Telegram PH http://t.me/beritapolitikmalaysia

Laporan yang tersiar tidak semestinya mewakili pandangan pihak pentadbir halaman.

Sabtu, 25 November 2017

Cukupkah Sekadar Membina Lebih Banyak Rumah? - Nurul Izzah.

Oleh : Nurul Izzah Anwar
CUKUPKAH SEKADAR MEMBINA LEBIH BANYAK RUMAH?
1) Isu perumahan di negara ini terutamanya perumahan kos rendah dan sederhana, semakin nazak dari hari ke hari.
2) Kerajaan Negeri Johor akan membuka pasaran perumahan untuk warga asing kerana semakin banyak projek perumahan atau hartanah yang tidak terjual.
3) Disebabkan kos rumah yang melangit (terutamanya di Johor dan Sabah), lebih 130,000 unit kediaman tidak terjual di sekitar Malaysia.

4)Rata-rata rumah tidak terjual berharga RM250,000 dan ke atas, iaitu 4 ke 5 kali lebih tinggi dari paras gaji pertengahan tahunan rakyat yang ingin memiliki rumah sendiri.
5) Masalah ketidak-seimbangan pemilikan hartanah semakin meruncing, dan didominasi golongan elit dan berduit.
[Situasi Bandar]
6) Di PPR Sentosa dan Kerinchi, di kawasan Parlimen Lembah Pantai, dianggarkan lebih 65 peratus daripada mereka menyewa unit kediaman kos rendah.
7) Kalau sebahagian besar daripada mereka tidak dapat melangsaikan pembayaran sewa RM124 sebulan, apakah kemungkinan mereka memperoleh kediaman tetap? Lagi-lagi dengan harga unit kediaman yang tak terjangkau di bumi bertuah Kuala Lumpur?
[Situasi Luar Bandar]
8) Kalau seunit rumah setingkat di pekan-pekan seperti Sik, Gemencheh dan Sungai Manik berharga RM230,000 ke RM300,000, boleh kita bayangkan, betapa kecilnya kelompok masyarakat yang mampu menjadi pemilik rumah, sekurang-kurangnya sekali seumur hidup.
9) Apabila diajukan pada pak menteri, pusing-pusing solusi yang diberi berbunyi, "kita bina lagi rumah, di bawah agensi-agensi dan projek-projek kerajaan". Tapi berbaloikah projek-projek ini demi kestabilan dan kebahagiaan rakyat? Waktu saya tanyakan persoalan tentang isu perumahan rakyat di sidang Parlimen kali ini, jawapan yang sama juga diterima.
10) Bandingkan, jumlah permohonan perumahan PR1MA mencecah 1.5 juta, tetapi yang telah dijual setakat ini hanya 12,970 unit - kurang 1 peratus daripada permintaan keseluruhan!
[Anak-Muda]
11) Bagi anak muda pula, skim Rumah Transit 1Malaysia hanya membenarkan sewaan rumah pada kadar RM250 selama dua tahun. Tetapi ada lagi syarat tambahan - pendapatan isi rumah harus berada di bawah paras RM3,000.
12) Kesudahannya, projek perumahan ‘mampu milik’ yang dicanang habis-habisan gagal mencapai objektif asal. Ia sekadar menjadi penambah masalah, dek kerana harga rumah yang tetap tinggi dan tidak berpadanan dengan saiz yang ditawarkan.
13) Tambahan lagi, syarat-syarat yang dikenakan bagi permohonan pembelian rumah di bawah skim kerajaan membebankan pemohon. Kadar penyelenggaraan bulanan beratus ringgit bagi kawasan perumahan bertingkat pula, menjadi batu penghalang bagi pemohon yang inginkan aset tersebut.
[Perbandingan 10 Tahun Lepas]
14) Situasi pada hari ini amat berbeza dengan perkembangan 10 tahun sudah. Isu perumahan bukan lagi isu golongan B40, tetapi telah ‘diangkat’ sebagai isu nasional - tanpa penyelesaian jangka pendek dan panjang yang jelas.
15) Notis penangguhan projek pembangunan perumahan mewah yang dikeluarkan Kementerian Kewangan beberapa hari lalu, mana mungkin dapat mengurangkan harga pasaran dalam sekelip mata.
[Gimik Sementara]
16) Pada saya, ini hanyalah gimik sementara untuk menyedapkan hati rakyat yang kecewa.
17) Bukankah lebih berkesan jika kerajaan dan kementerian berwajib bersifat tegas dengan para pemaju, dan menetapkan kadar julat harga bagi projek perumahan. Tatkala pemaju menjana keuntungan berbilion ringgit, rakyat jualah yang semakin hari, semakin sakit.
[Tingkatkan Subsidi]
18) Daripada membiarkan pemaju mengaut hasil daripada pembeli, mengapa kerajaan tidak tingkatkan subsidi? Bukankah ini dapat menghalang pihak pemaju daripada meningkatkan harga hartanah dan projek perumahan?
19) Sedangkan alasan yang sering diguna pakai untuk menaikkan harga adalah kenaikan kos bahan mentah yang berlarutan.
20) Harus diingat, PRU14 yang bakal menjelang dikuasai rakyat. Jangan sampai disebabkan rakyat ketiadaan rumah kediaman, kerajaan pemerintah hilang ‘rumah’ Parlimen.

Kekuatan PAS Semakin Rapuh, Jentera & Aktivis Keliru Dengan Politik Hadi - ILHAM Centre.

Oleh : ILHAM CENTER

KEKUATAN PAS MAKIN RAPUH, JENTERA DAN AKTIVIS AKAR UMBI KELIRU DENGAN TINDAKAN POLITIK HAJI HADI AWANG

Sepanjang dua bulan kebelakangan ini, pihak Ilham membuat tinjuan rambang terhadap perkembangan Pas di kawasan lingkaran Melayu di utara semenanjung iaitu di Kedah, Perlis, Pulau Pinang dan Utara Perak. Tinjauan dilaljukan dengan menemui pimpinan yang memegang jawatan secara temu bual mendalam dan dilakukan secara rawak dan terpilih.Dapatan kajian ini didapati sudah berlaku rungutan dan kebimbangan pimpinan bawahan parti seperti di peringkat cawangan mahupun kawasan terhadap perkembangan Pas mutakhir. Kebanyakan mereka yang ditemui ialah penyokong kem UG semasa Muktamar lepas. Kami dapat simpulkan dapatan tak rasmi adalah seperti berikut:

1) Pimpinan Pas peringkat tertinggi termasuk Ajk Pas Pusat sekarang kurang dikenali sejak menang dalam pemilihan muktamar lalu sehingga sekarang ini.

Jika dibuat perbandingan antara AJK Pas Pusat terdahulu dan diukur pada tempoh masa yang sama di dapati pimpinan sebelum ini lebih menonjol dan rajin memenuhi ceramah anjuran kawasan.

Pimpinan sekarang, tidak turun ke bawah dan tidak menonjol di media menyebabkan kewujudan mereka tidk dirasai. Sifat lebih elitis dan sukar memenuhi undangan untuk berceramah di kawasan-kawasan. Jika adapun, nama pimpinan tersebut tidak bersifat crowd puller. Ceramah hanya kepada ahli Pas sahaja. Gagal menarik minat pihak yang lain. Lebih malang, nama sebesar Ketua  Pemuda, Ketua Penerangan, kehadiran sekadar mereka yang hadir ke majlis tahlil sahaja.

Selain itu, Lujnah yang ditubuhkan juga tidak berfungsi, malah tidak dirasai kewujudannya.

2) Pesuruhjaya Negeri tidak dikenali dan diyakini untuk memimpin negeri dan pilihan raya. Sbg contoh PJ Kedah, Dr Fakhruddin ini tidak dikenali oleh ahli Pas akar umbi dan tidak faham kenapa Presiden memilih individu seperti itu.

Persoalan mengapa tidak Mahfuz, Amiruddin ataupun Nasir Kubang Rotan yang berstatus YB, lebih senior dalam politik Kedah.

Razman, PJ Perak. Lebih mengundang kontroversi daripada reputasi mengangkat imej parti di negeri yang mempunyai komposisi demografi Mini Malaysia.

3) Kerjasama Umno; rata2 sukar menerima pendirian parti terbaharu atas konsep taawun. Tiada penjelasan tuntas terhadap satu polisi besar ini. Ahli di bawah berbalah dan bertengkar atas perkara yang tidak difahami dgn jelas. Lebih malang pimpinan tertinggi tidak membuat pekeliling atau penjelasan rasmi parti.

Bagi sesetengah kawasan atau kampung yang sebelum ini memperlihatkan pertembungan ever green struktur sosial antara Pas dengan Umno seperti surau, kedai kopi, khairat kematian, tadika/pasti kini berada dalam dilema.

Bayangkan selama ini ahli Pas bertembung sengit dengan ahli Umno di kedai kopi, tiba-tiba sesi ini diminta 'bekerjasama' dengan Umno yang dahulunya musuh politik kepada mereka. Sebahagian memberikan gambaran akan tawaqquf sementara daripada gerak kerja parti ekoran pendirian Pas dengan Umno ini.

 4) Gerak kerja pilihan raya: Setakat ini, jentera pilihanraya Pas masih belum bergerak ke arah pilihan raya. Ada beberapa sebab antaranya aktivis atau penggerak sebenar jentera sudah berhijrah ke Parti Amanah Negara. Berbaki mereka yang tiada pengalaman dari aspek mengurus kendali modus operandi pilihan raya.

Organisasi pilihan raya negeri bermasalah dari peringkat pusat, negeri, kawasan dan cawangan. Semua individu penting sama ada dari aspek menyusun strategi, taktikal, teknikal, penjanaan dana parti kelihatan tidak menjiwai atau memahami peranan. Nama hanya pada kertas untuk membuktikan ego Pas bahawa Pas masih belum lumpuh sepenuhnya walaupun pada hakikatnya, jentera pilihan raya Pas amat bermasalah.

5). Kenyataan bercanggah antara pimpinan adalah antara kekurangan paling ketara kepimpinan Pas kali ini. Kenyataan media yang kontradik antara satu sama lain sama ada antara Presiden dan Timbalan Presiden, Naib Presiden sesama Naib Presiden, Setiausaha Agung yang kelihatan bercanggah dan gagal diurus dengan baik.

Mesej yang dihantar kepada massa menggambarkan Pas tidak mempunyai pendirian rasmi terhadap sesuatu isu, tetapi lebih kepada pandangan peribadi yang kemudiannya bercanggah sesama sendiri.

Hisommudin Bakar
ILHAM Centre

Jangan Mudah Lupa Apa Yang Kerajaan Pimpinan BN Telah Lakukan Demi Negara Dan Rakyat – Tengku Adnan

Oleh : Umno Online

Menteri Wilayah Persekutuan merangkap Setiausaha Agung UMNO, Datuk Seri Tengku Adnan Tengku Mansor berkata, kebanyakan rakyat Malaysia mudah lupa apa yang telah kerajaan Persekutuan pimpinan Barisan Nasional (BN) sediakan untuk rakyat terutama dalam memberi kelangsungan kehidupan.
Ujar beliau, ini kerana ramai yang terpengaruh dengan persepsi negatif dan tidak faham apa itu perjuangan UMNO, BN dan kerajaan.
Gambar - UMNO Online
“Kerajaan belanja berbilion ringgit untuk kehidupan termasuklah untuk memberi pembelajaran kepada anak bangsa kerana tanpa pelajaran dalam dunia arus pembangunan ini maka habislah…
“Ramai orang lupa siapa kita sebelum ini… bagaimana kita mampu mencapai tahap seperti ini. Bukan jadi macam ’zum kala zum’, magik…,” ujarnya dalam sidang media selepas melancarkan logo rasmi Pertubuhan Alumni Nadi Negara dalam Majlis Anugerah Nadi Negara 2017 anjuran Pergerakan Wanita UMNO Malaysia di Pusat Dagangan Dunia Putra (PWTC), di sini hari ini.
Dalam ucapan perasmiannya beliau turut mengingatkan para mahasiswa agar belajar apa itu erti bersyukur dan menghargai pergorbanan serta perjuangan UMNO.
“Jika tidak kerana jasa UMNO maka mana mungkin anak muda mampu menjejakkan kaki ke universiti… kerana perjuangan UMNOlah maka para mahasiswa boleh melanjutkan pelajaran ke universiti, ke UiTM misalnya yang diwujudkan oleh UMNO… Kalau tidak mencapai point pun kerajaan turunkan point agar dapat masuk universiti, yang mahu keluar negara kita hantar ke luar negara, kita bantu mereka tapi apabila balik tunjuk pandai marah kepada UMNO.
“Mana boleh begini… marah dengan UMNO kenapa.. apa salah UMNO ini. Kita tidak bersyukur dengan apa yang kita ada sekarang ini.
“Apalagi sekarang ini kita ada pembangkang yang sengaja mahu memecah belahkan negara, nak melihat negara ini hancur, jadi kita jangan terpengaruh dengan mereka dan kita kena belajar erti bersyukur,” ujarnya.
Dalam pada itu berkaitan pertubuhan Alumni Nadi Negara, ia adalah bertujuan mengumpul kesemua penerima Anugerah Nadi Negara bagi meneruskan khidmat sosial yang berfokuskan pendidikan kepada rakyat.
Pada tahun ini, seramai 25 graduan telah terpilih menerima anugerah tersebut yang terdiri daripada 20 graduan universiti awam, dua graduan universiti swasta, seorang graduan lepasan universiti luar negara dan buat julung kalinya anugerah ini turut diberikan kepada dua orang penerima dalam kategori orang kelainan upaya (OKU).
Selain itu, seramai lima orang graduan yang terpilih telah dikenalpasti bagi menerima dermasiswa nadi negara bagi melanjutkan pengajian mereka ke peringkat sarjana.
Dana yang bersifat ‘one-off’ ini diberikan sebagai bantuan untuk mereka menamatkan pengajian dan ianya ditaja sepenuhnya oleh Yayasan Minda.

Menangis-Nangis Yusof Azmi Minta Bantuan Najib Selamatkan Pak Haji Yang Ditindas Caltex..

Kronologi ringkas.

- HAJI Fadzilah Abdul Hamid bekas pengusaha minyak Caltex.

- Beliau menjadi pengusaha stesen Caltex selama 17 tahun.

- Pada Mei 2017 beliau dan beberapa pengusaha lain menerima notis mengosongkan premis dalam masa 30 hari.

- Puncanya mereka tidak mahu membayar caj yang tidak sepatutnya dibayar dalam Perlaksanaan Perkhidmatan Layan Diri Di Stesen-Stesen Minyak.

- Setelah membuat pembayaran tuntutan yang diputuskan mahkamah persekutuan sebanyak RM300,000.00 kepada pihak Caltex, perkhidmatan beliau pula ditamatkan secara tidak adil dan mengejut.

- Beliau yang merasa tertindas dengan tindakan Caltex telah hadir ke PPIM bagi membuat aduan dan memohon bantuan bagi menegakkan kebenaran serta menuntut semula bayaran deposit yang telah dibayar kepada Caltex.

- PPIM melalui Unit Tindakan Khas PPIM yang diketuai oleh Pengarah UTK, Yusuf Azmi telah mengadakan satu perjumpaan bersama Pengarah Chevron di Menara Mellinium bagi memohon tarikh perjumpaan secara rasmi untuk berbincang mengenai isu tersebut pada Julai lepas.

- Bagaimanapun, pihak berwajib seperti Kementerian Perdagangan Dalam Negeri, Koperasi dan Kepenggunaan (KPDNKK) tidak mengambil sebarang tindakan meskipun perjumpaan telah diadakan.

Gambar-gambar protes

Turut dilaporkan IPD Putrajaya telah diarahkan untuk mengeluarkan Pak Haji tersebut dari bangunan di tempat dia menzahirkan protes bersama isteri dan anak-anaknya selama lebih dari 100 hari.

"Saya bila haji bawa Spiderman dengan Ironman neh, saya terfikir-fikir juga kenapa Haji sampai buat begini. Ini bermaksud Haji dalam keadaan yang tak boleh berbuat apa-apa, mungkin perlu menggunakan benda-benda visual.. (watak superhero)

Kadang-kadang saya jadi tak faham, saya faham tentang SOP kerja dan perundangan. Kita kena menghormati dan sebagainya. Tetapi eh, saya selalu cakap, orang politik dengan orang jabatan kerajaan, kerja kena dipisahkan. Bila ada campurtangan daripada politik, ini menyebabkan hari ini kerja-kerja yang dijalankan penjawat awam terbatas, ada arahan-arahan telah menyebabkan mereka ini amat sukar untuk menjalankan tanggungjawab mereka".

"Saya melihat hari ini ada satu kementerian, KPDNKK, sejak kebelakangan ini saya jumpa ada banyak pegawai polis yang ada kesedaran, ada jiwa untuk membela.

Tapi bila saya tengok satu kementerian yang diberi nama KPDNKK. Sahabat yang saya hormati, Dato Seri Hamzah Zainuddin dan juga KSU, yang saya rasa beliau tidak layak digelar sebagai seorang pemimpin..

Saya nampak dalam hal haji ini, perkara yang amat kecil mungkin di pandangan mata pemimpin KPNDKK, tetapi besar dia punya kesakitan.

Cuma bayangkan, saya nak tanya Dato Seri Hamzah, saya nak tanya KSU, apa perasaan jika kamu diberhentikan tanpa sebab, kamu dah berkhidmat 17 tahun tetapi tiba-tiba kamu diberhentikan tanpa sebab, apa perasaan kamu,".

"Mungkin ada yang gelakkan, saya tahu ada, yang gelakkan, gelakkan kalau boleh gelak. Ada yang sindir, saya tahu. Apa la nak menangis. Mungkin benda neh belum kena kat tuan-tuan.."

"Dan saya berjanji dengan Allah SWT, apa yang kamu lakukan pada Haji Fazilah adalah perkara yang menyakiti hati saya.. saya tiada hubungan dengan dia (sebak dan menangis)"

"Apalah salahnya wahai menteri, kamu turunlah tengok dia, kamu KSU, turunlah, kamu kan pemimpin, kamu kan khalifah..

Salah ke tuan-tuan bantu dia?
Salah ke tuan-tuan rayu dan beri bantuan yang terbaik padanya?

Dia cuma minta simpati pada kita tuan-tuan..
Cuba bayangkan Allah tak simpati pada kita sebab kita tak simpati padanya..
Saya dengan rasa merendah diri pada hari ini, saya mohon pada Allah SWT, saya mohon kepada yang Amat Berhormat Perdana Menteri Malaysia Datuk Seri Najib, bantulah Tuan Haji untuk saya, bantulah Tuan Haji Fazillah untuk maruah negara, bantulah Tuan Haji Fazilah untuk kita semua..

Dia bercakap dengan saya tadi boleh tak ana minta tolong dengan PM. Saya cakap kalau haji nak, saya cakap," kata Yusof Azmi dalam satu rakaman rayuan kepada Perdana Menteri Malaysia bagi membantu penindasan yang dihadapi oleh Tuan Haji Fazillah dalam kesnya melawan penindasan Caltex.

Rakaman video;

Kami Dah Serik, Insaf Selepas 9 Tahun Jadi Pembangkang Di Selangor - UMNO.

Oleh : Bernama

Sembilan tahun menjadi pembangkang di Selangor ternyata menginsafkan Umno Selangor yang bertekad tidak mahu lagi mengulangi episod duka apabila terlepas negeri itu dalam dua pilihan raya umum (PRU) sebelum ini.
Atas kesedaran itu juga Umno Selangor menggerakkan gerak kerja semaksimumnya untuk menghadapi PRU ke-14 (PRU14) merangkumi peringkat cawangan, bahagian dan negeri.
Setiausaha Badan Perhubungan Umno Selangor Datuk Johan Abdul Aziz berkata untuk tujuan itu, Umno melantik koordinator di kawasan-kawasan Dewan Undangan Negeri (DUN) yang tidak dimenangi BN untuk memimpin gerak kerja berkenaan.
“Ya kami dah serik dan tidak lagi mahu menoleh ke belakang. Saya lihat kesungguhan untuk merampas balik Selangor di peringkat akar umbi cukup kuat ketika ini. Gerak kerja kami cukup ‘solid’… koordinator di DUN yang kalah, mereka buat kerja dengan baik.
“Walaupun kami di Selangor ni dah bertahun jadi pembangkang tetapi kami tetap jalankan tanggungjawab membantu rakyat. Mana yang kita boleh bantu kita bantu seperti keperluan asas banyak yang Perdana Menteri (Datuk Seri Najib Razak) kita luluskan di kawasan Selangor ini,” katanya dalam temu bual eksklusif bersama Bernama.

Ketika ini, kedudukan 56 DUN di Selangor terdiri daripada DAP (14 kerusi), PKR dan PAS masing-masing 13 kerusi, Umno-BN (12 kerusi) dan Parti Amanah Negara serta Bebas, masing-masing dua kerusi.
Bagi menggerakkan usaha Umno Selangor merampas semula negeri itu pada PRU14, Johan yang juga Anggota Dewan Undangan Negeri Semenyih, berkata parti tersebut menjalankan gerak kerja yang agresif namun bertempat.
Beliau berkata Umno Selangor turut menggunakan medium media sosial secara maksimum untuk memperjelas atau menyampaikan sebarang isu negeri atau nasional supaya segala maklumat cepat sampai kepada rakyat.
Pelantikan Pengerusi Badan Perhubungan Umno Selangor Tan Sri Noh Omar sebagai Menteri Kesejahteraan Bandar, Perumahan dan Kerajaan Tempatan turut membuka ruang dan peluang untuk Umno Selangor berbakti kepada rakyat di kawasan bandar.
“Selepas Tan Sri (Noh) dilantik sebagai menteri, beliau terus buat kertas kerja untuk diserahkan kepada perdana menteri yang kemudian meluluskan peruntukan RM300 juta untuk membantu miskin bandar.
"Daripada jumlah itu, RM160 juta diperuntukkan untuk Selangor, ini bukan sebab Tan Sri dari Selangor tetapi disebabkan nisbah keseluruhan rumah pangsa dan rumah kos rendah 50 peratus terletak di Selangor.

“Kita terima keluhan daripada rakyat mengenai ketiadaan lif di rumah pangsa yang banyak tingkat sehinggakan nak bawa turun jenazah susah… ini yang kita persembah kepada perdana menteri dan ternyata kebijaksanaan kita dicemburui oleh kerajaan negeri. Strategi kita ialah terus dekati, dampingi rakyat dan apa yang kita boleh bantu kita bantu,”
katanya.
Mengenai sasaran Umno dan BN Selangor pada PRU14, Johan berkata pihaknya memberi tumpuan kepada 35 kawasan DUN termasuk 12 yang kini dipegang oleh Umno.
Enggan mendedahkan kesemua kawasan DUN terbabit, beliau berkata Umno Selangor telah mengenal pasti kawasan-kawasan yang bermasalah dan yakin akan dapat mengatasinya sebelum PRU14.
“Walaupun dikatakan PRU14 ini adalah peluang terakhir untuk BN menang semula di Selangor segalanya boleh berlaku dalam politik… yang penting Umno Selangor harus bersatu padu di bawah Noh supaya satu nakhoda satu arahan dipatuhi.
“Saya juga lihat idea Tan Sri Noh cukup bagus… beliau tanamkan dalam pemikiran jentera akar umbi bahawa setiap gerak kerja mesti fikirkan pertandingan satu lawan satu, jadi semua kena kerja kuat. Kekalahan di Selangor sebelum ini mungkin ada hikmahnya… bila kita jadi kerajaan semula kita kena pastikan tidak terlepas lagi, kena jaga Selangor betul-betul,” katanya mengakhiri bicara.

Jumaat, 24 November 2017

Lambakan Rumah Mewah, Rakyat Johor Tak Mampu Beli - Selesaikan Isu Segera Kata Amanah.

Bank Negara Malaysia (BNM) telah memberi amaran keras kepada kerajaan negeri Johor akan keadaan ketidakseimbangan pasaran hartanah yang semakin kritikal di Johor.
Menurut BNM dalam Buletin Suku Tahunan 2017, negeri Johor mempunyai jumlah rumah tidak terjual yang tertinggi di Malaysia pada kadar 27 peratus daripada jumlah hartanah yang tidak terjual di Malaysia.
Gambar - Google
Punca kepada banyak rumah tidak terjual adalah disebabkan oleh ketidakpadanan harga rumah dengan kemampuan isi rumah di Johor yang semakin hari semakin kritikal.
Kewujudan rumah-rumah mahal atau tidak mampu milik semakin mendominasi pasaran perumahan di Johor.
Seperti kita maklum, makin ramai generasi muda di Johor yang tidak memilik rumah. Atas kegagalan ini, BNM telah memberi amaran keras akan keadaan ini.
Saya menggesa agar kerajaan negeri Johor berhati-hati dalam meluluskan sebarang projek perumahan akan datang.
Saya juga ingin memetik laporan rasmi oleh Khazanah Research Institute (KRI) dalam laporannya “Making Housing Affordable”, yang juga meletakkan Johor sebagai julat 4.2 pada tahun 2016 yang meletakkan rumah di Johor sebagai “seriously unaffordable” atau sangat tidak mampu milik berdasarkan pendapatan median rakyat Johor.
Jangan biarkan masalah ini berlarutan sehingga pihak lain terpaksa membantu membina rumah mampu milik bagi memenuhi permintaan rakyat hari ini.
Sudah menjadi tanggungjawab kerajaan negeri bagi memastikan penyediaan rumah mampu milik di Johor diselia dengan baik.
Justeru, saya ingin memberi amaran kepada kerajaan negeri Johor untuk bertindak segera agar masalah ini tidak berlarutan dan rakyat mendapat manfaat yang terbanyak dalam sebarang pembinaan rumah kediaman di Johor.
* Salahuddin Ayub adalah timbalan presiden Parti Amanah Negara (Amanah) dan seorang naib presiden Pakatan Harapan

Khamis, 23 November 2017

Sekali PH Serang, Bukan Setakat BN, PAS Pun Turut Mengelupur Kata Ahli Parlimen Sepang.

Oleh : Hanipa Maiden / Ahli Parlimen Sepang
1. Dalam pepatah melayu ada ungkapan"bapa borek anak rintik" yang lebih kurang maknanya perangai atau karekter anak ikut perangai atau karekter bapak.
2. Malaysiakini lapor kenyataan seorang "budak" maaflah, saya panggil "budak berhingus" daripada Pejabat Parlimen Parti Suci. Bagi saya, kenyataan budak itu adalah manifestasi tepat pepatah melayu itu.
3. Alkisah, maka si budak ini pun dihikayatkan berkata kononnya PH hanya main-main je buat undi belah bahagi ke atas KPDNKK dua hari lepas. Alasan beliau jika PH serius sudah tentu PH buat undi belah bahagi ke atas setiap Kementerian.
4. Maaf adik..belajarlah lagi ya.. jangan asyik dok ratib apa yang pemimpin kamu cakap!. Yang main-main adik jika PH buat belah bahagi setiap Kementerian sebab BN sudah boleh baca dan bersedia maka confirmlah undi kalah. Itu namanya tak ada strategi dan membuta tuli.
5. Sebab tu adik, kita kena cerdik. Kena ada strategi. Strategi yang sekali PH strikes (buat), BN menggelupur hingga ke sudah dan "yang bagi nyawa" kepada BN pun sama-sama menggelupur macam ayam berak kapur! Itulah siyasah adik!.
6. Budak ini juga, lapor Malaysiakini, ulang balik hujah-hujah abang-abang dan kakak-kakak dia yang berbunyi "bajet MO1 atau bajet KPDNKK tak semua tak baik". Ada juga kebaikannya juga untuk rakyat dan pegawai Kerajaan!
7. Kalau itu hujahnya adik janganlah berhenti setakat bajet Kerajaan MO1 sahaja adik. Teruskanlah juga kata Kerajaan MO1 juga ada kebaikan walaupun berselirat yang tak baik, maka apa salahnya parti suci kena juga sokong Kerajaan MO1 tu.
8. Sebab ini parti suci, yang saya anggap biasa dengan Al-Quran, maka, saya nak ajaklah adik ni lihat dan "tadabbur" ayat tentang arak (al-khamru). Al-Quran kata di dalam arak pun ada manfaat kepada manusia dan ada juga dosa yang besar (ithmun kabeer). Tapi adik, Al-Quran juga kata dosanya atau kekejiaannya lebih besar daripada manfaatnya. So, sebab itu arak haram adik! (nak tahu kebaikan arak baca buku "fatwa mu'asirah" ("fatwa semasa") karangan Dr Yusuf Al-Qardhawi adik.)
9. Ada juga penyokong "buta tuli" parti suci kata jangan salahkan parti suci sebab BN menang satu undi, salahkanlah MP PH yang tak hadir. Yang paling lucu hujah ini semacam menganggap YB Marang , Temerloh atau Kuala Nerus sebagai contohlah, hadir pada hari itu dan tak perlu dipersoalkan kenapa tak nampak batang hidung mereka hari tu kat Parlimen.

Rakaman Video MB Pahang Ajak Adun Bertumbuk Luar Dewan.

Tengku Zulpuri yang juga ADUN Mentakab dicabar keluar dewan (bertumbuk) oleh Menteri Besar Pahang, Datuk Seri Adnan Yaakob selepas membangkitkan masalah banjir yang semakin teruk di kawasannya.

Pertengkaran menjadi hangat apabila Adnan seperti memperlekehkan kritikan tentang masalah banjir yang berlaku dengan bertanyakan soalan,"Islam ke kafir," beberapa kali terhadap Adun Mentakab itu. 


Berang dengan soalan itu, Adun Mentakab kemudiannya memarahi Adnan dengan mengatakan masalah banjir harus dikaji puncanya untuk diselesaikan dan bukan asyik mempertikaikan kepercayaan agama seseorang.

"Ini Menteri Besar mana tahu? Awak baru satu tahun dalam dewan, sudah diam," kata Adnan yang kelihatan geram dengan kenyataan Tengku Zulpuri apabila ditegur untuk tidak beremosi ketika berbahas.

Adnan kemudiannya mencabar Zulpuri untuk keluar dewan sambil menunjukkan aksi mencabar menggunakan tangannya.

"Kalau betul, mari keluar dewan. Ah kalau betul, keluar dewan," katanya.


Terdahulu Tengku Zulpuri berbahas mengenai kawasannya yang kerap berlaku banjir dan masalah itu semakin kronik dan mempersoalkan tentang peruntukan bagi mengatasi perkara berkenaan.

Adun Mentakab itu juga membidas sikap sesetengah pihak yang mengaitkan Oktoberfest sebagai punca banjir sedangkan banjir turut berlaku di beberapa tempat lain, misalnya Jeddah sebagai contoh terbaru berlakunya banjir teruk.

Beliau kemudiannya membahaskan setiap banjir yang berlaku ada sebab-sebabnya dan sebab-sebab ini perlu dikaji dan diatasi dan bukannya menyalahkan atau mengaitkan perkara-perkara yang tidak relevan sebagai punca.
 

Setiap Kali Bersidang, DUN Kelantan Seperti Nak Balik Awal - Husam.

Kenyataan Media

YB NORZULA UMNO MENANGIS DIHALAU KELUAR DEWAN OLEH SPEAKER PAS 

Sidang Dun Kelantan Ditamat Awal Untuk Persiapan Kiamat Petang Ini?

YB Ketua Pembangkang dihalau keluar Dewan kerana minta untuk berbahas - satu yang keterlaluan.

Setiap kali bersidang, DUN Kelantan terkejar-kejar untuk bersurai.

Apa yang menyebabkan Kerajaan Kelantan terburu-buru tak menentu?Dun Pahang yang dikuasai Umno boleh bersidang sampai 7 hari untuk Sidang Belanjawan. Mengapa Kelantan mesti hanya dua hari? Dari tiga hari, petangnya tidak ada sidang, masa sebenar bersidang kurang dari tiga hari.

Saya yakin sidang akan ditangguhkan tengah hari ini. Petang tak ada lagi sidang.

MB, TMB, Exco dan Adun Pas akan mengepit beg masing-masing untuk berehat.

Apa salahnya, YB Paloh dibenarkan berucap, paling lama setengah jam. Sidang ditarik sampai petang, lalu ditangguhkan?

Penat sangatkah Speaker dengan tambahan setengah jam lagi masa bersidang?

Bukankah surat panggilan bersidang untuk semua Adun adalah tiga hari?

Atas solidariti pembangkang, saya turut memboikot penggulungan perbahasan oleh Kerajaan tengah hari ini.

YB Dato Husam Musa
22 November 2017

-------
Kenyataan Media

Pengusiran ADUN Paloh / Ketua Pembangkang Dari Dewan Undangan Negeri Kelantan

Ahli-ahli Dewan Undangan Negeri Barisan Nasional Negeri Kelantan amat kesal dengan tindakan YB Dato’ Speaker DUN Kelantan tidak memberi laluan kepada Ketua Pembangkang yang juga Yang Berhormat dari DUN Paloh untuk membahaskan usul belanjawan 2018. 

Sebagai Ketua Pembangkang YB Dato’ Norzula Mat Diah sepatutnya diberi laluan untuk terlibat di dalam perbahasan. 

Dewan Undangan Negeri dan sessi belanjawan adalah satu-satunya pentas dan ruang untuk ADUN menyampaikan pandangan dan meluahkan sebarang isu termasuk keluhan dari rakyat yang diwakili mereka. Tindakan menghalang ADUN dari menunaikan tanggunjawab ini adalah amat keji. 

Walaupun YB Paloh masih belum pulih sepenuhnya dari serangan stroke, beliau tetap gagahkan diri hadir dalam dewan demi menyampaikan suara rakyat yang diwakilinya. 

Tindakan speaker untuk tidak bertolak ansur apalagi mempertimbangkan keadaan kesihatannya serta bertegas mengusir beliau dari dewan tidak boleh diterima. 

Sementara itu, kenyataan YB Timbalan  Speaker yang mengatakan ‘lakonan air mata ‘ adalah tersangat biadab dari seorang muda terhadap YB Paloh, seorang ahli dewan paling lama dalam DUN Kelantan. Ia diluar kesantunan orang Melayu,  apalagi datang dari seorang mewakili parti ‘islam’.

Pada jam 4.30 petang kelmarin (21 November 2017) selepas YB Kelaboran menamatkan ucapan perbahasannya, dua ADUN bangun untuk berucap, tetapi speaker menyatakan hasrat untuk menangguhkan persidangan. Speaker tidak sekali-kali menyatakan sessi perbahasan sudah tamat. 

Sikap tidak demokratik DUN Kelantan ini menggambarkan Kerajaan Pimpinan PAS sangat takut untuk menghadapi keluhan dan suara rakyat secara berdepan.

YB Paloh hanya ingin menyampai keluhan rakyat Gua Musang terhadap kebimbangan mereka apabila bukit ditarah, balak di tebang dan Hutan Simpan Kekal diteroka sehingga 200 ribu hektar. Beliau juga ingin menyampaikan kebimbangan penduduk orang asli di Gua Musang terhadap cadangan pembinaan Empangan Nenggiri yang disebut oleh YAB Menteri Besar dlm ucapan belanjawan pada hari pertama persidangan!

Kami ADUN-ADUN BN Kelantan amat kesal dgn sikap tidak profesional dan berat sebelah ini. Di Parlimen semua ahli-ahli  Yang Berhormat di beri peluang paling tidak lima minit untuk bersuara dalam sidang belanjawan. 

Sehubungan dengan itu kami semua ADUN-ADUN pembangkang bersepakat memulaukan sessi seterusnya Sidang DUN untuk tahun 2017. 

YB Datuk Md. Alwi Hj. Che Ahmad
Setiausaha Barisan Nasional Kelantan

Mewakili Ahli-Ahli Dewan Undangan Negeri Barisan Nasional Kelantan
Air Mata Adun Paloh Mungkin Lakonan Untuk Hentam PAS Dalam Ceramah Kata Timbalan Speaker.

Kenyataan Media

Lakonan Airmata ADUN Paloh Pada Hari Terakhir Sidang DUN (Belanjawan)

Semasa sesi perbahasan bajet 2018 semalam, sepuluh orang ADUN telah mengambil bahagian. Bermula dgn Melor, Gual Periok,  Ayer Lanas, Selising, Gaal, Perupok, Tendong, Kok Lanas, Salor dan berakhir dengan Kelaboran. 

Setelah tamat perbahasan YB Kelaboran tidak ada seorang Ahli Dewan yang bangun untuk membuat perbahasan termasuk YB Paloh. 

Bahkan sepanjang tempoh perbahasan bajet tidak pula kelihatan YB Paloh bangun untuk  meminta laluan samada sewaktu YB Dato' Speaker mengendalikan persidangan ataupun saya. 

Seingat saya, YB Paloh ada bangun mencelah (tanpa kebenaran) sewaktu YB Tendong sedang berucap dan saya ada membuat teguran supaya tidak boleh mencelah kecuali dgn kebenaran Speaker dan meminta supaya beliau mengambil bahagian dalam perbahasan. 

Sekitar jam 4.30 petang semalam YB Kelaboran menamatkan ucapan perbahasan beliau dan tidak seorang pun Ahli Dewan yang bangun. Bermakna ucapan YB Kelaboran adalah ucapan perbahasan bajet yang terakhir daripada Ahli Dewan. 

Pagi tadi selepas persidangan disambung sekitar jam 11.20 pagi, YB Dato' Speaker menjemput pihak Kerajaan / EXCO untuk membuat penggulungan.  

Secara tiba-tiba YB Paloh bangun untuk berucap dan YB Dato' Speaker tidak membenarkan kerana sesi perbahasan sudah pun tamat. Setelah lebih tiga kali YB Dato' Speaker meminta YB Paloh duduk, tetapi dia berkeras tidak akan duduk yang akhirnya YB Dato' Speaker terpaksa menggunakan Peraturan Dewan 51(2) iaitu “mengundurkan” Paloh dari Persidangan Dewan.  

Walaupun sebelum itu YB Kelaboran telah mencadangkan supaya dirujuk kpd Peraturan Dewan 47(1) iaitu hendaklah patuh kepada Speaker dengan serta merta dan duduk dengan segera. 

Jadi tidak timbul YB Dato' Speaker tidak memberi peluang kepada YB Paloh berucap, bahkan tuduhan beliau Speaker tidak berlaku adil adalah tidak benar sama sekali kerana daripada sepuluh Ahli Dewan yang berbahas, empat adalah ADUN pembangkang.

Petang ini ada satu lagi Rang Undang-Undang akan dibentangkan iaitu Rang Undang-Undang Peruhanjaya Tanah. Ahli² Dewan masih mempunyai peluang dan dibenarkan untuk membuat perbahasan, tetapi semua ADUN BN telah pun keluar bersama-sama dengan YB Paloh pagi tadi, ini bermakna mereka tidak akan mengambil bahagian dalam perbahasan nanti kerana sehingga jam 3 petang ini tiada seorang pun ADUN pembangkang berada dalam dewan. Siapa sebenarnya yang tidak adil? Dan siapa sebenarnya bekerja untuk rakyat? 

Ataupun ini adalah lakonan air mata YB Paloh untuk menghentam pihak kerajaan pada ceramah - ceramah selepas sidang Dun nanti atau memang sengaja kerana mahu pulang awal?

YB Abdul Latiff Abdul Rahman, 
Timbalan Speaker, 
Dewan Undangan Negeri Kelantan. 

Rabu, 3.00pm, 
3 Rabi'ul Awal 1439,
22 November 2017.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...