Telegram PH http://t.me/beritapolitikmalaysia

Laporan yang tersiar tidak semestinya mewakili pandangan pihak pentadbir halaman.

Sabtu, 31 Januari 2015

Saya Akan Buktikan Lim Guan Eng Berbohong Kata Mustafa Ali - DAP Takut Debat Dah Kenapa?


Jujur aku cakap. PAS dan DAP sebenarnya bila berbahas isu perselisihan faham di antara mereka, mereka sebenarnya tak reti nak cermin diri. Pandai menyalahkan orang lain tetapi gagal menilai dan meneliti kesalahan dan kelemahan diri sendiri.

Itulah dia DAP dan PAS. Mengata orang tapi dia sendiri yang lebih.

Sebenarnya. Pada awalnya aku tak berminat nak layan isu pergaduhan Mustafa dan LGE. Tetapi bila aku melihat Mustafa beria-ria sangat nak buktikan si LGE neh penipu, aku rasa ada bagusnya juga Mustafa Ali diberikan ruang untuk membuktikan kenyataan dia. Betul ke si LGE neh penipu atau apa. Aku nak juga tengok malaon tue menipu macam mana.

Bercakap tentang DAP pula. Yang beria-ria mengelak dan melarikan diri dari cabaran Mustafa Ali tue, aku tertarik dengan point Anthony Loke dan Zairil. Bila aku baca dan baca dan baca dan baca dan baca dan baca dan baca dan baca.. aku rasa kalau ada gelas atau kayu atau apa-apa barang yang berat kat tangan aku neh pasti aku dah baling laju2 kat muka dua ekor malaon tue. Siyes.

Kenapa.

Pertama. Ini Zairil kata ==> Perselisihan harus diselesaikan melalui mesyuarat Majlis Pimpinan PR dan bukannya dengan tindakan cabar mencabar.

Kedua. Ini Anthony Loke kata ==> Melanggar protokol parti bersekutu dalam PR.

Ketiga. Ini aku kata.

Woi bebal-bebal bernama Zairil dan Anthony Loke. Oleh kerana korang terlalu lama makan pujian maka biarlah aku maki korang berdua sekali sekala supaya terasa terpukul. Mungkin lepas neh korang berdua akan laju2 tersentak dari mimpi masing2 dan kembali ke akal yang waras.

Dalam isu perselisihan dalaman parti yang membabitkan PAS dan DAP, ia sebenarnya kesalahan DAP bersama PAS yang gemar gunakan media massa untuk mengkritik satu sama lain. Zairil. Ko lupa ke bagaimana DAP gunakan media untuk serang PAS? Kenapa masa tue ko tak sibuk laju2 keluarkan kenyataan oi DAP gile, diam la korang semua setannnnnnn. Kita ada majlis mesyuarat pimpinan PR. Gunakan itu untuk selesaikan masalah la woi setann. 

Ko diam je. So sepatutnya dalam isu ini. Ko juga patut laju2 diam dan buat bodoh macam selalu. Ops.

Begitu juga dengan Anthony Loke. Cermin ada taknak guna. Kalau reti guna cermin mesti tak tergamak nak cakap Mustafa Ali langgar protokol sebab DAP pun dua kali lima gak langgar protokol. Nasihatkan diri sendiri dan parti sendiri sebelum menyemak nasihatkan orang lain dan parti orang lain la setannn.

Dan ya. PAS pun macam parti DAP juga. Tiada apa-apa yang boleh dibanggakan melalui perselisihan dalaman yang membabitkan PAS dan DAP kerana masing2 bersalah sebenarnya dalam hal berkenaan. PKR yang menyumbang kepada punca utama kejadian pun dah move. PAS dan DAP neh tak reti2 nak move on lagi ke apa hah. Macam bodoh jek aku tengok. Dan ya aku berhak rasa marah sebab tindakan bebal korang sebenarnya menyukarkan lagi proses untuk rakyat biasa macam aku menjatuhkan BN. 

Faham tak gila?  

Kalau tak faham g bunuh diri.

Baca ; 

Setiausaha Agung PAS Datuk Mustafa Ali mendakwa dua pemimpin DAP Anthony Loke dan Zairil Khir Johari tidak tahu perkara sebenar sebab mengapa beliau mencabar Lim Guan Eng untuk berdebat.

“Saya dapati bahawa kedua-duanya (Anthony Loke dan Zairil Khir Johari) tak faham isu sebenar atau cuba mengalih isu,” katanya. Jelas beliau, tindakan beliau mencabar Guan Eng berdebat adalah bagi membuktikan bahawa tuduhan Setiusaha Agung DAP itu adalah tidak benar sama sekali.

“Saya tidak kata dia (Guan Eng) berbohong. Sebenarnya dia yang berbohong dengan isu itu kerana mulut celuparnya,”

Sehubungan itu, beliau berkata, cabaran debat yang dibuat langsung tidak melibatkan parti PAS atau DAP tetapi cadangan yang dibuat adalah untuk menyelesaikan ketidaksefahaman yang berlaku antara beliau dengan Guan Eng.

“Yang faham dengan isu ini adalah Khalid Abdul Samad, walaupun saya tidak pernah berbincang dengan beliau mengenai hal ini,” ujarnya.

Katanya, perkara tersebut, perlu diselesaikan secara intergriti bagi menjaga kepentingan Pakatan Rakyat (PR). Jika perkara ini tidak diselesaikan maka beliau menganggap dirinya tidak layak untuk memimpin PR begitu juga Guan Eng.

“Kepada Loke, dia tidak payah berbelit. Saya tidak perlu cabar orang lain atau UMNO kerana mereka tidak ada kena-mengena dalam isu ini, oleh itu saya akan buktikan dia (Guan Eng) berbohong,” Ujarnya.

Sebelum ini, Zairil membuat kenyataan bahawa, perselisihan harus diselesaikan melalui mesyuarat Majlis Pimpinan PR dan bukannya dengan tindakan cabar mencabar, manakala Anthony menganggap tindakan Mustafa, melanggar protokol parti bersekutu dalam PR.

Ini Rupanya Yang Ananda Krishnan Dapat Selepas Beri Pinjaman 2B Kepada 1MDB.


Rafizi menulis ;


Dilaporkan bahawa 1MDB terpaksa berhutang RM2 bilion dari Ananda Krishnan untuk membayar hutangnya kepada Maybank dan RHB yang sudah tiga kali tertangguh. Dulu, Ananda Krishnan sudah mendapat durian runtuh kerana aset IPP dijual pada harga yang hampir dua kali lebih tinggi. Sekarang Ananda tambah untung dari faedah atas pinjaman yang diberikan. Lebih teruk, dilaporkan pinjaman dari Ananda itu beserta syarat bahawa beliau akan menjadi pemegang saham utama dalam syarikat tenaga 1MDB yang mahu disenaraikan.

Saya pun akan jadi billionaire kalau saya dapat layanan macam Ananda!

Di mana suara-suara yang dengan angkuh mengaku kononnya 1MDB ada aset yang cukup jadi jangan dibimbang walaupun hutangnya besar.

Sekarang telah terbukti hutang RM2 bilion pun tak boleh dibayar dan sudah kena jual harta, apatah lagi bila hutang itu RM41 bilion.

Gelagatnya sama seperti skandal lembu dan kondo dahulu. Mulanya dipertahankan sehingga ke titisan darah lembu terakhir tetapi bila sudah kantoi: saya yang dedahkan pula didakwa di mahkamah.

3 point penting yang Rafizi ketengahkan dalam penulisan di atas.

Yang pertama. Ananda sudah mendapat durian runtuh dengan menjual aset (perjanjian) IPP pada harga 2 kali lebih tinggi berbanding pada harga pasaran.

Yang kedua. Ananda Krishnan beri pinjaman dan akan mendapat faedah (riba) hasil dari pinjaman yang dia salurkan kepada 1MDB. Bagi 2b takan dapat 2b je kot as return investment, ye tak?

Yang ketiga. Selain mendapatkan faedah, Ananda juga bakal menjadi pemegang saham utama dalam syarikat tenaga 1MDB yang bakal disenaraikan. Itu sebagai syarat kenapa dia mahu beri pinjaman tersebut kepada 1MBD bagi membolehkan 1MDB membayar semula hutang-hutang mereka yang tertangguh sebanyak 2 kali lapor media (namun 3 kali seperti pendedahan Rafizi) kepada pihak pemberi pinjam iaitu MAYBANK dan RHB.

Sepertimana yang Rafizi sebut, persoalan ini juga terbit di minda aku dan ramai lagi rakyat Malaysia yang lain sebenarnya. Satu je. Kalau betul 1MDB tiada masalah, memberikan keuntungan dan tiada masalah aliran wang tunai, kenapa syarikat berkenaan tidak mampu membayar semula hutang mereka kepada pihak bank? Kenapa syarikat berkenaan perlu meminjam untuk membayar hutang mereka? Kenapa mereka tiada wang untuk membayar hutang meskipun dilaporkan pelaburan mereka membawa kepada keuntungan?

Ada otak fikir la.

Walaupun penyokong UMNO bodoh, tetapi ingatlah. Bukan semua manusia di negara ini menyokong UMNO apatah lagi bodoh seperti mereka.

Fikir-fikirkan.

KAH KAH KAH

Sumber.

Ananda Krishnan Pinjamkan 2 Billion Kepada 1MDB - Apa YG Dia Bakal Terima Dari Kerajaan?


Big boss Astro dan Maxis selain terlibat dalam pelbagai jenis rangkaian perniagaan yang lain, Ananda Krishnan dilaporkan telah meminjamkan sejumlah wang USD 550 juta ataupun RM2b kepada 1MDB bagi membantu syarikat pelaburan milik kerajaan itu membuat pembayaran balik kepada Maybank dan RHB.

Untuk rekod, sebelum ini media melaporkan bahawa ;

1. 1MDB telah terlepas membuat pembayaran semula sebanyak 2 kali dari tarikh yang sepatutnya.

2. 1MDB juga telah menukar pegawai tertingginya sebanyak 3 kali sepanjang masa 5 tahun beroperasi. Di samping menukar pegawai kanan yang bertanggungjawab jaga account syarikat sebanyak beberapa kali.

3. Hutang yang ditanggung oleh 1MDB ialah berjumlah 43 billion ringgit setakat hari ini.

4. Pada persidangan parlimen sesi pertama yang lepas, Rafizi telah mendedahkan bahawa hutang 1MDB telah dijamin oleh kerajaan namun ia dinafikan oleh Ahmad Maslan pada awalnya sebelum Ahmad Maslan meminta maaf dan menarik semula kenyataan asalnya apabila Rafizi Ramli telah mendedahkan dokumen yang mengesahkan kenyataan dia tentang hutang 1MDB telah dijamin oleh kerajaan Malaysia. Disebabkan itu juga Rafizi mahu merujuk Ahmad Maslan ke jawatankuasa hak kebebasan di parlimen namun selepas Ahmad Maslan meminta maaf secara terbuka, Rafizi membatalkan hasratnya itu.

5. Sebelum bekas CEO 1MDB meletak jawatan, Mohd Hazem Abdul Rahman dan digantikan dengan Arul Kanda pada 5/1 yang lepas, media telah melaporkan kegagalan 1MDB membayar hutang ikut jadual dan ini mungkin sebab utama kenapa Hazem memilih untuk melepaskan jawatannya. Secara tak langsung ia memberikan gambaran bahawa 1MDB menghadapi masalah sebab hanya syarikat yang bermasalah aje mempunyai masalah kewangan sehingga menjejaskan kemampuan mereka untuk membuat bayaran balik pinjaman bank.

Dan pada semalam menerusi laporan REUTERS dan NST dilaporkan bahawa Ananda Krishnan telah menyalurkan pinjaman sebanyak 2b kepada 1MDB bagi membolehkan mereka membuat bayaran ke atas pinjaman bank. Sedangkan sebelum ini Ahmad Maslan dilaporkan telah menyedut kembali pelaburan luar negara 1MDB secara berperingkat dan ianya kini disimpan menerusi bank tempatan.

Jika 1MDB telah berjaya menyedut kembali pelaburan luar negara mereka, kenapa tak gunakan duit tersebut untuk bayar semula pinjaman sedia ada?

Kenapa perlu menambah pinjaman sedia ada?

KENAPA PERLU BAYAR PINJAMAN DENGAN MEMINJAM?

Sebab itu Mahathir mendesak agar kerajaan mendedahkan di bank mana kah, apa buktinya, dan mana dokumentasi yang menunjukkan bahawa kerajaan telah menyedut kembali pelaburan luar negara mereka dan wang tersebut kini berada dalam negara.

Setakat cakap dah bawa masuk semua orang boleh cakap. Lebih-lebih lagi bila yang bercakap tue Ahmad Maslan yang dah terkantoi putar fakta di parlimen isu 1MBD oleh Rafizi Ramli. Adakah kita nak main percaya sewenang-wenangnya?

Memandangkan yang mendesak itu Mahathir. Minta tunjuk bukti. Maka secara halusnya kita dah boleh nampak sindiran tajam Mahathir. Mahathir memberikan petunjuk. Hint. Clue. Bahawa Ahmad Maslan sebenarnya 'tidak bercakap benar selagi mana dia tak tunjukkan bukti di manakah duit pelaburan yang disedut kembali itu disimpan'.

Berbalik kepada Ananda Krishnan. Tidak kah pelik jika dia sewenang-wenangnya memberikan pinjaman 2b kepada 1MDB?

Apakah pertukaran dan perjanjian perniagaan yang bakal dimeterai oleh mereka?

Adakah ianya membabitkan kepentingan dan hak rakyat?

Ananda ialah ahli perniagaan. Dia bukan dermawan ataupun sedang membuat kebajikan. Tak mungkin dia akan memberikan pinjaman sewenang-wenangnya tanpa mengharapkan sesuatu sebagai pulangan. Paling kurang sekalipun dia akan menganggap dia sedang membuat pelaburan dan sebagai pelabur sudah tentu dia telah kaji baik buruk pelaburan 2b yang mahu dia salurkan kepada 1MDB.

Dan bagaimanakah caranya dia mampu memanfaatkan pelaburan 2b itu sepenuhnya tanpa kerugian?

Ini yang menakutkan sebenarnya. Apabila kerajaan perlu bergantung kepada kapitalisma bagi melunaskan hutang perniagaan mereka. Ia bukan semudah Ananda Krishnan bagi pinjam 2b dan tamat. Selain dari memikirkan hutang 1MDB yang menimbun, hutang 1MDB yang dijamin oleh kerajaan, hutang 1MDB yang gagal dibayar semula, di manakah bukti pelaburan 1MDB telah dibawa masuk kembali, apa bukti 1MDB untung sedangkan pinjaman pun gagal bayar semula, kita juga patut fikirkan apakah kepentingan yang bakal diraih Ananda menerusi pinjaman tersebut.

Jangan main-main woo..

Ini kapitalisma punya sistem. 

Boleh buat kita semua mati wooo..

Terutamanya yang miskin dan tertindas..

Rujukan : http://malaysianreview.com/96377/ceo-1mdb-letak-jawatan-pengurus-bank-arul-kanda-ambil-alih/

http://www.themalaysianinsider.com/rencana/article/reput-yang-membawa-runtuh-sakmongkol

http://www.malaysiakini.com/news/287502

http://www.malaysiakini.com/news/285547

http://www.malaysiakini.com/news/283397

http://www.malaysiakini.com/news/280860

Jumaat, 30 Januari 2015

Rakyat Hakim Negara, Takde Duit Nak Turun Berdemo Demi Anwar Ibrahim, Maaf, AMK!


Aku membaca disini.

Katanya la kan ;


Point AMK ;

1. Anak muda perlu turun kerana tarikh 10 Feb penting bagi menentukan hala tuju politik.

2. Kehadiran anak muda adalah simbolik kita tidak rela sistem kehakiman dipengaruhi konspirasi pihak tertentu.

3. Oleh kerana kita mengidamkan sistem kehakiman yang adil maka kehadiran kita sangat penting pada hari tersebut.

Hakikatnya pula bagaimana? 

Dari pengamatan aku, ini bukan mengenai menentukan hala tuju politik atau apa sebaliknya ;

- Kehadiran yang ramai akan membolehkan PKR membuat persepsi bahawa Anwar ramai penyokong.

- Kehadiran itu kemudiannya akan dimanipulasikan bagi memberikan tekanan ke atas kerajaan. Mereka lihat ramai orang hadir untuk sokong Anwar. So risau la juga nak buat apa2 keputusan sebarangan.

- Peranan anak muda akan digunakan sebaik mungkin bagi memanipulasikan keadaan yang memenangkan PKR samada Anwar dipenjara atau dibebaskan. Jika Anwar dibebaskan, kehadiran yang ramai akan di interepsikan sebagai SOKONGAN ke atas Anwar. Jika Anwar ditahan pula, kehadiran yang ramai akan ditukarkan kepada bentuk tekanan ke atas pihak yang memenjarakan Anwar.

So. Ini yang aku fikirkan. Aku sejujurnya tiada masalah mempertahankan Anwar sebab aku menyakini bahawa kes liwat adalah kes fitnah. 

Tetapi aku ada masalah dengan cara PKR mempergunakan peranan anak muda. Perhubungan PKR dengan anak muda adalah berat sebelah dan PKR lebih banyak mendapatkan manfaat berbanding anak muda dan rakyat Malaysia sedangkan peranan yang dicurahkan oleh anak muda ke anak tua ke apa ke sebenarnya melebihi dari apa yang PKR lakukan.

1. Yang undi wakil rakyat PKR anak muda anak tua

2. Yang tak henti2 kempen dan bawa mesej2 PKR anak muda anak tua

3. Yang sentiasa penuhkan ceramah PKR untuk dengar bebelan2 pemimpin PKR anak muda anak tua

4. Yang bayar gaji wakil2 rakyat PKR anak muda anak tua

5. Yang nak kena berdemo sana sini demi PKR anak muda anak tua

Tetapi anak muda dan anak tua ini masih lagi berhadapan dengan masalah-masalah yang diwujudkan oleh pentadbiran lama dan baru, kenapa?

Tidak hanya BN bahkan PR juga tercemar dengan skandal, penyelewengan dan penipuan.

Tidak hanya BN bahkan PR juga gagal menyediakan rumah mampu milik kepada rakyatnya.

Tidak hanya BN bahkan PR juga gagal mewujudkan suasana pentadbiran tanpa karenah biokrasi.

Tidak hanya BN bahkan PR juga gagal membuktikan mereka cekap dalam menyelesaikan masalah berbangkit di negeri-negeri seliaan mereka.

Macam mana anak muda nak turun menyokong jika sokongan anak muda tidak diterjemahkan dalam bentuk bahawa PR mestila MEMPUNYAI PENTADBIRAN YANG BAIK, TELUS, BERINTERGRITI DAN ADIL sedangkan krisis pemilihan parti PKR sendiri pun bergolak dan penuh dengan macam-macam cerita baling kerusi sana sini.

Apa kesnya?

Mahkamah persekutuan ditekankan perlu adil dan bebas dari sebarang unsur2 favoritism dan konspirasi.

Mahkamah 'PKR' pula bagaimana?

Adil? Bebas dari nepotisme dan kronisme ataupun favoritisme?

Jika kita tak buat, maka agak pelik untuk kita harapkan orang berbuat demikian.

Lagipun. Anak muda sekarang sakit otak pecah kepala. Anak muda tengah tension fikir masalah hidup.

1. Mana nak bayar hutang PTPTN.
2. Mana nak cari duit lebih bantu mak bapak.
3. Mana nak cari duit untuk beli rumah dan kahwin.
4. Mana nak cari duit untuk sara anak2.
5. Kerja plak gaji tak setimpal dengan apa yang ditawarkan.
6. Kos sara hidup makin tinggi melangit.
7. GST lagi on the way.
8. Kalau anak muda sakit nak p merawat pun mahal.
9. Nak bayar ansurans bulanan kenderaan pun mahal.
10. So anak muda perlu habiskan masa bekerja sampai mati disebabkan sistem yang diwujudkan oleh BN menguntungkan kapitalisma. Dan sistem yang sama juga PR tekankan pada anak muda. Sudahnya jika BN bertukar PR ibarat dari pro kapitalisma A kepada pro kapitalisma B. Macam mana anak muda tak terus-terusan sakit kepala pecah otak fikir masalah hidup?

Sebaiknya. PKR perlu bertenang dan tak perlu kerah atau seru sesiapa turun. Sentiasa steady dan cool menghadapi apa sahaja hukuman. Jika Anwar dibebaskan, minta tolong teruskan focus untuk bantu rakyat tertindas dan berhenti bercakaran sesama sendiri.

Jika Anwar tidak dibebaskan, minta tolong gunakan masa di penjara mengkaji apa-apa perkara yang boleh menukar sistem kapitalisma secara berperingkat kepada sistem sosialis di Malaysia ini.

Kita demo. Kita pukul polis. Kita kena pukul balik. Polis tahan kita. Siasat. Dakwa dan hukum. Kita hilang kerja dan mata pencarian. Kena buang atau ditangguhkan pengajian. Apa yang kita dapat mengubah dengan cara sebegitu?

Aku tertarik dalam filem Nelson Mandela yang mana Nelson dimarahi oleh anak muda kerana hilang semangat perlawanan (memberontak) disebabkan dia sudah terlalu lama dipenjarakan.

Tapi Nelson jawab. Sikap memberontak dia sebenarnya satu kesilapan. Dia memberontak, lawan dasar apartheid, itu betul. Tapi cara melawan juga perlu disesuaikan dengan persekitaran agar kita punya matlamat dapat disampaikan dengan betul.

Anwar, PKR dan AMK.

Jangan seru rakyat memberontak secara sebarangan kerana akhirnya apabila anak muda ini dibelasah, dipukul, dipenjarakan, didakwa, hilang mata pencarian, hilang kerja, kena buang U, bukan korang semua nak tanggung risiko.

Time demo kita sama-sama demo. Time polis belasah aku, kau semua laju-laju lari.

Cerdik. Memang cerdik.

Zakat Penang Dikantoikan Tak Buat Kerja - Lepas Masuk Paper Baru Beria2 Nak Bantu.

Mungkin dah malu selepas dikantoikan. Sebelum ini pusat zakat di Pulau Pinang terkesan dengan kritikan mengenai isu lawatan mereka ke Kemboja.

Baca : Kakitangan zakat buat lawatan guna duit sapa?

Kali ini satu lagi isu dibangkitkan menerusi media sosial. Sila lihat gambar yang disertakan kat bawah ini terlebih dahulu ;


Dan rupa-rupanya ;


Dan rupa-rupanya lagi ;


OoOoo..

Rumah mereka berdekatan dengan pusat zakat. Dan mereka telah cuba meminta bantuan dari pusat zakat. Permohonan telah dibuat. Tiada apa-apa tindakan susulan. Namun selepas ia dikeluarkan di dada akhbar tiba-tiba pusat zakat di Penang laju-laju buat kerja.

Baca ini ;

Klik gambar untuk paparan yang lebih jelas
Ceh.

Dah kantoi.

Laju-laju buat kerja.
Laju-laju turun padang.
Laju-laju heret media.
Untuk counter persepsi.
Untuk bagitau pada umum mereka prihatin.
Jenis turun padang dan buat kerja.

TETAPI ITU BERLAKU SELEPAS PENDEDAHAN DI MEDIA MASSA.

Sebelum itu? 

Dah buat permohonan tapi takde respon.

Bawah BN ka bawah PR ka pentadbiran ZAKAT sangat teruk dan lambat.

Kalau la rakyat ada hak nak lantik kakitangan atau ketua bagi agensi zakat.
Kalau la rakyat bertegas mempersoalkan bahawa agensi zakat perlu di audit secara terbuka di sidang DUN ataupun parlimen.

Mao pegawai2 pusat zakat neh terduduk dan tergolek. Minta maaf la. Selepas JAKIM, no dua agensi kerajaan yang aku benci dan meluat kat negara ini ialah pusat zakat ataupun baitulmal. Bagi aku dorang dah layak masuk dalam kategori 'sampah masyarakat'.

Nak vote, laju-laju p sini.

Khamis, 29 Januari 2015

#MH370 - Isunya Bukan Ganti Rugi, Isunya Waris Mahu Tahu Apa YG Terjadi Ke Atas MH370 - Peguam.


Sidang media khas mengenai perkembangan MH370 yang dijadualkan pada jam 3.30 petang siang tadi telah dibatalkan atas alasan kehadiran ahli keluarga mangsa. Jabatan Penerbangan Awam membatalkan sidang media yang dijadualkan di Putrajaya itu pada saat akhir dan menyebabkan ianya menjadi tanda tanya ramai pihak. 

Namun DCA tetap meneruskan sidang media tersebut namun kali ini dalam versi rakaman untuk edaran umum. 

DCA juga memaklumkan satu taklimat secara tertutup akan diadakan kepada ahli keluarga mangsa bagi memaklumkan perkembangan terkini tentang perkembangan kes kehilangan pesawat MH370.

Ini serba sedikit point dalam sidang media khas rakaman siang tadi oleh ketua pengarah DCA, Datuk Azharudin Abdul Rahman ;

1. Kerajaan Malaysia secara rasminya mengisytiharkan kehilangan pesawat MH370 adalah sebagai ' satu kemalangan' dan 'terlibat dalam nahas'.

2. Kesemua penumpang dan anak kapal yang menaiki penerbangan MH370 dianggap telah terkorban dalam nahas tersebut.

3. Malaysia menggunapakai protokol antarabangsa berdasarkan Piawai Lampiran 12 dan 13 Konvensyen Chicago bagi membuat pengisytiharan tersebut.

4. Menurut ketua pengarah DCA, dalam bab pertama dari Lampiran 13 konvensyen Chicago menyatakan bahawa istilah 'kemalangan' juga merujuk kepada situasi apabila pesawat hilang (tidak dapat dikesan, gagal ditemui, unable to locate / undetected).


5. Tambah Azharudin lagi, ia juga bermaksud apabila apabila usaha mencari dan menyelamat secara rasminya ditamatkan atau bangkai pesawat gagal dikesan. 

6. Azharudin menambah bahawa ia adalah berdasarkan analisis bahawa pesawat tersebut telah kehabisan minyak dan berakhir di selatan Lautan Hindi.

7. Pencarian dasar laut masih diteruskan (tetap diteruskan) dan operasi dilakukan oleh 4 buah jenis kapal iaitu Go Phoenix, Fugro Discovery, Fugro Equator dan Fugro Supporter dan melibatkan kawasan seluas 18,600 kilometer persegi.

8. Ketua pengarah DCA juga menyatakan punca kemalangan tidak dapat dinyatakan kerana tiada apa-apa bukti yang boleh menyokong kepada apa-apa spekulasi.

9. Susulan dari pengumuman tersebut, kerajaan juga memaklumkan pihak MAS bersedia untuk meneruskan proses pampasan dengan mengambilkira kesediaan dari pihak waris.

10. Kerajaan juga akan bertanggungjawab sepenuhnya berhubung hak-hak waris kesemua penumpang termasuk anak kapal termasukla bayaran pampasan dan segala perkara berkaitan.

11. Ahli keluarga waris juga boleh membuat tuntutan dan proses selanjutnya dengan pengumuman tersebut.

----------------------

Dan sebenarnya, tadi di Awani, mereka akan menemubual seorang peguam yang berkongsikan pandangannya tentang pengumuman yang dibuat oleh ketua pengarah DCA, datuk Azharudin tadi. Aku tertarik la dengan point-point dia.

Apa yang dia sebut?

Pertama. Menerusi undang-undang Malaysia selepas 3 bulan, keluarga waris sudah boleh menuntut atau memulakan proses mendapatkan pampasan selepas kejadian.

Kedua. Menerusi undang-undang perjanjian antarabangsa selepas 6 bulan, keluarga waris sudah boleh menuntut atau memulakan proses mendapatkan pampasan selepas kejadian.

Ketiga. 3 bulan dan 6 bulan had masa yang ditetapkan telah berlalu jika merujuk kepada alasan pampasan sebagai punca kerajaan membuat pengisytiharan tersebut.

Keempat. Setakat ini pihak insurans telah pun mengeluarkan/membayar sejumlah USD 110 juta dollar sebagai pampasan awal dan telah pun dimasukkan ke dalam satu account.

Kelima. Setakat ini pihak MAS juga telah mengeluarkan pampasan segera berjumlah USD 50,000.

Keenam. Perkataan 'kemalangan' ini dihighlightkan seolah-olah penting bagi tujuan menuntut proses gantirugi. Sedangkan ini tidak benar kerana tuntutan gantirugi telah pun boleh dibayar ataupun diproses apabila pesawat tidak sampai ke destinasi selepas 2 hari dari tarikh pesawat sepatutnya tiba di destinasinya.

Ketujuh. Isunya bukan tentang gantirugi. Isunya ialah keluarga mahu tahu apa yang telah berlaku ke atas MH370.

Kelapan. Kehilangan MH370 masih belum jelas benar-benar merupakan satu kemalangan ataupun sebaliknya.

Kesembilan. Sampai bila kita boleh terus bergantung dengan alasan 'siasatan akan diteruskan, operasi pencarian akan diteruskan' dan apakah mekanisme yang akan digunakan oleh kerajaan (bagi mencari punca nahas).

Kesepuluh. Lokasi pencarian MH370 ditentukan menerusi formula matematik dari satu syarikat yang berpengkalan di London. Boeing, syarikat yang bertanggungjawab membina pesawat tersebut dipercayai tahu di manakah pesawat MH370 berada dan kenapa maklumat sebegitu tidak dikongsikan kepada orang ramai.

Point peguam ini memang ada benarnya. Korang boleh lihat rakaman disini.

Sekarang bukan isu pampasan. Apa yang kerajaan buat pada aku ialah protokol rasmi bagi memuktamadkan kehilangan MH370 selepas tiada petunjuk baru selama berbulan-bulan lamanya. Dan aku syak keluarga waris syak kerajaan dah mula putus harapan untuk terus menjejaki mangsa kejadian. Itu yang mereka berdemo di China di depan kedutaan Malaysia.

Cerita tentang BOEING tue pula. Kalau korang rajin baca blog Chedet, dia ada ulas banyak kali. Aku baca point-point Chedet dan aku agak bersetuju sebenarnya. Boeing takan takde barang sedikit pun maklumat ke atas MH370? Kata pesawat ciptaan kau canggih dan gunakan teknologi terkini.

Sebenarnya aku dan ramai orang lain agak keliru. Macam mana pesawat tersebut boleh berlepas ke Lautan Hindi. Dan macam mana ia boleh dikatakan telah berpatah balik. Dan kenapa sampai sekarang kita gagal menemukan walaupun satu, hanya satu, setakat satu clue sekalipun bagi membenarkan spekulasi kita bahawa pesawat tersebut telah terbenam ke dasar laut.

Sebenarnya, aku percaya dengan teori segitiga bermuda. Walaupun kalau kita tengok dari segi lokasi, laluan MH370 sebenarnya terkeluar dari teori tersebut. Aku percaya bahawa pesawat tersebut tidak semestinya terhempas dan tak mustahil ia berada di kawasan ghaib seperti dalam drama LOST. Siyes. Aku percaya pada teori sebegitu.

Bagi aku, selagi kerajaan tak temui apa-apa objek yang membuktikan pesawat tersebut terhempas di lautan maka aku rasa aku boleh fikirkan kemungkinan yang lain memandangkan kerajaan pun tiada teori yang menyokong kesimpulan mereka. 

Kbai. 

Ibu Sirul Uturn Nafi Laporan Harakah - Tak Pernah Cakap Mahu Sirul Pulang Ke Malaysia.

Sebelum ini ibu Sirul telah didatangi oleh wartawan dari Sinar Harian yang menerbitkan artikel bahawa dia mengharapkan kepulangan Sirul ke Malaysia.

Baca : Berharap Sirul kembali, Sirul kambing hitam kata Ibu kepada Sirul.

Laporan yang sama juga diterbitkan oleh Harakah apabila wartawan Harakah bersama Mahfuz Omar ketua penerangan PAS dan Suhaizan Kayat ketua pemuda PAS yang mewakili PAS secara rasminya mengatakan ibu Sirul berharap kepulangan Sirul ke Malaysia.

Namun lain pula yang diterbitkan oleh Malaysiakini menerusi laporan terbaru mereka.

Baca sekejap ;


Usaha untuk mengesan Piah Samat di kampung di Changkat Jering, Perak tidak sukar kerana beliau amat dikenali di kampung itu ekoran kes melibatkan anaknya, Sirul Azhar Umar.

Ketika ditemui Malaysiakini semalam, wanita berusia 74 tahun itu baru sahaja pulang daripada mengaji al-Quran.

Beliau menyambut pemberita dengan perasaan sangsi ekoran laporan Harakah berhubung pertemuan pemimpin PAS dengan beliau.

Piah bagaimanapun masih mampu bercakap mengenai anaknya, bekas anggota komando polis yang dijatuhkan hukuman mati kerana membunuh wanita Mongolia, Altantuya Shaariibuu.

Piah berkata, kali terakhir beliau bertemu Piah adalah ketika Mahkamah Rayuan membebaskan anak keempatnya itu daripada tuduhan.

“Kami mengadakan kenduri doa selamat untuknya ketika beliau pulang ke kampung,” katanya sambul menahan tangisan.

Menurut Piah, Sirul, 43, jarang pulang ke rumahnya kerana “sibuk mengiringi menteri”.

Sebelum penahanannya, Sirul berkhidmat sebagai pengawal peribadi Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak, yang menjadi timbalan perdana menteri pada masa itu.

Ditanya sekiranya Sirul sememangnya bercita-cita menjadi anggota polis, Piah berkata anaknya itu ditawarkan jawatan selepas tamat peperiksaan SPM.

"Dia mahu menduduki semula peperiksaan SPM untuk dapatkan keputusan lebih baik namun dia ditawarkan pekerjaan dan berpindah ke Kuala Lumpur,” katanya.

Ditanya mengenai kenyataannya seperti dilaporkan dalam Harakah, Piah kelihatan terkejut dan enggan mengulas mengenainya.

Laporan itu mendakwa, beliau berkata anaknya “dikhianati”.

Piah juga menafikan bahawa dia mahu anaknya kembali ke tanah air.

"Saya tidak pernah kata saya mahu dia balik.... Bukannya kita boleh percaya sangat akhbar,” katanya, merujuk kepada laporan Harakah.

Menurut Harakah, Piah berkata keluarganya berharap Sirul akan bebas walau disabitkan dengan kesalahan membunuh.

Beliau didakwa menyatakan demikian ketika menerima lawatan ketua penerangan PAS Datuk Mahfuz Omar dan ketua Pemuda PAS, Suhaizan Kaiat.

---------------------------

Okay.

Wartawan demi wartawan mencari ibu Sirul. Kesian orang tua tue nak melayani karenah wartawan yang datang seorang demi seorang.

Tak cukup dengan satu laporan, maka mereka datang dan datang dan datang sehinggakan perkara tersebut mungkin membuatkan ibu Sirul keliru ketika secara tiba-tibanya menjadi perhatian pihak media.

Apa-apa pun samada ibu Sirul berharap anaknya pulang atau tidak itu bukan subjek utama dan tak penting pun. Apa yang penting ialah luahan Sirul kepada ibu kandungnya. Dia menjadi kambing hitam dan dia merasa dikhianati oleh orang2 tertentu. Pengakuan Ibu Sirul dalam Sinar, dalam Harakah even wartawan Malaysiakini yang datang jumpa pun dia tak menafikan kenyataan demikian.

Itu point yang cukup penting untuk diperhalusi.

Dan jangan lupa baca pengakuan Razak Baginda. 

Baca : Saya dan Altantuya ada hubungan peribadi, Najib Razak tidak mengenali Altantuya dan kes pembunuhan tersebut adalah kes pembunuhan semata-mata.

Cubaan dia nak memperbodohkan umat bermula apabila dia ingat kita lupa ;

- Wajah suspek ditutup dengan kain sepanjang masa perbicaraan

- Altantuya digambarkan sebagai penterjemah dalam pelbagai laporan dan hasil soal siasat

- Rekod kemasukan Altantuya hilang

- C4 yang dibawa keluar

- Selepas dibebaskan, Razak Baginda menghilangkan diri dan sangat low profile

Apa? Dia tuduh kita terserap dengan naratif yang disediakan oleh pihak tertentu bagi mengaitkan kes tersebut dengan Najib Razak untuk menjatuhkan karier politik Najib sebagai timbalan perdana menteri ketika itu?

Macam la kita neh benak sangat sampai terhasut dengan persepsi secara membuta tuli. Macam la kita neh takde otak nak fikir secara fakta.

Selagi tak dijawab perkara-perkara yang mengelirukan dalam proses perbicaraan tersebut selagi itu sila bertahan dengan spekulasi liar dari rakyat marhaen. Segala-gala ini bermula apabila mulut yang menjawab persoalan, menjawab dengan penuh penipuan. Fikirkan tentang itu Razak Baginda.

Bai.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...