Khamis, 18 Disember 2014

Jual Barang Di Facebook Tanpa Daftar DiHaramkan Kata Timbalan Menteri.


Timbalan menteri KPDNKK, Ahmad Bashah memaklumkan bahawa semua product jualan yang dijual secara online dan tidak memiliki lesen perniagaan yang sah dan berdaftar dengan SSM akan di anggap haram dan tindakan boleh di ambil ke atas individu (penjual) tersebut jika didapati ada aduan yang membabitkan penipuan.

Bagi aku perkara neh ada pro dan ada contra.

Pronya.

- Membendung penipuan.

- Kita boleh siasat maklumat tentang penjual menerusi SSM

- Maka risiko kena tipu adalah rendah

Contranya.

- Takan jual satu dua barang pun nak kena daftar dengan SSM kot?

- Kalau jenis yang baru mencuba2 untuk berniaga nak tengok boleh pergi ke tak, jadi masalah juga kan.

Tapi kan. Seriyus. Banyak orang dah kena tipu dengan jualan online neh. 


Antara jenis penipuan yang seringkali terjadi ;

1. Dalam iklan gambar lain, bila sampai jadi lain.

2. Kualiti yang disembang huha2 dalam iklan berbeza plak dengan barang sebenar.

3. Ada yang sampai nak tukar pun tak dapat tukar2.

4. Bank in duit, lesap plak penjualnya.

5. Bank in duit, barang tak sampai2. Sesat p mana tah.

6. Peniaga2 online buat taktik jahat. Komen2 negatif semua depa padam dan block. Komen2 positif dibiarkan. Bahkan komen2 positif tue kadang2 dari geng2 depa juga. Dan yang lebih menyakitkan jiwa, bila orang bagi kritikan dan komen negatif sibuk nak report polis tuduh kita fitnah dia dan nak jatuhkan reputasi bisnes online dia. What the fak. 

So, bagi pendapat aku, sedikit sebanyak tindakan terkini yang dibuat oleh kementerian KPDNKK neh boleh memanfaatkan rakyat sebenarnya. Cuma, akhirnya kepada rakyat la yang kena pandai2 godek dan semak SSM samada perniagaan itu sah ke, berdaftar ke, ada rekod buruk ke apa ke. Takan semua benda aku plak yang nak semak untuk kau kan?

Pandai2 la lue hidup.

Bai.

Share this

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...