Telegram PH http://t.me/beritapolitikmalaysia

Laporan yang tersiar tidak semestinya mewakili pandangan pihak pentadbir halaman.

Jumaat, 19 Disember 2014

Ahli PERKASA Mencabut Poster Sambutan Krismas Demi Mempertahankan Kalimah Allah.

Gila.
Bodoh.
Dan meroyan.

KAH KAH KAH

KAH KAH KAH KAH

KAH KAH KAH KAH KAH


Ini semua gara2 isu kenyataan LGE berkenaan penggunaan kalimah Allah. Di Penang depa meroyan. Ini aksi depa meroyan kat Perak. Di hadapan bangunan yang menempatkan pejabat DAP Perak di Ipoh.

Berikut adalah rakaman yang menunjukkan depa berjuang sungguh2 mempertahankan kalimah Allah dan ISLAM. Memang pejuang Islam sungguh la. HAMAS pun kalah neh woi. Kau semua jangan main2 tau.

KAH KAH KAH

Klik sini jika video gagal load.


Harga Petrol RON 95 & Diesel Dijangka Dijual Bawah RM2 Bermula 1 Jan 2015 - Ahmad Maslan.


Ini kenyataan terkini Ahmad Maslan yang dipetik menerusi laporan NST.

1. Bermula 1 Jan 2015, harga ron 95 dan diesel dijangka akan diturunkan sehingga ke paras bawah rm2.00 berbanding harga sekarang.

2. Ini berikutan trend harga minyak mentah dunia yang semakin susut dalam minggu2 terakhir ini.

3. Berdasarkan pengiraan purata sepanjang 18 hari yang berlalu, harga jualan bagi RON 95 & diesel sebenarnya sudah mencapai paras di bawah 2.00 per liter. Ini pengakuan Ahmad Maslan sendiri seperti yang diterbitkan oleh NSTP online.

4. Jika harga minyak mentah dunia kekal susut (atau dengan harga semasa) dalam 10 hari yang mendatang ini, saya yakin bahawa harga RON95 dan diesel akan dijual di bawah paras rm2.00 seliter.

Nampak?

Nampakk?

Nampakkk?

Pengiraan purata 18 hari menunjukkan bahawa minyak bagi RON 95 & diesel sepatutnya dijual di bawah harga 2.00 per liter.

Gamaknya. Berapa banyak la untung yang depa nak dan dah sebat sementara nak cukupkan 30 hari neh kan.

KAH KAH KAH

Insurans Kenderaan, Medical Card & Pindahan Wang Dikenakan GST Mulai April 2015.


First episode kat sini.

Ini adalah beberapa maklumat yang aku terima selepas menghubungi pegawai2 yang terlibat dalam perkara2 di atas.

Pertama.

Insurans kenderaan akan dikenakan GST bermula April 2015. 

Aku call pegawai Etiqa Takaful selepas mendapat maklumat dari rakan bahawa setiap kali kita bayar apa2 insurans, especially insurans untuk hidupkan roadtax kenderaan kita, ianya akan dikenakan GST.

Pegawai Etiqa Takaful mengesahkan pada aku maklumat2 ini ;

- Ya, insurans kenderaan akan dicaj GST selepas pelaksanaan GST.

- Kami kurang pasti tentang kaedah pengiraan dan berkaitan kadar yang bakal dikenakan.

Kalau ikut konsep kefahaman aku. Katakanla insurans kau dalam ratus2 tiap2 tahun, jika jumlah itu di GST kan, ko nampak tak apa yang aku nampak? Pegawai tue pun cuma sahkan bahawa GST akan ada cuma dia tatau bab method dan kadar, so aku takmo ulas lebih2. Cuma aku nak mengamuk sebab kerajaan kenakan GST ke atas insurans. Especially bila dia paksa kita langgan insurans. Insurans kenderaan kat negara neh satu pemaksaan kalau ko semua nak tahu. Tak boleh tidak mesti apply insurans. Dan apsal pula dia nak caj kita GST lagi. Kan kurang ajar namanya tue.

Kedua.

Medical Card akan dikenakan GST bermula April 2015.

Maklumat ini aku dapat dari dua pihak. Pertama. Kawan facebook. Dia lapor, agent medical card inform dia yang medical card akan dikenakan GST sebab menawarkan perkhidmatan. Kedua. Agent yang offer medical card tue sendiri sahkan pada aku. GST akan dikenakan selepas April 2015. Dia akan tertakluk kepada pemohon baru. Ini setakat yang dia boleh sahkan. Dia tak pasti jika ianya akan dicaj kepada pemohon2 sedia ada.

Ketiga. 

Semua jenis perkhidmatan bank yang mempunyai fi akan dikenakan GST bermula April 2015.

Maklumat ini aku dapat dari pegawai bank RHB. Dan aku sahkan kali kedua dengan pegawai dari Maybank. Menurut pegawai Maybank, kemungkinan besar akan dikenakan GST termasukla perkhidmatan membabitkan tunaikan cek. Dia sebut kemungkinan besar. Tapi pegawai dari RHB memaklumkan pada aku, YA. PASTI. Sememangnya semua JENIS PERKHIDMATAN yang mempunyai FI (caj perkhidmatan) yang ditawarkan oleh BANK ke atas kita, akan tertakluk kepada GST.

Contoh. A memindahkan wang kepada B, menggunakan internet banking, dan dicaj 10sen. 10sen itu tertakluk kepada GST.

Dan kesemua GST itu akan mula berkuatkuasa pada 1 April 2015. Ini sama seperti yang Ahmad Maslan jelaskan dalam wassap. So. Aku yakin la. Itu memang no malaon tue. Memandangkan dia individu pertama yang sahkan semua perkhidmatan berbayar (mempunyai fi) di bank, akan dikenakan GST.

Dan takde apa2 aku nak cakap. Lantak korang la nak meroyan macam mana.

Kbai.

MEPS & Perkhidmatan Bank Akan Dikenakan GST Mulai April 2015.

Tak boleh tidur. Tengah sakit pinggang. Gamaknya kuat sangat kutuk UMNO kot. Inila balanya.

KAH KAH KAH

Siang tadi. Tersebarnya satu mesej di wassap. Sempat gak la aku meroyan disebabkan sebaran karut tue.

Lihat ;


Tapi hakikatnya bukan. Sebaran di atas neh sebaran yang karut, auta, bangang dan tak tepat.

Tapi apa yang sebenarnya?

Bagaimana MEPS akan dikenakan GST? 

Ini jawapan yang aku terima dari Ahmad Maslan menerusi satu group wassap (Man Reformasi) semalam. No Ahmad Maslan neh aku dapat dari Singa Selatan. So, bila dia ada kat dalam group tue, automatik aku tahu la yang bercakap tue Ahmad Maslan disebabkan aku dah save no dia. Aku tak pasti la samada dia ke ataupun pegawai dia ke yang uruskan no neh. Cuma yang aku pasti, no neh Singa Selatan dapat kat satu forum dan dia minta kot (tak silap aku) contact number Ahmad Maslan dan no ini la yang diberi kepada dia. Aku sebenarnya banyak kali ragu2 betul ke Ahmad Maslan yang pakai no tersebut. Sebab sekali pun dia tak reply melainkan bagi gambar aje. Tapi ntah macam mana tadi time aku meroyan disebabkan sebaran gambar pertama tadi, tiba2 plak dia muncul menjawab persoalan.

Ini jawapan dia ;


Ada la dekat berpuluh2 kali gak aku baca mesej dia neh. Then aku ingat2 kembali cara dia berucap atas pentas ataupun depan press. Fikir punya fikir. Bayang punya bayang. Gabung punya gabung. Aku nampak ada lah sedikit persamaan dengan Ahmad Maslan. Harap2 betul la dia yang menreply mesej tersebut. 

Hehe.

Dan, sila rujuk gambar kat bawah neh pula ;


Apa maksudnya ek?

1. Mulai April 2015, kalau kita pegang kad ATM Maybank dan keluarkan duit di ATM CIMB, kita akan dicaj sebanyak 1.06. Maksudnya ada penambahan sebanyak 0.06 sen.

2. Bank kenakan ke atas kita caj perkhidmatan. Sebab kita gunakan MEPS.

3. Dan kerajaan pula kenakan cukai ke atas caj perkhidmatan yang dikenakan ke atas MEPS tadinya tue.

4. Ini dibuat kerana caj perkhidmatan tersebut menawarkan satu bentuk perkhidmatan melalui sistem MEPS. Dan MEPS itula yang kerajaan cukaikan.

5. Selagi mana bank tidak menaikkan kadar caj perkhidmatan tersebut maka cukai itu akan kekal pada 0.06 sen tanpa kira berapa banyak amount yang kita keluarkan menerusi MEPS.

6. Selagi kerajaan tidak menaikkan kadar GST maka angka 0.06 sen itu juga akan kekal.

7. Namun segala2nya akan berubah jika bank dan kerajaan memilih untuk menaikkan caj perkhidmatan dan kadar GST pada masa mendatang.

8. Dan. Untuk pengetahuan korang, sekali kau guna MEPS, maka dia caj la 0.06 sen. Kalau kau guna dua kali? 6 kali dalam sebulan? 12 kali dalam sebulan?

9. Setiap kali kau dikenakan caj perkhidmatan oleh BANK melalui MEPS setiap kali itu la kau perlu membayar cukai GST atas perkhidmatan yang kau gunakan itu oke.

10. Dan berbalik kepada jawapan Ahmad Maslan di atas. Perasan tak dia sebut begini. Apa2 fi yang dikenakan bank seperti MEPS charge akan dikenakan GST.

Faham tak point dia?

11. Dia sebut. Apa2 caj perkhidmatan yang bank kenakan ke atas kita ketika kita menggunakan perkhidmatan tersebut, maka kerajaan akan kenakan GST.

12. Transfer duit online antara bank sama label kena caj tak? Transfer duit segera antara bank tak sama label kena charge tak? Hilang kad kena charge tak? Hilang buku kena charge tak? Tunaikan wang cheque kena charge tak? Buat pindahan wang ke luar negara kena charge tak? Gunakan western union kena charge tak? 

13. Jika kesemua perkhidmatan di atas dikenakan fi oleh bank masing2 maka itu bermaksud kesemua perkhidmatan tersebut dibayangkan oleh Ahmad Maslan, bakal dikenakan GST bermula April 2015.

Nampak?

Nampakk?

Cara terbaik. Sementara aku tunggu Ahmad Maslan reply kesemua persoalan2 aku dalam wassap, pagi nanti, masing2 p call bank masing2 dan tanyakan soalan2 di atas kat dorang. Dan jika sungguh la kesemua perkhidmatan2 tersebut bakal dikenakan GST, maki la BN dengan penuh berjemaah walaupun hari neh hari jumaat. Lepas tue bila sakit pinggang macam aku jangan la menyesal. Buka la internet. Buat la blog. Meroyan la pagi2 buta macam aku untuk menghabiskan masa. 

Oke bai.

Khamis, 18 Disember 2014

2.9 Juta Warga Asing Di Malaysia Dilaporkan Adalah PATI.


Semalam. Aku ada baca satu artikel berita yang diterbitkan oleh FMT. Dia melaporkan kenyataan Zahid Hamidi yang memandang ringan jumlah PATI di Sabah.

Ini kenyataan dia. Aku penting point2 penting je.


1. Zahid Hamidi mengatakan jumlah pendatang asing tanpa izin di Sabah tidak la sebanyak seperti yang dilaporkan.

2. Hanya 250,000 je jumlah pendatang tanpa izin di Sabah.

3. Tanggapan rakyat bahawa semua warga asing yang masuk bekerja disini ialah pendatang tanpa izin ialah tanggapan yang salah dan perlu dibetulkan.

4. Bancian yang dilakukan bermula 2010 hingga oktober 2014 menunjukkan 2.5 juta penduduk di Sabah ialah rakyat Malaysia.

5. Kata Zahid lagi, populasi di Sarawak 2.6 juta dan di Sabah ialah 2.5 juta ialah rakyat Malaysia yang memiliki kad pengenalan (yang sah).

Owh. Oke. Yang aku tak faham. Kenapa Zahid Hamidi bayangkan ;

- Jumlah pendatang asing tanpa izin sebanyak 250,000 itu ialah satu angka yang kecil? 250,000 sekalipun, ia masih satu jumlah yang banyak tau. Nak tahu kenapa?

- 250,000 merujuk kepada jumlah pendatang tanpa izin.

- 700,000 merujuk kepada jumlah pendatang dengan izin + tanpa izin.

- 700,000 merujuk kepada jumlah warga asing di Sabah semata2. Manakala 250,000 merujuk kepada pendatang tanpa izin di Sabah juga semata2.

- Bagaimana di Sarawak? Semenanjung? Adakah Zahid Hamidi rasional dan aware ketika dia keluarkan kenyataan seperti di atas?

- Dan. Kenapa dia membayangkan rakyat Malaysia neh bingai sangat? Adakah kita neh bingai sangat sampai tatau apa beza PADI dengan PATI?

- Isu babitkan PATI. Ialah isu penguatkuasaan undang2 di negara neh. Rakyat mempersoalkan intergriti, ketelusan dan kecekapan pasukan keselamatan dan kerajaan dalam membanteras kebanjiran PATI di Malaysia.

- Isu babitkan PADI? Ialah isu bilangan mereka yang semakin banyak di negara ini sedangkan negara tiada keperluan membiarkan kemasukan mereka secara beramai2.

Ini pointnya. Zahid sedar ke tak sedar?

Dan sila rujuk laporan Sabah Times di atas. 2.9 juta jumlah bilangan PATI = pendatang tanpa izin = tidak memiliki dokumen perjalanan yang sah dilaporkan berada di negara ketika ini tau.

2.9 juta. Jumlah ini mengatasi populasi rakyat Maalysia di Sabah dan Sarawak. Dan 2.9 juta hanya merujuk kepada BILANGAN PENDATANG TANPA IZIN semata2. Bagaimana jika digabungkan dengan izin dan tanpa izin? Berapakah jumlah mereka di negara ini agak2nya?

Lue fikirlah sendiri.

Jual Barang Di Facebook Tanpa Daftar DiHaramkan Kata Timbalan Menteri.


Timbalan menteri KPDNKK, Ahmad Bashah memaklumkan bahawa semua product jualan yang dijual secara online dan tidak memiliki lesen perniagaan yang sah dan berdaftar dengan SSM akan di anggap haram dan tindakan boleh di ambil ke atas individu (penjual) tersebut jika didapati ada aduan yang membabitkan penipuan.

Bagi aku perkara neh ada pro dan ada contra.

Pronya.

- Membendung penipuan.

- Kita boleh siasat maklumat tentang penjual menerusi SSM

- Maka risiko kena tipu adalah rendah

Contranya.

- Takan jual satu dua barang pun nak kena daftar dengan SSM kot?

- Kalau jenis yang baru mencuba2 untuk berniaga nak tengok boleh pergi ke tak, jadi masalah juga kan.

Tapi kan. Seriyus. Banyak orang dah kena tipu dengan jualan online neh. 


Antara jenis penipuan yang seringkali terjadi ;

1. Dalam iklan gambar lain, bila sampai jadi lain.

2. Kualiti yang disembang huha2 dalam iklan berbeza plak dengan barang sebenar.

3. Ada yang sampai nak tukar pun tak dapat tukar2.

4. Bank in duit, lesap plak penjualnya.

5. Bank in duit, barang tak sampai2. Sesat p mana tah.

6. Peniaga2 online buat taktik jahat. Komen2 negatif semua depa padam dan block. Komen2 positif dibiarkan. Bahkan komen2 positif tue kadang2 dari geng2 depa juga. Dan yang lebih menyakitkan jiwa, bila orang bagi kritikan dan komen negatif sibuk nak report polis tuduh kita fitnah dia dan nak jatuhkan reputasi bisnes online dia. What the fak. 

So, bagi pendapat aku, sedikit sebanyak tindakan terkini yang dibuat oleh kementerian KPDNKK neh boleh memanfaatkan rakyat sebenarnya. Cuma, akhirnya kepada rakyat la yang kena pandai2 godek dan semak SSM samada perniagaan itu sah ke, berdaftar ke, ada rekod buruk ke apa ke. Takan semua benda aku plak yang nak semak untuk kau kan?

Pandai2 la lue hidup.

Bai.

Kek Hari Jadi Ini Telah Menyindir Rosmah Mansur Kaw2.

WOW.

Orang yang buat kek tue memang berani kau. Gamaknya dia ingat C4 tue coklat kot.

KAH KAH KAH

Oke. Terdapat dua keping gambar yang viral di laman sosial ketika ini yang merujuk kepada satu sambutan hari jadi Rosmah Mansur. Antara gambar2 yang tersebar tue terdapat satu gambar kek hari jadi yang sangat menarik perhatian umum.

Nak tahu kenapa kek harijadi tue menarik?

Nah, tengok ;


Perghhhh direct kau. Kalau kau jadi Rosmah Mansur, tak tersindir ke kau?

KAH KAH KAH

KAH KAH KAH KAH

KAH KAH KAH KAH KAH

Dan tengok gambar kedua neh plak ;


Gambar neh dipercayai diambil selepas mama Rosmah melihat kek yang menyindir dia. Tengokla muka dia. Macam sentap jek. Btw. Banyak gila kek2 yang diberikan kepada Rosmah sempena hari jadi dia. Aku tak sure la ini majlis apa, kat mana, dan bila. Tapi gambar2 neh baru viral sejak pagi tadi.

Dan sebelum tue gambar2 yang menunjukkan Rosmah meniup dan memotong kek sempena hari jadi dia juga dah tersebar selama beberapa hari.

Tengok la ;Yang timbul persoalan dalam ahti aku.

Berapa banyak kali dia sambut hari jadi ek?
Banyak juga jenis kek yang dia sempat melantak.
Bagi kat aku sikit tak boleh ke?
Aku teringin kek yang sindir mama Rosmah tue.
Macam sedap jek.

KAH KAH KAH

Rabu, 17 Disember 2014

Kerajaan Sedang Berusaha Atasi Krisis Kejatuhan Ringgit, Timbalan Menteri Nasihat Jangan Panik.

Aik.

Lain pula point timbalan menteri MITI, Hanim Samuri kau neh. Semalam. Timbalan menteri yang sama bercakap kejatuhan ringgit bantu pulih ekonomi.

Rujuk sini ;


Hari neh dia menasihati rakyat jangan panik kerana kerajaan kau neh sedang dalam usaha mencari langkah2 terbaik bagi mengatasi krisis kejatuhan ringgit semenjak dua menjak kebelakangan neh.

Aku syak la. Syak saja. Dia bengang kot kena bashing kat internet semalam. So kenyataan pada hari neh buat2 nak cover kenyataan semalam. Komen2 rakyat pun boleh tahan gak sakit ahtinya beb. Maki pun ada. Mana bleh tahan. Hati keras pun sakit kot baca. So, kita UTURN la pula.

KAH KAH KAH

Menurut Hanim Samuri ;

1. Putrajay sedang bersedia dengan beberapa langkah bagi mengatasi masalah kejatuhan nilai ringgit.

2. Ianya akan diumumkan oleh Najib Razak dalam masa terdekat.

3. Oleh itu rakyat diminta agar jangan panik apatah lagi kerajaan pernah berdepan dengan situasi yang sama pada tahun2 lepas.

4. Menurutnya lagi negara mempunyai asas ekonomi yang kukuh berdasarkan trend pelaburan dan imbangan bayangan.

5. Justeru itu rakyat tidak perlu risau dan membeli barangan secara pukal (banyak secara mendadak) kerana itu akan menyebabkan terjadi suasana kekurangan barang.

Nilai ringgit nak jatuh. Orang pun cuak nak beli barang banyak2. Mereka sedang sibuk jimat cermat kot. Satu lagi yang aku perasan. Kalau baca kenyataan Ahmad Maslan, dia cuba membayangkan seolah2 kita semua neh bekerja dalam sektor eksport bagai. Kadang2 aku confuse. Apa lancau la dia fikir tah.

Bai.

Pengakuan Najib Razak - PM Belanda 'Jelous' DGN Ekonomi Malaysia.


KAH KAH KAH

KAH KAH KAH KAH

KAH KAH KAH KAH KAH

KAH KAH KAH KAH KAH KAH

KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH

Ini yang buat aku tension neh. Stress gila kot. 

STRESS!!!! 

Dateline dah dekat neh. Semakin dekat due date untuk menentukan individu yang paling terbodoh dalam mengeluarkan kenyataan2 bangang bagi tahun 2014, semakin banyak plak kenyataan2 bangang dikeluarkan oleh menteri2 kau. Tengah berebut gelaran ke apa. Najib kepada Ahmad Maslan kepada Hasan Malek. Masing2 nampaknya bersemangat waja bagi merebut gelaran tersebut. Penting sangat rupanya gelaran itu bagi mereka. Tak aku sangka.

KAH KAH KAH

Menerusi laporan di atas (Harian Metro) ;

1. Najib mengatakan yang PM Belanda, Mark Rutte cemburu dengan prestasi ekonomi negara.

2. PM Belanda membuat kenyataan tersebut dalam pertemuannya dengan Najib Razak pada kelmarin.

3. Kenyataan itu dibuat dalam dewan rakyat oleh Najib Razak.

Sekarang cuba korang tengok muka Najib Razak neh betul2.


Dan tengok pula laporan mengenai keadaan ekonomi negara kita menerusi info grafik yang disediakan oleh rakan2 PAS kita kat bawah neh ;Setelah meneliti kesemua point2 di atas, ada logik ka PM Belanda, Mark Rutte nak JELOUS dengan prestasi ekonomi kita? Jangan2 dia saja sindir Najib Razak tak. Dengan segala masalah ekonomi kat negara kau, boleh plak kau berselfie sakan sana sini kan Najib. PM apa kau neh. Tue yang dia kias2 cakap dia cemburu dengan prestasi ekonomi negara. Negara dia yang tak teruk macam Malaysia pun payah dia nak selfie macam kau Najib. Kau neh Najib, orang kias pun kau tak faham. Masalah betul la.

KAH KAH KAH

KAH KAH KAH KAH

KAH KAH KAH KAH KAH

UMNO Tawar Kewarganegaraan Pada Saya - Pengakuan Warga Asing.

Ini laporannya ;


Klik pada gambar untuk paparan yang lebih jelas.

Apa yang dilaporkan?

1. Lelaki dalam gambar di atas namanya Abdul Talib.

2. Dia memiliki kad pengenalan yang mempunyai tarikh luput.

3. Kad pengenalan itu perlu diperbaharui mengikut tempoh dan kaedah yang telah ditetapkan.

4. Ketika dia berusia 15 tahun, kad pengenalannya hilang. Dan sejak itulah dia memegang kad pengenalan bertarikh luput.

5. Kad pengenalan dia juga viral di laman sosial disebabkan status tarikh luputnya itu.

6. Dia telah memohon status kewarganegaraan semenjak tahun 2000 lagi namun permohonannya gagal.

7. 3 adik beradiknya yang lain ialah warganegara Malaysia.

8. Abdul Talib juga membuat pendedahan bahawa sekumpulan lelaki warga asing di kawasan Paya Jaras, Selangor telah diberikan kewarganegaraan ekpress pada PRU ke 12 iaitu pada tahun 2008.

9. "Saya ada bukti dari rakan Kemboja bahawa mereka mendapat kewarganegaraan ekpress dari YB UMNO" kata Abu Talib.

10. "Saya cuba dapatkan kepastian dari adun itu sendiri".

11. "Sebaliknya saya pula yang ditawarkan kewarganegaraan oleh YB itu".

12."Saya boleh jadi warganegara jika mahu, tetapi saya tolak sebab cara ini salah". 

Inila kata2 Abu Talib seperti yang dilaporkan oleh Suara Keadilan.

Sekarang kita berbalik pada tahun 2008. Adun Paya Jaras = katanya UMNO dalam laporan di atas. Nama + wajah yang membuat pengakuan pun ada. Dia kata dia ada saksi rakan dari Kemboja yang boleh mengesahkan pendedahan dia berserta dia kenal dan tahu kumpulan2 lelaki mana yang mendapat kewarganegaraan ekpress tersebut. Jangan lupa. Dia juga adalah individu yang ditawarkan kewarganegaraan segera oleh YB UMNO.


Hasil semakan aku ;

- Pada tahun 2004 - 2013, DUN Paya Jaras dipegang oleh UMNO.

- Wakil rakyatnya bernama Bushro Mat Johor dari BN (UMNO).

- Dia mula menang pada tahun 2004 dan menang sekali pada tahun 2008.

- Namun kalah pada tahun 2013.

- Kalah kepada PAS seperti yang tertera dalam maklumat di atas.

Rujukan aku disini.

Apa yang aku nak PDRM buat ialah ;

1. Siasat apa yang dilaporkan oleh Suara Keadilan.

2. Siasat dakwaan dan pendedahan oleh Abu Talib.

3. Siasat bekas adun tersebut.

Aku taknak tuduh2. Sebab tue aku minta jalankan siasat. 

Jika PDRM tidak mengambil apa2 tindakan seperti yang aku fikirkan, jangan marah pula kalau aku fikir PDRM dan KERAJAAN BN memang bersubahat sama untuk melindungi sebuah konspirasi warganegara ekpress kepada warga asing untuk mencapai sesuatu tujuan.

Renung2kan. 

Selasa, 16 Disember 2014

Luahan Rafizi Ramli YG Pemimpin Pakatan Rakyat Perlu Baca.

Mohon pimpinan Pakatan Rakyat terasa. Khususnya buat pimpinan DAP dan PAS. Perangai kedua2 pimpinan dari kedua2 parti tersebut sekarang macam setan.

Sentap?

Marah?

Sakit ahti?

Meroyan?

Aku kurang ajar?

Biadap?

Eh. Ada aku kesah ke.

Perkataan yang kasar akan berakhir disini dan tak effect apa2 pun pada kehidupan pimpinan PR. Tapi tindakan yang menyusahkan penyokong dan rakyat semakin lama semakin hari, does effect kehidupan rakyat tau. Bukan effect sikit2. Tapi effect banyak2. Disebabkan kelam kabut dan huru hara yang berlaku dalam kesatuan Pakatan Rakyat la sekarang BN semakin menggila dengan kerja2 biol mereka dalam menyusahkan rakyat dengan polisi2 yang berat sebelah.

Itu tak masuk lagi dengan tindakan2 bangang dan keputusan2 sewel pimpinan PR menyebabkan persepsi baik dan sokongan rakyat terhadap PR merosot dan menurun. 

Macam mana nak harapkan pada PR untuk tumbangkan BN kalau PR meneruskan kerja2 gila mereka.

MB dah bertukar.
Hari ganti hari.
Minggu ganti minggu.
Bulan ganti bulan.
Nak masuk tahun baru dah.

Perselisihan faham antara PAS dan DAP semakin memuncak dengan masing2 mencabar pimpinan masing2 untuk keluar dari PR. Oke. Aku amek sisi positif. Positifnya aku sebab masih mahu sangka baik dan masih mahu meneruskan kerja2 perlawanan yang utama iaitu tumbangkan BN terlebih dahulu.

Bila PAS enggan keluar dari PR. Dan DAP enggan keluar dari PR. Ini bermaksud PAS dan DAP masing2 masih mahu duduk dalam pakatan tersebut. Keinginan untuk kekal dalam PAKATAN mengatasi rasa marah yang meluap2 terhadap parti kawan disebabkan masing2 lebih marahkan BN lagi. Maka cari la jalan untuk mencapai persefahaman semula. Seperti waktu dulu2. Usah babit media. Media tak boleh bantu selesaikan masalah korang pun.

Dulu2. Boleh pula PAS dan DAP berbeza bab hudud dan bersetuju untuk TIDAK BERSETUJU dalam perkara2 yang babitkan HUDUD.

Dulu2 boleh pula DAP terima Anwar sebagai PM andai PR berjaya menawan Putrajaya tanpa perlu dinamakan atau diumumkan. Sekarang apa yang aku nampak, PAS dan DAP sengaja mencari isu untuk menampakkan masing2 anti masing2. Dan sampai bila?

Cuba baca luahan Rafizi Ramli kat bawah neh sat ;


Betul cakap abang Rafizi kita neh. Yang sokong dia dalam komen2 tue ramai. Semua rasa apa yang dia rasa termasukla aku sekali. Rafizi dah kembali ke landasan sebenar. Pemimpin2 tertentu dalam PAS dan DAP bila lagi? Sampai bila nak menyetan dengan isu2 bahlol dan remeh temeh tue?


Cuba tengok kat bawah neh ;
Ini isunya yang kita kena sama2 kaji dan bahas. Bila Malaysia neh bankrup, bukan orang2 miskin macam aku jek merana tau. Pimpinan PR pun merana sama. Cuba2 la bawa terima nasihat orang walaupun orang tue bukan taraf ulama ke pemimpin VVIP ka macam aku. Jangan ingat bila korang tue pemimpin korang betul semua dan segala. Ada banyak gak benda2 merepek yang korang buat sebenarnya. Jangan jadi wakil rakyat yang makan gaji buta boleh tak?

Nak rampas Putrajaya konon.

Nampak kaki aku neh, nampak?

Mana boleh nampak dah aku tak tunjuk gambar kaki kan. Bodoh la lue PR. 

KAH KAH KAH

Bai.

Kejatuhan Nilai Ringgit Bantu Pulih Ekonomi Kata Timbalan Menteri.


KAH KAH KAH

KAH KAH KAH KAH

KAH KAH KAH KAH KAH

KAH KAH KAH KAH KAH KAH

Apesal bebal sangat menteri2 kau neh. Sejak bila la kejatuhan nilai ringgit akan membantu memulihkan ekonomi negara? Kalau sungguh la bagai dikatakan, nilai watawang di negara2 lain, yang bertambah kukuh dan stabil bagaimana pula ek? Membantu menjahanamkan dan merosakkan ekonomi negara dorang ke apa? Selama neh bila berita2 kewangan update ringgit bertambah kukuh tue maksudnya tak bagus la ek untuk ekonomi negara ke macam mana?

Jadi. Mulai sekarang. Kita perlu la memastikan dan mendoakan agar nilai ringgit kita terus jatuh dan jatuh la kan sebab ia baik untuk ekonomi negara, betul tak? 

Hadoi.

Ada ahti nak memperbodohkan rakyat. Hanya penyokong2 UMNO yang bingai je akan percaya dengan alasan bingai dari timbalan menteri kita neh. Kan semalam berlaku kes #sdyneysiege. Yang kena tahan dan dijadikan tebusan oleh seorang lelaki yang dipercayai dari Iran dan dicop sebagai penyokong IS (Negara Islam). Aku ada baca berita2 tersebut dan terbaca di mana rakyat Australia kini berdepan dengan krisis kejatuhan nilai matawang berbanding dengan negara lain dan juga kejatuhan harga minyak di pasaran dunia memberikan impak kepada ekonomi Australia antara punca kenapa nilai matawang mereka jatuh. Dan krisis keselamatan (kes tebusan) itu akan diselesaikan oleh pihak berkuasa tanpa merisikokan nyawa sesiapa sekalipun dan rakyat tidak perlu bimbang dengan tahap keselamatan dalam negara berikutan ancaman suspek yang mengumumkan terdapat 2 bom lain yang di pasang berdekatan bandaraya Sydney akan dikenalpasti oleh pasukan keselamatan bagi menghindarkan kerisauan rakyat dan para pelancong.

So. Apa yang aku nak bagitau neh ialah kat negara lain, matawang depa jatuh juga rupa2nya. Dan kat negara lain, depa steady jek lapor matawang jatuh dan ia sedikit sebanyak mempengaruhi ekonomi negara mereka. Dan kat negara lain depa terang2 bagitau bahawa penurunan harga minyak dan pengumuman OPEC (tidak akan kurangkan pengeluaran minyak mentah) mempengaruhi ekonomi negara mereka sehingga menyebabkan nilai matawang negara mereka susut.

Ada tak depa buat alasan2 bangang kat rakyat depa?

Takde.

Ada tak depa tipu rakyat depa?

Takde.

Dah tue. Apesal kat negara kita, menteri2 kita, timbalan2 menteri kita tak boleh je mengakui apa sebenarnya yang berlaku?

Oke. Nilai matawang jatuh, apa puncanya dan kita cari jalan nak atasi.

Tak boleh ke macam tue? Apa perlunya menipu rakyat dan memperbodohkan rakyat dengan alasan2 bangang? Adakah itu akan mengembalikan sokongan ataupun menyelesaikan masalah? Point aku, apa perlu menteri2 BN neh menunjukkan bahawa pentadbiran BN neh macam dewa, macam malaikat, macam tuhan, yang takde cacat cela, yang tak pernah hadapi apa2 masalah sekalipun dan segala2 ada baik, bagus dan betul sampai bila2.

Apa perlunya berbuat demikian?

Kan bagus kalau terus terang kat rakyat at least rakyat tahu keadaan sebenar dan bersiap sedia dengan sebarang risiko dan kemungkinan.

Tak betul ka? Owh. Mungkin la. Jadi jujur kat negara neh merupakan satu jenayah. Kalau menipu oke. Aku rasa la.

KAH KAH KAH

Beli Anugerah Doktor Kehormat - PAS Perlu Jawab Spekulasi Yang Tersebar Ini.

Apa yang berlaku? Ini merujuk kepada satu sebaran berita yang terpapar di Harakahdaily yang seterusnya telah menyebabkan orang berspekulasi bahawa PAS telah mengiktirafkan seseorang yang membeli PHD dari universiti ONLINE SCAM terkenal.

Kronologi.

1. Merujuk kepada berita yang dilaporkan ;


Rujukan berita penuh disini.

2. Dan baca ini ;3. Then baca ini pula ;


4. Setelah membaca semua point2 yang diutarakan di atas aku berfikir ada baiknya PAS menjawab spekulasi yang tersebar itu memandangkan PAS pun seolah2 bangga geng dia dapat anugerah ijazah kehormat. Itu yang sampai update artikel satu untuk tujuan pembanggaan berskala besar.

Kan?

Aku taknak buat apa2 tuduhan. Dan mereka2 di atas pun bukan buat tuduhan. Sekadar spekulasi dan andaian berdasarkan apa yang mereka research tentang universiti tersebut.

Jadi, kita tunggu la geng2 PAS jawab. Betul ka Omar Mohammad mendapat anugerah dari universiti scam ataupun apa.. maksudnya, betul ka Omar dan PAS Kelantan kena tipu ke apa sampai mereka sendiri tak sedar tertipu akibat kegagalan untuk berbuat research sebelum main terima je ke ataupun ada pihak2 yang menipu kerajaan negeri..

Hehehe..

K. Bai.

Menteri Arah Batalkan Cadangan Lesen Memancing Serta Merta Selepas Dikritik Kaw2 Di Laman Sosial.

Yang cadangkan pun kerajaan.
Bila dah kecoh2.
Kata dah arah batal.
Nampak sangat buat satu cadangan bodoh tanpa enggage dengan pandangan dan pendapat rakyat terlebih dahulu.
Main langgar je.
Lepas tue bajet wira.

KELAKAR SIOT KERAJAAN KAU NEH.

KAH KAH KAH

KAH KAH KAH KAH

KAH KAH KAH KAH KAH 

Ini respon Ismail Sabri ;


Untuk rekod, Ismail Sabri ialah menteri pertanian dan kenyataan di atas dipetik dari laman rasmi facebook kepada menteri berkenaan.

Baca point dia betul2.

1. Menjadi viral di laman sosial dan menimbulkan kemarahan rakyat.

2. Saya tidak tahu sehinggala terbaca satu posting di FB.

3. Terkejut dengan cadangan sedemikian.

4. Cadangan dan peraturan yang tidak munasabah.

5. Saya telah arahkan cadangan ini dibatalkan serta merta.

6. Cadangan tidak masuk akal.

Nampak? 

Nampakk?

Pertama. Dia akui. Memang kerajaan gila kau neh nak kenakan lesen pada pemancing2 seMalaysia.

Kedua. Bila dah viral dia arah cadangan tersebut dibatalkan serta merta.

Ketiga. Sebagai menteri dia sendiri tidak dimaklumkan dengan cadangan lesen memancing untuk pemancing2 seMalaysia.

Kau fikir logik ke tak logik?

Ka dah kantoi buat2 tak tahu menahu?

Ka nak menyelamatkan intergriti maka buat2 berlakon kata dah arahkan?

Yang kat bawah neh apa pula beb ;


Untuk makluman semua ;

1. Surat di atas viral di laman group geng2 kaki pancing.

2. Ia merujuk kepada satu perjumpaan mengenai cadangan untuk mengenakan lesen kepada geng2 pancing.

3. Ia diadakan di WISMA TANI. Di Putrajaya. Under jabatan perikanan.

4. Industri dan isu berkaitan perikanan ialah sesuatu yang Ismail Sabri cover atas kapasiti menteri pertanian dan asas tani.

5. Perbincangan di Putrajaya dan menteri cakap dia tak tahu menahu?

Logik?

Boleh percaya?

Boleh terima?

Takde link dan jabatan perikanan neh syok sendiri ke macam mana?

KAH KAH KAH

Oke. First episode kat sini. Kita tengok macam mana kerajaan mainkan rentak dalam isu neh. 

Bai.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...