Telegram PH http://t.me/beritapolitikmalaysia

Laporan yang tersiar tidak semestinya mewakili pandangan pihak pentadbir halaman.

Jumaat, 31 Julai 2015

Rosmah Cari Jalan Untuk Singkir Zeti Sebagai Gabenor Bank Negara Lapor Portal Antarabangsa.


Asia Sentinel pada semalam telah melaporkan isteri perdana menteri, Rosmah Mansur sedang merangka perancangan untuk menyingkirkan Zeti Akhtar Aziz dari posisi gabenor bank negara. Maklumat katanya didapati dari sumber berpengaruh yang berpengkalan di Kuala Lumpur.

Laporan tersebut menyebut ;

1. Rosmah marah dengan kebocoran maklumat berkenaan account banknya dan mengenai kemasukkan wang ke dalam account peribadinya. 

2. Sekaligus cakap2 mengenai gaya hidup dan perbelanjaan mewahnya menjadi sasaran rakyat dan menjejaskan persepsi terhadap pentadbiran Najib.

3. Susulan dari penyebaran tersebut, Rosmah telah mengarahkan Zeti untuk menyiasat dan memaklumkan padanya pihak yang mendedahkan maklumat peribadi account banknya atau meletak jawatan dalam masa 72 jam.

4. Zeti enggan melayan permintaan Rosmah dan sejak itu Zeti dijadikan target untuk dijatuhkan.

5. Selain itu, isu mengenai siasatan 1MDB juga menjadi antara punca kenapa Zeti perlu disingkirkan menurut sumber.

6. Ini kerana Zeti akan menyerahkan semua bukti berkaitan perbankan dan transaksi2 yang melibatkan syarikat2 yang berkaitan dengan pelaburan 1MDB kepada pasukan khas. Zeti dikatakan akan memberikan kerjasama penuh kepada pasukan khas. Walaupun Zeti tidak mendedahkan sebarang maklumat kepada media.

7. Perkara inila yang merisaukan pentadbiran Najib memandangkan Zeti tidak boleh dipecat sewenang2nya apatah lagi tidak pula Zeti mahu berkompromi dengan sesiapa demi pertahankan kedudukannya.

8. Pada tahun 2009, Najib meluluskan satu usul yang mana bank negara dikecualikan dari terlibat dengan sebarang tekanan/pengaruh politik ini termasuklan soal perlantikan ke atas jawatan tertinggi.

9. Cadangan ini dikemukakan oleh Zeti atas alasan bagi memastikan bank negara bersikap telus dan bebas dari sebarang unsur2 politism dalam mengambil atau membuat sebarang keputusan.

10. Jawatan gabenor bank negara hanya boleh dipecat, ditukar atau dilantik oleh agung semata2nya.

11. Agong (dari Kedah) dilaporkan berkata kepada Mahathir bahawa dia bersikap berkecuali dan tidak mahu melibatkan diri dan biarkan undang2 menjalankan prosesnya.

12. Selepas seketika muncul satu blog yang memaparkan artikel kononnya Zeti terlibat dalam skandal. Dipercayai berkaitan Rosmah Mansur.

13. Blog tersebut menamakan Zeti telah menggunakan kedudukannya untuk memperolehi tender berkaitan kementerian pendidikan mengenai pembekalan air. Tender tersebut diserahkan kepada syarikat yang berkaitan suami dan anak2 Zeti.

14. Selain itu, dilaporkan suami Zeti telah memperolehi komisen yang sangat tinggi dalam 'bank deal' sebagai third party antara pihak bank dengan pelabur. Suami Zeti, Tawfiq Ayman mengambil manfaat kedudukan Zeti untuk memperolehi maklumat dalaman yang kemudiannya digunakan untuk menjayakan perjanjian perniagaan tersebut.

15. Suami Zeti agak goyang dengan perkembangan terbaru ini.

16. Sumber Asia Sentinel juga berkata agak sukar untuk menjatuhkan Zeti dari kedudukannya memandangkan Zeti bukan sahaja diakui berkredibliti dan berkeupayaan mentadbir kewangan dalam negara bahkan turut diiktirafkan di pentas antarabangsa.

17. Zeti telah berkhidmat dalam dunia perbankan selama 36 tahun dan mula diangkat sebagai gabenor pada tahun 2000.

18. Pada tahun 2009, bakat dan keupayaan Zeti diiktirafkan menerusi pentas antarabangsa menerusi award antara ketua (gabenor) bank negara terbaik dunia dan terus menerima pengiktirafan yang lebih kurang pada tahun2 selepasnya.

19. Melihat kepada ketokohan yang dimiliki Zeti, sumber memaklumkan kepada Asia Sentinel, rakyat mungkin tidak akan mempercayai dakwaan terhadap keluarga Zeti yang tersebar menerusi blog.

-------------------------------------------

Laporan asal : http://www.asiasentinel.com/politics/malaysian-pm-wife-seeks-central-bank-governor-ouster/

2 muka penuh. Untuk ulas penglibatan Rosmah bagi menyingkirkan Zeti.

Rosmah dikatakan lebih sukar dijatuhkan dari Najib kerana tidak akan mudah tunduk ke atas tekanan.

Ada satu blog. Pro Mahathir. Syed Out Side The Box ==> http://syedsoutsidethebox.blogspot.com/ 

Beberapa hari lepas dia ada tulis. Zeti keluar negara then balik. Masuk wad sebab sakit. Sekarang dah sihat.

Mungkin Zeti ditekan sampai perlu ke luar negara dan bercuti sekejap.

Aku tatau.

Aku cari balik artikel tersebut. Dah takde. Bukan artikel itu aje bahkan semua artikel dia dah takde. Yang ada 3 je. Kenapa?

Kena tekan?
Polis cari?

Apa2 pun baik ko dan aku semua jaga2 sikit. Kalau orang2 umno pun dihalang dari kritik 1MDB kita apatah lagi. Lue fikirlah sendiri ek.

Kbai.

Khamis, 30 Julai 2015

Ini Kertas Pendakwaan Terhadap Najib Atas Isu Rasuah - Punca Gani Patail Kena Tendang Secara Tiba2 Dedah Sarawak Report.

Laporan terbaru dari Sarawak Report mendedahkan punca kenapa bekas peguam negara Gani Patail ditendang keluar dari jawatannya secara mengejut pada isnin lepas.

Difahamkan Sarawak Report telah menerima beberapa bukti salinan dokumentasi yang menunjukkan Gani Patail sedang merangka pendakwaan ke atas Najib Razak atas pertuduhan rasuah sebelum ditamatkan jawatannya.

Salinan tersebut menurut Sarawak Report telah disahkan kesahihannya sebelum dipaparkan kepada umum untuk tujuan penyebaran.

Berikut salinan yang dinyatakan ;Salinan di atas masih berstatus 'draf' (rangka) kerana Gani ditamatkan perkhidmatan sebelum berjaya menghabiskan kertas siasatan dalam persediaan ke arah proses pendakwaan.

Menurut Sarawak Report lagi, pada pagi isnin ketika Gani mahu memasuki pejabatnya, dia telah dihalang dan dimaklumkan telah ditamatkan perkhidmatannya. Bukan sahaja dia gagal memasuki pejabatnya pada pagi itu bahkan tidak berhasil mengambil apa2 dokumen sekalipun.

Pendapat aku la. Gani masuk ikut jalan belakang, bila keluar ikut jalan belakang itu padan muka dia. Aku memang takde simpati sikit pun kat mahluk tak guna tu. Tapi jika benar Gani dalam proses nak dakwa Najib, minta Gani buka mulut sikit. Ke dia pun ada rekod hitam yang perlu disimpan sampai guna peranan third party?

Hehe.

Bila korang baca kertas pertuduhan di atas, korang akan nampak hukuman penjara bermula dari 2 tahun. Fak. Rasuah 27 juta hukuman penjara start dari 2 tahun? Apa punya loose la undang2 kau neh. Patutlah Khir Toyo apa tak hel. Setakat Najib lagi la tak heran. 

Dalam pendedahan tersebut yang aku faham la. Najib luluskan dana untuk SRC. Then SRC rasuah la Najib sebanyak 27 juta sebab luluskan dana 4b sebelum ini. Betul tak?

Gila kau.

27 juta punya rasuah. 7 keturunan pun tak habis woi. Kalau aku la. Kalau mama Rosmah aku tatau la. Cincin aje 24 juta kot.

KAH KAH KAH

Apa2 pun kita tunggu la episode seterusnya. Tengok respon Gani dan Najib. Depa bersilat kita berpopcorn oke.

Bai.

Rabu, 29 Julai 2015

Video Muhyiddin Kata Najib Mengaku 2.6b Masuk Ke Account Peribadi - Kenapa Rakaman Dipotong?

Semalam Yidin kena pecat. Selain Yidin, Shafie Afdal pun kena tendang juga bersama Hasan Malek. Manakala Ahmad Maslan diupgrade kedudukannya.

Yidin dipecat dari dua jawatan. Pertama sebagai menteri pendidikan. Kedua sebagai timbalan perdana menteri. Pemecatan Shafie dan Hasan Malek tak mendapat sambutan sangat terutamanya si Hasan Malek. Orang UMNO pun hapa tak hel dia kena pecat. Tetapi pemecatan Yidin ada timbulkan polemik la juga. Di kalangan penyokong UMNO dan pembangkang yang turut menyibuk untuk mengapi2kan situasi.

Semasa dipecat pada semalam, Yidin memang nampak tenang. Konon tak menyangka akan dipecat. Menurut laporan Malaysiakini, Yidin diberitahu Najib bahawa dia akan dipecat aka tiada dalam barisan kabinet terbaru Najib. Secara peribadi. Najib panggil Yidin berjumpa pada waktu 11 pagi lebih kurang tapi Yidin datang lewat. Selepas dimaklumkan akan digugurkan, Najib mengucapkan terima kasih kepada Yidin. Dan memberitahu bahawa langkah ini terpaksa diambil dengan keputusan yang berat ahti. Pergh.

Alasan Najib kepada pihak media. Untuk memantapkan pentadbiran negara dengan kumpulan yang lebih jitu. Padahal. Dia nak cantas semua yang tak sekepala dengannya dan buang suara2 Mahathir dalam pentadbiran negara. Itu sebab Ghani Patail pun kena cantas. Itu pun padan muka. Aku takan lupa apa permainan dia dalam memenjarakan Anwar. Bagi aku sesiapa yang bersimpati dengan Ghani adalah bodoh serupa lembu sebab bersimpati dengan mahluk opportunis seperti Ghani. Buat baik dibalas baik. Buat jahat terima la akibatnya. Itupun dia dapat sikit je kesan dari apa yang dia buat terhadap Anwar. Elok la dia berambus dari sistem perundangan negara. Aku tengok muka dia pun meluat. Asyik terbayang citer liwat jek. Sangat menjijikkan. Dan ya memang padan muka dia dipecat dalam keadaan dia sendiri pun tatau atas faktor kesihatan. Dia memang sakit jiwa dan akal bila sanggup proceed kes liwat. Itu je dah buktikan mentalisma dia bermasalah. Apa yang sihatnya. 

Kemudian. Yidin buat perjumpaan di rumahnya. Ketika dalam perjumpaan tersebut, Yidin ada membuat pengakuan. Katanya Najib sendiri mengakui bahawa 2.6 b itu memang ada dimasukkan ke dalam account bank peribadinya.

Lihat ;
 


Jika diperhatikan dari kedudukan rakaman, Yidin seakan sedar bahawa semua percakapan2nya dirakamkan. Maknanya at least dia tahu la risikonya. Adakah ini serangan pertama Yidin terhadap tindakan Najib yang cantas dia dalam kerajaan? 

Dalam rakaman tersebut, Muhkriz Mahathir duduk di sebelah Yidin dan mendengar kenyataan Yidin. Yidin sebut secara jelas bahawa Najib mengakui padanya duit tersebut disalurkan ke dalam account bank peribadi Najib. Memang Najib tak pernah nafi pun tentang hal tersebut. Yang dia nafi hanyalah tidak guna wang tersebut untuk tujuan peribadi semata2 walaupun dimasukkan ke dalam account peribadinya.

Difahamkan wang tersebut datang dari Timur Tengah. Tak disebut tentang 1MDB.

Itu kenyataan Yidin. Cuma pelik juga. Kenapa rakaman yang tersebar sekerat2 je macam nak raih millage politik? Kenapa tak sebar lebih panjang lagi? Cuma sebarkan apa yang Yidin sebut mengenai pengakuan Najib kenapa simpan wang berkenaan dalam account banknya. Nak juga dengar apa alasan yang Najib beri pada Yidin.

Cuma kalau nak kata Najib menipu macam susah sikit sebab dia sama sekali tak pernah nafi juga. Tapi bila dah ada pengakuan dari bekas orang no dua kerajaan, takan polis tak boleh amek keterangan. Walau apa pun alasan Najib, takan la wang pelaburan boleh didepositkan ke dalam account peribadi. Bukan ini dah kira melanggar amanah ka? Hehe.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...