08 Mac 2015 - Ameno World
Telegram PH http://t.me/beritapolitikmalaysia

Laporan yang tersiar tidak semestinya mewakili pandangan pihak pentadbir halaman.

Sabtu, 14 Mac 2015

White House Sokong Bebas Anwar - Adakah Pembangkang Barua Amerika?

Apa stance penyokong-penyokong pembangkang khususnya PKR dan DAP? Tak perlu tanya pasal PAS sebab aku tahu kebanyakkan mentaliti orang2 PAS neh. Depa tak sign pun petition tersebut. Tak sign tak bermaksud depa sokong BN. Depa cuma taknak jadi barua Amerika yang kurang ajar lagi biadap membunuh dan menyebarkan fahaman anti Islam di seluruh negara jek.

Baru-baru neh aku ada membaca penjelasan Nurul Izzah. Katanya la kan ;


Heloo kakak Nurul Izzah.

Samada Obama nak bersetuju atau taknak bersetuju dengan Najib, itu bukan urusan dan hal kita. Obama boleh pergi mampos.

Serangan terhadap Anwar atau pembangkang bukan Amerika bukan concern dan tak boleh kita buat sehingga menjadi Amerika punca concern.

Ia adalah hal diri kita, parti kita, negara kita maka kita yang kena selesaikan. Kita tak perlu bawa ke sana ke mari kalau tujuannya untuk atau raih perhatian atau campurtangan kuasa luar terhadap kedaulatan negara kita.

Oke fine. Obama sudah tahu. White House sudah letak semula petition tersebut. Sokongan 100k sudah diraih. Dan ini pula respon USA ;
White House semalam mengeluarkan satu kenyataan rasmi berhubung petisyen 'Bebaskan Anwar' yang diwujudkan dalam web We The People milik negara Uncle Sam itu.

“Amerika Syarikat sangat kecewa dengan keputusan mahkamah berkaitan Anwar yang pada mulanya didapati tidak bersalah namun keputusan bertukar sebaliknya selepas kerajaan Malaysia mengemukakan rayuan.

“Kami telah menjelaskan berkenaan perkara ini melalui kenyataan kepada kerajaan Malaysia dan kami akan terus berbuat demikian,” kata kenyataan itu.

Setakat semalam, petisyen itu telah mengumpul 113,830 tandatangan, melebihi 100,000 tandatangan pada awal dimuat naik ke laman web We The People selepas Anwar dihukum lima tahun penjara kerana didapati bersalah meliwat bekas pembantunya, Mohd Saiful Bukhari Azlan.

Washington berkata, keputusan akhir Anwar yang berbeza dengan keputusan awal telah membangkitkan kebimbangan yang serius tentang kedaulatan undang-undang dan sistem kehakiman Malaysia.

Menurutnya, kebimbangan itu ditambah lagi dengan hasrat kerajaan Malaysia untuk memperkukuhkan dan memperluaskan lagi penguatkuasaan Akta Hasutan.

“Amerika Syarikat dan Malaysia telah membina satu hubungan yang baik dan kami akan kekal komited untuk memperluaskan kerjasama kami melibatkan cabaran ekonomi dan keselamatan negara berdasarkan kepentingan di Asia dan di seluruh dunia.

“Pada masa sama, kita akan terus mendesak kerajaan Malaysia untuk melaksanakan undang-undang secara adil dan telus bagi meyakinkan Malaysia mengamalkan demokrasi, keadilan dan juga ekonomi," kata kenyataan itu lagi.

Kenyataan itu berkata, sejarah telah membuktikan mana-mana negara yang menekankan hak asasi manusia terhadap rakyatnya, tanpa memikirkan kecenderungan politik, etnik, bangsa, agama ataupun orientasi seks, adalah lebih harmoni dan juga stabil.

Petisyen ‘Bebaskan Anwar’  dimulakan oleh bekas Duta AS di Kuala Lumpur, John Mallot pada 10 Februari lalu, iaitu hari sama keputusan kes liwat Anwar diumumkan Mahkamah Persekutuan.

Pada Isnin lalu, kerajaan Amerika Syarikat mengakui membuat kesilapan apabila membuang petisyen menuntut pembebasan ketua pembangkang itu daripada laman web White House.

Menurut Kedutaan AS di Kuala Lumpur, petisyen yang mahu dibuang sebenarnya adalah petisyen yang menuntut AS menghormati kedaulatan Malaysia, selepas pemeriksaan  mengesan penipuan dilakukan White House mendapati tandatangan yang menyokong petisyen kedua itu mempunyai ‘kejanggalan’.

Sumber.

Malaon Amerika cerita pasal demokrasi kau. Bapak gile tak malu nak mampos. Tindas Palestine itu demokratik eh? Tak mendiskriminasikan manusia berdasarkan sentimen agama ek?

Menafikan hak Palestine sebagai sebuah negara takpe pula kan?

Jubah, janggut, tudung simbol-simbol Islam sering disalahtafsir menerusi pelbagai media pro Israel yang berkembang mekar di Amerika pun takpe juga kan?

Kalau kutuk Israel itu baru la tak demokratik.
Kutuk keganasan Israel maksudnya tak terbuka.
Kutuk Islam, serap dan sebar sentimen anti Islam itu demokrasi dan kebebasan bersuara.
Betul tak Amerika?

Dan kau sibuk nak betulkan undang2 Malaysia yang mana kalau dibandingkan dengan cara kau mencorakkan pentadbiran di negara kau, kau lebih kurang ajar dan biadap lagi berbanding Malaysia dalam soal demokrasi.

Malaysia takde masuk negara orang, tawan dan bunuh rakyat dia.
Malaysia suka play-safe dan berkecuali.
Walaupun tak mampu tunjuk kebencian secara terbuka tapi Malaysia ada satu sikap yang bagus. Kita suka hantar bantuan kemanusiaan kepada negara-negara yang terjejas angkara peperangan dan konflik dalaman. Walaupun Malaysia tak pernah isytihar sokong pejuang kebebasan di Syria tapi sentiasa pasukan-pasukan misi bantuan berlepas ke Syria dengan tujuan menghantar bantuan.

Setakat ini kita berani buat. Tapi sekurang-kurangnya kita tahu kat mana nak bantu dan macam mana nak membantu menggunakan cara yang betul dan tepat bagi tak memburukkan lagi konflik perselisihan.

Sekarang White House dah nyatakan secara terbuka sokong petition bebas Anwar dan kritik petition halang Amerika campur tangan dalam masalah politik negara.

Alasan yang diberikan sangat longgar dan aku bukan begitu bodoh mahu mempercayai point Amerika. Bak kata orang2 Amerika sendiri yang kalau ko rajin baca komen2 di berita CNN dan FOX NEWS, kerajaan Amerika adalah pemanipulasi yang paling terbaik di dunia. Mereka tahu nak mengambarkan sesuatu yang baik sebagai jahat dan sesuatu yang jahat sebagai baik. Hanya guna media dan segalanya bertukar.

Dan Amerika yang kononnya ada macam-macam sistem terbaik di dunia boleh pula buat kesilapan bangang kononnya nak buang petition anti campurtangan USA ke atas Malaysia tetapi terbuang petition Bebas Anwar.

Alasan petition anti campurtangan Amerika ke atas Malaysia dibuang ialah kerana banyak dummy account. Tapi betul ke? Siapa malaon Amerika neh yang aku perlu percaya padanya? Ada apa bukti yang membenarkan kenyataan tersebut? Semata-mata bercakap di media dan ya aku kena mempercayai membabi buta? Dan itupun percaya pada Amerika? Amerika yang bertahun-tahun menyerap kebencian kepada orang Islam dan Islam? Mempercayai pentadbiran Amerika Syarikat ialah satu perkara yang perlu diperhalusi secara teliti apatah lagi kalau ianya melibatkan urusan politik.

Mungkin sengaja padam.
Secara halus.
Malaysia masih teragak-agak dengan TPPA.
Amerika mahu Malaysia sokong.
Menteri Malaysia nampak macam condong.
Tapi perlu ada tekanan agar Malaysia terus menyokong.
Sedang cari jalan dan usaha bagi menekan Malaysia.
Mungkin boleh guna modal pembangkang.
Oleh kerana pembangkang di Malaysia pun sama spesis dengan kerajaan iaitu BODOH nak MAMPOS maka secara tak sedar dah bagi modal indirectly. Sikit-sikit lama-lama jadi bukit. Sana modal, sini modal, situ modal, dihimpun menjadi besar, mungkin Malaysia benar-benar akan terkesan, tertekan dan terikat. Pernah kah pembangkang seperti PKR dan DAP mahu peduli?

Hidup ini bukan berkisar kepada pembebasan Anwar semata.
Perjuangan ini bukan tentang Anwar sahaja.
Anwar tak penting dibanding kedaulatan negara.

Mana maruah hidup kita bila menjilat di kaki yang bunuh dan tindas anak-anak Palestine?

PKR gunakan Amerika untuk tekan Najib. Tanpa PKR sedar seperti meminta bantuan iblis bagi memerangi syaitan.

Hidup ini tidak mudah. Dan kita akan sentiasa dalam kesusahan dan selalunya berpunca dari kesilapan dan kesalahan sendiri.

Tapi jangan jadikan itu alasan untuk kita berpaut kepada musuh yang lebih jahat berbanding BN bagi melepaskan diri kita dari kesusahan kerana tindakan seperti itu kelak akan makan diri.

Takpe. Kita susah. Susah-susah Nurul Izzah dan PKR sekalipun tetap tak teruk susah macam rakyat yang terhimpit dengan GST. Kurang2nya Nurul Izzah ada rumah besar, kereta besar dibanding dengan ratusan ribu rakyat yang lain usah kata rumah, motor pun tercekik nak beli angkara kos sara hidup yang makin menghimpit di samping polisi kerajaan yang pro kepada kapitalisma secara melampau.

Sebab tue kini perjuangan Nurul Izzah dan PKR hanya berkisar tentang pembebasan Anwar dan liwat sana sini. Jika kita susah nak makan, kita lebih pentingkan perjuangan nak cari makan berbanding isu peribadi. 

Cara yang betul untuk bebaskan Anwar bukan dengan minta bantuan dan perhatian dari White House. White House sekadar sembang kencang huha huha depan media aje boleh la untuk tunjuk mereka simpati pada pembangkang tapi di belakang-belakang mereka akan memilih dan memikirkan strategi terbaik bagi memanipulasikan keadaan tersebut agar favor kepada manfaat yang negara itu boleh raih.

Itulah Amerika. Wajah sebenar mereka.

Di mana ada wang, kuasa, kekayaan disitulah mereka bertapak bagi meluaskan empayar.

Semakin mereka berpengaruh, semakin orang tunduk dan semakin mereka dapat menguasai dan menentukan hala tuju dunia mengikut acuan pemikiran mereka.

Adalah amat bodoh sekali, bagi manusia yang bermaruah, merdeka untuk tunduk melukut meminta simpati dan bantuan dari Amerika. 

Biar miskin duit, jangan miskin maruah. Sebab tue sekarang aku miskin. Ego punya pasal.

KAH KAH KAH

Tapi, last but not least la kan, lepas White House sokong, maka apa? Nak raihkan, bangga dan seronok disokong White House? Anwar sudah bebas? Atau harap Amerika mai serang Malaysia untuk bebaskan Anwar? Perkara yang takda hasil, buat atau tak buat tak mengubah kepada pembebasan individu yang dimaksudkan pun. Aku ingat ahli politik belajar lama-lama, belajar jauh-jauh, belajar pandai-pandai, sudah tentu lebih bijak. Rupa2nya ia tak terpakai untuk semua. Dan nampak sangat aku silap. Pengalaman menjadikan persepsi aku berubah.

KAH KAH KAH

Kbai.

UZAR Jawab Hukum Cukai GST.

Perkongsian adalah untuk tujuan perbincangan. 


Aku faham point UZAR. Dan aku setuju. Uzar mengulas dengan lengkap. Tapi sayangnya kerajaan tak faham. Tak perlu sangka baik la pada kerajaan UZAR oi. Kerajaan takan hargai bahkan kerajaan memang layak mendapat sangkaan buruk dan keji.

Baca ;

Seluruh hasil kerajaan dari cukai adalah RM 171.7 billion pada tahun 2014. Hasil bukan dari cukai adalah RM 51.5 billion. Ada sedikit lagi hasil lain sekitar 1.7 bil. Maka total hasil kerajaan pada tahun 2104 tersebut adalah RM 225 billion.

Dari sumber hasil itu, untuk bayar gaji kakitangan awam sahaja kerajaan bayar RM 65 billion.

Jika semua cukai diputuskan haram dalam kes Malaysia, maka kerajaan hanya ada hasil sebanyak RM 53.3 billion. Apa akan berlaku jika itu sahaja hasil negara?.
Atas sebab itu, hukum fiqh mesti dikeluarkan dengan melihat suasana semasa, kes wujdunya tidak amanah, tiris, rasuah & boros itu memang isu sejagat yang mesti diperjuangkan sentiasa dalam mana-mana kerajaan sekalipun. Bagi saya ia BUKAN HANYA masalah pada pemimpin politik tetapi juga berlaku kepada kakitangan awam itu sendiri (yang tidak berpolitik kepartian - sbmn bukti yang telah dihukum).
Justeru, kita kena fikir secara holistik dan melihat konteks terkini walau bagaimana CACAT sekalipun ia, dan kemudian mengeluarkan pendapat yang paling logik dan mampu dilaksanakan segera, BUKAN terlalu semangat dengan pandangan IDEAL yang hampir tidak mampu dibuat. Itulah Fiqh Maqasidi dan Fiqh waq'ie namanya.
Membawakan kenyataan nasihat Imam Nawawi terhadap pemimpin dalam bab cukai dan tuntutannya ( iaitu pemerintah jual semua harta mereka terlebih dulu sebelum kenakan cukai rakyat) dalam konteks Malaysia adalah suatu yang sangat IDEAL yang terlalu ambitious dan hanya mengecewakan diri sendiri. 

Fiqh semasa berdiri atas nasihat secara tadarruj yang mampu dilaksanakan bukan AGRESIF kepada yang tidak kelihatan MAMPU dilaksanakan.
Pandangan ideal memang popular dan disukai ramai, namun tidak mampu dilaksana oleh yang berkuasa malah yang menyokong itu sendiri BELUM tahu mampu laksanakan untuk diri mereka sendiri.
Teringat nasihat Imam Khalifah Umar Abd Aziz kepada anaknya yang terlalu semangat ingin kemungkaran di negara dihapuskan secara ideal dan radikal:

لا تعجل يا بني؛ فإن الله قد ذمَّ الخمر في القرآن مرتين, وحَرَّمها في الثالثة, وإني أخاف أن أحمل الحقَّ على الناس جملةً, فيدفعوه جملةً, ويكون من هذا فتنة
 

Ertinya : Jangan tergesa-gesa wahai anakku, sesungguhnya Allah swt mencela arak dua kali di dalam Al-Quran, kali ketiga baru ia diharamkan, aku bimbang membawa kebaikan secara keseluruhan (lump sump) kepada manusia lalu mereka menolaknya sebegitu juga ( tidak mampu laksana), maka akan terjadilah darinya fitnah besar.
Ini bahan untuk berfikir bukan untuk memaki hamun di ruang ini. Imam Sufyan At-Thawry berkata :

العلم هو الرخصة من عالم ثقة، أما التشدد فيحسنه كل أحد
 

Ertinya : Ilmu itu mengandungi keringanan (boleh diambil) dari individu yang faham dan dipercayai (hasil kajian yang holistik), adapun terlalu berkeras itu semua orang pun pandai (mudah dan mampu) membuatnya. (ertinya tidak banyak add value jika hanya pandai mengharam tanpa praktikal).
Dr. Zaharuddin Abd Rahman
------------------
Ada pula yang tak percaya data yang saya berikan bahawa RM 65 billion akan kerajaan gunakan untuk bayar gaji dan elaun kakitangan awam untuk tahun 2015 ?. Ok lah, cuba rujuk sendiri di lampiran C link ini. Lihat emolumen (semua termasuk gaji etc kakitangan)

Rujukan video ;  

Jumaat, 13 Mac 2015

Pelaksanaan GST Didik Rakyat Lebih Berjimat.



Ketika ini kita tengok kat TV ada pelbagai iklan tentang GST. Kat radio pun sama. Boleh dikatakan asal ada iklan, ketika itula selingan iklan tentang GST akan ada. Kalau kat RTM aku tatau sangat macam mana proses pengiklanan. Takan kerajaan buat iklan dan siarkan kat agensi kerajaan, kerajaan kena bayar kot? Tapi boleh jadi juga macam tue. So aku malas nak ulas panjang2 bab yang aku tatau. Aku sebut part yang aku tahu aje sudah la.

Selain dari saluran RTM, kat TV swasta seperti TV3 dan ASTRO pun ada juga iklan-iklan berkaitan GST.

Oleh kerana mereka saluran TV swasta maka sudah la tentula kos iklan adalah tinggi.

Yang neh aku terfikir-fikir juga.

Berapa yang kerajaan bayar.

Dulu kerajaan pernah juga buat iklan kat blog-blog menerusi syarikat pengiklanan internet. Iklan-iklan macam tue pernah naik di blog aku. CPM kot. Bukan CPC. So prediction aku, kerajaan memang peruntukan banyak wang untuk cover kos pengiklanan tentang GST. Kerajaan seboleh-bolehnya memujuk rakyat agar menerima GST secara terbuka tanpa tentangan dan memaksa rakyat memahami bahawa GST adalah lebih baik dari SST.

Tapi entah macam mana. 

Dalam pada beria-ria kempen sana sini tentang GST, si tukang-tukang kempen kadangkala tersasul bagi idea bodoh.

Salah satunya macam penerbitan artikel berita di atas. Ada ka kata pelaksanaan GST akan mendidik rakyat berjimat cermat.

Jimat cermat apa lancau.

Sekarang sapa yang membazir dan sapa pula yang disuruh berjimat?
Membayangkan seolah-olah rakyat Malaysia neh kaki pembazir secara generalisasi.
Sedangkan yang menyeleweng dan songlap sana sini dengan pelbagai kerugian dalam projek gajah putih tue kerajaan. Apa kaitan dengan rakyat plak sampai rakyat yang diseru berjimat? Rakyat kalau membazir sekalipun at least guna duit sendiri kot. Sendiri kerja bagai nak mampos, sendiri buang duit tak henti-henti sampai menyusahkan diri. Kerajaan kalau membazir gunakan duit rakyat. Sudahla membazir, tak mengaku satu hal. Lepas tue tak pernah cermin kesalahan diri dan berterusan pula tue membazir dan membazir tanpa batasan. Sila baca laporan audit tiap-tiap tahun. Dah tatau nak cakap apa dah.

Yang guna jet rasmi kerajaan melancong sakan pusing dunia pun ada.
Membazir macam tue takpe pula.
Kutip la berapa banyak cukai sekalipun.
Sampai mati tetap tak cukup.
Kalau dah bini sendiri pun boleh guna harta negara macam harta mak bapak dia.
GST 11% pun negara tak maju-maju.

Pelik tak pelik juga la.
Menteri dok huha cakap pelaksanaan GST akan turunkan harga barang.
Hasan Malek punya power siap kata 8,000 barangan dah tentu turun harga lepas GST.
Tah barangan apa tak pula dia nyatakan.
Tapi berita di bawah katanya pelaksanaan GST untuk didik rakyat berjimat cermat.
Rakyat disaran beli barangan yang perlu saja.
Aik, pembelian barangan kena dicatu sebab apa?
Kalau GST turunkan harga barang bukan kah lebih banyak barangan yang dapat dibeli berbanding sebelumnya? 



Pening.. pening.


Pening aku tengok dorang berkempen bab GST.
Ada iklan yang kata dengan GST harga barang akan susut.
Ada iklan yang kata GST tidak akan membebankan rakyat.
Ada iklan yang kata GST baik untuk negara.
Ada iklan yang kata banyak sektor dikecualikan GST.
Dan ada artikel (kempen pro GST) yang kata GST untuk didik rakyat berjimat dan rakyat perlu catu (beli barangan yang perlu sahaja) ketika beli barangan.

Bab ini pun tak sekufu. Lagi nak tipu rakyat macam buku bodoh neh ;



Nampak sangat pembohong. Aku senang jek. Sebelum GST dilaksanakan, aku akan beli barangan kat pasaraya. Dan selepas GST dilaksanakan, aku akan membeli di pasaraya yang sama dengan barangan yang lebih kurang sama jenisnya dan bandingkan. Masa tue tahu la betul ke tak betul dengan GST kita dapat beli lebih banyak barangan dengan jumlah wang yang sama atau tidak. Aku rasa elok kita semua laju2 buat macam tue. Nanti senang nak campak bukti kat penjilat BN dan GST.

Kbai.

GST Harus Kata Majlis Fatwa Kebangsaan.

Tu dia.


Dah guna agama plak dah untuk paksa rakyat terima GST.

Guna iklan tak jalan.
Guna sponspored post tak jalan.
Guna FOBN kaki fitnah tak jalan.
Guna pakar ekonomi jadian-jadian yang delete komen dan status FACEBOOK selepas kantoi menipu pun tak jalan. 
Guna media massa pun tak jalan.
Guna pelakon pun tak jalan.
Guna iklan di bas pun tak jalan.
Guna menteri lagi la tak jalan.
Guna Najib lagi hampeh.
Maka resort terakhir yang ada ialah agama.
Agama cara terbaik untuk memperbodohkan rakyat dan minda rakyat yang buta ilmu.
Terbaikla Majlis Fatwa Kebangsaan. Tak sia-sia korang wujud di negara neh. Ini la masanya nak menyumbang kembali kepada negara setelah dilantik jawatan dan dibayar gaji tinggi-tinggi oleh kerajaan kan. Mana boleh lawan atau bidas keputusan kerajaan. Sepertimana Majlis Fatwa Kebangsaan buat derk jerk dengan kemungkaran demi kemungkaran, kezaliman demi kezaliman, kejahatan demi kejahatan pimpinan Malaysia seperti itu juga la Majlis Fatwa Kebangsaan akan buat derk jerk dengan rakyat yang menentang GST atas alasan-alasan yang relevan. Kepentingan dan hak rakyat tak penting. Rakyat ada otak, ada akal, reti berdoa maka mereka boleh pertahankan hak sendiri dan pandai-pandai la mereka selesaikan masalah hidup mereka.

Yang penting sekarang kita perlu selesaikan masalah hidup pimpinan. Jangan bagi rakyat calarkan sikit pun kulit pemimpin negara. Hukum dia HARAM oke.

KAH KAH KAH

KAH KAH KAH KAH

KAH KAH KAH KAH KAH

Btw, tak perlu orang belajar agama tinggi-tinggi pun untuk jawab 6 point Majlis Fatwa Kebangsaan kau neh.

Yang pertama. Kerajaan komited laksana syariat Islam cara luluskan kilang arak dan memberikan permit lesen judi ke macam mana?

Yang kedua. Semua tahu kerajaan perlukan sumber kewangan tapi untuk apa?

Yang ketiga. Mana kau tahu cuka-cukai yang dikutip itu untuk memenuhi keperluan mendesak rakyat?

Yang keempat. Siapa kata beban cukai dikutip secara adil? Pemimpin? Pegawai tertinggi kerajaan? Menteri? Jamil Khir? Siapa yang tetapkan dan buat penanda aras keadilan kat sini?

Yang kelima. Siapa kata? Apa buktinya? PKFZ masalah rakyat? Bumbung runtuh untuk rakyat? Penyelewengan dan salah urus kewangan dalam agensi kerajaan demi rakyat? Ketirisan dan pemborosan dalam perbelanjaan kerajaan demi rakyat? Bayar PSY demi rakyat? Anjur konsert belia KPOP demi rakyat? Buat istana juta-juta demi rakyat? Siap ada laluan khas ke istana lagi itu pun demi rakyat? 

Yang keenam. Hendaklah bertepatan tetapi belum tentu bertepatan. Aku bagi cadangan ringkas je. Setiap dari korang yang bersongkok dan berserban keluar dari pejabat korang yang selesa tue sekarang. Amek buku, pen dan bawa hp yang boleh merakam. Mulai dari hari ini sila berjalan pusing satu Malaysia. Dari Perlis sampai ke Sabah. Masuk kampung masuk daerah. Masuk bandar masuk pendalaman. Kau buat tinjauan dan bancian. Pergi ke setiap rumah jangan tertinggal satupun. KAU TANYA RAKYAT MALAYSIA SENDIRI. SATU PERSATU. SEORANG DEMI SEORANG. KAU TANYA APA YANG DORANG ALAMI UNTUK TINGGAL DI NEGARA INI. Silakan. Aku berani cabar sebab aku tahu apa yang RAKYAT MALAYSIA ALAMI dan LAKUKAN demi MEMUASKAN NAFSU KERAJAAN MALAYSIA.

Bai.

Khamis, 12 Mac 2015

Menteri Kini Sahkan 940 Juta Kepada 1MDB Bukan Pinjaman - Giliran Muhyidin Yassin Pula Kantoi Kaw2.

Sebelum itu baca : Menteri Mengaku 950 Juta Disedia Untuk 1MDB

Masih lagi berkisar tentang 1MDB.

Jadi apa yang berlaku ialah kerajaan suntik dana kepada 1MDB. Suntikan dana itu berupa seperti satu pelaburan. Ianya bukan pinjaman. Manfaat yang akan kerajaan raih secara jelas aku kurang pasti tetapi kita boleh meminta menteri mendedahkan perjanjian berkaitan suntikan dana kepada 1MDB itu.


2 perkara akan dilakukan oleh 1MDB bagi memulihkan aliran tunai mereka.

Pertama.

Suntikan dana dari pelabur. Disini kerajaan telah bertindak menjadi salah seorang pelabur 1MDB apabila memilih untuk menyuntik dana ke 1MDB menggunakan wang pembayar cukai. Jumlah yang bakal disuntik berjumlah 940 juta ringgit Malaysia. Namun perbincangan ke arah ini tidak pernah dibuat melalui dewan rakyat. Selain dari suntikan dana kerajaan juga perlu dedahkan butiran perjanjian mengenai suntikan dana tersebut. Apakah kerajaan akan menerima sesuatu manfaat kesan dari pelaburan tersebut ataupun suntikan dana berbentuk bail-out yang mana kerajaan tidak akan menerima apa-apa pulangan sebagai gantian kepada pelaburan tersebut. Jika ya, kenapa?

Apa sebab 1MDB perlu dibail-out oleh rakyat Malaysia?

Dan, bagaimana rakyat akan menerima kesan positif daripada proses tersebut?

Bagaimana kerajaan boleh meluluskan suntikan dana tanpa menunggu laporan audit menjalankan siasatan mereka?

Mengapakah usul penubuhan siasatan diraja terhadap 1MDB tidak diluluskan oleh parlimen?

Apakah yang cuba disembunyikan oleh 1MDB dan kerajaan?

Kedua. 

Menawarkan saham kepada pelabur yang berminat bagi meningkatkan modal.

Yakni. 1MDB memperlihatkan syarikat mereka mempunyai masalah kewangan. Apa sebab 1MDB perlu mendapatkan suntikan dana yang banyak? Adakah ia berkaitan dengan faedah atas bon yang perlu ditanggung 1MDB setiap tahun sehingga 2023? Jika ya, boleh jelaskan kenapa 1MDB kekurangan aliran tunai? Bukankah 1MDB sebuah syarikat yang berhasil meraih keuntungan bak kata menteri? Jika untung kenapa kekurangan aliran tunai dan memerlukan modal tambahan? 

Jangan salah faham. Ini bukan tuduhan. Ini pertanyaan. Kerana rakyat perlu diberitahu. Kenapa rakyat perlu tahu? Ini kerana 1MDB sendiri telah melibatkan peranan rakyat dalam structure organisasi syarikat tersebut. Mereka melibatkan wang pembayar cukai dalam operasi mereka bermaksud, mereka baru saja memberikan rakyat hak untuk peduli setiap keputusan pentadbiran yang dibuat oleh syarikat berkenaan. Maka, perkara ini perlu didedahkan.

Dalam waktu yang sama, Muhyiddin Yassin dah langgar kenyataan sendiri.


Aku taknak petik laporan dari portal pembangkang. Ini laporan dari portal Berita Harian sendiri. Media arus perdana pro kerajaan = jenis play safe sebab sentimen, kuasa dan politik.

Kat situ jelas BH melaporkan yang TPM berkata kerajaan tidak akan gunakan dana awam untuk menyelamatkan syarikat 1MDB.

Tapi apa neh, menteri kewangan II Husni Hanadzlah baru aje mengakui 940 juta telah diperuntukkan untuk 1MDB. Tanpa mendedahkan butiran urusniaga dan buat rakyat tertanya-tanya. Apakah ini satu lagi bentuk bail-out atau apa. Bagi orang pening kepala jek.

Aku terfikir-fikir sebab 1MDB mempunyai masalah aliran wang tunai. Kalau betul la itu alasan sebenar, kenapa?

Selagi tak dapat data-data dan semua dokumen berkaitan kedudukan perniagaan dan kewangan 1MDB, kita nak tuduh apa pun susah dan taknak tuduh pun rasa susah juga.

Pening kepala woo..

Tapi dasat tak dasat juga kerajaan kau neh.

Buta2 je salur dana 940 juta untuk 1MDB.
Untuk bina rumah rakyat kemain lagi bergantung pada peranan kapitalisma...
Apa pun tak boleh.

Kbai.

Di Ambang GST - Pakatan Pentingkan Isu Liwat Berbanding GST - Pakatan Mahu Debat Usul Liwat Di Parlimen.


Kesian rakyat Malaysia. Kanan kena penyek. Kiri pun kena penyek. Sudahla ditindas kerajaan. Pembangkang pula ada yang menyemak buat kerja bangang. Sebentar tadi, dalam satu sidang media, ahli parlimen sebanyak 70 orang dilaporkan telah menanda-tanggani satu usul yang mahu meminta parlimen membahaskan usul berkaitan kes pertuduhan liwat II yang menyebabkan Anwar terpenjara 5 tahun bermula 10 februari yang lepas.

Usul berkenaan bertujuan mahu membahaskan dan berdebat mengenai keputusan lima hakim mahkamah persekutuan yang menjatuhkan hukuman bersalah ke atas Anwar Ibrahim.

Usul berkenaan telah dihantar pagi tadi dan Pakatan Rakyat berharap akan adanya kelulusan segera dari speaker dewan, Tan Sri Pandikar Amin Mulia bagi membincangkan usul berkenaan di dalam dewan kata Ketua Whip Parlimen PKR, Johari Abdul lapor The Malaysian Insider.

Sekarang sudah memasuki hari ke 12 bulan March 2015. Lebih sebulan sudah Anwar terpenjara dan kurang sebulan kita akan berhadapan dengan GST.

Aku melihat strategi yang PKR dan PR gunakan untuk menyelamatkan Anwar dari penjara. Antaranya memohon pengampunan diraja. Jika sudah itu keputusan yang dibuat maka proceed saja la dengan jalan tersebut. 

Lakukan sesuatu untuk pujuk Agong agar ampunkan Anwar.

Membahaskan di parlimen sebenarnya buang masa dan tak mendatangkan faedah.

Pakatan Rakyat sendiri kata ini konspirasi politik BN terhadap mereka.

Dan untuk apa berbahas di parlimen yang mana korang akan berbahas dengan BN kembali?

Adakah dengan berbahas maka esok ya BN akan keluarkan Anwar dari penjara?

Dah tahu ia tidak akan mengubah atau memperbaiki apa-apa maka jangan la buat tindakan bangang.

Baik focus untuk bahas masalah GST. Minta menteri dedahkan apa itu 8,000 barangan yang turun nilai selepas pelaksanaan GST itu. Tulis satu persatu. Jangan sembang kencang nak tunjuk bagus depan media je. Buktikan 8,000 barangan itu benar2 wujud dan turun nilai.

Lepas tue minta menteri buktikan bagaimana GST tidak akan mempengaruhi hidup rakyat apabila nak topup kena GST, nak keluar duit kena GST, nak check PUSPAKOM kena GST, nak beli barang kena GST, pendek kata serba serbi GST sekarang so tang mananya GST tidak akan mempengaruhi kehidupan kita apabila kita terpaksa keluarkan lebih duit untuk mendapatkan satu2 perkhidmatan dan barangan berbanding sebelum pelaksanaan GST?

Isu GST la buat debat.
Isu liwat dah debat hampir 7 tahun.
Nak debat sampai bila dan untuk berapa lama baru kau semua puas meroyan?
Pening ar aku tengok pembangkang neh. Pening.

Kerajaan Akhirnya Mengaku Suntik Dana Kepada 1MDB - UMNO Cheras Kantoi Malu Kaw2.

Part 1.

Baca : Jho Low Hilang Secara Misteri.

Part 2.

Baca : Hutang Luar Negara Meningkat Kepada 740 Billion.

Susulan dari pendedahan Bussiness Times Singapore pada semalam, kerajaan hari ini akhirnya mengakui mempunyai dana sedia ada untuk disuntik ke dalam 1MDB. Namun jumlah yang diumumkan oleh Husni Hanadzlah, menteri kewangan I sedikit berbeza dari apa yang didedahkan oleh Rafizi dan Bussiness Times Singapore. 

Rafizi mendedahkan jumlah suntikan dana kepada 1MDB berjumlah 900 juta. Manakala Bussiness Times Singapore mendedahkan dana berupa pinjaman perlu bayar itu pula berjumlah 970 juta ringgit Malaysia.

Ini juga membuatkan kenyataan yang dikeluarkan oleh ketua UMNO Cheras pagi tadi ialah satu kenyataan yang memperbodohkan diri sendiri.

Baca petikan dari Malaysiakini ;

Dakwaan bahawa Perdana Menteri Datuk Seri Najib Abdul Razak ingin membantu 1MDB itu dikatakan dibuat sewaktu pertemuan beliau dengan ketua-ketua bahagian Umno Ahad lalu.

Ketua Umno Cheras mengulas kenyataan Naib Presiden PKR Rafizi Ramli yang mendakwa beliau mendengar perkara tersebut daripada seorang ketua Umno bahagian yang hadir dalam pertemuan tertutup itu.

Bagaimanapun Datuk Seri Syed Ali Alhabshee, yang juga penganjur perhimpunan tersebut, menyifatkan dakwaan PKR itu sebagai "satu lagi cerita dongeng pembangkang".

Beliau juga mencabar Rafizi mendedahkan sumbernya bagi mengesahkan dakwaannya itu dan tidak bersembunyi di sebalik sumber tanpa nama.

"Saya mencabarnya menamakan ketua bahagian Umno itu. Saya menafikan ini berlaku," katanya kepada Malaysiakini hari ini.

"Jika anda dakwa ada ketua bahagian yang beritahu anda, beritahu kami siapa."

Opss sorry..

Ini yang sahkan.


Bukan sekadar ketua bahagian bahkan menteri Malaysia sendiri yang sahkan. Bukan sekadar sidang media bahkan didedahkan terus menerusi Parlimen Malaysia.

Ini juga membuatkan ketua UMNO Cheras kantoi bodoh lagi membodohkan. Kini semua tahu dia pakar penjilat dan terbukti dari segi hujah dan dalil.

KAH KAH KAH

Padan muka.

Kalau tatau buat tatau.
Kalau tahu jangan semak nak menipu.
Kan sekarang dah kantoi.
Bangang sangat.

Apa pun berbalik kepada tajuk artikel ;

- Kerajaan dah sahkan akan menyuntik dana kepada 1MDB.

- Perkara ini tidak pernah dibincang atau dibahas dalam parlimen.

- Rakyat Malaysia perlu bersatu ahti melarang dan menghalang suntikan dana ini.

- 1MDB ialah syarikat yang penuh kontroversi dan skandal.

- Sehingga siasatan selesai dijalankan, sehingga ahli parlimen dibenarkan untuk akses maklumat kewangan dan pentadbiran 1MDB, sehingga 1MDB benar2 dibuktikan bersih dan mampu mendapatkan kembali pulangan dalam setiap pelaburan yang dibuat, maka baru la kita fikirkan samada patut atau tidak patut suntikan dana diberikan.

- Syarikat 1MDB kalau setakat bersih pun tak guna. Mesti mampu memberikan profit agar mampu membayar kembali suntikan dana kerajaan kepada syarikat itu.

- Kita tidak mahu 1MDB meneruskan legasi seperti MAS. Rugi dan bail out. Rugi dan bail out lagi. Sampai bila?

- Jadi mari jadi rakyat yang bertanggungjawab. Kita kena halang suntikan dana tersebut. 900 juta atau 940 juta atau 970 juta, jika kerajaan bersungguh bina perumahanan rakyat itu lebih baik dan mendatangkan faedah kepada pembangunan dan kemajuan negara.

Fikir2kanla ek.

Bai. 

Rujukan : http://www.malaysiakini.com/news/291761

http://www.malaysiakini.com/news/291713

Kerana GST Kita Bagi BRIM Tambahan 300 - Inila Kebaikan GST YG Anda Mesti Tahu Kata Ahmad Maslan.


"Kerana GST, kita dapat sistem percukaian yang cekap, telus dan berkesan".

"Kerana GST, cukai pendapatan diturunkan 1 hingga 3 mata peratusan".

"Kerana GST, kita turunkan cukai korporat 1 peratus".

"Kerana GST, kita turunkan cukai koperasi 1 peratus".

"Kerana GST, kita bagi BRIM tambahan 3 ratus".

"Kerana GST, kita dapat 6 perkara yang saya sebut itu. Dan kerana GST kita boleh dapat tambahan pendapatan negara".

"Cuba kita tukar sikit mindset kita. GROW AND SHARE TOGETHER. GST. Membangun dan maju bersama".

Kenyataan ini dikeluarkan oleh Ahmad Maslan. Ahmad Maslan ialah timbalan menteri kewangan II yang bertanggungjawab menguruskan salah satu kementerian terpenting dan terutama negara iaitu kementerian kewangan Malaysia.

Mari kita kaji semula point2 yang diutarakan oleh Ahmad Maslan. Aku tak pasti jika Ahmad Maslan betul2 keluarkan 6 point tentang kelebihan GST, tapi menerusi rakaman yang aku tengok, cuma 5 aje yang ter-rakam sebelum dia sebut "kita dapat 6 perkara yang saya sebut itu".

Point pertama.

Kerana GST, kita dapat sistem percukaian yang cekap, telus dan berkesan.

- Sistem percukaian yang telus itu bukan kita yang dapat. Tapi kerajaan la yang dapat. 

- Sistem percukaian ini dianggap telus kerana berhasil mengutip cukai dari pelbagai lapisan perniagaan dari peringkat awal hinggala ke akhirnya (pengguna).

- Dalam erti kata lain, boleh dikatakan hampir sukar untuk lari dari tertakluk kepada cukai di negara ini.

- Maka ianya dianggap telus kerana kerajaan berhasil mencukai semua pihak.

- Yang jadi persoalan ialah kerajaan turut mencukai mereka yang miskin.

- Selain yang miskin, kerajaan turut mencukai mengikut konsep "semua barangan dan perkhidmatan tertakluk cukai sehingga dinyatakan sebaliknya".

- Kerajaan juga seringkali terpalit dengan amalan korupsi, penyelewengan dan tidak telus serta amanah dalam mengagihkan bantuan juga bersikap diskriminasi dan bias.

- Pertambahan dalam kutipan cukai tetap tidak mendatangkan kebaikan kepada rakyat terutamanya yang tidak gemar menjadi penjilat dan penyamun.

Point kedua.

Kerana GST, cukai pendapatan diturunkan 1 hingga 3 mata peratusan.

- Ini tertakluk kepada individu dari kelompok tertentu sahaja.

- Walaupun cukai pendapatan diturunkan tetapi mereka dicukai menggunakan kaedah lain.

- Dalam erti kata lain, walaupun kerajaan turunkan cukai pendapatan, kerajaan tetap mendapat kebaikan dan pertambahan cukai melalui GST. Maka apa beza kita bayar kurang untuk cukai pendapatan tetapi lebihan wang itu kita salur untuk GST pula?

Point ketiga dan keempat.

Kerana GST, kita turunkan cukai korporat 1 peratus.
Kerana GST, kita turunkan cukai koperasi 1 peratus.

- Sama macam konsep di atas. Cukai ini hanya tertakluk kepada golongan tertentu dalam kumpulan tertentu.

- Meskipun cukai korporat diturunkan ia sikit pun tak membabitkan hidup kita.

- Bukannya ahli perniagaan turunkan harga barangan jualan dan perkhidmatan mereka pun. 

- Jauh sekali koperasi turunkan kadar faedah dan menaikkan kadar dividen. Ini semua tak memberikan kesan langsung kepada golongan rakyat pun. 

Point kelima.

Kerana GST, kita bagi BRIM tambahan 3 ratus.

- Apa la ertinya dapat BRIM kalau akhirnya kos sara hidup bertambah, ansurans bulanan bayar rumah dan kereta bertambah dek perubahan kadar faedah bank yang semakin meningkat, harga rumah semakin mahal, kos pendidikan dan perubatan semakin tinggi, kos membeli barangan makanan semakin mahal, kadar inflasi + penganguran meningkat, tahap keselamatan negara merosot, susulan daripada pelaksanaan GST yang menyebabkan kumpulan2 rakyat terkesan secara negatif?

- Tambah 300 setahun tak menyelesaikan masalah rakyat termiskin.

- Bagaimana kita boleh bantu selesaikan masalah orang miskin ialah kaji dulu punca-punca yang memiskinkan mereka.

- Hapuskan punca, maka miskin akan hilang.

- Kemiskinan boleh dihapuskan. Sesiapa yang cakap kemiskinan tidak boleh dihapuskan ialah mereka yang tidak mempercayai Allah.

- Allah bagi jalan yang cukup cantik menerusi Islam bagaimana umat Islam patut berperanan untuk mengghapuskan kemiskinan.

- Tiru jalan itu, kemiskinan di Malaysia hapus, total, bahkan zakat akan menjadi lebihan.

Apa yang Ahmad Maslan dan kerajaan laksanakan sekarang neh mereka berperanan menambahkan kemiskinan. Bukan mengurangkannya lagi. Bukanla pelaksanaan GST itu bukti kerajaan kejam tetapi cara dan keadaan ia dilaksanakan langsung tak bertepatan dengan bagaimana kita boleh selesaikan masalah negara.

Korupsi peringkat tertinggi berlambak2.
Penyelewengan sana sini dalam agensi awam berlambak2.
Rasuah sana sini.
Pembaziran lagi.
Projek gajah putih.
Pembangunan tidak seimbang.
Membiarkan kapitalis membarah.
Mereka kata mereka benci yahudi. Mereka kata mereka benci kafir. Tapi sistem ekonomi kita meniru dan kebergantungan dari acuan siapa?
Kita tak amalkan sistem ekonomi Islam pun kat negara neh.
Alquran perhiasan. Islam perhiasan. Agama perhiasan. Ia bukan cara hidup. Ia cuma sembang kencang. Dari pemimpin sampaila kepada rakyat bawahan. Dan tak malu nak mengaku Malaysia negara Islam. Kita sekarang hanya berperanan tambah masalah atau alih masalah bukan selesai masalah. Kita faham ke tak faham? Kalau kita faham sebelum sibuk laksana GST atau sokong GST, baik kita selesaikan masalah penyelewengan yang menyebabkan negara hilang berbillion2 pendapatan negara yang sepatutnya boleh digunakan untuk membangunkan rakyat dan memajukan negara andaikata kita ialah pemimpin yang adil dan andaikata kita ialah rakyat yang adil dan jujur dalam melantik pemimpin negara. 

Btw, Ahmad Maslan. GST tue aku rasa yang sesuai ialah GROW and STUPID together. Itu lebih bersesuaian dengan personaliti diri kau. Ikhlas aku cakap neh.

Kbai.

Rujukan video disini.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Pengikut