Telegram PH http://t.me/beritapolitikmalaysia

Laporan yang tersiar tidak semestinya mewakili pandangan pihak pentadbir halaman.

Khamis, 9 Julai 2015

Wang Tunai Jutaan Ringgit Pula Dimasukkan Ke Dalam Account Bank Rosmah Lapor Portal.

Ini apa yang dilaporkan oleh Sarawak Report dalam siri pendedahan terbaru mereka.

1. SR telah menerima maklumat dan beberapa dokumen yang mendedahkan transaksi wang yang dimasukkan ke dalam account bank Rosmah Mansur, Affin Bank.

2. Wang tunai itu dimasukkan secara berturutan bermula pada awal tahun ini.

3. Bermula dari 10 Februari hingga ke 23 April 2015, seorang lelaki yang dipercayai berkait Rosmah yang dikenali dengan nama Roslan Bin Sohari telah mendepositkan sejumlah wang tunai tersebut ke dalam account Rosmah Mansor.

4. Kesemua wang tersebut dimasukkan ke dalam account 1000 2000 0058. Di atas nama Rosmah Binti Mansor. SR mendedahkan mereka mempunyai hujah yang menyokong pendedahan tersebut.

5. Total wang yang didepositkan sebanyak 8 kali dalam 2 bulan tersebut ialah berjumlah 2 juta ringgit.

6. Menurut SR, tindakan mendepositkan wang tersebut ke dalam account Rosmah Mansur adalah mencurigakan. Dan ini juga dikatakan sebahagian dari plot yang mempunyai kaitan dengan siasatan ke atas 1MDB.

Berikut yang didedahkan oleh SR ;No ic. No telefon. Even jawatan pun ada. Boleh diperiksa juga.

Wang tunai tersebut dibawa menerusi bag sebelum dimasukkan ke dalam account Rosmah Mansor. Itu yang dilaporkan oleh SR. SR juga menghurai kemungkinan wang2 pelaburan 1MDB yang disalahguna untuk tujuan peribadi.

Apa2 pun, kita tunggu la respon dari pihak Rosmah Mansur berkenaan pendedahan tersebut.
Yang patut buat laporan polis, perlu buat. Untuk siasatan laporan SR. Jika SR fitnah, ada baiknya Rosmah saman. Ini melibatkan reputasi. Aku rasa tidak ramai yang akan berpihak pada pasangan Najib dan Rosmah ketika ini. Situasi mereka agak terancam juga neh.

Najib kena attack.
Rosmah pun kena.
Sapa berkata benar.
Sapa menipu.
Semuanya akan terdedah tak berapa lama lagi.

Tunggu.

Nazir Minta Maaf, Kenyataan Badlisyah Yang Bela Najib Akan Disiasat.


Ada perkara yang Najib buat dan benda tue buat Nazir bengang sangat-sangat. Seolah2 secara terbuka Nazir menyatakan kepada Najib, there's no way i will back up you bro. Let go your position or you will ruin yourself. U will have no my support. No.

Sebelum neh banker terkemuka, CEO CIMB Islamic, Badlisyah mendedahkan bahawa terdapat dua kesilapan dalam dokumen yang didedahkan oleh WSJ berkenaan aliran wang ke account Najib.

Pertama. Isu poskod. Which is hasil google aku mendapati point dia betul. Di New York mana ada poskod 4080.

Kedua. Isu SWIFT CODE. Yang neh tatau siapa yang berkata benar. CIMB pun tak buat penjelasan susulan. Sekadar berkata posting Badlisyah itu telah dibuang dan perkara tersebut melibatkan isu teknikal. Badlisyah tak sepatutnya berbuat demikian. Nazir Razak membuat permohonan maaf terbuka dan akan menjalankan siasatan ke atas Badlisyah.

Badlisyah backup Najib. Kritik WSJ.

Nazir minta maaf dan berkata akan siasat Badlisyah.

Nampak tak?

Selepas itu Badlisyah meminta maaf. Dan berkata analisa itu hanyalah untuk tujuan peribadi. Tapi p siar kat facebook?

Badlisyah tunduk atas tekanan Nazir?
Nazir takan bagi muka pada Najib.
Maka kesimpulannya, dua adik beradik yang bergaduh, ko jangan la masuk campur setan. Tak pasal2 ko yang kena. Dah ko kerja dengan CIMB kan. Mendapat la kau.

KAH KAH KAH 

Oke bercakap tentang SWIFT CODE. Yang neh aku ada pengalaman sikit. Bila seseorang nak transfer duit ke aku, aku kena isi SWIFT CODE tersebut berdasarkan rujukan bank.

So, pendapat aku, kalau nak pastikan samada SWIFT CODE yang terpapar itu benar atau tidak, mula2 check ;

- Negara penerima 

- Bank penerima

- Negara penghantar

- Bank penghantar

Tarikh dan tahun juga memainkan peranan. Mana la tahu kot2 code SWIFT dah bertukar ke dalam jangka masa tertentu.

Dan dari situ baru boleh sahkan samada penyebaran WSJ itu benar mahupun palsu.

Apa2 pun setakat neh, Najib belum lagi menafikan 3 perkara penting.

Pertama. No2 account yang terdedah milik dia atau bukan.

Kedua. Menafikan wang2 tersebut masuk ke dalam acc dia atau tidak.

Ketiga. Penyebaran dokumen tersebut palsu atau tidak.

Yang kata palsu tue orang lain. Bukan geng2 PMO.
Yang Najib sebut berulang kali. Saya tak guna dana 1MDB untuk tujuan peribadi. Itu saja. So faham2 la. Kenapa rakyat dok berspekulasi je.

Kbai.

Rabu, 8 Julai 2015

Peguam UMNO Sindir Tindakan Peguam Najib - Menteri Kabinet Sokong Najib - Peguam Negara Nafi Account Bank Najib Dibeku.

Semalam TMI dan Malaysiakini ada melapor bahawa ;

1. Ada sumber dalaman yang mengetahui selok belok siasatan 1MDB mendedahkan bahawa 3 account bank Najib antara 6 account bank yang dibekukan berhubung siasatan dalam skandal 1MDB.

2. Laporan hanya memetik pengakuan sumber tetapi tidak menamakan sumber jauh sekali mengemukakan sebarang bukti.

3. Namun pada hari ini, peguam negara tampil menafikan bahawa 3 account bank Najib antara yang dibekukan.

4. Susah juga nak menolak dakwaan peguam negara apatah lagi yang menyebut account Najib dibekukan pun tak bagi bukti solid.

5. Sebenarnya. Jika dibaca laporan WSJ dan SR. Ada disebut account Najib (yang terlibat dalam skandal tersebut) telah ditutup.

6. So, nak beku macam mana bila dah ditutup?

7. Ditutup, dibekukan atau tidak dibekukan? Account bank mana yang mereka bahaskan disini?

8. Aku teliti pendedahan WSJ memang disebut ada 3 account Najib yang terlibat. Tetapi dalam pendedahan SR, juga menyebut selain dari Najib, ada pihak ketiga berhak mengakses account bank tersebut. Minta jangan tolak point neh.

Perbahasan susulan akan dilakukan selepas ini.

Terbaru juga. 

Menteri kabinet sebulat suara menyatakan sokongan terhadap Najib Razak.


Point KJ simple.

Biar siasatan menentukan segalanya. Biar Najib dibuktikan bersalah sebelum nak jump to any conlusion. Selagi semuanya berdasarkan spekulasi atau chartflow (chartflow neh sapa2 pun boleh buat, agak2 la nak tuduh Najib guna chartflow) baik la ko, aku dan kita semua bertenang dulu.

Ini bukan cerita kecik anak.
Ini sampai dah guna peranan orang luar.

Apabila kita sesama kita berbalah, aku tak heran sangat. Sebab akhirnya diri kita juga yang menguntungkan atau merugikan diri kita. Kita terima kesan dari apa yang kita buat. Tetapi jika orang luar dilibatkan dalam perbalahan kita, aku ada pendapat yang berbeza. Perlu diperhalusi samada peranan orang luar ini nak tambah merosak atau nak membaikpulih keadaan kita. Jangan2 kita diguna sebagai alat mencapai sesuatu maksud bagi pihak tertentu. Skandal 1MDB dan tuduhan terbaru ke atas Najib telah mengacau ekonomi kita. Kedudukan ringgit sedia lemah disebabkan pentadbiran kita kini bertambah lemah dengan tuduhan terbaru. Tuduhan korupsi mencalar imej Najib dan negara di mata antarabangsa. Suka tak suka, kestabilan politik antara faktor yang membuatkan pelabur menyakini negara kita. Korupsi, suasana politik yang tak menentu, ditambah dengan pemimpin terlibat skandal, kau fikir pelabur suka kat negara macam neh?

Sebab tue aku fikir. Cara terbaik, tunggu ke mana penghujung siasatan ini.

Kita tengok dulu babak demi babak dan ulas berdasarkan babak demi babak sebab ini la cara terbaik untuk kita mengetahui samada diri kita ini dipergunakan oleh pihak tertentu untuk menjatuhkan pihak tertentu atau memang pihak tertentu itu terlibat dalam skandal jutaan ringgit.

Berikut pula pendapat dari geng2 peguam yang pro UMNO. Buzze Azam neh siapa tak kenal. Anti Anwar, pro UMNO, lawan Ambiga, pro akta hasutan.

Pendapat dia turut dikongsikan oleh kelab chedet di laman facebook ;


Berdasarkan pendapat dia sebagai seorang peguam ;

1. Hafarizam buat kerja bodoh bila p dedah notis of tuntutan.

2. Minta WSJ jelaskan dalam masa 14 hari, apa motif WSJ berbuat laporan tersebut.

3. Dengan harapan WSJ melakukan kesalahan ketika menjawab notice.

4. Jika WSJ berjaya menjawab dengan cara Hafarizam tak boleh nak mengaitkan WSJ dengan tindakan saman, perkara itu akan memburukkan lagi situasi dan kedudukan Najib.

5. Sepatutnya penghantaran notis itu perlu dibuat secara senyap dan diam. Tidak perlu hebahan. Tetapi pendapat aku la, even Hafarizam tak leak, WSJ akan leak juga. Benda bukan boleh sorok.

6. Oleh kerana reputasi Najib terkait disini, pendapat aku, saman aje la. Tak perlu notice of demand ke apa. Paling2 koman suruh WSJ retract semula artikel berkenaan. Jika reputasi la yang Najib pentingkan.

7. Sungguh WSJ tak menuduh Najib mengguna wang tersebut untuk kepentingan peribadi tetapi penyebaran artikel berkenaan membayangkan spekulasi berkenaan.

8. Imej Najib dah tercalar kat sini. So, macam luahan Buzze, Najib seolah bayangkan ketakutan menerusi surat berkenaan.

Pendapat aku, ya juga point di atas.

Katakanla WSJ berpropaganda, dan rakyat sedang mencari jalan keluar bagi menyelesaikan permainan WSJ ke atas negara kita.

Dalam masa yang sama, usaha dan tindakan Najib seperti mengesahkan propaganda WSJ, so macam mana pula rakyat tak terpedaya dengan propaganda tersebut?

Jika dikata WSJ itu fitnah, maka lakukan satu tindakan yang garang lagi kental.

Jangan dimarah pada rakyat yang terhasut. Kerana tindakan Najib selama ini banyak buat rakyat makan ahti. Salahkan diri sendiri kerana selama ini tak pernah nak berada di sebelah rakyat. So andaikata Najib difitnah (andaikata la, mungkin WSJ nak mencapai sesuatu) dan rakyat tak sebelahkan dia, itu memang salah dia sejak dari awal. Sebab dia pun tak pernah nak sebelahkan rakyat sebab tue asyik buat polisi yang menindas.

Fikir2kanla ek Najib.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...