Telegram PH http://t.me/beritapolitikmalaysia

Laporan yang tersiar tidak semestinya mewakili pandangan pihak pentadbir halaman.

Sabtu, 24 Oktober 2015

Bajet 2016 - Pemotongan Subsidi Tersembunyi YG Najib Tidak Ceritakan Kepada Anda.


Datuk Seri Najib Tun Razak dalam pembentangan bajet 2016 pada semalam telah menawarkan beberapa berita baik antaranya termasukla kenaikan gaji kakitangan awam, peningkatan dalam pemberian wang tunai BR1M dan rebat GST untuk pembelian telefon bimbit.

Tetapi di mana kesemua wang akan dibelanjakan apabila negara ini menghadapi kehilangan pendapatan akibat dari kemerosotan harga komoditi?

Malaysiakini akan mendedahkan beberapa senarai 'berita buruk' untuk anda sendiri sebagai pembaca menilai kementerian apakah dan siapakah yang terkesan dengan pemotongan subsidi dalam sektor tertentu.

Apa yang penting ialah, Najib tidak menyatakan secara jelas menerusi ucapan belanjawannya bahawa kemungkinan rakyat akan terpaksa membeli minyak masak, tiket kereta api dan tiket penerbangan di laluan 'tidak ekonomi' yang lebih mahal berbanding sebelumnya, golongan miskin pula perlu membayar bil elektrik mereka, dan beberapa pemotongan membabitkan subsidi-subsidi dan kementerian2 tertentu.

1) Kementerian Kewangan - Subsidi untuk 'kepelbagaian-awam' dipotong hampir separuh.
 

Kementerian Kewangan yang paling jelas merosot dari segi jumlah peruntukan. Peruntukan telah dikurangkan sebanyak RM7 bilion atau 17.8 peratus, daripada RM39.247 bilion kepada RM32.247 bilion.

Walau bagaimanapun, penelitian lebih dekat menunjukkan pemotongan dilaksanakan melalui pengurangan subsidi yang dijangka turun sebanyak 45 peratus, atau RM8.707 bilion dengan memperuntukan kepada RM10.633 bilion pada tahun hadapan.


Antara lain, termasukla pengurangan 95 peratus dalam peruntukan dalam Kumpulan Wang Amanah Pelajar Miskin (Kumpulan Wang Amanah Pelajar Miskin) daripada RM200 juta kepada hanya RM10 juta.
 

Potongan tersebut membolehkan kerajaan membelanjakan ia untuk perkara lain seperti peruntukan sebanyak RM1.073 bilion untuk melaksanakan dasar baru gaji minimum.

Kerajaan telah memulakan satu langkah rasionalisasi subsidi agresif sejak awal tahun ini dan ia tidak jelas di mana lagi akan berlaku pengurangan subsidi pada masa akan datang.

2) Kementerian Pengajian Tinggi - Bajet untuk universiti dikurangkan.

Pengurangan peruntukan kedua terbesar melibatkan Kementerian Pengajian Tinggi yang menyaksikan belanjawan dikurangkan sebanyak RM2.4 bilion, kepada RM13.378 bilion.

Universiti awam akan mengalami beban pemotongan kerana mereka akan dapat melihat pembiayaan mereka dikurangkan sebanyak RM1.442 bilion.

Universiti-universiti yang terjejas teruk ialah Universiti Malaya, diikuti oleh Universiti Malaysia Terengganu dan Universiti Teknologi Mara, yang mana belanjawan mereka dikurangkan sebanyak 27.3 peratus, 23.76 peratus dan 23.72 peratus masing-masing.

Beberapa Ahli Parlimen, termasuk Ahli Parlimen Bayan Baru Sim Tze Tzin, telah menimbulkan persoalan andai pengurangan peruntukan ini akan membuatkan yuran pengajian yang lebih tinggi pada tahun hadapan.

3) Kementerian Perusahaan, Perladangan & Komoditi - Minyak masak lebih mahal
 

Kementerian komoditi pula menyaksikan pengurangan sebanyak 60.76 peratus dalam bajet tahunan iaitu dari RM1.659 bilion kepada RM651 juta sahaja.

Walaupun kementerian terbabit mengurangkan pelbagai program dan perbelanjaan kementerian sejajar dengan pemotongan peruntukan, namun pengguna tetap tidak akan terlepas dari kesan negatif tersebut.

Ini kerana skim stabilkan harga minyak masak di pasaran mengalami jumlah pemotongan yang paling besar iaitu sebanyak RM950 juta. Skim ini akan mula dihapuskan bermula tahun depan.

Di bawah skim ini yang telah diperkenalkan pada tahun 2007, bertujuan memastikan harga siling minyak, serta bekalan yang mencukupi di pasaran oleh pengeluar yang menerima pampasan (skim stabilkan harga minyak pasaran).

Dengan pemahsuhan skim berkenaan pada tahun hadapan, pengguna dipercayai mungkin membayar lebih untuk minyak masak.

4) Kementerian Pengangkutan - Subsidi untuk keretapi, penerbangan dikurangkan.


Kementerian Pengangkutan akan melihat pengurangan bajet sebanyak 14.1 peratus atau RM648 juta, kepada RM3.955 bilion, potongan keempat terbesar di kalangan kementerian.
 

Bahagian yang akan terjejas termasuklah subsidi untuk kereta api KTM dan penerbangan dari kawasan-kawasan luar bandar.

Secara khusus, subsidi ke atas laluan "tidak ekonomik" KTM akan diturunkan lebih dari separuh, dari RM52.9 juta kepada RM25 juta.

Subsidi penerbangan luar bandar, dan juga sewaan pesawat, juga akan dikurangkan sebanyak RM5 juta daripada RM160 juta.

Pengurangan juga secara terutamanya turut membabitkan operasi kementerian.

5) Kementerian Tenaga - Tiada lagi subsidi elektrik.

Kementerian Tenaga, Teknologi Hijau, dan Air pula berada di tangga kelima bagi penjimatan Bajet 2016, dengan pengurangan peruntukan sebanyak RM605 juta, kepada RM2.262 billion.
 

Dan sesetengah rakyat akan menerima kesan apabila subsidi bil elektrik berjumlah RM150 juta turut dimahsuhkan sejajar dengan pemotongan peruntukan kepada kementerian terbabit.

Pada masa ini, pengguna yang mendapat bil kurang atau RM20 sebulan layak menerima subsidi sepenuhnya oleh kerajaan atas nama membantu golongan termiskin.

6) Kementerian Pertahanan - PLKN dikecilkan.

Kementerian Pertahanan akan melihat pengurangan bajet sebanyak RM459 juta, potongan keenam terbesar terhadap kementerian.

Jumlah itu agak kecil berbanding dengan bajet besar yang diterima Kementerian Pertahanan daripada 17.304 billion untuk tahun depan.

Potongan sebahagian besarnya dibuat ke atas program khidmat negara yang dikecilkan dengan menerima peruntukannya sebanyak
RM276 juta daripada RM614 juta pada tahun sebelumnya.
 

Bahagian lain yang turut terkesan dengan penjimatan, ini termasukla pengurangan sebanyak RM100 juta bagi pertahanan udara di mana akan menerima peruntukan sebanyak RM2.701 bilion, dan kerajaan tetap meneruskan cadangan memperolehi beberapa aset-aset baru walau dalam keadaan ekonomi sukar.

Di bawah Bajet 2016, Kementerian Pertahanan bercadang menambahkan aset, enam kapal Littoral Combatant, Very Short Range Air Defence weapons sistem, kereta perisai, dan A-400M Airbus.

7) Kementerian
Kesejahteraan Bandar, Perumahan, dan Kerajaan Tempatan - Pengurusan sisa pepejal
 
Kesejahteraan Bandar, Perumahan dan Kerajaan Tempatan turut dikecilkan peruntukan tahunannya dan bakal kehilangan lebih dari RM300 juta berbanding peruntukan sebelumnya.

Di bawah Bajet 2016, kementerian tersebut telah diperuntukkan sebanyak RM4.173 bilion - berbanding RM4.572 bilion pada tahun ini - pengurangan sebanyak RM399 juta.

Pemotongan terbesar akan datang dari pengurusan sisa pepejal; pembiayaannya akan menyaksikan pengurangan 17.3 peratus daripada RM1.036 bilion kepada RM857.1 juta.

Ia masih tidak jelas bagaimana kementerian akan mengendalikan pengurusan sisa pepejal ketika masih menjimatkan RM178.9 juta.

Walau bagaimanapun, perlu diperhatikan bajet kementerian memperuntukan RM15 juta untuk operasi tapak pelupusan baru pada tahun depan, yang merupakan satu kaedah yang lebih menjimatkan bagi melupuskan sisa.


Ditulis oleh wartawan Malaysiakini : Nigel Aw dalam versi English.

http://www.malaysiakini.com/news/317039

Diterjemaahkan oleh Amenoworld untuk edisi Bahasa Melayu.

"Rupa-Rupanya GST Jadi Penyelamat Kepada Kewangan Negara" - Ahmad Maslan.


Baca sampai habis dan fahamkan betul-betul ;
Jawatankuasa Penerangan Umno bahagian dikehendaki mengadakan ceramah dan kupasan mengenai Bajet 2016, sekurang-kurangnya dua kali setiap bulan.

Untuk itu, kata Ketua Penerangan Umno, Datuk Ahmad Maslan, Ketua Penerangan Umno bahagian, Puteri, Wanita dan Pemuda di peringkat bahagian perlu menubuhkan sebuah jawatankuasa khas, bagi memberi penjelasan tentang Bajet 2016, agar ia dapat difahami semua lapisan masyarakat.


“Semuanya (mengenai Bajet 2016) ada dalam surat khabar hari ini, tetapi tidak semua yang membaca dan memahami apakah tema ‘Mensejahterakan Kehidupan Rakyat’ dalam Bajet 2016. Maka, itulah peranan penceramah-penceramah ini dalam memberi kupasan dan pemahaman kepada rakyat.


“Sebagai contoh, rakyat rasa gelisah bila GST (Cukai Barangan dan Perkhidmatan) dilaksanakan, tapi rupa-rupanya GST menjadi penyelamat kepada kewangan negara. Jadi, kupasan secara terperinci sebegitu perlu diterangkan kepada rakyat di peringkat bawah,” katanya selepas merasmikan Pertandingan Pidato Umno peringkat Zon Timur, di Wisma Darul Iman, hari ini.

Ahmad berkata, pihaknya mempunyai peruntukan untuk mengadakan ceramah kupasan Bajet 2016 dan ia akan berkuat kuasa secepat mungkin.


Dipetik menerusi laman portal The Rakyat Post versi BM.


Point.

1. Ahmad Maslan mahu UMNO tubuhkan jawatankuasa khas.

2. Tujuan ialah untuk menerangkan kepada rakyat tentang bajet 2016.

3. Pihaknya mempunyai peruntukan untuk mengadakan ceramah dan ia akan dilaksanakan secepat mungkin.

Stop kejap.

"Pihaknya" = YANG MEMPUNYAI PERUNTUKAN itu ialah SIAPA?

MITI ke?

Ceramah oleh geng UMNO, peruntukan oleh MITI ke macam mana?

Jika ceramah oleh UMNO dan peruntukan oleh MITI itu namanya salah guna kuasa. Tambahan pula, masa nak ceramah bukan setakat ceramah saja. Nak bagi orang hadir bagai. Mesti sedia gula-gula untuk tarik perhatian umum. Almaklumla, ceramah UMNO mana laku zaman sekarang.

Pendapat aku secara peribadi. Takyah susah2 buat ceramah bajet 2016 bagai neh. Bukan ada impak apa pun. Lebih kepada kempen politik bersempena PRN Sarawak yang bakal diadakan tak lama lagi ada la kot.

Hihi.

4. Tapi yang paling penting ialah bila Ahmad Maslan tanpa sedar menunjukkan kebodohan diri.

5. Dia kata GST akhirnya jadi penyelamat negara.

6. Konon nak bayangkan keputusan kerajaan laksanakan GST itu tepat.

7. Lihatlah, GST terbukti selamatkan negara dari defisit.

8. Memang bodoh. Dah lama rakyat kata, ulang sebut banyak kali bahawa GST dilaksanakan untuk tampung ketirisan kerajaan yang berboros dalam membelanjakan wang negara = selamatkan negara ini dari terus lingkup.

9. GST = yang dibayar rakyat = untuk selamatkan negara dan kerajaan = rakyat ialah punching bag = apabila kerajaan sedar bahawa wang yang terbazir sudah terlalu banyak dan tidak mampu diganti.

10. Dalam erti kata lain, RAKYAT DAH LAMA TAHU BAHAWA GST ADALAH UNTUK SELAMATKAN NEGARA INI. KENAPA NEGARA INI PERLU DISELAMATKAN? SEBAB BN TERLALU BERBOROS DAN TIDAK PANDAI URUSKAN KEWANGAN NEGARA. TERLALU BANYAK KETIRISAN DI SANA SINI. MAKA MEREKA PERLU KEPADA MODAL TAMBAHAN BAGI MENAMPUNG OPERASI PENTADBIRAN NEGARA. DARI MANA BOLEH MEREKA DAPATKAN MODAL TAMBAHAN TERSEBUT UNTUK MENAMPUNG / MENUTUP KECUAIAN DAN KELEMAHAN MEREKA? JAWAPANNYA IALAH DARI RAKYAT MALAYSIA. DENGAN CARA MENGENAKAN CUKAI. GST IALAH SISTEM YANG MENGANTI SST. DI MANA SISTEM CUKAI GST INI MENCUKAI LEBIH BANYAK BARANG DAN PERKHIDMATAN BERBANDING SST DAN INI MENYEBABKAN KERAJAAN BERHASIL PEROLEHI MODAL TAMBAHAN BAGI MENJALANKAN URUSAN PENTADBIRAN NEGARA (BACA : MEMBAZIR MACAM BIASA).

11. Dengan nada penuh bangga, siap cakap rupa2nya GST selamatkan kewangan negara.

12. Kononnya macam orang tak tahu.

Memang kelakar gila. 

13. Sepatutnya dia malu.

14. Jika kita mentadbir dengan penuh amanah = wang habis kerana pentadbiran telus = rakyat tentu rasa gembira juga membayar GST bagi membantu kerajaan mendapatkan lebih dana memajukan negara.

15. Ini sudah la wang habis  kerana ketirisan = pentadbiran tak amanah, tak telus bahkan penuh dengan ugutan sana sini kejap sosma, kejap isa kejap akta hasutan kejap osa semua cukup = lepas tue nak bangga2 sebut GST rupanya selamatkan kewangan negara.

16. Apa nak dibangganya bila ko terpaksa laksanakan GST untuk korek wang rakyat bagi menutup kelemahan pentadbiran kerajaan.

Alahai Ahmad Maslan. Kadang2 aku confuse. Ko neh sebetulnya faham ke tak faham apa yang ko ucapkan depan orang ramai.. 

KAH KAH KAH

Khamis, 22 Oktober 2015

KDN Beli Helikopter RM535.7 Juta Ketika Kerajaan Sibuk Menasihati Rakyat Berjimat Cermat.


Aku kurang pasti untuk tujuan apa aset-aset ini dibeli. Namun menurut Zahid Hamidi, aset-aset tersebut dibeli atas alasan 'sejajar dengan kemodenan pada PDRM'.

So, aku taknak huraikan bab yang aku tak tahu.

Cuma, yang aku nampak sekarang.

Jika kerajaan bercadang nak renovate kediaman rasmi ka, pejabat rasmi ka, pesawat rasmi ka, beli kapal selam baru ka (walau di peringkat cadangan), beli helikopter ka apa ka, semua tue mereka ada duit. Tahu pula menteri2 kau nak cekau duit kat mana.

Nak bail out kerugian syarikat GLC itu, syarikat GLC ini pun menteri2 kau reti nak cekau duit kat mana.

Tapi kalau part subsidi, kadar tol ka repair sekolah ka bina rumah kos rendah banyak-banyak ka depa tatau cara mana nak cekau duit.

Aku confuse betul la. Kenapa duit sentiasa tidak ada untuk kebajikan rakyat. Korang confuse tak? Satu lagi. Beli aset itu aset ini macam-macam aset depa beli, tapi kadar jenayah.. entah la. Lue fikirlah sendiri. Yang part paling tak boleh blah ialah. Andainya helikopter2 itu digunakan untuk angkut golongan VVIP ke sana ke mari. Aku pun hmmmmmmm.. nak ulas lebih2 karang.. ke lokap plak aku tak pasal-pasal.

Hihi.

Laporan oleh The Malaysian Insider ;
Walaupun sebelum ini Putrajaya pernah bercadang mengurangkan perbelanjaan negara kerana kejatuhan harga minyak dunia, Kementerian Dalam Negeri (KDN) membeli 2 unit helikopter Agusta Westland AW139 melalui memorandum persefahaman (MoU) yang ditandatangani Datuk Seri Ahmad Zahid Hamidi hari ini.

Pada majlis menandatangani dokumen kontrak dan perjanjian persefahaman (MoU) serta penyerahan surat penerimaan (LoA) di majlis "General Police and Special Equipment Exhibition and Conference" (GPEC) Asia itu, KDN menandatangani dokumen tersebut yang berjumlah RM535.7 juta.

Jumlah tersebut merangkumi 8 dokumen kontrak, 1 MoU dan 2 LoA.

"Sejajar dengan kemodenan pada Polis Diraja Malaysia (PDRM), 8 unit IAG JAWS Arrmour Personnel Carrier (APC) juga bakal tiba di negara pada hujung tahun ini," kata Zahid.

Awal tahun ini, Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak membuat penangguhan pebelanjaan dari segi beberapa aspek seperti menangguhkan Program Latihan Khidmat Negara (PLKN) selama setahun bagi menjimatkan RM400 juta, memandangkan kerajaan cuba untuk mengurangkan perbelanjaan dan merangsang pelaburan serta penggunaan.

Najib berkata, secara keseluruhannya, perbelanjaan mengurus kerajaan dijangka berkurangan sebanyak RM5.5 bilion melalui penilaian semula keutamaan perbelanjaan.

Belanjawan 2015 apabila dibentangkan Oktober tahun lepas, mempunyai unjuran perbelanjaan RM273.9 bilion dalam perbelanjaan dan RM235.2 bilion pendapatan.

Ia disandarkan kepada harga minyak kira-kira AS$100 setong.

Kemerosotan harga minyak itu menjejaskan nilai ringgit dengan ketara memandangkan Malaysia adalah pengeksport minyak yang dilihat ahli ekonomi sebagai keperluan bagi Putrajaya untuk menyemak semula bajet

Kronologi Penahanan Khalid Ismath & Kaitannya Dengan Kamal Hisham.


Semalam ada baca berita bahawa Pakatan Harapan mengesa aktivis yang ditahan atas akta SKMM & akta hasutan 1948 yang dinafikan hak untuk ikat jamin agar bersegera dibebaskan dengan ikat jamin.

Kata pimpinan PH. Kes Khalid tidak sama seperti Ali abdul Jalil. Khalid sudah berkahwin, ada isteri dan anak sedangkan Ali masih bujang.

Jadi tidak mungkin pula Khalid akan lari meninggalkan anak bini. Dan melihatkan kepada dakwaan-dakwaan yang telah dibuat oleh PDRM menerusi akta hasutan ke atas beberapa tokoh pembangkang, mereka semua dibenarkan bebas dengan ikat jamin maka kenapa dinafikan hak tersebut ke atas Khalid Ismath?

Godek punya godek, rupa2nya Khalid Ismath kini di salah sebuah penjara di Johor dan yang dicabar itu bukan calang-calang kedudukannya.

Kat sini ada kronologi tentang penahanan Khalid Ismath dan nampaknya bertitik tolak dari kes Khalid Hisham juga serba sedikit. 

Sumber : Aduka Taruna.

Kronologi Penangkapan Khalid Ismath dan Aktiviti Bebaskan KhalidIsmath.

7hb Oktober 2015 (Rabu)

• Khalid Ismath (KI) ditahan pukul 1.40 petang di tempat kerja Sudong Sdn Bhd, Jalan Batu Tiga Lama, Klang.
• Dalam jam 2 lebih, ASP Syamsyul Anuar bin Saad, memaklumkan bahawa KI ditahan dibawah 233 Akta Komunikasi dan Multimedia dan ASP Syamsyul akan tunggu isteri balik rumah kerana KI sudahpun dibawah ke rumah di Bandar Puteri Klang.
• Polis merampas 1 unit Router Model; 1 unit telefon bimbit Oppo; 1 unit modem model Innacomm; 1 unit CPU warna hitam;1 unit mouse;dan 1 unit monitor jenama ACER. Polis ada menyerahkan borang pengambilan barang. (di rumah)
• Semasa polis berada di rumah, Isteri telah bertanyakan kenapa Khalid ditahan ASP Syamsyul telah memberitahu bahawa ada orang telah membuat laporan tentang posting Khalid di facebook.
• KI dibawah ke lock up Air Molek pada jam 4 petang dan sampai dalam lebih kurang 9 malam.

8hb Oktober (khamis)

• KI dibawah ke Mahkamah Majistret Johor Bahru pukul 10 pagi. Majistret tolak permohonan 4 hari reman oleh polis dan hanya berikan 2 hari untuk siasatan.
• Tempat penahanan/ditahan KI tidak pasti dan IO tidak memberikan sebarang maklumat dan tidak benarkan keluarga jumpa dengan Khalid walaupun IO berjanji boleh berjumpa dengan Khalid dalam pukul 4 petang.
• Isteri buat panggilan ke lock up Ayer Molek untuk pastikan tempat KI ditahan. Pegawai yang bercakap inform yang KI ditahan di balai polis Taman Pelangi tetapi dia telah dibawah untuk siasatan kesatu tempat yang keluarga tidak pasti dan tidak diketahui oleh keluarga. Keluarga risau keselamatan KI.

9hb Oktober (Jumaat)

• Pukul 9.20 pagi, kawan dari media menghubungi dan bagi tahu yang dia nampak KI dibawah ke Mahkamah Majistret Johor Bahru.
• Pada 9.22 pagi, keluarga hubungi dan tanya apa status KI dan ASP Syamsyul bagitahu yang reman dilanjutkan 2 hari. Isteri tidak tahu dan tanya kenapa Khalid dibawah ke mahkamah tanpa bagitahu peguam dan keluarga.
• Peguam KI Hassan Karim hanya diberitahu melalui sms sahaja oleh IO. Dia menuntut untuk KI diwakilinya
• Polis minta reman selama 3 hari, Majistret luluskan hanya satu hari dan mengarahkan KI harus dibebaskan sebelkum tengahmalam 9hb Oktober.
• Isteri sign surat jaminan polis untuk KI dibebaskan walaupun dia masih memakai baju lokap.
• Selepas sign, Korporal Munawar dia buka gari KI, dan dia pasangkan gari lain.
• Tanya polis kenapa dia digari semula dan polis jawab dia ditahan semula kerana ada report terhadap KI dan Korporal itu tak pasti pasal report dan minta check dengan IO.
• Semasa IO Hoo (IO baru) membuat siasatan, polis beritahu bahawa KI ditahan dibawah Akta Hasutan 1948.
• Semasa dalam siastan, KI memaklumkan kepada isteri bahawa, ASP Syamsyul menggunakan taktik menakutkan KI bahawa hanya jika KI menjawab soalan dia akan dibenarkan jumpa dengan keluarga.
• KI juga bagitahu polis memaksa KI untuk mengaku ke atas tuduhan yang dikenakan terhadap dia.

10hb Oktober (Sabtu)

• Pukul 10 pagi KI sampai di mahkamah. Polis minta 4 hari reman dan Majistret pun berikan reman selama 4 hari.
• 8pm: Vigil Solidariti diadakan dihadapan IPD JB Sentral.
11hb Oktober (Ahad)
Perjumpaan dengan Khalid di IPD JB Sentral)
• Perjumpaan yang singkat pada jam 11 pagi.
• KI kata tak ada siasatan langsung
• Dia mengadu bahawa, 
- Lock up kotor
- Persekitaran lock up buat tak selesa
- Lock up tak ada air
• KI kata siasatan sehingga kini hanya fokus pada penghinaan keatas sultan dan PDRM
• Ada soalan tentang Kamal Hisham tetapi tidak banyak
• 4 petang: perjumpaan dengan DSP Yazid oleh SUA PSM dan AJK Pusat V.Selvam mengatakan bahawa Siasatan masih dijalankan terhadap KI walaupun Ketua bahagian siasatan jenayah daerah, DSP Yazid memaklumkan bahawa siasatan sudah habis dan akan maklumkan pada keesokan hari.
• 8pm: Vigil Solidariti diadakan dihadapan IPD JB Sentral.

12hb Oktober (Isnin)

Perjumpaan dengan Khalid di IPD JB Sentral
• Namun, semasa kami melawat Khalid di IPD, kami diberitahu bahawa Khalid dibawah ke IPD dan disimpan dalam bilik siasatan SB dan siasatan dijalankan oleh SB. Jam lebihkurang 3.30pm

• Antara soalan2 yang ditanya: 
 
Kenapa lawan kerajaan
Apa hubungan Khalid dengan Kamal Hisham
Adakah Kamal memberikan funding kepada Khalid atau mana2 gerakan politik yang lain
Apakah yang Khalid maksudkan dengan “berhala”?
Pada hari ini (12/10) soalan tidak ada kaitan dengan Kamal tetapi berkaitan dengan berhala, adakah bertujukan kepada Sultan? Dan soalan kenapa lawan kerajaan diulang

- 4pm: Perjumpaan Arul dengan Timbalan OCPD Haji Nadzir. Perjumpaan yang ringkas
Dengan Timbalan OCPD Tim. OCPD menghubungi DSP Yazid dan mendapatkan maklumat tentang status siasatan terhadap Khalid. Yazid memberitahu bahawa kata siasatan sudah habis dan tunggu feedback dari DPP (Nusajaya) dan masih belum buat keputusan
Masih dalam perbincangan tentang status Khalid.

• 5.30pm Arul menghubungi Bhg Pendakwaraya Nusa Jaya dan diberitahu bahawa 
belum diputuskan samada hendak dakwa atau tidak
• 6.30pm: Ketua cawangan Khas Daerah, Zakaria bercakap dengan Arul kata SB tak ada involve dalam siasatan terhadap KI
• 8.30pm: Vigil Solidariti diadakan dihadapan IPD JB Sentral.
• Malam (lebih kurang 1130 malam) keluarga dan peguam menerima berita bahawa Khalid akan didakwa di Mahkamah atas 11 tuduhan.
• Pihak polis memanggil isteri dan ayah Khalid ke Balai polis lebih kurang pada tengah malam untuk mendapatkan maklumat. Namun selepas keluarga sampai di IPD mereka disoal siasat oleh polis berkenaan dengan candle light vigil yang diadakan pada malam itu di hadapan IPD. Soalan2 yang ditanya adalah seperti: siapa penganjur vigil, apa yang diberitahu dalam ucapan; ada tak menghasut.

13 hb Oktober (Selasa)

: Mahkamah Seksyen 4, Johor 
KI dihadapkan di Mahkamah untuk didakwa.
• Selepas sampai di Mahkamah baru tahu yang Khalid akan didakwa untuk 14 tuduhan. 11 dibawah MCMC dan 3 dibawah Akta Hasutan
• Kes dijalankan dihadapan Hakim Mohd Hadrul Bin Abdul Aziz
• Sebelum kes lagi, DPP cukup yakin bahawa hakim tidak akan berikan jamin.
• Ketua DPP telah sarankan agar KI tidak diberikan bail kerana kemungkinan besar akan hilangkan diri seperti Ali Abdul Jalil. DPP tidak kemukakan sebarang hujah yang lain dan hanya fokus pada penafian bail.
• Peguam Dinesh Muthal mewakili keluarga pula memberikan hujah2 yang bernas seperti:
Ini adalah kes Khalid Ismath bukan Ali Abdul Jalil. Ramai yang ditahan dan didakwa di bawah Akta Hasutan masih dibenarkan ikatjamin. Kes2 bunuh pun dibenarkan ikat jamin dan kes ini harus diberikan ikat jamin.
Sehingga dibuktikan bersalah KI harus diberikan bail dan diberikan peluang untuk bela diri
• Namun, Hakim putuskan untuk nafikan bail untuk KI
• Khalid dihantar ke Pusat/Lock up Tahanan Reman di Ayer Molek pada jam 4.30 petang.
• Isteri KI membuat aduan polis tentang keadaan dan keselamatan KI
3pm: Sidang Akhbar di PSM HQ berkenaan penafian bail keatas KI. Juga dihaditi wakil dari PSM, SUARAM, AMNESTY dan GHAH

14hb Oktober (Rabu): Awal Muharam

Tiada lawatan dibenarkan

15hb Oktober (Khamis): 
 
Perjumpaan dengan Khalid di Ayer Molek
• Khalid nampak sihat tetapi beremosi
• Khalid kata tak ada siasatan yang terperinci dijalankan tetapi kadang2 ada pegawai (tidak pasti polis atau warden penjara) yang datang ke sel dan tanya soalan; berhala merujuk kepada sultan ke atau tidak?
• Keadaan Khalid: 
- Kepala dibotakkan
- Sel berasingan – mental torture
- Makanan okay
• 9pm – Vigil Solidariti dianjurkan di Ipoh oleh PSM

16hb. Oktober 2015 (Jumaat)

• 11am - Satu memorandum diserahkan kepada pegawai di pejabat Ketua Hakim Negara berkenaan penahanan Khalid dan penafian ikat jamin.
• 3pm – Mesyuarat dengan peguam
• 8pm – Vigil solidariti dihadapan Sogo oleh Pemuda Sosialis

17hb. Oktober 2015 (Sabtu)

• 2pm – Meeting aktivis/blogger/NGO

18 Oktober 2015 (Ahad)

• Filling Kes di JB
• Solidariti event di SOGO 5pm
• Solidariti event di Brickfields 6pm

19 Oktober 2015 (Isnin)

• Solidariti oleh OKT GST Kastam di Mahkamah Sesyen PJ

Koleksi kertas pertuduhan / collection of charge sheets -https://m.facebook.com/bebaskhalid/albums/509553315879425/?ref=bookmarks

Selasa, 20 Oktober 2015

Ali Tinju VS Jamal - Jamal Anggap Kami Macam Balaci & Barua Luah Ali Tinju.


KAH KAH KAH

KAH KAH KAH KAH

KAH KAH KAH KAH KAH

KAH KAH KAH KAH KAH KAH

Eh kejap.

Ali Tinju bukan balaci ka?
Jamal setahu aku balaci juga.
Bukan korang semua stok balaci ka?

Pape pun terus gaduh lagi. Sebab bila korang bergaduh korang akan bocorkan rahsia. Itu yang kami nak tahu tue. Terutamanya part bayaran yang diterima bagi melakukan propaganda.

KAH KAH KAH

KAH KAH KAH KAH

KAH KAH KAH KAH KAH

Laporan oleh The Rakyat Post ;

“Tindakan emosi dan terburu-buru.” 

Itulah reaksi Presiden Persatuan Veteran Tentera Melayu, Mohd Ali Baharom atau dikenali sebagai Ali Tinju terhadap tindakan Pengerusi Badan Bukan Kerajaan (NGO) Melayu, Datuk Jamal Md Yunos selepas penganjuran beberapa perhimpunan di Kuala Lumpur. Beliau yang mewakili Gerakan Merah berkata, pihaknya tidak akan bekerjasama atau mempunyai kaitan dengan himpunan yang dianjurkan Jamal kerana ia dianggap lebih bersifat peribadi. 

“Dia (Jamal) gagal berbincang dengan kami untuk menganjurkan sebarang perhimpunan dan menganggap kami sebagai balaci dan ‘barua’. “Tindakan yang dilakukannya adalah tidak bijak dan tiada matlamat dengan mengadakan demonstari setiap masa. Ianya lebih kepada kehendak dia,” katanya. Beliau berkata demikian selepas diminta mengulas mengenai tindakannya yang mengeluarkan Jamal daripada kumpulan WhatsAppnya bersama media dan ahli NGO Melayu. 

Ali Tinju menegaskan Gerakan Merah memperjuangkan isu berbangkit seperti pergaduhan, penghinaan dan kes-kes jenayah yang dapat membuka mata pihak berkuasa untuk tindakan. Menurutnya, Jamal tidak boleh menggunakan tiket sebagai Ketua Umno Bahagian Sungai Besar untuk mengadakan demonstrasi setiap masa. 

“Perdana Menteri pun tidak bersetuju dengan tindakan dia dan jangan menganggap tindakannya itu betul. “Undang-undang lebih tegas daripada jawatan yang dipegangnya,” katanya yang tegas tidak akan terlibat dengan sebarang himpunan yang dianjurkan Jamal. Beliau turut menasihatkan Jamal untuk melepaskan jawatan dalam parti sekiranya mahu aktif dalam NGO. 
“Jika mahu kekal dengan jawatan yang ada, dia perlu perjuangkan dan beri tumpuan kepada ahli dan parti. Bukan senang untuk jadi ketua persatuan,” katanya. Sementara itu, Jamal ketika diminta mengulas mengenai namanya dikeluarkan dari grup WhatsApp Ali Tinju bagaimanapun enggan memberikan sebarang kenyataan balas.

Tol Patut Dinaikkan Lebih Tinggi, Menteri Kepada Rakyat Malaysia - Owh, Kena Bersyukur Laju2 Ke Neh?


Apa dosa yang kita buat sampai orang-orang sebegini dilantik menjadi menteri kita hah?

Korang baca jawapan menteri JKR jap ;
Kenaikan kadar tol baharu yang diumumkan minggu lalu sepatutnya lebih tinggi.
Menteri Kerja Raya, Datuk Seri Fadillah Yusof berkata, kerajaan telah mengambil jalan tengah bagi menampungnya.
Jelasnya, kadar tol di kebanyakan lebuh raya sepatutnya dinaikkan sehingga RM2.00 tetapi memutuskan kadar kali ini tidak melebihi RM1.00.
“Menaikkan kadar tol merupakan jalan tengah yang diambil oleh kerajaan.
“Jika ingat semula pada tahun 2008, kita bercadang untuk menaikkan kadar tol pada tahun 2014, tetapi kita telah tangguhkan, ” katanya kepada pemberita selepas merasmikan Konvensyen Antarabangsa Ukur Bahan 2015.
Kepada pengguna yang masih merungut dengan kenaikan itu, Fadillah menasihati mereka supaya menggunakan jalan alternatif.
“Kita ada jalan alternatif. Kalau tidak mahu bayar, gunalah jalan utama, kenaikan harga tol memang perlu dilakukan pada masa ini,” katanya. -FMT

Kenyataan yang membela tindakan kerajaan yang menaikkan kadar tol turut dilaporkan.

Baca ;
Persatuan Syarikat Konsesi Lebuhraya Malaysia (PSKLM) menjelaskan kenaikan tol yang diumumkan minggu lalu tidak membebankan rakyat.
Presidennya, Datuk Ir. Zainuddin Kadir berkata, ia dibuat selepas kajian dilakukan.
Katanya, kenaikan itu juga memastikan syarikat konsesi dapat mempertingkatkan penyediaan kemudahan dan keselesaaan kepada pengguna lebuh raya.
“Kenaikan tol menerusi hasil kajian merupakan sesuatu tindakan terkini yang dipratikkan.Kami juga akan sentiasa bekerjasama dengan kerajaan dalam usaha menambahbaik usaha ini,” katanya, lapor Berita Harian.
Kenaikan tol yang sebahagian besarnya melibatkan lebuh raya antara bandar di Lembah Klang dan Johor telah berkuatkuasa Khamis lalu.
Akhbar itu juga melaporkan Menteri Kerja Raya, Datuk Seri Fadilah Yusof berkata, pernjanjian konsesi ditambah baik untuk memastikan kerajaan tidak berada di pihak yang rugi. -FMT.

Saja nak bagi orang mencarut. Puak2 neh memang sohai gila kot.

Kenyataan pertama dikeluarkan oleh menteri JKR. Satu jawapan yang sangat bangsat. Kadar tol sepatutnya dinaikkan lebih tinggi? Pasai apa? Konsesi tol dah nak bankrupt ka apa? 

Semua tahu kerajaan bagi alasan PAMPASAN ialah PUNCA UTAMA KENAIKAN KADAR TOL.

PAMPASAN = IALAH SATU BENTUK PERJANJIAN YANG DITANDATANGANI DAN DIPERSETUJUAN DI ANTARA KERAJAAN DAN SYARIKAT KONSESI.

Yakni, rakyat Malaysia tidak dilibatkan sama sekali dalam membuat atau menentukan apa-apa keputusan berkaitan perjanjian tersebut. In fact rakyat dinafikan hak sama sekali untuk menilai, melihat dan mengetahui tentang isi perjanjian. Kita kosong. Tak tau apa-apa. Takde hak untuk tahu apa-apa. Dan takan diberitahu apa-apa.

Ya, rakyat mahukan kemajuan. Sistem jaringan jalanraya yang effisen dan diselanggara dengan baik. Tetapi ia mestilah dalam satu bentuk perjanjian yang tidak menekan, memanipulasi, menipu dan memperbodohkan rakyat.

Iaitu, konsesi boleh mendapatkan semula pelaburan dan keuntungan yang berpadanan sesuai dengan apa yang mereka laburkan, pengguna juga boleh mendapat manfaat sesuai dengan apa yang mereka bayar.

Bukan dengan cara pengguna bayar mahal-mahal dan perjanjian tol diikat bertahun2 lamanya dan konsesi makan untung sampai seribu keturunan pun tak habis-habis. Perjanjian mesti bersifat boleh-ubah. Sebagai seorang menteri, dia patut berada di side kita. Dia p berada di side konsesi pasai apa.

Boleh pula dia suruh kita guna jalan alternatif. Apa punya lancau la statement dia. Tak reti langsung nak jaga ahti dan perasaan rakyat. Aku tak ralat sangat sebab guna highway tidak kerap. Tetapi orang yang guna highway dengan kerap, mereka akan terasa dengan point menteri. Siyes jawapan macam gampang.

Yang sign deal ialah mereka.
Yang setuju perjanjian berat sebelah pun mereka.
Yang buat agreement tentang kadar pampasan pun mereka.
Alih-alih rakyat yang kena terima segala.
Kan, itu salah mereka.
Kenapa rakyat dipaksa hadap juga?
 
Menteri2 neh ada ka bayar tol, minyak bagai?

Balik2 menteri karang ayat nak bagi mengambarkan betapa sucinya tindakan mereka. Maka dikatakan kenaikan tol patut lebih tinggi lagi.

Nampak?
Nampakk?

Nak kena bersujud ucapkan terima kasih ka sebab tak naik sampai 10000% ke macam mana?

Heh.

Then tah ceruk mana tah si dia neh datang. Mewakili syarikat konsesi dengan mengatakan kenaikan tol tidak membebankan rakyat. Ya tuhan. Bodoh sangat ke manusia di Malaysia neh sampai tak reti nak tangkap bahawa diri kau ialah individu yang berkepentingan? Dah mewakili syarikat konsesi obviously membela tindakan tersebut. Hak ala.

Aku sampai sekarang tengah fikir apa maksud "kenaikan tol menerusi hasil kajian merupakan sesuatu tindakan terkini yang dipratikkan".

Aku betul2 tak dapat tangkap malaon neh punya point. Saf2 depa neh kalau nak karang ayat untuk memperbodohkan minda rakyat yang merepek2 pun takpe. Janji mereka fikir ayat2 begitu boleh membahlolkan otak rakyat.

Haizh. Nak cakap apa pun kosong je hasil. Menteri JKR dan syarikat konsesi relax je collect duit setiap hari. Kita neh melalak ja la terdaya. Lepas tue depa dok gelakkan kita. Menang. Menang. Bila la kita boleh menang.

Huhu.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...