Telegram PH http://t.me/beritapolitikmalaysia

Laporan yang tersiar tidak semestinya mewakili pandangan pihak pentadbir halaman.

Sabtu, 21 September 2013

Ustaz Azhar Idrus Gatal Kata Blogger UMNO.

Punyalah nak mengutuk juga. Siap email dan tag kat twitter wa cakap sama lue. Ingatkan isu penting sangat. Rupa2nya isu bergambar yang jadi pertikaian. Anti betul dorang kat Ustaz Azhar Idrus ek. Anti kaw2.

Perempuan tue yang tak bertudung, Ustaz plak yang kena tuduh. Entah2 dah dinasihatkan pakai tudung. Mana kita nak tahu kan. Bukan ada kat situ pun.

Apa pun perempuan neh tak pasal2 glamer. Kesian la budak perempuan dalam gambar neh. Jadi modal oleh bloggers umno untuk kutuk UAI kaw2. Lainkali cuba set privacy facebook masing2. Jangan main share aje. Dah jadi macam neh nak buat macam mana lagi.

UAI tue pula dah memang di anti sangat2 oleh puak sebelah sana. Macam tak biasa pula. Semua benda yang dia buat hatta orang guna gambar dia untuk kempen pru pun jadi kontroversi. Padahal dia tak terlibat pun dengan sebarang kempen2 pru. Tak tahu menahu langsung. Sampai bn fail petisyen. PAS langgar peraturan PRU sebab guna gambar UAI. Kes macam neh pun ada weh. So boleh nampakla betapa kemaruknya depa serang UAI walaupun aku tak nampak apa kerelevantnya dengan politik. Macam la PR terjejas kalau ko serang UAI kaw2.

Sengal!!!

Kah Kah Kah

Jumaat, 20 September 2013

Warga Asing Marah Rakyat Malaysia Dan Najib.Uit.

1. Melayu bodoh [merujuk kepada individu tersebut]

2. CLOWN MELAYU [merujuk kepada individu tersebut]

3. Kutuk Najib. Merujuk kepada err siapa lagi. PM Malaysia le.

Benda neh kan tersebar menerusi media sosial dan wassap. Aku belum dapat lagi individu yang mula2 menyebarkan perkara ini. Laporan polis ini dibuat kat Kuching, Sarawak.

Kenapa agaknya Encik Gerald memarahi melayu2 tersebut? Adakah kerana bawa bendera BN? Pun begitu aku tertarik kepada statement Encik Gerald, kalau betul la dia ucap macam tue pasal Najib aku memang respect.

" Mentadbir negara hanya untuk buat duit dan merosakkan negara "

Ini orang luar yang cakap neh. Dia pun nampak apa yang majoriti rakyat Malaysia nampak dan rasakan. Majoriti sebab kami 51%. Korang tue 47% jek pun. Dan inila hakikat sebenarnya. Najib, najib.. orang Malaysia ke orang bukan Malaysia ke rata2 tak terkesan dengan propaganda ko oke. Mereka tahu itu semua adalah pembohongan semata2.

KAH KAH KAH

Khamis, 19 September 2013

Luahan Mahathir Tentang UMNO - Mesti baca.


Yang mana baik pasal UMNO yang Tun Mahathir tulis semua nya adalah syok sendiri pada pandangan aku. Yang mana buruk, teruk dan jahat pasal UMNO adalah sesungguhnya benar, betul dan tulen sekali penulisan tersebut.

Yang baik datangnya dari Allah, yang teruk, zalim, kejam dan jahat, datangnya dari BARISAN NASIONAL.

KAH KAH KAH

Dan sedarlah weh, Mahathir sendiri mengaku MELAYU mudah kena beli. Baru bagi RM200 dah lebur, cair, goyang.

KAH KAH KAH


Baca bawah ;

1. Saya berasa serba salah. Saya setia kepada UMNO. Saya ingin lihat UMNO terus mewakili orang Melayu, mempertahan dan memajukan mereka. Saya sedar akan hakikat bahawa UMNO mengidap sakit tua, dan ia akan maut kerana sudah tua. Ini naluri manusia. Lambat laun manusia akan menemui ajalnya.
2. Pembaharuan umat manusia ialah melalui zuriat. Anak kita, cucu kita, cicit kita akan kekalkan kita secara tidak langsung di dunia, akan sedikit sebanyak meneruskan sumbangan kita yang terdahulu.
3. Saya cuba sedarkan UMNO akan usianya yang sudah lanjut. Saya menulis akan perlunya UMNO diperbaharui dengan penerimaan ahli serta kepimpinan dari generasi muda. Malangnya ada pihak yang berpendapat tulisan saya mempunyai agenda tertentu, kononnya kerana saya ingin kekalkan kepimpinan saya melalui anak saya. Mungkin secara kebetulan ini akan terjadi. Tetapi jika kerana tuduhan ini saya tidak berusaha untuk kebaikan UMNO, ini bermakna saya lebih utama imej saya daripada tanggungjawab saya kepada parti. Jika saya ingin tolong anak saya, sepatutnya saya berusaha semasa saya Perdana Menteri. Tetapi saya tidak berbuat demikian. Pada hakikatnya, UMNO sekarang memerlukan pembaikan, dan walau apa pun tuduhan saya terpaksalah ketepikan, jika sedikit sebanyak dapat saya sumbang untuk masa depan UMNO dan orang Melayu. Saya tidak penting. UMNO dan orang Melayu tetap lebih penting daripada saya, atau anak saya.
4. Saya ulangi UMNO sedang mengidap sakit tua yang tetap akan membawa maut. Hanya jika UMNO diperbaharui oleh yang muda barulah UMNO dapat meneruskan perjuangan-perjuangan yang diamanah kepada UMNO oleh bangsa Melayu. Ahli UMNO mestilah ditambah melalui kemasukan generasi muda yang bersemangat kebangsaan. Demikian juga dengan kepimpinan UMNO di semua peringkat, terutama di peringkat pusat, di dalam MajlisTertinggi. Ahli-ahli badan ini mestilah terdiri sebahagiannya daripada yang muda.
5. Saya masih ingat mereka yang menjadi pengasas UMNO. Mereka muda-muda belaka. Purata usia mereka belum pun setengah abad. Ramai yang hanya dalam lingkungan tiga puluhan. Mereka memiliki kecergasan minda orang muda, bersemangat, memiliki cita-cita besar untuk bangsa mereka. Dan UMNO pun bertenaga, aktif kerana mudanya pemimpin dan ini memberi harapan kepada bangsa Melayu. Dan mereka pun berjaya, berjaya menewaskan Malayan Union British, memerdekakan negara dan bangsa, mengatasi segala cabaran setelah mengambilalih pemerintahan, mengisi kemerdekaan secara bermakna sehinggalah negara yang kerdil, bangsa yang terhina dahulu dikenali dunia sebagai bangsa yang berwibawa, yang mampu bersaing dan memajukan negara ini berpuluh kali lebih baik daripada penjajah. UMNO membangunkan Malaysia sehingga menjadi negara contoh yang dikagumi dunia. Berduyun-duyun orang asing datang untuk mempelajari darinya, mempelajari ilmu berkenaan pembangunan negara dan bermacam lagi.
6. Sumbangan pengasas UMNO yang muda ini terhadap bangsa, agama dan tanahair tidak dapat dinilai. Orang muda, pemimpin muda yang melakukan semua ini memang berjasa. Negara terhutang budi kepada mereka. Bangsa Melayu terhutang budi kepada mereka. Jasa mereka tetap akan dikenang selama-lamanya.
 
7. Tetapi mereka dan pengganti mereka sekarang sudah tua. Masa mereka sudah terlanjut. Sumbangan mereka semakin merosot. Ya, menjadi pemimpin memang sedap. Segala kemudahan dapat dinikmati. Ramai yang membongkok disekeliling pemimpin, yang mengulangi cerita tentang keupayaan dan keberkesanan mereka sebagai pemimpin. Dan mereka pun percaya cerita pembodek ini. Lagi pun sedap sungguh kerusi yang diduduki. Memuaskan sungguh kuasa yang dimiliki. Kenapakah pemimpin perlu undur, tarik diri.
8. Tetapi mereka harus sedar akan pentingnya mereka tidak melampaui masa mereka. Lambat laun orang akan berasa bosan, bahkan naik meluat akan pemimpin ynag sudah lapuk dan ketinggalan zaman tetapi masih tidak terima kebenaran.
9. Untuk ini mereka sanggup buat apa sahaja. Tanpa mengambilkira kesan terhadap budaya bangsa mereka sanggup hulur wang untuk mendapat sokongan, untuk mengekal diri sebagai ahli Majlis Tertinggi atau jawatan-jawatan lain. Percayalah jika ahli memilih perasuah sebagai pemimpin, mereka akan amalkan budaya penerima rasuah semasa menjadi pemimpin. Kuasa mereka akan disalahgunakan. Kita dan bangsa kita akan rugi lebih daripada apa yang kita terima dahulu. Negara akan hancur. Maruah bangsa akan luput.
10. Malangnya ramai yang begitu mudah tergoda dengan sogokan wang. Tak banyak. RM200/- pun boleh mengalih pemikiran sesetengah ahli UMNO. Mereka bukan menjual undi. Sebenarnya mereka menjual bangsa, menjual maruah diri mereka. Hentikanlah amalan ini baik oleh yang menghulur mahupun yang menerima.
11. Kata pepatah Inggeris “Money is the root of all evil” (Duit adalah punca segala kejahatan). Duit boleh beli segala-galanya, membeli bangsa, membeli maruah, membeli masa depan, membeli agama pun.
12. Percayalah apabila pemimpin yang kita pilih adalah perasuah, mereka tidak akan teragak-agak menjual bangsa pun. Ingatlah Negara kita dahulu lebih besar tetapi kerana duit ia sudah jadi kecil. Ia akan jadi lebih kecil lagi jika perasuah memimpin Negara ini.
13. Kita harus akui bahawa UMNO sekarang tidak lagi dipercayai oleh ramai orang Melayu. Sebab itu mereka menubuhkan ratusan badan bukan Kerajaan (NGO). Jika mereka mempunyai banyak pilihan, UMNO sudah kalah PRU13. Tetapi janganlah ahli UMNO, pemimpin UMNO percaya walau apa pun yang dilakukan mereka, kerana tidak ada pilihan lain maka UMNO tetap akan menang. Kalau UMNO dipimpin perasuah, parti lawan akan ternampak lebih baik.
14. Justeru itu kembalilah kepada perjuangan UMNO. Ketepikan kepentingan diri. Berilah tempat kepada yang muda. Terimalah mereka ke dalam parti. Pilihlah mereka dan tolaklah yang sudah tua. Hanya dengan cara ini sahaja barulah perjuangan UMNO untuk bangsa, agama dan tanahair dapat diteruskan. Sesungguhnya perjuangan orang Melayu belum selesai. Janganlah anak cucu kita mengutuk kita kerana ketamakan kita memusnahkan masa depan mereka.

Saya Miskin, Saya Tidur Kat Tepi Lorong Dan Saya Tak OK.

Ada beberapa perkara penting yang perlu kita ketahui mengenai kisah keluarga malang ini. Ia agak keterlaluan untuk melihat keluarga ini tidur di tepi jalan, betul tak? Ramai betul gelandangan2 yang wujud di KL neh, kalau boleh kita nak kurangkan jumlah mereka, bukan nak tambahkan lagi kes2 macam neh.


Menurut satu artikel yang agak menyedihkan neh, aku baca ;

1. Keluarga neh dah 2 minggu duduk kat tepi lorong rumah PPRT.

2. Keluarga neh sebenarnya menyewa rumah DBKL.

3. Tapi DBKL halau dorang.

4. DBKL halau kerana terikat dengan peraturan. Apa peraturan tersebut? Peraturan tersebut kalau ko tak bayar sewa bulanan sebanyak RM124 memang ko akan dihalau. Itu peraturannya samada ko suka atau suka.

5. Berapa lama ye dia tak bayar sewa sehingga menyebabkan DBKL halau dia? Aku tak sure. Sebab berita tersebut tak bagitau secara detail.

6. Cumanya pakcik ini tidak bekerja secara tetap. Kadang2 tak makan pun. Pakcik neh ada anak angkat sorang. Umur 14 tahun. Ini yang paling teruk. Memikirkan nasib anak angkat dia neh. Dah berhenti sekolah sejak awal tahun ini. Sejak itu mencari rezeki sikit2 tapi tak cukup untuk bayar sewa rumah. Mungkin lepas makan minum bayar api air aje kot. Almaklumlah kos sara hidup tinggi sekarang neh. Lagipun sapa nak upah budak 14 tahun kerja? Ia salah woo dengan undang2 negara. Mereka masih kanak2. Kena belajar bukan nya kena kerja mencari nafkah.

7. Pakcik ini juga trauma kerana kehilangan isteri tercinta pada tahun lepas. Sejak2 itu kesihatan dia semakin teruk terjejas.

8. Jiran2 sekeliling yang tinggal kat situ ada la hulurkan bantuan serba sedikit. Tapi dorang pun terdesak bhai. Rumah PPRT kot.

9. Satu lagi masalah yang dihadapi oleh keluarga ini ialah mereka takde dokumen pengenalan diri yang sah.

10. Orang Malaysia ke bukan orang Malaysia ke macam mana? Susah juga jabatan kebajikan masyarakat nak hulurkan serba sedikit jika proses dokumentasi penting seperti kad pengenalan diri tidak ada padanya.

11. Pelik tak? Kalau takde dokumen pengenalan diri camne boleh menyewa PPR kan? Adakah atas nama bekas isteri?

12. Pun begitu benda tue tak berapa penting sangat untuk difikirkan sekarang neh. Bukan kah kita ada anjung singgah untuk golongan gelandangan? Pada pandangan aku kalau kutip duit untuk bayar sewa bulan2 kat DBKL pun sampai bila la nak bertahan sangat? Melainkan urusan sewa tersebut ditanggung sepenuhnya oleh pihak2 tertentu sehingga la anak angkatnya boleh berdikari sendiri.

Sebenarnya ini salah satu dari kisah2 yang menyedihkan berlaku di Malaysia. Yang sakit, yang tak mampu kerja, yang tak mampu nak kejar kemajuan akibat kos sara hidup yang tinggi dengan kebolehan yang terhad, ada macam2 kes dan situasi yang sangat sukar nak diobjektifkan secara ABCD macam dalam peperiksaan time sekolah dulu. Benda2 ini ialah sangat subjektif. Memang senang nak memperlekehkan tapi pun begitu ia juga begitu sukar untuk menyatakan simpati. Simpati kita tak perlu dibeli, betul tak? Bila kita nak rasa simpati, kita boleh hulurkan rasa simpati jika kita mahu. Aku tak pastila jika ada simpati2 yang perlu dibeli kat dunia neh tapi yang pasti simpati aku adalah percuma.

Aku teringat dulu MSO pernah menulis kisah seorang artis veteran yang bakal dihalau keluar kerana tertunggak sewa rumah DBKL sebanyak RM800. Namun adakah MSO mengambil jalan menyalahkan kerajaan, menyalahkan orang itu, orang ini dan semua orang? Tidak.

Apa yang MSO buat ialah buka tabung kutipan derma dan bantu keluarga tersebut.

Ini la paling kurang rakyat macam kita boleh buat. Bukan aku minta jangan salahkan kerajaan tapi aku minta di saat mulut sedang potpet salahkan semua benda, apakata tangan kita juga berusaha untuk usahakan sesuatu?

Betul tak? Ini link berita tersebut. ===> http://www.freemalaysiatoday.com/category/nation/2013/09/19/five-foot-way-is-home-for-jobless-man-son/


Atas kemampuan aku yang jauh neh, sekadar menulis dan menghulurkan derma je la yang aku mampu. Itupun bukan ribu2 macam Rosmah Mansur oke. Tapi tak pula berita tersebut memaparkan apa2 no account bank. Alangkah bagusnya jika sesiapa yang berdekatan boleh usahakan sesuatu supaya kita sama2 dapat menghulurkan bantuan. 

Nota : Aku tidak menyediakan gambar di atas. Pendirian dalam gambar tersebut tidak semestinya mewakili pendirian aku. Perkongsian gambar tersebut adalah untuk menunjukkan kepada korang wajah2 keluarga ini. Itu saja.

Terima kasih.

Rabu, 18 September 2013

Discount 50% Untuk Saman AES - Hishammudin Hussien

Adakah ia sesuatu yang boleh dibanggakan?


Cuba korang baca bawah sat ;


Pengguna jalan raya yang mempunyai saman Sistem Penguatkuasaan Automatik (AES) akan diberikan diskaun sebanyak 50 peratus, kata Datuk Seri Hishammuddin Hussein.
Pemangku Menteri Pengangkutan itu berkata, pengguna yang mempunyai saman AES hanya perlu membayar RM150 berbanding RM300 sebelum ini bagi setiap kesalahan.
Selain itu, katanya, dua syarikat yang ditubuhkan untuk menguruskan Sistem Penguatkuasaan Automatik (AES) akan diambil alih oleh syarikat dimiliki kerajaan.

Rujukan :  http://www.themalaysianinsider.com/bahasa/article/aes-diskaun-saman-50-peratus-kata-hishammuddin

Bagaimana AES beroperasi ;

1. Terima saman

2. Kita berhak pertikaikan saman jika rasa dianiaya

3. Bawa kes mahkamah.

4. Jika menang takyah bayar saman.

5. Jika kalah kena bayar saman.

Proses di atas memang sulit. Pasal kena turun naik mahkamah. Bahkan aku sendiri tak sure kena sediakan peguam ke ataupun apa. Pada aku jikalau dapat ringkaskan sikit cara dia lebih baik. Maksudnya masuk mahkamah sekali aje. Buang masa nak turun naik mahkamah neh beb.

Apa pun bukan itu yang aku nak citer. Yang aku nak citer sekarang pasal Hishammudin Hussien neh hah. Dengan beranggapan bahawa semua penerima saman AES adalah pesalah jalanraya yang muktamad, maka dia bagi la discount tue. 

Nak mengaburi pemerhatian rakyat bahawasanya korang berhak mempertikaikan notis saman yang diterima jika terasa disalahanggap.

Bukan semua penerima saman AES adalah pesalah jalanraya. Komputer boleh menipu juga. Motor pun kena saman juga. Padahal hari tue kata motor takan kena.

Nampak tak permainan nya disitu? Ya, ya benar sekali. UMNO memang suka main2. Patut kita letakkan dorang kat padang permainan. Boleh la main kat situ puas2. Ini bermain2 dengan agensi kerajaan buat apa. Menyusahkan orang je la pun.

KAH KAH KAH  

Apa pun pendirian kami mutlak. Hapuskan saman AES. Kerana kami tak percayakan BN bab2 berkaitan duit neh. Ataupun pinda saman AES. Jangan collect duit tapi collect hukuman. Buat beberapa penambahbaikkan. Kita memang patut follow undang2 jalanraya. Takde pertikaian bab tue. Tapi kalau kita seriyus nak suruh orang patuh kita tak collect duit, sebaliknya kita hukum mereka buat kerja2 kemanusiaan. Confirm lebih serik dari denda bayar duit.

Hehe.

Aku Tolak Khutbah JAKIM - Problem, Jamil Khir?


Bengang plak dia bila orang persoalkan text khutbah JAKIM. Isi khutbah yang merapu2 memang layak dipersoalkan pun. Lebih2 lagi bila menggunakan khutbah tersebut untuk mendapatkan sokongan dari orang ramai atas perkara yang tak betul faktanya. 

Maksudnya kat sini, BN tak suka dengan satu2 benda tue, dan BN campuradukkan auta untuk membuatkan orang ramai juga perlu mempunyai perasaan tidak suka terhadap perkara itu agar sama sepertimana perasaan yang BN ada. Lepas tue laung2kan melalui khutbah agar perkara tersebut dapat diwar2kan sekaligus menimbulkan kebencian orang ramai terhadap perkara tersebut.

Sama seperti yang BN buat terhadap Pakatan Rakyat selama neh. Terhadap BERSIH. Terhadap TGNA, terhadap PAS, terhadap DAP. Terhadap Anwar Ibrahim. Pendek kata terhadap semua perkara2 yang BN tak suka atau yang mereka tak boleh terima.

Kenapa BN tak boleh terima?

Macam mana nak terima bila apa yang kita laung2kan itu bermaksud membongkarkan kegiatan tidak baik BN berkenaan hal2 rasuah, penyelewengan, kerugian dan pembaziran dana awam dan tidak bermoral pemimpin2 mereka.

Respon Jamil Khir ;
Dalam pada itu, Jamil Khir menempelak tindakan setengah pihak yang mempertikai khutbah yang dikeluarkan Jakim dan Jabatan Agama Islam negeri yang didakwa menimbulkan masalah.
   
"Ia (khutbah) tidak wajar menjadi isu, sebab Jakim menjaga hal ehwal berkaitan Islam di Malaysia dan ia termaktub dalam perlembagaan negara bahawa agama Islam harus dipelihara.
   
"Sejak bila pula orang luar (pihak yang tiada kaitan dengan Jakim dan jabatan agama negeri dan majlis fatwa kebangsaan) mencampuri urusan khutbah yang dikeluarkan Jakim?," katanya.
Rujukan :  http://www.sinarharian.com.my/kebumi-segera-jenazah-anak-nasihat-jamil-khir-1.202863

Respon aku.

1. Orang bukan menempelak isi khutbah tersebut.

2. Bukan orang benci sangat pun pada teks ucapan yang JAKIM sediakan.

3. Tapi orang menyampah bila JAKIM gunakan khutbah jumaat untuk serap agenda2 dan persepsi2 mengarut lagi karut.

4. Bayangkan khutbah jumaat digunakan untuk mencampakkan fitnah kepada beberapa perkara. Logik ke? Di saat ko sedang bercerita pasal dosa pahala, taubat apa bagai, pong pang pong pang pasal Islam blablabla.. ko sempat pula selit2kan citer fitnah. Logik ke?

5. Gunakan masjid untuk sebarkan agenda berbentuk politik. Sesuatu yang kerajaan cakap jangan buat, jangan buat, PAS jahat sebab dia selalu buat, tapi bila kerajaan buat, bagaimana pula? Jadi baik ke?

Itu sebab orang menemplak khutbah2 tersebut. Personally orang hormat dan memahami peranan JAKIM di negara ini. Tapi yang tak hormat pada orang tue ialah JAKIM sendiri. Dengan menganggap semua rakyat MALAYSIA ialah BODOH2 belaka, jenis tak pergi sekolah, takde akal, tak reti berfikir dan apa sebagainya sebenarnya tak betul.

Ibarat perbuatan mencuri la. Kita tahu benda tue salah bila kita buat. Tapi bila ada orang lain mencuri dan lakukan ia di depan mata kita, dia boleh bagi alasan bahawa dia tak mencuri tapi amek je buat harta.

Faham tak?

Jika kita tak izinkan orang lain berpolitik kat masjid, kita kutuk dan keji, jika kita larang tokoh2 tertentu jadi imam di masjid2 tertentu, kita kutuk dan keji, maka pastikanlah kita sendiri juga tidak melakukan perkara yang sama. Jika tidak, maka hadap je la bila orang kutuk dan keji kita since kita yang start dulu mengutuk dan mengeji orang kan?

KAH KAH KAH

Pengikut Syiah Report Polis - Apa Kerajaan Nak Buat?

KAH KAH KAH


KAH KAH KAH KAH


KAH KAH KAH KAH KAH

KAH KAH KAH KAH KAH KAH

KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH

Aku tertarik dengan berita neh. Tahu pasal apa? Cuba korang tengok muka2 pengikut syiah kat bawah neh hah ;Ada nampak macam orang Iran? Jawapan nya takde.

Baca dulu apa yang dorang tengah buat tue ;
Ketua Syiah Kedah, Abdullah Hassan akan mengambil tindakan undang-undang terhadap Mufti Kedah, Datuk Syeikh Muhamad Baderudin Ahmad kerana didakwa mengeluarkan kenyataan mengelirukan berhubung Syiah. Menurutnya, pihaknya akan melantik peguam dalam masa terdekat kerana tiada saluran untuk membuat kenyataan, selain dibimbangi dikatakan cuba berdakwah secara terbuka.

“Kami kesal apabila Mufti Kedah membuat kenyataan pada 13 September lalu, yang disifatkan memfitnah, menghasut dan berunsur spekulasi terhadap pengikut Syiah,” katanya selepas membuat laporan polis di Ibu Pejabat Polis (IPD) Kota Setar, semalam.

Abdullah berkata, berdasarkan kenyataan Mufti Kedah itu, menunjukkan seolah-olah golongan minoriti Syiah berpotensi merosakkan keamanan di negeri ini, di mana pengikut dan penyebar fahaman itu akan dikenakan hukuman berat.

Katanya, pertambahan ahli di negeri ini atas kerelaan individu yang menawar diri untuk memahami fahaman itu, bukannya daripada penyebaran dakwah.

“Walaupun di Kedah sudah ada Rang Undang-undang Kesalahan Jenayah Syariah (Kedah Darul Aman) 2013, yang akan digunakan untuk sekat penyebaran Syiah, kami tidak akan berhenti mengamalkan fahaman ini,” katanya.

Abdullah turut menafikan wujud pemberian dana kepada golongan itu seperti didakwa sesetengah pihak, sebaliknya menegaskan kehidupan mereka secara keseluruhannya miskin dan tidak harap bantuan sesiapa.

“Begitu juga dakwaan tawaran wanita yang tidak benar sama sekali. Nikah mutaah bukan dibuat sewenang-wenangnya,” katanya.

Katanya, dianggarkan sekitar 3,000 pengikut Syiah aktif di Kedah, terutama di Pendang, Jitra, Sungai Petani, Tikam Batu, Sik dan Baling. -SH-

Aku cakap dengan korang sebelum neh. Semua citer2 pasal Syiah yang digembar gemburkan oleh kerajaan adalah bertujuan untuk meraih millage politik. Takde apa2 tujuan khusus untuk membanteras mereka pun. Takde. Apa yang ada ialah kita tuduh PAS syiah dan kita biarkan orang ramai sangka buruk dan kutuk2 PAS kaw2. Kita akan sentiasa mengaitkan PAS dengan syiah secara berterusan dan jadikan ia salah satu serangan berbentuk politik.

Ini permainan mereka.

Masih tak percaya dengan sangkaan aku? Lihat berita di atas. Fahamkan ;

1. Penganut Syiah report polis.

2. Penganut Syiah terang2 tunjuk muka, identiti dan sebagainya.

3. Mereka juga rakyat Malaysia.

4. Mereka mengakui mereka tidak akan berhenti dari mengamalkan ajaran Syiah.

5. Mereka juga akan mengambil tindakan undang2. Iaitu lawan guna mahkamah. Lawan kenyataan Mufti Kedah yang disifatkan sebagai menfitnah peribadi mereka.

6. Setakat neh hampir 3ribu pengikut Syiah berada di Kedah.

7. Ajaran Syiah tak berkembang kerana dakwah tetapi kerana ada rakyat2 di negara ini berminat kepada ajaran tersebut.

8. Bahkan nikah mutaah juga di amalkan. Tetapi tertakluk kepada apa yang ditetapkan dalam fahaman Syiah.

Bayangkan. Seorang ketua syiah boleh slumber gile buat kenyataan macam neh kat media massa. Pernah fikir kenapa? Bayangkan siap nak amek tindakan undang2 terhadap mufti Kedah lagi. Pernah fikir kenapa?

Persepsi yang timbul ialah tak lain tak bukan, fahaman Syiah yang diamalkan oleh rakyat berkelahiran negara ini, dibolehkan di Malaysia. Bila ko amalkan pun kerajaan tiada kuasa untuk membendung kegiatan ko. Ada tengok ayah pin buat kenyataan di media berani2 pergi balai polis? Mampus la ko kena tahan. 

Apa yang berlaku sekarang neh tak lebih dari satu permainan. Agenda. Kita semua adalah pemain2 yang terlibat dalam agenda ini. Pihak A dengan agenda nya, pihak B dengan agenda nya. Berbeza pihak berbeza agenda. Ketahuila geng. Korang nak berpihak kepada agenda yang mana satu? Agenda kerajaan yang sembang kencang kutuk PAS dengan syiah tapi tak banteras syiah ataupun agenda  menjadi pejuang islam yang suci murni dengan bunuh semua pengikut syiah? 

HAHAHA.

Selasa, 17 September 2013

Senarai Negara Yang Menjual Kereta Dengan Harga Mahal 2013.

Top Ten. Mahu tahu Malaysia ada atau tidak dalam senarai ini? Mahu tahu Malaysia di kedudukan yang ke berapa?

Meh kita lihat kedudukan negara kita di tangga yang ke berapa.

BTW, kajian ini dilakukan oleh laman blog ==> http://jalopnik.com/the-ten-most-expensive-places-to-buy-a-car-1256855393

Blog tue memang khusus bercerita pasal kereta.

Kali neh mereka buat perbandingan specific mengenai harga kereta Toyota PRIUS, FR-S Scion ataupun kedua2nya sekali. Kat bawah neh mencatatkan 10 tempat di mana harga2 jualan kereta di negara2 tersebut di anggap mahal.

Di anggap mahal pada mereka2 yang participate dalam survey tersebut, yakni rakyat di negara2 tersebut. Perbandingan ini tidak menyeluruh dan terperinci. Jika nak jadikan ia sebagai bahan kajian, mohon rujuk kepada bahan yang ilmiah dan terbukti. 

10. Cuba. = harga tidak direkodkan.

9. Korea Utara. = harga tidak direkodkan.

8. St. Kitts And Nevis. = harga tidak direkodkan.

7. United Kingdom. = $39,031 [FR-S Scion, lihat gambar]


6. Brazil. $36,559 [merujuk kepada PRIUS]5. China. $43,919 [FR-S]

4. Nicaragua. = harga tidak direkodkan.

3. Indonesia. $59,666 [FR-S]

2. Malaysia. $73,529 [FR-S]

1. Singapura. $135,421 [FR-S]

Untuk rekod, perbandingan ini dilakukan dengan convert matawang. Ada matawang rendah nilainya, ada yang tinggi nilainya. Yang neh kena fahamkan juga. Di UK dorang guna POUND STERLING. Dan perbandingan ini disumbangkan oleh rakyat2 yang duduk di negara tersebut sebelum dibandingkan dan meletakkan negara2 tersebut dalam kedudukan ini.

Amek contoh harga kereta di UK. Harga $36k tue dah termasuk insurans dan itu untuk harga kereta baru. Currency di convert dengan nilai US. Kalau ikut tangga gaji UK pada mereka murah lagi. Tapi disebabkan convert, kita nampak mahal. Kerana perbezaan nilai matawang. BTW, dengan harga yang sedia ada pun pada mereka MAHAL disebabkan insurans. Hello, ada ke orang yang p UK nak kata harga kereta di negara itu MAHAL. Bahkan rakyat luar asyik puji je harga barang2 kat UK murah. Adakah mereka tak bersyukur atau apa? Jelas kat sini mereka ialah rakyat yang  sentiasa berfikir begini. Aku tahu sebagai rakyat aku boleh dapat yang lebih baik, lebih murah dan lebih bagus dari ini.

Hehe.

Mentaliti mereka dan mentaliti kebanyakkan rakyat di negara ini memang jauh berbeza. Siyes. Cuba baca di ruangan komen kat blog tersebut. Boleh nampak macam mana mereka berfikir. Dan yes, takde komen2 yang pergi menyalahkan Islam, propaganda yahudi ataupun ini semua agenda syiah. Wow. Mereka takde masalah untuk focus pada perbincangan rupanya.

Yang menarik, individu yang mencalonkan kedudukan harga kereta di Malaysia mahal ==> http://jalopnik.com/i-would-like-to-nominate-malaysia-where-in-malaysia-t-1251744055 

Telah menerima respon dari seseorang yang merasakan hey penjualan kereta di Malaysia tak la seteruk di Singapore pun..

At least you don't have to contend with COE, and actually have the choice of buying a nice, interesting used '90s car, rather than having all of them disappear from the roads. Plus, your fuel is subsidised as well. Trust me, it's a lot more miserable being an enthusiast in Singapore.

Rakyat, di mana2 negara sekalipun, rasanya sama aje kan?

KAH KAH KAH

Oke bai. 

Isnin, 16 September 2013

Chin Peng Ialah Legend Di Negara Ini.


Hanya abu mayat saja. Itupun nak takut bagai. Aduhai. Pelik betul aku. Sabar. Relax dulu. Jangan main tuduh2 semua orang komunis membuta tuli.

Menurut KPN kita ;
Pemimpin Parti Komunis Malaya (PKM), Chin Peng bukan warganegara Malaysia, kata Ketua Polis Negara Tan Sri Khalid Abu Bakar.
Menurut Khalid, beliau percaya pemimpin Komunis itu akan lebih gembira jika dikebumikan di Thailand.
“Dia tidak pernah mendapatkan kerakyatan (Malaysia) ketika dia menyertai PKM... Saya tidak pasti sama ada beliau mendapat kewarganegaraan dari Thailand tetapi dia bukan seorang warga Malaysia,” katanya kepada The Malaysian Insider hari ini.Rujukan : http://www.themalaysianinsider.com/bahasa/article/ketua-polis-negara-chin-peng-bukan-warganegara-malaysia

Kenapa mendiang bukan warganegara Malaysia? Sebab kena buang ek?

Chin Peng dilaporkan telah lahir di Setiawan, Perak. Pun begitu sejarah kelahiran dia ada pertikaian juga. Ada pihak2 yang mendakwa Chin Peng bukan lahir di negara ini. Namun apa yang tertulis dalam buku sejarah menyatakan bahawa Chin Peng memang lahir di negara ini. Fahaman komunisme yang terserap dalam pemikiran dia datang directly dari negara China even sebelum Jepun datang menjajah Malaysia lagi. Kalau korang baca buku teks sekolah itulah yang dorang tulis. Aku tulis balik je oke.

Hehe.

Jadi jika dia dilahirkan di negara ini, for sure la dia orang MALAYSIA. Sebab Tanah Malaya dulu2 dah jadi Malaysia sekarang2.

Adakah kerakyatan dia telah dibuang? KPN tak sebut pasal kerakyatan yang dibuang. Apa yang KPN sebut, Chin Peng tidak pernah memohon untuk menjadi rakyat di negara ini. Aik. Bukan kah selepas kemerdekaan Tanah Malaya, orang2 yang berketurunan cina dan india ialah rakyat Tanah Malaya sebelum bertukar menjadi rakyat Malaysia? Tidak pernah memohon untuk membuang kerakyatan, tidak pula dibuang kerakyatan oleh kerajaan maka bukan kah itu bererti dia masih warganegara Malaysia?

Baikla. Lupa bab tue. Bercakap pasal kekejaman dia pula. Pelik tak pelik kenapa dia tidak dihukum mati atas kekejaman yang pernah dia lakukan terhadap rakyat di negara ini. Pernah tak korang terfikir?

Chin Peng = komunis

Mangsa : orang awam.

Polis, tentera berkhidmat di bawah BRITISH dan selepas itu di bawah tanah MALAYA [parti perikatan] untuk lawan komunis. 1948 sampai 1989. 

Ada banyak kekejaman Chin Peng yang direkodkan mengikut buku sejarah di negara ini. Kekejaman paling teruk direkodkan berlaku pada tahun2 sebelum kemerdekaan negara. Iaitu masa melawan BRITISH dan pihak2 yang berkerjasama dengan BRITISH. Selepas kemerdekaan negara, PKM lebih terbuka kerana mahu menjadi parti politik di negara ini. Pun begitu, selepas rundingan demi rundingan dengan pihak PKM gagal, pihak kerajaan sama sekali tidak mengambil pendekatan mahu membicarakan semula semua kezaliman2 yang pernah Chin Peng lakukan bagi memberikan keadilan kepada pihak2 yang dikatakan menjadi mangsa kezaliman Chin Peng. Apa neh? Maksud aku, jangan hanya pandai mengatakan dia zalim, at least buktikan la bahawa dia benar2 zalim melalui satu pendakwaan yang terbukti dari segi fakta dan kesahihan nya. 

Chin Peng sebelum disahkan mati pada hari ini [16 september 2013] telah beberapa kali memohon untuk pulang ke Malaysia. Pulang ke tanahairnya. Pulang untuk melihat Malaysia buat kali terakhir. Tapi hasratnya tidak kesampaian sehingga la ke hari ini kerana kerajaan mengatakan bahawa mangsa kekejaman Chin Peng masih lagi terkesan dengan perbuatan Chin Peng ke atas mereka.

Antara yang masih terkesan ialah ahli keluarga anggota POLIS dan tentera. 

PKM di bawah Chin Peng tidak pernah mahu memberikan ruang kepada BRITISH sekalipun. Bahkan juga kepada pihak2 yang bersekutu dengan BRISTISH. Langsung tidak ingin berkompromi dalam beberapa perkara. Antaranya mengekalkan sistem pentadbiran yang akan digunapakai selepas kemerdekaan negara. Undang2 Lord Reid ditolaknya dengan keras. Mereka juga enggan berkompromi dengan BRITISH bagi mengekalkan kekayaan BRITISH kat sini. PKM mahu melibatkan diri sebagai sebuah parti politik. Namun usaha itu digagalkan. PKM diharamkan. Tujuan PKM mahu melibatkan diri sebagai sebuah parti politik tak lain tak bukan mestila mahu menentukan hala tuju pentadbiran dan politik di negara ini. Antaranya boleh berkuasa untuk membuat keputusan bahawa segala benda yang BRITISH sangka mereka punya akan diambil semula dan menjadi hak mutlak tanah malaya.

Kita nampak ketegasan dia di satu sisi. Kita juga nampak mata dia nampak POLIS yang berkhidmat dengan BRISTISH itu pengkhianat sebab bekerja dengan PENJAJAH. Bagi PKM dan ahli2 KOMUNIS dan juga parti2 haluan kiri tak kira la samada aliran Islamis ataupun yang lebih radikal dan bersifat liberalisme, mereka melihat pihak2 yang bekerjasama dengan BRITISH, tak lain tak bukan, ialah pengkhianat. Polis sekalipun, ia masih lagi pengkhianat pada tafsiran mata mereka. Kerana apa? Kerana bersekutu dengan penjajah untuk mengekalkan pentadbiran mereka di negara ini sedangkan mereka mereka mahu bebas dari penjajahan BRITISH.

Di sisi pihak yang menjadi POLIS pula bagaimana ? Bagaimana patut kita membaca pendirian mereka yang takut melawan BRITISH? Kita anggap aje la kesedaran belum timbul. Mereka telah diterapkan dengan ajaran penjajah. Hanya BRITISH je layak jadi tuan. Rakyat tanah melayu adalah kuli batak atau hamba.

Ini berbeza dengan situasi BRITISH dan JEPUN. Mereka ialah pihak yang mewujudkan semua keadaan2 tersebut. Mereka ialah penjajah. Bahkan sebelum BRITISH lagi. Setiap yang menjajah negara ini adalah pemangsa yang hanya mahu mendapatkan keuntungan dan membina kekayaan. 

Itu sebabnya BRITISH belum apa2, dia secure dulu harta2 dan duit2 kat Tanah Malaya. Bukan dia nak heran bab nyawa rakyat. Bukan dia nak heran bab keselamatan rakyat di negara ini. Dia heran bab duit, harta dan nyawa rakyat2 BRITISH jek. Selain dari itu, boleh la pergi mampos.

Ada pernah kita peduli? Kita bahkan masih memberikan nama2 jalan, sekolah dengan nama2 penjajah itu. Jalan Birch? Pui. Sepatutnya letak nama jalan individu yang bunuh JWW Birch tue hah baru betul. Birch dan BRITISH ialah penganas dan penjahat. Bukan orang baik pun. Menyebabkan sesama melayu bergaduh, berbunuh-bunuhan, bertekak dan berlawan, bukan kah itu strategi licik BRITISH? Ada korang nampak?

Polis dan tentera bertanggungjawab atas keselamatan negara selepas Jepun kena serang. Mereka kembali bersama2 BRITISH. Ini boleh kita anggap, yang menyebabkan PKM bertindak balas dengan keras. Bayangkan saja pejuang2 PKM dan parti2 haluan kiri ditangkap, dibunuh dan diseksa dalam tahanan. Siapa yang tangkap mereka2 ini? Adakah mereka2 ini bersalah pula? 

BRITISH mahu menghapuskan PKM kerana PKM dan parti2 haluan kiri meniupkan semangat nasioalisme. Iaitu bebaskan negara dari penjajahan negara. Maka atas sebab itu la gerakan mereka perlu dibendung. Satu resolusi perlu dilakukan bagi menyekat kemaraan semangat nasionalisme di kalangan rakyat di tanah malaya ketika itu. Dari situla pejuang2 haluan kiri ditangkap, parti2 yang mereka dokongi diharamkan, gerakan mereka disekat, Malayan Union diperkenalkan. 

Jadi kita kena amek tahu citer dari semua sudut dan situasi sebelum boleh meletakkan kesalahan kepada mana2 pihak. Sebab itulah bila kita mengulas pasal sejarah, elakkan dari mengatakan pihak A salah, pihak B, betul. Dan sebagainya. Pasal semua pihak2 ini datangnya dari suasana yang berbeza2 yang mendorong mereka untuk melakukan sesuatu tindakan. Sudah semestinya la pendirian mereka akan berbeza2. Merujuk kepada keadaan mereka ketika itu. Siapa kita nak mengadili mereka sedangkan bukan kita yang hidup di zaman itu?

Bayangkan selepas 50 tahun kelak. Penyokong2 PR digelar pengkhianat dalam buku teks. Adakah korang2 yang sokong PR semua akan akur? Ataupun situasinya terbalik pula. Penyokong2 BN adalah pengkhianat. Adakah korang2 yang sokong BN semua akan akur? 

Tak boleh la lakukan pengadilan melulu dan membuta tuli hanya kerana ada pihak2 yang berbeza pendapat dengan kita memilih untuk merdeka dengan cara lain. Pada mereka, merdeka dengan cara itu adalah lebih baik. Pada pihak yang satu lagi pula, cara ini adalah lebih baik. Ia semua nya merujuk kepada pihak2 yang menyokong perjuangan mereka. Bukan kepada pihak2 yang memperjuangkan perkara tersebut. Pihak2 yang memperjuangkan perkara tersebut ialah pemimpin2. Pemimpin2 tak semua nya baik dan tak semestinya telah membuat keputusan yang betul ketika memberikan arahan. Be it UMNO, PKM, Chin Peng ataupun sesiapa saja sekalipun. 

Memahami perjuangan dia tak semestinya meletakkan kita ialah pihak yang menyokong komunis ataupun pro kepada sebarang kekejaman yang pernah mereka lakukan ke atas mana2 pihak sekalipun. Memahami perjuangan dia adalah untuk kita melihat imbasan sejarah dari sudut pengalaman dia. Sudut pemikiran dia. Untuk kita kaji. Untuk kita lakukan perbandingan. Untuk kita menilai semula sebarang kemungkinan yang wujud. Untuk kita memperhalusi kenapa agaknya dia bertindak begitu dan begitu. Senang cakap, kita dengar citer dari semua pihak yang terlibat. Kerana dari situlah akhirnya kita akan belajar.

Orang yang duduk dalam bilik 4 segi dengan orang yang duduk atas bangunan, pandangan sapa yang lebih luas? Siapa yang boleh tengok langit, awan, burung dan kereta2 yang bergerak kat bawah. Sapa yang boleh memberikan gambaran sebenar tentang rupa dan rasa hujan bila ia membasahi bumi berbanding orang yang duduk dalam bilik 4 segi yang tak pernah keluar dan tak pernah rasai nikmat hujan.

Faham tak situasinya kat sini?

Aku tak pernah anggap Chin Peng hero. Tidak pernah. Tapi aku tahu dia legend. Dia telah berani melakukan perubahan. Dia berani memasang impian. Dan berani pula mengajar impian dia. Dia ada keinginan yang kuat untuk merealisasikan impian2 dia terhadap negara ini.

Segala perkara2 yang dia pernah buat untuk memerdekakan negara ini, seperti menentang penjajah, melawan Jepun dan British adalah sesuatu yang wajar aku hormati dan terima. Tanpa bias. Ia adalah sejarah. Dan aku perlu hormat dia untuk itu.

Segala perkara2 yang dia pernah buat semata2 mahu menguasai pentadbiran negara ini sehingga ada pihak2 yang tak berdosa menjadi mangsa, tersepit dengan keadaan bahkan mungkin disalahtanggap, adalah sesuatu yang perlu juga aku terima. Tanpa bias. Ia adalah sejarah. Ada tindakan2 yang dia buat, telah menyebabkan ada pihak yang tertindas dan teraniaya. Ia tidak boleh dibanggakan. 

Baik dan buruk dia, dia masih legend. Mengenali perjuangan dia tak membuatkan kita perlu bersetuju dengan dia. Baik dan buruk dia, bukan untuk diperdebatkan siapa betul atau siapa salah, sebaliknya untuk kita jadikan iktibar.Yang baik harus dijadikan kita tauladan, yang buruk, harus kita jauhkan. Ini saja.  

Rujukan :  http://www.freemalaysiatoday.com/category/nation/2013/09/16/jangan-benarkan-chin-peng-dikebumikan-di-malaysia/

http://www.malaysiakini.com/news/106422 

http://muhdhazrie.wordpress.com/2012/03/09/chin-peng-pemimpin-kejam/ 

http://mindaahad.wordpress.com/2009/11/23/terima-kasih-chin-peng/

Chin Peng Disahkan Mati.

Nampaknya takde harapan nak mendengar cerita sejarah versi Chin Peng pula. Untuk tujuan kajian dan perbandingan. Chin Peng mati dalam buangan dan tidak dibenarkan pulang ke Malaysia meskipun beberapa usaha telah dibuat untuk membawa dia kembali sebelum neh.

Lihat petikan berita Malaysiakini ;
Bekas pemimpin Parti Komunis Malaya Chin Peng yang tinggal dalam buangan di Thailand meninggal dunia di satu hospital di Bangkok pagi ini.

Laporan Bangkok Post menyebut, Chin Peng, 90, meninggal dunia akibat sakit tua pada jam 6.20 pagi.


Kang kejap lagi ada la orang yang tuduh2 ko sokong komunis apa bagai. Mesti punya la ada pemikiran2 macam neh. Bagi dia untuk setiap mereka2 yang berusaha mahu mendapatkan keaslian dan ketulenan sejarah2 pra kemerdekaan negara bermaksud pro komunis. Tak pernah sekalipun dia terfikir bahawa ia bukan nya merupakan satu kesalahan untuk mencari tahu kebenaran.

Kejam atau tak kejam dalam defisini sejarah UMNO dan definisi mangsa2 yang menjadi kekejaman KOMUNIS sebenarnya tak terpakai pada pemikiran aku.

Kenapa?

Ini kerana pengalaman mengajar aku untuk ber-ahti2 mempercayai apa itu UMNO dan BN. Sesiapa pun boleh mengaku mereka komunis dan membunuh rakyat marhaen ketika itu. Perang saikologi yang dikuasai oleh British tak boleh dipandang remeh sebab itula mereka mampu menjadi empayar penjajahan yang besar suatu ketika dulu. Jangan rendah2kan intelek dan kecerdikan mereka dalam mengatur strategi peperangan dan propaganda bhai.

Ini salah satu antara ribuan perkara yang aku sering fikirkan bila cuba memahami sejarah pra kemerdekaan negara ini.

Perkara2 seperti ini menuntut aku untuk sentiasa mencari tahu kebenaran. Sampai bila nak hidup berdasarkan kepada persepsi dan andaian yang tidak terbukti?

Contoh kes yang terjadi baru2 ini. Pasal LKS kencing di depan bangunan negeri ketika peristiwa 13 Mei. Ia tak terbukti. Tapi berapa banyak orang yang tuduh2, sindir dan kutuk2 LKS pasal tue? Last2 Tanda Putera siap minta maaf lagi. LKS saman Utusan dan sapa tah bekas menteri sorang tue. Lupa nama plak. Bekas menteri tue siap tak mengaku lagi dia cakap macam tue. Dia salahkan Utusan plak tue. Utusan salah petik. Hah amek kaw. 

Nampaknya tak bagaimana sejarah yang kita anggap ia sejarah, tapi akhirnya setelah memperhalusi beberapa persoalan demi persoalan, pertikaian demi pertikaian, akhirnya kita dapati apa yang disuapkan ke atas akal kita, ia bukan la seperti itu pada hakikatnya.

Pengalaman mengajar aku. Untuk lebih ber-ahti2 bila ia babitkan UMNO dan BN. Bukan prasangka buruk, jangan salah faham. Cuma ia pengalaman yang mendidik aku untuk lebih ber-ahti2 kerana aku telah ditipu berkali2 oleh mereka. Bukan sekali dua, bahkan sentiasa ditipu secara berterusan. Sampai bila pula aku harus membiarkan diri ditipu dan ditipu pula kan? Fikir2kan la ek.

Apa pun salam takziah untuk keluarga Chin Peng.

Oke bai.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...