Telegram PH http://t.me/beritapolitikmalaysia

Laporan yang tersiar tidak semestinya mewakili pandangan pihak pentadbir halaman.

Isnin, 14 Februari 2011

Bukti Ustazah Siti Norbahyah di fitnah MCA!



Sila lihat kandungan video ini betul-betul dan fahamilah ia.

1. Ustazah tidak menghina ajaran kristian.

2. Ustazah juga mengatakan ianya tradisi MASYARAKAT kristian bukan AJARAN kristian. Kan ada beza besar di situ?

3. Ketika memberikan ceramah ini, ustazah juga seolah-olah mengambarkan masyarakat kristian [dalam ayat tersebut] seperti merujuk kepada masyarakat di barat.

4.Kepada penganut kristian di malaysia, jangan SPIN fakta.

5. Jangan suka EMOSI tak tentu pasal.

6. BUKTI sudah ada, sila NAFIkan ia kalau berani. 

Ameno : Ustazah neh bukan pro mana-mana politik, jadi takpayahlah nak memangsakan ustazah neh..

Share this

108 Responses to " Bukti Ustazah Siti Norbahyah di fitnah MCA! "

  1. MCA nih mmg jahil... haha nengok cikgu die... UMNO kan.. hahah

    BalasPadam
  2. MCA ke, Ng Yo Yo ke...harap jangan campur tangan berkenaan hukum-hakam ajaran ISLAM...kalau tak tahu dan ingin bertanya, silakan. Itu lah pelajaran sekolah sepenuhnya dlm bahasa Melayu kamu bangkang, pastu bila tak faham mula cakap Merapu...

    BalasPadam
  3. kita tau ape yang ustazah cuba sampaikan.. tapi sepatutnya, ustazah lain kali perlu berhati-hati bila meggunakan kata dlam menyampaikan suatu mesej kerana takut atau sengaja disalah tafsir oleh pihak2 tertentu.. kite mungkin paham apa yg ustazah sampaikan, tapi org lain belum tentu paham mcm apa yg kite paham..

    BalasPadam
  4. Aku suka dgn ceramah Ustazah bahyah ni.... tak macam ustazah yg dh join politik tu... :)

    BalasPadam
  5. Salam Tuan. Mohon apa sudi kiranya linkkan blog Panglima7 di sini. Semoga dirahmati Allah hendaknya. Salam Perjuangan.

    BalasPadam
  6. aku ada ramai kawan Kristian.

    Bermakna.. aku boleh datang kat muka dorang kata..

    "weiii ko keristiyen kan.. ko ni mmg suka pergi clubbing kan.. ko ni mesti kuat zina kan kan kan.. ni kenyataan tau. ko kan masyarakat kristian. ko ni kan.. ey bodoh la. apa2 pun ISLAM RULES!!! Masyarakat lain semua sampah!"

    barulah muslim sejati mcm tu kahkahkahkahkahakhkahkahkahkahkahkahkahkahkahkahkhakhak

    eh eh nanti pembaca lain jgn emo. aku ulang balik je 'kenyataan' yg ameno kuarkan. "JANGAN SPIN YE!"

    kahkahkahakhkahkahkah uhuk uhuk.

    BalasPadam
  7. memg org kristian ni kebanyakan nye suke wat maksiat..betol le ckp ustazah tu..aku ade kwn kristian..aku ckp kt die ko suke clubing2 ngn romen2 kn??die kate itu memg dh jiwa die dari kecik..so what??kehkehkeh

    BalasPadam
  8. xyah la sebut agama tu..ape la.hari2 kuar TV, jgn sentuh isu2 sensetif.kate ustazah, tp z x sensetif dgn bende mcm ni.skolah pondok ke ape..1 lg.korg g tgk statistik rogol, buang bayi, bapa rogol anak, datuk rogol anak, sumbang mahram sume n byk lg..paling top sape?Melayu dowhh...n setahu aku...cube btlkan dulu penganut sebelum mencaci dan menghina agama lain...ohh btw, saye x sebut agama ok...salam 1Malaysia

    BalasPadam
  9. Valentine ni maslah kecil...
    Masalah yg besar tak setel lagi...

    Riba....
    p/s: Aku tau nanti ader org kate "kalau masalah kecil tak setel takkan bleh setel masalah besar kan ?"
    Aperpun nabi istihar perang ke atas pengamal riba...

    BalasPadam
  10. kakigelak bodoh...aku belajar d ukm dulu...ko tau roomate aku muslim nie tau...asyik ilang saje..bila ditanya mana pergi...rupanya balik rh boyfren...siap ada pic bogel2 d hp lagi tu...pastu dia kasi cita ada skli pergi pub..aku yg kristian ni pn tak pgi sana...advance dia uit...dia cakap byk budak pengajian islam di pub tu rupanya..siang pki tudung labuh..mlm rmbut blond gila...ditanya napa ambik PI...mo tau pa dia jawab...PI senang amik...senang masuk U...nah..reality checked...melayu ni kan bodoh n bangang..aku tak kutuk agama ah..aku kutuk bangsamu...melayu mudah lupa...korg yg plg banyak gugur anak, buang bayi, zina, sumbang mahram...suma korang..penagih dadah no 1...korg suma...next time jgn konfiuskan budaya dgn agama...sptimana certain masy kristian tak bagus, sma juga mcm korang...amboi, bila bangsa sndiri mcm hantu, kasi salah bangsa org lain, tanya iman sndiri la...tah2 ko tu pun pernah bmaksiat...nincompoop...

    BalasPadam
  11. Amon : aku agree dengan ko. ko mmg patut kutuk org melayu. sama macam ustazah neh dia kutuk bangsa kristian. bukan agama kristian. tak kutuk agama tapi bangsa.

    BalasPadam
  12. 1. Ustazah tidak menghina ajaran kristian.

    <--- dia sudah.

    2. Ustazah juga mengatakan ianya tradisi MASYARAKAT kristian bukan AJARAN kristian. Kan ada beza besar di situ?

    <--- tapi dia JUGA kata disco/maksiat tu praktis umat kristian, so saying 1 good thing does not cover 1 bad thing naive girl.

    3. Ketika memberikan ceramah ini, ustazah juga seolah-olah mengambarkan masyarakat kristian [dalam ayat tersebut] seperti merujuk kepada masyarakat di barat.

    <--- Oleh itu dia telah salah lah bodoh~~~!!!

    4.Kepada penganut kristian di malaysia, jangan SPIN fakta.

    <--- look who's talking?

    5. Jangan suka EMOSI tak tentu pasal.

    <--- cuba kalau Islam yg dikatakan begitu? By the way, Im a Muslim and I dont like talking bad about people's religion or misquoting coz i dont like people misquote or say bad things about Islam too.

    6. BUKTI sudah ada, sila NAFIkan ia kalau berani.

    <--- yup, thanks for proving us right dumbass...

    BalasPadam
  13. haish.... cakap lebih pun tak guna... just waste ur energy.. mg r statistik kat malaysia bangsa mane byk buang baby.. melayu.... melayu tue agama ape??? ISLAM.... it is not about religion.. ISLAM itu indah.... though i am a CHRISTIAN.... i love the way my MUSLIM frens live the way true ISLAM is...not like this WOMAN and certain anonymous who comment in this page.... typical MUSLIM...

    oh ya... which part of this video this WOMAN dun mention about CHRISTIAN in MALAYSIA??? well.. it implies to every CHRISTIAN worldwide... as pepatah melayu salu cakap... "terlajak perahu boleh diundur... terlajak kata akan meminasakan...." so renung2kan... dan selamat beramal... n one more thing.... pihak mane yg suke SPIN fakta?????

    BalasPadam
  14. Ameno: Sejak bile ade istilah "bangsa kristian"??

    BalasPadam
  15. johan > nice... you are a good malaysian .. :)

    BalasPadam
  16. salam maaf sekalian, harap jangan emosi, tapi cubalah sebagai ketua dan pengajar ilmu di malaysia fikir sehabisnya sebelum mengucapkan ayat yang boleh merosakkan hubungan tegang rakyat tempatan.

    cubalah fikir dari segi umat kristian dan umat umat lain:
    jika setiap perkataan uztazah yang diilhamkan:

    ayat hari valentine digantikan hari lahir nabi s.a.w.
    ayat kristian digantikan islam
    dengar kembali, apaka perasaan anda sebagai orang islam?

    memang ayat penfitnahan. tanpa memahami umat kristian yg langsung tiada kaitan dengan penyambutan valentine, atau ajaran di gereja yg setiap minggu kuat menyalahi sikap clubbing dan maksiat.

    Wtf stupid ass uztazah who does her stupid research from wikipedia. grow up get a life and listen and learn from real life. if i can read the quran and listen and understand the teachings of the great prophet, you can sure as hell spend 5 minutes to at least understand the teachings of cristianity, buddhism and hinduism you blind stupid malay pricks! cristianity does not condone rape, sex before marriage nor clubbing. we do not even celebrate valentines day! grow up!

    P.S dont support thr stupid bitch perfume and skincare line. its made in sweatshops with indon worklabour not malaysian. no proper testing or safety was done, and its used to seduce malay men so they can rape those poor stupid malay women. and its not even halal! spin this fakta!

    BalasPadam
  17. Sejak ada istilah umat islam.

    JJ : dia cakap practise masyarakat kristian. masalahnya mmg betul masyarakat kristian mmg tue. ko nak soh aku deny apa. dowang mmg lepak disko bla bla bla.. minum arak.. berzina etc.. mmg ajaran kristian tak soh tp itu masyarakat kristian wat juga kan? kalau takmo di pandang negatif, soh depa ubah perangai depa.

    umat islam dan umat kristian sama je. dedua tak beramal dengan apa yang tertulis dalam kitab.

    sebagai muslim, aku menerima kehipokritan umat islam dan umat kristian tanpa kompromi. kalau ada owang islam yg jahat, owang kristian pun ada juga.

    tradisi dah kat malaysia neh owang islam buang bayi. terbukti melalui angka dan pengumpulan data.

    tapi tradisi gak masyarakat kristian bersetubuh sebelum brkahwin. sama je kan dedua umat neh?

    nak argue apa? umat kristian tidak maksum

    ustazah cakap pasal umat dan bukan pasal ajaran. itulah hakikatnya

    ustazah tak hina ajaran kristian ttp umat kristian yg hina ajaran mereka sendiri ble pandai2 ubah bibble. heh

    ustazah tue mention abt MASYARAKAT kristian. MASYARAKAT mean = UMAT = PPL = SOCIETY. not RELIGION. gheezz.. dia compare masyarakat kristian di barat.. dia tak cakap pun masyarakat kristian di malaysia..

    BalasPadam
  18. Cuba islam dikatakan begitu? heh. bukan cuba. islam telah pun dikatakan begitu.. ghezz.. duduk kat mana? dalam gua ka?

    mmg suka spin fakta lah sebab ustazah cakap MASYARAKAT KRISTIAN. BUKAN AJARAN KRISTIAN

    dia tak mention pasal RELIGION

    ya2.. kristian cakap mereka tiada connection dengan valentine. sebab tue saya cadangkan haramkan valentine terus di malaysia utk seluruh rakyat malaysia.

    marilah kita kembali mengamalkan ajaran agama yang sebenarnya baik kristian baik islam.

    mari sama2 hukum pesalah agama.

    kalau kristian minum arak, berzina, kita kasi hukum ikut ajaran kristian

    kalau orang islam buat begitu, kita kasi hukum juga..

    amacam ada berani kah penganut2 kristian? jgn berani cakap saje.. kalau sungguh berani soh paderi korang tangkap seme penganut2 kristian yg terpesong dari ajaran kristian yg sebenarnya..

    kuasa paderi dulu sangat luas.. kini terhad disebabkan pemerintah..

    BalasPadam
  19. Jase : spin what facts? where are facts in ur statement ? i found nothing dude.. ghezzz..

    paderi selalu dikaitkan dengan gejala seks, saya baca paper. sama macam ustaz juga. kesian kan?

    owhh sabar dulu.. owang islam macam saya biase saje.. menerima fakta walaupun ia reveal keburukan umat islam. tiada masalah sbb yg penting kebenaran [the truth]

    tp kalau org mcm anda yang 100% suci.. tak boleh terima fact.. nak wat macam mana.. ghezzz.. tak boleh blah tgk org2 kristian yg mengamuk mempertahankan kepalsuan.. up to u la guyz. i already done my part here. heh

    BalasPadam
  20. Silalah hormati agama orang lain ye... Janganlah membabitkan umat Kristian/Islam. Semua kita sama sahaja. Semua bahagian badan kita semua sama2 ada. Yang membezakan kita hanya cara pemikiran, bukannya agama! Kalaulah nak cakap tentang masyarakat Barat, janganlah nak babitkan agama! Ada lagi pelbagai agama nun di jauh sana, Islam ada, Yahudi ada, Hindu ada, Buddha ada! Takkanlah sampai semua orang Barat ialah Kristian!

    Janganlah persalahkan agama. Persalahkanlah diri sendiri atas kebodohan dan kebutaan diri sendiri yang berdegil ingin memutarbelitkan fakta dan mengelakkan kebenaran.

    Nak kutuk, kutuk bangsa. Tak pernah guru BM ajar saya tentang bangsa Islam. Bangsa Melayu barulah betul. Bila suruh belajar dalam kelas, tidor pula korang..

    Dah nama masyarakat Kristian, memanglah itu merujuk kepada semua penganut agama Kristian!

    Memang Malaysia Boleh nih...

    BalasPadam
  21. Saya cuma nak Hentam ayat nie jer...

    3. Ketika memberikan ceramah ini, ustazah juga seolah-olah mengambarkan masyarakat kristian [dalam ayat tersebut] seperti merujuk kepada masyarakat di barat.

    <---- NGKO kata "SEOLAH-OLAH MENGGAMBARKAN MASYARAKAT KRISTIAN [DALAM AYAT TERSEBUT] SEPERTI MERUJUK KEPADA MASYARAKAT DIBARAT"...

    NGKO pun sebenarnya tidak pasti sama ada si NOR BAHYAH nie betul2 merujuk pada orang barat atau MASYARAKAT KRISTIAN kan??

    Kesiannnn...Nampak sangat ko tidak yakin dengan setiap fakta dan penjelasan ko nie..Penuhkan ilmu di dada dulu baru berkata...

    BalasPadam
  22. "JJ : dia cakap practise masyarakat kristian. masalahnya mmg betul masyarakat kristian mmg tue"

    Mmg betul? Did u know "mmg betul" that Islam has been labeled "terrorist / woman oppressors / incest practitioners" too? So~ can i say now that muslim r terrorist sebab masyarakat islam mmg tue? OF course not!!! This is call generalization and it is an ignorant way of thinking!!!

    Imagine: I obviously dont drink / makan babi / go clubbing, but just because my other muslim friends do n later 1 day i on TV n a priest says: all u muslim people go to club. U dare tell me u r not offended? Again problem of generalization thinking...

    Saying "mmg betul" doesnt solve anything and for a fact this "bad" acts are NOT ONLY to christian followers.

    there are alot of things that are true but if u want to point out a person that committed a crime then better point ALL of it.

    *

    U sendiri pun pandai say kedua - dua umat ni sama jugak jahat, so now view it from the christian side of the view and see: if 2 person is wrong n only 1 gets pointed out, how is it that u wont be pissed?

    If u said" semua org skarang berdisko / zina or etc atleast u wont get any umat islam / kristian to get angry.

    * "ustazah cakap pasal umat dan bukan pasal ajaran. itulah hakikatnya"

    Which is why this is dumbest paradox statement ever lah~~~

    how can u say stuff like that without getting bad responds?

    Its is like saying umat Islam ada pembuang bayi tapi bukan ajaran Islam. <--- how can i say this on TV n EXPECT the Islam viewers / bloggers to NOT respond?

    That is so obvious to get people marah lo~~~

    * point 2: as a muslim sister urself pls dont BUY false teaching before u think.

    U hav just condemned the christian in this comment section saying they changed their bible, 1st off i dont know how much true that is. but i can tell u, if u think christains hav followed the "wrong way" then u following this ustazah who got her facts wrong is obviously a lost way for u too.

    Dont u see? U r not thinking of the: "WHY r the christian angry" u r just thinking "meh they dont understand n that they r ignorant". I think a mirror is required here.

    BalasPadam
  23. OMG you all support ustazh ni? korang ni bodoh ke ape? ... aq study kat selangor for 2 thn babe..x pya lama2 kat c2 nak tau ape yg tjadi kat sana... common la ORANG MELAYU la penuh dlm club mabuk2, aloha bukit bintang, MOS sunway!... cek la mn2 hotel murah tiap2 mlm o... Tangkap basah merata weh! apa barang ckp org kristian yg buat bgini when 70% of these things are done by muslim malays! kalau nak buat statement x ya ar involve org luar negara.. barat la konon .... barat e2 barat ar.. nak compare bende2 ni ngan org puteh plak.... x mcm xial ke? ambek ko...

    BalasPadam
  24. heran2... hmmm... kalo rasa x mau smbt valentine tu, x pyh smbt la... buat bnda mcm ni kutuk2 org kn bdosa... dh tau bnda tu haram tuk korang, jgn la buat... mcm makan babi kn... haram tuk korang, korang x buat kn... kn senang crita... pikirkan ja valentine's day tu as a babi tuk korang... kn senang crita... sambut x sambut valentine tu, depend to urself la... individu tu sendiri... korang ke yg tanngung dosa org yg mnyambut valentine tu?? pelik2 manusia zaman sekarang ni... bnda mcm ni pun nk bgaduh... umur dh besar tp mcm budak2... karang x pasal2 buat lagi dosa mengutuk org lain...

    to admin, agama kristian x mlarang umatnya minum arak... tp bzina tu mmg kristian larang... bkn smua org kristian mcm tu... mcm muslimin dan muslimat juga... tp korang punya quran melarang umatnya minum arak dan bzina kn... it's up to agama korang la mcmana nk hukum muslimin dan muslimat tu... tp bagi saya... itu dosa yg ditanggung tuan empunya badan tu sndri... x plu menyusahkn diri kmu tu... lagi satu, dalam islam kn, bcouple tu x baik... bercinta hnya dgn allah sblm bkahwin... tp mostly, ada yg muslim tu bcouple, bpegangan tgn, mcm2 lagi la... ttg paderi yg slalu dikaitkan dgn gejala seks tu, ada la segelintir tp x byk smpai tiap hr dlm akhbar... kesian pun kesian la... tu dh nafsu serakah diaorg, nk buat mcmna kn... nafsu diri sendiri memakan diri sendri... xda bkaitan dgn agama tu... pikir2 kan la... lagi satu.... kmu tu suci sangat ke? smpai mengutuk org mcm tu? wpun masih dara, x smstinya kmu x prnah buat dosa kn... skrg pun dh buat byk dosa dgn mgata ttg agama lain... hmmmm... what i can say, CERMIN DIRI SENDIRI DULU... sy x prcaya kalo kmu ni 100% suci, sbb smua manusia pasti mlakukan dosa x kira sekecil atau sebesar mana pun ia...

    nasihat saya, smua tu lahir dari hati nurani masing2... kmu nak buat jahat atau tidak, itu smua bkn krana agama... itu adalah krana hati kita yg rapuh... x kuat iman bak kata org islam... all the things that happened in this world because of YOU YOURSELF want it to be happened... jangan salahkan mana2 agama krana smua agama mgajar kita ke arah kebaikan... jgn kutuk2 agama org... nnt TUHAN (x kira islam atau kristian atau agama lain) marah... kalo TUHAN marah, kita smua akn menerima bencananya... that's all from me...

    thank u... peace... ^.^

    BalasPadam
  25. bangsa kristian?? stahu aku kristian ni x ajar pun wat maksiat..klu dah mentaliti nak g arah maksiat x kira la dia agama apa..jgn nak kait kan bnda ni ngn agama plak..buang bayi kat malaysia ni pun, sapa yg ranking no 1?? ni bngsa ke agama islamnya..

    BalasPadam
  26. ok! klu dia kata ni tradisi msykt kristian, bukan ajaran kristian kan..so apa cer ngn org melayu islam yg smbut valentine day ni..boleh kami kata yg ni tradisi org islam, p bukan ajaran islam gak kan..kekekeke..

    BalasPadam
  27. Boleh. no hal. tradisi umat islam kat malaysia neh mmg suka cakap tak serupa bikin. mengaku aje islam tp belum tentu beriman dengan apa yang tertulis dalam Alquran. no hal lah dude.

    JJ : offense? gheezzz bibble telah di ubah. g check sejarah. sejarah tak ley ubah. sejarah mengatakan bibble telah di ubah dua kali... kalau tak percaya pergilah check sejarah.. benda tue masih menjadi sejarah.. even penganut kristian pun sedar benda neh.. adoiii nak terasa pasai pa? yang terasa tue patutnya kami owang islam pasal ko telah membuat citer fitnah mengenai NABI ISA.. nabi kami tue.

    gheezz takkde sapa cakap kristian soh buat maksiat. cuma cakap umat kristian banyak buat maksiat.. mmg itulah hakikatnya

    BalasPadam
  28. Boleh. no hal. tradisi umat islam kat malaysia neh mmg suka cakap tak serupa bikin. mengaku aje islam tp belum tentu beriman dengan apa yang tertulis dalam Alquran. no hal lah dude.

    JJ : offense? gheezzz bibble telah di ubah. g check sejarah. sejarah tak ley ubah. sejarah mengatakan bibble telah di ubah dua kali... kalau tak percaya pergilah check sejarah.. benda tue masih menjadi sejarah.. even penganut kristian pun sedar benda neh.. adoiii nak terasa pasai pa? yang terasa tue patutnya kami owang islam pasal ko telah membuat citer fitnah mengenai NABI ISA.. nabi kami tue.

    gheezz takkde sapa cakap kristian soh buat maksiat. cuma cakap umat kristian banyak buat maksiat.. mmg itulah hakikatnya

    BalasPadam
  29. sangat menyedihkan bila org2 muslim yg komen kat atas tu ckp kristian suka wat maksiat...malunya!!U ALL SEDAR TAK,AGAMA N BANGSA KITA SENDIRI YANG PALING TOP CARTA PALING ATAS BUAT KERJA2 TERKUTUK TU!!!ALMOST EVERYDAY AGAM KITA BANGSA KITA WAT HAL KAT LUAR TU!!AKU SENDIRI MALU USTAZAH CUBA MENYALAHKAN AGAMA ORANG LAIN DISEBABKAN ISLAM DAN MELAYU GAGAL DIDIK ANAK MASING2 DARIPADA MELAKUKAN BENDA TERKUTUK TU!!

    BalasPadam
  30. aku pun muslim jgk..aku tak setuju sangat ngan ustazah ni..sebabnya dulu aku pun p gak clubing pub ni..kekekke..(skrg dah insaf tau).dosa aku tanggung sendirila kan..tak yahla nak interfere dosa org,at least aku tak ler hipokrit mcm korg yg kutuk2 agama lain tu..tu kan dosa gak..wahahaha..kalu korang nak tau kat dlm pub disko dangdut tu 80% org islam la beb..kat luar bukan main,tudung labu wehh...dlm pub fuyoooo...tak pyh ckpla..yg patut tutup tu pun kdg2 tak tutup..lupa tutup kot..wakakkkaka..

    BalasPadam
  31. dear so called amenoWorld.... ya mmg ar bible to di ubah... tp u tau x apew isi kandungan bible yg d ubah? cube habak kat cek dlu? u act like u la paling pandai skali dlm aspek ini.... ok go ahead defend ur stand please..... u ckp2 pasal isi kandungan bible mcm u da baca bible plak.... u explain now....

    BalasPadam
  32. hye2..aq ni muslim jugak,,heran2 kenapa agamaku suka ambik pot agama orang laen..tidakkah sedar?kita orang melayu islam paling TOP!!

    TOP - buang bayi,penagih dll.

    so buat apa nak mngate hal/agama orang laen..??

    Muslims out there...sila jawab?

    BalasPadam
  33. pelik aku ngan ngko ni amenoworld..
    ntah apa2 jer la..orang buat salah ngko memandai jer defense..ngko pun nak jadi ustazah mcm mak cik norbahaya tu erk?..opss..sowy,tesasul..nor bahyah..nabi kata ngko buat salah ngko tanggung sendiri akibatnyer..muslim apa ngko ni..bongkak sombong tunjuk teror la plak...salam..

    BalasPadam
  34. alahai...alahai..gelak ku baca blog ko ni,nak tegakkan muslim pun ilmu tu bagila penuh..ishh..buat malu jer..ku suggest ko remove jer la blog ko ni..info salah merata2.lum penah ku dgr bangsa kristian..tetiba jer ada dlm blog ko ni...virus betoila hang ni..remove remove...cancel blog ni..

    BalasPadam
  35. mcm2 ada..tapi paling menarik ada nama baru lak mak cik ni..siti norbahaya....wakakakakakaka..padan sangatla tu...

    BalasPadam
  36. gelak2 aku tgk video ko ni..title mca hina mak cik ni..tapi video content lain..apa da..tipah tertipu da aku..mak cik ni pulak amboi2 mulut tak bhenti ckp...lagila aku gelak..huarghhhhh..

    BalasPadam
  37. Aku pun hairan dengan blog nie.. Pemilik Blog ni cuba nak Backup Makcik nie, tp dia sendiri cakap melalut..ntahapaapntah... Tapi aku respek org yg cuba nak Backup Makcik NORBAHYAH nie..tapi penjelasannya tu yg buat aku rasa mcm nak gelak sekuat hati..Apa taknya..Cakap tak serupa bikin.. haha.. Skrg nie bukan setakat Makcik nie kena..tp PEMILIK BLOG yg cuba nak backup dia nie pun kena gak..haha..

    BalasPadam
  38. FOR AMENOWORLD
    JJ : offense? gheezzz bibble telah di ubah. g check sejarah. sejarah tak ley ubah. sejarah mengatakan bibble telah di ubah dua kali... kalau tak percaya pergilah check sejarah.. benda tue masih menjadi sejarah.. even penganut kristian pun sedar benda neh.. adoiii nak terasa pasai pa? yang terasa tue patutnya kami owang islam pasal ko telah membuat citer fitnah mengenai NABI ISA.. nabi kami tue.

    Untuk pengetahuan AmenoWorld, Bible bukannya diubah. Dalam Agama Kristian, mempunyai perjanjian lama, dan perjanjian baru. Bible bukan diubah, tetapi ditambah, selepas zaman NABI ISA (JESUS)..Yang Ditambah adalah perjanjian baru. Ianya tidak diubah. HARAP MAKLUM..

    gheezz takkde sapa cakap kristian soh buat maksiat. cuma cakap umat kristian banyak buat maksiat.. mmg itulah hakikatnya..

    Kalau Kristian Buat Maksiat, apsal Bangsa Korang yang banyak buang anak?? Rogol sana sini?? Banyak Video2 dari bangsa hang yang boleh dimuat naik dalam internet sekarang ini..Emm..Masih mau menafikannya ke?? then masih nak tuduh2 Kristian yang banyak buat maksiat?? Kesian ko nie wahai Ameno..Tak cukup kajian dah nak tuduh2..

    BalasPadam
  39. Point 1:
    "adoiii nak terasa pasai pa? yang terasa tue patutnya kami owang islam pasal ko telah membuat citer fitnah mengenai NABI ISA.. nabi kami tue."


    There is a very simple reason why I (even as a muslim) find the Ustazah & ur remarks totally offensive.

    ISLAM IS A RELIGION OF PEACE.

    The Quran tells us to live in peace & to also treat "the people of the book" (The Jews & Christians) with respect!

    In both u and ur Ustazah's ignorant and insensitivity to find the correct facts AND to WORD what you say on TV & online U both have stirred a hornets nest and caused an uproar of not only misunderstanding but has only reinforced the notion to other Malaysian / non-muslims that Islam in this country is not sensitive & very non-apologetic. These are the acts that purposely cause fights and thus are examples of what Muslims shouldn't do!

    U 2 are making other Muslim like us look bad!


    * point 2:
    cuma cakap umat kristian banyak buat maksiat.. mmg itulah hakikatnya

    Adoi~~~~ u still tak faham kah? Ok lah i try explain slow2 for u again lah:

    if some1 say "Umat Islam banyak buat maksiat..mmg itulah hakikatnya... tapi sila jangan marah jika anda seorang muslim sebab ini saya hanya ketuk umat dia saja bukan islam ok?" <--- can u seriously expect people to NOT respond to that angrily??? If u still cant get this the 2nd time im convinced then that u r indeed pure ignorant & insensitive.

    NOTE TO ALL NON-MUSLIM:
    Please do not take this the wrong way, not all Malaysian Muslim behaves as the admin and Ustazah on the TV show acted as. There are those of us that are sensitive & also those that can differentiate a "talk cock".

    BalasPadam
  40. Many Muslims agree that cooperation with the Christian and Jewish community is important but some Muslims believe that theological debate is often unnecessary:

    Say: “O People of the Book! Come to what is common between us and you: That we worship none but God, that we associate no partners with Him, that we erect not, from among ourselves, Lords other than Allah. If then they turn back, say: 'Bear witness that we are bowing to Allah’s will.'" (Template:Cite Koran)



    Prophet Muhammad sent a message to the monks of Saint Catherine's Monastery, Mount Sinai:

    "This is a message written by Muhammad ibn Abdullah, as a covenant to those who adopt Christianity, far and near, we are behind them. Verily, I defend them by myself, the servants, the helpers, and my followers, because Christians are my citizens; and by Allah! I hold out against anything that displeases them. No compulsion is to be on them. Neither are their judges to be changed from their jobs, nor their monks from their monasteries. No one is to destroy a house of their religion, to damage it, or to carry anything from it to the Muslims’ houses. Should anyone take any of these, he would spoil God’s covenant and disobey His Prophet. Verily, they (Christians) are my allies and have my secure charter against all that they hate. No one is to force them to travel or to oblige them to fight. The Muslims are to fight for them. If a female Christian is married to a Muslim, this is not to take place without her own wish. She is not to be prevented from going to her church to pray. Their churches are to be respected. They are neither to be prevented from repairing them nor the sacredness of their covenants. No one of the nation is to disobey this covenant till the Day of Judgment and the end of the world.”

    BalasPadam
  41. Ulasan ini telah dialihkan keluar oleh pengarang.

    BalasPadam
  42. Kalau lah ustazah tu ketandusan tatabahasa, ni saya ajarkan.

    APA YANG USTAZAH HENDAK RUJUK BUKANNYA MASYARAKAT KRISTIAN TAPI BUDAYA BARAT ATAU BUDAYA SEKULAR.

    Tolong jangan spin fakta, perkayakan lah tatabahasa sesungguhnya penulis ini pun salah seorang yang cetek pengetahuan.

    Jangan kerana perdebatkan isu agama sebab agama itu secara sendirinya suci.Apa beza menghina agama Kristian atau masyarakat yang beragama Kristian? Tolonglah jangan ambik masa terlalu untuk spin-balik. Kalau lah tersilap cakap gara-gara cetek tatabahasa, minta maaf sahaja. Tiada orang mempertikaikan jihad Ustazah sesungguhnya ia bersesuaian dengan budaya timur untuk Islam dan Kristian.

    BalasPadam
  43. Ameno world.. jangan perkatakan Kitab Kristian yakni Injil telah diubah, kalau tidak tahu jangan cakap sebarangan.

    Bila buat fakta, sila kaji balik. Jangan lupa bahawa Surah An-Najm sudah diubah dari yang asal pada ayat 20-21. Sendiri boleh cari kalau rajin.

    BalasPadam
  44. Kalau menghina agama atau masyarakat orang itu sejajar dengan Sunnah Rasulullah SAW, rujuk balik pada perenggan-perenggan yang ada pada Piagam Madinah yang dibuat khas oleh Rasulyllah. Ada ajar untuk menghina masyarakat atau bani Yahudi yang bebas menganuti agama mereka sendiri sekiranya tidak berbuat jahat?

    Pemintaan Rasulullah untuk jizyah itu tandanya apa? Sila jawab. Takkan Sunnah itu salah? Jawab!

    Apa yang tertulis pada Surah Al-Baqarah Ayat 190? "Dan perangilah kerana (menegakkan dan mempertahankan) ugama Allah akan orang-orang yang memerangi kamu, dan janganlah kamu menceroboh (dengan memulakan peperangan); kerana sesungguhnya Allah tidak suka kepada orang-orang yang menceroboh."

    Ada Masyarakat Kristian atau Agama Kristian telah memerangi kamu di Malaysia? Kalau tidak kenapa memfitnah/menceroboh?

    Kalau sudah puas label orang Kristian tu Kafir, baca balik Sunnah Al-Khafirun dari Ayat 1 hingga Ayat 6. Baca balik-balik dan bila sudah faham barulah start posting atau menghina agama dan penganutnya.

    BalasPadam
  45. kalau ilmu belum cukup di dada usahlah sibuk menulis untuk menambah api kemarahan. Sesungguhnya tulisan yang jahil dari mutunya dan menunjukkan kecenderungan anda sendiri. Lihatlah sendiri kedudukan orang Kristian yang menghormati kamu sejajar dengan surah seterusnya. Tidak pernah sesekali orang Kristian di Malaysia memerangi kamu bahkan mengenali Islam berbanding sebilangan daripada Muslim yang telah ralat (yang mana Ustazah ingin perbetulkan perbuatan mereka tetapi tersalah guna tatabahasa). Jihad Ustazah disegani dan disenangi oleh kita orang timur yang beradab dan bukannya sekular, tetapi konteks dengan merujuk zina dan sumbang mahram dengan agama dan masyarakat Kristian, bukan kan itu keterlaluan?

    Dari surah Al-Mumtahana Ayat 8. "Allah tidak melarang kamu daripada berbuat baik dan berlaku adil kepada orang-orang yang tidak memerangi kamu kerana ugama (kamu), dan tidak mengeluarkan kamu dari kampung halaman kamu; sesungguhnya Allah mengasihi orang-orang yang berlaku adil."

    BalasPadam
  46. Sekarang ingin saya rujuk kembali kepada Surah Al-Baqarah ayat 62.

    “Sesungguhnya orang-orang yang beriman, dan orang-orang Yahudi dan orang-orang Nasora (Nasrani), dan orang-orang Saabien sesiapa di antara mereka itu beriman kepada Allah dan (beriman kepada) hari akhirat serta beramal soleh, maka bagi mereka pahala balasannya di sisi Tuhan mereka, dan tidak ada kebimbangan (dari berlakunya kejadian yang tidak baik) kepada mereka, dan mereka pula tidak akan berdukacita.”

    Dalam konteks ini, maksud beriman seseorang individu itu akan ditentukan oleh yang Maha Esa. Kenapa pulak masyarakat Kristian (yang percaya adanya akhirat dan berbuat baik) dicaci kalau bukan konteks agamanya. Siapakah anda untuk menilai seseorang atau sesuatu masyarakat itu.

    Adakah iman Ustazah atau anda boleh menjanjikan anda akhirat seperti yang dijanjikanNya? Allawualam. Kita tidak tahu jadi kenapa berani untuk menuduh atau melabel?

    BalasPadam
  47. Kembali kepada surah Al-Baqarah ayat 192. "Kemudian jika mereka berhenti memerangi kamu (maka berhentilah kamu); kerana sesungguhnya Allah Maha Pengampun, lagi Maha Mengasihani."

    Sekali lagi ingin ditanya, siapakah yang memerangi anda di Malaysia? Setahu saya, parti politik di Malaysia yang saling istihar khawarij sesama sendiri dengan mengkafirkan sesama sendiri. Bukan kah itu kuffur?

    Balik kepada surah Al-Baqarah untuk mengingati sekalian yang sudah memaki hamun dan menghambur kata-kata dusta. Ayat 264 sesuai untuk kamu renungi.

    "Wahai orang-orang yang beriman! Jangan rosakkan (pahala amal) sedekah kamu dengan perkataan membangkit-bangkit dan (kelakuan yang) menyakiti, seperti (rosaknya pahala amal sedekah) orang yang membelanjakan hartanya kerana hendak menunjuk-nunjuk kepada manusia...". Tidak kah menghina (agama ataupun masyarakat atau bangsa) atau mensabitkan mereka atau pertahankan kesalahan (seseorang atau masyarakat) bersifat kemanusiaan itu membangkit-bangkit?

    BalasPadam
  48. Penulis, kalau nyata itu salah usahlah diubah atau ditafsirkan dengan lain rupa semata-mata untuk menyenangkan diri sendiri. Cukuplah dengan meminta maaf.

    ”Sesungguhnya orang yang paling aku cintai dari kalian dan yang paling dekat tempatnya denganku pada hari kiamat ialah orang yang paling bagus akhlaknya, dan sesungguhnya orang yang paling aku benci dari kalian dan yang paling jauh tempatnya denganku pada hari kiamat ialah atstsartsaarun, al Mutasyaddiquun dan al mutafaihaquun, mereka berkata: wahai Rasulullah kami telah mengetahui atstsartsaarun dan al Mutasyaddiquun, maka apakah yang di maksud dengan al mutafaihaquun? Rasulullah saw. menjawab: “orang-orang yang sombong”

    Jika dilihat pada Ustazah itu sendiri semasa membahas hujuah-hujahnya nyata golongan Atstsartsaar yang merupakan orang yang banyak bicara (tanpa data yang benar) apabila Ustazah mengaibkan golongan Kristian apabila secara umumnya dengan meluahkan/menerangkan/menyatakan bahawa seks luar nikah atau sumbang mahram pada Hari Valentine adalah sifat, perangai dan pendekatan mereka (penganut agama Kristian) yang beragama Kristian secara tradisi. Tidak perlu dipanjangkan dengan mengamatan Ustazah yang menyatakan Muslimin di Cordova (قرطبة) telah dianiaya oleh paderi St. Valentine dan ini merupakan tindakan menyokong Kristian dan INGGERIS adalah luar biasa dan lari dari maklumat geografi dan fakta sejarah dunia. Cordova (sebenarnya di Sepanyol) bukan merupakan kawasan atau tanah jajahan Inggeris. Sekira ada pun pada Perang Salib, ia merupakan pasukan yang dibentuk oleh King Ferdinand III of Castile semasa Reconquista (iaitu الاسترداد atau al-ʼIstirdād ) pada tahun 1236 Masehi dan BUKANNYA INGGERIS (seperti di Malaysia yang pernah dijajah oleh Portugis, Belanda dan Inggeris).

    Selain itu, Imam Malik mengatakan: “ketahuilah bahwasanya tidak akan di terima (perkataannya) orang (Atstsartsaar) yang mengatakan setiap apa yang ia telah dengar (tanpa ada bukti yang nyata), dan ia tidak patut di kategorikan sebagai IMAM/USTAZ/USTAZAH jika ia mengatakan segala sesuatu yang dia dengar.

    Selain itu Rasulullah pernah bersabda,"cukuplah seseorang sebagai PENDUSTA jika dia menceritakan setiap yang dia dengar”."

    BalasPadam
  49. Kepada mereka yang menahan kemarahannya maka ingin diberi satu ayat yang cukup menyenangkan hati.

    “Berdirilah engkau, aku sudah memaafkanmu.”, karena Rasulullah pernah bersabda “Barangsiapa menahan kemarahan, padahal ia mampu memuntahkannya, maka Allah kelak memanggilnya di hadapan para makhluk hingga Allah memperkenankan kepadanya untuk memilih bidadari yang dia kehendaki.” (HR. Abu Daud, at-Tirmidzi, Ibnu Majah, dihasankan oleh al-Albani)

    Orang Kristian mungkin tidak mendapat ucapan maaf dari Ustazah (dengan bantuan manipulasi penulis). Ingat...

    Abi Hurairah berkata, telah bersabda Rasulullah SAW., “Barangsiapa pernah melakukan kezaliman terhadap saudaranya, baik menyangkut kehormatannya maupun sesuatu yang lain, maka hendaklah dia minta dihalalkan darinya hari ini, sebelum dinar dan dirham tidak berguna lagi (hari kiamat). (Kelak) jika dia mempunyai amal Soleh, akan diambil darinya seukuran kezalimannya. Dan jika dia tidak mempunyai kebaikan (lagi), akan diambil dari keburukan saudaranya (yang dizalimi) kemudian dibebankan padanya.” (H.R. Al-Bukhari)

    BalasPadam
  50. mcm2 ada..tapi paling menarik ada nama baru lak mak cik ni..siti norbahaya....wakakakakakaka..padan sangatla tu...

    HUARGHHUARGHHUARGH.....
    betul3x..(upin dan ipin)

    BalasPadam
  51. gelak2 aku tgk video ko ni..title mca hina mak cik ni..tapi video content lain..apa da..tipah tertipu da aku..mak cik ni pulak amboi2 mulut tak bhenti ckp...lagila aku gelak..huarghhhhh..

    hahahahahhaa...lawak2..aku pun dah tertipu gak..
    wahai amenoworld yang bijaksanan(perasan ler tu)..
    aku rasa video tu hang tukar jer ler..simpanla video lagu tipah tertipu ker...boleh gak aku copy paste ker donlod ker...wahahahhawaawawawa..

    BalasPadam
  52. Ohh bukan agama yang salah. masyarakat yang salah? Ohhhh!! Hei!!! Ko ni kan munafik! Ini ustazah boleh hina masyarakat Kristian? Islam cakap boleh ker hina-hina orang atau kaum lain?

    Yang ko munafik sangat kenapa? Posting ko yang satu cakap "Apa pun bangsa mereka, asalkan mereka racist mereka tetap dibenci. Aku benci racist india, melayu atau cina. Tiada beza kerana racist ialah racist. Racist bukan bawa imej bangsa tapi imej individu. Orang macam di atas neh, walaupun dia melayu.. dan bersikap racist tetapi tidak adil pula kalau seme melayu terpalit dengan persepsi buruk disebabkan kebiadapan dia."


    http://amenoworld.blogspot.com/2011/02/identiti-amingenji-yang-hina-kaum-india.html

    Ko ni kan takde pendirian! Budak hingusan! Kalau tak pun, seperti orang lain cakap, tiada mutu pada tulisan. Janganlah tunjuk pandai and siap backing tuh!!! Terrer gile tafsir!!! NYATA KO NI TAKDE PENDIRIAN sekadar cari glamer! Ptuiiik! Brapa umor ko ni?

    BalasPadam
  53. Oii!

    Bila aku baca tulisan ko yang lain, ko ni macam orang bengong!

    http://amenoworld.blogspot.com/2011/02/benarkah-syiah-sesat.html

    Ko tulis;
    "Baru-baru ini mereka sangat baik berceramah kepada saya ;
    1. Jika ada masyarakat kristian yang tidak mengamalkan ajaran kristian yang sebenarnya, kita tak boleh salahkan kristian, sebaliknya itu masalah penganut itu sendiri.
    2. Semua agama mengajar kepada kebaikan.
    3. Islam tidak mengajak kita membenci agama lain.
    Haizhh.. ceramah memang hebat."

    Wah, songsang terbalik. Di sana ko sendiri sedar bahawa kita buat salah itu individu, maka itu masalah individu itu. Konteks ini "penganut itu sendiri"..

    Jadi apa yang halalkan atau yang engko tafsirkan sebagai tradisi MASYARAKAT kalau ITU berlaku atas kemahuan diri sendiri yang mengamalkan budaya SEKULAR? Jadi apa sebenar kau tulis ni? Tunggang langgang betol!

    Engko yang tukang SPIN yang tak betol. Poyo tol, tunggang tebalik nak backing yang salah. Sedar lah diri sendiri, ko ini sekejap ini, sekejap itu.

    Mana pendirian engko ini berdasarkan isu racism, dosa individu tapi bukan masyarakat dan juga tafsiran ko ni yang ustat tu cakap tradisi masyarakat Kristian?

    Hahahaha! Lagi satu, janganlah mencerca atau timbulkan syakwasangka tentang mazhab lain sebarangan atau berlebihan. Biarlah orang yang berpengetahuan yang handle. Ehhh budak kurang ilmu tapi cam terlebih ajar. Smartfool tul.. ehh maksud i, smartful!

    BalasPadam
  54. Ahahahah! ape cer? macam kena cuci jek. nasihat buat adik, kalau tak konfiden tu dinasihatkan jangan melatah.

    Allah SWT tu Maha Mengetahui

    BalasPadam
  55. nak terkencing aku baca blog amenoworld ni..gelak gelak...

    "Hahahaha! Lagi satu, janganlah mencerca atau timbulkan syakwasangka tentang mazhab lain sebarangan atau berlebihan. Biarlah orang yang berpengetahuan yang handle. Ehhh budak kurang ilmu tapi cam terlebih ajar. Smartfool tul.. ehh maksud i, smartful!"

    adei5x...hoiiiii,amenoworld..bagui ko tukar jer nama blog ko ni jadi Smartfool...huahuahua..dah arr,aku nak g toilet..nak terkncing aku baca blog ngko ni..cantek gambar ngko?no tepon apa erkk?kuangkakkkkaa..

    BalasPadam
  56. kesian aku kat penulis blog ni..tapi tak leh wat pe lgi dah..TERLEBIH PANDAI!!ambik ko..wuahahaaa...apsal diam jer,tolong la timbul oiiii!!!

    BalasPadam
  57. wainah...sudah2 la mau banding2 ikut agama nih!!!!

    BalasPadam
  58. http://www.malaysiakini.com/letters/156188


    dear admin.... read this... then u'll know what r u talking about... kalo ko paham bahasa omputih la....

    BalasPadam
  59. Lagi satu, kalau lah menabur fitnah tanpa usul siasat dengan cerita sensasi, ingin ku ingatkan penulis. Janganlah bercakap sesuka hati tanpa usul siasat sesungguhnya ilmu anda sungguh cetek.

    Dan janganlah gara-gara nak duit dari iklan ni dengan membanyakkan orang masuk page ini dengan cerita sensasi. Hayatilah Petikan Al-Quran. Ayat mana? Surah mana? Sila rujuk Al-Quran, hayati! Janganlah mengambil masa buat cerita sengsasi yang tiada faedah kepada keimanan diri!


    “..... dan janganlah pula kamu menjadikan AYAT-AYATKU (sebagai HARGA untuk) membeli KELEBIHAN-KELEBIHAN yang sedikit faedahnya; dan kepada Akulah sahaja hendaklah kamu bertaqwa.”

    BalasPadam
  60. http://www.youtube.com/watch?v=XUz6ExjLnLE&feature=player_embedded#at=423

    watch this video.... it's real historical fact about valentine's day...

    kaji sejarah btul2 dulu yer ustazah....

    BalasPadam
  61. kalau btl mau ceramah pun why mesti masuk kan KRISTIAN? cakaplah masyarakat BARAT..susah sgt kah?

    BalasPadam
  62. Hahaha. kesian bah ko nie. Macam mana perasaan ko kena serang. Baru kau tau. Kalu tiada fakta yg jelas tu diam2 saja la. Ko malu suda bah nie kan sebab kalah. Sebab yg ko defend dia mmg seratus peratus salah. Nie Amenoworld nie ko mau famous ja bah kan. Tapi sa ketawa ko tediam. tidak mampu cakap apa2. ko mmg hipokrit macam c bahaya. oopsss. heheehe. semua agama mangajar kebaikan. ko jadi jahat ka makisat ka, its all about choice....

    BalasPadam
  63. http://www.youtube.com/watch?v=XUz6ExjLnLE

    watch this!

    BalasPadam
  64. Educated tak educatde..kalau dah fakta SALAH..minta maaf aje la..apa susah2. MASYARAKAT Kristian and AJARAN Kristian is big difference..seorang yg 'educated' tahu apa maksudnya. So.. 'kalau kail panjang sejengkal jangan lautan nak di duga' (pinjam pepatah Melayu bukan AGAMA Melayu)

    Christian, Muslim, Jew, Buddhist etc semua mengajar pada kebaikan tapi kalau dah 'agama' itu sendiri mencaci agama lain..amacam? bak kata pepatah melayu 'kerana nila setitik, rosak susu sebelanga'.

    Jadi renung2 kan lah..lagi satu kalau nak buat ceramah utk semua org dgr, baca and fahami dulu skrip tu betul2 supaya tak jadi kontroversi. Kan senang kalau cakap ja..'Masyarakat luar or Barat'. You think all the Barat peoples Christian meh? so please...
    use your 'gifts' for good..

    BalasPadam
  65. Bangsa Kristian tak pernah dengar..wujud ke tak? Agama Kristian org tau memang wujud

    Bangsa melayu memang wujud..agama melayu ada tak?

    Renung2 kan lah..

    BalasPadam
  66. Kalau ni budak skolah lg.. memang hang sudah lama kena ketuk noh!! Bahasa Melayu dalam SPM lulus ke?? Kenapalah simple BM pun cik adik tak paham... Bangsa/Masyarakat tue banyak bezanya dari agama/ajaran... apa benda nye bangsa/masyarakat Kristian??? agama Kristian/ ajaran Kristian barulah ada dalam kamus dewan bahasa dan pustaka... Memang benar kata Tun DR.M, "Melayu memang mudah lupa"<==== aku cakap "Masyarakat Melayu" tp bukan "Agama Melayu"... dont spin d fact...memang Dr. M pernah kata!!! Hang ni memang memalukan bangsa dan agama sendiri... sembahyang banyak mana pun, xkan terhapus dosa hang...kalu dok kutuk org!! pernahkah agama ISLAM <==== aku cakap agama ya bukan Bangsa Melayu yerr ajar hang p kutuk or hina agama org lain...p kaji al-quran tue bgus2 nahh...jan suka menabur hasad dengki atau fitnah kat sesuatu agama or bangsa..jangan jadi racist..bersyukur dengan kedamaian dan keharmonian yg anda nikmati..jangan terjadi peristiwa 13Mei baru nak menyesal..satu lg depa nak habaq kat hang " Masyarakat Barat tue x semestinya beragama Kristian saja, Islam pun ada, judaism pun ada, buddha dan hindu pun ada bahkan pagan pun ada... kalu nak jugak kutuk cakap la budaya sekularisme..jd semua bahagia dan takkan gaduh2...inikah satu Malaysia?? ingat yer dik ..bukan hang saja duduk d Malaysia!! perhaps ignorance is a bliss.. =.=

    BalasPadam
  67. rompak
    +
    curi
    +
    bunuh
    +
    rogol
    +
    rogol anak/saudara sendiri
    +
    seks bebas
    +
    buang anak
    +
    osama bin laden
    +
    Sadaam husin
    +
    al qaeda
    +
    al maunah
    +
    bakar gereja
    +
    pengebom brani mati
    +
    banduan paling ramai d malaysia
    =
    siapa n berAGAMA apa?

    kepada muslimin dan musliman yg dhormati sekalian..tolong tambah list d atas kalau ada yang saya terlupa..sekian dan terima kasih.

    BalasPadam
  68. kepada penulis blog ini:
    sila tutup blog anda sebab anda tidak layak jadi penulis blog.anda layak jadi batu api....sekian dan termia kasih

    BalasPadam
  69. BAHASA ENGLISH pun salah grammar.. adoii lagi tulis dalam english... utk plural ko kena tulis are bukan is lah. takpe ada banyak masa utk ko belajar, jgn give up ya.

    ustazah neh mmg tak salah. yang salah kerana korang salah faham. aku sudah tentu takan mengutuk ustazah neh sebab dia tak salah. korang kena faham kenapa dia relate dengan masyarakat kristian.

    itupun nasib baik dia cakap masyarakat kristian. kalau dia sebut ajaran kristian mmg boleh jadi issue besar. kalau korang tak puas ahti kenapa tak suruh mca pergi saman ustazah tersebut?

    nampaknya mereka tak layan pun permintaan korang. sebab apa? sebab mca hanya mempolitikkan isu. tak lebih tak kurang. mca pun sedar ustazah mentioned abt masyarakat. attitude masyarakat itu sendiri. bukan abt agama pun. haizzh.

    tulis panjang2, tp isi sama je bro. come on lar. tak ubah satu pun hakikat2 ini.

    1. ustazah hanya hightlight abt attitude masyarakat kristian. mungkin ustazah should'nt cakap tradisi kat situ.. ada ayat yang lebih sesuai... namun disko, zina blablabla tue mmg orang di barat buat apa. mmg mereka mengakui kristian tp tgklah cara hidup mereka macam mana? so nak salahkan persepsi kami kenapa? mereka patut ubah cara hidup mereka ke arah kebaikan maka persepsi tersebut sudah tidak akan wujud lagi.

    2. secara logiknya kalau menjadi majoriti di sesebuah negara, jenayah dan tabiat buruk juga akan di dominasi oleh bangsa yang memajoritikan negara tersebut. ini fakta di semua negara. akan ttp sebagai org islam, saya tidak suka kepada fakta ini. saya lebih suka kalau org melayu boleh kurangkan jenayah mereka dan kembali semula kepada agama islam yang sebenarnya. elok juga kalian mengutuk melayu, biarlah melayu tahu apakah persepsi sebenar org bukan melayu terhadap bangsa melayu. mungkin dengan cara itu minda mereka akan terkesan dan melakukan perubahan.

    BalasPadam
  70. 3. ustazah neh tiada intention utk memburukkan kristian [religion] so jgnlah twist story itu. akan ttp mmg ustazah ini menceritakan keburukan masyarakat kristian di barat. ustazah tak cakap pun di barat hanya ada umat kristian. so tak perlu salah faham. bukan citer pasal majoriti ke apa, cuma menceritakan cara hidup mereka. itu sahaja.

    4. kenapa ustazah citer pasal masyarakat kristian? simple. ia ada kaitan dengan valentine menerusi catatan sejarah. perjalanan sejarah tercipta bahawa masyarakat kristian ada kaitan dengan valentine ttp paderi kristian bagitau vday tiada kaitan dengan kristian. kami terima keputusan tersebut dengan terbuka. kami tidak akan mengaitkan vd dengan kristian ttp vd sedikit sebanyak ada kaitan dengan masyarakat kristian sbb ;

    -. nama valentine di ambil sempena paderi kristian

    -. mitos demi mitos di sebarkan oleh masyarakat kristian pd ketika itu.

    5. so ustazah membawa citer tersebut kerana kaitan tersebut. kalau korang berfikiran terbuka, korang kena terima sejarah. kita tak kutuk penganut kristian ataupun agama kristian. kita mmg respect. so tak perlu risau.

    saya ramai kawan kristian dan saya respect mereka. cuma kalau sesetengah dari mereka emosi tak tentu pasal sudah tentulah saya pelik. dan lebih pelek bile mereka meraung atas perkara yang sia2.

    BalasPadam
  71. In the end of the day, korang akan dapati korang merepek akan perkara yang sia2. lihatlah dunia. ada macam2 perkara. ada baik dan ada buruk. lebih baik bertolenrasi mencari titik persamaan dan menerima keburukan masing2 daripada menunjukkan diri sendiri adalah bagus dan perfect sehingga tak boleh terima sebarang pendapat. penjelasan ini ringkas ttp saya yakin bagi mereka yang faham, mereka akan faham. ustazah neh mmg tidak bersalah dan tidak patut dipersalahkan apatah lagi menjadikan ia mangsa politik sesetengah pihak. harap anda penganut kristian menerima perkara ini dengan fikiran yang terbuka. tq

    BalasPadam
  72. berkenaan kepada anom yang tak berani tulis nama tp cuma suka meludah ;

    aku tulis perkara yang mmg betul. ustazah neh mmg menceritakan masalah masyarakat kristian yang lalai. dia tak sebut semua masyarakat kristian macam tue. dia cakap sesetengah masyarakat.. tp takpelah mungkin ko tak lihat ceramah dia dari a sampai z

    BalasPadam
  73. Banyak sangat anom neh.. hahaha.. takpelah.

    1. kitab asal injil mmg di ubah. aku baca dalam sejarah agama di dunia. carilah buku tersebut. dalam english. pinjam member dulu. dah lama.

    2. berkenaan ustazah neh, aku tak kesah kalau dia minta maaf. org yg minta maaf ialah org yang berlapang dada. ttp org yg mendesak org lain meminta maaf semata2 atas sebab ego dan twist.. mereka takan puas. mereka tak mungkin merasai kepuasan. benda neh akan berbalik semula dan pada masa itu mereka akan faham betapa tersilapnya mereka. ustazah neh mmg aku sokong dia dan aku mengaku. ttp tak bermaksudlah aku dan ustazah neh anti kristian. aku percaya ustazah respect penganut kristian dan kristian. sama macam aku dan org islam yang lain2. topic neh kecil je. even kalau org kristian kat sini nak aku minta maaf pun aku boleh. aku sanggup. aku bawa topic neh atas nama perbincangan. kalau mereka rasa mereka terguris nah, aku minta maaf banyak2. aku takmo mereka kecil ahti. mereka ialah rakan2 aku. ttp aku harap mereka boleh terima perbezaan pendapat. aku rasa ianya lebih mudah atas nama tolenrasi.

    BalasPadam
  74. anom : blog saya bukan belog batu api. tapi belog saya panas berapi2. hahahaa.. belog batu api neraka kot? opzz

    BalasPadam
  75. Mitos boleh diambil sebagai sejarah ke..yang sy tau mitos=fairy tales. Fairy tales= karut. Yang benda2 mitos diambil sebagai fakta sejarah kenapa?

    BalasPadam
  76. hahhahahh..dah muncul amenowolrd rupanya....dah la tu ameno,toksah la defense guna fakta yang ngko sendiri tak faham..aku yakin sgt ngko ni memang tak cukup ilmu lagi..bebudak hingusan..orang gelak aja baca blog ngko ni...

    BalasPadam
  77. dah sah ler..batu api neraka hang ni..apsal tak habag awal2.sama chanel la kito..ler,bagi la kontek num ker fb ker..nak kenal sgt ni,boleh ler bawa hang p clubbing malam2...(TAK HINGIN AKU)..wakakakakakakaka

    BalasPadam
  78. Aha baru berkesempatan online anom [sila guna satu nama, kalau nak banyak nama pun takpe, at least biarlah ada nama, saya ttp kenal sbb ip address yang sama].

    anom : aku tak cakap mitos itu fakta. aku cakap mmg fakta ia mitos. mmg fakta mitos itu disebarkan oleh penganut kristian. ustazah pun tahu ia mitos berdasarkan kepada ceramah ustazah itu sendiri. tgk ceramah dari awal lah. ko akan faham.

    so menurut sejarah, mitos itu tersebar dari 1 generasi ke 1 generasi oleh penganut kristian pada ketika itu. itu fakta. bukan mitos itu fakta. faktanya ialah itu mitos yang disebarkan atas alasan tertentu.

    anom : batu api neraka aku berbeza level dengan ko. setakat clubbing tue hanya batu api neraka kelas bawahan je buat. aku nya dasat. benda cikai2 semata2 clubbing, arak, dadah tue seme aku tak buat... jadi jahat mesti berbaloi utk di banggakan.. heh

    BalasPadam
  79. btw, saya tak akan reply kat thread neh lagi sebab seme penjelasan dah saya explain. suatu masa kelak anda akan faham jua k.

    BalasPadam
  80. Alamak... mcm2 ayat digunakan... bingung ow...

    BalasPadam
  81. dear amenoworld;
    kalau orang dah cakap blog awak ni salah maksudnya awak tu memang tak pandai.bermakna awak tu kena belajar lebih lagi.awak kena sedar orang yang bagi komen kat blog awak ni ada yang lebih berilmu dari awak.so,awak tu janganla pula melalut sana sini lagi nak defense fakta-fakta awak yang BODOH tu.awak ni bengap ker apa?tak faham-faham ker apa orang-orang kat atas tu kata,blog awak ni memang blog BODOH!!

    BalasPadam
  82. awak suruh kami terima pendapat awak tapi kenapa awak tak terima pendapat kami eh tp nak bertikam lidah pula? sekejap itu sekejap ini..hello! kalau nak sangat bertikam lidah boleh tapi biarlah logik and tetap pendirian jangan nak pusing2 kan cerita..kalau dah kalah tu mengaku ja k? for ur information,kalau tidak tahu mengenai bible jangan nak komen k,kalau mau tau sangat pergi lah jumpa father untuk dpt more info or paling senang awak baca bible perjanjian baru and lama pergi banding kan k? tolong jangan komen sebelum awak tidak ada bukti..harap maklum..

    BalasPadam
  83. Watch your tongue and keep your mouth shut, and you will stay out of trouble. Proverbs 21:23

    BalasPadam
  84. Is it hard to apologise?25 Februari 2011 4:52 PTG

    Is it very difficult to say sorry to all the Christian Community for Ustazah has obviously tercicir kata??? if you don't mean it, then you have to come out with something...a statement/a video to explain to everyone....

    BalasPadam
  85. orang Islam yang kutuk ustaz@ustazah ibarat seorang aanak mengutuk mak atau bapak dia sendiri...sepatutnya kita membela mereka, bukannya menghina mereka...berkongsi di atas pentas yang sama dengan orang kafir menghentam mereka...sebabnya, ini adalah atas dasar agama, bukan atas dasar kaum...

    korang orang islam tak rasa hina ke orang kafir kutuk saudara kita,lebih2 lagi golongan ustaz ustazah...lagipun bukannya ustazah ni penah pemainkan islam pun...apa jenis islam la korang ni...siap bagi lebel macam2 kat dia...manusia mana tak melakukan kesilapan, sedangkan kesilapan tu tak dibuktikan pun lagi...

    setakat ni ada tak mana2 ustaz kondem ucapan ustazah???takdekan...korang yang jahil je pndai2 cari hujah akal sendiri nak hentam2 ustazah ni...ingatla dosa pahala...buktikan rujukan korang,apa yang kitab korang baca,siapa pengarang kitab tu????setakat internet, tak payahla nak berdebat...buat tambah dosa korang je...

    sedih2...bila orang islam bermati-matian mengutuk orang islam yang lain...padahal bukannya dia kutuk agama islam pun

    BalasPadam
  86. innaddina 'indallahil islam27 Februari 2011 12:37 PTG

    hehe...camna kalau kami kata korang tu jadi kayu api neraka?leh terima ke?

    BalasPadam
  87. melayu hanya bangsa bukan agama,kristian tidak tahu beza agama dan bangsa ke?hihihi..kena ambik SPM agi sekali nih...

    BalasPadam
  88. adui... bengapnya orang Malaysia nih... Pada pendapat saya, Ustazah tu patut minta maaf kerana melukai perasaan masyarakat lain. Kan Malaysia majmuk. Buat apa nak defend2. Dia salah dia patut selesaikan. Awak ni Amenoworld, memang tak patut jadi orang Malaysia. Kenapa sebut MCA pulak bro? agama!=politik. (TIADA KAITAN LANGSUNG). Tengok ler... tak pasai2 org dah benci kat hang. atau awk sengaja post benda ni sebab nak extra trafik? berenang sambil minom ayak.. kahahahahaha...

    BalasPadam
  89. ameno.. ameno.... ni bkn nye pasal ego ke ape ke... aduhaiiii ssh nak ckp ngan org yg x yg fhm bahasa... sdh la..

    -org islam lg ar x pndai trima kesalahan sndiri... islam lagi ego!
    tengok ar mn2 negara islam mesti bperang... beperang sesama islam lak tu... dah tu buat pla gerakan berani mati la ape la.... tuhan korang ajar korang tuk bperang kew? bunuh2, rusuhan sana sini

    - nasib baek m'sia ni berbilang kaum dan agama klu x huhuhuhuhuhu konferm da lama bperang.. sungguh memalu kn... x ka kah ini menunjukna korang tu ego? pentingkan diri sendiri?
    budget jew islam is peace tp tengok ar cmnew..

    korang kritik2 agama lain sesuka ati jew.. buat fakta x tentu pasal sesuka ati je...
    nasib baek bangsa2 kat negara ni sabar jew...,
    jgn ckp org kristian je, org yg berbangsa hindu, budha etc..etc pun sabar jew ngan korang ni....
    ni ka tuhan korang ajar?

    kiteorg tau ar korang tu agama rasmi kat negara ini..
    tp jgn jew melampau dan buat bangsa2 lain panazzzzz
    kang buat rusuhan besar-besaran kn sape susah?

    kalau xnak org2 kritian marah.. tolong la jaga bahasa... dier ni ustazah dier sepatut nye tau cara yg sopan, baik kalau berkata-kata.... + dier spatutnya rujuk balik sejarah sblum nak bantai ckp....

    kiteorg kristian xkan bercakap kalu xda fakta yg btl... jgn pandang rendah terhadap agama org lain... coz tuhan korang pun x suruh korang kurang ajar ngan agama lain kn? kn? kn?

    so please end this....
    i mnta maaf banyak2 kalau terkasar bahasa tp e2 jew cara nak fahamkn ko ameno... suara bangsa dan agama selain melayu dan muslim di negara ini di ketepi kan.... tolong la... 4 us to life in a peaceful country and to be 1 malaysia is for us to respect others and appriciate each others ...

    -jgn sama kn org2 kristian d negara ini dgn negara2 barat....
    semua agama ajar bnda yg baik2.. xdew yg jahat...

    - jgn pandang rendah kpd bangsa lain dan agama lain ...semua org ada hati, perasaan dan tahap kesabaran.... jgn la menindas agama dan bangsa wlwpun korang adalah bangsa dan agama rasmi negara ini

    - jgn lah memandang kekurangan org lain dan mempersalahkan org lain kalu diri sendiri x sepurna... tetapi marilah bersama-sama mengubah kepada yg baik....

    salam 1 malaysia...

    BalasPadam
  90. Jangan salam satu mesia dengan aku sebab aku tak support kerajaan. heh

    kompromi apa lagi yang umat islam tak buat kat malaysia neh? dah macam2 dah.. baca sini bacalah kekompromian kami terhadap kamu.

    http://www.amenoworld.com/2011/03/02/salah-ke-bina-gereja-besar-di-bukit-jalil/

    umat kristian tak pernah tertindas di malaysia apa yang kamu rasa ialah kamu tak bersyukur.. kamu tak bersyukur sebab tue kamu bias pada penganut islam..

    sedangkan kita telah hidup secara tolenrasi selama neh kan? takan masih buta?

    Tuhan aku ialah tuhan kamu dan tuhan sekalian makhluk.. ialah Allah swt.

    Aku antara yang no hal larh isu penggunaan kalimah Allah swt oleh kristian.. apsal mase tue ko tak masuk belog aku dan support aku? ceh..

    jadilah umat yang adil. dan jadilah umat yang menerima fakta. jadi juga umat yang menerima pandangan. aku tidak akan tukar pandangan ko. aku terima.ttp perkara yang sama juga ko kena buat utk aku iaitu jgn tukarkan pandangan2 aku di atas sbb aku takan. aku tetap dan teguh membela kenyataan ustazah tersebut. terimalah ia. kita bukan sapa2 utk tentukan pandangan org lain. heh

    BalasPadam
  91. adoila ameno oiiii....
    kecik betul la pikiran ko kan?
    kahkahkah...

    BalasPadam
  92. mula2 baca komen, rasa bengang plus risau gak nk komen. sbb rasanya, in english (i think) masing2 interpret info ni ikot suka.
    so ikot suka la.

    nk komen bab kat malaysia pling byk rogol tu semua..bttoila ameno ckp, org kita ni mmg dh makin truk..bkn agama kita. agama kita jgn, tulah kita nk buat. bila org komen org kita nih bangang, sewel, jahat..kita kata org hentam agama kita..kn?
    selalu je gua dgr org2 bcerita/argue psl ni. gua ada attends satu forum ni yg rmai non-muslim pertikaikn ajaran islam.byk yg gua rasa mereka suka je ajaran kita..i mean faham agama kita ni ok, kita je masalahnya. dorg open and pandai pilih isi, bkn maen xpuah ati je..

    bab facts tu, lawak gakla. lu xpernah wat data collection ke beb? xpro langsung. mana adil ko g wat survey malaysia compare major ngn non-major. plus, yg lebih jelas, kes rogol jrg 'berlaku' sbb dorg mentalitinya boleh terima. or biasa. kita, wlpn hakikatnya byk tp kalo open table mesti org hentam..kn??so, kalo dh termengandung depa kawen je. xde rogol2 sgt bunyi nye.btoi x??? (gua malas nk xplain byk sbb tkut salah faham)

    psl ustazah ni dia bagus. tp part hentam ajaran len gua xrasa relevan. niat dia nk ckp, "kita dh ada budaya ajaran yg boleh, bakpe nk ikot ajaran org len kita tak anut"..plus, budaya tu sinonim sgt ngn gejala2 yg mnaikn rating rogol nih..kn?tgk tv la weih!jgn buat malu org malaysia. msing2 ckp mcm xpnah tgk tv..

    gua ramai je kwn2 bukan islam. gua respect dorg. benda kita tak boleh takpela. benda depa xley gua pn paham. mcm tula sebaliknya. point nye, kecih sgt kita nk ngikut tu pehal..? kalo nk sgt smbut hari kasih sayang, kita sambut lain harilah..xyahla wat skali ngn valentine. baru xkecoh...

    hehe. gua pn byk silap. jd gua taubat kat Tuhan Maha Esa!

    BalasPadam
  93. mula2 baca komen, rasa bengang plus risau gak nk komen. sbb rasanya, in english (i think) masing2 interpret info ni ikot suka.
    so ikot suka la.

    nk komen bab kat malaysia pling byk rogol tu semua..bttoila ameno ckp, org kita ni mmg dh makin truk..bkn agama kita. agama kita jgn, tulah kita nk buat. bila org komen org kita nih bangang, sewel, jahat..kita kata org hentam agama kita..kn?
    selalu je gua dgr org2 bcerita/argue psl ni. gua ada attends satu forum ni yg rmai non-muslim pertikaikn ajaran islam.byk yg gua rasa mereka suka je ajaran kita..i mean faham agama kita ni ok, kita je masalahnya. dorg open and pandai pilih isi, bkn maen xpuah ati je..

    bab facts tu, lawak gakla. lu xpernah wat data collection ke beb? xpro langsung. mana adil ko g wat survey malaysia compare major ngn non-major. plus, yg lebih jelas, kes rogol jrg 'berlaku' sbb dorg mentalitinya boleh terima. or biasa. kita, wlpn hakikatnya byk tp kalo open table mesti org hentam..kn??so, kalo dh termengandung depa kawen je. xde rogol2 sgt bunyi nye.btoi x??? (gua malas nk xplain byk sbb tkut salah faham)

    psl ustazah ni dia bagus. tp part hentam ajaran len gua xrasa relevan. niat dia nk ckp, "kita dh ada budaya ajaran yg boleh, bakpe nk ikot ajaran org len kita tak anut"..plus, budaya tu sinonim sgt ngn gejala2 yg mnaikn rating rogol nih..kn?tgk tv la weih!jgn buat malu org malaysia. msing2 ckp mcm xpnah tgk tv..

    gua ramai je kwn2 bukan islam. gua respect dorg. benda kita tak boleh takpela. benda depa xley gua pn paham. mcm tula sebaliknya. point nye, kecih sgt kita nk ngikut tu pehal..? kalo nk sgt smbut hari kasih sayang, kita sambut lain harilah..xyahla wat skali ngn valentine. baru xkecoh...

    hehe. gua pn byk silap. jd gua taubat kat Tuhan Maha Esa!

    BalasPadam
  94. melayu hanya bangsa bukan agama,kristian tidak tahu beza agama dan bangsa ke?hihihi..kena ambik SPM agi sekali nih...

    BalasPadam
  95. adui... bengapnya orang Malaysia nih... Pada pendapat saya, Ustazah tu patut minta maaf kerana melukai perasaan masyarakat lain. Kan Malaysia majmuk. Buat apa nak defend2. Dia salah dia patut selesaikan. Awak ni Amenoworld, memang tak patut jadi orang Malaysia. Kenapa sebut MCA pulak bro? agama!=politik. (TIADA KAITAN LANGSUNG). Tengok ler... tak pasai2 org dah benci kat hang. atau awk sengaja post benda ni sebab nak extra trafik? berenang sambil minom ayak.. kahahahahaha...

    BalasPadam
  96. innaddina 'indallahil islam6 Mei 2011 10:10 PTG

    hehe...camna kalau kami kata korang tu jadi kayu api neraka?leh terima ke?

    BalasPadam
  97. hahhahahh..dah muncul amenowolrd rupanya....dah la tu ameno,toksah la defense guna fakta yang ngko sendiri tak faham..aku yakin sgt ngko ni memang tak cukup ilmu lagi..bebudak hingusan..orang gelak aja baca blog ngko ni...

    BalasPadam
  98. Boleh. no hal. tradisi umat islam kat malaysia neh mmg suka cakap tak serupa bikin. mengaku aje islam tp belum tentu beriman dengan apa yang tertulis dalam Alquran. no hal lah dude.

    JJ : offense? gheezzz bibble telah di ubah. g check sejarah. sejarah tak ley ubah. sejarah mengatakan bibble telah di ubah dua kali... kalau tak percaya pergilah check sejarah.. benda tue masih menjadi sejarah.. even penganut kristian pun sedar benda neh.. adoiii nak terasa pasai pa? yang terasa tue patutnya kami owang islam pasal ko telah membuat citer fitnah mengenai NABI ISA.. nabi kami tue.

    gheezz takkde sapa cakap kristian soh buat maksiat. cuma cakap umat kristian banyak buat maksiat.. mmg itulah hakikatnya

    BalasPadam
  99. Boleh. no hal. tradisi umat islam kat malaysia neh mmg suka cakap tak serupa bikin. mengaku aje islam tp belum tentu beriman dengan apa yang tertulis dalam Alquran. no hal lah dude.

    JJ : offense? gheezzz bibble telah di ubah. g check sejarah. sejarah tak ley ubah. sejarah mengatakan bibble telah di ubah dua kali... kalau tak percaya pergilah check sejarah.. benda tue masih menjadi sejarah.. even penganut kristian pun sedar benda neh.. adoiii nak terasa pasai pa? yang terasa tue patutnya kami owang islam pasal ko telah membuat citer fitnah mengenai NABI ISA.. nabi kami tue.

    gheezz takkde sapa cakap kristian soh buat maksiat. cuma cakap umat kristian banyak buat maksiat.. mmg itulah hakikatnya

    BalasPadam
  100. heran2... hmmm... kalo rasa x mau smbt valentine tu, x pyh smbt la... buat bnda mcm ni kutuk2 org kn bdosa... dh tau bnda tu haram tuk korang, jgn la buat... mcm makan babi kn... haram tuk korang, korang x buat kn... kn senang crita... pikirkan ja valentine's day tu as a babi tuk korang... kn senang crita... sambut x sambut valentine tu, depend to urself la... individu tu sendiri... korang ke yg tanngung dosa org yg mnyambut valentine tu?? pelik2 manusia zaman sekarang ni... bnda mcm ni pun nk bgaduh... umur dh besar tp mcm budak2... karang x pasal2 buat lagi dosa mengutuk org lain...

    to admin, agama kristian x mlarang umatnya minum arak... tp bzina tu mmg kristian larang... bkn smua org kristian mcm tu... mcm muslimin dan muslimat juga... tp korang punya quran melarang umatnya minum arak dan bzina kn... it's up to agama korang la mcmana nk hukum muslimin dan muslimat tu... tp bagi saya... itu dosa yg ditanggung tuan empunya badan tu sndri... x plu menyusahkn diri kmu tu... lagi satu, dalam islam kn, bcouple tu x baik... bercinta hnya dgn allah sblm bkahwin... tp mostly, ada yg muslim tu bcouple, bpegangan tgn, mcm2 lagi la... ttg paderi yg slalu dikaitkan dgn gejala seks tu, ada la segelintir tp x byk smpai tiap hr dlm akhbar... kesian pun kesian la... tu dh nafsu serakah diaorg, nk buat mcmna kn... nafsu diri sendiri memakan diri sendri... xda bkaitan dgn agama tu... pikir2 kan la... lagi satu.... kmu tu suci sangat ke? smpai mengutuk org mcm tu? wpun masih dara, x smstinya kmu x prnah buat dosa kn... skrg pun dh buat byk dosa dgn mgata ttg agama lain... hmmmm... what i can say, CERMIN DIRI SENDIRI DULU... sy x prcaya kalo kmu ni 100% suci, sbb smua manusia pasti mlakukan dosa x kira sekecil atau sebesar mana pun ia...

    nasihat saya, smua tu lahir dari hati nurani masing2... kmu nak buat jahat atau tidak, itu smua bkn krana agama... itu adalah krana hati kita yg rapuh... x kuat iman bak kata org islam... all the things that happened in this world because of YOU YOURSELF want it to be happened... jangan salahkan mana2 agama krana smua agama mgajar kita ke arah kebaikan... jgn kutuk2 agama org... nnt TUHAN (x kira islam atau kristian atau agama lain) marah... kalo TUHAN marah, kita smua akn menerima bencananya... that's all from me...

    thank u... peace... ^.^

    BalasPadam
  101. Silalah hormati agama orang lain ye... Janganlah membabitkan umat Kristian/Islam. Semua kita sama sahaja. Semua bahagian badan kita semua sama2 ada. Yang membezakan kita hanya cara pemikiran, bukannya agama! Kalaulah nak cakap tentang masyarakat Barat, janganlah nak babitkan agama! Ada lagi pelbagai agama nun di jauh sana, Islam ada, Yahudi ada, Hindu ada, Buddha ada! Takkanlah sampai semua orang Barat ialah Kristian!

    Janganlah persalahkan agama. Persalahkanlah diri sendiri atas kebodohan dan kebutaan diri sendiri yang berdegil ingin memutarbelitkan fakta dan mengelakkan kebenaran.

    Nak kutuk, kutuk bangsa. Tak pernah guru BM ajar saya tentang bangsa Islam. Bangsa Melayu barulah betul. Bila suruh belajar dalam kelas, tidor pula korang..

    Dah nama masyarakat Kristian, memanglah itu merujuk kepada semua penganut agama Kristian!

    Memang Malaysia Boleh nih...

    BalasPadam
  102. Sejak ada istilah umat islam.

    JJ : dia cakap practise masyarakat kristian. masalahnya mmg betul masyarakat kristian mmg tue. ko nak soh aku deny apa. dowang mmg lepak disko bla bla bla.. minum arak.. berzina etc.. mmg ajaran kristian tak soh tp itu masyarakat kristian wat juga kan? kalau takmo di pandang negatif, soh depa ubah perangai depa.

    umat islam dan umat kristian sama je. dedua tak beramal dengan apa yang tertulis dalam kitab.

    sebagai muslim, aku menerima kehipokritan umat islam dan umat kristian tanpa kompromi. kalau ada owang islam yg jahat, owang kristian pun ada juga.

    tradisi dah kat malaysia neh owang islam buang bayi. terbukti melalui angka dan pengumpulan data.

    tapi tradisi gak masyarakat kristian bersetubuh sebelum brkahwin. sama je kan dedua umat neh?

    nak argue apa? umat kristian tidak maksum

    ustazah cakap pasal umat dan bukan pasal ajaran. itulah hakikatnya

    ustazah tak hina ajaran kristian ttp umat kristian yg hina ajaran mereka sendiri ble pandai2 ubah bibble. heh

    ustazah tue mention abt MASYARAKAT kristian. MASYARAKAT mean = UMAT = PPL = SOCIETY. not RELIGION. gheezz.. dia compare masyarakat kristian di barat.. dia tak cakap pun masyarakat kristian di malaysia..

    BalasPadam
  103. salam maaf sekalian, harap jangan emosi, tapi cubalah sebagai ketua dan pengajar ilmu di malaysia fikir sehabisnya sebelum mengucapkan ayat yang boleh merosakkan hubungan tegang rakyat tempatan.

    cubalah fikir dari segi umat kristian dan umat umat lain:
    jika setiap perkataan uztazah yang diilhamkan:

    ayat hari valentine digantikan hari lahir nabi s.a.w.
    ayat kristian digantikan islam
    dengar kembali, apaka perasaan anda sebagai orang islam?

    memang ayat penfitnahan. tanpa memahami umat kristian yg langsung tiada kaitan dengan penyambutan valentine, atau ajaran di gereja yg setiap minggu kuat menyalahi sikap clubbing dan maksiat.

    Wtf stupid ass uztazah who does her stupid research from wikipedia. grow up get a life and listen and learn from real life. if i can read the quran and listen and understand the teachings of the great prophet, you can sure as hell spend 5 minutes to at least understand the teachings of cristianity, buddhism and hinduism you blind stupid malay pricks! cristianity does not condone rape, sex before marriage nor clubbing. we do not even celebrate valentines day! grow up!

    P.S dont support thr stupid bitch perfume and skincare line. its made in sweatshops with indon worklabour not malaysian. no proper testing or safety was done, and its used to seduce malay men so they can rape those poor stupid malay women. and its not even halal! spin this fakta!

    BalasPadam
  104. johan > nice... you are a good malaysian .. :)

    BalasPadam
  105. 3. ustazah neh tiada intention utk memburukkan kristian [religion] so jgnlah twist story itu. akan ttp mmg ustazah ini menceritakan keburukan masyarakat kristian di barat. ustazah tak cakap pun di barat hanya ada umat kristian. so tak perlu salah faham. bukan citer pasal majoriti ke apa, cuma menceritakan cara hidup mereka. itu sahaja.

    4. kenapa ustazah citer pasal masyarakat kristian? simple. ia ada kaitan dengan valentine menerusi catatan sejarah. perjalanan sejarah tercipta bahawa masyarakat kristian ada kaitan dengan valentine ttp paderi kristian bagitau vday tiada kaitan dengan kristian. kami terima keputusan tersebut dengan terbuka. kami tidak akan mengaitkan vd dengan kristian ttp vd sedikit sebanyak ada kaitan dengan masyarakat kristian sbb ;

    -. nama valentine di ambil sempena paderi kristian

    -. mitos demi mitos di sebarkan oleh masyarakat kristian pd ketika itu.

    5. so ustazah membawa citer tersebut kerana kaitan tersebut. kalau korang berfikiran terbuka, korang kena terima sejarah. kita tak kutuk penganut kristian ataupun agama kristian. kita mmg respect. so tak perlu risau.

    saya ramai kawan kristian dan saya respect mereka. cuma kalau sesetengah dari mereka emosi tak tentu pasal sudah tentulah saya pelik. dan lebih pelek bile mereka meraung atas perkara yang sia2.

    BalasPadam
  106. memg org kristian ni kebanyakan nye suke wat maksiat..betol le ckp ustazah tu..aku ade kwn kristian..aku ckp kt die ko suke clubing2 ngn romen2 kn??die kate itu memg dh jiwa die dari kecik..so what??kehkehkeh

    BalasPadam
  107. Aku suka dgn ceramah Ustazah bahyah ni.... tak macam ustazah yg dh join politik tu... :)

    BalasPadam
  108. segale maksiat yang dilakukan umat Islam hari ini, tak kirelah berzine ke, minum arak ke, berpunce daripade pengaruh barat sebab depa takde jati diri yang kukuh. apa yang ustazah nie nak cakapkan ialah jangan tiru gaye hidop mereka...sebabnye, kalau kite perhati anak 2 liar nie..gaye hidop diorang memang dipengaruhi budaye barat...tengok la care pemakaian, pemakanan, pergaulan dll...

    BalasPadam

Sebarang cadangan, kritikan, tempahan iklan dan segala berita boleh je hubungi saya di sini orderonline2010@gmail.com

Segala penulisan di dalam blog ini mewakili pandangan peribadi saya [dan beberapa penulis lain] dan bukan mewakili mana2 parti/pemimpin/ataupun mana2 individu.

Segala komen yang anda tulis di sini tidak menjadi tanggungjawab penulis jika berlaku apa2 perkara kelak. Sendiri komen sendiri tanggung.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...