

Jika saya sertakan pandangan dari tokoh agamawan yang kelihatan pro-PAS, sudah pasti secepat kilat pengikut Lim Kit Siang akan segera menyatakan bahawa mereka semua terpengaruh dengan Amanat Haji Hadi.

Kesimpulannya, terdapat perbezaan pandangan para ulama di dalam isu ini. Tidak mengucapkan selamat hari Krismas tidak menyebabkan anda kurang bertoleransi dan mengucapkannya pula tidak berhak untuk dilabel sebagai kurang ‘Islam’. Seorang muslim yang berpegang kepada satu nilai yang berada dalam ruangan khilaf sudah tentu tidak berhak menyatakan muslim lain yang berbeza sebagai kurang agamanya. Dalam hal ini, percubaan Lim Kit Siang agar PAS melabel Presiden Turki sebagai ‘kurang Islam’ adalah satu percubaan yang menampakkan kejahilannya dan kegagalan kawan-kawannya dalam Pakatan Harapan untuk ‘menyekolahkannya’ berhubung adab berkhilaf.

Sebenarnya, tujuan utama Lim Kit Siang ialah mengaitkan Ketua Pemuda PAS dengan Amanat Haji Hadi, itu sahaja. Kerana itu, dikaitkan pula dengan penentangan PAS terhadap ICERD, membuktikan nyawa ICERD masih lagi hidup. Saya ingin menyebut, jika demikian saya boleh kaitkan, kebebalan Menteri Kewangan dalam isu-isu ekonomi sehingga salah titih perpuluhan dan sebagainya, adakah disebabkan Amanat Kit Siang? Kit Siang tidak sempat mengajar anaknya Matematik yang betul kerana sibuk berpolitik dari zaman muda? Saya tahu ia kedengaran kasar, demikianlah juga kasarnya bahasa dan niat Lim Kit Siang dalam tulisannya itu.

Adakah tulisan di dalam blog rasmi DAP seperti berikut : (https://dapmalaysia.org/…/party-declar…/setapak-declaration/) berhubung hak kesamarataan di antara bumiputera dan bukan bumiputera juga adalah hasil ‘Amanat Kit Siang’? Dalam erti kata lain, cita-cita DAP secara rasminya ialah menghapuskan sama sekali istilah dan keistimewaan bumiputera dan menjadikan seluruh warga negara Malaysia sama dari sudut hak?


Bukankah Lim Kit Siang sendiri pada 25 Januari 1969 telah berkata: “Kita akan terus menekan ke arah kesaksamaan kaum, di mana semua warganegara adalah sama, di mana tidak ada perbezaan di antara ‘bumiputera’ dan ‘bukan-bumiputera’,” Sehingga ke hari ini, Lim Kit Siang masih belum menarik balik atau menafikan kandungan ucapannya itu, dan bolehlah dinyatakan bahawa ‘Amanat Lim Kit Siang’ sebenarnya lahir jauh sebelum ‘Amanat Haji Hadi’.

Saya tetap berpandangan bahawa Amanat Lim Kit Siang jauh lebih merbahaya, bahkan dengan DAP menjadi sebahagian daripada kerajaan, Amanat Lim Kit Siang sedang dilaksanakan sedikit demi sedikit. Cuma barangkali kerana takutnya kepada Presiden PAS, tetap mulutnya tidak berhenti meratib Amanat Haji Hadi, bahkan jika Lim Kit Siang tersedar dari tidur sekalipun kerana mimpi buruk, Amanat Haji Hadilah yang akan dipersalahkannya.

Najib Ingatkan Peminjam, Diskaun PTPTN 20% Pemberian BN Berakhir 2018..

NAJIB RAZAK |TINGGAL 4 HARI

Saya buka kalendar di handphone saya tadi, tiba-tiba teringatkan peminjam PTPTN. Ini mesej khas kepada saudara-saudari.

Saya mohon sebarkan kepada saudara mara dan rakan-rakan yang mempunyai pinjaman PTPTN juga.
Kini saya bukan lagi Perdana Menteri dan tidak ada kuasa atau sumber membantu saudara-saudari.

Tetapi saya telah tinggalkan satu dasar yang bakal dimansuhkan mulai 2019 - diskaun untuk pembayaran balik PTPTN.

Ini bermakna tinggal lebih kurang 4 hari sahaja lagi untuk dapat diskaun bayaran balik sehingga 20 peratus.

Saya difahamkan bahawa tahun ini tahun terakhir, jadi segera buatlah pengiraan kemampuan kewangan - semak simpanan dan akaun KWSP.

Diskaun 20 peratus bukan satu angka kecil dan ia penjimatan besar kepada peminjam.

Mulai tahun 2019, tidak ada lagi insentif sebegini.

Saya harap Kerajaan buat u-turn seperti biasa, tapi pusing elok-elok.

Saya sedih kerana ini sajalah yang saya mampu buat pada masa ini - beri peringatan.

Kerajaan dahulu sentiasa cuba bantu dan beri apa yang kita mampu tetapi PH ketika itu menjaja penangguhan dan pemansuhan PTPTN.

Hari ini saya lihat apa yang kita dapat bukanlah pemansuhan tetapi penindasan terhadap kehidupan peminjam PTPTN.

Pejuang mahasiswa dulu yang menentang kerajaan saya juga sudah lari bersembunyi.

Nasihat saya kepada Maszlee dan Wan Saiful, gunakanlah kuasa dan sumber di tangan kamu sebaiknya untuk anak-anak Malaysia.

Indonesians Bengang Dengan Tuduhan Ustaz Ahmad Dusuki Ke Atas Band Seventeen Kononnya Buat Maksiat..

SOSMED | Ustaz Ahmad Dusuki dikecam lagi. Kali ini berhubung dengan kenyataannya mengenai musibah yang menimpa band seventeen ketika kumpulan itu mengadakan persembahan di atas pentas.

Ustaz Ahmad Dusuki menulis;

"Bayangkan kematian menyentap saat sedang begini? Inilah yang terjadi kepada kumpulan band muzik yang sedang membuat persembahan pada malam tsunami menyentap!!

Angka kematian bencana tsunami di pantai Selat Sunda (di antara kepulauan sumatera dan jawa) hingga kini meningkat kepada 150 orang serta mencederakan 600 orang. Usahlah melakukan maksiat!!! Kerana maksiat itu menarik azab," katanya dalam satu kenyataan.

Selepas habis menyampaikan kenyataan itu, Ustaz Dusuki turut meminta derma bagi membantu operasi Maahad Tahfiz An Nabawi, yang mana rata-rata netizens beranggapan ia adalah perangai yang tidak sopan. Sesudah mengecam kematian orang dan mengaitkan pula dengan dakwaan kemaksiatan, slumbernya pula meminta derma. Satu akhlak yang boleh dipertikaikan, kata netizens lagi.

 
Respon orang Indonesia terhadap post Ustaz Dusuki itu bagaimanapun berbelah bagi meskipun kebanyakkannya memilih untuk mengecam dan mendesak Ustaz Ahmad Dusuki menarikbalik dan membetulkan tuduhannya itu.

Seharusnya bersimpati dan bukannya buat tuduhan jahat..


Tersinggung dengan tulisan Ustaz Dusuki, kapsyen menjijikkan, seharusnya tulis yang baik-baik sebagai agamawan.. jangan ingat dah confirm masuk syurga


Tarik balik, jaga sikit perasaan orang yang kehilangan keluarga..


Warganet Malaysia juga rata-ratanya bersetuju dengan sentimen yang dirasai oleh orang Indonesia. Bagi mereka, tindakan Ustaz Dusuki itu memalukan negara dan agama. Malahan ada yang membandingkan komen beliau dengan respon agamawan tersohor, Mufti Ismail Menk.


Zack Mohd Hashim : Aduhai la ustaz Dusuki,

Sebagai seorang ustaz dan ulama PAS sepatutnya ustaz lebih peka dalam menjaga sensitiviti sedara sesama islam. Sekurang kurangnya ucapkanlah takziah pada sedara Islam kita andai mereka ditimpa musibah.. ini tidak, lagi ustaz tambahkan kesedihan dengan melabel mereka itu semua buat maksiat.

Band ni banyak mengeluarkan lagu mengingati Tuhan. Mereka hilang isteri, rakan dan orang yang tersayang bukan hilang anak patung atau barang mainanan ustaz.. Kenapa cakap bala daripada ujian? Bukan ke kasih sayang Allah lagi besar dari kemurkaannya? Macam ini ke orang penuh dengan ilmu agama menilai? I cannot brain la dengan sikap you ustaz 😑

Tak semestinya korban tsunami itu kaki maksiat ustaz.. kalau begitu adakah mayat makcik yang dijumpai masih bertelekung ketika tsunami di Acheh dulu tu ustaz nak cakap makcik tu terima bala kerana maksiat juga? Kalau nak ikut logik akal ustaz ni maknanya banjir besar di Kelantan dulu tu bala Allah jugak ke?

Bersyukurlah kerana kedudukan Indonesia yang melindungi Malaysia dari bencana seperti tsunami ustaz... Janganlah jadi penunggang agama tak bertempat.. Islam tak ajar kita jadi macam ni.

Lepas ustaz dah cop and label orang macam-macam akhir sekali ustaz mintak derma. Memang power la perangai ustaz...

Ni saya nak tanya dah cukup ke derma tu ustaz?

*Takziah buat keluarga mangsa tsunami.


Dizzy Frizzy Salleh : Jahanam la lu ustaz, gua pergi umrah ngan lu OK, jadi imam, jadi plak camni, apa dah jadi dengan ramai ustaz di Malaysia ni, ingat ustaz kau dah menyinggung orang seni seperti kami!!!!.

Ryan Dany : Orang tu cari makan dg bernyanyi...bukan menari bogel.Kita xtahu amalan kumpulan tersebut sebelum membuat konsert adakah Rizki yg mereka dpt haram?.Jangan mudah kecam kerja orang lain.Takziah buat semua mangsa.

Wan Ismail Naqiuddin : Kenapa tidak ustaz mengajak semua follower sama2 mendoakan arwah2 yg telah pergi? Sy yakin doa dr seorg ustaz pasti dimakbulkan ALLAH. Marilah kita doakan mrk. Iktibar drpd kejadian pasti dpt direnungi oleh mrk2 yg punya mata hati. Pengakhiran hidup kita semua, hanya ALLAH Maha Mengetahui... sama ada ia terlindung atau terdedah drpd pandangan kita. Semoga kita semua dilindungi ALLAH.

Rizuan Nordin : Ustaz, tentang penulisan bagus, namun bila ustaz kaitkan dengan video ni serta maksiat saya terfikir 3 perkara.

1. bagaimana ustaz kaitkan antara kedua ini dan boleh kongsikan juga dalil subut dan dalalah qatie?

2. Dimana sensitiviti ustaz ketika tragedi ini sedang berlaku.

3. Adakah kedudukan ustaz berada lebih daripada mereka yang telah pergi dan bagaimana ustaz menentukannya. Saya berharap ustaz boleh kongsikan pencerahan beserta subut dan dalalah.

Maaf, saya cuma tidak berkenan ada kaitan dakwah penulisan ustaz dengan acara tersebut sahaja

Wan Fendy : Konsert dinegara barat lagi teruk, sampai berbogel, tapi tak kena bencana alam, sebab kawasan jauh dari kawasan bencana.

Halim Ismail : Allahu ustaz.. cakap yang baik baik sudah la.. cakap ambil iktibar dengan kejadian sudah.. ini terus hightlight maksiat..!!! Dalam 150 orang yang terkorban tu kompom semua buat maksiat ker ustaz..?? Allahu..

Abu Amru : Benci kepada maksiat adalah tanda iman.

Tapi menahan lidah/jari dari memberi komen ke atas kematian seseorang, itu tanda adab dan akhlak yang tinggi. Itu juga sunnah Nabi.

Nabi berpesan :

لا تسبوا الأموات فتؤذوا الأحياء (ابن حبان - صحيح)

"Janganlah kamu menyebut keburukan orang yang sudah mati, kerana kamu akan menyakiti perasaan waris mereka yang masih hidup."

Zhafir Hisham : Sebagai orang Malaysia, saya ingin minta maaf kepada orang Indonesia khususnya di kawasan tsunami itu kerana ada rakyat Malaysia yang cetek empatinya. 


Ustaz Ahmad Dusuki bagaimanapun tidak membuat apa-apa respon balas berhubung kecaman yang diterimanya sejak semalam setakat ini. Ustaz juga tidak menjawab kepada kritikan-kritikan orang Indonesia ke atasnya. - 26 Disember 2018.

Anak Hadi Kata Tak Boleh Ucap Merry Krismas, Tapi SU Agung PAS Ucap Boleh Pula, Mana Satu Betul Soal Kit Siang..

LIM KIT SIANG | Kenyataan Media oleh Ahli Parlimen DAP Iskandar Puteri Lim Kit Siang di Kuala Lumpur pada Rabu 26 Disember 2018.

Yang mana satu pendirian rasmi PAS berhubung ucapan Krismas? Adakah daripada Setiausaha Agung PAS atau Ketua Pemuda PAS merangkap anak Hadi?

Adakah peringatan yang dikeluarkan oleh Ketua Pemuda PAS merangkap anak Presiden PAS, Muhammad Khalil Abdul Hadi, supaya orang Islam tidak membuat ucapan Krismas di Facebook kerana sambutan penganut agama Kristian itu bertentangan dengan akidah Islam merupakan pendirian rasmi PAS atau sekadar pandangan peribadi anak presiden parti itu semata-mata?Soalan ini timbul selepas Setiausaha Agung PAS Datuk Takiyuddin Hassan membuat ucapan Krismas, meskipun Khalil mengeluarkan peringatan tersebut.

Siapakah yang mempunyai kuasa lebih besar dalam PAS - Setiausaha Agung PAS atau Ketua Pemuda PAS yang juga anak Presiden PAS?

Apakah pendirian Presiden PAS, Datuk Seri Hadi Awang, Mursyidul Am PAS Datuk Hashim Jasin dan Dewan Syura PAS berhubung isu ini?


Semalam, saya menarik perhatian tentang ucapan Krismas yang ditujukan oleh Sultan Johor, Sultan Ibrahim Sultan Iskandar, Permaisuri Johor Raja Zarith Sultan Idris Shah; Perdana Menteri, Tun Dr Mahathir Mohamad; Timbalan Perdana Menteri, Datuk Seri Dr Wan Azizah Wan Ismail; Presiden PKR, Datuk Seri Anwar Ibrahim dan di luar Malaysia, antaranya Presiden Turki, Recep Tayyip Erdogan, Raja Jordan Abdullah II dan Presiden Palestin Mahmoud Abbas.

Adakah mereka bukan orang Islam sejati kerana membuat ucapan Krismas?

Sekutu Muhamad Khalil Hadi, dalam cubaannya untuk mengalihkan perhatian daripada kontroversi tersebut, mendakwa kononnya "Amanah Kit Siang" lebih bahaya daripada Amanat Hadi.

Saya berbangga dengan kenyataan itu atas dua alasan, pertama, saya sendiri tidak tahu akan kewujudan “Amanat Kit Siang”; dan kedua, kira-kira 15 tahun selepas Hadi menyifatkan saya sebagai "ubat habis tempoh", saya masih berdiri di sini dan dikatakan membawa "Amanat Kit Siang".

Adakah Pemimpin PAS tersebut ada terlebih dahulu meminta nasihat daripada Hadi sebelum mengeluarkan kenyataan sedemikian, yang mana boleh membuatkan Presiden PAS berkenaan dilihat dungu kerana pernah mengatakan yang saya tidak lagi relevan pada 15 tahun lalu!

Namun, muslihat sedemikian tidak boleh menutup hakikat bahawa kepimpinan PAS gagal menjawab banyak persoalan penting yang berbangkit.

Antara soalannya adalah:

Presiden PAS Hadi berkata semua orang Islam harus menentang ratifikasi Konvensyen Antarabangsa Mengenai Penghapusan Segala Bentuk Diskriminasi Kaum (ICERD) kerana mendakwa ia adalah agenda Freemason dengan niat untuk memusnahkan agama, negara dan masyarakat Islam.

Pun begitu, kira-kira 99 peratus daripada 1.3 bilion orang Islam di dunia tinggal di 179 negara yang telah meratifikasi ICERD, termasuk 55 daripada 57 negara ahli Pertubuhan Persidangan Islam (OIC), seperti Arab Saudi, Indonesia, Turki, Qatar, Emiriah Arab Bersatu, Mesir, Iran, Iraq, Jordan, Kuwait, Palestin, Algeria, Maghribi, Afghanistan, Bangladesh dan Pakistan.

Adakah PAS mahu menjadi penyelamat orang Islam di dunia, termasuk orang Islam di negara Arab Saudi, dan melancarkan kempen antarabangsa bagi mendesak 1.3 bilion orang Islam menentang ICERD?

Adalah mengecewakan apabila begitu ramai pemimpian PAS menunjukkan set minda primitif - seperti Ulama PAS Selangor yang berkongsi video kugiran pop Indonesia sejurus sebelum bencana tsunami membadai negara itu.

Pemimpin PAS sepatutnya belajar daripada Timbalan Perdana Menteri, Datuk Seri Wan Azizah Wan Ismail, yang berucap pada resepsi minum petang sempena sambutan Krismas semalam dan berkongsi pengalamannya menuntut di sekolah convent, sambil berterima kasih kepada guru biarawati beliau kerana mengajarkannya nilai-nilai murni yang membentuk jati dirinya atau daripada artikel yang ditulis oleh Fa Abdul dan disiarkan di Malaysiakini bertajuk “My first Sunday mass before Christmas”, kerana jelas apa yang kurang dalam kalangan pemimpin PAS adalah kasih sayang.

Sebelas tahun lalu, pada Disember 2007 di Amman, 129 intelektual Islam terkemuka dari serata dunia mengucapkan Krismas kepada seluruh warga dunia, sebagai seruan perpaduan antara kedua-dua agama tersebut melalui dialog yang diadakan pada Oktober tahun itu.

Kenyataan ucapan tersebut, turut menyelitkan ucapan terima kasih kepada penganut Kristian yang menyambut baik seruan Oktober tersebut yang diberikan tajuk "A Common Word". Inisiatif "Common Word" itu disokong oleh Aal al-Bayt Institute for Islamic Thought, yang diketuai oleh Putera Jordan Ghazi bin Muhammad bin Talal.

Pemimpin "Common Word" memahami prinsip moral yang dikongsi oleh "agama Ibrahim", termasuk tekad untuk mengangkat kesucian kehidupan manusia. Ucapan Krismas itu juga turut merayu agar penganut Kristian dan Islam bersatu untuk “menyelamatkan, mengangkat dan menghargai setiap kehidupan manusia, terutamanya kehidupan setiap kanak-kanak”.

Adakah wujud Amanat Kit Siang?

Jika ada, ia akan membawa seruan ini: Seruan supaya seluruh rakyat Malaysia, tidak kira yang beragama Islam, Kristian, Buddha, Hindu atau agama lain, bertekad dengan satu objektif Malaysia Baharu iaitu untuk menjadikan Malaysia sebuah negara yang mempunyai persefahaman agama dan toleransi yang kukuh.

Adakah PAS akan menyokong objektif ini?
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...