Telegram PH http://t.me/beritapolitikmalaysia

Laporan yang tersiar tidak semestinya mewakili pandangan pihak pentadbir halaman.

Sabtu, 23 Jun 2018

Ahli Perniagaan Bangladesh Dapat 2 Billion, Bawa 100k Pekerja Asing & Ini Cara Mereka Bekerja Jual Orang!

2 billion. Itulah keuntungan yang diraih oleh seorang ahli perniagaan Bangladesh tahun lepas kerana menjalankan perniagaan membawa masuk pekerja asing dari negara Bangladesh ke Malaysia.

Perkara itu didedahkan oleh The Star dalam satu laporan khas oleh akhbar itu pada khamis.

Menurut laporan The Star, ahli perniagaan warga Bangladesh itu dakwanya mempunyai kaitan dengan kemasukan lebih dari 100,000 pekerja Bangladesh ke Malaysia! Satu jumlah yang sangat besar dan dipercayai ia adalah perniagaan monopoli.

Ahli perniagaan itu juga dikatakan telah berkahwin dengan seorang wanita warga Malaysia dan menjadi orang tengah penting yang memastikan perjanjian kerajaan antara kerajaan yang ditandatangani Malaysia dan Bangladesh pada 2016 yang dilakukan kerajaan Barisan Nasional dahulu.

Perjanjian itu membolehkan hanya 10 syarikat Bangladesh untuk merekruit pekerja ke Malaysia, dan mengaut keuntungan selaku orang tengah, kata sumber tidak dinamakan kepada The Star.

The Star juga melaporkan setiap pekerja perlu membayar RM20,000 kepada ejen di kampung masing-masing yang akan menggunakan sekurang-kurangnya dua lagi orang tengah sebelum sampai ke ejen tempatan yang dilantik kerajaan Bangladesh.

Separuh daripada jumlah wang berkenaan akan masuk ke kocek sindiket yang mengatur penerbangan dan permit kerja pekerja ke Malaysia.

Sumber menyebut ia sudah berlaku sejak hujung 2016, dan 100,000 lagi pekerja masih menunggu giliran mereka untuk masuk Malaysia.

“Datuk Seri itu juga berkongsi jumlah wang tersebut dengan ahli politik dan kakitangan kerajaan kedua-dua negara,” kata sumber dipetik akhbar itu.

Bagi memastikan kelancaran operasi dan melindungi kepentingan 10 syarikat terbabit, ahli perniagaan itu menubuhkan sistem pendaftaran dalam talian dikenali sebagai “Sistem Perkhidmatan Pekerja Asing (SPPA)” bagi fungsinya hanyalah untuk memudahkan pengambilan pekerja Bangladesh. 

SPPA digerakkan oleh sebuah syarikat swasta, Bestinet Sdn Bhd, yang dilaporkan milik bekas menteri dalam negeri Azmi Khalid yang juga membangunkan Sistem Pengurusan Berpusat Pekerja Asing (FWCMS) yang digunakan Jabatan Imigresen untuk permohonan visa pekerja asing.

“Majikan diperlukan untuk membayar RM305 untuk setiap pekerja yang digaji dari Bangladesh di bawah SPPA. Wang yang dikutip adalah upah perkhidmatan disediakan Bestinet untuk penyerahan pekerja kepada majikan mereka menerusi 10 syarikat itu,” kata sumber.

Sebelum SPPA dan orang tengah wujud, pekerja yang datang ke Malaysia hanya perlu membayar antara RM7,000 dan RM8,000 seorang, lapor The Star lagi memetik kenyataan Chirara Kannan, pemilik syarikat perunding perkhidmatan untuk beberapa majikan.

Ia malahan menjadi semakin teruk apabila sesetengah majikan meminta komisen dari pihak ejen apabila menyedari pihak pekerja (warga asing) telah membayar sejumlah wang yang begitu tinggi semata-mata mahu bekerja di Malaysia.

Beberapa majikan menerima sekurang-kurangnya rm1,500 untuk setiap pekerja yang digajikan oleh pihak mereka," kata Chirara Kannan lagi. 

Lihat sahaja carta yang disediakan oleh The Star dibawah ini;


i) Pekerja Bangladesh membayar rm20,000 untuk masuk bekerja di Malaysia.

ii) Agen pertama mendapat 2,500

iii) Agen kedua mendapat 2,500

iv) 10 syarikat yang diberikan tauliah untuk menguruskan kemasukan warga asing diberikan bayaran rm10,000

v) Agen Malaysia diberikan bayaran rm3,000 per kepala

vi) Kos tersembunyi rm2,000 (contohnya seperti bayar komisen kepada majikan yang dah tahu rahsia agen dan sebagainya).

Sebab itu bilangan warga asing khususnya dari Bangladesh bertambah ramai dari sehari ke sehari ini kerana kemasukan mereka bukan lagi berdasarkan kepada permintaan majikan ataupun tawaran pekerjaan sebaliknya ia adalah mengenai tentang wang dan pemerdagangan manusia! - 23 Jun 2018.

Projek ECRL Diteruskan, HSR Dikaji Semula - Lim Guan Eng.

PUTRAJAYA akan meneruskan projek membina Laluan Rel Pantai Timur (ECRL) namun perlu berbincang semula berkenan kos pembinaannya, kata Menteri Kewangan Lim Guan Eng lapor The Malaysian Insight hari ini dalam satu wawancara khas bersama menteri itu.Beliau turut mengesahkan projek Kereta Api Berkelajuan Tinggi (HSR) yang menghubungkan Kuala Lumpur-Singapura akan disemak semula namun belum diputuskan sama ada akan diteruskan atau tidak.

"Untuk projek ECRL, kita sudah bayar RM20 bilion, jadi tak masuk akal untuk kita mansuhkan begitu sahaja. Kadi kita akan runding semula," katanya dalam wawancara itu.

Laluan sepanjang 688km itu dijangka akan menghubungkan Pelabuhan Klang ke Pantai Timur melalui Kuantan, Pahang dan Pengkalan Kubor, di Kelantan.

Projek ECRL yang dicadangkan pentadbiran bekas perdana menteri Najib Razak mencetuskan kontroversi ekoran kosnya yang mencecah sehingga RM70 bilion.

Perdana Menteri Dr Mahathir Mohamad sebelum ini nekad menolak projek ECRL dengan menyifatkannya sebagai kontrak yang "pelik".

Ini kerana selain mengupah kontraktor China, Malaysia juga perlu membiayai projek itu dengan pinjaman dari negara tembok besar tu.

Semetara itu, Lim yang juga ahli Parlimen Bagan juga mengesahkan beliau telah mengarahkan peguam negara meneliti aspek perundangan dalam perjanjian kontrak HSR untuk membolehkan Putrajaya berbincang dengan Singapura.

"Kita sudah semak angka, ada aspek kewangan, kejuruteraan, dan undang-undang. Kami telah kaji kedua-duanya dan kini hanya menunggu aspek perundangan daripada beliau," katanya.

Kerajaan Pakatan Harapan dijangka perlu membayar pampasan kira-kira RM500 juta bagi pembatalan projek HSR.

Projek itu dijangka menelan kos sebanyak RM100 bilion namun Najib dalam kenyataannya menafikan angka itu.

Tegasnya, kosnya hanyalah kira-kira RM72 bilion termasuk proses pengambilan tanah yang dibayar kepada rakyat Malaysia. - 23 Jun 2018.

 

Jumaat, 22 Jun 2018

Setiap Hari 300 Juta Hilang & Ini Semua Salah Menteri PH - Azizi Aaron.

Oleh : Prof Azizi Aaron

Setiap Hari RM300 Juta Hilang

Itu angka yang menakutkan sejak PH menjadi kerajaan di Putrajaya. Keyakinan pelabur dan komuniti perniagaan terhadap kredibiliti kerajaan PH makin hilang.


Mereka melihat sendiri bagaimana angka dimanipulasikan. Komuniti perniagaan percaya pada kredibiliti Moody's berbanding kenyataan "flip flop" Menteri Kewangan yang tiba tiba "disucikan" daripada pertuduhan rasuah di mahkamah.

https://www.thestar.com.my/business/business-news/2018/06/13/moodys-maintains-malaysia-debt-burden-at-50pt8pct-of-gdp/

Penjualan saham Malaysia oleh pihak asing meningkat kepada RM1.21 bilion minggu lepas daripada RM903.1 juta minggu sebelumnya.

Secara purata, Malaysia kehilangan RM301.5 juta setiap hari pada minggu lepas berbanding RM180.6 juta setiap hari seminggu sebelumnya.

Penjualan asing itu kini telah berlarutan kepada 28 hari pasaran berturut-turut. Ini tidak termasuk RM20 bilion yang ditarik balik oleh warga asing dari pasaran bon kita sejak PRU14.

Sejak dua minggu yang lalu, Menteri Kewangan kerajaan PH terus mengatakan bahawa data kewangan dari institusi asing tidak tepat. Lebih teruk Menteri Kewangan PH itu mendakwa Moody’s juga tidak tahu keadaan sebenar masalah kewangan Malaysia.
Menteri Kewangan PH yang pernah digelar Umar Abdul Aziz itu suatu ketika dahulu, kemudian membuat "pendedahan" dan membayangkan bahawa rakan dagangan terbesar dan pelabur asing terbesar Malaysia telah terlibat dalam rasuah dengan kerajaan sebelumnya untuk menipu rakyat Malaysia berkenaan kedudukan sebenar kewangan negara.

Kemudian, Menteri Ekonomi baru PH, Azmin Ali memberitahu Financial Times UK bahawa keseluruhan ekonomi Malaysia berada dalam keadaan bermasalah dan beliau datang dari negeri terkaya untuk memegang jawatan di negara muflis.

Kalau begitu kenapa lepas jawatan jadi MB Selangor dan hendak jadi Menteri EPU? Buat apa pegang jawatan di negara yang muflis?

Pada dasarnya, dua menteri utama kerajaan PH ini yang bertanggungjawab terhadap ekonomi Malaysia telah secara sengajanya memberitahu dunia bahawa data Malaysia tidak boleh dipercayai, negara terbesar yang membeli eksport Malaysia terlibat dalam rasuah dan negara kita sudah muflis.

Bagaimanakah mesej-mesej tersebut akan membantu menanam keyakinan dalam ekonomi kita?

Tidak membantu langsung. Malah menggalakkan lagi pelabur daripada mengeluarkan duit dari Malaysia. Itu yang hilang sampai RM300 juta sehari itu.

Tengok ucapan Perdana Menteri PH pada malam Hari Raya. Ucapan yang tidak macam ucapan Hari Raya, masih lagi hendak berpolitik. Entah siapalah sediakan teks ucapan tersebut. Entah entah DAP agaknya.

PM kerajaan PH suruh rakyat berjimat dalam ucapan tersebut. Sedangkan akhbar Nikkei Asean melaporkan syarikat San Miguel (anak PM PH) ingin membeli beberapa aset negara. Amat kontradiks sekali.

Rakyat disuruh ikat perut. Rakyat disuruh hulur derma. Rakyat disajikan dengan cerita persepsi kononnya negara banyak hutang dan sebagainya. Sedangkan syarikat anaknya sendiri diam diam hendak membeli aset negara.

Bagaimana boleh jadi begitu? Tentu Rafizi lebih mengetahui dan pakar tentang San Miguel ini. Gas masak rakyat naik harga, tol tidak dimansuh, harga barang tidak turun, malah lebih teruk semalam siaran Piala Dunia pun rakyat kena tipu.

Rakyat dijanji siaran di TV1 dan TV2 untuk World Cup. Sampai kesudah semalam rakyat kempunan hendak tengok Jerman lawan Mexico. Undilah lagi PH, kan dah kena tipu. Sekarang siapa yang kena "hancing"?

Baru 39 hari usia kerajaan PH, lagi 61 hari nak cukup 100 hari. Sudah macam macam dah rakyat kena tipu.

Khamis, 21 Jun 2018

Rumah Jamal Disamun Empat Penjenayah..

Rumah Ketua Umno Bahagian Sungai Besar, Datuk Seri Jamal Yunus, di sini, dipercayai dipecah masuk empat penjenayah Ahad lalu.Ketua Polis Daerah Ampang Jaya, Asisten Komisioner Hamzah Alias berkata, pengurus pengawal keselamatan rumah berkenaan memaklumkan dia mengetahui kejadian itu daripada seorang lagi pengawal keselamatan yang sedang bertugas, kira-kira jam 8.30 pagi.

"Hanya seorang pengawal keselamatan yang berkawal di rumah tersebut semasa kejadian.

"Seramai empat penjenayah, salah seorang daripada suspek menutup muka dan mengambil barang, antara yang didapati dicuri adalah sebuah beg pakaian besar, cermin mata pelbagai jenama, tiga unit telefon bimbit, dan beberapa barangan lain,"
katanya.

Beliau berkata, kerugian tidak dapat dipastikan dan pengadu membuat laporan polis untuk perlindungan syarikat keselamatan dan untuk tuntutan insurans pihak Jamal sekiranya ada.

"Siasatan lanjut sedang dijalankan,"
katanya.

Kes disiasat mengikut 395 Kanun Keseksaan.


Sumber : Sinar Harian. 

Najib Akui Tak Tahu Rosmah Beli Barang Kemas Guna Duit Apa - Ini Penjelasan Najib Isu Altantuya, Derma RM114j

Oleh : Free Malaysia Today

Bekas perdana menteri Datuk Seri Najib Razak bercakap dengan pemberita Reuters untuk temubual pertama sejak kekalahan pilihan raya 9 Mei, dan berbual panjang tentang skandal 1MDB, ratusan beg tangan mewah dan aset lain yang dirampas pihak berkuasa daripadanya, dan bagaimana dia berdepan siasatan itu.


Berikut sorotan temubual itu.

Tentang skandal 1MDB:

“Saya tidak dapat manfaat daripada 1MDB, kerana saya percaya 1MDB diwujudkan untuk melakukan sesuatu yang baik untuk negara.

Kalau saya tahu akan berlaku penggelapan dana, jika saya tahu tentangnya, saya akan bertindak.”

Tentang sama ada dia salahkan masalah di syarikat itu pada lembaga 1MDB:

“Tak. Prinsip umumnya ialah jika mereka tahu ada sesuatu yang tidak betul, jadi mereka ada tanggungjawab untuk memberitahu saya…lembaga syarikat dan pihak pengurusan ada tanggungjawab untuk melakukan perkara yang betul. Saya mengharapkan mereka melakukan perkara yang betul dan mengikut undang-undang.”

Tentang ahli perniagaan Jho Low:

“Kita tiada kawalan ke atas apa yang dilakukannya. Saya tidak boleh membuat sebarang penilaian. Tetapi ada perkara-perkara tertentu yang mungkin dilakukannya atau mungkin tidak dilakukannya. Namun begitu, saya bersetuju siasatan harus diteruskan dan jika ada mana-mana orang didapati melanggar undang-undang, biarlah undang-undang yang mengadilinya.

“Tidak, dia bukan bekerja bagi pihak saya. Dia tidak pernah menggunakan nama saya untuk semua perkara itu, tetapi dia ada mengatakan dia bertindak untuk orang lain.”

Ditanya Jho Low bertindak untuk siapa, Najib menjawab: “Anda perlu tanya soalan itu pada dia.”

Tentang barang kemas, termasuk set berlian merah jambu untuk isteri:
“Saya tidak tahu dari mana sebenarnya sumber dana untuk barang-barangan itu. Apa yang saya tahu ialah apabila saya bertanyakan isteri saya tentang perkara itu, dia jawab ada satu ketika ia sepatutnya hadiah untuknya. Tetapi dia tidak pernah menerimanya.”

Tentang mengapa dia tidak bercakap panjang lebar tentang dakwaan berkaitan 1MDB sebelum ini:


“Semua perkara itu berlaku di luar Malaysia. Jadi ada kesan-kesan antarabangsa jika saya bercakap tentangnya, kerana saya akan namakan beberapa orang ternama tertentu yang mungkin boleh menjejaskan hubungan diplomatik antara kita. Atas sebab itu saya menahan diri daripada bercakap tentangnya.”

Tentang sama ada anak tiri menggunakan dana 1MDB untuk menghasilkan filem:

“…Saya juga ingin katakan bahawa Riza telah melakukannya dengan baik sekali…filem-filem itu, jualan laris mencecah lebih AS$800 juta. Jadi ia bukan kena-mengena dengan salahguna. Ia ada kena-mengena dengan keuntungan. Tetapi sumber dana itu sedang disiasat. Jadi, saya rasa elok kita tunggu hasil siasatannya.”

Tentang AS$681 juta yang dipindahkan ke akaun peribadi Najib pada 2013:

“Memandangkan pilihan raya akan diadakan, saya tidak mahu dapatkan dana daripada syarikat kerana mereka akan harapkan sesuatu sebagai balasan. Jika saya ada sumber dana, bolehlah saya biaya pilihan raya itu dan saya boleh juga melakukan kerja-kerja CSR (tanggungjawab sosial korporat) tanpa rasa terhutang budi pada sesiapa. Itulah niat sebenar saya, dan saya menganggap tiada masalah.”

Tentang pilihan raya:

“Saya ada nampak tanda-tandanya. Saya tak jangka ia akan menimpa sebegini teruk. Saya sangkakan kita mungkin akan tewas di beberapa kerusi tetapi saya tak sangka keputusan sebegitu dramatik, seperti satu bencana.

“Pengalaman ini meninggalkan kesan yang sangat mendalam, bagi sebuah parti berkuasa sejak ia ditubuhkan lebih 60 tahun lalu. Sejarah Malaysia ini secara asasnya ialah sejarah Umno dan Barisan Nasional.

“Mereka (pembangkang) lempar pelbagai dakwaan-dakwaan yang sangat cabul untuk memfitnah saya dan kerajaan. Malangnya selepas beberapa ketika, ia mengubah pandangan orang ramai.”

Tentang perdana menteri baru, Tun Dr Mahathir Mohamad:

“Dia kenal BN, dia kenal perkhidmatan awam. Dia mengenali semuanya tentang sistem ini jadi dia beroperasi dari dalam dan dari luar, jadi pengetahuan itu beri kelebihan kepadanya.

“Dia seorang yang cerdik kerana dia boleh simpulkan sesuatu dalam bahasa yang sangat mudah untuk disampaikan berulang kali. Satu lagi perkara yang buat saya rasa sedih ialah kita bukannya kalah kepada agenda yang lebih hebat.”

Tentang wang tunai RM114 juta yang dirampas daripadanya:


“Saya kekal pertahankan wang itu sumbangan yang tulen, kerana serbuan berlaku 2 hari selepas pilihan raya umum. Selaku presiden parti, saya perlu melakukan persiapan untuk pilihan raya dan pilihan raya memerlukan banyak wang.

“Pada masa pilihan raya sumbangan dibuat secara tunai. Masa pilihan raya anda tidak serahkan cek kerana orang mahukan wang tunai. Dari situlah wang itu kemudian diagihkan sewajarnya.”

Tentang pembunuhan wanita warga Mongolia, Altantuya Shaariibuu:

“Kes Altantuya sudah diselesaikan. Sama sekali tidak ada bukti menunjukkan saya ada bertemunya, tidak ada rekod, tidak ada gambar atau saksi mengatakan saya mengenalinya. Kes itu diadili dalam perbicaraan yang dijalankan seperti sepatutnya dan nama saya tidak sekalipun disebut dalam perbicaraan itu.

“Turut dicatatkan saya bersumpah di masjid atas nama Allah yang saya tidak mempunyai kaitan dengan kes itu.”

Rabu, 20 Jun 2018

Pakatan Harapan, Jangan Mudah Menerima Kemasukan 'Ahli Fake'.

Oleh : Haris Alimudin

Antara punca kekalahan Umno ialah kerana mereka sering diberikan gambaran palsu atau 'fake'. Orang bawah memberikan sokongan 'fake' kepada ketua cawangan. Ketua cawangan mahukan sokongan walaupun dia terpaksa mewujudkan ahli yang 'fake' untuk mewujudkan keyakinan kepada Ketua Bahagian. Ketua Bahagian, dengan sokongan-sokongan yang 'fake' ini kemudianlnya mengkhabarkan kepada pemuka-pemuka Umno inilah hakikat kekuatan Umno kononnya yang kemudiannya mengangkat pula berita baik ini kepada kepala segala pemuka, Presiden parti.


Akhirnya bila sekutu-sekutu tersungkur, menarik turun bersama Umno dari takhta kekuasaan, para penyokong yang 'fake' ini tanpa rasa berdosa memburaikan ikatan mereka dari Umno, yang tinggal beberapa kerat ahli yang asli dan bukan 'fake'.

Di dalam Dun Sungai Sibuga, kawasan bekas Ketua Menteri Sabah, terdapat dua cawangan yang mempunyai ahli Umno teramai di Malaysia, setiap satu cawangan mempunyai lebih dari 2000 ahli berdaftar. Selepas runtuhnya dinasti BN, dan hilangnya Ketua Menteri dari dalam negeri, cawangan yang teramai ahli ini tidak mampu berbuat apa-apa, hanya menanti menanam nisan di kubur sendiri.

Ahli yang beribu ini adalah ahli 'fake', yang mengisi borang parti dengan kepentingan, sama ada untuk mendapatkan bantuan BR1M, peruntukan pembaikan rumah, rumah PPR, menjadi anggota RELA, kontraktor kelas F, dan berbagai alasan lainnya. Malahan lagi ramai yang tidak tahu pun mereka sudah menjadi ahli parti Umno, entah siapa yang mengisi borang keahlian, tahu-tahu sahaja sudah menerima kad keahlian keris bersilang. Mereka ini adalah sejumlah besar yang menjadi ahli Umno, dan bila Umno tidak boleh memberikan apa-apa kepentingan maka keahlian Umno juga tidak memberikan apa-apa nilai material lagi. Maka bertebaranlah mereka mencari habitat baru untuk terus hidup. Broker ahli parti juga sedang sibuk mengisikan borang keahlian parti baru yang sedang berada di tampuk kuasa. Cawangan dan Kawasan baru tumbuh bak cendawan selepas hujan di malam hari.

Nasib Umno dan BN adalah sejarah hidup yang banyak pengajarannya. Parti-parti yang sedang menjadi kerajaan mungkin mengulangi cerita dan nasib malang yang sama. 

Selepas menang ini, jika pisang goreng panas yang laku direbuti orang dijadikan perumpamaan, maka seperti pisang goreng panaslah borang keahlian parti. Berbondong-bondong manusia mahu menjadi ahli parti, mahu sama-sama membina kerajaan baru, dan mengisi kemenangan, kononnya.

Sebuah parti politik yang mahu kekal relevan, tidak boleh menafikan bahawa ia perlu berkembang, memperamai ahli, memperbanyak cawangan dan kawasan. Maka tidak boleh juga menghalang kemasukan secara pukal. Tetapi tidaklah juga boleh menjadi tong sampah yang menerima semua. 

Soalan "Kenapa baru sekarang?" harus dijernihkan. Kenapa tidak ketika kami menjadi parti nyamuk yang nyawanya diramal hanya 2 tahun paling lama? Kenapa tidak ketika kami dihenyak kiri dan kanan oleh parti lawan dan parti kawan? Kenapa tidak ketika kami memacak bendera di malam hari hanya untuk hilang di pagi hari? Dan soalan terakhir "Apakah kamu masih mahu menjadi kami, jika kami kalah di dalam pilihanraya lepas?".

Parti ini bukan ladang menanam benih segera kemahuan materi, untuk dituai demi kepentingan sendiri. Ia ada batas-batas perjuangan yang perlu digembur, ditanam dengan benih terbaik, dijaga dengan baja dan racun rerumpai sepanjang waktu, nantinya baru buahnya akan dinikmati hasilnya. Ia memerlukan tempoh yang lama, dan dalam selang waktu itu, tidak semua benih akan tumbuh subur, ada yang mati diserang serangga perosak, ada yang dirodok babi hutan, ada yang dimatikan kerana mandul. Hanya yang bertahan akan meneruskan hidup.

Sejarah Umno janganlah diulang, cukup diambil teladan. Pemimpin di peringkat atasan jangan kerana berkehendak jawatan, maka dihimpunkan ahli-ahli 'fake' sebagai bukti kekuatan. Kemenangan kita bukan kerana ahli yang beribu, walau sedikitnya yang bersama, tetapi yang sedikit itulah telah teruji setianya. Jangan hanya kerana guruh di langit kedengaran menggiurkan, isi di tempayan ditumpahkan...

Ahad, 17 Jun 2018

Temberang Editor Ekonomi Astro Awani Sebab Nak Back Up Dr. Mahathir? - Faqar.

Oleh : Zainulfaqar

TEMBERANG EDITOR EKONOMI ASTRO AWANI

Hampir 98 peratus hutang negara adalah dalam Ringgit Malaysia, cuma 2% sahaja dalam mata wang asing.

Hutang dalam RM ini adalah daripada depositors guaranteed seperti KWSP, KWAP, BSN, Lembaga Tabung Haji dan Kumpulan Simpanan Wang Guru-Guru.
Semua depositors guaranteed ini beli bon yang diterbitkan oleh Treasury atau syarikat korporat milik MoF Inc. kerana itu langkah pelaburan paling selamat.

Kalau Fed Govt melangsaikan hutangnya secara mendadak kepada KWSP umpamanya, ia akan menjejaskan sektor awam, sektor swasta dan sektor kewangan sendiri. Ini, kena baca bab Sectoral Balances https://goo.gl/UPXrgr.

Kalau faham Sectoral Balances, hutang Fed Govt itu adalah sama dengan net financial savings.

Tak akan terjadi keadaan net financial savings bertambah, melainkan Fed Govt kena berbelanja lebih atau terus berhutang pelaburan daripada depositors guaranteed.

Lain lah, Dr Mahathir memang nak ekonomi meleset, Fed Govt cut spending, dan net financial savings tak bertambah, krisis kewangan akan terjadi, sebelum ke tahap ekonomi rakyat dan negara kian meleset.

Bagi Bon, Treasury hanya bayar interest sahaja dalam satu tempoh matang, barulah bayar hutang kepada KWSP umpamanya.

Itupun, selagi bon kerajaan diterbitkan, KWSP lebih didorong beli sebab hutang kepada Fed Govt itu pada masa yang sama adalah pelaburan paling selamat bagi KWSP.

Kalau faham birokrasi pembayaran balik hutang bon, kita akan faham ia sama sekali berbeza dengan birokrasi bayar balik hutang kad kredit (Principal + Interest) yang Editor Ekonomi Astro Awani temberang.

Daripada aspek lain, seperti disebut oleh Editor Ekonomi Astro Awani yang nak back up sangat Tun Dr Mahathir Mohamad, suka saya nak tanya, “RM50 bilion faedah itu Fed Govt bayar kepada siapa?”

Jawapannya kepada depositors guaranteed aka pelabur. Takkan bayar kepada KWSP dianggap merugikan negara? Jawapannya, tentu tidak!

Kedua, kadar faedah yang tinggi dalam pembayaran hutang kepada depositors guaranteed itu siapa yang tetapkan? Bekas Perdana Menteri Malaysian Datuk Seri Najib Razak? Ji Xinping? Jho Low? Jepun? Haha

Jawapannya, Malaysia Fed Govt sendiri yang mempunyai kuasa dalam menentukan dasar kewangan, selain dasar fiskal.

Maksudnya, kadar faedah tinggi sebab Fed Govt memang nak pastikan bayaran faedah daripada pembelian bon ini bawa lebih pulanga hasil keuntungan kepada pelabur, iaitu KWSP umpamanya.

Selain itu, andaikan Fed Govt membayar 98 peratus hutang persekutuan dalam RM kepada semua depositors guaranteed sekalipun, Treasury tetap akan terbit bon, kerana BNM ada interest rate targeting supaya kadar faedah tidak jatuh pada lantai sifar.

Di samping itu, saya sendiri hingga sekarang masih bertanya, “apa tujuan Dr Mahathir terbang ke Jepun?”

Kalau Perdana Menteri Ke-7 itu bertemu Perdana Menteri Jepun sebab nak minta negara mata hari terbit itu datang melabur di Malaysia, ertinya naik lah FDI negara.

Dr Mahathir tak langsung tak sebut apa program ekonomi yang dia nak buat untuk rakyat Malaysia. Program Sara Hidup sebagai ganti BR1M itu umpamanya hanya dasar fiskal biasa, bukan program ekonomi nasional.

Kalau pinjaman dalam mata wang Yen Jepun ini untuk bayar hutang negara yang 98% dalam RM, seperti ditemberang oleh Editor Ekonomi Astro Awani, memang nampak Dr Mahathir semacam nak digambarkan naif. Beliau, PM berpengalaman 22 tahun!

Pinjaman Yen Jepun untuk bayar hutang, tak jauh bezanya dengan “teruk pinjam ceti sebab nak bayar kalah judi Forex.” Ini contoh mudah. Kalau Dr Mahathir nak pinjam duit dalam Yen Jepun untuk bayar hutang negara Malaysia, ia jelas bukan pinjaman pelaburan yang menguntungkan rakyat dan negara!

Bab pinjaman negara dalam mata wang asing Yen Jepun, telah saya sebut semalam (lihat garis masa Facebook saya).

Pinjaman dalam Yen lebih berisiko berbanding pinjaman dalam mata wang RM.

Bayangkan.

 

Proton 2.0 Bukan Sekadar Jenama Kereta Kata Penyokong Mahathir.

Oleh : Kelab Chedet

PROTON BUKAN KERETA

Konteks amat penting. Fahami apa visi besar Tun M disebalik Proton. Ini bukan pasal kereta nasional vs pengangkutan awam, ini berkenaan mengangkat taraf ekonomi Melayu dan negara ke ufuk yang lebih tinggi melalui projek industri berat seperti pembuatan kereta.Proton adalah PEMANGKIN kepada "heavy industry" negara. Semua negara yang nak maju perlu ada asas industri berat yang besar (hence Proton must be viewed with Perwaja Steel). Barulah rakyatnya boleh panjat tangga pembangunan sepertimana negara lain.

Soalnya kalau tak mahu Proton 2.0, apakah boleh kita lakukan jalan pintas tanpa naik tangga pembangunan ekonomi berasaskan industri berat Revolusi Industri 2.0 untuk terus ke Revolusi Industri 4.0 seperti Artificial Intelligence etc. yang jauh lebih rumit dan memerlukan "critical mass" yang lebih pintar? Mampukah Melayu melangkah tahapan ini dalam keadaan kita masih terkebelakang dalam jurusan sains dan teknologi?

Kalau tak setuju dengan Tun M, sila bagi counter proposal "developmental ladder" baru untuk orang Melayu dan negara.


Oleh : Wan Ahmad Fayhsal

Ada yang sinis, ada yang bebal dan ada yang tersasar dalam mengkritik apa yang Tun M jelaskan berhubung projek kereta nasional. They refused to listen, and read carefully on the crux of the matter.

Susah nak faham sisi "Peter the Great" yang ada dalam Tun Mahathir tapi bab puja Steve Jobs, Elon Musk kome memang laju.Tak ada dalam dunia ni startups dalam high tech berdiri tanpa bantuan kerajaan. Semua high tech dan heavy industry contoh di Israel dan US dapat sokongan tentera (CIA, DARPA) sebelum mereka bersaing di ekosistem terbuka. Ini bermakna ada banyak benda bersifat protectionist pada awalnya (for security reason).

Antara rakan saya yang bijak dalam memahami visi Tun Mahathir ini ialah sdr Azfar Hanif Azizi, Presiden Kelab Bunga Raya - United Kingdom. Beliau memang tekun dalam memahami VISI nasional dan peradaban Tun Mahathir sesuai dengan pengkhususan beliau dalam hal ekonomi di SOAS. Ikuti Facebook beliau untuk berdialog.

Kita bukan puja Tun M tapi apa yang beliau nak bawa walaupun bukan 100% tepat tapi ada merit yang besar tentang merekayasa pembangunan negara sesuai dengan evolusi technology tree dan developmental ladders.

Saya harap tulisan ringkas saya tadi boleh betulkan sudut pandang Proton bukan sekadar syarikat kereta tetapi lebih penting kepada pemangkin industrialisasi negara.

Tapi macam biasa akan ada yang membenci dan membangkang pakai kepala lutut. Biarkan mereka.

Nilai Rampasan Aset Najib Lebih Separuh Billion.

NILAI barangan yang disita setakat ini dari premis yang dikaitkan dengan bekas perdana menteri Najib Razak mungkin melebihi separuh bilion ringgit, dengan proses menilai barangan mewah masih berterusan, laporan The Sun Daily.


Sumber mengatakan kepada akhbar yang proses itu akan selesai dalam masa beberapa minggu apabila Bahagian Jenayah Komersial mengambil jurunilai pihak ketiga.

Barangan itu termasuk yang dirampas awal minggu ini dari dua rumah di Precinct 10, Putrajaya, yang dikaitkan dengan Najib.

Sebanyak 40 beg tangan dan dokumen dirampas dari lokasi tersebut, kata laporan itu.


Kediaman Najib di Jalan Langgak Duta dan tiga unit kondominium mewah di Pavilion Residences sebelum ini diserbu, seminggu selepas Pakatan Harapan mengambil alih kerajaan persekutuan melalui pilihan raya pada 9 Mei.

Serbuan di Pavilion Residences memperoleh wang tunai RM114 juta, 284 kotak beg tangan, serta barang kemas dan jam tangan.

Tindakan itu dibuat sebagai sebahagian daripada siasatan terhadap Najib berhubung kes dana yang didakwa dicuri daripada 1Malaysia Development Berhad (1MDB).

Najib dan isteri Rosmah Mansor dihalang meninggalkan Malaysia. Kedua-duanya juga dipersoal oleh Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia berhubung SRC International, bekas anak syarikat 1MDB dan salah satu entiti di mana wang yang didakwa dicuri daripada 1MDB disalurkan ke akaun bank peribadi Najib. - 17 Jun 2018.

Sumber : The Malaysian Insight

Isytihar Cabar Zahid, Ini Kenyataan Tengku Razaleigh.

Kenyataan Media

SELEPAS MENELITI kedudukan UMNO dan menghalusi akan implikasi keputusan yang dibuat, terutamanya mengenai perkara berkaitan dengan soal kepimpinannya, saya, dengan segala rendah diri sambil memanjatkan kesyukuran kehadrat Allah SWT, menawar diri untuk bertanding sebagai Presiden UMNO.
2. Saya membuat keputusan ini demi kepentingan UMNO sebagai sebuah pertubuhan politik nasional yang mendukung hasrat kebangsaan untuk menjunjung perpaduan kaum dan keharmonian ras sebagai gelegar dan teras negara. Sebagai sebuah parti politik kaya dengan pengalaman, saya yakin akan dapat memimpin UMNO untuk meneruskan tradisi tersebut. Di samping itu saya bercadang untuk mempastikan UMNO dapat memainkan peranan sebagai pembangkang setia lagi bertanggung jawab terhadap negara yang sedang mengorak langkah ke persada dunia sebagai sebuah negara maju.
3. Pun begitu, sebagai pemimpin UMNO, saya akan terus menjaga dengan sepenuh hati akar umbi parti yang berasaskan kepada perjuangan melindungi budaya dan warisan Melayu yang cuba dipermudahkan oleh penjajah selepas Perang Dunia Kedua. Di sebaliknya kami akan terus menghormati hakikat kepelbagain kaum yang kita warisi untuk mempastikan keharmonian kaum terjaga. Kami akan terus memupuk dan menjaga sifat liberal ini demi mempastikan Malaysia dihormati sebagai contoh baik mengenai keharmonian kaum.
4. Dalam pada itu UMNO sensitif terhadap realiti politik paska PRU14 dan sudah pasti akan menyesuaikan diri demi mempastikan kami akan terus relevan. Bagi maksud ini UMNO di bawah kepimpinan saya akan memuat perubahan penyesuaian jikalau dianggap perlu.
5. Tidak dapat dinafikan bahawa sebagai sebuah demokrasi Malaysia kini telah mencapai tahap kematangan yang membanggakan. Kematangan politik ini memerlukan pemimpin matang politik. Begitu juga halnya dengan UMNO. Sebagai pengamal politik aktif sejak menjadi ahli UMNO pada 1962, tidaklah keterlaluan sekiranya saya katakan bahawa saya amat faham akan selok-belok politik kepartian dan politik di peringkat kebangsaan. Kepada saya ini merupakan satu satunya ujian sekiranya seseorang itu ingin menawar dirinya bagi tugas kepimpinan.
Tengku Razaleigh Hamzah
Ahli Parlimen Gua Musang
Kuala Lumpur
Sabtu 16 June 2018 / 2 Syawal 1439H
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...