Telegram PH http://t.me/beritapolitikmalaysia

Laporan yang tersiar tidak semestinya mewakili pandangan pihak pentadbir halaman.

Sabtu, 27 Ogos 2016

Selepas Disahkan Pegawai DBKL Terlibat Rasuah, Apa Tindakan DBKL Untuk Betulkan Keadaan?

Pendahuluan.

24 Ogos lepas kita digemparkan dengan berita seorang pegawai kanan DBKL berpangkat Datuk Seri yang telah ditahan SPRM pada 15 Ogos kerana terlibat dalam aktiviti rasuah memiliki berpuluh-puluh unit kondominium mewah yang diperolehi secara salah. 

Individu berkenaan yang namanya dirahsiakan (kalau nama disorokkan biasanya pro BN @ UMNO) dikatakan terlibat dalam aktiviti salahguna kuasa menggunakan kedudukannya di DBKL yang mana ia mendorong dia memiliki 31 aset hartanah bernilai RM15.5j. 

Selepas terbongkarnya skandal berkenaan, SPRM juga akan menyiasat 30 pegawai DBKL yang lain, yang mana turut terlibat dalam skandal berkenaan yang disebut sebagai skandal-kondo atau condogate.

Skandal kondo ini ialah merujuk kepada sekumpulan kakitangan DBKL dari pelbagai peringkat pangkat yang mana mereka meminta rasuah berbentuk unit kediaman kondominium daripada pemaju perumahan yang terlibat projek dengan DBKL. 
 
Pemberi rasuah dan penerima rasuah kemudiannya akan menandatangani satu dokumen jualbeli unit kondo yang masih dalam proses pembinaan tanpa melibatkan sebarang transaksi kewangan. Selepas unit tersebut berjaya disiapkan, ianya akan dijual pada harga 500 ratus ribu ringgit dan ke atas.

Pemaju perumahan yang terlibat perlu memberikan suapan sebagai balasan projek diluluskan.

Pemaju perumahan kemudiannya akan mendirikan unit kondominium mewah kerana unit ini tidak terikat dengan sebarang peraturan halangan jual beli selama 10 tahun seperti unit perumahan kos rendah, kos serdahana rendah dan rumah PRIMA.

Menurut Datuk Bandar KL, Datuk Mohd Amin menjelaskan siri tangkapan dan siasatan rasuah di pelbagai pangkat pegawai DBKL telah menjatuhkan moral staff DBKL yang lainnya.

Disebabkan kenyataan itu, pengarah siasatan SPRM, Datuk Azam Baki menjemput Datuk Bandar KL untuk datang ke SPRM dan meneliti serta menilai sendiri SOP yang dilakukan SPRM ketika menjalankan siasatan kes rasuah berkenaan.

Datuk Bandar juga telah mewajibkan semua kakitangan DBKL untuk update status kewangan masing-masing selepas terbongkarnya skandal tersebut. 

Tak takut kena culik pula. KuNan kata isytihar aset/harta berdepan risiko culik. Kesian PDRM kena kutuk. Menteri pun sedar kalau berlaku kes penculikan PDRM bukan boleh buat apa. Tapi Kunan neh mmg bengap pun. Samada dia declare atau tak declare, orang dah tau dia memang kaya. Kita cuma nak definite proof. Bukan atas anggaran. Tak dapat declare terbuka declare tertutup untuk wakil rakyat jadi la.

Nak culik menteri pun bukan senang. Kalau senang tak merasa ko hidup lagi aku rasa. Security menteri neh bukan level pak guard jaga sekolah yang main tangkap muat je. Saja taktik Kunan taknak timbul persepsi pendapatan melebihi kemampuan dan dia juga tak public tahu dia involve dengan pojek hape. Kot2 ada clash dengan condogate tak ke naya kantoikan diri sendiri.

Kahkahkahkahkah!

----

Isi kandungan.

Yang boleh kita fahami ;

1. DBKL ada tanah.

2. Tanah diserahkan pada pemaju untuk dibangunkan.

3. Penduduk setinggan yang mendiami tanah dihalau bagai hanjing-hanjing liar. Ini kerana kakitangan DBKL saya yang menurut perintah.

4. Disebalik tabir ada deal menarik dengan pemaju perumahan.

5. You nak tanah? You nak kelulusan? You bagi i satu unit rumah. Percuma.

6. Untuk mewajarkan perbuatan rasuah ini, tak effective buat rumah kos rendah.

7. Rumah kos rendah ada peraturan yang leceh. Tangga gaji, pemilik rumah pertama, dasar monotorium 10 tahun, tak boleh sewakan, harga pun tak boleh lambung tinggi-tinggi bila nak dicairkan pada cash value.

8. Semua tu dah jadi rumah, dah jadi hak milik pemaju. Mereka dah untung besar. 

9. Rakyat miskin kena naya dok ternganga lagu tu jela kena tipu.

10. Takan selepas tangkap, siasat dan bekukan aset, segalanya kembali ke seperti keadaan yang lepas?

11. Takan lepas wajibkan declare harta dan status kewangan dalam agensi, DBKL fikir mereka dah selesaikan masalah?

12. Pergi mati wahai DBKL. Jika itu yang ko fikir. P.E.R.G.I MATI.

13. Untuk semua yang dihalau bagi membolehkan aktiviti penrasuahan berkembang subur, harus kau gantirugikan dengan tanggungjawab mencuci dosa.

14. Tanah yg sepatutnya mendirikan rumah orang miskin dan kurang kemampuan harus kau gantikan dengan membina projek yang sepatutnya.

15. Agensi kerajaan tetapi tanggungjawab sosial macam sial.anak.babi.

16. Boleh pula kau semua bergelak tawa hihihaha selepas menyusahkan hidup masyarakat miskin tanpa rasa bersalah.

17. Ingat dengan membantu siasatan, tanggungjawab DBKL berakhir disitu ke?

18. Selepas hanya mementingkan keuntungan, melambakkan projek perumahan mewah meskipun korang tu berstatus agensi kerajaan, apakah DATUK BANDAR DAN DBKL harus wujud lagi? Apakah mereka tiada pemantauan yang khusus bagi menyelidik setiap projek2 yang telah diluluskan dan diproses bagi membendung amalan salahlaku? Kalau takde makanya pegawai2 atasan yang lain dikira subahat sama. Apakah patut terlepas dari sebarang hukuman?

19. Harus DBKL membetulkan kesalahan yang berpunca dari kelemahan dan kecuaian amalan pentadbiran mereka.


20. Caranya dedahkan semua projek perumahan yang terlibat rasuah, lokasi, berapa untung yg DBKL raih berikutan projek tersebut dan apa status hak pemilikan tanah tersebut. Jika wujud setinggan disitu, ke mana penghuni, dimana mereka dirempatkan? Apakah nasib mereka terbela dan sejauh mana mereka menerima kesan berikutan pendedahan rasuah tersebut. Sedikit sebanyak pasti ada mangsa2 yang menerima tempias negatif. Almaklumla. Hak untuk mendapatkan rumah sebuah dinafi oleh bpemaju kapitalis bagi mengcover wang rasuah kepada kakitangan DBKL. Tak begitu ke? Aku tertanya-tanya ini sejak mula. Tak payah bajet bangga bina rumah kos rendah bertahun-tahun dahulu. Yang korang letak kat tepi-tepi bandar. Lepas tu muka tersengih-sengih declare depan press, DBKL dah melunaskan tanggungjawab sosial pada masyarakat. Tanggungjawab abah kau. Tu pun jenuh la manusia menunggu bila boleh masuk rumah DBKL. Permintaan meningkat, tetapi unit bina baru terhad atau mungkin dah lama tak buat sejak beberapa tahun yang lepas.Kesedaran moral zero. Kesedaran humanity pun out. Kesedaran tanggungjawab lagi la corrupt. Yang ada hanyalah kesedaran memaksimakan keuntungan. Itula DBKL. Marah ke? Yang masyarakat dihanjingkan korang bagaimana pula? Ada peduli perasaan mereka? G matila. Please.

Jumaat, 26 Ogos 2016

Bagaimana Najib Tahu Ada Komplot Mahu Menjatuhkannya - Inila Kisah YG Berlaku Disebalik Tabir.


Najib yang kita lihat lemah sebenarnya tidakla selemah sepertimana sangkaan kita selama ini. Bukan hanya kita tersalah tafsir bahkan Mahathir juga. Mahathir fikir laluan untuk mengantikan Najib tidakla begitu sukar sungguhpun sedar bakal berdepan dengan beberapa cabaran. Sepertimana Abdullah Badwi digantikan, Mahathir percaya Najib juga boleh ditukarkan andai melaksanakan satu pelan tindakan yang tepat pada masa yang bersesuaian. Tetapi jangkaan Mahathir meleset sama sekali.

Baru-baru ini Mahathir mengeluarkan kenyataan. Ada pengkhianat di kalangan Tan Sri - Tan Sri yang pada awalnya berpakat untuk memobilisasikan satu gerakan bagi menukarkan Perdana Menteri Malaysia, Najib Razak pada tahun 2015. Jika bukan kerana tindakan pengkhianat itu sudah tentu Najib berada di dalam penjara sekarang.

Oleh kerana beberapa minggu yang sudah Naib Pemuda UMNO Azwan Bro telah membuat satu laporan polis berhubung isu yang sama ke atas tiga Tan Sri iaitu, Zeti, Gani & Abu Kassim maka tiga nama ini dikaitkan semula dalam kenyataan Mahathir ini. Mahathir pada anggapan media sepertinya membayangkan antara ketiga-tiga Tan Sri yang terkait dalam komplot menjatuhkan Najib, salah seorangnya telah khianat pada dua yang lain. Pun begitu selepas disoal semula oleh pihak media, Mahathir menafikan telahan tersebut.

Jawab Mahathir, wujudnya Tan Sri keempat yang mengkhianati tiga Tan Sri yang lain. Tambah Mahathir lagi, Zeti, Gani & Abu Kassim ialah 'upright person', orang yang baik-baik, hanya melakukan perkara yang betul dan benar (hehe) sahaja.

Tan Sri keempat pada masa kini dispekulasikan merujuk kepada Khalid Abu Bakar, Ketua Polis Negara pada saat ini. Ini berikutan Khalid dikatakan ada hubungan baik dengan ketiga-tiga Tan Sri yang dinamakan awal dalam laporan polis sebelumnya. Laporan itu kemudiannya diklasifikasikan sebagai palsu oleh KPN sendiri. Dengan kenyataan terbaru Mahathir ini, umum mula memikirkan suatu persoalan kenapa sesuatu yang dikatakan palsu oleh big boss PDRM itu didedahkan oleh Mahathir dengan membayangkan komplot menjatuhkan Najib itu adalah benar? Bukankah itu bermaksud laporan polis yang dibuat oleh Azwan Bro itu adalah betul selepas disahkan sendiri oleh Mahathir? Pun begitu ketika disoal media siapakah Tan Sri keempat yang mengkhianati rancangan tersebut, Mahathir sekadar tersenyum. Tidak memberikan atau mengesahkan apa-apa nama sungguhpun nama Khalid disebut wartawan.

Susulan dari kenyataan Mahathir itu, RPK dalam portalnya menulis kronologi bagaimana dan kenapa komplot menjatuhkan Najib boleh menjadi gagal.

Pada 24 Julai 2015, waktu tengahari Gani telah dipanggil bagi bertemu Najib. Najib kemudiannya menyoal Gani apakah benar wujudnya kertas pendakwaan ke atas dirinya dan kertas pendakwaan itu telah disediakan 2 bulan lebih awal meskipun siasatan ke atas 1MDB belum pun bermula. Bahkan ketika itu jawatankuasa siasatan khas (task force) pun belum dilancarkan lagi. Najib juga turut menyoal Gani apakah wujudnya campurtangan Agong dalam set-up jawatankuasa siasatan khas 1MDB. Memandangkan jawatankuasa itu tidak pula diberi consent oleh kabinet. Najib juga bertanya. Bukankah kertas pendakwaan seharusnya dibuat selepas siasatan selesai dijalankan dan ternyata wujud unsur-unsur salahlaku disitu.

Rashpal Singh, orang kepercayaan dan business patner Abu Kassim juga dikatakan telah terbang ke London bagi menemui Clare Rewcastle Brown, editor Sarawak Report untuk menyerahkan kertas pendakwaan tersebut. Najib bertanya kepada Gani tentang kesahihan perkara tersebut.

RPK menulis bahawanya kaitan antara Rasphal Singh dan Abu Kassim tidak lagi menghairankan orang-orang di SPRM juga. Mereka telah lama ada business deal sejak sebelum Abu Kassim mengetuai SPRM. Rasphal adalah individu yang menjadi orang tengah untuk mengutip wang "under the table" bagi pihak Abu Kassim juga. Oleh atas kepercayaan itu maka Rasphal dihantar bagi menemui Clare untuk menyerahkan dokumen sulit tersebut.

Pada tahun lepas juga, Clare menulis di portal miliknya bahawa dia diekori ketika menemui seseorang dari Malaysia. Aksi pertemuan itu turut dirakamkan oleh lensa kamera si pengintip. Laporan polis telah dibuat oleh Clare bagi memastikan keselamatannya tidak terancam.

Dan selepas Najib menceritakan semua itu kepada Gani Patail dan mengatakan bahawa dia telah mengetahui apa yang sedang berlaku, Gani kemudiannya menjadi panik & merasa gelabah. Dalam pada rasa mengelabah itu, Gani beranggapan apakah IGP (Khalid Abu Bakar) yang membocorkan rahsia kepada Najib dan menceritakan segala-galanya? Gani kemudiannya mengambil tindakan dengan membocorkan semua perkara kepada Najib dan mengakui/menceritakan apa yang telah/bakal dirancang disebalik tabir.

Pada hari yang sama di waktu petangnya Najib ada event dinner bersama Agong. Ketika menghadiri majlis tersebut Najib kemudiannya menceritakan apa yang diakui oleh Gani Patail siang tadinya. Agong kelihatannya 'tidak suka' dengan perkembangan terbaru itu lalu meminta Najib kembali mengadapnya pada pagi isnin 27 Julai 2015.

Pada 27 Julai 2015, Najib bertemu Agong. Surat pemecatan Gani Patail sebagai Peguam Negara bertukar tangan dan pada selasanya 28 Julai 2015, Gani sah dipecat serta-merta. Namun kerajaan memberikan alasan bahawanya Gani tidak sihat dan perlu menjalani rawatan oleh itu perkhidmatannya ditamatkan bagi memberikannya laluan untuk focus kepada masalah kesihatannya.

Pada pertemuan Najib-Gani 24 Julai itu juga Gani memecahkan rahsia. Gani memberitahu Najib bagaimana Muhyiddin akan menggunakan kertas pendakwaan tersebut bagi memaksa Najib berhenti sebagai Perdana Menteri. Jika Najib enggan akur pada desakan tersebut maka Muhyiddin dengan bidang kuasanya akan memastikan pendakwaan/tangkapan berlaku ke atas Najib. Najib perlu berundur dan Muhyiddin akan mengambilalih jawatan Perdana Menteri Malaysia yang baru. Pun begitu belum pun terlaksana apa yang bakal dirancangkan Muhyiddin, Najib terlebih dahulu menyingkirkan Muhyiddin dan Shafie Afdal dalam mesyuarat kabinet 29 Julai 2015.

Ianya bukan Khalid yang mendedahkan maklumat kepada Najib sebaliknya adalah Gani. Apa yang semua orang tidak tahu, Gani la yang mendedahkan 5 lagi nama Tan Sri lain yang turut sama terlibat bagi memastikan Najib berundur sebagai PM Malaysia, jelas RPK dalam penulisannya itu. Gani yang menjual nama dan hanya sedikit dari mereka yang mengetahui kebenaran ini.

Nota :

1. Ketika melakukan pencarian berkaitan penulisan di atas, aku dapati Gani Patail dan Abu Kassim tidak layak ditakrifkan sebagai individu yang kononnya bermaruah dan bermoral.

2. Gani, Abu Kassim (ketika itu sebagai timbalan), bersama Musa Hasan terlibat dalam satu penahanan seorang peguam secara salah berikutan scandal copgate. Gani juga menjadi 'alatan' Mahathir dalam memenjarakan Anwar pada tahun 1998-1999. Gani dikatakan melakukan apa saja cara asalkan Anwar terpenjara meskipun Anwar akhirnya dilepaskan pada tahun 2004 berikutan kekurangan bukti dan hujah pendakwaan yang lemah. Gani kemudiannya dilantik menjadi Peguam Negara.

3. Rosli Dahlan ialah peguam pada tahun 2007. Ramli Yusof pula ialah CCID. Rosli telah membantu Ramli dalam melengkapkan proses penahanan Tengku Goh.

4. Skandal Copgate merujuk kepada skandal yang melibatkan institusi kepolisan Malaysia. Cop = mewakili polis.

5. Musa dikatakan punya hubungan rapat dengan Ketua Kongsi Gelap. Goh Cheng Poh dan BK Tan.

6. Segalanya bermula apabila Tengku Goh berjaya ditahan oleh Ramli dan orang-orangnya kerana terlibat dalam kegiatan money laundering.

7. Tengku Goh kemudiannya memohon Habeas Corpus. Habeas Corpus ialah perintah mahkamah bagi membebaskan seseorang yang telah ditahan secara salah. Kongsi gelap Tengku Goh menggunakan saluran ini bagi mendapatkan kebebasan.

8. Ramli mempertahankan tangkapan berserta bukti, apabila dimohon afidavit dari peguam negara, Gani enggan menjalankan tugas. Sebaliknya Ramli, Rosli dan enam pegawai polis yang lain didakwa dan dipenjarakan atas penahanan Tengku Goh.

9. Ramli dan Rosli kemudiannya dibebaskan pada tahun 2009. Dan mereka berdua menfailkan saman secara berasingan terhadap SPRM, Gani Patail, Kerajaan Malaysia, Utusan kerana menahan secara salah dan menyebabkan maruah mereka tercemar dengan teruk disamping keluarga turut dilemparkan dengan pandangan negatif masyarakat. Rosli ditahan atas alasan memiliki aset melampaui dari kemampuannya sedangkan dia telah bersumpah akan membuat pengisytiharan aset. 

10. Kevin Morais turut disaman oleh Rosli kerana ketika itu mendiang bekerja di SPRM, dan sehingga tahun 2015, ketika hadir dalam satu prosiding mahkamah untuk memberikan keterangan berkaitan tuntutan saman tersebut, Kevin tegas mempertahankan tindakannya bahawa penangkapan Rosli adalah sah dan mengikut undang-undang. Kevin juga merupakan orang kepercayaan Gani Patail.

11. Dalam perbicaraan tersebut juga mendedahkan bagaimana Gani masuk campur dalam urusan SPRM. Abu Kassim dikatakan mahu menutup kes Rosli tetapi telah dihalang oleh Gani. Saksi ialah Robert Phang, bekas ahli panel jawatankuasa pencegahan rasuah & konsultansi SPRM.

12. Pun begitu pada tahun 2016, bulan April, SPRM akhirnya mengakui salah dan meminta maaf kepada Rosli kerana menahannya secara salah. Kevin Morais dan Gani juga tiada lagi dalam pentadbiran kerajaan, oleh itu Rosli kemudiannya membatalkan semua tuntutan saman. Utusan juga pada sebelum itu telah memohon maaf secara terbuka menerusi ruang akhbarnya dan mengakui artikel yang ditulis berdasarkan andaian tanpa pembuktian yang nyata.

13. Untuk rekod, pada tahun 2012 menteri berkata tiada keperluan untuk menyiasat Musa Hasan dalam skandal Copgate.

Rujukan.

http://www.carigold.com/portal/forums/archive/index.php/t-368494.html

http://www.themalaysiantimes.com.my/utusan-mohon-maaf-saman-peguam-batal/

http://www.mykmu.net/2015/09/timbalan-pendakwaraya-yang-hilang-merupakan-defendan-saman-beratus-juta/

https://m.malaysiakini.com/news/336647

http://www.malaysia-today.net/when-gani-sold-out-zeti-and-abu-kassim/

Khamis, 25 Ogos 2016

Difitnah MP Langkawi, Saksi Debat Di FB Jelaskan Perkara Sebenar.

Gali lubang tutup lubang. Kesian aku tengok MP korang neh. Kalau awal-awal mengaku salah dan tarik balik kenyataan kan senang. Takde la berpening-peningan nak karang penipuan baru untuk kambus penipuan lama.

Beberapa hari yang lepas Ir Nawawi Ahmad wakil rakyat bagi Langkawi membuat permohonan maaf kepada Yang Dipertuan Agong berikutan status FBnya yang menyatakan MO1 itu adalah Agong dan bukannya merujuk kepada Najib.

Namun sebelum itu dirinya telah membuat laporan polis mengatakan telah difitnah dalam isu MO1 dan bertegas tiada keperluan untuk memohon maaf. Dia juga sempat menyalahkan pembangkang dalam isu neh. Padahal dia yang update status tersebut. Selepas membuat laporan polis, dia kemudiannya membuat sidang media. Dalam sidang media berkenaan dia mengatakan semua ini berpunca daripada soalan Allan Nor.

Allan Nor bertanyakan siapakah MO1 dalam laporan PAC. Oleh kerana dalam laporan PAC berkenaan siasatan 1MDB yang dibentangkan kepada umum dalam beberapa bulan yang lepas tiada ditulis tentang MO1 makanya MP tersebut sekadar menerangkan secara perlembagaan kepada Allan Nor tentang siapakah yang dimaksudkan sebagai MO1. Tiada kaitan langsung dengan DOJ.

Ini adalah kenyataan Ir Nawawi yang dipetik menerusi satu rakaman video. (rujuk sini).

Dan berikut ialah statement pembetulan dari tuan punya nama, Allan Nor ;

Untuk penjelasan dari PC Dato Nawawi petang tadi, disini saya jelaskan segala perbahasan kami berdua.

Pada 16hb Aug pukul 12.14pm saya ada komen posting Dato Nawi berkenaan DOJ dan scandal 1MDB didlm Page Dia itu.. Pertanyaan saya kepada dia ialah dua perkara

1. Siapakah MO1.

2. Siapakah Mr 117 dlm Lapuran PAC report itu.

Jarak antara MO1 dengan Mr 117 dlm lapruan PAC itu, ada perkataan DAN bermaksud 2 pertanyaan.

Jawapan dari Dato Nawi juga ada dua jawapan seperti dia komenkan. Dan selepas jawapan Dato Nawi saya masih bertanya Dato, adakah Dato bacakah laporan DOJ itu, kenapa YDPA ada tali persaudaran dgn Reza Aizz..

Sebelah petang saya lihat balek posting itu sudah dipadamkan dan mengubah ke perkara lain..

Persoalan disini kalau hendak membuat penerangan jgn memburuk atau mengata saya seorang yg jahat dan baru kenal saya seminggu sedangkan kami sudah berbahas selama 3 bulan dahulu..

Disini saya lampirkan keratan print screen penuh saya tanpa diedit oleh sesiapa...


Selamat memahami dan BERSATU kita semua... Cuba lihat anak panah yg saya tandakan dan waktu masa perbahasan kami yg sebenarnya...


Allan Nor
---------

Suka hati malaon tu je nak konar baring sana sini. Taknak mengaku salah lagi tu. Sanggup dia cipta alasan karut2 demi nak menyalahkan orang lain. Akaiii.

Dalam pada itu juga Ir Nawawi korang neh sememangnya mengalami tekanan mental yang amat dahsyat disebabkan isu neh.

Tengok respon-respon dia pada pengkritik ;Paneh ahti member. Sampai kepala banakan orang. Wakil rakyat apetah perangai macam neh. Komunikasi zero. Perkhidmatan pun zero. Pun ada orang sokong lagi. Bengappp.

Yang tak boleh blah tu beria plak dia kata soalan Allan Nor tu ada kesilapan besar. Macam bangga-bangga je kekonon boleh gunakan point tersebut untuk spin dan bersihkan diri dari masalah neh. Tak sedar-sedar lagi tu orang dah siap printscreen awal-awal. Bukti semua complete. Hujah padu takde cacat cela. Kita dah bagi kronologi baik punya yang kita explain berdasarkan situasi sebenar. Menyempat lagi malaon neh nak spin. Macam la orang cuma baca apa yang dia tulis dengar hanya apa yang dia kata. Bangang ke ape.

Kahkahkahkahkahkahkah!

Kes Cabul - Satu Konspirasi Budak 10 Tahun Bagi Membunuh Karektor Ustaz Kazim - Ini Penjelasan Kes Dari Penyokong UKE.

Ya betul... fitnah dan tidak benar.
DUKE dan AlBarakah difitnah Dek bapa yang tak puas hati coz anak dia dibuang kes disiplin. Bila dah dibuang sebab disiplin....

Pihak AlBarakah mmg xkan terima rayuan pelajar utk masuk semula. Masa kes ni baru kecoh...sy tgh daftarkan anak sedara.

Pihak pengurusan dah beri penjelasan kepada ibubapa yang mwndaftar pd hari itu. Bapa budak tu bengang dan cucuk ibubapa yang hadir mendaftar....rupanya bapa budak ni xpuashati lagi....bab disiplin mmg pengurusan AlBarakah xdak kompromi.

Respek AlBarakah n DUKE

-----

Kat atas neh apa? Kat atas neh ialah benda yang dicopypaste oleh geng-geng UMNO kat ruangan komen portal2 berita yang melaporkan kes Maahad Tahfiz milik DUKE aka Datuk Ustaz Kazim Elias. Selain itu ianya juga giat disebarkn di mesej-mesej WhatsApp.

Berikut di atas pula ialah petikan komen-komen netizens yang menberikan pelbagai reaksi. Ada yang menyokong DUKE, ada juga yang mengkritiknya. Ada juga yang lebih selesa menunggu hasil siasatan rasmi. Ada juga yang memberikan gambaran bukan-bukan terhadap mangsa. Ada juga yang menyamakan kehidupan DUKE seperti Nabi Muhammad.

Contoh komen Iza Amie. Dengan mengupas sirah kehidupan Nabi disandarkan pada kehidupan DUKE kononnya inila jalan-jalan yang dilalui para alim ulama. Sakai. DUKE tak pernah tegur kemungkaran pemimpin-pemimpin negara pun. Tang mane ada persamaan dengan Baginda? Ada Nabi kita kompromi pada perkara-perkara yang merosakkan institusi masyarakat ke? Ada Nabi kita takut menyatakan kebenaran ke? Nak bela DUKE pun tak payah bagi respon merepek sangat boleh tak.

Komen Hayati Ramli. Benda neh tak mungkin sebab dia rajin lawat sekolah. Sakai juga. Takan pemangsa2 tu, "Eehhh Makcik Yati.. Meh la tengok we all nak cabul adik2 junior neh hah..". Seriously ko tak fikir dorang akan buat kerja2 macam neh secara terbuka, di kawasan yang boleh dilihat menerusi CCTV dan ada saksi dewasa serta di hadapan orang luar, kan?

Komen oleh Aishah Ali lagi tak boleh blah. Serangan kepada Maahad Tahfiz, serangan kepada DUKE dan serangan kerana tidak mahu Islam hidup disini katanya. Sakit otak gamaknya kakak Aishah korang neh. Dia sedar tak bahawanya mangsa-mangsa dalam kes neh berumur sekitar 9-10 tahun? Budak 9,10 tahun nak karang konspirasi pejadahnya. Baik main bola sepak ke game ke tengok kartun ke. Budak lagi kan. Maksud konspirasi pun dorang tak tau apa. Sakai betul mentaliti begini. Mentaliti menyalahkan mangsa, keluarga mangsa demi membela si pelaku jenayah & Ustaz Selebriti atas kerana dia menyukai Ustaz berkenaan. Ada ke apa yang kita sukai semestinya betul? Ada ke Ustaz ditakrifkan maksum dan sememangnya dilindungi dari melakukan dosa? Kali terakhir yang aku ingat, DUKE dan anak-anak lelakinya masih lagi seorang manusia yang biasa. Sejak bila kita ada Nabi Kazim? Ada sesiapa boleh bagitau apa yang aku terlepas tak??

Ya. Benar. Aku memilih bersama mangsa-mangsa dalam kes ini. Kes neh kalau ko follow dari awal ialah ;

1. Wardina bagi pendahuluan cerita.

2. Tersebar di media sosial.

3. Desakan laporan polis dibuat.

4. Dan akhirnya kes dilaporkan. Polis sedang siasat Maahad tersebut.

Ada gap masa antara babak first dan babak keempat dalam kisah neh. Aku percaya jurang waktu ini berlaku disebabkan keluarga mangsa perlu membina kekuatan. Ini bukan kes main-main beb. Ini ko nak lawan Maahad Tahfiz milik ustaz popular. Yang ada ramai penyokong. Yang pada bila-bila masa kau boleh diserang balas kononnya sedang melemparkan fitnah. Nak jatuhkan pusat tahfiz. Nak create persepsi negatif terhadap agama. Macam-macam tuduhan yang penyokong2 UKE boleh karang bagi membunuh karektor mangsa dan ahli keluarga mangsa. Mereka tak peduli apa yang dilalui mangsa2 dan ahli keluarga mangsa. Yang mereka tahu, UKE ko serang ko kena.

Tu yang wujud penjelasan counter attack dari side pro UKE. Anak ada masalah disiplin la. Kena buang la. Pre rayuan tak lulus la. Padiayapa. Satu Pusat Tahfiz buang, berlambak2 lagi Pusat Tahfiz di luar sana yang sudi terima. Yang percuma, yang berbayar, you name it la. Semua ada. Complete. Apa yang susah-susah nak karang drama konspirasi bagi menjatuhkan Maahad Tahfiz milik UKE. Bodoh unlimited. Hanya orang bodoh je pergi percaya penjelasan karut macam tu dan laju-laju sebar.

Tambahan pula keluarga2 mangsa somehow menambahkan penderitaan diri sendiri dan anak masing2 bila bernekad lawan terus. Nak ulang cerita babak-babak kejadian pada beberapa pihak dalam suatu tempoh masa. Risiko kalah. Risiko tutup kes atas sebab campurtangan politik memandangkan dia penceramah VVIP. Ingat emosi tak terjejas ke? Ini citer ganguan seksual pada anak-anak sendiri. Bukan pada anak2 orang lain. Tatau juga macam mana anak2 sendiri terjejas dari sudut saikologi. Apa yang dia fikir. Bagaimana insiden neh akan mempengaruhi hidup dia, perwatakan dia, perlakuan dia, pemikiran dia. Seberapa jauh dia terpengaruh. Apakah dia akan meniru tingkahlaku pemangsa. Semua soalan2 ini ada dalam kepala hotak ahli keluarga mangsa. Ia bukan sekadar berakhirnya satu babak penderitaan dan serangan kemudiannya habis cerita. Tidak. Ada implikasi-implikasi yang perlu dilalui oleh ahli keluarga mangsa. Yang neh kita tidak akan tahu kerana kita off-babak dalam kisah neh. Hanya mereka2 yang lalui je akan faham.

Kerana itu aku decide untuk percaya pada mangsa2 kes dan famili. Jalan cerita begitu terperinci. Amat tipu untuk kata aku tak percaya. Aku percaya. Bahkan yang percaya dan menyokong mangsa juga perlu ada kekuatan kerana kita2 neh nanti akan menjadi keyboard warriors dalam mempertahankan hak mangsa. Membaca kenyataan yang disebarkan Wardina dan Syed Azmi membuatkan aku jadi sedih. Aku hanya baca sekali je kenyataan2 yang berbeza tu. Aku tak boleh membaca kali kedua bahkan pembacaan aku jadi kabur-kabur disebabkan aku sampai satu tahap, tak sanggup nak baca. Itu aku orang luar. Mangsa bagaimana? Famili mangsa bagaimana? Konspirasikah ini? Akai ada ka?

Mangsa sebetulnya takde kepentingan sepatah haram pun dalam cerita neh. Bertambah2 menjadi lebih mangsa dari mangsa itu ada la. Namun DUKE ada kepentingan bila menafi. Ini Maahad dia. Berisiko untuk ditutup. Hilang wang bantuan / peruntukan kerajaan. Kerjaya ceramah bakal terjejas. Hilang mata pencarian. Salah satu pemangsa ialah anak DUKE sendiri. Satu kes babitkan reputasi famili. Berceramah kemain hebat sana sini. Tapi sahsiah anak sendiri bermasalah kronik. Adakah masyarakat akan menyakini pada kata-katanya lagi?? Sudah tentu ia akan dipertikaikan. Dan aku setuju kita perlu tunggu polis buka kertas pendakwaan. Jika korang baca luahan ibu mangsa, ada dinyatakan bahawanya wakil ustaz menyatakan kes ini tidak akan ke mana. Jika bukan wakil ustaz mungkin ustaz itu sendiri yang berkata demikian. Aku dah tak sanggup baca untuk kali kedua so jika salah betulkan. Aku ingat-ingat lupa tapi antara dua ni la. Selepas diceritakan semua masalah, pengetua yang diharapkan membela nasib rupanya lebih membela nasib si pemangsa.

Aku tak terkejut dengan pendirian Pengetua. Sebab aku dah sedia maklum pemikiran dia macam mana. Tengok pendirian bab politik dia je dah kelaut. Jangan ko sentuh benda2 lain. Confirm bermasalah. Tapi aku kesian tengok orang2 yang tertipu dengan wayang hebat dia.

Kita sembang bab Islam macam takut Tuhan. Tetapi bila diuji dengan anak bermasalah, anak buat salah, kita lupa apa yang telah kita ceramahkan. Apa yang kita ajar orang kita sendiri tak amal. Kita kata Islam agama adil. Agama benar. Risalah cahaya kebenaran. Tetapi bila kita sendiri perlu mengadili satu2 kes yang terjadi dalam kawasan kawalan kita sendiri, mencari kebenaran, siasatan, membela mangsa semua entah ke mana. Gara2 sayangkan anak sendiri, anak orang kita mangsa2kan. Adil ke?

Sebetulnya jika ketika diadu masalah, kita bersedia mendengar, menyiasat, mengambil tindakan, membetulkan, membela mangsa2 keadaan dan mempertahankan kebenaran, orang akan lebih memghormati kita biarpun kita mendedahkan kelemahan anak sendiri, masalah yang berlaku dalam Maahad Tahfiz sendiri. Ini bukan sahaja untuk bela mangsa dan famili mangsa ini juga suatu tindakan tepat bagi menyelamatkan anak sendiri dari terus tersasar dan memangsakan anak2 orang lain pula. Tetapi sayangnya kita buat pilihan yang salah sejak mula. Sekarang kan dah makan diri.

Sedikit info : Asiah Abu Jalil bersedia menawarkan khidmat guaman kepada keluarga2 mangsa. Sesiapa yang mengenali sila sampaikan maklumat ini.Jika korang ada baca juga luahan ibu mangsa ada diceritakan yang pegawai polis ada menyebut bagi kes-kes sebegini mendapatkan sokongan umum dan masyarakat memberikan tekanan kepada VVIP yang terlibat akan memudahkan siasatan. Dalam banyak kes, selalunya tak memihak pada mangsa.

Rabu, 24 Ogos 2016

Minta Bantuan Interpol Kes Namewee VS Jho Low 1MDB - Suatu Teguran Ikhlas Kepada PDRM.

Pada 17 November 2015, Timbalan Perdana Menteri Zahid Hamidi menyatakan PDRM tidak mendapatkan bantuan Interpol bagi menjejaki ;

1. Taek Jho Low - Billionaire

2. Bekas Pengarah Executive 1MDB iaitu Casey Tang Keng Chee & Jasmine Loo Ai Swan

3. Nik Faisal Aarif Kamil - Bekas Pengarah Urusan (International) SRC

4. Datuk Yusof Anuar Yaakob - Bekas Pengerusi Goldman Sachs Group Malaysia Bahagian Kewangan.

Disebabkan tiada kes siasatan telah dibuka ke atas individu-individu berkenaan oleh PDRM. Oleh kerana itu, Interpol tak dapat menjejaki lokasi terkini bagi kelima-lima individu berkenaan untuk membantu siasatan dalam kes pecah amanah berkaitan satu skandal membabitkan syarikat 1MDB. Turut dinyatakan ialah tiada permohonan dari mana2 pihak meminta bantuan Interpol bagi menjejaki kelima2 individu tersebut.

Itu apa yang pernah dilaporkan oleh The Malay Mail Online.

Dan, pada 24 June 2016, PDRM mengatakan pihaknya akan menyiasat Jho Low jika ada keperluan untuk berbuat demikian. Ini berikutan penyebaran satu dokumen yang disiarkan menerusi portal Sarawak Report. Dokumen itu ialah tentang pengesahan pemilik sebenar syarikat Good Star Limited yang dikaitkan dengan kehilangan jutaan ringgit wang pelaburan 1MDB pada tahun 2009-2010. Pengesahan dilakukan oleh Bank Negara Malaysia namun PDRM mengatakan maklumat tersebut unverified kerana berstatus risikan. Bukan pengesahan sebenar.

Apa yang dimaksudkan oleh polis sebagai maklumat bertaraf 'hasil risikan', tidakla dapat difahami oleh aku secara tepat.

Laporan itu ditulis oleh Malaysiakini.

Dan kisah baru-baru ini ;


Berita di atas ialah tentang penahanan artis rap terkenal Namewee. Ia berikutan tindakan Namewee dan 3 artis Taiwan yang menyanyi di ruang solat masjid di kawasan Tanjung Bungah. Aksi itu bertujuan bagi menghasilkan satu muzik video bagi lagu berkenaan. Lagu tersebut ialah tentang manusia yang meminta tolong dengan berdoa kepada Tuhan. Disamping ada menyelitkan unsur-unsur sindiran terhadap golongan agamawan yang mempergunakan agama bagi melakukan tipu daya. Dalam klip video berkenaan 4 individu mewakili 4 agama iaitu Kristian, Islam, Buddha, Hindu. Namewee pada ketika ini ditahan reman 4 hari bermula semalam.

Polis juga dikatakan mendapatkan bantuan Interpol bagi membantu siasatan. Bantuan Interpol adalah untuk menjejaki tiga lagi penyanyi Taiwan yang terlibat dalam produksi klip video tersebut.

Kes Namewee ini ialah berpunca dari isu kecil yang dipolitikkan oleh beberapa pihak. Apabila ikan racisma bertemu nasi politik ia menjadi makanan yang begitu lazat untuk dihidangkan kepada rakyat yang bersikap assobiyah tak tentu pasal.

Sudah tentu Namewee melakukan kesalahan tetapi ia bukan begitu besar atau perlu dipentingkan sehingga patut direman atau disiasat sampai mendapatkan bantuan Interpol. Namewee hanya menyanyi. Dia tersalah pilih lokasi pengambaraan bagi video klipnya. Tindakan sebetulnya ialah menasihati. Jika nak juga bagi pendidikan maka biarla dia didenda melakukan khidmat masyarakat. Kerana dirinya yang cuai dalam melakukan tindakan boleh saja mencetuskan provokasi kaum yang sejak kebelakangan ini menjadi begitu sensitif di kalangan masyarakat Malaysia.

Muslim kita tidak sensitif sebegini jika perbahasan atas tajuk riba, judi atau rasuah. Tetapi once kau sentuh masjid, agamawan (atas masalah sikap), aurat mereka punya tindakbalas amatlah luar biasa.

Tidak menjadi kesalahan pula menegur tindakan Namewee. Tetapi reaksi yang keterlaluan ini apa perlunya sehingga dikatakan sebagai mengaibkan agama. Hei hoi. Aibkan agama?

AGAIN.

AIBKAN AGAMA? Seriously?

Aibkan bagaimana?

Namewee tidak aibkan agama. Dia cuma telah menyalahgunakan masjid sebagai tempat ibadat kepada pentas nyanyian. Dia fikir ia mungkin perkara biasa. Merakamkan suasana menyanyi dalam masjid. Even ada iklan dalam masjid, ada babak lakonan dalam masjid, ada babak video klip nasyid dalam masjid, since lagunya related tentang Tuhan, Doa, Agamawan, Penganut maka dia fikir menyanyi dalam masjid somehow kind of related juga dengan lagu neh kan.

Itu je. Reaksi terlampau muslim dalam mengulas tindakan Namewee ialah memang melampau. Seperti pelampau agama. Tak payah tunggu non muslims cakap takut. Even aku yang muslim rasa ketakutan dengan reaksi berlebihan seperti itu.

Pun begitu, penulisan ini bukan mahu membincangkan tentang Namewee. Sebaliknya aku nak focus tentang kecenderungan pihak polis dalam menentukan sesuatu tindakan. Aku sifatkan polis kita telah melakukan pilihan yang salah dalam meletakkan kepentingan satu-satu kes yang mereka siasat.

5 individu yang secara jelasnya ada kaitan direct action dengan pentadbiran 1MDB yang membawa kepada kerugian yang jelas pada masakini, polis tak dapat pula atau mungkin tak mahu memasukkan nama-nama tersebut sebahagian dari senarai saksi yang perlu dipanggil dan disiasat sewajarnya. Tak bermaksud panggil bagi membantu siasatan kita takrifkan mereka sebagai penjenayah. Jika ini dibuat boleh saja mendapatkan Interpol untuk locate mereka semua. Tapi tak buat-buat. Malahan status siasatan kes pecah amanah 1MDB pun mengelirukan umum. Locate, panggil balik dan siasat. Ini sahaja. Kenapa begitu sukar? Paling penting kenapa Jho Low dibiarkan berkeliaran tanpa dipanggil membantu siasatan? Dia ada kaitan direct kot. Link cukup punya banyak didedahkan. Mahu pembuktian yang bagaimana lagi polis kita neh? Nampak??

Dan kes Namewee? Nyanyi-nyanyi, buat klip video terus laju-laju reman siap minta bantuan Interpol lagi. Hello. Kes tersilap nyanyi kat kawasan sensitif VS skandal rasuah, kawan?? Mane lagi penting? Mane yang patut difocuskan tumpuan polis? Mane yang patut mendapatkan reaksi berlebihan? Mane yang patut dijadikan kes dan dapatkan bantuan Interpol?

Kes Namewee atas budi bicara hukum dengan khidmat masyarakat. Sebab dia buat satu action yang boleh lead ke arah provokasi agama & kaum sedangkan ko sedar ko hidup dalam negara berbilang bangsa dan agama. Intolerance lebih kukuh dari tolerance disini. Not good. Bukan sebab dia menyanyi2. Jaga sikit tingkahlaku yang boleh create sentimen umum. Tu saja.

Tapi untuk dakwa, reman & perbesarkan isu macam neh? Low standard. Maaf. Benda boleh lepas dengan sekadar bagi nasihat. Dipolitikkan agaknya, sehabis mungkin bagi tujuan memahat rasa sensitif di jiwa orang muslim kot? Aku belum begitu lemah untuk diperbingaikan sedemikian rupa.

Timbalan AMK Tak Bayar Gaji Pekerja Berbulan-Bulan, NGO Pro PKR Luah Perasaan Di FB.
Hanjingan Terbuka Buat Timbalan Ketua Penerangan AMK

Anak muda hari ni semakin rasa terhimpit dengan kos sara hidup yang tinggi. Namun yang lebih memilukan bila aku dapat tahu adik beradik dalam Lensa Anak Muda Malaysia - LENSA ada yang gaji tertunggak sehingga 3 bulan dek sebuah projek jalan di Kota Damansara, poket tembus dah kering nak mampus.

3 bulan tak bergaji, tambah lagi sebulan terkontang kanting cari kerja. Cerita panjang tak guna. Tapi itulah perangai Timbalan Ketua Penerangan AMK hari ni. Cakap memang tak serupa bikin. Sebagai majikan perlulah bertanggungjawab penuh terhadap pekerja.

Kawan aku ni bukan sorg je yang kena, bersepah lagi perkerja lain di projek tu tertindas. Cuma diorg tak berani nak bersuara sebab masih harap makan gaji. Dahlah dorang ni baru je mula bekerja nak bina kehidupan seorang anak muda, tapi apa dijanji hanyalah janji manis sahaja. Sampailah terpaksa bawa isu ini ke pejabat buruh setelah perbincangan dan respon dari Timbalan Ketua Penerangan AMK ni memang hampeh.

Semalam dengan merendah diri berbincanglah jugak kawan aku ni dengan si Timbalan Ketua Penerangan AMK ni kotlah boleh selesai di bilik rundingan pejabat Buruh sebelum ditetapkan perlu ke perbicaraan. Tapi dah kalau ego kau tu tinggi cakaplah apa pun memang hanya dibakul sampah. Pandang muka pun tak. Perbincangan tak selesai dengan tawaran yang tidak munasabah. Dengan status dia sebagai seorang yang berniat nak jadi ADUN dan mempunyai perniagaan 'tepi' yang lain. Ego kau memang nk bawa kes ni berpanjangan.

Akhirnya pejabat buruh tetapkan tarikh perbicaraan. Tunggulah korang kita tengok si belit Timbalan Ketua Penerangan AMK boleh menang ke tak nanti. Memanglah difikirkan tiada kena mengena isu majikan yang tak bayar gaji pekerja ni dengan parti tapi inilah realiti sebenar yang mencemar imej Parti. Ada hati nak jadi wakil rakyat, kes pekerja pun kau tak serius. Nak jaga rakyat?

Aku harap Nik Nazmi ambik tindakan segera dan pecatlah si Timbalan Ketua Penerangan AMK ni. Tak layak jadi seorang pemimpin kalau dah pekerja syarikat sendiri pun dilayan sebegini rupa. Bukan kawan aku sorang je yang kena, ramai lagi yg kena. Lupakan sahaja laungan 'Reformasi' milik rakyat tu. Jangan nak gebang lebih la. Dibalik anak muda sibuk nak desak pemimpin korup diturunkan, ada pulak kes-kes malang begini. Lalu apa lagi selain kekecewaan?

Safwan Anang LENSA

------

Sedikit penambahan info. Dikhabarkan juga individu terbabit bakal dicalonkan di Muar mewakili PKR pada PRU ke 14.

Selasa, 23 Ogos 2016

Menteri Mangkok Hayonkan Najib. - Beraninya Dia..


Dan Menteri Kewangan II yang baru dilantik dilaporkan berkata ;

SHAH ALAM - Kegagalan pihak pengurusan 1Malaysia Development Berhad (1MDB) dalam mengurus secara baik syarikat itu menyebabkan Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Razak yang akhirnya terpaksa menangung beban. Memetik laporan Malaysia Gazette, Menteri Kewangan Kedua, Datuk Johari Abdul Ghani dipetik sebagai berkata, beliau kesal dengan kegagalan itu hinggakan nama Najib tercalar.

 "Yang sebenarnya, semua yang di dalam pengurusan 1Malaysia Development Berhad (1MDB) adalah mereka yang tidak bertanggungjawab. Semuanya mangkuk hayun. Ini sebenarnya berkaitan bisnes dan apabila dalam bisnes, sudah tentulah ada jawatan-jawatan penting untuk menggerakkan bisnes tersebut.

"Mereka semua dibayar gaji yang besar dan sepatutnya tahu menjalankan operasi bisnes seperti yang diharapkan. "Kalau bisnes bagus, sudah pastilah orang-orang berjawatan ini akan mendabik dada tetapi bila dah lingkup, tak ada pula yang nak bertanggungjawab sehingga Najib yang terpaksa menghadapi semua permasalahan," katanya ketika berucap merasmikan mesyuarat Perwakilan Umno Bahagian Cheras di sini. Jelas Johari lagi, kelemahan pihak pengurusan adalah punca kepada kegagalan 1MDB.

"Sekarang ni, kita tunggulah siasatan yang dibuat oleh semua pihak yang terlibat baik dalam mahupun luar negara. "Jangan buat spekulasi atau andaian yang belum tentu ada kebenarannya selagi hasil siasatan belum dikeluarkan," ujarnya.

Sambil menolak tuduhan pihak tertentu yang mengatakan beliau cuba melindungi kesalahan Najib, Johari berkata, maruahnya lebih penting daripada melindungi orang yang bersalah. "Saya tahu Najib tak bersalah selagi belum ada bukti yang mengatakan beliau bersalah. "Bukan sebab beliau Perdana Menteri tetapi saya tahu apa yang dilakukan oleh beliau semuanya benar belaka dan saya dan semua ahli Umno wajar mempertahankan beliau," katanya - SH.

-----

Dan berikut merupakan senarai 'Mangkuk Hayun' yang dimaksudkan oleh menteri berkenaan ;

Senarai Ahli Lembaga Pengarah 1MDB pada Oktober 2015 mengikut Laporan PAC muka surat 15. 

a) Tan Sri Dato’ Seri Che Lodin Wok Kamaruddin (Pengerusi) dilantik pada 20 Oktober 2009 

b) Tan Sri Dato’ Paduka Ismee Ismail (Pengarah Bukan Eksekutif) dilantik pada 23 Mac 2009* 

c) Datuk Shahrol Azral Ibrahim Halmi (Pengarah Bukan Eksekutif) dilantik pada 23 Mac 2009* 

d) Tan Sri Dato’ Ong Gim Huat (Pengarah Bukan Eksekutif) dilantik pada 12 Januari 2010 

e) Ashvin Jethanand Valiram (Pengarah Bukan Eksekutif) dilantik pada 2 Februari 2010 

f) Arul Kanda Kandasamy (Presiden & Pengarah Eksekutif) dilantik pada 5 

Januari 2015 Senarai Ahli Pengurusan Tertinggi 1MDB pada Oktober 2015 mengikut Laporan PAC di muka surat 16 ;

a) Arul Kanda Kandasamy - Presiden dan Pengarah Eksekutif Kumpulan 

b) Azmi Tahir - Ketua Pegawai Kewangan 

c) Ivan Chen - General Counsel 

d) Vincent Koh Beng Huat - Ketua Pegawai Pelaburan 

e) Badrul Hisham Abdul Karim - Pengarah Eksekutif Pembangunan Perniagaan 

f) Terence Geh Choh Heng - Pengarah Eksekutif Kewangan

Jika kita lihat nama2 yang berada dalam Lembaga Pengarah dan Pengurusan Tertinggi, kita dapati nama2 mereka ini juga berada di dalam beberapa GLC Kerajaan yang lain contohnya Tan Sri Dato Seri Che Lodin Wok Kamaruddin yang sekarang masih lagi Ketua Eksekutif Lembaga Tabung Angkatan Tentera (LTAT) atas lantikan Menteri. 

Jika Johari kata mereka mangkuk hayun, kenapa masih dibiarkan mereka berada di dalam 1MDB dan GLC2 lain? Lebih teruk dari itu ialah yang melantik mangkuk hayun ini. Siapa yang melantik mangkuk2 hayun ini di dalam 1MDB? Yang melantik mangkuk hayun semestinya lebih hayun dari mangkuk2 yang ada. 

Artikel 117 Memorandum Syarikat 1MDB menyatakan apa juga tindakan dari segi perlantikan pengurusan dan sebagainya hendaklah dirujuk kepada Perdana Menteri. 

 Maka Perdana Menteri adalah mangkuk paling besar dalam Malaysia. Sanggup lagi ka kita berada di bawah pentadbiran mangkuk? (Petikan dari Peguam Zulhazmi, Ahli DAP).

----

Pertama. Menteri Kewangan II buat kenyataan terbuka bahawa 1MDB ialah sebuah syarikat yang gagal. Inila kenyataan yang kita pertahankan, tegaskan secara berulang2 selama ini namun kita dikatakan sedang melakukan fitnah.

Kedua. Menteri yang sama juga menyatakan kegagalan 1MDB berpunca dari pihak pengurusan tertinggi. Pihak pengurusan tertinggi ini tidak bertanggungjawab katanya.

Ketiga. Siapa bos kepada pihak2 pengurusan tersebut kalau bukan Najib Razak? Bukan pula mereka mampu melantik diri sendiri kan? Dari proses lantikan sampai kepada penentuan gaji semuanya dibawah bidang kuasa & pengetahuan Najib sebab dia big boss 1MDB. Dia harus dihadapkan semua laporan berkaitan kewangan & pengurusan syarikat. So, Najib tak baca betul-betul ke semua laporan berkaitan? Tak periksa ke atau tengok sambil lalu & main sign aje?? 

Dan kalau ketua begitu mudah diperdayakan, layak ke pun jadi ketua lagi? Kalau sekalipun tak bersalah kerana mencuri tetapi tetap patut dipertanggungjawabkan kerana menyebabkan kerugian bila tak pantau operasi syarikat dengan baik dan teliti.

Keempat. Muka2 pengurusan bekas dan masih 1MDB turut dilantik ke dalam syarikat GLC yang lain. Menteri Kewangan II neh sedar ke tak sedar percakapan dia semasa membuat ucapan di hadapan ahli UMNO yang lain?

Kelima. Oleh kerana Najib juga apart of pihak pengurusan tertinggi 1MDB, ini bermaksud Najib juga dimangkok-hayonkan menteri kewangan II. Samada sengaja atau tidak itu tak penting tetapi memangkok-hayonkan orang memang tak menyelesaikan masalah. Dah tau salah pihak pengurusan tertinggi dah kenapa diam-diam saja? Buatla laporan berserta bukti supaya Apandi boleh dakwa. Ke, berani sembang ja? Maklumla. Jawatan baru upgrade. Tu yang nampak riuh membela, ye tak?

Kahkahkahkahkahkahkahkah!

Isnin, 22 Ogos 2016

3 Mahasiswa Yg Ditahan Kerana Berdemo Telah Melakukan Provokasi, Bukannya Berjuang - Dan Inila Adalah Suara Saya Yang Bebas.

Letihla nak. Letih.
Letih diperbodohkan.
Letih diperkulikan.
Letih dijadikan alat untuk melakukan provokasi bagi membolehkan pembangkang mendapat millage politik.
Letih.

Jika enam tahun yang lepas, insiden 3 mahasiswa merempuh halangan polis berlaku, nescayalah aku akan meroyan laju-laju menyokong. Ya. Dengan lajunya aku menyokong dan memihak mereka.

Tetapi dalam masa enam tahun ini, aku telah mengalami pelbagai pengalaman sehingga aku terculture shock dengan pembawakan pembangkang yang mana pada hari ini menjadikan aku lebih bersimpati & menyayangi diri sendiri. Dan bukan lagi membuta diri mempercayai pemimpin dan parti. Aku menyesal pernah mempercayai mereka dengan sepenuh ahti dan aku masih lagi menyesal kini.

Baru-baru ini, di dalam momentum ke arah perhimpunan #TangkapMO1 secara besar-besaran yang akan diadakan pada 27 kelak, yang melibatkan JV dengan BERSIH (yang takla BERSIH mane pun), 3 anak muda golongan mahasiswa telah ditangkap polis bantuan kerana melanggar arahan dengan melakukan provokasi di pintu utama masuk universiti Seri Iskandar. Jika korang tonton video yang dimaksudkan, aku entahla nak cakap apa. Dalam tergelak aku rasa bersimpati juga. Macam ni la aku dulu-dulu. Entah apa kemenda yang aku fikir aku pun taktahu. Sedih bhai. Dorang mati-mati fikir dorang sedang berjuang. Padahal mata awam melihat dorang sepertinya melawak. Entah kenapa lokasi Uitm Seri Iskandar jadi tumpuan aku pun tak pasti tetapi boleh jadi disebabkan kehadiran Rafizi ke situ pada esoknya menjadi punca. Tak aku percaya ianya kebetulan. Semua terancang bagi membentuk propaganda.

Salah ke?

Tak salah pun. Dalam perang ada strategi. Dalam politik begitu juga. Provokasi, propaganda, taktikal bagi memancing simpati adalah antara strategi dalam politik bagi parti2 meraih sokongan umum. Tetapi oleh kerana strategi sebegini dah dilakukan secara berulang-ulang sampai mencapai tahap tepu melampau maka berbanding dikatakan salah, kita nak sebut saja ia sebagai BANGANG. Ya, BANGANG.

Mane tak bangangnya kau. 3 orang beria nak rempuh polis semata2 nak bercakap tentang #TangkapMO1 kat kekawan. Hak ala. Hp ada. Internet ada. Wassap jela. Apa ada hal. Sesiapa pun boleh detect ahhh ini sengaja nak create provokasi supaya orang bercerita tentang perhimpunan yang bakal diadakan nanti. Maklumla. Sejak akhir2 neh demo-demo pembangkang bagai diboikot rakyat sungguhpun kami tak berkempen ke arah itu. Seolah2 macam ada perjanjian senyap sesama rakyat. Ramai2 malas nak layan apa2 versi demo pun. Baik yang PH mahupun PAS apetah lagi parti Mahathir. Malas! Dek terlalu sangat menguji sentimen rakyat dengan kerap mengadakan demo alih-alih rakyat yang rasa jemu sendiri. Padan muka.

Oleh kerana itu suatu keadaan perlu dicipta bagi media melaporkan hal itu & rakyat terpengaruh untuk bercakap tentang demo yang bakal diadakan. Mane tahu kan. Serba sedikit akan mewujudkan rasa ingin nak turun berdemo. Ini je taktik depa. Tak salah. Aku tak kata salah. Aku cuma kata bangang aje. Memandangkan mood rakyat dah berubah, pemikiran rakyat pun dah berubah sewajarnya juga la pembangkang menukar modus propaganda mereka. Upgrading. Enhancing. Bersesuaian dengan persekitaran yang telah berubah.

Ini tidak. Taktik ketinggalan zaman juga dia harung. Dengan harapan akan meraih sokongan yang luar biasa. Luar biasa abah kau. Orang tak bercakap pun tentang himpunan tu. Sebaliknya 3 orang pemuda tu jadi mangsa kutukan awam. Jangan kata pro BN, pro pembangkang pun kekah dorang ber-ramai2. Kesian la adik2 tu. Aku tahu dorang dipengaruhi untuk buat apa yang dorang buat. Dorang hanyala alat. Mastermind tu pimpinan pembangkang & parti politik. Hari ini mahasiswa2 tu takan buta2 mengakui kenyataan aku. 10 tahun akan datang bila dorang imbas kembali tingkah laku dorang ketika itula baru mereka akan akui. Ini kerana 10 tahun akan datang pun pembangkang masih macam tu juga. Pusing2 bergaduh sesama sendiri, guna taktikal kuno yang tak berkesan menjahanamkan BN berkali2, bila takde kuasa jalan bertunduk, bila ada kuasa berjalan sampai langgar orang pun idakle menoleh. Inila pembangkang korang. Sampai aku fikir satu benda. Bodohla aku mengharap dorang berubah. Baik aku yang berubah. Buat macam Brother Lando. Ada dia menepek kat parti2 pembangkang untuk lawan JKR dan penguatkuasa2 yang buat jalanraya Malaysia macam jalan tak cukup sifat. Ada dia gegar JKR bawa logo? Nooo. Dia nak langgar, dia langgar. Dari seorang diri sampai berkumpulan. Dari kumpulan kecik sampai kumpulan besar. Hampir semua negeri ada BROTHERHOOD. Dari orang tak kenal sampai JKR sendiri geram & sakit ahti dengan brader kita neh. Pendekatan yang bagus sebab konsisten pada satu isu & focus. Perjuangan macam neh yang aku nak ikut & tiru. Tapi aku nak focus isu perumahan, pendidikan & keselamatan. Mungkin dengan cara ini baru la rakyat akan mahu sokong. Ketidakmahuan rakyat memberikan sokongan kepada pembangkang dalam isu2 berkaitan rasuah, penyelewengan & 1MDB mungkin disebabkan kelemahan oleh parti2 pembangkang sendiri dalam mempertahankan diri bila dipersoalkan isu2 yang membabitkan moral, intergriti & ketelusan sesetengah pemimpin pembangkang.

Kita ambil contoh mudah. Mahasiswa2 yang merempuh polis bantuan kerana dihalang masuk, mempertikaikan tindakan tersebut atas alasan kebebasan bersuara. Tetapi tahukah mereka even Rafizi sendiri blocked kawan2 aku yang mengkritiknya dalam isu Kajang Movie. Kebebasan suara abah kau. Sembang boleh la. Tetapi bila tiba bab amal, pembangkang pun 2 x 5 juga dengan apa yang dilawannya. Bab sembang berapi tak jejak tanah serah je ke pembangkang kerana mereka memang pakar. Lepas tu tak dapat jawab disebarnya serata alam Ameno World kena bayar wei. Hahahaha. Sapa je tak bayar aku. Semua pun bayar. Yang baca neh pun bayar. Aku jadi macai semua orang kot.

Kahkahkahkahkahkahkah!

Terover lak gelak. Padahal aku tengah seriyus neh kot.

Berbalik pada tajuk asal, aku harap pembangkang2 berubahla sebelum korang betul2 lemas & hilang kuasa. Sila baca komen2 yang mengkritik bebudak mahasiswa yang berdemo di perkarangan universiti kemudiannya ditahan polis kerana merempuh.

Rakyat dah bagi korang hint. Maksudnya taktik lapuk, kuno & ketinggalan zaman tidak lagi akan terkesan ke atas pemikiran2 mereka. Nak sokongan? Boleh. Buktikan kemampuan. Tingkatkan prestasi sampai ke tahap yang menyakini rakyat. Dan barula sokongan akan kembali semula. BN walaupun kaki rasuah tetapi rakyat tak sakit ahti seperti mana sakitnya ahti mereka pada pembangkang. Ini kerana BN bermula sebagai musuh pada kami. Tetapi pembangkang ialah kawan baik yang mana kawan baik ini tikam kami depan dan belakang. Dah la tak minta maaf. Dah la tak mengaku salah. Dimarahnya kita lagi ada bila kita taknak mengikut rentak dia. Manusia jenis apa korang neh. Setelah memperlakukan rakyat sesuka ahti dengan keputusan2 bangang lagi membangangkan kami & kamu juga, boleh pula takde rasa bersalah walau sebesar syiling 1sen pun? Haktuih betul rasanya. Faham tak.

Nah, baca. Komen2 dipetik dari page pembangkang. Semua yang mengkritik tu kena bayar sama macam aku. Inila kebebasan suara stail pembangkang yang membuatkan aku sering terkagum siang malam.

Kahkahkahkahkahkah!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...