Telegram PH http://t.me/beritapolitikmalaysia

Laporan yang tersiar tidak semestinya mewakili pandangan pihak pentadbir halaman.

Sabtu, 14 Julai 2018

Ini Bukti Sejak 2015 Prasarana Akui Kos Bina LRT3 Bukanlah Sekadar RM9B Sahaja..

Ini adalah artikel semakan fakta.

Terdapat sesetengah pihak yang mendakwa Kementerian Kewangan dibawah Menterinya, Lim Guan Eng dengan sengaja menaikkan kos sebenar projek LRT3 daripada RM9b kepada RM31.65b bagi tujuan melakukan propaganda politik.

Lim didakwa sengaja menaikkan kos projek LRT3 dan kemudiannya mengemukakan pelan tindakan bagi mengurangkan kos dan akhirnya disebabkan itu, Lim akan dipuji rakyat kerana berjaya menjimatkan wang negara. 

Demikianlah dakwaan yang dilemparkan ke atas Menteri kewangan oleh segilintir pihak.

Bagaimanapun berdasarkan semakan berita tahun 2015 yang dilaporkan oleh Mstar (The Star edisi bahasa melayu), Prasarana menerusi kenyataan Pengarah Urusannya, Azmi Abdul Aziz dilaporkan pernah berkata kos RM9b yang diumumkan hanyalah merangkumi kos pembinaannya sahaja.


Kos RM9b yang diumumkan tidak termasuk kos pengambilalihan tanah. 

Rujukanhttp://www.mstar.com.my/berita/berita-semasa/2015/05/12/pembinaan-lrt-3/

Ketika Kementerian Kewangan mengeluarkan dua kenyataan mengenai kos sebenar LRT3, Prasarana kemudiannya dilaporkan memberikan dua respon mengenainya;

Pertama : Prasarana komited semak semula kos LRT3

"Prasarana Malaysia Berhad (Prasarana) komited menyemak semula kos keseluruhan projek Transit Aliran Ringan 3 (LRT3) seperti diarahkan Menteri Kewangan, Lim Guan Eng.

Presiden dan Ketua Pegawai Eksekutif Kumpulan Prasarana, Masnizam Hisham, berkata pihaknya mengambil maklum kenyataan Guan Eng semalam berhubung peningkatan kos keseluruhan projek LRT3.

"Kita akan berusaha lebih giat untuk mengurangkan lagi kos terbabit.

"Pihak pengurusan Prasarana sudahpun mula mengurangkan kos projek LRT3 sejak Februari lalu dan akan terus bekerjasama erat dengan Kementerian Kewangan berhubung perkara ini,"
katanya dalam satu kenyataan media, di sini, hari ini.

πŸ‘‰ Yang memberikan bayangan Prasarana mengakui kos yang diumumkan oleh Lim adalah kos bagi keseluruhan projek untuk menyiapkan LRT3 ataupun kita sebut sebagai kos akhir yang merangkumi pembinaan, pengambilalihan tanah, operasi, fi perundingan, faedah pinjaman, pengurusan projek, sistem, aset dan lain-lain berkaitan.


Rujukan : https://www.bharian.com.my/berita/nasional/2018/07/447703/prasarana-komited-semak-semula-kos-projek-lrt3

Kedua : Prasarana komited kurangkan kos sejak Feb 2018. 

"Presiden dan Ketua Pegawai Eksekutif Kumpulan Prasarana, Masnizam Hisham, dalam satu kenyataan hari ini berkata, pihaknya mengambil maklum kenyataan Menteri Kewangan, Lim Guan Eng, berhubung peningkatan kos keseluruhan projek LRT3 dan akan berusaha untuk mengurangkan lagi kos berkenaan".
 πŸ‘‰ Yang memberikan bayangan pendedahan Lim mengenai kos sebenar LRT3 bukanlah rekaan ataupun propaganda politik. Prasarana mengakui, bersetuju dan mengesahkan kenyataan Lim adalah merupakan fakta. Jika ia merupakan propaganda politik, Prasarana sepatutnya menafikan pendedahan Lim. 

Rujukan : https://www.bharian.com.my/bisnes/lain-lain/2018/07/447813/prasarana-laksana-usaha-pengurangan-kos-lrt-3-sejak-februari

Bagaimanapun semakan fakta bersetuju langkah Lim mengurangkan kos projek dari 31.65b kepada 16.63b bukanlah satu proses penjimatan yang boleh dibanggakan.


Bagi semakan fakta, tindakan Lim itu hanyalah proses 'downgrade' kerana apa yang Lim lakukan ialah menggurangkan jumlah jajaran, jumlah gerabak dan jumlah stesen yang akan dibina, yang secara langsung sudah tentu akan menggurangkan kos memandangkan cadangan projek asal telah 'dipotong'. 

Lim boleh dipuji jika kos sebenar berjaya dikurangkan sebanyak 47% dengan cadangan projek asal diteruskan seperti biasa.

Artikel semakan fakta adalah respon kepada penulisan Khairul Azri yang anda boleh baca dibawah ini;

LRT 3 antara Angka dan Persepsi.

"Kerajaan jimat RM15 Billion atau 47 peratus bagi projek LRT3 selepas kurangkan kos. Kos akhir RM16 Billion" - LGE

Maka macam-macam respon lah yang keluar, ada yang memuji ada yang mencebik.

Den tak nak respon banyak cuma nak senaraikan angka kos LRT3 dan garis masa sejak dari mula sampailah kini.

1. Mei 2016 : Prasarana Umum Projek LRT3.

Kos RM9 Billion, 50 peratus kerja pembinaan untuk bumiputera, LRT 3 akan menghubungkan Bandar Utama-Klang sepanjang 37 kilometer dengan penyediaan 26 ste­sen hentian. Projek pembinaan LRT itu dianggarkan bernilai RM9 bilion dan dijangka siap pada Ogos 2020.

Kesimpulan: Kos RM9 Billion, dijangka siap 2020.

Sumber : http://www.utusan.com.my/…/lrt-3-50-peratus-kerja-pembinaan…

2. Ogos 2016: Najib Lancarkan Projek LRT3.

Kos RM9 Billion, mula kerja awal 2017, siap 31 Ogos 2020, 26 stesen dan sebuah stesen bawah tanah.

*Fun Fact: Azmin yang ketika itu adalah MB selangor juga telah hadir ketika majlis berkenaan dan Najib turut melahirkan penghargaan kepada kerajaan negeri Selangor atas kerjasama diberikan bagi membolehkan projek LRT3 dilaksanakan*

Kesimpulan : Kos masih lagi RM9 Billion, dijangka siap 2020.

Sumber: http://www.astroawani.com/beri…/pm-lancar-projek-lrt3-114990

3. April 2017 : Kontrak projek LRT3 dimuktamadkan Julai 2017 - Prasarana

Kos RM9 Billion, dijangka siap juga masih pada Ogos 2020. Pembinaannya masih membabitkan laluan 37 kilometer dengan 26 stesen menghubungkan Bandar Utama hingga Johan Setia.

Selain itu, sebanyak 10 stesen LRT akan dilengkapi dengan kemudahan 'park n ride', selain dibantu dengan bas pengantara untuk mewujudkan sistem pengangkutan bersepadu.

Kesimpulan: Kos kekal RM9 Billion, dijangka siap 2020.

Sumber : https://www.bharian.com.my/node/275736
 

4. Julai 2017: Kenapa kos LRT P Pinang lebih mahal dari LRT3?

MCA mempersoalkan kos Projek Transit Aliran Ringan (LRT) Bayan Lepas akan menelan belanja sebanyak RM8.4 bilion.

Walhal pada Mei 2016, projek LRT sepanjang 30km itu dilapor bernilai RM7 bilion tetapi kini meningkat sebanyak RM1.4 bilion dalam tempoh setahun.

"Memandangkan projek LRT Pulau Pinang meningkat sepenuhnya, dengan harga RM280 juta setiap kilometer, nampaknya kos ini lebih mahal setiap km berbanding dengan projek LRT3 di Lembah Klang.

"LRT3 adalah 37km panjang tetapi juga termasuk seksyen terowong bawah tanah sepanjang 2km dan stesen bawah tanah. Walaupun demikian, kos LRT3 ialah RM9 bilion atau kira-kira RM243 juta setiap km," kata Datuk Michael Lee Beng Seng.

Kesimpulan: Kos masih lagi RM9 Billion, dijangka siap 2020.

Sumber: https://www.malaysiakini.com/news/389140 

5. 9 Julai 2018: Boleh jimat RM6 bilion, Prasarana punca kos LRT3 melonjak.

Perubahan yang dibuat Prasarana Malaysia Bhd membabitkan laluan sepanjang 37km mengakibatkan kos melambung kepada RM15 bilion dan kalau diambil kira kos PDP akan bertambah lagi kos dalam RM900 juta yang menjadikan kos keseluruhan berjumlah kepada RM16 Billion.

Kos projek yang telah meningkat adalah disebabkan oleh pindaan terhadap reka bentuk LRT asal yang menggabungkan ciri-ciri baru dan usaha peningkatan kapasiti penumpang yang telah dilakukan.

Namun, kos melengkapkan projek sistem transit aliran ringan 3 (LRT3) boleh dikecilkan sehingga RM6 bilion jika kembali mengguna pakai pelan asal.

Pengurangan bilangan stesen, keretaapi dan reka bentuk stesen boleh mengecilkan kos kembali kepada sekitar RM9 bilion iaitu kos asal projek tersebut.

Kesimpulan: Kos dah naik RM16 Billion, masih lagi siap 2020, peningkatan sebab perubahan rekabentuk dan juga pertambahan kapsiti penumpang.

Sumber : https://www.edgeprop.my/…/prasarana-ponders-taking-over-lrt…
https://www.projekmm.com/…/boleh-jimat-rm6-bilion-prasarana…

6. 10 Julai 2018: Kos LRT3 perlu dikurangkan

MOF bagi syarat LRT3 hanya akan diteruskan jika Prasarana dapat mengurangkan kosnya lebih daripada RM6 bilion.

LGE umumkan bahawa pada 30 Mac lalu, Prasarana telah meminta jaminan kerajaan tambahan sebanyak RM22 bilion lagi untuk membiayai pinjaman bagi menyiapkan projek LRT3 ini.

Guan Eng berkata, kos keseluruhan projek itu mencecah RM31.45 bilion akibat kelemahan pengurusan projek oleh Prasarana.

Kesimpulan: Kos bukan lagi RM16 Billion, tapi dah jadi RM31.45 Billion, dijangka siap 2020.

Sumber : https://www.bharian.com.my/…/447516/kos-projek-lrt3-disemak…
http://temp.malaysiagazette.com/…/kos-lrt3-perlu-dikurangk…/

7. 11 Julai 2018: Putrajaya jimat RM15 bil projek LRT3 selepas kurangkan koc, kecilkan stesen.

Keputusan dicapai dalam mesyuarat mingguan Kabinet semalam, yang menyaksikan jumlah kos asal RM31.65 bilion dikurangkan kepada RM16.63 bilion, pengurangan sebanyak 47%, kata Menteri Kewangan Lim Guan Eng.

Antara perkara yang membantu pengurangan kos termasuk pembinaan stesen yang lebih kecil, dan bilangan koc dikurangkan daripada 42 set tren 6-koc kepada 22 set tren 3-koc.

Di samping itu, pembinaan 5 stesen ditangguhkan, iaitu Lien Hoe, Temasya, SIRIM, Bukit Raja dan Bandar Botanic, sehingga wujud keperluan berdasarkan pertambahan penumpang.

Sebuah terowong bawah tanah sepanjang 2km di Persiaran Hishamuddin, Shah Alam, juga dibatalkan.

Selain itu langkah lain yang turut diambil adalah dengan melanjutkan tempoh masa untuk menyiapkan projek LRT3 dari tahun 2020 ke 2024 untuk mengurangkan lagi kos pembinaan yang asalnya dinaikkan untuk mempercepatkan tempoh siap projek itu.

Kesimpulan : Kos dah jadi RM16 Billion balik, Koc dikurangkan, stesen dikurangkan, tempoh siap dipanjangkan kepada 2024.

Sumber : http://www.freemalaysiatoday.com/…/putrajaya-jimat-rm15-bi…/

Persoalan : Perasan tak, hanya dalam masa tiga hari, kos LRT 3 yang asalnya dari 9 billion -> naik 16 billion ->naik 32 billion ->lepastu turun 16 billion balik.

Dan paling best walaupun kos dah kembali jadi RM16 Billion yang mana angka ini adalah angka baru yang disebabkan oleh pindaan terhadap reka bentuk LRT asal yang menggabungkan ciri-ciri baru dan usaha peningkatan kapasiti penumpang..

Last-last rakyat tak dapat pun spec seperti diatas, tapi kita dapat -

Koc kena potong, stesen kena potong, tempoh siap pun delay.. tapi still pada harga RM16 Billion, apakah?

Lagi satu, MOF kata bagus sebab dapat jimatkan kos sehingga RM15 Billion, ni den nak koba sikek, bang kalau kita dapat menjimatkan kos lepas kurangkan spec dan requirement dalam apa-apa projek pun, itu bukan berjimat tu bang, itu namanya..

'Downgrade.'

Sekian.

#malaysiabaru

p/s : Time Value of Money, benda jadi lagi murah ke kalau kita dok tangguh konon-konon nak buat projek ni di masa depan?

PH Naik Tocang, Pantang Ditegur Tapi Saya Tak Gerun - Nasruddin Hassan.

Ketua Penerangan PAS Pusat, Nasruddin Hassan hari ini mempertikaikan pemerintahan Pakatan Harapan yang disifatkannya tidak boleh ditegur sedangkan dahulunya Pakatan Harapan juga yang memperjuangkan kebebasan hak bersuara. 

Meskipun tidak lagi boleh ditegur, Nasruddin juga berkata beliau sesekali tidak berasa gerun dengan pentadbiran Pakatan Harapan.

"Dah mula naik tocang! Mabuk dalam kuasa baru. Dulu mereka perjuangkan hak kebebasan bersuara, boleh berbeza pendapat dan mengkritik kerajaan. 

Bila dah jadi kerajaan, mula tunjuk taring dan menyergah sana sini. Ermmm, tidak ku rasa gerun walau guruh berdentum dentam," katanya dalam satu kenyataan di Facebook.

Beliau mengulas kenyataan Adun Bukit Tengah, Gooi Hsiao Leung yang berkata tiada tempat bagi pemimpin PAS seperti Nasrudin untuk mengamalkan politik agama dan perkauman di negara ini.

Gooi berkata demikian merujuk kepada kenyataan Nasrudin mengenai pelantikan Tan Sri Richard Malanjum sebagai Ketua Hakim Negara, Liew Vui Keong sebagai menteri undang-undang dan Tommy Thomas sebagai peguam negara.

Menurutnya, Nasrudin mempunyai "niat yang jelas untuk menyemai kebencian kaum dan agama" di negara ini dengan membuat kenyataan sedemikian.

"Ini adalah menyalahguna kebebasan bersuara, menyalahi undang-undang dan kata-katanya yang berniat jahat mesti dikutuk dengan bahasa yang paling tegas.

"Tiada asas untuk mengatakan tokoh-tokoh yang dihormati itu akan berprasangka atau bertindak secara tidak adil terhadap umat Islam dalam melaksanakan tanggungjawab mereka,"
kata Gooi, memetik laporan Malaysiakini pada rabu. - 14 Julai 2018.

Iktiraf UEC? Ini Luahan Dan Pengalaman Bekas Pelajar Melayu Di Sekolah Persendirian Cina Chong Hwa.

Berikut dibawah adalah luahan bekas pelajar UEC yang boleh dijadikan iktibar bersama;

Oleh : Mag Malaya Ahmad

Sebagai seorang Melayu yang pernah dapat didikan 4 tahun di Sekolah Menengah Persendirian Cina Chong Hwa Jalan Ipoh Kuala Lumpur, ingin sangat aku nak tambah sepatah dua kata pasal tulisan saudara ni (gambar pertama). Aku pun baru tahu ada manifesto ni.



Aku mulakan dulu apa itu UEC atau Unified Examination Certificate. Dulu waktu sekolah, benda ni lah yang kita paling takut sekali sebagai pelajar, dalam Mandarin kita panggil η»ŸδΈ€θ€ƒθ―• atau η»Ÿθ€ƒ. Seingat aku, UEC ni dibahagikan kepada dua fasa, satu kita ambek waktu form 3, satu kita ambek waktu form 5 atau form 6.

Dekat Malaysia, selain daripada Sekolah Kebangsaan dan Sekolah Jenis Kebangsaan yang kita sedia maklum, korang mungkin pertama kali dengar Sekolah Menengah Persendirian Cina macam sekolah Chong Hwa aku ni, kalau dalam tulisan English, dia ada kurungan P, yang bermaksud “private”, kalau dalam tulisan penuh Cina, dia ada kurungan 独, yang bermaksud “merdeka, asing, sendiri.”

Dulu zaman aku sekolah menengah, top schools untuk sekolah private Cina ni ada dua dekat KL, kalau bukan sekolah aku Chong Hwa, kedua orang mesti kenal Confucian Private School; sekolah lain tu ada, tapi aku tak berapa ingat. Pencapaian akademik sekolah aku Chong Hwa tu antara yang top among Chinese private secondary schools in Malaysia.

Yuran tak payah cakap, mahal tapi berbaloi dengan segala macam ilmu akademik yang kau dapat dalam tu, sebulan RM 300 tak lari. Seawal tingkatan satu, diorang dah pecahkan sains dan matematik kepada fizik, kimia, bio dan algebra, geometry dan lagi satu apa entah aku lupa. Aku dah belajar pasal Archimedes Method seawal tingkatan 2 dan 3 lagi.




Nak describe pasal sekolah private yang kena ambek UEC ni cuma ada satu je kata adjektif: Seksa.

Selain daripada bahasa Malaysia, tiada satu pun subjek yang mudah atau average bagi aku dulu, dari English dia, Mandarin dia, Add Math dia, Sejarah dia, you name it. Itu belum aku cakap pasal subjek 文言文叀文, iaitu Bahasa Cina Lama/kuno, syair dia, terjemahan teks dari kuno ke moden, kitab-kitab kuno yang orang China tanah besar kena hafal, kita kat Chong Hwa hafal benda yang sama. Buku sejarah dia setebal dua ibu jari, boleh kata setiap halaman buku tu ada highlight penting, dan diajar dalam bahasa Mandarin. Subjek accounting aku waktu form 4 adalah dalam bahasa English.

Macam aku cakap, tulisan aku akan ada emosi sikit. Dan ini perspektif aku sebagai seorang yang membesar di kalangan Cina Malaysia yang dapat didikan elit seawal usia 13 tahun.

Sebelum aku mula, ni aku siapkan sekali gambar berdata untuk pencapaian UEC tahun 2017 seluruh negara. Perhatikan tiga baris pertama dalam subjek bahasa, εŽζ–‡ Bahasa Mandarin, 马ζ₯θ₯ΏδΊšζ–‡ Bahasa Malaysia, dan θ‹±ζ–‡ English. Perhatikan row paling kanan, peratus gagal— Bahasa Malaysia peratus gagal paling tinggi di antara ketiga-tiga bahasa.




Emosi ni muncul bila aku masuk kolej di Guangzhou pada tahun 2006 sehabis SPM. Dulu aku agak bangga dan rasa gah bila berbahasa Mandarin di Malaysia, tiap kali aku jumpa Cina Malaysia, aku dok pumpang aku ni bekas budak Chong Hwa, sekolah private elit paling power di Malaysia. Aku bangga bila dapat potong harga beli Nokia dekat Pertama Kompleks pakai bahasa Mandarin.

Tapi semua bangga ni hilang bila aku jumpa Cina Thailand, Cina Indonesia dan Cina Madagascar di Guangzhou.

Sebelum aku kejar degree aku dalam perguruan Mandarin, aku pernah melepak sekali dengan kawan-kawan lama dari Chong Hwa dekat satu kedai mamak di Jalan Ipoh, friends reunion lah katakan. Kita ketawa, kita ingat balik memori lama waktu sekolah menengah.

Tapi, takde seorang pun dari kawan Cina aku yang ingin berborak dengan aku dalam Bahasa Malaysia. Waktu tu, aku rasa perkara tu perkara remeh, mungkin waktu tu aku sendirian je Melayu di kalangan diorang, so we chose to communicate in Mandarin.
 

------------------------

“Kenapa sesama engkorang tak bercakap dalam bahasa Malaysia eh?”

Aku ingat lagi Bun Chok Ling, kawan Cina aku dari Singkawang Indonesia, tegur aku dekat dalam dorm sebab dia perasan aku berhubung dengan Cina Malaysia pakai Mandarin.

“Oh, aku takkan cakap aku ni Cina, aku akan cakap aku ni orang Thai, memang aku keturunan Cina, tapi bahasa pertama aku bahasa Thai, bukan Mandarin.”

Apirak Tee pernah terangkan ke aku waktu aku tanya dia pasal bangsa dan suku yang ada dekat Thailand. Apirak ni antara kawan Thailand aku yang paling power tahap Mandarin dia waktu kolej, tapi sesama pelajar Thailand yang lain, dia akan berhubung pakai bahasa kebangsaan mereka, Thai.

Bila waktu habis main bola di padang kolej, cemburu betul aku tengok pelajar-pelajar dari negara lain berhubung sesama sendiri dalam bahasa kebangsaan diorang. Yang Cina Thai dengan bahasa Thai dia, yang Cina Myanmar dengan bahasa Myanmar dia, yang Cina Ecuador dan Venenzuela dengan bahasa Latin dia.

Engkau nak aku cerita cemana keluarga mertua Cina aku dekat Madagascar tu cakap bahasa Malagas yang baru dua generasi dekat Afrika tu? Tak payahlah, sedih nanti kau bandingkan dengan Cina Malaysia punya bahasa kebangsaan.
 

------------------------

Kau pergi ke hujung Indonesia yang nama tempat Makassar tu pun kau akan nampak dan dengar Cina dia bersembang dalam loghat tempatan. Malaysia? Orang macam Namewee yang hina Negaraku yang mereka jadikan idola.

Rakyat sesebuah negara itu bersatu salah satu sebabnya kerana bahasa, satu bahasa.

Dari zaman merdeka lagi, pimpinan negara yang kebanyakkan terdiri dari bangsa Melayu tak pernah menghalang aktiviti kebudayaan dan agama dan dari bukan Melayu. Malah kita yang Melayu ni yang serap kebiasaan mereka: kitorang, diorang, apa benda, takdehal, etc.

Dari zaman tok nenek kita lagi kita diajar hormat tamu, banyakkan bertolak ansur, terima kekurangan orang lain.

Tapi,

Engkau marah kan bila tengok golongan LGBT, liberal, sekular selinap masuk ke Malaysia? Sama juga orang Eropah marah bila tengok ada orang nak tegakkan Syariah dekat tanah mereka. Sama juga aku marah bila tengok Cina Malaysia tak reti berbahasa kebangsaan. Sama juga bila Utusan Malaysia pampang headline besar “Apa lagi Cina mahu?”

Untuk apa aku berbangga dengan kemampuan bahasa Mandarin dan Kantonis aku, walhal mereka yang dah lebih 3 generasi di Malaysia tu masih gagap berbahasa kebangsaan?

Itu semua emosi, sense of belonging, jati diri.

Sekarang, sebagai rakyat Malaysia, aku takkan pernah berbangga dapat bertutur fasih dalam Mandarin, apatah lagi depan Cina Malaysia, sikit pun tak bangga. Itu cuma satu kelebihan sepertimana seorang Melayu boleh berbahasa Arab.

Tapi sebagai seorang Melayu, aku ingin sekali tengok setiap Cina di Malaysia fasih berbahasa kebangsaan seperti Ong Kim Swee. Bukan sahaja pencapaian jurulatihnya yang kita banggakan, malah bahasa Melayunya buat kita rasa nak berborak lama dengan beliau.

Supaya kita lebih bersatu.

------------------------

Beberapa poin penting yang aku dapat dari pembaca lain untuk seimbangkan penulisan aku:

1. Keadaan berbeza dengan Cina Malaysia yang tinggal di negeri Kelantan dan Terengganu.

2. Keistimewaan Melayu.

3. Nisbah penduduk di sesuatu tempat yang bagi kesan kepada proses asimilasi antara kaum, contoh Kelantan & Terengganu, bilangan kaum Cina lebih rendah, mereka bercampur dengan orang setempat dan keupayaan untuk berbahasa dalam loghat setempat tiada masalah.


4. Masalah kelangsungan sekolah Jenis Kebangsaan, Tamil & Cina: penyatuan semua kaum di bawah satu sekolah.


5. Masalah orang Melayu sendiri yang tak menitikberatkan perjuangan bahasa.

6. Masalah YB dan Menteri-Menteri Besar di Parlimen yang bukan Melayu yang tunggang langgang bahasa Kebangsaan mereka.

7. Beberapa poin penting dari saudara Riko Azril dan Kenneth QCY.






8. Perbandingan paling dekat: Indonesia.

Iktiraf UEC Langkah Kebelakang, Ia Sistem Pendidikan Perkauman - Arif Atan.

Oleh : Arif Atan / Wartawan Malaysiadateline

"Saya mengajar homeschool IGCSE, salah seorang pelajar saya bekas aliran UEC. Ibu bapa mereka menukar sekolah kerana anak mereka tidak mahir berbahasa English dan Melayu. 


Sampai sekarang sudah 7 bulan, anak murid saya tidak mahu bercakap dengan saya menggunakan bahasa Melayu. Bersungguh saya mengajar dia bahasa Melayu. Dan dia tidak ada minat langsung dengan bahasa Melayu. 

Bukankah dengan bahasa, kita akan jadi lebih rapat bukan? dia langsung tidak mahu berkomunikasi dengan saya dan pelajar yang bukan berbahasa mandarin."


 

Itu antara reaksi mereka yang bergelumang dan berdepan sendiri dengan hakikat sikap murid asuhan UEC. Mungkin Menteri Pendidikan, Dr Maszlee Malik tidak tahu. Mungkin pula Timbalannya, Teo Nie Ching buat-buat tidak tahu. Mungkinlah. Kita pun tidak tahu.

Mengiktiraf Sijil Pendidikan Bersepadu (UEC) di sekolah menengah persendirian Cina (SMPC) sebenarnya satu langkah ke belakang kerana UEC datang dari sistem pendidikan berasaskan perkauman bukan berteraskan kebangsaan bagi sebuah negara yang merdeka lagi berdaulat.

UEC lahir dari sekolah vernakular Cina warisan zaman penjajah yang tidak diiktiraf pendidikan kebangsaan. Mengiktiraf UEC bersifat kontradik dengan semangat Malaysia Baru dan ketika satu dunia bercakap tentang Revolusi Industri 4.0.

Mengiktiraf UEC sekaligus memberi isyarat bahawa kerajaan PH akan memberi muka kepada lebih banyak lagi tuntutan perkauman yang hanya meningkatkan lagi darjah prejudis antara rakyat berbilang kaum bahkan mencabar semangat Perlembagaan.

Syarat mesti lulus mata pelajaran Bahasa Melayu bagi menghalalkan UEC untuk diiktiraf hanya solekan semata-mata sebabnya kurikulum dan format soalan penguasaan Bahasa Melayu bagi UEC jauh lebih rendah arasnya berbanding Bahasa Melayu SPM.

Bandingkan saja format Bahasa Melayu UPSR bagi kertas Penulisan dan Pemahaman antara Sekolah Kebangsaan (SK) dan Sekolah Jenis Kebangsaan (SJK). Kalau mata pelajaran Bahasa Melayu bagi SMPC, apa tah lagi.

Dari segi roh dan praktikalnya, lepasan UEC berkiblatkan semangat Cina melangkaui jati diri sebagai anak Malaysia. Bayangkan bagaimana pemegang sijil UEC mahu hidup di universiti awam (UA) atau bekerja dalam perkhidmatan awam, atau UA dan sektor kerajaan akan datang perlu diubah ikut nilai pemikiran mereka yang tidak fasih berbahasa kebangsaan dan berkiblatkan Taiwan?

Sudah puluhan tahun Dong Zong menuntut supaya kerajaan memberi ruang lebih luas kepada pendidikan kaum Cina dengan mengenakan tekanan demi tekanan perkauman melalui pelbagai tuntutan menjelang setiap kali pilihan raya.

Sejarah asal usul lahirnya UEC mesti diketahui apa lagi di pihak kerajaan PH kerana setiap polisi yang hendak dibuat bukan sekadar untuk memancing undi kaum setiap kali pilihan raya tetapi paling penting kestabilan negara dan pengukuhan negara bangsa untuk jangka panjang.

Jadi, kerajaan Pakatan Harapan (PH) hari ini jangan malas mengkaji sebelum membuat keputusan. Kerajaan PH perlu meneliti susur galur perjuangan pendidikan Cina termasuk bagaimana wujudnya sijil UEC ini yang merupakan hasil 'perjuangan' menolak sistem pendidikan kebangsaan.

Itu realiti, kerajaan dan penyokong PH tidak harus nafi. Laungan Malaysia Baru juga tidak ada makna jika kerajaan PH tunduk pada tuntutan perkauman ketika banyak lagi manifesto Harapan belum nampak tunas pun lagi.

Sebaliknya, jika PH cepat-cepat mengiktiraf UEC sekalipun terang-terang boleh menjejaskan usaha memupuk perpaduan melalui pendidikan kebangsaan, hanya akan membenarkan dakwaan sebelum ini bahawa PH atau pemimpin-pemimpin Melayu dalam PH adalah alat atau tunggangan DAP.

Adakah itu yang PH mahu ketika kerajaan pasca PRU-14 terbina pun atas sokongan undi Melayu yang relatif jauh lebih rendah berbanding bukan Melayu?

Bahkan, kalau PH terpaksa mengiktiraf UEC dengan sebab terhutang budi dengan pengundi Cina pada PRU-14, jelas itu juga anggapan yang terlalu naif politik. PH buat pertama kali berjaya tumbangkan BN di peringkat Persekutuan kerana turut mendapat sokongan pengundi Melayu bukan hanya Cina semata-mata.

Kalau PH tidak mengiktiraf UEC pun dengan hujah tegas mengutamakan kepentingan kebangsaan dan menumpukan usaha menggilap perpaduan nasional melalui pemerkasaan sebenar sekolah kebangsaan, mustahil PH akan hilang majoriti sokongan bukan Melayu terutama pengundi Cina.

Tapi kalau PRU-15 nanti, pengundi Cina boleh pula majoritinya menolak PH atas alasan kerajaan tidak mengiktiraf UEC seperti termaktub dalam buku Harapan, itu isyarat jelas untuk kita semua sebagai RAKYAT yang mencintai tanah air ini satu-satunya, BANGKIT tidak memberi muka langsung kepada bermacam-macam desakan perkauman sejak zaman merdeka lagi yang sebenarnya mengancam penerapan nilai-nilai kebangsaan yang telah lama disepakati untuk masyarakat berbilang kaum hidup rukun damai.

#TolakUEC
#JanganLayanDesakanCauvinis
#UtamakanPendidikanKebangsaan

Reman Bekas Pegawai Khas Rosmah, Rizal Mansor Disambung 2 Hari.

Oleh : Bernama

Mahkamah Majistret di sini hari ini membenarkan tempoh reman seorang pegawai khas kepada isteri bekas perdana menteri, Datuk Seri Najib Razak, disambung 2 hari mulai esok bagi membantu siasatan berhubung dakwaan penyelewengan pemasangan panel tenaga solar sekolah di Sarawak.

Majistret, Shah Wira Abdul Halim membenarkan tahanan reman itu dilanjutkan sehingga Ahad selepas Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) mengemukakan permohonan.

Lelaki berusia 44 tahun bergelar “Datuk” itu sebelum ini direman 4 hari sejak Selasa sehingga hari ini.

Beliau ditahan pada Isnin lalu selepas dipanggil ke ibu pejabat SPRM di sini bagi memberi keterangan.

Beliau yang berpakaian lokap SPRM berwarna oren dibawa ke Mahkamah Majistret kira-kira 10.50 pagi sebelum dibawa keluar pada 12.15 tengah hari, selepas prosiding berakhir.




Peguamnya, Ridha Abdah Subri turut hadir di mahkamah hari ini.

Sebelum ini, sebuah portal berita mendakwa bekas pemimpin tertinggi negara menandatangani projek bernilai RM1.25 bilion untuk pemasangan panel tenaga solar di 369 sekolah di Sarawak.

Pelaksanaan projek itu dikatakan melangkaui proses biasa ditetapkan Kementerian Pendidikan supaya tender projek berkenaan tidak diberikan secara terbuka, sebaliknya diserahkan terus kepada syarikat sewaan kereta di Bintulu.

SPRM sebelum ini menahan 3 individu, termasuk seorang pengarah syarikat bagi membantu siasatan berkaitan projek itu.

Jumaat, 13 Julai 2018

Viral Gambar Anak Bersekolah Di SJKC, Ini Penjelasan Dr. Asyraf Wajdi Dusuki.

Kenyataan Media

SJKC DAN UEC DUA ISU BERBEZA

Saya terpanggil untuk berkongsi pandangan peribadi bila ada yang mempersoalkan kenapa saya menghantar anak saya ke Sekolah Jenis Kebangsaan Cina (SJKC) sedangkan saya mempunyai pendirian berbeza terhadap Unified Examination Certificate (UEC) atau Sijil Peperiksaan Gabungan Sekolah Sekolah Menengah Persendirian Cina. Dua perkara ini jelasnya mempunyai latar belakang ISU yang berbeza :-




1. SKJC dinaungi oleh Sistem Pendidikan Kebangsaan dan seiring dengan Dasar Pendidikan Kebangsaan yang tertakluk kepada Akta Pendidikan Kebangsaan 1996. Pelajar SJKC masih menggunakan sistem penilaian dan peperiksaan yang sama iaitu UPSR dengan tambahan 2 kertas iaitu Bahasa Cina Pemahaman dan Bahasa Cina Penulisan.

2. Sebaliknya UEC merupakan peperiksaan yang diambil oleh pelajar Sekolah Menengah Persendirian Cina (SMPC) yang berada di luar Sistem dan Dasar Pendidikan Kebangsaan. Sijil UEC ini dibahagikan kepada tiga tahap yang mana kesemuanya menggunakan bahasa Mandarin dan sukatan pembelajarannya dicedok daripada Taiwan dan diselia oleh badan pendidikan tersendiri yang jelasnya tidak selaras dengan Kurikulum Kebangsaan seperti termaktub dalam Akta Pendidikan 1996.

3. Apa salahnya untuk menggunapakai sijil peperiksaan yang sedia ada terutamanya SPM di peringkat Menengah dan sebagaimana yang diamalkan di peringkat SJKC yang menggunakan sijil UPSR. Mengiktiraf UEC bermakna negara akan mempunyai dua sistem peperiksaan dan penilaian yang akhirnya menggagalkan usaha integrasi nasional dalam membangunkan generasi Bangsa Malaysia yang menyatu di atas nilai, falsafah pendidikan dan bahasa yang sama.

4. Memilih SJKC untuk anak sendiri membuktikan saya bukan seorang yang rasis perkauman. Hasrat saya untuk mendedahkan anak saya agar mampu bergaul mesra dengan pelajar berbangsa Cina di SJKC yang masih berpaksikan Sistem Pendidikan Kebangsaan. Saya merindui zaman persekolahan saya dulu dengan rakan-rakan Cina dan India yang berjaya menyuburkan rasa hormat dan kasih sayang antara kami sehingga kini. Saya juga mengharapkan anak saya dapat melalui hari-hari persekolahan yang menggembirakan bersama rakan-rakannya dari pelbagai kaum dengan menerapkan perasaan saling memahami, menghormati, menyayangi dan bantu membantu antara satu sama lain dalam dirinya.

5. Saya percaya aspirasi saya turut dikongsi oleh rakyat Malaysia yang amat mendambakan kehidupan penuh harmoni dan semangat perpaduan di kalangan pelbagai bangsa dalam satu negara. Ini hanya dapat direalisasikan dengan membentuk jati diri, peribadi dan perilaku anak-anak di bawah hanya SATU Sistem Pendidikan Kebangsaan yang sama.

DR ASYRAF WAJDI DUSUKI

Hidang Babi Pada Wartawan Muslim, Hindu, Penganjur Agro Malaysia Melaka Minta Maaf.

Oleh : Free Malaysia Today

Penganjur majlis makan malam Anugerah Pencapaian Kecemerlangan Agro Malaysia di Melaka, malam tadi, memohon maaf atas kesilapan kakitangannya selepas didakwa tidak sensitif terhadap wartawan beragama Islam dan Hindu kerana ditempatkan di meja menghidangkan daging babi.




Setiausaha Persatuan Perlindungan Dan Pembangunan Pertanian, Chai Siong Siow berkata, kakitangannya keliru dalam membezakan wartawan dan hadirin lain.

Katanya, mereka menyediakan 5 meja makanan halal, 5 lagi meja makanan vegetarian dan selebihnya 50 meja menghidangkan makanan tidak halal kerana 90% hadirin ialah orang bukan Islam serta pelabur dari luar negara.

Keadaan dalam dewan Sekolah Pay Fong di Melaka ketika penganjuran majlis makan malam Anugerah Pencapaian Kecemerlangan Agro Malaysia, semalam.

“Kami mohon maaf. Kami sediakan 5 meja lain (yang menghidangkan makanan halal), termasuk meja tetamu VIP, 4 meja yang lain adalah terbuka untuk tetamu beragama Islam.

“Ada juga wartawan yang duduk di meja berkenaan, namun masalahnya kru saya tidak kenal siapakah wartawan-wartawan yang hadir, jika tidak mereka akan bawa ke meja halal,”
katanya kepada FMT hari ini.

Utusan Malaysia hari ini melaporkan beberapa wartawan beragama Islam dan Hindu terkilan dihidangkan daging babi ketika membuat liputan majlis malam malam itu di Sekolah Pay Fong, Melaka, malam tadi.

Mereka dilaporkan kecewa dengan penganjur yang tidak sensitif dan gagal mengendalikan majlis dengan baik serta tidak memaklumkan akan menghidangkan makanan tidak halal.

Antara wartawan yang hadir ialah daripada Utusan Malaysia, MelakaKini, RTM Melaka, The Star dan Tamil Nesan Daily dan beberapa wartawan akhbar Cina.

Majlis itu turut dihadiri Timbalan Menteri Pertanian dan Industri Asas Tani, Sim Tze Tzin, Adun serta beberapa tetamu kehormat lain.

Sim berkata, beliau hadir sebagai tetamu dan penganjur memaklumkan mereka menyediakan meja makanan halal di depan dewan sebagai tanda menghormati penganut agama Islam.

“Manakala meja yang mengandungi makanan tidak halal pula diletakkan di belakang untuk bukan Muslim sahaja,” katanya dalam mesej WhatsApp kepada FMT hari ini.

Mengulas lanjut, Chai berkata, pihaknya menjemput agensi media hadir ke majlis itu, tetapi hanya akhbar China Press, Nanyang Siang Pau dan Sin Chew Daily memaklumkan mereka akan hadir.

“Jadi, kami sediakan satu meja untuk wartawan-wartawan dari agensi berkenaan.”
Beliau berharap majlis makan malam itu tidak lari daripada matlamat asal untuk menarik pelabur asing ke Melaka.

Najib Terkejut Akhirnya PH Akui GST Bukan Punca Harga Barang Naik..

Ahli Parlimen Pekan, Datuk Seri Najib Razak menzahirkan perasaan terkejutnya apabila membaca kenyataan Menteri Perdagangan Dalam Negeri dan Hal Ehwal Pengguna (KPDNHEP) Datuk Saifuddin Nasution Ismail yang dipetik sebagai berkata meskipun GST telah dikadarsifarkan penurunan harga barangan masih di tahap yang rendah.


Harga barangan dilihat kekal kerana penurunan harga hanya bermula dari 0.04 hingga 13 peratus dan melibatkan 70 peratus daripada 417 barangan basah, kering, keperluan bayi dan lain-lain, katanya dalam kenyataan itu.

“Sebenarnya kenaikan tidak berlaku tetapi jumlah penurunan harga barangan itu sangat kecil, ia tidak mencapai 30 hingga 40 peratus.

“Apabila kita semak aduan, terdapat dua kategori yang paling besar iaitu harga tidak berubah dan harga meningkat… daripada 10 aduan yang diterima lima daripadanya berkaitan makanan dan minuman di restoran, kedai makan serta medan selera,”
katanya kepada Bernama, memetik laporan portal Malaysiakini pada khamis.

Mengulas lanjut, Saifuddin berkata harga makanan dan minuman turun di premis restoran makanan segera, namun tidak di restoran India Muslim atau kedai ‘mamak’ yang masih mengekalkan, malah ada yang menaikkan harga.

“Jumlah kedai mamak itu agak besar bilangannya sebanyak 10 ribu restoran dan pegawai KPDNHEP membandingkan harga dengan restoran makanan segera dan ia menunjukkan penurunan agak ketara di restoran makanan segera tetapi tidak di kedai mamak.

“Memang berlaku rampasan dan sebagainya tetapi pegawai kita ambil pendekatan memberi nasihat dan amaran agar tidak diulangi sebelum tindakan undang-undang diambil kerana kita tidak mahu menjejaskan mata pencarian sesiapa tetapi jangan memangsakan pengguna,”
katanya lagi.

Sambil berkongsikan pautan berita itu, Najib berkata akhirnya Pakatan Harapan menyedari bahawanya GST bukan punca utama kenaikan harga barang.


"Terkejut saya pagi ini apabila membaca kenyataan Menteri Pakatan Harapan yang mengakui GST bukan sebab utama harga barang naik biarpun itulah modal dan tohmahan digunakan terhadap kerajaan sebelum pilihanraya.

Pada masa itu, PH tidak menerima jawapan kita malah mempersendakannya. Kini, Pakatan Harapan terpaksa menelan hakikat disebalik tuduhan mereka sendiri.

Oleh kerana harga barang tidak turun selepas GST disifarkan, saya bimbang apabila cukai SST diperkenalkan dan diperluaskan pada September nanti, harga barang akan naik lebih tinggi berbanding sebelum GST disifarkan,"
katanya dalam kenyataan itu.



Najib juga berkata, sistem percukaian yang diubah sesuka hati akan mengundang padah.

"Inilah bahaya apabila sistem cukai diubah sesuka hati dan BN pernah memberi amaran sebelum PRU14 mengenai ini.

Ini sudah tentu memberi kesan kepada kos sara hidup rakyat dan ini bertentangan dengan janji Pakatan Harapan yang memberi setinggi harapan untuk menurunkan kos sara hidup rakyat dalam manifesto mereka.

Saya harap kerajaan PH akan buat sesuatu untuk memastikan kebimbangan ini tidak menjadi kenyataan,"
katanya lagi. - 13 Julai 2018.

Khamis, 12 Julai 2018

Akaun Bank Dibekukan, Ini Luahan Sedih Najib Razak.

Kenyataan Media

Oleh : Najib Razak


Rekod saya sebagai seorang ahli politik membuktikan saya seorang demokrat. Saya percaya kepada proses yang adil, dan integriti mahkamah, perkhidmatan awam dan sistem keadilan jenayah kita.



Saya menerima kekalahan dan tidak campur tangan dalam proses pilihanraya. Peralihan kuasa kerajaan berlaku secara aman juga bukti kepada hakikat ini.

Saya tidak pernah membantah atau pun mencampuri sebarang siasatan. Rekod yang ada menunjukkan saya telah memberikan kerjasama penuh dengan pihak berkuasa yang menjalankan siasatan.

Bagaimanapun, ada pihak yang terus menyebar dakyah politik. Pelbagai tuduhan dibuat terhadap saya dan bagaimana saya mengendali kabinet, reputasi saya dicemarkan dan jika kita berfikir secara rasional, terdapat banyak naratif yang tidak berasas, ekoran tiada bukti bagi mendokong naratif itu.

Seperti anda, saya hanya seorang rakyat negara ini yang tidak terkecuali dari hak tidak bersalah, akses kepada keadilan dan hak kepada perbicaraan yang adil dan telus.

Saya hormat keputusan yang telah dibuat oleh rakyat dan mandat yang diberikan kepada kerajaan baharu. Ia juga menjanjikan sistem demokrasi yang lebih meluas. Saya juga memegang kerajaan kepada janji yang telah dibuat.

Seperti yang anda maklum, saya telah ditahan pada Selasa lepas dan didakwa hari berikutnya. Ikat jamin diberikan oleh mahkamah pada hari sama adalah satu jumlah yang besar, RM1 juta melalui dua pembayaran.

Dua anak saya menjadi penjamin dan mematuhi perintah mahkamah. Pada Isnin lalu, hasil sokongan dari keluarga, rakan-rakan dan penyokong, saya dapat mematuhi syarat ikat jamin yang ditetapkan oleh mahkamah.

Ramai sedia maklum, akaun bank anak-anak dan cucu saya telah dibekukan tanpa sebarang notis selepas bayaran ikat jamin pertama dibuat pada Rabu lalu.

Mengapa anak-anak saya turut tertakluk kepada layanan seumpama itu sedangkan mereka bukan sebahagian dari sebarang transaksi malah tidak pernah menerima sebarang kontrak atau membuat urusan perniagaan dengan kerajaan?

Selain itu, ramai yang tidak tahu akaun peribadi saya juga dibekukan minggu lalu.

Akaun bank ini tidak mempunyai sebarang transaksi lain kerana ia digunakan untuk menerima gaji saya sebagai Ahli Parlimen dan pencen sebagai Menteri Besar Pahang selepas berkhidmat untuk kerajaan negeri dan persekutuan.

Pada pagi ini, saya difahamkan akaun anak-anak saya sudah lepas dari pembekuan dan ini menunjukkan tindakan pembekuan itu dibuat tanpa sebarang asas.

Bagaimanapun, akaun peribadi saya tetap dibekukan. Akaun ini tidak ada kena mengena dengan politik. Ia tidak ada kaitan dengan siasatan yang dijalankan pihak berkuasa.

Saya hanya menyedari akaun ini dibekukan apabila cek peribadi saya bagi pembayaran perubatan anak perempuan saya tidak diterima.

Tindakan agensi yang terbabit dan waktu mereka membekukan akaun saya dibuat adalah tidak wajar. Saya kecewa dengan tindakan ini, waktu ia dilakukan, yang saya anggap satu tindakan "draconian" atau menindas oleh kerajaan hari ini.

Mengapa kebebasan peribadi saya dinafikan setelah mahkamah membenarkan ikat jamin kepada saya sementara menunggu perbicaraan dan saya telah mematuhi syarat ikat jamin yang ditetapkan mahkamah?

Ada yang membuat spekulasi bahwa perintah pembekuan akaun ini dibuat bagi menafikan atau menghalang saya mendapatkan wang membayar ikat jamin, [ dan jika dilihat secara keseluruhannya, ia sekaligus menggambarkan niat buruk terhadap saya.

Pihak berkuasa perlu tahu saya adalah seorang rakyat biasa. Sebagai ketua keluarga, saya juga mempunyai bil untuk dibayar, bil perubatan untuk dijelaskan dan keluarga untuk dijaga. Tindakan pihak berkuasa membekukan akaun bank saya ini menyebabkan pelbagai kesukaran dan kepayahan untuk saya melaksanakan tanggungjawab ini.

Sebagaimana rakyat lain, saya berhak untuk mendapat kebebasan sehingga perbicaraan selesai. Saya memohon semua pihak berkaitan untuk berpegang kepada keluhuran undang-undang dan siasatan yang adil.

Jika kita tidak menghormati keluhuran undang-undang dan perlembagaan persekutuan, kita akan menjadi sebuah negara yang gagal.

Fahami Tugas Sebenar Ketua Hakim Negara Sebelum Melompat Macam Kera - Zulhazmi Shariff.

Oleh : Zulhazmi Shariff

TAHNIAH YANG AMAT ARIF TAN SRI RICHARD MALANJUM

Dilaporkan malam tadi Yang Amat Arif Tan Sri Richard Malanjum telah selesai mengangkat sumpah jawatan sebagai Ketua Hakim Negara di hadapan Seri Paduka Baginda Yang di-Pertuan Agong di Istana Negara.

 
Gegak gempita alam Malaya dengan perlantikan YAA Tan Sri sebagai Ketua Hakim Negara yang baru menggantikan Tun Md Raus Shariff yang meletakkan jawatan.

Segala rekod YAA Tan Sri dikeluarkan dari kes Lina Joy dan sebagainya. Sentimen agama dan kaum dimainkan begitu kuat. Habislah Malaysia dan orang melayu serta Islam bila seorang berbangsa Kadazandusun bukan beragama Islam dilantik sebagai Ketua Hakim Negara.

Sudah Peguam Negara dilantik dari kalangan bukan Melayu dan bukan Islam, Menteri Undang-undang juga bukan Melayu dan bukan Islam, sekarang Ketua Hakim Negara pula bukan Melayu dan bukan Islam.

Kenapa dan untuk apa sentimen perkauman dan agama ini dimainkan seolah-olah dengan perlantikan-perlantikan ini semuanya akan terhakis.

Ketua Hakim Negara, Peguam Negara dan Menteri Undang-undang ketiga-tiganya mengangkat sumpah jawatan di hadapan Yang di-Pertuan Agong sebagai warga negara Malaysia yang sah dan bersumpah untuk mempertahankan Malaysia dan Perlembagaan Malaysia.

Perkara 122B (1) Perlembagaan Persekutuan memperuntukkan bahawa Ketua Hakim Negara hendaklah dilantik oleh Yang di-Pertuan Agong yang bertindak atas nasihat Perdana Menteri, selepas berunding dengan Majlis Raja-Raja.

Peruntukkan Perkara 122B (1) cukup jelas dan mudah. Ketua Hakim Negara hendaklah dilantik oleh Yang di-Pertuan Agong. Maksudnya yang melantik YAA Tan Sri Richard Malanjum sebagai Ketua Hakim Negara ialah Yang di-Pertuan Agong.

Yang di-Pertuan Agong sejak yang pertama sehingga sekarang Sultan Muhammad V ialah seorang yang berbangsa Melayu bergama Islam. Malah Yang di-Pertuan Agong juga merupakan ketua agama Islam bagi Wilayah-Wilayah Persekutuan.

Yang di-Pertuan Agong melantik Ketua Hakim Negara atas nasihat Perdana Menteri. Bermula Perdana Menteri Pertama Tunku Abdul Rahman Putra sehingga sekarang Tun Dr. Mahathir, semuanya berbangsa Melayu beragama Islam.

Yang di-Pertuan Agong melantik Ketua Hakim Negara atas nasihat Perdana Menteri selepas berunding dengan Majlis Raja-Raja.

Bermula Merdeka sehingga sekarang Majlis Raja-Raja hanya dianggotai oleh Raja-Raja Melayu seluruh Malaysia yang semuanya berbangsa Melayu beragama Islam. Anggota Majlis Raja-Raja ini juga merupakan Ketua Agama Islam bagi negeri masing-masing.

Perlembagaan Persekutuan TIDAK mensyaratkan Ketua Hakim Negara hendaklah seorang berbangsa Melayu beragama Islam, tetapi Perkara 123 Perlembagaan Persekutuan mensyaratkan seseorang yang hendak dilantik sebagai Ketua Hakim Negara mestilah seorang warga negara Malaysia dan hendaklah bagi tempoh 10 tahun sebelum pelantikannya dia telah menjadi peguam bela bagi mahkamah-mahkamah itu atau mana-mana satu daripada mahkamah itu atau menjadi anggota perkhidmatan kehakiman dan perundangan Persekutuan atau perkhidmatan perundangan sesuatu Negeri, atau pada suatu masa menjadi peguam bela dan pada suatu masa lain berkhidmat sebagai anggota perkhidmatan kehakiman dan perundangan Persekutuan atau perkhidmatan perundangan sesuatu Negeri.

Mempertikaikan perlantikan YAA Tan Sri Richard sebenarnya dan secara tidak langsung mempertikaikan kewibawaan Majlis Raja-Raja yang meluluskan perlantikan tersebut.

Mana suara-suara yang kononnya mempertahankan Raja-Raja Melayu hari itu? Mana yang mencabar orang lain atas alasan kononnya pihak lain mencabar dan mencalarkan kehormatan Raja-Raja Melayu?

Tugas Ketua Hakim Negara bukannya menggubal undang-undang. Penggubalan undang-undang adalah tugas Parlimen Malaysia. Ketua Hakim Negara hanya bertanggungjawab menguruskan Badan Kehakiman Negara.

Pihak-pihak yang mengeluarkan rekod lampau YAA Tan Sri Richard dalam kes Lina Joy dan sebagainya kononnya keputusan tersebut bertentangan dengan maslahah Melayu Islam di Malaysia sebenarnya tidak faham apa fungsi Hakim dan Ketua Hakim Negara.

Sebelum hendak menyebarkan apa-apa dakyah, lebih baik kaji dahulu kesahihannya.

Ketua Hakim Negara tidak bersidang berseorangan. Ketua Hakim Negara walau pun mengetuai panel Hakim perbicaraan di Mahkamah Persekutuan tidak mempunyai kuasa veto dalam membuat keputusan. Keputusan Mahkamah Persekutuan bukan berdasarkan kehendak seorang hakim tertentu tetapi berdasarkan peruntukkan undang-undang negara yang digubal yang ditafsirkan oleh hakim-hakim yang bersidang.

Kepada semua di luar sana. Fahami fungsi dan tanggungjawab sesuatu jawatan sebelum meloncat seperti kera makan belacan.

Bak kata Dato' M. Nasir...

Yo! berapa kali Abang M. Nasir
Nak bilang, nak ulang
Kalau nak tahu cerita
Mesti tahu tajuknya
Kalau tak faham, bertanya
Jangan hentam keromo
Nanti takut-takut salah tarik
Nak tarik ular lidi tertarik naga
Hitam campur putih memang kelabu

Saya Maafkan Pihak Yang Fitnah PH Halang DUKE Berceramah - MB Perak.

KENYATAAN MEDIA YAB MENTERI BESAR PERAK BERHUBUNG ISU DANA PUSAT PENDIDIKAN AL BARAKAH

Assalamualaikum WBT dan selamat sejahtera,

Saya mengambil maklum di atas isu kekangan dana Pusat Pendidikan Al Barakah yang diasaskan dan dikendalikan oleh penceramah bebas Datuk Mohd Ustaz Kazim Elias yang berpusat di Manjoi, Ipoh, Perak.


Susulan daripada laporan media dan media sosial, saya dengan ini menzahirkan keprihatinan dan komitmen untuk membantu pihak pengurusan Pusat Pendidikan Al Barakah berkaitan kekangan kewangan yang dihadapi.

Pihak kerajaan negeri Pakatan Harapan akan berbincang dengan pihak pengurusan untuk mengenalpasti kaedah yang sesuai bagi membolehkan pusat berkenaan terus beroperasi seperti biasa.

Untuk makluman, pihak kerajaan negeri tidak dimaklumkan mengenai kekangan dana yang dihadapi oleh pihak pengurusan Pusat Pendidikan Al Barakah sehinggalah isu berkenaan dilaporkan oleh pihak media dan ditularkan di media sosial.

Bagaimanapun, saya komited untuk membantu pengurusan Pusat Pendidikan Al Barakah demi kepentingan para pelajar dan para kakitangannya.

Saya juga menyambut baik keputusan Datuk Mohd Kazim Elias hari ini untuk menangguhkan cadangan penjualan Unit Tahfiz Al-Quran di Pusat Pengajian Al Barakah sementara mengadakan perbincangan dengan kerajaan negeri demi kemashlahatan ummah yang mendapat manfaat daripada aktiviti pengajian Islam di pusat berkenaan.

Dalam pada itu juga, mengenai fitnah kononnya kerajaan Pakatan Harapan telah mengharamkan Datuk Mohd Kazim Elias dari berceramah, ingin saya tegaskan kerajaan negeri tidak pernah sama sekali, secara langsung atau tidak langsung mengeluarkan arahan sedemikian.

Biarpun begitu, secara peribadi saya memaafkan pihak tidak bertanggungjawab yang terlibat menyebarkan fitnah berkenaan serta mendoakan semoga mereka mendapat pengampunan dan petunjuk dari Allah SWT.

Ahmad Faizal Dato' Azumu
Menteri Besar Perak Darul Ridzuan
11 Julai 2018

Rabu, 11 Julai 2018

Nik Abduh Ingatkan PH, Jangan Biarkan Bahasa Melayu Terancam.

Kenyataan Media

Oleh : Nik Abduh
Terang Rembulan (90)

Kekuatan Utama PAS


PAS adalah sebuah parti yang cukup kuat. Umurnya yang panjang menghampiri 70 tahun adalah bukti kekuatannya. UMNO yang lebih tua beberapa tahun dari PAS sudah pun rebah. PAS pula semakin gagah.

Itu adalah berdasarkan keputusan PRU14 baru-baru ini yang menyaksikan berakhirnya kekuasaan UMNO BN dalam politik negara. Gabungan parti-parti dalam Pakatan Harapan (PH) yang hampir semuanya muda, walau bagaimanapun lebih kuat daripada PAS. Mereka mendapat undi dan sokongan rakyat yang jauh lebih besar.




Tetapi lebihnya kekuatan mereka itu bukan pula menandakan bahawa PAS semakin lemah. Bagaimana lemah? Bukankah PAS telah berjaya menguasai dua buah negeri, berbanding satu negeri pada pilihan raya sebelumnya, serta menambahkan lagi bilangan kerusi DUN di banyak negeri?

Perjuangan parti-parti politik belum pun tamat. Ia diukur daripada semasa ke semasa melalui pilihanraya, persembahan dan khidmat mereka kepada rakyat dan negara. Justeru kejayaan dan kekalahan bukanlah ukuran yang benar kepada hidup dan matinya parti-parti politik. Ia satu perjalanan sebuah perjuangan yang akan terhenti jua hanyalah apabila matlamat perjuangannya menjadi kabur dan tidak lagi relevan dalam kehidupan manusia.

Apatah lagi sebuah perjuangan Islam yang diusahakan oleh PAS. Ia amat berkait dengan janji kemenangan yang bersyarat dengan syarat-syarat yang ditanda oleh al Quran dan Sunnah Nabawiyah. Ia bukan sekadar cerita perjuangan politik. PAS adalah cerita sebuah perjuangan umat untuk kembali kepada agama dan keredhaan Allah melalui perlaksanaan tugas khilafah menegakkan ugama di muka bumi. Justeru umur PAS dan kelangsungannya bukanlah boleh diukur semudahnya melalui keputusan pilihan raya.

UMNO BN telah pun tumbang sesudah berpuluh tahun diberi mandat dan kepercayaan oleh rakyat Malaysia. Untuk kembali bangkit, ia bukanlah mudah. Mereka perlu memadamkan legasi mereka yang buruk itu dari jiwa dan ingatan rakyat yang telah remuk redam dengan kekecewaan dan penyesalan.

UMNO BN juga perlu mencerahkan kembali matlamat kewujudan dan kehadiran kembali mereka hari ini. Rakyat telah kabur. Mereka tidak lagi melihat UMNO sebagai parti perjuangan, bahkan sebagai parti perdagangan. Memburu kemenangan dan kekuasaan hanya demi wang dan kekayaan diri sendiri, bukan lagi demi rakyat atau negara atau agama. Justeru kena ada 'overhaul' enjin dalam parti UMNO. Terserahlah kepada mereka untuk menentukan sendiri. Masih ada masa dan jalan.

Pakatan Harapan (PH) berjaya memenangi hati rakyat dengan janji dan manifesto yang mereka hidangkan sebelum dan sepanjang kempen pilihan raya. Mereka menjanjikan sebuah Malaysia Baharu yang akan membina kembali negara yang telah rosak akibat pemerintahan UMNO BN. Janji itu begitu mempesonakan. Akhirnya tsunami undi rakyat memihak kepada mereka.

Ketika UMNO kini sedang meratapi kekalahan mereka dan berusaha merawatinya secepat mungkin, PH pula sedang bertungkus lumus mengemudi negara dengan segala usaha bagi menunaikan janji-janji mereka kepada rakyat. Ia masih baru. Ada pujian dan ada kritikan. Hujungnya nanti, nasib mereka adalah bergantung kepada keupayaan mereka membenarkan apa yang mereka janjikan. Negara mesti dipulihkan kepada kesejahteraan hidup rakyat.

Selain janji-janji yang mesti dikotakan, PH juga amat perlu mengawal kerosakan atau menahan kehadiran anasir tidak sihat yang tidak pun pernah terjadi semasa pemerintahan UMNO dahulu. Agama Islam mesti jangan semakin terancam. Bahasa Melayu mesti jangan semakin terancam. Kedudukan Raja-Raja Melayu mestilah kekal utuh bersama tiang-tiang seri pembinaan negara selepas kemerdekaan dahulu.

Pendek kata, cabaran PH adalah jauh lebih besar berbanding UMNO hari ini. Rakyat sedang melihat PH, bukan UMNO lagi. UMNO akan kembali dilihat hanyalah selepas mereka pulih dan berperanan dengan baik sebagai parti pembangkang bersama PAS dan parti-parti yang lain.

PAS pula sudah pasti berhadapan isu yang sama. Walaupun sokongan rakyat tidak sebesar yang diraih PH, PAS turut memenangi hati rakyat. Tiada penolakan kecuali keputusan majoriti rakyat untuk menyatukan sokongan dan undi mereka kepada PH demi menjatuhkan BN. Fenomena tolak BN ini turut juga membantu PAS di negeri-negeri Pantai Timur yang dimenanginya. Ertinya, PAS kekal berperanan dan tetap diyakini kemampuannya dalam politik negara.

Justeru adalah amat penting bagi PAS untuk melangkah lebih gagah bermula hari ini sebagai satu alternatif dan kerajaan pilihan sekiranya PH gagal melaksanakan harapan rakyat melalui perlaksanaan janji mereka selepas berjaya membentuk kerajaan baharu melalui kuasa undi rakyat. Jika tidak, negara akan terus berpusing pada tempat yang sama dan mengulangi kesalahan yang sama walaupun telah bertukar kerajaan.

Penampilan PAS dalam politik negara adalah dengan keistimewaannya yang tersendiri. Jika keistimewaan ini berjaya ditonjolkan melalui kefahaman yang jelas dan contoh perlaksanaan yang nyata di mata rakyat, adalah tidak sukar untuk kita melihat sokongan rakyat kepada PAS akan bertambah kuat.

Analisis awal selepas PRU14 menunjukkan kegagalan PAS menyaingi kekuatan PH di dalam menguasai media dan penerangan. Ia menjadikan mesej perjuangan PAS tidak sampai atau sering disalahertikan melalui propaganda jahat musuh yang siang malam berusaha memadamkan cahaya kesejahteraan dan keadilan yang diperjuangkan oleh PAS. Adalah amat dikhuatiri jika tidak diatasi dengan baik, PAS akan mengalami nasib yang serupa pada masa akan datang.

Keistimewaan PAS yang paling utama adalah jenama Islam yang menjadi matlamat perjuangannya. Ia jika dikaburkan akan pasti menjadi kecelakaan yang paling utama ke atas PAS. Justeru walau apa pun keadaan, adalah amat penting, Islam kekal menjadi laungan kuat PAS sebagai pilihan terbaik untuk rakyat dan negara demi kesejahteraan dunia dan akhirat.

Ada kritikan di sana sini yang menyatakan sebaliknya. Bagi mereka, PAS akan berhadapan kesukaran jika terlalu menonjolkan Islam kerana tidak semua rakyat memahami atau menyokong perjuangan Islam yang terlalu 'pekat'. PAS bagi mereka perlu lebih menerima kehadiran pemain-pemain politik lain yang jelas menolak Islam jika mahu mendapat lebih sokongan rakyat dan menjadi sebahagian daripada pemerintah di Putrajaya.

Hakikatnya mereka gagal memahami tiga perkara utama. Pertama, di sisi PAS yang menjadikan Islam sebagai manhaj perjuangannya, adalah menjadi satu dosa besar jika Islam dijadikan bahan dagangan demi mencapai matlamat politik. Islam adalah dasar perjuangan yang landasannya telah tetap dan tidak mungkin dikompromikan dengan sebarang isme pemikiran manusia yang bercanggah dan menuntut Islam diketepikan. Ia adalah kekalahan yang jauh lebih mengerikan berbanding kekalahan di dalam pilihan raya.

Justeru meninggalkan Islam dan jihad menegakkannya sebagai prinsip perjuangan semata-mata mengintai dan mengharapkan kejayaan yang cepat adalah satu larangan besar dalam misi perjuangan PAS. Perjuangan mestilah benar dan tidak boleh dicampur-adukkan sehingga menimbulkan fitnah terhadap agama.

Kedua, PAS tidak pernah menutup pintu untuk semua. Persefahaman politik di antara PAS dan rakan politik lain sentiasa berlaku. Adalah tidak adil bahawa PAS lah yang dihukum salah setiap kali perpecahan dalam persefahaman politik berlaku. Jika dikaji dengan insaf sejarah PAS dalam persefahamannya dengan parti-parti lain, berlakunya perpecahan adalah akibat tiada lagi penghormatan parti-parti lain terhadap dasar perjuangan PAS, sedangkan di atas lantai itulah persefahaman awal dibina.

Justeru desakan untuk mencari dan menambah rakan perjuangan bersama tidak boleh sama sekali sehingga menyebabkan PAS berkompromi dalam dasar perjuangannya. Islam mestilah jelas sejelasnya.

Ketiga, apa lagi yang boleh dibanggakan jika PAS meninggalkan dasar dan prinsip perjuangannya demi meraih sokongan undi lebih besar. Adakah dengan meninggalkan Islam sebagai nadi dan matlamat perjuangannya, PAS mampu memberi sesuatu yang istimewa untuk rakyat? Jawabannya, PAS, BN dan PH tiada bezanya. Rakyat akan dipusing pada pusingan yang sama tanpa Islam yang menerajui pemerintahan.

Ia pasti berakhir dengan putus asa, kebencian dan kemarahan oleh rakyat ke atas pemerintah yang gagal. Adakah umat Islam masih beriman dan memilih penyelesaian politik dengan sistem pemerintahan selain Islam? Bukankah itu satu kesalahan agama yang nyata?

Maka amatlah sayugia disedari oleh jentera utama PAS dan jentera sokongannya bahawa jika mereka mahu melihat PAS terus unggul pada masa akan datang, maka perkukuhkanlah keyakinan mereka dengan Islam sebagai cara hidup terbaik untuk negara. Kemudian, gerakkan seluruh kekuatan untuk mempromosikannya dengan sebaik-baik cara.

Ia adalah dengan program pengilmuan rakyat, ketrampilan para pemimpin dan ulamaknya, keutuhan jentera parti di semua peringkat, jaringan sosial yang lebih luas, pengupayaan sistem penyampaian dan segala cara dan senjata yang mampu dan berjaya menangkis segala serangan jahat yang dihalakan ke atas PAS.

Selepas Islam semakin mengukuh di hati para pejuang PAS, maka berjalanlah di medan perjuangan. Di situ Allah memberkati kita, insya Allah.

10 Janji Pakatan Harapan Yang Masih Belum Ditunaikan - Exco Pemuda UMNO.

Exco Pemuda UMNO, Shahril Hamdan hari ini mempersoalkan kegagalan Pakatan Harapan menunaikan 10 janji yang termaktub dalam manifesto pilihanraya 14 yang lalu.

Menulis di Facebooknya, Shahril menggariskan 10 janji Pakatan Harapan selepas 100 hari memerintah berserta status terkini janji-janji tersebut.



Untuk rekod, Pakatan Harapan belum memerintah selama 100 hari.

Berikut adalah penulisan oleh Shahril Hamdan seperti yang terpapar di Facebooknya;

APA STATUS 10 JANJI 100 HARI PERTAMA KERAJAAN PAKATAN HARAPAN?

Hari ini genap 2 bulan sejak Pakatan Harapan memegang tampuk pentadbiran kerajaan. Bermakna kurang 40 hari untuk mereka menunaikan 10 janji 100 hari mereka. 


Semakan terhadap janji tersebut adalah seperti ini:

1) Menghapuskan GST dan mengurangkan kos sara hidup dengan pelbagai inisiatif peduli rakyat.

Belum ditunaikan!

GST belum dihapuskan, hanya dikadar sifarkan. Dijangka akan ada pembentangan memansuh akta GST pada sidang Dewan Rakyat bermula minggu depan. Kadar sifar GST tidak terbukti mengurangkan harga barangan. Tiada juga pengenalan apa-apa inisiatif peduli rakyat.

2) Menstabilkan harga minyak dan memperkenalkan semula subsidi petrol secara bersasar.

Belum terlaksana!

Harga RON95 sebelum PRU-14 masih kekal dan akan terus kekal sehingga akhir tahun. Kerajaan tidak melaksanakan subsidi bersasar sebaliknya kembali semula kepada subsidi pukal yang memberi lebih banyak kelebihan kepada golongan berpendapatan tinggi berbanding golongan yang memerlukan. Sistem subsidi pukal sebelum ini dikritik oleh badan antarabangsa seperti Bank Dunia.

3) Menghapuskan hutang-hutang tidak wajar yang dipaksa ke atas peneroka FELDA.

Belum dilaksana!

Masih belum ada perkembangan lanjut berkaitan janji ini. Sebaliknya terdapat aduan dari peneroka FELDA yang masih belum menerima pembayaran wang sara hidup bulanan.

4) Memperkenalkan skim caruman KWSP untuk suri rumah

Ditangguhkan!

Kerajaan memberi alasan masalah kewangan negara menyebabkan janji ini tidak dapat dilaksanakan buat masa ini. Kerajaan juga memberi alasan peruntukan undang-undang tidak membenarkan perkara ini. Tiada kepastian sama ada akan terdapat pindaan terhadap akta KWSP pada sesi parlimen akan datang.

5) Menyamaratakan gaji minimum seluruh negara dan seterusnya memulakan proses meningkatkan gaji minimum.

Belum tertunai!

Menteri Tenaga Kerja telah menyatakan gaji minimum baharu sektor swasta akan diumumkan pada bulan Ogos. Perintah Gaji Minimum setiap 2 tahun yang diperkenalkan kerajaan BN sememangnya akan tamat pada tahun ini selepas pelarasan terakhir pada 2016. Tun Dr Mahathir sebelum ini pernah menyatakan gaji minimum akan menjejaskan peniaga kecil.

6) Menangguhkan pembayaran balik pinjaman PTPTN kepada semua peminjam yang mendapat gaji kurang dari RM4000 sebulan dan memansuhkan dasar senarai hitam ke atas peminjam.

Hanya sebahagian!

Peminjam yang disenarai hitam sebelum ini telah dibebaskan dari sekatan perjalanan namun penangguhan bayaran sehingga gaji RM4,000 tidak dapat dilaksanakan atas alasan kedudukan kewangan negara.

7) Menubuhkan Suruhanjaya Siasatan DiRaja 1MDB, FELDA, MARA dan Tabung Haji, dan merombak semula struktur kepimpinan mereka.

Tiada Suruhanjaya DiRaja ditubuhkan, siasatan hanya diperingkat jawatankuasa siasatan.

8] Menubuhkan Jawatankuasa Khas Kabinet untuk segera menyemak dan melaksanakan Perjanjian Malaysia 1963.

Tiada perkembangan!

Sebaliknya Petronas telah memfailkan petisyen bagi mendapat perisytiharan memiliki kuasa eksklusif bagi mengawal selia industri minyak dan gas di seluruh Malaysia, termasuk Sarawak.

9) Memperkenalkan Skim Peduli Sihat dengan memberi RM500 pembiayaan untuk rawatan asas di klinik swasta berdaftar untuk golongan B40.

Belum ditunaikan!

Kerajaan baru hendak menubuhkan jawatankuasa khas bagi mengkaji skim ini.

10) Melancarkan kajian terperinci mengenai projek-projek mega yang dianugerahkan kepada negara asing.

Belum terlaksana!

Tiada apa-apa hasil kajian secara lanjut dibentangkan untuk apa-apa projek mega. Sebaliknya kos pembinaan ECRL naik dari RM55 bilion kepada lebih RM80 bilion di bawah pentadbiran PH.

Dulu Bising Bila Pinda #RUU355 Sekarang Marah Lelaki 41 Tahun Kahwin Budak Hanya Didenda.. - Nazrul Nazir.

Oleh : Nazrul Nazir

Tahu tak apa yang paling membuatkan aku menyampah baca berita pagi ini? Bila ada peguam-peguam dan aktivis hak asasi manusia mempersoalkan hukuman rendah yang dijatuhkan oleh Mahkamah Rendah Syariah ke atas lelaki yang berkahwin dengan budak perempuan berumur 11 tahun yang tular baru-baru ini.





Lelaki ini telah didakwa atas dua kesalahan, iaitu kesalahan tidak memperoleh kebenaran sebelum akad nikah di bawah Seksyen 19 Enakmen Keluarga Islam Kelantan (rujuk gambar 3) dan poligami tanpa kebenaran Mahkamah di bawah Seksyen 124 (rujuk gambar 4).  



Bagi kesalahan di bawah Seksyen 124, mahkamah hanya boleh menjatuhkan hukuman maksimum denda RM 1000 atau penjara 6 bulan, begitu juga bagi kesalahan di bawah Seksyen 19 yang mana mempunyai had hukuman maksimum yang sama (rujuk gambar 5). Oleh sebab itu, mahkamah menjatuhkan hukuman denda RM 900 ke atas lelaki itu bagi setiap kesalahan, menjadikan jumlah denda yang perlu dibayar oleh beliau hanyalah sejumlah RM 1800.


Kenapa Mahkamah menjatuhkan hukuman yang sebegini rendah? Kerana Enakmen meletakkan had hukuman maksimum setakat itu. Dan kenapa Enakmen meletakkan had hukuman yang sebegini rendah? 

Sebab semua kesalahan jenayah syariah terikat dengan Akta Mahkamah Syariah (Bidang Kuasa Jenayah) atau Akta 355, yang menetapkan hukuman maksimum bagi Mahkamah Syariah hanyalah terhad kepada 3 tahun penjara, denda RM 5000 dan 6 sebatan (rujuk gambar 6). Jadi Mahkamah Syariah tidak boleh menjatuhkan hukuman melebihi had tersebut.


Dan puak-puak inilah yang hebat menentang semasa kita giat menuntut Akta 355 ini dipinda dengan maksud menaikkan had bidang kuasa mahkamah. Berbagai alasan yang puak-puak ini guna, katanya agama mendidik bukan menghukum lah, pindaan tak berperlembagaan lah, tak adil lah. 

Dan harini kau bising bila Mahkamah Syariah hanya mampu jatuhkan hukuman rendah untuk kes sebegini.

Sekarang kau faham kenapa kami berkeras nak Akta 355 dipinda?

Selasa, 10 Julai 2018

Selamat Datang Ke Kelantan DAP, Kali Ini Kita Boleh Lawan Berdepan - Pemuda PAS.

Ahli Parlimen Pasir Mas, Ahmad Fadhli Bin Shaari, mengalu-alukan kedatangan DAP ke Kelantan. Tindakan itu katanya membolehkan PAS kini berlawan DAP secara berdepan di Kelantan. 

DAP sebelum ini dilaporkan telah menubuhkan 7 cawangan baru di Kelantan, satu perkembangan yang positif buat parti itu memetik kenyataan Pengerusi DAP Kelantan, Chua Chin Hui.


"TV3 datang menemuramah saya tadi, isu DAP mahu menambahkan cawangan di Kelantan.

Respon saya, kita alu-alukan. Sampai masanya DAP sendiri datang ke Kelantan untuk bertanding, tidak perlu lagi bergantung dengan rakan-rakan dalam PH yang telah gagal dalam PRU14 yang lepas. 


Dan kita berdepan atas pentas demokrasi di dalam PRU akan datang. Saya katakan, selamat datang," katanya dalam satu kenyataan di Facebook. 

Ahli Parlimen Pasir Mas itu juga berkata langkah DAP menambah cawangan di Kelantan juga tepat kerana sedia maklum masyarakat bukan Melayu di negeri ini memberi sokongan penuh kepada mereka, namun parti itu pula tidak bertanding di Kelantan.


"Rakan Pakatan Harapan (PH) yang lain sudah jelas gagal pada Pilihan Raya Umum Ke-14 (PRU-14), bahkan ada yang hilang deposit di negeri. Justeru, ini adalah masa DAP turun sendiri untuk melebarkan sayap dan bertanding menggunakan nama mereka pada PRU akan datang.

"Kalau ikut ramalan DAP, PAS sudah kalah di negeri ini dan tidak akan menang walaupun satu kerusi, namun sebaliknya berlaku apabila realitinya PAS bukan saja dapat menambah kemenangan di Kelantan, bahkan berjaya menawan Terengganu.

"Tidak menjadi masalah (penambahan ahli DAP di kalangan orang Melayu), kerana kita tahu sokongan rakyat Kelantan sebenarnya terhadap PAS,"
katanya lagi. - 10 Julai 2018.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...