Telegram PH http://t.me/beritapolitikmalaysia

Laporan yang tersiar tidak semestinya mewakili pandangan pihak pentadbir halaman.

Rabu, 30 Januari 2019

Ya Najib, Awak Memang Tak Buat Homework Bila Tuduh Kerajaan Kurangkan Bantuan Makanan Asrama Dan Ini Dalil-Dalilnya..

Friends of Maszlee Malik | FAQ Tuduhan Najib Mengenai Bantuan Makanan Asrama (BMA) 1. Adakah harga Bantuan Makanan Asrama (BMA) pernah diletakkan siling sehingga RM18?
TIDAK. Seperti pernah diterangkan sebelum ini, harga makanan bergantung kepada jumlah murid, kedudukan sekolah dan jenis sekolah. Misalnya Sekolah Sukan oleh kerana diet makanan perlu mempunyai spesifikasi tertentu, ditetapkan pada harga RM30 sehari.

2. Adakah BMA hanya terhad untuk SBP seperti dilontarkan Najib?

TIDAK. Najib ni apa pun dia tak tahu. BMA untuk semua sekolah termasuk sekolah asrama harian.

3. Adakah penurunan 72% bermakna peruntukan dikurangkan sebanyak 72%?

TIDAK. Penurunan tu maksudnya dah diturunkan. Bukan turun tu maknanya potong. Ianya istilah dan terma kewangan kerajaan yang bermakna sudah 72% peruntukan diturunkan melalui waran agihan peruntukan kepada penerima seperti JPN, PPD & sekolah.

4. Bagaimana pula dengan baki 23% lagi?

Baki lagi 23% pula akan diselaraskan pada Julai nanti. Pelarasan bulan Julai ni adalah normal. Lagipun zaman Najib dulu pun peruntukan bukan turun 100% bulan Januari. Malah peruntukan tambahan boleh dimohon pada sesi Parlimen bermula Mac nanti. Ini sesuatu yang normal.

5. Betulkah peruntukan BMA dipotong RM100 juta untuk 2019?

BENAR. Pertama ada kemungkinan peruntukan ini tidak digunakan habis untuk tahun 2018 dan mempunyai baki, jadi peruntukan tahun 2019 dibuat berdasarkan penggunaan tahun 2019. Kedua mungkin peruntukan ini dipotong berdasarkan situasi kewangan semasa, walaubagaimanapun jangan lupa PERUNTUKAN TAMBAHAN boleh dipohon dari masa ke semasa.

6. Betulkah Najib Razak tak buat homework dan tak faham terma serta istilah kewangan kerajaan?

Saya tak tahu. Anda semua nilaikan sendiri.

Share this

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...