Telegram PH http://t.me/beritapolitikmalaysia

Laporan yang tersiar tidak semestinya mewakili pandangan pihak pentadbir halaman.

Khamis, 14 Januari 2016

Sebelum Ubahsuai Bajet, Buang Dulu 9 Penasihat & Duta Khas Ini Wahai Najib Razak.

Ini muka-muka penasihat khas Najib yang sampai sekarang haram aku faham keperluan dan peranan mereka dalam pentadbiran negara ;
 

Dan blogger UMNO menulis ;
 
Perdana Menteri, Najib Razak dijangka akan membuat pengubahsuaian terhadap Bajet 2016 pada 28 Januari ini yang secara mudahnya adalah disebabkan negara tidak cukup wang untuk melaksakan projek dan program yang sudah dirancang.

Penyumbang utama ketidakcukupan wang negara adalah kerana kejatuhan harga minyak dunia yang begitu mendadak, selain turut disebabkan nilai ringgit yang rendah serta ekonomi dunia yang lemah.

Ketika Bajet 2016 dilaksanakan, harga minyak mentah dunia ialah sekitar US$48 satu tong , tetapi penurunan terus berlaku sehingga kepada US$31 satu tong ketika ini.

Pakar-pakar ekonomi juga menjangkakan harga minyak mentah dunia akan terus turun lagi.

Walaupun Najib pernah menyebut bahawa cukai GST yang dilaksanakan adalah penyelamat ekonomi negara berdasarkan kutipannya sebanyak lebih RM30 bilion sehingga Disember 2015, namun penurunan berterusan harga minyak menyebabkan banyak perancangan bajet bakal tergendala.

Soalnya, apakah pengubahsuaian, penyelarasan dan penjimatan Bajet 2016 yang akan diumumkan Najib pada 28 Januari nanti? 

Berapa banyak akan dipotong? Apakah ia akan menjejaskan kesejahteraan rakyat?

Sementara penantian tarikh itu, ada baiknya Najib turut mengambil kira penjimatan yang satu ini iaitu menghapuskan semua penasihat atau duta khas bertaraf menteri yang dilantiknya kerana semua perlantikan itu jauh lebih membazirkan wang rakyat.

Sehingga ini terdapat sembilan penasihat dan duta khas yang dilantik Najib dan semuanya adalah bertaraf menteri yang bermakna mereka mendapat gaji, elaun dan kemudahan seperti seorang menteri juga.

Sudahlah saiz kabinet kita merupakan paling besar dengan jumlah 36 menteri untuk penduduk seramai 30 juta orang, ditambah dengan sembilan lagi penasihat dan duta khas bertaraf menteri, ahhh...betapa banyaknya pembaziran di sini saja.

Penasihat khas Perdana Menteri  bertaraf menteri itu terdiri daripada Abdullah Md Zin (agama), Zainal Abidin Osman (koridor utara), Rais Yatim (sosial dan budaya), Shahrizat Jalil (pembangunan wanita), Noh Omar (untuk Selangor) dan Shaziman Abu Mansor (penasihat khas politik menggantikan tempat Allahyarham Jamaluddin Jarjis)

Duta khas Perdana Menteri bertaraf menteri pula ialah Samy Vellu (India dan Asia Selatan), Ong Ka Ting (China) dan Tiong King Sing (Asia Timur merangkumi Jepun, Korea Selatan dan Taiwan).

Tidakkah semua penasihat dan duta khas ini suatu pembaziran? Sudah ada 36 anggota kabinet yang boleh memberi nasihat dan pandangan kepada Perdana Menteri serta duta-duta di seluruh dunia mewakili negara, apa perlunya lagi penasihat dan duta khas itu?

Ternampak bahawa semua perlantikan itu hanyalah untuk memberi imbuhan, kedudukan, gaji dan kemewahan sedangkan tidak kelihatan tugas dan peranan yang mereka mainkan.

Sebelum Najib melakukan pengubahsuaian lain dalam Bajet 2016 untuk menyesuaikannya dengan kedudukan ekonomi semasa, kedudukan sembilan penasihat dan khas itu seharusnya lebih dulu diambil kira.

Selain ramai yang mempertikaikan apa nasihat dan kerja mereka yang bermanfaat untuk rakyat dah negara, membuang mereka jauh lebih mendatangkan kebaikan dan penjimatan kepada wang negara. 

Bahkan jika sembilan orang ini ada maruah dan ingin sama-sama menyumbang untuk kebaikan negara, mereka juga seharusnya mengundur diri secara sukarela dengan segera. (SH 14/01/2016)

Selasa, 12 Januari 2016

Mengutuk2 Bloggers UMNO Suka Cakap Lucah Rupanya AMK Sendiri Gemar Berkata Lucah.

Kenyataan Media 
11 Januari 2016
1. Merujuk kenyataan media saya pada 7 Januari 2016 yang menggesa parti termasuk presiden untuk campur tangan dalam pertembungan Chegubard – Azmin yang dilihat mampu memberi kesan pada tapak sokongan parti. Azmin dituduh chegubard menipu di media . Menipu di media bukan kes SPRM, maka dalam kenyataan media yang sama juga saya mencabar Azmin membersihkan nama dengan menyeret Chegubard ke mahkamah.
2. Namun kenyataan saya telah menyebabkan ramai kurang senang, mereka mengalihkan isu kepada rekod kehadiran saya. Tiba – tiba saya dipecat melalui kenyataan media, status fb dan twetter oleh Afif, Timbalan Ketua AMK. Alasannya kerana dia mengatakan saya dipecat kerana tiga kali tidak hadir mesyuarat sedangkan menurut undang – undang boleh dikenakan tindakan disiplin selepas 6 kali tidak datang mesyuarat.
3. Pemecatan saya dibuat tergesa gesa hanya kerana kenyataan saya. Itu saya amat yakin. Pemecatan saya selaku EXCO kalaupun kerana rekod kehadiran ia harus melalui proses yang betul bukan melalui sidang media oleh Timbalan. Persoalanya, di mana Ketua AMK ?
4. Umum mungkin terkejut dengan penyebaran print screen perbualan dari aplikasi whats app kumpulan AMK mengenai saya, tetapi saya tidak. Kerana inilah bentuk pemikiran mereka yang saya kenali menyebabkan saya menjarakkan diri. Yang didedahkan di media Cuma sedikit ada ada yang tidak terdedah lagi sebenarnya. Perkara ini sangat memalukan, mengaibkan dan menjatuhkan maruah wanita. Adakah ini pemimpin muda parti progresif ? Perangai mereka lebih biadap dan jijik dari pemuda Umno.
5. Dalam kenyataan kepada media saya sangat lucu apabila mereka memusing fakta kononya nasihat berdasarkan agama. Jelas apabila sudah tersepit, alasan agama diperdagangkan. Malah tanpa berselindung timbalan Ketua AMK selangor di media menyatakan dia tak tahu siapa yang dedah print screen itu kerana banyak “kem” dalam AMK. Dengan kenyataan tersebut, dia sendiri telah mengesahkan bahawa AMK berpecah dan bergaduh sama sendiri. Lihat sahaja situasi sekarang. Di mana Ketua AMK? kenapa kenyataan dan keputusan semuanya dibuat Timbalan AMK pusat? Malah di negeri negeri termasuk Selangor, dimana pergi Ketua AMK Selangor? Kenapa keputusan dan kenyataan semua dilihat dibuat oleh para timbalan ? Adakah dalam parti ini, para Timbalan yang menguasai ?
6. Untuk pengetahuan umum, itulah antara sebab mengapa saya menjarakkan diri dari amk pusat kerana sikap bergaduh sesama sendiri dan mengampu yang sangat menebal. Saya tidak perlu komen banyak tetapi ia hakikat yang sudah pun menjadi rahsia terbuka dalam parti.
7. Kemudian, kononya ada amk yang menulis permohonan maaf dalam laman sosialnya. Soal saya, kamu malukan dan hina Halimah Nasoha, maka kamu wajib meminta maaf dengan Halimah Nasoha. Dan jika diteliti, dari print screen itu lebih teruk lagi salah seorang pimpinan amk menfitnah saya dengan menyatakan pendirian itu bukan pendirian rasmi amk tp hanya pendirian seorang kekasih gelap yang pertahankan kekasihnya dan tuduhan ini dibaca oleh ramai orang. Kamu parti yang melawan fitnah dan seumpamanya tetapi apabila gagal menjawab tuduhan, demi mengampu dan menjilat kamu sanggup hambur fitnah.
8. Perkembangan memalukan ini jelas menjejaskan imej parti. Berlaku biadap dan seksis, menyebut perkataan lucah, melakukan penghinaan terhadap wanita dan memfitnah menjadi mainan pimpinan AMK pusat ini harus diambil tindakan oleh parti. Presiden harus menyatakan sikap.
9. Atas semua perkara ini saya mengulang penegasan kenyataan saya 7 januari lepas di mana pendedahan chegubard dan pertembungan dia dan azmin perlu dihentikan dengan campur tangan serius pimpinan utama parti atau jika Azmin berani dan benar sila seret chegubard ke mahkamah.
Halimah Nasoha
Bekas EXCO Angkatan Muda KeAdilan yang di pecat melalui kenyataan Media.

Ahad, 10 Januari 2016

"Jika Bauksit Dihentikan Kami Nak Makan Apa", Soal Peneroka - Makan Lah 1.2 Juta YG Kamu Dapat Hasil Dari Perlombongan Bauksit!

Sembang-sembang.

Selama neh orang sakit dek bauksit haram peduli.
Perniagaan terjejas, kesihatan orang awam terjejas, keselamatan terjejas, anak-anak pulang sekolah hidu bauksit, sampai ada kes guru wanita yang terkorban dek lori bauksit pun tak insaf-insaf lagi puak-puak peneroka neh. Sedangkan itu diri mereka juga yang bersubahat dengan kegiatan yang merosakkan dan memusnahkan alam sekitar.

Berlaku banjir bauksit.
Remaja pernah lemas dek kolam bauksit yang terdedah (tak ditutup, dibiar tanpa amaran).
Jalan awam kotor.
Kereta orang kotor.
Kedai-kedai makan ditutup dek debu bauksit.
Ini semua macam mana?
Mana peneroka-peneroka tu semua?
Pemilik premis perniagaan tepi jalan tak perlu makan? 
Dorang tak perlu mencari rezeki?
Petik sireh terus jadi duit?
Dapat berjuta pentingkan diri.
Sekarang sembang serupa macam kena naya.
Padahal time terima duit berjuta gelap mata.

Kita tengok pengakuan geng-geng korang sendiri ;


Korang sendiri pun sembang terima deposit berpuluh ribu ;


Itu yang atas paper. Yang tersorok tatau berapa banyak lagi. Almaklumla, tengah nak meraih simpati. Kena la main emosi.

Antarany ;Macam neh punya agreement, bapak gila mewah pun komplen macam nak mati bila bauksit dihentikan sementara selama 3 bulan?

Kecoh-kecoh.

1. Bauksit dihentikan selama 3 bulan jek pun.

2. Aku tak meraikan pun tindakan berkenaan.

3. Pada aku dalam proses kerajaan nak bersihkan pelabuhan/jalan tu semua menggunakan duit pembayar cukai. Akhirnya siapa yang rugi?

4. Itupun henti sementara. Then sambung. Then henti. Then sambung. Apa kesudahannya?

5. Untuk cari port sementara letak bauksit yang dah dikorek tu. Tah-tah berlaku pencemaran di kawasan lain pula. 

6. Lebih bijak sikit jika kerajaan dari jual bauksit tukar kepada proses bauksit. Beberapa perkara boleh diatasi serba sedikit walaupun tak menyeluruh. Alang2 kita semua nak mampos dengan merosakkan alam sekitar neh biarlah berbaloi2 dengan harga yang perlu dibayar. Itu point aku.

7. Buka kilang di kawasan pendalaman untuk proses bauksit juga sediakan peluang pekerjaan.

8. Dapat jana ekonomi tempatan juga boleh bangunkan kawasan setempat.

9. Boleh kurangkan pencemaran dan debu2 bauksit ketika mengangkut dengan membina kilang berhampiran kawasan yang banyak bauksit.

10. Gunakan kenderaan bertutup untuk angkut bauksit apabila ia perlu lalui kawasan jalan raya awam.

11. Kerajaan untung kita pun boleh jual aluminium tersebut. Tidak terhad pada China bahkan pasaran dunia. Lepas tu bila semua kita dah tarah dan rosakkan, kita cari port lain pula untuk dirosakkan kat Malaysia neh. Marikh neh kita campak sahaja kepada geng-geng alien.

Tengok ini juga ;

 
Belum cukup rosak.

Selagi masih hijau selagi itu masih ada peluang untuk dirosakkan.

Pendirian aku dalam isu bauksit better ia dihentikan terus. Kementerian kesihatan pun dan-dan keluarkan pendapat yang lebih kurang. Padahal selama berbulan2 orang dok lawan dia diam aje. Tertelan sireh lebih kot yang tetiba laju2 mengulas isu kesihatan dan bahaya bauksit pada alam sekitar. (rujuk)

Pada saat bauksit dah masuk ke laut, mencemar sungai dan hidupan sehingga memaksa kerajaan tunduk pada tekanan selepas ditroll kaw-kaw (rujuk) ;

Kementerian Sumber Asli dan Alam Sekitar mengesahkan fenomena laut merah di sekitar Kuantan berpunca daripada lambakan stok simpanan bauksit di Pelabuhan Kuantan, Pahang yang mengalir ke laut.
Menterinya, Datuk Seri Dr Wan Junaidi Tuanku Jaafar berkata, berdasarkan ujian terhadap sampel air yang dilakukan pada Mei hingga November lalu, kualiti air berada di kelas ketiga iaitu air memerlukan rawatan intensif.

"Kualiti air belum sampai di tahap kelima yang diklasifikasikan tercemar teruk dan bahaya...ini yang kita dapat sebelum ini tetapi keputusan terbaru masih belum diperolehi yang dijangka akan diketahui dua minggu lagi.

"Fenomena itu berpunca daripada tanah merah yang mengalir ke dalam laut daripada stok simpanan bauksit di pelabuhan," katanya dalam sidang media khas di sebuah hotel di sini, hari ini.
Wan Junaidi berkata, pihaknya tidak mahu menafikan perkara ini seperti sesetengah pihak kerana punca utama laut bertukar merah adalah disebabkan bauksit.
 
Bauksit sepatutnya dihentikan terus. Jika sungguh kita faham bahawa alam sekitar itu penting pada kelangsungan hidup kita la kan. Bukannya duit. Duit berkepuk pun tak guna kot kalau takde udara yang sihat, air yang bersih apatah lagi hutan2 yang menghijau. Mati juga kita tanpa alam sekitar neh.

Apatah lagi. Tiada jaminan masalah yang sama tidak akan berulang kelak.

Apa2 pun aku perati je perangai Wan Junaidi neh. Menteri pun cakap kias-kias. Siapa yang dia nak sindir tah. Monarki ke KPC ke aku pun tak sure.

KAH KAH KAH
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...