Telegram PH http://t.me/beritapolitikmalaysia

Laporan yang tersiar tidak semestinya mewakili pandangan pihak pentadbir halaman.

Rabu, 11 Disember 2019

Pengusiran Paksa Kampung Segambut Permai, Pemaju Cuma Bagi Pampasan RM7K.

SOSMED | Isu mengenai Pengusiran paksa di Kampung Segambut Permai.

Berikut dibawah adalah laporan dari PSM.

Sivaranjani Manickam | Kampung Tradisi 80 Tahun Diusir Paksa
 

"Pemilik tanah" yang hanya diberikan mlikan tanah pada tahun 2002 tidak berminat langsung untuk berbincang dgn peneroka asal dan menganggap penduduk perlu keluar dengan sagu hati 7 ribu.

MP turun, Pejabat Tinbalan Menteri Wilayah turun, "pemilik tanah" nak langgar juga.


Latar Belakang

1. Penerokaan Kampung Segambut Permai, yang dulu dikenali sebagai Kampung Ayam, adalah berdasarkan saranan Allahyarham Dato Harun, bekas Menteri Besar Selangor. Orang kampung telah menetap di rumah kediaman mereka sejak 1960an.

2. Pada 1960an hingga tahun 1981, Kampung Ayam berkembang menjadi penempatan orang Melayu, Cina dan India. Masjid, surau, dewan dan tadika telah dibina oleh kerajaan untuk menampung keperluan orang kampung. Dengan restu kerajaan, elektrik dan air paip juga disediakan untuk penggunaan orang kampung pada awal tahun 1980an.

3. Pada tahun 1981, Perbadanan Kemajuan Negeri Selangor (PKNS) telah mendapat hak pemilikan pajakan tanah Kampung Segambut Permai tanpa pengetahuan peneroka asal. Hal ini hanya terbongkat apabila seorang penduduk kampung cuba memohon lot tanah Segambut Permai di Pejabat Tanah Wilayah pada tahun 2000.

4. Pada tahun 2002, Pemilikan pajakan tanah dipindahmilik daripada PKNS kepada Kemasekutu SDN BHD tanpa pengetahuan penduduk asal sekali lagi.

5. Pada tahun 2012, orang kampung telah menerima notis pemindahan pertama yang dikeluarkan oleh Kemasekutu SDN BHD. Satu mesyuarat berkenaan pemindahan telah dianjurkan oleh Ketua Cawangan UMNO Segambut Permai dan sebahagian penduduk tidak dijemput hadir.

6. Seorang peguam yang bernama Rewentharen Suppiah mendakwa bahawa beliau bertindak sebagai peguam cara bagi pihak penduduk kampung. Tanpa penglibatan dan pengetahuan penduduk, satu Penghakiman Persetujuan yang bertarikh 17/10/2013 menyatakan persetujuaan penduduk untuk mengosongkan premis masing-masing. Sejak itu, penduduk asal telah digugat pengusiran paksa.Hasil perbincangan, Menteri Wilayah, Khalid Samad bersedia menawarkan rumah kepada mangsa perpindahan. Adapun setakat ini kami dimaklumkan, pihak pemaju tidak berganjak dari keputusan mereka. 

Hanya wakil menteri yang mahu berkompromi dengan mangsa perpindahan. Rundingan dengan pihak pemaju, meskipun wakil menteri turun padang, ia tetap tidak menemukan hasil yang memberangsangkan. Pemaju tetap enggan melayan tuntutan pampasan sewajarnya.Berikut laporan dari PSM.

"Hari ini komrad-komrad PSM bersama Ahli Parlimen Segambut, Timbalan Menteri Wanita Hannah Yeoh, dan Kementerian Wilayah campurtangan menangguhkan pengusiran paksa Kampung Segambut Permai.

Terima kasih YB kerana dapat desak tuan tanah untuk tangguh sehingga dua minggu, sampai Kementerian Wilayah atur rumah ganti untuk orang kampung.

Menteri Khalid Samad berikan surat undertaking tadi.

Tapi masalah pokoknya belum selesai. Kenapa kah peneroka bandar yang telah berusaha bangunkan tanah selama 40 tahun dinafikan hak mereka?

Tanah diberikan oleh PKNS kepada syarikat Kemassekutu walaupun orang kampung telah pohon. Permohonan orang kampung tak dilayan.

Undang hanya iktiraf tuan tanah baru, walaupun orang duduk selama 3 generasi sebelum Kemassekutu itu wujud.

PSM memperjuangkan isu sebegini selama lebih 25 tahun. Masa BN pun sama, masa PH pun sama.

Kita perlu PH mengubal Undang-undang yang lindungi dan iktiraf hak peneroka bandar.

Harap dari pengelaman hari ini, YB-YB akan bergerak kearah itu.

Jika tidak, satu lagi peristiwa perobohan rumah orang kampung menanti pada masa terdekat
," demikian laporan itu.
- 11 Disember 2019.
 

Malaysia Kenakan Cukai 6% Jika Anda Beriklan Di Facebook.

POLITIK | Facebook mengumumkan pihak mereka akan mula membuat kutipan cukai perkhidmatan sebanyak 6% bagi setiap penjualan iklan yang dibuat oleh peniaga dan individu berpengkalan di Malaysia mulai Januari 2020.


Perkembangan terbaru ini adalah susulan dari pengenalan cukai perkhidmatan atas perkhidmatan digital yang diumumkan oleh kabinet pada awal tahun ini.

Dalam notis itu, Facebook memaklumkan, cukai itu akan membabitkan semua jenis pengiklan yang berlokasi (merujuk kepada IP), atau beralamat, atau berpengkalan di Malaysia. Samada pihak syarikat ataupun individu.

Setiap iklan yang dijual, akan ditambahkan cukai 6% secara automatik untuk dibayar kepada kerajaan.

Selain dari Facebook, Google dan Amazon Web Services juga telah membuat pengumuman yang serupa kepada pelanggan-pelanggan Malaysia mereka sebagai notis awal.

Mulai Januari 2020, semua jenis perkhidmatan atas talian, samada beriklan, muat turun muzik, video, dan website streaming akan dikenakan Cukai Digital. - 11 Disember 2019.

Lanjutkan Operasi LYNAS, 3 Pihak Tampil Saman Tun Mahathir Dan Kerajaan PH.

MALAYSIAKINI | Tindakan undang-undang difailkan terhadap Perdana Menteri Dr Mahathir Mohamad dan kabinet bagi membatalkan keputusan kerajaan melanjutkan lesen operasi selama enam bulan kepada kilang pemprosesan nadir bumi Lynas.
 

 
Perkara itu didedahkan melalui salinan permohonan semakan kehakiman ex parte oleh Pengerusi Save Malaysia Stop Lynas, Tan Bun Teet, 71 dan dua penduduk Kuantan yang lain, Ismail Abu Bakar, 71 dan G Ponusamy, 68, yang difailkan oleh Firma Tetuan Azri Lee Swee Seng & Co di Pendaftar Mahkamah Tinggi Kuala Lumpur pada 8 Nov.

Ex-parte merujuk kepada prosiding mahkamah jika satu pihak sahaja yang hadir manakala pihak lawan tidak.

Ketiga-tiga pemohon mahu memulakan semakan kehakiman untuk mendapatkan beberapa pengisytiharan, di antaranya keputusan Mahathir dan seluruh kabinet yang dibuat pada 15 Ogos untuk memberikan lanjutan lesen selama enam bulan bag operasi Lynas adalah batal dan tidak sah, dan tiada kesan.

Dilaporkan pada 15 Ogos bahawa kerajaan memberikan lanjutan lesen berkenaan tetapi mengenakan beberapa syarat dengan pandangan bahawa kilang itu akan membendung pengeluaran sisa radioaktifnya dalam tempoh empat tahun dari lanjutan diberikan.

Ketiga-tiga pemohon mendakwa keputusan kabinet itu melanggar keputusan Lembaga Peselesenan Tenaga Atom (AELB) pada 4 Disember tahun lepas, yang memerlukan Lynas memenuhi dua prasyarat sebelum lesen operasinya diperbaharui.

Mereka berkata prasyarat bahawa Lynas perlu menghapuskan 451,000 tan sisa buangan Water Leached Purification (WLP) dari premis itu pada 2 Sept tahun ini dan syarikat itu perlu mengemukakan pelan tindakan bagi pelupusan bahan bukan radioaktif NUF (buangan terjadual) sebelum 15 Feb tahun ini sebelum ia boleh dipertimbangkan di bawah Peraturan Kualiti Alam Sekeliling (Buangan Berjadual) 2005.

Mereka berkata AELB mengenakan prasyarat ini untuk pembaharuan lesen operasi Lynas berikutan penemuan laporan yang dibuat oleh jawatankuasa pemeriksaan eksekutif yang dilantik oleh kerajaan pada 15 Oktober 2018 untuk melihat operasi Lynas. - 11 Disember 2019.

Selasa, 10 Disember 2019

Konspirasi? Ini Jawapan Hanif Khatri Untuk Pengkritik.

POLITIK | Peguam Tun Mahathir dan PPBM, Tuan Hanif Khatri terpalit dengan tuduhan konspirasi disebabkan mewakili anak guamnya, Yusoff Rawther, dalam satu lagi dakwaan membabitkan Anwar Ibrahim, berkaitan hubungan sejenis.


 
Kali ini Anwar didakwa melakukan gangguan seksual seperti, mencium, menjilat, membuka seluar dan menunjukkan kemaluan, mengajak melakukan hubungan, memeluk, dan mengeluarkan kata-kata berbaur seksual.

Anwar, dalam satu kenyataan media pada 5 Disember lepas menafikan sekeras-kerasnya dakwaan itu dan berkata akan menggunakan proses undang-undang bagi membersihkan dirinya. Buat permulaan, satu notis undang-undang 7 hari dihantar kepada Yusoff untuk menarik semula dakwaan itu. Laporan polis tentangnya juga telah dibuat oleh Setiausaha Anwar Ibrahim.

Yusoff membalas tindakan Anwar dengan membuat laporan polis mengenai Akuan Bersumpahnya pada 7 Disember, dan polis telah memanggil Yusof pada 9 dan 10 Disember untuk mengambil keterangan.

Yusof hadir kali pertama pada 9 Disember di Bukit Aman bersama peguamnya, Hanif Khatri dan memberikan keterangan lebih kurang 9 jam.

Kali kedua, pada 10 Disember bersama satu saksi lain, dipercayai ahli keluarganya. Hanif tidak kelihatan bersama Yusof.

Sebagai rekod, pada 8 Disember 2019, portal Free Malaysia Today melaporkan, D5 Bukit Aman akan mengambilalih kes berprofil tinggi itu.

D5 merupakan Unit Siasatan Jenayah Terkelas di Bukit Aman.

Bagi menjawab tuduhan netizens, Hanif berkata,

"KEDANGKALAN TEORI KONSPIRASI BERKAITAN KES YUSOFF RAWTHER !!

Wahai Rakyat Malaysia yang prihatin,
AsSalamualaikum dan Salaam Sejahtera :

JAWABAN saya kepada pencipta teori konspirasi bahawa memandangkan saya adalah peguam YUSOFF RAWTHER, maka ini kononnya mengesahkan "teori" bahawa ini adalah satu konspirasi yang direka oleh TUN MAHATHIR 😊😂 :

1. Saya adalah seorang pengamal undang-undang swasta. Ya, saya ada mewakili TUN MAHATHIR sebelum ini, dan ada beberapa perkara yang saya masih kendalikan dalam beberapa fail peribadi beliau.

2. Sebagai pengamal undang-undang swasta, kami tidak berhak untuk menolak daripada mewakili sesepihak dalam mana-mana perkara MELAINKAN DALAM KEADAAN KHUSUS tertentu seperti dengan adanya kewujudan kepentingan berkonflik ataupun jika boleh diaibkan secara profesional disebabkan kaitan terus kami dengan subjek perkara berkenaan, yang mana BUKANLAH keadaan yang wujud dalam kes YUSOFF RAWTHER ini, untuk membatalkan perwakilan profesional saya.

3. Meletakkan hujah pencipta teori konspirasi di tahap tertinggi sekali pun, fakta bahawa saya berada di hadapan dalam mewakili YUSOFF RAWTHER ini, semestinya bagaikan "sudah terang lagi bersuluh" pada hakikatnya bahawa TUN MAHATHIR tidak mungkin berada di belakang perkara ini sama sekali, kerana jika tidak, nescaya keberadaan saya di barisan hadapan sudah pasti menjadi satu pendedahan jelas konspirasi itu, bukankah begitu ??!!!

4. Pada saya, kebolehan segolongan masyarakat kita untuk mencipta teori-teori konspirasi yang luarbiasa, kadang-kadang boleh menjatuhkan kebolehan HOLLYWOOD dan BOLLYWOOD dan KOLLYWOOD, ke tangga kedua, ketiga dan keempat dalam kedudukan masing-masing !! Mungkin ada baiknya, golongan itu menggunapakai ciptaan teori masing-masing untuk pembikinan cerita wayang untuk memperolehi pulangan lumayan !!😊,"
katanya dalam satu kenyataan. 


Sebenarnya, sebelum ini Hanif Khatri memang terlibat dalam beberapa kes yang menjadi perhatian awam. Misalnya peguam kepada Najib, yang membunuh Canny Ong.


Rujukan disini : https://amazingnara.com/kisah-penculikan-dan-pembunuhan-canny-ong-pada-tahun-2003-pt-4/

Sebagai peguam, ia adalah menjadi hak Hanif Khatri sepenuhnya untuk terlibat atau tidak dalam mana-mana kes yang beliau ingin wakili. - 10 Disember 2019. 

Hanif Khatri Jadi Peguam Yusoff Rawther, Netizens Membawang Mengenai Konspirasi Politik.

NURUL ASYIKIN | Nampaknya tindakan Tuan Hanif Khatri mengambil kes Yusoff Rawther mengundang pelbagai spekulasi liar di laman sosial sejak semalam.

Pelbagai pihak, tak kira partisan, khususnya pengkritik, dan penyokong Anwar memandangnya ia sebagai satu lagi konspirasi politik.

Kes Yusoff adalah merujuk kepada dua insiden berbeza.

Yang pertama : Yusoff mendakwa diserang secara seksual oleh Anwar Ibrahim pada 2 Oktober 2018 di rumah pemimpin itu, lebih kurang jam 3 petang.

Yang kedua : Yusoff mendakwa diserang secara fizikal oleh Farhash, yang dipercayai ada kaitan dengan insiden pertama, di pejabat, sekitar bulan Mei 2019.

Yusoff membuat akaun bersumpah pada 19 November 2019, setahun selepas mendakwa diserang secara seksual. Kenapa selepas setahun barulah Yusoff membuka mulut, masih menjadi tanda-tanya.

Sehari sebelum Kongres Nasional PKR di Melaka.

Dan 6 bulan sebelum Mei 2020, tarikh peralihan kuasa yang sepatutnya berlaku di antara Tun dan Anwar.

Apa akan terjadi jika Anwar Ibrahim didakwa dalam kes ini? Ini bermakna, tarikh peralihan kuasa tidak akan berlaku dalam jangka masa terdekat.Anwar punya masa, paling kurang, 6 bulan untuk membebaskan diri dari pertuduhan ini. Samada dibersihkan polis, ataupun pertuduhan tidak dapat disabitkan.

Lebih lama masa digunakan untuk membebaskan diri dari tuduhan itu, maka lebih jauhlah tarikh peralihan kuasa.

Atau boleh jadi tarikh peralihan kuasa itu tidak akan berlaku sampai bila-bila.

Samada benar atau tidak dakwaan Yusoff, itu adalah kerja polis untuk menentukannya.

Dan ramai melihat tindakan Hanif Kathri yang mewakili Yusoff Rawther merupakan satu lagi percubaan untuk menghancurkan Anwar, yang didalangi oleh Tun Mahathir.

Ketika ini, PKR telah berpecah dua. Mereka bergaduh sesama sendiri.

Dan kini kem Anwar bergaduh pula dengan kem PPBM, Tun Mahathir - atas pelbagai sangkaan, disebabkan tindakan Hanif Kathri.

Dimanakah stand kita apabila melihat situasi ini?

BENAR - Sebahagian dari kita marah kerana tak bersetuju dengan tindakan Pakatan Harapan bekerjasama dengan Tun Mahathir kerana itulah ikon yang kita lawan bertahun-tahun lamanya. Kita cakap tentang rasuah, tentang kroni, tentang penswastaan, tentang bailout, tentang tol tetapi itulah yang diangkat kembali.

BENAR - Sebahagian dari kita bengang bila menamakan Tun Mahathir sebagai calon Perdana Menteri jika Pakatan Harapan memenangi #PRU14. Sebahagiannya tak percaya dan bimbang peristiwa lama berulang lag8. Semasa 22 tahun dia mentadbir kita desak dia berhenti, tetapi semasa kita menang, itulah yang kita angkat semula.

BENAR - Sebahagian dari kita kecewa melihat negara ini ditadbir selepas Pakatan Harapan memenangi pilihanraya baik dari segi pengurusan, dan ekonomi, ditambah pula dengan konflik dalaman parti, kita berasa sakit hati.

Tetapi jangan jadikan kesemua peristiwa-peristiwa itu sebagai ALASAN untuk masuk ke dalam perangkap pihak ketiga yang mahu melaga-lagakan Tun Mahathir dan Anwar.

Jika hubungan Tun Mahathir dan Anwar retak, yang paling rugi adalah Tun Mahathir dan Anwar sendiri.

Tun Mahathir akan pergi meninggalkan dunia ini dengan legasi buruk yang akan diperkatakan zaman berzaman oleh generasi akan datang.

Dan Anwar pula, akan bergelut dengan krisis keyakinan dan kuasa politik.

1998 dia kena, dan selepas 20 tahun, dia masih kena, dengan orang yang sama. Sudah tentu ini akan meranapkan emosi dan harapannya.

Kerana itu, janganlah kita termasuk ke dalam perangkap pihak yang memang mahu merosakkan hubungan Tun Mahathir dan Anwar.

Kita perlu bertenang. Tiada sesiapa meniupkan semboyan perang. Tidak sesama rakan. Kita boleh merasa syak. Kerana kita manusia, jadi kita punya banyak sangkaan berdasarkan apa yang kita lihat dan baca.

Tetapi cukup setakat itu.

Sehingga Tun Mahathir benar-benar mengatakan, ya, saya tidak akan meletakkan Anwar Ibrahim sebagai Perdana Menteri selepas saya, saya mahu lantik orang lain, saya taknak ikut apa yang kita sepakati semasa Majlis Presiden bermesyuarat sebelum kemenangan Pakatan Harapan dulu, maka, jangan buka langkah peperangan. Lihat dan perhatikan suasana sudah cukup.

Untuk kes Anwar, undang-undang itu ada. Polis akan melakukan kerjanya. Bagi mereka ruang untuk menyiasat. Apa yang kita percaya tak penting, yang penting ialah apa tindakan polis seterusnya, itu kita kena sama-sama tunggu dan saksikan. - 10 Disember 2019.

Lagu Negaraku Hanya Boleh Dinyanyikan Dalam Bahasa Melayu Sahaja - Tun Mahathir.

POLITIK | Perdana Menteri Malaysia, Tun Mahathir Mohammad menegaskan lagu kebangsaan, Negaraku hanya boleh dinyanyikan dalam bahasa melayu sahaja.

Jelasnya, semua rakyat Malaysia sepatutnya tahu dan mahir untuk menyanyikan lagu Negaraku dalam bahasa kebangsaan memandangkan ianya termaktub dalam Perlembagaan Persekutuan.
Menurut beliau, kebenaran hanya diberikan terjemahan lagu Negaraku yang ditulis dalam bahasa lain bagi meningkatkan kefahaman orang bukan Melayu dalam memahami maksud sebenar lagu terbabit.

“Kita tak boleh nyanyi Negaraku dalam bahasa lain, tapi makna Negaraku boleh dimasukkan dalam buku untuk mudahkan orang bukan Melayu faham. 


“Tetapi, bukan untuk dinyanyikan dalam bahasa lain, menyanyi tetap kena guna bahasa kebangsaan kita,” katanya.

Sebagai rekod, jumaat lepas lagu Negaraku yang dinyanyikan dalam bahasa mandarin tular di laman sosial dan ramai pihak mengecam perkara itu.


Lagu Negaraku turut dinyanyikan dalam bahasa arab dan rata-rata netizens berpendapat hal tersebut tidak sepatutnya berlaku dan menyalahi perlembagaan.

KPM dalam satu kenyataan menyatakan perkara tersebut akan disiasat dan langkah-langkah susulan akan diambil selepas laporan berkaitan disiapkan.  - 10 Disember 2019.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...