Telegram PH http://t.me/beritapolitikmalaysia

Laporan yang tersiar tidak semestinya mewakili pandangan pihak pentadbir halaman.

Sabtu, 23 April 2016

Penderitaan Org Asli Yg Anda Patut Baca & Sebar - PAS Kelantan Patut Rasa Malu!!!

Maaf, Ini mungkin gambar terakhir Dendi semasa hidup.

Semalam dalam mesyuarat jawatankuasa Mayday nampak sosok ini sertai sekali. Oleh kerana ramai dan jauh aku cadang nak tegur lepas meeting. Takut jugak kalau dia tak kenal. Habis meeting aku masih perlu berbincang beberapa perkara dan bila sedar dia dah tak ada. Hampa.

Hari ini aku merayakan sambutan Hari Bumi dengan menyertai sidang meja bulat berkenaan isu perubahan cuaca dan dia hadir juga. Aku hulur tangan, dia sambut dan muka tengah cuba recall siapa aku. Aku pun malu-malu tanya ingat lagi tak. Terus berubah muka. Terus mesra.

Dendi ialah salah seorang yang bertanggungjawab membantu aku dan rakan-rakan memasuki Kampung Penad yang terletak diatas sikit dari Pos Tohoi, penempatan Orang Asal di Gua Musang Kelantan saat tragedi 7 kanak-kanak hilang melarikan diri dari sekolah. Malah ketika hari kami sampai beliau bertanggungjawab membaca mantera dan "meniup semangat" pada ayah ibu yang kehilangan anak-anak mereka dalam peristiwa hitam itu. Dendi merupakan Ketua Belia bagi sebuah pertubuhan Orang Asal semenanjung. Dendi datang ke KL untuk menemani rakannya membuat aduan mengenai beberapa isu. Namun pertemuan dengan Dendi kali ini begitu hiba, beliau memaklumkan nyawa beliau dalam terancam selepas mendapat ugutan melalui telefon beberapa hari lalu.

Ini pengorbanan yang terpaksa beliau dan rakan-rakan pikul. Beliau dan penduduk dari Pos Gob di Gua Musang Kelantan telah mendirikan benteng di laluan lori balak menghalang hutan Kelantan terutama di kawasan itu digondolkan. Saat posting ini ditulis sudah masuk hari yang kelima.

Tokey balak kapitalis laknat dengan ego menelefon beliau mengarahkan Orang Asal buka laluan itu jika tidak siap sedia dengan "tentera" yang bakal dibawa. Dendi menjawab "apa dosa kami pada kamu? Apa jahat sangat kami ini sehingga perlu menghantar "tentera" itu? Kami cuma ingin pastikan hutan ini tidak diapa-apakan, ada binatang tinggal dalam ini! Lihat Sungai Pusan sudah cetek dan tercemar sedangkan itulah bekalan air kami zaman berzaman, jahatkah kami?" Saat posting ini ditulis jam menunjukkan jam 3 pagi dan aku tak dapat tidur memikirkan keluhan Dendi siang tadi.

"Media tak sebelahi kami, pihak berkuasa juga sama, paling terkilan Jabatan Hutan pun tak mahu pertahankan hutan ini, cara apa lagi kami ada Nik kalau tidak menjadikan tubuh kami sebagai benteng? Cara apa?" Beberapa jam dari sekarang beliau akan sampai ke kampung halamannya dan kembali berjuang. Pos Gob berada dalam tahap terancam dan bila-bila masa dari sekarang pertumpahan darah boleh berlaku. Aku beri no fon, aku minta dia update setiap hari keadaan dari sana. Jika dilihat makin genting khabarkanlah. Akan kami yang serba kurang ini berangkat menyertai perjuangan kamu. Tak sanggup rasanya melihat kalian dibantai tokey balak kapitalis sendirian. Namun dia tenang.

Dia seakan tak peduli dengan apa aku kata. "Nik, ingat lagi Pos Penad yang kau dan rakan-rakan datang dulu? Ingat lagi anak-anak yang mati ketika tragedi itu? Kau tahu Nik, Orang Asal tak mahu lagi hantar anak mereka ke sekolah jauh dari rumah. Takut perkara sama berulang. Tapi aku tak mahu anak Orang Asal tidak berpelajaran. Aku buka sekolah di Jader berdekatan dengan Penad dan Gawin. Sekolahku ada 20 murid dan 3 guru" "Nik, jika apa-apa berlaku, bantulah sekolahku, sekolah kami, masa depan anak-anak kami ini, kami baru bermula dan serba kekurangan.

Ajaklah kawan-kawan kau bantu sekolah ini Nik, ini juga perjuangan penting, mengenai Pos Gob itu tak mengapalah jangan runsing, kami ada pengalaman. Tapi jika mahu membantu maka bantulah sekolah ini, samada aku ada atau tidak" Sekali lagi kami berpelukan sebelum berpisah sama seperti dulu.

Sedih dan sebak dengan apa berlaku.

Sempena Hari Bumi ini, Dendi dan penduduk Pos Gob harus diberikan anugerah perwira alam. Saat kerajaan negeri dan pusat menutup mata melihat aurat hutan Kelantan disentap dan dibogelkan, ada manusia-manusia penyayang seperti Dendi dan rakan-rakan berkawal di jalan balak menghalang lori gergasi menggunakan tubuh badannya sendiri. Gambar ini hampir sama gambar kami yang lalu.

Baju kami pakai ialah baju sama saat kami jumpa dulu. Mungkin itu baju tercantiknya yang beliau miliki (dihadiahkan mungkin). Mungkin bajuku baju paling selesa bila berbicara mengenai perjuangan. Bagi yang sudi membantu Kelas Komuniti Orang Asal Suku Temiar Kampung Jader Pos Simpoi boleh sampaikan pada akaun beliau sendiri seperti berikut. Seperti biasa aku tak galakkan bagi banyak, bagi sikit tak apa tapi berterusan.

Potong RM10 sebulan pun ok asalkan bantuan mereka terima tidak terputus dan berpanjangan.

CIMB ACC NO: 7618132818

Salam Hormat. Nik Aziz Afiq Bin Abdul
017-7144750 23 April 2016 3.38 A.M

(RUJUK)

Jumaat, 22 April 2016

Rumah Adun BN Dipersoalkan Netizens - Besarnya Rumah Dia....

BONGKAR dari Suara Rakyat!!!  
PANAS !!!.. 

Teratak ADUN BN Sarawak berlipat kali ganda besarnya drpd rumah banglo Ketua Menteri Pulau Pinang ???

Bagaimana hanya sbg Adun BN Sarawak shj boleh bermewah sebegini ??.. Adakah mmg kumpul duit sejak kecil lagi ??
SPRM tak nak siasat ka ?? 

TV3suku, & media2 proUMNO kenapa tak hebohkan kemewahan Adun BN ini ???

‪#‎Sebarkan‬.. agar pengundi2 ‪#‎PRNsarawak‬ bukak mata & dpt nilaikan sendiri siapa sebenarnya wajah2 pemimpin2 BN !!.. 

SANGGUPKAH ANDA DITIPU BEBERAPA KALI ??.. DI MANAKAH MARUAH ANDA !!!
(rujuk)

-----------------

Aku taknak sentuh isu LGE dan bandingkan dengan adun BN (PRN bubar DUN so patutnya bukan adun lagi dah tapi kita sebut adun senang citer sebab dia penyandang) TETAPI penyebaran di atas ada pointnya.

Berapa gaji dia sebulan?
Berapa lama jadi ADUN?
Berapa harga rumah tu?
Setimpal ke dengan apa yang dia raih tiap2 bulan bagi membolehkan dia memiliki kediaman seperti itu? Aku rasa bukan dia neh jek. Ada ramai lagi yang macam dia neh. Masalahnya kita neh bercakap berdasarkan andaian dan tak memiliki sebarang bukti. Kecurigaan je lebih. Tapi kalau ada bukti pun tak guna. Duduk penjara 4 bulan. Dapat rebat 4 bulan. Dapat parol selepas duduk penjara sekejap. Baik macam ko takyah hukum dia pun. Semuanya ringan-ringan. Kena tang rakyat bagi yang paling berat atas nama pengajaran. Ada bukti takde bukti sama aje terlepas. Nakharom.

KAH KAH KAH
KAH KAH KAH KAH
KAH KAH KAH KAH KAH

Khamis, 21 April 2016

Najib, Siapa Nak Bayar Hutang 1MDB US$50 Juta Ni? - Pengundi Sarawak Sila Ingat Tentang 1MDB Sebelum Memangkah...


Ahli Parlimen Pokok Sena Datuk Mahfuz Omar mempersoalkan sekiranya kerajaan gagal membayar faedah bon 1MDB berjumlah AS$50 juta.
"Sekiranya bayaran ini gagal dibuat ia akan menjadi satu pelanggaran kepada keseluruhan bon tersebut yang bernilai AS$3.5 bilion dan boleh mencetuskan kemungkinan pelanggaran kepada semua bon 1MDB yang lain berjumlah dalam lingkungan AS$5.1 billion.
"Siapa nak bayaq tu Datuk Seri?" soal Mahfuz pada kenyataan media hari ini.
Dalam loghat Kedah, Mahfuz mendakwa sekiranya ada di antara bon atau pinjaman tersebut mendapat jaminan kerajaan maka kerajaan terdedah kepada obligasi dan liabiliti untuk membayar semua pemegang bon dan pemberi pinjaman.
"Ish takut aih Datuk Seri. Nanti Macam kena ligan dengan cheti dan Along. 
"Ada lagi ka baki duit RM2.6 bilion yang tok Arab tu bagi?.
"Jadi saya harap Datuk Seri kena bayaq lekaih. Jangan bagi kami rakyat tanggung malu kerajaan 1Malaysia tak bayaq hutang.
Jangan pi berhutang pula untuk nak bayaq hutang," katanya.
The Straits Times Singapura 18 April lalu mendedahkan 1MDB menghadapi risiko apabila syarikat International Petroleum Investment Company (IPIC) milik Abu Dhabi tidak lagi bersedia membayar faedah bon yang diterbitkan 1MDB.
Akhbar itu melaporkan 1MDB perlu menjelaskan bayaran faedah AS$50 juta kepada pemegang-pemegang bon bagi bon AS$3.5 bilion yang diterbitkannya pada 2012.
Memetik pegawai kerajaan Malaysia yang enggan namanya didedahkan, akhbar itu melaporkan kegagalan membayar ansuran faedah itu boleh mencetuskan apa yang dipanggil‘cross-default’ atau kegagalan membayar komitmen lain 1MDB.
Ini bermakna pemiutang lain 1MDB boleh menuntut penyelesaian awal atau bayaran dipercepatkan bagi hutangnya yang kini mencecah kira-kira AS$5.1 bilion - Malaysiakini.

Menteri Kata Parti Politik Tak Boleh Campur Urusan Sekolah Tetapi Berkempen Pilihanraya Boleh Pula..

Sebelum itu ;


Kementerian Pendidikan melarang mana-mana parti politik daripada campur tangan dalam hal ehwal sekolah khususnya yang melibatkan kes buli atau sebarang bentuk keganasan kerana dikhuatiri ia akan mencetuskan situasi yang tidak harmoni. 
Menteri Pendidikan, Datuk Seri Mahdzir Khalid berkata, sebarang bentuk keganasan atau kes buli yang berlaku di sekolah akan diselesaikan oleh pihak sekolah atau pihak jabatan pendidikan negeri dan pejabat pendidikan daerah yang terlibat. 
"Kalau boleh kita nak elak dari sebarang campur tangan politik yang melampau kerana hal-hal sekolah ini hanya libatkan para pelajar dan di sekolah pelajarnya terdiri dari pelbagai kaum. 
"Kita tak mahu orang lain pula jadi 'jaguh' atau hero dan bawa elemen yang tidak sihat seperti memainkan sentimen perkauman," katanya kepada pemberita selepas menutup Persidangan Kebangsaan Pengurusan Pendidikan Pengetua Sekolah Malaysia Ke-55 di Kuala Terengganu hari ini.

(rujuk)

Owhh parti politik tak boleh melibatkan diri dengan masalah-masalah yang berlaku kat sekolah tetapi kalau berkempen politik takpe pula ;


Seorang calon langsung BN mengedarkan bantuan kerajaan kepada ibu bapa yang kurang bernasib baik di sebuah sekolah dan meminta mereka memastikan kemenangan calon BN dalam pilihan raya negeri Sarawak. 
“Ketua menteri seorang yang baik, kita mesti sokong penuh supaya beliau dapat terus memimpin. 
“(Kita mesti pastikan) kesemua calon BN dan calon langsung BN masuk (Dewan Undangan Negeri),” kata calon langsung BN di Dudong Tiong Thai King. 
Beliau berkata demikian di SJK(C) Thian Hua, Sibu Jaya di hadapan kira-kira 300 orang hadirin.

(rujuk

Kecelaruan yang nyata.

- Parti politik tak boleh masuk campur hal ehwal permasalahan yang berlaku (melibatkan) di sekolah.

- Tetapi dalam masa yang sama parti politik dibenarkan untuk berkempen di premis sekolah.'

- Bahkan dibenar untuk berucap bagi mempengaruhi mak bapak di premis sekolah agar mengundi calon parti.

- Dan edarkan bantuan bersempena pilihanraya bagi meraih sokongan.

Nampak tak apa yang aku nampak? Takyah susah-susah minum arak pun dah mabuk. Spesis apetah dorang neh..

KAH KAH KAH
KAH KAH KAH KAH
KAH KAH KAH KAH KAH

Rabu, 20 April 2016

Selepas Dikritik Teruk, Latheefa Koya Tutup FB Kerana Mengkritik Zakir Naik.

Ustaz Rozaimi menulis di laman rasmi efbinya ;

Saya tidak tahu apa masalah dia ini. Adakah Islam yang dia faham hanya sambut maulid sahaja? Dan bukankah mengIslamkan orang itu lebih baik dari segalanya seperti mana yang disebut dalam sebuah hadith? Owh..mungkin agama yang awak faham agama versi hiburan dan lambaian..bukan agama versi hujah dan bukti akademik. Lupa pula nak tanya..dalam mahkamah, bukankah diajar untuk berhujah di hadapan hakim? Itu bukan galakkan kebencian ke? Ke awak jenis berqasidah dan melambai je dalam mahkamah tu?

Merujuk kepada status yang diupdate oleh Kak Lat yang juga peguam PKR ;


Status berkenaan bukan sahaja dikritik oleh Ustaz Rozaimi bahkan turut dikecam oleh penyokong2 Zakir Naik di ruangan komen sebelum facebook berkenaan hilang.

Sebelum ini Kak Lat ada mengkritik Zakir Naik dan menerima kecaman hebat oleh netizens sebelum memuatkan status di atas. 

Dan selepas update status di atas, Kak Lat terus menutup account facebooknya. Mungkin malas nak melayan komen-komen yang mengkritik dirinya yang mempersoalkan Zakir Naik.

Isnin, 18 April 2016

Sisi Negatif Ceramah Zakir Naik - Sejak Bila Ceramah Zakir Naik Ada Kasta, Kenapa Layanan Istimewa Utk VIP?

Sudut hodoh daripada ceramah Dr Zakir Naik di National Hockey Stadium Bukit Jalil pada 16 April 2016.

Oleh Muhamad Harris Nasril

Malam tadi, syarahan Dr Zakir Naik berlangsung kira-kira dua setengah jam & Q & A adalah lebih kurang tiga jam. Ia adalah lima jam dan setengah maraton - total kuliah. Program ini berakhir pada jam pukul 2.45 pagi.


Syarahan beliau menarik sebanyak 30 000 orang yang mula berkumpul di Bukit Jalil stadium hoki negara seawal jam 5 petang. 6 orang bukan Islam memeluk agama Islam pada malam tadi.


Tetapi di sini adalah bahagian hodoh acara itu, sukar untuk menelan, tetapi saya fikir ia perlu diberitahu untuk mengelakkan perkara yang sama berlaku pada masa akan datang.


Acara malam tadi entah bagaimana seolah-olah diuruskan TV Peace. Ini adalah kerana anak-anak tidak dibenarkan masuk ke stadium. Ia adalah perkara biasa di Malaysia di mana ibu bapa membawa anak-anak mereka ke ceramah. Ia menyedihkan apabila melihat ibu bapa dengan anak-anak mereka di stadium seolah-olah sedang diburu.


Bahkan pengacara juga telah mengeluarkan arahan agar para sukarelawan mencari ibu bapa yang membawa anak-anak kecil bersama dan pindahkan mereka dari stadium utama kepada stadium mini yang terletak bersebelah.


4 baris yang pertama telah dikhaskan kepada mereka yang bukan muslim. Dan terdapat lebih kurang 25 baris kerusi Banquet dikhaskan untuk golongan VIP. Orang ramai yang datang lebih awal sebelum ini telah pun duduk di atas kerusi tersebut tanpa mengetahui bahawa ianya sebenarnya telah dikhaskan untuk orang-orang VIP, kenamaan.


"Sila undur ke belakang, kerusi ini adalah untuk VIP!" kata salah seorang pegawai penganjur.


"Ia adalah sunnah semasa kuliah seperti ini bagi orang-orang untuk duduk di hadapan dan datang awal!" kata Ahmed Natasha. Beliau adalah salah seorang peserta yang datang seawal jam 5 petang dan telah duduk di atas kerusi itu.


"Jika VIP itu lewat, ialah terdiri daripada mereka yang tidak mengikuti sunnah! Siapakah anda untuk menghalau saya keluar apabila saya mengikuti sunnah! Siapakah anda untuk mengatakan bahawa saya tidak penting! Bukankah kita semua penting di sisi Allah? Jika anda tidak berpuas hati, hubungi Zakir Naik untuk datang ke sini dan beritahu saya secara berdepan bahawanya saya perlu keluar dari tempat duduk asal saya! " katanya kepada pegawai tersebut sambil menunjukkan riak kekecewaan.


Malangnya pada sekitar jam 8 malam, ketika VIP telah mula memasuki kawasan padang, orang-orang yang duduk di kerusi banquet mereka telah diarahkan untuk bergerak ke belakang dan perlu duduk di kerusi berwarna putih. Saya tertanya-tanya sejak bila ada pengasingan kelas (amalan kasta) di  antara rakyat biasa dan VIP dalam ceramah agama? 


Mengapa mereka (VIP) yang duduk di hadapan? Adakah mereka  (VIP) membayar untuk itu atau mereka (VIP) telah menderma sejumlah wang tertentu (dengan banyaknya) ?

DZN datang ke pentas pada 08:45 walaupun pada poster promosi menyatakan bahawa acara bermula pada jam 5 petang. Sistem bunyi juga agak mengecewakan. Para peserta tidak boleh mendengar kuliah dengan lancar ditambah dengan loghat beliau yang membuatkan ia lebih sukar bagi rakyat Malaysia biasa untuk memahaminya. Kerana keadaan tersebut, ramai orang yang memilih bersandar pada kerusi sambil tertidur. DZN bahkan terpaksa berhenti untuk seketika, bagi membantu (tunjuk ajar) juruteknik bagi melancarkan sistem bunyi.


"All this should've been done before the lecture. Sound technician do your job. Please increase the low frequency and decrease the mid level... Monitor speakers are buzzing. Cancel the feedback" kata DNZ dalam nada berbaur kekesalan..

Apa yang berlaku malam tadi ialah satu bentuk pengajaran yang boleh dipelajari untuk semua yang mana ia seharusnya tidak berlaku. Ia adalah sangat memalukan bagi sebuah program yang kononnya bertaraf antarabangsa.

Siapakah yang patut memikul tanggungjawab (dipersalahkan) tersebut? DZN atau pihak penganjur?


Dialihbahasa dalam versi melayu oleh AmenoWorld. 
Versi asal disini.

------------

Walaupun demikian, kami mendapat feedback berbeza bagi para hadirin di Terengganu yang mana lokasi pertama syarahan Zakir Naik di Malaysia.

Menurut salah seorang peserta, tiada layanan bertaraf kasta diberikan bahkan sesiapa saja boleh menduduki kerusi VIP meskipun anda orang biasa..

Lihat ;

Setahu aku la. Penganjur utama bagi program Zakir Naik adalah sama di mana-mana tempat pun kat Malaysia neh. Tetapi mungkin masalah berpunca dari penganjur bersama. Dan tidak hanya ini bahkan salah seorang hadirin yang juga blogger turut berkongsikan pendapatnya ketika menghadiri program yang sama ;

Acara dibuka dengan bacaan Al-Quran dan syarahan mini oleh beberapa orang pendakwah termasuklah anak Zakir Naik, Fariq.
Ketika itu hujan benar-benar lebat. Yang duduk di padang mula bergegas ke kawasan berbumbung. Namun janggalnya, salah seorang penceramah berucap ketika itu:
“Kenapa takut hujan? Ini rahmat Tuhan. Bukankah Kuala Lumpur sudah berminggu-minggu panas dan tidak mendapat hujan?”
Sudah tentulah saya tidak menyanggah bahawa hujan itu nikmat. Namun pada hemat saya, ucapan itu kurang sesuai, apatah lagi apabila disampaikan oleh penceramah yang berdiri di pentas yang berbumbung. Andai dia turut berhujan sama, mungkin lebih molek.
Namun ada juga hadirin yang kekal di padang berbaju hujan. Tabik hormat buat mereka.
Dan lagi ;
Kepada yang bertanya soal ketuhanan, Zakir akan membalas dengan soalan: adakah kamu percaya pada Tuhan yang Esa? Dua soalan susulan: Adakah kamu percaya Isa itu pesuruh Tuhan? Adakah kamu percaya Muhammad itu pesuruh Tuhan?
Jika kesemua dijawab ya, Zakir membuat kesimpulan: bagi saya, kamu sudah seorang Muslim. Kamu mahu ucap semua itu dalam bahasa Arab?
Lalu penyoal bersyahadah.
Saya tidak mahu mempertikaikan niat sesiapa pun bersyahadah. Soal akidah, sifatnya intim dan peribadi. Jika benar-benar nekad, silakan melafaz.
Namun pada hemat saya, sesi bersyahadah di khalayak ramai begini, sekalipun menimbulkan rasa terharu dalam kalangan Muslim dan mampu dijadikan dakwah – persekitarannya begitu menekan dan terdedah.
Bayangkan anda berada di hadapan mikrofon dengan seribu satu persoalan tentang agama dan tuhan. Bagi yang sememangnya sudah lahir sebagai Islam, ini sukar dibayangkan.
Selepas beberapa lama bersoal jawab, berpuluh ribu pasang mata memandang anda dan anda tahu kebanyakan mereka menunggu dan mahu anda mengucapkan syahadah.
Sebab itulah ketika seorang penyoal semalam ditanya “adakah kamu percaya pada Tuhan yang Esa” – jawapannya menyebabkan sesi sebegini perlu penelitian:
“Saya tahu apa yang anda (Dr Zakir) ingin lakukan (mendorong saya bersyahadah) – jadi saya tidak mahu jawab soalan itu. Awak mesti hormat hak saya.”
Saya juga tertanya-tanya mengapa pihak penganjur melarang penonton merakam penyoal yang bersyahadah. Cuma satu saja yang sempat dirakam, barangkali kerana tidak sempat menghalang.
Apabila saya bertanya tentang larangan itu, jawab sukarelawan: Awak tak perlu faham.
https://nizambakeri.wordpress.com/2016/04/17/syarahan-dr-zakir-naik-di-kl-antara-hujan-dakwah-dan-syahadah/

Hah.. macam mana pula dengan engkorang? Sesiapa yang hadir ke program tersebut nak kongsi-kongsikan serba sedikit pendapat tak? Kalau nak tulis komen kat bawah.. jom share pengalaman anda kat public..

Sempena PRN Sarawak - Najib Umum Projek Komputer Riba Untuk Pelajar Tingkatan Lima, Baiki Sekolah Uzur.

Kerajaan akan melaksanakan Program Pembekalan Komputer Riba, program perintis kepada para pelajar di Sarawak yang akan menduduki peperiksaan Sijil Pelajaran Malaysia (SPM).

Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak berkata program itu bermatlamat bagi merapatkan jurang digital di samping memberi kemudahan serta pendedahan berkaitan teknologi maklumat dengan lebih efisien.

Beliau berkata projek perintis itu akan memanfaatkan kira-kira 33,000 pelajar tingkatan lima di 188 sekolah menengah kebangsaan sekitar Sarawak yang mana komputer riba itu akan diberikan dalam bentuk sewaan atau pinjaman.

"Selepas tamat SPM, pelajar berkenaan akan menyerahkan komputer riba itu kepada pelajar tingkatan lima seterusnya (tahun berikut). Mudah-mudahan, projek ini akan dapat menyaksikan pencapaian yang lebih cemerlang," katanya di sini hari Ahad.

Beliau mengumumkan perkara itu ketika melakukan tinjauan mesra ke Sekolah Kebangsaan (SK) Sungai Ladong di Sebuyau, kira-kira tiga jam perjalanan dari Kuching yang turut disertai Menteri Pendidikan Datuk Seri Mahdzir Khalid serta Menteri Pembangunan Wanita, Keluarga dan Masyarakat Datuk Seri Rohani Abdul Karim.

Dalam tinjauan tersebut, Najib turut menyentuh mengenai projek menaik taraf sekolah yang pernah dikunjunginya pada awal tahun ini, yang memerlukan peruntukan segera bagi menaik taraf kemudahan dan bangunan sekolah yang usang.

"Sekolah ini memerlukan penambahbaikan segera kerana keadaan bangunannya berbahaya untuk meneruskan pengajian. Kerajaan baru-baru ini memutuskan untuk memberikan peruntukan segera kepada lapan sekolah di Sarawak yang daif bagi tujuan membaik pulih, menyediakan bangunan baru dan tambahan.

"Alhamdulillah, bagi SK Sungai Ladong ini telah disiapkan segera dalam masa tujuh minggu sahaja. Sekolah ini dengan bangunan baru dan makmal sains telah boleh digunakan," katanya.

Perdana Menteri yang menyifatkan lawatannya ke sekolah itu sebagai 'solution walkabout' berkata ia bukan sahaja membolehkan beliau melihat sendiri permasalahan secara terus, tetapi juga mencari jalan penyelesaian segera melibatkan mana-mana pihak dan agensi berkaitan.

"Projek di sekolah ini adalah contoh yang baik hasil tindakan dan kerjasama dari Kementerian Pendidikan serta kerajaan negeri yang mana bangunan dan kelengkapan baru telah dapat disiapkan. Saya yakin pelajar dapat menjalani proses pembelajaran dengan lebih kondusif khasnya demi persediaan SPM nanti," katanya.

Najib sewaktu lawatannya ke sekolah tersebut pada Januari lepas telah memberi saranan peribadi supaya sekolah usang berusia 59 tahun itu diberi nafas baru, dengan bangunan sedia ada dinaik taraf.

Susulan saranannya, dua blok bangunan konkrit setingkat yang dilengkapi dengan enam bilik darjah baru telah siap dibina dalam tempoh tujuh minggu sahaja, menggunakan teknologi Sistem Binaan Berindustri (IBS).

Sekolah baru itu kini dibina di atas tiang pertahanan (stilts) yang lebih tinggi, dilengkapi enam bilik darjah tambahan, sebuah makmal sains, dua kuarters guru baru dan kawasan rekreasi untuk memberikan persekitaran yang kondusif kepada seramai 172 pelajar dan 19 guru.

Sebelum ini, sekolah berkenaan berada dalam keadaan usang akibat usianya yang sudah lama dan hakisan, selain hanya mempunyai tujuh bilik darjah sejak dibina pada 1957.

-- BERNAMA

Secara tiba-tiba ada banyak duit untuk repair beberapa sekolah sekaligus secara ekpress..

Secara tiba-tiba nak upgrade sekolah yang ada 7 bilik darjah semenjak tahun 1957..

Secara tiba-tiba umum projek sewa/pinjam laptop.. ini siapa la yang bakal jadi orang tengah dapat tender sewa laptop kepada para pelajar.. jadah apa sewa laptop? Projek takde masa depan sebab specs komputer semakin lama semakin advance dan laptop bukan boleh naiktaraf macam versi desktop pun.. dari sewakan baik bagi free je.. bagi pinjaman kang kalau hilang pelajar kena balik.. bukan betul sangat kerajaan kau neh pun..

KAH KAH KAH

Layankanlah aje la projek mee segera time PRN neh woii.. Najib tengah jadi Dibo The Gift Dragon tu aku rasee..

KAH KAH KAH
KAH KAH KAH KAH
KAH KAH KAH KAH KAH    

KJ Tersindir Lagi - PROKAS Tawar Hadiah Lebih Lumayan Untuk Pemenang JCM YG KJ Tak Hargai..

WOW..

Daebakk.. sindiran yang makan dalam. Ini kalau KJ tak terasa tatau nak aku nak cakap apa lagi dah..

KAH KAH KAH

Kelmarin ;Adik-adik yang masuk bertanding haritu ialah adik2 yang sama ditawarkan hadiah yang lebih berbaloi dari ProKAS kerana memenangi pertandingan lumba basikal JCM anjuran KBS bersama beberapa patnerships yang lain.

Menurut laman rasmi FB ProKAS, mereka menawarkan hadiah tempat pertama sebanyak RM999, tempat kedua sebanyak RM599, tempat ketiga sebanyak RM399, Tempat keempat sebanyak RM299 dan tempat kelima sebanyak RM199. Tiada topi, botol air ataupun mock cheque ketika hadiah ini disponsor oleh ProKAS..

KAH KAH KAH

Dalam pada itu ProKAS masih mencari beberapa pemenang untuk kedudukan no 2 dan 3 bagi menyampaikan hadiah kepada adik-adik yang memenangi pertandingan JCM tersebut.

Ibu bapa turut menyampaikan rasa penghargaan di atas tindakan ProKAS tersebut. Semoga KayJay memahaminya..KAH KAH KAH
KAH KAH KAH KAH
KAH KAH KAH KAH KAH
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...