Telegram PH http://t.me/beritapolitikmalaysia

Laporan yang tersiar tidak semestinya mewakili pandangan pihak pentadbir halaman.

Rabu, 30 Mac 2011

Meletup: Kisah sebenar pekerja estet !

Ini adalah kisah sebenar pekerja estet. 

Fakta yang korang mesti tahu.

1. Pekerja tersebut telah kerja selama 15 tahun.

2. Pekerja tersebut ialah melayu muslim.

3. Tinggal di kawasan perumahan estet ketika berkerja di estet.

4. Duduk bersebelahan orang india.

5. Di kawasan estet, mereka memiliki gaji yang sangat rendah, sehingga orang india di sana terpaksa makan anjing dan ular untuk teruskan kehidupan mereka. Kesusahan mereka semakin mencengkam sejak kenaikan barang berlaku dari penghujung tahun 2007 sehinggalah kini.

6. Di bawah ini ialah gaji pekerja estet ;




Dan di bawah ini ialah kenyataan presiden MIC ;


7. Pekerja estet kena bayar elektrik. Kepada mereka yang cakap tak perlu bayar, boleh tengok bukti di atas.

8. Setelah melakukan pemotongan itu dan ini gaji pekerja estet tinggal rm400 ++ sebulan.

9. Memang mereka ada rumah, tetapi bukan hak milik kekal. Apabila mereka berhenti kerja, mereka terpaksa pulangkan rumah tersebut.

10. Persekitaran estet juga tidak selamat dan kebanyakkan anak-anak india di estet tidak mendapat pendidikan yang sempurna. Ramai di antara mereka tercicir dan ketinggalan atas pelbagai sebab. Namun, ini tidak berlaku di semua kawasan estet.

11. Dengan gaji sebanyak itu, mampukah mereka membeli kenderaan ataupun rumah?

12. Jika mereka mempunyai 7 tanggungan dengan 5 anak yang bersekolah mampu kah mereka meneruskan kehidupan ini?

13. Oleh kerana gaji semakin lama semakin terasa kecik, dia [penyumbang slip gaji di atas] bertindak brhenti kerja dan menjadi nelayan. Ini perlu, kerana pernah tiba di suatu saat dia, isteri dan anak2 nya hanya makan nasi kosong selama 2,3 hari. Keadaan lebih teruk bila mereka makan bubur sahaja. Mereka sudah tidak mampu bertahan dengan gaji yang begitu rendah dari estet.

14. Dengan menjadi nelayan, gaji dia lebih sedikit, tetapi tiada potongan. Sekurang-kurangnya dia boleh menjadikan ikan dan udang sebagai lauk kalaupun tiada duit.

15. Beban kerja di estet teruk dan berat dan mendatangkan masalah kesihatan.

16. Pihak syarikat estet tidak pula mahu bertanggungjawab andaikata pekerja2 mereka mengalami masalah kesihatan yang kronik. Sekadar sediakan klinik kesihatan yang ubat-ubatan nya pun low quality, inikah pula nak tentukan halal atau haram.. lagilah jauh.

17. Mereka, GLC sime darby hanya mengaut keuntungan dengan mengerah tenaga orang miskin yang kurang berpendidikan. Perbuatan mereka sangat hina. Sehina pengerusi sime darby itu sendiri.

Updated :

 
Sorry nak tambah skit. Aku harap aku boleh share experience aku keje dgn ****, aku masuk as Cadet Planter. Masuk keje pukul 6.30pagi utk morning roll-call. Kekadang masa roll-call tu pagi2 pekerja2 estate dah kene maki dgnMgmt. Aku pun sedih memikirkan nasib diorng yang dah pagi2 kene sound. Pastu keje diorng teruk. Ambil contoh collection loose fruits. Sapa yg penah kutip loose fruits (buah yg gugur dari tandan kelapa sawit)? Try kutip loose fruits satu jam. Gerenti sakit pinggang..Pastu tgk gak cuaca. Kalau hujan, gaji confirm kurang. Nak tak nak, keje la terik2 panas tu. Itu belum lagi yg pakai sickle yg mmg berat. Salah kait buah, silap2 bulan potong gaji. Itu baru isu berkaitan buah kelapa sawit. Belum lagi cakap pasal field maintenance, equipment, etc. 

Lagi satu, aku tak sampai hati bila diorang panggil aku Tuan (walaupun masa tu aku Tuan Kecil je). Aku gerenti teringat kat ayah aku bila ada uncle2 ni greet aku dgn panggilan tu.

So, kesimpulannya aku nak bagitau memang kerja estate ni teruk, tapi kena ingat kalau takde pekerja2 estate yg tanam racun, kait buah, bawak pegi mill, etc jangan harap ekonomi Malaysia membangun.

Komen neh aku petik dari facebook KBSB. 

Anda buat, anda dapat. Dunia atau akhirat. Allah swt ada. Ingat tue.


Ameno : Kerja di sime darby menguntungkan ka? Pekerja2 estet dikerah bagai kuli yang tidak berharga.

Share this

52 Responses to " Meletup: Kisah sebenar pekerja estet ! "

  1. Apa nak jadi dgn syarikat2 besar ni.. untung berjuta2, tapi gaji punya ciput..zalim!

    BalasPadam
  2. masa sy g banci dulu ramai yg keje sime darby, n diorng ckp xyah la keje ngn sime darby.. dot.. dot... dot...

    BalasPadam
  3. Aku x paham kenapa penulis blog manjadikan perkara ini isu... pekerja estet itu apa kelulusannya??? berapa gaji spatutnya yang dia dapat??? penulis rasa berapa?? 1000?? 1500?? saya dan kawan2 saya baru sahaja grade sarjana muda.. gaji saya 1500... dengan potongan?? 1300.. gaji diploma??? ok la, lebih kurang saya la.... gaji spm???

    memang gaji nya x cukup... tapi pernah ke dia sebagai ibu bapa paham?? kenapa x rancang keluarga?? sampai 7 orang anak... dah tau x mampu... tapi nak anak ramai... anda sakit hati dengan pengerusi2 glc... sbb mereka kaya... kenapa?? anda rasa gaji mereka sepatutnya 1500 le 2000 juga ke?? atau nak sama bnyk mcm anda?? melayu memang penuh dengan hasad dengki... x pernah nak berusaha tngk orang lain senang.. kalau boleh, dengan goyang telur je, leh jadi senang....

    dia nak jadi nelayan... sbb x nak potongan... dapat gaji lebih sket... itu yang dia mahu??? rumah kat kampung nelayan x payah bayar sewa?? leterik x payah bayar??? socso x perlu?? klo dia kemalangan masa kerje sape nak tanggung dia??? anak2 dia yang masih sekolah nak tanggung?? x pasal2 merempat... pastu salahkan kerajaan x tanggung dia kemalangan... tapi dia sendiri pilih jalan tu... dia dah tua nanti mcm mana?? ada duit simpanan?? KWSP dia mcm mana??? sampai mati jadi nelayan???

    dia dapat bantuan kesihatan di estet anda pertikaikan... kenapa?? jadi nelayan dia boleh dapat bantuan kesihatan?? kalau anak2 dia sakit dia nak jumpa sape??? dukun???

    nak jadi pembangkang, jadi la pembangkang yang bijak.. jngn kerana marah dengan kerajaan, benda2 x masuk akal jadi perjuangan.... fahamila... x semua kerajaan buat tu menyusahkan rakyat... x der lagi rakyat mati kerana x cukup makan... pergi la negara lain... x yah susah2 gi jer indon... tngk mcm mana rakyat dia berdikari... x pun pergi india... tngk mcm mana semua benda rakyat kena bayar.... nak bersalin pun x boleh, selagi x bayar bil hospital...

    BalasPadam
  4. Anom lainkali nak komen letak nama.

    1. ko fikir dia punya kerja sama macam ko punya kerja duduk dalam office yg ada aircond ke? ko tue kerja 1500 pun tak cukuplah. jangan nak brlagak2 cakap cukup2.. dengan kenaikan macam2 barang makanan di malaysia neh, 1.5 k mmg tak cukup. sepatutnya kerajaan naikkan lagi tangga gaji tue agar brpadanan dengan harga barang di malaysia. inflasi pun meningkat.

    2. ya, gaji dia sepatutnya lebih berpadanan dengan tenaga yg dia keluarkan.

    3. rumah nelayan tak perlu bayar sbb dia dibelikan rumah kampung oleh sedara dia sendiri. 15 tahun kerja nak kumpul duit beli rumah pun tak mampu.

    4. ya, berkerja di estet ada socso pun tak guna. ingat senang nak claime? macam2 alasan keluar nanti. tak caya, ko accident dan terai claime socso. so tiada beza ada pun tiada.

    5. dia dah terdesak. at least kerja nelayan blhlah makan nasi berlauk dari kerja estet nak makan nasi berlauk pun dah tak mampu.

    6. dia dapat bantuan kesihatan yg biasa2 je. deman, selsema, batuk. itupun ubat yg sangat cikai. mmg aku pertikaikan. so what? kalau lebih teruk dari itu kena bayar di hospital. dan pergi sendiri. tiada transport.

    7. mmg bijak pun aku sebagai pembangkang. daripada ko yg rela diperbodohkan oleh kerajaan dan glc sime darby itu.

    8. mmg perlu dipertikaikan gaji pengerusi sime darby. mereka dah kaut untung berjuta2, utk naikkan gaji pekerja sebanyak rm10 pun mereka bising.. usah kata nak tetapkan gaji paras minima 1k sebulan.



    7.

    BalasPadam
    Balasan
    1. Hanya yg malas je dapat gaji mcm tu. Bill eletrik kena bayar kecuali bill air bawah 50gallon. Selalu estate tetap akan bayar. Gaji estate lumayan tapi pekerja tempatan yg malas. Kalau boleh pekerja estate nak keje sapu sampah kawasan ladang je. Tu pun seminggu tak siap2. Org kerja hotel pun kena perah tenaga baru dapat rm1400 kerja dari subuh sampai rumah dah magrib tidak pula di kata zalim. Cashier berdiri 8 ke 10 jam gaji baru 1200. Kerja estate 15 minit sekali boleh duduk boleh minum walaupun depan supervisor. Pekerja gaji bawah 1200 di estate kebanyakannya sombong buat ot yg kerja main2 pun tak nak. Sibuk nak pergi kerja luar walaupun melangar perjanjian syarikat. Patut dah kena halau dari estate biar duduk merempat.

      Padam
    2. Alhamdulillah.. Kerja estet nie even kne marah mcm2, tp kita berbakti pd tanah n alam secara x langsung. Sekarang gaji AM dh jejak RM3K kalau kata xckup tue mmg x bersyukur la..

      Padam
    3. Xpayah cakap la..kerja am dah jejak 3ribu.. klu bleh panggil sprm siasat berapa ramai field supervisor.am, manager, gm. Dah bleh bungkuih.. mana2 ada replanting la..berapa ramai dapat duit tepi.. klu takat 3ribu tu skit je.. mereka xper le bleh hidup mewah.. mana nak pandang orng bawah dah..puihhh..

      Padam
    4. Pekerja aku ade ramai je gaji 2k 3k..keje ladang ikut rajin ke malas..kalau malas mmg mcm atas tu lah..aku sembang2 ngan pekerja aku tanye kerja ladang kilang atau pembinaan mana dorg suka. Dorg kata ladang pasal dlm ldng boleh rehat2 kalau penat. Mmg la kene marah pagi2 kalo kerja org lain siap sehari yg die 3 hari bt x siap. Maksud nya tido dlm kebun lah tu. Yg kadet tu pn mesti x masuk blok tu x tau kerja mcmana. Socso claim x penah lagi aku dengar kerja ladang x lepas..hurm

      Padam
    5. aku sokong Anonymous December9 .
      kerja estate bergantung kepada kerajinan para pekerja . mandur aku lebih tingggi gaji dari penyelia . kalu malas cam ner nak dapat gaji .dan anaymous december 9 2013,8.30 tak semua Am dan Manager tak sperti ape yang awak tulis. so siapa yang tak tahu jangan buat tahu. walaupun aku sokong pembangkang yang tegar tetapi aku masih menerima reliti sesuatu itu benar atau salah . tak semua ladang praktik ape yang kadet tu rasa. heeeeeeee lain padang lain belalang lain ladang lain caranya.

      Padam
  5. oo lupa..mmg tiada rakyat yg mati di malaysia sebab tak cukup makan, tp mati sbb tak makan banyak. hahahhaa..

    BalasPadam
  6. kepada anom 153pm..cakap bebaik weh
    ko x prnh rse hidup susah ke?
    mmg ko x prnh rse dgn susah dgn peritnyer.
    ko tnye mak ayh ko sndiri cmne nk dpt rezeki 1 sen
    atau dgn sendrinyer ko g tnye pkerja tuh cmne nk tnggung beban.

    ini ckap mmg xde otak lngsung..otak kt kepala lutut..buat rojak udang lg sdp.

    aku mmg mrh giler pd org nih..NO OTAK..seriusly

    dan ko pnyokong kerajaan..aku thu ko nk bckup kerjaan pnyer..tp ko thu kn itu semua xde mkne..

    kerjaan tnpa rkyat akan rntuh bila2 msa shaja.
    ingat..prnh diceritakn zman dahulu bhwasanya doa seorang rkyat dizalimi oleh kerjaannya sndri telah dihncurkan sekelip mta..prnh ko bca x?
    ade ke nk amik pngjaran?

    laen kli ckap pkai OTAK la..

    BalasPadam
  7. ye la,asal ungkit krajaan skit,ckap x brsyukur..
    ini fakta bkan untuk pkrja estet ni sorang,tp majoriti rkyat marhain bwahan..pembngkang bela semua org bwahan,bkan cam kERAjaan Barisan Najis,
    smua projek2 untuk salurkn duit kat kroni2 depa..
    penulis bela org miskin ko marah,x relevan..hbis tu nak bela saper??bela dtuk T??

    BalasPadam
  8. Anon MARCH 30, 2011 2:03 PM..
    mu cakap takde akal.. kekadang gaji bos2 tu amat tak padan dgn kerja dorg..dpt keja pn harap kn kroni!..
    kesian sgt dgn org2 miskin malaysia yg hidup terdesak..bkn dorg tak mahu improve hidop..tp takde pluang..ingat nk habis kat generasi dorg sje..dan anak2 dpt pendidikan utk hidup lbh senang skit..
    tp masalahnya anak2 pon pendidikan tak sempurna..semangat nk blajar pon hilang..last2 sambung kemiskinan ayah-ibu dorg..
    salah siapa kalo bkn kerajaan yg diberikn amanah utk sediakan fasiliti yg lengkap utk semua! tak kira miskin atau kaya!jgn nak bazirkan duit buat program2 yg hanya menguntungkn segelintir shj!
    yg miskin makin miskin!yg kaya makin kaya!beginilah berlaku bila jurang miskin dan kaya makin jauh!sbb dorg tak rasa betapa peritnya hidup ni!
    ya Allah!selamatkanlah Malaysia daripada si bacul2 yg tak pernah kenyang ni!sedarkanlah mereka atau beri mereka azab sekeras-kerasnya di dunia dan akhirat!!!

    BalasPadam
  9. Kpd anonymous march 30, 2011 1.53 PM

    Memang teramatla pendeknya akalmu.

    Ambik kau kena dashhh sekali dgn Ameno World

    Ni aku nak habaq kat mai...hang ni mesti spesies umno yg takde akal

    hang kata ada sarjana muda ..tapi awat komen hang tak mcm org berpelajaran

    hang tau dak, kalau dok kat luar negara
    org keja cleaner pun hidup blh terjamin. Ada subsidi, gaji ikut jam, anak2 nak masuk universiti takde masalah. semua terjamin

    kau tau psl apa? sebb manusia ni semua sama je ...semua nak hidup aman damai cukup makan minum dan ada tempat berlindung...bab mewah tu lain cerita

    kalau di malaysia kesian..memangla pekerja estet ni takde qualification tinggi .. tapi kerja di estet tu bukan kerja mudah.

    Kerajaan patut tetapkan gaji minimum supaya rakyat sekurang2nya blh hidup dlm keadaan tenteram.

    ni kalau duit tak cukup, mkn pun x cukup, gejala sosial pun meningkat.

    hang tau kenapa diorg x pandai nak merancang anak..sebabnya pi tanya kerajaan. kerajaan tak educate rakyat psl benda ni. kerajaan kena turun padang..kita lantik kerajaan utk buat kerja menguruskan negara

    Lain kali kalau ckp pikir pakai otak bukan pakai lutut atau peha hang

    BalasPadam
  10. ah chong ( jual aiskrim tepi jalan )30 Mac 2011 2:45 PTG

    olang jual pisang goreng tepi jalan pun boleh dapat busuk-busuk pun RM30 sehari tolak modal. tak caya tanya dengan pakcik yang jual air jambu/pisang goreng/kopok leko kat selekoh jalan nak ke rumah lu.

    senang cerita cuba lu bayangkan kalau lu sendiri la ditakdirkan menjadi pekerja estet tersebut. lu mau ke lu punya gaji itu macam?

    kalau lu rasa kehidupan pekerja estet tu dah berpadanan dengan kerja dia gua rasa lu punya otak ada litar pintas la wey. lagipun sawit tengah mahal , memang patut diberi gaji lebey sikit pekerja estet niee.

    untuk makluman lu , aras gaji standard minumum untuk sarjana muda menurut frost & sullivan adelah RM1800 ( rujukan tahun 2004 ). jadi kalau lu rasa lu punya gaji RM1500 dah cukup, lu salah la bro. lu pun kena sudah kena tipu sama lu punya boss.

    dengan gaji RM1500 tu gua rasa lu nak beli rumah pun tak mampu la. makan sebulan RM400, duit kereta RM400 . Sewa rumah RM200. Bill handphone/internet RM100. ada ler baki RM300 , tak tau mau simpan ke atau belanja mende-mende laen.

    lupa plak gua mau tanye gaji lu RM1500 tu dah tolak KWSP ke blom maa. kalau tolak KWSP, gaji lu bulan-bulan pun cuma dapat dalam RM13++ sajer.

    BalasPadam
  11. KALAU XDA TUKANG TOREH... XDA TAYAR/GETAH
    KALAU XDA NELAYAN... XDA IKAN KAT PASAR


    SO PLZ JANGAN HINA.. DISEBABKAN DORANG...
    MAK AYAH KO BLEH BLI IKAN.. BLIKAN BASIKAL...
    BLIKAN MOTO...
    ADA SARJANA MUDA.. TP AKAI TUHAN BG LETAK KAT LUTUT...
    MOGA ALLAH BALAS KATA2 MU KELAK.. :)

    BalasPadam
  12. Isu menarik... syabas sebab brought forward...

    yg jadi isu sekarang sykt perladangan besar spt SIME DARBY spt mengambil kesempatan kepada pekerja tempatan spt:

    1- Rumah dibekal - tpi larangan menternak ayam dan menanam sayuran di kawasan rumah dilarang.

    2- gaji mengikut pjanjian mapa/nupw - tpi o/t disekat sama sekali bertujuan utk menjimatkan kos, kalau ada pun kerja2 berat seperti mengambil buah.

    3- mengapa pekerja tempatan tidak dibela - gaji pkerja tempatan rm 23.70 berbanding membayar out source sehingga rm 30.00. kalau ditawar rm 30 kepada pekerja tempatan mesti ramai anak muda yg berminat nak kerja.

    3- birokrasi - kerenah pihak pengurusan ladang tsebut yg kadang kala x masuk akal... tgh ribut petir pun suruh kerja ke dengan alasan buah sawit tidak dibenarkan berada di kebun semalaman.

    4- kroni - ada kabel baik dengan pengurus, GM dsb gajah melintas depan mata pun x nampak. Payment approved jer.

    5- harga kontrek - harga yg paling tak masuk akal terutama kerja2 pertanian.

    6- bila kita persoalkan semua nie, mereka suruh kita adu pada jab masyarakat. patut ke kita cakap begitu kepada pekerja yg bangunkan sykt kita.

    7- polisi baru 6/900 = mksudnya 6 ton minyak dihasilkan dengan kos cuma rm 900. 1ton rm 4k x 6 ton = rm 24k - rm 900 = rm 23100 ( profit )

    8- warga tua tempatan di beri kerja berat spt meracun dsbnya...

    byk lagi kalo nak kupas.... sng cerita pada saya

    sykt perladangan kat malaysia nie salah satu contoh -MODERN AGE HUMAN SLAVERY-

    Shame it....

    BalasPadam
  13. kepada anom 153pm

    semua manusia dikurniakan akal.gunakanlah dengan sebaiknya.

    walaupun pekerja estet x ada qualification,tetapi gaji harus diberi mengikut keringat yang dikeluarkan oleh pekerja estet tersebut,ko ingat senang kea kerja kat estet???????!!!!!!

    dengan izin Allah, kalau x ada pekerja2 estet ni, ko nak cari makan katne? ko faham x maksud aku? kalau akal ko macam tu,memang samapi bila2 ko xpaham.hahahahahahahahaha..

    BalasPadam
  14. UNION lawan la... xkan da kenyang org atas u all diam saja....

    mana pegi duit byr bulan2 utk u all defend hak pkerja nie...

    NUPW - are u still there...?

    Amesu - Kick their butt bro...

    Peaceee....

    BalasPadam
  15. Apa admin nak cakap sebenar nya? Suma ni salah kerajaan gak ke? Oh Sime Darby x adil, bg gaji perkerje RM700, tolak tu ni gaji bersih RM400. Suma salah umngok. Skang aku nak tahu kalo pkr/pas/dap ambik alih benda ni dpt selesai ke? Aku makin kecewa ngan blog ni. Tidak relevan ngan ala tujuan. Tau la anti gov tp cume ambik jangan ANTI sgt samapi point x masuk akal. 1st isu arak, sapa mamat tu xde lak cite. Mana dpt link? Source mana? Aku pun anti gov gak, cuma point blog dh makin merapu.

    Minta Admin apabila nak tunjuk benda baru (Umngok salah guna kuasa ke, biol ke), tunjuk source, cam isu hina tok guru nik aziz samakn ngan Alquran buruk, cuba la bagi link. Jangan sama ngan papagemok, x bg source, pro umngok.

    Terima kasih.

    BalasPadam
  16. Oh lg satu, setakat pic gaji je, camne nak wat isu?
    Kawan aku kerja Sime Darby sg buloh gaji rm1k xde merungut. Kawan aku merungut ramai makan kuasa kt ladang sana je.

    BalasPadam
  17. kawan ko tu ada family ke tak? anak 5 - 6 orang? harap2 Allah swt memberi pengajaran kepada sesiapa yang tak pernah merasa apa itu "susah"

    BalasPadam
  18. Anom : ko ada NAMPAK TAK AKU PRINTSCREEN DENGAN SOURCE NYA YANG SAHIH DARI UMNO ONLINE? KO BACA KE TIDAK? hah amek ko. dah terang2 aku printscreen dan copy paste ayat dari umno online lagi mau tanya dari mana aku petik. ada akal gunalah.. nak aku jelaskan satu persatu boleh takde masalah tapi ko tanya lah cara elok2 sket. ameno saya nak tahu dari mana awak dapat itu dapat ini. then saya terangkan kpd awak juga. bukan saya kata awak layan saya baik, saya reply hal yg sama tidak. ttp saya nak bagitau di sini jika soklan awak tiba2 berprasangka maka janganlah nak marahkan saya yg tiba2 rasa nak berprasangka juga. gambar arak itu diletakkan source tapI TOPENG PERAK UNMASKED. SILA RUJUK DAN BACA BAIK2. DAN SIME DARBY IALAH GLC SYARIKAT PELABURAN YG GUNA DANA KERAJAAN. Adoii.. macam mana nak cakap? isu neh bukan isu yg saya sendiri suka2 buat. kalau org di ladang itu yg makan kuasa, awak suruh kawan awak, bagi bukti makan kuasa macam mana then saya blh letak je dalam blog ini. boleh? saya blh buka citer tue. tq

    BalasPadam
  19. LAGI SATU ANOM ;

    GLC = SYARIKAT BERKAITAN KERAJAAN. JIKA PR TIDAK MAMPU MENGUBAHNYA, KITA VOTE PR OUT. KITA CARI MEREKA YG MAMPU MENGUBAHNYA. OKEY?

    BalasPadam
  20. La bro. Aku cakap elok2 la tu. Kalo ayat aku nampak kurang ajar aku minta maaf. Baru2 ni blog amenoworld pandai menghentam je. X cam blog mula2 aku baca dulu. Jangan sperti papagemok yg pandai menghentam sahaja. Camni, apa yg aku nak tekan kan.

    1. Sila bagi link, bukan pic sahaja.

    2. Jangan emosional sgt bila bermsg, aku tgk msg bro dh emo sgt. Tiba2 aku dh dicop anom. Baca betul2 bro apa aku nak samapi kan. Be rasional.

    Minta maaf sekira nya ada salah paham msg sbelum ni. Aku bukan puak anom, just "org tgh2".

    Pic tu x cukup nak mengatakan yg semua salah kerjaan. Pilih kasih dan sebagai nya. Apa aku nak bgth BUKAN suma sime darby teruk. Maybe salah meintenca sana, mungkin area sana makan kuasa. Tu yg aku bgth kawan aku keje kt sg buloh xde prob, cuma area sana ada org makan rahsua dari org luar.

    Sekali lagi aku cakap minta maaf sekira nya msg aku wat org salah paham.

    BalasPadam
  21. terima kasih ant pula. tadi bukan anom ke? takpelah. tak kesah tue. aku pun minta maaf juga dan inilah dia benda yg aku nak copy paste.

    10. Persekitaran estet juga tidak selamat dan kebanyakkan anak-anak india di estet tidak mendapat pendidikan yang sempurna. Ramai di antara mereka tercicir dan ketinggalan atas pelbagai sebab. Namun, ini tidak berlaku di semua kawasan estet.



    MASALAH INI MMG TIDAK BRLAKU DI SEMUA ESTET SEPERTI YG AKU DAH TERANGKAN DI ATAS. aku tulis besar bukan marah ya ant.

    aku dah bagi link. tak kiralah apa entry pun aku dah bagi link. utk entry neh ialah original dari aku, so aku tak perlukan link. yg aku perlu ialah bukti. apa yg aku nak cakapkan di sini kebajikan pekerja estet tidak terjaga sepertimana yg pemimpin cakap. sbb itu aku scan kata2 dia. minta maaf kalau awak tak faham. minta maaf banyak2. mmg salah aku sbb hilang sabar nak fahamkan ko. tq

    BalasPadam
  22. btw ant, aku pun nak minta maaf sbb aku fikir ko ialah anom tadi. alasan sbb per aku geram ialah anom di atas seolah2 memperkecilkan org2 miskin di pinggir2 bandar. kita bukan nak suka2 cari isu dan tekan kerajaan tp di sini mmg nampak kerajaan buat2 bagus di tempat2 yg org mudah blh akses maklumat manakala di tempat2 terpencil mereka cincai boncai je sbb org tak nampak dan susahnya mereka nak salurkan info menerusi internet kerana kurang bijak dan tiada ilmu utk guna komputer.

    BalasPadam
  23. ok la tu.. aq ada kelulusan diploma tapi gaji sbg pembantu pentadbiran kt sykt insurans RM800 je.. aq nk quit dan alhamdulillah.. SYABAS call aq dpt kerja gaji RM1200

    BalasPadam
  24. kesian...kesian..kesian...
    aku kesian dgn gaji sarjana kat msia hanya bawah rm 2000, gross bukan nett. kesian sgt2 sebab nilai rm amat kecil bila inflasi melonjak. kesian sebab sarjana pon rupanya tak de otak nak fikir tentang penindasan, mana kualiti pemegang sarjana di msia? lagilah kesian kepada mereka yang kurang bernasib baik, terpaksa mengharung hidup sebagai pekerja bawahan. dan kesian kerana rakyat msia masih dijajah, oleh bangsa sendiri. kat tempat aku, tukang sapu dapat elaun kebersihan, pencen, insuran semua lengkap, anak2 g sekolah atau ke education school kerajaan tanggung, siap dpt elaun lagi. mengapa kerajaaan msia menindas rakyatnya sebegitu sekali? tak dpt bagi cam pe kami dpt kat sini pon tak pe, asalkan pendapatan dan kebajikan seimbang dengan taraf hidup. inilah akibatnya bila dacing dah kaputt....kesian...kesian..kesian...
    ubahlah oiii rakyat msia!!!

    BalasPadam
  25. Aku sokong dgn ameno,sepatutnya kerajaan BN skrg menaikkan aras gaji sekarang kerana brg2 semua naik tp gaji tak naik. Mmmg rm1,500 tak cukup utk yg dh bekeluarga. maybe mamat anom atas sekali tu bujang lg dn baru masuk keje, dia masih tidak mengerti. Tangga gaji pekerja kerajaan sekarang mmg patut diubah kenaikan. Dpt naikkan tangga gaji berjawatan bawah mcm gred 17 pun jadilah. Kesian tengok ramai kawan2 gred rendah gaji tak mencukupi tiap bulan kerana sudah bekeluarga, anak2 nak sekolah lg, makanminum lg....semua dh naik.

    BalasPadam
  26. Carnage Carnivore31 Mac 2011 4:31 PTG

    kat sini je dah nampak contoh, belajar sampai sarjana... otak tak boleh guna... betapa rendahnya IQ dia.. jangan2 dia tiru kawan je masa exam...tu yang otak bebal macam budak tak pass UPSR...

    BalasPadam
  27. gaji sarjana muda RM1500? biar betul, company mana kedekut sgt tu. Barang amat mahal sekarang, hatta saya sendiri gaji RM3000 pun rasa tiada baki setiap bulan bila bayar rumah kereta ptptn tol minyak dll.

    Saya mmg amat x setuju dgn tindakan banyak GLC yg angkuh seperti Simne Darby etc. Rakyat sendiri dianaktirikan, rakyat asing disanjung, demi wang keuntungan, pihak pengurusan memang akan menekan para pekerja habis2an, padahal sepattnya selaku GLC mereka juga berkewajipan menolong rakyat.

    Saya dah dengar banyak kali hal ni, dr rakan yang kerja di beberapa GLC seberti Risda, FAMA, Mardec dan lain2. Mereka semua org management, yg juga berfikiran seperti TUAN BESAR

    BalasPadam
  28. camne x untung agreement leasehold tanah diorng baru berapa sen... x caya cuba korek dri pejabat tanah berapa premium setahun dorg bayar utk tanah tu... mesti korang tkejut giler bila tengok... sewa tanah guna rate thun 60 an... mau x untung...

    sekarang kita cerita tentang gaji pekerja ladang...bukan pekerja sarjana...

    mana janji kerajaan nak wat gaji minima pkerja ladang... mana elaun COLA utk dorg....

    jgn bezakan pekerja ofis ngan ladang... ofis ada bumbung... hujan panas x kena...siap ada air cond lagi...

    if kerajaan nak tolong :

    - tetapkan gaji minima pekerja.
    - hadkan contract work seperti yg diamalkan sekarang.
    - agensi lain seperti FAMA, jab haiwan, jab maysrakat put more effort to them...

    GLC - governemnt link company

    goverment is not bn ( umno, pas, pkr, mca, mic )

    governemt is msia ( bn or politic just manage it )

    so the government means us... rakyat malaysia...GLC works for us...for our benefit...

    ape guna untung billion2 setahun kalo x membantu rakyat msia...


    mod keep this issue up...

    after this terangkan ape makna goverment pada rakyat msia yg dah lama kena bodoh nie....

    especially to langau yg dah biasa hurung tahi tu.... peace bro

    BalasPadam
  29. camne x untung agreement leasehold tanah diorng baru berapa sen... x caya cuba korek dri pejabat tanah berapa premium setahun dorg bayar utk tanah tu... mesti korang tkejut giler bila tengok... sewa tanah guna rate thun 60 an... mau x untung...

    sekarang kita cerita tentang gaji pekerja ladang...bukan pekerja sarjana...

    mana janji kerajaan nak wat gaji minima pkerja ladang... mana elaun COLA utk dorg....

    jgn bezakan pekerja ofis ngan ladang... ofis ada bumbung... hujan panas x kena...siap ada air cond lagi...

    if kerajaan nak tolong :

    - tetapkan gaji minima pekerja.
    - hadkan contract work seperti yg diamalkan sekarang.
    - agensi lain seperti FAMA, jab haiwan, jab maysrakat put more effort to them...

    GLC - governemnt link company

    goverment is not bn ( umno, pas, pkr, mca, mic )

    governemt is msia ( bn or politic just manage it )

    so the government means us... rakyat malaysia...GLC works for us...for our benefit...

    ape guna untung billion2 setahun kalo x membantu rakyat msia...


    mod keep this issue up...

    after this terangkan ape makna goverment pada rakyat msia yg dah lama kena bodoh nie....

    especially to langau yg dah biasa hurung tahi tu.... peace bro

    BalasPadam
  30. Kpd anonymous march 30, 2011 1.53 PM

    Memang teramatla pendeknya akalmu.

    Ambik kau kena dashhh sekali dgn Ameno World

    Ni aku nak habaq kat mai...hang ni mesti spesies umno yg takde akal

    hang kata ada sarjana muda ..tapi awat komen hang tak mcm org berpelajaran

    hang tau dak, kalau dok kat luar negara
    org keja cleaner pun hidup blh terjamin. Ada subsidi, gaji ikut jam, anak2 nak masuk universiti takde masalah. semua terjamin

    kau tau psl apa? sebb manusia ni semua sama je ...semua nak hidup aman damai cukup makan minum dan ada tempat berlindung...bab mewah tu lain cerita

    kalau di malaysia kesian..memangla pekerja estet ni takde qualification tinggi .. tapi kerja di estet tu bukan kerja mudah.

    Kerajaan patut tetapkan gaji minimum supaya rakyat sekurang2nya blh hidup dlm keadaan tenteram.

    ni kalau duit tak cukup, mkn pun x cukup, gejala sosial pun meningkat.

    hang tau kenapa diorg x pandai nak merancang anak..sebabnya pi tanya kerajaan. kerajaan tak educate rakyat psl benda ni. kerajaan kena turun padang..kita lantik kerajaan utk buat kerja menguruskan negara

    Lain kali kalau ckp pikir pakai otak bukan pakai lutut atau peha hang

    BalasPadam
  31. kesian...kesian..kesian...
    aku kesian dgn gaji sarjana kat msia hanya bawah rm 2000, gross bukan nett. kesian sgt2 sebab nilai rm amat kecil bila inflasi melonjak. kesian sebab sarjana pon rupanya tak de otak nak fikir tentang penindasan, mana kualiti pemegang sarjana di msia? lagilah kesian kepada mereka yang kurang bernasib baik, terpaksa mengharung hidup sebagai pekerja bawahan. dan kesian kerana rakyat msia masih dijajah, oleh bangsa sendiri. kat tempat aku, tukang sapu dapat elaun kebersihan, pencen, insuran semua lengkap, anak2 g sekolah atau ke education school kerajaan tanggung, siap dpt elaun lagi. mengapa kerajaaan msia menindas rakyatnya sebegitu sekali? tak dpt bagi cam pe kami dpt kat sini pon tak pe, asalkan pendapatan dan kebajikan seimbang dengan taraf hidup. inilah akibatnya bila dacing dah kaputt....kesian...kesian..kesian...
    ubahlah oiii rakyat msia!!!

    BalasPadam
  32. Apa nak jadi dgn syarikat2 besar ni.. untung berjuta2, tapi gaji punya ciput..zalim!

    BalasPadam
  33. kawan ko tu ada family ke tak? anak 5 - 6 orang? harap2 Allah swt memberi pengajaran kepada sesiapa yang tak pernah merasa apa itu "susah"

    BalasPadam
  34. La bro. Aku cakap elok2 la tu. Kalo ayat aku nampak kurang ajar aku minta maaf. Baru2 ni blog amenoworld pandai menghentam je. X cam blog mula2 aku baca dulu. Jangan sperti papagemok yg pandai menghentam sahaja. Camni, apa yg aku nak tekan kan.

    1. Sila bagi link, bukan pic sahaja.

    2. Jangan emosional sgt bila bermsg, aku tgk msg bro dh emo sgt. Tiba2 aku dh dicop anom. Baca betul2 bro apa aku nak samapi kan. Be rasional.

    Minta maaf sekira nya ada salah paham msg sbelum ni. Aku bukan puak anom, just "org tgh2".

    Pic tu x cukup nak mengatakan yg semua salah kerjaan. Pilih kasih dan sebagai nya. Apa aku nak bgth BUKAN suma sime darby teruk. Maybe salah meintenca sana, mungkin area sana makan kuasa. Tu yg aku bgth kawan aku keje kt sg buloh xde prob, cuma area sana ada org makan rahsua dari org luar.

    Sekali lagi aku cakap minta maaf sekira nya msg aku wat org salah paham.

    BalasPadam
  35. KALAU XDA TUKANG TOREH... XDA TAYAR/GETAH
    KALAU XDA NELAYAN... XDA IKAN KAT PASAR


    SO PLZ JANGAN HINA.. DISEBABKAN DORANG...
    MAK AYAH KO BLEH BLI IKAN.. BLIKAN BASIKAL...
    BLIKAN MOTO...
    ADA SARJANA MUDA.. TP AKAI TUHAN BG LETAK KAT LUTUT...
    MOGA ALLAH BALAS KATA2 MU KELAK.. :)

    BalasPadam
  36. LAGI SATU ANOM ;

    GLC = SYARIKAT BERKAITAN KERAJAAN. JIKA PR TIDAK MAMPU MENGUBAHNYA, KITA VOTE PR OUT. KITA CARI MEREKA YG MAMPU MENGUBAHNYA. OKEY?

    BalasPadam
  37. wah, hangat topik ni.. tiba-tiba rasa terpanggil nak komen..bukan komen kot..tapi nak kongsi pengalaman sebagai anak seorg pekerja estate.. betol pun ape yg yg dipaparkan dlam blog ni.. saya sejak umo setahun lebih tinggal di estate..hingga la sekarang umo dah 27 thun, ibu bapa masih di estate sbb belum pencen.. di sana lah Allah dah tetapkan rezeki mereka..

    Saya tak pelik gaji mereka di bwah rm400 sebulan. Baru2 ni abah kata gaji dia 200 lbih je..tahun 2011 ok. Bukan 1911..Sebagai pemetik buah sawit, satu kerja yg memrlukan tenaga yg bnyk. Selepas dipetik dari pokok setinggi 20 kaki lebih, tandan buah seberat beberapa puluh kg perlu diangkat dan dikumpulkan. Pelepah yg berduri perlu disusun sebaik mgkin dan nilai kerja sebegitu hanya dibayar beberapa puluh sen setiap tandan. Belum dipotong pelbagai bayarn lain. Saya hanya mampu bersimpati setiap kali abah mengeluh betapa berat kerja beliau dan gaji amat tidak setimpal berbanding harga minyak sawit yg melambung-lambung. Gaji yg setara sejak saya kecil seingat saya. Masa sek ren dulu, setiap kali cikgu tnya gaji ayah, saya jawab RM450 walhal itu purata dalam setahun.

    Saya dah biasa tinggal di rumah kecil yg hanya ada 2 bilik, api, byr dngn TNB..dulu lagi dahsyat, pakai generator je, air sampai sekarang masih guna air kolam yg tidak terrawat.. x percaya??? Bau air tu kadang2 lagi baik tak mandi sbb lpas mandi lagi busuk..Estate tidak pernah peduli. Kalau nak masak, sanggup beli air kat mesin penapis air.. Mujur abah beringat, sebelum pencen abah dah beli rumah taman.Rumah kos rendah..RM35k je.. (sekarang mana dapat). Sebab rumah estate tu mcm quartes je..

    Disebabkan gaji yg terlalu rendah, abah terpaksa buat kerja sampingan untuk tampung perbelanjaan..Abah buka kedai runcit di rumah, tp byk org berhutang..kadang kala xterbayar pun.. Ada yg datang merayu beras habis, anak-anak tak makan..itu ayat2 biasa yg kami sekerluarga dgar sebelum mereka berhutang.. sampai suami saya kata kedai abah mcm pusat kebajikan. Mak jawab berniaga suatu ibadah.

    Alhamdulillah..
    Org kata biar sedikit tapi berkat. Dengan berkat kerja di estate dan berniaga kecil-kecilan, saya berjaya belajar hingga beroleh ijazah, abg adik saya juga berpelajaran dan kini mempunyai kerja yg baik. Jangan pandang hina pekerja estate, kerana di situ juga ada kebahagiaan. Dan kerana dari seorg anak estate lah saya kini menjadi manusia yg tidak pernah bermegah-megah walaupun saya berijazah dan berjawatan tinggi.

    Berkenaan kebajikan pekerja estate sebenarnya bergantung kepada pengurus. Sekiranya mereka prihatin, maka terjaga kebajikan anak buah mereka. Gaji pula, bukan UNION tidak pernah bersuara, tapi masih gagal untuk menuntut hak pekerja. Mgkin kerana ahli mereka hanya pekerja yg tidak berkelulusan jadi pihak-pihak yg disebutkan di atas hanya memandang sebelah mata. Tapi dengan kenaikan harga barang yg melambung sekarang, kerajaan patut menetapkan gaji minima pekerja ladang bukan hnya pada pengawal keselamatan dan pembantu rumah indonesia. Ini kerana masih ramai rakyat M'sia yg bekerja di ladang-ladang sebagai buruh. Lagi satu, berdasarkan pengalaman saya, kerajaan BN tolong pelihara lah kebajikan pekerja ladang ini kerana mereka penyokong kuat BN sekiranya BN masih mahu bertakhta di hati mereka. Ini kerana, saya sudah terdengar-dengar mereka mengugut utk bertukar parti, andai mereka hanya ditabur janji manis sewaktu PRU.

    Byak lagi pengalaman pahit manis menjadi darah daging estate yang xmampu dikongsi di sini. Jangan hina pekerjs estate..Bela nasib mereka. Pekerja Ladang Menjana Ekonomi Negara!! Apa pun, saya bangga menjadi anak M'sia!!

    BalasPadam
  38. ameno...u should learn about plantation management first. im sure then u'll be more understand and clear about this.

    BalasPadam
  39. ameno.jgn jadi bodo bole tak..

    BalasPadam
  40. Assalamualaikum semua......!!!! syabas kepada yang peke terhdp mslah pekerja2 ldg.! bukan apa bila aku baca komen2 you all, aku dapat buat kesimpulan yg rakyat MALAYSIA ni memang best. macam2 warna-warni idea. Ada yg tenang, ada yg emo, ada yg main hentam je, ada yg suka kaitkn org lain dan mcm2 lagi. Apapun x kisahlah, itu pendpt msing2 ye x? k lah, aku ni sbnrnya nk kongsi pendapat dan cerita tentang pekerja ldg, sebab aku adalah bekas pkrja ldg. Keje lebih kurng 10 thun juga lah, lama jugak tu! skg dh dpt ofer tpt lain lg bagus. Ldg mana x yah tau la k? tapi ldg sime darby. Klau d kilng org pngil supervisor, tapi kt ldg diorg pngil krani, jadi aku cuma sbgai krani je. Sblum msuk keje ldg aku dah byk keje kilng, mcm2 kilng, apa nk buat, blajr x tinggi jadi stkt krani ok jugk apa? ......... Klau korang nk tau keje ldg skg x mcm dulu tau! sapa2 yg prnh keje baru tau. wlaupun sesetngh msykt masih pndg rendh kt org keje ldg.

    Skrng ni pekerja ldg dah dpt gaji minima yg kjaan suruh ape, wlaupun masih gaji hari / kongsikong, ada keje ada gaji, malas x de gaji.

    1) - gaji hari
    2) - gaji borong

    Gaji hari = rm 34.50 sehari x 26 hari = rm 897.00, itu gaji pokok, Hari minggu ldg double apa!!! OT - 1 jam Rm 6.00, x 3 = rm 18.00 + rm 34.50 = RM 52.50 SEHARI. TAU. Klau 20 hari OT, Dah rm 360.00 + 897.00 = Rm 1257.00 SEBULAN, itu X masuk keje hari minggu, klau rjin sikit mcm2 lg yg ldg bleh bgi pluang utk tmbh pndptn.asal rajin dan x malas. Purata gaji pekerja lg skg sbnrnya x mati RM 1200.00 SBULN. Slain tu ada lg kmudhn yg ldg berikan, paling penting = RUMAH wlaupun x brapa bsar. tapi ok ape! klau kt luar mana ada rumah percuma, klau sewa pling kurang rm 200 sbuln, ujung thun bagi lg subsidi tmbng bas ank skolh, bagi lg rm 100 utk ank sekolah, utk ank baby ada juga ldg sediakn tmpt penjagaan, percuma je tu, pegi keje masuk ldg ada tsport yg hntar, balik ambil balik, dah x pyh nk pikir pasal myak petrol, klau keje kilang bole dpt ka mcm tu...!!!!!! klau guna moto myk sendirilah. tapi utk mando ldg elaun minyak ape! utk kslmatan - ldg bagi kasut, vest, alat2 dan keperluan utk kerje, helmet, dan sbgainya dan yg sewaktu dngnnya.
    Cuba imbas balik , di atas, brapa agak nya gaji pekerja ldg klau di convert jadi duit? , Sejak gaji dah naik ni you all nk tau, berdeder org nk mintk keje ldg tau!!!

    2) - Gaji borong,
    Kalau korang nak tau gaji diorg ni kdg2 boleh cecah Rm 2000.00 tau, mana yg rajin lah, kalau malas ldg suruh jugk diorg jadi raji walau terpaksa, sbb ldg ada target dan sasaran setiap hari. jadi diorg mesti kena rajin, kebanyakkan nya yang malas ni mejoritinya org tempatan. x kira melayu /india, Melayu skg kurang dah kt ldg, tapi india kbnyakkannya lagi teruk, Mengulor bagi diorg, Aku , krani aku taulaaa....
    Ini baru sikit Tentang estate, ada byk lagi yg menarik tentang jjjjjj

    BalasPadam
  41. Pertama sekali korang kena tau prinsip berniaga, minimum cost maxsimum keuntungan. Minimum cost yg disebut kat sini bukannya maksud byr gaji pekerja rendah, bagi ubat cikai, jgn buat sekolah dan sebagainya... maksudnya pastikan setiap pekerja mencapai daily target of productivity for better earning n low cost. Offer diaorg piece rated basis not overtime supaya setiap kerja yg dibayar di bayar setimpal. Maknanya lagi banyak kerja dibuat bnyk lah gaji.
    Saya juga pegawai yg bekerja diladang menggunakan ubat dari ladang untuk saya dan keluarga. Apa yg saya lihat takder istilah ubat cikai bahkan ubat ladang jauh lebih baik dari klinik luar. Pekerja juga dijamin perubatan mereka jika perlu dirujuk di hospital kerajaan. Pihak ladang akan menanggung setiap kos perubatan dan hospital secara percuma mengikut kelayakan setiap pekerja. Juga pekerja yang menggunakan bas utk je hosptal pun akan dibayar. Kenapa bas? Boleh krnderaan kain. Tapi kena tgk kes laaa. Agak2 la kan. Korang pun xnak byr kalu pekerja korang claim teksi kan.
    Guna air kolam utk domestic use? Betul... tapi air tersebut adalah air terawat dan ianya dipantau dan di hantar sample air setiap 3 bulan utk diuji oleh kementerian kesihatan. Air tersebut bukan utk pekerja saje, malah AM dan manager juga akan guna air tersebut. Jadi, timbulkah masalah diskriminasi.
    Pihak ladang menyediakan tanah untuk membina sekolah dan tempat beribadat untuk semua agama. Juga tempat penjagaan anak2 secara percuma.
    Kena marah? Saya sebagai pegawai pun kena marah. Manager pun kena marah. Siapa yg buat salah tak pernah kena marah....?
    Siapa kata tak boleh tanam sayur? Memang x boleh tanam sayur di kawasan perumahan kerana tidak mahu kawasan perumahan semak atau tidak terjaga, tetapi kami memberi kawasan yang berdekatan dengan rumah utk bercucuk tanam dan kami panggil green book area.Area tersebut dipgar supaya tidak dicerobohi haiwan. Mmg bela ayam dan burung tidak dibenarkan kerana pengawalan utk virus H1N1.
    Siapa tahu purata gaji pemotong buah? Purata gaji mereka lingkungan RM40 ke RM50 sehari. Kenapa byr gaji pekerja RM24 tapi bila outsource RM30. Ini kerana pekerja kita telah disediakan dgn faedah yg lain secara percuma seperti perumahan, perubatan, air dan sebagainya. Kalu dikira balik faedah yg diberi percuma berapa nilainya. Berbanding outsource yg perlu menanggung semua kos tersebut untuk pekerjanya pula. Nampak tak?
    Kena byr bil elektrik? Memang kena byr tp mengikut tariff subsidy. Ader kah itu masih x cukup?
    Jd kesimpulannya kalu korang tak tau atau tak cukup tau jgn bercakap. Kengkadang fakta yg tak betul boleh buat org lain pikir negatif. Esok2 suma org xmau keje estate, sedangkan komoditi terbesar negara adalah sawit. Bnyak lagi kalu nak diterangkan. Memadailah buat semrntara ni. Wassalam dan maaf jika ader kekasaran.

    BalasPadam
  42. Komen bintang2 kat bwh tu musti pengalaman cadet plntrs yg tkda telor.....bagus pekerja estate dr kerja d kilang yg kerah tenaga mcm mesin dr estate sekadar jam 6.30 pg hbs kerja 2pm....balik bole buat krja tmbahan dn buat side income jga d ptg hr.....pkrja estate yg gji rndah tu pemalas .....fool stop

    BalasPadam
  43. Komen bintang2 kat bwh tu musti pengalaman cadet plntrs yg tkda telor.....bagus pekerja estate dr kerja d kilang yg kerah tenaga mcm mesin dr estate sekadar jam 6.30 pg hbs kerja 2pm....balik bole buat krja tmbahan dn buat side income jga d ptg hr.....pkrja estate yg gji rndah tu pemalas .....fool stop

    BalasPadam
  44. ok, aku rsa sekrg ni kita sume tak payah la nak komen pasal pekeje ldg yg negetif lg k, sebab yg negetif tu kbnykkanya, org tu yg tak fikir secara trbuka dan x dpt mklumat yg tepat dari sumber yg btul, atau masih kurang buat kajian. kBNYKKANNYA Estate yg teruk tu ber punca dari pihak pengurusan ldg itu sendiri yg tak reti atau ada udg sebalik batu atau ada kepentingan dan pentingkn diri dan x berhati perut berlagak bagus. tapi hampeh!!!!
    Walaubgaimana pun aku berharap akan ramai lagi anak tempatan yg nak bekerja d estate. sebab sekrg ni mejoriti yg keje ldg ni ialah org luar,.... Tau tak betapa bnyk any duit kita yg belayor kenegara luar setiap bulan??? berbilion la bro, sayang tau!!! duit tu dahtak dtg balik dah. k lah, ada senang kita ngogrol lagi......

    BalasPadam

Sebarang cadangan, kritikan, tempahan iklan dan segala berita boleh je hubungi saya di sini orderonline2010@gmail.com

Segala penulisan di dalam blog ini mewakili pandangan peribadi saya [dan beberapa penulis lain] dan bukan mewakili mana2 parti/pemimpin/ataupun mana2 individu.

Segala komen yang anda tulis di sini tidak menjadi tanggungjawab penulis jika berlaku apa2 perkara kelak. Sendiri komen sendiri tanggung.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...