Telegram PH http://t.me/beritapolitikmalaysia

Laporan yang tersiar tidak semestinya mewakili pandangan pihak pentadbir halaman.

Sabtu, 29 Ogos 2020

Kerajaan Buka Semula Tender Projek Landasan Berkembar Lembah Klang, Kali Ini Secara Open Tender.

Wee Ka Siong | TENDER PROJEK LANDASAN BERKEMBAR LEMBAH KLANG (FASA 2) KINI DIBUKA

Bagi mengoptimumkan penggunaan dana awam untuk projek infrastruktur berskala besar, Kerajaan telah menyemak dengan teliti projek tersebut demi manfaat negara.

Lantaran itu, saya ingin mengumumkan bahawa tender untuk projek Landasan Berkembar Lembah Klang atau Klang Valley Double Track Project (KVDT 2) akan dibuka, sebagaimana dipersetujui Kabinet.Sebelum ini, 5 Julai 2019, Kabinet PH telah memutuskan untuk meneruskan projek tersebut kepada kontraktor Dhaya Maju - LTAT Sdn Bhd dengan kos 15% lebih rendah daripada RM5.265 bilion kepada RM4,475,250,000.00 (RM4.475 billion) iaitu RM789,750,000 (RM789.750 juta) termasuk pengurangan skop kerja.

Walau bagaimanapun, pada bulan Oktober 2018, perunding yang ditugaskan oleh MOT, Opus Consultants (anak syarikat Khazanah Nasional Bhd) telah mengemukakan Laporan Kajian Profesional (PPR) yang menyimpulkan bahawa kos projek tersebut dianggarkan hanya RM3.398 bilion berdasarkan skop kerja DM-LTAT yang asal. Maklumat ini tidak pernah dimaklumkan kepada Kabinet pada masa itu.

Setelah mempertimbangkan hasil penelitian dan penyelidikan yang menyeluruh, Kementerian telah memutuskan bahawa kos projek semasa adalah terlalu tinggi. Susulan itu, Kabinet PN telah bersetuju bahawa pelaksanaan projek dengan bersandarkan kepada rundingan terus adalah tidak boleh diteruskan.

Sehubungan itu, proses bidaan untuk projek ini akan dilakukan secara tender terbuka mengikut prosedur yang betul, bukannya secara rundingan terus seperti yang dilakukan sebelum ini.

Perunding Pemeriksaan Berkecuali (ICC) akan dilantik sebelum kontraktor baharu dapat melaksanakan skop kerja yang diperlukan, untuk memendekkan tempoh pembinaan projek dari tujuh (7) tahun kepada lima (5) tahun. Ini adalah penting dan diperlukan kerana projek ini akan memberikan perkhidmatan yang lebih baik kepada kira-kira 80,000 pengguna Komuter setiap hari.

Terbabit Direct Nego, Tamrin Ambil Tindakan Perundangan Atas Dakwaan Zuraidah.

Tamrin Tun Ghafar | PROJEK PELUPUSAN SISA PEPEJAL OLEH SYARIKAT BUMI SEGAR INDAH.

1. Kenyataan akhbar (Press release) YB. Zuraida Kamaruddin, Menteri Kementerian Perumahan dan Kerajaan Tempatan (KPPT) bertarikh 28hb Ogos 2020 berhubung perkara diatas dirujuk.


2. Saya tidak pasti apa tujuan sebenar YB. Menteri mengkaitkan saya didalam isu 'Runding Terus' atau 'Direct Nego' yang dibangkitkan di Parlimen oleh Menteri Kewangan di Sidang Parlimen baru-baru ini.

3. Amat MUSTAHIL bagi seorang Menteri TIDAK TAHU LANGSUNG perkara tersebut sedangkan Kementerian Kewangan HANYA BERTINDAK mengikut rekomendasi KPKT.

4. Sebagai seorang Menteri sepatutnya beliau TIDAK MEMBABIT dan MENYALAHKAN pihak lain diatas kegagalannya.

5. Saya serahkan kepada Peguam saya untuk tindakan seterusnya.

Wassalam
Terima Kasih.
Sabtu - 29/08/2020

Menteri UMNO Perlu Letak Jawatan Dari Kabinet PN - Ku Li.

BERNAMA | Pengerusi Jemaah Penasihat UMNO, Tengku Razaleigh Hamzah, hari ini mengeluarkan kenyataan menggemparkan, apabila meminta pemimpin UMNO dalam Kabinet Kerajaan Perikatan Nasional (PN) segera berundur daripada jawatan masing-masing.

Gesaan itu dibuat berikutan pengumuman Parti Pribumi Bersatu Malaysia (BERSATU) untuk menerima bukan Melayu sebagai ahli parti.

Tengku Razaleigh yang juga Ahli Parlimen Gua Musang, berkata pengumuman BERSATU dengan sendirinya menghilangkan kelayakan parti itu sebagai anggota Pakatan Melayu Islam yang didukung Muafakat Nasional.

"Kita, UMNO tidak pernah menjadi anggota kerajaan PN, hanya kita memberi sokongan dari awal penubuhan kerajaan ini untuk menjaga dan memelihara kestabilan politik negara.

"Dengan berlakunya perubahan diumumkan oleh BERSATU, wajar ahli-ahli UMNO yang menganggotai Kabinet sekarang berundur daripada melibatkan diri dalam kerajaan sekarang," katanya dalam satu kenyataan di sini hari ini.

Kerajaan PN sekarang ditubuhkan pada 29 Februari lalu, atas dasar sokongan beberapa parti politik iaitu BERSATU, UMNO dan PAS, Gabungan Parti Sarawak (GPS), Parti Bersatu Rakyat Sabah (PBRS) dan Parti Solidariti Tanah Airku (STAR Sabah), MCA dan MIC.

Penubuhan kerajaan itu berlaku apabila Kerajaan Pakatan Harapan (PH) yang dianggotai PKR, DAP, BERSATU dan Parti Amanah Negara (AMANAH) hilang sokongan suara dalam Parlimen berikutan tindakan BERSATU keluar daripada PH.

Presiden BERSATU, Tan Sri Muhyiddin Yassin, mengangkat sumpah jawatan sebagai Perdana Menteri kelapan pada 1 Mac dan membentuk kabinetnya pada 10 Mac.

BERSATU diterima masuk Muafakat Nasional yang dianggotai oleh UMNO dan PAS pada 13 Ogos dan Muhyiddin menyatakan persetujuan menyertai gabungan itu pada 18 Ogos.

Dalam kenyataan satu muka surat itu, Tengku Razaleigh berkata, ahli-ahli UMNO berkenaan perlu bertindak cepat (keluar daripada Kabinet) bagi membolehkan UMNO menumpukan perhatiannya kepada penyelesaian masalah golongan muda mencari pekerjaan dalam keadaan negara menghadapi pandemik COVID-19.

Seramai sembilan Ahli Parlimen dari UMNO berada dalam Kabinet PN sekarang iaitu Menteri Kanan (Kluster Keselamatan) yang juga Menteri Pertahanan Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob; Menteri Pengajian Tinggi, Datuk Dr Noraini Ahmad; Menteri Wilayah Persekutuan, Tan Sri Annuar Musa; Menteri Belia dan Sukan, Datuk Reezal Merican Naina Merican; Menteri Tenaga dan Sumber Asli, Datuk Shamsul Anuar Nasarah; Menteri Luar, Datuk Seri Hishammuddin Tun Hussein; Menteri Teknologi dan Inovasi, Khairy Jamaluddin; Menteri Perpaduan Negara, Datuk Halimah Mohamed Sadique dan Menteri Kesihatan, Datuk Seri Dr Adham Baba.

Turut menjadi anggota pentadbiran kerajaan ialah tujuh anggota Parlimen dari UMNO iaitu Timbalan Menteri Dalam Negeri I, Datuk Seri Ismail Mohamed Said; Timbalan Menteri Pembangunan Luar Bandar I, Datuk Seri Abdul Rahman Mohamed; Timbalan Menteri Perumahan dan Kerajaan Tempatan, Datuk Seri Abdul Mutalib; Timbalan Menteri Kewangan II, Mohd Shahar Abdullah; Timbalan Menteri di Jabatan Perdana Menteri, Datin Mastura Mohd Yazid; Timbalan Menteri Pertanian dan Industri Makanan, Datuk Seri Ahmad Hamzah dan Timbalan Menteri Komunikasi dan Multimedia, Datuk Zahidi Zainal Abidin. - 28 Ogos 2020.

Ally Mukhriz Minta Maaf Kerana Langgar PKPP.

FREE MALAYSIA TODAY |  Anak Mukhriz Mahathir, Ally hari ini memohon maaf secara terbuka atas tindakan melanggar perintah kawalan pergerakan pemulihan (PKPP) dan menyesali kejadian menimpanya.

Ally mengakui tindakan itu tidak bertanggungjawab kerana menyusahkan keluarga, rakan dan masyarakat.

“Sejujurnya saya menyesal. Bukan sahaja kerana saya cuai melanggar larangan pergerakan selepas tengah malam, malah bersikap tidak bertanggungjawab di kala kita semua sedang diancam pandemik.

“Saya kesal kerana kecuaian itu sudah menyusahkan keluarga dan rakan saya, serta anda sekalian. Benarlah saya bersalah dan anda patut berasa kecewa tetapi tidak sebesar kekecewaan dan kekesalan yang saya rasai ketika ini,” katanya.

Semalam, Mukhriz mengesahkan anak dan menantunya antara individu ditahan pihak berkuasa dalam serbuan di sebuah pub di Jalan Rahim Kajai 14, Taman Tun Dr Ismail (TTDI), Kuala Lumpur pada 21 Ogos lalu.

Bekas menteri besar Kedah itu berkata, beliau sendiri sudah memberi peringatan kepada seluruh anggota keluarganya, supaya sentiasa mematuhi PKPP dan turut menzahirkan rasa kecewanya terhadap tindakan anak dan menantunya itu.

Ally berkata, dia sentiasa berusaha untuk memberikan yang terbaik dan menjadi teladan kepada masyarakat, namun menyedari usahanya itu masih belum memadai.

“Maka, saya mesti dan akan tingkatkan usaha untuk menjadi lebih baik. Saya harap suatu hari nanti, saya dapat membuktikan kepada anda semua, yang saya sudah berjaya,” katanya.

Ally turut memberitahu, pegawai dan anggota polis yang mengendalikan kesnya itu sudah menjalankan tugas dengan baik, sopan dan adil terhadapnya dan menyanjung sikap profesionalisme ditunjukkan mereka. - 29 Ogos 2020.

Jumaat, 28 Ogos 2020

Zuraidah Nafi Terlibat Direct Nego Bagaimanapun Teruk Dikecam Netizens.

POLITIK | Hari ini Menteri KPKT Zuraidah Kamaruddin telah membuat penafian bahawa dirinya terbabit dalam kelulusan dua tender rundingan terus semasa zaman Pakatan Harapan. 

Zuraidah berkata kelulusan berkaitan keputusan tender telah diputuskan oleh Lim Guan Eng selaku Menteri Kewangan ketika itu.

Penafian Zuraidah itu bagaimanapun tidak dapat menyakinkan netizens yang membuat ulasan di ruangan komen post tersebut.

Wujud atau tidak perbincangan formal dengan KPKT.. - Hassbi

Jadi KPKT la yang bentangkan kertas cadangan secara formal - Embrose Rahman
Lim nasihatkan suruh bentang pada KPKT tak akan tak tahu boleh tolak atau batal? - Ameen Mashudi


Makcik makan gaji buta selama 22 bulan - Bok Yang Gue


Ini adalah penafian lengkap Menteri KPKT;

Semalam saya telah memaklumkan bahawa saya akan menyiasat tuduhan daripada pihak pembangkang Pakatan Harapan berkenaan dua projek yang dianugerahkan secara Rundingan Terus oleh KPKT.

Seperti yang dijanjikan, siasatan telah dijalankan dan kini saya umumkan penemuannya. Projek yang dimaksudkan ialah Projek Sisa Pepejal Taman Beringin (bernilai RM170,294,400.00) dan Sistem Perisian Perakaunan Century (bernilai RM501,206.37).

Saya dengan ini mengesahkan bahawa Rundingan Terus tersebut telah dijalankan oleh mantan Menteri Kewangan sendiri, YB Lim Guan Eng.

Ini bertentangan sama sekali dengan permainan fakta yang cuba diputarbelitkan oleh pihak pembangkang Pakatan Harapan yang menuduh bahawa Rundingan Terus projek sisa pepejal Taman Beringin dimulakan oleh kementerian saya.Penasihat Syarikat Bumi Segar Indah, Tamrin Tun Ghaffar, yang merupakan penyokong tegar Pakatan Harapan telah mewakili syarikat tersebut bertemu dengan Mantan Menteri Kewangan pada 28 November 2018. Pada pertemuan inilah Lim Guan Eng, bukan sahaja membincangkan tentang rundingan semula projek ini malah bersetuju untuk mengurangkan kos tipping fee 10% lebih rendah daripada kos asal, kononnya sebagai penjimatan untuk kerajaan.

YB Lim Guan Eng kemudian menasihatkan Bumi Segar Indah untuk menghubungi KPKT bagi membentangkan kertas cadangan formal. Seterusnya, projek tersebut diluluskan oleh Kementerian Kewangan di bawah YB Lim Guan Eng dengan surat bertarikh 20 Februari 2019 dari Kementerian Kewangan kepada Ketua Setiausaha KPKT.

Begitu juga projek perisian Century yang turut melibatkan 5 Kementerian lain, turut diluluskan Kementerian Kewangan.
Saya berharap, pada masa hadapan pemimpin Pakatan Harapan dapat membuat sedikit penyelidikan tentang fakta sebelum mengelirukan orang awam.Hajah Zuraida Kamaruddin
Menteri Perumahan dan Kerajaan Tempatan 
- 28 Ogos 2020.

9 MP PN Beralih Arah Sokong Blok Mahathir Kata Pemimpin UMNO Bahagian.

Zaharin Mohd Yassin | Kelmarin petang aku berjumpa Tengku Razaleigh Hamzah secara empat mata. Aku bagi tahu dia, dalam maklumat risik yang aku terima Tun Dr Mahathir Mohamad telah punya 118 sokongan ia itu bertambah 9 orang dari yang ada 109 oleh PN.


2. Masa yang sama, aku beri tahu dia, jika Muafakat Nasional menerima PPBM. Semua beban PPBM akan terpikul oleh Muafakat Nasional. Terutama dalam isu seperti ada Menteri yang belum dibersihkan isu 'semburit'. Dan seperkara lagi jika Muafakat Nasional untuk menunjukan Melayu.. Ini akan memperkuatkan dan memperkukuhkan Parti Pembangkang khasnya DAP dan PKR.

3. Pengundi Orang Cina, India dan bumiputra bukan Islam tidak akan undi PN.. mereka takut kuasa melayu. Dan ketakutan ini akan menyebabkan beberapa kawasan Parlimen di Pantai Barat Semenanjung, Sabah dan Sarawak akan kekal di kuasai oleh Pembangkang.

4. Saya meminta YBM Tengku Razaleigh Hamzah berbuat sesuatu sebelum UMNO akan kalah teruk lagi.

5. Hari ini beliau YBM Tengku Razaleigh Hamzah mencadangkan kesemua Menteri UMNO letak jawatan dalam Kabinet Muhyiddin Yasin.

6. Sehingga kini Perikatan Nasiona tidak membuat sebarang dasar yang jelas hala tujunya.

7. Jika UMNO masih dalam Kerajaan semasa undi belah bagi meluluskan undang-undang Bajet 2021 dan kemudian di tolak oleh 118 orang Ahli Parlimen. Apa pendirian UMNO.

8. Kepada saya Mahyuddin Yasin yang dinasihatkan oleh MakCik Gemuk dan Setiausaha Politik botaknya hanya pentingkan diri.. bukan rakyat. Dan adakah Malaysia boleh sukses dengan Perdana Menteri yang hanya berkerja di rumah dan 4 jam sahaja dalam sehari.

Perdana Menteri Singapura juga menghadapi penyakit kanser. Tetapi rakyat Singapura mendapat maklumat perkembangannya dari masa ke semasa. Tetapi di Malaysia, Perdana Menteri menyembunyikan kemajuan kesihatannya dan berlindung di bawah isu Covid 19 dan doanya.

Sang Kelembai.

Realiti Kehidupan Miskin Bandar Semasa PKP.

REALITI KEHIDUPAN MISKIN BANDAR SEMASA PKP

Laporan terkini Families on the Edge (Siri Ogos 2020) yang diterbitkan oleh Tabung Kanak-Kanak Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (UNICEF) dan Dana Populasi Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (UNFPA) adalah penting untuk memahami realiti kehidupan miskin bandar semasa pelaksanaan Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) di Malaysia.

Merujuk kepada laporan tersebut, keluarga berpendapatan rendah amat terjejas dengan realiti tersebut. Statistik menunjukkan bahawa 1 daripada 4 ketua isi rumah menganggur semasa pelaksanaan PKP manakala 31% mengalami potongan waktu bekerja. Akibatnya, jumlah pendapatan median bulanan menurun dari RM1,500 pada tahun 2019 ke RM1,000 pada tahun 2020.

Keupayaan golongan tersebut mendepani krisis COVID-19 terhalang disebabkan simpanan yang kurang mencukupi dan akses yang terhad kepada perlindungan keselamatan sosial pekerjaan, selain kewujudan individu berkeperluan khas dalam isi rumah seperti warga emas, orang kelainan upaya dan pesakit kronik.

Situasi yang lebih membimbangkan adalah hanya 1 daripada 4 isi rumah mampu menyimpan wang semasa PKP; dan daripada bilangan yang kecil ini, hanya 1 daripada 6 isi rumah mempunyai simpanan yang cukup untuk bertahan lebih daripada tiga bulan.

Tambahan pula, golongan wanita sebagai ketua isi rumah berpendapatan rendah paling terjejas sepanjang pelaksanaan PKP. Keadaan ini membawa kepada kadar pengangguran yang lebih tinggi dan pandangan yang jauh lebih pesimistik berkenaan prospek pemulihan dalam enam bulan akan datang. Kanak-kanak dalam keluarga ini pula berdepan dengan kemunduran kualiti pendidikan ekoran kekurangan kelengkapan e-pembelajaran.

Natijahnya, Kerajaan Malaysia perlu mengiktiraf kepentingan penemuan laporan ini dan mengutamakan pendekatan yang inklusif dalam usaha memulihkan ekonomi Malaysia, bukannya pendekatan ekonomi ‘menitis ke bawah’ (trickle down-economics).

Walaupun ekonomi Malaysia kini berada di landasan yang tepat untuk mencapai pemulihan pada tahun 2021, namun ciri keterangkuman tidak boleh diabaikan sama sekali. Pembangunan dan pemulihan perlu dirasai oleh semua rakyat Malaysia, terutamanya golongan yang miskin, minoriti, terasing dan terpinggir.

Pertama, Kerajaan perlu mengutamakan strategi pemerkasaan ekonomi bagi membina kapasiti golongan berpendapatan rendah dalam mencari peluang pekerjaan. Contohnya, program latihan kemahiran, program pembangunan masyarakat setempat dan kemudahan kredit mikro perlu diperluaskan bagi golongan miskin bandar.

Kedua, proses pendaftaran untuk mendapatkan bantuan perlu ditambah baik dan dipermudahkan supaya mereka yang layak tidak tercicir. Perkara ini penting kerana masih terdapat individu yang menghadapi kesukaran untuk mengakses bantuan seperti cabaran buta huruf, masalah prosedur, tidak memenuhi syarat kerana pendaftaran perniagaan dengan SSM, masalah logistik, dan isu 'kronisme' (seperti yang dilaporkan oleh UNICEF dan UNFPA).

Ketiga, bantuan khas untuk ibu tunggal dan ketua isi rumah wanita perlu ditingkatkan dan diperluaskan kerana golongan ini paling terkesan daripada pandemik COVID-19 dan pelaksanaan PKP. Bantuan tersebut penting untuk meringankan beban 32% ketua isi rumah wanita yang menganggur dan 57% yang tidak mempunyai perlindungan sosial pekerjaan.

Dengan ini, Kerajaan perlu mempertimbangkan polisi sementara pendapatan asas sejagat (universal basic income) untuk golongan berpendapatan rendah di Malaysia. Polisi ini amat diperlukan demi menjamin pendapatan yang mencukupi untuk semua penduduk Malaysia. Pendapatan tersebut mampu meringankan bebanan mereka dari segi makanan dan barangan keperluan asas sepanjang tempoh kemelesetan ekonomi ini.

Seterusnya, keupayaan perkhidmatan kesihatan awam negara perlu dimajukan dengan meningkatkan bajet Kementerian Kesihatan. Perkara ini penting untuk memastikan golongan berpendapatan rendah terutamanya warga emas yang terpaksa menunda rawatan bagi penyakit lain tidak terus diabaikan.

Pendek kata, sesiapa pun tidak patut ketinggalan dalam arus pemulihan ekonomi Malaysia.

Dato Seri Utama
Mohamad bin Haji Hasan

Naib Presiden UMNO Puji Tindakan MIC Keluar Gabungan PN.

POLITIK | Malaysian India Kongres - MIC mengumumkan parti itu keluar dari gabungan PN berkuatkuasa 24 Ogos sepertimana tarikh surat yang tular di sosial media pada Rabu.

Menurut Setiausaha Agong MIC, Datok M. Asojan pada awalnya MIC bersetuju menyertai Perikatan Nasional dan bertindak sebagai Ahli Jawatankuasa Penaja kerana beranggapan UMNO dan Barisan Nasional akan menyertai Perikatan Nasional.

Namun UMNO mengumumkan parti itu tidak akan menyertai PN pada 29 Julai yang bermakna keputusan mesyuarat MIC pada 10 Julai dinyahpakai.

Tindakan MIC tidak menyertai PN itu turut mendapat pujian penyokong UMNO tegar di laman sosial malah Dato Seri' Muhammad Khaled Nordin yang juga bekas Menteri Besar Johor turut menzahirkan ucapan tahniah.

"Tahniah MIC kerana membuat keputusan tepat tidak menyertai dalam pendaftaran PN. PN yang parti terasnya adalah Bersatu, apabila memutuskan untuk membuka keahlian pada semua kaum sebenarnya tidak memerlukan MIC mahupun MCA.

Lagipun sebagai parti antara yang terawal dalam komponen BN, wajar MIC bersama UMNO dan MCA terus memperkasakan BN seperti saranan Presiden UMNO. Ini kerana BN jenama yang telah teruji," katanya dalam satu kenyataan yang dipetik menerusi Facebooknya.

Malah Khaled Nordin yang juga Naib Presiden UMNO itu sempat memerli PPBM dalam kenyataan tersebut.

"Dulu curi Ahli Parlimen, sekarang nak umpan parti gabungan BN pula," katanya lagi.

Sungguhpun begitu, perasaan Khaled Nordin itu nampaknya tidak selari dengan pengikutnya di Facebook. 

Kebanyakan komen di post itu nampaknya tidak bersetuju dengan kenyataan Khaled Nordin dan beranggapan BN tidak belajar dari sejarah kekalahan PRU ke 14. - 28 Ogos 2020.

Khamis, 27 Ogos 2020

Selamat Tinggal Bersatu - Tun Mahathir.

Tun Mahathir | SELAMAT TINGGAL 

1. Majlis Tertinggi UMNO telah buat keputusan akan bertanding di semua kawasan yang ditandingi oleh Bersatu dan yang dimenangi oleh UMNO tetapi lompat masuk Bersatu. 

2. Juga UMNO akan bertanding di mana mereka kalah sedikit atau tempat yang kedua dari segi jumlah undi. 

3. Jadi Bersatu nak bertanding di mana. 

4. Jawab Menteri dan Timbalan Menteri dari Bersatu, mereka dapat gaji dan elaun besar. Setakat PRU 15 pun tak apalah. Dapat juga. Keluar tak dapat apa. 

5. Inilah perjuangan, perjuangan untuk dapat duit. Tak banyak sikit, okaylah. 

6. Inilah politik Malaysia sekarang. Tak ada yang lebih mudah dapat duit daripada melalui politik. Soal apa jadi pada bangsa, pada negara, pada agama pun, itu soal lain bukan soal orang politik. Boleh dapat hingga dua billion Ringgit dari politik. 

7. Kadang-kadang ada peluang lompat. Okaylah. Tak dapat million, dapat ratusan ribu pun tak apa. Dapat juga. 

8. Soal jatuh Kerajaan kerana lompat, itu masalah depa. Rakyat kecewa. Pedulikan. Lain kali cerita lain. Rakyat mudah lupa. 

9. Ada yang berkata biarlah. Tak payah ada orang yang nak cuba perbaik keadaan. Bukan duit kita. Kalau penyangak jadi Kerajaan apa salahnya. Semua Kerajaan di mana-mana pun penyangak. Apa nak malu. Kadang-kadang tempias sedikit rezeki kepada kita. Terima sahajalah. Tak ada Kerajaan penyangak tak ada nikmat. 

10. Bodohlah, jika pegang kepada perjuangan asal parti. Prinsip tak penting. Politik penting, lebih untung. 

11. As ye sow, so shall ye reap. Apa engkau tanam, itulah yang engkau tuai. 

12. Selamat tinggal Bersatu. 

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...