Telegram PH http://t.me/beritapolitikmalaysia

Laporan yang tersiar tidak semestinya mewakili pandangan pihak pentadbir halaman.

Rabu, 14 Oktober 2020

Kerjasama Dengan PPBM, Najib Akhirnya Buka Mulut Luah Perasaan..

Najib Razak | Ada yang sokong dan ada yang kritik kenyataan UMNO semalam untuk pertimbangkan sokongan pada kerajaan PN dan meletakkan syarat.

Keputusan ini adalah keputusan sebulat suara Biro Politik UMNO dan disokong oleh semua ketua perhubungan setiap negeri.


Sememangnya pemimpin-pemimpin UMNO tidak akan membuat keputusan yang tidak mengambil kira suara akar umbi.

Jika akar umbi tak mahu, pemimpin UMNO tidak akan membuat keputusan.

Walaupun saya bukan lagi ahli Biro Politik UMNO atau ketua perhubungan mana-mana negeri, saya ingin memberi pendapat saya.

Semasa PM7 letak jawatan secara mengejut, pendirian UMNO masa itu ialah untuk pilihan raya umum diadakan untuk menyelesaikan kemelut politik masa itu.

Namun, Majlis Raja-raja tidak bersetuju dan kita diminta untuk memberi sokongan untuk mewujudkan kerajaan PN.

Di sebalik kegembiraan bahawa kerajaan PH sudah tumbang, ramai penyokong dan akar umbi UMNO masa itu juga membantah kita bekerjasama dengan PPBM sebab PPBM telah banyak mengambil Ahli Parlimen serta ahli parti dan kita baru bertembung di PRK Tanjung Piai.

Selama berbulan-bulan selepas kerajaan PN dibentuk, ramai yang juga mahu kita tolak PN dan kukuhkan MN.

Ramai yang juga percaya bahawa jika kita tidak membentuk kerajaan PN bersama, PPBM serta geng yang lompat keluar PKR untuk masuk PPBM juga akan terkubur pada PRU15.

Namun apa yang berlaku di Sabah (termasuk mengambil kerusi UMNO dan PN letak calon bebas untuk pecahkan undi BN), kenyataan-kenyataan dari ketua Armada PPBM serta perkongsian kuasa yang di lihat berat sebelah telah terus membakar ketidakpuasan dan kemarahan ramai ahli-ahli UMNO.

Sebagai contoh, PM adalah dari PPBM dan pengganti PM iaitu Azmin juga dari PPBM sekarang.

Dalam hal ekonomi, menteri kewangan bukan dari BN mahupun PAS.

Menteri yang jaga ekonomi dan yang jaga perdagangan luar juga bukan dari BN ataupun PAS.

Begitu juga dengan Khazanah dan Petronas.

Malah,, tiada seorang pun dari UMNO atau PAS dilantik dalam Majlis Tindakan Ekonomi untuk melawan Covid.

Sebaliknya, individu seperti boss The Edge dilantik ke dalam pula. bersama tiga orang menteri PPBM.

(UMNO kini digelar gila kuasa pulak?)

Sebab kita bersama dalam kerajaan PN, suka atau tidak, UMNO dan BN juga akan turut dipersalahkan jika adanya keputusan ekonomi yang meragukan ataupun ekonomi bertambah teruk walaupun tiada seorang dari BN atau PAS terlibat dalam sebarang keputusan yang melibatkan ekonomi.

Contohnya seperti gesaan berulang-kali UMNO untuk moratorium pinjaman dilanjutkan atau diberi kepada Sabah tidak didengar oleh kerajaan PN serta penggabungan UEM Sunrise dengan Eco World yang diteruskan dan bakal menyebabkan kerajaan hilang syarikat hartanah terbesar negara dengan pemilikan tanah terbesar walaupun UMNO sudah bantah langkah ini sejak tahun lalu.

Dari segi pengawalan Covid pula, Majlis Keselamatan Negara menolak cadangan Menteri Kesihatan dari UMNO untuk melaksanakan kuarantin wajib untuk mereka yang pulang dari Sabah sebelum PRN.

Keputusan MKN untuk mula-mula tidak mewajibkan kuarantin mandatori di pusat kuarantin kerajaan bagi mereka yang pulang dari luar negera serta kegagalan Menteri PPBM untuk mengasingkan tahanan serta SOP yang sepatutnya turut menyebabkan kluster Sivagangga di Kedah dan penularan amat teruk di Sabah serta beberapa lagi pusat tahanan di Kedah, Perak dan Pulau Pinang.

Jika kesilapan-kesilapan ini tidak berlaku, tidak wujudnya gelombang ketiga Covid ini di Malaysia.

Dan kini, UMNO turut dipersalahkan bagi gelombang ketiga Covid pada masa kini.

Sejak kerajaan PN dibentuk, pemimpin BN mempertahankanya (termasuk saya yang juga sering memberi pelbagai saranan yang seterusnya diambil kerajaan)  biarpun ramai keputusan atau kesilapan adalah dilakukan oleh menteri PPBM sebab itu adalah janji kami semasa membentuk kerajaan PN.

Namun ramai yang rasa ini tidak adil sebab yang buat silap mereka tapi yang mempertahankan mereka adalah kita pula.

Keputusan UMNO semalam adalah untuk mempertimbangkan semula sokongan pada PN, memberi syarat baru kerjasama serta mendaftarkan Muafakat Nasional secara rasmi sebagai parti politik.

Keputusan mesyuarat UMNO semalam tidak menyentuh tentang sokongan kepada Anwar jadi PM ataupun bekerjasama dengan DAP (namun Guan Eng tentu happy jika dia berpeluang kerjasama dengan saya).

Memandangkan sentimen akar umbi serta lapisan pemimpin UMNO, saya rasa keputusan semalam adalah munasabah dan tidak keterlaluan sebab ianya mampu membuka ruang lebih besar dan lebih adil untuk kami menyumbang kepada usaha pemulihan ekonomi dan membendung Covid.

Dan jika Perikatan Nasional boleh didaftarkan sebagai parti politik, kenapa pula Muafakat Nasional tidak boleh?

Ini selaras dengan jawapan saya bulan lepas bahawa saya adalah "orang parti" dan akan menyokong penuh keputusan rasmi parti biarpun ada kala saya tak setuju secara peribadai tetapi saya akan bincang melalui saluran dalaman dan tidak akan mengkritik  secara terbuka.

"Najib to support party's decision on Anwar"
https://www.msn.com/en-my/news/berita/najib-to-support-partys-decision-on-anwar/vp-BB19pw3I

Pendirian saya tiada kena-mengena dengan kes-kes mahkamah saya seperti dimainkan propaganda-propaganda PH dan Tun Mahathir sebab saya tetap percaya saya tidak bersalah.

Apa yang saya buat selama ini ialah demi rakyat serta parti dan saya boleh jawab pada Allah.

Saya yakin dan pasti saya dapat membersihkan nama saya dan didapati tidak bersalah termasuk di mahkamah rayuan jika sistem perundangan adalah adil dan bebas dari pencaturan Tun Mahathir dan kerajaan PH dahulu untuk memangsakan saya.

Berhubung dengan itu juga, saya tidak mahu menerima apa-apa jawatan menteri biarpun dalam kerajaan PN ataupun apa-apa kerajaan baru selama kes-kes saya belum selesai dan nama saya belum dibersihkan.

Bagaimanapun, nasihat saya pada UMNO dan kerajaan PN secara am ialah pemulihan ekonomi, pengawalan Covid serta kebajikan Rakyat adalah keutamaan dan apa-apa langkah politik yang dilakukan tidak boleh dibenarkan untuk menjejaskannya.

Menteri-menteri dari UMNO dan BN dalam kerajaan PN sekarang perlu sentiasa menumpukan fokus sepenuhnya kepada keutamaan ini pada ketika ini. - 14 Oktober 2020.

"Masa Nyawa Ikan Dulu Tak Pula Letak Syarat", Pimpinan PAS Sindir UMNO.

POLITIK | Berbeza pendekatan dengan Tuan Ibrahim Tuan Man, Iskandar Samad nampaknya mengambil pendirian lebih agresif bagi menegur tindakan UMNO yang mengumumkan sedang mempertimbangkan untuk keluar PN jika syarat baharu tidak dipenuhi oleh Perikatan Nasional.

Menulis di Twitternya, Iskandar Samad berkata rakyat dah nampak siapa yang ikhlas dan siapa yang mengejar kuasa.


"Kepada pemimpin politik yang hanya dikelilingi oleh kawan-kawan politik mereka, jenguklah rakyat di bawah. Mereka dah benci dengan permainan orang politik yang mengejar jawatan demi jawatan bukan untuk masa depan negara atau kebajikan rakyat. Rakyat nampak siapa yang ikhlas, siapa yang gila kuasa," tulisnya dalam kenyataan itu.

Iskandar turut menyindir dengan berkata, "Masa nyawa-nyawa ikan dulu, tak pula letak syarat," yang dipercayai ditujukan kepada UMNO yang mendesak PN untuk lakukan perundingan semula dengan menetapkan syarat-syarat baharu bagi memeterai kerjasama politik.

Ketika ini di sosial media, cybertroopers UMNO telah beramai-ramai melakukan attack mode dengan mensasarkan PPBM, PN dan TSMY. Apa yang turut menjadi tanda-tanya apabila mereka membangkitkan isu seperti RCI Tabung Haji, Arwah Adib sedangkan BN turut berada dalam kerajaan hari ini. - 14 Oktober 2020.

TITM Ulang Ikrar Pertahankan PN, MN, Kata Dua UMNO Kepada PAS Gagal.

A.KADIR JASIN | MUKADIMAH : Penegasan ini mungkin penting dan mungkin tidak. Mulai 6 Ogos lalu saya tidak lagi menjadi ahli mana-mana parti politik dan tidak akan terlibat lagi dengan politik kepartian (partisan politics).


1. Bersabit kenyataan Setiausaha Agong Umno, Ahmad Maslan, di bawah ini, jelaslah bahawa kerajaan Perikatan Nasional sama ada telah hilang majoriti misterinya atau ibarat telur di hujung tanduk seekor kerbau jantan yang akan berlaga.

2. Secara langsung ia memberi kewibawaan kepada dakwaan Ketua Pembangkang, Anwar Ibrahim, dan pihak-pihak lain bahawa Perdana Menteri, Muhyiddin Mohd Yassin, telah hilang sokongan majoriti.

3. Lagi pun, majoriti yang didakwa oleh Presiden Bersatu itu hanyalah teori dan tekaan (conjecture). Ia tidak pernah diuji di Dewan Rakyat dan Muhyiddin menggunakan pelbagai tipu helah bagi mengelakkannya.

4. Dengan penarikan balik sokong Umno ini, kedudukan kerajaan PN semakin tidak menentu.

5. Menurut kenyataan Ahmad Maslan yang dikeluarkan selepas mesyuarat Biro Politik parti itu, sokongan Umno seterusnya akan hanya diberikan dengan syarat-syarat baru. Tentulah syarat-syarat baru itu lebih ketat.

6. Tapi nampaknya dengan menghebahkan hasil keputusan Biro Politik tanpa menunggu pengesahan Majlis Tertinggi terdapat "masalah" dalam Umno sendiri.

7. Boleh jadi jika dibawa kepada MT akan berlaku perbezaan pendapat kerana jelas ada sebahagian ahli MT yang ternyata menjadi penyokong kuat Muhyiddin kerana mereka ada jawatan empuk dalam kerajaan PN.

8. Kenyataan Ahmad Maslan itu juga menguji pendirian Pas dalam Muafakat Nasional kerana parti itu (Pas) baru saja mengulangi ikrar menyokong Muhyiddin dan kerajaan PN.

10. Dengan cadangan menyegerakan pendaftaran MN itu, Biro Politik Umno, secara tidak langsung memberi kata dua kepada Pas sama ada hendak terus bersama PN atau kembali kepada MN.

Wallahuaklam.Terima kasih.

Kenapa Kerajaan Bailout Air Asia Dan Abaikan MAS?

POLITIK | Semalam portal Nikkei Asia melaporkan Air Asia telah memenangi kelayakan bantuan Skim Danajamin Prihatin berjumlah RM1b (USD 242j).

Suntikan dana tambahan itu dijamin Kementerian Kewangan 80% dan ia akan membantu memulihkan syarikat Air Asia yang kini bergelut dengan krisis ekonomi berikutan berhadapan dengan masalah pandemik covid19.

Suntikan dana itu sangat kritikal kepada Air Asia dimana ia akan digunakan untuk membayar pinjaman berjangka pendek dan mendanai operasi perniagaan, lapor Nikkei Asia.

Terdahulu, dalam satu temubual yang berlangsung pada Julai lepas, Tony berkata AIRASIA perlu mencari dana sebanyak RM2b untuk kekal bersaing bagaimanapun jika dapat mengumpul RM1b, ianya sudah cukup untuk menyelamatkan operasi syarikat namun angka RM2b mampu meletakkan syarikat itu berada dalam keadaan yang selesa.

Air Asia juga dilaporkan akan memberhentikan sebahagian pekerjanya (sesi kedua) bermula bulan depan. Sebagai rekod, pada 9 Oktober lepas, Air Asia telah memberhentikan khidmat kira-kira 2,000 kakitangannya atas alasan realiti sektor penerbangan yang sukar dipulihkan dalam masa terdekat.

Tony juga dilaporkan Air Asia akan beroperasi dengan skala yang lebih kecil dan berusaha untuk menyelamatkan sebanyak mungkin kakitangan (dari kehilangan kerja).

Dalam pada itu, Nikkei Asia melaporkan AIRASIA enggan memberikan apa-apa komen berhubung dana pinjaman RM1b itu buat masa ini.

Bagaimanapun tindakan menyelamatkan operasi AIRASIA menimbulkan ketidakpuasan hati dikalangan ahli politik dan netizens.

Meskipun menyelamatkan AIRASIA bererti menyelamatkan para pekerjanya, namun kerajaan dipersoalkan kerana mengabaikan MAS yang juga memerlukan pakej bantuan yang sama bagi menyelamatkan operasi syarikat.

Tak boleh ke jika kerajaan memilih untuk menyelamatkan kedua-duanya, soal pengkritik di laman sosial.

Pada 8 Oktober lepas, Menteri Kewangan, Tengku Zafrul berkata menerusi satu temubual di BFM, bahawa terpulang kepada Khazanah untuk selesaikan masalah MALAYSIA AIRLINES.

Kerajaan tidak akan menyuntik dana lagi kepada syarikat penerbangan itu dan Khazanah Nasional perlu menyelesaikan sendiri.

“Kami telah secara konsisten menyatakan bahawa ini adalah perkara yang Khazanah perlu menyelesaikannya. Kementerian Kewangan (MoF) tidak akan menyuntik apa-apa tunai atau modal (lagi) kepada syarikat penerbangan melalui Khazanah. 

Oleh itu, Khazanah (sebagai pemilik tunggal) perlu merangka langkah sendiri untuk memastikan kelangsungan Malaysia Airlines,” katanya dalam program Breakfast Grille stesen radio BFM pada Khamis.

Hal ini menimbulkan polemik memandangkan tanpa sebarang dana tambahan, MAS berdepan dengan risiko gulung tikar dan seluruh tenaga kerjanya akan diberhentikan.

Sebelum ini Malaysian Aviation Group (MAG) memberikan peringatan dimana Khazanah akan berhenti membiayai MAS, yang memaksa syarikat itu kepada penutupan operasi, jika perbincangan mengenai penstrukturan semula dengan pemberi pajak, gagal.

Penganalisis Penerbangan Endau Analytics, Shukor Yusof dilaporkan berkata MAB perlu dibubarkan memandangkan ia tak dapat diselamatkan lagi, lapor Awani.

“Malaysia Airlines sudah lama berdepan dengan masalah dan sukar untuk ditangani. Dengan penularan COVID-19, kewangan syarikat itu semakin sukar untuk diatasi.

“Sejak tragedi MH370 dan MH17, Malaysia Airlines telah mengalami kesukaran untuk meningkatkan jenama mereka. Prestasi syarikat semakin merosot dan Malaysia Airlines sememangnya mempunyai isu legasi sejak bertahun lamanya.

“Kita perlu akur bahawa Malaysia Airlines mempunyai masalah yang besar dan pada pendapat saya, kita bubarkan Malaysia Airlines,”
katanya, memetik laporan Astro Awani.

Harus diingatkan, kegagalan menyelamatkan MAS akan menyebabkan kakitangan kehilangan mata pencarian dan itu sudah pasti menyukarkan keadaan tambahan pula kita berdepan dengan kemelut covid19 yang vaksinnya masih belum ditemui.

Kerajaan juga perlu ambil kira sejarah dan nilai sentimen MAS yang berada dalam hati rakyat Malaysia.

Kalau pun jenamanya perlu diubah untuk membersihkan stigma yang terpalit, itu lebih baik dari ia ditutup, dibubarkan atau ditamatkan terus untuk selama-lamanya. Mari kita sama-sama berdoa agar MAS diselamatkan dari krisis ini. - 14 Oktober 2020.

Selasa, 13 Oktober 2020

Kronologi Ringkas Peristiwa 13 Oktober 2020.

KRONOLOGI | Ini adalah kronologi ringkas yang mencatatkan beberapa peristwa yang berlaku pada tarikh 13 Oktober 2020 untuk tujuan merekod.

1. Wartawan mula berkumpul di perkarangan pintu masuk hadapan Istana Negara seawal jam 8 pagi bagi mendapatkan berita dan membuat sesi LIVE FB.

2. Walaupun terdapat larangan dari PKR untuk tidak berkumpul di mana-mana lokasi termasuklah di Istana Negara, masih terdapat beberapa penyokong yang kelihatan di pintu hadapan Istana Negara dan melanggar arahan tersebut. Mereka memakai baju reformasi dan menjeritkan perkataan reformasi ketika Anwar tiba dan keluar dari Istana Negara.

3. Datuk Seri Anwar Ibrahim (Anwar selepas ini) direkodkan tiba di Istana Negara pada jam 10.25 pagi, dan keluar pada jam 11.30 pagi. Pertemuan berlangsung lebih kurang 25 minit. Media juga melaporkan UMNO akan bermesyuarat bagi membincangkan perkembangan terkini itu. Menurut laporan portal Malaysiakini, DAP dan MIC mengesahkan telah dipanggil bagi mengadap dalam masa terdekat.

4. Pada jam 2 petang, Anwar dijadualkan membuat sidang media di Le Meridian Hotel. Bagaimanapun sidang media hanya bermula pada jam lebih kurang 2.30 petang. Pada sidang media ini, Anwar menjelaskan intipati pertemuannya dengan YDPA;

- Bertanyakan tentang kesihatan baginda.

- Mempersembahkan dokumen sahih mengenai sokongan ahli-ahli Parlimen.

- Minta semua pihak berikan ruang kepada YDPA untuk menjalankan tanggungjawab baginda mengikut lunas perlembagaan dan budi bicara TUANKU untuk menelaah dokumen yang diberikan, dan Baginda akan memanggil ketua-ketua parti bagi memastikan sokongan yang diterima.

- Anwar menyakinkan jika kepimpinan kerajaan bertukar, masih lagi kerajaan majoriti melayu Islam dan dalam masa yang sama, hak semua rakyat tanpa mengira agama dan bangsa akan terpelihara.

- Sokongan yang diterima Anwar melebihi dari 120 Ahli Parlimen.

- Anwar juga menjelaskan peristwa hari ini (pertemuan dengan Agong) bukanlah merujuk kepada ada sesiapa yang menang atau kalah, dan semua pihak perlu bersabar dan berikan ruang kepada Agong untuk membuat keputusan Baginda.

- Isu pembubaran Parlimen tidak berbangkit.

- Dokumen yang diserahkan kepada Agong ada dalam 2 bentuk iaitu; bentuk SD (akuan bersumpah) dan dokumen sahih yang merujuk kepada kenyataan Ketua-Ketua parti.

- Kerajaan TSMY juga dinyatakan telah hilang majoriti dan Anwar menyarankan beliau untuk meletakkan jawatan.

- Anwar juga menjelaskan kerajaan tetap memberikan keutamaan untuk menyelesaikan masalah rakyat yang membabitkan perihal ekonomi dan pandemik covid19.

- Anwar juga berkata, perkara-perkara berkaitan kesihatan, keselamatan dan ekonomi tidak patut dipengaruhi sentimen politik walaupun kerajaan bertukar tangan.

- Anwar juga enggan memberikan apa-apa kenyataan yang mendahului ataupun mewakili YDPA sebaliknya berkata, semua pihak harus bersabar, menghormati dan memahami bidang kuasa AGONG untuk membuat keputusan.

- Anwar juga berkata, kerajaan yang akan dibentuk ini ialah kerajaan inklusif dan bukannya personal vendetta terhadap mana-mana pihak (samada dendam terhadap TSMY ataupun mana-mana pihak).

- Tiada tarikh juga ditetapkan untuk Agong berbuat keputusan kerana ini adalah bidang kuasa Agong, meletakkan tarikh seperti membayangkan Agong sedang didesak dan ditekan bagi membuat keputusan.

5. Portal media Sinar Harian kemudiannya melaporkan pertemuan di antara Tengku Razaleigh (Ku Li selepas ini) dengan YDPA pada jam lebih kurang 2.30 petang.

6. Bagaimanapun setakat ini Ku Li tidak membuat sebarang kenyataan media bagi menjelaskan apa yang sedang berlaku.

7. Istana Negara kemudiannya mengeluarkan kenyataan rasmi bagi memperjelaskan pertemuan antara Baginda dan Anwar pagi tadi.

8. Ini adalah kenyataan dari Istana Negara;

 

- Sesi pertemuan berlangsung selama 25 minit.

- Sepatutnya Agong patut bertemu dengan Anwar pada 22 September tetapi Baginda gering pada waktu itu dan ditangguhkan pada 13 Oktober 2020.

- Dalam pertemuan itu Anwar telah mengemukakan jumlah Ahli Parlimen yang menyokong beliau sebagai PM dan bukannya SENARAI NAMA Ahli Parlimen.

- Selepas itu, Baginda juga menasihati Anwar untuk akur dan menghormati proses-proses perundangan seperti yang termaktub dalam Perlembagaan Persekutuan.

- Seiringan dengan arahan PKPB yang dikuatkuasakan bermula 14 Oktober ini, Istana Negara juga telah melaksanakan perintah semi-lockdown sehingga ke tarikh yang akan dimaklumkan kelak.

9. Pada jam 5 petang, Perdana Menteri Malaysia, Tan Sri Muhyiddin Yassin (TSMY selepas ini) membuat sesi live di Facebooknya dan bercakap tentang moratorium bersasar, covid19, dan PKPB. Tan Sri Muhyiddin Yassin juga sempat menjelaskan keengganan beliau berhadapan dengan petugas media ialah kerana mahu memberikan tumpuan kepada soal pemulihan ekonomi dan menguruskan Covid19.

10. Muhyiddin Yassin juga berkata perkara yang dibangkitkan oleh Anwar (berhubung soal majoriti) akan diserahkan kepada Agong bagi membuat sebarang keputusan.

11."Saya masih berada di sini sebagai perdana menteri. Tugas dan amanah saya mesti dilaksanakan. Perhatian utama adalah menguruskan masalah Covid dan menguruskan masalah ekonomi negara. 

Keprihatinan saya bukan mengenai perkara itu (dakwaan Anwar). Ketika dia (Anwar) berada di istana, saya di sini di hadapan televisyen mengadakan sidang video dengan anggota Majlis Keselamatan Negara untuk membincangkan isu Covid-19," katanya.

12. Ketua Penerangan PPBM, Wan Saiful Wan Jan mengeluarkan kenyataan media selepas Istana Negara membuat kenyataan.

13.


14. Dalam kenyataan itu, Wan Saiful berkata Anwar perlu bersara kerana telah melakukan pembohongan. Anwar juga dakwanya telah menganggugugat kestabilan negara.

15. Selepas itu Tun Mahathir pula membuat kenyataan media menerusi rakaman video.

16. Dalam kenyataan itu Tun Mahathir berkata beliau tidak menyokong mana-mana pihak untuk menjadi Perdana Menteri dan PEJUANG ialah parti bebas.

17. Pada jam 11.30 malam, sebaik sahaja Biro Politik UMNO selesai bermesyuarat, Ahmad Maslan selaku Ketua Penerangan UMNO mengumumkan UMNO berhasrat untuk keluar dari PN jika syarat-syarat baharu tidak dipenuhi oleh pakatan itu.

18. Perkembangan di sosial media pula seperti berikut;

- Awal pagi penyokong Anwar bersorak kerana terbukti kenyataan Agong memanggil untuk mengadap ialah berita benar dan bukannya propaganda politik.

- Selepas Istana keluarkan kenyataan, pro PN bersorak dan mendakwa Anwar menipu.

- Kemudiannya pro Anwar dan PN saling berbahas hujah mengenai kenapa Anwar tidak mendedahkan senarai nama yang menyokong beliau sebagai PM. Bagi pro PN, mereka kata Anwar telah berbohong dan perlu didakwa.

- Bagi pro Anwar, ini adalah strategi politik dan kenyataan Anwar selari dengan kenyataan Istana, Anwar menyebut ada SD dan ada DOKUMEN SAHIH dari Ketua-Ketua parti politik yang menyatakan sokongan  (secara angka).

- Di Twitter, Azmin dan para penyokongnya menyindir Anwar. 


- Ahli Parlimen Pasir Mas juga menyindir Anwar. 


- Ketua Pemuda UMNO, Dr. Asyraf Wajdi membuat catatan di Facebook dan merayu agar hentikan sekejap polemik perebutan kuasa Perdana Menteri.

- Di Instagram, KJ berkongsikan gambar dengan caption yang mengundang persoalan umum.


- Terdapat sebaran yang mendakwa Ku Li 
akan menjadi Timbalan Perdana Menteri (mewakili UMNO).

Akan bersambung jika ada perkembangan susulan pada tarikh ini.

Bersabar Untuk Babak Seterusnya - A. Kadir Jasin.

A. Kadir Jasin | 1. Debaran berterusan. Tayangan berhenti sebentar untuk " intermission". Ada penonton yang ke tandas. Ada pergi beli bertih jagung. Ada yang curi-curi hisap rokok. Dan ada yang bosan terus tinggalkan panggung. 


2. Begitulah saga Selasa persembahan Ketua Pembangkang, Anwar Ibrahim. Buat sementara waktu ini nampaknya ketidaktentuan akan berterusan.

3. Dalam sidang akhbar selepas menghadap Seri Paduka Baginda Yang Di-Pertuan Agong pagi tadi Anwar berkata, dia telah memaklumkan yang dia mempunyai majoriti yang kuat dan meyakinkan. 

4. Dia kedengaran menyebut lebih 120 Ahli Dewan Rakyat yang menyokong pencalonannya sebagai Perdana Menteri. Dewan Rakyay ada 222 orang ahli kesemuanya. 

5. Kenyataan Istana Negara pula mengesahkan yang Presiden PKR itu "telah mengemukakan jumlah Ahli-ahli Dewan Rakyat yang didakwa memberi sokongan kepada beliau."

6. Walau bagaimanapun, tambah kenyataan itu, Anwar tidak mengemukakan senarai nama Ahli-ahli Dewan Rakyat untuk mengukuhkan dakwaan tersebut. (Rujuk gambar).

7. Sementara itu, saya difahamkan oleh satu sumber kanan PKR bahawa ketua-ketua parti DAP, Amanah dan PKR dalam surat mereka ada menyebut jumlah ahli yang sokong tapi tidak menyebut nama.

8. Dia mendakwa surat daripada Presiden Umno, Ahmad Zahid Hamidi, menyebut bahawa sejumlah Ahli Dewan Rakyat Umno menyokong Anwar.

9. Tambahnya lagi, ada Ahli Dewan Rakyat yang secara individu telah membuat akuan bersumpah menyokong Ahli Parlimen Port Dickson itu. 

10. Dalam perkembangan berkaitan, veteran Umno Tengku Razaleigh Hamzah menghadap Seri Paduka Baginda sebelah petang. Laporan media mengatakan Seri Paduka Baginda akan juga menerima menghadap ketua beberapa buah parti politik. 

11. Jadi nampaknya sesiapa saja yang berminat dengan babak-babak seterusnya kenalah bersabar. 

Wallahuaklam. Terima kasih.

Apa Dah Jadi Pada Kes Adib, RCI TH, Banglo LGE Soal Ketua Pemuda UMNO Johor.

KENYATAAN MEDIA | Apa status kes arwah Adib, RCI TH dan kes banglo serta terowong LGE? 

Lupakah Kerajaan tentang perkara tersebut?
SAYA mulakan penulisan ini dengan membangkitkan persoalan ini, sudah hilang taringkah atau pimpinan BN dan PAS lupa dengan isu-isu yang mereka bangkit dan suarakan sebelum ini ketika masih bergelar pembangkang?

Jika lupa, suka saya ingatkan isunya adalah:

1. ISU PEMBUNUHAN ARWAH ADIB

2. RCI TABUNG HAJI

3. KES BANGLO DAN TEROWONG LIM GUAN ENG

4. BANYAK LAGI

Adakah selepas BN dan PAS memiliki kuasa pemerintah bersama kerajaan Perikatan Nasional (PN), isu-isu yang dibangkitkan itu semakin dilupakan dan dipandang sepi?


Janganlah pimpinan BN dan PAS dibuai mimpi indah selepas mendapat kerusi empuk dalam kerajaan, jangan terus lena dibuai mimpi.

1. ISU PEMBUNUHAN ARWAH ADIB

Kematian anggota bomba, Allahyarham Muhammad Adib Mohd Kassim dalam insiden rusuhan di Kuil Sri Maha Mariaman di Subang Jaya, Selangor pasti tidak akan dilupakan rakyat.

Sehingga kini, kes Allahyarham Muhammad Adib mengundang pelbagai persoalan dan tanda tanya termasuk bila kes itu akan selesai.

Rakyat ternanti-nanti bila suspek yang bertanggungjawab dalam insiden pada 27 November 2018 itu akan dibawa muka pengadilan.

Adakah kerajaan dilihat serius dalam menyelesaikan kes berhubung insiden itu terutama segera mendakwa suspek bertanggungjawab?

Dalam kes berkenaan, intergriti dan ketelusan kerajaan terus dipersoal oleh rakyat. Pimpinan BN dan PAS khususnya perlu buktikan kepada rakyat kita serius bagi memastikan individu yang membunuh Allahyarham Muhammad Adib segera dibawa ke muka pengadilan.

Sebelum ini, Menteri di Jabatan Perdana Menteri, Datuk Takiyuddin Hassan berkata, Mahkamah Koroner mendapati kematian Muhammad Adib disebabkan perbuatan jenayah oleh dua atau lebih individu yang tidak dikenali.

Rakyat akan terus tertanya-tanya, seriuskah kerajaan dalam menyelesaikan kes itu dan mencari keadilan buat Muhammad Adib?

2. RCI TABUNG HAJI

Umat Islam khususnya pendeposit Tabung Haji (TH) tidak lupa tentang dakwaan salah laku, penyelewengan dan skandal dalam TH.

Ini kerana, yang menerima impak besarnya adalah golongan pendeposit sendiri yang mana pada 2018 nilai hibah diterima hanya 1.25 peratus, hibah terendah dalam sejarah Tabung Haji.

Sukarkah kerajaan untuk menubuhkan Suruhanjaya Siasatan Diraja (RCI) bagi menyiasat semua dakwaan salah laku, penyelewengan dan skandal dalam Lembaga Tabung Haji (TH)?

Jika Pakatan Harapan (PH) sewaktu berkuasa 22 bulan enggan dan berdiam diri soal menubuhkan RCI TH, adakah kerajaan PN yang turut diwakili BN dan PAS tidak mahu RCI ditubuhkan?

Jika benar berlaku salah laku, penyelewengan dan skandal dalam TH seperti didakwa, segeralah melakukan siasatan dan tubuh RCI.

Saya berpandangan kerajaan Pusat pimpinan PN perlu berani kerana benar. Segera tubuh RCI bagi memulihkan keyakinan pendeposit kepada TH.

Ini cukup penting kerana, TH telah berdepan pelbagai tuduhan penyelewengan, jualan aset dan ladang-ladang milik TH Plantations.

Saya berpandangan, dengan apa yang berlaku ini dan segala dakwaan yang timbul, adalah wajar RCI menyiasat TH ditubuhkan kerajaan.

TH milik umat Islam dan setiap pendepositnya berhak tahu apa yang berlaku kerana setiap wang malah aset TH juga adalah milik mereka.

Janganlah terus dibiarkan kerisauan dan kegusaran bermain difikiran pendeposit TH kerana ia boleh menjejaskan kepercayaan mereka terhadap TH.

3. KES BANGLO DAN TEROWONG LIM GUAN ENG

Lupakah BN dan PAS tentang kes banglo dan terowong membabitkan Lim Guan Eng?

Setelah memiliki kuasa ketika ini, adakah BN dan PAS seolah-olah tidak bersungguh-sungguh untuk memastikan dua kes itu terus disiasat?

Jangan hanya dulu sewaktu belum berkuasa BN dan PAS 'bergegar-gegar' mahu kes itu disiasat oleh SPRM, tapi kini bila sudah memiliki kuasa, adakah BN dan PAS tidur lena di kerusi empuk dimiliki?

Guan Eng telah ditahan dan dihadapkan ke mahkamah atas tuduhan meminta suapan daripada projek terowong dasar laut bernilai berbilion ringgit, bagaimana pula dengan kes banglo yang digugurkan mahkamah pada 2018?

Adakah kes banglo berkenaan perlu terus dibiarkan digugurkan begitu sahaja yang mana seluruh rakyat tahu peguam negara pada ketika kes itu digugurkan adalah Tan Sri Tommy Thomas.

Rakyat ketika ini sedang memerhatikan tindak tanduk pimpinan BN dan PAS setelah dua parti itu ketika ini berada dalam kerajaan.

Tiga isu yang saya bangkitkan itu semuanya membabitkan soal keadilan. Jangan kita meminggirkan keadilan setelah berkuasa. Bangun dari tidur dan janganlah terus bermimpi indah.

"BN dan PAS tolong kejutkan ABAH yang mungkin terlepas pandang"

MOHD HAIRI MAD SHAH
Ketua Pergerakan Pemuda UMNO Negeri Johor

Ahad, 11 Oktober 2020

Tak Benar Dakwaan Hotel TH Diurus Bukan Islam.

SOSMED | Timbalan Menteri di Jabatan Perdana Menteri telah mengeluarkan satu kenyataan media rasmi bagi menjawab dakwaan yang tular di sosial media sejak beberapa hari lepas.

Menurut kenyataan itu, dimaklumkan cadangan melantik bukan Islam sebagai Pengurus Besar Movenpick telah ditolak oleh Ahli Lembaga Pengarah TH pada 1 Oktober lepas ketika cadangan itu dibawakan ke peringkat mesyuarat dan perbincangan.

Pada awalnya isu tersebut diperkatakan netizens apabila beberapa penyokong pro UMNO dilihat mempersoalkan perlantikan itu di sosial media.

Antara yang mempersoalkannya ialah Abdul Rahim Hilmi Zakariya yang menulis di Facebooknya pada 9 Oktober lepas;

Maaf. Tapi saya tak boleh nak faham idea disebalik cadangan pelantikan seorang non muslim sebagai Pengurus Besar Movenpick - hotel patuh syariah milik Tabung Haji.  
Patuh syariah bukan sekadar pekerja kena pakai tudung atau tak boleh hidang daging babi. Patuh syariah juga melibatkan sistem pentadbiran, kewangan dan muamalah.
Sistem akaun yang patuh syariah mempunyai prasyarat ketat bagi mengelakkan sebarang unsur riba dan syubhah dalam perolehan hotel. Itu belum lagi proses pengasingan kewangan apabila berlakunya bayaran yang tidak patuh syariah.
Pentadbiran yang syari'i bukan sekadar tak boleh pakai seluar pendek. Tetapi juga melibatkan tapisan bagi setiap kelulusan acara / event yang menggunakan premis hotel agar tidak terkeluar daripada garis syariat.
Dan garis syariat ini pula sangat luas. Apabila kita bercakap tentang muamalah dan fiqh, seseorang Pengurus Besar mesti mempunyai kemampuan minimum sekurang2nya dalam memahami impak setiap pandangan mazhab yang boleh diaplikasikan apabila berlakunya situasi luar biasa dalam pengoperasian hotel.
Saya yang muslim ni pun tak reti. Jadi apa justifikasi sehinggakan seorang Non Muslim boleh dicadang sebagai orang No 1 dalam sebuah hotel milik TH yang antara fungsi tahunannya adalah sebagai kompleks haji dan stesen berlepas jemaah ke Makkah?
Sudahlah begitu, semua 4 nama yang disenarai pendek juga non muslim. Apakah tidak ada langsung pengurusan kanan sedia ada yang boleh ditimbang bagi menggantikan tapak ketua mereka? Internal promotion (kenaikan pangkat dalaman) adalah langkah sepatutnya bagi menaikkan motivasi kakitangan. Kalau kakitangan rasa tersisih, letak Raja Majapahit jadi GM pun tak ada guna.
A leader is only as strong as his team.
Begitu juga, nak buat apa kita ada UiTM yang setiap tahun melahirkan ribuan anak muda dalam bidang hospitaliti kalau seorang pun tak layak ditimbang sebagai pentadbir hotel milik penuh umat Islam ini?
Kita tiada masalah dengan penglibatan non muslim dalam hotel milik umat Islam. Malah saya percaya calon yang dicadangkan itu sangat layak untuk memimpin mana-mana hotel konvensional di Malaysia.
Tetapi untuk hotel patuh syariah milik umat Islam, biarlah orang no 1 itu datang daripada pakar muslim yang mempunyai ilmu agama yang luas. Kerana orang inilah yang akhirnya akan menjadi kata pemutus dalam setiap hal operasi syarikat.
Belajarlah daripada Duyong Marina Resort Terengganu (DMR) - sebuah hotel patuh syariah milik kerajaan negeri. Asalnya sebuah hotel bermasalah tetapi akhirnya berjaya mencatat perolehan hampir RM1 juta setiap bulan walaupun dalam keadaan wabak COVID-19 yang belum pulih sepenuhnya.
Kerajaan Terengganu pun janganlah kedekut sangat. Pinjamkanlah Us
Faizul Abas
Pengurus Besar DMR ke Tabung Haji. Tunjukkan bagaimana Pak Lebai pun boleh mengalahkan orang putih dalam pengurusan hospitaliti.
Kesianlah sikit kat TH ni!," katanya dalam kenyataan itu.

Kenyataa media dari Kementerian Hal Ehwal Agama;

- Kementerian Agama tak dimaklumkan dan terlibat dalam sebarang proses cadangan menamakan Pengurus Besar Movenpick

- Cadangan itu bagaimanapun telah ditolak pada 1 Oktober lepas

- Isu tersebut tidak berbangkit sama sekali selepas cadangan tersebut ditolak

- Kementerian juga telah mengarahkan cadangan baru yang mana barisan calonnya perlulah terdiri dari orang Islam.

Apa yang menghairankan ialah kenapa cadangan yang ditolak pada 1 Oktober ini dimainkan oleh kumpulan yang dilihat cenderung kepada UMNO?

Tidakkah mereka mencari maklumat bahawa cadangan ini sebenarnya telah ditolak dan tak sepatutnya ia menjadi isu berbangkit?

Ini pula kenyataan Ahli Parlimen Pasir Mas ketika berkongsikan penafian Kementerian Agama;

Bermaksud tidak ada pun pelantikan Non Muslim sebagai Pengurus Besar hotel milik Tabung Haji. Jadi apa yang dibising-bisingkan tu?

Nampak macam sedang menyindir. Tidak pula memetik dan menyalahkan penyokong PH, mungkin ditujukan pada geng sendiri barangkali?

Tak aneh juga. Ini kerana, sejak kebelakangan ini juga terdapat beberapa kumpulan yang dilihat pro UMNO menyerang kepimpinan TSMY dan PPBM secara terbuka, seolah-olahnya ada satu movement terancang yang menyasarkan sesuatu agenda. Sama-sama kita saksikan drama politik seterusnya selepas ini. - 11 Oktober 2020.

Najib Persoalkan Penggabungan UEM Sunrise - ECO, Dakwa ECO WORLD Ada Banyak Hutang.

Najib Razak | Jika saya masih pengerusi Khazanah Nasional, saya tak akan luluskan penggabungan UEM Sunrise dengan Eco World pada masa kini dan berdasarkan penilaian (valuation) serta terma yang diumumkan minggu lepas.

Dalam tempoh 9 tahun saya PM dan pengerusi Khazanah Nasional, nilai aset bersih (selepas tolak hutang) Khazanah naik dari RM32 bilion pada akhir tahun 2008 ke RM116 bilion pada akhir tahun 2017 sebelum jatuh ke RM91 bilion pada tahun 2018 dan jatuh lagi ke RM73 bilion dalam tempoh gagalkrasi PH.

Dalam tempoh itu juga, syarikat-syarikat milik Khazanah UEM-Sunrise mencatat purata keuntungan sebelum cukai sebanyak RM391 juta setahun.

Paling rendah ialah RM129 juta pada tahun pertama saya jadi PM iaitu RM129.5 juta. Paling tinggi ialah RM686.3 juta pada tahun 2014. 

Pada tahun 2017, UEM Sunrise juga catat keuntungan sebelum cukai sebanyak RM433.6 juta.

Namun selepas kerajaan PH banyak menghentikan, melewatkan dan juga menjual projek-projek hartanah UEM-Sunrise termasuk projek-projek mereka di Australia, UEM-Sunrise kini tak banyak projek baru sedang diusahakan sekaligus dapat menokok pendapatan mereka.

Sebab itu, pendapatan UEM-Sunrise jatuh hampir 90% bagi suku kedua tahun 2020 ini kerana tak banyak projek malah mencatat kerugian RM93 juta. Ini semua terjadi ketika pemerintahan gagalkrasi PH.

Tapi paling aneh ialah Khazanah pilih zaman Covid dan UEM Sunrise pada keadaan paling lemah ini untuk teruskan rancangan penggabungan UEM Sunrise dengan syarikat swasta Eco World yang telah bermula 2019 tahun lepas ketika PM7 menjawat sebagai pengerusi Khazanah. 

Setelah meneliti penyata akaun kedua-dua syarikat, saya simpulkan bahawa UEM-Sunrise TIADA KEPERLUAN untuk membeli Eco World untuk kelangsungan mereka sebab wang tunai UEM melebihi RM700 juta dan mempunyai bebanan hutang yang rendah.

Tetapi Eco World lebih perlukan UEM Sunrise kerana Eco World kini dibebani hutang yang tinggi memandangkan banyak tanah milik mereka dibeli hanya beberapa tahun lalu ketika harganya mahal.
Sebaliknya, tanah-tanah milik UEM-Sunrise sudah dibeli sejak puluhan tahun dahulu.

Kebanyakan tanah milik UEM-Sunrise termasuk 5,000 ekar di Iskandar Malaysia masih disimpan UEM dengan harga asal pada tahun 1995 - iaitu dengan harga RM10 setiap kaki persegi.

Jika dinilai semula, tanah di Iskandar Malaysia ini sahaja akan menaikkan nilai tanah UEM sebanyak RM10 bilion memandangkan nilai tanah Iskandar sudah naik ke RM60 setiap kaki persegi pada masa ini.

Sebab itu, kenapa pula UEM-Sunrise hanya menilaikan mereka dengan harga RM1.8 bilion sahaja dalam rancangan pergabungan UEM-Sunrise dengan Eco World?

Lebih-lebih lagi, Iskandar Malaysia merupakan antara stesen utama laluan keretapi pantas HSR Singapura-Kuala Lumpur dan ia juga dalam lingkungan dengan stesen Bukit Chagar untuk keretapi RTS Singapura-Johor.Ianya hanya akan ambil masa 21 minit untuk perjalanan kereta dari stesen RTS Bukit Chagar melalui Lebuhraya Persisiran Pantai Iskandar.

Sudah tentu nilai Iskandar Malaysia sahaja akan naik lebih tinggi pada masa depan setelah projek-projek rel ini beroperasi.
Selain beban hutang yang tak banyak serta wang tunai yang tinggi, UEM-Sunrise juga ada sokongan Khazanah Nasional dan ianya tidak terdesak seperti Eco World.

Eco World bukan sahaja dibebankan hutang yang tinggi tapi pemilik-pemilik saham utama Eco World juga dilihat seperti terdesak kerana saya tengok mereka terpaksa menjual saham mereka beberapa bulan mereka setelah harga saham Ecoworld telah jatuh dari RM1.70 ke sekitar 40 sen pada masa kini.

Merujuk kepada pengumuman Eco World di Bursa Malaysia, saya percaya pemilik saham terbesar Eco World mengalami tekanan hebat kerana mereka telah meminjam wang dari bank dengan menggunakan saham Eco World mereka sebagai cagaran.

Alasan diberi oleh Khazanah kenapa UEM-Sunrise perlu digabungkan dengan Eco World pada masa kini ialah branding Eco World lebih baik dan pengurusan Eco World lebih cekap berbanding UEM Sunrise.

Tapi saya tengok branding Sunrise yang merupakan pemaju utama Mont Kiara di Kuala Lumpur tak kurang berbanding Eco World.
Malah, apa keperluan menggunakan branding Eco World walhal kita boleh melantik agensi pemasaran tempatan yang layak dan berkebolehan?

Alasan pengurusan lebih baik dan dinamik juga digunakan semasa PNB membeli SP Setia.

Namun selepas dibeli PNB, pegawa-pegawai pengurusan SP Setia dilarikan orang dan akhirnya semua bertapak di Eco World pulak.
Dan apa jadi dengan harga saham SP Setia ketika ini?

Apa jaminan peristiwa ini tidak akan berulang?

Jika UEM Sunrise beli Eco World pada masa kini, UEM akan mengambil alih bebanan hutang berbilion-bilion Eco World dan juga tanah-tanah yang dibeli dengan harga tinggi. Pada pendapat saya, yang akhirnya rugi ialah UEM serta Khazanah Nasional dan wang rakyat.

Khazanah juga berkata bahawa setelah penggabungan ini, pemilikan saham khazanah dalam UEM Sunrise cuma jatuh dari 66% ke 48% dan Khazanah masih menjadi pemegang saham terbesar syarikat yang telah digabung manakala pemegang saham Eco World cuma ada sekitar 25%.

Namun ini belum masuk lagi pemberian Warrant (iaitu hak untuk membeli saham baru pada harga tetap) kepada pemilik saham Eco World serta program ESOS yang memberi hak kepada pengurusan baru syarikat itu (yang sudah tentu dikuasai pengurusan serta pemilik Eco World) sebanyak 5% daripada jumlah saham syarikat baru - seperti apa yang telah diumumkan minggu lepas.

Silap-silap, pemilik saham Eco World boleh menambahkan beberapa peratus pemilikan saham pada masa hadapan untuk menjadi pemegang saham terbesar syarikat UEM-Sunrise dan menggantikan Khazanah. Akhirnya rakyat yang rugi.

Sebab itu, saya tidak boleh sokong penggabungan ini pada ketika ini.
Saya juga berpendapat bahawa perletakan jawatan CEO UEM-Sunrise yang dlantik pada tahun 2014 serta seorang lagi pengarah beberapa hari selepas penggabungan ini diumumkan juga merupakan satu tanda protes bahawa penggabungan ini tidak menguntungkan Khazanah dan pemegang saham kedua terbesar iaitu Tabung Haji. 

Jika pengurusan Eco World begitu hebat sehingga UEM-Sunrise terdesak untuk bergabung dengan mereka pada masa kini, kenapa pula Khazanah tidak berani menetapkan jaminan keuntungan (profit guarantee) ke atas pemilik saham Eco World sebagai satu syarat utama penggabungan? - 11 Oktober 2020.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...