Telegram PH http://t.me/beritapolitikmalaysia

Laporan yang tersiar tidak semestinya mewakili pandangan pihak pentadbir halaman.

Sabtu, 11 Februari 2017

Najib Laju-Laju Nafi Ada Menteri Bakal Berhenti Kerana 1MDB - Kenapa Agaknya Tu?

Petang semalam di Twitter, Menteri Besar Selangor, Azmin Ali mengeluarkan kenyataan secara berteka teki kononnya terdapat seorang menteri bakal meletakkan jawatan kerana tidak berpuas hati dengan isu 1MDB.


Kenyataan itu seterusnya mengundang persoalan di kalangan media, siapakah menteri kanan yang dimaksudkan oleh Azmin? Beberapa nama turut naik menjadi spekulasi netizens antara Khairy Jamaluddin, Zahid Hamidi dan Idris Jusoh (rujuk sini).

Pun begitu, Najib dengan pantasnya menafikan kenyataan tersebut di laman sosial.

"Tiada menteri yang memaklumkan kepada saya tentang perletakkan jawatan. Saya menganggap Azmin melakukan pembohongan untuk menimbulkan kekacauan melainkan dia mendedahkan nama menteri tersebut", memetik kenyataan Najib Razak di Twitternya malam tadi.


Penafian itu dikeluarkan oleh Najib Razak selang beberapa jam selepas Azmin mengeluarkan kenyataan di Twitternya. Selalunya, apa yang dinafikan secara pantas oleh Najib merupakan petunjuk ada sesuatu disebalik isu yang ditimbulkan. 

Di WhatsApp juga terdapat sebaran mesej tentang nama menteri yang dikatakan bakal meletak jawatan namun dipercayai berita palsu tersebut sengaja disebarkan untuk mencipta suasana huru hara sekaligus mengaitkan penyokong pembangkang dengan penyebaran berita fitnah.

Sungguh pun begitu, Azmin tetap tampil mempertahankan dakwaannya.

Dalam kenyataannya kepada media, Azmin berkata, tidak mengejutkan apabila Datuk Seri Najib Razak menafikan ada anggota kabinetnya akan meletak jawatan. 

Kata Azmin, maklumat mengenai peletakan jawatan itu disampaikan orang terbabit sendiri kepadanya baru-baru ini. "Maklumat itu (datang) terus daripada orang yang berkenaan. 

"Tunggu, kita akan umumkan," kata Azmin. Timbalan presiden PKR itu bercakap kepada pemberita selepas menghadiri majlis makan malam amal Jaksa Pendamai (JP) Selangor di Klang.

Dalam pada itu, Nazri Aziz menyifatkan kenyataan Azmin adalah bertujuan untuk mengalihkan spotlight dari pembangkang kepada kerajaan kerana kemasukkan Zaid ke dalam parti DAP.


"Saya rasa apabila Datuk Zaid Ibrahim menyertai DAP, ia menyebabkan berlaku perpecahan besar di kalangan pembangkang". 

"Jadi sekarang mereka cuba mencipta sesuatu untuk mengalihkan perhatian," katanya. 

Nazri Aziz juga menafikan bahawa beliau adalah individu yang mahu meletakkan jawatan dari kabinet Najib.

Murtad Di Kelantan - Ini Apa Yang PAS Kelantan Patut Tahu.

Oleh : Mohd Fauzi Mohd Azmi.

Murtad: Kisah Tersembunyi di Sebalik Blockade 

Hari ni saya kongsikan kisah yang dah lama saya simpan. Rasanya ini masa yang tepat untuk satu pendedahan menarik di sebalik Krisis Orang Asli, Pembalak & Kerajaan Negeri Kelantan yang menjunjung Perjuangan Islam. 

Pertama. Saya mula mengenali Blockade selepas viral di Media Sosial pergaduhan antara Orang Asli dengan Pembalak di Blockade Simpang Petei, ketika itu saya bermastautin di Selangor. 

Dijemput pulang ke Kampung halaman (Kelantan) untuk kembali aktif dalam kerja sosial oleh sahabat-sahabat dari Kelantan yang berkunjung ke tempat saya bekerja. Usaha sahabat-sahabat yang datang dari jauh saya raikan dengan persetujuan dan awal bulan Oktober, 2016 saya kembali ke Kelantan dan 4hb. Oktober, 2016 buat pertama kalinya saya dengan ditemani anak bongsu saya dan beberapa rakan aktivis masuk ke Blockade Simpang Petei. 


Rombongan kami hanya sebanyak 2 buah kenderaan 4x4, masuk melalui Kuala Betis dan keluar melalui Meranto. Sebaik keluar dari Hutan simpan lebih kurang jam 8:30 malam, sms dan whatsapp masuk bertalu2, saya terima berita nenenda kesayangan keluarga kami telah kembali ke Rahmatullah pada sebelah petangnya. 

Terus berkejar kembali ke Kota Bharu untuk urusan penyempurnaan dan pengkebumian jenazah pada keesokan harinya. Al-Fatihah buat nenenda tersayang. Semoga aman disana disamping mereka-mereka yang beriman. 

Kunjungan kedua saya ke Blockade ialah pada 10hb. Oktober, 2016 bersama Team Ekspidisi 4x4 – Save Our Rainforest yang diketuai oleh Syam Ghaz Aktivis R yang sebelum ini menjejak dan memujuk saya untuk kembali aktif dalam kerja sosial sewaktu saya bermastautin di Selangor. 

Antara yang ikut serta dalam Ekspidisi 4x4 – Save Our Rainforest ialah wakil-wakil NGO Impian Kelantan, NGO Royalti, NGO Kuasa, NGO Sahabat Alam Malaysia dan beberapa wakil media. Kami masuk dengan 7 buah kenderaan 4x4 melalui Kuala Betis dan keluar pada keesokan harinya sebahagian melalui Meranto dan sebahagian melalui Kuala Betis. 

Balik ke Kota Bharu untuk berehat sehari kemudian masuk semula ke Blockade pada 12hb. Oktober, 2016 untuk 1 program anjuran “Memasak: 1 Hari, 1 Kampung” anjuran sebuah Kelab 4x4 di Kelantan. Kami masuk ke Blockade dengan 2 buah kenderaan 4x4 penuh berisi makanan mentah dan bahan2 untuk memasak termasuk dapur gas dan tong gas selain peralatan memasak melalui Kuala Betis pada jam 11:00 malam kemudian bermalam di Blockade Simpang Petei. 

Keesokan harinya jam 8 pagi mula memunggah air dari Sungai Puian lebih kurang 2 kilometer dari Blockade Simpang Petei untuk memasak. Seterusnya boleh dikatakan setiap minggu saya masuk ko Blockade dan sehingga ke hari ni, saya telah mengenali hamper kesemua penduduk didalam Kampung-kampung Orang Asli dalam Kawasan Hutan Simpan Cawas, Balah dan Stong. 

Ada sahabat-sahabat Aktivis di Kota Bharu memberi Jawatan AJK Orang Asli tanpa Organisasi kepada saya kerana saya lebih kerap berada di kawasan pedalaman bersama Masyarakat Orang Asli daripada berada bersama rakan-rakan Aktivis di Kota Bharu. 

Sengaja saya panjangkan penulis pengenalan kerana saya mahu semua pembaca tahu berapa lama saya bergaul dengan Masyarakat Orang Asli dan dalam tempoh itu, terlalu banyak kisah-kisah “Untold Story” telah mereka kongsikan bersama saya atas dasar “persahabatan & kepercayaan”. 

Banyak kisah-kisah sensitif dan gembira yang dikongsikan bersama saya dalam gelak, dalam tawa dan bukan sekali anak-anak muda lelaki Orang Asli menangis tanpa segan silu dihadapan saya apabila berkongsi kisah-kisah kesusahan mereka dalam kehidupan mereka yang serba kekurangan dihimpit lagi dengan kerakusan Kerajaan Negeri dengan Aktiviti Pembalakan yang merosakkan prasarana kehidupan mereka. 

Murtad di kalangan Orang Asli Sepanjang saya bergaul dengan Masyarakat Orang Asli dalam 3 buah Hutan Simpan, saya telah mengenali lebih dari 20 orang anak muda Orang Asli yang telah Murtad. 

Kebanyakan anak-anak muda Orang Asli mengenali Agama Islam ketika mereka belajar di sekolah-sekolah disekitar Gua Musang. Ada yang bersekolah di Jerek, Pasir Tumboh, Meranto dan Gua Musang. Sebelum bersekolah, mereka Cuma mengenali Agama nenek Moyang mereka. 

Agama Nenek Moyang mereka menyembah secara Ritual tuhan yang mereka percaya pencipta seluruh alam, penjaga hutan dan semua yang ada di dunia, saya lupa apa nama tuhan mereka. Setiap minggu, akan diadakan acara ritual yang dikenali sebagai “Sewang”. 

Sewang terbahagi kepada 2 iaitu Sewang Ritual dan Acara Traditional untuk menyambut tetamu. Ritual Sewang keagamaan pula terbahagi kepada 2 iaitu Ritual Penyembahan & Ritual Perubatan. Ritual Penyembahan akan disudahi dengan jamuan makan-makan manakala Ritual Perubatan tidak ada makan-makan. 

Setiap sekali dalam sebulan, Ritual penyembahan akan diadakan mengikut cara Traditional, tiada lampu dibenarkan, tidak dibenarkan bercakap semasa Sewang dan Sewang diadakan dalam dewan dalam keadaan gelap gelita manakala bagi Ritual biasa setiap minggu ianya diadakan dalam bentuk hiburan dalam keadaan biasa dengan cerah lampu pelita sekadar ada. 

Sewang Traditional untuk meyambut tetamu pula selalu dibuat apabila ada tetamu berkunjung ke mana-mana kampung Orang Asli tak kira siang atau malam, tetamu juga boleh bersewang. Balik pada kisah Murtad. 

Ramai anak muda Orang Asli memeluk Agama Islam ketika zaman persekolahan, mendapat didikan Agama Islam semasa bersekolah tetapi tidak mengamalkan cara hidup sebagai Orang Islam kerana tiada didikan sempurna untuk mereka dari KITA SENDIRI. 

Tamat persekolahan, mereka kembali pada kehidupan asal mereka didalam hutan dan ada Mubaligh Kristian masuk berdakwah. Ramai antara mereka yang sudah Islam sebelum ini beralih pada Agama Kristian dengan hanya sogokan sehelai tuala “Good Morning”. 

Selepas bertukar pada Agama Kristian, mereka dibekalkan dengan Kitab Bible berbahasa Melayu. Mereka rajin membaca tetapi mereka tidak langsung memahami apa yang mereka baca. Mubaligh Kristian masuk membaptiskan mereka dan meninggalkan mereka begitu sahaja. 

Selepas itu, ada pendakwah Islam masuk memperkenalkan semula Agama Islam pada mereka. Ramai yang kembali kepada Islam semula selepas diberi “wang saguhati” atau “zakat” kepada saudara baru. Selesai proses mengIslamkan mereka, pendakwah Islam membekalkan mereka dengan naskah Kitab Al-Qur’an kemudian mereka ditinggalkan begitu sahaja. 

Mereka masih rajin membaca Bible dan Tafsir Al-Qur’an tetapi mereka langsung tak faham apa yang mereka baca. Kelantan diperintah oleh sebuah Parti yang mereka kenal menjunjung pemerintahan mengikut Agama Islam – Islam For All, Islam untuk Semua. 

Sejak beberapa tahun kebelakangan ini, hutan-hutan tempat tinggal mereka telah dimusnahkan oleh Aktiviti Pembalakan berlesen. Lesen membalak dikeluarkan oleh Jabatan Perhutanan Negeri Kelantan yang berada dibawah kuasa Kerajaan Islam Negeri Kelantan. 

Anak-anak muda Orang Asli yang beragama Islam cuba mempertahankan prasarana kehidupan mereka dari dimusnahkan dan pada awalnya (tahun 2012), mereka sangat-sangat berharap perjuangan mereka akan disambut baik oleh sebuah Kerajaan Islam yang Pemimpinnya sering bercakap tentang keadilan dalam Pemerintahan cara Islam. Ini adalah permulaan Murtad buat kali kedua bagi mereka. 

Aktiviti Pembalakan yang memusnahkan kehidupan mereka membuka ruang yang terlalu luas untuk mereka melihat apa itu “pemerintahan Islam” yang sebenarnya dipesong oleh tangan-tangan berkepentingan. Majoriti anak muda yang telah kembali pada Islam, telah hilang terus kepercayaan mereka pada mana-mana Agama. 

Agama Kristian hanya memberi Tuala “Good Morning” dan sebuah Kitab yang mereka tidak faham isi kandungnya, Agama Islam hanya memberi sedikit wang yang habis dalam tempoh tak sampai sejam selain sebuah Kitab yang juga mereka tak faham apa isi kandungannya. 

Kesusahan mereka pada hari ni pula mereka lihat, disumbangkan oleh Pembesar-pembesar berserban, berjubah yang saban hari bercakap soal keadilan dalam Islam. Realitinya yang bercakap soal keadilan itu yang memijak-mijak kehidupan mereka hari ini. 

2-3 hari ni pula, pihak-pihak berkuasa Jabatan Perhutanan Negeri Kelantan semakin agresif mengadakan Operasi merobohkan Blockade-blockade bagi member laluan kepada pembalak memulakan semula Aktiviti Pembalakan. 

Paling tidak boleh diterima ialah bila Blockade yang telah dimusnahkan, dibakar dengan api termasuk Rumah Adat mereka yang tarafnya seperti Masjid. 

Sehingga hari ini, TIDAK ADA SEORANG PUN WAKIL Pimpinan Kerajaan Islam Negeri Kelantan bertindak membantu Masyarakat Orang Asli atas nama “Keadilan menurut Islam”. 

Pimpinan yang tampil dengan Serban dah Jubah laksana Khalifah Islam sehingga ke hari ini pada saya menzalimi Masyarakat Orang Asli. Baik diperingkat Negeri, baik diperingkat Pusat. 

Pada saya dan pada pemerhatian saya, apa yang dilakukan oleh Pimpinan Kerajaan Islam Negeri Kelantan ketika ini semakin menjarakkan Roh Orang-orang Asli kepada Islam. 

Saya dan rakan-rakan Aktivis PEKA pernah berbual dan cuba meyakinkan kembali mereka pada Islam tetapi reaksi mereka terlalu jauh untuk kembali pada Islam. 

Saya masih ingat kata-kata anak muda tersebut; “Yang pakai serban dan jubah yang boleh baca Qur’an itulah yang hari ni susahkan kehidupan kami”. 

Mohd Fauzi Mohd Azmi 
Impian Kelantan

Jumaat, 10 Februari 2017

SPRM Siasat Sumber Kekayaan Adam Rosly.

Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) hari ini merakam keterangan ketua Angkatan Muda PKR Ampang Datuk Adam Rosly dipercayai berhubung dakwaan kekayaan luar biasa yang dimiliki. 

Adam Rosly
Adam Rosly
Adam, 28, yang menjadi tumpuan ekoran dakwaan tersebut tiba di perkarangan ibu pejabat SPRM di sini kira-kira 8.15 pagi dengan menaiki kenderaan jenis Toyota Vellfire. Beliau juga dilihat membawa beberapa dokumen ketika memasuki bangunan, lapor The Malay Mail Online.

“Saya bukannya disoal siasat, pegawai SPRM hanya menemu bual, bertanyakan mengenai sumber pendapatan dan saya ucapkan terima kasih kerana mereka menjalankan tugas dengan profesional,” katanya kepada pemberita di ibu pejabat SPRM di Putrajaya.

"Terima kasih kepada SPRM kerana memberi kerjasama yang baik, bilik yang selesa (untuk disoal siasat). 

Seperti yang dijanjikan, saya beri kerjasama yang sangat baik untuk membuktikan hasil yang saya dapat. Saya buktikan hari ini," katanya lagi dalam sidang media tersebut.

Tahun lalu, ketua gerakan Merah sebuah NGO pro UMNO, Datuk Jamal Yunos telah membongkar kekayaan luar biasa Adam Rosly, seorang pemimpin muda dalam PKR. Adam 'diserang' kerana memiliki banglo mewah dalam usia muda. Bahkan turut memiliki beberapa buah rumah yang lain.

Susulan dari pembongkaran itu, satu laporan SPRM dibuat oleh pimpinan UMNO Selangor bagi menyiasat sumber kekayaan luarbiasa Adam. Adam bagaimanapun menafikan wujudnya sebarang salahlaku berhubung kekayaannya sebaliknya menegaskan sumber kekayaan adalah berpunca dari kejayaan perniagaan yang diusahakannya selama ini.

Ini Cerita Sindiket Jual-Beli Warga Asing.

Oleh : Chegu Bard.

1 Febuari 2017

Pada 21 Januari 2017 , cheGuBard menerima satu masej whats app dari Sri Lanka meminta bantuan mengenai seorang pekerja asing yang ditipu di Malaysia. Masej bertujuan memastikan nombor itu ialah cheGuBard dari 'NGO' SAMM yang sedia membantu atas nama kemanusiaan, bila dibalas 'ya' penghantar masej memberitahu akan menelefon dan bercakap melalui telefon.

Hampir tengah malam, tiba - tiba panggilan telefon dari nombor yang awalnya +971.... pemanggil memperkenalkan dirinya sebagai Muhammad Abuzar.


Abuzar seorang ekspatriat , warga Pakistan dan kini bermastautin di Dubai. Dia maklumkan adiknya Muhammad Azfar Sanjani seorang "charted accountant", selain lulusan sarjana Akauntan adiknya juga mahir dalam bidang pengarahan dan membuat video serta berpengalaman bekerja dengan beberapa agensi perfileman besar di Bollywood.

Adiknya di Pakistan telah menerima tawaran untuk bekerja dalam bidang profesional di Malaysia dengan tawaran gaji lumayan. Untuk mendapatkan tawaran itu adiknya telah membayar lebih dari USD 4,000 dan beberapa bayaran sampingan lain. Malangnya pada 18 Januari dia mendapat panggilan telefon dari adiknya memaklumkan dia ditipu dan ditempatkan sebagai buruh kasar dengan tempat penginapan yang sangat teruk.

11 Januari Azfar telah tiba di Malaysia dengan diuruskan oleh agensi pekerjaan tersebut. Bermalam semalam di sebuah hotel di Kuala Lumpur dan 12 Januari dibawa ke Johor Bharu. 13 Januari kumpulan besar warga Pakistan ini mula dipisah - pisahkan. Azfar dan seorang lagi telah dibawa oleh seorang majikan berbangsa Cina. Selepas dua hari itu adiknya menghubungi keluarganya di Pakistan dan Dubai memaklumkan dia ditipu.

Abuzar merayu, katanya bagi pihak ibunya dan seluruh keluarga dia minta SAMM bantu keluarkan adiknya. Dia maklumkan pasport adiknya dipegang majikan. Jika mahu pasport untuk pulang dia perlu membayar RM7,000 pula lagi. che'GuBard sebut dengan dia jangan bayar apa - apa dan SAMM akan cari adiknya sampai dapat.

SAMM Muar diaktifkan dan diminta membuat carian kerana lokasi disyaki ialah Muar. Hasil carian dikenal pasti , Azfar ditempatkan disebuah kawasan rumah kongsi yang sangat teruk, kotor dan padat. Tidak ada tandas, untuk buang air hanya pergi ke semak berhampiran. Dia diminta bekerja di kilang perabut di Lip Gee Sdn Bhd yang terletak di Parit Bakar Tengah, Muar.

Satu 'cover report' dibuat memaklumkan perkara ini. 23 Januari pasukan SAMM Muar memasuki kawasan tersebut dan mengenal pasti Azfar. Dia ditemui dalam keadaan 'berlemuih'. Dia hanya diminta membawa barang penting sahaja, malah beg baju juga ditinggalkan. Dia terus dibawa ke Kuala Lumpur bagi tujuan ke Kedutaan Pakistan. cheGuBard sendiri sudah berhubung dengan kedutaan Pakistan dan sdr. Hisham sedia menanti. Tanpa pasport hanya dengan sijil - sijil akademik serta wang Azfar dibawa ke Kuala Lumpur.

Sampai di Kuala Lumpur kami putuskan tidak membuat laporan polis kerana tidak mahu Azfar berdepan masalah kerana tidak punya pasport. Maka dia terus dibawa ke kedutaan.

Sebaik sahaja dia memulakan proses lapor diri di kedutaan , cheGubard, Saiden dan Anwar (tiga kami bersama azfar masuk ke Kedutaan) minta diri. Masih kuat di ingatan lagi Azfar tarik tangan cheGubard ke satu sudut, depan Saiden dan Anwar dia keruk poket dan sampul surat besar yang dibawa.... dengan kedua tapak tanganga yang penuh berkeromot duit USD, Pakistan dan Malaysia dia kata ambillah yang perlu dan hanya tinggalkan dia sedikit sementara abangnya sampai dari Dubai esok.

che'GuBard cuma capai RM300 terus dihulur pada Saiden untuk minyak dan lain - lain belanja mereka dari Muar. che'GuBard genggam balik tangan Azfar terus minta dia simpan semua... (rasanya ada dalam RM10,000 nilai wang dalam duit Malaysi). che'GuBard cuma pesan pada dia pesan arwah Pa'aq pesan... bila kau dengar orang susah dan perlu bantuan pergi bantu tanpa pikir macam mana orang tu nak balas bantuan kau.... sebab bila kau perlu bantuan yakinlah Allah akan hantar bantuan dalam bentuk yang tidak disangka... dia terus menangis. Dia kata kena terus berhubung sebab dia nak balik dan tubuh SAMM di Pakistan. ermmm... apalah yang digoreng dek Anwar dan Saiden dalam kereta sepanjang perjalanan dari Muar ke Kuala Lumpur agaknya. Sebelum melangkah Saiden dan Anwar berpeluk, che'GuBard elak sebab baunya sungguh 'wow' mungkin kerana sebelum itu dia sendiri bercerita tidak mandi beberapa hari kerana air mereka mandi itu sendiri kotor dan busuk.

25 Januari, Abuzar telefon, kaatanya dia di Kuala Lumpur bersama adiknya, esok dia mahu bawa adiknya pulang ke Pakistan. Dia ajak jumpa nak rai dan ucap terima kasih, che'GuBard cuma minta maaf sebab memang tak sempat, ucap selamat jalan dan selamat sampai. Sempat pesan pada dua beradik ini jangan serik datang Malaysia, sini sama seperti negara lain ada orang baik ada orang jahat tetapi Tuhan tetap satu.  Abuzar pun menangis dalam telefon , cuma konfius memang Pakistan ni cepat menangis atau adik beradik Sanjrani ni cepat sedih, dia tak tahu che'GuBard tak boleh jumpa sebab kena kerja shift malam... hahah kalau tak kerja mana nak bayar - bayar bil dan ansuran hutang bang oiii...

Apa pun bangga SAMM sampai ke luar negara orang sebut namanya, sesungguhnya anugerah Allah yang besar pada che'GuBard dalam perjuangan ini bukan jawatan atau kekayaan tetapi adik beradik keluarga besar SAMM... apa pun orang nak cakap lantaknya che'GuBard ada keluarga besarnya.

Tahniah buat Anwar Asyraf Pengarah Pemikir Kaum Muda SAMM kerana beberapa hari sebelum bernikah sanggup buat misi menyelamatkan ini. tahniah buat Saiden Runner yang walaupun kerja gaji hari tapi tinggal kerja untuk bersama. Peliknya kes Azfar ini bukan terpencil tetapi ia sering berlaku cuma tidak ada tindakan... macam mana agensi penipu ini mudah sangat dapat permit... adakah orang besar Imigresen atau pejabat Menteri sendiri berada dibelakang mereka ? Nama agen yang menipu yang dimaklumkan Azfar ialah Chua Chon Kai nombor telefon dia 0176015225

Rabu, 8 Februari 2017

Pelancong Malaysia Dakwa Pertukaran Ringgit Malaysia Tak Diterima Di Jepun - Apa Sudah Jadi?

Adakah Ringgit Malaysia kini tiada nilai di Jepun? Itulah yang menjadi tanda-tanya apabila salah seorang rakyat Malaysia yang dikenali dengan nama Salman Rozi berkongsikan pengalamannya ketika melancong ke Jepun baru-baru neh.

Menurut Salman, ketika dia mahu menukarkan wang miliknya ke dalam nilai Yen, permintaan itu ditolak oleh pengurup wang tempatan atas alasan Ringgit Malaysia tidak tersenarai dalam matawang yang boleh ditukarkan kepada matawang Jepun.


Kakitangan yang bertugas mengesahkan bahawanya syarikat itu tidak menerima sebarang pertukaran matawang dari Malaysia ke Jepun ujar Salman dalam kenyataannya yang dipetik menerusi Facebook.

Dalam kenyataan yang sama, Salman turut mempersoalkan di manakah maruah Ringgit Malaysia berbanding Thailand dan Filipina kerana kedua-dua matawang dari negara terbabit masih diterima untuk ditukarkan oleh pengurup wang tempatan manakala Ringgit Malaysia langsung tidak tersenarai dalam jadual matawang sama sekali.

Sebelum ini, Ringgit Malaysia dilaporkan menghadapi kejatuhan mendadak pada awal tahun ini sehingga memaksa peniaga-peniaga tempatan di Thailand menampal notis menolak sebarang urusniaga dalam Ringgit Malaysia berikutan menyebabkan perniagaan mereka rugi kerana apabila ditukarkan kepada nilai Bath, mereka tidak dapat kembali harga jualan yang sepatutnya.

Juga tersebar dakwaan bahawanya Arab Saudi menolak pertukaran dari Ringgit Malaysia ke wang tempatan namun spekulasi itu pantas dinafikan oleh kerajaan tetapi hasil tinjauan yang dilakukan di laman sosial mendapati terdapat beberapa jemaah haji pada masa itu mengesahkan dakwaan. Pun begitu kerajaan bertegas menafikan penyebaran tersebut dengan mengatakan ia satu lagi fitnah terancang bagi menimbulkan kekacauan.

Selasa, 7 Februari 2017

Rosmah Tiada Kerja Tetap Tapi Masih Mampu Berbelanja Mewah Lapor Akhbar Taiwan.

Perbelanjaan kad kredit isteri Perdana Menteri Malaysia mencecah 200 juta dalam tempoh lapan tahun lapor akhbar Taiwan.


Dua tiga hari ini kita lihat satu penyebaran keratan berita - dari akhbar Taiwan yang melaporkan tentang gaya hidup Datin Seri Rosmah Mansur yang juga isteri tercinta kepada Datuk Seri Najib Razak, Perdana Menteri Malaysia. 

Setelah ditanyakan kepada yang pandai membaca laporan tersebut (sahabat blogger), dinyatakan akhbar itu melaporkan tentang gaya hidup boros dan mewah Rosmah Mansur meskipun tidak mempunyai pekerjaan tetap. Rosmah Mansur mampu berhias emas dan berlian dari atas ke bawah, memetik laporan itu lagi.

Laporan itu turut menyebut tentang perbelanjaan kad kredit Rosmah Mansur yang mencecah 200 juta bagi tempoh 8 tahun. Dalam laporan yang sama, turut memetik skandal paling kontroversi di Malaysia ketika ini iaitu 1MDB dan mengaitkan ia dengan Rosmah Mansur. 

Diharapkan kerajaan Malaysia tidak berdiam diri dengan tuduhan berkenaan yang dilaporkan secara berleluasa di negara asing kerana jika Najib berdiam diri maka tidak salah pula bagi rakyat di negara ini berpendapat kandungan laporan itu adalah benar. Memandangkan tidak diambil sebarang tindakan tegas bagi membendung dakwaan yang tersebar.

Komplot Jadikan Mukhriz PM Dan Lim Kit Siang TPM : Mukhriz Kini Sah Menyaman Tunku Abdul Aziz.

Saman la saya jika dakwaan itu fitnah - Tunku Abdul Aziz ketika mengeluarkan kenyataan bahawanya dia mempunyai maklumat yang diperolehi dari sumber yang tidak boleh didedahkan namanya bahawanya PPBM - DAP mempunyai satu pakatan sulit iaitu jika pembangkang menang, maka Mukhriz Mahathir akan dilantik menjadi Perdana Menteri manakala jawatan Timbalan Perdana Menteri akan disandang oleh Lim Kit Siang, ahli parlimen Gelang Patah yang juga pemimpin veteran dalam DAP - Democratic Action Party.

Selepas kenyataan itu dikeluarkan, pihak yang dituduh mengadakan komplot juga diejek-ejek oleh penyokong-penyokong parti PAS dan UMNO agar PPBM dan DAP bertindak menyaman jika tidak tuduhan dari Tunku Abdul Aziz akan dianggap benar - sepertimana tuduhan Presiden PAS, Tuan Guru Hadi Awang yang didakwa menerima habuan 90 juta dianggap benar oleh para penyokong Pakatan Harapan.

Hanif Khatri, peguam Mahathir dalam satu kenyataan yang dipetik dari Facebooknya mengesahkan bahawanya Tunku Abdul Aziz akan disaman fitnah kerana menfitnah Mukhriz mempunyai komplot mahu menjadi Perdana Menteri dan Lim Kit Siang mahu menjadi Timbalan Perdana Menteri.

Saman itu difailkan di mahkamah tinggi Wilayah Persekutuan sebentar tadi.Pada masa kini - saman seringkali dijadikan alat oleh orang kaya;kapitalis;penindas bagi menyekat kebebasan dan hak masyarakat tertindas. Namun dalam sesetengah kes, hanya saman sahaja yang dapat membuktikan seseorang itu terfitnah atas sesuatu tuduhan yang dilemparkan. Kita tunggu dan lihat pengakhiran kes ini bagaimana kelak. Siapa yang sebenarnya berbohong dan siapa yang sebenarnya bercakap benar.

Isnin, 6 Februari 2017

Selepas Ditahan Polis Kerana Terlibat Dalam Kegiatan Samun Dan Cabul, Jamal Letak Semua Jawatan - Kenapa, Ya?

Dato Jamal Md Yunos umum Perletakan Jawatan Ketua UMNO Bahagian Sungai Besar dan semua jawatan dalam NGO yang dipegang beliau, sebentar tadi di hadapan balai Polis IPD Ampang Jaya.

Dalam sidang media tersebut, Jamal mengatakan jawatan yang dipegangnya tidak dapat digunakan sepenuhnya, yang menjadi punca kenapa dia memilih mahu meletak jawatan. Selain mengetuai Cawangan UMNO Sungai Besar, Jamal juga dikatakan mempunyai jawatan dalam beberapa NGO namun kami tidak dapat mengenalpasti NGO apakah yang diketuai oleh Jamal selain dari Gerakan Merah.

Terdahulu, Pengerusi Gabungan Ngo Gerakan Merah, Datuk Seri Jamal Md Yunos serta 9 pengikutnya dibebaskan kira-kira pada jam 7 malam tadi.


Jamal direman selama lima hari setelah mendapat perintah yang telah dikeluarkan oleh Hakim Majistret Mohd Firdaus Sadina Ali di Mahkamah Majistret Ampang.
Jamal dan beberapa pengikutnya menyerbu premis mesin judi untuk membongkar kegiatan tidak bermoral di sekitar kawasan selangor kononnya dakwa Jamal namun, Jamal bagaimanapun ditahan polis kerana terbabit dalam kejadian samun dan cabul berkumpulan. Rakaman tentang insiden tersebut juga viral di laman sosial.


Sidang akhbar perletakkan jawatan oleh Jamal Yunos.

Ya Atau Tidak Kerajaan Negeri Pulau Pinang Masuk Campur Urusan Fatwa? Nah, Lihat Hujah Ini Dan Nilaikan Sendiri.

Artikel ini bertujuan untuk menyemak fakta yang menjadi pertikaian di antara kerajaan negeri Pulau Pinang di bawah pimpinan Pakatan Harapan dengan PAS selaku pembangkang negeri iaitu benarkah kerajaan (DAP) campur-tangan dalam soal fatwa di Pulau Pinang?.

Sebelum ini Afnan Hamimi, Ketua Dewan Pemuda PAS Pulau Pinang mendakwa wujudnya campurtangan kerajaan negeri dalam persoalan fatwa negeri.

Bagaimanapun DAP menafikan dakwaan tersebut. Sejurus laporan penafian itu tersebar, sekali lagi Ketua Pemuda PAS Pulau Pinang Afnan Hamimi Taib Azamudden mempertahankan dakwaan.

"Sebagai seorang bekas Ahli Jawatankuasa Fatwa Negeri Pulau Pinang sehingga Disember 2015, saya menegaskan dakwaan wujudnya campur tangan politik terhadap proses fatwa adalah benar dan bukan fitnah yang direka".


Namun, kerajaan negeri sekali lagi bertindak menafikan tuduhan. Mereka mengatakan dakwaan tersebut tidak benar dan PAS perlu sertakan bukti di atas tuduhan tersebut.

Tidak, kami tidak pernah campur tangan soal fatwa kata DAP.(RoketKini)

PAS tidak berdiam diri. Mereka kemukakan bukti tatacara fatwa yang sepatutnya dan bagaimana kerajaan negeri dikatakan telah campurtangan dalam urusan fatwa.

Tatacara pengrekodkan fatwa.Apabila terpaksa 'sembahkan' kepada mesyuarat exco sebelum boleh digazetkan, itu bermaksud campurtangan kata PAS. Sedangkan tatacara asal tidak memerlukan mufti untuk berbuat demikian. Menggunakan hujah yang disahkan sendiri oleh Mufti Pulau Pinang.(sumber)

Sebelum ini mufti Pulau Pinang menafikan wujudkan fatwa-beku dan campurtangan kerajaan dalam proses pelaksanaan fatwa negeri.

"Fatwa yang dikemukakan ke mesyuarat EXCO untuk makluman sahaja bukan untuk dibahaskan" - Wan Salim, Mufti Pulau Pinang. (Sumber)

Pengakuan dari bekas mufti Pulau Pinang mengesahkan campurtangan itu wujud dan menjadi faktor kenapa kontraknya sebagai mufti tidak disambung selepas tamat pada 2014. 

Ini kerana bekas mufti, Datuk Seri Hassan Ahmad mendakwa pernah menghantar surat untuk menegur kerajaan negeri bahawanya pemakluman fatwa ke mesyuarat EXCO adalah tidak perlu kerana selaras dengan peraturan sedia ada iaitu usul berkaitan fatwa boleh dibawa terus kepada Agong bagi tujuan pelaksanaan.Laporan itu turut menyebut, tindakan kerajaan negeri mengubah sedikit pelaksanaan fatwa adalah disebabkan isu penggunaan Kalimah Allah oleh penganut Kristian yang pernah menjadi polemik negara suatu masa dahulu. 

Dalam isu berkenaan, bekas mufti berpendapat seluruh rakyat di negeri Pulau Pinang termasuk Lim Guan Eng perlu mematuhi apa yang telah ditetapkan oleh Majlis Fatwa Kebangsaan berhubung isu penggunaan Kalimah Allah oleh penganut Kristian.(Sumber)

Namun sekali lagi, tuduhan oleh PAS dinafikan oleh kerajaan negeri. Menurut Datuk Abdul Malik Kassim, selepas fatwa pengharaman penggunaan Kalimah Allah oleh bukan-muslim diwartakan di Pulau Pinang, jawatan Mufti telah disambung-khidmat setiap tahun sehingga Jun 2014. Pengwartaan pengharaman berlaku pada tahun 2012 (sila rujuk link berita yang telah diberikan di atas).

MENJAWAB FITNAH OLEH KETUA PEMUDA PAS PULAU PINANG, AFNAN HAMIMI BAHAWA KETUA MENTERI LIM GUAN ENG ARAH TUKAR MUFTI PULAU PINANG. 
 .
Ketua Pemuda PAS Pulau Pinang, Afnan Hamimi Taib Azamuddeen menuduh Ketua Menteri Pulau Pinang, Lim Guan Eng tidak menyambung kontrak bekas Mufti Dato’ Seri Hassan Ahmad kerana isu fatwa kalimah Allah, selain kononnya kerana membantah arahan Ketua Menteri bahawa semua fatwa perlu dimaklumkan dalam Majlis Mesyuarat Kerajaan (MMK). 
 .
Tuduhan itu fitnah dan berniat jahat terhadap Ketua Menteri, Lim Guan Eng. Sebagai seorang yang memahami ajaran Islam dan hukum-hakam, beliau sepatutnya memahami dosa fitnah. 
.
Fatwa kalimah Allah bersama 39 kalimah suci Islam yang lain, diwartakan oleh Kerajaan Negeri Pulau Pinang pada 29 April 2010, sewaktu Dato’ Seri Hassan sebagai Mufti Pulau Pinang. 
 .
Dato’ Dr.Wan Salim mengambilalih jawatan Mufti daripada Dato’ Seri Hassan, pada 7 Jun 2014, iaitu selepas 4 tahun pewartaan kalimah Allah oleh Kerajaan Negeri. Dalam tempoh empat tahun, Dato’ Seri Hassan disambung kontraknya pada setiap tahun iaitu sebanyak 4 kali. 
.
Sebenarnya kebanyakan urusan untuk memartabatkan hal ehwal agama Islam di Pulau Pinang, saya mendapat nasihat terus daripada Ketua Umum Keadilan, Datuk Seri Anwar Ibrahim. Hal perlantikan Mufti, Yang Dipertua Majlis Agama Islam Pulau Pinang (MAINPP) dan Ahli Majlis MAINPP disyorkan dan diluluskan oleh Datuk Seri Anwar Ibrahim. Tidak ada sebarang campurtangan oleh Ketua Menteri, Lim Guan Eng.
.
Sepertimana dijelaskan oleh Mufti Pulau Pinang, Sahibus Samahah Dato’ Dr Wan Salim Wan Mohd Noor sebelum ini, bahawa Exco dan kerajaan negeri tidak pernah mencampuri urusan fatwa atau menghalang sebarang pewartaan fatwa. 
 .
Kerajaan negeri tidak berhasrat untuk memanjangkan polemik yang tidak berasas ini. 
.
Sebagai seorang bergelar ustaz, Afnan tidak sewajarnya membuat tuduhan semberono terhadap kerajaan negeri. Meskipun tohmahan itu ditujukan kepada pemimpin bukan Islam. Allah melarangnya.
.
Islam Rahmatun Lil Alamin, 
Islam Rahmat Seluruh Alam, 
Islam Rahmat Untuk Semua.
KENYATAAN MEDIA
YB Dato’ Abdul Malik Kassim
Exco Hal Ehwal Agama, P.Pinang
4 Februari 2017

Semakan kami.

Ya atau tidak, kerajaan negeri masuk campur dalam urusan pelaksanaan fatwa di negeri Pulau Pinang - tiada bukti yang mengesahkan dakwaan PAS. Apa yang ada hanyalah DAP menambah (ubah-suai) tata-kerja pelaksanaan fatwa dengan mahu semua jenis usul dimaklumkan ke mesyuarat EXCO terlebih dahulu.

Tiada bukti sehingga ke hari ini, kerajaan negeri TELAH menghalang mana-mana fatwa dari dilaksanakan di Pulau Pinang.

Pemakluman ke mesyuarat EXCO boleh dibaca seperti sedang campur-tangan tetapi juga boleh dianggap sebagai tujuan makluman, pemberitahuan, sebagai langkah persediaan - tidak la kerajaan negeri terpinga-pinga. 

Kami tidak pasti kenapa penambahan itu wujud namun selagi tiada bukti kerajaan negeri telah menghalang mana-mana fatwa dari diwartakan di Pulau Pinang, maka tuduhan kerajaan negeri campur-tangan dalam soal pelaksanaan fatwa di Pulau Pinang adalah tidak berasas. 

Kami akan menunggu bukti selanjutnya dikemukakan oleh PAS Pulau Pinang dan bersedia mengubah analisis ini andai ada bukti yang menyokong dakwaan itu.

PAS mahu saman atas alasan kerajaan negeri tidak menjawab - tetapi semakan kami di beberapa portal berita, kerajaan negeri telah menjawab dakwaan terutamanya oleh Datuk Abdul Malik Kassim.Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...