Telegram PH http://t.me/beritapolitikmalaysia

Laporan yang tersiar tidak semestinya mewakili pandangan pihak pentadbir halaman.

Selasa, 22 Mac 2011

Hot! Amerika sahkan buku jingga cilok idea MEB Najib!



Buletin utama tadi memang best. Mereka dah mula mainkan lagu kebencian terhadap dsai. Korang tahu BU [singkatan untuk buletin utama okeyh] citer pasal apa tadi? Heh. Meh aku citer. Aku hari neh rajin nak mengata buletin utama. 

Berita di awal-awal siaran neh ramai orang tengok. Sapa setuju dengan aku? Tak setuju lantak korang la. Ada aku kesah? Heh. Dan BU memang hebat racun minda rakyat. Citer dia macam neh ;

1. Mula-mula BU jemput sapa tah nama perempuan neh dia berhujah mengenai buku jingga. Wanita neh pakar dalam something-something la juga, aku tak catat nama dia tadi. Dia berhujah mengatakan buku jingga tidak realistik. Dia berikan serba sedikit pandangan dia mengapa buku jingga ini tidak realistik. Antara pandangan dia yang aku ingat ialah ;

- Buku jingga hanya menerangkan bagaimana wang kerajaan dibelanjakan.
- Buku jingga tidak mencatatkan bagaimana kerajaan menjana pendapatan.
- Buku jingga akan menambahkan hutang negara ke tahap yang membimbangkan.

Okey. Ini adalah seorang pakar yang bercakap. Aku takmo ulas apa yang dia cakap. Tak penting pun pasal bukan bidang aku. Then 

2. Ada seorang orang putih dari amerika [ada nama persatuan ke apa ke aku lupa] mengulas bahawa ;

- Buku jingga ialah versi copypaste daripada dasar MEB yang diasaskan oleh najib tahun lepas.

- Pembangkang tiada idea lain selain mencedok idea najib.

So, korang nampak apa yang aku nampak? 

MEB = buku jingga.
buku jingga = tidak realistik
kesimpulan nya 

MEB = Buku jingga = tidak realistik? 

Korang faham kan?

Tapi nampaknya penerbit BU tak faham. Ataupun mungkin team BU nak mengutuk kerajaan dalam diam. Siapa tahu mungkin mereka nak tunjukkan protes mereka kan? Heh.

Lepas habis citer neh, mereka sambung isu skandal video seks pula. Mereka buat macam semalam cuma kali neh mereka cuma interview dua orang katak je. 
Katak yang pertama ialah ;

Zahrain. 
Si zahrain neh cakap ada orang bagi maklumat dalaman kepada dia bahawa konon nya video skandal seks yang melibatkan dsai ialah konspirasi pkr semata-mata. Tetapi maklumat itu dia belum pastikan kesahihannya. Isu skandal seks adalah untuk menutup isu DNA. 

WOW.. sapa la yang bagi maklumat dalaman tu kat dia kan? Kenapa teori dorang neh asyik bertukar je. Pelik aku.

Katak yang kedua ialah ;
Zulkifli nordin.

ZN pula mengulas bahawa dsai akan menuduh ini semua adalah konspirasi kerajaan. Resepi wajib bagi pkr. Dalam pada itu ZN juga memberitahu dia mendapat maklumat sulit bahawa kepimpinan ulama meminta anwar ibrahim serahkan dna kepada pihak polis untuk siasatan lanjut bagi membuktikan dsai tidak bersalah ataupun mereka akan menimbangkan semula kerjasama dengan pkr dan anwar ibrahim pada masa akan datang.

WOW.. apa yang BU buat ialah menyerapkan kepada minda penonton untuk melihat pkr sebagai parti yang wajar dibenci. Mereka juga cuba melaga-lagakan pkr dan pas.  Selalunya umno sering mengutuk pas mempergunakan islam tetapi rata-rata orang islam tak percayakan kata-kata umno sebab apa yang mereka jelas nampak ialah umno yang mempermainkan islam. So kali neh mereka tukar strategi dengan memainkan sentimen pkr mempergunakan pas. Dan nampaknya sentimen neh berjaya sebab ramai orang islam geram kat pkr akibat beberapa krisis dalaman dan ketidakcekapan beberapa ahli parlimen pkr menghanddle beberapa isu penting.

Lepas tue mereka siarkan pula berita yang datuk t tiba-tiba tak jadi bagi rakaman video terbabit kepada dsai pada hari ini atau pada bila2 masa pun. Sebaliknya dia hanya akan serahkan ia kepada badan penyiasat bebas yang disediakan untuk mengendalikan kes ini.  Dia juga menuntut dsai untuk meletakkan jawatan dalam tempoh seminggu.

Aik... aku nak tengok video tue woitttt... ko faham ke tak faham wahai datuk tttttttttipppuuu....! Kan aku dah geram tue. Ambek ko. Heh.

Berita neh disiarkan di awal berita. Ini bermaksud ramai yang tengok. Bagi yang tidak tahu memang akan mempercayai bulat-bulat apa yang tv3 rasukkan dalam minda penonton. Macam aku dulu. Aku dulu selalu ingat apa yang tv3 beritakan adalah berita yang benar dan sahih.

Ini juga bermaksud mereka dah mula perang manipulasi untuk menang besar di pilihanraya sarawak. Hebat. Mereka ada media arus perdana untuk kekalkan kuasa dan kita? Takde. Apatah lagi kawasan yg kita nak menang neh ialah sarawak yang mana hampir kebanyakkan tempat tiada kemudahan internet. So macam mana maklumat kita nak sampai kat mereka?

Ibarat kancil bertanding dengan ferrari. Sukar nak menang tapi bukan mustahil.

Ameno : Berani betul ZN jual nama "kepimpinan ulama" tue ya..  sumber dalaman??? Mulut dia makin lama makin lancang menfitnah.. hebat!

Share this

33 Responses to " Hot! Amerika sahkan buku jingga cilok idea MEB Najib! "

  1. adus..ak pun x faham la...fitnah2,fitnah lagi..telinga gua dah panas dah..

    BalasPadam
  2. semakin lama semakin benci UMNGOK...eh silap eja..UMNO....MEB ternyata sial

    BalasPadam
  3. nasib aku join group2 ni.. kalo setakat tgok tv je, kena tipu bulat2 la aku, hehe.. jd ap nk buat, media dorg kawal, maka org yg buta akan tetap buta, kecuali ada org bimbing.. tp kalo org yg mmg sengaja membutakan mata sndri, xleh kata ap la.. ak xbrni komen bnyk, masuk ISA nnti, haha

    BalasPadam
  4. Ameno! Jangan dengar cerita dari TV Bebal... nanti ko jadi bebal gak hahaha...

    BalasPadam
  5. ko pn fitnah jugak....
    dah la...

    BalasPadam
  6. "Ini juga bermaksud mereka dah mula perang manipulasi untuk menang besar di pilihanraya sarawak. Hebat. Mereka ada media arus perdana untuk kekalkan kuasa dan kita? Takde. Apatah lagi kawasan yg kita nak menang neh ialah sarawak yang mana hampir kebanyakkan tempat tiada kemudahan internet. So macam mana maklumat kita nak sampai kat mereka?"

    sah! katak bawah tempurung!!! mcm sial ckp "hampir kebanyakkan tempat tiada kemudahan internet"....

    BalasPadam
  7. MEB tidak realistik??mknenye??hehe,,dh lah kene wt assgment pasal MEB,,hahahahaha,,,

    BalasPadam
  8. Ala ..Datuk Tipu neh tektik nak ambik DNA jer .. kan DNA x dpt lagi .. sahih x sahih bkn isu nyer.. yang penting DNA tu DSAI serahkan secara sukarela utk membantu siasatan.

    BalasPadam
  9. Yang aku nak tersengeh sangat ialah bila Si Zul Sekandang Babi mula nak jadi tukang masak, dok bising ingredian-ingredian. Lepas ni dia boleh ganti Chef Wan untuk jadi Chef Masakan pulak - kalau ada sesiapa mampu nak telan masakan Si Zul Sekandang Babi silakan.

    BalasPadam
  10. Putera.Gunung.Jerai says;

    Apakah lahanatnya si pembaca berita nih.. klau balik2 ambik katak2 je yg bercakap mmg confem la org tukar ke channel lain..hahaha.. bodoh mcm tu je la selama-lamanya...ap yg pasti, ak x penah tengok TV3 pada 30 mnt terawal. sbb ak tau yg awal tu x lain dan x bukan hnya menyajikan berita fitnah yg sgt jijik dan meloyakan...

    BalasPadam
  11. orang parit bakar22 Mac 2011 11:04 PTG

    Tahniah kita ucapkan kepada Bulleshit Utama (BU) !

    BalasPadam
  12. Zul pon kna igt... Dulu aku ngundi sbb PKR.. aku pon tak knal dia... kalo letak nama dia.. dah tentu aku tak ngundi... bila la dah parti..letak la jawataan.. ramai pengundi dok menyumpah dia.. kami petugas pakatan rakyat sibuk berkempen bagi menang PKR..tutp tup dia jadi tali barut.. apabila diberi amanah khianat...
    -zaki-

    BalasPadam
  13. people said
    lol aku takpernah tngk BU

    BalasPadam
  14. BU NI TUKANG CANANG AGENDA UMNO JE... KALAU BETUL BUKU JINGKA NI TAK BESH....JOM LE DEBAT SECARA TERBUKA PASAL BUKU JINGGA NI....DAH LAMA DAH TEAM PR AJAK BEDEBAT NGAN TEAM BN... SAMPAI SEKARANG TAK BERANI.. CAKAP SATU PIHAK JE BOLEH LAH BURUK2 PR.. DEPAN2 LANGSUNG TAK BERANI...

    BalasPadam
  15. tv3 = disney = manipulasi..
    tukang basuh otak korang...

    BalasPadam
  16. bn xpela kalo dorg nk jlnkn misi buku jingga sbb dorg byk duet.
    pkr ptotla realistik di dalam menetapkan matlamat nt tkot mkin rkyt xpcy.
    yg dsai tu enggan beno nk srhkn dna dia knpe?knpe nk kalutkn keadaan??aku nk tny blogger ni...xkn xpernah tercuit lnsg kt ati tu nk tau sape si pmlk dna Y tu??
    tpu beno la xnk tau.
    kahkahkahkah...

    BalasPadam
  17. dah la tu ZN x payah nak buat cerita pelik-pelik kalo akal tu x cukup untuk berfikir lebih jauh..x payah la nak cakap mcm2 yop.. kenapa kerajaan x pakai maklumat DNA yang dahulunya(semasa kes yg sama) yg telah digunakan pakai???? DNA anwar berubah2 ker???? Belajar dulu pasal DNA baru la cakap merapu-rapu mcm penyapu..dasar KATAK pakai kopiah je lebih..ckp mcm org takde ilmu..malu la yop..(aku xleh nk komen kt blog die..jd aku post kt sini.)

    BalasPadam
  18. BU ni seronok tgk tym berita Jepun kene Tsunami and Nuclear kat Jepun jeh. Da Nuklear stabil mula la politik2 nye kuar. BU BODOH!

    BalasPadam
  19. [Anonymous said...

    "Ini juga bermaksud mereka dah mula perang manipulasi untuk menang besar di pilihanraya sarawak. Hebat. Mereka ada media arus perdana untuk kekalkan kuasa dan kita? Takde. Apatah lagi kawasan yg kita nak menang neh ialah sarawak yang mana hampir kebanyakkan tempat tiada kemudahan internet. So macam mana maklumat kita nak sampai kat mereka?"

    sah! katak bawah tempurung!!! mcm sial ckp "hampir kebanyakkan tempat tiada kemudahan internet"....
    March 22, 2011 10:08 PM ]

    Yg dimaksudkan negeri Sarawak.....

    BalasPadam
  20. bro, ppuan yg pakar ekonomi tu klu tak silap Datuk Mahani, Ketua Eksekutif ISIS (Malaysian Institute of Economic Research).. ada kuar kat TV1 masa program Bicara Rakyat, topik pasal buku jingga..panelnya MP Kamalanathan, Rafizi (pengarah strategik PKR) dan Datuk Mahani tu..

    boleh tengok kat sini : http://www.youtube.com/watch?v=CCmdQ_CPnmQ

    -Neo

    BalasPadam
  21. kita yang boleh pk waras+ngn ade internet nie x pe la....ksian yg x dek sumber lain tuh....bulat2 je trime...bsah beb kina kenceng....

    BalasPadam
  22. mujur gua belajar kat bandar, subscribe broadband, belajar bio, kenal DNA fingerprinting, baca psl forensic science, criminal psychology, join diskusi pemikir2, ada sumber dpd kementerian2 berkenaan, ikuti perkembangan politik, ada geng2 boleh percaya di pihak PR and BN..
    dan ada dua biji mata, dua telinga yg sempurna...

    jadi saya tahu. (sikit2)

    BalasPadam
  23. cik siti wan kembang24 Mac 2011 5:48 PG

    Anonymous said...
    bn xpela kalo dorg nk jlnkn misi buku jingga sbb dorg byk duet.
    pkr ptotla realistik di dalam menetapkan matlamat nt tkot mkin rkyt xpcy.
    yg dsai tu enggan beno nk srhkn dna dia knpe?knpe nk kalutkn keadaan??aku nk tny blogger ni...xkn xpernah tercuit lnsg kt ati tu nk tau sape si pmlk dna Y tu??
    tpu beno la xnk tau.
    kahkahkahkah...

    BN byk duit ke? tu duit rakyat semua lah.. kalo PR yang ambil alih, PR lah yg akan uruskan duit tu pulak..... Paten DNA xkan pernah berubah la geng, rujuk balik la rekod lama, xkan la dah kena bako seme........ xkn la nak tercuit ati nak tau Mr Y je, DNA yg lain2 xnk tau ke?

    BalasPadam
  24. susah nak buat sesuatu benda kalu xde duit nih...
    scaniaz hot post...
    16 Funny Wedding Pictures You Won't Be Seeing in an Album

    BalasPadam
  25. cik siti wan kembang6 Mei 2011 10:20 PTG

    Anonymous said...
    bn xpela kalo dorg nk jlnkn misi buku jingga sbb dorg byk duet.
    pkr ptotla realistik di dalam menetapkan matlamat nt tkot mkin rkyt xpcy.
    yg dsai tu enggan beno nk srhkn dna dia knpe?knpe nk kalutkn keadaan??aku nk tny blogger ni...xkn xpernah tercuit lnsg kt ati tu nk tau sape si pmlk dna Y tu??
    tpu beno la xnk tau.
    kahkahkahkah...

    BN byk duit ke? tu duit rakyat semua lah.. kalo PR yang ambil alih, PR lah yg akan uruskan duit tu pulak..... Paten DNA xkan pernah berubah la geng, rujuk balik la rekod lama, xkan la dah kena bako seme........ xkn la nak tercuit ati nak tau Mr Y je, DNA yg lain2 xnk tau ke?

    BalasPadam
  26. mujur gua belajar kat bandar, subscribe broadband, belajar bio, kenal DNA fingerprinting, baca psl forensic science, criminal psychology, join diskusi pemikir2, ada sumber dpd kementerian2 berkenaan, ikuti perkembangan politik, ada geng2 boleh percaya di pihak PR and BN..
    dan ada dua biji mata, dua telinga yg sempurna...

    jadi saya tahu. (sikit2)

    BalasPadam
  27. tv3 = disney = manipulasi..
    tukang basuh otak korang...

    BalasPadam
  28. Putera.Gunung.Jerai says;

    Apakah lahanatnya si pembaca berita nih.. klau balik2 ambik katak2 je yg bercakap mmg confem la org tukar ke channel lain..hahaha.. bodoh mcm tu je la selama-lamanya...ap yg pasti, ak x penah tengok TV3 pada 30 mnt terawal. sbb ak tau yg awal tu x lain dan x bukan hnya menyajikan berita fitnah yg sgt jijik dan meloyakan...

    BalasPadam
  29. Ala ..Datuk Tipu neh tektik nak ambik DNA jer .. kan DNA x dpt lagi .. sahih x sahih bkn isu nyer.. yang penting DNA tu DSAI serahkan secara sukarela utk membantu siasatan.

    BalasPadam
  30. nasib aku join group2 ni.. kalo setakat tgok tv je, kena tipu bulat2 la aku, hehe.. jd ap nk buat, media dorg kawal, maka org yg buta akan tetap buta, kecuali ada org bimbing.. tp kalo org yg mmg sengaja membutakan mata sndri, xleh kata ap la.. ak xbrni komen bnyk, masuk ISA nnti, haha

    BalasPadam
  31. melayu sama melayu bergaduh,,,
    bangsa lain gak dapat...
    x pe...
    melayu x kan hilang didunia...
    x yah takut la...

    BalasPadam

Sebarang cadangan, kritikan, tempahan iklan dan segala berita boleh je hubungi saya di sini orderonline2010@gmail.com

Segala penulisan di dalam blog ini mewakili pandangan peribadi saya [dan beberapa penulis lain] dan bukan mewakili mana2 parti/pemimpin/ataupun mana2 individu.

Segala komen yang anda tulis di sini tidak menjadi tanggungjawab penulis jika berlaku apa2 perkara kelak. Sendiri komen sendiri tanggung.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...