Telegram PH http://t.me/beritapolitikmalaysia

Laporan yang tersiar tidak semestinya mewakili pandangan pihak pentadbir halaman.

Sabtu, 2 Februari 2019

Ibu Luah Kekecewaan RMT Dibatalkan, Ini Respon Maszlee Malek..

Maszlee Malek | Sebuah portal hari ini mengambil kesempatan dengan memuat naik sebuah artikel untuk menghasut rakyat membenci pentadbiran Pakatan Harapan (PH) berdasarkan sebuah status seorang ibu tunggal mengenai isu Rancangan Makanan Tambahan (RMT) di Facebook semalam.



 
Walaubagaimanapun status tersebut telah dipadamkan setelah pemiliknya mendapati status itu dimanipulasi untuk kepentingan politik portal tersebut.

Saya dengan ini ingin menegaskan RMT masih diteruskan di sekolah-sekolah dan peruntukan untuknya pada tahun 2019 tidak pernah dihentikan atau dikurangkan oleh kerajaan PH.

Melalui siasatan dalaman saya difahamkan, sekolah mempunyai kuasa untuk menamatkan tawaran program RMT kepada pelajar jika terdapat bukti murid tidak lagi layak berdasarkan dokumen pendapatan terkini ibu bapa atau penjaga. Walau bagaimanapun, ruang untuk rundingan melalui surat rayuan sentiasa terbuka untuk ibu bapa bagi pihak sekolah membuat pertimbangan.

Dalam masa yang sama, sebuah Facebook Page bernama Bumi Pendidikan Baru pada jam 8 pagi tadi memuat naik sebuah artikel di portal mereka, Damabest.com dengan tajuk ‘Pertukaran dalaman di JPN & PPD dibekukan’.

Ini sangat mengecewakan kerana berita mengenai pembekuan pertukaran JPN & PPD ini adalah berita lama bertarikh 11 Jun 2018. Apakah agenda portal ini memuat naik semula berita lama yang bertarikh lebih dari 8 bulan yang lalu?

Post di Facebook mengenai berita ini mengundang sehingga 182 perkongsian. Ini sangat mengelirukan dan berniat jahat.

Saya ingin menyeru semua untuk menyemak dahulu sebarang informasi dan tidak mempercayai bulat-bulat apa juga berita dari portal yang mempunyai agenda seperti portal Daily News 24 atau Damabest.com ini.

Kebebasan yang kita nikmati hari ini adalah hasil dari perjuangan kita semua, dan seharusnya tidak digunakan sesuka hati untuk membuat fitnah dan memburuk keadaan dengan mengeluarkan berita yang tidak bertanggungjawab.

Terima kasih dan selamat bercuti kepada mereka yang sedang dalam perjalanan menuju ke kampung halaman masing masing. - 2 Februari 2019.

Ahli PPBM Lapor Polis Program "Selfie Bersama Najib" Di Langkawi Atas Alasan Keselamatan.

LAPORAN/BERNAMA| Anggota Parti Pribumi Bersatu Malaysia (Bersatu) membuat lima laporan polis semalam terhadap program bekas perdana menteri Najib Razak atas kapasiti menjaga ketenteraman serta keamanan pulau peranginan ini.




 
Menyatakan demikian, Timbalan Menteri Komunikasi dan Multimedia (KKMM) Eddin Syazlee Shith menegaskan Bersatu tidak mengeluarkan sebarang arahan supaya anggotanya membuat laporan polis tersebut.

"Saya percaya laporan polis itu dibuat atas kapasiti keselamatan. Kita tidak mahu pulau yang selama ini aman, berlakunya perkara yang tidak baik serta tidak diingini sebab kita melihat banyaknya agenda bersifat provokasi seperti penyebaran berita-berita tidak benar,” katanya.

Ahli parlimen Kuala Pilah itu berkata demikian kepada pemberita semasa hadir program ramah mesra bersama agensi KKMM di RTM Langkawi hari ini.

Eddin Syazlee yang juga merupakan anggota Bersatu berkata polis perlu menjalankan siasatan dan tinjauan sama ada program tersebut mendapat permit, ada unsur hasutan serta perkauman.


Dalam perkembangan berkaitan, laporan polis mengenai program Najib Razak di Langkawi tular di laman sosial.

Laporan itu menyebut, program 'Selfie Bersama Najib' perlu disiasat samada memiliki permit ataupun tidak dan juga dibimbangi mengandungi unsur-unsur hasutan serta perkauman.

Najib dalam respon segera mempertikaikan tindakan pihak yang membuat laporan polis ke atas programnya.

"Buat "selfie" pun salah?

Sampai ada beberapa orang perlu membuat laporan polis terhadap saya?

Rileks-lah.

Saya ke sini untuk jalan-jalan, sembang-sembang dan makan ikan bakar sahaja.

Tahun lepas nak sekat saya main FB, sekarang nak larang saya selfie dengan kawan-kawan.

Apa lagi selepas ini?,"
katanya dalam satu kenyataan hari ini. - 2 Februari 2019.

Surat MRL Kepada CCCC Pula Tersebar, Sahkan ECRL Dibatalkan Sejak Ogos 2018.

Ab Jalil Backer | SAH ECRL DIBATALKAN

Jika surat Malaysia Rail Link Sdn Bhd kepada CCCC benar, maka ia jelas menunjukkan persetujuan penamatan kontrak pembinaan ECRL telah dibuat pada Ogos 2018 lagi.

Jika anda baca para 4 surat ini jelas menunjukkan kedua-dua pemimpin negara sudah mencapai persetujuan membatalkan pembinaan ECRL pada Ogos 2018.




Jika anda baca para 5, rupanya antara faktor ECRL dibatalkan ialah kerana ia menjadi tumpuan selepas dituduh terkait skandal 1MDB.

Siapa yang membuat tuduhan tersebut? Kerajaan hari ini.

Jadi apakah salah satu sebab mahu membatalkannya ialah untuk membuktikan tuduhan mereka dahulu benar?

Pembatalan juga sangat jelas apabila CCCC telah pun menghantar jumlah pampasan yang perlu dibayar.

Jadi adalah sangat membingungkan bila kerajaan boleh menafikan pembatalan ECRL yang telah diputuskan dalam mesyuarat pemimpin kedua-dua negara.

Setakat ini hanya Azmin Ali konsisten mengatakan ECRL telah batal.

Dr Mahathir dan Lim Guan Eng berdolak dalih antara garis belum batal dan tidak tahu.




Lebih bingung Guan Eng tidak tahu dia tandatangan surat pembatalan ECRL. ๐Ÿ˜‚ - 2 Februari 2019.

Claire Gembira PAS Tarikbalik Saman, Artikel PAS Terima Wang UMNO Kekal Di Sarawak Report.

LAPORAN | Editor Sarawak Report, Claire Rewcastle Brown berkata beliau berasa gembira dengan tindakan PAS yang bersetuju untuk menarik semula saman fitnah ke atas portalnya.



Claire berkata;

๐Ÿ‘‰ Beliau mempertahankan penulisan yang mendakwa PAS menerima wang dari UMNO/Najib. (90 juta)

๐Ÿ‘‰ Artikel itu TIDAK AKAN DIPADAMKAN sama sekali. Dan tidak akan diubahsuai kandungannya. Ia akan kekal secara online dan sesiapa sahaja boleh membacanya.

๐Ÿ‘‰ Claire juga berpuas hati dengan keputusan yang dicapai bersama, penyelesaian di luar mahkamah tanpa melibatkan sebarang kos gantirugi dan turut menzahirkan pandangan jika kes ini tetap berjalan di mahkamah ia juga adalah perkara yang bagus.

๐Ÿ‘‰ Claire turut mengucapkan terima kasih ke atas semua pihak yang bersama-samanya dalam percubaan PAS 'membuli' dirinya.

๐Ÿ‘‰ Berkata mengenai terma penyelesaian luar mahkamah, Claire berkata, kedua-dua pihak telah bersetuju untuk tidak mendedahkan butirannya kepada umum. - 2 Februari 2019.

Batal Saman Sarawak Report Memang Mengejutkan Akal Manusia Rasional Tapi Ada Sebab-Sebabnya..

Ummu Marwa | ISU PERINTAH PERSETUJUAN SARAWAK REPORT

1. Hari ini hampir semua ahli PAS tergamam menerima berita kes Sarawak Report telah diselesaikan di luar Mahkamah melalui Perintah Persetujuan. Di saat ada ahli yang menjual barangan peribadi untuk menyumbang kos guaman kes ini, keputusan TGHH ini adalah sesuatu yang mengejutkan akal manusia rasional.



2. Sebagai orang yang mempunyai latar belakang undang-undang dan mengikuti dengan dekat kes ini, saya juga pernah terdetik bahawa PAS patut menyelesaikan kes ini di luar mahkamah. Namun sebagai ahli PAS yang memahami keputusan Presiden pastinya akan melalui syura dan mendapat nasihat yang sewajarnya daripada orang yang lebih berkelayakan, saya diamkan sahaja.

3. Apabila mendapat tahu keputusan TGHH hari ini, walaupun tertanya-tanya, tetap terselit perasaan gembira. Setakat pengetahuan saya mengenai perjalanan kes ini, terdapat beberapa sebab saya rasakan keputusan ini bukan sahaja mengambil kira kalah menang kes tetapi kepentingan PAS dan ahlinya untuk masa panjang.

4. Pada pendapat saya, PAS sudah pun mencapai matlamat dengan kemenangan interlokutori April tahun lepas. PAS mendapat keputusan cemerlang dengan memenangi 4 permohonan dan menolak 1 permohonan Clare. Permohonan-permohonan tersebut bukan sahaja membabitkan persoalan teknikal tapi turut memberi kesan terhadap isu-isu subsantif. Sekalipun kes ini diteruskan, ianya tidak lagi mempunyai kesan yang diperlukan kepada Plaintiff melainkan lebih kepada perbincangan akademik.

5. Sekiranya PAS menang, kuantum ganti rugi juga akan menjadi sangat sikit. Hal ini kerana kemenangan PAS dalam PRU lepas sehingga menguasai 2 negeri memberi gambaran kepada Mahkamah seolah-olah artikel itu tidak menjejaskan reputasi atau memberi kesan kepada PAS.

6. Dari sudut implikasi kewangan, semua orang maklum PAS tidak mampu membayar sendiri dan bergelut untuk menjelaskan kos guaman. Kos yang berjuta-juta sebelum ini hanya melibatkan perbicaraan interlokutori dan persediaan perbicaraan penuh, kos yang berganda besar sudah pasti diperlukan untuk perbicaraan yang akan melibatkan ramai saksi dan memakan banyak hari.

7. Tambahan pula, semua ahli maklum TGHH tidak berada dalam kondisi kesihatan yang baik untuk diletakkan ke dalam kandang saksi dan melalui pemeriksaan balas yang intensif dan mungkin memakan masa banyak hari.

8. Atas semua kemungkinan pertimbangan apa yang kita sudah dapat, apa yang kita akan tanggung dan apa yang kita akan dapat, saya rasa memang tidak berbaloi untuk kes ini diteruskan sehingga ke perbicaraan. Hakikatnya, PAS sudahpun dapat apa yang diperlukan ketika menang perbicaraan interlokutori. - 2 Februari 2019.

"Dah Agak Dah," MP Sepang Sindir PAS Tarikbalik Saman SR.

HANIPA MAIDIN | Agak dah.

1. Dikhabarkan presiden parti ehem telah menarik balik saman fitnah beliau ke atas Puan Claire dan Sarawak Report.




2. Komen saya :-

a. Dari awal saya dah ramal beliau akan tarik balik saman itu. Nampaknya betul ramalan saya kali ini. Kenapa saya ramal begitu, maaf tak boleh cakap kat sini. ๐Ÿ™๐Ÿ™

b. Dikhabarkan kes ditarik balik tanpa perintah kos. Maknanya segala bayaran yang dibayar kepada peguam presiden parti ehem yang banyak giler tu biasanya tak dapat semula lah.

c. Biasa orang menang kes fitnah di London lagi dapat duit banyak. Tapi dalam kes ini nampaknya tak bicara maka dah tentu tak menang. Yang lebih best lagi duit dah banyak keluar walaupun belum bicara jauh sekali menang.

c. Bila saman fitnah dan tak diteruskan , logiknya tak dapat dipastikan apa yang dikatakan oleh SR itu fitnah atau tidak.

d. Bila kes tak jalan dan ditarik balik maknanya itu bukan dikira menang. Bila tak menang maknanya tak boleh kata apa yang disiarkan oleh SR adalah confirmed fitnah. Apatah lagi dalam terma penyelesaian yang saya baca, tiada pun sebaris ayat SR tarik balik tuduhan atau minta maaf yang mungkin boleh ditafsir sebagai satu "concession" atau pengakuan apa yang disiarkan oleh SR adalah fitnah.

e. Bila tarik balik kes dalam keadaan sebelum ini dilapor media audio " ana tahu" tidak dibantah jadi keterangan ia menimbulkan spekulasi bahawa isi audio itu mungkin sahaja tiada yang lain kecuali benar belaka

f. Saya rasa ahli bawah parti ehem mahukan kes itu dibicarakan tapi nampak kini harapan hanya tinggal harapan. Tak pe derma untuk perjuangan Islam atas ruh wala' akan dikira satu amalan baik. - 2 Februari 2019.

SKIM MYSALAM B40, Insurans Percuma Untuk Rakyat - Apa Yang Anda Patut Tahu.

POLISI | Skim Perlindungan Nasional B40 atau Skim mySalam dilancarkan kerajaan pada 24 Januari 2019 yang lalu.

Ia pertama kali disebut oleh Menteri Kewangan Lim Guan Eng dalam ucapan bajet 2019 pada tahun lepas.


Tujuan SKIM MYSALAM : Memberikan perlindungan insurans percuma kepada golongan B40. Golongan B40 ialah satu kategori yang mana pendapatan isi rumah dibawah RM3,860 sebulan.


Kelayakan : Semua penerima BANTUAN SARA HIDUP 2019 yang diluluskan kerajaan, yang berusia paling kurang 18 tahun hingga 55 tahun secara automatik dianggap penerima skim MYSALAM bersama pasangan mereka.

Manfaat;

๐Ÿ‘‰ Melindungi sehingga 36 jenis penyakit kritikal. Iaitu;

  • Alzheimer / gangguan kemerosotan otak organik tidak boleh pulih;
  • Angioplasti dan rawatan pembedahan lain untuk penyakit arteri koronari utama;
  • Meningitis bakteria;
  • Tumor otak benigna;
  • Buta/hilang penglihatan sepenuhnya;
  • Pembedahan otak;
  • Kanser;
  • Kardiomiopati teruk dan anemia aplasia kronik;
  • Koma;
  • Pembedahan pintasan bagi penyakit arteri koronari;
  • Kepekakan / hilang pendengaran menyeluruh dan tidak boleh pulih;
  • Ensefalitis/encephalitis;
  • Kegagalan hati tahap akhir;
  • Penyakit paru-paru;
  • AIDS peringkat teruk;
  • Hepatitis virus fulminan;
  • Serangan jantung dan pembedahan injap jantung;
  • HIV akibat transfusi darah;
  • Kegagalan buah pinggang–dialisis atau pemindahan buah pinggang;
  • Kehilangan upaya hidup sendiri (berdikari);
  • Hilang pertuturan;
  • Trauma kepala utama;
  • Pemindahan organ utama/ sum;
  • Penyakit neuron motor;
  • Sklerosis berbilang;
  • Distrofi otot dan kelumpuhan/paraplegia.
  • Penyakit parkinson;
  • Hipertensi arteri pulmonari primer;
  • Penyakit arteri koronari lain yang serius;
  • Strok;
  • Pembedahan aorta;
  • Lupus eritematosus sistemik dengan lupus nefritis (SLE) dan pelecuran tahap ketiga.



๐Ÿ‘‰ Menerima dua jenis manfaat.

๐Ÿ‘‰ Yang pertama, layak menerima bayaran tuntutan sehingga RM8,000 secara one off.  

๐Ÿ‘‰ Yang kedua, mendapat elaun HOSPITAL HARIAN sebanyak RM50 sehari sehingga 14 hari setiap tahun jika menjalani rawatan di mana-mana hospital kerajaan bagi meringankan beban pesakit akibat kehilangan pendapatan kerana perlu bercuti.

๐Ÿ‘‰ Ini bermakna setiap pesakit yang layak boleh membuat tuntutan ELAUN HARIAN sehingga RM700 setahun.

๐Ÿ‘‰ Secara amnya, semua hospital kerajaan tertakluk atas skim ini.

๐Ÿ‘‰ Portal MySalam akan dilancarkan pada 1 Mac 2019. Portal atas talian boleh digunakan untuk tujuan;

- Semak kelayakan
- Semak senarai hospital kerajaan
- Semakan tuntutan
- Butiran skim
- Mendapatkan maklumat lanjut
- Manfaat yang diterima
- Soalan lazim

๐Ÿ‘‰ Bayaran perlindungan akan dibayar secara terus dengan cara memasukkan jumlah tuntutan ke dalam akaun bank penerima.

๐Ÿ‘‰ Skim ini telah pun beroperasi sepenuhnya pada 1 Januari 2019.

๐Ÿ‘‰ Tuntutan boleh dibuat bermula Mac 2019, sebaik sahaja portal dilancarkan.

Batal Saman Sarawak Report, Reaksi Ahli, Penyokong PAS Berbelah Bahagi.

LAPORAN | Tindakan membatalkan saman PAS ke atas Sarawak Report mendatangkan pelbagai reaksi netizens yang menyokong PAS.

Setiausaha Politik Presiden PAS, Syahir Sulaiman hari ini membuat pengumuman bahawanya PAS bertindak membatalkan saman ke atas Sarawak Report selepas keduanya bersetuju menyelesaikan hal itu diluar mahkamah.

"Setelah YB. Dato’ Seri Tuan Guru Haji Abdul Hadi Awang meneliti keseluruhan tindakan mahkamah yang telah difailkan oleh beliau terhadap Clare Rewcastle Brown (Defendan) dari semua aspek, dan juga setelah mempertimbangkan pandangan serta nasihat peguam beliau, adalah dimaklumkan bahawa YB. Dato’ Seri Tuan Guru Haji Abdul Hadi Awang telah membuat ketetapan untuk memuktamadkan penyelesaian di luar mahkamah (out of court settlement) melalui Perintah Persetujuan (Consent Order) bertarikh 1 Februari 2019 di Mahkamah Tinggi London (High Court of Justice, Queen’s Bench Division) seperti berikut:


1. YB. Dato’ Seri Tuan Guru Haji Abdul Hadi Awang menarik balik Tuntutan (claim) terhadap Defendan;

2. Clare Rewcastle Brown (Defendan) menarik balik Tuntutan Balas (counter claim) terhadap YB. Dato’ Seri Tuan Guru Haji Abdul Hadi Awang;

3. Tiada perintah berkenaan kos (no order as to costs); dan

4. Kedua-dua pihak adalah tertakluk kepada persetujuan kerahsiaan mengenai terma-terma berkaitan penyelesaian ini,"
katanya dalam kenyataan itu.


Penyumbang dan penyokong PAS yang memberikan pelbagai bantuan termasuklah kewangan selama ini turut dihargai dalam ucapan terima kasih.

"Seterusnya YB. Dato’ Seri Tuan Guru Haji Abdul Hadi Awang mengucapkan terima kasih dan merakamkan setinggi penghargaan kepada barisan peguam, ahli-ahli PAS dan semua pihak yang telah memberikan sumbangan dan sokongan sepanjang perjalanan kes ini," katanya lagi.

Di laman sosial meskipun rata-rata penyokong PAS menzahirkan sokongan padu di atas keputusan yang dibuat itu namun sesetengahnya masih mahukan penjelasan.

Kalau diteruskan memerlukan kos dan masa panjang, saya percaya Tuan Guru 100%...

 
Kenapa tiada permohonan maaf..?


Dah jadi bola tanggung..


Tak setuju, kena terangkan secara terperinci..


 
Geram betul PAS kini diserang penyokong PH..

 
Untuk rekod, PAS sebelum ini bertindak menyaman editor Sarawak Report, Claire Rewcastle Brown kerana membuat dakwaan parti itu menerima jutaan ringgit yang berpunca dari wang penyelewengan 1MDB dan sekaligus dianggap telah menjadi kroni kepada Najib Razak. - 2 Februari 2019.

Saman PAS - Sarawak Report Selesai Luar Mahkamah.

SYAHIR SULAIMAN, Setiausaha Politik Presiden PAS | SETELAH YB. Dato’ Seri Tuan Guru Haji Abdul Hadi Awang meneliti keseluruhan tindakan mahkamah yang telah difailkan oleh beliau terhadap Clare Rewcastle Brown (Defendan) dari semua aspek, dan juga setelah mempertimbangkan pandangan serta nasihat peguam beliau, adalah dimaklumkan bahawa YB. Dato’ Seri Tuan Guru Haji Abdul Hadi Awang telah membuat ketetapan untuk memuktamadkan penyelesaian di luar mahkamah (out of court settlement) melalui Perintah Persetujuan (Consent Order) bertarikh 1 Februari 2019 di Mahkamah Tinggi London (High Court of Justice, Queen’s Bench Division) seperti berikut:




1. YB. Dato’ Seri Tuan Guru Haji Abdul Hadi Awang menarik balik Tuntutan (claim) terhadap Defendan;

2. Clare Rewcastle Brown (Defendan) menarik balik Tuntutan Balas (counter claim) terhadap YB. Dato’ Seri Tuan Guru Haji Abdul Hadi Awang;

3. Tiada perintah berkenaan kos (no order as to costs); dan

4. Kedua-dua pihak adalah tertakluk kepada persetujuan kerahsiaan mengenai terma-terma berkaitan penyelesaian ini.


Seterusnya YB. Dato’ Seri Tuan Guru Haji Abdul Hadi Awang mengucapkan terima kasih dan merakamkan setinggi penghargaan kepada barisan peguam, ahli-ahli PAS dan semua pihak yang telah memberikan sumbangan dan sokongan sepanjang perjalanan kes ini. - 2 Februari 2019.

Najib Cari Mahfuz, Minta Jelaskan Kenapa Kos Pasang Kamera AES Di Zaman PH Lebih Mahal.

NAJIB RAZAK | Minggu ini, Menteri Pengangkutan dari DAP mengumumkan bahawa kerajaan PH akan menambah 11 lagi kamera AES di lebuhraya PLUS dengan kos RM200,000 setiap kamera.



Menteri juga tegas bahawa mereka tidak lagi memberi sebarang diskaun untuk saman trafik dan PDRM.

“Kalau pesalah ini nak marah Menteri Pengangkutan, marahlah. I don’t care, kata Menteri Pengangkutan.

"Saya Tidak Peduli",
katanya.

Maka, teringatlah saya pernah adanya seorang insan yang kini Timbalan Menteri di dalam kerajaan PH.

Insan ini dulunya presiden untuk Kempen anti saman ekor (KASE) yang konsisten menyerang sistem AES.

Pejuang berani mati mansuh AES.

Kerana dia kata AES tidak adil, hanya untuk memeras wang rakyat, menekan dan menzalimi rakyat yang semakin hari dihimpit kesempitan ekonomi.

Oleh itu, insan ini sering menyeru orang ramai untuk tidak bayar saman AES dan membuat demonstrasi.

Apabila kerajaan BN memberi jawapan di parlimen bahawa kos untuk membeli setiap kamera ialah RM170k, dia membuat sidang akhbar untuk menuduh kerajaan BN terlebih bayar 10 kali ganda untuk kamera-kamera ini.

Dia kata dia pernah mencari pembekal-pembekal kamera dari Amerika Syarikat dan Eropah dan mendapat maklumat bahawa kos sebenar hanya RM15 ribu setiap kamera.

Walaupun kerajaan BN dahulu menjelaskan bahawa kos setiap kamera termasuk kos untuk memasang, menyelenggara, latihan dan kos sistem, insan ini tetap tolak penjelasan kita dan tuduh kita rasuah.

Hari ini, Menteri Pengangkutan PH kata kos untuk setiap kamera ialah RM200,000 iaitu lebih mahal berbanding kos RM170,000 di bawah BN.

PH juga akan tambah lagi 11 kamera AES dan mereka tidak lagi memberi sebarang diskaun.

Dulu mereka sanggup berguling dan berdemo mendakwa kerajaan BN buat AES untuk menzalimi rakyat dan kita terlebih bayar 10 kali ganda untuk kamera.

Bersungguh-sungguh mereka perjuangkan untuk mansuhkan sistem AES.

Selepas jadi kerajaan, mereka tidak hapuskan AES.

Sebaliknya mereka tambahkan jumlah kamera AES dengan banyak.

Kini, Insan yang saya sebut tadi terdiam pula.

Apakah AES tidak lagi menekan rakyat, tidak lagi memerah duit rakyat dan menzalimi rakyat?

Bila BN buat, ianya zalim tetapi bila PH buat yang sama ianya bagus?

Secara jujur, saya masih percaya bahawa sistem AES dapat membantu untuk meningkatkan keselamatan jalanraya dan boleh menyelamatkan nyawa dari terkorban seperti yang digunakan di negara-negara lain di dunia.

Tetapi saya tidak senang hati bahawa PH telah menghasut, mempergunakan dan menipu rakyat selama bertahun-tahun tanpa sebarang rasa malu.

Mereka langsung tak kisah bahawa rakyat tidak suka ditipu berkali-kali.

Apabila saudara-saudari bayar saman nanti, sila beri sedikit peringatan kepada pejuang-pejuang yang pernah berguling-guling di atas jalanraya demi rakyat masa itu.

Ingat juga insan pengerusi KASE dan pejuang berani mati mansuh AES yang kini sudah jadi Timbalan Menteri.

Hello..hello...hello...

Kredit Video: NTV7 dan KiniTV

Rabu, 30 Januari 2019

"Lantikan Politik Di YADIM Secara Kebetulan", - Sinar Harian Tukar Tajuk Berita.

LAPORAN | Nampaknya portal Sinar Harian telah menukarkan tajuk berita mereka; "Lantikan atas dasar merit, kebetulan ahli politik PH," kepada "YADIM : Lantikan atas merit".


Mengapakah ini berlaku? Apakah wujud campurtangan politik dalam pemberitaan? Persoalan yang hanya mampu dijawab oleh pengurusan Sinar Harian sahaja.

Berdasarkan artikel Sinar Online;

Menurut Mujahid kalaupun ada mana-mana mereka yang dilantik termasuk itu adalah dalam kalangan ahli politik PH, ianya hanyalah kebetulan.

"Asas pelantikan mereka berdasarkan merit dan kebetulan mereka yang punya merit yang kita nampak bersama dengan parti tertentu. Kita tak mahu ia (politik) dijadikan alasan," katanya.


------------

Ini kebetulan?



Berdasarkan kepada kenyataan Mujahid, tidaklah tajuk Sinar Harian lari dari kenyataan asal.  

Dan berdasarkan kepada kenyataan KEBETULAN yang disebutkan menteri, mari lihat senarai dibawah;

Ustaz Haji Nik Omar Bin Nik Aziz
YDP YADIM : Calon PRU AMANAH Dun Chempaka, AMANAH.
 

Ustaz Haji Zolkharnain Bin AbidinTYDP YADIM : Pengarah Hal Ehwal Syariah AMANAH.

Ustaz Haji Abdul Ghani B Shamsuddin
Ahli Lembaga Pemegang Amanah YADIM : Timbalan Penasihat Umum AMANAH.


Dr. Muhamad Razak Bin Idris : Ahli Lembaga Pemegang Amanah YADIM, Sekretariat ABIM.


Mohd Raimi Bin Abd Rahim : Ahli Lembaga Pemegang Amanah YADIM, Presiden ABIM.


YB SHEIKH UMAR BAGHARIB BIN ALI : Ahli Lembaga Pemegang Amanah YADIm, YB Paloh, DAP.


Dato’ Dr. Samsu Adabi B Haji Mamat : Ahli Lembaga Pemegang Amanah Yadim, Ketua PPBM Bahagian Cheras, Calon Parlimen Putrajaya, PPBM.


YB Tuan Syed Ibrahim Bin Syed Noh : Ahli Lembaga Pemegang Amanah Yadim, MP Ledang, PKR.


Tuan Hj Shamsul Ma’arif Bin Hji Ismail : Ahli Lembaga Pemegang Amanah Yadim, Naib Pengerusi 2 AMANAH.


En Ahmad Sayuti Bin Bashiron : Ahli Lembaga Pemegang Amanah Yadim, AMANAH.
 

YB Nor Azrina Binti Surip@Nurin Aina Abdullah : Ahli Lembaga Pemegang Amanah Yadim, MP Merbok, PKR.

Ulasan;

1. Mujahid menipu. Ini adalah sangkaan penulis apabila selesai membaca kenyataan Mujahid.

2. Merit > kebetulan ahli politik = projek membodohkan rakyat Malaysia terang-terangan.

3. Apa yang berlaku adalah seperti ini; 

Ahli politik > ada kelayakan dari segi akademik (merit) = maka dilantik. Maka, tiada lantikan politik seperti yang dijanjikan dalam manifesto bukan kitab suci telah pun dilanggar tanpa rasa malu.

4. Adakah salah melantik ahli politik yang berkelayakan dalam jawatan tertentu di kerajaan? - bagi penulis tidak salah. Yang bersalah adalah orang/pihak/parti yang membuat janji tidak akan membuat sebarang perlantikan politik di agensi kerajaan/GLC/badan berkanun 
dalam manifesto bukan kitab suci, bagaimanapun melanggar janji mereka sendiri selepas menang.

5. Untuk menjadi pemimpin yang adil, seseorang perlu bercakap benar. Dan untuk bercakap benar, seseorang memerlukan keberanian.

6. Mujahid tiada keberanian untuk bercakap benar. Apa salahnya beliau mengakui sahaja perlantikan yang dibuat sememangnya dilihat terlebih dahulu dari segi idelogi politik seseorang supaya agenda yang ingin dilaksanakan menerusi YADIM dapat berjalan dengan lancar tanpa sebarang gangguan dan tikam belakang, kebocoran maklumat dan sewaktu dengannya?

7. Jika melihat kepada MERIT semata-mata dan ia diutamakan TERLEBIH DAHULU, adakah mereka-mereka yang tersenarai itu LAYAK sebenarnya?

8. Banyak je NON PARTISAN yang begitu PROFESIONAL dalam MENJALANKAN TUGAS masing-masing dan mempunyai KELULUSAN yang diinginkan andai dicari-cari. Andai dibuka sesi temuduga.

9. Bagaimanapun mereka tidak dilantik kerana tidaklah "PAKATAN HARAPAN".

10. Dalam isu perlantikan politik di YADIM atau mana-mana GLC/AGENSI KERAJAAN/BADAN BERKANUN/DAN SEWAKTU dengannya, masalah SEBENAR berpunca dari JANJI MANIFESTO BUKAN KITAB SUCI = TIADA PERLANTIKAN SECARA POLITIK akan dibuat.

Ini adalah MASALAH SEBENAR, MASALAH UTAMA, dan tolong jangan SPIN dan minimisekan kesalahan itu dengan cara mewajarkan perlantikan tersebut bersandarkan kepada kelayakan seseorang ahli politik itu.

Isunya bukan pada sijil, bukan pada kelayakan ataupun kecemerlangan akademik dan pengalaman seseorang ahli politik itu.

Isunya kau semua yang memandai buat janji tersebut dan bila dah langgar kau semua konar vturn.

Seperti yang dah disebutkan di atas, untuk bercakap benar, untuk mengakui salah dan untuk membetulkan kesalahan, seseorang itu memerlukan KEBERANIAN.

Oleh kerana Mujahid dan Pakatan Harapan tak cukup berani untuk mengakui kesilapan mereka dalam JANJI MANIFESTO BUKAN KITAB SUCI maka mereka akan berterusan dihantui dengan masalah dan hujah yang sama. - 30 Januari 2019.

SPR Belum Sah Bila Gagal Lantik Lagi 6 Pemegang Amanah, Mana Boleh Kendalikan PRK Kata Peguam.

Azam Aziz | INI ADALAH SUATU PELANGGARAN PERLEMBAGAAN YANG SERIUS

1. Perkara 114 (1) Perlembagaan Persekutuan menyatakan seperti berikut :-

"Suruhanjaya Pilihan Raya HENDAKLAH DI LANTIK oleh Yangdi-Pertuan Agong selepas berunding dengan Majlis Raja-Raja, dan hendaklah terdiri daripada seorang pengerusi, seorang Timbalan pengerusi dan lima orang anggota lain."


 
2. Ini bermaksud SPR itu hanya wujud apabila YDPA telah melantik 7 orang pemegang jawatannya seperti yang di nyatakan dalam Perkara 114(1) Perlembagaan.

3. Setakat hari ini, YDPA hanya melantik Pengerusi SPR dan 6 orang ahli SPR lain masih belum di lantik.

4. Ini bermaksud SPR masih belum wujud mengikut Perkara 114(1) Perlembagaan.

5. Yang wujud sekarang hanyalah "SPR HANTU" (dulu istilah pengundi hantu).

6. SPR HANTU ini telah mengendalikan 2 Pilihanraya Kecil setakat ini dan di sebabkan SPR SAH masih belum wujud maka SPR HANTU tidak boleh berfungsi sebagai SPR sah mengikut Perkara 114(1) Perlembagaan.

7. Maka keputusan PRK Port Dickson dan pengendalian PRK Cameron Highlands yg di buat sekarang adalah TIDAK SAH DAN TERBATAL kerana tidak di kendalikan oleh SPR.

8. Mengikut RULE of LAW, SPR masih belum wujud.

9. Bagaimana sesuatu yg belum wujud, boleh mengendalikan PRK?

10. Pengerusi SPR bermesyuarat seorang diri dan membuat keputusan SPR secara seorang diri selama ini.

http://www.spr.gov.my/…/i…/carta-organisasi/ahli-suruhanjaya

Mohd Khairul Azam Bin Abdul Aziz
Peguambela & Peguamcara
0129770412

Ya Najib, Awak Memang Tak Buat Homework Bila Tuduh Kerajaan Kurangkan Bantuan Makanan Asrama Dan Ini Dalil-Dalilnya..

Friends of Maszlee Malik | FAQ Tuduhan Najib Mengenai Bantuan Makanan Asrama (BMA)



 



1. Adakah harga Bantuan Makanan Asrama (BMA) pernah diletakkan siling sehingga RM18?
TIDAK. Seperti pernah diterangkan sebelum ini, harga makanan bergantung kepada jumlah murid, kedudukan sekolah dan jenis sekolah. Misalnya Sekolah Sukan oleh kerana diet makanan perlu mempunyai spesifikasi tertentu, ditetapkan pada harga RM30 sehari.

2. Adakah BMA hanya terhad untuk SBP seperti dilontarkan Najib?

TIDAK. Najib ni apa pun dia tak tahu. BMA untuk semua sekolah termasuk sekolah asrama harian.

3. Adakah penurunan 72% bermakna peruntukan dikurangkan sebanyak 72%?

TIDAK. Penurunan tu maksudnya dah diturunkan. Bukan turun tu maknanya potong. Ianya istilah dan terma kewangan kerajaan yang bermakna sudah 72% peruntukan diturunkan melalui waran agihan peruntukan kepada penerima seperti JPN, PPD & sekolah.

4. Bagaimana pula dengan baki 23% lagi?

Baki lagi 23% pula akan diselaraskan pada Julai nanti. Pelarasan bulan Julai ni adalah normal. Lagipun zaman Najib dulu pun peruntukan bukan turun 100% bulan Januari. Malah peruntukan tambahan boleh dimohon pada sesi Parlimen bermula Mac nanti. Ini sesuatu yang normal.

5. Betulkah peruntukan BMA dipotong RM100 juta untuk 2019?

BENAR. Pertama ada kemungkinan peruntukan ini tidak digunakan habis untuk tahun 2018 dan mempunyai baki, jadi peruntukan tahun 2019 dibuat berdasarkan penggunaan tahun 2019. Kedua mungkin peruntukan ini dipotong berdasarkan situasi kewangan semasa, walaubagaimanapun jangan lupa PERUNTUKAN TAMBAHAN boleh dipohon dari masa ke semasa.

6. Betulkah Najib Razak tak buat homework dan tak faham terma serta istilah kewangan kerajaan?

Saya tak tahu. Anda semua nilaikan sendiri.

Isnin, 28 Januari 2019

Kos Makan Pelajar Asrama Berkurangan? ZF Zamir Jawab Najib.

ZF ZAMIR | Adakah benar harga makanan Sekolah Berasrama Penuh (SBP) dikurangkan dari RM 18 kepada RM 14.50?

7 perkara untuk dipertimbangkan untuk memahami isu ini.

 
1. Rekod Bahagian Perolehan KPM menunjukkan bahawa KPM tidak pernah mengurangkan kadar harga makanan bagi murid SBP.

2. Harga makanan asrama adalah berdasarkan menu yang diputuskan mengikut keperluan nutrisi murid seperti yang ditetapkan oleh Kementerian Kesihatan

3. Ini termasuk bagi bekalan makanan bermasak dan pengiraan harga kontrak termasuk mengambil kira bilangan murid dan lokasi sekolah.

4. Maknanya, semakin ramai murid, semakin rendah harga ditetapkan atau semakin jauh sekolah dari kawasan bandar, makin tinggi harga ditetapkan.

5. Penetapan harga kontrak juga berdasarkan kepada kontrak, yang dianugerahkan melalui tender terbuka, dan dipersetujui antara kontraktor dengan Kerajaan.

6. Manakala bagi tender yang baru dianugerahkan untuk tahun 2019, pelantikan kontraktor adalah melalui kaedah tender terbuka dan pemilihan kontraktor adalah berdasarkan kriteria-kriteria yang selaras dengan garis panduan, peraturan serta pekeliling berkaitan perolehan.

7. Jadi kembali kepada soalan – adakah benar dakwaan Najib harga makanan untuk SBP dikurangkan dari RM 18 kepada RM 14.50 – jawapannya TIDAK BENAR.

Sekian terima kasih. - 28 Januari 2019.

"Allah Beri Petunjuk Tolak PH" - Sepang Jawab Marang.

HANIPA MAIDIN | Hujah agamawan cum politician yang begitu simplistik.
1. Ada seorang pemimpin tertinggi dalam parti ehem dilapor media mengaitkan pemberian petunjuk daripada Allah kepada pengundi yang memilih calon beragama Islam (dari BN) bagi mewakili rakyat di Cameron Highland (CH).

2. Dengan lain perkataan atau bahasa mudahnya calon BN menang kerana hidayah dari Allah. "Mafhum mukhalafah"nya (pengertian sebaliknya) calon PH yang bukan Islam kalah kerana Allah tak bagi petunjuk atau hidayah pada pengundi di CH untuk undi calon PH tersebut.


3. Ini doktrin, yang, bagi saya, amat rapuh. Jika kita guna logik yang sama, kita berhak tanya bagaimana pula dengan calon PH yang bukan Islam yang menang dalam PRU 14 yang lalu? Dan bagaimana pula dengan calon BN yng bukan Islam yg kalahkan calon PH yg muslim? Dan bagaimanakah dengan calon parti ehem yang bukan Islam? Panjang senarai jika nak bagi ni.

4. Tak pe lah nak berteori tentang kemenangan BN di CH tapi janganlah terlalu simplistik hingga guna hujah petunjuk Allah secara mudah begitu.

Macam mana orang nak hormat pada Islam? Disgraceful !!! - 28 Januari 2019.

Kena Kat Saya Terus Lapor Polis, Kena Kat Calon DAP, Nak Timbang Ambil Tindakan Jer, Kebal Ke? - Najib Razak.

NAJIB RAZAK | Calon DAP di Cameron Highlands telah jelas melanggar undang-undang pada hari membuang undi, siap dengan alasan yang amat lemah (Saya terlalu busy, sudah kelam-kabut, saya lupa.)

Hari itu, SPR kata no problem. Sudah settle kerana kita sudah "tegur".

 
Selepas menerima kecaman hebat dari rakyat, hari ini SPR kata mereka kini mahu "timbang" untuk mengambil tindakan terhadap calon DAP.

Saya masih ingat bulan Ogos lalu BERSIH dan SPR pantas sangat melapor saya kepada pihak polis kerana dituduh melakukan kesalahan yang amat berat semasa PRK Sg Kandis walaupun saya bukan calon di sana pun.

Siap dengan sidang akhbar sambil bergambar di luar balai polis.

Iaitu, saya telah membuat satu posting di laman FB saya tentang PRK itu pada pukul 7 pagi sebelum pusat undi dibuka pada hari membuang undi.

Kalau kes calon DAP pula, hari itu tegur hari ini timbang.

Ha! Tepuk.

#CalonDAPkebal

#takutApaBossku

Pembangkang Tanya Kenapa Kerajaan Potong Kos Makanan Pelajar Asrama.

Reezal Merican Naina Merican | Penjelasan Mengenai Pengurangan Kadar Makanan Seharian di SBP/Pengurangan Peruntukan Sekolah Berasrama - Langkah Penjimatan Yang Menghukum Pelajar Melayu/Bumiputera Cemerlang

1. Berita yang menyatakan bahawa kerajaan mengurangkan kadar makanan seharian di seluruh sekolah berasrama penuh (SBP) wajar diberikan penjelasan segera oleh Kementerian Pendidikan. Pengurangan peruntukan kepada RM14.50 daripada kadar asal RM18.00 seorang pelajar/sehari ini agak besar dan signifikan.


2. Pengurangan peruntukan kepada SBP dan sekolah berasrama ini boleh diibaratkan sebagai satu langkah yang ke belakang. Kita positif dan boleh bersetuju dengan usaha Kementerian Pendidikan membuka ruang lebih besar kepada pelajar kumpulan B40 - tetapi apa yang berlaku ini menunjukkan ikhtiar kerajaan yang tidak konsisten.

3. Ramai ibubapa khuatir dengan tindakan ini. Mereka cukup khuatir jika langkah ini memberikan kesan langsung kepada kualiti pendidikan di SBP dan sekolah berasrama lain. Pengurangan peruntukan mencecah RM100 juta ini dirasakan keterlaluan.

4. Ketika mana Kementerian Kewangan bersikap cukup pemurah dengan pusat pendidikan persendirian/kolej swasta; langkah untuk menurunkan peruntukan SBP ini seakan mempunyai motif yang tidak munasabah. Saya yakin, ada ruang penjimatan yang lebih wajar daripada menjadikan pelajar terbaik dihukum dengan cara begini.

5. Saya menaruh keyakinan bahawa Menteri Pendidikan dapat memperhalusi semula isu ini bersama Menteri Kewangan. Cari jalan yang lebih wajar dan munasabah. Jangan menjadikan pendidikan dan kelompok pelajar sebagai mangsa ikhtiar penjimatan kewangan yang keterlaluan.

6. Secara perbandingan, kos makanan seorang banduan di Malaysia mencecah RM35 hingga RM41 sehari. Ini ditanggung sepenuhnya oleh kerajaan. Adalah sesuatu yang amat tidak wajar apabila kos pelajar cemerlang di sekolah berasrama - yang kosnya jauh lebih rendah mahu dipotong lagi oleh kerajaan. - 28 Januari 2019.

Ahad, 27 Januari 2019

Surat Terbuka Untuk Mujahid Rawa : Menjawab Dakwaan Kononnya BN Menang Di CH Kerana Perkauman.

Der Btader | Kehadapan Kekanda Mujahid Yusof Rawa,

Tujuan adinda menulis surat ini adalah tidak lain tidak bukan adalah untuk mengencam apa yang kekanda katakan itu.




1. Yang berkempen dengan mengeluarkan kenyataan bahawa Orang Asli kononnya bukan warganegara penuh, adalah Lim Kit Siang.
 

https://blog.limkitsiang.com/.../if-pakatan-harapan-can.../

2. Yang berkempen sambil mendakwa “Malays don’t even buy kuih from Orang Asli vendors” ialah Manogaran.
 

http://www.themalaysiantimes.com.my/manogaran-apologises.../

3. Yang "merasuah" bagi hamper dan duit kepada orang asli pun PH. Yang guna aset kerajaan pun PH. 


https://suara.tv/.../wanita-agih-duit-minyak-ketika.../

https://www.freemalaysiatoday.com/.../bersih-gesa-sprm.../

4. Alih-alih, bila dah kalah dikatanya BN yang main isu perkauman? So adinda nak tanya, YB Menteri Agama ni waras ke tidak semasa berkata-kata ini?
 

https://www.nst.com.my/.../manogaran-bn-used-race-card...

5. Ini lah yang dikatakan “sore loser”. Jelaskan sekali dalam gaya penulisan kekanda itu. Kononnya nak ucap tahniah tetapi pada masa sama menidakkan kemenangan BN. Mengapa kekanda? Pahit untuk ditelan ke?

Saya akhiri nukilan ini dengan slogan "Nak malu apa, bosskurrr?".

Sekian dari Adinda bukan di Cardoba.

Bengang Dituduh Menang Kerana Perkauman, Pro BN Tunjukkan Bukti Pemimpin PH Yang Rasis Ketika Berkempen Di CH.

KHAIRUL AZRI | PERKAUMAN.

Semalam berucap di FELDA Sg.Koyan, berulang-ulang kali YB Menteri Mat Sabu sebut jangan undi calon BN sebab mereka membangkitkan isu perkauman.

Beliau juga menyebut bahawa isu perkauman itu sudah ketinggalan, lapuk dan hanya untuk menutup kelemahan parti BN itu sendiri.

Sebuah nasihat yang bagus, cumanya saya tidak pasti sama ada YB Mat Sabu lupa tengok cermin sebelum memberi ucapan ketika itu.

Kenapa saya kata begitu kerana bukan sekali, bukan dua kali, tapi 3 kali parti DAP iaitu parti bertanding bagi PH kantoi memainkan isu perkauman di CH, tapi malangnya tidak di-'highlight'kan di media utama.

Oleh kerana ianya tidak di-'highlight'kan oleh media utama, maka parti DAP berlakon acah 'suci' , orang tua-tua koba pijak semut pun tak mati.

Berikut adalah 3 contoh permainan politik perkauman yang telah terkantoi sepanjang kempen DAP di CH;

1. ORANG MELAYU TAKKAN BELI KUIH PUN DARI ORANG ASLI.

Calon DAP, Manogaran sendiri telah terlepas cakap di hadapan wartawan dan berkata bahawa orang Melayu ni nak beli kuih dari orang asli pun tak mahu, apatah lagi nak undi orang asli apabila mengulas mengenai calon lawannya dari BN.



“BN's calculation is, they think… They really don’t understand. You see, the Malays don't even buy kuih from Orang Asli vendors. I don't think they will go all out and vote for an Orang Asli.

“The Malays will ask 'How come we don’t have a Malay candidate? How come you put an Orang Asli?' Chinese, Indians will not vote for the Orang Asli (as well),”
he told Malaysiakini. [1]

Hairannya isu ini tidak diberikan perhatian dan hanya dilaporkan secara sambil lewa oleh media-media tempatan, bayangkan jika ianya dilakukan oleh calon BN, sudah tentulah, 'all hell break loose'..

2. JIKA BN MENANG DI CH, ORANG BUKAN ISLAM TIDAK AKAN DAPAT JADI MENTERI, BAHKAN AHLI PARLIMEN NANTI.


 
Pada 24 Januari, Malaysian Insight edisi bahasa Cina telah melaporkan bahawa menteri kewangan merangkap setiausaha agong DAP iaitu YB Lim Guan Eng berkata dihadapan audiens Cina di CH,

"Jika BN menang PRK Cameron Highlands ini, maka pada masa akan datang nanti, orang bukan Islam tidak akan jadi menteri bahkan nak jadi MP pun tak boleh.

Malah beliau turut berkata lagi,

"Sekiranya anda mahukan kita(kaum Cina) dihormati, pendidikan kita dijaga dan dijamin, kolej-kolej(merujuk kepada 3 kolej persendirian Cina), sekolah sekolah jenis kebangsaan dan juga sekolah persendirian Cina yang kini terjamin dan didanai maka undilah Pakatan pada 26 Januari nanti." [2]

Amboi bukan main, ugut kalau tak undi PH nanti tak ada bukan muslim sebagai pemimpin lagi.

Dan kata undi PH, supaya kaum cina dihormati, dan jaminan sekolah dan kolej bagai.

Apakah orang Cina rasa tidak dihormati sebelum ini?

Apakah ini sebuah bentuk politik perkauman 'fear mongering' yang dikutuk oleh DAP sebelum ini?

Aii kata I am not Chinese, I'm Malaysian? apa cerita ni YB?

Nota Kaki : Anehnya berita tersebut hanya dilaporkan oleh edisi bahasa Cina dan tidak dilaporkan di dalam bahasa Inggeris atau bahasa Kebangsaan. Tapi YB menteri lupa zaman sekarang ni google translate tu wujud :)

3. PAMPLET KERAJAAN BARU HARAPAN BARU
PENDIDIKAN CINA SEMAKIN HEBAT


 
Tak cukup dengan ceramah diedarkan pula sebuah risalah/pamplet dengan ayat-ayat propaganda perkauman.

Boleh rujuk gambar 4, dan tengok sendiri.

Berikut adalah 'roughly' terjemahan daripada pamplet tersebut, kalau ada kawan-kawan yang nak betulkan, dipersilakan.

Tajuk (Kotak merah):


KERAJAAN BARU HARAPAN BARU
PENDIDIKAN CINA SEMAKIN HEBAT

Perkataan dalam ketul emas (Kotak Hijau).

- Peruntukan kepada sekolah rendah Cina

- Peruntukan kepada sekolah menengah Cina persendirian

- Peruntukan kepada pusat pengajian pendidikan tinggi swasta (persendirian Cina)

- Peruntukan kepada sekolah menengah jenis kebangsaan (Cina)

*Kotak besar gambar tak clear, so tak leh translate.

Hmm..kenapa nak spesifik kepada kaum Cina sahaja? nak tunjuk yang DAP 'champion' kaum Cina ke apa?

Bukan DAP ni parti untuk semua? multiracial?Malaysian Malaysia? Hello?

Kalau ini bukan perkauman, tak tahulah apamende?

Sebagai kesimpulannya, bolehlah kita simpulkan bahawa despite DAP cuba membawa imej untuk semua rakyat Malaysia dan juga againts politik perkauman (communal) dihadapan audies Melayu dan India, akan tetapi dihadapan audiens Cina, mereka mengambarkan merekalah sebagai jaguh kaum Cina dan juga secara berselindung amat kerapa mengamalkan politik perkauman.

Jadi lepas ni, kalau DAP dan penyokongnya, atau khadam-khadamnya nak sembang acah-acah suci mengenai politik perkauman, mintak diludah secara berjemaah.

Sekian.
 

Rujukan.

[1] Manogaran says BN's 'Orang Asli' plan may backfire, cites 'kuih' analogy https://www.malaysiakini.com/news/459555

[2] Jika BN menang di CH, orang Bukan Islam tidak dapat jadi menteri, MP https://www.themalaysianinsight.com/chinese/s/128092
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...