Telegram PH http://t.me/beritapolitikmalaysia

Laporan yang tersiar tidak semestinya mewakili pandangan pihak pentadbir halaman.

Sabtu, 12 Oktober 2019

#Belanjawan2020 : Pengarah Bomba Ucap Terima Kasih Luluskan Elaun RM200 Sebulan Untuk Anggota.

BELANJAWAN2020 | Ketua Pengarah Jambatan Bomba Malaysia, Dato Mohammad Hamdan Bin Haji Wahid mengucapkan terima kasih kepada kerajaan Pakatan Harapan kerana meluluskan Elaun Perkhidmatan Bomba dalam pembentangan #Belanjawan2020 semalam oleh Menteri Kewangan, Lim Guan Eng.


Menurut Dato Hamdan, elaun itu telah dipohon pihaknya sejak 2015.

"Saya bagi Jabatan Bomba Dan Penyelamat seluruh negara mengucapkan terima kasih khususnya kepada DYMM Agung dan Perdana Menteri, Kementerian Kewangan dan Kementerian Perumahan, yang telah memberikan pertimbangan sewajarnya dengan meluluskan Elaun Perkhidmatan Bomba yang telah sejak tahun 2015," katanya dalam satu kenyataan.

Semalam, kerajaan mengumumkan seramai 14,400 anggota Jabatan Bomba dan Penyelamat Malaysia (JBPM) akan menerima Elaun Khas Skim Perkhidmatan Bomba RM200 sebulan, dengan membabitkan peruntukan berjumlah RM35 juta.

Elaun itu diharapkan akan dapat meringankan beban kos sara hidup anggota bomba.
Turut difahamkan, permohonan elaun itu mendapat perhatian Yang di-Pertuan Agong, Al-Sultan Abdullah Ri’ayatuddin Al-Mustafa Billah Shah. - 12 Oktober 2019.

Norhizam Terima DATUK, ADUN DAP Melaka Dipertikaikan Langgar Keputusan Parti.

POLITIK | ADUN Pengkalan Batu yang juga EXCO Pertanian, Pembangunan Usahawan dan Industri Asas Tani Negeri Melaka, merangkap Timbalan Pengerusi DAP Melaka, Norhizam Hassan Baktee, diumumkan menerima gelaran Datuk pada 11 Oktober lalu.


Pada awalnya ramai yang menyindir ADUN tersebut menerima gelaran DATUK kerana memperjuangkan masalah dan isu berkaitan babi  terutamanya yang tular baru-baru ini.

Bagaimanapun terdapat juga netizens yang membela Norhizam sebagai ADUN yang turun padang dan buat kerja meskipun sikapnya kurang profesional.
Namun, cakap-cakap sindiran dan ejekan kepada ADUN Pengkalan Batu itu kini bertukar menjadi serius apabila terdapat pihak yang mempersoalkan gelaran DATUK itu sebenarnya melanggar keputusan parti.

"TIMBALAN PENGERUSI DAP MELAKA BAKAL DIKENA TINDAKAN?

Pada 16 Oktober 2018, Setiausaha Organisasi DAP, Anthony Loke Siew Fook, mengumumkan keputusan Jawatankuasa Eksekutif Pusat (CEC) DAP bahawa wakil rakyat DAP tidak boleh lagi menerima gelaran Datuk semasa berkhidmat.

Pada 28 Oktober 2018, Setiausaha Agung DAP, Lim Guan Eng, melaungkan amaran terbuka bahawa mana-mana wakil rakyat DAP yang menentang keputusan parti dengan menerima gelaran Datuk semasa berkhidmat akan dikenakan tindakan disiplin.

Pada 11 Oktober 2019, ADUN Pengkalan Batu merangkap EXCO Pertanian, Pembangunan Usahawan dan Industri Asas Tani Negeri Melaka merangkap Timbalan Pengerusi DAP Melaka, Norhizam Hassan Baktee, diumumkan menerima gelaran Datuk.
Kita tunggu dan lihat sahaja apakah Lim Guan Eng dan Anthony Loke Siew Fook ada 'batu' untuk mengenakan tindakan disiplin ke atas ‘beliau’ atas penentangan ini," tulis Kamarul Yusoff, yang juga seorang pensyarah Sains Politik di UKM di Facebooknya sebentar tadi.

Berdasarkan semakan, DAP pernah menjelaskan terdapat peraturan dalam parti itu yang melarang wakil rakyat dan ahli majlis mereka dari menerima sebarang gelaran, anugerah dan darjah kebesaran semasa berkhidmat

Jika didapati mana-mana wakil rakyat dan ahli majlis yang melanggar peraturan itu, parti boleh mengenakan tindakan tatatertib terhadap individu tersebut, memetik laporan Free Malaysia Today.

Peraturan yang ditetapkan CEC itu juga sebenarnya telah diluluskan sejak lebih sedekad yang lalu kata Setiausaha Organisasi DAP Loke Siew Fook semasa menegur beberapa pimpinan DAP yang menerima gelaran pada tahun lepas.


“Oleh itu, CEC ingin menegur pemimpin DAP yang menafikan dan mendakwa tidak tahu tentang pendirian parti sejak sedekad lalu.

“Pemimpin yang cuba memberikan alasan untuk menerima anugerah tanpa memaklumkan atau menunggu arahan daripada kepimpinan parti akan dilihat sebagai tidak menghormati parti.

“Apa jua tawaran anugerah dan gelaran harus dirujuk kepada kepimpinan pusat DAP,” katanya dalam laporan itu. - 12 Oktober 2019.

Pensyarah UKM Kata #Belanjawan2020 Ialah Berita Buruk.

BELANJAWAN2020 | Pensyarah Program Sains Politik Universiti Kebangsaan Malaysia (UKM), Abdul Muein Abadi menyenaraikan 30 perkara yang dianggap berita buruk dalam Belanjawan 2020 yang dibentangkan Lim Guan Eng semalam.

Penulisan pensyarah UKM itu telah dikongsikan lebih dari 1,300 kali di Facebook setakat ini dan rata-rata pengomen khususnya orang melayu agak bersetuju dengan pandangan tersebut.

Bagaimanapun terdapat beberapa facebookers yang dilihat tidak bersetuju dengan hujah oleh pensyarah itu. 

Mereka beranggapan perbezaan peruntukan itu adalah kerana masalah ketirisan, pembaziran dan penyelewengan telah diatasi di peringkat pengurusan.

Peruntukan dapat dijimatkan dan perbelanjaan cekap dilakukan dapat direncanakan kerana tiada lagi pihak berani menyalahgunakan peruntukan yang bakal diterima dengan mencadangkan hal yang bukan-bukan dalam kertas cadangan pembangunan.

Namun kebanyakan netizens yang membaca komen sebegitu bertindak mengecam dan beranggapan kekurangan wang adalah faktor utama kenapa peruntukan dikecilkan.

Berikut dibawah adalah ulasan lengkap dari pensyarah UKM itu;

BAJET 2020 BERITA BURUK UNTUK PETANI, NELAYAN, BELIA DESA & HARTANAH

1. Peruntukan Industri Padi dan Beras dipotong daripada RM69.2 juta kepada RM66.1 juta.

2. Peruntukan Pertanian dipotong daripada RM194.1 juta kepada RM180 juta.

3. Peruntukan Perikanan dipotong daripada RM178.5 juta kepada RM177 juta.

4. Peruntukan Pembangunan Usahawan Desa dipotong daripada RM2 juta kepada RM1.6 juta.

5. Peruntukan Bekalan Makanan Negara dipotong daripada RM1.393 bilion kepada RM1.314 bilion.

6. Peruntukan Lembaga Getah Malaysia dipotong daripada RM10 juta kepada RM0.

7. Peruntukan Lembaga Kemajuan Ikan Malaysia (LKIM) dipotong daripada RM156 juta kepada RM143 juta.


8. Peruntukan Institut Penyelidikan dan Kemajuan Pertanian Malaysia (MARDI) dipotong daripada RM215 juta kepada RM212 juta.

9. Peruntukan Industri Agromakanan dan Keusahawanan Tani dipotong daripada RM262 juta kepada RM244 juta.

10. Peruntukan kepada Lembaga Pemasaran Pertanian dan Pertanian Persekutuan (FAMA) dipotong daripada RM182 juta kepada RM171 juta.

11. Peruntukan kepada Lembaga Perindustrian Nenas Malaysia (LPNM) dipotong daripada RM31.8 juta kepada RM31.4 juta.

12. Peruntukan Lembaga Koko Malaysia dipotong daripada RM32 juta kepada RM30 juta.

13. Peruntukan Lembaga Pertubuhan Peladang (LPP) dipotong daripada RM190 juta kepada RM164 juta.

14. Peruntukan kepada Latihan Kemahiran Pertanian dipotong daripada RM47.9 juta kepada RM41 juta.

15. Peruntukan Perindustrian Kayu Malaysia (MTIB) dipotong daripada RM5 juta kepada RM0.

16. Peruntukan Pembangunan Komoditi dipotong daripada RM80 juta kepada RM79 juta.

17. Peruntukan Kemajuan Masyarakat (KEMAS) dipotong daripada RM143 juta kepada RM138 juta.

18. Peruntukan Kemajuan Tanah dan Wilayah dipotong daripada RM9.8 juta kepada RM9.5 juta.

19. Peruntukan Institut Kemajuan Desa dipotong daripada RM13.9 juta kepada RM13.5 juta.

20. Peruntukan Pembangunan Belia dan Sukan dipotong daripada RM488 juta kepada RM362 juta.

21. Peruntukan Majlis Sukan Negara dipotong daripada RM88.6 juta kepada RM14 juta.

22. Peruntukan Institut Sukan Negara dipotong daripada RM15.8 juta kepada RM14 juta.

23. Peruntukan Pembangunan Kemahiran Belia dipotong daripada RM207 juta kepada RM198 juta.

24. Peruntukan Pengairan dan Saliran Pertanian dipotong daripada RM11.5 juta kepada RM11.4 juta.

25. Peruntukan Perkhidmatan Veterinar dipotong daripada RM150.6 juta kepada RM142 juta.

26. Peruntukan PRIMA (Perbadanan PRIMA Malaysia) dipotong daripada RM25 juta kepada RM20 juta.

27. Peruntukan Kesejahteraan Bandar dipotong daripada RM14.9 juta kepada RM11 juta.

28. Peruntukan Lembaga Kemajuan Pertanian Muda (MADA) dipotong daripada RM119 juta kepada RM111 juta.

29. Peruntukan Lembaga Kemajuan Pertanian Kemubu (KADA) dipotong daripada RM78 juta kepada RM75 juta.

30. Paling melampau ialah warga asing kini boleh beli hartanah di bawah harga RM600 ribu berbanding RM1 juta sebelum ini.

Rujuk:

Bajet Kementerian Pertanian: https://www.treasury.gov.my/pdf/perbelanjaan/2020/B.21_P.21.pdf

Bajet Kementerian Pembangunan Luar Bandar https://www.treasury.gov.my/pdf/perbelanjaan/2020/B.22_P.22.pdf

Bajet Kementerian Industri Utama https://www.treasury.gov.my/pdf/perbelanjaan/2020/B.20_P.20.pdf

Bajet Kementerian Belia dan Sukan https://www.treasury.gov.my/pdf/perbelanjaan/2020/B.45_P.45.pdf

Bajet Kementerian Perumahan dan Kerajaan Tempatan https://www.treasury.gov.my/pdf/perbelanjaan/2020/B.43_P.43.pdf - 12 Oktober 2019.

Jumaat, 11 Oktober 2019

MP PAS Senaraikan 20 Kenyataan Panas P.Ramasamy, Mahu Polis Tangkap.

Kenyataan Media DATO' DR. MOHD KHAIRUDDIN AMAN RAZALI AT-TAKIRI, Ahli Parlimen Kuala Nerus | TANGKAP DR. P RAMASAMY SEKALI!

Saya menyambut baik tindakan pihak polis menahan ADUN Seremban Jaya, YB P Gunasekaran dan ADUN Gadek yang juga Ahli EXCO Kerajaan Negeri Melaka, G Saminathan di bawah Akta Kesalahan Keselamatan (Langkah-langkah Khas) 2012 (SOSMA).


Begitupun, saya berpandangan bahawa yang lebih utama untuk ditahan ialah ADUN Perai iaitu Timbalan Ketua Menteri II Pulau Pinang, YB Dr. P Ramasamy kerana selain terlibat dengan aktiviti kumpulan pengganas LTTE, dia juga turut :

1. Mengapi-apikan kaum Tamil dengan menyebut kaum Tamil adalah kaum yang dipergunakan di Malaysia.

Kenyataan ini dibuat oleh Dr. P Ramasamy dalam laman web bernama Sangam pada tarikh yang tidak dinyatakan melalui ayat yang berbunyi “As an exploited group in Malaysia, the Tamils more than any other group, fully understand the plight of their brethren in Sri Lanka”. [ Rujuk : https://www.sangam.org/ANALYSIS/MalaysianTamils.htm ]

2. Mengapi-apikan kaum Tamil dengan menyebut kaum Tamil di Malaysia dinafikan peluang pekerjaan di kedua-dua sektor awam dan sektor swasta.

Kenyataan ini dibuat oleh Dr. P Ramasamy dalam laman web bernama Sangam pada tarikh yang tidak dinyatakan melalui ayat yang berbunyi “Not only have Tamils lost out economically to other ethnic groups, employment opportunities have been denied both in the public and private sector”. [ Rujuk https://www.sangam.org/ANALYSIS/MalaysianTamils.htm ]

3. Mengapi-apikan kaum Tamil dengan menyebut kaum Tamil di Malaysia sukar mendirikan tempat-tempat ibadat dan disekat dari mengadakan aktiviti-aktiviti kebudayaan.

Kenyataan ini dibuat oleh Dr. P Ramasamy dalam laman web bernama Sangam pada tarikh yang tidak dinyatakan melalui ayat yang berbunyi “Tamils are finding it difficult to erect places of worship and have curbs placed on their cultural activities”. [ Rujuk : https://www.sangam.org/ANALYSIS/MalaysianTamils.htm ]

4. Mengapi-apikan kaum Tamil dengan menyebut kaum Tamil di Malaysia dinafikan sekolah menengah Tamil secara tidak adil.

Kenyataan ini dibuat oleh Dr. P Ramasamy dalam portal berita bernama Malaysia Kini pada tarikh 23 Mac 2016 melalui ayat yang berbunyi “If you can have primary Tamil schools, it does not make sense why you can’t have secondary Tamil schools”. [ Rujuk : https://www.malaysiakini.com/news/334872 ]

5. Mengapi-apikan penganut agama Hindu dengan menyebut agama Hindu dibenci di Malaysia sedangkan agama Hindu adalah agama tertua di Malaysia dan nenek moyang kaum Melayu hari ini beragama Hindu sebelum kedatangan agama Islam.

Kenyataan ini dibuat oleh Dr. P Ramasamy dalam laman Facebook bernama Prof. Dr.Ramasamy pada tarikh 19 Januari 2015 melalui ayat yang berbunyi “Before the advent of Islam, the ancestors of the present-day Malays were Hindus! So why this hate and venom against Hinduism, a very ancient religion of this region!”. [ Rujuk : https://m.facebook.com/story.php?storyfbid=821992754505652&id=145582732146661 ]

6. Mengapi-apikan penganut agama Hindu dengan menyebut beratus-ratus dan beribu-ribu kuil Hindu telah dirobohkan di seluruh di Malaysia pada tahun-tahun 1980-an, 1990-an dan 2000-an sewaktu Tun Dr Mahathir Mohamad menjadi Perdana Menteri.

Kenyataan ini dibuat oleh Dr. P Ramasamy dalam laman Facebook bernama Prof. Dr.Ramasamy pada tarikh 19 Januari 2015 melalui ayat yang berbunyi “Hundreds and thousands of Hindu temples were destroyed throughout the country in the 1980s, 1990s and 2000s. All these destructions took place during the time of the prime ministership of Tun Dr Mahathir Mohamad.”. [ Rujuk : https://m.facebook.com/story.php?storyfbid=821992754505652&id=145582732146661 ]

7. Mengapi-apikan penganut agama Hindu dengan menyebut perobohan kuil yang mempunyai sejarah (Kuil Seafield) adalah sesuatu yang tidak boleh diterima oleh penganut agama Hindu di Malaysia.

Kenyataan ini dibuat oleh Dr. P Ramasamy dalam laman Facebook bernama Prof. Dr.Ramasamy pada tarikh 20 November 2018 melalui ayat yang berbunyi “Destruction of a temple with history is not something that can be tolerated by Hindus, a community keen to safeguard its places of worship and places of heritage.”. [ Rujuk : https://m.facebook.com/story.php?storyfbid=2006595272712055&id=145582732146661 ]

8. Mengapi-apikan penganut agama Hindu dengan menyebut polis tiada hak untuk menjaga kuil Hindu.

Kenyataan ini dibuat oleh Dr. P Ramasamy dalam portal berita bernama Malaysia Kini pada tarikh 19 Mei 2017 melalui ayat yang berbunyi “Can't the Hindus have a mass gathering at a Hindu temple for the purpose of prayers and religious solidarity. Why are the police jumping the gun? When did the Malaysian police assume the responsibility of the guardians of the temple?”. [ Rujuk : https://www.malaysiakini.com/news/382756 ]

9. Mengapi-apikan penganut agama Hindu dengan menyebut beberapa tahun dahulu tanah perkuburan milik Lembaga Wakaf Hindu hilang secara misteri kepada Majlis Agama Islam Pulau Pinang.

Kenyataan ini dibuat oleh Dr. P Ramasamy dalam laman Facebook bernama Prof. Dr.Ramasamy pada tarikh 3 April 2015 melalui ayat yang berbunyi “Many years ago, burial land belonging to HEB was mysteriously lost Majlis Agama Islam Pulau Pinang (MAIPP)”. [ Rujuk : https://m.facebook.com/story.php?storyfbid=857793590925568&id=145582732146661 ]

10. Mengapi-apikan kaum bukan Melayu dengan menyebut universiti-universiti dijaga dan dikekalkan sebagai milik tunggal kaum Melayu.

Kenyataan ini dibuat oleh Dr. P Ramasamy dalam laman Facebook bernama Prof. Dr.Ramasamy pada tarikh 30 April 2015 melalui ayat yang berbunyi “Maintaining and perpetuating universities as the sole preserve of Malays is one of the main reasons why Malaysian universities are in a terrible shape”. [ Rujuk : https://m.facebook.com/story.php?storyfbid=870944012943859&id=145582732146661 ]

11. Mengapi-apikan kaum bukan Melayu dengan menyebut kaum bukan Melayu akan terus didiskriminasi dalam perkhidmatan awam yang dimaksudkan untuk didominasi sepenuhnya oleh kaum Melayu.

Kenyataan ini dibuat oleh Dr. P Ramasamy dalam laman Facebook bernama Prof. Dr.Ramasamy pada tarikh 9 Mei 2015 melalui ayat yang berbunyi “The real reason for the lack of no-Bumi intake is the existence of racial preference for the civil service to be fully dominated by Malay-Muslims. Non-Malays will be continued to be discriminated”. [ Rujuk : https://m.facebook.com/story.php?storyfbid=874734425898151&id=145582732146661 ]

12. Mengapi-apikan kaum bukan Melayu dengan menyebut pengajaran khat di sekolah adalah cubaan ke arah memperkenalkan elemen-elemen agama dan budaya yang lebih ekstrim dalam kurikulum sekolah.

Kenyataan ini dibuat oleh Dr. P Ramasamy dalam laman Facebook bernama Prof. Dr.Ramasamy pada tarikh 5 Ogos 2019 melalui ayat yang berbunyi “There is feeling amongst non-Malays that such an imposition might be just to test waters before other more extreme cultural or religious elements are introduced in the school curriculum”. [ Rujuk : https://m.facebook.com/story.php?storyfbid=2399439873427591&id=145582732146661 ]

13. Mengapi-apikan penganut agama bukan Islam dengan menyebut agama-agama bukan Islam hanya mendapat status kelas ketiga di Malaysia.

Kenyataan ini dibuat oleh Dr. P Ramasamy dalam portal berita bernama Malaysia Kini pada tarikh 3 Mac 2015 melalui ayat yang berbunyi “The non-Muslim faiths enjoy only a second of third class status in the county”. [ Rujuk : https://www.malaysiakini.com/news/290781 ]

14. Mengapi-apikan penganut agama bukan Islam dengan menyebut ruang-ruang untuk penganut agama bukan Islam sedang semakin disekat.

Kenyataan ini dibuat oleh Dr. P Ramasamy dalam laman Facebook bernama Prof. Dr.Ramasamy pada tarikh 12 Disember 2014 melalui ayat yang berbunyi “Although freedom of religion is enshrined in Malaysian Constitution, spaces for non-Muslims are becoming increasingly restrictive over the years”. [ Rujuk : https://m.facebook.com/story.php?storyfbid=799477740090487&id=145582732146661 ]

15. Mengapi-apikan penganut agama bukan Islam dengan menyebut pentadbiran dan keputusan-keputusan mahkamah mendiskriminasi penganut agama bukan Islam.

Kenyataan ini dibuat oleh Dr. P Ramasamy dalam laman Facebook bernama Prof. Dr.Ramasamy pada tarikh 11 Januari 2016 melalui ayat yang berbunyi “Administrative and court judgments discriminate against those professing to faiths other than Islam”. [ Rujuk : https://m.facebook.com/story.php?storyfbid=989801244391468&id=145582732146661 ]

16. Mengapi-apikan penganut agama bukan Islam dengan menyebut penukaran agama secara senyap-senyap sedang berlaku di Malaysia hasil usaha jahat individu-individu, organisasi-organisasi dan kumpulan-kumpulan yang mahu menukar agama penganut agama bukan Islam kepada agama Islam.

Kenyataan ini dibuat oleh Dr. P Ramasamy dalam portal berita bernama Malaysia Kini pada tarikh 24 Februari 2016 melalui ayat yang berbunyi “Subtle "conversions" are taking place in Malaysia, due to the nefarious efforts of the individuals, organisations and groups that are bent on converting non-Muslims to Muslims, by hook or crook”. [ Rujuk : https://www.malaysiakini.com/news/331506 ]

17. Mengapi-apikan penganut agama bukan Islam dengan menyebut penyebaran agama Islam secara senyap-senyap sedang berlaku di sekolah-sekolah di Malaysia.

Kenyataan ini dibuat oleh Dr. P Ramasamy dalam portal berita bernama Malaysia Kini pada tarikh 9 Julai 2019 melalui laporan yang berbunyi “Penang Deputy Chief Minister II P Ramasamy today questioned if the Education Ministry is aware of the "subtle preaching" going on in schools”. [ Rujuk : https://www.malaysiakini.com/news/483076 ]

18. Mengapi-apikan kaum bukan Melayu dan penganut agama bukan Islam dengan menyebut sekolah-sekolah serta hampir semua institusi awam dan institusi separuh awam di Malaysia adalah tempat menyemai ketaksuban kaum dan agama.

Kenyataan ini dibuat oleh Dr. P Ramasamy dalam laman Facebook bernama Prof. Dr.Ramasamy pada tarikh 4 Mac 2016 melalui ayat yang berbunyi “Not just the schools, in fact almost all public and semi-public institutions have become breeding grounds of racism and religious bigotry”. [ Rujuk : https://m.facebook.com/story.php?storyfbid=1018208418217417&id=145582732146661 ]

19. Mengapi-apikan kaum bukan Melayu dan penganut agama bukan Islam supaya menentang Perdana Menteri dalam isu pengajaran khat di sekolah dan isu Dr Zakir Naik dengan menyebut Perdana Menteri mempunyai motif-motif terselindung dalam isu-isu ini.

Kenyataan ini dibuat oleh Dr. P Ramasamy dalam laman Facebook bernama Prof. Dr.Ramasamy pada tarikh 13 Ogos 2019 melalui ayat yang berbunyi “The intensity of opposition is not merely related to the Jawi or khat matter, the PH government’s u-turn on the Lynas project, the continuous unabated attacks on non-Muslims by the fugitive Islamic preacher Zakir Naik gives an impression that the Prime Minister might have some ulterior motives”. [ Rujuk : https://m.facebook.com/story.php?storyfbid=2413775201994058&id=145582732146661 ]

20. Mengapi-apikan pemimpin bukan Melayu dan pemimpin bukan Islam supaya menentang Perdana Menteri dalam isu pengajaran khat di sekolah dan isu Dr Zakir Naik dengan mencabar mereka menyanggah beliau dalam Kabinet.

Kenyataan ini dibuat oleh Dr. P Ramasamy dalam laman Facebook bernama Prof. Dr.Ramasamy pada tarikh 14 Ogos 2019 melalui ayat yang berbunyi “Has anyone said no to Mahathir in the Cabinet on the khat calligraphy, Lynas or even the divisive role of Zakir Naik in the country?”. [ Rujuk : https://m.facebook.com/story.php?storyfbid=2415346651836913&id=145582732146661 ]

Tulisan-tulisan Dr. P Ramasamy ini tersebar luas, boleh dibaca oleh seluruh rakyat Malaysia di seluruh dunia dan boleh mempengaruhi pembacanya dengan kedudukan beliau selaku Timbalan Ketua Menteri II Pulau Pinang merangkap Ahli Jawatankuasa Tertinggi Pusat DAP serta dengan kedudukan beliau selaku bekas seorang profesor.

Selain siasatan di bawah Akta Kesalahan Keselamatan (Langkah-langkah Khas) 2012 (SOSMA), Dr. P Ramasamy juga boleh disiasat di bawah Seksyen 505 (c) Kanun Keseksaan yang berbunyi, “Barang siapa membuat, menerbitkan atau mengedarkan apa-apa kenyataan, khabar angin atau berita dengan niat hendak Mengapi-apikan atau yang mungkin Mengapi-apikan mana-mana golongan atau kaum melakukan sesuatu kesalahan terhadap mana-mana golongan atau kaum lain, hendaklah dihukum dengan pemenjaraan yang boleh sampai dua tahun, atau denda, atau dengan kedua-duanya.”

Sekian.

"Islam Memimpin Perpaduan"

Kerana Difitnah Ulama PAS, ADUN DAP Hantar Saman.

Kenyataan Media YB Edry Faizal, ADUN Dusun Tua | Pada 28 Ogos 2019, Ahli Jawatankuasa Kerja PAS, Mokthar Senik telah memuatnaik suatu status Facebook di profil Facebook-nya, “Mokhtar Dup” yang memfitnah saya. 


Status Facebook tersebut antara lain mengandungi poster yang menggunakan foto saya tanpa kebenaran saya, dengan kata-kata kononnya saya mengatakan bahawa rusuhan kaum 13 Mei 1969 adalah kisah dongeng.

Saya telah mengarahkan peguam-peguam saya untuk mengeluarkan surat tuntutan kepada Mokhtar Senik, menuntut, antara lain, supaya beliau menarik balik status tersebut dan memohon maaf kepada saya.

Mokhtar Senik telah membalas surat tuntutan peguam saya dengan mengatakan bahawa itu hanya ‘bahasa kesat/caci maki’ sahaja, tanpa membuat apa-apa permohonan maaf.

Oleh itu saya telah arahkan peguam-peguam saya untuk memfailkan writ saman dan pernyataan tuntutan terhadap Mokhar Senik.

Peguam-peguam saya telah pada 09 Oktober 2019 memfailkan tuntutan saya di Mahkamah Tinggi Kuala Lumpur terhadap Mokhtar Senik atas kausa tindakan fitnah (defamation) dan kepalsuan niat jahat (malicious falsehood) berkenaan dengan status Facebook tersebut.

Di dalam pernyataan tuntutan saya, saya memohon relief antara lain, gantirugi am, gantirugi teruk dan gantirugi teladan, permintaan maaf dan injunksi untuk menghalang Mokhtar Senik daripada menerbitkan kata-kata yang memfitnah saya lagi.

Tujuan saya memfailkan tuntutan tersebut adalah untuk menegakkan hak saya dan membersihkan nama baik saya yang telah dijejaskan oleh Mokhtar Senik.

Saya ingin menambah bahawa saya rasa amat kecewa kerana sebagai seorang pemimpin sebuah parti yang mengakui paling Islam, Mokhtar Senik gagal melakukan tabayyun atau soal selidik yang diajarkan al-Quran. Atau hadis Nabi bahawa jika tiada perkara baik yang boleh diucapkan, lebih baik diam. Saya dulu sewaktu terima sebaran kononnya Mokhtar Senik menghantar gambar bogelnya kepada seorang gadis bernama Fikah, saya tidak menyebarkannya dan menolak penyebarannya kerana saya mahukan politik matang. Malangnya Mokhtar Senik tidak pula mengamalkan politik yang begitu.

Semoga tindakan ini menjadi pengajaran kepada kita semua supaya berhati-hati mengeluarkan sebarang kenyataaan yang tidak pasti. - 10 Oktober 2019.

Peguam PPBM Kecam Lim Guan Eng Keluar Kenyataan Bela Dua ADUN DAP Terkait LTTE.

HANIFF KHATRI | TANGGUNGJAWAB LIM GUAN ENG SEBAGAI PEMIMPIN PARTI KOMPONEN KERAJAAN & MENTERI KEWANGAN UNTUK TIDAK MEMBERI PERSEPSI PERLANGGARAN PRINSIP KEDAULATAN UNDANG-UNDANG !!


Wahai Rakyat Malaysia yang prihatin,

AsSalamualaikum dan Salaam Sejahtera :

1. Tunjang utama yang menjadi dasar kepimpinan Kerajaan Malaysia di bawah PAKATAN HARAPAN adalah pematuhan kepada prinsip KEDAULATAN UNDANG-UNDANG (adherance to the RULE OF LAW).

2. Kepimpinan tertinggi Kerajaan Malaysia, TUN DR MAHATHIR sebagai Perdana Menteri, tidak pernah jemu-jemu mengingatkan kepada kesemua pihak samada pemimpin Kerajaan mahupun rakyat biasa bahawa kejayaan mana-mana negara bertamaddun seperti MALAYSIA, mestilah bersandarkan kepada penegakan prinsip KEDAULATAN UNDANG-UNDANG (adherance to the RULE OF LAW), untuk menentukan negara tercinta ini tidak terjerumus semula ke tahap kerosakan pra PRU-14 terdahulu.

3. Hatta, ianya adalah menjadi tanggungjawab kesemua pemimpin parti komponen di dalam PAKATAN HARAPAN untuk sentiasa berwaspada agar mana-mana tindak-tanduk mahupun kata-kata setiap mereka tidak mendedahkan kepada tercetusnya PERSEPSI di kalangan Rakyat, seolah-olah KEDAULATAN UNDANG-UNDANG (RULE OF LAW) cuma dijadikan MANTRA KOSONG yang TIDAK IKHLAS, bak kata pepatah "HANGAT-HANGAT TAHI AYAM". PERSEPSI NEGATIF ini WAJIB menjadi tanggungjawab semua untuk DIJAUHI dan DIHINDARI !!

4. Saya telah awal malam tadi, memberikan komen saya tentang ketidakwajaran pengeluaran Kenyataan pra-matang oleh Timbalan Ketua Menteri II Pulau Pinang P RAMASAMY sepertimana dilaporkan oleh MALAYSIAKINI bertarikh 10.10.2019 bertajuk "Ramasamy tak gentar, bidas tindakan keras ke atas LTTE", melalui tulisan saya di Siri : 1821 yang baru lalu.

5. Namun malangnya Rakyat Malaysia dikejutkan lagi dengan satu lagi Laporan MALAYSIAKINI 10.10.2019 bertajuk "Polis jamin tiada lagi pemimpin DAP akan ditahan - Guan Eng" di mana Menteri Kewangan LIM GUAN ENG telah dipetik antara lain sebagai berkata :

"Setiausaha Agung DAP, Lim Guan Eng berkata pihak polis memaklumkan tiada lagi pemimpin DAP yang akan ditahan atas dakwaan penglibatan mereka dengan Hariamu Pembebasan Tamil Eelam (LTTE).",
"Saya juga dimaklumkan bahawa walaupun akan ada lebih ramai ditangkap kerana disyaki mempunyai kaitan dengan LTTE, tiada lagi pemimpin atau wakil rakyat dari DAP akan disasarkan," kata beliau dalam satu kenyataan hari ini.",

"Menyifatkan penahanan itu sebagai mengejutkan, Lim berkata parti itu memberitahu polis bahawa kedua-dua Adun berkenaan tidak bersalah.",

"Lim berkata polis mendakwa mereka mempunyai "bukti kukuh" dan telah "merujuk kepada pihak atasan" sebelum mengambil tindakan.", dan

"Polis berjanji siasatan segera untuk membolehkan kertas siasatan diserahkan kepada Jabatan Peguam Negara dan membolehkan kedua-dua pemimpin DAP itu dibebaskan awal."

6. Tidak dinafikan bahawa penahanan mana-mana ahli parti politik, apatah lagi pemimpinnya oleh pihak berkuasa akan serrta-merta memerlukan kenyataan sokongan dan kepercayaan parti terhadap ketidaklibatan individu-individu terbabit dalam kelakuan jenayah itu adalah dizahirkan, malah dengan menghulurkan bantuan guaman serta-merta yang perlu kepada individu berkenaan, selari dengan konsep tanggungjawab parti untuk memelihara kebajikan ahli mereka. Namun, ianya juga adalah amat penting agar kata-kata mahupun tindak-tanduk pemimpin parti politik itu tidak mencetuskan PERSEPSI NEGATIF seolah-olah adanya penyalahgunaan kuasa salah di tahap para pemimpin yang memegang jawatan dalam Kerajaan, apatah lagi sebagai MENTERI KEWANGAN seperti LIM GUAN ENG.

7. Berhubung dengan isu ini saya perlu merekodkan kerisauan saya tentang PERSEPSI NEGATIF yang mungkin tercetus di kalangan Rakyat tentang kononnya wujud campurtangan salah LIM GUAN ENG dalam urusan kerja siasatan jenayah POLIS, serta PERSEPSI NEGATIF lanjut tentang kononnya akan wujud layanan istimewa diberi kepada pemimpin parti politik DAP terbabit, disebabkan campurtangan salah itu !!
8. Bahagian petikan kenyataan LIM GUAN ENG, seperti yang dipetik dan dilaporkan oleh Laporan MALAYSIAKINI yang boleh menimbulkan PERSEPSI NEGATIF berkenaan adalah :

(a) "Saya juga dimaklumkan bahawa walaupun akan ada lebih ramai ditangkap kerana disyaki mempunyai kaitan dengan LTTE, tiada lagi pemimpin atau wakil rakyat dari DAP akan disasarkan,"

Persoalannya adalah :

Bagaimanakah pihak POLIS akan memberi maklumat bahawa " ... tiada lagi pemimpin atau wakil rakyat dari DAP akan disasarkan .. ", sedangkan SIASATAN alegasi jenayah"TERRORISME LTTE" ini masih BELUM TAMAT ??!!

(b) "Menyifatkan penahanan itu sebagai mengejutkan, Lim berkata parti itu memberitahu polis bahawa kedua-dua Adun berkenaan tidak bersalah."

Persoalannya adalah :

Bagaimanakah pihak parti DAP boleh memperolehi bukti untuk meyakinkan pihak POLIS bahawa " ... kedua-dua Adun berkenaan tidak bersalah ... ", berhubung alegasi jenayah"TERRORISME LTTE", sedangkan kuasa SIASATAN dan perolehan BUKTI lengkap adalah di bawah kuasa POLIS ??!!
(c) "Polis berjanji siasatan segera untuk membolehkan kertas siasatan diserahkan kepada Jabatan Peguam Negara dan membolehkan kedua-dua pemimpin DAP itu dibebaskan awal."

Persoalannya adalah :

Bagaimanakah LIM GUAN ENG boleh menyatakan walaupun betul bahawa POLIS boleh " ... berjanji siasatan segera untuk membolehkan kertas siasatan diserahkan kepada Jabatan Peguam Negara ... ", namun semestinya HASIL SIASATAN itu akan " ... membolehkan kedua-dua pemimpin DAP itu dibebaskan awal.", sedangkan BEBAS dari segi undang-undang bermaksud "TIDAK BERSALAH" ??!!

9. Saya sesungguhnya SARANkan dengan tegas, bahawa kesemua pemimpin politik dalam PAKATAN HARAPAN, walaupun difahami akan terkesan dengan alegasi penglibatan ahli-ahlinya dalam JENAYAH TERRORISME" yang serius ini, namun hendaklah sentiasa berusaha untuk menegakkan KEDAULATAN UNDANG-UNDANG (RULE OF LAW), dan menjauhi daripada mengambil tindak-tanduk atau mengeluarkan kata-kata yang boleh menjurus kepada tercetusnya PERSEPSI NEGATIF campurtangan salah pemimpin Kerajaan dalam meruntuhkan tunjang KEDAULATAN UNDANG-UNDANG (RULE OF LAW).

10. Sekiranya tidak, ianya adalah dikhuatiri bahawa segala usaha murni kesemua pihak yang brerjuang di bawah teraju TUN DR MAHATHIR dengan tungkus lumus dalam menjatuhkan Kerajaan Kleptokrasi terdahulu melalui kejayaan PRU-14, akan menjadi sia-sia, cuma disebabkan "KERANA NILA SETITIK, ROSAK SUSU SEBELANGGA" !!

BERANI KERANA BENAR !!!

DEMI AGAMA DAN NEGARA TERCINTA !!!

Khamis, 10 Oktober 2019

Isu Jual Aset Khazanah, Najib Sekolahkan Azmin.

NAJIB RAZAK | Menteri Kalis Kamera CCTV jawab "Najib jual 84 aset dalam tempoh 10 tahun. Oleh itu, apa salahnya Khazanah jual aset?".

Seolah-olah dia nak kata, "Najib pun pernah kahwin dua kali. Oleh itu apa salahnya jika saya ada kekasih di Sandakan?".


Itulah. Konteksnya sangat berbeza.

Masa saya pengerusi Khazanah, kita jual aset untuk menambah pelaburan baru supaya nilai aset Khazanah terus berkembang.

Oleh itu, nilai aset bersih (selepas tolak hutang) naik hampir 3 1/2 kali ganda dari RM33 bilion menjadi RM116 bilion dan Khazanah tidak pernah mengalami satu tahun di mana mereka umum kerugian.

Ini bersamaan dengan kadar pulangan 15% setiap tahun.

Tetapi masa PH pula, nilai aset bersih Khazanah jatuh RM25 bilion dari RM116 bilion menjadi RM91 bilion.

Dia tahu beza tak?

Dia kata saya jual 84 aset dalam tempoh 9 tahun 4 bulan dari 2009 hingga awal tahun 2018 tetapi dia tak berani beri nilai berapakahnya jumlah nilai aset-aset ini.

Oleh itu, saya petik dari jawapan A Kadir Jasin yang kata saya jual 80 aset dalam tempoh 9 tahun aset dengan nilai RM45.3 bilion - atau purata nilai jualan RM5 bilion setiap tahun.

Yang PH jual 12 aset dalam masa setahun dengan nilai RM25.6 bilion itu apa cerita?

Itupun belum masuk aset-aset yang dijual oleh anak syarikat Khazanah seperti UEM, Axiata dan sebagainya serta penjualan oleh GLC-GLC lain seperti Tabung Haji, FGV, PNB dan lain-lain.

Nak banding RM5 bilion setahun dengan RM25.6 bilion pada masa

Aset baru apa yang ditambah selain menjual?

Selepas itu, dia dengan amat bangga kata Khazanah rugi RM6.3 bilion itu adalah salah BN tetapi dia yakin Khazanah akan untung RM5 bilion.

Eh Menteri... Nilai aset Khazanah merosot RM25 bilion tahun lepas akibat pasaran saham Malaysia menjadi paling corot dalam dunia.

Ini tak menyumbang kepada kerugian Khazanah ke?

Lagipun, Khazanah sendiri pernah kata beberapa bahawa menjual aset baru-baru ini amat menguntungkan.

So, dia sangat berbangga kerana dia untung apabila jual aset yang dibina masa Najib ke?

Banyak cantik, dia kata. Rugi itu salah BN tapi untung itu kredit PH.

Lepas itu dia bagi lagi alasan baru bahawa jual aset adalah untuk membayar hutang Khazanah.

Kadar pulangan aset Khazanah adalah 15% setiap tahun.

Sebab apa kamu nak jual aset yang memberi pulangan 15% setiap tahun untuk bayar hutang pada kadar 4% setahun?

Dia faham ke?
Tetapi jawapan yang paling saya tak tahan ialah apabila dia mempertahankan keputusan kerajaan jual saham IHH Berhad kepada Jepun.

Dia kata masa itu harga pasaran saham IHH masa itu adalah RM5. Jepun tawar RM6.

Oleh itu, dia jual lah. Untung 20%!

Hello min.

Harga saham IHH Berhad pernah lebih dari RM6.70 sebelum PRU14.

Oleh kerana bursa saham menjadi pasaran saham paling corot dalam dunia, harga IHH Berhad turut turun juga.

Ianya memang amalan biasa apabila sesebuah syarikat nak beli block kepentingan saham yang besar dalam sesebuah syarikat, mereka akan membuat tawaran dengan harga lebih tinggi - ataupun takeover "premium".

Kerana pembeli Jepun itu tahu orang PH tak berapa bijak, mereka pun mengambil kesempatan pada masa pasaran saham menjadi paling corot dalam dunia untuk tawar premium cuma 20% sahaja pada harga saham RM6.

Dan PH pun setuju dan syarikat Jepun itu menjadi pemilik saham terbesar dalam IHH Berhad yang kita bina dari tidak wujud pada tahun 2010 menjadi rangkaian hospital swasta kedua terbesar dalam dunia.

Harga pasaran saham selepas Khazanah jual pun memulih sedikit dan pernah naik sehingga RM5.95 dan hari ini masih ada pada harga RM5.67 - iaitu lebih tinggi dari harga RM5 yang Menteri itu sebut hari ini.

Kenapa pulak PH borong aset-aset negara begitu banyak pada masa pasaran saham adalah paling corot dalam dunia serta dalam keadaan ekonomi yang semakin merosot?

Sumber : https://www.bharian.com.my/berita/nasional/2019/10/615996/84-aset-khazanah-dilupuskan-antara-2009-hingga-april-2018

Soalan Jawab Mengenai Laporan Kewangan LTAT 2018 Dan Kenapa Dividen 2% Sahaja..

POLITIK | Keputusan memberikan dividen hanya 2% sahaja dan terendah dalam sejarah membuatkan Pakatan Harapan ditempelak teruk oleh netizens. 

Tidak hanya itu, Rafizi juga disindir kerana suatu ketika dahulu pernah mempertikaikan pembayaran dividen 12% sedangkan 2% adalah lebih rendah dari apa yang pernah dibangkitkan oleh bekas Ahli Parlimen Pandan itu.

Disebabkan itu, LTAT akhirnya mengeluarkan beberapa siri soal jawab bagi menjawab kritikan umum mengenai prestasi kewangan LTAT.

Berikut dibawah adalah infografik untuk pemahaman dan semakan anda semua.

1. Maksud bayar dividen diluar kemampuan.


2. Maksud IMPAK keuntungan terkumpul.


 3. Mengapa DIVIDEN hanya 2% sahaja?


4. Kenapa perlu buat penyataan semula tahun kewangan 2016 dan 2017?


5. Bagaimana LTAT akan mengatasi perkara ini?


6. Apakah yang ditemui selepas audit?


7. Impak LTAT mengikuti peraturan MFRS.


8. Kenapa anak syarikat tak terima bayaran dividen? 

 
Setelah membaca dan memahami fakta ini, bolehlah anda membuat kesimpulan masing-masing samada mahu terus membantah ataupun menyokong keputusan LTAT, terserah. - 10 Oktober 2019.

Tak Pernah Jual Tanah Kerajaan, Ini Maksud Lim Guan Eng.

POLITIK | Selepas mengeluarkan kenyataan media mengenai bahawanya kerajaan tidak pernah menjual tanah semalam, Menteri Kewangan itu masih terus dipertikaikan dan dipersalahkan kerana didakwa melakukan pembohongan.


Ramai pihak yang mempertikaikan kenyataan Lim Guan Eng dengan mengaitkan ia dengan tindakan Khazanah Nasional yang menjual beberapa aset kerajaan sejak Pakatan Harapan mentadbir negara.Berikut adalah apa yang cuba disampaikan Lim Guan Eng;


1. Lim Guan Eng berkata Pakatan Harapan TIDAK PERNAH menjual tanah-tanah milik kerajaan meskipun terdapat beberapa dakwaan mengenainya yang tular di laman sosial.2. Sejak mengambilalih pentadbiran negara pada Mei 2018, tak pernah walau sekalipun kerajaan menjual tanah.


3. Lim Guan Eng menguatkan hujahnya dengan bukti bergambar. (lihat bawah).


4. Lim Guan Eng juga mendedahkan sejak tahun 2010 hingga ke tahun 2017, sebanyak RM4b nilai tanah kerajaan telah dijual oleh pentadbiran terdahulu. Ini adalah merujuk kepada Barisan Nasional.


5. Lim juga berkata, proses penjualan tanah milik kerajaan itu pula dilakukan secara rundingan terus dan bukannya melalui proses tender terbuka.


6. Lim juga menegaskan, urusan penyahlaburan dan pelupusan bukan teras dan bukan kritikal aset negara merupakan urusan JABATAN PERDANA MENTERI yang berperanan mengimbangi kembali portfolio kerajaan dan sektor awam.

7. Dalam ertikata lain, Lim memperjelaskan, keputusan kerajaan untuk menyahlaburan beberapa aset negara yang bukan kritikal, bukanlah keputusan yang ditentukan oleh agensi beliau - Menteri Kewangan, sebaliknya keputusan itu tertakluk di bawah Jabatan Perdana Menteri.

Untuk rekod, sejak kebelakangan ini, Khazanah Nasional dipertikaikan kerana melupuskan beberapa aset syarikat dan tindakan itu dikatakan berpunca dari DAP dan Lim Guan Eng dipersalahkan kerana menjaga Kementerian Kewangan. - 10 Oktober 2019.

Dua ADUN DAP Ditahan, Dikaitkan Dengan Pengganas LTTE.

FREE MALAYSIA TODAY | Polis hari ini menahan tiga lelaki termasuk dua ahli Dewan Undangan Negeri DAP dari Melaka dan Negeri Sembilan, dipercayai ada hubungan dengan kumpulan pengganas Sri Lanka.


Ketika dihubungi FMT, Timbalan Ketua Menteri II Pulau Pinang, P Ramasamy mengesahkan penahanan mereka.

G Saminathan, merupakan Exco Kerajaan Negeri Melaka yang bertanggungjawab kepada portfolio sumber manusia dan Adun kawasan Gadek, dan Adun Seremban Jaya, P Gunasekaren, ditahan Bukit Aman pagi ini, bersama seorang pemimpin NGO India dari Perak.

Sumber berkata, mereka sedang disiasat kerana dipercayai ada hubungan dengan Harimau Pembebasan Tamil Eelam (LTTE), kumpulan pemisah terlibat dalam perang saudara lebih tiga dekad di Sri Lanka.

“Kami diberitahu mereka ditahan berhubung sambutan majlis ‘hari pahlawan’ yang mereka hadiri tahun lepas,”
kata Ramasamy.

Difahamkan kedua-dua mereka ditahan di bawah Akta Kesalahan Keselamatan (Langkah-Langkah Khas) 2012.

Sementara itu Ketua Penolong Pengarah E8 Cawangan Khas Ayob Khan Mydin Pitchay berkata satu kenyataan akan dikeluarkan kemudian.

Dalam pada itu, penahanan Saminathan disahkan oleh Ketua Menteri Melaka, Adly Zahari pada sidang media selepas mesyuarat Exco Kerajaan Negeri di Seri Negeri, di Melaka.

“Ada maklumat seorang Exco ditahan pihak polis Bukit Aman. Secara dasar kerajaan negeri akan berurusan dengan pihak berkuasa bagi mendapatkan maklumat punca beliau ditahan.

“Saya yakin, Yang Berhormat (Exco berkenaan) akan memberikan kerjasama bagi membantu siasatan,”
kata beliau dipetik BH Online.

Bagaimanapun, Adly tidak dapat menjelaskan punca Exco berkenaan ditahan.

LTTE yang diketuai V. Prabhakaran mencetuskan pemberontakan pemisah untuk mewujudkan wilayah autonomi Tamil Eelam, utara Sri Lanka apabila golongan majoriti Sinhala menindas masyarakat Tamil iaitu kumpulan minoriti.

Kempen keganasan LTTE menerima sokongan moral dan pembiayaan daripada ramai pihak termasuk diaspora Tamil yang bersimpati dengan nasib masyarakat Tamil di negara itu. 

Pertubuhan itu, yang kini dilaporkan tidak aktif selepas Prabhakaram terbunuh dalam operasi ketenteraan kerajaan Sri Lanka, pernah disenaraikan sebagai kumpulan pengganas dan diharamkan di lebih 30 negara termasuk di Malaysia. - 10 Oktober 2019.

Mas Ermieyati Juga Terima Dana 1MDB, Kenapa Namanya Ghaib Dari Siasatan SPRM - Shahrir Samad.

POLITIK | Ketua UMNO Johor Bharu, Tan Sri Shahrir Samad mempersoalkan tindakan Ketua Pengarah SPRM yang melenyapkan nama Mas Ermieyati dari siasatan SPRM berhubung penerimaan dana 1MDB.


Menurutnya, namanya bersama Datuk Ahmad Maslan dan Mas Ermieyati jelas disebut dan dilaporkan Sarawak Report bagaimanapun SPRM mengugurkan nama Mas Ermieyati dari siasatan tersebut pada pengumuman yang dibuat 6 Oktober lepas.

Hal ini menimbulkan tanda tanya apakah ia ada kaitan dengan kemasukan Mas Ermieyati ke dalam PPBM memandangkan Bekas Ketua Puteri UMNO itu merupakan Ahli Parlimen UMNO yang pertama 
melompat ke dalam PPBM tulis bekas Ahli Parlimen Johor Bharu itu lagi.

"Saya naikkan laporan Sarawak Report 17 Ogos 2015 untuk tujuan mengingatkan pembaca bahawa dalam laporannya itu, saya telah dilaporkan menerima sebanyak RM1 juta dari DS Najib Abdul Razak selepas PRU13.

Bersama dengan saya, dua lagi pemimpin UMNO telah juga dilaporkan turut menerima sumbangan dari DS Najib. Mereka adalah Datuk Ahmad Maslan dan Mas Emieryati.

Apabila saya ditanya oleh media negara berikutan penulisan Sarawak Report itu, saya tidak menafikan bahawa saya telah menerima sumbangan sejumlah itu.

Saya turut menyatakan bahawa sumbangan itu adalah untuk program dan kegiatan politik saya selaku ahli parlimen Johor Bahru.

Saya telah memohon sumbangan itu dari DS Najib selaku Presiden UMNO Malaysia.

Selaku ahli parlimen UMNO, saya tidak mempunyai sumber kewangan lain kerana saya tidak terlibat dalam sebarang perniagaan. Oleh itu, kepada siapa lagi yang saya boleh meminta bantuan kewangan selain dari presiden parti saya. Inilah penjelasan saya secara konsisten.

Saya tidak boleh bercakap bagi pihak Datuk Ahmad Maslan atau Mas Ermieyati. Mereka tentunya ada penjelasan tersendiri.

Namun apa yang menimbulkan persoalan, apabila Lateefah Koya mengumumkan pada Isnin lepas mengenai 81 entiti dan individu yang telah ditawarkan untuk mengkompaun kes didakwa dibawah AMLA, hanya saya dan Datuk Ahmad Maslan yang termasuk dalam kumpulan 81 itu.

Secara ajaib, Mas Ermieyati telah tidak lagi disebut namanya. Pada Ogos 2015, nama kita bertiga disebut oleh Sarawak Report. Pada 6hb Oktober, Lateefah Koya gugurkan nama Mas Ermieyati. Tinggal sahajalah saya dan Ahmad Maslan.

Umum mengetahui Mas Ermieyati yang pertama melompat keluar dari UMNO masuk PPBM. Tapi mengapa pula Lateefah Koya gadaikan integritinya untuk kecualikan seorang yang juga dilaporkan oleh Sarawak Report telah menerima sumbangan politik dari DS Najib.

Sudahlah Mas Ermieyati tidak ada integriti politik kerana menjadi katak politik. Kini Lateefah juga sama-sama mengadaikan integritinya dengan bertindak secara selektif terhadap kami yang tetap berpendirian politik kami bersama UMNO.

Dalam Malaysia Baru -- Malaysia Bersih, yang berkuasa gunakan kuasa itu secara selektif terhadap mereka yang tetap dan teguh dalam prinsip politik.

Inilah harga maruah. Tetap terdedah kepada pendakwaan yang selektif oleh mereka yang tidak ada integriti.

#PolitikBermaruah,"
jelasnya dalam satu kenyataan.

Sebagai rekod, Mas Ermieyati pernah didedahkan menerima wang berjumlah RM50,000 yang dikatakan bersumber dari penyelewengan dana 1MDB. 

Mas kemudiannya membuat laporan polis terhadap Sarawak Report kerana mendakwa laporan tersebut menjejaskan intregriti Najib Razak dan bersifat fitnah. - 10 Oktober 2019.

Rabu, 9 Oktober 2019

Sedia Jual PLUS : Mahathir Mahu Hancurkan PH - KADER.

KELAB DISKUSI KADER RAKYAT | TUN MAHATHIR SENDIRI YANG AKAN MEMENANGKAN BN-UMNO-PAS.

Kenapa saya mengatakan begitu? Kerana segala tindakan Tun Mahathir, sendirinya yang menghancurkan PH sebelum dan semasa menjelang PRU15. Ia memang disengajakan Tun Mahathir. Agar PH kalah seteruknya pada PRU15.


Tun Mahathir hanya mahukan Najib Razak tidak menjadi PM.

Kerana Najib Razak yang meletakkan kekayaan negara dibahagikan melalui peranan-peranan GLC, perbelanjaan fiskal, pakej stimulus ekonomi mesra rakyat dan beribu-ribu lagi manfaat.

Ini yang Tun Mahathir marah. Dia mahukan anak beranak dan kroni-kroninya terus memboloti kekayaan negara. Baginya, trickle down economic adalah solusi kepada masalah ekonomi. Anak beranaknya dan kroni hidup mewah adalah tanda ekonomi baik. Rakyat hanya perlu mengutip sisa daripada limpahan trickle down.

Matlamat Tun Mahathir untuk mengnyahkan Najib Razak sudah berjaya. Jadi Tun Mahathir tidak lagi perlukan PH. Tun Mahathir akan busukkan nama PH seburuk-buruknya di mata rakyat. Tun Mahathir tidak akan membiarkan PH menang PRU15.

Dia kemudian samada meninggalkan PH menyertai BN-UMNO-PAS dan berlakon seperti hero, ataupun meninggal dunia.

Saya berbual dengan seorang rakan lama di dalam DAP. Katanya, DAP-LGE tidak sebodoh itu untuk menjual PLUS kepada pihak HK. Banyak lagi GLC yang boleh diswastakan dan banyak lagi pemilik yang boleh dianugerahkan untuk mengelak sentimen sesensitif begini. Ia tidak ubah peluru untuk menembak kaki sendiri.

Jadi saya berteka-teki, memang sebenarnya Mahathir melakukan perkara ekstrim sebegitu untuk menjatuhkan PH agar PH tidak akan menang lagi selama-lamanya?

Apa yang pasti, penjualan PLUS 100% kepada pihak di HK adalah perkara paling khianat kepada semua penduduk Malaysia. Tidak masuk akal sungguh angsa bertelur emas ini disembelih untuk dijualkan dagingnya. - 9 Oktober 2019.

Selasa, 8 Oktober 2019

Dividen LTAT : Jangan Hina Perajurit Kita.

Kenyataan media Timbalan Menteri Pertahanan, Senator Liew Chin Tong | Dividen LTAT : Jangan hina perajurit kita

Seorang penulis blog, Raggie Jessy Rithaudeen; telah membuat tuduhan jahat terhadap parti DAP dan Amanah, dalam tulisannya bertajuk ‘LTAT, Tabung Haji: Amanah bantu DAP rompak dana milik Melayu-Islam?’


Tuduhan jahat sedemikian tiada lain bertujuan untuk memainkan sentimen perkauman yang tidak ada kena mengena, dan langsung tidak berasas terhadap parti-parti kerajaan. Suatu laporan polis telah dibuat dan saya berharap supaya pihak berkuasa dapat mengambil tindakan yang sewajarnya terhadap penyebaran mesej kebencian yang cuba dilakukan oleh penulis ini.

Hakikat yang tidak dapat dielakkan adalah Kerajaan Persekutuan Pakatan Harapan kini mewarisi kepincangan yang ditinggalkan oleh pentadbiran Najib Razak yang korup, lemah dan bermasalah.

Beban yang ditinggalkan itu turut melibatkan Kementerian Pertahanan dan agensi-agensinya. Kini pihak Kementerian sedang dalam proses memulihkan masalah-masalah yang lahir daripada kerakusan politik pentadbiran lama.

Perlu ditegaskan bahawa ini bukanlah alasan, sebaliknya ia merupakan fakta dan kebenaran semata-mata yang menjadi sebab mengapa Lembaga Tabung Angkatan Tentera (LTAT) mengumumkan dividen 2% sahaja bagi tahun kewangan 2018.

LTAT telah pun mendedahkan siasatan dan dapatan audit oleh Ernst & Young pada 26 September lalu yang menyenaraikan tujuh kelemahan kewangan utama di era Najib termasuk keadaan di mana LTAT telah terlebih bayar dividen dalam keadaan pulangan aset yang jauh lebih rendah berbanding kadar dividen yang diumumkan.

Pihak Kementerian Pertahanan memandang serius dapatan audit terbabit dan telah memberi komitmen untuk memperbaiki LTAT.

Saya yakin Ketua Pegawai Eksekutif LTAT yang baharu, Puan Nik Amlizan Mohamed, mampu memulihkan LTAT dengan pendekatan pengurusan yang lebih telus, berintegriti dan bertanggungjawab demi kepentingan anggota tentera serta mengangkat kembali maruah kerajaan serta negara.

Cubaan pihak-pihak tertentu untuk memutarbelit, mempolitik dan mempermainkan angkatan tentera dalam isu dividen LTAT adalah satu penghinaan kepada anggota tentera pembela tanahair kita.

Reaksi bekas-bekas menteri pertahanan era Barisan Nasional dalam isu LTAT, termasuk Datuk Seri Najib Razak dan Datuk Seri Hishammuddin Hussein, menggambarkan seolah-olah bencana kewangan yang berlaku itu bukan salah mereka. Sikap mereka yang cuba lari daripada tanggungjawab kini dengan jelas boleh dilihat dan dihakimi oleh rakyat.

Saya minta pihak berkuasa agar memantau serta mengambil tindakan yang sewajarnya terhadap fitnah serta penyebaran mesej kebencian yang cuba memperlekeh serta menghina perajurit negara.

Ucapan Mahathir Di KMM Buktikan Maruah Melayu Dah Tergadai - Annuar Musa.

TAN SRI ANNUAR MUSA | PENGAKUAN TUN M

"Saya nak mengaku di sini Kerajaan walaupun dipimpin oleh orang Melayu tidak sekuat Kemelayuannya sekarang.

Kalau dahulu kita boleh harap kerana Kerajaan dipimpin oleh orang Melayu kerana orang Melayu memang kuat. Tidak kuat kerana nak taknak pun kita kena ambil kira perasaan orang lain.."


(Petikan amanat Tun Dr. Mahathir di Kongres Maruah Melayu).Alhamdulillah,atas keputusan MKT UMNO saya telah mengetuai rombongan 15 orang ahli MKT UMNO menghadhiri Kongres Maruah Melayu(KMM)anjuran Pusat Kecemerlangan Melayu UNIVERSITI MALAYA bersama UITM UPSI DAN UPM.

Turut bersama saya ialah DS TENGKU ADNAN Bendahari UMNO, YAB MB PERLIS, YAB MB PAHANG, PENGERUSI PENGERUSI PERHUBUNGAN PERLIS KEDAH DAN SELANGOR.

PAS di wakili Presiden nya sendiri serta YAB MB KELANTAN DAN YAB MB TERENGGANU.

Kehadhiran kira kira 6000 orang, kebanyakannya Pelajar IPTA, peserta AIM dan lain-lain.

Kehadhiran UMNO adalah atas dasar rasa tanggungjawab untuk mengikuti wacana berkaitan orang Melayu. Sebagai parti politik yang memikul mandat majoriti Melayu, MKT umno memutuskan untuk menghantar wakil bagi mengikuti perkembangan kongres itu.

Sebagai pemerhati, kita meneliti setiap resolusi kongres itu. Banyak juga yang baik NAMUN SAYANGNYA IA ADALAH RESOLUSI KONGRES ANJURAN UNIVERSITI, maka sejauh mana ia akan dilaksana tidak menjamin apa apa. Malah PM dalam ucapannya mengakui kerajaan pimpinannya sekarang TIDAK KUAT KEMELAYUANNYA DAN TERPAKSA MENJAGA HATI ORANG LAIN..

Jika sudah begitu pengakuannya, bererti MARUAH MELAYU telah tergadai akibat parti politik Melayu dalam kerajaan itu sendiri.

Tepatlah tindakan TAAWUN UMNO-PAS dan PIAGAM MUAFAKAT NASIONAL, yang merupakan satu komitmen jelas menyatukan ummah dan seterusnya menyusun roadmap baru bagi membela MARUAH BANGSA MELAYU.

Justeru kita akan meneruskan pemerkasaan Muafakat Nasional (MN) sebagai satu jalan tuntas.Melayu yg mengaku lemah dalam kerajaan PH boleh jua turut serta dalam MN, asalkan mereka tidak lagi menggadai kedudukan, maruah dan kuasa kepada pihak yang jelas diketahui tidak menyenangi kekuatan dan kedudukan orang Melayu.

Bak kata Tun M, Melayu sendiri yang tak mahu mengambil tanggongjawab terhadap sesuatu, maka sewajarnyalah orang lain menguasai mereka!

Rumusan bagi kita dari Kongres ini ialah ORANG MELAYU MENERUSI UMNO DAN PAS MEMULAKAN PENYATUAN DAN MENGGERAKKAN MUAFAKAT NASIONAL.

Kita mengajak seluruh umat melayu bersama dalam muafakat besar ini. Insyaalah DILEMA MELAYU kita lenyapkan dan kita tidak tergulung dalam kalangan MELAYU YANG MUDAH LUPA, insyaallah.

Isu Boikot #FoodPanda, Syed Saddiq Kata Utusan Menfitnah.

POLITIK | Menteri Belia Dan Sukan, Syed Saddiq Syed Abdul Rahman tampil menafikan laporan Utusan yang bertajuk : FOODPANDA : Syed Saddiq Tidak Bincang Dalam Kabinet Langsung - PM, hari ini.

Katanya laporan yang tersiar di Utusan itu adalah fitnah, dan selepas ditegur Utusan bertindak membetulkan laporan mereka dengan menukar tajuk.Tajuk itu kemudiannya ditukar kepada BoikotFoodpanda : Syed Saddiq Tidak Bincang Dalam Kabinet Langsung - PM.


"Jangan tertipu dengan fitnah!

Utusan pun dah betulkan tajuk berita apabila ditegur,.

Minggu lepas dah bincang dalam kabinet & kenyataan bersama dengan YB Kula pun dikeluarkan. Kerajaan berikan nasihat untuk kembali ke skim pembayaran lama & akan rangka pelan jangka masa panjang untuk jaga kebajikan pekerja “Gig economy”.

Ini berkenaan isu yang dibangkitkan semalam berkenaan #BoikotFoodPanda . Isu baru timbul semalam & saya kekal dengan pendirian peribadi saya.

Sebagai #Yangberkhidmat,saya dipilih oleh rakyat & boleh dihukum oleh rakyat.

Sebagai korporat, mereka dibangunkan oleh pekerja/pengguna, & boleh dijatuhkan oleh pekerja/pengguna.

Keangkuhan bukan jalan penyelesaian.

Saya hanya sokong korporat yang adil kepada pekerja & pengguna,"
katanya dalam satu kenyataan di Facebook sebentar tadi.


Menurut Syed Saddiq isu yang diulas oleh Perdana Menteri merujuk kepada isu boikot Food Panda yang baru ditimbulkan semalam dan bukannya isu berkaitan Food Panda.

Beberapa portal lain turut melaporkan kenyataan Perdana Menteri sebagaimana laporan Utusan tetapi dengan tajuk yang sedikit berbeza.

Malaysiakini : Pendapat Syed Saddiq Bukan Pendirian Kabinet.

"Itu pendapat dia (Syed Saddiq), dia tidak bincang dalam kabinet langsung.

"Itu bukan pendirian kerajaan, mungkin dia ada sebab kenapa dia buat kenyataan itu,"
katanya dalam sidang media di lobi Parlimen, hari ini.Laporan The Malaysian Insight  : FoodPanda's Affair Not Government Bussiness, Says Dr. Mahathir.

Untuk rekod, isu FoodPanda mula menjadi polemik apabila rider mempersoalkan sistem pembayaran baharu yang dilihat agak menindas rider sedia ada.

Sayantan, Pengarah Urusan kepada FoodPanda pula berkata mana-mana rider yang tidak bersetuju dengan sistem pembayaran baharu bolehlah berhenti kerja namun adalah lebih baik jika mereka dapat mencuba terlebih dahulu sistem baharu sebelum mengambil keputusan berhenti.

Kenyataan oleh Sayantan itu disifatkan sebagai angkuh oleh Syed Saddiq semalam. 

Menurut Sayatan, sistem baharu sebenarnya berupaya meningkatkan pendapatan rider sehingga 50% lebih tinggi berbanding dari apa yang dilaporkan.

“Saya rasa mereka patut mencuba dahulu sistem pembayaran baharu ini terlebih dahulu.

Sekiranya mereka mahu kekal, mereka boleh kekal.

Jika mereka tidak mahu, mungkin mereka boleh meneroka peluang pekerjaan yang lain.

Berbeza dengan apa yang dilaporkan, sistem pembayaran baharu sebenarnya memberi peluang kepada penghantar untuk mendapat pendapatan sehingga 50 peratus lebih banyak berbanding sistem sebelumnya.

“Manakala bagi penghantar yang berprestasi rendah, skim ini mungkin akan memberikan motivasi kepada mereka.

“Ini kerana di bawah skim baharu, kadar mengikut jam telah dihapuskan namun begitu pembayaran mengikut tempahan dinaikkan.

“Skim ini turut digunakan di negara-negara lain juga,”
katanya, memetik laporan Malaysia Gazette pada Isnin.

Jelas Sayantan lagi, sebelum ini seorang penghantar mendapat bayaran RM5 bagi setiap tempahan bagaimanapun mengikut skim baharu, bayaran dinaikkan kepada RM7.

Para penghantar juga akan diberi insentif sebanyak RM150 apabila berjaya menghabiskan waktu bekerja selama 40 jam seminggu di samping bayaran tambahan RM1 bagi setiap tempahan yang dihantar bagi tempoh 11 malam sehingga 9 pagi setiap hari.

Menurut Sayantan, Foodpanda Malaysia tidak berhasrat untuk menghentikan sistem pembayaran baharu tersebut kerana ianya baru sahaja dilaksanakan. - 8 Oktober 2019.

Ahad, 6 Oktober 2019

Penjelasan Kenapa TV3 Meminta Maaf Kepada Teo Nie Ching.

POLITIK | Nampaknya meskipun TV3 Buletin Utama telah meminta maaf secara terbuka kepada Timbalan Menteri Pendidikan, Teo Nie Ching terdapat cakap-cakap yang beranggapan TV3 terpaksa tunduk ke atas tekanan.
"Nie Ching yang cakap cina, kenapa TV3 pula yang salah" soal netizen.


Ada juga yang mahukan bukti. "Jika betul dia ada cakap Bahasa Melayu, kenapa tak bagi je bukti klip tu? Mana buktinya?," soal mereka lagi.Pertama. TV3 meminta maaf kerana menyedari mereka telah menyiarkan klip yang salah, boleh jadi kerana sentimen politik. Seperti yang kita semua ketahui, Nie Ching sering dikecam kerana mengutamakan Bahasa Mandarin berbanding bahasa kebangsaan. Hal tersebut telah membuka ruang persepsi negatif ke atas Timbalan Menteri Pendidikan itu. Benar, kesilapan dia yang mengutamakan Bahasa Mandarin perlu ditegur tetapi bukan bermakna TV3 boleh membuat fitnah.

Kedua. TV3 dengan segeranya membuat permohonan maaf kerana mengetahui dengan jelas kesilapan yang mereka lakukan. Bukan tunduk pada tekanan. Tetapi hakikatnya sememangnya saksi kejadian ada di lokasi. Saksi kejadian itu pula adalah rakan-rakan wartawan yang bekerja dari syarikat yang sama seperti mereka iaitu 8TV dan NTV7. Hal seperti ini sukar untuk ditutup kerana terdapat juga rakaman. Tambahan pula, jika TV3 disaman, mereka akan berisiko kehilangan wang. Sudah tentu mereka tidak akan membuat keputusan yang menyusahkan diri mereka sendiri. Ini bukan di zaman BN menjadi kerajaan. Mereka tak lagi mempunyai abang besar. 

Ketiga. 8TV dan NTV7 mempunyai sasaran pengguna cina. Mereka juga ada menyiarkan berita dalam Bahasa Mandarin. Oleh itu tidak pelik bagi segmen Bahasa Mandarin, mereka meminta Nie Ching untuk bercakap dalam Bahasa Mandarin bagi menyesuaikan dengan program.

Keempat. Nie Ching juga menegaskan dia telah bercakap dalam Bahasa Melayu terlebih dahulu untuk segmen Bahasa Melayu. Percakapan dalam Bahasa Mandarin dibuat kerana ada permintaan dari wartawan NTV7. Sudah tentu Nie Ching tidak akan memetik secara sebarangan kerana wartawan NTV7 juga adalah manusia yang hidup dan menggunakan sosial media. Hal seperti ini sukar untuk ditutup apatah lagi di zaman kebebasan media.

Lihat penjelasan Nie Ching dibawah ini;

"Apabila ditanya tentang kes seorang budak 11 tahun yang hampir dirogol di Kudat Sabah, jawapan saya dalam sidang media tersebut memang dalam Bahasa Melayu. Ini adalah untuk memastikan semua wartawan yang hadir memahami jawapan saya.

Walau bagaimanapun, rakaman video saya berbahasa Cina yang digunapakai dalam Buletin Utama semalam adalah jawapan saya setelah wartawan NTV7 meminta saya untuk mengulang jawapan bagi digunakan di dalam berita Bahasa Cina untuk NTV7 dan 8TV.

Saya ingin mengucapkan terima kasih kepada TV3 yang sudi menjelaskan perkara sebenar bagi mengelakkan salah faham ini berpanjangan. Namun, saya juga amat kesal dengan sesetengah pihak yang tidak bertanggungjawab kerana cuba mensensasikan perkara ini. Saya berharap agar perkara ini tidak akan berulang lagi,"
jelas Teo Nie Ching dalam satu kenyataan.

Kelima. Untuk pengetahuan anda, penjelasan Nie Ching ini hanya dikongsikan sebanyak 40 kali sahaja di Facebooknya. Tidak ramai yang mahu menyiarkan penjelasan Nie Ching. Justeru itu, meskipun TV3 telah membuat permohonan maaf secara terbuka dan mengakui kesilapan mereka, cakap-cakap negatif yang menuduh dan menyalahkan Nie Ching dalam kejadian itu masih lagi berlaku sehingga ke hari ini.

Pada 4 Oktober 2019, Pengerusi Media Prima Berhad, Datuk Syed Hussian Syed Junid telah bertemu dengan Timbalan Menteri Pendidikan, Teo Nie Ching di Putrajaya.

Ini membawa erti, Media Prima komited mahu mempunyai hubungan yang baik dengan Nie Ching meskipun pada 3 Oktober mereka telah melakukan sedikit kecuaian sehingga Nie Ching disalahanggap. 

Sesetengah pihak beranggapan klip itu bertujuan untuk menyindir Nie Ching. Bukanlah ada niat mahu menfitnahnya.

Tetapi malangnya isu ini telah hilang kawalan apabila lebih ramai yang beranggapan Nie Ching dengan sengaja hanya bercakap Bahasa Mandarin sahaja sampaikan wartawan Buletin Utama pun terpaksa siarkan kenyataan dalam Bahasa Mandarin kerana tiada kenyataan Bahasa Melayu. 

Hal inilah bahaya kerana telah menimbulkan polemik perkauman. Orang melayu akan berasa marah dan sakit hati. Seterusnya mereka akan didorong untuk menjadi benci pada orang cina. Dan apabila kedua-dua bangsa ini bergaduh, sudah tentu akan ada pihak yang untung secara politik.

Dalam menegur kelemahan Nie Ching, yang kita lihat lebih mengutamakan pembangunan sekolah aliran kecinaan dan Bahasa Mandarin, hendaklah jangan sesekali menggunakan hujah fitnah. Kerana itu akan merosakkan roh perjuangan. 

Jika kita mahukan sekolah Satu Malaysia - Satu Aliran - Satu Sistem dengan Satu Bahasa, kita juga kena pastikan perjuangan kita adalah Satu Fakta. Elakkan menfitnah. - 6 Oktober 2019.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...