Telegram PH http://t.me/beritapolitikmalaysia

Laporan yang tersiar tidak semestinya mewakili pandangan pihak pentadbir halaman.

Sabtu, 6 Oktober 2018

Betul Ke Anwar Berkempen Di PD Menggunakan Aset & Jentera Kerajaan?

POLITIK | Ada beberapa perkara berbangkit mengenai kempen Anwar Ibrahim di Port Dickson. 

👉 Anwar menggunakan aset dan jentera kerajaan ketika berkempen di PD. Ada bukti video dari Malaysiakini yang Anwar menggunakan kereta rasmi yang diperuntukan untuk Menteri Pertahanan ketika menjalankan tugas.


Cerita disebalik tabir : Muhammad Sabu dijadualkan mempunyai program di Muzium Tentera Port Dickson iaitu perlu menyampaikan anugerah. Anwar kemudiannya berkempen di lokasi yang sama. Anwar kemudiannya dilihat pulang dengan menaiki kenderaan rasmi milik Menteri Pertahanan kerana kedua-duanya menuju ke destinasi yang sama.

Persoalan : Kenapa secara tiba-tiba Anwar dan Mat Sabu mempunyai program di kawasan yang sama sehingga mencetuskan tanda-tanya.

Cadangan : Pulang menggunakan kenderaan rasmi jika sehala bukan isu utama, tetapi menjadualkan program, untuk memudahkan Anwar berkempen kepada tentera, adalah salah dan tidak patut dilakukan pada masa-masa akan datang.


👉 Anwar berkempen di program kerajaan dan di dalam masjid.

Cerita disebalik tabir : Anwar memberikan penjelasan beliau diundang ke program tentera dan masjid. Jadi beliau hanya memenuhi undangan tersebut.

Persoalan : Kenapa berkebetulan ada undangan di masjid dan program tentera ketika Anwar sedang giat berkempen sebagai Ahli Parlimen Port Dickson. Kenapa undangan itu yang turut dihadiri Menteri Pertahanan, turut menjemput Anwar? Ini namanya 'conflict of interest'.

Cadangan : Asingkan program Anwar supaya tidak sejadual dengan program-program kerajaan, menteri dan rasmi. Anwar perlu diperlihatkan sebagai calon yang berkempen tanpa bergantung pada program kerajaan. 


👉 Anwar berkempen akan membawa beberapa projek ke Port Dickson andai memenangi pilihanraya kecil ini.

Cerita disebalik tabir : Penyokongnya beranggapan menawarkan projek adalah perkara biasa bagi calon yang bertanding. Ia boleh dianggap manifesto dan aspirasi setiap calon yang menawarkan diri. 

Persoalan : Anwar ialah dari parti PKR. Parti yang berjaya memenangi PRU ke 14.  Parti yang menjadi kerajaan hari ini. Anwar berikrar membawa projek itu, projek ini, adalah merupakan unsur rasuah. Apatah lagi ia adalah projek mee segera. Sudahkah berbincang dengan setiap peringkat yang terlibat?

Cadangan : Kurangkan bercakap tentang projek. Lebihkan bercakap tentang masalah. Dan bagaimana kemenangan Anwar akan membantu pengundi Port Dickson menyelesaikan permasalahan berbangkit mereka.

👉 SPR berpihak kepada Pakatan Harapan. SPR gagal menjadi badan yang bebas dan telus. SPR nampaknya tutup mata terhadap beberapa perkara yang dilakukan oleh Anwar dan Pakatan Harapan.

Cerita disebalik tabir : Dalam manifesto Pakatan Harapan jelas menyatakan Pengerusi SPR akan dilantik menerusi Parlimen. Ini perlu supaya SPR dapat menjalankan tugas dengan adil dan saksama apabila proses perlantikan ketuanya juga telus dan tidak berpartisipasi. Tetapi Pakatan Harapan melanggar janji mereka sendiri. Bahkan tiada penjelasan konkrit diberikan kenapa Azhar Harun menjadi pilihan dan memungkiri janji yang telah dimanifestokan. Azhar Harun ialah penyokong kuat Mahathir dan Pakatan Harapan. Bukannya NON PARTISAN. Pakatan Harapan tidak menjawab soalan yang dibangkitkan. Sebaliknya mereka memilih untuk berdiam dan mengelak.

Persoalan : Menteri seperti Muhammad Sabu telah berucap di kem tentera yang membayangkan sokongan perlu diberikan kepada Anwar, kerana kelebihan yang akan diperolehi oleh veteran tentera. Anwar juga dilaporkan menawarkan 2 projek swasta kepada pengundi. Konsert juga diadakan dan artis terkenal dijemput hadir atas program kempen yang menyokong Anwar.

Cadangan : SPR perlu memainkan peranan dengan menjadi telus dengan tindakan bukannya melalui kata-kata yang kosong. SPR perlu menyiasat aduan yang sampai termasuklah aduan ke atas Pakatan Harapan tanpa rasa takut. Jika ini tidak dilakukan maka SPR hari ini ialah SPR yang dulu. Hanya menukar ketua tetapi corak kerja masih sama, iaitu menjilat dan membodek kerajaan sedia ada.

BERSIH 2.0 ada mengeluarkan kenyataan bahawanya PH paling banyak melanggar peraturan pilihanraya semasa PRK Balakong dan Seri Setia. Antara kesalahan itu ialah, menggunakan aset kerajaan ketika berkempen, menawarkan hadiah dan ganjaran (membawa maksud beli undi dan rasuah). Dan sehingga ke hari ini SPR masih krik krik krik.. 


Rujukan : https://www.youtube.com/watch?v=6k82Dz9Bz3A&feature=youtu.be

http://www.sinarharian.com.my/politik/calon-bebas-dakwa-anwar-beli-undi-1.888007

https://www.malaysiakini.com/news/445998

https://www.themalaysianinsight.com/bahasa/s/101225

http://english.astroawani.com/malaysia-videos/anwar-mahu-bawa-tiga-projek-besar-di-port-dickson-267697

Ini Penjelasan Mengenai Kenyataan Mujahid Tentang Isu Khalwat.

Dr. Kamarul Yusoff | BERLAKU ADILLAH DALAM MENGHENTAM DATUK DR MUJAHID

Saya tidak pernah bersetuju dengan sebarang desakan atau pandangan yang mahu memberikan kebebasan untuk umat Islam melakukan dosa peribadi (‘private sin’) yang diutarakan oleh kumpulan seperti G25 dan IRF atau individu seperti Mustafa Akyol.


Sebab itulah saya amat terkejut bila akhbar The Star milik MCA, yang masih merupakan parti komponen BN, meletakkan “No more moral policing” (“Tiada lagi polis moral”), yang didakwa kata-kata Datuk Dr Mujahid Yusof Rawa, sebagai tajuk muka depannya hari ini.

Tajuk laporan sebenar akhbar ini juga tidak kurang mengejutkan, berbunyi “No more night khalwat raids or intrusion into Muslims' private lives says Mujahid” (“Tiada lagi tangkapan khalwat malam atau pencerobohan ke atas kehidupan peribadi orang Islam kata Mujahid”).

Isi laporan sebenar akhbar ini juga bermula dengan ayat keras, berbunyi “No more knocks on the door in the middle of the night and no more breaking down of doors by the religious authorities investigating reports of khalwat or other alleged wrongdoings” (“Tiada lagi ketukan di pintu pada tengah malam dan tiada lagi pemecahan pintu oleh pihak berkuasa agama yang menyiasat laporan khalwat atau lain-lain kesalahan yang disyaki”).

Tajuk dan laporan akhbar The Star ini pula terus sahaja dipetik dan disebarluaskan oleh akhbar-akhbar lain seperti Mstar yang mengeluarkannya semula di bawah tajuk “Tiada lagi operasi khalwat waktu malam - Dr Mujahid”, begitu juga dengan tajuk Sinar Harian dan Astro Awani yang berbunyi “Tiada lagi ketukan pintu tengah malam cegah khalwat”, tajuk Malay Mail yang berbunyi “Islamic affairs minister vows end to moral policing” dan tajuk Malaysia Kini yang berbunyi “Mujahid sees end to khalwat raids – report”.

Hanya dengan membaca tajuk muka depan, tajuk laporan sebenar dan pembuka kata laporan sebenar akhbar The Star ini sahaja, begitu juga dengan tajuk-tajuk dan laporan-laporan akhbar-akhbar lain yang memetik tajuk dan laporan akhbar The Star ini, maka bolehlah difahami kemeriahan media sosial hari ini, khususnya laman-laman Facebook, yang diisi oleh kritikan dan hentaman keras terhadap Datuk Dr Mujahid di dalam isu ini.

Apatah lagi bila tajuk muka depan akhbar The Star ini sensasi sekali, iaitu “No more moral policing” (“Tiada lagi polis moral”), yang memberikan gambaran bahawa bukan setakat dosa peribadi (“private sin”) sahaja yang tidak akan dikawal, tetapi juga dosa umum (“public sin”).

Bagaimanapun, setelah mendengar sendiri rakaman video wawancara wartawan akhbar The Star, Zakiah Koya, dengan Datuk Dr Mujahid, rupa-rupanya ayat “No more moral policing” (“Tiada lagi polis moral”), ayat “No more night khalwat raids or intrusion into Muslims' private lives” (“Tiada lagi tangkapan khalwat malam atau pencerobohan ke atas kehidupan peribadi orang Islam”) dan ayat “No more knocks on the door in the middle of the night and no more breaking down of doors by the religious authorities investigating reports of khalwat or other alleged wrongdoings” (“Tiada lagi ketukan di pintu pada tengah malam dan tiada lagi pemecahan pintu oleh pihak berkuasa agama yang menyiasat laporan khalwat atau lain-lain kesalahan yang disyaki”) bukanlah ayat-ayat yang keluar dari mulut Datuk Dr Mujahid sendiri tetapi hanyalah ayat-ayat yang dimasukkan oleh akhbar The Star.

Sepanjang yang menyentuh mengenai persoalan khalwat, jawapan penuh Datuk Dr Mujahid kepada soalan wartawan akhbar The Star ini hanyalah berbunyi: “This issue of enforcement of what we call khalwat has been misused, not all of it but there are issues or there are events where it has been exploited and misused, miscarry their justice to those who commit sin. That is why we are improving that situation today, and it is important that they first adopt this compassionate Islam as their policy, and in doing their duty I also have to be very careful and wary not to interfere into the individual spheres, which I think today has reduced in, I think, and there is another issue, for your information, when you talk about enforcement of this khalwat prohibition, you will find that it is within the state judiciary, not exactly under my judiciary, because we are bounded by the state legislation or authority and the federal authority, and most of the Islamic judiciary would come under the state authority, not on myself, but we can have a platform where we will meet all the state directors of Islamic affair where we can discuss and share the concerns of the federal government on all these issues.”

Terjemahan kepada jawapan penuh Datuk Dr Mujahid ini adalah berbunyi: “Isu perlaksanaan khalwat telah disalahguna, bukan semua tetapi ada isu-isu ada ada tempat-tempat di mana ia dieksploitasi dan disalahguna, tidak memberi keadilan kepada mereka yang melakukan dosa. Sebab itu kita sekarang sedang memperbaiki keadaan, dan adalah penting bahawa mereka menerimapakai Islam penyayang sebagai dasar mereka, dan dalam melaksanakan tugas mereka saya juga perlu sangat teliti dan berhati-hati untuk tidak mencerobohi hak-hak individu, yang saya fikir sekarang telah berkurang dalam, saya fikir, dan ada isu lain, untuk maklumat anda, bila anda bercakap mengenai perlaksanaan pencegahan khalwat, anda akan mendapati bahawa ia berada di dalam kehakiman negeri, bukan di bawah kehakiman saya, kerana kami terikat dengan undang-undang atau kuasa negeri dan kuasa persekutuan, dan kebanyakan daripada kehakiman Islam adalah berada di bawah kuasa negeri, bukan kuasa saya, tetapi kita boleh ada platform di mana kita akan berjumpa semua pengarah hal ehwal Islam negeri di mana kita boleh berbincang dan berkongsi pandangan-pandangan kerajaan persekutuan mengenai semua isu ini.”

Berdasarkan kepada kefahaman saya kepada jawapan penuh Datuk Dr Mujahid ini, maka bolehlah disimpulkan bahawa perkara-perkara ini adalah tidak tepat:


(1) Bahawa tiada lagi polis moral di Malaysia selepas ini.
(2) Bahawa tiada lagi tangkapan khalwat malam atau pencerobohan ke atas kehidupan peribadi orang Islam.
(3) Bahawa tiada lagi ketukan di pintu pada tengah malam dan tiada lagi pemecahan pintu oleh pihak berkuasa agama yang menyiasat laporan khalwat atau lain-lain kesalahan yang disyaki.

Walau apa pun perbezaan pendapat antara kita dan Datuk Dr Mujahid, kita perlu ingat bahawa kata-kata ini bukanlah kata-kata yang keluar dari mulut Datuk Dr Mujahid sendiri tetapi hanyalah kata-kata yang dimasukkan oleh akhbar The Star.

Malah, Datuk Dr Mujahid sendiri menyebut bahawa perkara-perkara ini adalah di bawah kuasa negeri, bukan di bawah kuasa beliau, di mana apa yang boleh beliau lakukan hanyalah “berbincang dan berkongsi pandangan-pandangan kerajaan persekutuan (dengan negeri) mengenai semua isu ini.”

Saya memilih untuk menunggu sehingga perjumpaan dengan “semua pengarah hal ehwal Islam negeri” ini berlaku dahulu sebelum membuat ulasan lanjut ke atas isu ini. - 6 Oktober 2018.

Tiada Lagi Serbuan Khalwat Di Premis Peribadi - Dr. Mujahid.

MSTAR ONLINE | Tiada lagi ketukan pintu di waktu tengah malam oleh pihak berkuasa agama yang menyiasat laporan khalwat atau salah laku lain.


Sebaliknya, Menteri di Jabatan Perdana Menteri Datuk Dr Mujahid Yusof Rawa menegaskan bahawa apa yang dilakukan oleh orang Islam di belakang pintu tertutup bukanlah urusan pihak kerajaan.

"Katakan anda melakukan sesuatu dalam ruang peribadi anda, saya tidak akan campur tangan.

"Sebagai contoh, pengambilan alkohol adalah satu kesalahan bagi seorang Muslim, tetapi jika anda melakukan perbuatan itu di dalam kawasan anda, maka sebagai sebahagian daripada kerajaan, saya tidak akan campur tangan,"
ujarnya.

Dr Mujahid yang bertanggungjawab dalam urusan agama Islam mengakui bahawa dia memikul tugas yang berat dalam mengubah imej kementeriannya.

Malah, beliau berkata, dia berhadapan pelbagai isu panas seperti LGBT, perkahwinan bawah umur, kes liwat tahfiz dan sebagainya sejurus menerima jawatan itu.

Dalam temu bual eksklusif bersama The Star, Dr Mujahid berkata, beliau cuba untuk mengubah cara berfikir yang disifatkannya sebagai "konservatif agama" dalam kalangan penjawat awam yang mahu menegakkan kesucian agama Islam dengan pemahaman mereka sendiri.

Tambahnya, Islam yang dikehendaki beliau adalah berkonsepkan "belas kasihan untuk semua" (rahmatan lil alamin).

"Kisah kerajaan Islam akan diterjemahkan ke dalam dasar kita, semua aktiviti kehakiman Islam, semua hubungan kita dengan agama lain.

"Islam yang mengasihi tidak membahayakan kepentingan rakyat atau kepentingan perpaduan dan keharmonian negara,"
katanya.

Malah, dia turut mengutuk tindakan memecahkan pintu bagi menangkap pesalah khalwat dan berharap ia tidak diulang lagi dalam pembaharuan yang mahu dilaksanakannya.

"Penguatkuasaan khalwat ini telah disalahgunakan dan dieksploitasi dalam beberapa kes. Mereka (pegawai) tidak sepatutnya menggangu ruang lingkup peribadi seseorang individu," ujar beliau lagi. - 6 Oktober 2018.

Equanimity Mungkin Terjual Akhir Tahun Ini..

The Malaysian Insight | KAPAL persiaran mewah The Equanimity dijangka akan terjual menjelang akhir tahun ini, lapor Malaysiakini.

Ini berikutan Mahkamah Tinggi (Admiralti) di Kuala Lumpur hari ini meluluskan pelantikan broker dan penilai antarabangsa untuk kapal berkenaan, menurut laporan itu.

Pakar undang-undang maritim Sitpah Selvaratnam, yang mewakili kerajaan dilaporkan berkata, kerajaan bersetuju untuk melantik broker dan penilai.

Dengan ini, proses menjual kapal berkenaan boleh dimulakan, katanya.

“Penilai berpangkalan di United Kingdom boleh memulakan penilaian harga kapal berkenaan yang akan menjadi maklumat sulit, manakala broker boleh mula menerima bidaan.

“Pembeli akan membida dan kita akan memilih pembeli terbaik dan kembali ke mahkamah. Ia adalah pasaran niche, jadi bidaan boleh diuat dan jualan dilakukan dalam tempoh sebulan. Diharapkan kita boleh jual kapal ini menjelang pertengahan November atau pada awal Disember,”
katanya kepada pemberita.

Sitpah juga berkata tiada cabaran yang difailkan oleh ahli perniagaan yang dikehendaki Jho Low yang dikatakan pemilik kapal berkenaan.

Equanimity
Equanimity
Bulan lalu syarikat penilai kapal dalam talian VesselsValue berkata kapal mewah berkenaan mungkin berada di pasaran selama setahun sebelum ia terjual.

Ketua bahagian kapal mewah syarikat berpangkalan di London itu, Sam Tucker berkata proses biasa penjualan kapal akan bermula dengan penjual mendapatkan broker.

Katanya, broker akan memasarkan kapal menerusi pelbagai agensi media, termasuk media cetak dan dalam talian, dan juga menerusi emel.

“Sekiranya pembeli hadir, kemudian proses tinjauan dan rundingan akan bermula,” katanya.

Perdana Menteri Dr Mahathir Mohamad menyatakan rancangan kerajaan untuk membuka bidaan untuk kapal mewah yang dinilai pada harga AS$175 juta (RM716 juta) oleh VesselsValue. - 6 Oktober 2018.

Petronas Pelaburan Asing Terbesar Di Kanada, Takde Pun Justin Trudeau Dituduh Jual Negara - Najib Razak.

NAJIB RAZAK | Disebalik pelbagai cabaran dan dugaan yang saya depani ketika ini, saya bersyukur ada berita baik buat Malaysia, di mana saya dapat berbangga dengan perkembangan ini.

Beberapa hari lalu, Petronas dan syarikat usahasama mereka termasuk syarikat Shell telah mengumumkan keputusan mereka untuk meneruskan pelaburan membina dua loji pemprosesan dan saluran gas sepanjang 670km di Kanada untuk diekspot - terutama kepada rantau Asia.


Perdana Menteri Kanada Justin Trudeau mengumumkan bahawa pelaburan ini merupakan pelaburan asing terbesar dalam sejarah bagi negara itu.

Walaupun kerajaan PH kita kelihatan tidak menghebohkan berita ini tetapi ini ialah sesuatu pengumuman yang amat signifikan buat Malaysia.

Syarikat Petronas memiliki 25% saham dalam pelaburan itu dan turut memiliki syarikat gas Progress Energy di Kanada selepas Petronas membeli syarikat ini sepenuhnya pada tahun 2012.

Syarikat Progress Energy ini mempunyai rizab gas antara yang terbesar di Kanada dan sudah pun mengeluarkan gas bagi jualan tempatan. Rizab gas dan minyak Kanada sebenarnya jauh lebih besar dari Malaysia.

Apabila loji dan saluran gas LNG Canada siap, Progress Energy akan mempunyai kemampuan menjual gas ini di rantau Asia di mana harganya lebih tinggi.

Kini, Petronas memiliki pelaburan terbesar di Kanada dan syarikat yang memiliki rizab gas yang antara terbesar di Kanada tetapi rakyat Kanada tidak pun menuduh bahawa negara mereka telah dijual atau tergadai kepada Malaysia.

Saya ada memain peranan di peringkat hubungan antara kerajaan (G to G) untuk meyakinkan kerajaan Kanada tentang keikhlasan dan kemampuan Petronas tentang pelaburan-pelaburan mereka.

Sepanjang tempoh saya menjawat sebagai Perdana Menteri, saya amat yakin bahawa Petronas perlu diberikan ruang untuk terus menjadi antara syarikat petroliam terbesar di dunia dan tidak hanya bergantung kepada rizab petroliam kita di Malaysia, yang suatu hari nanti akan habis.

Pada masa itu, saya tidak campur tangan di dalam urusan Petronas dan tidak memanggil Petronas untuk melabur di dalam sektor-sektor ataupun projek-projek yang tidak berkenaan dengan industri dan halatuju mereka.

Saya juga berhati-hati dengan tidak menekan Petronas untuk membayar wang yang berlebihan kepada kerajaan. Oleh itu, rizab wang tunai Petronas pada akhir bulan Jun 2018 dilaporkan sebanyak RM177 bilion - jauh lebih tinggi berbanding ketika saya mula menjawat jawatan Perdana Menteri dan Menteri Kewangan.

Dengan projek RAPID di Pengerang yang baru-baru ini sudah mula beroperasi dan pelaburan besar mereka di Kanada, Petronas kini berada di landasan yang tepat untuk terus dibanggakan dan menyumbang kepada negara.

Tahniah Petronas! - 5 Oktober 2018.

Kos Sara Hidup B40 Malaysia Naik Berkali Ganda, Kata Bank Dunia.

BERNAMA | KENAIKAN harga makanan dan rumah serta pertumbuhan upah yang tidak menentu di Malaysia telah meningkatkan kos sara hidup kumpulan berpendapatan rendah secara lebih cepat dan beberapa kali ganda berbanding bagi kumpulan berpendapatan pertengahan dan tinggi, menurut Kumpulan Bank Dunia.

Kenaikan Kos Sara Hidup
 
Ketua Pakar Ekonomi dalam Makroekonomi, Perdagangan dan Pelaburan, Richard Record berkata jumlah yang tinggi daripada pendapatan isi rumah yang dibelanjakan golongan berpendapatan rendah ke atas makanan dan perumahan telah melonjakkan inflasi kumpulan itu melebihi kadar purata.

“Sekiranya melihat kepada corak penggunaan mereka yang berada di peringkat akhir pengagihan pendapatan, kumpulan ini lebih berbelanja ke atas makanan dan perumahan, oleh itu mereka mengalami kadar inflasi yang lebih tinggi,” katanya semasa taklimat mengenai Perkembangan Terkini Ekonomi Asia Timur dan Pasifik di Kuala Lumpur hari ini.

Pada separuh pertama tahun ini, inflasi teras berada pada 1.4% didorong kadar Cukai Barang dan Perkhidmatan sifar peratus.

Beliau berkata, pertumbuhan upah yang amat tidak menentu serta sebahagian ekonomi menikmati pertumbuhan upah lebih tinggi berbanding yang lain telah memburukkan lagi situasi itu.

“Pertumbuhan upah secara purata adalah agak sederhana, namun ia amat terpecah-pecah sebagai contoh upah dalam sektor pembuatan mencatatkan pertumbuhan lebih pantas berbanding sektor perkhidmatan.
“Anda boleh lihat mengapa sebahagian besar daripada penduduk mengalami pertumbuhan upah yang rendah, lebih rendah daripada yang ditunjukkan oleh angka dan menghadapi kenaikan kos sara hidup yang lebih tinggi,” katanya.

Pakar Ekonomi Kanan, Kemiskinan dan Ekuiti Dr Kenneth Simler berkata kajian semula bantuan sara hidup isi rumah yang terancang akan mewujudkan satu sistem yang lebih cekap dan berkesan dari segi kos bagi kumpulan isi rumah berpendapatan rendah berbanding mekanisme sebelum ini, Bantuan Rakyat 1Malaysia.

Menurut laporan Bank Dunia, 20% isi rumah rakyat Malaysia, berpendapatan kurang daripada RM3,000 sebulan, memperuntukkan hampir 40% daripada bajet mereka untuk makanan dan minuman bukan alkohol.

Ia berkata tekanan kos sara hidup amat ketara di kawasan bandar memandangkan harga makanan dan perumahan meningkat lebih pantas berbanding di kawasan luar bandar. - 5 Oktober 2018.

Jumaat, 5 Oktober 2018

Isu Kereta Nasional Ke 3 : "Khazanah Bukan Kerajaan, Mereka Syarikat Yang Bebas Melabur," Kata Mahathir.

BERNAMA | PERDANA Menteri Dr Mahathir Mohamad menepis kebimbangan potensi pembabitan SilTerra Malaysia Sdn Bhd dalam projek kereta nasional ketiga.

 
Ini merupakan reaksi beliau terhadap kenyataan Timbalan Presiden MCA Dr Wee Ka Siong yang menyatakan potensi kerjasama anak syarikat milik penuh Khazanah Nasional Bhd dalam projek tersebut akan menimbulkan keraguan terhadap janji kerajaan bahawa dana awam tidak akan digunakan bagi projek berkenaan.

“Khazanah bukan kerajaan, ia adalah sebuah syarikat dan mereka bebas untuk menjalankan perniagaan. Jika ada syarikat dalam Khazanah yang berminat (menyertai projek tersebut), mereka boleh melabur,” kata Dr Mahathir pada sidang akhbar selepas mempengerusikan mesyuarat Majlis Presiden Pakatan Harapan, di Kuala Lumpur hari ini.

SilTerra adalah projek kepentingan nasional strategik untuk mempromosikan pengeluaran semikonduktor dan pemangkin bagi pelaburan teknologi tinggi di Malaysia.

Sejak ditubuhkan pada 1995, SilTerra telah menyediakan kepada banyak syarikat reka bentuk dan produk fabless utama dunia merangkumi segmen elektronik pengguna, komunikasi dan pengkomputeran, dan pasaran peranti modal.

Mengenai idea industri Aeroangkasa Asia Timur dan sama ada Malaysia akan menyertainya, Dr Mahathir berkata Malaysia mengalu-alukan pelaburan.

“Kita tidak mempunyai pengetahuan atau kemahiran dalam membuat kapal terbang tetapi kita telahpun membina bahagian-bahagian daripada semua pesawat yang kita terbangkan. 


Bahagian-bahagian itu datang daripada CTRM dan industri-industri lain di Malaysia. Jadi, kita akan menggalakkan lebih banyak pelaburan dalam perniagaan aeroangkasa,” katanya. - 5 Oktober 2018.

Baru Sekarang SARAWAK REPORT Kata Saya Bukan Pembunuh Kevin Morais, Dah Terlewat! - Najib Razak.

NAJIB RAZAK | Setelah tiga tahun Sarawak Report yang berulangkali mendakwa saya bertanggungjawab terhadap kematian Kevin Morais, mereka tiba-tiba menaikkan artikel semalam yang berkata mereka tidak lagi pasti.


Sarawak Report adalah blog pertama membuat fitnah kononnya Morais dibunuh 5 minggu SELEPAS mendiang kononnya merangka kertas pertuduhan terhadap saya, dan ini dinafikan berulangkali oleh SPRM selama itu serta turut dilaporkan di media-media tempatan.

Artikel terbaru mereka berkata mereka tidak lagi pasti bahawa Kevin Morais ialah orang yang merangka kertas pertuduhan terhadap saya.

Mereka kini menulis juga, “Sarawak Report tidak pernah menyatakan kedua insiden itu - iaitu kematian Kevin dan kes SRC/1MDB - ada kaitan.”

Paling menjengkelkan ialah apabila Sarawak Report kini menulis : “Nampaknya usaha Najib untuk mengenepikan penglibatan Morais akan dapat membuang segala motif pembunuhan yang berkait dengan tuduhan yang dibuat ke atas bekas perdana menteri itu. Beliau (Najib) mungkin betul.”

Ketua Pesuruhjaya SPRM, Datuk Seri Shukri Abdull yang dilantik kerajaan PH sudahpun menafikan sekali lagi Morais terlibat dalam siasatan 1MDB/SRC.

Pengakuan Sarawak Report itu sudah lewat. Blog itu sudah berjaya mempengaruhi ramai dengan penipuan dan fitnah jahat bahawa saya adalah pembunuh. - 5 Oktober 2018.

Azeez Rahim Dibebaskan Ikat Jamin RM500K, Anak Lelakinya Pula Ditahan SPRM.

LAPORAN | Selepas Abdul Azeez Abdul Rahim dibebaskan dengan ikat jamin sebanyak RM500,000, anak lelakinya pula ditahan SPRM petang tadi.

Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) dilaporkan menahan anak lelaki Ahli Parlimen Baling Abdul Azeez Rahim bagi membantu siasatan berhubung dakwaan rasuah.
asdas
Bekas Pengerusi Tabung Haji
Datuk Abdul Azeez Rahim - Gambar The Malaysian Insight
Peguam Azeez, K. Kumareandran mengesahkan penahanan itu.

“Ya, saya diberitahu yang anak lelaki beliau dibawa untuk membantu siasatan,” kata peguam itu kepada wakil media.

Sementara itu, portal The Malaysian Insight melaporkan, sumber yang rapat dengan Azeez berkata selain anaknya yang berusia 24 tahun itu, beberapa rakan ahli Parlimen Baling turut ditangkap.

Mereka yang ditahan didakwa dinamakan dalam syarikat yang dikaitkan dengan Azeez.

“Bukan hanya anak lelaki beliau, tetapi beberapa orang yang lain juga ditahan,” petik portal itu.

Sumber turut menyebut yang anak lelaki Azeez berperanan selaku perantara.

Untuk rekod, Ahli Parlimen Baling dan abangnya, Latiff direman sejak 6 September lalu untuk disiasat berhubung kes rasuah.

Azeez yang juga ahli Majlis Tertinggi Umno, ditahan kira-kira jam 11 pagi di ibu pejabat SPRM di Putrajaya pada 25 September lalu.

Abangnya turut diambil di Sungai Buloh beberapa minit kemudian bersama sepupunya, yang merupakan pengarah sebuah syarikat, pada jam 5.30 petang di Putrajaya pada hari yang sama.


Sepupunya diarah untuk dibebaskan dengan jaminan RM10,000 dengan dua penjamin pada Sabtu lalu.

Pada Mei, selepas kerajaan Pakatan Harapan menang pada pilihan raya umum, SPRM menyerbu sekurang-kurangnya tiga hartanah yang mempunyai kaitan dengan Azeez - rumahnya di Suang Jaya dan Baling, serta pejabatnya di Jalan Tun Razak, Kuala Lumpur.

Wang tunai RM500,000 dirampas bersama sekurang-kurangnya 20 jam tangan dan matawang asing bernilai hampir RM1.2 juta dari Bangladesh, Maldives, Arab Saudi dan United Kingdom.

Azeez kemudian menyatakan wang berkenaan milik Umno Baling, yang dikeluarkan untuk pembayaran zakat sempena sambutan Hari Raya Aidilfitri.

Ahli Parlimen Balin itu juga berkata jam tangan berkenaan adalah jam tangan palsu bergred tinggi.

Azeez dilantik sebagai lembaga pengarah Tabung Haji pada 2011 dan menjadi pengerusinya pada 1 Julai, 2013.

Beliau meletakkan jawatan sebagai pengerusi Tabung Haji pada 14 Mei tahun ini.

Sebaik sahaja dibebaskan, Azeez dan abangnya dibawa ke Hospital Putrajaya untuk pemeriksaan kesihatan.

Lokman Noor Adam memaklumkan kedua-duanya dibawa ke hospital selepas prosiding tamat dan tidak akan bercakap kepada pemberita.

“Mereka perlu jalani pemeriksaan kesihatan. Untuk memeriksa sama ada mereka didera ketika dalam tahanan atau tidak.”

“Mereka tidak akan menunggu lama dan tidak akan bercakap kepada pemberita,” kata Lokman.

Ahli Majlis Tertinggi Umno itu juga berkata, kedua-dua mereka dibebaskan hari ini selepas penyiasat gagal mendapat sebarang bukti yang berkait dengan dakwaan rasuah.

“Tiada bukti yang dikaitkan dengan kedua-dua mereka. Mereka gagal dapatkan bukti kerana memang tiada bukti.”

“Datuk Seri Azeez sudah menang, beliau datang ke mahkamah dengan pakaian jingga lokap tetapi hari ini dibebaskan dengan pakaian biasa.”

“Itu sudah pun kemenangan bagi kita,”
kata Lokman kepada sekumpulan penyokong di perkarangan mahkamah hari ini.

Lokman hadir bersama kira-kira 50 penyokong di mahkamah Majistret hari ini memakai pakaian berwarna jingga sebagai solidariti kepada Azeez.

Bagaimanapun kumpulan berkenaan tidak terlalu teruja seperti ketika perbicaraan Najib Razak sebelum ini.

Tiada sebarang insiden dilaporkan. - 5 Oktober 2018.

Kerana Dituduh Macam-Macam, Mahathir Akhirnya Turun Berkempen Di PD.

POLITIK | Perdana Menteri Malaysia, Tun Mahathir Mohamed akan untuk turun berkempen bagi Anwar Ibrahim di Port Dickson.

Anwar Ibrahim
Tun Mahathir & Anwar - Gambar Kosmo
Katanya, beliau perlu berada di Port Dickson bagi menjawab tohmahan yang dilemparkan kepadanya.

"Saya berpendapat ada ramai orang membuat pelbagai teguran terhadap saya, jadi saya akan ke sana (Port Dickson)," katanya merujuk kepada dakwaan kononnya beliau tidak menyokong Anwar.

Beliau berkata demikian kepada pemberita selepas mempengerusikan Majlis Presiden Pakatan Harapan (PH) di sini, hari ini.

Mahathir sebelum ini dilaporkan berkata beliau kebiasaannya tidak turun berkempen pada pilihan raya kecil (PRK).

Anwar dalam respon segeranya berkata gembira dengan kenyataan Mahathir itu.

Anwar yang juga calon Pakatan Harapan (PH) berkata kesudian Dr Mahathir itu adalah satu petanda baik, bukan hanya untuk dirinya tetapi juga untuk seluruh rakyat Port Dickson.

“Ia penting sebab Dr Mahathir ini sebagai perdana menteri daripada dulu saya ingat, saya sebagai timbalan perdana menteri, dia tidak pergi berkempen pilihan raya kecil.

“Kalau ada pilihan raya kecil dia serah kepada orang bawahannya daripada timbalan perdana menteri sehingga pemimpin bawah yang akan pergi kempen dan dia tumpu (kepada negara),”
katanya ketika berucap pada majlis Sembang Santai Usahawan Desa dan Sahabat Amanah Ikhtiar Malaysia, di Port Dickson hari ini.

Pada Pilihan Raya Umum ke-14, 9 Mei lepas, Danyal Balagopal, 68, memenangi kerusi itu dengan majoriti 17,710 undi mengalahkan calon BN V.S.Mogan dan Mahfuz Roslan daripada PAS.

Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) menetapkan hari mengundi pada 13 Oktober ini, manakala pengundian awal pada 9 Okt.

Parlimen Port Dickson memiliki 75,770 pengundi berdaftar yang layak mengundi pada PRK kali ini yang terdiri daripada 43% pengundi Melayu, Cina (33%), India (22%) dan lain-lain kaum (2%). - 5 Oktober 2018.

Khamis, 4 Oktober 2018

"Jangan Cari Pasal Dengan Aku," Lokman Bagi Amaran Pada Fahmi Fadzil.

POLITIK | Nampaknya Lokman Noor Adam bukan sahaja tidak menginsafi kesalahan fitnah yang dilakukan terhadap Anwar Ibrahim malahan berani pula mencabar Ahli Parlimen Lembah Pantai, YB Fahmi Fadzil.

Dalam satu video LIVE Facebook yang disiarkan pada isnin, Lokman memberikan amaran keras kepada Fahmi Fadzil yang membuat laporan polis berikutan Lokman kantoi menfitnah Anwar Ibrahim meliwat pemuda Indonesia.


"Seorang penuntut warganegara Indonesia membuat laporan polis lewat malam tadi di Singapura mendakwa diliwat oleh suami kepada Timbalan Perdana Menteri Malaysia. Kejadian itu dikatakan berlaku di Singapura baru-baru ini.

Suami Timbalan Perdana Menteri Malaysia itu adalah Ketua Umum Parti Keadilan Rakyat, Datuk Seri Anwar Ibrahim. Mangsa kini ditempatkan di salah sebuah hosputal di Singapura serta dibawah kawalan polis untuk tujuan siasatan.

Laporan lanjut akan menyusul.

Sumber : Berita Mediacorp Sg," katanya dalam kenyataan itu.

Bagaimanapun selepas beberapa jam tersiar, Lokman kemudiannya bertindak memadamkan post berkenaan atas alasan menerima info yang salah dari sumber yang beliau percayai.

Pihak kami difahamkan sumber yang memberikan maklumat itu kepada Lokman Adam dikenali sebagai Doktor Razali.

Media Corp juga mengesahkan telah menghubungi Lokman Adam supaya membetulkan kenyataan tersebut dengan tidak mengaitkan media itu dalam tuduhannya ke atas Anwar Ibrahim dan menafikan ada melaporkan berita pemuda Indonesia diliwat Anwar Ibrahim.

Meskipun telah memadamkan post berkenaan, Lokman dilihat seperti tidak mengaku salah.

Bahkan tiada permohonan maaf dibuat ke atas Anwar Ibrahim selepas kantoi menfitnah.

Lokman sebaliknya membuat satu LIVE FACEBOOK dan menuduh Anwar seorang peliwat. Dalam LIVE FACEBOOK itu juga Lokman memberikan amaran kepada Fahmi untuk tidak mengugutnya dengan laporan polis.

Lokman juga mempersoalkan motif Fahmi yang membuat laporan polis meskipun postnya di Facebook telah dipadamkan.
"Saya nak bagitau apa nama budak neh, Fahmi Fadzil. Budak baru. Taktahu la saya budak neh sejak zaman bila dia keluar. Dia neh dah jadi Ahli Parlimen. Pengarah Komunikasi PKR.

Saya nak bagitau kalau dia rasa dia boleh ugut saya kononnya menangkap saya, membuat laporan polis, eh silap orang la brader. Sebelum dia neh menjadi pemimpin PKR, siapa yang buat demo 1998? Siapa yang bangkitkan semangat rakyat menentang rejim Mahathir, 1998?

Kalau setakat nak ugut saya duduk dalam penjara neh, saya nak bagitau lah, saya hampir 1,000 hari, 8 kali duduk dalam lokap. 2 kali duduk ISA. Pasal mempertahankan manusia durjana bernama Anwar Ibrahim neh.

So jangan la nak berangan-angan ugut saya. Kalau nak saman, saman la. Ingat saya takut? Saya got nothing to lose tapi Anwar got everything to lose.

Ini saya nak bagitau Anwar Ibrahim, tolong jaga mulut Fahmi Fadzil neh,"
katanya.

Lokman juga menafikan menfitnah Anwar Ibrahim meliwat. Bahkan menegaskan Anwar ialah seorang peliwat.

"Saya tidak pernah menfitnah Anwar Ibrahim.

Kenapa saya terus upload? Sebab cerita Anwar meliwat budak Indonesia neh bukan cerita baru. Saya dah dengar beberapa bulan yang lalu. Hari ini baru kononnya ada laporan polis yang dibuat,"
jelas Lokman Nor Adam."Eh, Anwar Ibrahim neh bukan peliwat? Saya nak bagitau Anwar Ibrahim memang seorang peliwat. Ia dah diputuskan di mahkamah. Saya tak perlu fitnah,"
tambahnya lagi. 


Untuk rekod, Anwar baru sahaja 4 bulan keluar penjara.

Berdasarkan kenyataan Lokman dalam rakaman LIVE FACEBOOK, beliau menjelaskan posting di Facebook dipadamkan kerana Mediacorp menafikan wujudnya laporan itu dan bukannya memadamkan ia kerana kantoi menfitnah Anwar Ibrahim. 


Lokman juga memberitahu jika serangan dan tekanan dilakukan ke atasnya, beliau tidak akan teragak-agak untuk membuka beberapa cerita lama ini termasuklah cerita Shamsidar. - 4 Oktober 2018.

Ganja Untuk Kesihatan Banyak Manfaat, Mampu Jana Pendapatan Rakyat Kata Husam.

UTUSAN | Cadangan penggunaan ganja kesihatan bagi tujuan perubatan, jika dapat direalisasikan, bakal meletakkan Malaysia terkehadapan dalam bidang perubatan.


Menurut naib presiden Parti Amanah Negara (AMANAH), Husam Musa seperti dipetik oleh portal Malaysiakini semalam, tumbuhan tersebut mempunyai banyak kelebihan termasuk 36 elemen dalam perubatan kanser.

"Ia mempunyai unsur-unsur kesihatan yang sangat kaya dianugerahkan Allah," kata Husam ketika berucap di program di Lembaga Kenaf dan Tembaga Negara di Kota Bharu, Kelantan pada isnin.

Beliau berkata demikian ketika mengulas kenyataan Menteri Tanah, Air dan Sumber Asli, Dr Xavier Jayakumar yang berhasrat untuk membawa isu perubahan terhadap undang-undang melibatkan ganja ke kabinet.

Husam turut berharap perubatan berasaskan ganja tidak dianggap sebagai jenayah mengikut Akta Dadah Berbahaya 1952.

Mulai tahun hadapan, Kanada bakal memperkenalkan penanaman tumbuhan tersebut, diikuti oleh Jerman dan beberapa buah negeri di Amerika Syarikat.

Dan jika penanaman ganja itu diperkenalkan di Malaysia, katanya, ia bakal meningkatkan pendapatan rakyat.

"Di Australia marijuana dijual dengan harga 30-50 dolar Amerika untuk satu kilogram tapi insya-Allah marijuana kesihatan yang boleh dhasilkan ini boleh mencecah 5,000 hingga 10,000 dolar bagi satu kilogram.

"Bayangkan kalau orang Bachok boleh berubah daripada tanam tembakau kepada marijuana kesihatan insya-Allah pendapatan mereka akan meningkat. Inilah hasrat kerajaan Pakatan Harapan,"
kata beliau lagi. - 4 Oktober 2018.

Doa Najib Buat Rosmah Yang Ditahan SPRM..

SINAR HARIAN | Bekas Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak memuatnaik status terkini di Facebook selepas berita penahanan isterinya, Datin Seri Rosmah Mansor, hari ini.

 
Sekadar dua ayat namun sarat dengan mesej untuknya sekeluarga.

“ALLAH Maha Mendengar, walau sehalus mana bisikan dalam hati yang ikhlas. Jadi jangan pernah berhenti berdoa dan bergantung harap kepada-Nya,” tulisnya.

Rosmah ditahan di Ibu Pejabat SPRM, Putrajaya jam 3.20 petang hari ini selepas lima jam memberi keterangan.

Rosmah bakal dihadapkan ke Mahkamah Sesyen Kuala Lumpur esok untuk beberapa pertuduhan di bawah Akta Pencegahan Pengubahan Wang Haram, Pencegahan Pembiayaan Keganasan dan Hasil Daripada Aktiviti Haram (AMLATFPUAA) 2001. - 4 Oktober 2018.

Apa Pun Yang Berlaku, Kami Tetap Doakan Rosmah - Fazley Yaakob.

LAPORAN | “Beliau telah ditahan, sebagai anak dan menantu, kami tetap mendoakan beliau, simpati masih wujud walau apa pun berlaku.

“Moga Allah mempermudahkan segala urusan,”
itulah luahan Fazley Yaakob di Instagramnya selepas mendapat tahu Datin Seri Rosmah Mansur ditahan SPRM untuk dibawa ke mahkamah pada pagi ini.

Fazley, yang juga seorang penyanyi ialah menantu kepada Rosmah Mansur. Fazley berkahwin dengan Azrene Soraya Abdul Aziz yang merupakan anak perempuan sulung kepada wanita itu. 


Azrene ialah adik beradik seibu sebapa dengan Riza Aziz, anak lelaki Rosmah hasil dari perkahwinannya yang terdahulu. Untuk rekod, Riza Aziz juga dikaitkan dengan skandal penyelewengan 1MDB.

Baca : BN Kini Kalah, Rosmah Dapat Balasannya Kata Azrene

Ketika Barisan Nasional kalah dalam PRU ke 14, Azrene bertindak meluahkan perasaan di Instagram mengenai layanan Rosmah kepadanya dan Fazley apabila pasangan itu memutuskan untuk berkahwin.

Difahamkan perkahwinan pasangan itu pada tahun 2007 tidak direstui oleh Rosmah. Malahan pelbagai perkara dilakukan bagi menganggu perhubungan Fazley dan Azrene. Termasuklah menganggu pasangan itu mencari rezeki halal bagi menanggung keluarga.SPRM petang semalam menahan Rosmah selepas isteri bekas perdana menteri itu dipanggil memberi keterangan di ibu pejabat agensi anti rasuah itu di Putrajaya. Beliau ditahan pukul 3.20 petang.

Rosmah, 66, akan didakwa di Mahkamah Sesyen Kuala Lumpur pagi ini di bawah Akta Pencegahan Pengubahan Wang Haram, Pencegahan Pembiayaan Keganasan dan Hasil Daripada Aktiviti Haram (Amla) 2001.

Dalam perkembangan berkaitan, anak perempuan Najib, Nooryana Najwa yang berada di Harvard University, Amerika Syarikat turut meluahkan perasaannya di Instagram, selepas mendapat panggilan telefon mengenai penahanan Rosmah.

Nooryana Najwa berkata beliau bangun untuk berwuduk dan solat tahajud sebaik mendapat berita itu.

Katanya lagi, beliau akan tetap bersama “ibu yang melahirkannya” dalam apa juga keadaan. - 4 Oktober 2018.

Rabu, 3 Oktober 2018

Main Games Kat Pejabat, Syed Saddiq Sebetulnya Promosikan E-Sukan, Ini Penjelasannya.

Helmi Effendy | Helmi Effendy ialah social media influencer, pentadbir halaman The Patriots, penulis Jangan Selewengkan Sejarah Melayu dan pengasas The Patriots Publication.

IZINKAN AKU PERTAHANKAN SYED SADDIQ...

Okey, semua dah bersuara bekap Syed Saddiq. Dalam marah ni, aku nak bekap dia jugak. Aku harus rasional jugak sebab kes dia dok masuk campur kes Ayman dengan FIFA ni satu kes berbeza. 


Sebenarnya mempromosikan sukan adalah salah satu daripada skop kerja Syed Saddiq. Bahkan, dia bukan sahaja promosikan E-Sukan iaitu FIFA di mana yang tengah main, bahkan dia sedang promosikan jaguh FIFA Malaysia iatu Fenrir yang merupakan salah seorang daripada pemain FIFA handalan dunia, dan merupakan bekas teammate adik aku, Am Tuah.


Main game PS4 waktu lunch dekat pejabat beliau tu bukan sahaja promosikan FIFA sebagai E-Sukan, malah promosikan Fenrir yang pernah ke kejohanan dunia beberapa kali mewakili negara. Yang orang tua tahi politik ni kena sedar betapa industri permainan video di dunia semakin membesar.

Pada tahun 2017, nilai industri E-Sukan di seluruh dunia bernilai dalam $696 Juta Dollar USA, dan dijangka untuk tahun 2020 pula, akan mencatat angka setinggi $1.5 BILLION sebelum pada 2023, angkanya akan mencapai sehingga sekitar RM2.3 Billion. Kalau ditukarkan dalam nilai ringgit, kira-kira RM6 Billion.

Untuk peringatan, nilai keuntungan itu adalah ketika permainan video ini masih belum masuk menjadi sebahagian daripada Sukan Asia dan Sukan Olimpik. 


E-Sukan akan dilagakan di Sukan Asia seterusnya, dan sedang diperjuangkan untuk masuk olimpik.

Untuk FIFA ni pula kita dapat menyaksikan bagaimana kelab-kelab terkemuka di dunia seperti Manchester City, Paris St Germain, West Ham, Barcelona memiliki pemain-pemain FIFA untuk kelab bola sepak mereka tersendiri.


Biasanya selain mewakili kelab-kelab bola sepak ini dalam pertandingan-pertandingan yang dipertandingkan, pemain FIFA akan digunakan untuk mencuba taktikal-taktikal bola sepak dalam enjin permainan FIFA yang sememangnya dibina cuba untuk menyamai realiti permainan bola sepak utama di dunia.

Adik aku sendiri, AmTuah merupakan pemain yang mewakili kelab Schalke 04 sewaktu dipilih untuk menyertai sebuah kejohanan bola di Germany atas tiket wildcard Juara Asia Tenggara.

Lantak ler kome tak nak menerima E-Sukan sebagai karier, tapi dengar sini, pemain FIFA yang menerima bayaran tertinggi ialah Gorilla dari UK yang menerima bayaran setinggi $250 ribu dollar, persamaan dengan 984 ribu pertahun manakala pemain E-Sukan yang menerima bayaran tertinggi adalah KuroKy yang menerima bayaran setinggi $2.4 Juta Dollar Amerika, atau kalau ditukarkan dalam ringgit dalam sekitar RM 9.5 Juta SETAHUN! 


Beb, ini jumlah bayaran lagi tinggi daripada kebanyakan sukan di dunia!

Adik aku sendiri pernah dilamar oleh sebuah kelab E-Sukan professional di Malaysia iaitu Fire Dragoon untuk menjadi sebahagian daripada pasukan. 


Dia menerima gaji setiap bulan, dengan elaun serta diberi sebuah kondominium di Damansara sebagai tempat tinggal dan latihan, yang dimana untuk sewaan biasa sahaja, kondominium itu memakan sewa sebulan setinggi RM 4000! 

Untuk wang kemenangan pula, wang kemenangan yang dikumpulkan dalam sekitar lingkungan RM30,000 hanya untuk satu siri game FIFA sahaja!

Jadi, apa yang Syed Saddiq dok main game masa rehat tu adalah sebahagian daripada kerjaya dia mempromosikan FIFA sebagai sukan yang perlu dianggap sebagai normal dalam kalangan orang tua yang sentiasa ketinggalan dalam arus realiti dunia semasa. Syed Saddiq sedang normalisasikan dan decriminalized permainan video di mata anda semua.

P.S : Cuba kalau Syed Saddiq main bola sepak atau badminton masa lunch hour dia, ada tak kau orang melompat macam ni sekali?. - 3 Oktober 2018.

Rosmah Mansur Ditahan SPRM, Akan Didakwa Esok.

POLITIK | Datin Seri Rosmah Mansor ditahan Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) petang tadi, selepas dipanggil memberikan keterangannya berhubung siasatan membabitkan jenayah penggubahan wang haram.

SPRM dalam satu kenyataan mengesahkan Rosmah yang ditahan pukul 3.20 petang tadi di ibu pejabatnya di Putrajaya.Rosmah Mansur Ditahan SPRM
Rosmah Mansur
SPRM juga memaklumkan ia sudah mendapat izin daripada Pejabat Peguam Negara untuk mendakwa isteri bekas perdana menteri itu.

“Rosmah akan menghadapi beberapa pertuduhan di bawah Akta Pencegahan Pengubahan Wang Haram, Pencegahan Pembiayaan Keganasan dan Hasil Daripada Aktiviti Haram (Amla) 2001,” kata agensi anti rasuah itu dalam satu kenyataan.

Rosmah dijangka dibawa ke Mahkamah Sesyen Kuala Lumpur pukul 8 pagi esok, tambah SPRM.

Peguam Rosmah, Geethan Ram Vincent turut mengesahkan kepada pihak media, isteri bekas perdana menteri itu ditahan petang tadi.

Siasatan terhadap Rosmah dibuka semula hampir empat bulan lalu selepas Barisan Nasional kalah Pilihan Raya Umum ke-14 pada 9 Mei lalu.

Rosmah, 66, disoal siasat oleh SPRM pada Jun lalu berhubung akaun SRC International Sdn Bhd, bekas anak syarikat 1Malaysia Development Berhad (1MDB).

Media baru-baru ini mendedahkan Rosmah bakal berdepan sekurang-kurangnya 20 pertuduhan, kebanyakannya melibatkan jenayah pengubahan wang haram.

Antara satu kes yang dijangka menarik perhatian ialah pembelian produk hormon anti penuaan bernilai lebih RM1 juta dari Amerika Syarikat, lapor media.

Produk itu dikatakan mampu meningkatkan kadar hormon lebih 600%, jika diambil berterusan, selain meningkatkan tenaga, tidur lebih lena, mengurangkan lemak dan mencantikkan kulit.

Rosmah ditahan ketika hari ini suaminya, Najib Razak juga dipanggil sekali lagi oleh polis untuk membantu siasatan berhubung dakwaan salah guna kuasa melibatkan syarikat 1Malaysia Development Berhad.Bekas perdana menteri Najib Razak disoal selama tiga jam oleh pihak polis hari ini. - 3 Oktober 2018.

Calon PKR Berkempen Di Sekolah, Bagi Minyak Percuma SPR Tak Siasat, Saya Post Di Facebook, SPR Siasat, Mana Keadilannya? - Najib.

NAJIB RAZAK | Semalam, BERSIH berkata bukan mereka yang pilih kasih melaporkan saya kepada pihak polis kerana saya didakwa telah melakukan kesalahan memuatnaik satu hantaran di FaceBook pada pukul 7 pagi hari mengundi PRK Sg Kandis walaupun saya bukan calon pun.

Najib Razak bersama Lokman Adam
BERSIH menjelaskan bahawa pihak Suruhanjaya Pilihanraya (SPR) yang membuat laporan polis terhadap saya walaupun BERSIH menghantar senarai kesalahan yang juga mengandungi kesalahan-kesalahan yang agak berat dari pihak PKR termasuk calon PKR sendiri.

Kesalahan-kesalahan yang dituduh oleh BERSIH sendiri terhadap PKR dan calonnya termasuk berkempen di sekolah yang juga pusat mengundi, pemberian penukaran minyak hitam motosikal percuma, pemeriksaan kesihatan percuma dan ubatan percuma serta menyalah guna aset kerajaan dan berkempen dalam acara-acara kerajaan,

Ini bermakna BERSIH telah lepas tangan dan menuduh SPR sebagai pihak yang pilih kasih kerana hanya membuat laporan polis terhadap saya tetapi tidak terhadap PKR dan calon PKR.

Saya ingin tahu apa penjelasan pihak SPR kerana sebagai pihak yang patut berlaku adil, tuduhan BERSIH terhadap mereka ini, adalah amat serius. - 3 Oktober 2018.

Ini Rakaman Temubual PM Di BBC Hard Talk Oktober 2018 - Betul Ke Mahathir Nafi Minta Maaf Ke DSAI?

POLITIK | Ada dua tulisan viral mengenai temubual Perdana Menteri Malaysia, Tun Mahathir Mohamed di BBC Hard Talk.

Yang pertama : Mahathir nafi minta maaf kepada DSAI

Tun Dr Mahathir Mohamad hari ini berkata beliau tidak pernah mengakui kesilapan membuat tuduhan salah laku moral terhadap Datuk Seri Anwar Ibrahim apabila dipecat sebagai timbalannya pada 1998, sebagai menafikan dakwaan Anwar baru-baru ini.

“Saya tidak mengatakan perkara itu kepadanya, tetapi orang lain yang kata, kerana mereka mahu saya memohon maaf,” kata perdana menteri itu dalam temu bual dengan BBC Britain dalam program Hardtalk.

“Tetapi saya tidak pernah membuat permohonan maaf secara formal kepadanya,” katanya kepada hos rancangan, Zeinab Badawi yang membacakan petikan temu bual dengan Anwar.

Memetik ucapan Anwar, Zeinab berkata : “Dr Mahathir membuktikan ketabahannya, menerima batasan masa lalu, memohon maaf dan mengorbankan masa dan tenaganya untuk meningkatkan martabat rakyat dan negara.”

Sumber : Free Malaysia Today

Yang kedua : MAHATHIR GAGAL JAWAB ISU 2.6 BILLION

Wartawan BBC Hardtalk telah bertanya kepada Tun M tentang dakwaan korupsi 2.6 billion terhadap DS Najib Razak.

Wartawan itu mengatakan bahawa DS Najib telah mengatakan bahawa wang tersebut adalah sumbangan daripada Kerajaan Arab Saudi dan beliau tidak melakukan apa-apa kesalahan. Malah siasatan yang dilakukan oleh pihak berwajib di Malaysia telah membebaskan beliau dari segala pertuduhan. Mengapa anda kekal berpendapat yang Najib bersalah?

Tun berkata, itu hanya alasan Najib yang dia dapat wang tersebut secara percuma dari Saudi. Tetapi tidak ada sesiapa yang memberikan wang sebanyak itu kepada sesiapa di dalam sejarah dunia.

Wartawan tersebut kemudian berkata, “Bagaimana anda tahu?”

Jawapan Tun adalah, “Saya tak pernah baca ada kisah orang terima wang sebanyak itu.” 🤣

Wartawan itu bertanya lagi, “Adakah anda sudah bertanya kepada pihak Saudi apakah mereka beri sumbangan itu kepada Najib?”

Tun kata, “Well...Jika Saudi ada memberikan Najib wang...pergerakan wang ini akan meninggalkan money trail. Tunjukkan kami bukti dokumen yang duit itu transfer dari akaun mereka (Saudi) ke akaun Najib.”

DS Najib dah tunjuk dokumen ini lama dah. Memang ada transfer wang ratusan juta dari akaun Kementerian Kewangan Arab Saudi ke akaun Najib.

Kemudian Tun M tambah lagi...Arab Saudi kena nyatakan bagaimana mereka memperoleh wang sebanyak itu (2.6 billion) untuk disumbangkan kepada Najib. 😆


Ya Rabbi...semua orang dalam dunia tahu kot yang Arab Saudi ni antara negara terkaya dunia dengan hasil minyak yang terlalu banyak. Bani Saud bukan macam Bani Mahathir yang multi billionaire sedangkan Mahathir hanya seorang doktor klinik biasa. 🤣

Namun...Tun kekal gagal menjawab soalan wartawan BBC iaitu, Apakah Mahathir sudah bertanya kepada pihak Saudi. Beliau hanya spin dan spin.

Sumber : Group WhatsApp Friends Of BN


Untuk menilai samada penulisan-penulisan di atas adalah benar atau tidak, disini kami kemukakan rakaman rancangan BBC HardTalk versi lengkap untuk penilaian semua.

 
Siasatan kes pertama : Adakah benar Mahathir menafikan pernah meminta pada kepada DSAI?

Ketika ditanyakan mengenai Anwar Ibrahim, pendakwaan kes liwat I dan samada Anwar bersalah atau tidak (seorang gay) dan disingkirkan kerana melawan pentadbirannya, ini respon Mahathir.

Lihat pada minit ke 6 : "Mahkamah sudah tentukan DSAI bersalah (isu sodomi). Dan hantar dia ke penjara. Ia bukan saya. Dan tuduhan DSAI mengenai penyingkiran (sebagai TPM ketika itu) adalah pendapatnya (semata-mata). Samada dakwaan itu diada-adakan atau tidak, ia adalah urusan mahkamah, ia kerja pendakwaraya dan peguambela, bukannya saya," kata Mahathir.


Kemudiannya, wartawan BBC, Zeinab Badawi cuba mencucuk Mahathir dengan mengatakan hak Anwar untuk bertemu keluarga dinafikan malahan Anwar menderita dengan teruk 6 tahun lamanya dalam penjara. 

Zeinab terus mencucuk Mahathir apabila mengatakan meskipun Anwar telah dibebaskan pada tahun 2004, Mahathir terus menganggunya dengan berkata : 'bayangkan ada gay sebagai PM, tiada sesiapa akan selamat', soalnya pada Mahathir.
Mahathir Nafi Minta Maaf Pada Anwar
Mahathir tertawa sinis bila dituduh menafikan hak DSAI bertemu anak-anaknya

Lihat pada minit ke 7.50 : "Memang itulah yang saya katakan pada ketika itu namun ia juga adalah penting untuk saya bekerja dengannya bagi menjatuhkan Najib sebagai Perdana Menteri. Kami berdua memutuskan untuk melupakan perkara lampau. Kerana hal ini (jatuhkan Najib) adalah lebih penting. Kami focus kepada perkara ini (jatuhkan Najib) dan perkara lain tak berbangkit," jawabnya kepada Zeinab.

Zeinab kemudiannya bertanya, "Selepas dia dibebaskan, selepas mendapat pengampunan diraja, Anwar berkata kepada BBC pada Jun 2018, Mahathir memberitahunya, mengakui melakukan kesilapan dan mahu peluang untuk membetulkan ia, itulah yang anda katakan kepadanya"

Mahathir kemudiannya berkata,"Ia adalah pandangannya".

Zeinab kemudiannya menyampuk, "Tapi dia katakan anda yang memberitahunya".

Mahathir tetap menafikan, "Saya tidak memberitahunya (seperti) itu".

Zeinab berkata lagi, "Anda tidak (memberitahunya)?".

Dan Mahathir menafikan dengan tegas sekali lagi, "Saya tidak pernah memberitahunya (seperti itu). Tapi orang lain yang memalsukan (Mahathir cakapkan sesuatu yang lain tetapi dilaporkan secara lain) kenyataan saya (meminta maaf) kerana mahu (mendesak) saya meminta maaf. Saya tidak pernah meminta maaf secara formal padanya," katanya.

Zeinab kemudiannya bertanya, "Anda tidak menyesal apa yang pernah berlaku padanya?".

Mahathir menjawab, "Saya menyesal dia perlu ke penjara".

Zeinab menyampuk dengan mengaitkan anak-anak Anwar Ibrahim, "Apa yang berlaku pada anak-anaknya".

Namun Mahathir memintas dengan menjawab, "Saya tak boleh dipersalahkan (kes liwat 1 & 2) yang dia dipenjarakan. Kerana itu urusan mahkamah. Ia bukan dilakukan saya".

Mahathir juga mengesahkan soal permohonan maaf dan penyesalan (penyingkiran dan dakwaan liwat I & II) sama sekali tidak berbangkit dan diperbincangkan kerana mereka bersama-sama untuk menjatuhkan kerajaan Najib.

Jawapannya : Mahathir memang menafikan pernah meminta maaf secara formal kepada DSAI. 
 
Siasatan kes kedua : Adakah benar Mahathir gagal jawab isu 2.6b seperti yang disebarkan pro BN?

Zeinab bercakap tentang penafian Najib mengenai dakwaan korup dan penyelewengan 1MDB. Malahan telah dibebaskan dan dibersihkan dengan pertuduhan itu.

Lihat pada minit ke 1.50 : "Itu sebenarnya alasan Najib, dia katakan mendapat derma dari Arab Saudi. Tapi dalam sejarah dunia ini tiada sesiapa pun (sanggup) berikan wang sejumlah itu kepada sesiapa pun" jawab Mahathir.

Zeinab menyampuk, "Macam mana awak tahu?" soalnya.

Mahathir menjawab, "Saya tak pernah baca (tahu) perkara seperti itu ada (berlaku)".

Zeinab kemudiannya bertanyakan lagi, "Adakah anda sudah bertanyakan Arab Saudi samada benar atau tidak mereka memberikan derma itu?".

Mahathir berkata, "Arab Saudi jika ada berikan wang itu.. wang apabila dipindahkan meninggalkan kesan. Ada dokumentasi. Tunjukkan dokumentasi itu (buktikan) ada dalam bank itu. Dan bank itu memindahkan (wang itu) ke sini.. dan bagaimana mereka memperolehi wang itu (sumbernya)," jawabnya lagi.

Zeinab kemudiannya berkata, "Jadi rumahnya (Najib dan berkaitan Najib) diserbu, jutaan ringgit dijumpai, ditambahkan dengan 42 beg berjenama mewah yang dikatakan milik isterinya. Dan anda katakan ini terbukti wang yang dicuri. Bukankah anda sepatutnya membiarkan mahkamah menentukan proses itu?," soalnya.

Mahathir kemudiannya menjawab, "DOJ mengeluarkan kenyataan wang itu dicuri dari 1MDB. Mereka tak mungkin mengeluarkan kenyataan seperti itu melainkan mereka mempunyai bukti yang kukuh," jelas Mahathir.

Zeinab kemudiannya bertanyakan "Tapi itu tidak membuktikan apa-apa. Bukankah seharusnya mahkamah diberikan ruang untuk menjalankan tugasnya?," katanya lagi.

Mahathir kemudiannya membalas, "Namun itu sudah cukup untuk kami menjalankan siasatan. Dan biarkan mahkamah menentukan samada bukti-bukti yang kami ada adalah benar ataupun penafian Najib adalah benar," jelasnya.

Jawapan : Mahathir tidak menjawab samada sudah bertanyakan kepada Arab Saudi samada 2.6b ialah derma dari kerajaan itu kepada Malaysia ataupun tidak.

Dan itulah hasil analisis kaji kami. - 3 Oktober 2018.

Tukang Emas Lubnan Tidak Pasti Samada Rosmah Bayar Cukai Atau Tidak Atas Barangan Kemas RM60 Juta.

THE MALAYSIAN INSIGHT | TUKANG emas Lubnan, Samer Halimeh tidak pasti sama ada pernah atau tidak, mendapat satu sen dari barang kemas bernilai RM60 juta yang dikatakan diserah kepada Rosmah Mansor kerana barang berharga itu boleh dirampas jika wanita itu tidak membayar cukai untuk barang kemas tersebut.


Rosmah Mansur Beli Barangan Kemas 60 Juta
Rosmah Mansur - TMI
Dalam afidavit samannya terhadap Rosmah, Halimeh menyatakan barang kemas itu dihantar kepada Rosmah di luar Malaysia dan dia tidak ada kawalan ke mana Rosmah bawa barang kemas tersebut.

“Sama ada defendan (Rosmah) mematuhi undang-undang Malaysia atau tidak, contohnya Akta Kastam 1967, adalah satu isu yang perlu diputuskan,” kata Halimeh dalam afidavit yang dilihat oleh The Malaysian Insight.

“Sekiranya defendan gagal mematuhi undang-undang tersebut, barangan kemas itu mungkin tertakluk kepada penyitaan, yang sekali lagi mengganggu hak plaintif terhadap barang kemas itu,” kata Halimeh yang juga pemilik Global Royalty Trading SAL.

Tukang emas itu menyaman Rosmah selepas 44 barangan kemas yang terdiri daripada tiara, kalung berlian, cincin, gelang dan anting-anting yang dihantar kepadanya, disita dalam satu serbuan pihak berkuasa pada Mei.

Setiap barangan itu bernilai antara AS$124,000 dan AS$925,000 dengan nilai keseluruhan AS$14.8 juta (RM60 juta).

Dalam pernyataan tuntutannya, Halimeh berkata barang kemas itu diserahkan kepada Rosmah secara konsainan atas permintaan isteri bekas perdana menteri itu yang mahu menilainya terlebih dulu, dan akan membeli barangan tersebut setelah itu.

Barangan yang dihantar akan disertakan dengan memo penghantaran, menerangkan barang dan harga, bersama dengan terma dan syarat.

Perhiasan itu dihantar dengan tiga kali penghantaran iaitu di Dubai, Singapura dan di kawasan transit Lapangan Terbang Antarabangsa Kuala Lumpur sebelum pintu masuk Jabatan Kastam, kata peguam Halimeh, David Guraputham.

“Ia diambil oleh wakil Rosmah, ini menimbulkan isu mengenai pengisytiharannya, sama ada dia mengisytiharkan barang kepada kastam atau tidak, bagaimana ia berlaku dan apakah ia melanggar mana-mana undang-undang yang perlu ditentukan dalam perbicaraan,” katanya.

Barang kemas itu didakwa ditempah dari butik Halimeh di Knightsbridge, London.

Rosmah, 66, menafikan pembelian barang kemas dari firma milik warga Lubnan itu.

Beliau memfailkan permohonan untuk membatalkan tuntutan itu dengan alasan bahawa Halimeh tidak boleh menuntut wang melalui mahkamah sivil tanpa persetujuan peguam negara, memetik undang-undang anti pengubahan wang haram.

Permohonan itu akan dibaca di hadapan Hakim Wong Chee Lin pada 14 Oktober.

Halimeh, yang senarai pelanggannya termasuk selebriti Oprah Winfrey dan Angelina Jolie, mempunyai cawangan di New York, London, Cannes dan Arab Saudi. Sebuah kedainya di Kuala Lumpur sudah ditutup.

Seorang lagi tukang emas, Adi Hasan AlFardan Jewellery yang berpangkalan di Dubai, sedang mencari cara mendapatkan semula tiga barang kemas yang dihantar kepada Rosmah antara Januari dan April tahun ini. Pemilik Adi AlFardan menghantar surat pada Julai ke Bukit Aman untuk mendapatkan kembali barang kemas bernilai lebih AS$5 juta, termasuk dua kalung yang terdiri daripada berpuluh-puluh berlian kuning.

Polis menyerbu premis yang dikaitkan dengan Najib pada Mei, selepas beberapa hari Pakatan Harapan menguasai kerajaan persekutuan dan membentuk kerajaan baharu.

Pihak berkuasa merampas 12,000 barang kemas, 567 beg tangan, 423 jam tangan dan 234 cermin mata hitam. Rampasan itu yang terbesar dalam sejarah Malaysia, dengan jumlah keseluruhan bernilai RM1.1 bilion. - 3 Oktober 2018.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...