Telegram PH http://t.me/beritapolitikmalaysia

Laporan yang tersiar tidak semestinya mewakili pandangan pihak pentadbir halaman.

Jumaat, 21 Ogos 2020

Jika Semua Tak Puas Hati, Bertandinglah Sendirian - Dewan Pemuda PAS.

KENYATAAN MEDIA | DEWAN PEMUDA PAS MALAYSIA

HENTIKAN DEBAT TERBUKA, KEMBALI KE MEJA RUNDINGAN

1. Dewan Pemuda PAS Malaysia meneliti dengan serius perkembangan yang berlaku di antara parti-parti yang berada di dalam kerajaan Perikatan Nasional pada hari ini, terutama sekali beberapa siri kenyataan Ketua Pemuda UMNO, Dr Asyraf Wajdi berhubung isu penggunaan bendera BN, penyertaan PPBM dalam Muafakat Nasional dan pendaftaran Perikatan Nasional.


2. Pemuda PAS berpandangan bahawa Perikatan Nasional mahupun Muafakat Nasional ialah manifestasi daripada rasa tidak puas hati rakyat terhadap prestasi pentadbiran Pakatan Harapan selama 22 bulan sehingga membawa kepada jatuhnya kerajaan PH pada bulan Februari yang lepas. Ia berlaku apabila Tun Dr Mahathir meletakkan jawatan sebagai Perdana Menteri dan terlantiknya Tan Sri Muhyiddin Yasin untuk menyelamatkan situasi pada masa itu.


3. Rata-rata rakyat hakikatnya cukup berpuas hati dengan pentadbiran kerajaan di bawah pimpinan Tan Sri Muhyiddin Yasin. Ditambah dengan suasana pandemik COVID19 pada hari ini, kita yakin rakyat tidak mahu dihidangkan dengan cerita-cerita politik yang tidak boleh diterjemahkan untuk menjadi hidangan untuk mereka sekeluarga di atas meja. Dengan isu pekerja kehilangan mata pencarian hari ini, pertumbuhan ekonomi yang membimbangkan dan pelbagai isu yang berlaku, adalah sangat tidak sesuai untuk rakyat dihidangkan dengan pertembungan di antara parti-parti yang sama-sama mendokong kerajaan di bawah Tan Sri Muhyiddin Yasin.

4. Pemuda PAS menyeru semua pimpinan parti di dalam kerajaan, bawalah pandangan ke meja rundingan, tidak perlu berdebat secara terbuka yang tidak membawa apa-apa faedah kepada rakyat bahkan semakin menambahkan tanda tanya dan kekusutan kepada rakyat, dan keputusan dalaman yang dibincangkan di peringka tertinggi mestilah secara telus diterangkan dengan baik dan positif kepada rakyat, bukannya hanya bersifat kepentingan peribadi.

5. Jika semua pihak kelihatan lebih cenderung untuk berdebat secara terbuka dan tidak mahu lagi menggunakan meja rundingan, Pemuda PAS mencadangkan agar tidak perlu lagi diadakan rundingan dan semua pihak yang tidak berpuas hati dipersilakan masing-masing bertanding secara sendirian di dalam pilihanraya umum yang akan datang.

Ahmad Fadhli Shaari

Timbalan Ketua

Dewan Pemuda PAS Malaysia

Segelintir Pemimpin Umno Terengganu Tidak Faham Muafakat Nasional.

Mohd Nasir Abdullah | Segelintir pemimpin Umno Terengganu tidak faham Muafakat Nasional.

1. Muafakat Nasional diwujudkan untuk menyatukan ummah bagi menjatuhkan kerajaan PH dan dominasi DAP di peringkat persekutuan. Tiada pernah lagi MN berpakat mahu membahagikan kerusi. 

2. Kerajaan Terengganu dibina atas pengorbanan PAS keseorangan dalam PRU14. BN dan PH menyising lengan untuk menghalang PAS dari berkuasa di Terengganu. Kerajaan Terengganu menang dengan milik mutlak PAS, dan bukannya selepas MN mahupun Perikatan Nasional. BN dan PH tidak diterima rakyat di Terengganu waktu itu. Ini adalah kenyataan.

3. Walau bagaimanapun, Kerajaan PAS Terengganu tetap menghormati MN berperingkat-peringkat, kendatipun diserang oleh segelintir pemimpin Umno Terengganu dan tidak diberi kerjasama oleh beberapa kerat pentaksub, pengikut tegar Umno. Sehinggakan sebelum rasminya muafakat, sudah ada ahli PAS yang turun membantu Umno dalam hak kemasyarakatan.

4. Kerajaan PN yang dipimpin oleh Umno di Johor dan Melaka tidak melayan PAS sebagai rakan kongsi kuasa yang adil dan penghayatan samada sebagai komponen PN atau MN yang sewajarnya. Bahkan PAS dipinggirkan daripada posisi dalam Kerajaan Johor dan Melaka. Agak aneh, Speaker Dun Johor, Suhaizan Kayat dari PH pula dikekalkan. Walaupun kita faham PAS tiada wakil dalam Dun Melaka, tetapi jika diikuti desakan Umno Terengganu, maka Umno Melaka juga mesti memberikan ruang kepada PAS. Tetapi PAS Melaka tetap tenang.

5. Umno Terengganu jelas buta melihat nilai MN di negeri lain. Kadangkala dalam mendesak, ada yang membangkitkan perihal apa yang terlaksana di Perak, bagaimana PAS diajak bersama dalam kerajaan. Apa yang mereka lupa ialah, Perak diketuai oleh Faizal Azumu dari Bersatu, bukan Umno.

6. Mereka tidak juga menyebut di Perlis, walaupun Umno dan BN berkuasa majoriti, dua wakil PAS juga tiada tempat. Di Pahang juga sama, setakat yang kita maklum, juga tiada wakil PAS yang dijadikan anggota kerajaan. Tetapi samada PJ Perlis, YB Cikgu Shukri Ramli mahupun PJ Pahang YB Ustaz Rosli Jabar, tiada melalak, meminta belas kasihan diberikan jawatan. Tugas mereka membantu kerajaan, bukan menjadi pengacau kerajaan.

7. Yang Umno Terengganu tahu ialah mengamuk apabila permohonan tanah mereka tidak diluluskan sedangkan tanah dipohon sebelum MN wujud dan tanah yang mereka ada sudah berlambak-lambak. Malah ditempelak pula Kerajaan Terengganu, beginikah cara muafakat, bertempik dua wakil mereka di Dun. Tidak reti mereka untuk bersyukur pula dengan bantuan bagi setiap Dun yang diberikan kerajaan. Yang terkhilaf dilaung-laungkan, yang betul tidak berterima kasih.

8. Bajet 2019 ketika tiada lagi MN, Kerajaan Terengganu memperuntukan kira-kira RM1 juta bagi program perpaduan nasional termasuk kepada Dun pembangkang. Yang peliknya, Ketika sebelum MN wujud, agak bertertib pula Umno Terengganu dalam Dun.

9. Antara sifat orang munafik adalah apabila berkelahi, mereka melampaui batas. Sikap sebegini, sikap terkeji. Seolah-olah berniat rakus mahu menguasai negeri dengan menekan penguasa yang ada. Jikalau kita bertindak, lalu segera mereka mengatakan, inilah sikap PAS dalam bermuafakat, memakan rakan sendiri. Amatlah bahaya dengan perangai yang tidak pernah puas dan bersyukur begini. Semoga ia mendatangkan keinsafan, atau mungkin boleh difikirkan untuk ditukar pimpinan Umno Terengganu.

10. Umno Terengganu juga gagal menuruti sikap Umno Kelantan yang begitu sabar dan tidak memaksa Kerajaan Kelantan dalam hal sebegini. Walaupun tiada jawatan dalam negeri, mereka bersikap seperti PAS, tiada mahu membuat kecoh. Sikap inilah yang akan membantu Kerajaan Negeri lebih maju. Membantu dalam skop yang mereka ada, bukan mencari balah dengan mengorek ngorek kesilapan yang lalu. 

Khamis, 20 Ogos 2020

Menteri Didakwa Sedang Mencari Penjawat Awam Yang Membocorkan Maklumat Langgar Kuarantin.

VIRAL | Ini apa yang tular di sosial media. Terdapat dakwaan kononnya pihak yang mendedahkan Menteri Perusahaan Perladangan dan Komoditi Dr Khairuddin Aman Razali yang tidak menjalani kuarantin 14 hari sedang dicari.

Dakwaan yang tular ini bagaimanapun tidak dapat disahkan. Meskipun begitu ramai pihak menyebarkan mesej di atas dan beranggapan ia adalah intimidasi ke atas penjawat awam.

Sebagai rekod, ada sebab kenapa KKM mewajibkan arahan kuarantin 14 hari tanpa mengira samada anda positif atau negatif ujian pengesanan covid19.

Dan jika arahan itu tidak dipatuhi, tak sepatutnya timbul isu berbangkit penjawat awam bocorkan rahsia atau apa. 

Ini kerana mereka komited untuk menjaga kesihatan dan keselamatan masyarakat khas khususnya. Diharapkan mesej yang tular itu tidak benar dan jika benar sekalipun semoga penjawat awam yang mendedahkan perkara tersebut dilepaskan dari sebarang tindakan tata tertib. 

Jangan diugut dan mengenakan tindakan ke atas penjawat awam disebabkan kecuaian yang dilakukan oleh menteri dengan sengaja. - 20 Ogos 2020.

DAP Sarawak Tambahkan Tulisan Cina Di Papan Tanda Nama Jalan.

POLITIK | Hari ini DAP Sarawak buat political stunt. Mereka telah membuat sticker nama jalan dalam tulisan mandarin dan menampalnya di beberapa papan tanda nama jalan sekitar Sarawak.

Tindakan oleh DAP Sarawak ini bukan sahaja tidak disokong bahkan telah mencetuskan kritikan bertubi-tubi oleh netizens.

Ini point netizens;

1. Adakah orang cina Malaysia tidak pandai membaca bahasa Malaysia?

2. Jika bercakap tentang meraikan kepelbagai budaya maka selepas ini setiap kaum mahu nama jalan diletakkan dalam bahasa mereka. Kenapa berhenti di bahasa cina semata-mata?

3. Jika bertujuan untuk pelancongan, kenapa bukan menggunakan bahasa inggeris? Ia lebih universal dan meluas. Ada datang dari Jepun, Amerika, Korea, India, tetapi hanya meletakkan bahasa cina sahaja? 

4. Ini adalah bertujuan provokasi, perkauman dan sentimen untuk mengapi-apikan masyarakat berbilang kaum di negara ini.


Berdasarkan respon di ruangan komen, penyokong DAP dan PH sendiri membantah tindakan oleh DAP Sarawak itu.

Mereka memberikan hujah, walau etnik Iban adalah majoriti di Sarawak, mereka juga tidak letakkan bahasa iban di papan tanda nama jalan. Ini kerana mereka mengakui dan mengamalkan konsep BANGSA MALAYSIA yang memahami BAHASA MALAYSIA adalah tunjang kepada penyatuan dan perpaduan bangsa di Malaysia.

Dan apabila ditanyakan soalan kenapa perlunya meletakkan bahasa cina di papan tanda nama jalan, malah orang berketurunan cina sendiri menjawab, tiada keperluan. Ia adalah aksi politik. 

Bagaimanapun terdapat juga jawapan yang mengatakan tulisan cina itu adalah untuk orang-orang tua berketurunan cina yang tidak tahu membaca bahasa Malaysia. Betul ke alasan ini? Boleh percaya ke?

Dikala DAP sedang berjuang untuk memulihkan imej dari dakwaan rasis dan perkauman, ada juga dari kalangan DAP negeri yang tak bersekufu dengan pemikiran DAP pusat ya. Pelik.

Bukan itu sahaja, masih lagi menggunakan kad kaum untuk mendapatkan sokongan. Sampai bila nak berpolitik perkauman? Sudah-sudahlah tu DAP Sarawak. - 20 Ogos 2020.

"Tak Ada Sesiapa Kebal Undang-Undang," Kata Penasihat PM.

VIRAL | Meskipun ayatnya sangat ringkas tetapi ramai percaya kenyataan Dr. Jemilah Mahmood itu ditujukan kepada Menteri Perusahaan Perladangan dan Komoditi Dr Mohd Khairuddin Aman Razali.

Kenyataan Penasihat Kesihatan PM itu dipetik menerusi Twitter rasminya pada Selasa dan menjadi tular sejak itu.

    Twitter Dr. Jemilah Mahmood

"No one should be above the law. Period," kata Penasihat Khas PM itu.

Sebelum ini Dr Mohd Khairuddin Aman Razali dikecam kerana melanggar arahan kuarantin 14 hari selepas pulang dari Turki bersama ahli keluarganya.

Bukan hanya Dr. Khairuddin dipersoalkan kerana tidak menjalani kuarantin, malahan kini netizens mula mempersoalkan samada ahli keluarga yang bersama-sama Ahli Parlimen Kuala Nerus ke Turki itu ada menjalani perintah kuarantin 14 hari ataupun tidak.

Dalam perkembangan berkaitan, penyokong PAS dilihat membela tindakan Dr. Khairuddin atas alasan;

1. Belum keluar arahan kuarantin wajib 14 hari semasa Menteri pergi ke Turki (sebenarnya arahan kuarantin wajib ada. Pada awalnya self-kuarantine di rumah tetapi kerana ramai yang langgar maka ia ditukarkan kepada kuarantine di pusat).

2. Dr. Khairuddin disahkan negatif dan khidmatnya diperlukan kerana bertaraf menteri.

Bagaimanapun lebih ramai yang mengecam dan mengkritik menteri itu dan menolak alasan-alasan yang dikemukakan oleh penyokong Dr. Khairuddin.

Sementara itu Dr. Khairuddin menafikan penutupan sebuah masjid di Kuala Nerus ada kaitan dengan kesnya. Menteri itu turut dipetik sebagai berkata, beliau akan bertanggungjawab dan akur dengan apa jua kenyataan yang dikeluarkan oleh KKM mengenai tindakannya.

“Tunggu kenyataan rasmi yang akan dikeluarkan oleh Kementerian Kesihatan (KKM) dan tunggu saja kenyataan termasuk keputusan rasmi ujian Covid-19 KKM.

"Sebagai menteri kabinet yang bertanggungjawab, saya akan akur dengan apa jua kenyataan dikeluarkan KKM,"
katanya dalam kenyataan itu. - 20 Ogos 2020.

PAS Sertai PN Atau Tidak, UMNO Tetap Komited Pada Piagam MN - Asyraf Dusuki.

DR ASYRAF WAJDI DUSUKI | Ramai yang resah gelisah apabila menerima berita bahawa PAS menyertai Perikatan Nasional (PN). Jangan risau kerana pendirian UMNO tetap tidak berubah.

1. Jika benar PAS menyertai PN, UMNO tetap dengan pendirian untuk tidak menyertai PN sebagai parti komponennya untuk hadapi PRU-15 akan datang.


2. Jika PAS bersedia menggunakan lambang PN, UMNO tetap dengan pendirian untuk kekal menggunakan lambang BN (Dacing) dalam PRU-15 akan datang.

Yang penting, UMNO tetap berpegang kepada Piagam Muafakat Nasional yang telah dimeterai dan disaksikan umat dengan linangan air mata.

Yang penting, UMNO-BN dan PAS-PN harus terus kekal bekerjasama dan bermuafakat untuk menghadapi DAP-PH dengan mengelakkan pertandingan 3 penjuru. - 20 Ogos 2020.

Kenyataan Lengkap Kenapa Rahman Dahlan Tolak Bung Moktar Ketuai Jentera PRN Sabah.

Kenyataan Media | 1) Autonomi UMNO Sabah telah dinanti-nantikan oleh ahli UMNO Sabah dan rakyat Sabah secara amnya sejak sekian lama.

 

2) Sentimen rakyat Sabah keseluruhannya mahukan parti-parti politik di Sabah ditentukan hala tujunya oleh orang Sabah sendiri.


3) Kami percaya pemimpin-pemimpin Umno Sabah mampu menentukan hala tuju Umno Sabah sesuai dengan kehendak rakyat Sabah dan situasi politik masa kini.


4) Autonomi inilah yang dinanti-nantikan oleh rakyat Sabah dan ahli Umno sejak UMNO bertapak di Sabah 29 tahun yang lalu.


5) UMNO Sabah telah mencadangkan autonomi UMNO Sabah sejurus UMNO tidak lagi menjadi kerajaan di pusat dan di negeri Sabah. Kami melihat inilah cara yang terbaik untuk mengembalikan kepercayaan rakyat kepada UMNO Sabah.


6) Saya sendiri telah berjumpa dengan Presiden UMNO pada bulan Julai 2018 dan memberi sebab-sebab kenapa UMNO Sabah perlu diberikan autonomi politik dalam keadan politik masa kini. Alhamdulillah, Presiden menyokong autonomi Sabah kerana beliau merasakan inilah formula terbaik untuk UMNO Sabah kekal relevan dalam politik Sabah.


7) Setelah itu, Presiden telah mengarahkan beberapa siri perjumpaan dan perbincangan mengenai isu autonomi UMNO Sabah yang akhirnya berakhir dengan usul autonomi UMNO Sabah telah diluluskan dalam perhimpunan agung umno 2019 secara sebulat suara.


8) Autonomi UMNO Sabah bermaksud keputusan berkaitan dengan hal ehwal UMNO Sabah perlu dibincang dan diputuskan diperingkat kepimpinan UMNO Sabah. Ini termasuk soal kepimpinan UMNO negeri, pentadbiran, keahlian, disiplin, perlantikan Senator, pemilihan ahli UMNO Sabah sebagai ahli Majlis Tertinggi UMNO yang dilantik, halatuju, kerjasama politik dengan parti lain, penentuan calun-calun pilihanraya dan calun Ketua Menteri Sabah sekiranya UMNO adalah parti yang memenangi kerusi DUN yang terbesar dalam pilihanraya negeri.


9) Dalam pengumuman yang dibuat oleh Presiden petang semalam, ramai ketua-ketua UMNO Bahagian di Sabah tidak dirundingi, dibawa berbincang untuk mendapatkan keputusan bersama. Malah kami telah berkali-kali memaklumkan kepada Presiden sebelum ini tentang pandangan dan kebimbangan kami berkenaan dengan kedudukan Ketua UMNO Sabah.


10) Kami berpendapat bahawa ini melanggar semangat autonomi UMNO Sabah yang telah diluluskan oleh Perhimpunan Agung UMNO tahun lepas.


11) Saya percaya rakyat Sabah mahukan UMNO Sabah supaya mempunyai kebebasan menentukan halatuju kami tanpa campur tangan pusat di Kuala Lumpur. Sudah tiba masanya UMNO mendengar jeritan suara rakyat Sabah sejak 1963 yang mahukan Sabah mendapat hak menentukan halatuju politik mereka.


12) Kami berpandangan bahawa seseorang yang menjadi ketua jentera pilihanraya negeri UMNO Sabah mestilah bebas dari persepsi negatif yang boleh dimanipulasikan oleh pihak lawan, mempunyai kredibiliti yang tidak boleh dipersoalkan oleh rakyat, dan yang tidak dibebankan dengan masalah peribadi yang boleh menjejaskan sokongan pengundi kepada UMNO dan rakan-rakannya dalam pilihanraya negeri.


13) Kami yakin pendirian kami ini disokong oleh ramai kepimpinan UMNO Sabah di semua peringkat dan rakyat Sabah. Kami percaya dan yakin bahawa jumlah kami pada malam ini akan bertambah, bukan berkurang, setelah isi kandungan sidang akhbar ini diketahui oleh ahli-ahli UMNO. Tunggu dan lihat sahaja.


14) Kami akan terus istiqomah dalam perjuangan UMNO dan akan bekerja kuat untuk memastikan kemenangan UMNO Sabah dalam pilihanraya negeri yang bakal diadakan. Kami tidak akan keluar dari UMNO, tapi kami berjanji untuk meletakkan semula UMNO dalam landasan politik yang betul dan memastikan tidak ada pemimpin yang meletakkan kepentingan peribadi melebihi kepentingan parti. UMNO ditubuhkan untuk memperjuangkan kepentingan rakyat bukannya untuk kepentingan individu.


15) Malam ini adalah manifestasi autonomi yang rakyat Sabah idamkan selama berpuluh tahun ini dan ini adalah peluang untuk UMNO menunjukkan bahawa parti ini mendengar suara rakyat Sabah yang inginkan kebebasan membuat keputusan. Presiden UMNO Malaysia mesti berlapang dada dan berjiwa besar dan jangan ketepikan semangat autonomi yang beliau sendiri telah persetujui.


16) Autonomi ini mesti diterjemahkan melalui tindakan, bukan sahaja melalui kata-kata.


Sekian.


Datuk Seri Panglima Abdul Rahman Dahlan
Ketua UMNO Sabah Bahagian Tuaran
Ahli Majlis Tertinggi UMNO Malaysia.Rabu, 19 Ogos 2020

Logo PEJUANG Ditroll, Penyokong Tun Mahathir Anggap Ia Penghinaan Ke Atas Tulisan Jawi.

SOSMED | Kumpulan penyokong Tun Mahathir mempersoalkan tindakan pihak yang menyindir (troll) logo PEJUANG merupakan satu perbuatan menghina tulisan jawi.

"Admin TTKM tidak sensitive huruf Jawi di persendakan..

Setiap huruf Jawi ada makna nya..

Jahil sungguh..,"
kata Aidiel Jamal.

Kenyataan itu turut disokong oleh halaman Saya Sayang Tun Dr Mahathir Mohamad.

"Sebelum ni ramai pejuang jawi. Hari ini page TTKM menghina huruf jawi. Ini sesuatu yang tidak boleh diterima. Penghinaan kepada huruf hijaiyah.

Astaghfirullahalzim,"
tulis adminnya dalam satu kenyataan hari ini.

Ianya bermula dari grafik Tentera Troll Kebangsaan Malaysia yang tular seperti dibawah ini.


Dan tindakan mempersoalkan troll itu kemudiannya mengundang beberapa troll baru dari halaman itu dan ianya turut disambut oleh Fahmi Reza. 

Sebagai rekod, tindakan troll pemimpin dan logo parti politik termasuklah para menteri adalah perkara biasa di Malaysia. Ia dilakukan oleh netizens untuk berhibur dan berbalas hujah secara santai. - 19 Ogos 2020

Agong Pun Patuh Arahan Kuaratin, Kenapa Pula Khairuddin Dapat Pelepasan Istimewa Soal Netizens.

POLITIK | Hari ini Menteri Perusahaan, Perladangan dan Komoditi, Datuk Dr Khairuddin Aman Razali telah dikecam bertubi-tubi oleh netizens. Alasan kononnya negatif ujian covid19 selepas pulang dari Turki bukan sahaja tidak meredakan kritikan ke atas menteri itu bahkan ianya bertambah teruk.

Beberapa grafik troll turut dibuat bagi tujuan menyindir perlakuan menteri tersebut.

Sebenarnya, arahan kuaratin 14 hari bagi mereka yang pulang dari luar negara tertakluk ke atas semua tanpa mengira lapisan darjat, pangkat dan status seseorang.

Selain itu, meskipun ujian pertama kali dilaporkan negatif, individu itu tetap perlu menjalani kuaratin 14 hari kerana itulah tempoh masa covid19 incubation.

Alasan Turki adalah zon hijau juga adalah tidak tepat.

Berdasarkan kedudukan semasa berdasarkan rekod harian (18 Ogos 2020), terdapat pertambahan 1,263 kes baharu di Turki dan 20 kematian baru. Keseluruhan kes kematian adalah 6,016. Yang disahkan telah dijangkiti adalah 252k dan 233k telah sembuh setakat 18 Ogos. Ini berbeza dengan kes kumulatif yang terdapat di Malaysia. Malaysia adalah zone hijau tetapi bukannya Turki. Entah bagaimana sumber yang memaklumkan kepada Harian Metro itu mendapatkan faktanya tidaklah diketahui. Apa yang pasti cerita tipunya itu telah menyebabkan imej Khairuddin tercalar habis.

Rujukan dari Harian Metro disini :
https://www.hmetro.com.my/mutakhir/2020/08/611707/khairuddin-negatif-covid-19

Kes ini pada awalnya didedahkan oleh Teresa Kok di Parlimen pada Selasa dan menjadi sensasi kerana Menteri dianggap tidak menunjukkan contoh yang baik terhadap arahan yang dikeluarkan oleh kerajaan hari ini.

Jika menteri sendiri tidak patuh, cuai dan memandang remeh akan arahan ini, apa sebab rakyat perlu dipaksa mematuhinya? Sampaikan kena denda pula. Bukankah ini mengundang persoalan undang-undang double standard terhadap kelas rakyat dan kelas menteri?

Selain itu netizens turut membangkitkan betapa YDPA sendiri mematuhi arahan kuaratin 14 hari selepas beberapa pegawai Istana disahkan positif Covid19. Takde pula YDPA dan Permaisuri ke sana ke mari ataupun beri alasan negatif ujian ketika diperiksa kali pertama.

Apa istimewanya Khairuddin yang dibenarkan melanggar protokol kuaratin 14 hari sedangkan kes Khairuddin ini lebih besar dari apa yang dilalui Agung. Agung sendiri walaupun tak keluar dari negara, tetap mematuhi arahan. Khairudin patut rasa malu. - 19 Ogos 2020.

Selasa, 18 Ogos 2020

Diganggu Hantu Dalam Lokap SPRM Punca Zahid Md Arip Petik Nama Isa Samad.

ULASAN | Tahukah anda dalam hujah pembelaan Bekas Pengerusi Felda Tan Sri Mohd Isa Abdul Samad di Mahkamah Tinggi Kuala Lumpur semalam, Isa memberitahu mahkamah, yang Zahid Md Arip yang juga bekas pegawai khas politiknya telah diganggu hantu?

Kata Isa, Zahid Md Arip memberitahunya bahawa Zahid terlalu tertekan kerana diganggu ‘hantu’ di sel tahanan Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) dan terpaksa memetik nama Isa dalam kes rasuah RM3 juta supaya terlepas daripada pertuduhan rasuah.

“Saya jumpa dia (Muhammad Zahid) semasa bapa saudaranya meninggal dunia (kenalan Mohd Isa) pada 2018, saya bertanya khabar serta menegurnya mengapa kelihatan kurus. Dia kata semasa dalam tahanan reman ada macam-macam benda.

“Dia ditahan di bangunan lama SPRM, dia kata salah satu sel berhantu. Disebabkan ketakutan dan tertekan dia terpaksa ‘implicate’ (membabitkan) nama saya untuk melepaskan dirinya,” kata Isa dalam hujah pembelaannya.

Isa turut menambah yang beliau telah meminta Zahid untuk membetulkan kenyataannya namun Zahid tidak berbuat demikian.

“Saya memintanya (Muhammad Zahid) betulkan, dia kata akan buat tetapi tiada ada apa berlaku sehingga saya berjumpanya di pejabat SPRM. Saya katakan lagi “Zahid betulkan sebelum bawa ke mahkamah sebab ini soal maruah saya”. Dia kata “kejap saya buat” tetapi tiada apa yang berlaku sehingga saya dibawa ke mahkamah,” katanya lagi.

Isa juga sempat menyelar kelakuan Zahid yang suka melompat-lompat parti semasa berhujah membela diri.

"Saya bagi dia jawatan (pegawai khas politik) walaupun hati kecil ini tidak minat (Muhammad Zahid), sebab rekod dia tidak elok, suka lompat-lompat (politik).

"Perangai dia memang begitu, dia mesti nak lepaskan diri. Sebab itu dalam politik dia lompat-lompat di mana ada keuntungan, di situ dia akan pergi. Itu peribadi dia, style (perangai) dia," katanya semasa membela diri.

Mahkamah turut diberitahu, perlantikan Zahid sebagai Setiausaha Politik kepada Isa Samad adalah atas permintaan bekas Perdana Menteri Keenam, Datuk Seri Najib Razak.

Punyalah pelik. Dah beratus orang ditahan dalam lokap SPRM. Dah beratus kes dibicarakan. Dah beratus saksi disoalsiasat. Ini kali pertama terjadinya kes terpaksa petik nama kerana diganggu hantu. Malah Isa sendiri pernah ditahan SPRM. Pernah disoalsiasat juga. Logik sungguh kenyataan pembelaan Isa Samad ini kan. - 18 Ogos 2020.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...