Telegram PH http://t.me/beritapolitikmalaysia

Laporan yang tersiar tidak semestinya mewakili pandangan pihak pentadbir halaman.

Jumaat, 16 Disember 2011

Kartun kedai ikan 1malaysia - bukti pr dengki dengan bn.


kah kah kah

Lawak gile larh pelukis kartun neh. Ada jek isu nak attack pr. Pasal kedai ikan 1malaysia yang kononnya 40% lebih murah dari harga pasaran pun nak bangga. Setakat ikan yang dah lama toksah hadap nak bangga sangat. Setakat kroni noh omar yang handdle pun toksah hadap bangga sangat. <-- orang yang bagitau. Kalau salah betul kan yer.

Bukan ko yang dapat projek neh sampai beria2 nak bekap bagai. Buang masa seme tue. Yang tak boleh blah tue siap nafi lagi isu product KR1M memang beracun bagai? Neh gua kasi lue bukti.


Yang dedahkan neh ialah website rasmi kerajaan. Bukan blog gua. Bukan blog pembangkang. Bukan pula website pembangkang. Tapi website kerajaan larh mangkok. Dasar kartun. Seme benda taknak mengaku salah. Walhal bukti dah trang.. tranggg.. lagi.

Bila larh pr nak alih putrajaya neh. Tak sabar rasanya nak bebaskan media malaysia dari kecaman kuasa politik. Habis seme benda depa putarbelit. Rakyat yang tatau apa2 habis jadi mangsa media fitnah acuan bn. Kadangkala simpati juga tengok penyokong bn yang bodoh nak mampos. Asyik ditipu je. Tapi nak buat macam mana. Dalam dunia neh adatlah ada orang bodoh dan ada orang cerdik. Seme tue bersebab. Bukan sia2.

kah kah kah

Ameno : Jual ikan lama pun nak bangga..

Wajah blogger umno RBF yang disaman.


Inilah wajah sebenar blogger umno yang berblog melalui rbf online. Posting dia 99.9% adalah berasaskan fitnah dan penipuan. Kalau baca blog dia memang tiada apa yang dapat melainkan auta semata2. Menulis berasaskan pembohongan, tiada fakta, menuduh membabi buta, tidak menjaga kredibliti sebagai penulis antara jati diri kebanyakkan bloggers umno. Dalam erti kata lain, senang cakap dorang menulis fitnah.

Sebenarnya blog neh macam luahan perasaan. Apa yang kita rasa kita tulis melalui blog neh. Dorang pun boleh luahkan juga perasaan dorang di blog. Tak salah pun. Kalau dorang benci sesangat dengan pr pun no problem. Momantai. Lantaklah bahasa politik masing2. Lue punya suka wa punya suka nak kesah apa?

Tapi jadi isu bila cara dorang menulis tue bukan meluahkan perasaan tapi menyebarkan fitnah. Benda tiada, di ada2kan. Bukti direka2 untuk jatuhkan pr. Walaupun dihamburkan fakta depa tetap sebar auta. Itu yang orang jadi meluat dan menyampah. Bukan nak menerima hakikat kebenaran sebaliknya dorang tetap sebar kepalsuan. 

Benda neh rata2 bloggers politik memang suka buat tak kira parti, aku akui tetapi bloggers politik pr tidak sedegil dan seteruk bloggers umno. At least bila satu2 isu tue disalah tafsir, we willing to take the responsibility and minta maaf. Inilah bezanya bloggers pr dengan bn. At least kami jaga kredibliti sebagai penulis blog. Tidak lagi menyebarkan benda yang salah.

Kalau seseorang penulis itu tiada kredibliti hari2 masuk tv3 pun tak guna. Sebab apa yang dia tulis orang dah aim sampah so sapa nak percaya melainkan geng2 fitnah dia je yang percaya dan sebarkan.

Kepada rbf online kaki auta +  fitnah, ingatlah dunia neh sementara jek. Kita hidup selama2nya. Lepas dunia alam kubur dan akhirat menyusul. Masa tue orang2 yang bayar ko untuk sebar fitnah pun lari diri dari ko. Sorang2 je lah defend diri sendiri. Penyokong kemana, ko kemana. Tinggallah ko sorang2 mengadap dan menjawab depan Allah swt. Berani ko jawab dengan fitnah? Heh. 

Ameno : fitnah memang trademark umno.

Panas : Penyokong Shahrizat serang UMNO Cheras isu NFC!!

Peh..

Mula2 perhatikan dulu gambar2 di bawah neh beb ;








Okey, dah tengok?

Gambar neh dapat dari rakan fb. Dia bagi link kat aku pasal story neh. Sumber asal ataupun orang yang upload gambar neh di fb boleh rujuk sini. Thanks kepada dia apa2 hal sebab share benda neh.

Gambar di atas neh mengisahkan penyokong2 shahrizat yang menyerang umno cheras sebab menyarankan shahrizat letak jawatan atas isu nfc. Kiranya depa neh pembela si shahrizat. Hak eley... ada ka sang penyonglap macam tue pun ada yang sokong. Bengap ka apa dorang neh hah? Nak tanya sat.

Wehh,

Bodohhh.. berapa lue dapat backup shahrizat hah? Ada rm250j? Kalau setakat ratus or ribu g mamposlah weh.. buang masa seme neh faham tak buang masa? Bukan orang suka2 nak desak si kak jat tue berambos, tapi dah memang dia buat pailang baik punya sebab tue orang menyampah. Apa ke bahlolnya sangat orang yang sokong shahrizat neh? Bengap nak mampos. Amekaww..

Kah kah kah

Tapi kan geng, ada rakan2 dan sedara mara aku jadi ahli umno cheras tue beb.. dorang pun takde lak nak share benda2 neh dengan aku. Cuak gamaknya nak dedahkan pekung sendiri. Neh kalo depa baca benda neh sure sakit ahti kat aku neh. Sebab dedahkan masalah dalaman mereka. Lepak lah beb. Time kawan kita kawan, time sedara kita sedara, time kahwin kita gotong royong, time politik ko umno aku pas, kutuk mesti kutuk, habis citer..

kah kah kah

Ameno : Samseng.. samseng .. samseng.. samseng..

Khamis, 15 Disember 2011

Pergi jahanam dengan islam, babai.


Pergi jahanam dengan islam !!!

Hidup melayu.

Logo pas berbabi. Ada gambar tuk guru.

Peh. 

Neh provokasi apa neh? Pergi jahanam dengan pas aku selalu dengar. Benda yang sama gak selalu dengar dan sebut [aku sendiri] pergi jahanam dengan umno. Tapi neh pergi jahanam dengan islam. Sapa pula yang buat poster provoke macam neh? 

Aku lihat benda neh kesemua pihak ada kepentingan dan kelebihan masing2. Baik datang dari bn or pr, masing2 dapat benefit dengan poster sedemikian. Sebab apa? Sebab masing2 akan dapat rasa simpati dari penyokong masing2 bahawa masing2 difitnah. Aku dapat tahu poster neh dari peguam ummi hafilda.

Aku tak faham pemahaman korang macam mana tapi kalau diperhatikan betul2 words pergi jahanam dengan islam tue ada dwi maksud. Bagi aku statement pergi jahanam dengan islam tue diletak untuk perli pas, konon nya pas tunduk pada dap. Dalam waktu yang sama, boleh jadi words pergi jahanam dengan islam betul2 maksudkan apa yang dituliskan. Entahlah. Susah nak cakap.

Tapi lebih bagus kalau polis siasat banner neh. Siyes nak sangat tengok tukang provokasi mana yang bingai buat banner bengap neh. Bagi aku neh seme benda yang buang duit. Dari buat banner, edarkan risalah berfakta lagi bagus.  Kata nak kempen cara sihat. Tapi biasalah, kalau pr edar risalah tiba2 ia jadi risalah fitnah padahal kita edar pasal fakta jek. Susah betul lah nak berkempen di malaysia neh. Apa pun tak boleh. Umno jek boleh. Membosankan.

Ameno : provokasi terlampau.

Tong sampah ada kod neh berharga rm120.00 se?

Aku confuse baca berita pasal tong sampah neh. Tong sampah neh ialah tong sampah yang ada code. Tujuan kewujudan tong sampah neh ialah sangat bagus. Baca bawah neh sat ;

Kesemua tong yang akan diagihkan secara percuma kepada setiap rumah dan premis di negeri ini termasuk Negeri Sembilan dan Johor akan mempunyai nombor kod sendiri.
Pengurus Besar Kumpulan Southern Waste Management (SWM) Environment Sdn. Bhd., Adnan Ibrahim berkata, nombor kod berdasarkan kawasan itu dicetak di permukaan sisi setiap tong bertujuan memudahkan pengendalian sisa pepejal itu.
“Melalui kod ini butiran pemilik akan direkodkan dalam sistem pangkalan data SWM. Kod ini bertujuan mengelakkan berlaku perpindahan atau pertukaran tong serta memudahkan pemiliknya mengesan tong tersebut jika hilang,” katanya pada satu sidang media di sini hari ini.
Mengulas lanjut, Adnan berkata, sebanyak sejuta tong bernilai RM120 juta akan diagih-agihkan secara percuma di setiap premis di ketiga-tiga negeri tersebut secara berperingkat-peringkat dalam tempoh tiga tahun.

Sejuta tong = kalau kos sejuta = rm1.00 satu tong. Kalau 10juta makna nya 10.00 satu tong. Kalau rm120j maknanya rm120 satu tong.

Mahal ka? Sejujurnya aku tatau nak nilai harga tong neh macam mana sebab belum tengok benda neh depan mata lagi. Tong neh diperbuat pada apa, size dan etc. Yang aku tahu setakat neh dua perkara jek. Iaitu tong neh ada roda dan ia dalam size yang mudah dialih / di angkat sebab penduduk kena mohon dan amek sendiri tong neh kalau nak guna. Tapi kalau setakat tong plastik macam gambar di atas neh memang larh celaka jawabnya sebab mahal nak mampos.

Setakat bubuh code then markup rega kaw2 punya mahal memanglah kena maki. Walaupun benda neh percuma tapi ia guna duit pembayar cukai. Ini projek under kerajaan, so aku bukan nak kutuk bagai. Aku puji usaha kerajaan negeri jaga kebersihan dan uruskan sistem pepejal secara sistematik. Tapi jangan buat kerja bodoh dengan markup harga tong neh kaw2. Mana ada syarikat yang bagi buta2 rm120j pada rakyat. Walaupun tidak dinyatakan guna duit sapa tapi sendiri mao fikirlah neh mesti duit cukai punya.

Sesiapa yang dah mohon dan guna tong sampah neh mohon share gambar dia kat aku. Aku nak tengok apa specialnya tong sampah rega rm120.00 neh beb.

Berita penuh sini.

Ameno : Tong sampah pun dah mahal yer

Pesta Joget 1Malaysia Melaka.

Wahhh..

Rupanya sekarang dah ada pesta joget 1malaysia yer? Best lah geng. Boleh larh berjoget sakan. Joget bukan joget biasa plak tue. Neh joget 1malaysia taw. Gempak siot.. 

kah kah kah

Joget 1malaysia neh akan diadakan di melaka anjuran kementerian pelancongan. Biasanya untuk mencari minat para pelancong agar berkunjung ataupun yang sedang berkunjung ke melaka. Idea neh langsung tak fresh. Idea2 macam neh dah lapok. Apa lah boleh diharapkan dari menteri lapok dan zeason? 

Sudah tentulah ide2 yang lapok dan zeason juga. Dulu pun ada joget juga. Cuma nama joget itu aje yang bertukar. Dulu joget nama lain sekarang nama joget ialah joget 1malaysia pula.

kah kah kah
 
Kementerian Penerangan Komunikasi dan Kebudayaan akan menganjurkan Pesta Joget 1Malaysia Melaka (PJ1M) pada 16 Disember ini.
Jabatan Kebudayaan Dan Kesenian Negara (JKKN) melalui satu kenyataan media memberitahu, pesta itu akan diadakan di  Dataran Dewan Tun Ali, Bukit Katil, Melaka.
“Acara melibatkan persembahan joget daripada 500 orang artis budaya, badan bukan kerajaan, kumpulan Tunas Budaya JKKN dan pelbagai persatuan pelbagai kaum.
“Orang ramai dijemput hadir pada pesta ini dan kemasukan adalah percuma,” kata kenyataan itu hari ini.

Bacaan penuh disini.

Ameno : Seme pun 1malaysia..

Rabu, 14 Disember 2011

NFC nak saman, saman je lah.

Loser...

Main tarik pula si salleh neh.

Nak saman, lue saman, lue saman. Taknak saman lue dediam dah larh. Aku rasa ramai pemimpin pr dah bersedia untuk disaman oleh salleh dalam isu nfc neh. Hujah2 yang dipakai oleh salleh bersandarkan penafian tanpa dokumen dan fakta je. Contohnya begini ;


Rakyat : Jabatan audit mendedahkan nfc tidak mencapai target. <== dengan bukti + fakta.

Salleh : Jabatan audit tersilap lapor. <== bukti mana? Dokumen mana? Takdak. Tapi dia soh kita percaya dia?

Rakyat : PAC mendedahkan berlakunya penyelewengan, salah urus dana dan lari target oleh nfc <== bukti video kenyataan oleh azmi khalid.

Salleh : Hentikan fitnah atau saya saman.<== waklue. Yang cakap tue PAC. Kami cuma angkat dan sebarkan ajek. Lue ingat PAC = PKR kah? PAC = gov whorr. fitnah apa menda nya?

Then last2 guna polis bersihkan nama dia. Ingat rakyat percaya ka? Apa2 benda penyelewengan kalau guna polis aku satusen pun tak percaya. Tapi kalau ko bagi aku macam aku ikut dan perhatikan siasatan polis neh, baru aku boleh buat pilihan. Toksah hadap lah rakyat malaysia neh bengap macam lembu beb. 

Satu persatu isu salleh neh kantoi tapi dia still tegakkan benang yang basah. Aku no hal kalau dia neh betul2 pandai berbisnes bagai. Tapi jadi hal bila dia sesedap dapat pinjaman dan gunakan pinjaman tersebut utk bina kekayaan sendiri. Walhal pinjaman tue sepatutnya untuk NFC. Dia boleh pakai untuk kepentingan peribadi plak.

Senang cakap, salleh ko saman je larh. Banyak lagi bukti2 yang akan didedahkan di mahkamah. Di ulangi, banyak lagi bukti2 yang akan didedahkan di mahkamah. Tinggal lagi ko kena saman jek. Ko cepat saman sekarang. Kalau ko rasa ko betul dan benar ko saman. Aku cabar ko untuk saman. Mari kita lihat siapa yang kena dalam isu neh.

Pengurusan Pusat Fidlot Kebangsaan (NFC) masih mempertimbangkan mahu mengambil tindakan termasuk menyaman pihak-pihak yang membuat tohmahan syarikat itu menyalahgunakan dana awam projek ternakan lembu, kata pengerusinya Datuk Seri Dr Mohamad Salleh Ismail.


Menurut Mohamad Salleh, pihaknya sedang mengkaji tohmahan-tohmahan yang dibuat termasuk oleh Pengarah Strategi PKR Rafizi Ramli.

“Saya sedang mengkaji tuduhan Rafizi untuk tindakan selanjutnya,” kata beliau dipetik Berita Harian.


Mengenai tindakan yang akan diambil, suami kepada Ketua Wanita Umno dan Menteri Pembangunan Wanita, Keluarga dan Masyarakat Datuk Shahrizat Abd Jalil itu berkata, “saya akan mengkaji tuduhan ini dan akan mengambil tindakan memadai.” -MI-

Ameno : Takut saham jatuh larh tue..

Isu BR1M : Penjelasan Borang dan Email yang palsu.

Wahh..

Rupanya ada banyak borang bantuan palsu diedarkan. Sebelum neh kecoh dengan isu jual borang. La neh edar borang palsu plak. Hairan betul. Lihat bawah neh ;



TV3 tadi kata ia palsu. Yang neh aku sangka baik je dengan tv3. Tapi aku tetap nak timbulkan beberapa persoalan. Aku heran apa susah payah nak edar dan cetak borang2 palsu neh? Tambahan pula ia diedarkan dengan percuma. Kalau dapat bayaran nampaklah juga motifnya. 

Tapi yang neh diedarkan secara percuma. Percuma. Di ulangi percuma. Kos print, kos photostat dan etc tak payah kira ka? Takan buta2 buat provokasi? Bukan senang nak perolehi borang neh. Orang biasa macam aku tak boleh juga nak pandai2 cipta borang neh dan sebarkan. Sebab tue aku pelik sket. Ka ada orang2 kerajaan yang cuba main tipu? Yang neh bukan tuduh tanya je sambil2 buat penaakulan.

Selain dari isu borang neh, isu email di bawah neh pun palsu. TV3 tak lapor pun pasal neh. Even sebelum orang2 umno cakap ia palsu pun aku dah predict benda neh palsu beb. 




Penjelasan LHDN berhubung isu neh ialah ;

Assalamualaikum, salam sejahtera dan salam 1Malaysia,

Tuan,
Terima kasih atas maklumat yang dikongsikan.
Pihak kami akan sentiasa berwaspada dan menyemak semua borang yang dikemukakan oleh pemohon yang layak.

Kami juga mohon kerjasama pihak tuan untuk turut sama menghebahkan kepada pemohon yang layak di kawasan tuan untuk mendapatkan borang yang benar.
Kerjasama pihak tuan amat kami hargai.

Sekian. Terima kasih.

Rusidah Abdul Rahim
Pegawai Perhubungan Awam
Lembaga Hasil Dalam Negeri Cawangan Klang
Telefon: 03-3341 8258 / 03-3361 4633 samb 39005
Faks : 03-3342 4109
E-mel : rusidah@hasil.gov.my / klang@hasil.gov.my


Sebenarnya aku ingat2 lupa benda neh. Tapi selepas berita pasal email neh tersebar aku teringat balik. Salah satu strategi yang najib = umno = bn akan guna pakai ialah elemen simpati. Maksudnya dia akan buat seolah2 dia dan kerajaan difitnah. Seseorang yang difitnah dengan mudah akan mendapat simpati orang ramai. Dsai begitu. TGNA juga begitu. Mereka difitnah dengan hebat dan hasilnya ramai yang simpati pada mereka.

Jadi, inilah salah satu elemen yang akan digunakan pakai oleh umno. Mereka sendiri yang akan buat fitnah terhadap kerajaan dan kita pula yang tatau apa2 menyebarkan fitnah sehingga ia kelihatan di bawa oleh pr dan last2 kita kantoi. Minta sesama kita kerjasama dalam isu neh. Baru2 neh dalam isu amanat dsai pun sama. Aku pun terkena nasib baik ada rakan yang betulkan. Terima kasih pada dia.

Terdapat banyak maklumat2 dan info2 yang perlu tapisan. Kalau kita main sebar tanpa periksa asal usul kita yang kena balik. Harap ada geng2 yang sudi tapis dan periksa setiap kesahihan info yang datang agar kita tidak terperangkap dengan permainan mereka.

Ameno : Dah up dah strategi najib..

Alamak kawan blogger aku kena saman dengan Musa Hasan.


Lepak geng, lepak. Cara terbaik amend balik artikel tue dan minta maaf je pada Musa Hasan. Tak berbaloi beb kena saman pasal isu neh. Tiga blogs yang BAKAL disaman oleh Musa Hasan ialah ;


1. free malays.blogpot.com, 

2. pulakdah.blogspot.co

3. abushahid.wordpress.com.

Salah seorang dari 3 bloggers di atas aku kenal. Kenyataan Musa adalah seperti di bawah neh ;
Kuala Lumpur - "Laporan polis yang saya buat baru-baru ini untuk memulihkan imej dan maruah saya dan ahli keluarga yang terjejas," kata bekas Ketua Polis Negara, Tan Sri Musa Hassan.

Beliau yang difitnah berkahwin dengan seorang penyanyi, Syella Kamaruddin pertengahan bulan lalu meminta penulis-penulis blog yang memfitnahnya agar menghentikan perbuatan mereka.

Musa membuat laporan di Balai Polis Petaling Jaya pada 8 Disember lalu setelah mendawa dia difitnah beberapa penulis blog kononnya berkahwin dengan penyanyi tersebut.

"Ini semua (fitnah yang mengaitkan dirinya) adalah cerita palsu. Ia turut memberi kesan dan menjatuhkan maruah keluarga saya.

"Saya harap pihak bertanggungjawab akan menyiasat penyebaran blog berunsur fitnah ini termasuk beberapa lagi blog yang saya tidak namakan," katanya ketika dihubungi Utusan Malaysia hari ini.

Musa, 60, baru-baru ini menafikan tohmahan yang dilemparkan terhadapnya dalam beberapa blog bahawa beliau mendirikan rumahtangga dengan Syella atau Nurshid'la Ahmad Kamaruddin, 26.


 Menurutnya, apa yang disiarkan dalam beberapa laman blog termasuk dakwaan beliau membelanjakan sejumlah RM15 juta untuk majlis perkahwinan itu sama sekali tidak mempunyai kaitan dengan dirinya.

Beberapa keping gambar perkahwinan Syella dengan pasangannya tersiar dalam beberapa laman blog.

Antara maklumat yang disiarkan dalam blog itu adalah belanja majlis perkahwinan tersebut dianggarkan sebanyak RM15 juta, selain Syella menerima hadiah banglo bernilai RM5 juta, kereta Audi R8 berharga RM800,000, wang hantaran RM111,111, mas kahwin RM1,000, telefon bimbit, set mandian, alat solek, al-Quran, sejadah, telekung dan tasbih.

Berikutan tersiarnya gambar majlis persandingan itu, beberapa komen antara lain turut menghina bekas Ketua Polis Negara itu.

Musa dalam pada itu berkata, beliau turut menamakan tiga laman blog dalam laporan polis yang dibuatnya.

Tiga laman blog itu adalah free malays.blogpot.com, pulakdah.blogspot.com dan abushahid.wordpress.com - GB-

Musa tidak menamakan blog aku, tapi dia bagi warning jek. Tapi takde lah aku nak terasa sangat pasal aku pun bukan tuduh dia. Just tanya jek. Tapi kalau itupun salah kena lah aku beralah dan amend balik artikel tersebut dengan kenyataan minta maaf. 

Harap rakan2 bloggers yang lain pun buat cara gini gak. Tak berbaloi beb disaman. Banyak lagi benda yang lebih berfaedah patut dibuat contohnya menjatuhkan rejim zalim ka.. 
kah kah kah

Ameno : Peh.. cuak gak aku beb tadi. Muahahaha..

Video must watch - Orang PR suka buat kecoh.

 

Kecoh betul lah penyokong pakatan rakyat neh. Sengal. Kalau dah pemimpin PR bagi laluan tue makna nya pemimpin pr bagi chance lah pada ngo [atau umno] untuk meluahkan apa yang dia rasa. Tapi sikap2 penyokong PR neh memang tah hapa2.

Tak nampak meh mat sabu rileks je? Tak nampak meh chegu bard pun rileks jek? Yang korang kecoh sangat napa? Hahaha.. lawak. Inilah dia sikap2 penyokong yang buat orang menyampah dengan PR. Faham tak? Sikap korang buat orang menyampah. Benda takde isu pun. Orang nak bercakap dan pemimpin pr pun okey tapi apahal korang [penyokong2 pr] kecoh bagai?

Tengok dari gaya, pakcik tue cakap bebaik. Dia pun dah berusia. Kalau ye benci umno, jangan sampai hilang rasa hormat pada orang tua. Title video neh sepatutnya ialah penyokong pr suka buat kecoh, bukan nya orang umno yang buat kecoh. 

Hah ye.. nanti ada yang komen yang melalut masuk cakap bn buat lagi teruk.. penyokong umno buat lagi teruk.. kalau dah asyik banding kejahatan dengan benda yang lebih jahat lagi.. apa kata kita bandingkan aje diri kita dengan setan? At least ada sikit rasa rendah diri bahawa kita neh lebih baik dari syaitan, okey tak?

kah kah kah

Kalau aku ada disitu, aku rakam muka bebudak yang buat kecoh dan banding dengan beruk. Saja nak promote geng2 beruk versi manusia. Hah.. apa? Marah? Marah aku? Ada aku kesah. Heh.

Ameno : Beruk terlepas.

Isu KR1M : Bukti Ismail Sabri menipu - Part 2

1 word.

Kantoi!

Kalau yang tadi tue bertarikh 29 nov 2011, yang neh plak agak terbaru iaitu bertarikh 8 dec 2011. Lihat bawah neh beb ;


ARAHAN TINDAKAN PEMERIKSAAN TAHAP 5 (TAHAN, UJI DAN LEPAS) BAGI PRODUK KACANG TANAH DARI NEGARA INDIA UNTUK DIANALISA PARAMETER AFLATOKSIN

Salam 1 Malaysia

Tuan/Puan,

Berdasarkan pemantauan Bahagian ini terhadap produk kacang tanah di Kedai Rakyat 1 Malaysia (KR1M), telah mendapati produk kacang tanah dari negara India yang diimport oleh syarikat Trichy Marketing Sdn Bhd mengandungi paras aflatoksin yang tingg iaitu 1355.1 ยตg/kg. Maklumat bagi syarikat di India adalah seperti berikut:

Nama Syarikat         : Rajathi Biotech Pvt Ltd

Alamat                       : No.1 Ranganathan Avenue, Millers Road, Kilpauk, Chennai  600 010 India
Suhubungan dengan itu, berkuatkuasa serta merta, semua pengimportan kacang tanah dari negara India khususnya yang diimport oleh Syarikat Trichy Marketing Sdn Bhd adalah dikenakan tindakan Pemeriksaan Tahap 5 (Tahan, Uji & Lepas) untuk dianalisa parameter aflatoksin.

Di samping itu, setiap pensampelan yang dilaksanakan perlu dimaklumkan kepada Bahagian ini dengan kadar segera melalui format laporan yang dilampirkan. Laporan berkenaan perlu dikemukakan melalui email kepada En. Shahrul Rizal bin Abd Jalil (shahrul_rizal@moh.gov.my) dan En. Mohamad Khairulnizam bin Azmatullah (mkhairulnizam.a@moh.gov.my). Sebarang pertanyaan bolehlah menghubungi kedua-dua pegawai berkenaan di talian 03-88833567 (Shahrul) dan 03-88833545 (Khairulnizam).

Segala kerjasama yang diberikan pihak tuan/puan dalam perkara ini didahului dengan ucapan ribuan terima kasih.

Submitted By : ADMINISTRATOR UTAMA FOSIM  08 Dec 2011

8122011 - Laporan TUL Kacang Tanah dari India (Produk KR1M).xls

Tadi syarikat china kan? Neh syarikat india plak. Tapi ari tue mangkok2 ayon menyalahkan kita nak kodem orang melayu. Kata depa lue aphal dengki sangat amenoworld nak jatuhkan bangsa lue sendiri? Gua bengang bhai. Wa balas balik, lue ada bukti meh bahawa seme product2 bermasalah di KRIM semestinya product orang melayu yang buat? Ada? Lue pun takde. 

Belum pape dah pongpang pasal bisnes bumiputra.  Belum pape dah set dalam kepala hotak depa yang tolol neh bahawa sewajibnya product2 bawah jenama 1malaysia neh bumiputera punya. Waklue. Sanggup sangka buruk pada bangsa sendiri itu yang celaka bhai. Walaupun actually neh isu neh takde kaitan dengan bangsa pun. Sebab benda neh memang sah2 bermasalah. Tak kira bangsa apa makan ia tetap jadi racun gak bukan jadi penawar pun. 

Cuma aku pertikaikan masalah persepsi mangkok2 umno. Belum pape dah set di hotak bahawa orang melayu yang punya bisnes KR1M. Bengkek beb. Baca balik posting lama aku pasal neh. Itu pasal aku selalu bagitau banyak kali, janganlah nak memandai2 fikir bahawa orang2 melayu ada kilang besar bagai buat product2 bermasalah neh. 

Baik aku makan sardin ayam brand dan snek kacang tanah buatan tempatan. Walaupun pemilik dia bukan melayu tapi sah2 lah pembuat dia melayu. At least aku support gak orang melayu bukan macam depa. Beli kat KR1M tapi seme pakat import. Dan yang lebih sadis.. ada racun.

kah kah kah

Padan muka. Kantoi.

Jenama 1malaysia tapi product import? 

kah kah kah

Padan muka. 

Hah.. apa lagi umno.. gunalah ayat neh pula.. dap [tony pua] gadoh dengan ismail sabri [umno] pasal product import dari china dan india.. jadi siapa yang patut tepuk tangan? Kafir? Selalu kan neh ayat fav korang. Melayu gadoh melayu, cina tepuk tangan. Cina gadoh melayu, kafir tepuk tangan.  Neh macam mana pula? Sapa yang patut tepuk tangan? Ke aku yang patut tepuk tangan pasal korang bengap sangat? Opss sorry.. i terikhlas.

kah kah kah

Sumber info di atas di sini dan sini. <-- web kerajaan beb.

Ameno : Ismail,  neh fitnah pembangkang gak ke apa? kah3x

Isu KR1M : Bukti Ismail Sabri menipu - Part I

Benda neh memang sahih beb. 

Lihat bawah neh. Baca sampai habis okey.


ARAHAN TINDAKAN PEMERIKSAAN TAHAP 5 (TAHAN, UJI DAN LEPAS) BAGI PRODUK SARDIN DALAM TIN VERSI 155 GRAM SAHAJA BERJENAMA "1 MALAYSIA" DARI NEGARA CHINA DAN PEMERIKSAAN TAHAP 4 (SURVEILAN) BAGI SEMUA PRODUK IKAN DALAM TIN DARI NEGARA CHINA UNTUK DIANALISA PERATUS KANDUNGAN IKAN DAN DISEMAK PELABELANYA

Salam 1 Malaysia

Tuan/Puan,

Berdasarkan pemantauan Bahagian ini terhadap produk ikan sardin dalam tin jenama "1 Malaysia" yang dijual di Kedai Rakyat 1 Malaysia dan pasaraya Mydin, adalah didapati wujud sampel untuk versi 155 gram yang mengandungi hanya 44.10% ikan sahaja dan tidak mematuhi Peraturan 161 (2), Peraturan-Peraturan Makanan 1985 yang memperuntukkan peratus ikan perlu tidak kurang daripada 55%. Setelah disiasat, adalah didapati produk ikan sardin jenama "1 Malaysia" ini adalah diimport dari negara China oleh pengimport Syarikat Teik Senn (Malaysia) Sdn Bhd daripada Pulau Pinang.

Suhubungan dengan itu, berkuatkuasa serta merta, semua pengimportan ikan sardin dalam tin jenama "1 Malaysia" dari negara China versi 155 gram sahaja khususnya yang diimport oleh Syarikat Teik Senn (Malaysia) Sdn Bhd adalah dikenakan tindakan Pemeriksaan Tahap 5 (Tahan, Uji & Lepas) untuk dianalisa peratus (%) kandungan ikan dan disemak aspek pelabelannya.

Di samping itu, berkuatkuasa serta merta, semua produk ikan dalam tin (seperti sardin, tuna dan sebagainya) yang diimport dari China sahaja adalah dikenakan tindakan Pemeriksaan Tahap 4 (Surveilan) untuk dianalisa parameter peratus (%) kandungan ikan dan juga disemak aspek pelabelannya. Tindakan ini hanya melibatkan produk ikan dalam tin sahaja (seperti sardin, tuna dan lain-lain) dan tidak melibatkan produk seperti udang, ketam dan sebagainya.
Di samping itu, setiap pensampelan yang dilaksanakan perlu dimaklumkan kepada Bahagian ini dengan kadar segera melalui format laporan yang dilampirkan. Laporan berkenaan perlu dikemukakan melalui email kepada En. Shahrul Rizal bin Abd Jalil (shahrul_rizal@moh.gov.my) dan En. Mohamad Khairulnizam bin Azmatullah (mkhairulnizam.a@moh.gov.my). Sebarang pertanyaan bolehlah menghubungi kedua-dua pegawai berkenaan di talian 03-88833567 (Shahrul) dan 03-88833545 (Khairulnizam).

Segala kerjasama yang diberikan pihak tuan/puan dalam perkara ini didahului dengan ucapan ribuan terima kasih.

 Sekian.

Submitted By : ADMINISTRATOR UTAMA FOSIM  29 Nov 2011

Laporan TUL sardin dalam tin_1 Malaysia dan SURVEILAN ikan dalam tin_China_221111.xls

Link asal ==> sini

Ismail cakap apa? Fitnah pembangkang? Buletin neh pada 29 nov 2011. Neh fitnah pembangkang ka? Fitnah wak lue. Orang2 dalam kerajaan sendiri aware benda neh larh.. bangang betul. Aku benci giler menteri penipu neh weh. 

Nota : Alamat web neh ada gov. Takan neh website tipu plak? 

Ameno : Sapa lantik dia jadi menteri? Sungguh bodoh orang itu.

Borang bantuan rm500 tapi sibuk tanya pasal kawasan undi buat apa?

Dari awal lagi aku malas nak cakap pasal isu neh berapi2. Saja tunggu benda yang betul2 boleh dipertikaikan untuk aku masuk line. Bukan apa, bagi aku seme orang dah faham bahawa bantuan neh bantuan on-off. So nak kecoh lebih2 sangat pun buat apa? 

Lebih baik ada dari takde. Inilah pendapat aku. At least kerajaan dah mula belajar untuk rendah diri bagi mengambil ahti rakyat. Dulu sombong nak mampos. Sekarang tahu ko terhegeh2.

Tengok bawah neh jap ;




Aku bukan nak mendengki kerajaan 24 jam sampai apa benda dia buat aku komplen jek. Jangan salah faham. Cuma aku pelik apa point dia sibuk nak siasat orang tue mengundi apa di mana bagai? Motifnya apa motif? 

Nak siasat? Buat research? Buat simpanan data? Atau apa? Benda neh pasal nak bantu rakyat so buat je larh benda2 yang patut. Benda2 yang tak patut diketengahkan dan boleh menimbulkan pertikaian orang ramai tak patut ada. Contohnya sibuk amek tahu orang tue mengundi di mana sekian2. Neh apa kaitan nya dengan bantuan pula? Mana ada kaitan langsung. 

Jangan salah gunakan benda2 begini untuk buat perkara yang salah. Nak research buat cara research. Ikut saluran yang betul. Jangan salah gunakan bantuan neh untuk buat benda lain pula. 

Apa motifnya menyibuk orang undi apa kemana bagai neh ek? Nak sibuk siasat sapa yang dah undi.. sapa yang blom pernah mengundi.. sapa yang boleh dibeli..? Sapa yang tidak boleh dibeli..? Neh tanya je seme neh. Korang yang cari pasal sebab saja bagi orang macam aku speculate bukan2, jadi jangan nak marah bagai plak.

Kesimpulan nya mudah jek. Bila nak bagi bantuan, buat cara yang proper. Buat cara kerajaan malaysia bagi bantuan. Jangan buat cara kerajaan umno yang bagi bantuan.  Bendera parti bagai dan apa2 benda yang related dengan parti tak salah digantung tapi masalahnya jangan over. Memanglah umno dan bn yang menjadi kerajaan di malaysia neh tapi jangan sampai lupa bahawa kami neh rakyat Malaysia.  So focuslah pada bendera malaysia.

Lagi satu, adalah sangat baik andai umno agihkan bantuan seolah2 seperti pemimpin malaysia yang agihkan. Jangan mendominasikan majlis seolah2 macam umno yang bagi, umno punya duit dan umno punya suka. Jangan. Tolong jangan. Pasal kita neh nak mengutamakan kebersihan. Risau ada yang muntah merata2. Bai.

Sumber gambar : sini

Nota : Untuk rekod bukan aku yang tulis note "umpan piliharaya" tue. Aku tidak bersetuju dengan kenyataan tersebut.

Nota : Jangan over sangat kutuk kerajaan dengan isu neh sampai babitkan benda yang tak perlu. Bukan apa, kang kutuk over2, last2 pr pun bagi bantuan on off baru tahu korang terkedu time tue.. ha ha ha

Ameno : Tengok sandiwara. Best taw.

Selasa, 13 Disember 2011

Kedai ikan rakyat 1malaysia kini di pasaran.


Tahniah piem tahniah. Aku suka gile dengan idea neh. Sekarang neh aku dah tahu dah kat mana nak beli ikan murah2 di malaysia neh. Seme atas jasa piem yang baik + bijaksana + sopan + kacak + budiman + rajin + alim + tawadduk + cergas + dermawan + serdahana + pemurah + pengasih dan segala2 benda yang baik di dunia neh larh.

Bagi aku cadangan dan tindakan mewujudkan ikan 1malaysia ialah pandangan yang sangat2 bagus. Aku tahu pembangkang mesti dengki gile kan dengan idea neh? Mesti dorang akan provoke bn "hak eley ikan dah nak busuk pun lue jual dan bangga lagi siap letak jenama 1 malaysia apa barang?" Lepak lah der. BN ajar kita jimat cermat. Dalam bisnes, sampah pun boleh buat duit. Apatah lagi ikan busuk. Lue tak boleh fikir positive meh?

Nanti ada lah yang bagi alasan klasik setakat buat kat beberapa tempat nak kecoh bagai. Larrr lepak larh der. Benda perlukan masa. Nak cari tempat, nak cari rakan niaga sekroni, dan sebagainya. Lagipun kita kan ada pos malaysia. Guna je lah khidmat pos. Jangan asyik komplain jek.

Dan macam biasa alasan yang  wajib keluar dorang mesti cakap "apa lue susah2 buat ikan 1malaysia? Kalau sungguh boleh murah, biarlah peniaga ikan yang lain pun dapat sertai skim neh. Satu malaysia boleh dapat murah on the spot ma". Bukan tak boleh, tapi kita sengaja taknak bantu peniaga2 ikan yang sedia ada. Dorang neh suka cakap  banyak. Kita neh asalnya nak promote jenama 1malaysia. 

Dan ko ingat peniaga2 ikan seluruh malaysia nak pakai jenama 1malaysia? Toksah mimpi larh der. Dorang suka jual ikan tanpa jenama. Sebab tue kita malas layan depa. Baik kita tubuhkan hub sendiri. Senang sket nak jual imej. Neh seme bisnes minded. Sebab tue kerajaan kurangkan subsidi dan ganti dengan benda yang sangat unik neh. Korang tak faham apa2 pun. Elok g baca majalah mangga tue. Layan porno terbitan utusan pun okey. Halal beb. Tanyalah jakim sendiri kalau tak percaya apa yang aku tulis neh. Bai.

Ameno : 1malaysia mampos time najib mampos. Siyes neh.

RM210juta hilang. Neh sapa pula balon duit rakyat neh woitt?


Sakitnya ahti aku membaca benda kat bawah neh. Kalau larh pokok yang menjadi pelepas kemarahan aku, nescaya pokok dah lama pupus di muka bumi neh pasal terlalu banyak skandal dan penyelewengan yang membelenggu malaysia neh. Baca bawah neh ;


Satu hal yang tidak diketahui umum, dan bukan didedah oleh Ketua Auditor ialah tentang pembinaan Jambatan Sungai Bagus, Bandar Baru Ketereh, Daerah Kemaman. Paling aneh, jambatan ini dibina atas daratan dan tidak melintasi Sungai Bagus, sebagaimana tujuan jambatan dibina.  Harga asal kontrak RM174 juta.  
Harga semasa sudah meningkat RM210 juta.  Tambahan RM70 juta untuk membentung anak Sungai Bagus mengalir di bawah jambatan!  Jambatan ini hampir siap dan tiada halangan dan larangan dari JKR yang mengawasi pembinaan. Bayaran dibuat mengikut kemajuan kerja. Usaha untuk mengalih anak Sungai Bagus ke bawah jambatan dilakukan tanpa merujuk kepada Jabatan Parit dan Sungai.  Proses tender sedang dirangka.  Nama kontraktor jambatan atas darat ini ialah: TSR Construction Sdn Bhd. Khabarnya kontraktor seorang AJK UMNO Bahagian Ulu Terengganu.

Hal neh pernah didedahkan di blog anak sungai derhaka. Search balik entry lama dia. Hal neh aku kurang info so memang tak berapa pandai nak ulas. Aku tunggu2 gak kalau2 ada sesiapa yang mahir bab pembinaan neh ulas pasal neh. Bukan apa, geng2 umno menegakkan hujah bahawa pembinaan jambatan tue relevan dan kena dengan konsep. Orang yang tak arif pasal pembinaan dan jurutera janganlah dok komplen macam bagos. So aku avoid lah komplen pasal neh. Risau gak. Komplen punya komplen last2 salah.

Tapi kalau dari hasil pembacaan teks ucapan syed hasan ali di atas tadi [dibaca di dalam dewan negara pada 7 disember] maka aku dapati bahawa ;

1. Tujuan asal pembinaan jambatan dah lari. Dulu dia cakap lain, tapi bila projek dah lulus, lain pula dia buat. 

2. Kos projek dah bertambah sebanyak 70juta. Peh. Banyak tue bhai.

3. Projek dapat pada geng2 umno. Layak? Takde masalah beb. Kadangkala kita kena faham bahawa memang ada kekawan kita neh bagus dalam buat kerja. So kalau dia umno tapi dia layak, berkebolehan, cekap, telus dan bagus, nevermind. Tapi ia jadi masalah kalau berlawanan. Isu sebenarnya ialah sudahlah geng sendiri, tak layak pula tue so orang akan bangkit pertikai. Neh jadi isu lah.

4. Bayaran telah dibuat. Tetapi bukan full sebaliknya dibuat ikut kemajuan kerja. Maknanya dorang belum siap kerja. Dalam proses. Tapi sepanjang proses pembinaan kos meningkat rm70juta. Peh. Banyak tue. <-- ulang balik.

5. Dan yang paling kelakar sekali, benda2 neh dibuat tanpa melalui dan memerlukan kelulusan. Walaupun jkr yang pantau projek neh, dorang leh slumber proceed walaupun jabatan parit dan sungai tak pernah approved usul neh. 
Why? Itu wa pun tatau. Wa pun tengah tunggu jawapan. Dan macam biasa, jawapan yang wa dan lue semua bakal terima hanya akan menghasilkan nguapan yang sangat2 panjang dan lama. Heh.

Teks ucapan penuh syed husin ali disini.

Bai.

Nota : Untuk rekod aku rasa rm174juta ialah rm147juta sebenarnya. Kalau tidak napa SHA sebut tambahan 70juta? Tapi aku tak berani nak amend teks ucapan dia. TQ.

Review HP terbaru keluaran samsung galaxy disini

Design web dan blog percuma disini.

Ameno : Songlap di malaysia lebih rendah banding dengan negara jiran beb.

Ahad, 11 Disember 2011

Inilah dalang disebalik video hina hudud part II

Peh..

Kali neh lebih banyak details mengenai mata2 = ajaff didedahkan. Mula2 tengok gambar neh terlebih dahulu ;


Lelaki yang memakai baju putih di dalam gambar atas neh dipercayai mata2 = ajaff.  Bagaimana kesimpulan neh dibuat? Ia dibuat berasaskan kepada hujah di bawah neh ;

Dari komen matamata di SINI:

Saye Mohamed Bin Abdullah mempunyai 2 orang isteri dan 11 orang anak. 
Isteri pertama: 
A-Zainab Jussoh 
anak: 
1-Mohamad Redha
2-Nur Aisyah
3-Mohamad Suhaimi
4-Nurul Ain
5-Nurul Huda 
B-Rohani Zainal Abidin 
anak: 
1-Siti Fatimah
2-Al Hussein
3-Siti Khodijah
4-Ali Zainal Abidin
5-Siti Mariam
6-Siti Sarah

Begitulah serba sedikit tentang keluarga kami, malah masih ramai lagi ahli keluarge yang masih berade di Daek, Lingga, Bintan, Jakarta, Bandung, Jogja dll.

Jika anda termasuk dalam salasilah ini sila hubungi saye di
ajaff8@gmail.com atau matdollah2002@yahoo.com

Keluarga ajaff8 / matamata / matdollah:

Lihat printscreen di bawah neh. Aku yang petik dengan seksa guna pc adik aku yang juga memang agak seksa nak guna beb ;

Motif aku printscreen benda neh ialah nak suruh korang lihat date of comment neh. Lihat date dia tahun 2008. Aku nak highlight using arrow pun takley so korang kena click dan zoom pic neh dalam2 sehingga jumpa tarikh yang dimaksudkan.

Untuk rekod korang, pendedahan neh hasil dari kerjasama hanief, alang dan iar. Rujuk sini untuk bukti bergambar dan keterangan yang lain. 

Okey selepas komen neh terdedah, maka mereka pun menyelusuri fb yang dimiliki oleh mat dollah aka mata2 neh. Mula2 mereka menyiasat orang2 yang ada pertalian dengan mat dollah iaitu anak dia sendiri, lihat printscreen bawah neh ;


Dan melalui anak mat dollah iaitu Aisyah Mohammed aka Nur Aisyah [bapa dia nama Muhammad, dollah or mata2? den pun confused]inilah maka gambar di atas neh diperolehi. Namun ia masih dalam siasatan. Biasalah di fb neh. Macam2 boleh berlaku kan.

Selain dari pendedahan neh, mereka juga berjaya membongkar acc blogger yang dimiliki oleh ajaff tetapi ajaff dah amek langkah drastik dengan memadamkan or hide kan profile tersebut. Aku pun tak sempat nak tengok sebab baru online neh, tau2 je dia dah sorok seme. Lihat sini ===> profile ajaff disorokkan.

Sila baca juga sini pasal kegiatan ajaff dan penglibatan dia dengan umno.  Lagisatu ajaff neh dipercayai seorang programmer. So dia mahirlah bab2 editing, software, video, blog dan perkara2 yang berkaitan dengan nya. Hubungan dia dengan beberapa orang kuat umno selangor disamping kepandaian yang dia miliki dan kebetulannya pula haluan politik dia berpaksikan kepada bn maka tidak mustahil larh dia berhasil perolehi dana untuk produce drama pendek sembang rakyat.

Sayang, dia salahgunakan kelebihan yang dia miliki. Alangkah baiknya jika dia boleh mengajar rakyat bersembang dengan ilmiah, fakta dan bermoral. Ini tidak, ada ke perkara2 yang mengarut, menghina, perpecahan, fitnah dan mengeji disumbatkan kepada mentaliti rakyat dan dengan berbangga menamakan ia sebagai sembang rakyat? 

Rakyat sebenarnya marah dengan label tersebut kerana ia tidak mengambarkan apa yang rakyat sembangkan dalam dunia realiti beb. Rakyat juga berpendapat ia lebih sesuai dinamakan sebagai sembang umno. Hope tukarlah nama tue apatah lagi anda dah terbongkar kerana sendiri yang hina Allah swt. Bukan orang suka2 nak bongkar or marah si ajaff neh. 

Dia sendiri yang mendedahkan diri dia dengan perkara tersebut bilamana dengan sengaja membiarkan skrip menghina hukum hudud dibiarkan berada dalam video sembang hina hudud. Lue fikirlah sendiri. Lenkali janganlah sesekali biarkan kebencian lue terhadap pr dan pas menyebabkan lue tergamak hina perkara2 yang menyebabkan akidah lue goyang. Sekarang dah jadi macam neh sapa yang susah? Lue juga.

kah kah kah


Ameno : Ajaff, ruang tobat buat mue masih ada beb.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...