Telegram PH http://t.me/beritapolitikmalaysia

Laporan yang tersiar tidak semestinya mewakili pandangan pihak pentadbir halaman.

Jumaat, 10 Jun 2016

Lainkali Tag Saya Di FB Utk Bertanya Soalan Mudah Bkn Buat PC Sindir Rizal Kpd Rafizi - Penjelasan Isu Bagasi Banyak.


YB Rafizi Ramli mahu menutup malu setelah membuat kesilapan mengira 'flying hours' rombongan Isteri Perdana Menteri ke Istanbul iaitu dengan mengira 1440 jam dan bukannya 26 jam.

Oleh kerana itu beliau sekarang bercakap mengenai jumlah beg untuk rombongan Isteri Perdana Menteri ke Istanbul. Mungkin di kawasan Parlimen Pandan sudah tiada isu rakyat yang hendak perjuangkan maka dengan itu beliau mengambil tahu hal yang tiada kaitan dengan beliau.

Saya beranggapan YB Rafizi Ramli tidak pernah menaiki pesawat komersil mahupun pesawat eksekutif. Oleh yang demikian, saya akan menjelaskan SEIKHLASNYA dan MENGGUNAKAN BAHASA MELAYU MUDAH agar dapat difahami dan diselami oleh YB Rafizi Ramli. YB boleh menyemak terma 'ACT - additional centre tank' dengan 'rakan-rakan' dalam industri penerbangan.

Pesawat ini telah mebuat pengubahsuaian kepada ruang kargonya untuk membesarkan tangki minyak bagi membolehkan pesawat terbang lebih jauh (more range). Untuk makluman YB juga, ruang kargo pesawat eksekutif juga tidak sama seperti pesawat komersil.

Dalam kes penerbangan ini, ruang kargo digunakan untuk membawa kostum dan alatan Permata Seni yang diundang membuat persembahan di sana. (boleh rujuk gambar). Penumpang pesawat berkenaan bukanlah hanya Isteri Perdana Menteri seorang. Sebaliknya pesawat ini turun membawa bersama 13 penumpang dan 7 anak kapal. Adakah kesemua penumpang lain tidak membawa bagasi masing-masing? Ini penerbangan jarak jauh. Sudah tentu perlu menukar pakaian.

Sebab itu dibawa 'hand-carry' beg. Begitu juga makanan daripada sendiri dibawa atas pesawat. Jelas tuduhan YB Rafizi Ramli berniat jahat dan bertujuan menimbulkan kebencian terhadap pimpinan Negara dan keluarga.

ps: berapa kali pc lagi dia nak buat? takat nak tanya soalan camtu boleh wassap gua je bro ataupun tag gua kat fb.

SUMBER : Rizal Mansor

Peniaga Bakar Gerai, Wakil Rakyat DAP Buat Aduan Antara Punca MPKJ Melarang Berniaga.

Semalam FOBN update satu isu. Ianya tentang seorang peniaga yang protes apabila pihak MPKJ melarang peniaga-peniaga daripada meneruskan perniagaan mereka di tapak yang dikatakan menyebabkan berlakunya kesesakan lalulintas yang teruk terutamanya di waktu-waktu puncak.

Berikut adalah paparan screenshot tersebut ;


Penyebaran isu berkenaan lantas mendapat perhatian netizens. Rata-rata ramai yang menzahirkan kekesalan terhadap tindakan MPKj yang menyebabkan peniaga tersebut bertindak nekad membakar gerai. Menerusi laporan dari Sinar Harian, peniaga tersebut turut dikatakan mencurahkan minyak petrol ke atas tubuh badannya. Nasib baik dia tak bakar diri. Kalau tidak, lagi teruk MPKj kena cemuh dengan masyarakat.

Dalam satu kemaskini terbaru menerusi facebook Zaharin, terdapat satu maklumat bahawanya campurtangan politik dari pihak DAP menyebabkan peniaga2 tersebut dihalang dari meneruskan operasi perniagaan mereka.

Baca ;Zaharin menyebut. Maklumat dari MPKj menyatakan aduan dari wakil rakyat DAP antara yang menjadi punca aka faktor kenapa peniaga-peniaga berkenaan dilarang meneruskan operasi perniagaan mereka di lokasi berkenaan.

Menurut maklumat dari SH pula ;

1. Pada tahun lepas, peniaga2 telah berpindah ke tapak lokasi baru bagi mematuhi arahan MPKj.

2. Namun tapak lokasi baru adalah 'hutan' dan perniagaan mereka tidak mendapat sambutan.

3. Oleh yang demikian, pada tahun ini mereka engkar arahan MPKj dan menyambung kembali perniagaan di tapak asal.

4. Mereka telah mematuhi kesemua arahan majlis seperti mengambil suntikan, kebersihan.

5. Oleh yang demikian mereka meminta agar pihak MPKj bertoleransi dengan membiarkan mereka meneruskan operasi perniagaan di tapak lama.

6. Mereka telah meniaga disitu selama 18 tahun berturut2 selama mana bazar ramadhan berlangsung.

7. Ianya bukan mengambil masa sehingga setahun hanya sebulan dalam setahun.

8. Pemindahan ke tapak baru tidak mendapat sambutan dari orang ramai itu yang menyebabkan peniaga2 tidak dapat akur kepada tuntutan MPKj.

Dan maklumat yang aku terima dari orang awam pula menyatakan bahawanya operasi perniagaan BAZAR RAMADHAN disitu telah menyebabkan berlakunya kesesakan lalu lintas yang teruk. Itu punca utama kenapa perkara itu menjadi isu dan diadukan kepada pihak-pihak berkenaan dan langkah diambil berdasarkan aduan orang ramai. Wakil rakyat hanya memandu menyelesaikan masalah berbangkit.

Namun alasan berkenaan turut dipersoalkan oleh orang awam yang lain. Kata mereka juga. Setiap hari, setiap waktu, setiap tahun, jalan-jalan di KL dan Selangor mana yang tidak sesak? Semuanya sesak. Takanlah untuk tempoh sebulan langsung tak boleh nak bertolenrasi langsung? Bahkan sesetengah dari mereka mempercayai terdapatnya campurtangan politik yang menyebabkan operasi perniagaan disitu dikacau oleh pihak majlis.

Sidang Media SAMM Kelam Kabut, Ratu Naga Muncul Cabar Azaharudin Bersumpah Laknat. - DGN KEMASKINI.

Kecoh . 

Isu pemalsuan tanda-tangan dalam Deklarasi Rakyat (DR selepas ini) semakin kecoh. 


Selepas isu SD berkenaan DR ini muncul beberapa perkara berlaku ;


1. Ratu Naga buat sumpah laknat menafikan mengenali individu bernama Azaharudin.


2. Namun tidak menafikan samada apa yang didedahkan oleh Azaharudin itu benar mahupun tidak.


3. Laporan polis oleh beberapa individu dan terbaru oleh ahli2 PAS pada semalam untuk mendesak PDRM agar menyiasat lebih lanjut tentang isi kandungan DR. Mereka bimbang identiti mereka disalahguna.


4. Mahathir mengakui 300k dan lebih tanda-tangan dalam DR adalah palsu. Namun ia telah dialihkeluar. Sebelum neh beberapa page pro Mahathir menafikan dakwaan Azaharudin. Dengan pengakuan terbuka Mahathir itu, admin2 page Mahathir pasti rasa malu.


Aku dah pernah bagitau dulu. Dakwaan Azaharudin tu kalau kita perhatikan betul-betul, dia bukan bagitau semua tanda-tangan tersebut palsu, sebaliknya hanya menyatakan wujudnya tanda-tangan palsu dalam DR tersebut. Samada Mahathir terlibat atau tidak dalam hal ini tidaklah dapat aku pastikan.


Tadi. Melalui laporan Malaysiakini. Ratu Naga telah muncul di sidang media SAMM tentang isu DR. Kenapa SAMM buat sidang media? Ini terjadi berikutan pada malam kelmarin satu SD muncul. SD kedua itu dikatakan ialah penafian terhadap SD pertama yang dibuat oleh Azaharudin. Dalam SD kedua itu, Azaharudin dikatakan mengakui wujudnya khilaf dalam SD pertama dan dia tampil dengan SD kedua kerana mahu membetulkan kekhilafan tersebut. SD kedua turut menyebut bahawanya Azaharudin diupah oleh Chegu Bard.


Walaubagaimanapun, sejurus penyebaran SD kedua berkenaan, Azaharuddin menerusi account facebooknya tampil menafikan penyebaran berkenaan. 


Baca : Jai Nafi Kewujudan SD Kedua


Baca : Ini Paparan Lengkap Perbualan RN & Kawan2 Dalam Pemalsuan Tanda-Tangan.


Sekarang, mari kita ke dalam sikit.


Tadi Ratu Naga muncul di sidang media SAMM bagi mencabar Azaharudin bersumpah laknat bahawanya mereka berdua saling kenal mengenali dan pernah berurusan tentang Deklarasi Rakyat sebelum ini. Laporan itu juga menyebut bahawanya Jai tidak memberikan apa-apa respon tentang cabaran berkenaan sebaliknya memilih untuk berdiam-diri. Selain itu Ratu Naga turut menyatakan keadaan dirinya yang sarat mengandung dan tiada masa nak memikirkan tentang isu DR dalam bulan2 terakhir ini.


Sebelum ini, beberapa kali Ratu Naga memberikan penegasan bahawanya dia langsung tak pernah berurusan dengan Azaharudin. Langsung tidak. Jadi kita faham disini bahawanya Ratu Naga mahu menyatakan dia dan Azaharudin langsung tidak pernah berhubung dalam apa jua kaedah sekalipun. Titik.

Sekarang. Kita buka kembali kotak-kotak memori kita tentang paparan screenshot yang pernah kita baca dulu. Paparan screenshot tentang perbualan Ratu Naga dan rakan-rakan sekomplotnya.


Pernah aku nyatakan dahulu. Dalam kumpulan tersebut. Jika kau perhatikan betul2 paparan screenshot tersebut, ada 4 orang.


Ya, 4 orang.


Kau dah tahu. Ratu Naga dan Jai = Azaharudin.


Tapi kau tak rasa pelik ke? Dalam perbualan tersebut, nama-nama yang kau nampak ialah Ratu Naga, Otai dan Zex.


Ko ada nampak tak sesiapa atau apa2 yang menyebut nama Jai? Aka Azaharudin? Nama panggilan kepada Azaharudin bukanlah Otai mahupun Zex.


Aku dapat tahu ini melalui account facebook Azaharuddin. Aku membaca bahawanya rakan2nya memanggilnya dengan nama Jai. Bukanlah Otai mahupun Zex.


Dalam paparan screenshot yang tersebar itu, nama Jai individu yang menyscreenshotkan kandungan2 mesej berkenaan telah ditutup.


Kenapa perlu tutup? Korang tak rasa pelik ke? Aku rasa pelik. Seriyus. Dia sendiri yang screenshot, dia sendiri yang tutup nama dia aka identiti dia. Tapi lepas tu dia pergi buat satu SD dengan sidang media apa bagai untuk dedahkan identiti dia kepada public. Tapi dalam paparan screenshot beria nau dia tutup. 


Kenapa? Kenapa? Kenapa?


Susah-susah kau cover.

Lepas tu buat PC pi dedahkan identiti kau dengan no ic apa bagai..
Tak rasa pelik ke woi?

EH, LUE FIKIRLAH SENDIRI.


KAHKAHKAHKAH

KAHKAHKAHKAHKAH
KAHKAHKAHKAHKAHKAH

------

DENGAN KEMASKINI.

SAMM menafikan sekeras-kerasnya yang ditutup itu adalah nama bagi mewakili mana-mana individu. Ia adalah sesuatu yang tidak boleh didedahkan tetapi ia bukanlah
merujuk kepada mana-mana nama individu.


Khamis, 9 Jun 2016

Anak Rosmah Pun Naik Pesawat Tu, Kenapa? Rafizi Balas Pegawai Khas Rosmah - Rafizi Cabar PAS Persoalkan Pembaziran BN.

Alasan-alasan yang diberikan oleh Datuk Rizal Mansor, Pegawai Khas kepada Datin Seri Rosmah Mansor bahawa jet peribadi ACJ319 A6-CJE disewa oleh Kerajaan Malaysia bagi tempoh 2 bulan untuk kegunaan pembesar negara (VVIP) bukanlah perkara baru. Setiap kali saya mendedahkan pembaziran akibat dari kos menggunakan jet peribadi, alasan-alasan inilah yang akan digunakan dengan mengheret nama DYMM Seri Paduka Baginda Yang Dipertuan Agong.
Kalau pun jet-jet peribadi ini adalah satu keperluan kepada pembesar-pembesar, siapa yang secara rasminya diiktiraf sebagai pembesar VVIP yang boleh menggunakan jet peribadi ini? Urusan bagaimana yang membolehkan mereka menggunakan jet peribadi ini? Tidakkah ada panduan dan had penggunaan supaya wang rakyat tidak dibazirkan?
Jika itu alasan kenapa Datin Seri Rosmah Mansor menggunakan jet peribadi ACJ319 A6-CJE, atas alasan apa anak kepada Datin Seri Rosmah Mansor iaitu Nooryana Najwa Najib turut sama di dalam penerbangan itu? Adakah anak kepada menteri-menteri juga dikira sebagai VVIP?
Saya boleh sahkan bahawa anak Datin Seri Rosmah Mansor turut sama menaiki pesawat tersebut dan saya sertakan gambar-gambar berikut sebagai bukti :
Malah, alasan yang diberikan bahawa jadual Datin Seri Rosmah Mansor adalah ketat dan tidak sesuai untuk menggunakan penerbangan komersil adalah dangkal dan menghina rakyat. Rakyat masih belum lupa bahawa semasa Kelantan dilanda banjir teruk di akhir 2014, Dato’ Seri Najib lewat pulang dan menggunakan penerbangan lain untuk pulang ke Malaysia dari Hawaii. Sebaliknya, jet peribadi rasmi kerajaan yang digunakan Perdana Menteri melencong ke arah yang bertentangan iaitu singgah di Los Angeles dan kemudiannya di Indianapolis. Sehingga sekarang Datin Seri Rosmah Mansor tidak menjawab soalan saya sama ada jet itu singgah untuk memantau kerja-kerja naiktaraf jet peribadi yang baru dibeli ketika itu.

Untuk menguji calon-calon BN dan PAS sama ada mereka akan berani menegur Dato’ Seri Najib Tun Razak apabila berlaku pembaziran yang besar seperti ini, saya cabar calon-calon BN dan PAS serta pimpinan teratas parti-parti mereka mendesak supaya Perdana Menteri, Dato’ Seri Najib Tun Razak menyiarkan secara terbuka senarai penuh perjalanan dan kos terlibat bagi semua jet-jet peribadi yang ditanggung oleh rakyat bagi tahun 2015 dan 2016.

Kegagalan mereka berbuat demikian memberi makna mereka juga bakal gagal menegur pembaziran kerajaan jika dipilih ke Parlimen kelak.

RAFIZI RAMLI

NAIB PRESIDEN/SETIAUSAHA AGUNG

AHLI PARLIMEN PANDAN

Kronologi 'Cina Babi' , Fakta YG Anda Perlu Tahu - DAP Diserang Kontroversi Kerana Pasang Banner Berbaur Provokasi.


Semalam. DAP dalam keadaan terpaksa, membuka semula ketiga-tiga banner yang dianggap mendatangkan provokasi terhadap parti BN dan PAS dalam kempen PRK Sungai Besar.

Banner tersebut diarahkan tanggal oleh penguatkuasa tempatan dan SPR atas alasan melanggar tatacara kempen PRK yang sedang berlangsung.

Alasan kegagalan memohon permit/lesen terlebih dahulu adalah menjadi punca kenapa banner-banner tersebut diarah buka oleh SPR.

Ia juga merupakan satu kemenangan buat Barisan Nasional Sungai Besar apabila dapat mencabut banner-banner kempen gergasi milik DAP.

DAP dalam keadaan sakit ahti, marah dan kecewa, akhirnya akur dengan arahan tersebut.

Banner tersebut dikatakan datangnya dari Ronnie Liu, pemimpin DAP kawasan.

Sebenarnya kalau kita perhatikan ketiga2 banner yang diarahkan tanggal, tiada satu pun boleh dikatakan 'salah' dalam definisi politik.


Kenapa tidak salah?

Pertama. PAS dan BN kini ialah saing kepada PH/AMANAH. 

Kedua. Dari segi kempen politik, adalah menjadi normal untuk parti2 politik memperbesar-besarkan, memperheboh2kan tentang kelemahan/kesalahan/kecuaian pihak pesaing.

Sebab itu dalam 'hukum politik' ianya tidak salah. Cuma aku tak bersetuju dengan poster DAP berkaitan dengan gambar TGHH. Bagi aku, DAP berhak attack PAS sebagai pesaing dalam politik tetapi tak boleh juga nak tuduh PAS terlibat dalam aktiviti rasuah tanpa sebarang bukti. Isu 1MDB, 4.2b, GST, ini semua isu-isu yang related dengan BN. Yang pergi kaitkan dengan PAS buat apa. So, ini memang kesilapan dan kecuaian DAP sendiri. Ronnie Liu juga sering digambarkan sebagai seseorang yang racist. Jadi pelik juga apabila seseorang yang digambarkan racist menuduh orang lain sebagai racist.


Dalam ketiga-tiga kain rentang yang dipasang DAP, paling kontroversi ialah kain rentang yang memaparkan semula kenyataan Jamal Sekinchan tentang 'Cina Babi'.

Ada yang beranggapan bahawa Jamal yang mengatakan babi kepada kaum cina. Dan ada yang tidak jelas tentang bagaimana 'cina babi' itu boleh menjadi isu kontroversi pada suatu ketika.

Dan ini ialah kronologi yang anda perlu ketahui.

Kronologi Cina Babi By Jamal Sekinchan.

1. Pada 16/7 satu himpunan diadakan oleh mereka2 yang sokong UMNO. Nama himpunan itu ialah Himpunan Merah. Berikut di bawah ialah koleksi artikel yang berkaitan dengan himpunan berkenaan.

Babi, Babi, Babi Kata Makcik Mikin.

Nik Abduh Hadir Himpunan Merah?Fitnahlah!

Berhimpun Sokong Melayu Itu Jihad Kata Pekida.

Peserta Himpunan Merah Bersilat Belasah Kedai.

Dikantoikan PDRM, Himpunan Merah Malu Kaw-Kaw

Lawan Polis, Peserta Himpunan Merah Menuju Revolusi.

2. Jamal Sekinchan dilaporkan sebagai penganjur kepada demo besar-besaran itu.

3. Demo berkenaan merupakan satu protes dari penyokong2 Najib terhadap puak2 yang menentang Najib. Ia bagi membuktikan bahawa Najib mempunyai ramai penyokong2 di Malaysia.

4. Demo berkenaan juga turut dikaitkan dengan sokongan terhadap kaum melayu dan kononnya cina sedang semakin memijak kepala melayu2 di Malaysia.

5. Terdapat pelbagai aksi provokasi yang berjaya dirakamkan oleh lensa kamera dan para wartawan sepanjang perhimpunan tersebut berlangsung.

6. Sehari selepas berdemo, Jamal diajukan soalan oleh wartawan. Rujuk sini.

7. Jamal ditanya tentang peserta2 himpunan yang memanggil2 cina babi dan sebagainya.

8. Jamal kemudiannya menjawab perkara itu tidak salah. Kerana cina memakan babi.

9. Respon Jamal itu mengundang kritikan meluas bahkan turut mendapat perhatian dari Micheal Ang.

Lihat ;


10. Untuk pengetahuan semua, rakaman temubual tersebut dikongsikan oleh Minaq Jinggo. Minaq Jinggo adalah pro Barisan Nasional/UMNO. Bukannya pro pembangkang. Caption dalam video semua adalah hasil dari airtangannya. Ia tidak diedit oleh mana2 pro pembangkang pun.

11. Sungguh pun bukan Jamal yang memaki-hamun cina babi, tetapi Jamal seolah2 menghalalkan caci maki "cina babi, cina babi" peserta2 demo ketika berlangsungnya perhimpunan Merah.

12. Tidak dapat dinafikan ada yang  beranggapan bahawa Jamal yang menyebut "cina babi". Harap kecelaruan tersebut dapat dihentikan segera.

13. Dan poster DAP itu pula hanya memaparkan semula kenyataan Jamal pada suatu ketika masa dahulu. Kenapa pula Jamal mengatakan ianya fitnah sedangkan rakaman video mengesahkan sebaliknya? 

Fikir-fikirkanlah ye.

Kbai.

Akuan Bersumpah Kedua Tarik Balik Tuduhan DR Dicemari Tandatangan Palsu Tersebar.

Ya.

Mula dikesan tersebar sejak malam tadi ;


Selepas tersebar beberapa ketika, di Facebook dan group-group WhatsApp individu yang dikenali dengan nama Azharuddin tampil menjelaskan kekeliruan.

Katanya ;


Terlebih dahulu, saya ingin mengucapkan TAHNIAH kepada sesiapa jua yang berjaya mencipta UMPAN untuk menarik saya keluar. Misi Anda berjaya.

Yang kedua, Saya Menafikan kewujudan SD Baru yang U-Turn dibuat oleh saya. Namun saya tidaklah begitu kejam, Saya akan membuka peluang kepada sesiapa sahaja yang dapat atau ingin buktikan SD baru itu memang dibuat oleh saya. (Nak tiru tulisan saya, silakan...

Tapi usahlah buruk sangat tulis tu)

Dan yang terakhir, usahlah menggunakan cara jijik sebegini...Cukuplah dengan menipu tandatangan sblm ini, Takkan SD pun nak tipu... Kang tak pasal2 ada Sidang Media baru dengan Pendedahan isi kandungan secara LIVE kandungan Handphone yang mengandungi semua bukti sahih dihadapan MEDIA...

Bukan lagi Screen Shot.....

Sekian,
Azharuddin Othman
Pengatur Cara Bebas

--------------

Terdahulu dalam satu kenyataan media, Mahathir mengakui wujudnya tandatangan palsu dalam Deklarasi Rakyat dan sebanyak 300 ratus ribu tanda-tangan palsu berkenaan telah pun diasingkan atau dialih keluar dari Deklarasi Rakyat.

Yakni, apa yang dikatakan dalam Surat Akuan Bersumpah yang pertama adalah benar.

Rabu, 8 Jun 2016

Rosmah Membazir - Ini Jawapan Utk Rafizi - Siapa Penternak Ikan Itu Rafizi, Sindir Pegawai Rosmah.


Merujuk kepada ‘pertanyaan’ YB Rafizi Ramli tentang penggunaan pesawat peribadi oleh Isteri Perdana Menteri, perlu difahami bahawa kehadiran beliau di Istanbul, Turki adalah bagi menerima anugerah “3G Children Welfare Award” bagi pihak Permata Negara di dalam Majlis Global Good Governance Award 2016.

‘Pendedahan’ ini bersifat jahat kerana beliau cuba memesongkan pandangan rakyat bahawa Isteri Perdana Menteri sedang melakukan suatu pembaziran. Tuduhan ini jelas merupakan suatu fitnah apabila mengatakan lawatan ini bersifat bermewah-mewah. Isteri Perdana Menteri menempuh perjalanan hampir 13 jam ke Istanbul hanya untuk menerima anugerah dan menyampaikan ucapan. Beliau bergegas pulang selepas majlis tersebut kerana perlu menghadiri Mesyuarat Agong Persatuan Pandu Puteri Malaysia yang akan dirasmikan oleh Seri Paduka Baginda Raja Permaisuri Agong. Mana mungkin Datin Paduka Seri Rosmah dapat menghadiri semua acara-acara penting sekiranya mengikuti jadual penerbangan pesawat komersil.

YB Rafizi dengan sengaja cuba menimbulkan persepsi negatif terhadap Isteri Perdana Menteri di dalam tempoh berkempen di Pilihanraya Kecil Kuala Kangsar dan Sungai Besar. Beliau sepatutnya menggunakan tempoh berkempen ini untuk memberitahu rakyat apa sumbangan parti beliau tawarkan kepada rakyat bukannya membuat ‘pertanyaan-pertanyaan’ yang tidak kena-mengena dengan Pilihanraya Kecil. Sekurang-kurangnya Datin Paduka Seri Rosmah mengilhamkan suatu program yang memberi manfaat kepada ribuan anak-anak malahan program ini mendapat pengiktirafan dunia. YB pula apa program yang telah dilaksanakan? Harapnya pertanyaan-pertanyaan YB ini bukanlah gurauan semata.

Tambahan pula bulan Ramadan yang mulia ini kita dianjurkan berbuat baik sesama insan. Untuk pengetahuan YB Rafizi Ramli, Program Permata Negara adalah sebuah projek kerajaan di bawah Bahagian Permata, Jabatan Perdana Menteri dan Isteri Perdana Menteri Datin Paduka Seri Rosmah Mansor merupakan Penaungnya. Program Permata Negara adalah cetusan ilham beliau. Menjawab persoalan YB Rafizi perjalanan Isteri Perdana Menteri ke Istanbul tidak dilaporkan dan tidak diketahui, ingin saya jelaskan belum pernah berlaku dalam mana-mana berita melaporkan aturan perjalanan seseorang kenamaan kecuali berita mengenai aturcara lawatan.

Maka, saya ingin menjawab soalan-soalan yang ditujukan YB Rafizi Ramli,

SOALAN 1. Kenapa Datin Seri Rosmah Mansor tidak menggunakan penerbangan komersil untuk perjalanan ke Istanbul yang sudah tentu jauh lebih murah berbanding menyewa sebuah jet peribadi ACJ319 hanya untuk beliau?

JAWAPAN Kerajaan tidak menyewa pesawat tersebut khusus untuk Datin Paduka Seri Rosmah Mansor. Pesawat ACJ319 No. Pendaftaran A6-CJE adalah pesawat gantian yang disewa oleh Kerajaan Malaysia bagi kegunaan kenamaan-kenamaan Negara termasuk Yang Di Pertuan Agong, Permaisuri Agong dan lain-lain kenamaan. Isteri Perdana Menteri menempuh perjalanan hampir 13 jam ke Istanbul hanya untuk menerima anugerah dan menyampaikan ucapan. Beliau bergegas pulang selepas majlis tersebut kerana perlu menghadiri Mesyuarat Agong Persatuan Pandu Puteri Malaysia yang akan dirasmikan oleh Seri Paduka Baginda Raja Permaisuri Agong. Mana mungkin Datin Paduka Seri Rosmah dapat menghadiri semua acara-acara penting sekiranya mengikuti jadual penerbangan pesawat komersil.

SOALAN 2. Siapa yang membuat tempahan jet peribadi tersebut dan siapa yang membayar kos sewaan tersebut?

JAWAPAN Pesawat tersebut disewa oleh Kerajaan untuk sementara (2 bulan) sebagai gantian kepada pesawat ACJ320 yang kini dalam tempoh penyelengaraan.

 SOALAN 3. Kenapa Datin Seri Rosmah Mansor sebagai seorang awam diberikan pelepasan menggunakan lapangan terbang di Pengkalan Udara Subang yang sepatutnya khusus untuk kegunaan ketenteraan dan bukan penerbangan awam seperti ini?

 JAWAPAN Pesawat tersebut adalah pesawat gantian Kerajaan maka atas sebab itu penerbangan ini menggunakan Pengkalan Udara Subang. Datin Paduka Seri Rosmah Mansor adalah Isteri Perdana Menteri Malaysia dan kedudukan beliau dari segi protokol adalah layak.

Kita tidak memerlukan lepasan MCKK untuk bertanya soalan sedemikian.

Satu sahaja soalan saya untuk YB Rafizi pula, siapakah penternak ikan yang dimaksudkan oleh Latifah Koya. Sekian, Selamat Berbuka.

Rizal Mansor
Pegawai Khas Rosmah Mansur.

Rosmah Guna Private Jet Mewah Ke Istanbul - Guna Duit Siapa Soal Rafizi? (Dengan Bukti).


Seperti yang saya nyatakan semalam, Pilihanraya Kecil Kuala Kangsar dan Sungai Besar kali ini sebenarnya medan untuk membandingkan parti mana yang paling peka dengan kesusahan rakyat terbanyak. Isu yang paling mendesak dan dirasai oleh sebahagian besar rakyat Malaysia ialah beban sara hidup yang melampau akibat dasar-dasar Umno/Barisan Nasional seperti pelaksanaan GST, penghapusan subsidi, harga pasaran bagi bahan api, potongan mendadak bantuan pembiayaan pendidikan tinggi dan lain-lain.
Sewajarnya parti yang paling peka dengan perkara ini juga paling lantang membongkar pembaziran yang berlaku dan meletakkan pertanggungjawaban kepada penjawat awam dan keluarga mereka yang dilihat bermewah sementara rakyat terus tertekan.
Oleh sebab itu, hari ini saya tampil untuk membongkar satu lagi pembaziran melibatkan isteri Perdana Menteri, Dato’ Seri Najib Tun Razak yang saya yakin tidak dapat diterima oleh rakyat Malaysia yang waras. Saya berharap pengundi di Kuala Kangsar/Sungai Besar dan rakyat umumnya dapat menilai kesungguhan parti-parti politik yang ada melindungi wang rakyat berdasarkan reaksi mereka kepada pendedahan saya hari ini.
Pada 27 May 2016 (dua minggu yang lalu), Datin Seri Rosmah Mansor telah menghadiri satu majlis di Istanbul. Majlis yang bernama Global Good Governance Award 2016 itu telah menganugerahkan “3G Children Welfare Award” kepada PERMATA iaitu sebuah program yang dibiayai oleh wang rakyat dan dinaungi oleh Datin Seri Rosmah Mansor. Beliau hadir sendiri sebagai penaung untuk menerima anugerah itu.
(Peristiwa ini dilaporkan secara meluas, rujuk laporan The Star bertajuk “Rosmah: Permata Will Do Even Better After Winning Award” dalam Lampiran).

Apa yang tidak dilaporkan dan tidak diketahui ialah aturan perjalanan beliau ke Istanbul untuk menerima anugerah tersebut.
Saya boleh mengesahkan bahawa beliau telah menaiki sebuah jet peribadi (“private jet”) ACJ319 bernombor pendaftar A6-CJE yang disewa khas dari syarikat penerbangan Emirates. Butiran mengenai jet peribadi ACJ319 A6-CJE ini disertakan di dalam Lampiran.


Saya juga telah menyemak jadual perjalanan jet peribadi ACJ319 A6-CJE ini seperti yang tunjukkan di dalam Lampiran secara terperinci dan dirumuskan seperti dibawah (berdasarkan rekod perjalanan seperti di bawah yang dipadankan dengan perjalanan jet di dalam Lampiran):
23 Mei 2016 1857 – bertolak dari UAE ke Subang

25 Mei 2016 0513 – bertolak dari Subang ke UAE

25 Mei 2016 1301 – bertolak dari UAE ke Istanbul

26 Mei 2016 1956 – bertolak dari Istanbul ke UAE

27 Mei 2016 0156 – bertolak dari UAE ke Kuala Lumpur

Oleh kerana Datin Seri Rosmah Mansor hadir sebagai mewakili PERMATA, maka timbul persoalan sama ada sewaan sebuah jet peribadi untuk perjalanan ke Istanbul itu menggunakan wang rakyat.
Maka, saya ingin mengajukan soalan-soalan ini kepada Datin Seri Rosmah Mansor sendiri dan Dato’ Seri Najib Tun Razak:
1. Kenapa Datin Seri Rosmah Mansor tidak menggunakan penerbangan komersil untuk perjalanan ke Istanbul yang sudah tentu jauh lebih murah berbanding menyewa sebuah jet peribadi ACJ319 hanya untuk beliau?
2. Siapa yang membuat tempahan jet peribadi tersebut dan siapa yang membayar kos sewaan tersebut?
3. Kenapa Datin Seri Rosmah Mansor sebagai seorang awam diberikan pelepasan menggunakan lapangan terbang di Pengkalan Udara Subang yang sepatutnya khusus untuk kegunaan ketenteraan dan bukan penerbangan awam seperti ini?
Pada kala pelbagai peruntukan rakyat dipotong, gaya hidup yang menggunakan jet peribadi yang disewa khusus untuk satu perjalanan adalah melampau dan tidak sensitif. Saya dimaklumkan MARA telah memotong elaun makan bagi pelajar di Institut Kemahiran MARA (IKM) dari RM250 sebulan kepada RM125 sebulan; tetapi pada masa yang sama isteri Perdana Menteri bermewah dengan sebuah jet peribadi yang disewa.
RAFIZI RAMLI
NAIB PRESIDEN/SETIAUSAHA AGUNG
AHLI PARLIMEN PANDAN

Pemuda Dipenjara Setahun Kritik TMJ : TMJ, Maafkanlah Amirul - Rayu Syed SaddiqSURAT TERBUAKA- DYAM TMJ

1. Patik cerap dengan prinsip Tunku yang memperjuangkan kebebasan bersuara. Tunku telah buktikan berkali-kali kepada kami sekalian rakyat bahawa kebebasan bersuara itu bukan hak milik mutlak golongan atasan semata-mata. Patik sangat menghormati Tunku atas segalanya yang telah Tunku lakukan dan perjuangkan demi rakyat bumi ini. Terutama sekali kelantangan Tunku bersuara bagi pihak kami menentang ketidakadilan.

 2. Patik juga sedar bahawa Tunku telah pun meluahkan rasa tidak setuju dengan tindakan Pihak Polis berkenaan isu ini. Kenyataan yang dikeluarkan oleh Tunku berkenaan isu ini amat bermakna bagi patik-patik sekalian terutama sekali rakyat Johor. Dengan bangganya kami mampu pertahankan kemuliaan hati Tunku yang tidak cepat melatah dengan sindiran dan ejekan di media sosial. Dengan bangganya kami mampu mencontohi Tunku di media sosial dan tidak cepat meradang dengan kutukan yang dilemparkan ke atas kerabat diraja kami. Dengan bangganya kami mampu menjadi lebih matang selari dengan peredaran zaman.

3. Terbaru Muhammad Ismail dikenakan hukuman penjara setahun oleh Mahkamah sesyen selepas pengakuan beliau yang diadakan tanpa pembelaan peguam. Patik tidak menafikan bahawa tindakan Muhammad Amirul bukanlah satu tindakan yang wajar. Sendaannya mungkin melampaui batas. Namun, kebebasan bersuara tidak sepatutnya disekat hanya kerana ianya dianggap "menyakitkan hati".

4. Sebagai bangsa Johor, Patik pohon perkenan Tunku untuk memaafkan Muhammad Amirul dan melakukan segala apa yang terdaya untuk menjamin kebebasannya. Sebagai contohnya memberi ampun atau melobi menentang Seksyen 233, Akta Komunikasi dan Media #AktaSakitHati. Patik pohon perkenan Tunku untuk buktikan kepada Malaysia sekali lagi bahawa Tunku ialah seorang pemimpin yang laksanakan apa yang dikatakan.

Patik pohon perkenan Tunku untuk sekali lagi menjadi contoh kepada pemimpin-pemimpin Malaysia by being the bigger and better person. 5. Tunku telah menyelamatkan ramai rakyat Malaysia dengan bersuara lantang menentang korupsi. Dengan penuh rasa rendah diri, patik pohon, tolonglah selamatkan seorang lagi anak muda.

 -Syed Saddiq-

Kes Ganguan Seksual Di Sekolah - Kenapa Tiada Tindakan Sampai Sekarang Soal Keluarga Mangsa.

Aku ada menerima aduan baru-baru ini.

Korang cuba baca dulu apa yang aku kongsikan neh kejap ;
Info penting ;

1. Kes tahun lepas.

2. Report dari Tapah ke Ipd Ipoh ke Putrajaya ke Ipd Ipoh. Apa pun takde tindakan sampai sekarang.

3. Mangsa ketika itu berumur 14 tahun.

4. So bila cikgu menyentuh dadanya dengan rotan, ia bukan benda main-main atau boleh dianggap gurauan, tak sengaja. Budak 14 tahun kot.

5. Selepas itu menyentuh pula budak tersebut secara fizikal kat bahagian belakang. Apa ke hal nak mendidik macam tu?

6. Dah sentuh-sentuh dilarang pula budak tu menyatakan kepada sesiapa. Kenapa? Melakukan kesalahan ke? Well, memang ya. Sebab kau menyentuh seorang gadis remaja kot.

7. Yang aku pelik, pasal apa sampai pihak sekolah offer duit kat mak bapak budak tu untuk tarikh report? Korang nak melindungi pesalah seksual ke? Nak orang2 macam tu jadi cikgu? Kalau suatu hari dia sampai tahap merogol macam mana? Tak rasa risau ke orang2 macam neh jadi cikgu? Hari neh anak orang esok lusa kalau anak beranak korang jadi mangsa, macam mana? Tak faham aku dengan perangai pihak sekolah tu.

Ini laporan polis. Korang enlarge sendiri bagi jelas.


Nasib rakyat Malaysia macam neh bhai. Kau bukan sesiapa maka report polis kau ditendang2 bagai.

Kalau kau anak VVIP ke anak datuk ke menantu menteri ke, hari neh meninggal kat klinik gigi esok dah buka kertas siasatan. Itu sekadar contohla. Aku bukan nak mengata si mangsa yang meninggal tu. Tapi aku nak mengata sikap sesetengah polis yang melayan marhaen dengan layanan double standard.

Lue orang pun boleh fikir sendiri. Bukan tak biasa pun.

KAHKAHKAHKAH
KAHKAHKAHKAHKAH
KAHKAHKAHKAHKAHKAH

Isnin, 6 Jun 2016

Ustaz Ridhuan Tee Keluar MCA Demi Pertahankan Hudud - Ini Penjelasannya.


Kenapa Saya Keluar MCA

Bahaya menyimpan musuh dalam selimut (Sinar Harian 6.6.16) Saya bersyukur kerana meninggalkan parti ultra kiasu yang anti Islam, tidak malu, berpura-pura menyokong kerajaan bagi mendapatkan projek, tetapi bila tiba musim pilihan raya, mereka sokong DAP menentang agenda Islam.

Dua puluh tahun lalu, saya mohon menjadi ahli MCA yang hanya diluluskan 5 tahun kemudian pada tahun 2000. Setelah sekian lama menunggu, saya dicampakkan ke Rawang, sedangkan saya tinggal di Ampang. Presidennya berkata MCA mempunyai keahlian 1.07 juta. Betul ke? Jika betul, kenapa tidak pernah menang di kawasan majoriti Cina menentang DAP? Kenapa mengemis kerusi di kawasan majoriti Melayu untuk menang? Melayu yang memenangkan MCA. MCA pula menjaga kebajikan dan perut bangsa sendiri.

Masih tidak rasis? Adilkah? Berita akhbar Bahasa Inggeris dan Cina mereka sudah menjadi suara DAP saban hari. Sama juga seperti parti Gerakan dan MIC. Pemimpin MCA pula tidak tahu saya ahli seumur hidup. Kononnya tidak nampak muka saya dalam acara mereka. Perlukah kesemua 1.07 juta ahli menghadiri acara MCA? Dewan mana yang boleh memuatkan? Layakkah mereka memimpin negara? Hampir 20 tahun saya berada dalam MCA, tidak pernah mereka menggunakan khidmat saya sebagai jambatan untuk memahami Islam. Pemimpinnya jahil tentang ahli mereka sedangkan saban kali saya menerima emel berita buletin MCA.

Berapa kerat Cina Muslim menjadi ahli MCA? MCA pula mengutuk saya lebih Melayu daripada Melayu, padahal saya ahli parti mereka. Hipokritnya pemimpin MCA. Bagaimanakah saya rasis sehingga 20 tahun di MCA? Isteri saya Melayu lah. Siapa rasis? Pemimpin MCA menghina saya kerana bersyukur bila saya keluar parti atas alasan saya rasis dan ekstrem. Saya keluar atas dasar prinsip. Sesiapa menentang Quran adalah musuh Islam. Akta 355 ini adalah kemuncaknya. Sebelum ini, apa juga perkara berkaitan dengan Islam, MCA tidak pernah bersetuju. Contohnya perihal mahkamah syariah, undang-undang pergaulan bebas lelaki perempuan dan lain-lain.

Selepas saya dan rakan lain menubuhkan Persatuan Cina Muslim Malaysia (MACMA) 1994, antara strategi dakwah saya adalah menjadi ahli parti Cina seperti MCA.

Pertama, untuk membuktikan bahawa saya masih Cina meskipun memeluk Islam, supaya tidak dikonotasikan masuk Melayu.

Kedua, ingin menyampaikan Islam dan menjadi jambatan sekiranya ada kekeliruan mengenai Islam. Saya masih ingat pesanan Subky Latif, wartawan veteran Pas, supaya jangan menyertai MCA yang menjunjung perlembagaan kafir. Hari ini terbukti kenyataan Subky.

Ironinya, DAP lebih berterus terang daripada MCA, yang menjadi musuh dalam selimut. Tipulah, jika Umno tidak sedar. MCA sedang mengintai dan melobi kerusi kawasan majoriti Melayu untuk bertanding seperti DUN di Gua Musang. Sekiranya Umno melayan permintaan MCA, Umno akan kehilangan lebih banyak kerusi malah mengkhianat amanah Melayu Islam. Adakah kebajikan Melayu terpelihara dengan memberi kemenangan kepada MCA? Mengapa tidak hanya melantik mereka menjadi senator untuk memenuhi kuota kaum? Jangan paksa orang Melayu terutama ahli Umno mengundi parti rasis ini!

Kenapa MCA sentiasa mahu bertanding di DUN dan Parlimen majoriti Melayu, meskipun kerusi senator adalah juga laluan mendapatkan kerusi menteri? Sebenarnya kuasa Senator terhad berbanding dengan ahli DUN atau wakil Parlimen yang seterusnya mudah membuncitkan perut. MCA dan parti ultra kiasu lain, termasuk Sabah Sarawak, jangan ingat berjayanya sekira Akta 355 gagal di parlimen. Melayu dengan Islam sudah sebati, ibarat darah dan daging. Jika dicabar, pasti ada akibatnya. Inilah jiwa dan hati budi Melayu. Sudah hampir 60 tahun merdeka, sensitiviti ini langsung tidak diendahkan.

Kita terlalu memberi muka sehingga kaduk naik junjung. Seandainya saya seorang PM, agenda Islam sudah lama saya ketengahkan untuk dihayati oleh semua rakyat jelata tanpa mengira agama, kerana Islam adalah agama persekutuan dan agenda negara. Ini tidak, sudahlah Islam masih tidak difahami, Bahasa Melayu bahasa negara pun tidak dikuasai. Cakap tunggang-langgang. Saya cabar pemimpin MCA berdebat jika anak jantan. Apa lagi MCA (bukan Islam) mahu? Apa yang mereka tidak dapat? Hak? Harta? Kekayaan? Hatta, di Kelantan, yang mahu melaksanakan hudud, terdapat patung Buddha, sebesar-besar patung berdiri di sana sini walaupun penyembah amat sedikit. Mana nak jumpa toleransi sebegini.

Bandinglah keadaan minoriti umat Islam di negara lain. Apa yang mereka dapat? Terpaksa ikut dan patuh dengan undang-undang majoriti. Inilah sifat sedar diri umat Islam, bukan seperti ultra kiasu. Perkara yang tiada kaitan dengan mereka pun mereka tentang. Kenapa? Inilah perancangan busuk musuh Islam dan Kristian Evengalis. Apakah umat Islam masih leka? Bahkan ada yang bersama bersekongkol dengan mereka! Tulisan saya selama ini menjelaskan, atas nama Cina, dan bukan Islam, ultra kiasu sentiasa bersatu menentang Islam. Wahai umatku, bersatulah mempertahankan Islam. Musuh wajib dikeluarkan daripada kerajaan. Musuh ini akan menjadi Umno lebih buruk dan hilang sokongan.

Bertindak tegas seperti bakal presiden Amerika, Donald Trump. Saya harap Trump menang. Trump lebih baik daripada parti demokrat dan ultra kiasu lain. Ya, walaupun ramai yang tidak suka Trump tetapi beliau bercakap benar dan berterus terang. Beliau tidak menentang Islam, tetapi menentang ISIS. Trump masuk politik sebab mahu selamatkan AS. AS gagal dalam ekonomi dan politik kerana Obama pandai bercakap tetapi tidak pandai buat kerja. Trump menentang perang ke atas umat Islam di Iraq. Kata Trump lagi, jika Kristian mengaku dia Kristian, tentu mereka tidak membunuh orang Islam yang tidak berdosa. Di sinilah kebaikan Trump yang cuba diaibkan oleh musuh Islam. Selama negara Brunei melaksanakan Undang-undang Islam, adakah nasib 30 peratus Cina di sana diabaikan.

Pernahkah mereka dihududkan? Berapa banyak tangan telah dipotong? Orang Cina tetap bahagia di Brunei Darussalam. Inilah orang bukan Islam yang perlu dilantik menjadi menteri, bukan MCA, MIC, Gerakan dan ultra kiasu yang lain, termasuk PBRS, yang menterinya mahu Sarawak keluar Malaysia jika Akta 355 diluluskan. Orang yang suka ugut bukanlah kawan.

Kebencian ultra kiasu terhadap Islam amat tinggi. Sekiranya mereka dikeluarkan nescaya negara aman sentosa dan dirahmati Allah. Kepada presiden Pas, janganlah gentar di hati. Hadapi musuh ini dengan semangat jihad yang tinggi. Jangan undur walau seinci, kerana ia perjuangan sejati. Saya tidak mahu berdosa lagi duduk dalam sebuah organisasi yang memusuhi agama yang sangat kucintai. Kini parti ini adalah musuh saya selain ultra kiasu lain. Saya akan berkempen kepada orang Melayu sehingga MCA tersungkur.

Kita lantik sahaja orang bukan Islam yang baik-baik sebagai wakil kaum mereka. Tidak guna melantik mereka yang menjadi beban dan duri dalam daging. Kepada menteri MCA, Gerakan dan MIC yang mengugut mahu meletakkan jawatan, letakkan sekarang, termasuk semua jawatan yang diberikan dalam kerajaan atas nama wakil parti, jika masih ada telur.

Kepada seluruh umat Islam, Selamat Berpuasa. Moga puasa kita diterima Allah

Ceramah Perdana PAS Kuala Kangsar Tak Dapat Sambutan..

BH melaporkan ;


Perghh.

Siap pin post lagi.

Btw, aku percaya dengan laporan BH. Sekarang neh mana2 ceramah politik pembangkang memang kurang sambutan. Tak meriah macam dulu. Sampaikan orang berebut-rebut nak meniaga. Sampaikan bangla boleh meniaga sekali masa pembangkang buat demo. Sekarang jangan kata bangla orang kita pun tak sudi nak amek port. Hmm..

Semua ini terjadi apabila pembangkang mula bercakaran sesama sendiri seterusnya berpecah dan bergaduh tak henti-henti menggunakan media massa dan media alternatif.

Melihat kepada situasi tersebut, penyokong pembangkang mula tawar ahti dan menjadi tak yakin bahawanya pembangkang mampu mengalahkan BN dan seterusnya melakukan perubahan.

Bukan terhad pada ceramah PAS, ceramah PAN, PKR pun takde orang. Ceramah DAP aku kurang pasti. Aku tengok ade je orang kat ceramah2 DAP. Mungkin situasi neh hanya terpakai pada parti2 politik yang ada kaum melayu di dalamnya. Mungkin orang2 melayu yang dah malas nak amek port tentang politik dan taknak pergi ke ceramah2 politik lagi. 

Apa2 pun menurut informasi yang aku terima, BN paling koman dah berjaya secure sokongan 50%. Baik di Kuala Kangsar mahupun di Sungai Besar. Manakala undi pembangkang berpecah dua. Sebahagian besar memilih PAS manakala sebahagian lain akan memangkah AMANAH. 

Menurut maklumat yang aku terima lagi, dikatakan jika peratusan mengundi ialah 60% ke bawah, BN akan menang besar. 

Sentimen2 PRK sekarang neh majoritinya dipercayai berkisarkan kepada ;

- Anti Najib mungkin protes undi pembangkang, undi rosak atau tak keluar mengundi. Ini pro Tun Mahathir.

- Sakit ahti dengan pembangkang (PAS, PKR, DAP, PAN, 'PH & PR') mungkin protes undi BN, undi rosak atau tak keluar mengundi.

Pengundi sakit ahti. Marah. Kecewa. Meluat. Ini sentimen terbesar mereka. Dan bila mereka meluat maka mereka cenderung tak amek port pada pilihanraya. Akhirnya hanya penyokong2 kerajaan aje keluar mengundi kerana 'dipengaruhi'. 

Laporan penuh oleh BH Online ;

Ceramah Perdana PAS pada Pilihan Raya Kecil (PRK) Kuala Kangsar yang turut dihadiri kepemimpinan tertinggi parti itu malam tadi kurang mendapat sambutan. Berlangsung di padang di Taman Bunga Raya, di sini, ceramah sulung PAS sempena PRK kali ini itu hanya dihadiri kira-kira 200 hadirin termasuk penyokong parti. 

Antara pemimpin PAS yang hadir termasuk Presidennya, Datuk Seri Abdul Hadi Awang serta Naib Presidennya, Dr Ahmad Idris serta calon PAS, Dr Najihatussalehah Ahmad. Abdul Hadi yang juga Ahli Parlimen Marang menggunakan pentas berucap pada malam tadi bagi memberi penjelasan berkenaan keputusannya membentangkan usul Rang Undang-Undang (RUU) pindaan Akta Mahkamah Syariah. 

Malah, beliau juga menempelak sikap DAP yang secara berterusan mempersoal usaha PAS membawa usul bagi membentangkan RUU itu di Dewan Rakyat, biarpun berpuluh penjelasan dibuat. "Pindaan ini adalah apa yang pegawai agama negeri mahukan, malah mufti juga perjuangkan, ini untuk menambah hukuman dan tiada kaitan dengan orang bukan Islam," katanya di sini.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...