Telegram PH http://t.me/beritapolitikmalaysia

Laporan yang tersiar tidak semestinya mewakili pandangan pihak pentadbir halaman.

Sabtu, 12 November 2016

Najib Tak Buat Kerja Rumah Ke? Kenapa Dia Sebut Kos ECRL 55b Untuk 600km?

Lainkali buat kerja rumah sebelum menuduh. Rahman Dahlan baru-baru neh menyindir Rafizi dalam isu syarikat RM2 dilantik untuk uruskan projek ECRL. Katanya syarikat itu dibawah MOF. Soal samada modal ia RM2 ataupun bukan tak sepatutnya timbul memandangkan ia adalah syarikat khas yang MOF tubuhkan bagi mengendalikan ECRL.

Ohh takpala.

Memegang nasihat menteri itu, aku nak tanya juga. Yang menyediakan #bajet2017 kepada Najib untuk dibentangkan di Parlimen ada buat kerja rumah tak?

Jika kita perhatikan sebaran visual ;Dan infografik yang kita petik dari blog Najib Razak.. di ulangi BLOGGGGG NAJIBBB RAZAKKK... sebut betul-betul ya semua.. BLOG NAJIB RAZAK, kita dapati Najib Razak sendiri menyebarkan bahawanya kos sebanyak 55b adalah untuk 600km.

Apa yang disebarkan ini adalah berdasarkan kenyataan yang Najib Razak bentang di Parlimen lepas.

So, Najib tak buat homework? Sepatutnya 688km? Bukannya 600km? Team Najib tak buat kerja rumah? Najib main baca ke? Tak semak? Ke sebenarnya memang kerajaan plan 600km untuk 55b sebelum firma China merapik mengatakan 46b untuk 600km tiba2 kerajaan rasa ahhh sial la. Apa benda aku nak tipu rakyat neh. Ahhh ada idea. Tak begitu ke? 

Neh aku tanya je sebab aku tengah confuse juga. Memandangkan menteri begitu beria mengkritik Rafizi tak buat homework maka aku nak persoalkanlah juga, Najib selaku PM ada buat homework time mulut dia sebut 600km untuk 55b? Ada? Hah. Jangan macam-macam menuduh rakyat yang persoalkan juga. Kita persoalkan berdasarkan statement Najib sendiri. Menteri sebelum pongpang2 dok menyindir rakyat ka pembangkang ka kena buat homework juga. Kena amek tahu punca2 kepada persoalan yang ditimbulkan. Kau baik2 sikit menteri. Kau pun jangan macam2 nak main menuduh.

Baca juga episode satu dan dua. 

Tangguh MoU Dengan PH, Muhyiddin Dikritik Khairuddin.

SAYA TIDAK TERKEJUT DENGAN PENDIRIAN *TAN SRI MUHYIDDIN YASSIN MOHON PENANGGUHAN TANDATANGAN PERJANJIAN PERSEFAHAMAN DENGAN PAKATAN HARAPAN* DI KONVENSYEN PAKATAN


Saya amat tidak terkejut dengan pendirian Tan Sri Muhyiddin Yassin untuk memohon penangguhan tandatangan perjanjian persefahaman di antara parti-parti dalam Pakatan Harapan di Konvensyen Pakatan yang sepatutnya berlangsung esok di Shah Alam.

Bagi saya kemungkinannya Tan Sri Muhyiddin Yassin mempunyai agenda serta strateginya yang tersendiri khususnya dalam daya-usaha untuk memenangi hati PAS mengadakan satu perikatan dengan Parti Bersatu (PPBM) terlebih dahulu.

Dari awal lagi saya nampak kecenderungan Tan Sri Muhyiddin Yassin kearah itu!! Malahan Tan Sri Muhyiddin Yassin tidak terlibat di dalam gerakan Deklarasi Rakyat yang dianjurkan serta diterajui oleh YABhg Tun Dr Mahathir Mohamad sebelum ujudnya Parti Bersatu.

Mungkin di atas faktor ini keserasian Tan Sri Muhyiddin Yassin dengan parti-parti dari Pakatan Harapan agak dingin.

*Deklarasi Rakyat walaupun ianya bukanlah satu pakatan politik tetapi merupakan gabungan perpaduan pertama yang cukup unik terdiri dari semua tokoh-tokoh pemimpin dari Pakatan Harapan yang telah berlaku secara cemerlang lagi gemilang sebagai platform kerjasama kearah mencapai matlamat untuk menjatuhkan Najib Tun Razak sebagai Perdana Menteri paling korup seterusnya berniat untuk melaksanakan 'total reform' di tanahair kita yang tercinta ini.*

*Pada waktu itu kami telah bekerjasama secara amat akrab dan mula mengenal hati budi masing-masing di bawah Deklarasi Rakyat* dengan berbekalkan satu niat dan tekad bagi Selamatkan Malaysia.

Di kala itu, Tan Sri Muhyiddin Yassin kurang membabitkan dirinya dengan Deklarasi Rakyat dan sudah nampak kurang selesa dengan parti DAP.

Saya tidak pernah membantah untuk melipatgandakan daya-usaha bagi menarik PAS ke dalam perkumpulan Pakatan Harapan semula tetapi apa yang perlu dibuat pada *masa ini ialah kita perlu menguatkan perpaduan sesama Parti Bersatu, PKR, Amanah serta DAP  terlebih dahulu.*

Tokoh-tokoh pemimpin dari parti-parti ini telah membuktikan kesetiaan bersama kita di peringkat awal menjayakan Deklarasi Rakyat!!

Segala dayausaha untuk membawa masuk PAS ke pangkuan Pakatan Harapan mesti ada had tarikh tempohnya!! Sekiranya PAS asyik main tarik-tarik tali; kemungkinannya ia akan menyukarkan Pakatan Harapan untuk memperkemaskan gerak-kerja mulai kini bagi menghadapi pru 14 kelak yang sudah tidak lama lagi.

Seandainya Parti Bersatu boleh memantapkan kedudukan dan hubungannya dalam Pakatan Harapan sehingga menampakkan blok pakatan begitu mantap; yakinilah pada waktu itu parti PAS dengan sendirinya akan memasukki gabungan pembangkang ini.

Tan Sri Muhyiddin Yassin sepatutnya teruskan dengan menandatangani perjanjian dengan semua parti-parti dari Pakatan Harapan terlebih dahulu esok bagi membuktikan kepada 30 juta rakyat Malaysia bahawa perpaduan sesama blok pakatan amat mantap kali ini.

*Rakyat akan lebih yakin sekiranya dapat melihat satu perjanjian secara formal boleh ujud di antara Parti Bersatu, PKR, Amanah dan DAP.*

Permohonan dari Parti Bersatu untuk menangguhkan perjanjian di dalam konvensyen pakatan harapan esok di Shah Alam boleh meninggalkan sedikit kesan kurang yakin di kalangan rakyat jelata terhadap blok pakatan.

Parti Warisan yang diterajui oleh YB Dato Seri Shafei Apdal untuk tidak hadir kurang memberi kesan negatif kerana ianya sebuah parti berteraskan kenegerian dari Sabah dan bukannya ditubuhkan di Semenanjung Malaysia.

Pada pendapat peribadi saya selaku ahli akar umbi yang pernah menganggotai sekejap Parti Bersatu; situasi ini tidak harus berlaku pada konvensyen pakatan esok!! Sesungguhnya, ia tidak memberi satu gambaran serta impak positif kepada blok pakatan di Semenanjung Malaysia khususnya.

*Asasnya, blok pakatan di antara Parti Bersatu, PKR, Amanah dan DAP mesti dimantapkan secara sekukuh-kukuhnya terlebih dahulu dan kemudian baru secara kolektif pujuk PAS untuk balik ke pangkuan Pakatan Harapan.*

Pendapat peribadi saya mengatakan bahawa sekiranya Pakatan Harapan dapat membuktikan satu gabungan yang amat kuat yang boleh meyakini hati-nurani seluruh rakyat Malaysia menyokong blok pakatan pada waktu itu PAS dengan sendirinya akan balik ke pangkuan Pakatan Harapan.

*KHAIRUDDIN ABU HASSAN*
11 Nov 2016

Jumaat, 11 November 2016

Bagaimana Musa Aman & Keluarganya Menjadi Kaya Raya - Apakah Ini Sebabnya Jufazli Ditahan Polis?

Jufazli Shi Ahmad ialah aktivis anak muda dari Sabah. Pemuda ini berusia 26 tahun dan dia merupakan pengasas Gerakan Anak Muda Selamatkan Sabah. 

Pada 9 Nov lepas, Jufazli mengemaskini FBnya dengan menyatakan bahawanya dia telah dibawa oleh polis. Peguam yang mewakilinya kemudiannya menjelaskan bahawa Jufazli telah ditahan reman selama 2 hari dan akan terus di bawa ke Sabah.

Punca Jufazli ditahan dipercayai adalah disebabkan beberapa siri pendedahan yang dilakukan olehnya menerusi laman Facebook.

Pada 2 November lepas, Jufazli menyatakan ini ;


Bertindak lebih 'agresif', Jufazli kemudiannya menyebarkan perkara ini pula ;

EKONOMI POLITIK SABAH: BAGAIMANA MUSA AMAN & KELUARGANYA MENJADI KAYA RAYA DI NEGERI SABAH?


1) Musa Aman mempunyai "bayangan" pegangan saham atas nama Michael Chia atau dikenali sebagai Chia Tien Foh di CTF Intenational Ltd dan dua syarikat asing lain untuk menyembunyikan kekayaannya di luar negara. Skandal merompak wang kayu balak jutaan ringgit yang disimpan di akaun peribadi Musa Aman di negara Hongkong seperti yang pernah didedahkan oleh pemerhati antarabangsa sejak tahun 2012 lagi adalah melibatkan modus operandi aktiviti kewangan luar pesisir (offshore). Apabila ada kuasa sebagai Ketua Menteri dan Menteri Kewangan, ini adalah kelebihan untuk "hilangkan" duit rakyat Sabah demi kekayaan diri sendiri. 
2) Jika seorang bapa mempunyai kepakaran "menyembunyikan" wang rakyat Sabah demi kekayaannya agar mampu mengukuhkan kuasa dalam politik Sabah, maka anaknya juga Yamani Hafez Musa mempunyai kepakaran yang sama. Yamani Hafez yang dikenali oleh orang Sabah sebagai Ketua Pemuda UMNO Sabah juga terlibat dengan aktiviti perniagaan antarabangsa yang dikatakan oleh perisik maklumat antarabangsa sebagai satu skandal korupsi antarabangsa yang dilindungi undang-undang.
3) Menurut laporan antarabangsa ICIJ, Yamani Hafez Musa adalah pemegang saham di dalam Syarikat Olivine Finance Ltd sejak 2 Januari 2004. Syarikat ini didaftarkan di British Virgin Islands bagi bertujuan untuk menyembunyikan kekayaan dan mengelak daripada membayar cukai. Persoalannya, daripada manakah duit Yamani Hafez dapat untuk membeli saham ini sehingga perlu menyembunyikan kekayaannya di luar negara? Adakah menggunakan duit rakyat Sabah atas nama agensi kerajaan negeri Sabah sehingga sanggup menjalankan aktiviti perniagaan di negara luar secara haram?
4) Paling mengejutkan, berdasarkan laporan yang sama, Yamani Hafez Musa menggunakan alamat agensi kerajaan negeri Sabah iaitu Perbadanan Pembangunan Ekonomi Sabah (SEDCO) di dalam pegangan saham syarikat asing tersebut. Persoalan kita sebagai rakyat, adakah modal kewangan SEDCO dibawa masuk ke Syarikat Olivine Finance Ltd sedangkan Yamani hafez Musa tiada jawatan di dalam agensi kerajaan ini? Mengapa mesti gandingkan nama Yamani Hafez dan alamat agensi kerajaan yang sering mendapat peruntukan bajet projek tahunan daripada kerajaan Pusat?
5) Untuk makluman semua rakyat Sabah, adalah perkara biasa Musa Aman menggunakan nama anak dan ahli keluarganya serta kroni beliau untuk memonopoli kekayaan di negeri Sabah. Bermula daripada konsesi projek Air, Jalan Raya dan Lebuh Raya, Projek Perkapalan dalam industri minyak petroleum dan gas asli serta industri pembalakan di negeri Sabah. Menurut perisikan maklumat yang kami buat di dalam Gerakan Anak Muda Selamatkan Sabah, Musa Aman menggunakan "secret server" bagi menyembunyikan dokumen dan maklumat perniagaannya di dalam Sabah dan luar negara. Jika dokumen ini terlepas di tangan orang lain, nyawa pemberi maklumat ini ibarat nyawa-nyawa ikan seperti mana pemberi maklumat skandal merompak wang rakyat Sarawak yang mati "dibunuh" di negara luar.
6) Jika anda semua tertanya-tanya mengapa negeri Sabah masih ketinggalan jauh dari segi kemajuan infrastrutkur, rakyatnya masih ramai miskin sehingga merempat di tempat orang, tiada tanah dan tempat tinggal dan ekonomi Sabah antara yang termiskin di Malaysia, ia adalah kerana monopoli sumber kekayaan hari ini adalah milik ekslusif "Musa Aman dan keluarganya serta kroni". Industri perhotelan begitu sinonim dengan Anifah Aman di Sabah dan namakan apa saja hotel yang ada pegangan sahamnya. Pulau-pulau di negeri Sabah juga turut dimiliki oleh pegangan saham keluarga ini. Paling mengejutkan, anak Anifah Aman iaitu Ahmad Zachry Anifah, antara yang dilaporkan oleh perisik maklumat antarabangsa ICIJ sebagai ahli perniagaan yang menyembunyikan kekayaan di luar negara seperti yang dibuat oleh anak Musa Aman sendiri.
7) Apakah pengajaran daripada masalah yang akan dianggap fitnah oleh ahli-ahli UMNO-BN dan penyokong Musa Aman ini? Apakah rakyat Sabah perlu lakukan selepas ini? Kita perlu wujud "mind setting" jangan lindungi pemimpin sebegini dan jangan berikan kuasa kepada mereka. Jangan undi lagi pemimpin dan kerajaan korup sebegini. Ini adalah kerajaan perompak wang rakyat Sabah yang akan memiskinkan negeri Sabah. Paling sadis, proses perniagaan antarabangsa dan monopoli ekonomi tempatan sebegini adalah sama dan sebiji dengan cara Suharto dan keluarganya "merompak" wang rakyat Indonesia sehingga memiskinkan Indonesia dan rakyatnya merempat di negara orang.
Rakyat Sabah perlu bersatu dan tumbangkan kuasa mereka!
Lawan tatap lawan sampai tumbang!

Jufazli Shi Ahmad
Pengasas Gerakan Anak Muda Selamatkan Sabah 
Penganalisis Politik & Aktivis
Kelulusan Master Bidang Sains Politik & Sarjana Muda Bidang Sejarah

-----------------------

Perkara di atas ditulis oleh Jufazli pada 3 November.

Dan kemudiannya pada 7 November, Jufazli menyebarkan ini pula ;
Sila klik pada gambar untuk paparan yang lebih jelas.

Perkara di atas adalah tentang skandal air yang melibatkan jutaan ringgit. 

Nampak flow dia tak?

Kemudiannya pada 9 November, Jufazli terus ditahan polis. Apa yang kita patut fikir lagi? Pandai2 la kau semua hadam.

Kerana Menyanyi Shalala, Najib Dihina Oleh Rakyat Sendiri, Manakala Presiden Rodrigo Duterte Pula Dipuji Melambung Oleh Netizens Pilipin.

Kesian Najib.

Nak menyanyi dan menari sekali sekala pun kena tiaw kaw-kaw dengan netizens. Pendek kata langsung tak boleh buat apa-apa. Buat ke tak buat ke tetap kena tiaw. Padan muka juga. Sapa suruh mentadbir Malaysia dengan teruk sangat. Prestasi ke laut. Mana orang tak marah.

Ketika rakyat Malaysia berkongsikan rakaman video yang memaparkan Najib berkaraoke dengan Presiden Pilipin, ini antara respon-respon dari netizens Malaysia terhadap perkara itu.


 
Pun begitu, reaksi yang berbeza apabila video yang sama dikongsikan oleh page-page atau facebookers Pilipin. Ini ialah antara reaksi-reaksi mereka.Jadi mereka juga ialah manusia. Merendah diri. Pertama kali menyaksikan Presiden bersikap begini dengan pemimpin negara lain, ianya hebat.

Ini adalah antara reaksi-reaksi yang diterima oleh Duterte dari rakyatnya. Malahan Najib juga turut dipuji oleh netizens Pilipin.

Presiden Pilipin ketika ini, Rodrigo Duterte dalam lawatan kerja ke Malaysia. Dia digambarkan sebagai seorang Presiden yang garang dan berani apabila berkeras menggunakan cara kekerasan untuk membanteras kegiatan dadah di negaranya. 

Sampai satu tahap, sesiapa sahaja boleh menahan dan menangkap penagih dadah, atau disyaki penagih dadah dan tokan bagi membanteras kegiatan dadah yang berleluasa di Pilipin.

Dihimpit masalah dadah yang tak berkesudahan, warganegara Pilipin menerima dengan terbuka cara Duterte ini walaupun NGO human rights mengkritik kepimpinan Duterte. Menurut laporan, 98% rakyat Pilipin menyokong kepimpinan Duterte.

Bagaimana pula di Malaysia? Adakah dengan memburu tokan-tokan dadah dengan cara yang ekstrem akan menyelesaikan masalah dadah di Malaysia? Sanggup ke kita adapt cara itu ke Malaysia bagi menyelesaikan masalah penagihan yang serius khususnya di kalangan umat melayu?

Salah satu benda bagus yang berjaya Najib buat dalam lawatan kerja Pilipin ke Malaysia ini ialah bilamana Malaysia-Pilipin berjaya membentuk kerjasama bagi memburu kegiatan penculikan di kawasan sempadan masing-masing.

Secara ringkasnya, Pilipin bagi izin kepada penguatkuasa Malaysia untuk memasuki perairan Pilipin (kawasan sempadan) bagi menjejaki kumpulan-kumpulan penculik yang melakukan aktiviti penculikan di negara kita. Namun perlu la dimaklumkan kepada penguatkuasa Pilipin terlebih dahulu bagi mengelak dari sebarang kemungkinan yang membabitkan ancaman keselamatan.

Bagi aku persetujuan Pilipin ini adalah perkara yang bagus untuk di pihak kita mengekang aktiviti kumpulan penculikan ini. 

Cumanya perlu juga kita fahamkan. Kegiatan penculikan yang begitu mudah di sempadan negara ini berlaku adalah kerana kelemahan penguatkuasa dan tahap keselamatan negara kita yang sangat longgar. Kita menyaksikan terlalu banyak kebanjiran PATI di Sabah adalah kerana masalah berkaitan rasuah, penyelewengan dan kecuaian penguatkuasa mengawal-selia undang2 dengan telus dan jujur ialah punca kepada masalah-masalah berbangkit.

Bukan perkara baru kita mendengar keluhan rakyat Sabah tentang PATI. Mereka sudah mengadu berulang kali dan kerajaan masih gagal mencari solusi terbaik bagi membendungnya. Punyalah hebat si PATI2 ini sampaikan ada satu dokumentari luar negara yang melaporkan bahawanya PATI2 ini dinafikan hak memiliki kad pengenalan Malaysia. PATI2 ini berlakon jadi rakyat Malaysia kat dokumentari luar negara sewenang2nya dan kerajaan masih lagi bersikap lemah-lembut terhadap mereka. Dan paling bangang sekali, apabila dokumentari ini mempromosikan laporan itu di media sosial, rakyat yang tak tahu apa, boleh pula sokong membuta tuli dan ikut sama memaki kerajaan. 

Padahal kita dah diperbodohkan oleh kumpulan PATI2 itu. Sebenarnya tak salah mencari rezeki di Malaysia. Tetapi jika sampai melakukan fitnah, menimbulkan salah faham, melakukan kekacauan dan memaksa kita menjadikan mereka warganegara supaya mereka dapat merasai segala macam kelebihan menjadi warga negara Malaysia, itulah masalahnya. Mereka tak hormati undang2 kita dan kita pula kena bertolenrasi dengan mereka. Apakah itu patut?

Sampai satu tahap, sesetengah kumpulan PATI ini sepertinya membina empayar negara mereka di kawasan tertentu. Kita pula yang takut jadinya.

Bila kita persoalkan, kita pula dikatakan facist dan racist.

Sedangkan, yang diancam keselamatan itu kita. Yang datang dari luar dan membuta tuli nak membosskan kita pula dia. Tetapi kita pula yang dipersalahkan.

Pun begitu bertepuk sebelah tangan ia tidak akan menjadi. Jika kumpulan PATI ini tidak dibantu dengan penguatkuasa yang tamak, cuai, kaki rasuah sudah tentulah tiada masalah kebanjiran PATI di Sabah. Disebabkan penguatkuasa pun perangai macam babi, maka rakyat yang menerima kesan. Kerajaan pula tak pandai2 nak mencari solusi, rakyat yang terpaksa hadap segala macam bentuk masalah disebabkan kegagalan mereka tu.

Dalam rancangan 999 yang aku tengok beberapa bulan lepas, seseorang PATI sampai boleh hidup bebas kat negara ini selama 12 tahun lamanya tak ditangkap hanya kerana mempunyai perlindungan dari seorang anggota polis.

What the jari tengah beb.

Jari tengah.

Polis = keselamatan? Fuck la.

Sebab tu walaupun aku melihat persetujuan Pilipin itu satu benda bagus tetapi ia masih lagi belum boleh menyelesaikan ancaman keselamatan di perairan Sabah. Masalah keselamatan di Sabah lebih besar dari itu lagi sebenarnya. Kumpulan2 penculik itu mendapat info dari PATI yang berada di Sabah.

Untuk rekod, ketika ini jumlah PADI di Malaysia ialah 2 juta. Yes dua juta. PADI. Bukannya PATI. Tetapi mana ceruk kau pergi kat Malaysia neh tak pula boleh kau melarikan penglihatan kau daripada golongan warga asing ini.

Kau percaya bilangan mereka dua juta di Malaysia? Sebenarnya lebih. Dan tak faham sangat Zahid Hamidi main telur ke apa kat atas sana. Do something la idiot. Pergi luar negara pongpang2 bab bru ocean la wassatiyyah macam good-good pun tak guna kalau keselamatan negara kau sendiri pun hancur beb.

Kata-kata terakhir. Layankanlah joget-jogetan Najib dengan Sha la la la nya.

Khamis, 10 November 2016

Dan Rakyat Tahu Kenapa Najib Ponteng Sidang Walaupun Datang Parlimen Tetapi Menyorok Dalam Kamar Speaker.

Sebelum ini kita mendapat laporan bahawanya Najib hadir ke parlimen dalam sesi penggulungan usul #bajet2017. Walaupun Najib hadir tetapi dia tidak memasuki persidangan dewan pada hari tersebut. Sebaliknya dia terus ke kamar speaker dan terus duduk diam disitu. Tak reti-reti nak masuk dewan dan bertugas sebagai wakil rakyat.

Dan tadi. Ketika pemberita bertanyakan kepada Pandikar Amin Mulia, Speaker Parlimen apa yang Najib buat di kamar Speaker pada hari sesi penggulungan bajet 2017? Langsung tak masuk sesi perbahasan pula.

Baca : Bot Peronda Tak Ada Dana Untuk Isi Minyak, Nelayan Selalu Diancam Keselamatan & Najib Ada Duit Untuk Beli Kapal Perang Pula!

Pandikar kemudiannya menjawab begini.

"Dia datang, dia duduk, lepas tu dia tengok perbahasan melalui CCTV.

Dia mahu melihat cara kementerian kewangan".

Adakah Najib gembira melihat hujah penggulungan usul bajet 2017 oleh Johari ketika ditanyakan pemberita?

Maka Pandikar menjawab lagi.

"Dia senyum. Dia tak sebut apa-apa".

Najib kemudiannya dilaporkan meninggalkan Parlimen ketika perbahasan usul bajet 2017 melabuhkan tirainya dan ketika sesi pengundian bermula.

Bajet 2017 menyaksikan 117 mengundi untuk sokong. 70 membantah, 11 berkecuali dan ponteng 28. Najib termasuk antara yang memonteng sidang parlimen pada malam itu.

Sebenarnya kita semua jelas kenapa Najib hadir ke Parlimen pada malam itu. Ia adalah untuk melihat samada bajet tersebut akan diluluskan ataupun tidak. Dia perlu melihat sendiri jumlah kehadiran ahli parlimen BN. Kot-kot ada yang ponteng macam dia juga ke macam mana. Kalau la separuh dari ahli parlimen BN ponteng, tak lulus lah usul bajet 2017 pada malam itu. Ini akan mengulangi apa yang berlaku pada tahun 2010.

Baca bawah neh ;


(http://bit.ly/2fgUEQi


(http://bit.ly/2fUmOCC)

Pada tahun 2009, pembangkang didakwa mahu mengagalkan bajet 2010 dan ia sebenarnya akan membawa implikasi yang besar kepada suasana politik negara andai usul bajet tidak diluluskan. Berdasarkan kenyataan di atas la.

Dan baru-baru ini, Mahathir ada menghadiri Parlimen. 

Dan entah kenapa Najib hadir ke sesi penggulungan usul bajet 2017 walaupun sekadar menyorok di balik kamar Speaker itu hanyalah Najib sendiri yang dapat menjawabnya.

Tetapi oleh kerana rakyat tidak semuanya bodoh (macam penyokong BN), kita juga dapat menjangka bahawanya mungkin ada apa-apa perkara yang Najib rasa tak sedap ahti itu sebabnya dia hadir ke Parlimen pada malam itu.

Dan kenapa Najib tak masuk dewan ialah kerana Najib tidak mahu diserang dalam isu Riza Aziz.

Riza Aziz baru-baru ini telah mengikuti lawatan kerja Najib ke China. Lawatan kerja ini ialah lawatan rasmi yang mana kosnya ditanggung oleh pembayar cukai. Selepas kantoi dalam hal itu, Najib kemudiannya memadamkan tweet dan crop gambar yang menampakkan kelibat Riza Aziz di media sosial rasminya.

Baca : Kenapa Najib Bawa Riza & Arul Ke China?

Baca : Pegawai Khas Ditibai Netizens Kerana Bekap Riza.

Baca : Siapa Tanggung Kos Perjalanan Riza, Jawab Najib!

Walaubagaimanapun usaha Najib itu terbuktilah sia-sia sahaja kerana kelibat Riza bukan sahaja disebarkan oleh kakitangan media sosial Najib bahkan turut dilaporkan oleh media RTM. Jadi, nak sorok macam mana? Tak boleh sorok dah pun!

Disebabkan Najib dipersoalkan bertubi2 tentang ini di laman sosial dan juga oleh wakil rakyat pembangkang dan jika Najib  masuk juga ke Parlimen pada malam itu maka ibaratnya macam bunuh diri la.

Tak boleh tidak wakil rakyat pembangkang pasti akan provoke isu Riza ke China. Bukan Riza aje bahkan si Arul Kanda pun ke China sama. Lauk macam neh mana boleh dilepaskan oleh pembangkang.

Ketakutan Najib yang memang everything to hide menyebabkan dia tak boleh masuk pada malam itu. Cukup dia memastikan bahawanya wakil2 rakyat BN tak khianat padanya. Mereka benar2 hadir parlimen dan BN ada jumlah mencukupi untuk memastikan bajet ini diluluskan dengan mudah tanpa halangan.

Dan inila sebabnya Najib datang Parlimen, ponteng dewan, menyorok dari pembangkang kemudiannya pulang begitu sahaja. Fuhhh bestnya tak novel aku neh?

KAHKAHKAHKAH!

Najib, Trump & TPPA.

Najib dan Trump saling kenal mengenal rupanya. Usaha bodek yang baik bagi memperkenalkan hubungan erat di antara Najib dan Donald Trump, Presiden US yang baru.Sebab itulah Nurul Izzah berharap agar kemenangan Trump sebagai Presiden US tidak akan mengangu saman DOJ berkenaan isu #1MDB.

Kita tinggalkan cerita itu kejap. 

Donald Trump ialah Presiden US yang ke 45. Berusia 70. Lahir pada tahun 1946 dan merupakan Presiden Amerika yang paling tua sekali dalam sejarah presidental negara itu.

Sebelum terlibat dalam politik, Donald Trump ialah ahli perniagaan yang berjaya di negaranya. Dia bertaraf billionaire. Pernah berkahwin sebanyak 3 kali dengan memiliki 5 anak yang mana 2 darinya perempuan manakala selebihnya ialah lelaki.

Itu sejarah ringkas Trump.

Mari kita tengok pula polisi Trump tentang beberapa isu penting yang sebenarnya reflect juga dengan kepentingan negara kita neh secara langsung mahupun tidak langsung.

Isu keselamatan dan polisi luar.

Polisi Trump menekankan bahawanya ISIS dan militan Islam mestilah diperangi habis-habisan. Dalam satu kempen presidental, Trump pernah mengatakan Iraq adalah Havard (universiti) bagi menghasilkan militan (mahasiswa membunuh).

Oleh itu bagi memastikan tahap keselamatan US berada di tahap paling tinggi, Trump akan membenarkan apa jua cara untuk menyoal-siasat militan yang mahu mengancam keselamatan negara.

Trump juga menjanjikan ketenteraan akan diperhebatkan, diperkuatkan dan diperkukuhkan bagi memastikan tiada sesiapa berani mengacau Amerika. Dan apabila tiada sesiapa berani mengacau Amerika, maka tiada sesiapa akan memulakan apa2 (perang) kerana tiada sesiapa berani mengacau Amerika disebabkan mereka mempunyai kekuatan ketenteraan yang kukuh.

Apabila ditanya tentang Syria, dia mahu membina satu zon selamat di Syria, yang mempunyai apa yang diperlukan untuk hidup supaya semua orang boleh hidup dengan aman. Pun begitu Trump turut mencadangkan agar tentera Amerika masuk ke Syria tujuan keselamatan. Trump juga dalam satu kenyataan yang lain dilaporkan berkata, biar mereka bergaduh sesama mereka - ISIS, ASSAD dan mengutip peluh masing-masing.

Trump mahu menamatkan perjanjian nuklear dengan Iran.

Trump juga mahu mengharamkan mana-mana negara yang menghasilkan militan Islam dari memasuki Amerika. Ini bermaksud rakyat dari negara2 tersebut tidak akan dibenarkan untuk menjejaki Amerika atas ancaman terroris. Secara jelasnya mengambarkan kesemua rakyat2 di negara tersebut ialah terroris. 

Bercakap tentang Arab Saudi, Trump menyifatkan Riyadh ialah penaja terbesar bagi kumpulan militan namun dalam masa yang sama memerlukan bantuan Amerika atas tujuan keselamatan sedangkan kumpulan2 militan itu pula begitu berapi mahu mengancam keselamatan Amerika.

Trump juga mempunyai polisi yang sangat-sangat pro kepada israel. Trump menyifatkan pada hari dia berjaya menjadi Presiden Amerika ialah pada hari israel tidak akan dipijak2 atau dilayan sebagai negara second-class. Amerika akan menjadi rakan yang paling boleh diharapkan oleh Israel. Iran juga dikecam oleh Trump sebagai negara yang mempromosikan militan dan Trump akan memastikan bahawanya Iran dan polisinya tentang militan akan dihancurkan.

Trump juga menyatakan tindakan pemimpin Palestine yang mempromosikan keganasan dan kebencian perlu dihentikan.

Apabila mengulas tentang Rusia, Trump mengatakan jika ada harapan, jika ada harapan dia mahu melakukan rundingan dengan Rusia bagi membina perhubungan.

Trump juga mahu mengenakan bayaran kepada mana-mana negara yang mahu mendapatkan perlindungan dan bantuan ketenteraan dari Amerika. Menurut Trump, bajet ketenteraan Amerika banyak dihabiskan untuk masuk campur dalam urusan soal keselamatan luar negara berbanding soal keselamatan dalam negara itu sendiri. Biar mereka lindungi diri mereka sendiri kata Trump.

Dasar tidak mahu terlibat secara mendalam tentang negara-negara yang dilanda konflik dan perang juga akan membuatkan Amerika mempunyai lebihan wang yang boleh digunakan untuk memanfaatkan rakyat. Ini juga salah satu modal kempen Trump.
 

Apa pula pandangan Trump tentang TPPA?

Trump sekeras-kerasnya dalam kempen presidentalnya menolak perjanjian TPP yang disifatkan sebagai mengacam kedaulatan Amerika.

TPP sepatutnya perjanjian yang memperluaskan pengaruh Amerika ke negara-negara Asia Pasifik tetapi sebaliknya yang berlaku jika dibaca isi kandungan perjanjiannya yang sebanyak 5,600 muka surat. (menurut Republican).

Perjanjian TPP akan dikuburkan jika Donald Trump berjaya dilantik sebagai Presiden Amerika yang baru. 


TPP ialah perjanjian yang teruk. Kenapa kita perlu tandatangani perjanjian dengan negara2 yang kita sudah ada perjanjian perniagaan dengannya? Kenapa kita perlu promote free-market yang tak free pun kepada rakyat Amerika berbanding fair-market, ujar Trump dalam satu kenyataan menentang perjanjian TPP.

Berbanding TPP, Trump lebih favor kepada perjanjian one by one. Satu perjanjian dengan satu negara. Lebih spesifik dan memerincikan keperluan masing2.

Currency manipulation adalah antara perkara yang Trump kritik dalam perjanjian TPP. Menurutnya currency manipulation melemahkan matawang Amerika dan negara seperti China dan India mengambil kesempatan ke atasnya.

Bagaimanapun India dan China sebenarnya tidak tertakluk langsung dalam perjanjian TPP neh. Hahaha. Sesungguhnya Trump mengkritik tiada mana-mana wakil rakyat demokrat membaca perjanjian TPP yang bermuka surat 5,600 seolah2 membayangkan macam dia baca tetapi dia pun kelaut juga..

Industri automotif tempatan menurut Trump akan hancur dengan TPP. Negara2 TPP mengambil kesempatan. Kereta mereka dijual murah di negara US manakala kereta US kekal dijual mahal di negara2 TPP bagi melindungi industri kereta nasional dan bagaimana US boleh mendapat manfaat darinya bidas Trump.

Antara lain, Trump menyatakan TPP akan menindas hak pekerja US di mana Vietnam akan menawarkan tenaga buruh yang lebih murah berbanding tenaga kerja tempatan. Persaingan ini tidak adil kata Trump dan memperbodohkan rakyat Amerika.

Sungguhpun Trump secara kerasnya dan konsistennya menolak TPP itu bukan bermaksud Trump benar-benar akan menolaknya selagi mana belum ada apa2 perkara yang memuktamadkan perkara tersebut.

Buat masa sekarang, kita mungkin boleh menarik nafas lega tetapi kita masih belum boleh gembira selagi TPP belum disahkan terbatal.

Dasar luar Trump tentang Israel, Palestine, militan, Islam dan terorist sebenarnya sangat double standard dan racist.

Dengan membayangkan semua umat Islam ialah terroris, Trump ialah racist. Tetapi macam mana pula Trump boleh mengiktirafkan Najib sebagai PM kesayangannya? Najib kan orang Islam? Ke betul cakap Zahid Hamidi kat berita tadi yang konsep wassatiyah diiktirafkan berjaya dan berkesan oleh UK sehingga mereka mahu belajar dari kita tentangnya bagi menanggani terroris?

Najib = orang Islam = wassatiyah = Trump = anti muslim = pro Israel = sayang Najib ? Rahsia kejayaan Najib mungkin terletak pada konsep wassatiyah? Seriously?

KAHKAHKAHKAH!
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...