Telegram PH http://t.me/beritapolitikmalaysia

Laporan yang tersiar tidak semestinya mewakili pandangan pihak pentadbir halaman.

Sabtu, 21 Januari 2017

Hartanah Forest City Ada Pajakan 99 Tahun Kata Najib Tetapi Papan Tanda Ini Tampil Menjadi Saksi, Kantoikan Najib Kaw-Kaw Sekali Lagi.

Selepas dikritik teruk dalam isu Forest City, Najib Razak akhirnya tampil bersuara menjelaskan perkara sebenar disebalik isu Forest City yang menjadi kebimbangan masyarakat terutamanya yang membabitkan rakyat Johor.

Menurut Najib, tidak timbul isu jual negara atau mengadaikan kedaulatan negara kepada warga asing (China) kerana hartanah yang dijual di kawasan berkenaan terikat dengan perjanjian pajakan 99 tahun.  

“Bila kerajaan negeri Johor luluskan Forest City, bila tanah itu ditebus, reclaim land, kita jual kepada orang luar atas leasehold (pegangan pajak) untuk tempoh 99 tahun sahaja

“Bila mereka membeli rumah, rumah itu di atas tanah kita. Jadi di mana soal kedaulatan negara kita terkorban,” kata Najib semasa berucap merasmikan program “Jom Bantu Rakyat” di Desa Pandan pada semalam, seperti yang dipetik dalam portal Free Malaysia Today.


Walaubagaimanapun sejurus tersiarnya kenyataan Najib di portal-portal berita, papantanda yang enggan dikenali namanya tampil menjadi saksi di laman sosial bagi menjawab kenyataan Najib yang disifatkan ia sebagai penipu. 

Papantanda tersebut menafikan kenyataan Najib bahawanya penjualan hartanah di Forest City bukan semuanya terikat dengan perjanjian pajakan 99 tahun malahan ada di antaranya pegangan bebas, iaitu tidak terikat dengan perjanjian pajakan.Oleh kerana saksi sudah menampilkan diri bagi menjawab dakwaan Najib, Perdana Menteri Malaysia, kita berharap Najib, yang mengakui dia ialah seorang pendengar yang baik boleh berdebat dengan papan tanda tersebut secara live bagi membolehkan rakyat melihat siapakah sebenarnya yang menipu dan siapakah sebenarnya yang bercakap benar. Insya-Allah yang benar tetap akan menang. Diharapkan Najib bersetuju dengan cadangan ini.


Kah Kah Kah!

Jumaat, 20 Januari 2017

AJK Surau Al Ikhwan, Kubu Kuat PAS, Enggan Uruskan Jenazah Kerana Bukan Kariah - Mana Hilangnya Nilai Kemanusiaan Luah Sang Anak..

Kisah ini dikongsikan oleh Norman Shah menerusi Facebook. Berikut apa yang dikongsikan kepada netizens.

Oleh : Norman Shah


Di mana hilangnya budi bicara? Mereka enggan bantu kerana arwah bapa bukan ahli kariah disitu.. - Norman Shah


Lainkali kalau nak meninggal sila pastikan meninggal dalam waktu pejabat... - Norman ShahBercakap soal Islam, tapi Islam apa yang begini? Inila natijahnya apabila sentimen politik berlegar di surau dan masjid sehingga menjahanamkan masyarakat.. - Norman Shah


Statusnya itu turut disokong oleh pembaca-pembaca yang mengikuti kisah ini.Walaubagaimanapun, enggan membuat apa-apa kesimpulan, pihak kami berharap agar pihak yang tertuduh boleh tampil memberikan penjelasan. Ia adalah lebih baik jika kita memberikan peluang kepada kedua-dua pihak tampil menceritakan cerita dari sisi mereka sebelum melakukan apa-apa dakwaan.

Khamis, 19 Januari 2017

Kami Dilayan Bagaikan Pendatang Bila Melawat Ke Forest City, Nak Bergambar Pun Dilarang Warga Asing - Luahan Anak Johor.

Ini apa yang kami jumpa dilaman sosial. 

"Aku anak Johor. Selalu ke Forest City. Harga rumah memang mahal. 1 juta ke atas. Selalu bawa member. Pemandangan memang la cantik. Tapi sayang nak bergambar langsung tak dibenarkan. Terasa hinanya diri bila warga asing yang melarang.." - Anak Johor.


Dan apabila kami scroll di ruangan komen, kami jumpa ini.

"Walaupun kebenaran memang pahit, ya 100% benar kenyataan itu" - Naqim.


"Memang ramai warga China yang beli. Setiap minggu ada je yang datang tengok by bas" - Terumbu Karang, Hafiz Awang."Aku setuju sebab aku pun pernah kena, tapi aku tak berdiam diri, aku balas balik kata-kata pak guard warga asing tu" - Al Grasso Zeed.Dalam pada itu, kami juga ternampak sebaran Lina Ina.Menurut individu yang berkongsikan gambar tersebut di laman sosial, di Forest City, pembeli boleh melakukan urusniaga jual-beli dengan menggunakan matawang Yuan (China). Mungkin kerana terdapat ramai pelancong dan pekerja dari China di sana agaknya yang membuatkan matawang tersebut diterima secara meluas di kawasan Forest City. 

Namun ada juga pihak yang menafikan sebaran gambar tersebut. Menurut pihak yang menafikan, Forest City masih lagi dalam frasa pembangunan. Belum disiapkan lagi sepenuhnya mana mungkin wujudnya kedai yang telah beroperasi. Oleh itu, haruslah netizens menghentikan sebaran gambar-gambar yang mendorong ke arah fitnah.

Mana satu yang betul agaknya?

Kita tunggu jawapan dari orang-orang Johor sendiri.

Rabu, 18 Januari 2017

Disebalik Kebanggaan Najib 20 Ribu Penduduk Kedah Datang Sambut - Rupa-Rupanya Mereka Dipaksa Hadir, Kesian..

Yeay, 20 ribu datang sambut kami di Kedah tau! Kedah bukan kubu kuat Mahathir lagi.


4 jam lepas. Najib dan keceriaannya. Jelas terpapar melalui gambar yang disebarkan olehnya. Ramai yang hadir ke program Najib bermaksud ramai yang sokong Najib. Ini kau kata BN nak tumbang? Mimpi sahaja la! BN kuat bukan hanya di kubu sendiri bahkan di kubu Mahathir juga tau. Buktinya? 20 ribu datang kepada Najib. Kau, ada?

Tetapi.. disebalik kehadiran yang ramai itu rupa-rupanya tersembunyi sebuah pakatan sulit..


Apa dia? Kelas dibatalkan dan pelajar diwajibkan hadir?


Oh, ada gula-gula lagi.


Eh, dia pun jadi mangsa juga.


Please la Najib. Permainan kamu, mereka-mereka yang menjadi mangsa 'dah nampak'.

Kah Kah Kah

Okay, okay, memang benar di antara 20 ribu yang hadir (20 ribu ke?) sudah pasti terselit juga mereka-mereka yang sokong kepimpinan Najib Razak. Tidak dinafikan.

Namun, di kalangan yang hadir juga ada di antaranya telah dipaksa untuk memeriahkan program. 

Kan tak baik begitu. Sampai diwajibkan hadir. Alahai. Program pun bertaraf biasa-biasa sahaja. Kalau ku jadi Najib. Aku buat lawatan sport-check. Turun padang jelajah Kedah dan tengok cara pentadbiran Bashah, ngam ke tak ngam. Dengar masalah rakyat direct. Rakyat pasti sayangi aku sebab aku turun padang tanpa protokol dan paling penting bukan buat program himpun-himpun bagai neh. Kenapa la Najib tak seperti itu. Aku pun tidaklah tahu.

Kah Kah Kah!

Selasa, 17 Januari 2017

Inilah Gambar-Gambar Rumah Presiden Filipina Rodrigo Duterte - Najib Patut Belajar Cara Hidup Serdahana.

Rasanya semua orang kenal kot Presiden Filipina yang terbaru iaitu Rodrigo Duterte. Duterte mula dikenali rakyat di negara ini berikutan keputusan berani matinya menghapuskan penyalahgunaan dadah yang melibatkan rakyat Filipina.

Bagi menghapuskan masalah dadah di negara itu ;

1. Duterte telah memberikan amaran kepada semua penagih dadah, ditembak mati di jalanan atau bersedia ke penjara untuk proses perundangan.

2. Semua pengedar dadah diburu habis-habisan tanpa kompromi.

3. Rakyat yang mengetahui jika ada mana-mana individu yang terbabit dengan dadah, boleh mengambil tindakan sendiri.

Tindakan Duterte itu turut mendapat kecaman antarabangsa dalam dan luar negara terutamanya oleh NGO pro kemanusiaan namun majoriti rakyat Filipina dibelakang presiden itu. Hasil tinjauan yang dijalankan lebih dari 90% rakyat Filipina bersetuju dengan cara presiden menanggani masalah dadah di negara tersebut.

Baru-baru ini Presiden Filipina juga telah melawat ke Malaysia. Duterte dan Najib sempat menyanyi bersama-sama dalam satu pertemuan santai yang melibatkan pegawai tertinggi dari kedua-dua negara itu.

Namun respon yang diterima dari rakyat oleh kedua-dua pemimpin itu berbeza. Duterte telah dipuji melambung oleh rakyat di negaranya manakala Najib menerima kritikan dan penghinaan di laman sosial.

Baca : Najib Dihina, Duterte Dipuji - Inilah Respon Rakyat Dua Negara.

Baru-baru ini Perdana Menteri Jepun, Shinzo Abe telah melakukan lawatan ke Filipina. Dan Perdana Menteri Jepun telah melawat ke rumah yang didiami oleh Presiden Filipina bagi satu sesi santai, bersarapan bersama-sama.

Dan inila rumah yang diduduki oleh Presiden Filipina itu.


Rumah dua tingkat dengan hiasan dalaman yang biasa-biasa sahaja. Perabot pun tidakla semewah mana. Inila antara yang menjadi faktor kenapa Duterte disokong oleh rakyat di negaranya. Gaya hidup serdahana yang ditunjukkan oleh presiden tersebut disenangi oleh rakyat jelata.

Sudah tentu kita tertanya-tanya. Tidakkah Duterte merasa takut tinggal di kediaman yang biasa-biasa berbanding jawatan besar yang dipegangnya?

Kesimpulan yang boleh kami fikirkan ialah, jika anda pemimpin yang baik tinggal di kampung tanpa ada pengawal peribadi pun anda tetap merasa selamat kerana disayangi rakyat maka rakyat akan melindungi anda, tidak akan biarkan musuh membunuh anda. 

Namun jika anda seorang pemimpin yang jahat, tinggal di banglo atau kediaman rasmi sebesar Putrajaya sekalipun dikelilingi oleh ratusan pengawal keselamatan sehingga takut nak menggunakan penerbangan biasa untuk pergi bercuti atas alasan ancaman keselamatan, pemimpin itu tetap tidak akan merasa selamat kerana dibenci rakyat jelata.

Satu pengajaran yang Najib patut belajar untuk disayangi rakyat ialah belajar hidup berserdahana dengan pembuktian tindakan bukan sekadar kata-kata yang kita semua tahu setakat omongan palsu. Sekian.

Kredit gambar : Christopter Go / Pembantu Duterte.

Surat Terbuka Untuk KJ : Elaun IKBN Tak Masuk Lagi Sebab Kerajaan Tiada Duit - Apa Sudah Jadi?

Ke hadapan YB Khairy Jamaluddin. (Kerana IKBN dibawah seliaan KBS)

Elaun IKBN Belum Masuk, Kerana Kerajaan Tiada Wang, Pelajar Menjadi Mangsa.

Assalamualaikum tuan.... Saya baharu sahaja telefon IKBN Hulu Langat berkaitan elaun bulan Disember yang belum keluar untuk pelajar. Saya bercakap dengan Encik Hazwan Bahagian Kewangan. Saya dimaklumkan elaun pelajar untuk Disember tidak masuk lagi kerana kerajaan tiada peruntukkan, tunggu bulan April baru kemungkinan elaun kembali ada. Sehubungan itu saya berharap tuan dapat suarakan hal ini supaya ada feedback dari Kementerian Belia Dan Sukan. Bayangkan pelajar yang membuat latihan industri duduk rumah sewa, macam mana nak hidup? Begitu juga pelajar yang tinggal di asrama dan ibu bapanya jauh di negeri lain, bagaimana mereka nak beli peralatan peribadi? Lebih menyedihkan pelatih baru seluruh negara untuk IKBN juga tidak diambil pada tahun ini kerana kerajaan tiada peruntukkan. Apa yang menghairankan kerajaan kata ekonomi mampan, habis ke mana duit peruntukkan pelajar pergi? Sehubungan itu saya berharap tuan dapat menghebahkan permasalahan ini dan mendapat feedback dari khairy jamaluddin sendiri Terima kasih tuan.

Oleh : Pelajar IKBN yang tersepit dikala ekonomi negara yang tidak menentu, Najib bercuti bersama keluarga menggunakan pesawat kerajaan atas nama berhak ke atasnya.

Isnin, 16 Januari 2017

Larangan Kapchai & Rakyat Mesti Fikir Cara Tambah Pendapatan, Jangan Harapkan Kerajaan - Cadangan KuNan & Najib Menghina Rakyat.

Bab i : Fikir cara tambah pendapatan, jangan malas rakyat Malaysia - Najib.

Sebelum ini Najib menyeru rakyat Malaysia agar fikirkan cara untuk menambahkan pendapatan berbanding bergantung kepada kerajaan semata-mata dengan cara mengawal pasaran.

Fikir Cara Tambah Pendapatan
Fikir Cara Tambah Pendapatan

Kenyataan Najib yang dipetik dari BERNAMA.

1. "Walaupun kerajaan telah memberikan subsidi dan melaksanakan penurunan harga barang keperluan asas, namun apa yang lebih penting adalah meningkatkan pendapatan kerana taraf hidup yang lebih baik terjamin buat jangka masa panjang".

Subsidi Hapus

Kerajaan telah memberikan subsidi = ialah satu statement yang membohongi diri dan rakyat Malaysia. Sejak Najib mentadbir negara, pelbagai jenis subsidi bukan sahaja tidak bertambah malahan dikurangkan pula. Ini adalah fakta! Mungkin maksud Najib pemberian subsidi kepada 2 ekor panda yang tak berguna di Zoo Negara tu kot. 

Sorry panda aku bukan anti korang tapi aku meluat pada kerajaan. Hapuskan subsidi = sebab takde duit, tapi bela panda, boleh? Panda lagi penting dari orang eh?

Penurunan harga keperluan barangan asas = juga adalah suatu pembohongan yang terang-terangan. Hakikatnya barang keperluan asas semakin mahal. Bahkan sejak GST dilaksanakan harganya semakin naik. Awal tahun baru kita menyaksikan kenaikan barangan seperti petrol, tambang bas sekolah, barangan keperluan sekolah di samping penghapusan akta pencatutan yang akan mendorong peniaga menaikkan harga barangan jualan mereka.

Barang Naik

2. "Bak kata peribahasa Melayu, yang bulat tak akan datang bergolek, yang pipih, tak akan datang melayang. Maksudnya, jika kita inginkan sesuatu, kita kenalah berusaha kerana rezeki tidak datang bergolek".


Point Najib - Jika kita inginkan sesuatu kita kenalah berusaha kerana rezeki tidak datang bergolek = rakyat perlu berusaha mencari kaedah terbaik tambah pendapatan bukan lagi berharap kepada kerajaan untuk mengawal pasaran semata-mata.

Ya, tambah pendapatan - suatu cadangan yang bagus jika ia semudah yang dilafazkan. Hakikatnya untuk tambah pendapatan sekalipun, kena berbalik kepada situasi satu-satu individu/keluarga.

Jika dia boleh tambah pendapatan maka dia tambah pendapatan tetapi tak semuanya mampu tambah pendapatan hanya kerana mereka mahu menambah pendapatan.

Gaya percakapan Najib seolah-olah membayangkan rakyat malas berusaha dan hanya tahu komplen sahaja tentang kenaikan kos sara hidup disamping mengharap pada subsidi dan ehsan kerajaan.

Sebenarnya, Najib dan menteri-menteri Malaysia la yang mengharap pada ehsan rakyat jelata kerana segala jenis kemudahan, elaun dan wang gaji anda semua datangnya dari titik peluh rakyat marhaen dan warga asing yang bekerja tak henti-henti di negara ini. Ringkasnya Najib dan menteri-menteri Malaysia ialah penerima 'subsidi' terbesar di negara ini.


Kos Jet Mewah Kerajaan

Semua lawatan rasmi pemimpin negara ditanggung rakyat jelata. Semua keperluan berkaitan lawatan rasmi pun rakyat bayar. Semua kemudahan yang diperlukan menteri dibayar rakyat. Walaupun sudah ada gaji pokok, apabila datang ke parlimen dibayar elaun lagi. Bercuti ke luar negara pun rakyat yang bayar atas alasan ianya adalah hak seorang Perdana Menteri. Ya, PM ada hak yang termaktub dalam perlembagaan sampai sorokkan data penerbangan, eh? Anda ada hak = dalam masa yang sama anda berasa takut dengan hak tersebut?


Najib Bercuti Guna Wang Rakyat
Sebelum itu bukan kemain gah suruh sektor awam berjimat.


11 Langkah Penjimatan

Tapi Najib bercuti bawa keluarga - hal peribadi; tak berjimat pula? Kepimpinan melalui tauladan? Takde duit sampai terpaksa potong peruntukan untuk kesihatan dan pendidikan dan masih tak malu gunakan wang rakyat untuk bercuti atas nama hak? Najib, seriyus? Dan dengan bangga-bangga suruh rakyat tambah pendapatan, eh? Prestasi kerja Najib dari dulu lagi masih di tahap yang sama (atau semakin merudum) walaupun demikian Najib tetap ditambah gajinya apabila usul gaji wakil rakyat dinaikkan lulus pada tahun 2015.

Rakyat bergelut dengan kenaikan kos sara hidup kerana faktor cara Najib memerintah. Dulu suruh bayar GST sebab nak bantu rakyat. Selepas bayar GST, sampai ada menteri cadang ibu bapa keluar wang untuk selenggara sekolah. Seriyus? Dan duit GST goes to... ?

Ringkasnya rakyat perlu tambah pendapatan sebab cara Najib memerintah negara. Jika pemimpin itu bagus, rakyat pasti boleh hidup walau dengan satu kerja. Kesusahan rakyat pada masa kini adalah cerminan kepada corak pemerintahan Najib, masih tak faham? Belajar tinggi sampai ke luar negara, kan?

---------------------

Bab ii : Selepas pengemis, kita haramkan kapchai kerana pencemaran dan mereka suka meragut - KuNan

Kenapa tak haramkan menteri? Kerana menteri suka memperbodohkan rakyat dengan polisi bangang, kan?

Alasan KuNan ;

1. Motosikal berkapasiti enjin kecil atau 'kapcai' mungkin dilarang memasuki Kuala Lumpur sebagai langkah mengurangkan kadar pelepasan karbon.

Tetapi Aziz Kaprawi berkata, kenderaan seperti bas dan lori lebih banyak menghasilkan karbon berbanding kapchai. Jadi, mungkin KuNan patut haramkan bas dan lori masuk ke dalam bandar pula. Eh tak boleh. Lori = kapitalis = geng kerajaan. Bas = GLC = kerajaan punya. Kita tak patut serang kepentingan kerajaan. Kapchai - rakyat biasa - jadi kita boleh korbankan kumpulan ini, betul?

2. "Namun kajian mendapati kebanyakan orang masih memerlukannya kerana mereka daripada golongan berpendapatan rendah."Apabila tambang pengangkutan awam sedia ada lebih murah, kita akan kaji kemungkinan untuk tidak membenarkan motosikal 'kapcai' memasuki pusat bandar," -  KuNan
KuNan sahkan kebanyakkan rakyat di Malaysia = dari golongan berpendapatan rendah. Laa.. kalau ikut modal team cyber UMNO, mereka kata rakyat Malaysia kaya-kaya belaka sebab tudung harga rm800 habis dijual dalam masa lima minit aje tau!
KuNan juga sahkan kos tambang pengangkutan awam di Malaysia tidaklah lebih murah berbanding menggunakan motor untuk ke tempat kerja, so point aku ialah jika selepas ini kerajaan berkempen tentang pendapatan rakyat Malaysia & tambang pengangkutan awam antara yang termurah di Asia, kita boleh tunjukkan statement KuNan. Termurah antara di Asia ke Asia Tenggara ke tak penting bilamana kebanyakkan rakyat di Malaysia ialah dari golongan berpendapatan rendah dan tidak mampu menaiki tambang pengangkutan awam yang dikatakan murah itu.

Satu lagi alasan KuNan ialah;

3. Kapchai sering digunakan oleh peragut bandar - KuNan
Aha. Nak bendung kegiatan meragut - haramkan kapchai di bandar. Nak banteras penyelewengan - hapuskan subsidi. Nak bersihkan bandar dari sampah - halau pengemis. Cadangan sapa yang bengap sangat neh, eh?
Peragut selalu dikaitkan dengan kes dadah, betul?
Jadi, untuk selesaikan masalah ini berbalik kepada punca masalah. Punca masalah; dadah - ketagihan - langkah pengawalan, bendung dan cegah, kan?
Apa kata KuNan cari satu solusi terbaik untuk hapuskan masalah dadah yang semakin membarah di kalangan masyarakat terutamanya anak muda melayu, boleh?
Jangan salahkan kapchai dalam isu meragut. Yang meragut adalah individu bukannya motor. Kalau dah haramkan kapchai macamla peragut tak boleh fikir cara lain nak meragut. Bodoh punya idea. Dan rakyat membayar menteri bodoh ini tiap-tiap bulan. Dan beginila wang titik peluh kita dibazirkan. Jahanam.

Ya, Kami Tidak Boleh Ambil Tindakan Dalam Skandal Rasuah JANS Kata SPRM.

Episode satu disini.

Sebelum ini tersebarnya satu surat rasmi dari SPRM berhubung hasil siasatan tentang skandal rasuah di JANS. Surat dari SPRM itu merupakan jawapan ke atas surat yang diberikan oleh Pemuda Amanah Sabah yang menuntut penjelasan lanjut berhubung siasatan SPRM ke atas pegawai-pegawai tertinggi di JANS. 

Dalam surat itu menjelaskan bahawanya SPRM tidak akan mengambil apa-apa tindakan lanjut disebabkan ;

1. Tiada unsur rasuah 
2. Tiada maklumat lanjut (bukti baru)

Sungguh pun ada yang mempertikaikan kesahihan penyebaran surat berkenaan namun jawapan dari Facebook SPRM mengesahkan ketulenan surat tersebut.


Sumber : Milosuam.   

Berikut pula adalah sidang media dari Pemuda Pakatan Harapan berhubung skandal berkenaan.


MASYARAKAT SABAH KECEWA RESPON SPRM ISU SKANDAL RASUAH JABATAN AIR NEGERI SABAH 

15 Januari 2017 

1. Pada 23 Disember 2016 lalu, Pemuda Pakatan Harapan negeri Sabah telah mengunjungi Pejabat Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) cawangan Sabah bertujuan menyerahkan surat permohonan jawapan bertulis daripada pihak Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) berkenaan siasatan kes skandal rasuah Jabatan Air Negeri Sabah. 

2. Pegawai SPRM telah menerima surat tersebut. Menurutnya, kes rasuah itu dikendalikan oleh ibupejabat SPRM di Putrajaya ekoran status kes siasatannya yang berprofil tinggi. Walau bagaimanapun, permohonan kami akan disampaikan kepada ibupejabat SPRM. 

3. Pada 27 Disember 2016, kami telah menerima SMS daripada SPRM yang menyatakan aduan kami telah diterima dan akan diberikan jawapan dalam tempoh 7 hari waktu bekerja. 

4. Namun, pada 12 Januari 2016, kami telah menerima sepucuk surat daripada SPRM mengenai jawapan isu Skandal Rasuah Air Negeri Sabah (RUJ: SPRM/CPM 20/38/01.30 Jld.46(58)) bertarikh 29 Disember 2016. Untuk rekod, 29 Disember juga adalah tarikh perbicaraan tiga(3) orang yang terlibat skandal rasuah ini di Mahkamah Kota Kinabalu. 

5. Dalam surat tersebut, SPRM menegaskan bahawa kes berkenaan tidak diambil tindakan lanjut atas alasan ianya tidak berunsur rasuah dan diluar bidang kuasa SPRM serta menegaskan tiada tindakan lanjut akan diambil. 

6. Sejujurnya kami kecewa dengan jawapan yang diberikan oleh pihak SPRM dalam isu ini. Namun, bukanlah sesuatu yang memeranjatkan kerana setelah diikuti perbicaraan mahkamah pada tarikh yang sama dengan surat tadi, ketiga-tiga koruptor itu langsung tidak disabitkan dengan rasuah dan korupsi, sebaliknya kesalahan penggubah wang haram. 

7. Kami juga yakin, masyarakat Sabah seluruhnya berasa kecewa apabila jawapan SPRM ini seolah-olah menggambarkan tidak berlaku sebarang skandal rasuah. 

8. Justeru itu, kami mengambil pendirian mendesak SPRM mendedahkan kertas siasatan kepada umum untuk penilaian orang ramai. SPRM juga boleh menyediakan ruangan khusus di portal SPRM bagi memberi peluang kepada orang ramai mendapatkan akses maklumat kertas siasatan tersebut. 

9. Selain itu, selepas ini kami akan membawa perkara ini kepada Yang di Pertuan Agong bagi menggesa penubuhan satu Suruhanjaya Siasatan di Raja khusus bagi menyiasat isu skandal air negeri Sabah. 

10. Pada hemat kami, isu skandal air negeri Sabah bukanlah isu picisan kerana masalah air ini telah menyebabakan ribuan rakyat Sabah hidup dalam kesengsaraan. Justeru, tiada pihak yang boleh dibiarkan terlepas daripada siasatan ini samada Orang Besar seperti yang didakwa SPRM mahupun marhaen seluruhnya. 

Khairuddin Daud 
Ketua Pemuda Parti Amanah Negara-Negeri Sabah (AMANAH Sabah) 

Mohammad Razeef Rakimin 
Setiausaha Pengelola Angkatan Muda KeADILan Sabah

Henry Shim 
DAPSY negeri Sabah

Ketua Cabang PKR Sound Brotherhood Lando & Kenapa Aksinya Ini Sebenarnya Memalukan Parti Dan Dirinya.

Rasanya ramai dikalangan kita yang sedar kewujudan team Brotherhood yang diasaskan oleh Brother Lando. Brotherhood ialah satu kumpulan yang terdiri dari kalangan rakyat Malaysia yang cintakan 'jalanraya yang selamat dan sihat' untuk semua pemilik kenderaan di Malaysia.

Mereka ini seringkali memperjuangkan masalah berkaitan keselamatan jalanraya yang mana ada di antara masalah-masalah berkenaan mendatangkan risiko bahaya ke atas nyawa pengguna jalanraya terutamanya penunggang motorsikal. 

Bahkan bukan lagi rahsia ramai penunggang-penunggang motorsikal di negara ini seringkali kemalangan dan maut juga apabila terlanggar lubang di atas jalanraya yang mana ianya tidak diselanggara dengan baik oleh beberapa agensi kerajaan yang mempunyai kuasa.

Atas kesedaran ini, demi menjaga kepentingan nyawa pengguna jalanraya dan mempertahankan hak rakyat, maka team Brotherhood pun mulai wujud dan berkembang di beberapa buah negeri. 

Bermula dengan kritikan dan kecaman, dan apabila proses itu tidak menunjukkan apa-apa perubahan, mereka bergerak lebih berani dengan menampal jalan-jalan yang berlubang. Bahkan pernah berjumpa dengan beberapa pihak yang berkuasa juga bagi menyampaikan masalah meskipun hasil-hasil pertemuan tersebut kebanyakkannya sia-sia dan membuang masa sahaja.

Dan kini team Brotherhood pula yang mengajar agensi seperti JKR untuk menampal jalanraya dengan betul. Ianya agak memalukan sebenarnya bagi agensi kerajaan apabila orang awam tampil mengeluarkan wang poket sendiri untuk membaiki jalan. 

Tidak hanya mereka keluarkan wang, tenaga bahkan kemahiran mereka membaiki jalanraya pun jauh lebih bagus dari pihak-pihak yang dilantik. Apa sudah jadi? Makan gaji buta? Rakyat bayar cukai untuk menggaji kakitangan kerajaan, buatla kerja betul-betul. Takan nak tunggu sedara kau sendiri mampos kot baru nak bertindak?

Apa yang menariknya team brotherhood ini benar-benar focus bersepadu tentang masalah jalanraya di Malaysia tanpa pilih parti! Asalkan ada sahaja jalan berlubang yang menimbulkan masalah kepada pengguna, pasti isu itu akan dilawan habis-habisan.

Pernah suatu ketika dahulu, jalan rosak di hadapan rumah Azmin pun team Brotherhood yang tampalkan. Selepas aduan tidak dilayan, maka mereka ambil inisiatif membaiki jalanraya itu sendiri. Di saat Azmin mencari nyamuk Aedes di dalam bas ekpress bertutup tingkap dan mempunyai aircond, team Brotherhood dah bertindak selesaikan masalah jalan berlubang di hadapan rumah Azmin tau!

Dan mungkin kerana bengang pemimpin kesayangan diperli, lalu komen ini hadir 'rumah mesej' brother Lando.

"Assalammualaikum bro, lue tak payah nak kutuk MB kesayangan rakyat Selangor, sekali aku spanarkan baru tahu" - Ketua Cabang PKR


Seram. Dia ada spanar tau. Takut.

Dan kawan kita neh bukanlah orang biasa-biasa pula tu!

Ketua Cabang PKR!

 

Satu dua status kritik Azmin Ali dipedulikan sedangkan punyalah beratus-ratus status brotherhood bukan setakat kutuk bahkan siap memaki direct pemimpin-pemimpin BN lagi. Naik serang ke pejabat dan berhadapan dengan DBKL je pun dah beberapa kali! Ketua cabang baru LIKE page ke? Sesat jalan bertanya, janganla main sondol aje.

Mesej dari Zaki ini dikongsikan oleh brother Lando di fb dan sememangnya pemikiran dia neh teruk. Tak cerdik langsung!

Menegur Azmin Ali - tanggungjawab rakyat memberikan aduan jika ternampak masalah sebagai check and balance kepada pentadbiran sedia ada. 

Kerana kita manusia dan manusia tidak maksum. Pemimpin juga manusia dan pemimpin juga tidak maksum. Rakyat yang membayar gaji wakil rakyat perlu bertanggungjawab hingga ke penghabisan. Tidak hanya anda perlu mengundi bahkan perlu juga memerhatikan pergerakan wakil rakyat/pemimpin samada mereka benar-benar bekerja ataupun makan gaji buta. Rakyat tak boleh buat kerja separuh jalan. Lepas undi, biar aje wakil rakyat nak buat apa sesuka ahti. Langsung tak bertanggungjawab kalau anda rakyat yang sebegitu.

Memperjuangkan masalah rakyat - dalam kes ini soal keselamatan jalanraya kerana ia babitkan nyawa pengguna ialah satu usaha yang harus kita sokong kerana mereka menjaga kepentingan rakyat bersama, paling penting mereka tak dibayar gaji satusen pun, free aje!

Semoga penyokong-penyokong pembangkang diluar sana, janganla jadi seperti Zaki. Undi perubahan konon. Mentaliti sendiri kena ubah dulu sebelum seru perubahan dari orang ramai.

Ahad, 15 Januari 2017

Pengacara Kongsi Gambar-Gambar Rosmah Mansur Main Badminton Malangnya Netizens 'Bom' Dengan Kritikan & Paling Teruk Apabila Komen Memuji Datangnya Dari Fake Account

Langsung tak bagi peluang!

Itulah netizens apabila berbicara isu Rosmah Mansur. Seorang pengacara di Saluran RTM, Zamzarina Zambri yang juga isteri kepada pegawai khas Rosmah Mansur iaitu Rizal Mansor, telah memuatkan beberapa gambar-gambar Rosmah yang begitu aktif bersukan meskipun usianya telah mencecah 65 tahun.

"Umur dah 65 tapi stamina sukan power!" - Zamzarina Zambri.Yeay, jom la main badminton.
Meskipun perkongsian tersebut bersifat apolitical namun netizens tidak melepaskan peluang untuk menghamburkan kata-kata kemarahan dan kritikan ke atas perkongsian gambar-gambar berkenaan.
Tidak hanya ada komen-komen yang negatif, masih ada komen-komen yang memuji juga. Komen-komen yang memuji ialah antara komen-komen yang terawal berada di post berkenaan.

Dan yang paling menarik di kalangan yang mengkritik Rosmah Mansur di post berkenaan adalah seseorang yang benar-benar rajin apabila sanggup klik satu demi satu profile fb yang memuji Rosmah Mansur!

Hasilnya, dia menemui ini ;

Klik Gambar Untuk Paparan Yang Lebih Jelas
FB puji Rosmah FB fake rupanya!

Terdapat beberapa fb fake yang memuji Rosmah di ruangan komen tersebut rupa-rupanya. Dan apabila pihak kami memeriksa beberapa profile fb di status berkenaan, selain dari id-id di atas, kami mendapati terdapat 3,4 id lain yang juga boleh diragui status 'ketulenannya'.

Apa sudah jadi? Sebenarnya tak perlu susah-susah nak create id palsu la! Banyak juga penyokong-penyokong BN dan Rosmah di media sosial neh sebetulnya. Pakat-pakat dalam 10-15 kawan-kawan FB untuk sama-sama puji status kawan-kawan pun boleh je. Sekurang-kurangnya tak la terkantoi dengan id palsu kan? Tak pasal-pasal je Rosmah terbabit sama.

Kah Kah Kah!
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...