Isnin, 26 Januari 2015

Website MAS Di Hack Dan Dikaitkan dengan ISIS - Adakah Ini Petanda Malaysia Dalam Perhatian ISIS?

Kenapa Malaysia Airlines pula yang menjadi perhatian oleh kumpulan hackers yang dikatakan pro kepada perjuangan ISIS?

Ini laporan WSJ ;




SINGAPORE—Malaysia Airlines, still recovering from the loss of two aircraft last year that left 537 people dead or missing, had its website hacked by a group claiming be aligned with the Islamic State extremist group.
The browser window of the website, www.malaysiaairlines.com, said “ISIS WILL PREVAIL” and the airline’s ticket booking and other services were unavailable. Instead, a full-screen picture of a Malaysia Airlines Airbus Group NV . A380 plane and the messages “404—Plane Not Found,” and “Hacked by Cyber Caliphate,” were displayed on the home page.
Malaysia Airlines spokespeople didn’t answer calls to their mobile phones.
Earlier this month, hackers claiming to be similarly aligned with the Islamic State extremist group took control of the U.S. Central Command’s primary Twitter and YouTube accounts, posting office phone numbers of top military officers and what they said were confidential military documents.

Rujukan : http://www.wsj.com/articles/malaysia-airlines-website-hacked-by-group-calling-itself-cyber-caliphate-1422238358

Point ;

1. Kumpulan hackers yang mendakwa mereka pro kepada perjuangan ISIS telah hacked website Malaysia Airlines yang menyebabkan website itu lumpuh ketika ini.

2. Aku dah surf website tersebut dan ya, memang tak boleh buka sebaliknya dia jadi macam kat bawah neh ;


3. Dan ada lagu english. Aku tak dengar sangat sebab tengah tumpu tulis artikel kat blog. Lantak la dia. Haha.

4. Gambar dan perkataan yang dilaporkan oleh WSJ tak pula ditemui oleh aku melainkan gambar cicak je kat website MAS tue. Dia dah tukar grafik dan tukar perkataan kot?

5. Dan menurut WSJ, ketika pihak mereka cuba mendapatkan maklumat lanjut dari pihak MAS mengenai insiden tersebut, pihak MAS enggan memberikan apa-apa respon ketika ini.

Aku fikir. Hacker lebih dari satu berdasarkan nama-nama pada website tersebut. Dan mungkin salah satu hacker tue pro kepada ISIS kot. Apa benda tah la. Sudah la beberapa minggu kebelakangan neh PDRM kita asyik menerima amaran ada bom kat sana, ada bom kat sini termasuk ada bom kat KLCC.

PDRM kita pula berkeras dengan rakyat kita yang mahu melibatkan diri dengan ISIS.

Tak mustahil juga ISIS akan mensasarkan negara kita. Cuma aku tak dapat nak kaitkan apa motif hack website MAS dan kaitkan dengan ISIS apa semua. Macam mengelirukan sikitla. Kalau aku tak salah anggap la, point hackers mungkin bukan nak kaitkan mereka dengan ISIS sebaliknya nak sindir MALAYSIA jek kot. Nak baca pun dah tak boleh sebab dah takde tulisan tue.

Haha.

Share this

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...