Telegram PH http://t.me/beritapolitikmalaysia

Laporan yang tersiar tidak semestinya mewakili pandangan pihak pentadbir halaman.

Sabtu, 19 Oktober 2019

Pimpinan PH Yang Cuba Singkir DAP, Amanah Secara Sulit Perlu Dihukum - Shahbudin.

Shahbudin Husin | KERAJAAN PINTU BELAKANG SUATU PENGKHIANATAN, PEMIMPIN PH TERLIBAT HARUS DIAMBIL TINDAKAN

Kerajaan yang mentadbir negara sekarang ialah PH yang dianggotai oleh PKR, DAP, Amanah, Bersatu serta merangkumi keanggotaan daripada Warisan daripada Sabah.

Kemenangan PH dalam dalam PRU14 lalu adalah berasaskan sokongan rakyat yang mahukan perubahan dengan menyingkirkan BN yang telah berkuasa sejak lebih 60 tahun lamanya.


Dengan kedudukan PH sebagai kerajaan yang telah diiberi mandat oleh rakyat, adalah menjadi tanggungjawab mereka yang berada dalam kerajaan, khususnya anggota kabinet untuk mengekalkannya sehingga PRU akan datang.

Mengekalkan kerajaan yang ada sehingga PRU seterusnya bermakna menghormati pilihan pengundi yang berhak menentukan kedudukan kerajaan setiap lima tahun sekali.

Sebab itu, apabila timbul isu tentang keinginan pihak-pihak tertentu yang mahu membentuk kerajaan baru melalui pintu belakang dengan adanya beberapa menteri didakwa terlibat sedang mencaturnya, ia bukan saja suatu pengkhianatan kepada PH, tetapi juga kepada pengundi seluruhnya.

Lebih merupakan suatu pengkhianatan bila mana kerajaan baru yang ingin dibentuk itu dikatakan mahu mengenepikan satu dua parti dalam PH sendiri dan bekerjasama semula dengan sebahagian pemimpin UMNO yang sudah disingkirkan daripada menguruskan kerajaan sebelum ini.

Apabila pengundi membuat keputusan memilih PH sebagai kerajaan dengan menumbangkan BN, hasrat mereka tentulah mahu gabungan baru itu mentadbir negara melalui kerjasama antara parti-parti dalam PH saja dan bukannya membawa kembali saki baki UMNO sebagai kerajaan semula.

Menteri-menteri PH yang didakwa sedang menjalankan kerja-kerja menumbangkan kerajaan PH sendiri untuk tujuan mewujudkan sebuah kerajaan baru melalui pintu belakang, mereka adalah pendosa dan pengkhianat besar sebenarnya.

Mereka ini tidak harus dibiarkan terus menjalankan kerja-kerja jahat mereka yang hanya bertunjangkan nafsu dan kepentingan peribadi semata-mata.

Keutamaan semua pihak dalam PH ialah mesti mengutamakan PH, bukan sibuk di sana sini mencatur untuk menaikkan semula pemimpin UMNO tertentu sebagai Perdana Menteri, Timbalan Perdana Menteri atau sebagainya.

Pemimpin UMNO sudah dikalahkan dan mereka adalah pembangkang sekarang. Jika mereka mahu jadi kerajaan semula, tunggu saja PRU akan datang dan biar rakyat yang membuat penentuan.

Jika ada bukti dan sebelum segala-galanya terlambat, tindakan tegas dan keras harus diambil terhadap mana-mana menteri atau sesiapa juga yang terlibat dalam perkara itu.

Sebagai menteri dan anggota kerajaan, tanggungjawab mereka ialah bekerja untuk rakyat dan negara serta mempertahanlan kedudukan kerajaan, bukan meruntuhkannya.

Kalau PH mahu bekerjasama dengan mana-mana pihak, ia mesti menjadi keputusan bersama yang melibatkan semua pimpinan dan parti yang bergabung di dalamnya.

Tidak harus dibiarkan mana-mana pihak, kumpulan atau sesiapa juga dalam PH untuk cuba mencatur pembentukan kerajaan baru melalui pintu belakang secara sendirian atau dalam gelap kerana kerajaan PH sedia ada masih sah, berwibawa dan dipercayai rakyat.

Memandangkan isu ini sudah kerapkali muncul dan seolah-olah berterusan tanpa ada penamatnya, Majlis Presiden PH harus segera bertindak menanganinya tanpa berlengah lagi.

Jika perlu dipecat mereka yang menjadi dalang dan petualang yang mahu meruntuhkan kerajaan PH dengan cuba menggantikannya dengan kerajaan baru yang lain itu, itulah yang paling baik demi kelangsungan, keyakinan serta sebagai menghormati pilihan rakyat.

Jumaat, 18 Oktober 2019

Komik Politik : Lima Sebab Kenapa Superman Hew Layak Digelar Bangang.

NURUL ASYIKIN | Apabila pengundi memilih Pakatan Harapan, ini bermakna mereka tidak mahu Barisan Nasional.

Apabila mereka tidak mahu Barisan Nasional, ini bermakna, mereka juga tidak mahu apa-apa sikap buruk yang ada pada parti itu dibawa ke dalam Pakatan Harapan.

Hew nampaknya tidak memahami prinsip ini. Dia fikir, apabila Pakatan Harapan menang sekali, Pakatan Harapan boleh menang selamanya.

Mungkin kerana itu dia tergamak membuat perkara bodoh dan mempertahankan ia. Dan lebih teruk lagi, dia sanggup serang Menteri Pendidikan semata-semata nak mempertahankan kebodohan dia.

Komik yang dia buat adalah satu kebodohan.

 
Kenapa?

Pertama : Berbaur politik.

Hew berkata : "Buku ini mengandungi 164 muka surat, dan 10 bab, untuk memperkenalkan maksud inisiatif jalur dan laluan, dan merupakan buku komik yang membawa ilmu dan kreatif kepada remaja, antara bab yang ke 9 buku ini, juga membincangkan latar belakang pilihanraya 509, dan kandungan mengenai penghentian projek infrastruktur China oleh Tun Dr Mahathir selepas memegang jawatan PM. Maka, buku ini bukan bahan propaganda, buku ini cuma menjelaskan kenyataan sejarah.

SEJARAH?
BUKAN PROPAGANDA POLITIK?

Untuk pengetahuan Hew, sekurang-kurangnya untuk kata ia sejarah, ia perlu bersifat 'lama'. Perkara ini hanya berlaku tahun lepas sahaja! Nampak sangat benda neh berbaur politik la.

Untuk tulis sejarah, kita perlu ada kajian dan sokongan fakta yang melibatkan kesemua entiti tanpa bias. Dalam erti kata lain, baju politik perlu dibuka. Sentimen rasis perlu dibuang.

Apakah komik itu memenuhi syarat tersebut?
TIDAK. Ia terang-terangan propaganda politik yang cuba dibawa masuk ke dalam sekolah.

Setakat diri sendiri dan beberapa pihak yang entah ada kredibliti kajian sejarah entahkan tidak, tiba-tiba nak kata kau tulis sejarah. Apa BODOH sangat kau neh. Kalau macam tu lepas neh sesiapa pun layak tulis sejarah ikut versi pemikiran masing-masing ke?  

Hakikatnya, ia bukan begitu.

Mungkin nak mendorong anak muda mengenali Pakatan Harapan dan DAP secara santai. Mungkin nak cari sokongan undi anak muda #18. Mungkin nak pujuk mereka perlahan-lahan sambil serap propaganda betapa bagusnya DAP.

Kedua : Bagi MODAL PADA PEMBANGKANG.

Terima kasih. Kerana sekarang bagi pembangkang modal bagaimana Pakatan Harapan akhirnya mempolitikkan #Undi18. 

Perkara ini pernah menjadi kebimbangan pembangkang ketika membahas usul #Undi18. Hew, baru sahaja membuktikan kebimbangan mereka merupakan satu FAKTA.

Dan tak pasal-pasal tambah satu masalah kepada Pakatan Harapan dan Kementerian Pendidikan. Kau tak tahu ke Kementerian Pendidikan sakit kepala nak perbaiki sistem dari atas ke bawah. Kenapa kau menyusahkan kerja mereka dengan tindakan BODOH kau tu Hew?  

Ketiga : "Hanya 3 ribu naskah buku komik ini dicetak dalam Bahasa Melayu, di mana 2.5 ribu naskhah akan dihadiahkan kepada pihak perpustakaan sekolah menengah kebangsaan dan sekolah menengah jenis kebangsaan untuk tujuan koleksi dan arkib. Sebuah sekolah hanya akan menerima 1 naskah sahaja, dan bukan seperti mana yang dituduh oleh cyberytrooper umno bahawa komik ini merupakan bahan propaganda yang diedarkan kepada pelajar secara meluas. Tujuan pemberian buku komik kepada perpustakaan adalah untuk mengalakkan pelajar untuk meningkat ilmu pengetahuan tentang kajian masyarakat dan bukan penyebaran ideologi politik. Ini merupakan sebahagian proses pembelajaran sains sosial".

SAINS SOSIAL abah kau. Kementerian Pendidikan belum lagi mengeluarkan garis panduan yang kita boleh rujuk untuk melibatkan anak-anak muda kita dengan bahan politik di kawasan sekolah.

Kaedah yang sesuai perlu dikaji supaya tiada sesiapa yang terjejas ketika kita mendidik anak muda mengenai kesedaran mengundi sebagai langkah pra persediaan ke arah #Undi18 nanti.

Kita taknak, kempen POLITIK KEBENCIAN menghasut anak muda kita, seterusnya mereka fikir politik ini kotor lalu menjauhi dari terlibat untuk ambil tahu.

Sebab tu KPM perlu masa merangka cara yang terbaik, garis panduan yang tepat, sehingga langkah-langkah itu dikeluarkan, kenapakah Hew mendahului tindakan Kementerian Pendidikan? Dia siapa?

KeempatSedang rakyat kita pun taktahu apa itu kerjasama Malaysia-China, Dana Jalan Sutera, Bank AIIB, ini nak pergi terangkan pada budak-budak sekolah pula.

Lagi la mengarut. Kandungan komik ini langsung tak mendekati kepada KAJIAN SAINS SOSIAL pun. 

IA ADALAH BAHAN PROPAGANDA POLITIK YANG MENJILAT DAN MENGAGUNGKAN PIHAK TERTENTU SECARA KETERLALUAN BAGAIKAN MEMUJA TUHAN.

SATU PIHAK DIPUJA.
SATU PIHAK DIKECAM.

Ini ke sejarah?

Sejarah perlu dikupas tanpa emosi. Tanpa perasaan. Tanpa propaganda.

Itu kita boleh cakap sejarah. Jika kupasan dibuat dengan menjilat pihak tertentu, itu bukan sejarah tapi kempen politik.

Kelima : "Lim Kit Siang ialah orang cina. Orang melayu tidak akan menerima beliau sebagai calon Perdana Menteri".

Ini apa?

Ini ialah satu tuduhan kepada orang melayu. Orang melayu dipukulrata sebagai anti cina.

Itu sebenarnya tidak betul. Dengan tidak menafikan sesetengah melayu bersikap rasis, tetapi stigma perlu diperbetulkan.

Ia bukan orang melayu tidak terima Lim Kit Siang kerana dia cina, sebaliknya kerana keupayaan dan kelayakan dirinya sendiri. Dalam negara ini, ia bukan perkara mustahil untuk seseorang cina diterima menjadi Perdana Menteri, walaupun mungkin dia cina muslim. 

DAP pun boleh jadi PM jika sudah takdirnya begitu.

Tetapi hakikatnya, orang melayu menolak Lim Kit Siang adalah kerana dirinya sendiri. Ada sesetengah cina berjaya mendapatkan kepercayaan orang melayu kerana keupayaan dirinya. Dan ada sesetengah cina gagal mendapatkan kepercayaan melayu, kerana sikap dirinya. Seperti itu jugalah ada sesetengah melayu dan india berjaya mendapatkan kepercayaan masyarakat berbilang bangsa, kerana dirinya. Dan ada pula yang gagal, kerana dirinya juga.

Berbanding membayangkan orang melayu tu rasis, anti cina, sepatutnya komik itu menulis "Lim Kit Siang gagal mendapatkan kepercayaan masyarakat berbilang bangsa, dia tak boleh diangkat menjadi PM".

Ini barulah boleh dikatakan nak menyatupadukan bangsa. Tapi nak juga serap propaganda ASAL MELAYU BENCI CINA. Dan sepertimana sesetengah MELAYU rasis, asal CINA benci MELAYU. Rasisma menyakiti kita semua. Apakah Hew tidak nampak?

Komik ini satu lagi bahan yang menyebarkan kebencian. Negara ini sudah penuh dengan kebencian. Kenapa Hew tambahkan lagi? - 18 Oktober 2019.

Najib Nafi Fitnah Nga Kor Ming, Dakwa Langkah Terdesak Untuk Tutup FB Page..

NAJIB RAZAK | Saya ke Bukit Aman memberi keterangan kepada pihak polis kerana Nga Kor Ming telah membuat laporan polis terhadap saya kononnya saya sudah fitnah dia.

Saya tidak menolak kemungkinan bahawa ianya satu langkah dari PH untuk cuba menutup atau menyekat page FB saya.

 

 
Istana Selangor juga telah membuat laporan polis terhadap Nga Kor Ming atas sebab hasutan ke atas Sultan Selangor.

Nga Kor Ming pula buat laporan polis terhadap saya atas sebab saya fitnah dia.

Saya tak fitnah dia dan saya akan memberi maklumat serta bukti kepada pihak polis.

Tapi apa yang saya tak faham ialah kenapa Nga Kor Ming besar sangat sehingga pihak polis perlu dilibatkan jika dakwaan dia ialah saya telah fitnah dia.

Sepatutnya terus failkan saman fitnah sivil terhadap saya seperti apa yang saya pernah buat ke atas dia di mana saya telah menang.

Saya tak melibatkan pihak polis pun walaupun masa itu saya PM.

 

Terima Hanya RM9,560.96 Dari LDP, Najib Pertikaikan SPRM. #1MDB

POLITIK | Najib Razak mempertikaikan tindakan SPRM yang bersetuju menyelesaikan kes luar mahkamah dalam tuntutan wang terkait skandal 1MDB ke atas Parti Liberal Demokratik (LDP).
Menulis di Facebooknya, Najib membayangkan tindakan itu mungkin ada kaitan dengan ugutan LDP yang mahu mendedahkan bukti Datuk Liew Vui Keong, yang juga Menteri Undang-Undang (PH) ada kaitan dengan dana yang diterima dari pihaknya kepada LDP sekitar tahun 2012-2013.

"Saya berasa gembira kerana Jabatan Peguam Negara menerima representasi daripada pihak kami. Wang RM500,000 itu tidak mempunyai kaitan dengan 1MDB," katanya.


"Parti Liberal Demokratik (LDP) di Sabah didakwa menerima dana sebanyak RM3.5 juta dari akaun bank saya pada tahun 2012 dan 2013 sebelum PRU13 yang PH tuduh adalah wang 1MDB.

Masa itu, presiden parti LDP adalah Menteri Undang-Undang PH sekarang.

Selepas PRU14, kerajaan PH membekukan akaun bank parti LDP dengan baki RM509,560.96.

Lepas itu, SPRM mengeluarkan saman untuk menyita akaun bank itu.

Tapi parti LDP ugut nak libatkan Menteri Undang-Undang PH dengan menamakan dia sebagai penerima dana itu dalam kes penyitaan SPRM itu kerana mendakwa dia sebagai presiden parti LDP masa itu yang menerima dana itu dari saya.

Hari ini, SPRM bersetuju di Mahkamah untuk selesaikan kes ini dengan menyita RM9,560.96 sahaja dari baki RM509,560.96 yang dibeku dan memulangkan RM500,000 (belum campur faedah yang diterima semasa dibeku SPRM) kepada parti LDP.

LDP pun bersetuju kerana tidak mahu melanjutkan kes ini.

Agaknya berapa banyak kos guaman dan mahkamah yang telah dibelanjakan oleh kerajaan PH serta pihak SPRM selama ini sehingga mereka berjaya menyita wang sebanyak RM9,560.96 ini?

SPRM juga nasihat hari ini bahawa mereka yang tidak puas hati dengan jumlah denda kompaun dikenakan atas penyitaan wang yang didakwa dari 1MDB, mereka boleh rujuk kepada Kementerian Kewangan,"
katanya dalam satu kenyataan hari ini.


Pada awalnya, perkara itu didedahkan oleh Datuk Chin Su Phin yang berkata, Liew yang harus menjawab bagaimana dana yang diterima LDP pada pilihanraya ke 13 dibelanjakan kerana Liew adalah Presiden LDP pada ketika itu, dan bukannya kepimpinan terbaru.

Chin juga mendakwa, Liew ketika itu mempunyai kuasa yang besar dan berupaya membuat keputusan mengenai perjalanan kewangan parti tanpa perlu merujuk kepada Majlis Tertinggi parti itu. 

Oleh itu, Liew seharusnya dipanggil ke mahkamah untuk menjelaskan bagaimana dana yang dikaitkan dengan 1MDB, yang pernah diterimanya dari Najib dibelanjakan.

Berdasarkan laporan BERNAMA, pihak pendakwaan bersetuju wang sebanyak RM9,560.96 yang disimpan di dalam akaun semasa di sebuah bank dilucut hak kepada Kerajaan Malaysia dan pemohon akan membatalkan Perintah Penyitaan Harta Alih bertarikh 29 Jun 2018 terhadap akaun tersebut selepas wang tersebut diterima oleh Kerajaan Malaysia. Manakala, bakinya, berjumlah 500,000 akan dipulangkan kepada LDP.

Presiden LDP Chin Su Phin ketika ditemui pemberita selepas prosiding berkata beliau berpuas hati apabila wang RM500,000 telah dikembalikan kepada parti itu.

"Saya berasa gembira kerana Jabatan Peguam Negara menerima representasi daripada pihak kami. Wang RM500,000 itu tidak mempunyai kaitan dengan 1MDB," katanya.
- 18 Oktober 2019.

Rabu, 16 Oktober 2019

PH Tak Abai Hak Nelayan, Petani, Belia Dalam #Belanjawan2020 - Menjawab Abdul Muein Abadi.

ONG KIAN MING | Adakah Petani, Nelayan, Belia, Desa & Hartanah diabaikan dalam Belajawan 2020?

1. Saya sangat terkejut dengan analisis belanjawaan yang dibuat oleh seorang akademik di UKM bertajuk “Bajet 2020 Berita Buruk untuk Petani, Nelayan, Belia, Desa & Hartanah”. (https://www.facebook.com/muein.abadi/posts/10214767183202695).

Dalam kenyataan ini, pensyarah tersebut telah memetik beberapa peruntukkan daripada Anggaran Belanjawan secara terpilih (selective) untuk memberi gambaran bahawa peruntukkan untuk golongan tertentu termasuk petani dan nelayan telah dipotong di bawah Belanjawan 2020. 

Misalnya, butiran peruntukan industri padi dan beras ditunjukkan telah menurun daripada RM69.3 juta kepada RM66.2 juta.


2. Tetapi apa yang menghairankan ialah pensyarah ini langsung tidak menyentuh butiran perbelanjaan kepada petani dan nelayan yang menunjukkan kenaikan yang begitu ketara.

Misalnya, kenaikan insentif hasil tangkapan nelayan daripada RM98.5 juta ke RM121.2 juta, iaitu penambahan sebanyak 23% atau RM22.7juta tidak disebut.


3. Kenaikan subsidi harga padi sebanyak RM103.5 juta atau 20% daripada RM516.5 juta ke RM620 juta, kenaikan subsidi baja padi sebanyak RM162.5 juta atau 69.9% daripada RM232.5 juta ke RM395 juta, kenaikan insentif pengeluaran padi sebanyak RM178.5 juta atau 63.4% daripada RM281.5 juta ke RM460 juta juga langsung tidak disebut. Jumlah kenaikan subsidi dan insentif kepada petani padi adalah RM444.5 juta atau 43.1%.

4. Dalam ucapan belanjawan Menteri Kewangan, elaun sara hidup nelayan diumumkan akan naik daripada RM200 kepada RM250 sebulan pada tahun 2020 dengan peruntukkan sejumlah RM152 juta.


5. Keseluruhannya, peruntukkan kepada Kementerian Pertanian dan Industri Tani ditambah sebanyak RM500 juta daripada RM4.4 bilion ke RM4.9 bilion.

6. Pensyarah ini juga menyebut bahawa peruntukkan untuk Lembaga Perindustrian Kayu Malaysia (MITB) dan Lembaga Getah Malaysia (LGM) telah dihentikan tetapi anehnya, tambahan peruntukkan sebanyak RM5 juta kepada Lembaga Lada Malaysia (MPB) tidak disebut.

7. Lebih pentingnya, kenaikan insentif pengeluaran getah (IPG) daripada 0 ke RM100 juta tidak disebut langsung oleh pensyarah ini. Tambahan peruntukkan untuk pensijilan MSPO daripada RM8 juta ke RM20 juta yang tentu akan membantu pekebun sawit kecil (palm oil smallholders) juga tidak disebut.

8. Bagi Kementerian Belia dan Sukan, walaupun peruntukkan Majlis Sukan Negara (MSN) dan Institut Sukan Negara (ISN) telah dikurangkan... tetapi, peruntukkan ini di diganti dan ditambahkan untuk program baru seperti Program Belia dan Sukan (RM41.96 juta), Elaun Pelajar Institusi Latihan Kemahiran Belia (RM17.9 juta), Malaysia Future Leaders School (MFLS) sebanyak RM53.9 juta dan Program Latihan dan Pembangunan Sukan di bawah Majlis Sukan Negara sebanyak RM46 juta.

9. Pada masa yang sama, peruntukkan “one-off” sebanyak RM7.6 juta juga telah disediakan untuk Penyelenggaraan Kompleks dan Pusat Sukan Perbadanan Stadium Malaysia.

10. Pada keseluruhan, peruntukkan untuk Kementerian Belia dan Sukan telah bertambah sebanyak RM114 juta atau 11% daripada RM1.04 bilion kepada RM1.154 bilion.

11. Untuk Kementerian Perumahan dan Kerajaan Tempatan (KPKT), pensyarah tidak menyebut langsung bahawa peruntukkan Bomba dan Penyelamat telah bertambah sebanyak RM30 juta daripada RM844 juta kepada RM874 juta.

12. Juga tidak disebut langsung pengumuman dalam ucapan belanjawaan mengenai Elaun Khas Skim Perkhidmatan Bomba sebanyak Rm200 sebulan yang mendapat pertuntukkan sebanyak RM35 juta pada tahun 2020 dan akan memberi manfaat kepada 14,400 anggota bomba.

13. Untuk Kementerian Pembangunan Luar Bandar, walaupun peruntukkan untuk aktiviti Kemajuan Masyarakat (KEMAS) dikurangkan sebanyak RM5.4 juta tetapi... Peruntukkan bantuan makanan tambahan KEMAS telah bertambah sebanyak RM22 juta dan peruntukkan emolumen kakitangan KEMAS lantikan tetap telah bertambah sebanyak 32 juta.

14. Tulisan yang diwarwarkan sebagai “analisis” belanjawan yang dikongsi di laman Facebook pensyarah UKM ini jelas bertujuan untuk memberi gambaran yang tidak tepat tentang polisi dan dasar kerajaan dengan hanya menyebut fakta-fakta tertentu dalam anggaran belanjawan 2020.

15. Sebagai seorang bekas pensyarah di sebuah IPTS, saya memang menyokong kebebasan akademik (“academic freedom”) termasuk hak pensyarah untuk mengkritik dasar kerajaan. Tetapi jika mahu mengkritik dasar kerajaan, saya harap pensyarah-pensyarah kita boleh menunjukkan tahap kritikan ataupun ‘standard’ yang lebih tinggi. Saya mencadangkan supaya pensyarah ini mempertimbangkan seperti berikut:

(i) Membuat analisis tentang anggaran belanjawaan dengan cara yang lebih menyeluruh ataupun komprehensif dan tidak memetik peruntukkan secara selektif misalnya untuk memberi gambaran bahawa kerajaan telah memotong peruntukkan kepada nelayan ataupun petani.

(ii) Menilai keberkesanan (“effectiveness”) dasar kerajaan tertentu dan memberi cadangan bagaimana dasar ini boleh ditambah baik dengan peruntukkan yang lebih ataupun peruntukkan perlu dikurangkan oleh kerana kurang berkesan. Misalnya, patutkah peruntukkan untuk program PR1MA ditambah memandang prestasi PR1MA sebelum ini dari segi KPI untuk membina rumah mampu milik?

(iii) Menggunakan saluran yang sedia ada seperti forum umum dan perbahasan TV atau radio, untuk berdebat dan berdiskusi dengan pakar belanjawan yang lain di samping bertukar fikiran dan melebarkan ruang perbincangan

16. Jika pensyarah seperti Abdul Muein hanya mahu terus melontarkan tuduhan dan ‘analisa’ dalam laman Facebook sahaja dengan kaedah yang tidak professional, saya risau perbuatan ini akan menambah persepsi buruk terhadap kualiti pensyarah dan pendidikan tinggi di negara ini. Pensyarah juga harus mengelak daripada menggunakan status sebagai golongan akademik untuk agenda peribadi atau pihak tertentu terutamanya dalam hal-hal berkepentingan umum seperti belanjawan negara. - 16 Oktober 2019

Tak Benar Pegawai JAKIM Minta Rasuah 50,000, Laporan Asia Sentinel Fitnah.

KENYATAAN MEDIA | KETUA PENGARAH, JABATAN KEMAJUAN ISLAM MALAYSIA BERKENAAN KENYATAAN MURRAY HUNTER BEKAITAN TUDUHAN BERKAITAN MALAYSIA’S HALAL CRISIS.

JAKIM ingin merujuk kepada penulisan Murray Hunter dalam artikel bertajuk Malaysia Halal Crisis di laman sesawang Asia Sentinel bertarikh 10 Oktober 2019 berikutan tuduhan berlakunya isu intergriti dan kompetensi pegawai dalam proses Pensijilan Halal Malaysia yang juga turut TULAR di media sosial.
JAKIM komited untuk memastikan Pensijilan Halal Malaysia berjalan berlandaskan undang-undang dan mematuhi segala peraturan yang berkuatkuasa dan tidak akan sama sekali berkompromi dalam isu berkaitan integriti.

JAKIM menafikan pertuduhan yang dibuat oleh Murray Hunter berkaitan pegawai JAKIM meminta bayaran sebanyak RM50,000 bagi tujuan pendaftaran premis pemprosesan daging halal di Kuala Lumpur.

JAKIM mempunyai mekanisma kawalan dan mengamalkan sistem integriti yang tinggi dan telus bagi mengelakkan berlakunya amalan rasuah di kalangan pegawai dan kakitangannya.

Mekanisma ini termasuklah kerjasama yang rapat dengan Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) di samping penempatan pegawai SPRM secara sepenuh masa di bahagian yang berisiko tinggi berlakunya rasuah.

Oleh yang demikian, JAKIM menyeru semua pihak termasuk penulis untuk tampil mengemukakan bukti dengan penuh rasa tanggungjawab bagi diteliti dan bersedia mengambil tindakan yang sewajarnya berlandaskan undang-undang. 

Isu ini yang amat serius kerana ianya boleh menyebabkan reputasi Halal Malaysia tercemar dengan fitnah dan tuduhan yang tidak berasas.

Sekian.

DATUK MOHAMAD NORDIN IBRAHIM
KETUA PENGARAH
JABATAN KEMAJUAN ISLAM MALAYSIA

Bentuk Kerajaan Tanpa DAP & AMANAH, PH Nekad Tolak Cadangan Hishammuddin.

KENYATAAN MEDIA |  MAJLIS SETIAUSAHA PAKATAN HARAPAN

1. Majlis Setiausaha Pakatan Harapan menegaskan bahawa Pakatan Harapan berpegang teguh kepada Muafakat Pakatan Harapan yang telah dipersetuji bersama oleh Parti KeADILan Rakyat, Parti Pribumi Bersatu Malaysia, Parti Amanah Negara dan Parti Tindakan Demokratik, dan kekal bersatu dalam Kerajaan Pakatan Harapan yang juga merangkumi keanggotaan Parti Warisan Sabah dalam Kabinet.2. Majlis Setiausaha Pakatan Harapan menggesa ahli politik UMNO, Datuk Seri Hishammuddin Hussein dan rakan-rakan beliau menghentikan kempen mereka untuk cuba mengajukan ide kerajaan tanpa penyertaan DAP dan Parti Amanah Negara.

3. Hishammuddin dalam penulisan dan wawancara beliau memberi isyarat cenderung kembali kepada politik dan pentadbiran berasaskan kaum. Ini adalah politik usang yang bercanggah sama sekali dengan politik inklusif yang dipelopori Pakatan Harapan.


4. Pada musim belanjawan, apatah lagi Belanjawan 2020; wajar untuk kita diperingatkan tentang matlamat asal yang digariskan Tun Dr Mahathir Mohamad dalam ucapan pada tahun 1991 untuk; “Mewujudkan negara Malaysia bersatu yang mempunyai matlamat yang dikongsi bersama: Malaysia mesti menjadi sebuah negara yang aman, berintegrasi di peringkat wilayah dan kaum, hidup dalam keharmonian, bekerjasama sepenuhnya secara adil, dan terdiri daripada satu bangsa Malaysia yang mempunyai kesetiaan politik dan dedikasi kepada negara.”

5. Pada 7 Januari 2018, Muafakat Pakatan Harapan telah menggariskan beberapa perkara teras yang menjadi faktor pemersatu yang menghimpun parti-parti komponen dan juga rakyat Malaysia untuk menolak kerajaan Barisan Nasional yang berdiri di atas paksi politik perkauman, yang telah mengheret negara ke kancah kleptokrasi global yang mengaibkan.

6. Itulah asas kepada mandat yang telah diberikan oleh rakyat pada Pilihan Raya Umum ke-14; dan amanah itu tidak wajar dicagarkan demi kepentingan politik.

7. Sebarang cubaan 'nakal' untuk mengembalikan politik sedemikian setelah kita menggerak perubahan pada 9 Mei tahun lalu adalah langkah terkebelakang yang tidak akan dirakam hatta di nota kaki sejarah sekalipun. Bahkan ia memberi peluang kepada para kleptokrat dan kuncu-kuncu mereka untuk kembali bertakhta.

YB Dato’ Saifuddin Abdullah
Ketua Setiausaha Pakatan Harapan

YB Datuk Seri Saifuddin Nasution
Setiausaha Agung
Parti KeADILan Rakyat

YB Datuk Wira Haji Marzuki Yahya
Setiausaha Agung
Parti Pribumi Bersatu Malaysia


YB Datuk Wira Haji Anuar Tahir
Setiausaha Agung
Parti Amanah Negara

YB Anthony Loke Siew Fook
Setiausaha Organisasi Kebangsaan
Parti Tindakan Demokratik

Selasa, 15 Oktober 2019

PM Pertahankan SOSMA, Ezam Pertikaikan Tun Mahathir.

POLITIK | Perdana Menteri Malaysia, Tun Mahathir Mohamad diingatkan untuk tidak menjadikan Malaysia sebagai sebuah negara polis.


Peringatan itu disampaikan Ezam Mohd Nor dalam satu kenyataan terbuka di halaman Facebooknya semalam.

Ia dipercayai ada kaitan dengan kenyataan Tun Mahathir yang bersetuju dengan penggunaan SOSMA bagi menahan beberapa individu terkait dengan penyebaran fahaman LTTE di Malaysia.

Mahathir ketika menjawab pertanyaan wartawan semalam dipetik sebagai berkata bersetuju dengan penggunaan SOSMA bagi membendung kegiatan LTTE kerana ketika ini tiada undang-undang lain yang setaranya untuk mengawal keganasan. 

Berikut adalah kenyataan penuh Ezam;

Mahathir jangan ulangi perangai lama jadikan Malaysia Negara Polis.

( A Police State).

1. Tiada kompromi bagi sebarang bentuk keganasan dinegara ini.

2. Tiada kompromi juga bagi campurtangan politik dalam urusan keselamatan negara.

3. Kenyataan PM dalam isu tangkapan Polis atas nama keganasan LTTE mengundang banyak persoalan.

4. Kita mempunyai alasan untuk merasa bimbang terhadap kecenderungan Mahathir menggunakan isu keselamatan untuk kepentingan politik beliau.

5. Ianya kerana di awal era reformasi dahulu beliau mempunyai rekod jelas telah menjadikan Malaysia sebuah negara polis untuk kepentingan politik beliau.

6. Akhir-akhir ini semenjak seorang ahli kabinet beliau ditampilkan bukti kukuh melakukan seks songsang Mahathir terlalu banyak membuat kenyataan yang melibatkan urusan polis.

7. Dan sehingga ke hari ini Polis dilihat gagal bertindak profesional dalam kes itu.

8. Saya ulangi peringatan kepada PM. Jangan ulangi perangai lama. Jangan jadikan Malaysia Negara Polis sekali lagi.

Mohamad Ezam Mohd Nor
Tahanan ISA dan OSA 2001-2003.

Isnin, 14 Oktober 2019

Ini Senarai 100 Berita Baik Dalam #Belanjawan2020.

Muzzammil Ismail | 100 Berita Baik BELANJAWAN Buat Rakyat Malaysia

Saya ingin membidas kenyataan yang dibuat oleh seorang Pensyarah UKM berkenaan dakwaan prejudis terhadap belanjawan 2020. Di sini saya sertakan senarai berita baik tersebut.Jabatan Agama Islam (Pejabat Perdana Menteri):
1. RM1.3 bilion bagi Hal Ehwal Islam dalam pengurusan dan pembangunan Islam - RM100 juta berbanding Belanjawan 2019

2. RM10 juta diperuntukkan bagi inisiatif program promosi dan penerangan dasar ‘Rahmatan Lil Alamin’ dan ‘Maqasid Syariah’

3. RM100 kenaikan elaun guru KAFA

4. RM500 bantuan khas kepada Imam, Bilal, Noja dan Guru Takmir

5. Jawatankuasa Khas Kewangan Islam - merangka blueprint Ekonomi Islam dan inisiatif Outreach untuk meningkatkan kefahaman tentang Kewangan Islam

6. RM50 juta bagi institusi Tahfiz, RM25 juta bagi pondok dan RM25 juta bagi sekolah agama

7. RM10 juta kepada khidmat nasihat dan kesedaran Pembangunan Halal Industri Tempatan

Kementerian Belia & Sukan:

8. Peningkatan sebanyak 10.9% dari belanjawan 2019 iaitu dari RM1.04 bilion kepada RM1.20 bilion.

9. Belia: Pelanjutan Skim Perumahan Belia yang dikendalikan oleh BSN mulai 1 Januari 2020 sehingga 31 Disember 2021. Jaminan pinjaman sebanyak 10% oleh Cagamas untuk membolehkan pembiayaan penuh dan bantuan ansuran bulanan sebanyak RM200 sebulan untuk 2 tahun pertama terhad kepada 10 ribu unit rumah.

10. Belia: #GraduanKerja - insentif gaji RM500 sebulan kepada graduan dan RM300kepada majikan. RM6.5 billion untuk 350,000 peluang pekerjaan.

11. TVET: RM50 juta menerusi Perbadanan Tabung Pembangunan Kemahiran (PTPK)

12. TVET: RM20 juta bagi penyediaan geran disamping kolaborasi dengan industri

13. TVET: Tawaran melanjutkan ijazah bagi pelatih dari Kolej Vokasional daripada Rangkaian Universiti-Universiti Teknikal Malaysia (MTUN)

14. TVET: Elaun TVET dinaikkan RM100

15. TVET: RM30 juta untuk melatih lebih 3000 anak muda dari keluarga berpendapatan rendah

16. Sukan: RM179 juta bagi persediaan atlet untuk kejohanan antarabangsa seperti Olimpik Tokyo 2020, Sukan Sea Hanoi 2021 termasuk pembangunan atlet paralimpik negara

17. Sukan: RM299 juta bagi baik pulih dan naik taraf fasiliti sukan termasuklah kompleks Belia dan Sukan serta kompleks Sukan Komuniti seluruh negara

18. Sukan: Peningkatan 200% bagi Program Pembangunan Bola Sepak Negara (NFDP) dari RM15 juta pada 2019 kepada RM45 juta pada 2020. Ini adalah pengiktirafan Kerajaan dalam hasil positif program pembangunan ini.

19. Sukan: RM10 juta bagi pemerkasaan wanita dalam sukan.

20. Sukan: Peningkatan 100% bagi Sukan Elektronik (ESPORT) dari RM10 juta pada 2019 kepada RM20 juta pada 2020.

Kementerian Air, Tanah dan Sumber Asli:

21. Bagi mengurangkan kejadian banjir kilat, Kerajaan akan memperuntukkan RM443.9 juta untuk Rancangan Tebatan Banjir.

22. RM150 juta untuk menyelenggara pengurusan kolam takungan banjir sedia ada.

23. Bagi memulihara keaslian hutan dan biodiversiti semulajadi Malaysia, Kerajaan akan memperuntukkan RM48 juta bagi tujuan tersebut di mana RM10 juta akan dikhususkan kepada sektor swasta melalui geran padanan. Usaha ini termasuklah menyokong inisiatif Central Forest Spine dan Heart of Borneo selain memulihara hutan terosot.

24. Sejumlah RM20 juta disediakan untuk melantik renjer dari kalangan askar yang telah bersara dan masyarakat Orang Asli setempat bagi melindungi flora dan fauna kita dengan lebih baik.

Kementerian Dalam Negeri:
25. Bagi memastikan keselamatan negara terpelihara, peruntukan kepada Kementerian Dalam Negeri akan diperkukuhkan daripada RM15.6 bilion untuk 2019 kepada RM16.9 bilion untuk 2020.

26. RM250 juta bagi aktiviti membaiki dan selenggara kuarters PDRM

27. RM85 juta untuk CIQ, Tambak Johor dan Linkedua, 50 kaunter tambahan akan dibuka untuk penunggang motosikal serta kaunter imigresen.

28. RM50 juta bagi pemasangan 11,500 CCTV di pusat tahanan polis dan pintu masuk imigresen.

29. RM26 juta, kenaikan elaun RM2 sejam RELA mulai 1 Januari 2020.

30. RM20 juta bagi mengembangkan latihan kemahiran dan program banduan untuk memenuhi keperluan TVET kebangsaan.

31. RM15 juta untuk program RINTIS AADK bersama NGO dan komuniti tempatan.

Kementerian Kesihatan:


32. Kenaikan sebanyak 6.7% iaitu RM1.92 billion daripada RM28.7 billion pada 2019 kepada RM30.6 billion pada 2020.

33. RM1.6 bilion untuk membina hospital baharu dan menaik taraf serta membesarkan hospital sedia ada. Ini termasuk di Hospital Tengku Ampuan Rahimah Klang, Hospital Kampar, Hospital Labuan dan Pusat Kardiologi Hospital Queen Elizabeth II di Sabah.

34. Sebanyak RM319 juta untuk membina dan menaik taraf klinik kesihatan dan pergigian serta kemudahan kuarters. Untuk itu, klinik baharu akan dibina di Setiu, Sungai Petani dan Cameron Highlands serta Kudat dan Tawau di Sabah, dan Long San dan Sungai Simunjan di Sarawak.

35. Sejajar dengan prinsip budaya Memperbaiki, Mengganti dan Memulihkan (3R - Repair, Replace and Restore) sebanyak RM227 juta disediakan untuk menaik taraf peralatan perubatan, manakala RM95 juta untuk pengubahsuaian infrastruktur dan kemudahan perubatan seperti di Hospital Pontian.

36. Sebagai memenuhi salah satu janji manifesto Pakatan Harapan, peruntukan permulaan sebanyak RM60 juta akan disediakan untuk menyediakan vaksin pneumococcal kepada semua kanak-kanak.

37. Bagi memastikan perkhidmatan kecemasan dan trauma lebih responsif, RM59 juta akan diperuntukkan untuk menambah bilangan ambulans melalui kerjasama dengan perkhidmatan ambulans NGO.

38. Sejumlah RM31 juta diperuntukkan bagi menaik taraf dan menyelenggara perkhidmatan ICT, antara lain melaksanakan projek rintis bagi sistem Rekod Perubatan Elektronik (EMR) di hospital.

39. Sejajar dengan Matlamat Pembangunan Mampan untuk mencapai liputan kesihatan sejagat, sejumlah RM5 juta diperuntukkan bagi menyediakan perkhidmatan Klinik Bergerak untuk memudahkan penduduk di kawasan luar bandar terutamanya Orang Asli mendapatkan rawatan perubatan.

Kementerian Komunikasi dan Multimedia:

40. Pelan Gentian Optik dan Kesalinghubungan Negara (NFCP) melibatkan jumlah pelaburan sebanyak RM21.6 bilion melalui kerjasama awam swasta, sepanjang tempoh 5 tahun yang akan menyediakan liputan berkelajuan tinggi yang komprehensif dan jaringan digital yang berkualiti di seluruh negara termasuk kawasan luar bandar.

41. Geran Pembangunan Ekosistem 5G bernilai RM50 juta bagi menggalakkan pembangunan teknologi oleh syarikat Malaysia untuk menghadapi gelombang perubahan 5G di seluruh dunia, yang 100 kali lebih pantas berbanding 4G.

42. Peruntukkan RM25 juta untuk menyediakan dana geran padanan secara bidaan untuk menggalakkan lebih banyak projek perintis aplikasi digital bagi dron penghantar, kenderaan pandu sendiri, teknologi blockchain serta produk dan perkhidmatan lain yang memanfaatkan pelaburan dalam infrastruktur gentian optik dan 5G.

43. RM20 juta kepada Malaysia Digital Economy Corporation (MDEC) untuk memupuk jaguh tempatan dalam menghasilkan kandungan digital khususnya dalam bidang yang sedang berkembang pesat seperti e-Permainan, animasi dan seni digital.

44. Potongan cukai kepada sumbangan sektor swasta dalam aktiviti Tanggungjawab Sosial Digital (DSR) dalam meningkatkan keupayaan tenaga kerja masa hadapan dengan kemahiran digital untuk rakyat yang memerlukan.

45. RM10 juta akan disediakan kepada MDEC untuk melatih usahawan mikro-digital dan pakar teknologi bagi memanfaatkan e-Marketplaces dan platform media sosial.

Kementerian Perdagangan Dalam Negeri dan Hal Ehwal Pengguna:

46. Program Subsidi Petrol (PSP) bersasar merupakan sebahagian daripada janji Pakatan Harapan. Setiap rakyat yang memiliki tidak melebihi 2 kereta dan 2 motosikal yang layak, akan berhak menerima PSP untuk satu kenderaan sahaja.

47. Peruntukkan RM2.2 bilion bagi skim PSP yang akan memberi manfaat kepada kira-kira lapan juta pemandu.

48. Bagi penerima BSH (B40) yang layak, subsidi petrol yang diberikan untuk setiap penerima adalah sebanyak RM30 sebulan untuk pemilik kereta atau RM12 sebulan untuk pemilik motosikal. Subsidi ini akan diberi dalam bentuk pemindahan tunai dan akan dikreditkan terus ke akaun bank penerima setiap empat bulan.

49. Bagi semua pemandu lain yang layak dan bukan penerima BSH, mereka akan menerima Kad95 yang membolehkan mereka menikmati subsidi petrol 30 sen per liter terhad kepada 100 liter sebulan bagi kereta atau 40 liter sebulan bagi motosikal. Kad95 akan dilaksanakan secara berperingkat pada suku pertama 2020.

Kementerian Perumahan dan Kerajaan Tempatan:
50. Kerajaan akan memperuntukkan RM15 juta untuk inisiatif Bandar Selamat dan akan bekerjasama dengan Pihak Berkuasa Tempatan untuk menyediakan lampu jalan, kawasan parkir motosikal dengan ciri keselamatan dan pagar antipanjat serta program keselamatan lain.

51. Skim Pembiayaan Sewa untuk Memiliki (Rent To Own - RTO). Melalui skim ini, pembiayaan sebanyak RM10 bilion akan disediakan oleh institusi kewangan dengan sokongan Kerajaan melalui penyediaan jaminan sebanyak 30 peratus atau RM3 bilion.

52. Skim RTO ini adalah untuk pembelian rumah pertama bernilai sehingga RM500 ribu. Di bawah skim ini, pemohon akan menyewa rumah bagi tempoh sehingga lima tahun dan selepas setahun, diberi pilihan untuk membeli rumah kediaman berkenaan pada harga yang ditetapkan semasa perjanjian penyewaan ditandatangani.

53. Kerajaan juga akan memberi pengecualian duti setem sepenuhnya ke atas instrumen pindah milik di antara pemaju dan institusi kewangan, serta di antara institusi kewangan dan bakal pembeli.

54. RM100 juta untuk membaik pulih perumahan tersebut bagi memastikan perkhidmatan lif, pendawaian elektrik, paip pembetungan dan bumbung adalah selamat dan berada dalam keadaan baik.

55. Dana Rumah Mampu Milik bagi membantu pembeli rumah golongan berpendapatan rendah untuk membeli rumah pertama mereka, dengan nilai hartanah sehingga RM150 ribu pada kadar faedah konsesi sehingga 3.5 peratus.

Kementerian Pembangunan Luar Bandar


56. RM1 bilion untuk membina jalan raya luar bandar

57. RM326 juta bagi memperluaskan liputan infrastruktur asas di Sabah

58. RM224 juta bagi memperluaskan liputan infrastruktur asas di Sarawak

59. RM587 juta untuk Projek Bekalan Air Luar Bandar di Sabah dan Sarawak

60. RM470 juta untuk Projek Bekalan Air Luar Bandar di Sabah dan Sarawak

61. Pendidikan: RM1.3 bilion bagi institusi pendidikan di bawah MARA

62. Pendidikan: RM2 bilion biaya pinjaman 50,000 pelajar

63. RM500 juta untuk Projek Bekalan Eletrik Luar Bandar yang akan memanfaatkan 30,000 isi rumah.

Kementerian Pendidikan

64. Kenaikan belanjawan tahunan ke RM64.1 bilion dari RM60.2 bilion pada tahun 2019.

65. Peruntukan penyelenggaraan dan menaik taraf sekolah daripada RM652 juta seperti yang diumumkan dalam Belanjawan 2019 kepada RM735 juta pada tahun 2020 seperti berikut:

a. Sekolah Kebangsaan: RM300 juta

b. Sekolah Jenis Kebangsaan Cina (SJKC): RM50 juta

c. Sekolah Jenis Kebangsaan Tamil (SJKT): RM50 juta

d. Sekolah Berasrama Penuh: RM50 juta

e. Maktab Rendah Sains MARA: RM50 juta

f. Sekolah Agama Bantuan Kerajaan: RM50 juta

g. Sekolah Mubaligh: RM50 juta

h. Sekolah Tahfiz: RM50 juta

i. Sekolah Agama Rakyat dan Sekolah Agama

j. Persendirian: RM25 juta

k. Sekolah Pondok yang berdaftar: RM25 juta

l. Sekolah Menengah Jenis Kebangsaan: RM20 juta

m. Sekolah Menengah Persendirian Cina (SMPC): RM15 juta

66. RM783 juta bagi baik pulih sekolah daif terutamanya di Sabah dan Sarawak serta pembinaan sekolah baharu di Langkawi, Kulai, Hulu Langat, Putrajaya, Pasir Gudang, Tumpat, Marang dan Johor Bahru

67.RM23 juta bagi kemudahan mesra Orang Kurang Upaya (OKU) di Sekolah Kebangsaan

68. RM11 juta bagi menggalakkan lebih ramai pelajar ke bidang Sains, Teknologi, Kejuruteraan dan Matematik (STEM)

69. RM12 juta bantuan utiliti buat Sekolah Bantuan Kerajaan

Kementerian Pembangunan Wanita dan Kebajikan Masyarakat

70. Sebanyak RM500 Juta bagi Usahawan Wanita dalam Skim Jaminan Perniagaan (SPJJ)

71. Insentif galakan pengupayaan wanita 30-50 tahun sebanyak RM 500 sebulan dalam #WanitaKerja

72. 5 Pusat Latihan Berdikara Baru dengan peruntukan sebanyak RM20 juta termasuk inisiatif pelaksanan Program Down Syndrome dan TASKA OKU.

73. Peruntukan RM20 juta melalui i-Suri sekiranya surirumah cedera atau kehilangan upaya

74. Caruman 2% daripada suami kedalam akaun isteri

75. Pengecualian cukai pendapat sehingga 2023

76. Peruntukan RM80 juta bagi Institusi di bawah Jabatan Kebajikan Masyarakat (JKM)

77. RM 30 juta bagi meyediakan lebih banyak TASKA di hospital dan sekolah

78. Peningkatan tempoh cuti bersalin dari 60 ke 90 hari berkuatkuasa 2021

79. Peruntukan RM4.6 juta kepada Pusat Aktiviti Warga Emas (PAWE)

80. RM4.5 juta bagi manfaat 7,000 orang gelandangan melalui inisitif Anjung Singgah

81. RM575 juta bantuan sosioekonomi bagi manfaat kepada 137 ribu Warga Emas
Kementerian Wilayah Persekutuan

82. RM100 juta untuk baik pulih perumahan berstrata kos rendah termasuk PPR di Kuala Lumpur

83. RM1.6 billion peruntukan membina hospital baru dan menaik taraf serta membersarkan hospital sedia ada, termasuk Hospital Labuan

84. RM15 juta bagi Inisiatif Bandar Selamat (termasuk di Kuala Lumpur, Putrjaya dan Labuan)

Kementerian Pembangunan Usahawan

85. RM 20 juta untuk Skim Pembangunan Masyarakat India, Tekun Nasional kepada 1,300 Usahawan India

86. RM 1 billion untuk pembiayaan PKS Bumiputra melalui SJPP dan SME Bank

87. RM 455 juta dari darisegi akses kepada pembiayaan, penyediaan dan permis perniagaan dan latihan keusahawanan kepada usahawan bumiputra

88. RM75 juta untuk membina kapasiti PKS Bumiputa oleh SMECorp, merangkumi program meningkatkan pemasaran pembungkusan dan celik kewangan

89. Lebih RM3.6 billion kepada syarikat bumiputra melalui tender tahun 2019

90. Sekuranya 30% tender kementerian khusus kepada kontraktor bumiputra

91. RM1.3 billion projek kerajaan untuk kotraktor bumiputra sedia ada dan baru yang layak

92. RM 100 juta kepada MaGIC bagi menyokong pertumbuhan perusahaan sosial untuk membantu kesejahteraan sosioekonomi dalam projek pembinaan komuniti

93. RM10 juta untuk tumpuan pembangunan Industri Halal

Kementerian Pelancongan dan Kebudayaan

94. Pengecualian duti eksais 50% untuk kenderaan CKD

95. RM5 juta bagi inisiatif menyokong galeri seni visual dan penanjur seni

96. RM1.1 billion diperuntukan kepada MoTAC

97. RM 1 juta potongan cukai kepada syarikat yang menaja aktiviti kesenian, kebudayaan dan warisan

98. RM 100 juta untuk membina sistem kereta kabel baru ke Bukit Bendera

99. Pengecualian cukai pendapatan pengajur aktiviti kesenian, kebudayaan dan, pertandingan antarabangsa

100. Levi pelepasan untuk projek infrastruktur pelancongan

Ini bukti Belanjawan 2020 Kerajaan Pakatan Harapan adalah untuk semua dan tiada pengecualian.

Tuduh KUIS Kumpulan Pengganas, Pensyarah Kata Kit Siang Meracau.

KAMARUL YUSOFF | LIM KIT SIANG MERACAU: TUDUH ULAMA ISLAM DAN PAS PENGGANAS

Dalam kenyataan beliau hari ini, pemimpin DAP, Lim Kit Siang, membangkitkan mengenai laporan bahawa Arab Saudi, Mesir, Emiriah Arab Bersatu dan Bahrain memasukkan, PADA 2017, Kesatuan Ulama Islam Sedunia (KUIS) ke dalam kategori kumpulan pengganas.

Kata Lim Kit Siang, disebabkan seorang pemimpin parti pembangkang Malaysia adalah Naib Presiden KUIS, maka mana-mana kertas putih mengenai kumpulan pengganas yang akan dibentangkan di Parlimen mestilah bukan sekadar menyentuh LTTE tetapi juga KUIS.
Untuk makluman Lim Kit Siang yang seperti ketinggalan zaman, Presiden PAS, Datuk Seri Abdul Hadi Awang, bukan lagi Naib Presiden KUIS setelah tidak mempertahankan jawatan tersebut dalam Muktamar KUIS yang berlangsung di Turki pada 7 November 2018.
Yang turut hadir di dalam Muktamar KUIS ini adalah sekumpulan pemimpin tinggi AMANAH, termasuk Datuk Seri Ahmad Awang, Datuk Wira Abdul Ghani Shamsuddin, Dr Mohd Fauzi Zakaria, Mohd Fakhrulrazi Mohd Mokhtar dan Wan Subki Wan Salleh.

Datuk Seri Ahmad Awang dan Datuk Wira Abdul Ghani Shamsuddin malah turut bertanding untuk jawatan Ahli Jawatankuasa KUIS di dalam Muktamar KUIS bagi sesi 2018-2022 tetapi kalah bila mereka hanya mendapat tempat ke-43 dan tempat ke-65 sahaja dalam undian.

Menuduh KUIS yang dianggotai oleh ribuan ulama Islam ternama dunia sebagai kumpulan pengganas hanya kerana mahu memalitkan imej lawan DAP, iaitu PAS, dengan imej penyokong kumpulan pengganas, adalah satu tindakan yang amat bahaya sekali.

Apatah lagi bila KUIS tidak pernah dikategorikan sebagai kumpulan pengganas oleh badan berkuasa antarabangsa seperti INTERPOL, dan kerana Presiden KUIS sekarang, Syeikh Ahmad al-Raysuni, adalah kenalan rapat Presiden PKR, Datuk Seri Anwar Ibrahim.

Lebih penting lagi ialah bila KUIS turut didukungi oleh rakan DAP, AMANAH, sendiri, yang menyebabkan gelaran kumpulan pengganas kepada KUIS ini pasti sahaja akan memalitkan imej AMANAH dengan imej penyokong kumpulan pengganas juga.

Pemimpin AMANAH, Mohd Fakhrulrazi Mohd Mokhtar, menulis beliau cukup terkesan pada kupasan cukup mendalam Setiausaha KUIS, Syeikh Ali Mahyuddin QarrahDaghi, dalam ucap utama Muktamar KUIS berkaitan konsep Islam “Rahmatan lil ‘Alamin”.

Jika KUIS yang berpegang dengan konsep Islam “Rahmatan lil ‘Alamin” mahu dikategorikan sebagai kumpulan pengganas, apakah Lim Kit Siang maksudkan konsep Islam “Rahmatan lil ‘Alamin” yang diperjuangkan oleh AMANAH sekarang adalah konsep pengganas? - 14 Oktober 2019.

Jawab Berbelit Isu Foto Bersama Senthamizhan Seeman, Netizens Tunjukkan Kulasegaran Sumber Gambar.

SOSMED | Menteri Sumber Manusia, M.Kulasegaran menjadi sasaran kritikan di laman sosial kerana memberikan jawapan yang berbelit mengenai gambarnya bersama Senthamizhan Seeman, seorang pemimpin dari Tamil Nadu yang dikaitkan dengan fahaman LTTE.

Gambarnya bersama Senthamizhan Seeman disebarkan di laman sosial selepas beberapa pimpinan DAP termasuklah Kula, mempertikaikan penahanan dua ADUN DAP yang dikaitkan dengan penyebaran fahaman LTTE.

Kula misalnya beranggapan penahanan beberapa ahli DAP itu mungkin ada kaitan dengan PRK Tanjung Piai. Kenyataan Kula itu kemudiannya ditempelak netizens kerana beliau seolahnya lupa Pakatan Harapan adalah kerajaan negeri di Johor dan kerajaan pusat. 

Ketika ditanya mengenai penyebaran dan kesahihan gambarnya bersama Senthamizhan, Kula memberikan respon sebegini :

Berita Harian : "Jangan mudah percaya apa yang tersebar di dalam aplikasi WhatsApp dan internet".

Kula berkata beliau tidak boleh mengulas mengenai gambar yang tidak jelas sumber dan kesahihannya.

New Straits Times : "Saya dah mengambil (bergambar) banyak gambar. Apa yang boleh saya katakan? Jangan percaya apa yang tersebar di WhatsApp dan internet. Orang boleh membuat tuduhan. Mereka boleh cakap A, B, C, anda tak boleh menghentikan mereka.

Anda lihatkan, ada banyak tuduhan-tuduhan yang tular di internet. Adakah anda menyemak kesemuanya dan bertanya ianya betul atau tidak?

Tidak adil anda bertanya saya terlibat atau tidak hanya kerana seseorang yang anonymous membuat tuduhan (ke atas saya). Saya tak boleh saman orang tu. Saya tak kenal siapa dia.

Jika orang itu tampilkan dirinya dan mengaku saya Mr. A dan saya membuat tuduhan ini terhadap anda, dan itu baguslah. Ianya adil kerana saya boleh mempertikaikan (tuduhan itu).

Biarkanlah pihak polis menjalankan siasatan mereka," kata Kula dalam kenyataan itu. 

-------

Dalam kedua-dua kenyataan itu Kula dilihat seperti mengelak untuk menjawab mengenai kesahihan gambar tersebut. 

Berdasarkan semakan, gambar tular itu sebenarnya diambil dari Facebook Kulasegaran sendiri.

Gambar itu diambil pada 2 Mac 2018. Kula telah memuatkan sebanyak 10 gambar bersama Seeman di akaun Facebooknya sendiri dengan kenyataan;

"Saya di Chennai hari ini, untuk bertemu dengan beberapa kawan. Sekarang saya berada di pejabat utama Naam Tamilar Katchi di Chennai untuk berjumpa dengan Seeman. Dia terkenal sebagai penceramah yang bagus di Tamil Nadu.

Seeman pernah datang (Malaysia) pada 2013 dan bercakap di parlimen Ipoh Barat. Lebih kurang 3,000 hadirin (yang agak besar) mendengar ucapannya.

Terkini, dia dilarang meninggalkan India dan dinafikan hak passport antarabangsa.

Dia pernah bertanding di kerusi DUN pada pilihanraya terbaru di Tamil Nadu tetapi dia tak menang. Dia dan partinya semakin hari semakin dikenali dan saya menjangkakan dia akan menjadi Ketua Menteri Tamil Nadu satu hari nanti..," katanya dalam satu kenyataan.

Berikut adalah pautan di mana kenyataan itu dipetik : 

https://m.facebook.com/story.php?story_fbid=2044367248906706&id=363269177016530

Dan dibawah ini, antara respon netizens yang pernah mengulas post tersebut pada tahun lepas.


Seeman dipercayai telah menyebarkan kempen sokong DAP dalam pilihanraya ke 14 yang lalu.

Ini berdasarkan gambar Kula bersama Seeman dengan poster DAP dibelakang mereka.

Lihat sini :


Dalam perkembangan berkaitan, netizens dilihat semakin ramai mengecam Kula di atas post tersebut.

Terdapat tanggapan umum, simpatisan LTTE telah menunggang beberapa pimpinan India DAP selepas parti itu memenangi pilihanraya bagi menyebarkan fahamannya di Malaysia. 

Charles Santiago misalnya mempersoalkan apa keperluan menahan dua ADUN DAP atas isu LTTE yang telah pun terkubur sejak sedekad yang lalu.

Kenyataan Charles itu kemudiannya dikecam kerana pimpinan DAP pula dipersoalkan kenapa membawa masuk fahaman yang telah terkubur ke dalam program-program yang mengagungkan fahaman LTTE dan keganasan ke dalam negara ini, bagaikan mahu menghidupkan kembali apa yang telah mati. Apatah lagi menganjurkannya secara terbuka, dan kini membela pula fahaman tersebut atas nama bersimpati. 

Menurut pihak polis, terdapat aliran transaksi kewangan yang melibatkan jumlah besar, yang dipercayai bagi tujuan menyebarkan ajaran LTTE ke dalam negara ini, dan fahaman ini dilihat khususnya mensasarkan sokongan dari kaum tertentu.

Terdapat juga dakwaan rancangan keganasan di kedutaan Sri Lanka, Malaysia. Pihak polis juga mengesahkan pengintipan telah dilakukan secara terancang sejak November 2018 lagi.

Sesetengah netizens juga beranggapan, hasutan dari pimpinan Tamil Nadu yang menyokong LTTE mungkin dipercayai menyebarkan elemen rasisma dikalangan kaum tertentu yang mana sesetengahnya telah terhasut lalu membuat tuduhan yang melulu, misalnya seperti perlu masuk Islam untuk bekerja di sektor kerajaan atau saya hanya makan di kedai bangsa saya sahaja.  

Sebagai rekod, LTTE disahkan sebagai pengganas di 30 buah negara termasuklah Malaysia. LTTE disahkan antara kumpulan terroris yang ganas, antara lain turut dikecam mempergunakan sentimen simpati terhadap wanita dan kanak-kanak ketika menyebarkan fahamannya. 

Dalam perkembangan berkaitan, BBC News melaporkan pada 7 Oktober 4 warga Sri Lanka dilarang memasuki lapangan terbang Puton kerana terlibat dalam kumpulan teroris yang diharamkan, dipercayai merujuk kepada LTTE. - 14 Oktober 2019.

Ahad, 13 Oktober 2019

Najib Dakwa BN Dah Luluskan Elaun Bomba Sebelum Dibatalkan PH & Kini Uturn..

POLITIK | Bekas Perdana Menteri, Najib Razak mendakwa kerajaan terdahulu sebenarnya telah meluluskan Elaun Khas Bomba sebelum ianya dibatalkan oleh Pakatan Harapan sejurus mengambilalih pentadbiran negara pada Mei 2018.


"PH fikir Malaysia mudah lupa.

Elaun kritikal Bomba telah diumumkan lulus oleh BN pada 21 Mac 2018 sempena Hari Bomba tahun itu.

"Sempena Hari Bomba yang akan disambut pada 28 April ini, Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Razak meluluskan permohonan elaun khas bagi menghargai jasa anggota bomba yang banyak berkorban dalam memastikan keselamatan rakyat terjamin : 

https://www.bharian.com.my/berita/nasional/2018/03/402095/anggota-bomba-dapat-elaun-khas-rm200-sebulan

Lepas PRU14, PH batalkan elaun khas ini,"
katanya dalam satu kenyataan.

Najib juga mendakwa tindakan membatalkan elaun kepada anggota bomba itu juga membuatkan Agong terpaksa campurtangan pada Julai 2019 bagi mempertahankan pengorbanan anggota bomba yang bertungkus lumus menyelamatkan nyawa orang awam.

"Sehingga DYMM YDP perlu campur tangan pada bulan Julai 2019 untuk mengembalikan elaun khas Bomba.

Kertas cadangan elaun anggota bomba diserah kepada Agong :

https://www.freemalaysiatoday.com/category/bahasa/2019/07/26/kertas-cadangan-elaun-anggota-bomba-diserah-kepada-agong-kata-zuraida/

BN yang lulus,

PH yang batal,

YDP Agong yang tolong kembalikan,

PH pun kembalikan,

Lepas itu, PH tanya kenapa dulu BN tak lulus,"
katanya.
Najib juga berkata sekiranya BN masih mentadbir negara selepas PRU14, pihaknya berniat untuk menaikkan Elaun Khas Bomba.

"Jika BN masih mentadbir dan elaun Bomba lulus pada tahun 2018, besar kemungkinan elaun ini juga akan dinaikkan lagi untuk tahun 2020 untuk menghargai anggota Bomba akibat tragedi 6 ahli Bomba mati lemas pada bulan Okt 2018 serta tragedi kematian saudara Muhammad Adib," katanya lagi.

Sebagai rekod, pada pembentangan #Belanjawan2020, Menteri Kewangan, Lim Guan Eng mengumumkan pemberian Elaun Khas kepada anggota bomba bagi menghargai jasa dan pengorbanan anggota.

Hal tersebut kemudiannya dilaporkan secara berleluasa dimana media tempatan turut melaporkan pujian kepada Agong, dan ini memberikan gambaran seolahnya Agong berperanan besar dalam meluluskan elaun yang diminta sejak 2015 itu.

Dengan kenyataan terbaru dari Najib, selain mengkritik Pakatan Harapan yang kononnya uturn, Agong juga dipuji netizens kerana membela nasib bomba. - 13 Oktober 2019.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...