Telegram PH http://t.me/beritapolitikmalaysia

Laporan yang tersiar tidak semestinya mewakili pandangan pihak pentadbir halaman.

Sabtu, 19 Januari 2019

Viral Video Menari, Ini Penjelasan Menteri.

SINAR HARIAN | Menteri di Jabatan Perdana Menteri, Datuk Liew Vui Keong tampil menjelaskan tentang sebuah video memaparkan dirinya bersama beberapa individu menari seperti yang tular dalam media sosial semalam.

Beliau berkata, majlis yang diadakan semalam itu bukan diadakan khas untuk bersuka-ria seperti didakwa pihak tertentu.


Sebaliknya, katanya, ia program yang dihadiri semua anggota badan kehakiman dan peguam dari Sabah, Sarawak dan Semenanjung sempena majlis Makan Malam Gala Pembukaan Tahun Perundangan 2019, yang kebetulan jatuh pada hari jadi beliau.

"Program itu dianjurkan Persatuan Undang-Undang Sabah di sebuah hotel di Kota Kinabalu dan saya ke situ demi memenuhi jemputan mereka. Penganjur juga menjemput Peguam Negara, Tommy Thomas, Ketua Hakim Negara, Tan Sri Richard Malanjum dan semua (anggota) badan kehakiman dan perundangan.

"Pada majlis itu, wakil penganjur sebut hari itu juga merupakan hari jadi saya dan ia di luar pengetahuan saya. Semua mengucapkan selamat hari jadi, sekali gus meraikan hari jadi saya,"
katanya kepada Sinar Harian.

Dalam pada itu, Vui Keong mengakui beliau menari bersama beberapa individu penting dalam institusi kehakiman dan perundangan negara.

"Namun, kami menari pun kerana penganjur menjemput kami ke pentas untuk menari, tetapi hanya untuk satu lagu sahaja.

"Selain itu, penganjur juga adakan persembahan lain daripada artis dalam kalangan peguam, hakim dan pegawai kehakiman, selain persembahan tarian tradisi. Ia bukan khas kepada sesiapa,"
katanya.

Ditanya berhubung tindakannya yang disanggah pelbagai pihak termasuk pemimpin PH, beliau bagaimanapun enggan mengulas lanjut.

Sempena pembukaan Tahun Perundangan Sabah dan Sarawak 2019 semalam, Richard mengetuai perarakan sejauh satu kilometer bermula dari Kompleks Karamunsing ke bangunan baharu Kompleks Mahkamah Kota Kibabalu.

Semalam tular sebuah klip video menunjukkan Vui Keong bersama Richard, Tommy dan peguam kontroversi, Siti Zabedah Kassim atau Siti Kassim menari mengikut rentak lagu pada malam Majlis Makan Malam Pembukaan Tahun Perundangan 2019: Keadilan Menuju Kehadapan. - 19 Januari 2019.

Membetulkan Tuduhan Kononnya Peguam, Hakim Menari Hanya Berlaku Selepas PH Menang..

Mohd. Fikri Abd. Rahman | Saya melihat klip pendek didakwa majlis tarian melibatkan Jabatan Kehakiman dan Perundangan dan turut kelihatan Peguam Negara sedang menari di dalamnya.

Sebagai pengamal undang-undang ingin saya menjelaskan keadaan sebenar apa yang berlaku.


Acara melibatkan Judiciary dan Legal ni dah menjadi tradisi sejak dahulu melibatkan majlis persidangan dan konferen di sebelah siangnya dan malam diadakan majlis menari.

Majlis tari menari dah jadi tradisi

Jika dibandingkan dahulu, majlis tari ini beserta dengan wine, namun sekarang perubahan sudah berlaku tiada lagi melibatkan wine.

Seorang bakal peguam (menjalani sesi Latihan Dalam Kamar) dahulu akan melalui satu program Peperiksaan Etika Kepeguaman

Bakal peguam perlu untuk lulus peperiksaan etika sebelum diterima masuk dan didaftarai sebagai Peguambela dan Peguamcara.

Di sebalah siang, bakal peguam akan menduduki peperiksaan, dan di sebalah malamnya menyertai sesi etika makan malam dan sesi tari-menari.

Sebelum itu tahun 80-an dalam majlis makan malam akan melibatkan tarian dan wine, namun sejak tahun 90-an penyediaan wine sudah tiada.

Kehadiran majlis makan malam dan tarian ini ada peruntukan markah, sebahagian dari markah lulus ujian etika kepeguaman.

Sama keadaan berlaku kepada majlis dirujuk dalam klip tersebut, melibatkan Jabatan Kehakiman dan Perundangan bagi Kalendar Tahun 2019, ia adalah tradisi diamalkan sejak selepas merdeka, bukan berlaku baru-baru ini, tetapi sudah menjadi amalan dan tradisi mereka yang lama beramal dalam bidang ini tahu dan pernah melalui, cuma adik2 peguam junior baharu tidak lagi melalui pengalaman yang sedemikian, kerana banyak perubahan berlaku dan sesetengah Jawatankuasa Peguam Negeri tidak lagi membuat majlis tarian untuk program Majlis Makan Malam untuk Peperiksaan Etika Kepeguaman.

Semoga penjelasan ini menjelaskan apa yang berlaku dan tidak membuat tuduhan bahawa apa yang dilihat dalam klip itu hanya berlaku selepas PH mengambil alih kerajaan di Putrajaya sedangkan ia tradisi sejak zaman berzaman melibatkan Judiciary dan Legal. - 19 Januari 2019.

 

Fitnah DAP Mahu Buang Islam, Pemuda Lapor Polis Kenyataan Anak TG Hadi.

BERITA HARIAN | Ketua Pemuda DAP, Howard Lee membuat laporan di Ibu Pejabat Polis Daerah (IPD) Cameron Highlands hari ini berikutan kenyataan fitnah dikeluarkan Ketua Pemuda PAS, Muhammad Khalil Abdul Hadi dalam ceramah di Kampung Keledek dekat Jelai malam tadi.


Howard yang juga Timbalan ketua Pemuda Pakatan Harapan (PH) berkata dalam ceramah itu, Muhammad Khalil yang juga anak kepada Presiden PAS, Datuk Seri Abdul Hadi Awang didakwa menuduh DAP mahu menggugurkan Islam sebagai agama rasmi negara.

“Beliau juga (Muhammad Khalil) tuduh, tohmah dan fitnah bahawa DAP dan PH hendak membuang institusi istana di negara kita, ini adalah satu tuduhan dan fitnah yang sangat serius dan saya berpendapat ia adalah melanggar Kanun Keseksaan Seksyen 499.

“Tujuan saya buat laporan polis adalah supaya perkara ini disiasat secara mendalam mengikut Kanun Keseksaan dan juga apa sahaja undang-undang berkenaan dan yang bersesuaian kerana ini mengundang kemarahan rakyat dan sengaja berniat jahat menanam kebencian terhadap parti memerintah iaitu PH dengan mengkhususkan DAP atas dasar dan sifat rasis,”
katanya.

Beliau berkata demikian selepas membuat laporan berkenaan di pekarangan IPD Cameron Highlands, hari ini.

Sidang media berkenaan turut dihadiri Pengerusi PKR Pahang yang juga Timbalan Menteri di Jabatan Perdana Menteri, Fuziah Salleh.

Sebuah portal berita hari ini melaporkan, Muhammad Khalil dalam ceramahnya di Kampung Keledek mendakwa DAP mahu membuang Islam daripada agama rasmi negara ini selain turut mendakwa sejak mendapat kuasa parti itu mengganggu pelbagai institusi Islam dan raja.

Kampung Keledek adalah satu daripada tiga Pusat Daerah Mengundi (PDM) yang dimenangi PAS pada Pilihan Raya Umum ke-14 (PRU-14) yang lalu selain PDM Sungai Koyan Satu dan Kota Raja.

Sementara itu, Fuziah berkata, PAS dan UMNO tidak sepatutnya menggunakan kenyataan sedemikian demi untuk memancing undi pada PRK kali ini.

“Sebagai Timbalan Menteri yang menjaga hal ehwal agama, saya ada hak untuk bercakap mengenai perkara ini, yang pertamanya kita mesti menjaga akhlak kita dan mesti menjaga perkataan kita, apabila kita nak mengata orang mereka tidak baik, kita kena tunjukkan terlebih dahulu bahawa kita adalah lebih baik.

“PH sentiasa menjunjung Perlembagaan Persekutuan dan tidak akan mengubah Perlembagaan Persekutuan... ini adalah janji PH. Jadi mengapa mesti fitnah untuk mendapatkan undi, ini akhlak Melayu Islam yang jijik dan kotor dan harus ditolak pengundi,”
katanya.

Fuziah berkata, PAS dan UMNO diingatkan supaya jangan bercakap mengenai Islam apabila mereka beranggapan mereka lebih suci kerana datang dari parti Melayu Islam.

Katanya, untuk itu, beliau turut menyokong usaha DAP membuat laporan polis bagi menyiasat perkara itu. - 19 Januari 2019.

Asyraf Wajdi Kata Tommy, Richard Memalukan Selepas Viral Video Joget.

Dr Asyraf Wajdi Dusuki | MAJLIS SOSIAL MELIBATKAN KETUA HAKIM NEGARA, PEGUAM NEGARA DAN ORANG POLITIK AMAT MEMALUKAN

Penularan video majlis tari menari yang turut melibatkan personaliti-personaliti seperti Menteri di JPM (Undang-Undang) Datuk Liew Vui Keong, Ketua Hakim Negara TS Richard Malanjum, Peguam Negara Tommy Thomas dan peguam-peguam politik yang dilihat pro Pakatan Harapan seperti Datuk Ambiga dan Siti Kasim adalah suatu yang amat memalukan institusi kehakiman dan perundangan negara.


Sejak dulu institusi kehakimanan dan perundangan negara amat sensitif dengan apa jua bentuk pergaulan sosial terutamanya para Hakim yang mampu menggugat keyakinan masyarakat terhadap kehormatan, nilai etika, integriti dan adab susila mereka.

Apatah lagi jika melibatkan Ketua Hakim Negara dan Peguam Negara yang bersosial dengan ahli politik dan individu berprofil tinggi yang pastinya boleh mengundang kontroversi dan menghakis kepercayaan rakyat terhadap sebarang keputusan yang bakal mereka ambil kelak.

Ini juga terkait dengan mantra yang harus mendasari sistem kehakiman dan perundangan negara iaitu ’Keadilan bukan hanya perlu dilaksanakan, bahkan mesti dilihat dilaksanakan’.

Justeru Pergerakan Pemuda UMNO melahirkan rasa amat kecewa dengan penularan video majlis sosial tersebut yang hakikatnya telah mencalar institusi kehakiman dan sistem keadilan negara terutamanya institusi Ketua Hakim Negara dan Peguam Negara yang dilihat semakin hilang kredibiliti dan nilai Integriti lantaran pencabulan etika dan prinsip konflik kepentingan (conflict of interest) yang mula dipersoalkan rakyat. - 19 Januari 2019.

Khalid Cuba Troll Najib Tetapi Apa Yang Berlaku Seterusnya Memalukan Dirinya..

SOSMED | Nampaknya sejak Najib dinobatkan sebagai Raja Troll, beberapa ahli politik dari kem Pakatan Harapan cuba merampas gelaran tersebut dari tangan Najib Razak.


Terbaru, Khalid Samad nampaknya cuba test market troll Najib di sosial media.


Tetapi percubaan pertama dan keduanya semalam dilihat gagal. Ia bermula apabila Najib troll Khalid di Facebooknya selepas solat jumaat.

 

"Oh, sebelah kiri saya ini tauke Harapan Coin. 
Hari itu terpegun naik MRT. Jangan dia terkejut Cameron ada strawberi sudahlah," sindir Najib di post itu.

Perkongsian Najib itu mendapat lebih dari 5,000 komen dan 2,900 perkongsian setakat petang semalam.

Komen-komen netizens pula menyokong bekas Perdana Menteri itu.

Dan Khalid nampaknya membalas troll tersebut dengan memuatnaik gambar di lokasi sama tetapi dengan kapsyen yang berbeza.

"Kenalkan, sebelah kanan saya ini tauke 1MDB.

Saja nak bagitau, baik jadi tauke Harapan Coin daripada jadi tauke 1MDB yang rembat duit rakyat," tulisnya.

Bagaimana apa yang berlaku di post tersebut ialah, beliau telah menerima kecaman, makian, kutukan dan hinaan tertubi-tubi dari netizens. 

Bahkan gambar dibawah ini disebarkan berulangkali dan mendapat jumlah LIKE yang tinggi.

 

Tidak hanya itu sahaja, apabila pihak kami meninjau pihak yang berkongsikan troll Najib dan troll Khalid, kami mendapati ada perbezaan yang ketara.Jika di pihak Najib, netizens yang berkongsikan troll itu menganggapnya ia kelakar, ia jauh berbeza dengan Khalid Samad. Dimana netizens berkongsikan di wall sendiri untuk mengutuk dan mengajak lebih ramai pihak untuk memakinya di post tersebut.
Bahkan troll kedua Khalid mengenai warna baju melayu Najib juga terkena dirinya sendiri.


"Ada yang pakai baju oren nak join Amanah ke nak training baju Sungai Buloh? Kalau nak join Amanah tu maaflah, kalau Sungai Buloh tu HARAPAN cerah," tulisnya.
Berdasarkan gambar, warna sebenar baju melayu yang dipakai oleh Najib ketika itu adalah berwarna peach dan bukannya oren, itu membuatkan Khalid sekali lagi dikecam dan dipersendakan di ruangan komen kerana dianggap 'buta warna'.Walaupun gagal dalam membalas troll Najib, apa yang penting selaku Menteri Wilayah Khalid Samad perlu dilihat cekap dan amanah dalam menjalankan tanggungjawabnya.


Tak apa la kalah dan hambar dalam troll, jangan kalah dan hambar dalam melakukan tugas yang diamanahkan sudahlah ya. ๐Ÿ˜‰๐Ÿ˜‰ - 19 Januari 2019.

Wajar Ke Ketua Hakim Dan Peguam Negara Berjoget Sakan Dengan Menteri?

Abdul Rahim Hilmi Zakariya | KESUCIAN HAKIM

Di bawah adalah satu video tarian pentas semalam yang menerusi pengamatan saya disertai Menteri di JPM (Undang-Undang) Datuk Liew Vui Keong, Ketua Hakim Negara TS Richard Malanjum, Peguam Negara Tommy Thomas dan peguam yang kalah bertanding Bar Council baru baru ini Siti Kasim.

You see, saya tidak mahu komen tarian itu cantik atau tidak. Saya juga tidak mahu komen bolehkah Liew dan Siti Kasim menari bersama atau tidak. Tetapi saya tidak senang apabila Peguam Negara dan Ketua Hakim Negara terutamanya boleh bersosial sebegitu dengan ahli politik dan individu yang banyak kontroversi.
Tuan-tuan, kehidupan sebagai hakim ini ada adab susilanya, ada kehormatannya, ada martabatnya, ada kerahsiaannya dan tidak boleh menonjol kehidupan sosialnya. Apatah lagi dengan individu dan ahli politik yang kedudukan dan parti mereka mempunyai kepentingan dalam kes undang-undang. Apa apa keputusan penghakiman akan datang, sekiranya memihak kepada parti ahli politik ini atau individu terlibat, boleh dilihat sebagai tidak adil dan memihak.
Ingat tuan tuan, keadilan bukan hanya perlu dilaksanakan. Ianya juga mesti dilihat bahawa ia telah dilaksanakan.

Sebab itu para hakim sejak dari dahulu lagi memilih kehidupan yang tersendiri dan penuh privasi. Sehingga makan tengahhari di pejabat pun tidak berteman. Ayahanda saya yang pernah mengemudi pentadbiran mahkamah-mahkamah di Terengganu dekad 90an dahulu selalu bercerita bagaimana rakan-rakannya yang menjadi hakim mengelak untuk minum bersama di ruang awam atau bertegur sapa berlebihan apabila terserempak di jalanan.

Semuanya itu adalah demi menjaga integriti dan kesucian institusi kehakiman.

Saya memetik kata kata mendalam bekas Hakim Kanan Tan Sri Jeffrey Tan Kok Hwa berkenaan kehidupan sebenar dan sewajarnya bagi seorang hakim:

"Para hakim tidak sepatutnya dikenali. Keadilan adalah buta"


Khamis, 17 Januari 2019

'Ugutan' Lim Guan Eng Di PRK Cameron Highlands, Ini Respon Najib.

NAJIB RAZAK | Dulu, saya pernah dikecam kerana saya pernah berkata "You help me, I help you" pada masa PRK di Sibu.

Masa itu, SPRM menyiasat kenyataan saya dan saya juga didakwa telah melanggar Akta Kesalahan Pilihan Raya oleh NGO-NGO dan PH.

 
Hari ini DAP ugut pengundi "You don't help me, I don't help you".

Ada juga dari PH yang kata kepada Orang Asli "You don't help me, I sack you".

BERSIH dan NGO-NGO tidak mahu mengecam PH, ke?

SPRM dan SPR tak mahu siasat mereka ke?

Saya sedang menunggu komen dari Bossku Kit Siang. - 17 Januari 2019.

Menyelamatkan Tabung Haji - Satu Pencerahan.

Zaharuddin Abd Rahman | KELEMAHAN TABUNG HAJI & PEMINDAHAN ASET YANG MEMULIH TABUNG HAJI ATAU MEROSAK?
 
Lembaga Tabung Haji (TH) sudah mula proses pembaikpulihannya dengan pemindahan aset kurang untung & ruginya berganti pegangan sukuk dan RCPS dari syarikat SPV khas bernama Urusharta Jemaah Sdn Bhd (UJSB) yang mewakili kerajaan Malaysia, walaupun proses yang dilaksanakan bukanlah suatu yang ideal namun ia adalah tindakan paling sesuai buat masa ini bagi menyelamatkan Tabung Haji dan mempastikan Tabung Haji mampu terus memberikan hibah kepada pendepositnya sekitar 9.3 juta orang.


Pengurusan Tabung Haji juga bakal diperkukuhkan, ia berita baik buat pendepositor dan seluruh umat Islam seluruhnya. Ada yang tidak sedar bahawa sebelum ini, Tabung Haji adalah ibarat syurga simpanan buat orang kaya bumiputra Muslim tapi jika ianya diurus dengan tadbir urus yang lemah atau salah guna, ia bakal memendekkan jangka hayat TH.

KELEMAHAN TABUNG HAJI YANG PERLU DIBAIKI


Cuba pembaca fahami setiap point saya beriku yang merangkumkan beberapa kelemahan sedia ada TH yang perlu diperbaiki:

1. Setiap sen simpanan pendepositor TH adalah dijamin oleh kerajaan berbanding simpanan di Bank yang hanya dijamin setakat RM 250 ribu sahaja oleh PIDM. Ini menyebabkan orang-orang kaya berduyun menyimpan di TH dan merasa sangat selamat depositnya selamat. Ia baik untuk penyimpan tapi kurang sustainable bagi institusi TH.

2. Tambahan pula TH sebelum ini (walaupun dalam keadaan liabiliti melebihi aset dan melanggar akta Tabung haji) telah secara konsisten memberikan hibah yang tinggi iaitu pada kadar 6.25 – 8.25 % tahun 2013 -2017 itu jauh melebihi kadar keuntungan 3 % yang mampu diberikan oleh akaun fixed deposit oleh bank-bank. Walaupun memberi hibah tinggi itu adalah amalan terpuji oleh TH dan disukai oleh penyimpan, tetapi pemberian itu bercanggah dengan peruntukan akta Tabung Haji 1995 serta dilaksanakan dengan cara yang kurang beretika serta boleh menjerumuskan masa depan TH ke dalam ketidaktentuan dan kebahayaan. Menurut laporan PWC, ia menggunakan :-

- kaedah penciptaan keuntungan ‘palsu’ sebanyak RM 553 juta hasil penjualan saham BIMB yang bernilai RM 2.551 bil, sedangkan ianya dibeli semula empat hari (atau dikenali contra trading) selepasnya dengan harga yang sama (iaitu sebagai contoh dijual dengan harga RM 4 per share, dan dibeli balik dengan harga RM 4 selepas itu). Kononnya pengurusan bijak mengurus dan mencipta keuntungan, padahal ia hanya di atas kertas namun yang hakikatnya tiada malah rugi terpaksa pula membayar kos upah sehingga RM 36 juta kepada para broker. Benar, cara ini adakalanya digunakan oleh sebahagian institusi dan syarikat besar serta dianggap masih legal tetapi tidak beretika. Dalam kes TH, ia digunakan bagi melanggar akta Tabung Haji dan merisikokan TH untuk jangka panjang serta menutup kelemahan pengurusan. Institusi dan syarikat mungkin wujudnya campuran shareholder fund dan depositor fund, namun TH tiada shareholder fund.


- juga hasil istiharan dividen oleh anak-anak syarikat sebanyak RM 510 juta yang hakikat tidak dibayar sepenuhnya oleh anak syarikat terbabit sehingga akhir tahun 2017, namun hanya sekitar RM 200 juta yang dibayar.


- dan juga melalui cara merekodkan deposit penyimpan sebagai rizab yang termasuk dalam kategori aset sedangkan hakikatnya ia adalah liabiliti.


- Mengelakkan nilai impairment loss dari direkodkan di dalam Profit & Loss statement tetapi diubah sehingga tidak terzahir dalam sebagai kerugian rosot nilai. Ia juga bercanggah dengan polisi perakaunan TH.

3. Selain itu, simpanan TH juga bersifat Demand Deposit iaitu ia boleh dimasukkan dan dikeluarkan sesuka hati oleh pendepositor tanpa had harian sama sekali jika penyimpan menggunakan pengeluaran cek dan TT (berbanding Fund di bawah PNB yang menghadkan sebanyak RM 250,000 bagi menjaga tabungannya). Simpanan tanpa had bagi seseorang pendepositor menjadikan TH ‘vulnerable’, berisiko dan terdedah kepada ‘bank run’, contohnya sekiranya seorang pendepositor besar menarik keluar wang mereka, maka akan berlaku pengurangan besar dan pastinya berlaku panik. Menurut statistiknya 1.3%, atau sekitar 117,000 dari penyimpan TH telah menyumbang sebanyak 50% dari keseluruhan RM 74 bil deposit. Justeru itu, adalah baik TH mengkaji polisi had pengeluaran dan had simpanan pendepositor untuk akan datang.

4. Lebih serius dari itu, sebelum ini, penyimpan TH boleh dengan mudah terlepas dari lensa Anti Money Laundering Act kerana berada di luar pemerhatian dan regulasi BNM. Malah etika pengurusan kewangan dan rizabnya juga diurus sendiri, maka rizab statutory TH pada tahun 2017 hanya sekitar RM70 juta berbanding simpanan pendepositor sebanyak RM 70 bil iaitu hanya 0.1% berbanding liabilitinya. Ini sama sekali tidak sihat, sewajarnya jika menurut standard perbankan ia adalah pada kadar 4 % iaitu 2.8 bil atau sekurang-kurangnya 2.5 % iaitu RM 1.75 bil. Ini perlu diperbaiki agar pengurusan tabung dana haji ini lebih kukuh. Duit rizab pula mesti dari hasil keuntungan operasi TH dan bukannya dari wang pendepositor. Inilah antara sebab BNM diminta menyelia agar dapat memastikan rizab yang sihat, kecairan atau liquiditi TH yang baik serta peratusan pelaburan ekuiti dan dalam instrument tinggi risiko berbanding simpanan berada pada tahap peratusan yang sihat dan bukannya terlalu tinggi sebagaimana yang berlaku dalam pengurusan TH yang lepas. Sekaligus mendedahkan wang penyimpan dalam pelaburan tinggi risiko.

5. Menurut laporan PWC dan pengurusan Tabung Haji terkini, pernah berlaku bahawa hibah diberikan dari wang pendepositor dan bukan dari lebihan keuntungan. Jika elemen skim beri hibah dari wang penyimpan ini terus berlaku; itulah elemen pak man telo atau skim cepat kaya yang inigin kita jauhi dari operasi Tabung Haji.

Semua perkara di atas ini boleh jadi resepi kehancuran TH untuk jangka masa panjang dan menjadikannya sasaran salah laku kerana kurang pemantauan. Semua ini mesti dan bakal diperbaiki oleh pengurusan terkini, kerajaan juga mesti menghulurkan bantuan kerana semuanya dijamin oleh kerajaan juga, atas sebab itu TH bakal diselia oleh BNM dari sudut-sudut lemah yang dinyatakan tadi termasuk juga hal ehwal pengurusan wang pendeposit yang terbaik.

Kita juga patut bersyukur kerana berdasarkan tindakan pengurusan TH terkini yang mengambil tindakan ke atas pengurusan TH yang lalu. Yang mungkin disebabkan kurang pemantauan dan regulasi ke atas TH, telah berlaku salah guna kuasa dan penyelewengan urusan kewangan dalam pengurusan dahulu, laporan polis oleh TH dan laporan SPRM telah dibuat. Kini menanti perkembangan selanjutnya. Sebahagian perincian kesalahan mungkin belum boleh didedahkan kepada awam oleh pengurusan sekarang disebabkan ia menunggu prosedur perundangan. Apapun bagi orang awam dan umat Islam yang mencarum dan pencinta Islam, ini sepatutnya meningkatkan kelegaan kita selaku umat Islam di Malaysia dan mempublistikan salah laku dan kesalahan pentadbiran lalu sama ada disengajakan atau tidak, ia turut membawa kebaikan jua kerana ia suatu bukti ketelusan pentadbiran semasa yang tidak berkompromi sifat amanah dan jujur serta integrity, tiada kesalahan yang boleh berselindung di sebalik apa jua nama sama ada Menteri, kaum atau agama. Malah pendedahan awam dituntut jika ia melibatkan hak awam bagi memastikan keyakinan awam ditingkatkan.

Justeru itu adalah kurang tepat pada hemat saya, untuk mendakwa pendedahan terbuka ini meruntuh imej Islam, bahkan ia sebenarnya mencantikkan institusi Islam dari salah guna dan penyelewengan dan seterusnya meningkatkan reputasi TH dan Islam itu sendiri.

Selain hal di atas, saya juga telah mentelaah sedalam mungkin akan isu dan fakta transaksi pemulihan Tabung Haji dari sumber-sumber autoriti dan berwibawa, maka kesimpulan saya adalah berikut :-

1) KENAPA PERLU PINDAHKAN ASET SEDANGKAN SEBAHAGIAN KELIHATAN ASET YANG BERHARGA?

Menurut TH, aset Tabung Haji yang dipindahkan kepada Urus Jemaah Sdn Bhd (SPV di bawah MOF) adalah apabila ia mempunyai ciri berikut:-


a- Harta tanah tanpa sekatan yang punyai pulangan kurang dari 2 %.


b- Pelaburan dalam sekuriti ekuiti domestik (kecuali anak syarikat TH) dan syarikat tidak tersenarai yang mempunyai kejatuhan nilai melbihi 20 % bagi tempoh 3 tahun lepas.


ULASAN SAYA :

Semua aset ini jika masih dikekal dalam ‘buku’ tabung haji, ia bakal menjadikan tanggugan (liabiliti) Tabung Haji melebihi asetnya. Akibatnya, menuurt Akta Tabung Haji, TH tidak boleh memberikan Hibah kepada pendepositnya walaupun mempunyai keuntungan operasi. Menurut akta Tabung Haji klausa 3 (a) menyatakan tiada pengagihan keuntungan boleh dilakukan oleh Tabung Haji kecuali Lembaga Tabung Haji mestilah terlebih dahulu mempastikan aset adalah tidak kurang dari aggregate liabiliti Tabung Haji.

TH telah melaporkan liabiliti sebanyak RM74.4 billion berbanding aset keseluruhan sebanyak RM70.3 billion, iaitu total defisit sebanyak RM4.1 billion, pada Dec 31, 2017. Antara puncanya adalah keuntungan TH dari operasi perniagaannya termasuk seluruh anak-anak syarikat serta syarikat bersekutu dan pelaburannya, semua tidak cukup banyak untuk mendahului tanggungan (liabiliti) TH. Selain itu, peningkatan liabiliti juga adalah dari punca penurunan dan kekurangan keuntungan aset ekuiti dari kerana pasaran saham yang tidak memberangsangkan, angka sebenar menunjukan semua ini menyebabkan defisit asetnya mencecah RM 4.1 bilion. Benar, kelemahan pasaran saham memainkan peranan kepada bermasalahnya akaun TH dan meningkatnya liabilitinya, namun itu bukan satu-satunya penyebab kerana kerugian amat banyak dicatatkan juga oleh anak syarikat yang tidak tersenarai, hartanah dan lain-lain.

Maka bagi membolehkan Tabung Haji merawat meningkatkan jumlah aset serta melupuskan kurang untung yang telah menambahkan liabilitinya ini, maka proses pemindahan aset kepada pihak luar diperlukan segera atau Tabung Haji akan gagal memberikan apa-apa hibah yang boleh menyebabkan masalah lebih besar kepada kelangsungan Tabung Haji itu sendiri iaitu dibimbangi ‘bank run’ atau pengeluaran besar-besaran berlaku. Malah tanpa proses ini, Tabung Haji dijangka tidak mampu memberikan sebarang dividen sepanjang 5 tahun akan datang kerana kejatuhan nilai saham yang tersenarai atau yang tidak tersenarai di bursa dan juga hartanah yang dipegang oleh Tabung Haji tidak dijangka akan mampu pulih dengan pantas dalam hanya 2-4 tahun. Bayangkan sebagai contoh saham seperti FGV yang dahulunya bernilai RM 4.40 telah jatuh kepada 93 sen. Ketahuilah bahawa TH sebelum ini memegang sebanyak 283 juta saham FGV.

Lihatlah syarikat dimiliki 99.75 % oleh TH, iaitu TH heavy Engineering Bhd, saham itu menjunam dari RM 0.90 pada tahun 2014 kepada hanya RM 0.04 pada 4 Jan 2019. Terdapat lebih 100 syarikat pegangan TH yang jatuh teruk dan kekal jatuh lebih 20 % berbanding harga sewaktu belian dan ia melebihi 3 tahun.

Justeru, berapa lamakah akan diambil untuk menunggu nilai FGV, dan semua nilai syarikat yang berjumlah 106 buah ini untuk naik semula ke harga belian TH dahulu? Atau melebihinya? Sudah tentu sukar digambarkan ia boleh pulih dalam 3-4 tahun ini. Maka aset sekuriti seperti ini mesti dikeluarkan dari buku TH agar tidak merosakkan Balance Sheet TH disebabkan keperluan rekod perakaunan menurut standard Financial reporting standard consensus no 14 di bawah ‘impairment’ mengkehendaki TH merekodkan semua ini sebagai kerugian.

Sememangnya difahami melepaskan pegangan ke atas aset tersebut adalah pedih namun tiada pilihan terbaik pada masa ini kecuali dengan bantuan kerajaan (yang juga penjamin TH) ia perlu dipindahkan. Teknik ini pernah dilakukan dahulu oleh Danaharta dan ia bukanlah sesuatu yang luar biasa, malah Felda juga mungkin akan menggunakan Teknik ini akan datang juga bagi memulihkan Felda.

Apa yang penting juga, bukanlah aset tadi dijual oleh Tabung Haji kepada non bumiputra kerana aset dijual kepada Urusharta Jemaah Sdn Bhd iaitu mewakili kerajaan dan bukan hak mutlak Menteri Kewangan.

Malah menurut maklumat sahih yang saya perolehi, semua asset yang dipindah adalah dengan harga yang sangat bagus berbanding harga pasaran sedang terlalu rendah. Menurut kiraannya sebahagian aset tersebut dipindahkan kepada Urus Jemaah Sdn Bhd pada kadar premium 55 % secara purata, lebih tinggi dari harga pasaran semasa. Yang mana ia adalah suatu ‘deal’ yang baik bersifat win-win bagi membantu TH pulih semula. Antara pegangan ekuiti TH yang jatuh nilai semenjak 3 tahun lepas yang akan dilepaskan kepada UJSB adalah UEM Sunrise Bhd, Boustead Heavy Industries Corp Bhd, Alam Maritim Resources Bhd, Mah Sing Group Bhd, UEM Sunrise Bhd, FGV Holdings Bhd, Brahim’s Holdings Bhd, Puncak Niaga Holdings Bhd, Parkson Holdings Bhd, White Horse Bhd, MCT Bhd, MMC Corp Bhd, Suria Capital Holdings Bhd, Axiata Group Bhd, Malaysia Marine & Heavy Engineering Holdings Bhd dan kesemuanya berjumlah 106 syarikat yang nilai rosotnya jatuh pada range 20 % hingga ke 93.5 % dan sudah berkekalan begitu selama 3 tahun!.

CEO Tabung Haji juga menyatakan Tanah TRX dibeli dengan harga RM 198 juta, namun masih terbiar kosong tanpa sebarang hasil kepada TH, justeru menurut beliau ia termasuk dalam ciri hartanah TH yang tidak memberikan pulangan melebihi 2 % dalam tempoh panjang 3 tahun. Sebab itu ia dipindahkan ke SPV dan dengan harga yang baik iaitu sekitar RM 400 juta, semua harga pemindahan ini telah termasuk dalam kiraan penerbitan sukuk, tiada tunai tetapi dalam bentuk ‘receivable’ kepada TH hasil pemegangan Sukuk kelak.

Kerajaan juga tiada banyak pilihan kecuali perlu mengusahakan sesuatu buat Tabung Haji kerana termaktub dalam akta Tabung Haji klausa 24 (1) yang memberi maksud bahawa apa sahaja yang terjadi wang pendepositor Tabung Haji, semuanya akan dijamin oleh kerajaan. Tercatat jelas dalam akta seperti berikut “If any expenditure of the Lembaga in relation to withdrawals by depositors cannot be met out of the Fund or reserve Fund it shall be charged on and payable out of the Consolidated Fund”. Maka sebelum sesuatu yang lebih buruk berlaku ke atas Tabung Haji, sewajarnya kerajaan mengambil inisiatif mengukuhkannya melalui transaksi pemindahan ini.

2) KENAPA TIDAK DIJUAL KEPADA PIHAK LUAR DAN PEROLEH LEBIH UNTUNG?

Sudah tentu ia bakal mengambil masa malah amat amat sukar mendapatkan pembeli yang sanggup membeli dengan harga premium berbanding dari harga pasaran aset terbabit. Malah, TH juga memindah milik kepada SPV Urusharta Jemaah Sdn Bhd sebagai jalan selamat dari membiarkan semua pegangan aset jatuh ke pemilikan pihak luar yang mungkin hanya memikirkan keuntungan berbanding SPV yang mewakili kerajaan Malaysia yang juga merupakan penjamin kepada deposit TH.

3) APA JADI SELEPAS SEMPURNA PEMINDAHAN KEPADA SPV UJSB?

Dengan sempurnanya pemindahan aset kepada SPV Urusharta Jemaah Sdn Bhd (UJSB) tersebut, SPV akan menerbitkan Sukuk bernilai RM 10 billion berkupon sifar dengan tempoh matang 7 tahun, ia diterbitkan dengan diskaun kepada TH pada RM 10 bil. Ini bermakna di hujung tahun ke 7 Sukuk terbabit TH layak menerima penebusan bernilai 14.1 bil (iaitu menurut kiraan 5 % setahun). Juga diterbitkan RCPS-I pada nilai RM 9.9 billion. Kesemua Sukuk dan RCPS-i yang bakal dipegang oleh TH ini bakal menyaksikan ia memasuki buku TH sebagai ‘receivable’ atau aset bernilai RM 19.9 billion.

Jelas, transaksi itu akan meningkatkan jumlah aset serta pada waktu yang sama melepaskan sejumlah besar asset berliabiliti tinggi kepada Urusharta Jemaah Sdn Bhd. Hasilnya, Tabung Haji dijangka dapat menyaksikan lebihan ‘surplus’ aset berbanding liabiliti pada masa terdekat yang membolehkan ia memberikan hibah dan seterusnya memulakan proses pemulihan dengan menumpukan perhatian kepada aset-aset yang terbaik sahaja. Ia amat penting bagi kelangsungan Tabung Haji. Jika tidak, Tabung Haji bakal tenggelam dengan liabiliti besar yang mampu menggagalkan TH dari memberi dividen untuk tahun-tahun mendatang, yang mana kesan buruk dari hal itu adalah sangat membimbangkan ekonomi Malaysia secara umum.

MUNGKIN AKAN ADAKAH HIBAH DAN DIVIDEN OLEH TH ?

CEO TH menyatakan dalam PC hari ini, akan ada dividen tetapi ia bakal menyaksikan kadar yang rendah kerana TH seolah baru sedikit pulih dari demam. Disebabkan oleh pemindahan terbaru itu kelak, saya menjangkakan TH bakal mampu memberi sedikit Hibah mungkin pada kadar 1-2 % (bukan dari wang pendepositor seperti dahulu tetapi keuntungan dan lebihan aset dari liabiliti) berbanding tanpa pemindahan, TH bakal gagal memberi sebarang Hibah untuk 3 atau 4 tahun lagi, mungkin. Walaupun rendah, ia sudah dikira permulaan yang baik, dengan urusan yang lebih telus, bersih dan semua akaunnya diperkemas semula. Tiada guna hibah yang tinggi sedangkan ia bakal membahaykan kelangsungan TH disebabkan tadbir urus yang berkecamuk bercampur.

SPV INI BONEKA PARTI TERTENTU ATAU APA?

SPV yang bernama Urusharta Jemaah Sdn Bhd (UJSB) yang ditubuhkan oleh Kementerian Kewangan hasil perbincangan panjang lebar pihak Tabung Haji dan semua yang terlibat adalah sepenuhnya dikuasai oleh orang Islam. Ia ternyata apabila empat orang ahli Lembaga pengarahnya adalah terdiri dari kalangan Muslim yang merupakan para pegawai tinggi di Kementerian Kewangan iaitu Datin Rashidah Sies, Hj Mohd Hassan Ahmad, Imri Dolhadi Abd Wahab dan Dato’ Mohd Shukri Hussin (wakil yang bukan dari Kementerian). Namun, tiga dari empat orang ahli ini adalah dari Kementerian Kewangan itu sendiri. Justeru, pada hemat saya semua aset yang dipindahkan kepa SPV kini di bawah kuasa ahli Lembaga pengarah ini untuk menentukan pembeli aset-aset yang dipindahkan kelak.

Bagi mempastikan aset strategik yang dipindahkan itu benar-benar diyakini diurus dengan telus tanpa sebarang kongkongan atau campurtangan Menteri sebagaimana yang kerap dimomokkan oleh sebahagian orang, saya mencadangkan agar ditambah lagi ahli Lembaga Pengarah dari kalangan pihak luar Kementerian Kewangan bagi memberikan keyakinan untuk mengimbangi sebarang keputusan SPV Urusharta Jemaah Sdn Bhd itu kelak.

Selain itu, jika tiba-tiba TH merasakan (atas apa jua sebab) ingin menguasai Urusharta Jemaah Sdn Bhd, mereka turut boleh berbuat demikian dengan menukarkan RCPS-i kepada saham pegangan terhadap syarikat SPV Urusharta Jemaah Sdn Bhd tersebut dan sekaligus menjadi pemegang terbesar. Ini kerana RCPS-i itu sifatnya memberikan pilihan kepada Tabung Haji untuk pegang dan menunggu UJSB menebuskan dengan tunai atau TH boleh menukarkannya kepada pegangan utama dalam SPV UJSB. Namun itu bukan pilihan baik kerana memiliki SPV UJSB tersebut beerti akaun dan seluruh liabiliti yang dipindahkan ke UJSB akan kembali ke akuan disatukan di bawah kumpulan TH. Maka bertambah semula liabiliti, kecuali jika majoriti aset yang dipindahkan itu telah kembali pulih sebelum tempoh 7 tahun, maka itu mungkin dilakukan.

Atas sebab itu, saya tidak merasakan sesiapa jua perlu untuk terlalu sensitif tidak bertempat dan bersangka buruk dalam hal pemindahan aset ini kerana bagi saya ia adalah benar-benar didasari keputusan korporat yang ingin membantu TH dan seluruh pendeposit dan bukannya ingin menjatuh dan merosakkan TH.

Akhir sekali, saya menulis adalah berdasarkan kajian dan temuramah pihak berkuasa yang sepenuhnya atas semangat korporat dan memulihkan TH serta keinginan penuh memberi gambaran sebenar bagi memulihkan TH, saya tidak melihat data dan fakta dari perspektif politik kepartian dan simpang siur bacaan politik. Ini adalah kerana pelaksanaan yang dilakukan juga adalah ‘purely based’ atas dasar menyelamat dan memulihkan TH, bukan menjatuhkannya. JIka ada kesilapan saya terbuka untuk dibetulkan, namun setiap fakta dan data dalam tulisan ini telah disemak sebaik mungkin dari sumber-sumber autoriti.

Ceramah Politik Di Program KBS Cameron Highlands, Ini Respon Syed Saddiq.

LAPORAN | Menteri Belia Dan Sukan menafikan berpolitik di satu program anjuran KBS ketika turun berkempen di Cameron Highlands baru-baru ini.

Syed Saddiq sebelum ini didakwa kantoi berpolitik ketika menghadiri program anjuran kerajaan di Cameron Highlands.

Sembang dan mempunyai masalah ingatan, itulah kata pengkritik terhadap Syed Saddiq selepas dianggap berpolitik di majlis anjuran kerajaan.

Baca : Syed Saddiq Kantoi Cakap Besar Di Cameron Highlands

Bagaimanapun Syed Saddiq menafikan dakwaan tersebut dan menegaskan beliau sama sekali tidak berpolitik atau menyeru sesiapa untuk mengundi di program itu.


Katanya;

"Mula ja berucap, saya terus betulkan penganjur dan kata saya tidak datang atas kapasiti menteri. 

Ucapan pun berkenaan #YouthPower dan tidak sama sekali sentuh bab politik. Boleh tengok video. 

Penganjur (NGO), dikenali kerana sering jemput ALL SIDES. Tiada Jentera kerajaan," katanya ketika menjawab kecaman pengkritik. - 17 Januari 2019.

MPKB Zalimi Rakyat Kata Pemilik Kenderaan, Jawablah Di Padang Mashyar PAS Ditegur.

LAPORAN| Majlis Perbandaran Kota Bharu menjadi sasaran kecaman netizens berikutan luahan seorang individu yang dikenali sebagai Danish Dania Daniyal Adnan di Facebooknya pada ahad lepas.

"HANYE DI KELANTAN. Majlis Perbandaran Kota BAHRU zalimi rakyat. Hanya kesalahan parking kereta, kereta di CLAMP - untuk 1 jam pertama RM 110. 2 jam berikutnye rm300. Kena bayar direct tanpa belas kasihan, tanpa pengurangan. 

Dah banyak tempat saya pergi ke seluruh Malaysia, ni kompaun paling zalim.. walhah saman parking POLIS, TRAFIK, JPJ dan mana-mana PENGUATKUASA TIDAK secekik darah camni... memang tiada duit masa itu.

Sampai nak cocok ATM pun dia tak buka, terpaksa pinjam kad kredit wife bayar saman.. patutlah negeri awak tak maju, sebab ade penguatkuasa yang zalim macam ini..

Agaknya kalau orang tiada duit, memang kene mengemis bayar duit saman Majlis Perbandaran Kota BAHRU... 

Buka mata dan kaji semula saman ni wahai MAJLIS PERBANDARAN KOTA BAHRU. Jangan zalimi rakyat," katanya dalam kenyataan itu.

Tinjauan di sosmed mendapati ada netizens yang bersetuju dengan ketegasan pihak penguatkuasa bagi memberikan pengajaran kepada pemilik kenderaan dan ada juga yang tidak bersetuju atas alasan kecemasan.
Rentetan dari hal itu seorang lagi netizen yang dikenali sebagai Johar Ismail mendedahkan berkemungkinan parking di Kota Bharu telah diswastakan dan disebabkan itulah masalah tersebut berlaku.

"Beberapa kesangsian ambo yang memerlukan jawapan berkait dengan penguatkuasaan kunci tayar dan hak milik parking di Kota Bharu yang memerlukan PIHAK KERAJAAN NEGERI KELANTAN MENJAWABNYA

Benarkah :-

1. Parking dibandar Kota Bharu telah diswastakan. Jika jawapannya YA, sejauh mana bidang kuasa pihak swasta tersebut mempunyai kuasa di sudut legal binding menyita atau mengunci kenderaan yang salah parking?

2. Benarkah pihak swasta tersebut menggunakan penguatkuasa yang dibayar gaji oleh MPKB-BRI?

3. Pembayaran denda yang dibuat dikira keuntungan berdasarkan pembahagian hasil diperolehi atau secara harga pukal bagi semua kawasan secara tahunan?

Jika sekiranya secara mengikut hasil yang dikutip,berapa % untuk MPKB-BRI dan berapa % untuk syarikat swasta tersebut?

Jika secara pukal berapa harganya bagi setahun dan bilakah tender terbuka dilakukan?

Jika secara selektif tender, apa kriteria syarikat yang dipilih dan siapa pemunya syarikat tersebut?

4. Apakah anggota penguatkuasa yang menjalankan kerja bagi pihak swasta adalah sah dari sudut perundangan atau sahkah dari sudut perundangan syarikat swata menggunakan anggota penguatkuasa milik MPKB-BRI yang membayar gajinya?

5. Apakah syarikat yang memiliki konsesi pengswastaan ini akan mengambilalih penguatkuasa MPKB-BRI sebagai kakitangannya?

6. Siapakah yang tetapkan nilai denda dan adakah denda dibayar kepada syarikat swasta itu atau denda itu dibayar kepada MPKB-BRI?

Jika MPKB-BRI yang menerima dan menguruskan bayaran denda yang diterima, untuk apa sebenarnya pengswastaan diwujudkan jika mekanisma MPKB-BRI yang digunapakai?

7.Benarkah denda kepada setiap kereta yang di clamp berjumlah untuk 1 jam pertama RM 110...2 jam berikutnya rm300 dan ianya kena dibayar secara on the sport tanpa pengurangan atau budibicara?

JAWAB BOSKU AGAR IANYA MENGHAPUSKAN KEKELIRUAN YANG WUJUD. JANGAN MALU BOSSKU!,"
katanya dalam kenyataan itu.


Dalam perkembangan berkaitan, tampil lagi seorang individu yang mengalami masalah yang sama.

Menulis di Facebooknya, Fazirah Abdullah memberitahu beliau juga telah menjadi mangsa MPKB pada selasa.


"Assalam, 

Hari ini diuji oleh Allah. MPKB kunci tayar kereta saya dan saman saya. Tahniahhhh MPKB sebab mengkayakan syarikat buka kunci tayar Citycarpark tu.

Kronologi kejadian;
 

๐Ÿ“Saman dikeluarkan pukul 11.10am

๐Ÿ“ Saya sampai dikereta saya pukul 11.19am
 

๐Ÿ“ Saya call syarikat buka kunci tayar citycarpark 2 kali pukul 11.21am

๐Ÿ“ 2 pekerja syarikat citycarpark sampai pukul 11.35am.๐Ÿ“ Saya orang keempat disaman pagi tadi sehingga jam 11.35am.

Fuyooooooooo kaya syarikat citycarpark ni. Saya bercakap, periksa dan siap dokumen dalam sistem pasal patient saya pun pun dapat kurang dari rm100. Of course la semua kerja saya ni more than 10minutes... and yet this citycarpark gets rm100 within less than 10minutes punya job!! Thats cruel!! Very-very cruel!!

Saya mahu refund dari syarikat citycarpark & saya mahu MPKB tukar kepada syarikat yang mesra pelanggan kerana tayar saya dikunci 10minit tapi tayar saya dibuka 15minit selepas saya call 2 kali (nombor pertama not connected, hanya nombor kedua dapat bercakap dengan staf pembuka kunci tayar).


Dan dengan gahnya syarikat kunci tayar citycarpark dapat rm100 untuk penguncian tayar kereta selama 10 minit.

Sekali lagi. Saya nak refund dari syarikat kunci tayar citycarpark sebab saya tunggu diorang unlock tayar kereta saya selama 15minit. Lagi lama dari tempoh tayar saya dikunci!!

Erkkkkkk... MPKB yang dibawah tadbir kerajaan negeri PAS ni buli orang dengan subkon syarikt city carpark yang berniaga sangat tak islamik!! Selamat jawab soalan di padang mashyar nanti ye!! Ada berani nak jawab??? Muhasabah diri dehhhhh,"
katanya.


MPKB dan kerajaan negeri belum lagi memberikan apa-apa kenyataan berhubung isu yang sedang tular di sosial media itu setakat ini. - 17 Januari 2019.

Ditegur Main Golf Di Pejabat, Ini Respon Pegawai KBS Dan EXCO Armada.

SOSMED | Awal tengahari ini tular satu gambar yang memaparkan seorang EXCO Armada, Zainal Abidin yang bermain golf di lobi pejabat Kementerian Belia Dan Sukan.


Berdasarkan maklumat yang tersebar di sosial media, gambar itu sebenarnya disebarkan oleh exco berkenaan di Facebooknya sendiri.
"Saya ini bukan sahaja-sahaja nak belajar hayun kayu golf ni. Ini semua berlatih untuk sebat kepala-kepala yang minta. So sampaikan pesan saya pada sesiapa yang nak hantar paperwork kat sini. Sila betulkan niat dan jangan salin kulit kerja orang, faham,"
katanya di post itu.Gambar itu bagaimanapun tidak dapat diakses oleh orang awam memandangkan diset kepada circle rakan-rakan sahaja.Namun ianya dikesan tular pada hari ini dan ini respon Zainal Abidin bagi menjawab isu tersebut;


"Terima kasih kepada semua yang memberi teguran kerana gambar saya yang sedang memegang kayu golf di pejabat menteri semalam. Saya menganggap semua teguran itu adalah kerana kamu semua masih sayang dan kasihkan kepada saya yang serba kekurangan ini.

Inilah dunia, manusia hanya akan beri perhatian kepada kita bila mana seseorang itu mempunyai kedudukan dan darjat tapi mereka semua akan hilang berlalu pergi bila mana kita diuji oleh Allah swt.

Saya hanya ingin memberi sedikit semangat kepada masyarakat dunia permotoran hari ini yang mana kamu semua jangan rasa rendah diri walaupun tidak mempunyai kelulusan pendidikan yang tinggi, walaupun hari ini hanyalah seorang despatch, pomen bawah pokok, dilabel manusia tiada masa depan atau apapun tanggapan sebilangan masyarakat kepada kita kerana masa depan kita semua terletak di tangan kita sendiri dan selebihnya, hanya dengan izin Allah swt.

Pergi jahanamlah dengan apa yang orang cakap untuk setiap apa yang kita nak lakukan, selagi ianya baik untuk kita dan tak menyusahkan orang tua. buat je. Inilah masanya untuk komuniti kita membuktikan yang golongan "mat rempit","mat moto" dan segala mat dalam dunia permotoran ini untuk membuktikan kita bukanlah "golongan yang takde masa depan"...

Saya sentiasa mengalukan sesiapa pun dari dunia permotoran untuk bersama berpimpin tangan dan berganding bahu mengubah masa depan komuniti kita supaya terus maju dan membuktikan perspektif masyarakat kepada kita adalah salah.

"Mat Rempit Bukan Sampah Masyarakat"
#MaluApeBosskurrr," jelasnya dalam satu kenyataan.


Dalam perkembangan berkaitan, salah seorang pegawai di Kementerian Belia Dan Sukan, Yaakob Osman tampil menjelaskan kekeliruan yang timbul berikutan penyebaran gambar tersebut.

"Gambar ini viral hari ini. Sebaik saja saya lihat di newsfeed FB semalam, saya request beliau remove kerana boleh mengundang kontroversi. And original posting telah dipadamkan.

But I suppose it's too late, dah ada yang ambil gambar tersebut.

Walaupun gambar ini diambil lebih kurang jam 7 malam selepas shooting video YB untuk satu kejohanan golf.

That is why ada kayu golf tu, becoz YB Menteri sendiri tidak main golf.

Gambar ini di lobby luar pejabat. I know it's not in good taste when every thing can become an issue. Will ensure such thing doesn't happen again, Insyaallah.

Nota kaki : bukan staff atau pegawai Menteri,"
katanya dalam satu kenyataan di Facebook. - 17 Januari 2019.

Menteri KPDNHEP Dimalukan Netizens Isu Harga Ikan Kembung.

SOSMED | Itulah yang terjadi kepada Menteri Perdagangan Dalam Negeri dan Hal Ehwal Pengguna, Saifuddin Nasution baru-baru ini ketika membidas tindakan Najib Razak yang memberikan teguran mengenai harga ikan kembung di Twitter.Propaganda menteri itu yang hanya menunjukkan harga paling rendah dalam senarai itu tidak dipercayai netizens apabila mereka membuat semakan sendiri di portal yang dinyatakan.Pada awalnya Saifuddin memulakan bicara, "Najib turun padang dan dapati harga ikan kembung di Kompleks Muhibah Kampung Pandan RM22 sekilo.Saya semak dengan data yang dikumpul oleh pegawai pemantau harga (PPH) menerusi aplikasi @mykpdnhep Price Catcher, harga ikan kembung tidak seperti yang digambarkan,"
katanya dalam kenyataan itu.


Bagaimanapun netizens yang tidak mahu membiarkan diri menerima jawapan itu bulat-bulat tanpa membuat semakan bertindak mencari sendiri kebenarannya.

Dan hasilnya mendapati menteri itu bermain wayang dengan menyorokkan harga mahal dan hanya menunjukkan harga rumah.

Pihak kami juga bertindak melakukan siasatan. Dan mendapati sememangnya menteri itu tidak berkata benar.


Tinjauan kami mendapati harga ikan kembung pada hari ini boleh mencecah sehingga RM24 sekilogram, berdasarkan pada lokasi.

Ini bermakna apa yang diutarakan oleh Najib Razak adalah benar dan sememangnya menteri jaga harga barang perlu pantau harga barang dengan turun padang dan bukannya sekadar mendengar jawapan dari pegawai.

Bahkan menteri juga perlu belajar menggunakan aplikasi Price Catcher sebelum menyeru rakyat untuk berbuat demikian. Nampaknya kegagalan berbuat demikian menyebabkan Saifudddin kantoi. - 17 Januari 2019.

Viral Gambar Main Golf Di Pejabat Menteri KBS, Jadi Tempat Melepak, EXCO Armada Dikecam.

SOSMED | Tular satu gambar yang menunjukkan seorang lelaki sedang bermain golf di Pejabat Menteri Belia Dan Sukan sejak tengahari tadi.


Bersama-sama gambar tular itu, satu kenyataan dibuat bagi menegur tindakan itu.


Ianya dimuatnaik oleh seorang netizen yang dikenali sebagai Kamaruddin Kassim. Berikut dibawah ialah kenyataan tersebut;

"Adik-adik exco Armada sekalian. Tak elok buat begini di pejabat Menteri.

Kanda Deen ada ramai kawan-kawan pegawai yang kerja kat KBS tu. Mereka meluat dengan gelagat adik-adik exco kat sana. Ada yang sudah berani gelarkan macam-macam gelaran pada team YB Menteri. Tak tergamak pula kanda Deen nak sebut kat sini.

Adik-adik Exco yang setahun jagung.


Malu pada ahli2 biasa kat bawah tu. Mereka duk tengah pening nak fikir jawapan macam mana nak jawab isu pengangguran, isu PTPTN, isu peluang pekerjaan dan macam2 lagi isu anak muda.

Adik-adik exco Armada.


Pejabat menteri ni bukan kepunyaan mak bapak kita tau. Zaman KJ dan zaman menteri belia sukan sebelum ni tak pernah buat macam ni.

Sikap kebudak-budakkan kena simpan dik.

Ini pejabat kemeterian yang menjaga kepentingan anak muda belia dan sukan di Malaysia dan bukannya bilik hostel.

Anak muda akan meluat dengan Armada kalau benda2 begini dibuat dan diamalkan.

Kita tahu adik-adik semua tak sampai 3 tahun dalam parti tapi jangan tunjukkan kita dangkal dik.

Ingat balik kata-kata YB Syed Saddiq ketika PAT itu hari.

Hari ni saya nak ulang "...MANA KITA NAK LETAK MARUAH KITA.. Mana ada pemuda atau ahli-ahli dalam PKR,DAP,AMANAH atau UMNO yang buat pejabat menteri macam hak mak ayah diorang... (pekik) MANA MARUAH KITAAAA..".
Saya nak cadangkan agar YB Menteri ikhtiarkan cari satu lot kedai 3 tingkat khas untuk adik-adik exco lepak. Kat situ adik-adik exco nak buat apa pun buat lah. Nak main bola ke, nak main egames ke, nak karaoke ke, nak main boling ke, nak tidur lepak ke tidak menjadi masalah syarat lot kedai tu pakai duit sendiri atau duit mak bapak sendiri.

Maafkan kanda Deen sebab tegur dengan cara ini. Kadang-kadang fikir, tegur dengan cara ni boleh beri pengajaran pada adik yang baru nak belajar berjalan.

Bila adik-adik exco gatal buat tindakan yang tidak patut, maka kanda Deen pun gatal nak menulis tegur.

Kanda Deen sayang BERSATU. Kanda Deen tak sayang pada exco yang tidak cerdik,"
katanya di post Facebook itu.


PPBM dan Syed Saddiq belum lagi memberikan apa-apa kenyataan balas akan dakwaan yang tersebar itu setakat ini. - 17 Januari 2019.

Asal Tegur Sikit Pemimpin PH, Digelar Perkauman..

Ku Syafiq | Ini satu lagi kes bawa bawang tapi pergi marah orang yang cakap itu bawang.

Ini wirid baru kerajaan. Orang tegur sikit, dia suruh henti main isu perkauman. Apa yang kau buat itu memang perkauman lah, bodoh!

Siapa yang hadir majlis itu? Semuanya menteri Cina! Apa sibuk sangat ke Maszlee Malik sampai kau tak boleh jemput dia? Kenapa mesti Teo Nie Ching?


Dan kau tanya sendiri Teo Nie Ching, kenapa dalam post fb dia hal tentang peruntukan kepada Kolej New Era hanya ditulis dalam Bahasa Mandarin? Keterangan bahasa Melayu tak ada perkataan New Era langsung!

Siapa yang perkauman? Waktu meraikan sumbangan kepada SMPC, tidak ada unsur Melayu-Malaysia langsung dalam majlis tu. Tulisannya semua Cina, VIP-nya semua Cina termasuk Timbalan Menteri Pembangunan Wanita. Apa kena mengena portfolio Hannah Yeoh dengan peruntukan tu? Bukankah dia dijemput kerana dia Cina? Lim Lip Eng itu wakil bangsa apa?

Siapa yang perkauman?

Apabila isu Melayu, terus dicampak label perkauman. Apabila Cina, dia marah orang cakap itu perkauman. Kau ingat orang Melayu ni semua bodoh-bodoh ke nak makan permainan persepsi kau tu bulat-bulat?

Aku tak pernah sebut ini secara terbuka tapi semua ini hanya membuktikan Cina DAP ni bangsa yang biadap. Kemudian kau salahkan Melayu bila Melayu tak suka pada bangsa kau.

Kenapa semua berkaitan pendidikan Cina akan diurus Teo Nie Ching?

Kau nak cakap BN pun macam tu? Memanglah, BN memang perkauman. Strukturnya sendiri terbentuk secara perkauman. Ada parti berasaskan setiap kaum. Itu memang jelas. Mereka tak hipokrit dan bangsat macam kau, DAP. Sembang Malaysian Malaysia, I'm not Chinese I'm Malaysian tapi senyap-senyap kau buat kerja yang menguntungkan bangsa kau. Kemudian kau calit habis muka Melayu dengan label perkauman.

Sekarang, Lim Guan Eng perlu jelaskan, mengapa perlu beri peruntukan kepada sekolah swasta Cina dan kolej swasta Cina. Dulu BN buat begitu kerana ada permintaan dari MCA, parti berasaskan kaum Cina. Sekarang DAP parti orang Cinakah? Bukankah kau wakil semua rakyat Malaysia?

Macam-Macam Mereka Kata Kat Boss Saya Tapi Itulah Yang DAP Buat Sekarang - Luahan Pegawai Sivarajh.

Mathis Sarawanan | Ramai juga yang tanya kenapa saya marah bila DAP dengan tak segan silu kata pemberian duit jentera ini tak salah. Simple.

Kes ini sama seperti kes boss saya.

Boss saya dituduh memberi wang kepada jentera. Tak ada gambar atau apa - apa bukti yang solid.

Tetapi dia telah dihukum berdasarkan apa yang dikatakan oleh 8 orang saski (Hear Say lah ikut takrifan Pengerusi SPR) yang kenyataan saksi mereka saling bercanggah antara mereka.

Malah salah satu saksi utama ialah penyokong kuat DAP juga. Ada gambar dia di dalam majlis semalam yang melibatkan insiden pemberian wang itu.

Kes baru ini pun sama. Ikut kanyataan YB Lim Kit Siang, mereka bayar RM 20 untuk 60 orang jentera.

Cuma peliknya kali ini, tindakan itu dikatakan tak salah malah BERSIH pun siap kata tak salah walaupun siap ada bukti yang kukuh - (Gambar, Kenyataan Media, Laporan Polis dan SPRM).

Kalau boss saya salah, ini pun salahlah. Cuma ironinya, ini datang dari parti yang konon mahu lawan rasuah.

Tengok apa jadi dekat calon yang kata macam - macam dekat boss saya. Dulu dia juga kata BN ugut Orang Asal, sekali orang Parti dia yang ugut siap ada rakaman suara. Dulu kata boss saya main politik wang, sekali tengok jentera dia yang main politik wang sekali ada gambar.

Itulah Tuan - Tuan. Sebelum mengata, kenalah beringat sikit. Bila fikir kita boleh buat semua bila ada kuasa, inilah terjadi.

Saya tak kata boss saya itu tak bersalah atau salah, saya cuma nak kata kalau boss saya itu salah - tindakan DAP ini pun salah!

Kita kena lawan.

Syed Saddiq Perlu Bezakan Diri Dengan Budak-Budak Baru Nak Up (BBNU)..

AWANI | ASSALAMMUALAIKUM YB,

Semoga YB berada dalam peliharaan Allah selalu.

Saya terpanggil untuk menulis surat ini kepada YB atas beberapa sebab.

Pertama, kerana YB dan saya berkongsi ‘alma mater’ yang saya iaitu Universiti Islam Antarabangsa Malaysia (UIA) walaupun kita tidak pernah bertemu dan bersua muka di UIA.

Kedua, kerana kita pernah bertemu di No 4, Clarence Street, Bowburn, DH6 5BB Durham, United Kingdom ketika YB mengiringi pasukan debat UIA menyertai pertandingan di sana.

Sewaktu itu, YB baru diangkat menjadi Ketua Armada BERSATU & berkongsi dengan kami warga Durham perkembangan semasa politik tanahair. Saya kagum dengan semangat yang ditunjukkan oleh YB pada ketika itu.

Ketiga, kerana semangat orang muda yang ada pada diri YB itulah, saya dan anak-anak muda yang lain di luar sana yang mengimpikan sebuah negara Malaysia yang lebih harmoni, aman, sejahtera dan makmur.

Umum mengetahui, YB mencipta sejarah sebagai Menteri termuda pernah dilantik di peringkat Persekutuan. Syabas diucapkan.

Dengan harapan adanya orang muda seperti YB, corak pemikiran, cara bekerja dengan semangat yang ada mampu dijadikan teladan dan contoh kepada ramai anak muda di luar sana. YB pada bila-bila masa boleh menjadi ‘role model’ dan inspirasi kepada anak-anak muda.

Namun, dengan berlakunya beberapa insiden sejak dilantik menjadi Menteri di peringkat Persekutuan, saya cuma berpandangan, banyak yang YB boleh perbaiki dan pelajari.

Pada zaman kuasa berada di hujung jari dan kecanggihan teknologi maklumat dan media sosial, YB sehabis baik mengoptimumkan platform yang ada seperti Instagram, Twitter & Facebook untuk berkongsi aktiviti-aktiviti YB dengan pengikut, penyokong tegar juga pengundi-pengundi YB.

Namun, secara peribadi, saya berpandangan, sebagai seorang Menteri di peringkat Persekutuan, YB seharusnya lebih bijak dan matang dalam menapis apa yang ingin dikongsikan.


Contoh terkini, apabila tular gambar YB mengisi minyak di stesen minyak Petronas ‘en route’ ke Cameron Highlands, @teamsyedsaddiq telah dikecam dengan hebatnya kerana penggunaan telefon bimbit di stesen petrol. Perkara yang berlaku adalah ‘common sense’ dan masuk akal apabila @teamsyedsaddiq sendiri menerima teguran daripada Petronas Brands.

Sesuatu yang sangat asas dan berbahaya iaitu penggunaan telefon bimbit di stesen minyak. Seharusnya YB & ‘team’ YB perlu jadi lebih bijak dalam berkongsi maklumat di media sosial. YB & ‘team’ sendiri yang mengundang kritikan netizen, bukan orang lain yang sengaja mencipta isu melainkan ada duri dalam daging di dalam ‘team’ YB sendiri.

Terdahulu, tular gambar YB tidak berbaju suatu waktu dahulu menjalani terapi ais selepas bermain bola sepak. Niat YB adalah semata-mata ingin berkongsi dengan netizen. Namun, jika diukur dengan kedudukan YB sebagai seorang Menteri persekutuan, adakah wajar dan perlu untuk berkongsi sesuatu yang boleh mengundang kritikan dan membuka kepada pintu-pintu fitnah?

Rakyat Malaysia, khususnya orang Melayu sangat sensitif dengan isu adab. Adab kepada orang tua, adab dengan guru-guru, adab dengan orang yang lebih muda. Tindakan tersebut telah mengundang kecaman netizen yang tidak kurang hebatnya. Semoga pada masa hadapan, YB boleh berfikir apakah kesan, akibat dan konsekuensi atas segala tindakan YB.

YB harus membezakan diri YB daripada ‘geng budak-budak baru nak up (BBNU)’ di mana segala benda ingin dikongsi di laman sosial semata-mata untuk berkongsi dan berlumba-lumba mengejar jumlah ‘likes’. Mereka bukan Menteri di peringkat Persekutuan, tetapi YB adalah seorang Menteri.

Selayaknya ada garisan pemisah halus antara karakter seorang Menteri dan orang biasa walaupun difahamkan YB lebih selesa dengan menggelarkan diri sebagai ‘bro’ dan meminta staff di Kementerian juga memanggil YB dengan nama sedemikian.

Namun, satu perkara yang harus mendapat pujian adalah keberanian dan kelantangan YB bersuara. YB berani menegur pemimpin veteran dalam BERSATU dan kita sememangnya memerlukan lebih ramai anak muda yang berani menegur ‘orang-orang lama’ jika kita mahu melihat sebuah negara Malaysia yang benar-benar berintegriti dan disegani ramai.

Sudah berlalu zaman ‘yes boss’ jika sesuatu yang dilakukan oleh ‘boss’ kita adalah salah, tidak tepat atau kurang molek. Orang lama tidak semestinya sentiasa betul dan orang muda tidak selalunya benar. Hikmah dan kebijaksanaan orang lama perlu diadun dengan kepintaran dan keberanian anak muda untuk menghasilkan satu gandingan yang mantap dalam memimpin ummah.

YB juga dilaporkan sering mengadakan ‘lawatan mengejut’ bagi melihat sendiri keadaan semasa infrastuktur sukan yang pada pandangan saya sesuatu yang harus diteruskan. Umumnya, agensi-agensi kerajaan akan menunjukkan segala-gala yang terbaik dan indah-indh belaka jika ada lawatan Menteri dirancang lebih awal.

Namun, jika lebih kerap lawatan-lawatan luar jangka ini diadakan, YB selaku Menteri akan dapat melihat sendiri keadaan sebenar di luar sana.

Saya mendoakan agar YB terus dikurniakan Allah dengan kesihatan yang baik bagi mendepani hari-hari mendatang yang penuh cabaran, onak dan liku. Semoga tahun 2019 membuka lembaran baru kepada YB untuk menjadi insan yang lebih matang dalam membuat segala keputusan baik keputusan peribadi, mahupun yang melibatkan rakyat. Semoga segala urusan YB dipermudahkan-Nya.

Salam hormat,
Hanif Mohsein Mohd Fauzi
Petaling Jaya
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...