Telegram PH http://t.me/beritapolitikmalaysia

Laporan yang tersiar tidak semestinya mewakili pandangan pihak pentadbir halaman.

Sabtu, 25 Februari 2012

Kenapa aku, ko dan kita semua perlu HIJAU esok?

Kenapa ko anti lynas? Ko belajar sains meh? Ko tahu tak lynas tue selamat? Ko tak reti pasal neh buat cara tak reti. Jangan nak berlagak pandai dengan budak sains. Apa yang ko cakap tue langsung tak akedemik, sampah dan tak berasas. Jangan anti lynas. Kita sokong sebab lynas selamat. 

Lagipun ko ingat aku taktau meh bahawa anti lynas tue tajaan pembangkang untuk lawan kerajaan? Alah bukan apa sangat cuma nak lawan kerajaan.. so saja2 lah buat hijau la kuning la apa lah. Saja nak populis padahal taktau satu hapa pun pasal lynas. Pigidah. 

Ini antara komen2 yang wujud bila kita menyuarakan bantahan anti lynas.  Sebenarnya pendirian mereka tidak semua nya salah. Ada yang betul. Tetapi perjuangan kita juga bukan salah. Malahan lebih betul dari pendirian mereka. Walaupun mereka ada fakta akedemik, kita juga bukan lawan guna hujah sampah.

Sudah banyak bahan bacaan pasal lynas neh di share tetapi mungkin masih ramai yang sukar nak faham. Mungkin bahasa yang digunakan terlalu akedemikal sehingga menyebabkan sukar untuk mereka memahami apa itu lynas dan kenapa perlu kita bantah projek neh.

Adakah lynas berbahaya?

Tidak. Lynas neh sebenarnya baik. Dia akan menguntungkan malaysia geng. Kita akan dapat memecahkan monopoli negara china yang menguasai 97% pasaran rare earth. Memecahkan monopoli china bererti membuka satu lagi peluang untuk menjana pendapatan negara. Ini impak positif.

Selain itu teknologi yang di bawa oleh lynas boleh dipelajari oleh rakyat malaysia. Jika pekerja2 malaysia terlibat dalam operasi kilang lynas kita boleh belajar bagaimana nak operate kilang seperti neh, belajar teknologi mereka dan kemudiannya kembangkan ia untuk kegunaan rakyat sendiri.  

Bukan senang ye nak operate kilang2 seperti neh. Ia memerlukan kemahiran dan kepakaran yang tinggi. Berada di malaysia ialah satu keuntungan kepada rakyat malaysia itu sendiri untuk mengintai teknologi mereka dan seterusnya belajar sehingga mahir. Mana tahu suatu hari nanti kita ada rakyat malaysia yang cipta mesin proses nadir bumi. 

Habis kalau best sangat kenapa ada anti lynas?

Lynas memang best tapi sayang operasi lynas itu akan menghasilkan sisa. Sisa itu kemudiannya akan menghasilkan radiasi. Semakin banyak sisa yang terhasil dan terkumpul, semakin tinggi radiasi akan terbentuk. Sisa itu menurut lynas tidak akan dipindahkan semula ke australia. Sebaliknya akan kekal di malaysia. Terpulanglah cara mana lynas malaysia nak uruskan ia yang penting ia akan kekal di malaysia.

Baca bawah neh ;

‘Rare earth ore’yang dilombong di Mount Weld mengandungi beberapa mineral utama dan diantaranya ialah monazite. Monazite adalah bahan radioaktif. Di dalam bahan mineral monazite ini terdapat thorium, cerium dan lanthanum. 

Monazite kaya dengan Thorium dan Thorium ini juga adalah bahan radioaktif yang tinggi dan boleh digunakan untuk menggantikan uranium dalam menghasilkan tenaga nuklear. ‘Rare earth concentrate’ yang diimport dari Australia untuk diproses di Gebeng Kuantan ketika itu dianggarkan mengandungi 0.0029% Uranium dan 0.16% Thorium for every metrik tan.

 ‘Rare earth concentrate’ yang diimport akan diproses untuk dijadikan ‘rare earth oxide’ di Gebeng Kuantan. Daripada komen yang disampaikan oleh CEO Lynas sendiri, kandungan Thorium adalah pada nisbah 55:10,000 metrik tan dan dari 22 ribu tan setahun ‘rare earth oxide’ yang dihasilkan dari kilang Lynas atau LAMP di Gebeng Kuantan itu, sisa buangan Thorium yang dianggarkan akan dihasilkan dalam tempoh setahun adalah sebanyak 121 metrik tan bersamaan dengan 121 buah lori 1 tan atau 24 buah lori 5 tan SETAHUN!. -HD-

Itu baru setahun. Bukan 12 tahun. Itu jika tiada operasi tambahan. Bayangkan jika mereka menambahkan operasi. Bukan kah sisa juga akan bertambah? Dari dulu lagi LYNAS tidak menjawab bagaimanakah mereka akan menguruskan sisa neh. Aku dah baca banyak artikel pasal lynas neh mostly dari malaysia insider english dan bm version.

Mula2 lynas malaysia cakap sisa pemprosesan boleh dibuang sebagai sampah domestik. Maksudnya boleh dilepaskan begitu sahaja. Namun setelah diteliti kita dapati sisa tersebut tidak boleh dilepaskan begitu sahaja sebab ia mengandungi radiasi.

Kemudian kata mereka radiasi itu sangat kecil. Alah radiasi rokok lagi bahaya. Radiasi tv lagi tinggi. Setakat lynas apa lah sangat. Namun mereka lupa kita juga bukan orang bodoh. Radiasi itu kecil kerana jumlah nya sedikit. Bagaimana jika sisa itu semakin banyak? Bukan kah radiasi akan semakin tinggi?

Kemudian mereka kata alah.. bukan hari2 kena radiasi. Jarang2 kena. Macam xray tue. Pun ada radiasi gak. Tapi terpaksa tahanlah kesan radiasi kalau nak berubat. Sama macam gebeng. Sekali sekala kena radiasi takde apa hal sangat. 

Dan sekali lagi mereka lupa. Badan manusia neh berbeza2. Boleh jadi sesetengah manusia boleh kena radiasi xray. Tapi bukan pula bagi manusia yang lain. Contohnya sedara aku sorang neh. Dia tak boleh kena radiasi even dari x ray pun sampai doktor tak boleh nak x ray dia. So tahap kesihatan yang berbeza2 bagi setiap manusia neh akan menghasilkan kesan yang berbeza2 juga.  

Dan akhirnya mereka pun terdiam. Mereka tidak menjawab bagaimana sisa tersebut akan di uruskan. Ada pernah terbaca bahawa mereka akan kumpulkan ia di satu tempat dan tempat tersebut dijamin tertutup. Tiada akan ada radiasi yang KELUAR namun dalam masa yang sama mereka juga menerangkan bahawa tidak boleh memberikan jaminan keselamatan 100% kerana ia sesuatu yang mustahil!

Faham tak? Radiasi memang wujud di sisa buangan tetapi radiasi tersebut berkumpul di satu tempat dan tidak akan dibiarkan untuk keluar namun tidak boleh berikan seratus peratus jaminan keselamatan sebab ia mustahil. Alasan mereka ialah mana ada pemprosesan nadir bumi yang 100% selamat. Nah.

Di jamin selamat tetapi bukanlah keselamatan yang sepenuhnya? Jika anda jadi penduduk kuantan maka apa yang anda akan fikir? 

Apa yang berlaku ketika di proses pula?

Ketika di proses ini yang akan berlaku ;Selepas itu, ini pula akan berlaku ;


Kat sini lah argument kita pasal sisa bermula. Jika ia penuh macam mana lynas malaysia akan uruskan dia? Bina loji simpanan yang baru? Lepaskan ia sebagai sampah domestik? Atau kekalkan ia dalam loji penyimpanan sisa? Adakah ini bermakna loji simpanan yang ada radiasi tersebut akan kekal berada di situ sampai bila2? Bagaimana jika berlaku hakisan tanah? Bagaimana jika berlaku gegaran? Gelinciran? Gempa bumi? Tsunami? Atau apa sahaja. Adakah ia akan selamat? 

Jika korang pernah baca dulu ada kes pasal paip yang digunakan dalam pembinaan kilang lynas neh tidak memenuhi spesifikasi yang ditetapkan. Sepatutnya guna paip jenis tue tapi mereka guna jenis lain. Tak pasti sejauh mana ia akan memberikan kesan negatif tapi kalau takde kesan buat apa engineer yang terlibat dalam lynas neh bersuara?

Dan bayangkan jika berlaku kebocoran dan sebagaimana apa yang penduduk kuantan akan alami? Lihat bawah neh ;

Ini hanya akan terjadi jika radiasi tersebut bocor / dilepaskan keluar. Selagi ia tidak dilepaskan keluar, selagi itu penduduk kuantan akan selamat. Itu adalah fakta. Tapi macam aku cakap kat atas tadi, risiko tetap ada. Oleh kerana itu kenapa rakyat kuantan perlu menghadapi risiko neh? At least mesti ada sebab yang nyata untuk mereka bersedia menanggung sebarang risiko bukan?

LYNAS offer peluang pekerjaan pada penduduk setempat der.

Jangan bohong. Peluang pekerjaan cuma 350 sahaja. Dan sudah tentu ia bukan boleh guna sebarangan buruh. Ia perlukan buruh mahir dan separuh mahir. Dan ia perlukan seorang yang tahu mengendalikan operasi mesin dan sistem. Ia juga perlukan seseorang yang berpengalaman tinggi bagi menguruskan kilang.  Apakah layak orang malaysia mengetuai lynas? Tidak. LYNAS  [ MALAYSIA ] 100% dimiliki oleh australia. Kita takde saham satu sen. So apa keuntungan kepada penduduk kuantan untuk mereka bersedia menanggung risiko? Jawapan nya ialah ==> TIADA.

LYNAS jana pendapatan ekonomi negara der. Bayangkan permintaan yang tinggi terhadap rare earth. Berapa banyak malaysia boleh dapat? Untung siot.

Ya. Tapi masalahnya lynas neh bukan malaysia punya. Malaysia [atas nama kerajaan] tiada apa2 saham ataupun kepentingan pun jika lynas neh beroperasi di malaysia. Malahan ia bebas cukai selama 12 tahun. Macam mana kerajaan nak menjana ekonomi dari lynas aku tatau.  Kalau atas nama individu, ya ada. Tetapi itu individu dan syarikat proksi pro pemimpin kerajaan. Still keuntungan nya tidak mendapat kepada rakyat dan kerajaan. Ia swasta. Bukan hak milik kita keuntungan tersebut. 

Jadi sekali lagi penduduk kuantan tertanya2 apa keuntungan kepada mereka untuk membiarkan mereka sanggup berhadapan dengan risiko tinggi seperti ini?

Fikirkan teknologi yang kita boleh belajar dari mereka. Saintis PAS pun setuju. Apa masalahnya?

Apakah che rosli satu2nya saintis yang wujud di malaysia neh? Bagaimana pula dengan pakar lain yang turut tidak bersetuju dengan lynas? Apa yang membuatkan korang mesti berpegang kepada kata2 che rosli dan meninggalkan kata2 pakar yang lain? Adakah hanya che rosli yang di iktirafkan sebagai pakar di malaysia neh manakala yang lain bukan? Ya.. though dia dari pas tapi still kilang lynas bukan di bina di sebelah rumah dia. 

Saintis, doktor, peguam, nurse atau apa sahaja mereka juga kerap kali berbeza pandangan sesama mereka. Tidak terkecuali pun dalam isu lynas. Pandangan che rosli tidak salah. Dia menyokong kerana dia merasakan bahawa ada sesuatu kebaikan yang sainstis malaysia boleh dapat dari projek neh. Tapi dia lupa, nyawa manusia bukan bahan kajian.

Mungkin dia fikir jika kilang lynas di bina mengikuti spesifikasi yang ditetapkan, mematuhi semua protokol, mengikuti semua peraturan maka tiada apa2 yang akan berlaku. Tetapi dia sekali lagi terlupa bencana alam bukan sesuatu yang aku dan mana2 individu dapat kawal. Amek contoh mudah iaitu kapal terbang.

Manusia telah sedaya upaya membina kapal terbang sebaik yang mungkin agar tiada apa2 kerosakkan. Ini perlu bagi mengelakkan kemalangan. Kalau nak tahu protokol dan piawaian mereka sangat2 ketat. Tetapi tetap berlaku juga nahas kapal terbang samada kecuaian manusia ataupun tragedi alam. 

Kenapa? Sebab ada sesuatu yang sebaik mana pun kita merancang, kita tidak boleh melawan sesuatu yang Allah swt rancang. Sama dalam kes lynas. Walaupun ia ada manfaat tetapi manfaat yang merisikokan nyawa manusia tidak sepatutnya jadi pertimbangan langsung.

Lynas neh selamat der. Jangan lah fikir negatif sangat.

Kalau ia sungguh selamat kenapa australia tidak bina di negara sendiri? Negara mereka lebih besar dan luas dari malaysia tapi kenapa malaysia? Kenapa negara2 lain yang lebih mahir dan maju tak bina? Contohnya jepun yang juga akan menjadi antara pelanggan utama lynas malaysia. Kenapa jepun tak bina sendiri? Kenapa negara2 lain tak bina? Sebab tiada rare earth kat tempat mereka? Kat australia yang ada rare earth pun bina di malaysia kenapa pula? 

Jawapan nya mudah. Ia selamat hanya jika ia memenuhi spesifikasi. Ia selamat selagi tiada kebocoran. Ia selamat selagi dikendalikan dengan cekap dan teratur. Ia selamat selagi manusia dan mesin yang menguruskan pemprosesan rare earth neh tidak rosak, tidak cuai dan lalai. Adakah semua perkara2 neh bersifat kekal? Tidak. Sebab tue negara2 lain tak cukup bodoh untuk bina di negara mereka sendiri. 

China yang terlebih dahulu bina kilang rare earth tue telah menghasilkan pelbagai disaster kepada rakyatnya sendiri. Tidak kah anda sedar? Aku of course bukan pakar tapi apakah penulisan neh boleh korang nafikan ia? Baca sini.

Faktor kewangan, pelaburan dan strategik perniagaan lah der..

Okey. Sekali lagi, untuk siapa orang kuantan taruhkan nyawa mereka? LYNAS? Siapa lynas? Apa kaitan nya dengan rakyat kuantan dan kerajaan? Apa keuntungan yang kita akan dapat setelah merisikokan nyawa disini? Perlu ada sesuatu yang kita patut terima bukan? Kalau hanya sainstis dan orang2 tertentu jek terima maka apa perlu seluruh rakyat kuantan pula menjadi taruhan? Nampak tak? 

Ia mungkin mengurangkan beban lynas australia. Mungkin strategik bagi mereka. Mungkin keuntungan bagi mereka tapi apa pula yang kuantan dapat setelah merisikokan semua neh demi lynas australia? Apa?

Mereka tak dapat apa. Mereka hanya dapat ketakutan. Mereka hanya dapat kebimbangan. Mereka risau. Jika kita di tempat mereka, kita juga akan menghadapi perkara yang sama. Cakap memang senang. Ia selamat dan etc2. Okey, letakkan ia di sebelah rumah ko. Kenapa pula perlu letakkan ia di kawasan yang orang tak mahu?

Jika najib mahu, adnan mahu, penyokong2 umno mahu, che rosli mahu, orang yang belajar bidang neh mahu maka silalah suruh lynas buat kilang di sebelah rumah anda. Anda sendiri duduk dan tinggal di kawasan yang anda kata selamat. Jangan risikokan orang yang tak ingin terdedah dengan semua jenis bentuk ancaman neh. Kan tak adil disitu. Kenapa yang tidak menyokong perlu menerima risiko dan yang menyokong langsung tak mahu pula menerima risiko?

Dan tahu kah anda impak negatif daripada pembinaan kilang lynas neh? Harga rumah, tanah dan sekitar kuantan jatuh. Sapa nak duduk dekat kilang yang ada radiasi? Ko gila? Aku tak ingin. Malahan orang yang menyokong juga tak ingin. Macam mana pula orang yang tak menyokong boleh jadi ada ingin pula?

Kesan penyakit. Siapa yang akan bayar kos perubatan jika mereka sakit? Kerajaan ? Orang yang menyokong? tv 3? BN? Che rosli? Sapa pun takmo. Tapi suruh orang pergi check doktor kalau terkena radiasi. 

Wahhh.. senang dan sedap betul bercakap seolah2 rakyat kuantan petik duit kat pokok dan amek neh doktor aku nak check radiasi ada ke takde. Kalau ada aku juga kena keluarkan duit aku untuk rawat diri aku sendiri. Siapa yang tolong dan bantu aku setelah aku bersusah payah membenarkan radiasi beroperasi di tempat aku? Sekali lagi. Tiada siapa yang sudi setelah memaksa rakyat kuantan berkorban, tiada sesiapa pun yang sudi tanggung risiko. 

Mereka2 yang kononnya hebat bercakap dan konon nya cerdik pandai juga tidak sudi amek risiko tetapi memaksa rakyat marhaen menanggung risiko? Dan sekali lagi rakyat menikam rakyat disini. 

Ia tidak begitu menyakitkan jika pemimpin yang menikam rakyat. Ini kerana kita tahu pemimpin lazim nya gila kuasa. Tetapi apa yang sakit dan apa yang membuatkan kita luka lebih dalam ialah apabila ada rakyat yang menyokong pemimpin untuk mengadaikan nyawa rakyat disini. Tahu kah anda apa itu pengkhianatan? Tengok cermin.

                                                                                 
 Ameno : Jangan biarkan generasi kita berpenyakit angkara lynas.

Jumaat, 24 Februari 2012

Syria kagum rejim Umno sokong regim Assad [awas, video 18SG]


Alamak geng.

Patutlah tivi three asyik menipu tak habis2. Berpadu pula dengan utusan dan bh online. Peh. Terbaik. Gandingan termantap. Penipu berkerjasama dengan penipu demi sebuah penipuan. Peh. Marvelous punya penipuan. Memang bapak2 penipuan sungguh.

Baca bawah neh beb ;

Syria Kagumi Pendirian UMNO Tolak Campurtangan Luar


KUALA LUMPUR, 22 Feb – Syria mengangumi pendirian UMNO sebagai sebuah parti politik yang mantap dalam menyatakan pendirian menolak sebarang campurtangan luar dan tidak menerima hakikat berkaitan unsur-unsur luar dalam usaha memporak-perandakan sesebuah negara.

Dutanya, Dr. Mohamad Khafif menyatakan demikian dalam kunjungan hormatnya kepada Setiausaha Agung UMNO, Datuk Seri Tengku Adnan Tengku Mansor di Ibu Pejabat UMNO, Menara Dato Onn semalam.

Jelasnya, pergolakan yang berlaku di negara-negara Arab sejak kebelakangan ini turut berlaku di Syria yang telah mengakibatkan korban nyawa tetapi beliau percaya bahawa ia akan dapat ditangani sebelum krisis lebih teruk berlaku.

Dalam ucapan balasnya, Tengku Adnan menerangkan bahawa UMNO dan Barisan Nasional (BN) tetap berpegang teguh dan yakin bahawa setiap permasalahan dalam sesebuah negara hanya akan dapat diselesaikan oleh masyarakat di dalamnya sendiri tanpa ada penglibatan dari pihak luar.

“Pendirian kita adalah jelas berhubung isu-isu antarabangsa dan begitu juga dengan apa yang berlaku di Syiria yang mana kita percaya bahawa rakyat Syiria sendiri bertanggungjawab dalam memastikan kesejahteraan dan kestabilan dalam negara tersebut,” katanya.

Dalam hal ini beliau turut memberi analogi Malaysia yang pernah mengalami demonstrasi jalanan ekoran ketidakpuasan hati pihak tertentu apabila tewas dalam pemilihan atau dalam sesuatu kes termasuklah perbicaraan di mahkamah.

“Ini adalah kerja-kerja pembangkang yang mahukan kuasa sehinggakan sanggup dipergunakan oleh pihak luar bagi membuat kekacauan. Mereka ini apabila tidak dapat kuasa melalui pilihan raya maka mereka akan mengadakan demonstrasi atas nama reformasi dan sebagainya asal saja boleh menjatuhkan kerajaan yang ada,” ujarnya.

Tambahnya, sebagai sebuah parti politik yang berkerajaan dan mempunyai pengalaman, penyelesaian krisis perlulah dilakukan dengan matang dan berhati-hati agar tidak memudaratkan dan mengundang pertelingkahan kepada rakyat dan negara. – MediaUMNO

Sumber : umno-online

Dah baca good.  Patutlah najib tak bagi respon apa pun pasal syria beb. Geng ma. Geng. Mana boleh lawan geng sendiri beb.

KAH KAH KAH

Lihat video bawah neh ;Sekarang korang tahu kami di pihak mana dan umno di pihak mana? Setakat cakap tak guna beb. Kami ada bukti, korang penyokong umno ada bukti? Takdak. So bila sendiri digelar pengkhianat, penjahat, perompak, penzalim, penyamun dan pelbagai gelaran jahat yang etc2, itu adalah disebabkan diri sendiri bersubahat dengan penjahat.

Walaupun bukan seme yang datang dari umno itu jahat dan bukan seme benda yang bien buat itu buruk tetapi banyak dari apa yang mereka buat itu ialah jahat dan buruk. Mereka malahan di ketuai oleh orang2 yang jahat. 

Korang mungkin tak jahat tapi bila korang sokong penjahat sedikit sebanyak orang akan tetap beranggapan korang tue jahat. So kenapa nak sokong sesuatu yang jahat dan kejam? Jom tukar. Ubah sekarang. Malaysia dah takde hope selagi mana bien dan umno memerintahnya. Percayalah weh.

Lebih banyak video? Klik sini ==> semut. 

Ameno : Jahat gile..

Imam Hoslan : Kenapa saya baling kasut

Masih ingat kisah imam yang baling kasut sebab menentang rasuah dan salah laku kuasa baru2 neh? Nampak macam pelik tapi itulah realiti kehidupan di malaysia neh. Tiada keadilan untuk mereka2 yang menentang rasuah dan salah guna kuasa oleh mereka2 yang berpaksikan umno dan suku sakat mereka.

Lihat video di bawah neh. Saksikan pengakuan seorang imam yang tertindas. Dia digari, ditahan dan dihalau semata2 menentang kemungkaran.

 

Walaupun dia ada bukti yang membenarkan kata2 dia nampaknya hakim langsung takmo buka kes disebabkan hakim bersetongkol dengan puak2 zalim. Itu tak heran lagi. Yang terbaru kes dia baling kasut akhirnya jadi kes polis meskipun hakim sendiri pada ketika itu mengatakan insiden tersebut di anggap selesai. 

Lihat bawah neh ;

Laporan akhbar Malay Mail hari ini menyebut, polis menyiasat kes membaling kasut itu mengikut Seksyen 353 Kanun Keseksaan kerana menggunakan kekerasan untuk menghalang tugas penjawat awam.

Dalam insiden Rabu lalu, Hoslan bertindak membaling kasutnya ke arah panel hakim yang mengekalkan keputusan Mahkamah Tinggi menghalang beliau daripada terus tinggal di kuarters imam, Masjid Ar-Rahman. -MKINI-

Hari tue sendiri gak kata takmo buka kes tapi hari neh dah mula main polis bila imam gunakan media alternatif untuk sebarkan penyelewengan dan penipuan geng2 yang mencuri duit masjid dan hakim yang langsung buat tak peduli atas isu tersebut.

Alamak. Dah takut kantoi pula. Baru sibuk nak jaga imej. Nak tutup mulut orang lah tue. Apa pun tak boleh lah di malaysia. Apa pun tak boleh. Jom hijau.

Ameno : Kaki songlap dilindungi.

Khamis, 23 Februari 2012

Kontena ZIM terbang masuk ke Malaysia pula dahh..

Lihat gambar bawah neh ;Itu kontena ZIM. Dari mana kontena ZIM neh datang? Sudah tentu dia dikeluarkan dari kapal penghantar ZIM. Kalau tidak buat apa cop ZIM atas kontena terbabit? Sekarang neh statement terbaru dari westport berkenaan isu neh ialah kapal ZIM cuma datang buat persinggahan dan tiada apa2 urusniaga dijalankan.

Maksudnya disini tiada berlaku penghantaran kontena dan sebagai2nya lah kan. Masalahnya sekarang kalau tiada apa2 hal yang dinyatakan sebelum neh dari mana pula kontena zim neh datang? Takan terbang pula kot? Rasanya itu alasan yang paling logik sekali. Tolonglah percaya kekawan seme. Kontena neh terbang datang jejalan kat malaysia neh jek then dia balik lah bila dah habis cuti2 semalaysia.

Apa pun dalam isu neh aku bukan nak cakap ko israel dan aku bukan israel. Cuma aku nak memperjelaskan betapa hipokritnya sesetengah orang dalam mengulas isu israel neh. Bila sendiri pun bekerjasama dengan israel kenapa nak pongpang diri sendiri bersih sangat kekonon nya tiada hubungan dengan israel? Tue jek main point dia sebenarnya.

Jadi orang belajar untuk mengaku sesuatu hal. Jangan hanya pandai nak menghighlightkan kesalahan orang lain tanpa belajar untuk cermin diri sendiri. Kot ye pun miskin cermin pinjamlah lori kontena zim punya cermin. Takan depa kedekut kot. Kata geng.

kah kah kah

Ameno : Kontena pun nak cuti2 semalaysia rupanya.

Bakar Alquran mana suara keramat Najib, Umno, perkasa dan Hasan Ali.

Tak dengar pun.

Ada sapa2 dengar? Aku tak dengar pun. Pagi tadi angka kematian 4 orang, selepas tue dilaporkan meningkat kepada 6 orang tapi menerusi portal antarabangsa ia sebenarnya lebih dari 6 orang. Kesahihan angka kematian neh mungkin disebabkan wartawan belum menerusi info yang mencukupi apatah lagi bukan semua yang mati itu dilaporkan terus kepada pihak berkuasa.

Namun dalam masa yang sama tidak pula diperincikan kenapa mereka mati. Yang neh aku percaya mesti ada kaitan dengan tentera amerika. Bukan nak bersikap dikriminasi tetapi tentera amerika memang layak dibenci pun. Dorang tue menjijikkan.
Bagi yang tidak mengikuti isu neh dari awal ;

1. Seorang pekerja yang berwarganegara afghanistan telah terjumpa cebisan Alquran di sisa pelupusan sampah.

2. Kes neh kemudiannya kecoh sebagai menghina Alquran kerana melupuskan Alquran semata2 kerana mengesyaki Alquran digunakan untuk menghantar mesej sesama umat islam di afghanistan.

3. Nato mula2 minta maaf then cakap mereka akan siasat isu neh. Mereka juga cakap bahawa insiden neh sepatutnya tidak berlaku namun menafikan Alquran sengaja dibakar bagi menghina umat islam. Malahan tiada bukti pun atas perkara tersebut.

Itu kata nato lah. Nak follow korang punya pasal. Aku sikit pun tak percaya. Bagi mereka yang suka menceroboh negara orang tak kira apa jenis perbuatan baik yang mereka buat mereka tetap penjahat. Pandangan aku terhadap nato tidak berubah samada dia buat atau tidak pun hal tersebut. Lagi siapa boleh buktikan nato neh bercakap benda betul walaupun aku sendiri tak boleh nak buktikan nato neh bercakap tipu.

Bukan sekali dua ye geng2 neh mencari pasal dengan umat islam. Kebanyakkan mereka neh bukan ada agama pun. Sebab tue tak reti nak respect agama orang lain. Orang2 yang beragama neh tak kiralah apa agama mereka sekalipun selalunya cenderung respect agama orang lain.

Kefackan nato dan tentera amerika bukan lagi rahsia di dunia neh. Kefackan amerika dan israel juga bukan lagi rahsia di alam neh. Pas akan mengadakan protes atas insiden neh esok selepas solat jumaat.

Masalahnya yang aku heran tue sampai ke hari neh najib dan geng2 yang sepatutnya suka sangat jaga akidah umat islam mendiamkan diri. Alamak. Takan takut dengan obama kot najib? Tak man arh macam tue. Perkasa, Hasan Ali dan Umno pun diam jek tak menyalak. Takan tunggu greenlight dari najib kot baru nak menyalak?

Apa pun kalau orang2 umno tak join protes bersama pas besok bagi menyuarakan bantahan terhadap nato yang fack tue.. terbuktilah korang memang suka berlakon. Apabila ia sampai kepada perkara yang benar2 memerlukan korang untuk bersama2 menegakkan apa yang umat islam kena buat korang langsung tak bertindak.

Tapi itupun okey lagi sebenarnya. Malas bersuara dan hanya bersuara bila perlu untuk mendapatkan kuasa. Okey lagi bagi aku. Yang tak okeynya bila dorang berdiri disebelah amerika dalam isu neh. Itu jek. Err apa nama? Barua amerika? Agent CIA? Hehehe.. sapa lah tue ek.

kah kah kah

Ameno : Menyalak ikut timing.

Wakil kerajaan dalam NFC tatau NFC beli kondo walaupun dibayar rm700 untuk hadir mesyuarat der..


Sedihnya baca laporan berita kat atas neh. Dibayar rm700 untuk hadiri mesyuarat pun tak reti buat kerja. Tak pasti samada bayar rm700 untuk sekali mesyuarat ataupun sebulan rm700 tapi yang penting duit rakyat dibayar kepada kepala hanggok yang tak reti buat kerja dengan betul.

Beginilah, dengar nasihat aku kali neh. Ketiga2 wakil kerajaan neh sila beramboskan mereka dari jawatan yang mereka pegang dan lantiklah aku dan tiga orang yang lain. Sekurang2nya aku ada kejujuran untuk menjaga hak rakyat meskipun tiada pengalaman dan bukan arif dalam bidang neh. Itupun lebih baik sebab pengalaman boleh dicari dan ilmu boleh ditimba.

Tiga individu neh makan gaji buta dan tak buat kerja. Kalau kerajaan simpan mereka maka kerajaan juga mengiktirafkan tiga individu yang tak reti buat kerja neh. Macam mana dia boleh terlepas pandang laporan perbelanjaan nfc sejak tahun pertama lagi ketika nfc beroperasi?

Kalau pun dia terlepas pandang pembelian kondo macam mana pula dia boleh terlepas pandang isu soal kad kredit sedangkan hal tersebut jelas ternyata dalam cashbook nfc? Bagaimana pula dengan pengakuan salleh bahawa pembelian kondo merupakan satu pelaburan adalah tindakan yang bijak? Bukan kah ketika itu ketiga2 individu neh sepatutnya sudah boleh menyemak apa yang mereka terlepas pandang in order untuk menjaga amanah rakyat?

Macam mana pula dengan pembelian tanah2 di putrajaya yang jelas menggunakan dana nfc? Macam mana ketiga2 individu neh langsung tak reti nak pergi godek info pasal laporan kewangan perbelanjaan keluar masuk nfc sedangkan mereka duduk dalam bod nfc?

Bagaimana mereka neh boleh jadi bod tanpa buat kerja? Tidak kah peranan bod neh memastikan segala apa yang dilakukan oleh pengurusan nfc berada dalam pengetahuan mereka supaya tiada kerugian yang berlaku? 

Bukan kah sesetengah perkara perlukan kelulusan bod sebelum ia boleh di proceed apatah lagi dana rm250juta itu dinyatakan dengan jelas ia diasingkan dalam satu akaun khas yang mana memerlukan kelulusan2 pihak tertentu termasuk bod untuk dikeluarkan? Jika bod proceed maka baru hantar usul kepada kementerian kewangan sebelum di approved untuk dikeluarkan?

Hey.. aku keji gila dengan dorang neh. Bahasa baik memang takde arh. Bila nak mampos? Terjunlah bangunan sekarang. Pilihlah mana2 sprm yang berdekatan. Bai.

Ameno : Makan gaji buta jek.

Sejarah Malaysia dan Israel yang kita semua perlu tahu.


Pertama tolong faham. 

Rakyat bukan benteng kepada mana2 parti, pemimpin, raja dan sebagainya. Rakyat malaysia bukan benteng kepada umno dan bn. Rakyat malaysia bukan benteng kepada sultan dan raja. Rakyat malaysia juga bukan benteng kepada pakatan rakyat dan dsai.

Kami rakyat malaysia perlukan pembelaan dan bukan harus diposisikan sebagai benteng kepada mana2 pihak. Tolonglah belajar untuk faham yang neh. Sebab tue dalam mengulas isu perhubungan malaysia dengan israel kita kena bersikap adil. 

Kita tidak harus meletakkan diri kita sebagai benteng kepada mana2 pihak dalam isu neh. Dosa tidak menjadi pahala hanya kerana ko bertukar parti. Sejarah tidak akan hilang hanya kerana ko lupa. Apa yang pernah ko buat dulu tidak akan terhapus hanya kerana ko memilih untuk tidak mengakui nya.

Umno adalah penyebab utama hubungan israel dan malaysia terjalin.

Ini ialah satu kebenaran yang pahit bagi ahli2 biasa umno nak telan. Walaupun mereka berjuta kali cuba nak meletakkan kesalahan neh ke atas orang lain samada pr ataupun dsai semata2 mereka tetap tidak boleh nak padamkan hakikat neh.

Mungkin ada yang tidak tahu bahawa ;

1. Pada tahun 1994, Tuanku Abdullah Tuanku Abdul Rahman telah menjadi rakyat malaysia yang pertama menjejaki israel setelah sekian lama selepas malaysia merdeka pada tahun 1957. Kisah neh sebenarnya pernah disiarkan dalam utusan malaysia dan berita harian pada tahun tersebut. Juga ada ura2 yang mengambarkan pontesi pelancongan yang boleh diwujudkan bagi kedua2 negara tersebut. Namun kisah neh mati setakat itu. [ Mohon jangan bercakap yang buruk pasal tuanku kerana dia telah pun meninggaldunia. ]

2. Pada tahun 1997, PAS pernah mengadakan protes untuk membantah kehadiran pasukan kriket israel masuk ke malaysia bagi menyertai pertandingan kriket. Kemasukan pasukan terbabit di izinkan oleh Mahathir sendiri atas nama semangat kesukanan. Jika kita fikirkan secara logik setiap negara hanya layak menghantar wakil jika mereka di iktirafkan sebagai sebuah negara. Jadi boleh faham kenapa pas membantah kehadiran pasukan kriket israel di malaysia.

3. Permit import barangan ke israel perlukan pengesahan daripada MITI sendiri. Ini bermakna sejak tahun 1996 kerajaan telah pun memakan cukai hasil pengeluaran permit import tersebut. Ini diakui sendiri oleh Mukhriz Mahathir.

4.  MITI pernah mempromosikan israel atas tujuan hubungan perniagaan melalui beberapa buku2 yang memang terdapat dalam perpustakaan di dalam department itu sendiri. 

5. Malaysia juga mengeskport kelapa sawit ke israel atas tujuan perniagaan.

6. Beberapa pimpinan kerajaan pernah bertemu dengan pemimpin israel atas beberapa tujuan samada tertutup ataupun di dalam forum2 tertentu. Yang sebenarnya tidak hairan jika pemimpin bn dan dsai berkawan dengan yahudi dan israel. Tuntutan tugas menyebabkan mereka semua neh akan terdedah kepada perhubungan seperti neh tak kiralah atas tujuan apa sekalipun ketika itu. Namun jika pertemuan2 seperti neh dirahsiakan bukan kah itu akan mengundang persepsi?

7. Pada tahun 1994 akta larangan import yang mana menyekat israel dan malaysia berkerjasama dalam bidang perdagangan telah pun dipinda. Akta neh dipinda bagi membolehkan syarikat2 swasta malaysia mengimport barang dagangan ke israel ataupun mengeskport barangan malaysia ke israel. Tahun 1994 ialah tahun di mana anwar ibrahim ialah timbalan menteri kewangan. Setelah disemak di dapati bahawa akta larangan import neh di bawah urusan jabatan kastam. Dan jabatan kastam pun betul2 berada di bawah kementerian kewangan. Dan menteri kewangan ketika itu ialah dsai itu sendiri.

Dsai ketika itu ialah pemimpin umno. Dia banyak kali keluar masuk tv dan berita menghina, mengecam dan mengherdik pas. Aku tak pernah suka apa yang dsai selalu ucapkan dalam tv meskipun aku tak pernah sokong pas ketika itu. Pas juga antara parti yang aku pernah fikir sesat kerana selalu sangat baca utusan. Tapi aneh, setiap kali dsai meroyan kutuk pas, aku betul2 rasa menyampah. Bukan pada pas tetapi pada dsai. Ini berbeza bila mahathir kutuk pas. Aku macam takde perasaan.

Jika dsai pada ketika itu bertegas dan tidak bersetuju dengan apa yang berlaku pada tahun 1994 dia sepatutnya bersuara dan menghalang perkara tersebut daripada berlaku. Itu sekurang2nya jika dia tidak mampu untuk meletak jawatan. Perkara neh pernah dibincangkan dalam dewan parlimen dan menjadi panas. 

Tetapi aneh orang hanya nampak mahathir dan umno semata2. Sedangkan ketika itu dsai juga berdiri bersebelahan dengan mahathir dan meluluskan akta neh tanpa rasa bersalah. Jadi disini selain dari mahathir, dsai juga tidak kurang salahnya dalam isu neh. 

Peduli hapa samada mahathir no 1 dan dsai no 2 yang penting kesalahan tetap terpikul atas bahu dua orang neh. Dua orang neh jika bekerjasama dengan baik boleh menolak berlakunya perdagangan itu dan juga boleh menyebabkan perdagangan itu wujud.

Dalam kes kemasukan kapal israel ke malaysia, mereka penyokong2 umno sekali lagi bertindak menjadi sukarelawan menjadi benteng kepada pemimpin umno yang tak kenal pun ko sapa der. 

Mereka sanggup mengiyakan hubungan dagang yang berlaku dan menjelaskan ia langsung takde kaitan dengan kerajaan walhal akta larangan import neh ialah akses kepada puncanya kemasukkan kapal2 israel ke malaysia. Bila larangan pengimportan tue dibuka maka dengan mudahnya kapal2 israel yang berperanan menghantar barangan dari israel ke malaysia berlaku.

Hubungan diplomatik atau hubungan perdagangan itu bukan isu. Isu utama ialah hubungan dengan israel tetap wujud dan berlaku. Jika hubungan diplomatik ditafsirkan sebagai mengiktirafkan negara israel maka hubungan perdagangan pula boleh ditafsirkan sebagai  menyalurkan wang kepada israel untuk mereka membeli bom dan sebagainya.

Dan ada juga yang berhujah bahawa jika malaysia tidak buka laluan maka singapore akan buka dan ia akan menrencatkan malaysia sebagai sebuah pelabuhan antarabangsa. Ia akan menjejaskan logistik malaysia dan ramai syarikat2 tidak akan berminat dengan malaysia. Jika ini berlaku maka ekonomi malaysia akan slowdown. 

Sebab tue aku tekankan konsep hipokrit disini. Jangan kaitkan orang lain dengan israel sampai sendiri lupa bahawa ko juga ada kaitan dengan israel. Aku dah pernah cakap dulu. Jika pr amekalih putrajaya pun belum tentu kapal2 neh akan dihalang memasuki malaysia. Akan tetapi aku sangat2 mempercayai bahawa pas akan cari alternatif untuk memastikan hal tersebut terlaksana samada cepat ataupun lambat.

Dan aku tak nafikan bahawa dsai turut sekali menjadi penyumbang kepada insiden neh. Ini mungkin kerana dia umno dulu baru pkr. Apa yang pernah dia buat ketika berada dalam umno tidak patut menjadi penanda aras apa yang dia ingin buat sekarang. Itu betul. Kita tidak boleh mengecam dsai atas dosa dia ketika berada dalam umno. 

Namun dalam masa yang sama kita juga tidak boleh buat2 lupa pada sejarah dan fakta. Dsai sekurang2nya perlu menjelaskan secara keseluruhan apa yang berlaku pada tahun 1994 - 1996 tanpa menyembunyikan apa pun.

Keluar dari umno bukan bermaksud kesalahan dia dibersihkan ataupun hilang begitu sahaja. Dia mencatit kesalahan dalam dua keadaan yang berbeza ;

1. Kesalahan tercatit atas sebab dia sendiri sebagai individu yang membenarkan hal tersebut

2. Kesalahan tercatit atas nama parti dan jawatan yang dia pegang. 

Jadi disini adalah lebih baik dia minta maaf kerana terlibat dalam proses kelulusan tersebut. Minta maaf neh seterusnya akan digunakan sebagai hujah untuk kita sampaikan kepada rakan2 umno bahawa dsai sudah pun berubah pendirian dia dalam soal kerjasama dengan israel. Anwar memang masih relevant sebagai ketua kepada malaysia baru tetapi itupun jika dia mahu mendengar dan memahami suara rakyat.

Orang takan peduli samada ia kisah lampau ataupun lepas yang orang peduli ialah fakta tetap fakta dan ia memang tersimpan kemas dalam catatan sejarah. Jika pas sudi, mereka patut buka balik apa yang telah berlaku pada tahun mei 1994.

Aku sendiri tidak tahu apa yang berlaku pada tahun tue. Kita boleh saksikan apa yang berlaku pada tahun 1994 jika sesiapa memilik hansard parlimen yang membentangkan akta larangan import untuk dipinda. Pada ketika itu kita boleh meneliti dengan jelas betapa hipokritnya parti yang bernama umno neh.

Dosa rakyat guna barangan israel ialah dosa kerajaan barisan nasional.

Setiap kali bila orang2 umno kematian hujah bila kita membangkitkan isu bahawa jelas bn mengiktirafkan israel secara tidak langsung meskipun tiada hubungan diplomatik maka mereka akan mencampakkan alasan alah ko pun makan mekdi. Israel gak tue. Ada ko kesah?

Tapi mereka lupa. Orang2 macam neh selalu lupa bila mereka terlalu ingin sangat menjadi benteng kepada pemimpin umno. Pemimpin umno pun tak pandang ko sapa. Usah kata pemimpin umno, pemimpin pr pun tak pandang aku sapa der. Tapi aku perlu berjuang membanteras kezaliman atas label pr sebab kerja secara berkumpulan lebih cepat terkesan der.

Itu lebih baik daripada aku duduk dalam bien yang jelas2 menjadikan kezaliman sebagai motto hidup mereka. Dalam bien, yang rasuah, yang menyeleweng, yang anti islam, yang suka hiburan melampau, yang suka perkara2 jahat dan rosak terlalu ramai sehinggakan kita nak angkat muka dan cakap nooo pun tak boleh sebab terlalu teruknya hidup memperjuangkan keadilan dalam bien yang langsung sama sekali tidak kisah pasal rakyat dan keadilan.

Menyalahkan rakyat kembali dalam isu israel neh adalah satu kebodohan melampau puak2 tertentu. Adakah apabila aku lahir aku diberitahu oii ko tahu mekdi tue israel punya? Ko jangan makan taw. Oii ko tahu intel tue ada kilang di israel? Intel tue nak buat komputer tue. Ko jangan beli product2 yang guna intel faham. Oii ko tahu coke tue sapa punya? Ko kena boikot faham.

TIBA2. 

Pong pang pong pang seme info neh masuk dan tiba2 aku menjadi rakyat yang tidak tahu apa2 pasal neh diberitahu aku rupanya adalah penyumbang kepada kematian rakyat palestine. Ko tahu apa perasan aku ketika itu? Lebih baik ko jangan tanya.

Aku tidak tahu. Tapi aku diberitahu. Jadi bagaimana aku kena buat. Adakah aku kena muntahkan semua makanan mekdi yang pernah aku makan? Coke yang pernah aku minum? Atau buang komputer yang pernah aku beli?

Ia bukan kesalahan aku dari awal lagi bila kesemua product neh berlegar di malaysia. Ia bukan aku dan mana2 rakyat yang pergi luluskan kesemua perkara tersebut. Ia bukan sesuatu yang normal dilakukan apabila kita akan memeriksa setiap satu product yang terjual di malaysia neh mestilah bukan datang dari israel.

Bukan nya ada komputer di setiap kedai dan bila kita terfikir nak beli satu2 product tue kita boleh tanya dia heyy neh product israel kah? Aha ye. Okey takmo beli arh. Nak cari brand lain. Aku tahu ka? Aku ada akses yang macam neh ka? Aku takde apa2 akses pun. 

Jika aku tidak mengenal internet maka aku langsung tiada akses. Ada internet pun bukan syarat ko akan tahu hal tersebut. Bukanlah setiap pengguna internet akan pergi check adakah product2 yang mereka selalu beli terkait dengan israel atau apa.  Ia memerlukan satu keadaan yang apabila ko akan tahu, maka ia jadilah ko tahu. Tak kiralah samada ko akan diberitahu melalui medium apa pun. 

Yang penting apa yang ko tahu tue tidak datang dari media kerajaan sebab media arus perdana kerajaan sedang berusaha sehingga ke hari neh mengambarkan betapa bencinya malaysia kepada israel. Namun dalam masa yang sama media online kerajaan pula cuba mengambarkan betapa okeynya kita berbisnes dengan israel sebab ia keperluan.

Jika ko sebagai kerajaan cakap ia okey, maka apa hak penyokong2 ko untuk mengatakan aku tidak okey membeli barangan israel? Aku cakap tidak okey untuk ko berkerjasama dengan israel sebab israel zalim dan jahat lalu apa salahnya jika kita bersama2 menjauhi israel andai benar kita di posisi yang menyokong rakyat palestine?

Jika ko mendengar kata2 aku maka ko akan disokeykan apa2 perkara yang ada kaitan dengan israel dan ini secara tidak langsung akan mematikan segala peluang aku untuk menggunakan barangan israel pada masa akan datang. Ia perlukan ko untuk aku dan rakyat bebas dari pengaruh israel sekurang2nya ketika berada di malaysia. Tidak kah ko dan penyokong2 ko memahami perkara semudah neh?

Jadi penyokong umno, ko tahu dosa siapa sebenarnya yang lebih berat bila rakyat membeli barangan israel samada mereka tidak sedar, baru sedar atau telah pun sedar? Fikir sebelum cakap. Bai

Sumber penulisan ;


Ameno : Terima kasih bien kerana mengisraeliatkan rakyat malaysia sampai ke hari neh. 

Rabu, 22 Februari 2012

Berdosa sokong PAS.

Alamak.

Gua belum habis terkejut dengan kenyataan mufti perak tadi. Gua bertambah2 terkejut bila malaysia kalah bola dengan teruk. Dan semakin terkejut dengan statement terbaru puteri umno. Kini gua benar2 terkejut habis dengan statement terbaru tuk guru or tokoh agama di kelantan neh. Gua siyes terkejut neh beb. 

Tengok gambar bawah neh ;


Terkejut tak? Memang lah tak terkejut tengok ibrahim ali cium rosmah mansur. Tapi bayangkan kalau gua yang cium tangan rosmah mansur tue. Macam tue lah perumpamaan terkejutnya gua hari neh. Kira nya hari neh ialah hari kejutan buat gua. Peh. Nak celebrate arh tiap2 tahun. Mungkin boleh popular suatu masa nanti.

kah kah kah

Berbalik kepada insiden2 terkejut gua hari neh, tadi kan gua pergi selak laman utusan. Gua sebenarnya tengah bengkek malaysia kalah bola. So nak lepaskan rasa bengkek tue gua pandai2 buat helah untuk hilangkan rasa marah tue. Daripada gua maki orang baik gua buat apa2 kerja yang patut kan. Then tadi gua ternampak benda kat bawah neh beb. Siyes lawak siot.

Baca bawah ;

Seorang tokoh agama yang juga Pengasas Pondok Geting, Tumpat, Abdullah Sa‘amah tetap dengan pendiriannya bahawa menyokong parti Pas termasuk pada pilihan raya umum akan datang adalah berdosa.

Malah, Abdullah menyatakan kesediaannya untuk berdebat dengan mana-mana individu termasuk pemimpin Pas sendiri yang tidak bersetuju dengan pendapat beliau itu.Beliau turut melahirkan rasa hairan dengan sikap segelintir masyarakat yang masih tidak sedar bahawa Pas sekarang tidak sama dengan Pas dahulu yang tidak lagi bertegas dengan dasarnya menegakkan negara Islam.

“Pas masuk dalam pakatan pembangkang dan bekerjasama dengan DAP yang tidak terima Islam sebagai dasar. “Sementara Parti Keadilan Rakyat (PKR) pula dasar dia liberalisme dan pluralisme yang menyatakan semua agama termasuk Islam adalah sama, orang Islam dan orang lain sama rata. Perjuangan liberalisme, pluralisme, sosialisme ini haram.

“Pas duduk sekali dan reda serta menyokong pula calon-calon DAP, PKR. Pas juga sokong dan reda bila DAP menang dan jadi pemimpin, Timbalan Perdana Menteri, berdosa dari segi hukum syarak. “Sokongan Pas itu menghancurkan Islam dan orang Islam. Umat Islam perlu menarik balik sokongan mereka kepada Pas,” dakwanya ketika dihubungi Utusan Malaysia hari ini. -UM-

Itu baru satu tokoh agama. Tengok kat bawah neh pula. Petikan dari satu sumber berita yang sama gak ;

Mohd. Noor yang juga Pengerusi Biro Agama dan Ulama Majlis Veteran UMNO Kelantan turut berpendapat, sokongan kepada Pas boleh menyebabkan perpecahan sesama umat Islam yang sepatutnya bersatu. “Penyatuan umat Islam tunjang kepada kepimpinan Rasulullah SAW sebagaimana bertautnya kaum Muhajirin dan Ansar, bahkan antara Aus dan Khazraj di Madinah.

“Sekarang umat Islam berpecah kepada dua, sokong Pas dan UMNO. Sokongan sepatutnya diberikan kepada UMNO yang lebih lama (tertubuh) berbanding Pas dan Fasal 3.3 Perlembagaan UMNO juga terang-terangan sebut menegak, mempertahan dan mengembangkan Islam agama rasmi negara. -UM-


Dah baca? Good. Apa yang gua faham menerusi kenyataan dua individu di atas neh ialah ;

1. Sokong pas pada pru akan datang = berdosa.  Tatau lah sampai bila dosanya sebab tak disebut pun pru berapa kan. kah3x.

2. Pas sokong dan reda dap menang + jadi tpm = berdosa dari segi hukum syarak.

3. Sokong pas = perpecahan kepada umat islam.

4. Umno lebih lama wujud dari pas = so umno yang patut di sokong.

5. UMNO menegakkan blablablab.. islam. 

Terkejutnya aku. Terkejut betul bila aku dapat kesimpulan seperti neh. Aku lebih terkejut bila seseorang tue suka mengeluarkan pandangan tanpa mengikuti fakta sebaliknya asyik amek persepsi then buat statement. Amek fitnah then buat statement. Senang betul jadi tokoh agama. Jatuh hukum meskipun taktahu fakta kes.

Anyway.. betul ke umno tertubuh dahulu sebelum pas? Setahu aku pas tertubuh dahulu sebelum umno. Pas tue serpihan parti islam yang diharamkan ketika zaman awal kemerdekaan dulu. Sapa ek haramkan? Owhh lupa.. kerajaan british suruh umno haramkan.. hehehehe.. sapa lah yang menyebabkan umat islam berpecah ye sebenarnya. Lue fikirlah sendiri.

Ameno : Lebih terkejut daripada nak rasa kelakar.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...