Telegram PH http://t.me/beritapolitikmalaysia

Laporan yang tersiar tidak semestinya mewakili pandangan pihak pentadbir halaman.

Sabtu, 13 Disember 2014

Nga Kor Ming Memperbodohkan Penyokong DAP Isu Pembinaan Hospital Di Parit Buntar.


Sebelum si Nga gila neh padam posting bodoh dia untuk menutup kekantoian dia, aku nak share dulu kebodohan dia yang korang patut tengok.

Lawak siot.

Gambar di atas neh, dia sebarkan di facebook rasminya. 

Tengok ;


Terkejut konon. Satgi aku tempeleng muka dia 18 kali karang. Bukan dia je terkejut. Dengan aku2 sekali terkejut karang.

KAH KAH KAH

Oke. Apa yang si Nga neh buat ialah ;

1. Membayangkan kos per katil tue juta2.

2. Iaitu beli katil semata2.

Ini boleh diterjemahkan melalui pemahaman geng2 DAP kat ruangan komen tersebut, 
lihat ;Dan lain2 lagi komen bangang yang korang boleh baca kat situ.

Dan. Yang SHARE pula ketika artikel ini ditulis ialah 737 individu yang ada masalah akal yang seriyus. 

Lihat ;


Take 5 kejap. 

Sebelum neh. Ramai gak yang selalu tanya2 aku. Ameno. Takde ke orang2 DAP yang bangang2 belaka. Kau asyik kutuk melayu je. Sekarang. Aku akan memperkenalkan kau penyokong2 DAP yang bangang2 belaka. Kau semua boleh baca posting berkenaan di link yang aku akan sertakan di bawah artikel nanti dan boleh la buat troll di atas kebahlolan mereka tue.

KAH KAH KAH

Oke. 

Hakikatnya apa kawan?

1. Hakikatnya. 120 juta ialah peruntukan untuk bina hospital termasuk pakej peralatan.

2. Maksudnya? Dari sebelum jadi hospital kepada menjadi hospital.

3. Dari bangunan kosong kepada berisi kabinet dan blabla..

4. Dari lantai kepada dinding.

5. Dari siling kepada pemasangan kipas dan aircond.

6. Dari ruang besar kepada partition.

7. Dari katil, langsir dan pemasangan kabel elektrik dan perkara2 berkaitan.

8. Bagi bidang contruction hospital, penggunaan definisi kos per katil bukan bermaksud KOS MEMBELI SEUNIT KATIL semata2.

9. Ia adalah satu penanda aras yang digunakan sebagai rujukan bagi pembinaan pembangunan hospital termasukla segala kelengkapan peralatan dan sebagainya.

10. Apa yang si Nga gila neh buat, sebarkan satu poster yang misleading dan mengambarkan seolah2 kita beli seunit katil dengan harga yang dia nyatakan tue.

11. Sepatutnya, dia huraikan point2 dia jika betul dia taknak bagi penyokong2 DAP fikir macam yang aku sebutkan.

12. Contohnya. Bandingkan pembinaan hospital di kawasan tertentu, dengan keadaan geografi dan ekonomi yang sama, dengan jumlah katil yang sama dan lakukan analisa. Adakah logik anggaran kos per katil ialah 1.59 juta seperti yang dia hujahkan. Lihat pula list peralatan, pakar yang disediakan, rate kos pembinaan dan perkara2 berkaitan.

13. Dan dari situ baru la rakyat boleh fikir. Wajar ke tak kos tersebut untuk pembinaan hospital Parit Buntar dengan kos yang dinyatakan.

Untuk rekod, ini apa yang diterangkan oleh kerajaan negeri Perak. Tak pasal2 aku neh macam jadi blogger UMNO plak dok betulkan kebahlolan si Nga gila neh wei. Bukan apa. Aku taknak kita diperbodohkan dengan hujah2 bangang dia.

Baca sat ;


Rujukan berita : sini

Selepas dia siap bina nanti, baru la kita boleh analisa samada berbaloi atau tidak dengan kos yang dinyatakan. Masuk hospital tersebut. Biar dia beroperasi. Tengok ada kebocoran ka, keruntuhan ka, siling pasang betul tak, katil ada rosak tak, apa ke. Kos bertambah tak. Siap pada tarikh yang dijadualkan ke tak. Kontraktor amanah ke tak.

Ini belum apa2 g kebabommm tanpa point.

Gila la dia neh.

Sapa undi woi?

BANGANG KOT.

KAH KAH KAH

Bai.

Pemimpin UMNO Dilabel 'BANGSAT' Dalam Persidangan Tahunan PERKASA.


Kena bangsat kau.

KAH KAH KAH

KAH KAH KAH KAH

KAH KAH KAH KAH KAH

Tak pasal2 kena maki bangsat. Mendapat la kau. 

Yang kena sound semua ialah pimpinan2 dalam UMNO yang mendapat jolokan sebagai pemimpin progresif dan liberal.

- Khairy Jamaluddin

- Saifuddin Abdullah

- Nur Jazlan Mohammed

Yang sound tue ialah ketua Wira Perkasa sayap pemuda PERKASA, bernama Irwan Fahmi. Ucapan dasar dia menyatakan bahawa ;

1. PERKASA dipergunakan oleh UMNO untuk mencapai maksud peribadi bagi parti atau pemimpin tertentu.

2. Ahli PERKASA ada di seluruh negara dan menyeru agar bersama2 tolak pemimpin2 seperti yang dia sebutkan.

Kelakar kot.

Sapa perguna sapa sebenarnya? Aku rasa PERKASA itu wujud kerana UMNO itu sendiri. Kewujudan PERKASA adalah untuk mempertahankan UMNO dengan melakonkan wayang propaganda dan politik untuk mencipta persepsi agar semua orang benci pembangkang dan kembali menyokong UMNO.

Dan, apa? Ahli PERKASA bersepah? Ini superb lawak kot.

Bersepah hotak kaw. Setiap kali demo, semua gagal. Jumlah kehadiran dah membayangkan betapa 'RAMAI'nya bilangan ahli NGO kau tue. 

KAH KAH KAH

Laporan berita dari The Malaysian Insider ;


Sayap Pemuda Pertubuhan Pribumi Perkasa Malaysia (Perkasa) di akhir Persidangan Tahunan mereka hari ini mensasarkan beberapa pemimpin Umno apabila melabelkan mereka sebagai "bangsat".

Ketua Wira Perkasa Irwan Fahmi Ideris ketika berucap dalam sesi penggulungannya mensasarkan, Ketua Pengarah Eksekutif Gerakan Kesederhanaan Global Datuk Saifuddin Abdullah, Ketua Jawatankuasa Kira-Kira Wang Negara (PAC) Datuk Nur Jazlan Mohamed, dan Ketua Pemuda Umno Khairy Jamaluddin serta mempersoalkan sumbangan mereka terhadap komuniti Melayu di negara ini.

"Saya beri peringatan kepada Saifuddin, dahulu semasa jadi menteri apa yang dia buat, apa tanggungjawab dia? Apabila kita mempertahankan beberapa perkara kita dicemuh," katanya, merujuk kepada jawatan timbalan menteri pengajian tinggi yang pernah disandang Saifuddin.

"Nur Jazlan, dia bangsat. Dia binatang. Semasa di UDA, apa yang dia buat untuk bantu ekonomi Melayu?" kata Fahmi, merujuk kepada organisasi yang diketuai Jazlan sebelum ini.

Ketika mengulas berkenaan Khairy, Fahmi berkata pemimpin Umno itu seringkali tidak mengendah dan mempertahankan Melayu, namun apabila gereja diserang, beliau menjadi orang pertama tiba di lokasi itu.

"Waktu masjid diletakkan kepala babi, mana dia?" soal Fahmi.

Beliau turut mengingatkan pemimpin Umno, Perkasa mempunyai keahlian di seluruh negara dan ahli akan menolak pemimpin seperti mereka. "Umno juga bermula dengan NGO. Dulu mereka melawan penjajah," katanya. "Sudah cukuplah kita dipergunakan, sampai bila kita nak macam ini," katanya.

Beliau juga memberi peringatan ketika kes mahkamah kalimah Allah, pemimpin Umno sendiri tidak kelihatan bersama-sama mereka bagi memperjuangkan perkataan suci umat Islam itu.

"Mana menteri yang duduk di Putrajaya, sekangkang dengan Istana Kehakiman? "Mereka tak nak bantu tidak mengapa, tapi jangan menyusahkan. "Ahli kita ada di merata tempat. Pastikan kita tolak pemimpin macam ini," tambahnya. –TMI-

Pendapatan & Keuntungan ASTRO Naik - Masih Naikkan Kadar Langganan?


Tu dia.

Perolehan ASTRO naik kepada 3.9b bagi tahun kewangan yang berakhir pada 31 Januari 2015. Selain dari itu keuntungan ASTRO juga meningkat sebanyak 12 peratus berbanding tahun sebelumnya.

Pendapatan naik. 11 peratus. Mungkin sebab kenaikan kadar.
Keuntungan naik. 12 peratus. Mungkin sebab kenaikan kadar.

Dan sibuk nak naikkan kadar langganan bulanan sekali lagi plak tue?

Fak you la ASTRO.

Bukan rugi untuk naikkan kadar yuran langganan. Untung masih untung. Untung besar plak tue. Juta2 setahun. Takan untung beratus2 juta setahun masih tak cukup?

Nampak?

Nampakk?

Daripada sibuk naikkan kadar langganan bulanan lebih baik ASTRO fikir macam mana nak mengatasi masalah siaran setiap kali hujan turun. Aku tatau la tempat korang macam mana. Tapi kat tempat aku setiap kali hujan turun, setiap kali itulah siaran ASTRO out. Macam sial.

Itu satu.

Yang kedua. Iklan.

Apa benda kau. Siaran berbayar. Bukan percuma macam TV1. TV2. TV3. Atau lain2 station TV yang percuma tue. Yang percuma logik la depa buat iklan untuk jana pendapatan bagi tampung kos operasi. Yang ASTRO neh berbayar. Sudah la berbayar, letak iklan plak tue. Apa logiknya disitu?

Duit langganan mao.
Duit iklan mao.
Bila lambat bayar, potong dan caj customer 20.00 untuk caj penyambungan.

Tapi. Bila siaran tak dapat akibat hujan dan bermasalah, ada tak depa potong yuran langganan sebab gagal berikan perkhidmatan kepada pelanggan depa?

Takde kan?

Nampak tak yang betapa TIDAK adilnya depa dalam mencaj pelanggan?

Fak la kau ASTRO. Aku tunggu option lain je sebelum aku betul2 beramboskan kau dari rumah aku ASTRO woi.. ko tunggu la.. ASTRO. Akan sampai satu tahap kau akan jatuh juga.. 

Bai.

Jumaat, 12 Disember 2014

Konspirasi Penyelewengan Wang Zakat Di Penang Viral Di Laman Sosial.

Ini apa yang sedang hangat tersebar di laman sosial. Ia membabitkan penyalahgunaan wang zakat di negeri Pulau Pinang.

Baca apa yang disebarkan ;

Kes pertama.


KAPITALIS KAUT KEUNTUNGAN DARI DUIT ZAKAT ORANG MISKIN PULAU PINANG. 

Setiap tahun pihak zakat Pulau Pinang akan mengeluarkan baucer bantuan kepada asnaf tertentu utk membeli pakaian sekolah. 

Sekali pandang ianya mmg sangat baik tapi sebalik daripada itu tahukah umat islam di pulau pinang bahawa ada sesuatu yang tidak kena di sebalik nilai baucer ini. 

Untuk tahun ini nilai satu baucer utk sekolah menengah ialah sebanyak RM170.00 dan bagi sekolah rendah pula bernilai RM150.00. 

Jika di ikutkan nilai ini sememangnya sudah cukup untuk seorang pelajar memiliki kelengkapan sekolah malah ianya juga boleh di katakan boleh utk membeli kelengkapan utk dua orang anak keluarga sederhana. 

Namun menurut syarat pada baucer ini satu baucer hanya boleh membeli pakaian utk seorang sahaja dan di wajibkan membeli 2 pasang baju. 

Yang menjadi masalahnya ialah harga pakaian di gedung ini 3 kali ganda harganya berbanding kedai biasa. 

Sehelai baju mengikut saiz berharga sehingga RM35.00 dan apabila di wajibkan membeli 2 pasang maka rm70.00 sudah di habiskan utk membeli baju. 

Baki lagi RM100.00 terpaksa di bahagikan utk membeli kelengkapan lain yg juga berlipat kali ganda harganya dari kedai biasa. 

Stokin yg berharga RM5.00 3 pasang di jual dengan harga RM5 Sepasang. 

Setelah kira pi kira mai nilai RM170.00 tersebut hanya cukup cukup untuk menampung keperluan seorang pelajar pada hal kalau nilai tersebut di gunakan utk membeli di kedai lain ianya boleh utk membeli keperluan 2 orang pelajar. 

Persoalannya siapakah yang membuat kira kira dengan gedung pakaian ini dan kenapakah setiap tahun gedung ini di beri projek pakaian sekolah ini?

Adakah berlakunya rasuah dalam pemberian projek ini di antara kakitangan PUZ dengan gedung pakaian ini?

Umat islam Pulau Pinang perlu tahu hak mereka. Wang zakat yang mereka bayar mungkin telah di gunakan sewenang wenangnya oleh mereka yang di beri amanah utk memperkayakan orang orang tertentu. 

Sudah sampai masanya orang politik yang mencari kekayaan menggunakan wang zakat di terajang keluar dari PUZ Pulau Pinang.


Kes kedua.3 orang Dato sendiri kasi nama nak jadi Dato.
Dari kanan
Dato Halim dari PKR
Dato Mus dari PKR
Dato Salleh dari Pas
Di beri amanah utk menjaga umat islam di Pulau Pinang tapi merantau ke kemboja bawa duit zakat orang miskin pulau pinang sedangkan masih ramai orang islam tempatan yg memerlukan pertolongan.
Itu belum lagi di kira kos pelancongan yang katanya membawa 27 orang politik melayu ke sana.
Apa yg sedang di tipu orang kemboja tidaklah di ketahui. Mungkin sedang menceritakan kehebatan mereka menguruskan wang zakat di pulau pinang.

Kes ketiga.

Menurut komen dalam posting aku semalam {https://www.facebook.com/photo.php?fbid=1002770549764044&set=a.556159631091807.1073741831.100000933268237&type=1&theater&notif_t=like} di katakan seramai 27 orang telah mengikuti rombongan membawa duit zakat orang miskin di Pulau Pinang ke Kemboja. 

Jika benar seperti dakwaan ini persoalan yang timbul ialah mengapa begitu ramai telah turut serta dalam misi bantuan ini. Adakah ianya memerlukan tenaga manusia untuk memberi khimat kemanusian atau wang zakat orang miskin di Pulau Pinang terlalu banyak di bawa ke Kemboja sehinggakan memerlukan ramai orang untuk membawa wang tersebut.

Adakah benar semua perbelanjaan mengunakan wang zakat dan jika benar berapa banyak pula kos untuk membiayai 27 orang ini selama beberapa hari di sana? Jika seorang di peruntukan RM1000.00 maknannya sebanyak RM27,000.00 wang zakat orang miskin di gunakan untuk menampung perbelanjaan mereka.

Dan berapa banyak pula wang zakat yang sepatutnya orang miskin atau asnaf di Pulau Pinang dapat telah di bawa ke sana sedangkan masih ramai orang islam di Pulau Pinang memerlukannya.

Orang Islam Pulau Pinang perlu bangun untuk menuntut hak orang Islam yang telah di salahgunakan oleh pemimpin pemimpin melayu yang telah di beri amanah ini. Jangan biarkan wang zakat di joli sesuka hati mereka sedangkan masih ramai umat islam di Pulau Pinang sangat memerlukan bantuan untuk meneruskan hidup.

Kes keempat.


Kes kelima.

KERA DI HUTAN DI SUSUKAN ANAK DI RUMAH MATI KELAPARAN
Dari 28 pusat HEMODIALISIS di Pulau Pinang Pusat Urus zakat hanya menyediakan 2 sahaja untuk orang islam yang tidak berkemampuan mengunakannya.
Ini menyebabkan orang miskin yang memerlukan rawatan ini terpaksa menunggu giliran yang lama untuk mengunakan khimat ini.
Berbanding dengan lain lain pusat HEMODIALISIS termasuk dari gereja dan Persatuan Buddha telah memberikan khimat percuma tanpa mengira agama.
Atas alasan apa pihak PUZ sanggup melancung setiap tahun membawa wang zakat yang orang miskin Pulau pinang memerlukan ke luar negara?
Jika benar semua perbelanjaan seramai 27 orang rombongan ke Kemboja itu di tanggung oleh wang zakat berapa buah mesin hemodialisiskah yang boleh di beli untuk kegunaan orang islam Pulau Pinang yang tidak mampu?
Orang Islam Pulau Pinang jangan jadi tunggul kayu dengan membiarkan orang orang politik di kalangan pemimpin melayu Pulau Pinang ini sewenang wenangnya menyalahgunakan duit zakat.
Kita bangkit dan lawan.....

--------------------------------

Oke. 

Pertama. Aku taknak buat apa2 kesimpulan, tuduhan ataupun persepsi. Sebab aku tatau apa2 dan tak pasti tentang kebenaran kisah2 di atas.

Kedua. Pihak2 yang dinamakan dan terbabit skandal tue perlu tampil membuat penjelasan. Apakah benar seperti apa yang tersebar? Almaklumla. Yang sebarkan neh guna account facebook ori, bukan fake. Pula tue siap bagi bukti, fakta dan analisa yang complete dengan nama individu2 yang terkait pun mereka petik satu persatu tanpa cover apa semua. Dari PAS ada. Dari PKR pun ada woo.

Ketiga. Biar kita sebagai rakyat menilai selepas kesemua pihak tampil membuat penjelasan.

Keempat. Jik sungguh melakukan kesalahan dan mengaku, elok ganti balik. Jika sungguh apa yang tersebar neh tuduhan, sila nafikan gunakan hujah2 konkrit kerana kita sebagai rakyat akan menilai hujah2 penafian dari kesemua pihak2 yang terbabit.

Bai.

Rujukan kisah di atas ; SINI, SINI, SINI, SINI dan SINI.

Untuk gambar penuh, lengkap dan jelas bagi kisah kelima, klik sini.

Elaun Saraan Menteri Besar N9 Naik Bermula Januari 2015.


Kalau tak dinaikkan maka mereka pun akan ikat perut gamaknya macam Shahidan Kassim.

KAH KAH KAH

Oke. 

1. Kadar elaun saraan bagi jawatan MB, ADUN, Yang dipertuan dewan undangan negeri, EXCO, dan setiausaha politik akan dinaikkan bermula 1 Januari 2015.

2. Alasan kenaikan tidak dinyatakan secara tepat cuma MB N9 menyatakan semakan elaun saraan kali terakhir dibuat pada tahun 1992, manakala beberapa semakan untuk elaun2 lain kali terakhir dibuat pada tahun 2005 dan dikuatkuasakan pada tahun 2006.

3. Nak mengambarkan kononnya 'kadar elaun saraan' tersebut tidak sesuai dengan keadaan masa sekarang le tue.

4. Tahu pula nak anggap elaun untuk diri sendiri tak bersesuaian dengan kos hidup semasa.

5. Tapi nak set tangga gaji minumum untuk rakyat pada tahap 900 pun kemain liat lagi kerajaan gila kau neh kan.

6. Dengan pindaan tersebut, kadar kenaikan elaun saraan bagi MB akan naik kepada 19, 175 sebulan. Yang dipertuan dan EXCO pula kepada 10,888 sebulan. Manakala untuk ahli dewan undangan negeri (ADUN) kepada 8,954 sebulan. Dan untuk setiausaha politik pula kepada 5,000 sebulan.

Untuk rekod, elaun saraan ialah salah satu elaun yang diberikan kepada wakil2 rakyat di negeri tersebut. Itu tak masuk lagi manfaat yang mereka dapat selain dari elaun saraan. Masyuk beb.. masyukk.. 

7. Kenaikan itu akan membabitkan implikasi pertambahan tanggungan kerajaan negeri sebanyak 3 juta setahun.

8. Dalam waktu yang sama, kerajaan negeri juga meluluskan beberapa pindahan berkaitan pembayaran pencen kepada bekas ADUN, kakitangan yang bersara dan yang dipertua dewan.

9. Semakan tersebut akan membabitkan pertambahan perbelanjaan kewangan negeri sebanyak 4.8 juta setahun.

Bukan sekadar adun. Bekas adun pun dapat manfaat kenaikan.

Macam mana la parti politik kita tak berlumba2 nak jadi wakil rakyat samada di peringkat DUN ataupun parlimen? Korang tengok la.. senang2 dapat duit walau kerja macam sial.

Lue fikirlah ek sendiri.

Bai.

Kementerian Kemajuan Luar Bandar Lapor Polis & SKMM Isu Sebaran TYPO 'Kemaluan'.


Ya tuhan.

Isu remeh jek pun. Sampai lapor polis dan SKMM? Dah gila nak mampos ke apa orang yang duduk kat dalam agensi Kementerian Kemajuan Luar Bandar tue?

KAH KAH KAH

Dorang kata ;Ketika ini. Ramai page2 pro PR p padamkan gambar pertama tadinya tue. Cuak punya pasal la kan.

Tapi don't worry. Korang boleh tengok surat tersebut kat blog aku neh dan aku takan padam. Apsal plak aku nak padam? Ada aku buat tuduhan ke? Fitnah ke? Takde kan. Just upload sebab relate dengan artikel yang disampaikan so takde masalah pun untuk aku upload gambar pertama tue kan..

Kata mereka. TYPO tue fitnah. Ia telah di edit dengan tujuan memberikan salah faham dan menjejaskan imej dan nama baik kementerian.

KAH KAH KAH

KAH KAH KAH KAH

KAH KAH KAH KAH KAH

Kata BODOH kang kasar. Tapi memang BODOH nak MAMPOS pun. 

Woi gila. Orang bergurau je dengan kau. Sapa plak tatau ianya TYPO? Sapa plak tatau benda tue isu remeh temeh yang takde kaitan dengan intergriti dan imej? Depa saja2 je troll sebab ianya lawak! Buat hilang kebosanan. Bukan nak seriyus sangat kritik kementerian tersebut ataupun pegawai terbabit.

Cilakak. Kita hidup kat negara yang orang tak boleh get along dengan senda gurau rupanya.

Dan apa? Ianya sengaja di edit?

Ye ke di edit?

Yang sign tue pangkat dia pengarah. Nama dia Alfian. Dia sensitif ke apa? Dia ke yang lapor polis dan lapor SKMM sebab tersebarnya surat di atas? Lepas neh dia nak lapor aku sekali ke apa? Takut woi.

KAH KAH KAH

Khamis, 11 Disember 2014

Imigresen Buat Lawak Bangang - Minta Alvin & Ali Serahkan Passport Pada Mereka.


KAH KAH KAH

KAH KAH KAH KAH

KAH KAH KAH KAH KAH

KAH KAH KAH KAH KAH KAH

Lawak siot.

1. Baru2 neh ketua pengarah bagi jabatan imigresen negara umumkan yang passport milik Ali dan Alvin telah ditarikbalik tempoh sahnya akibat mengkritik institusi raja berperlembagaan secara keterlaluan di laman sosial.

2. Kerajaan tidak mahu lagi bertolenrasi dengan kedua2 individu tersebut.

3. Dan ini la kali pertama dalam rekod sejarah negara passport rakyat Malaysia ditarikbalik bagi warganya yang memohon perlindungan suaka di luar negara selepas berhadapan dengan konflik dengan undang2 negara.

4. Selepas passport milik Ali ditarikbalik, bukan saja jabatan imigresen malu bahkan menteri Zahid Hamidi turut terasa tempiasnya kerana pembatalan passport milik Ali memudahkannya mendapat kad perlindungan suaka di Sweden. 

5. Sehari selepas passport milik Ali ditarikbalik, rupa2nya kementerian berkaitan tidak mengetahui tentang undang2 berkaitan perlindungan suaka. Pembatalan passport sebenarnya memudahkan Ali mendapat perlindungan suaka, dan apa yang kerajaan Malaysia buat ialah memudahkan proses permohonan suaka Ali biarpun pada tanggapan mereka, mereka sebenarnya berniat mahu menyukarkan kehidupan Ali di luar negara, rupa2nya sebaliknya pula yang terjadi.

6. Itu tak masuk lagi kenyataan2 bangang yang dibuat oleh PDRM dan UTUSAN. PDRM cakap nak cari Alvin sampai ke lubang cacing, Utusan label Alvin ancaman besar.. padahal ancaman besar ialah penjenayah2 yang melakukan jenayah di negara neh. Bunuh. Bakar. Rompak. Sembelih. Curi. Samun. Dadah. Rogol. Ugut. Samseng. Rasuah. Seleweng. Seludup. Setakat cakap cong ceng kat facebook, berbogel lebih kurang, maki monarki sedas dua, maki BN sedas dua, pongpang2 di laman facebook, kena dakwa, then lari tiba2 dianggap sebagai penjenayah besar? Tak bangang ke namanya tue?

Bunuh orang pun tak.
Rogol jauh sekali.
Tembak sesiapa pun tak.
Samun pun tidak.
Rompak pun tidak.
Jadi taikun dadah pun bukan.

Alih2 nak cari sampai ke lubang cacing?
Dicop sebagai ancaman besar negara?

BANGANG NAK MAMPOS ke apa umat melayu UMNO kat negara neh woi?

KAH KAH KAH

6. Dan terkini, jabatan imigresen menggesa agar Alvin dan Ali memulangkan semula passport milik mereka.

Nampak tak?

Nampakk?

Kalau kerajaan berkuasa membatalkan passport (sah), maka apa perlu sibuk2 minta Alvin dan Ali pulangkan passport? Mestilah depa boleh check punya setiap kali Ali dan Alvin nak p mana2 negara sebab mereka akan gunakan passport tersebut. Kalau identiti mereka diragui ketika nak memasuki atau keluar melalui mana2 sempadan negara, sudah tentulah mereka akan ditahan disebabkan pembatalan tempoh sah passportnya tadi tue kan.

TAPI.

Yang lawaknya.

Kerajaan telah membayangkan sesuatu.

Kerajaan bayangkan bahawa seolah2 kerajaan tiada kuasa nak batalkan ke-valid-an passport yang dipegang oleh Ali dan Alvin sehinggala ia invalid automatic. Sebab tue la kerajaan gesa pulangkan passport tersebut agar Ali dan Alvin tak boleh amek kesempatan untuk menggunakannya buat masa sekarang.

Faham?

Itu yang aku rasa lawak.

Huha huha. Sembang kencang. Lebat. Bumi goyang langit pun runtuh. Cakap macam power sangat boleh batalkan passport orang. Tapi rupa2 apa pun takde. 

KAH KAH KAH 

Lawak gila la kerajaan kau neh. Lawak sungguh. Yang lebih lawak dari super lawak first tadinya tue. Beria2 plak keluarkan warning minta Alvin dan Ali pulangkan passport. Nak ku kata BODOH macam KASAR tapi memang BODOH nak MAMPOS pun.

Woi gila. Si Alvin dan Ali dah isytihar PERANG dengan KERAJAAN MALAYSIA PIMPINAN BARISAN NASIONAL tau.

Mereka isytihar PERANG dengan MONARKI, PENJILAT2 MONARKI, BN DAN PENJILAT2 BN.

Apa sebab dorang nak terhegeh2.. bang neh passport saya bang, amek la bang, amek bang.. saya pulangkan bang.. batalkan je la passport saya bang.. bakar boleh, cop pun boleh bang.. tak kisah bang.. saya oke jek bang..

KAH KAH KAH

KAH KAH KAH KAH

KAH KAH KAH KAH KAH

Nampak? 

Nampakk?

Aduhhh.. takde satu hari pun yang berlalu tanpa ku melihat kebodohan mereka..

KAH KAH KAH

Bai.

Gambar2 Rakyat Terpaksa Keluar Duit Sendiri Untuk Baiki Jalan Selepas Kerajaan Enggan Keluarkan Peruntukan.
Kejadian berlaku di Kedah.

Apa yang berlaku?

1. Lokasi jalan rosak di Lorong Seri, Tanjung Bendahara, Alor Setar, Kedah.

2. Penduduk di kawasan terbabit telah melakukan beberapa kali usaha dengan meminta bantuan peruntukan dari kerajaan negeri bagi membaiki jalan yang rosak di kawasan tersebut.

3. Namun gagal. Dan akhirnya kerajaan mengatakan bahawa mereka tiada peruntukan untuk membaiki jalan yang rosak tue.

4. So, apa yang penduduk buat ialah, kumpul duit, beli barang2 yang diperlukan untuk baiki jalan, dan sama2 gotong royong membaiki jalan tersebut.

Pelik kot.

Repair jalan takde duit. Repair benda lain ada duit plak ek?

Contoh ;


Dan pelik kot.

Roadtax mao.
Macam2 cukai mao.
GST mao.
Bayar itu bayar ini mao.
Lesen mao.
Insurans mao.

Tapi repair jalan tak mao?


Roadtax dibayar oleh setiap pemilik kenderaan tau. Sepatutnya jalan2 kampung yang rosak pun kerajaan kena tanggung tau. Disebabkan roadtax tadinya tue. Ingat orang2 bandar je bayar roadtax dan miliki kenderaan? Tak kan? So, kenapa buat diskriminasi lancau macam neh?

Satu lagi. Aku meluat juga. Sesetengah tue. UMNO la. Kalau ketua kampung tue UMNO. Depan rumah dia siap ber TAR dua tiga kali pun takpe. Walaupun jalan tak rosak. Sebab dia UMNO. Boleh suka2 songlap. Tapiiii.. kalau depan rumah orang tue orang pembangkang, g mampos la kau. Walaupun depan rumah orang tue jalan dia rosak.

Nampak tak?

Yang kecik kaki songlap.
Yang besar pun kaki songlap.
Aku harap UMNO mampos. Kalaupun aku mampos dulu sebelum UMNO mampos pun takpe. Yang penting aku nak UMNO mampos. Selagi UMNO tak mampos, bukan hanya negara neh bahkan dunia neh takan aman sebab UMNO antara penyumbang kerosakkan di alam dunia neh.

Eh, sentap la kau wahai orang2 UMNO.

KAH KAH KAH

Minyak Dunia Kini USD60 Setong - Rakyat Malaysia Tuntut Ahmad Maslan Tunaikan Janji.

Ini ialah JANJI yang dibuat oleh Ahmad Maslan kepada semua RAKYAT MALAYSIA di negara ini berhubung isu harga minyak.

Baca ;


Menurut Ahmad Maslan ;

1. Dia sendiri akan menuntut / mencadangkan kepada kerajaan agar turunkan  harga minyak jika harga minyak dunia terus menyusut.

2. Dia membuat kenyataan itu dengan memberikan penanda aras bahawa dia akan tunggu ketika harga minyak setong turun pada tahap 70 -75 per tong.

3. Sebagai seorang timbalan menteri kewangan II, Ahmad Maslan menyakinkan rakyat bahawa dia sendiri yang akan memberikan pandangan kepada jawatankuasa dasar fiskal supaya turunkan harga minyak.

Maka.

Rakyat Malaysia menuntut Ahmad Maslan untuk tunaikan janji2nya terhadap rakyat di negara neh.

PERTAMA. Rakyat Malaysia mahu tahu bila, di mana, apa dan bagaimana dia akan mencadangkan kepada jawatankuasa dasar fiskal supaya turunkan harga minyak.

Kedua. Harga minyak dunia sekarang berada di paras USD 60 per tong. Maka ini bermaksud anggaran harga jualannya di negara ini sepatutnya lebih murah lagi dari harga jualan sedia ada. Bukan saja subsidi dimahsuhkan secara automatik bahkan, harganya juga perlu lebih rendah memandangkan kos untuk memproses minyak semakin berkurangan.

Ketiga. Ahmad Maslan perlu memberikan bukti bahawa dia telah menyediakan satu plan kepada jawatankuasa dasar fiskal bagi mengurangkan harga minyak jualan di negara ini bagi membuktikan kepada rakyat dia telah menunaikan janji2nya.

Sekarang, Ahmad Maslan, bila lue nak tunaikan janji2 lue?

Gua tunggu neh.. tunggu.. tik tok tik tok tik tok tik tok tik tok tik tok tik tok tik tok... 
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...