Telegram PH http://t.me/beritapolitikmalaysia

Laporan yang tersiar tidak semestinya mewakili pandangan pihak pentadbir halaman.

Jumaat, 7 Februari 2020

PH Perlu Belajar Sejarah Politik 1998 & 2003 Kata Khalid Samad.

The Malaysia Insight | PAKATAN Harapan (PH) perlu belajar dari situasi politik pada 1998 dan 2003 untuk kekal bersatu, kata Pengarah Komunikasi Amanah Khalid Abdul Samad.


Beliau merujuk kepada permusuhan Dr Mahathir Mohamad yang ketika itu perdana menteri keempat dengan Anwar Ibrahim pada 1998, sehingga timbalannya itu dipecat.

Keadaan pada masa itu juga menyebabkan perpecahan dalam Umno, kata Khalid.

“Kita tak mahu begini. Itulah sebabnya kita sering beri penekanan dan menegaskan bahawa kita mahu satu suasana yang baik, yang tenteram dan aman,” katanya ketika ketika ditemu bual Jom Channel malam tadi.

“Dan mereka yang menyerang, mengutuk dan sebagainya atas nama Datuk Seri Anwar Ibrahim….Datuk Seri Anwar pun minta hentikan. Kerana kita tak nak berulangnya 1998.”


Menteri Wilayah Persekutuan itu kemudian merujuk kepada situasi pada 2003 iaitu selepas Dr Mahathir meletak jawatan perdana menteri dan “diketepikan” oleh penggantinya penggantinya, Abdullah Ahmad Badawi.

“Jadi dua perkara ini kita perlu elak. Yang pertama, jangan kita berentap, kerana kita kena jaga air muka pemimpi-pemimpin kita termasuk termasuklah Tun sendiri dan Datuk Seri Anwar Ibrahim,”
katanya.

Selain itu, PH juga perlu meyakinkan Dr Mahathir bahawa pakatan itu tidak akan mengenepikan dan menyerang dirinya selepas menyerah kuasa kepada Anwar, tambah Khalid.

Katanya, Dr Mahathir sendiri bersedia meninggalkan Umno dan bekerjasama dengan musuh politiknya untuk menjatuhkan kerajaan kleptokrat.

“Dia tak mahu rasa diperalatkan. Kita tak peralatkan dia, kita mahu bersama dengan dia.”

Khalid juga berkata isu berkenaan peralihan kuasa sebaiknya diselesaikan oleh Majlis Presiden PH supaya ia berjalan dengan lancar.

Khamis, 6 Februari 2020

Tubuh Kerajaan Baru, Gimik Politik UMNO PAS - Mujahid Rawa.

ULASAN | APA PERLUNYA PAKATAN BARU?

1. Tular bahawa esok 7hb Januari 2020, UMNO akan buat keputusan dalam mesyuarat Majlis Tertingginya sama ada akan bersama dengan Tun Dr Mahathir Mohamad bagi 'membentuk kerajaan baru'?

2. Katanya PAS dah membuat keputusan atas nama Muafakat Nasional dan kini hanya menunggu UMNO sahaja. Semua yang ditularkan ini membentuk beberapa persepsi untuk menggambarkan beberapa mesej iaitu:

a) Tun Mahathir ada rundingan di balik tabir dengan PAS dan UMNO lantas menggambarkan Tun Mahathir seorang yang 'khianat' perjanjian dengan Pakatan Harapan (PH).

b) Semuanya kerana DAP dan survival Melayu- seolah PH gagal tangani isu Melayu dan Islam sebab itulah satu pakatan alternatif diperlukan.

c) DAP, Parti Amanah Negara (AMANAH) dan PKR adalah rakan yang tidak layak dan menteri-menterinya gagal mentadbir negara. Maka pakatan baru akan selesaikan masalah tidak kompeten ini.

d) Menerima UMNO dalam pakatan baru bukan menerima Najib sebab UMNO rosak kerana Najib. Tanpa Najib, UMNO dah ok.

e) PAS boleh terima pimpinan Tun Mahathir tetapi tak boleh terima DAP, AMANAH dan PKR. Sebab itu pakatan baru ini akan menyisihkan parti-parti tersebut.

3. Hakikatnya soal bentuk pakatan baru hanya gimik untuk pembangkang mensasarkan komponen PH supaya goyah dan hilang kepercayaan kepada Tun Mahathir. 'Take home message' ialah meremehkan PH dengan menjadikan Tun Mahathir sebagai 'bahan' utama ramuan mereka.

4. Mengambil kira pengalaman Pakatan Rakyat sebelum ini, taktik yang serupa di Selangor, Kedah dan Pulau Pinang pernah dimainkan dengan teori 'pintu belakang'. Semasa itu PAS dan beberapa tokoh dijadikan 'bahan' untuk 'melemahkan' Pakatan Rakyat dengan menggunakan isu yang sama iaitu isu 'Melayu', 'Islam' dan sentimen anti DAP dan Datuk Seri Anwar Ibrahim (DSAI).

5. Namun taktik UMNO/BN gagal kecuali PAS sahaja yang telah kecundang dan terbuai dengan sentimen yang dimainkan UMNO malah 'mempercayai' bahawa ini adalah sebenarnya. Sehingga kini PAS masih belum sedar mereka hanyalah umpan untuk mengekalkan hegemoni UMNO dan kebobrokannya.

6. Lahirnya AMANAH adalah untuk mengekalkan momentum rakyat untuk menolak regim bobrok BN sekaligus menjadi 'gam penyatu' antara komponen Pakatan Rakyat iaitu DAP dan PKR setelah PAS cabut lari mendapatkan kekasih barunya UMNO.

7. Tun Mahathir muncul dengan Gerakan Selamatkan Malaysia sebagai gerakan madani dan kemudian muncul membentuk parti baru Parti Pribumi Bersatu Malaysia (PPBM) yang berjaya memecahkan kubu UMNO. Pakatan Harapan menerima anggota baru dan berjaya menerima mandat rakyat pada PRU ke-14.

8. Tularan tentang rundingan pintu belakang bukan baru bagi kami. Bezanya kali ini mereka melakukannya dalam skala besar melibatkan kerajaan persekutuan. Bezanya juga ialah bahannya kali ini ialah individu yang memimpin PH dan Perdana Menteri iaitu Tun Mahathir dan tidak Abdul Hadi Awang dan PAS-nya.

9. Faktor tularan ini hanya tinggal gimik dengan melihat faktor Tun Mahathir sendiri. Sebagai negarawan Tun Mahathir membawa dirinya 'beyond politic', menjangkau keperluan negara dan masa depannya yang mencabar. Sebagai negarawan Tun Mahathir bertemu dengan sesiapa sahaja untuk mendapatkan sokongan kepada ide besar negara seperti Wawasan Kemakmuran Bersama (WKB 2030).

10. Pembangkang terlalu 'penting diri' dan hanya berfikir tentang survival partinya maka sebab itu lontaran Tun Mahathir terhadap isu Melayu, Islam dan lain-lain ditanggap dalam dimensi UMNO dan PAS yang sangat sempit dan terus dikaitkan dengan pakatan baru. Mereka syok sendiri dalam alam masing-masing. Zahid Hamidi and the geng lebih penting selamatkan diri mereka dari melihat politik berwawasan. Hadi and the geng masih dalam alam utopia mereka menyangka mereka diperlukan. Maka dicanang seluruh kampung pakatan baru!

11. Mandat rakyat, walau apapun persepsi mereka terhadap kerajaan PH rakyat Malaysia semuanya bersepakat mereka mahukan Malaysia tanpa korupsi, tanpa perkauman sempit dan tanpa kelompok yang tunggang agama untuk kepentingan kepartian. Tularan pakatan baru adalah aktornya yang sama menyuburkan budaya korup, mereka belum 'bertaubat' daripada 'dosa' penunggang kaum dan agama. Tularan pakatan baru seolah memusing jarum jam ke belakang untuk rakyat Malaysia khususnya orang Melayu.

12. Tidak terbayang Tun Mahathir 'tunduk' kepada kelompok ini setelah berganding tenaga membanting urat membawa Malaysia Baru dalam kempen PRU lalu. Saya harus akui Tun Mahathir adalah seorang yang 'unpredictable' tetapi saya percaya Tun Mahathir adalah seorang yang berperinsip kerana PH terbentuk atas prinsip-prinsip menentang kleptokrasi dan pemikiran yang progresif serta nilai-nilai reformis dalam pemerintahan.

13. Sebagai kritikan untuk bersikap introspektif, PH patut berhenti daripada menimbulkan polemik Perdana Menteri ke-8. Rakyat mahu merasai dasar yang dapat meringankan kos sara hidup. Sebenarnya kita telah berjaya melakukannya dengan penurunan 18% bayaran tol, polisi menentang rasuah yang berjaya dan kawalan harga barang lebih berkesan. Malangnya isu pelan penggantian kepimpinan menggangu fokus utama PH termasuklah diheret dengan tularan pakatan baru.

Datuk Seri Dr Mujahid Yusof Rawa
Naib Presiden AMANAH
Ahli Parlimen Parit Buntar
6hb Feb. 2020

Kerjasama Politik Tun Mahathir, Zahid Adalah Khabar Angin - Anthony Loke.

POLITIK | "Jangan buang masa dengan khabar angin," itu pesan Anthony Loke ketika mengulas spekulasi yang sedang tersebar meluas ketika ini, iaitu pembentukan kerajaan baru diantara;

PKR Kartel

PPBM
Warisan
PAS
UMNO

Menurut Menteri Pengangkutan itu, tumpuan seharusnya diberikan kepada memerangi koronavirus dan bukannya melayan spekulasi.


"Kita jangan buang masa terhadap khabar angin itu. Akan ada khabar angin berterusan di sana sini. Sudah tentu, ramai oportunis mahu menggugat kerajaan.

"Setakat yang kita tahu, kerajaan Pakatan Harapan di bawah pimpinan Mahathir adalah kukuh dan stabil.


"Jangan buang masa terhadap khabar angin,"
katanya, memetik laporan Malaysiakini


Di pihak UMNO dan PAS kelihatan mereka mula membincangkan isu kerjasama ini secara terbuka selepas Lokman mendedahkan ia ketika membuat LIVE Facebook pada Ahad.

Takiyuddin misalnya secara terbuka menyatakan sokongan padu kepada Tun Mahathir PM sepenggal seolah-olahnya PAS akan masuk sebagai kerajaan baru manakala UMNO bercakaran dengan penyokong sendiri di sosial media.

Berdasarkan tinjauan, majoriti penyokong UMNO memilih prinsip berbanding kuasa. Kerana mereka sangat yakin akan menang dengan Muafakat Nasional pada PRU ke 15 kelak.

Namun tiada tinjauan dilakukan terhadap penyokong PAS memandangkan tiada mana-mana pemimpin PAS yang menyatakan wujudnya pelawaan bagi menyertai kerajaan baru dibawah nama Pakatan Nasional. - 6 Februari 2020.

Rabu, 5 Februari 2020

Rawatan Dialisis Percuma Mungkin Ditarik Balik, Wee Kecam PERKESO.

Wee Ka Siong | Mungkin ramai yang membayangkan bahawa arahan Pertubuhan Keselamatan Sosial (PERKESO) bagi mengenakan syarat baru menafikan pencarum daripada rawatan dialisis percuma, akan diteliti atau ditarik balik.

Tetapi lihatlah respon PERKESO ini...

https://codeblue.galencentre.org/2020/02/03/with-rising-costs-socso-says-cant-be-sole-dialysis-provider/

😰😰


Saya rasa amat terkilan dan sedih dengan jawapan daripada Timbalan CEO PERKESO yang dilihat sudah hilang sifat penyayang dan tidak berperikemanusiaan ini.

Apa sudah jadi dengan PERKESO sejak Malaysia ditadbir kerajaan baru Pakatan Harapan?

Sedangkan sebelum ini , PERKESO dilihat beroperasi dengan begitu baik.

Pada tahun 2017 misalnya, iaitu sebelum PH ambilalih pucuk pemerintahan, PERKESO telah membuat bayaran faedah sebanyak RM3.2 bilion kepada penerima yang layak, meningkat daripada RM2.9 bilion pada 2016.

https://www.google.com/amp/s/www.bharian.com.my/berita/nasional/2018/01/380625/perkeso-bayar-faedah-rm32-bilion/amp

Sekian lama PERKESO sanggup bayar demi kebajikan warga pekerja dan kenapa tiba-tiba kebajikan pencarum diabaikan begitu sahaja di bawah Malaysia Baharu?

Apakah PERKESO kini hanya memikirkan soal keuntungan semata-mata?

Sudah lupa objektif sebenar PERKESO?

Sudah lupa bahawa berdirinya PERKESO hari ini adalah hasil sumbangan puluhan juta pencarum setiap bulan?

Sedarkah pihak PERKESO bahawa mereka yang pernah mencarum PERKESO terpaksa menjalankan rawatan serta-merta apabila mereka disahkan menghidap penyakit buah pinggang?

Sekiranya mereka tidak mampu, maka pencarum PERKESO itu akan mati akibat kekangan dana!

Kalau PERKESO minta badan lain pula menanggung kos rawatan dialisis bagi pesakit buah pinggang yang merupakan pencarum, saya anggap ianya satu kenyataan yang sangat tidak bertanggungjawab.

Lihat Laporan Tahunan PERKESO 2017, mana mungkin 16,321 orang pencarum PERKESO yang menjalankan rawatan dialisis yang menelan perbelanjaan RM215.81 juta (setakat 31 Dis 2017) akan memufliskan PERKESO? Ianya sekadar 9.14% daripada jumlah bayaran faedah kepada pencarum.

Takkan golongan profesional PERKESO tidak dapat mencari kaedah lain untuk menambah sumber kewangan PERKESO melalui pelaburan strategik yang membawa keuntungan?

Saya cadangkan mana-mana Ahli Lembaga Pengarah dan golongan profesional dalam PERKESO yang begitu prihatin tentang keuntungan supaya segera berundur dan menyertai syarikat GLC yang memperolehi keuntungan besar dalam operasi perniagaannya.

Oh ya. Sehingga hari ini, Menteri Sumber Manusia M. Kulasegaran tidak membuat sebarang komen tentang isu ini. Kenapa Menteri berdiam diri? Sila baca Infografik Pendapatan & Perbelanjaan PERKESO setakat 31 Disember 2017, jelas menunjukkan bahawa pendapatan lebih daripada perbelanjaan. Apa maksudnya ?

Mana mungkin PERKESO muflis dan mengalami kerugian besar dalam Penyata Kewangannya? Mengarut saja!

Jangan lupa, PERKESO baru sahaja membelanjakan RM500 juta untuk membina sebuah Pusat Rehabilitasi yang canggih di kawasan Parlimen Menteri iaitu di Ipoh Barat.

Kenapa misi menyelamatkan pencarum yang menghidap penyakit buah pinggang dipandang remeh?

Menteri Sumber Manusia jangan membisu lagi!

Selasa, 4 Februari 2020

Pembentukan Kerajaan Baru, Apa Pendirian PH?

Shahbudin Husin | PEMBENTUKAN KERAJAAN BARU, APA PENDIRIAN PH?

Berikutan pendedahan Ahli MT UMNO, Lokman Noor Adam semalam berhubung keinginan Ahmad Zahid Hamidi untuk membawa UMNO bekerjasama dengan Tun Mahathir Mohamad bagi membentuk sebuah kerajaan baru yang dinamakan Pakatan Nasional, beberapa persoalan kini mula menarik perhatian.


Pertama, apakah dengan pendedahan Lokman itu, pembentukan kerajaan baru tersebut akan tetap menjadi kenyataan?

Ataukah rancangan menubuhkan Pakatan Nasional itu sudah terbatal dengan sendirinya?

Apakah dalam mesyuarat MT UMNO 7 Februari ini, agenda pembentukan kerajaan baru tetap akan menjadi tajuk perbincangan?

Yang kedua, apakah pendirian Tun Mahathir Mohamad berhubung pendedahan Lokman itu?

Sediakah Tun Mahathir mengakui memang beliau yang mahu menarik UMNO bersama-sama mewujudkan kerajaan baru itu?

Dari segi logik, jika tiada lampu hijau daripada pihak Tun Mahathir, mustahil Zahid Hamidi dan UMNO yang terhegeh-hegeh mahu mewujudkan kerajaan baru itu.

Ini kerana asas pengwujudan kerajaan baru itu ialah untuk mengekalkan Tun Mahathir sebagai Perdana Menteri sehingga habis penggal dan meskipun Zahid Hamidi serta UMNO akan turut memperolehi manfaat daripadanya, manfaat terbesarnya ialah untuk Pengerusi Bersatu itu.

Dengan demikian, pelawaan atau usaha awal mesti datang daripada pihak Tun Mahathir.

Soalnya, apabila perkara ini terdedah lebih awal, apakah Tun Mahathir sedia mengakuinya?

Atau Tun Mahathir akan menafikannya untuk menyelamatkan kedudukannya bersama PH?

Ketiga, daripada sudut apa sekalipun, berikutan rancangan menubuhkan kerajaan baru itu bukan lagi rahsia dan sudah terdedah kepada umum, PH tidak boleh lagi sekadar berdiam diri begitu saja.

Apa sebenarnya pendirian PH berhubung perkembangan terbaru ini?

Oleh kerana yang dilibatkan secara langsung dalam pembentukan kerajaan Pakatan Nasional itu ialah Tun Mahathir dan Bersatu, salah satu ahli gabungan dalam PH, tidakkah ini sebetulnya memerlukan PH mengadakan mesyuarat tergempar dengan kadar segera?

Tidak mahukah PH mendengar sendiri penjelasan dan pengakuan sebenar daripada Tun Mahathir mengenai kerajaan baru itu?

Keempat, oleh kerana PKR, DAP dan Amanah serta PH nampaknya bakal ditinggalkan oleh Tun Mahathir untuk beralih kepada gabungan kekasih baru Pakatan Nasional yang merangkumi UMNO dan Pas, sedarkah mereka bahawa PH dalam diam-diam cuba dikhianati oleh Perdana Menteri sendiri?

Tidakkah, dalam kedaan ini, selain keikhlasan Tun Mahathir terhadap PH sangat-sangat dituntut, pembuktian keikhlasannya sepatutnya mesti diserlahkan dengan beliau bersetuju menetapkan tarikh peralihan kuasa dengan seberapa segera?

Wahai Majlis Presiden PH, mahu tunggu apa lagi, janganlah jadi ular sawa kenyang terlalu lama? - 4 Februari 2020.

Muafakat Nasional Ataupun Pakatan Nasional, Ini Respon Penyokong Pembangkang.

POLITIK | UMNO sedang berpecah teruk memandangkan sebahagian dari Ahli Parlimennya memasang hasrat untuk melompat pada kerajaan baru yang diberikan nama Pakatan Nasional.

Dalam Pakatan Nasional, jika berjaya maka akan menyaksikan pembentukan kerajaan baru dengan parti-parti berikut;

PPBM
UMNO
PAS
WARISAN
GPS dan beberapa parti kecil dari Sabah dan Sarawak.Dalam usaha untuk membentuk kerajaan pintu belakang ini hanya UMNO BN dan sebilangan dari GPS teragak-agak untuk bersama kerana terikat dengan prinsip dan sokongan padu akar umbi yang semakin kuat dari hari ke hari.Ini merujuk kepada prestasi pilihanraya kecil demi pilihanraya kecil yang dimenangi oleh gabungan Muakafat Nasional sejak kebelakangan ini.


BN percaya, jika momentum ini berkekalan, merampas balik kerajaan dari Pakatan Harapan pada GE15 bukanlah mustahil.

Bagaimanapun yang tidak mereka menyangka ialah tindakan rakan sekutu mereka yang bersetuju dengan pembentukan kerajaan pintu belakang dan mengkhianati Muakafat Nasional.

Hal itu akhirnya memaksa BN berpecah dua, kepada antara membantah ataupun mengikuti jejak langkah rakan politik mereka.


Kerana itu Ketua Pemuda UMNO dan beberapa penyokong UMNO di Facebook mengadakan poll untuk mengumpulkan pandangan ramai pihak, khususnya penyokong Muafakat Nasional bagi mengangkat pandangan itu kepada peringkat mesyuarat di majlis tertinggi.

Pandangan dari penyokong itu akan diterjemahkan ke dalam bentuk tindakan, samada UMNO turut mengikuti jejak langkah rakan sekutu mereka ataupun menyekat penubuhan kerajaan pintu belakang.


Setakat tinjauan pada 4 Februari di halaman SEDAR Malaysia dan Dr. Asyraf Wajdi, mendapati;

📍 Di halaman Sedar Malaysia : 94% menyokong gagasan Muafakat Nasional, dan Mahathir tidak boleh dilibatkan dalam gerakan ini.

📍 Hanya 6% sahaja yang memilih untuk bersama-sama Tun Mahathir.

📍 Jumlah poll itu adalah 38,900 undi.

📍 Bermakna, 2,334 menyokong manakala 36,566 membantah kehadiran Mahathir.

📍 Poll itu akan berlangsung selama 5 hari lagi.


📍 Di halaman Dr. Asyraf Wajdi Dusuki pula, telah memperolehi 93,300 undi.

📍 45% menyatakan sokongan manakala 55% menolak.

📍 Ini bermakna 51,315 membantah dengan 41,985 menyokong.

📍 Berdasarkan pemerhatian, kebanyakan tidak memahami bahawanya Muafakat Nasional akan digantikan dengan kerajaan baru, Pakatan Nasional. Bukannya dengan mengekalkan Muafakat Nasional dengan kemasukan Tun Mahathir. Ia adalah PAS dan UMNO yang seberang ke sebelah sana dan PKR Anwar, DAP dan Amanah pula akan sebelah sini.

📍 Dalam kerajaan baru ini, Najib tidak akan diterima sama sekali. Ia mesti dijayakan tanpa penglibatan Najib.

📍 Bagi penyokong kelihatannya mereka juga berpecah seperti berpecahnya kumpulan pemimpin;

- Ada yang sokong atas tujuan mewujudkan kerajaan all melayu.

- Ada yang sokong asalkan menolak DAP.

- Ada yang membantah atas nama prinsip dan perjuangan.

- Ada yang membantah kerana tidak percayakan Tun Mahathir.

- Ada yang membantah kerana nantinya terpaksa berkompromi dengan isu seperti parti jam 4 pagi, semburit, dakwaan salahlaku dan penyelewengan. 

- Ada yang menyokong kerana beranggapan hayat Tun Mahathir tidak akan lama.

- Ada yang membantah kerana tidak mahu MN dipergunakan PPBM.

- Ada yang menyokong kerana beranggapan ia adalah untuk mengajar orang cina dan india.

- Ada yang membantah kerana tidak mahukan kerajaan pintu belakang.

- Ada yang menyokong kerana beranggapan kerajaan baru akan lebih kuat dan boleh melaksanakan dasar-dasar pembaharuan tanpa campurtangan puak liberal.

- Ada yang membantah kerana beranggapan MN hanya akan menjadi seperti melukut di tepi gantang, dan terpaksa tunduk dengan setiap tindakan Mahathir.

- Ada yang membantah kerana yakin MN akan menang besar dalam GE15 seterusnya mengalahkan Tun dan menghilangkan egonya.

- Ada yang membantah kerana merasakan tidak lagi perlu menjadi talian hayat Tun ketika susah. Bila dah senang, bila-bila masa sahaja PAS dan UMNO akan ditendang bagaikan kain buruk. Tambahan Tun tidak bersetuju hudud, sudah tentulah PAS terpaksa bersoaljawab dengan penyokong dalam isu hudud dan hal-hal berkaitan Islam yang ditolak oleh Tun.

Samada kerajaan baru akan terbentuk atau tidak, kita tunggu selepas 7 Februari 2020. - 4 Februari 2020.

Desak Bubar Parlimen Bukannya Bersama Mahathir Bentuk Kerajaan Baru - Isham Jalil.

Isham Jalil | MAHATHIR TERDESAK UNTUK KEKALKAN KUASA, SANGGUP BERUNDING DENGAN SESIAPA

Mahathir tidak akan turun sebagai Perdana Menteri hanya kerana dia telah berjanji.
 
Selama ini dia memang terkenal sebagai seorang pemungkir janji.

Mahathir memerlukan sebab yang munasabah dan kukuh untuk tidak menyerahkan kuasa kepada Anwar dan menghalang Anwar dari menjadi Perdana Menteri ke-8.

Anwar juga memerlukan sebab yang kukuh untuk menendang Mahathir turun dari jawatan Perdana Menteri.

Tanpa sebab yang kukuh, rata-rata akar umbi PH dan rakyat tidak akan menyokong sesiapa dari mereka yang menendang seorang lagi keluar tanpa sebab yang munasabah.

Jika seorang dari mereka buat juga dan langgar seorang lagi tanpa sebab yang kukuh, maka siapa yang memulakan langkah tersebut akan dianggap sebagai pengkhianat, dan ia akan memberikan sebab dan justifikasi moral yang kuat kepada yang seorang lagi untuk mengambil tindakan balas dan menjatuhkan lawannya.

Contohnya, sekiranya Mahathir dilihat mengorak langkah (atau ada ura-ura) untuk bekerjasama dengan UMNO dan PAS untuk membentuk kerajaan baru tanpa Anwar, DAP dan PAN, maka Anwar akan mendapat sokongan daripada DAP dan PAN dalam kerajaan dan dalam Majlis Presiden PH.

Dan apabila Mahathir dilihat mengorak langkah terbuka untuk menendang Anwar, maka Anwar juga akan mendapat simpati daripada akar umbi PH dan PKR, dan dia (Anwar) akan memperoleh sebab yang kukuh dan sokongan yang kuat untuk menentang dan menjatuhkan Mahathir sebagai Pengerusi PH dan Perdana Menteri.

........

Dalam PH, Majlis Presiden yang akan menentukan Perdana Menteri, bukan berdasarkan jumlah Ahli Parlimen setiap parti komponen di Dewan Rakyat seperti dalam BN.

Oleh itu, sebelum apa-apa petisyen dibuat sama ada melalui undi tidak percaya di Parlimen atau sebagainya, Mahathir dan Anwar perlu melalui Majlis Presiden PH dahulu untuk mendapat sokongan untuk menjadi Perdana Menteri.

Jika Anwar mendapat sokongan DAP dan PAN dalam Majlis Presiden, maka Anwar akan mendapat sekurang-kurangnya 15 undi daripada 22 orang ahli dalam Majlis Presiden PH.

Dengan ini Anwar akan dipilih menjadi Perdana Menteri ke-8 yang baru dalam Kerajaan PH.

Jika Mahathir dan partinya Bersatu tidak berpuas hati dengan keputusan Majlis Presiden ini, maka langkah seterusnya adalah dia dan partinya dan kumpulan Azmin dalam PKR boleh memilih untuk engkar keputusan Majlis Presiden PH lantas keluar daripada PH dan menyertai gabungan parti-parti pembangkang iaitu Barisan Nasional, PAS, GPS dan lain-lain.

Sekiranya gabungan pembangkang ini mempunyai cukup majoriti Ahli Parlimen di Dewan Rakyat, mereka boleh memohon kepada Duli Yang Maha Mulia Seri Paduka Baginda Yang Dipertuan Agong untuk membentuk Kerajaan Persekutuan yang baru dengan Perdana Menteri yang baru.

Mahathir dan partinya Bersatu mempunyai 26 orang Ahli Parlimen.

Azmin dikatakan kononnya boleh membawa 15 orang Ahli Parlimen PKR termasuk dirinya.

PAS telah menyatakan sokongan terbuka kepada Mahathir dengan 18 orang Ahli Parlimen.

Ini menjadikan sokongan dalam tangan sedia ada kepada Mahathir di Parlimen sebanyak 59 orang Ahli Parlimen.

Anwar pula mempunyai 35 orang Ahli Parlimen PKR yang menyokongnya kini.

Jika DAP dan PAN menyokongnya, dia akan mendapat sokongan tambahan sebanyak 53 orang Ahli Parlimen yang menjadikan jumlah sokongan kepadanya berjumlah 88 orang Ahli Parlimen.

Untuk membentuk kerajaan yang baru dan membubarkan Kerajaan PH dan menolak Anwar, Mahathir memerlukan sokongan daripada Gabungan Parti Sarawak (GPS) seramai 19 orang Ahli Parlimen, dan Warisan serta UPKO Sabah seramai 10 orang Ahli Parlimen.

Jika mereka (GPS, Warisan dan UPKO) menyokong Mahathir, maka kekuatan Mahathir adalah 88 orang Ahli Parlimen, sama seperti Anwar, dan kedua-duanya sama-sama tidak cukup jumlah Ahli Parlimen untuk membentuk kerajaan.

Dalam situasi ini, untuk membentuk kerajaan dan menjadi Perdana Menteri, Mahathir dan Anwar kedua-duanya memerlukan tambahan 24 orang Ahli Parlimen daripada 46 Ahli Parlimen yang tinggal untuk mencapai majoriti mudah sebanyak 112 daripada 222 orang Ahli Parlimen.

Daripada 46 orang Ahli Parlimen yang tinggal ini, 39 adalah daripada UMNO, dua dari MCA, satu MIC, satu PBS, satu PBRS, satu STAR dan satu Bebas.

Mereka-mereka ini akan menjadi penentu siapa yang akan membentuk kerajaan dan menjadi Perdana Menteri pintu belakang.

Jika dilihat keadaan di atas, sebenarnya situasi Mahathir kini adalah lebih terdesak berbanding Anwar.

Kerana jika diperhalusi, terdapat banyak komplikasi jika Mahathir memilih untuk mengorak langkah kerajaan pintu belakang ini.

Untuk mendapat sokongan daripada Ahli Parlimen GPS dan Warisan, Mahathir perlu memberi perhatian serius ke atas tuntutan-tuntutan mereka, sebagai contoh tuntutan tambahan royalti minyak dan gas untuk Sabah dan Sarawak.

Di kala harga minyak jatuh serendah USD 60 setong kini dan pendapatan kerajaan dan ekonomi yang merudum, adalah sukar untuk Mahathir menunaikan tuntutan ini.

Dan jika pun Mahathir berjaya mendapat kesemua 33 Ahli Parlimen GPS, Warisan, UPKO, STAR, PBS, PBRS dan Bebas, dia masih perlu mendapatkan sekurang-kurangnya 20 orang Ahli Parlimen daripada UMNO dan Barisan Nasional.

Namun tidak semua Ahli Parlimen GPS dan Warisan menyokong Mahathir.

Dan Ahli-ahli Parlimen STAR, PBS dan PBRS besar kemungkinan tidak akan selesa berada dalam satu gabungan dengan Ahli-ahli Parlimen Warisan.

Dan tidak sampai separuh daripada Ahli Parlimen UMNO (dan akar umbi UMNO) yang menyokong Mahathir atau Anwar.

Rata-rata akar umbi UMNO tidak menyokong Mahathir atau Anwar, namun mahu BN kembali berkuasa secara bermaruah melalui pilihanraya berbanding melalui membentuk kerajaan dengan cara pintu belakang.

Sekiranya separuh Ahli Parlimen UMNO menyokong Mahathir dan separuh lagi menentang, UMNO akan berpecah dua sebagaimana Mahathir memecahbelahkan PKR kepada dua puak sebelum ini.

Mungkin ini sebenarnya yang Mahathir mahu dengan langkah muslihat ini.

Namun walaupun ini berlaku (UMNO berpecah), besar kemungkinan Mahathir masih tidak akan dapat cukup Ahli Parlimen untuk membentuk kerajaan baru.

Jika dia keluar dari PH, belum tentu dia boleh membentuk kerajaan baru dan kekal sebagai Perdana Menteri.

Memandangkan dia kini sedang terdesak untuk mengekalkan kuasanya, sekiranya dia ingin berunding dengan sesiapa termasuk dengan GPS, Warisan atau UMNO dan Barisan Nasional, kepada parti-parti ini, langkah yang bijak ialah membiarkan dia (Mahathir) datang dengan membawa cadangannya kepada anda, pihak yang dia terdesak ingin mendapatkan sokongan, dan bukannya sebaliknya.

Anda tidak perlu pergi menghadap Mahathir seperti yang dia mahukan.

Anda boleh pertimbang untuk menerima atau menolak cadangannya apabila dia datang.

Namun jika dia (Mahathir) masih ego dan tidak mahu merendah diri walaupun di kala terdesak, maka ada satu lagi pilihan yang ada kepadanya: iaitu membubarkan Parlimen dan mengembalikan mandat kepada rakyat untuk menentukan tampok pemerintahan kerajaan.

Pilihan ini adalah yang terbaik untuk rakyat dan negara.

Namun jika Mahathir masih ketegak untuk membentuk kerajaan melalui pintu belakang dan bukan melalui pembubaran Parlimen dan pilihanraya, kerajaan tersebut tidak akan bertahan lama.

Ini kerana rakyat akan menghukumnya (dan partinya) dalam pilihanraya akan datang.

Rakyat telah dan sedangpun menghukumnya dan partinya jika dilihat berdasarkan keputusan pilihanraya-pilihanraya kecil kebelakangan ini.

Dengan memilih untuk membentuk kerajaan melalui pintu belakang untuk menyelamatkan tengkoknya, dia (Mahathir) akan mengkhianati hak rakyat untuk menentukan kerajaan melalui proses pilihanraya dalam sistem demokrasi dan memilih untuk mendahulukan kepentingan dirinya sendiri.

........

Saya telah mengkaji Mahathir sejak berpuluh tahun. Semua langkah dan penulisan serta bukunya sejak dahulu kala saya telah baca, termasuk banyak buku yang ditulis berkenaannya.

Mahathir seorang yang cerdik walaupun zalim.

Hakikatnya, Mahathir tentunya tahu bahawa dia menghadapi kesukaran untuk membentuk gabungan kerajaan baru melalui pintu belakang dan kekal menjadi Perdana Menteri jika dia meninggalkan PH dengan kekuatan sedia ada yang hanya berjumlah 59 orang Ahli Parlimen.

Sebab itu besar kemungkinan dia tidak akan mengorak langkah meninggalkan PH.

Dan dia juga tidak mahu membubarkan Parlimen jika ada pilihan lain.

Mahathir bukanlah seorang yang berprinsip.

Dia tidak kisah untuk bekerjasama dengan sesiapa sahaja sama ada DAP atau musuh ketatnya untuk mengekalkan kuasa dan kepentingan dirinya.

Adalah lebih mudah untuk dia (Mahathir) menjaga hanya 6 orang ahli Majlis Presiden PH dari DAP untuk mengekalkan kuasanya, daripada mengambil risiko dan berperang memanjat bukit untuk membentuk kerajaan baru.

Saya tidak percaya kepada Mahathir.

Saya juga tidak percaya kepada Anwar.

Pada saya kedua-dua mereka ini sepatutnya sudah bersara.

Sebab mereka telah banyak membawa bencana kepada politik dan ekonomi Malaysia selama ini.

Zaman mereka sudah berlalu dua puluh tahun yang dulu.

Mereka patut memberi peluang kepada pelapis baru untuk menerajui negara dengan idealisme-idealisme yang baru.

Saya juga banyak belajar politik daripada Dato' Seri Najib. Politiknya halus dan bijak, setaraf dengan Mahathir tetapi tidak zalim seperti Mahathir.

Salah satu perkara yang Dato' Seri Najib ajar saya ialah sesuatu langkah politik itu ada banyak lapisannya.

Kadangkala kita perlu baca sedalam lapisan ketujuh untuk mendapat gambaran yang sebenar, dan untuk mengelak daripada jerangkap samar. - 4 Februari 2020.

Isnin, 3 Februari 2020

Zahid Hamidi Diberikan Tempoh Sehingga 7 Februari Untuk Setuju Dengan Kerajaan Baru Dakwa Shahbudin.

SHAHBUDIN HUSIN | PEMBENTUKAN KERAJAAN BARU, BENARKAH ZAHID HAMIDI DIBERI MASA HINGGA 7 FEB UNTUK SETUJU?
Selain usul undi percaya kepada Tun Mahathir Mohamad bagi tujuan mengekalkannya sebagai Perdana Menteri sehingga habis penggal, isu lain yang turut menjadi bualan hangat ketika ini ialah pembentukan kerajaan baru yang menggabungkan Bersatu, Pas dan UMNO.


Dikatakan pembentukan kerajaan baru ini adalah usaha yang cuba dilakukan oleh Tun Mahathir untuk terus kekal berkuasa sehingga habis penggal, sekaligus mengengkari janji peralihan kuasa kepada Anwar Ibrahim.

Pembentukan kerajaan baru dengan sokongan UMNO dan Pas itu dengan sendirinya bermakna Tun Mahathir akan mengenepikan PKR, DAP dan Amanah sebagai rakan kongsi yang meletakkan dirinya sebagai Perdana Menteri melalui PH selepas kemenangan dalam PRU14 lalu.

Kerajaan baru yang diusahakan itu selain merupakan gabungan Bersatu, UMNO dan Pas, ia juga adalah melibatkan kumpulan Azmin Ali dalam PKR, Warisan serta sebahagian daripada GPS di Sarawak.

Sehingga ini Pas dikatakan sudah pun menyatakan persetujuan akan bersama gabungan baru itu, manakala lain-lain entiti masih lagi dijalankan usaha yang gigih bagi tujuan itu.

Tumpuan utama Tun Mahathir, selepas mendapat sokongan Pas ialah mendapatkan sokongan sepenuhnya daripada UMNO yang memiliki 39 jumlah Ahli Parlimen.

Keyakinan Tun Mahathir ialah jika blok UMNO berjaya dipautnya, memujuk yang lain-lain untuk turut bersama dalam kerajaan baru itu akan menjadi lebih mudah lagi.

Bagi tujuan tersebut, Presiden UMNO, Zahid Hamidi dan beberapa pemimpin kanan UMNO telah lebih awal dipujuk untuk bersetuju dengan usaha pembentukan kerajaan baru yang akan membawa balik parti itu ke persada kuasa semula.

Namun, yang lebih penting sebenarnya ialah dengan kembalinya UMNO berada dalam kuasa semula, kes-kes mahkamah yang dihadapi oleh beberapa pemimpin UMNO dengan sendirinya ada jalan penyelesaiannya yang mudah baginya.

Dalam erti kata lain, keinginan bersama dengan Tun Mahathir membentuk kerajaan baru ini bukan berdasarkan apa-apa asas perjuangan, sebaliknya hanya untuk menyelamatkan diri semata-mata.

Tun Mahathir ingin menyelamatkan dirinya agar dapat melahab kuasa dengan lebih lama lagi, manakala mereka yang ada kes mahkamah dapat mengelakkan daripada menjadi penghuni penjara.

Tugas Zahid Hamidi dikatakan adalah mendapatkan sokongan Ketua-Ketua UMNO Bahagian agar setuju memberi mandat sepenuhnya kepada pucuk pimpinan parti membuat sebarang keputusan berhubung pembentukan kerajaan baru itu.

Dengan adanya persetujuan itu, sebarang keputusan yang akan diputuskan oleh pucuk pimpinan UMNO untuk bekerjasama dengan Tun Mahathir akan menjadi keputusan parti.

Dalam hal ini, Zahid Hamidi diberitakan diberi masa sehingga 7 Februari ini untuk memaklumkan kepada Tun Mahathir sama ada berjaya memperolehi persetujuan tersebut atau sebaliknya.

Zahid Hamidi bersama beberapa pimpinan utama UMNO ketika ini difahamkan sedang giat menemui Ketua-Ketua UMNO Bahagian bagi mendapatkan persetujuan tersebut.

Tun Mahathir dikatakan memerlukan persetujuan itu selewat-lewatnya 7 Februari ini kerana beliau merancang untuk mengumumkan pembentukan kerajaan baru itu sebelum akhir Februari iaitu sebelum Majlis Presiden PH membuat sebarang ketetapan berkenaan tarikh peralihan kuasa kepada Anwar.

Rancangan bekerjasama ini bagaimanapun akan mengenepikan sama sekali Najib Razak dan mereka yang bersamanya kerana Tun Mahathir difahamkan bukan saja tidak sedia sama sekali bekerjasama dengan bekas Perdana Menteri itu, malah ingin memastikan penjara adalah destinasi muktamadnya selepas ini.

Berjayakah Zahid Hamidi memberi berita gembira kepada Tun Mahathir menjelang 7 Februari ini?

Apakah Najib dan kumpulannya hanya akan berdiam diri saja?

Jika Zahid Hamidi memutuskan UMNO akan bekerjasama dengan Tun Mahathir, tidak mungkinkah ada Ahli Parlimen UMNO, seperti Najib dan beberapa yang lain misalnya, akan mengisytiharkan diri mereka sebagai Ahli Parlimen Bebas lantaran menolak kerjasama tersebut? - 3 Februari 2020.

Admin Page KPM, KKM Dan KPDNHEP Perlu Berhenti Memalukan Pakatan Harapan.

POLITIK | Buat post, padam. Buat post, padam. Ini mencemarkan intergriti Pakatan Harapan.

Kepada Menteri yang menjaga;


1. Kementerian Pendidikan Malaysia
2. Kementerian Kesihatan Malaysia
3. Kementerian Perdagangan Dalam Negeri Dan Hal Ehwal Pengguna

Anda perlu melakukan sesuatu terhadap admin yang menjaga halaman rasmi kementerian anda;# Admin di page-page di atas telah melakukan kontroversi.

# Kontroversi mereka sangat memalukan dan kesannya, PH mendapat nama buruk dan terjejas.


# Mereka buat post, dan mereka padamkan. Mereka buat post, post itu disebarkan kepada page-page pembangkang yang lain oleh penyokong pembangkang. Mereka padamkan post itu selepas menerima kecaman, kritikan dan kutukan bertubi-tubi di ruangan komen.

# Tindakan memadamkan post itu membawa impak negatif terhadap imej kerajaan. Apakah impak itu agaknya?

Pertama : telah mengakui salah. Yelah, itulah gambaran yang timbul. Jika tak buat salah, kenapa padam? Bila padam kau mengaku la kau buat salah. Bukankah begitu?

Kedua : Benar, page kementerian perlulah bersikap profesional. Tetapi siapakah yang tentukan post itu profesional atau tidak? Kenapa jadikan pembangkang hakim? Hanya kerana mereka kata post itu tak PROFESIONAL, anda memang perlu bersetuju ke ia tak PROFESIONAL?

Mahu tahu apakah post yang dipadamkan?

Post mengenai ucapan hari jadi. Eh, biasalah. Ucapan hari jadi kepada Timbalan Menteri Pendidikan, apa yang tak profesionalnya? Ia membentuk silaturahim. Pembangkang nak fikir secara negatif, itu hak mereka lah. Kenapa pula kita mesti mengesahkan pandangan mereka itu benar?

Post mengenai palatau KKM. Kenapa ia dianggap tak profesional? Takde masalah. Kita bukan cakap orang babi, jibby, madet, mahazalim, semburit, dan sewaktu dengannya. Kenapa nak padamkan post dan memberikan gambaran ah betul lah post itu bergaya cybertroopers. Kenapa berikan hak mencorakkan post itu kepada penyokong pembangkang? Pembangkang macam biasalah, mereka ada hak mengkritik dan membantah, raikan sahajalah tapi tak bermakna perlu tunduk dan setuju. Padamkan post maknanya korang setuju dengan tuduhan yang mengatakan KKM dah jadi macam cybertroopers.

Post mengenai Saifuddin menembak 14 kali. Itu adalah aktiviti peribadi Saifudin yang dihebahkan melalui page kementerian. Kenapa admin page tak pandai membezakan antara hubungan kerja dengan hubungan peribadi? Kesannya dikecam bertubi-tubi. Lepas dikecam, macam biasa padamkan post. Lepas tu yang terima kesannya ialah PH. Oh, parti yang mentadbir Malaysia neh BULLSHIT. BODOH. BANGANG. BINGAI. 

Inilah gambaran yang sedang berbentuk.

Sedikit demi sedikit menjadi bukit.

Kat sana buat bangang sikit.
Kat sini buat bangang sikit.
Lepas itu masalah ekonomi buat bangang.
Masalah politik buat bangang juga.
Masalah perkauman buat bingai.
Masalah kronisme buat pekak.
Masalah fakenews buat bahlol.

Semua elemen-elemen di atas masuk ke dalam pemikiran rakyat. Nampak macam kecik je isu perangai admin page kementerian yang bangang tu.

Ya, kecik. Itu jika satu isu.

Kalau PH ada 100 isu?
1000 isu?
10,000 isu?

Semua isu-isu kecik ini bila digabungkan tak jadi kecik tau. Ia jadi bukit tau. Dan bukit ini, yang ada dalam kotak pemikiran rakyat ini, akan diterjemahkan dalam bentuk undi.

Sebab tu jangan pandang remeh dalam isu kecik.
Paling koman pun, tak kan korang tak boleh letak admin cerdik kat page-page kementerian. Betul tak? - 3 Februari 2020.

Ahad, 2 Februari 2020

Skandal Projek Bekalan Elektrik : Rosmah Mula Dibicarakan Esok.

THE MALAYSIAN INSIGHT | ROSMAH Mansor akan dibicarakan esok dengan pertuduhan rasuah ratusan juta ringgit membabitkan projek bekalan elektrik kepada sekolah luar bandar di Sarawak.

Ini akan merupakan kali pertama isteri bekas perdana menteri Najib Razak hadir di mahkamah, yang dijangka berterusan sehingga akhir April.Rosmah, 69, meminta dibicarakan bagi pertuduhan meminta suapan sebanyak RM187.5 juta dan dua tuduhan menerima RM6.5 juta bagi projek membekalkan elektrik kepada 369 sekolah luar bandar di Sarawak.

Beliau didakwa menerima suapan daripada Pengarah Urusan Jepak Holdings Sdn Bhd Saidi Abang Samsudin, melalui pembantunya Rizal Mansor.

Puluhan saksi pendakwaan dijangka memberi keterangan terhadap Rosmah.

Rizal, yang dibebaskan pada 8 Januari tahun ini, daripada empat pertuduhan rasuah membabitkan projek yang sama, dijangka dipanggil untuk memberi keterangan terhadap bekas bosnya itu.

Kedua-dua mereka pada asalnya dijangka dibicarakan bersama.

Hakim Mahkamah Tinggi Kuala Lumpur Mohamed Zaini Mazlan akan mengadili perbicaraan itu. Bekas hakim mahkamah persekutuan Gopal Sri Ram akan mengetuai pendakwaan sementara K Kumaraendran akan bertindak sebagai peguam utama pihak pembelaan.

Rosmah pertama kali didakwa berkaitan kes itu pada November 2018. Pihak pendakwaan berkata wang itu adalah suapan bagi syarikat itu untuk mendapatkan projek, melalui rundingan terus dengan Kementerian Pendidikan, untuk memasang sistem hibrid solar dan penyelenggaraan serta operasi penjana diesel.

Projek Bersepadu Sistem Solar Photovoltaic (PV) Hibrid itu bernilai RM1.25 bilion dengan RM187.5 juta mewakili 15% daripada jumlah itu.

Rosmah dituduh menerima wang itu di Lygon Cafe, Sunway Putra Mall di Jalan Putra, Kuala Lumpur antara Mac dan April 2016.

Beliau dituduh menerima RM1.5 juta dan RM5 juta lagi di Kediaman Seri Perdana, Persiaran Seri Perdana, Presint 10, Putrajaya, pada 20 Disember 2016 dan Jalan Langgak Duta, Taman Duta, pada 7 September 2018.

Semua pertuduhan di bawah Seksyen 16 (a) (A) Akta Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) 2009. Rosmah akan didenda RM10,000 dan hukuman penjara sehingga 20 tahun, jika sabit kesalahan.

Tarikh pebicaraan ditetapkan 3 hingga 6 Februari, 10 hingga 13 Februari, 17 hingga 20 Februari, 9 hingga 12 Mac, 6 hingga 9 April, 13 hingga 16 April, 20 hingga 23 April dan 27 hingga 30 April.

Ini bukan satu-satunya kes jenayah Rosmah kerana beliau turut berdepan perbicaraan pengubahan wang haram pada 11 Mei.

Beliau didakwa dengan 12 tuduhan pengubahan wang haram yang melibatkan RM7,097,750, dan lima tuduhan kerana gagal mengisytiharkan pendapatannya kepada Lembaga Hasil Dalam Negeri (LHDN). Perbicaraan juga akan didengar di depan Zaini. – 2 Februari 2020.

Waytha Didakwa Fitnah Malaysia Lagi, 10 Hari Dah Berlalu Tapi Tiada Jawapan Kenapa Agaknya?

VIRAL | Selepas 10 hari berlalu, sehingga ke hari ini pun, Menteri Perpaduan enggan menjawab kritikan yang dilemparkan ke atasnya dari Tuan Nabir Othman.Pada 24 Januari 2020 yang lalu, P. Waytha Moorthy telah dikritik kerana membayangkan wujudnya paksaan terhadap orang bukan Islam untuk menganuti Islam di Malaysia oleh Tuan Nabir Othman di penulisan Facebooknya.


Nabir Othman mendakwa, dalam potfolio yang diedarkan oleh Menteri Perpaduan ketika menghadiri
dialog anjuran Northern Ireland Council for Racial Equality(NICRE), UK, secara jelasnya membayangkan negara ini mengamalkan undang-undang rimba. 

Kritikan Nabir itu telah mendapat reaksi seperti berikut;

1. 908 komen
2. 7.3k reshare

Ia menjadi kecoh di laman sosial. Tetapi anehnya, Menteri Perpaduan tidak menjawab langsung kepada kritikan itu.

Kita taknak hurai apa yang berlaku disebalik tabir, tetapi kita akan tulis apakah implikasinya jika isu-isu seperti ini dibiarkan berlegar tanpa jawapan dan tindakan tegas dari kerajaan hari ini;

📌 Orang melayu akan serapkan dalam pemikiran mereka, kerajaan hari ini kerajaan tak boleh pakai, tergamak mereka biarkan menteri mewujudkan sangkaan negatif ke atas umat Islam.

📌 Bila wujudnya sangkaan negatif, mereka akan mula berfikir kenapa kerajaan biarkan perlakuan Waytha. Mereka akan mengisi persoalan mereka dengan persoalan-persoalan seperti berikut;

kenapa agaknya kerajaan diam? Adakah takut? Siapakah paling berkuasa dalam PH? DAP kah? Adakah DAP yang menekan kerajaan ini agar berlemah lembut terhadap P.Waythamoorthy?

📌 Akhirnya kumpulan melayu telah membentuk satu puak, blocking, persepsi terhadap kerajaan PH yang ada DAP di dalamnya.

📌 Pada masa itu, idea dan gerakan (INSIDEN) ke arah AGENDA KERAJAAN PINTU BELAKANG akan mula direlis satu demi satu, sehingga berjaya meracun dan memujuk minda orang melayu, ianya ok jika kita bekerjasama dengan parti-parti dari PH untuk singkirkan PKR, DAP dan Amanah, manakala disana boleh buang Najib dan Muafakat Nasional.

📌 Ianya ok jika H dan kartel berubah arah.

📌 Ianya ok jika kita tubuh kerajaan baru secara PINTU BELAKANG bersama beberapa pihak dari PH tanpa melalui PINTU pilihanraya.

📌 PERSEPSI sedang membentuk; hasil permainan pihak atasan.

Bukankah begini? Waytha yang HINDRAF tu tak mungkin pula akan bersetuju dengan kerajaan all melayu akan tetapi kerana dia BODOH, maka dia boleh menjadi CATUR MERACUN.

Kerana itu isu-isu sebegini terus dibiarkan tanpa penjelasan dan pembelaan supaya rakyat Malaysia terus berpecah. 

Sementara rakyat terus bergelut dengan masalah ekonomi, dan beberapa dari PH yang komited melaksanakan janji, disana terdapat pihak yang sedang membuat wayang.
 
Oleh : Nabir Othman


YB Moorthy, anda adalah seorang menteri yang membawa nama Malaysia.

1. Semalam saya telah menghadiri satu dialog anjuran Northern Ireland Council for Racial Equality(NICRE) bertempat di bangunan parlimen Northern Ireland, UK. Agak menarik ialah YB Moorthy selaku seorang menteri dari Malaysia yang memegang potfolio Perpaduan Negara dan Kesejahteraan Sosial diberi penghormatan untuk memberi ucapan pembukaan.

2. YB Moorthy menyampaikan ucapan aluan secara ringkas dan beliau sendiri seolah-olah agak terkejut dan tidak tahu dengan penghormatan yang diberikan ini. Tidak banyak yang disentuh dalam ucapan beliau yang hanya berlangsung selama lebih kurang lima minit. Apatah lagi beliau menegaskan bahawa beliau terpaksa meninggalkan majlis pada pukul 3.30pm dan mempunyai masa kurang dari sejam. Sedangkan majlis sepenuhnya patut berlangsung sehingga pukul 4.30pm.

3. Setiap hadirin dibekalkan dengan dua lampiran kertas. Satu mengenai tentatif majlis dan satu lagi ialah profil YB Moorthy. Oleh kerana ucapannya terlalu pendek maka kebanyakan hadirin hanya menggarab maklumat melalui lampiran yang disertakan.

4. Kebiasaan soal jawab majlis dialog adalah berdasarkan ucapan tetamu yang bercakap. Malangnya kandungan ucapan beliau seolah-olah tiada. Maka rujukan untuk bertanya hanyalah melalui maklumat profil yang dilampirkan.

5. Amat mengejutkan dengan maklumat yang tertera dalam profil seorang menteri dari kerajaan yang memerintah Malaysia hari ini. Pada perenggan pertama lagi Malaysia digambarkan sebagai negara dengan undang-undang rimba yang tidak bertamadun. Selebihnya silalah baca sendiri. Saya merasakan ia tetap tidak relevan dengan kedudukan beliau sebagai seorang menteri yang memegang portfolio berkaitan.

6. Malaysia telah merdeka hampir 63 tahun dan satu pertiga darinya telah dipimpin oleh individu yang sama menjadi PM hari ini. YB Moorthy seorang menteri dari JPM dengan latarbelakang seorang peguam sepatutnya tahu implikasi profil beliau mengenai pandangan luar terhadap Malaysia. Pada pandangan saya beliau tidak membawa risalah Jabatan Perdana Menteri yang sepatutnya. Apatah lagi Malaysia.

7. Saya merasakan kerosakan imej telah berlaku terhadap negara Malaysia melalui profil ini. Pertanyaan lanjut berdasarkan maklumat tersebut hanya akan membawa kepada kerosakan yang lebih parah. Saya hadir mewakili komuniti Muslim di sini. Dalam masa yang sama saya juga adalah seorang anak Malaysia. Serba salah samada untuk bertanya penjelasan lanjut atau mengawal kerosakan imej negara Malaysia di mata luar dengan tidak bertanya. Saya memilih yang kedua.

8. Telah menjadi adat dalam sesi dialog bahawa kenyataan rujukan selalunya kembali kepada tetamu yang bercakap. Apatah lagi beliau adalah seorang menteri dari kerajaan yang memerintah hari ini. Sedangkan saya sudah berada di sini hampir 20 tahun dan lebih 30 tahun berada di luar Malaysia.

9. Sahabat saya yang turut hadir sebagai penyampai ucapan bagi mewakili komuniti Muslim di sini bertanya kepada saya secara peribadi untuk kepastian. Betulkah non Muslim di Malaysia dipaksa untuk memeluk agama Islam? Ajaran Islam apakah yang Malaysia amalkan dengan memaksa orang untuk memeluk agama Islam?

10. Kenyataan dalam profil tersebut bukan hanya sekadar membabitkan Malaysia bahkan ia melibatkan dakwaan palsu mengenai ajaran Islam yang merentasi sempadan. Ia membabitkan dakwaan palsu mengenai ajaran Islam yang mempunyai pengikut sekitar 1.8 billion seluruh dunia. Juga dalam konteks kami sebagai minoriti di sini. Tiada dalam ajaran Islam untuk memaksa orang memeluk agama Islam. Laksana Islamophobia dari seorang yang memegang jawatan menteri yang sepatutnya menangani kes seumpama ini.

11. YB Moorthy… Anda sepatutnya membawa mesej perdamaian, perpaduan dan kesejahteraan sosial untuk dikongsi oleh dunia luar. Ia lebih patut dengan amanah dan jawatan yang anda pegang. Sesuai dengan Malaysia yang terkenal sebagai sebuah negara yang berbilang kaum yang hidup harmoni sejak sekian lama.

12. Bangsa-bangsa selain Melayu telah sedia diberikan hak malah dibiayai kerajaan untuk meneruskan pendidikan dalam bahasa ibunda masing-masing. Bandingkan jumlah kuil yang ada mengikut ratio penganut Hindu di Malaysia dengan negara-negara sebelah sini. Kebebasan mengamalkan agama masing-masing. Pelepasan cuti umum bersempena hari kebesaran berbanding sini. Bagaimana sambutan CNY di Malaysia berbanding UK sebagai contoh lain? Dan senarai yang seterusnya….

13. Majlis dialog ini adalah berkaitan ‘hate crime’. Kes Adib adalah natijah dari ‘hate crime’. Melalui bekalan perkongsian maklumat dari sini harapnya YB Moorthy boleh membela kematian Adib untuk membawa penjenayah yang terlibat kemuka pengadilan. Demi keluarga beliau yang memerlukan pembelaan, demi penjawat awam yang terkorban semasa menjalankan tugas, demi kedaulatan undang-undang dan demi kesusilaan hubungan antara kaum di Malaysia.Sahul HM : Dikhabarkan bahawa Menteri Waythamoorthy menghadiri satu persidangan berkaitan "Racial Equality" di Ireland Utara dua hari yang lepas.

Dalam pamplet profil beliau terkandung maklumat asas tentang dirinya dan juga perjuangannya berkaitan hak asasi masyarakat India Malaysia. Itu biarlah, memang bidangnya.

Tetapi turut tertera adalah ayat yang mengejutkan. "Forced conversion of ethnic Indians to Islam" serta "unlawful demolition of Hindu temples and places of worship". Apa maksudnya? Maksudnya etnik India di Malaysia dipaksa untuk menganut Islam dan kuil Hindu diruntuhkan di luar kuatkuasa undang-undang.

Ini tuduhan gila dan jahat! Siapa yang dipaksa itu? Datangkan bukti. Atau di mana yang kuil atau rumah ibadat diruntuhkan sewenang-wenangnya? Tunjukkan!

Mana suara para pemimpin kerajaan menyanggah tuduhan secelaka ini?! Tuduhan yang mendatangkan kegelisahan dan menimbulkan prejudis antara kaum dan agama.

Waythamoorthy tidak layak sama sekali untuk menjawat peranan Menteri Perpaduan dan Integrasi Nasional. Lebih layak untuknya adalah gelaran Menteri Pemecahbelah dan Syak Wasangka.

Mana suara para pendesak Maszlee Malik yang kononnya terlalu Islamik? Dan mana si Liberal jahanam dan mana para kiasu??? - 2 Februari 2020.

Hudud Versi PAS Kuno, Tidak Sesuai Untuk Malaysia Abad 21 - Prof Mohammad Hashim Kamali.

THE MALAYSIAN INSIGHT | UNDANG-UNDANG jenayah Islam PAS adalah versi kuno dan tidak sesuai untuk Malaysia dalam abad ke-21 ini, kata sarjana Islam terkemuka Prof Mohammad Hashim Kamali.Hashim yang menerbitkan kajian terbarunya berkenaan undang-undang Islam, berkata PAS hanya mengangkat kandungan daripada kanun undang-undang abad ke-12 yang digunakan di Timur Tengah dan menggunakannya terhadap umat Islam di Kelantan dan Terengganu.

PAS tidak ada cubaan pun untuk tampil dengan cara lebih baik untuk menghukum umat Islam bagi kesalahan zina, judi dan pengambilan arak, kata Hashim yang turut mengasaskan Institut Pengajian Islam Lanjutan Antarabangsa (IAIS).

Sebagai perbandingan, hukuman untuk kesalahan syariah di negeri lain yang tidak ditadbir PAS adalah lebih sesuai dengan dunia moden Malaysia hari ini, kata Hasim.

“Mereka ambil dari buku kuno, ‘al hakam al sultaniah’,” kata Hashim kepada The Malaysian Insight, merujuk kepada buku undang-undang abad ke-11 tulisan pakar undang-undang Islam, Ali Muhammad Mawardi.

“Mereka gunakan ia dan terjemahkan tanpa sebarang elemen pemahaman baharu berkenaan undang-undang itu untuk generasi Muslim hari ini.”


Hashim berkata PAS tidak menawarkan rangka kerja tentang bagaimana hendak melaksanakan hukuman mereka, iaitu termasuk potong anggota badan bagi kesalahan mencuri dan rejam dengan batu kerana berzina.

Hashim sebelum ini mengajar undang-undang Islam di Universiti Islam Antarabangsa Malaysia (UIAM) dan dinamakan sebagai antara 500 Muslim paling berpengaruh di dunia.

Beliau pakar dalam kajian perbandingan antara undang-undang Islam dan moden. Pada 1995, pentadbiran pertama Dr Mahathir Mohamad menugaskannya menulis kajian tentang enakmen hudud dan qisas PAS di Kelantan.

Pada 2002, PAS mewartakan undang-undang sama di Terengganu apabila ia mengambil alih negeri itu selepas menang pilihan raya umum 1999.

PAS tidak dapat mengguna pakai enakmen itu kerana hukumannya bercanggah dengan undang-undang peringkat kebangsaan yang mengehadkan skop hukuman sedemikian.

Dan juga, hukuman hudud PAS mengandungi kesalahan seperti membunuh dan mencuri yang terletak di bawah bidang kuasa kerajaan persekutuan.

Walaupun kontroversi, parti Islam itu sering mengangkat undang-undang hududnya dan qisas sebagai pencapaian utama dan bahan politik.

Parti itu kini bergabung dengan pembangkang Barisan Nasional dan sedang berkempen untuk mengambil alih kerajaan persekutuan pada PRU15.

Hashim menawarkan penilaiannya terhadap undang-undang PAS selepas melancarkan bukunya, Crime and Punishment in Islamic law, A Fresh Interpretation”, di mana majlis itu turut dihadiri menteri hal ehwal Islam, Dr Mujahid Yusof Rawa.

“Ia hanya fiqah kuno tanpa sebarang tafsiran lanjut,” kata Hashim, berkenaan undang-undang PAS.

Sebaliknya, undang-undang untuk kesalahan syariah masih boleh diformulasikan tetapi hukuman yang berbeza daripada yang digunakan pada zaman kuno.

“Anda tidak boleh kata anda tidak akan hukum pencuri atau zina. Apa yang anda boleh buat ialah kenakan hukuman berbeza. Maka anda tidak melanggar syariah.”

Hukuman seumpama itu boleh juga termasuk hukuman penjara atau denda, berbanding sebat dan potong anggota badan.

“Teksnya perlu diguna pakai mengikut realiti semasa. Kita bukan masyarakat kuno. Kita sekarang di abad ke-21. Kita perlu memahaminya dan mengenakan hukuman mengikut realiti ini, itu apa yang dituntut syariah,” katanya. – 1 Februari 2020.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...