Telegram PH http://t.me/beritapolitikmalaysia

Laporan yang tersiar tidak semestinya mewakili pandangan pihak pentadbir halaman.

Sabtu, 10 Disember 2016

Surat Zahid Desak Najib Berhenti - Pembangkang Pula Dipersalahkan Tak Pasal-Pasal - Reportlah Polis, Jangan Main Tuduh2!

Mungkin sebab taktik nak mengalihkan isu. Walaupun pemikiran sesetengah rakyat akan terkalih satu dua hari pun jadila. Janji dapat kalihkan isu. Lebih-lebih lagi dalam isu 1MDB dan DOJ.

Atau mungkin juga sebagai taktik nak minta bonus akhir tahun.

Buat satu isu.
Lepas tu viralkan.
Jumpa boss minta tambah peruntukan.
Alasan perlu lebih banyak kelengkapan dan staff untuk counter isu.
Juga sebagai alasan berjaga-jaga jika ada serangan dari pihak-pihak BN yang kononnya cuba sabotaj pemimpin. Padahal dorang yang sabotaj, dorang yang fitnah, dorang yang nak paw pemimpin, pembangkang pula yang dipersalahkan. 

Kot-kot je la.

Sebelum ini viral surat kononnya dari Zahid untuk mendesak Najib letak jawatan.

Sekali pandang surat neh nampak macam original. Tanda-tangan Zahid tu kalau dapat dibanding dengan dokumen-dokumen yang Zahid pernah sain sebelum neh pun bagus juga. 

Walaupun memang betul juga orang boleh tiru tandatangan tetapi nak tiru sign Zahid ia bukanlah kerja senang. Ia memerlukan orang di sekeliling Zahid atau orang yang pernah terdedah kepada sign Zahid. Kalau orang biasa-biasa mana mungkin mampu tiru sign Zahid kan. Kenal pun tidak, jumpa pun tak pernah, takan boleh tiru sign macam tu pula. Mestilah dia ada info orang dalaman untuk seludup tanda-tangan Zahid ke luar. Sebab nak belajar tiru sign bukan mudah. Kena tengok yang original punya. Bukan tengok versi henpon ataupun versi gambar.

Ramai juga yang fikir. Surat tu ori. Aku pula tak pasti. Boleh jadi ori. Boleh jadi sebaliknya. Jika ori, pun tak pelik. Zahid dan BN sebenarnya nak selamatkan BN. Baik BN mahupun pembangkang masing-masing berasa gusar dengan culaan yang masing-masing terima. Pembangkang tak yakin boleh menang bergaya. BN juga tak yakin boleh menang besar. Kedua-dua parti buat satu benda yang mendorong pengundi mahu duduk di rumah dan enggan keluar mengundi.

Baru-baru neh ketika keluarnya keputusan pilihanraya presiden di US, stastistik menyatakan peratusan pengundi ialah 55.4%. Maksudnya lebih separuh sikit populasi American keluar mengundi dan hampir separuhnya tidak keluar mengundi. Iaitu 44.6% = TIDAK KELUAR MENGUNDI.

Ia sebenarnya satu perkara yang tak bagus dalam sistem pilihanraya. Rakyat hilang kepercayaan dan keyakinan dengan kuasa mengundi. Ia akan mendorong rakyat ke bentuk pemikiran yang lain. (rujuk). Ramai rakyat kita yang kongsi news tentang voters turnout tentang presidental election tu.

Dengan mengambil peduli kepada sentimen seperti ini, aku percaya juga boleh jadi surat tersebut ori.

Tapi boleh juga jadi fake. Atas pelbagai sebab la. Untuk surat sepenting ini tersebar selepas ianya disiapkan agak pelik. Sudah tentu Zahid akan rahsiakan serahsia yang mungkin bagi menjaga aib Najib. Takan Najib nak bagitau yang saya berhenti sebab diarahkan Zahid? Malu la dia. Sah-sah dia membayangkan dia mengaku bersalah atas skandal-skandal yang dikaitkan ke atasnya.

Jika Najib berhenti pun dia akan buat atas nama meletak jawatan = bersara. Bukannya sebab diarahkan berhenti.

Tambahan pula, sebelum ini tersebarkan kabinet bayangan pembangkang. Kononnya LKS = pm dan Mahathir = tpm. Dari pemerhatian aku, ia lebih kepada troll sebenarnya. Sebab Mahathir menghadiri konvesyen DAP baru-baru ini dan menarik balik pertuduhan ke atas DAP dan LKS.

Lepas tu sebar pula surat Zahid desak Najib letak jawatan. Nak melaga-lagakan Najib - Zahid ke? Nak beri bayangan palsu kepada pembangkang kononnya Najib - Zahid berlaga-laga dan nak tengok apa taktik pembangkang dalam mengambil kesempatan atas isu ini?

Atau nak cari duit tepi? Sendiri buat isu, sendiri viral, sendiri sebar fitnah, sendiri pertahankan diri lepas tu yang dipersalahkan pembangkang?

Nanti boleh jumpa boss markup lagi harga untuk kerja-kerja kempen pertahankan boss di media sosial?

Yang peliknya, puak-puak neh belum siasat dah laju-laju salahkan pembangkang. Apahal kan?


Sumber.

Siasat la. Report la polis. Cari lah dalang. Jangan sembang kencang salahkan pembangkang sebagai dalang disebalik penyebaran surat tersebut. Itupun tanpa bukti pula tu.

Terlalu bangang nak kata pembangkang dalang disebalik sebaran surat tersebut. Samada ia betul-betul ori ataupun fake, pihak yang sangat berkemungkinan menjadi dalang disebaliknya adalah dari BN sendiri. Berhentilah nak menunding ke pembangkang. Pembangkang pun tengah sibuk fikir samada surat tu tulen ke palsu. 

Khamis, 8 Disember 2016

Maaflah, Saya Tak Tahu Pun Istana Negara Tu Najib Punya Kata Mahathir - Adakah Kerana Najib Risau Sebumbung Dengan Mahathir?

Tak mungkin Mahathir dinafikan hak untuk menghadiri majlis perlantikan Agung baru disebabkan Mahathir kini telah menjadi pembangkang.

Ia adalah perkara biasa bagi wakil-wakil rakyat pembangkang mahupun kerajaan, bekas pemimpin negara, pemimpin negara dan sebagainya dijemput dalam majlis besar-besar yang melibatkan pihak istana.

Dalam event yang sama, ia sudah semestinya akan dihadiri oleh Najib dan Rosmah juga. Mereka tetamu kehormat kot.

Buat aku terfikir sejenak. Pembatalan kehadiran Mahathir neh bukan disebabkan ketiadaan kerusi (jadah apanya Istana Negara tak cukup kerusi?).

Adakah mungkin kerana Najib rasa tak selesa jika berada satu tempat dengan Mahathir dalam masa yang sama? Mahathir kan dah lama nak 'jumpa face to face' dengan Najib. Adakah Najib bimbang jika Mahathir cari peluang untuk mendekati dirinya dan seterusnya mengajak 'berborak'? Melihat kepada Mahathir, ini sesuatu yang dia berani buat dan lakukan tau.

Aku tak dapat fikir sebab lain. Aku nampak sebab ini je. Everthing to hide episode II ek? Ke Run Najib Run, Again?

Kah Kah Kah!
Kah Kah Kah Kah!
Kah Kah Kah Kah Kah!

Dan berikut di bawah respon Mahathir seperti yang dipetik menerusi blog Chedet.CC

Pada 10 haribulan 11, 2016, saya menerima jemputan dari Penyimpan Mohor Besar Raja-Raja yang menjunjung titah perintah Majlis Raja-Raja untuk menghadiri Mesyuarat Majlis Raja-Raja Yang Ke-244 (Khas) di Istana Negara, Kuala Lumpur pada hari Selasa 13hb Disember 2016 bersamaan 13 Rabiulawal 1438H jam 11.00 pagi sempena Istiadat Melafaz dan menandatangani Sumpah Jawatan oleh Seri Paduka Baginda Sultan Muhammad V, Yang di-Pertuan Agong dan Duli Yang Maha Mulia Paduka Seri Sultan Nazrin Muizzuddin Shah ibni Almarhum Sultan Azlan Muhibbuddin Shah Al-Maghfur-Lah, Timbalan Yang di-Pertuan Agong.


Saya jawab bahawa saya akan hadir kerana saya anggap acara ini sebagai acara nasional yang tidak ada kaitan dengan mana-mana parti politik.

Pada 6hb Disember, 2016 saya terima surat dari Penyimpan Mohor Besar Raja-Raja yang menyebut:

“Dengan hormat saya menyusuli undangan yang dihantar kepada YABhg Tun dan memaklumkan bahawa undangan tersebut adalah dibatalkan.

Surat ini bermaksud untuk mengelak sebarang kesipuan (embarrassment) jika YABhg Tun hadir pada hari dan ketika tersebut kerana Pejabat ini tiada menyediakan kerusi kepada YABhg Tun.”

Rupa-rupanya acara negara adalah sebahagian dari politik parti.

Saya minta maaf kerana membuat anggapan yang salah. Saya akan ambil ingatan bahawa Istana Negara adalah milik Najib dan Parti Barisan Nasional.

Sekian.
Terima Kasih.

Rabu, 7 Disember 2016

China Bantu Malaysia Selesaikan Hutang #1MDB, Sebagai Gantinya GLC Diserah Kepada China - GLC Yang Mana Satu Soal Rafizi.

Saya merujuk kepada satu laporan terkini bertarikh hari ini oleh Financial Times bertajuk “China to help 1MDB settle multibillion-dollar legal dispute” yang menyentuh perkara-perkara berikut:

1. 1MDB akan mula membayar hutang berjumlah USD6.5 bilion (bersamaan RM30 bilion) yang dituntut oleh syarikat pelaburan milik Abu Dhabi iaitu International Petroleum Investment Company (IPIC) dengan bantuan kewangan dari Kerajaan China.
2. Sumber yang dipetik oleh Financial Times juga menyebut bahawa bantuan kewangan dari Kerajaan China itu adalah sebagai pertukaran kepada aset (“asset swap”) yang akan diurusniagakan oleh Kerajaan Malaysia.
Dalam sesi Parlimen yang lepas, saya secara khusus telah menanyakan Menteri Kewangan II, Dato’ Johari Abdul Ghani bagaimanakah pentadbiran Dato’ Seri Najib bercadang membayar kembali hutang yang dituntut oleh IPIC itu (walaupun saya hanya menyebut jumlah yang didakwa diselewengkan ke akaun Jho Low berjumlah RM3.5 bilion atau RM15 bilion).
Sehingga ke akhir ucapan penggulungan beliau, Dato’ Johari Abdul Ghani tidak menjawab langsung.
Saya merasakan seolah-olah ia ulangan kepada amaran saya lebih setahun lalu supaya 1MDB tidak menggunakan dana Tabung Haji dan amaran saya itu (dalam bulan Mac 2015) telah dicerca dengan jeritan tidak bersopan di dalam Dewan Rakyat oleh Dato’ Seri Azeez Abdul Rahim. Sebulan kemudian, berita bahawa Tabung Haji telah membeli tanah dari 1MDB pada harga yang berlipat kali ganda lebih tinggi bocor kepada orang ramai.
Dalam sidang yang lepas, perkara yang hampir sama berlaku. Saya telah bertanya soalan mengenai perancangan Dato’ Seri Najib untuk membayar hutang itu dan telah disambut dengan cerca dan jeritan dari Ahli Parlimen Baling itu yang diketahui sangat rapat dengan Dato’ Seri Najib dan Datin Seri Rosmah, sehingga soalan saya itu tidak dijawab langsung.
(Rakaman perbahasan itu boleh ditonton di https://www.youtube.com/watch?v=7P3VYrJjtcg )
Berita yang disiarkan oleh Financial Times hari ini benar-benar merunsingkan saya kerana ia seolah-olah mengesahkan satu maklumat yang telah saya perolehi beberapa bulan lepas mengenai kemungkinan salah satu konglomerat berkaitan kerajaan (GLC) akan disenaraikan di Singapura dalam tahun 2017 bagi memberi ruang kepada syarikat yang dikawal Kerajaan China (secara langsung atau tidak langsung) menguasai sebahagian besar dari sahamnya.
Sebelum ini, saya tidak menimbulkan perkara ini kerana menunggu lebih banyak bukti dan perkembangan yang boleh mengesahkan ada kebarangkalian dakwaan itu ada kebenaran. Berita pada hari ini yang turut menyebut mengenai urusniaga melibatkan aset milik Kerajaan Malaysia.
Soalan saya ialah GLC manakah yang mempunyai pengaruh yang sebegitu besar untuk dijadikan pertukaran bagi bantuan kewangan mengejut sebanyak RM30 bilion seperti yang dilaporkan Financial Times hari ini?
Pada pemahaman saya, hanya ada beberapa GLC yang mempunyai saiz aset sebesar itu iaitu PETRONAS (atau anak syarikat kumpulannya), Tenaga Nasional Berhad, Telekom Malaysia atau Sime Darby Berhad?
Saya mendesak Dato’ Seri Najib memberi penjelasan sama ada bantuan kewangan dari Kerajaan China akan menyebabkan salah satu aset utama seperti GLC di atas dilibatkan di dalam urusniaga baru melibatkan Kerajaan China?
Jika beliau berdiam diri, desas desus ini tidak akan berhenti dan saya akan terus menyiasat sehingga butiran aset yang ingin diurusniagakan diketahui umum.
RAFIZI RAMLI
AHLI PARLIMEN PANDAN
NAIB PRESIDEN KEADILAN

Permainan Aku Kau Nampak Tak? - Najib Kepada Rakyat Malaysia.

Hai nama aku Najib.

Aku baru aje mempermainkan rakyat Malaysia dengan bangga dan jayanya. Terutama sekali melayu muslim. Dengan begitu mudah aku memperbodohkan minda mereka seperti tahun-tahun sebelumnya. Dan seperti biasa walaupun dah kena tipu dengan aku berkali-kali selama ini, mereka tetapla menjadi kaum yang begitu mudah lupa dan begitu senang didusta. Itulah dia melayu, rakyat kesayangan ku.


Baru-baru ini aku telah menghadiri satu perhimpunan yang ala-ala demo aman, bagi menunjukkan tanda solidariti terhadap etnik Rohingya yang tertindas di bumi Myammar. 

Ya, anda benar aku piem dan aku berdemo. Ia pelik? Tidaklah pelik sangat pun. Yang lebih pelik ialah terdapat spesis-spesis melayu bengap yang beria-ria bekap tindakan aku berdemo di laman sosial tau. 

Ada juga bebudak PAS membela aku kat group-group wassap. Aku baca je. Sambil senyum lebar. Sambil ketawa besar. Perangkap aku dah mengena. Taktik aku dah menjadi. 

Antara ayat cantik yang mereka karang elok-elok bagi membela diri ku ini ialah ;

- Melayu akhirnya dah bersatu.
- Kafir pasti membenci melihat kesatuan PAS - UMNO.
- Demi Islam, akhirnya Najib berusaha juga lakukan sesuatu.
- Ahti Najib dah terbuka sedikit demi sedikit ke arah Islam.
- Piem mula prihatin berkat nasihat dan doa PAS yang berterusan.

Aku perati je komen-komen mereka sambil tersenyum simpul.

Ketika aku berdemo beria-ria membantah Aung San Suu Kyi atas isu Rohingya, sempatla aku bercakap besar sedas dua.

 

Hebat kan aku?

Banyak juga rakyat yang terpedaya dengan propaganda aku. Maka aku pun diberikan pujian oleh mereka.

Sekali lagi. Aku senyum simpul. Baca dengan khusyuk kot respon-respon mereka. Bukan senang oi nak dapat pujian. Aku asyik kena maki aje. So, agak menikmati suasana la juga bila dipuji lambung sekali sekala dalam sehari dua neh.

Dan dipendekkan cerita. Untuk cover balik cakap besar aku yang sedas dua tu tadinya tu. Aku pun hantar la pegawai aku. Bukan calang-calang orang aku hantar woi. Nak baiki semula hubungan diplomatik yang rosak. Aku acah-acah aje time berucap dengan orang ramai hari tu. Bengong punya Myammar. Beria pula dia anggap aku seriyus. Dorang belum kenal aku sapa sebenarnya neh lagi. Aku jenis cakap main-main je. Sembang berapi memang la power. Tapi tindakan aku selalu kelaut kot.


Takdenya aku betul-betul nak musnahkan hubungan Malaysia dengan Myammar atas isu Rohingya neh. Ingat aku neh sewel sangat ke tolak rezeki? Hubungan Malaysia dan Myammar bukan terbina atas soal diplomatik je. Malahan lebih dari itu. Ia berkaitan ekonomi, kerjasama perniagaan dan pelaburan juga. Bodohla rakyat Malaysia yang beria-ria fikir aku akan amek tindakan tegas demi mengatasi masalah pelarian Rohingya dan penindasan ke atas etnik Rohingya. Tapi dorang nak fikir macam tu aku tak kisah sangat. Aku suka malahan galakkan. Yang aku harap, Myammar takla fikir macam tu ye. Tolong la jayakan lakonan mantap sehari dua aku neh. Janji lepas dapat undi melayu2 bengap yang acah-acah pejuang Islam jadilah.

Kah Kah Kah!

Sumber berita : http://www.freemalaysiatoday.com/category/bahasa/2016/12/07/isu-rohingya-najib-panglima-atm-tak-sehaluan-kata-pas/

http://www.malaysiakini.com/news/365125

http://www.malaysiakini.com/search/my?q=rohingya

http://www.malaysiakini.com/news/365330

Selasa, 6 Disember 2016

"Tergedik-Gedik Atas Pentas, Merepek Guna Bahasa YG Tak Difahami" - Puteri UMNO Pahang Dipersendakan Netizens.

Rakaman video seorang perwakilan UMNO Pahang, dari sayap Puteri UMNO yang diupload oleh Shahidan Kassim, Menteri di Jabatan Perdana Menteri nampaknya menerima respon negatif netizens. 

Shahidan berkongsikan video berkenaan di laman FBnya pada 30 November lepas. Setakat ini ia telah ditonton sebanyak 245,000 kali dan jumlahnya kian menaik.

Semuanya gara-gara aksi Puteri UMNO tersebut yang disifatkan netizens sebagai mengedik dan mengatal di atas pentas. Tidak itu juga, netizens turut mempersoalkan bahasa yang digunakan oleh perwakilan tersebut. Ianya tidak kedengaran dengan jelas dan seolah-olahnya bahasa asing.


Antara screenshot dari ratusan komen yang mempersendakan dan menghina perwakilan dari Pahang itu.


Namun ada juga ucapan Puteri UMNO tersebut yang dapat difahami percakapannya. Apabila dia menyebut bahawanya kerajaan perlu bersikap jujur tentang masalah / keadaan ekonomi negara. Apabila ia bermasalah sebut sahaja bermasalah, tak usah menipu-nipu dan memperdayakan anak muda.

Dan nanti anak muda akan bersama-sama bergandingan bahu bersama kerajaan menyelesaikan masalah kerana masalah ekonomi berlaku di seluruh negara ketika ini. Kata perwakilan itu lagi.

Berikut adalah rakaman ucapan perwakilan tersebut.
Sumber video : Shahidan Kassim.
Sumber gambar troll : TTKM.

Rizal, Kalau Kurang IQ, Tak Faham Kenyataan Jangan Sibuk Fitnah Mahathir - Peguam Sound Pegawai Rosmah Kaw-Kaw.

Ditulis oleh Hanif Khatri.

Wahai Rakyat Malaysia yang prihatin, AsSalamualaikum dan Salaam Sejahtera.

RIZAL MANSOR - JANGAN TABUR FITNAH JAHAT DAN PENYELEWENGAN FAKTA KALAU OTAK AWAK KURANG I.Q. UNTUK FAHAM KENYATAAN TUN DR MAHATHIR YANG SEBENAR !!! 

1. Pada 03.12.2016 TUN DR MAHATHIR telah hadzir untuk julung kalinya di Persidangan Tahunan DAP 2016, dan telah membuat Ucapan sebagai Tetamu Kehormat dalam persidangan itu. 

Video kenyataan berhubung Ucapan TUN DR MAHATHIR adalah seperti yang dimuatnaik di sini, dan bahagian yang menjadi isu tulisan saya di sini, adalah seperti berikut : " ... and i am very well assured, kerana Yang Berhormat Guan Eng juga memberi penjelasan tentang liberalisme DAP. Dia tak berapa liberal lah. 


Dia patuh kepada adat istiadat orang-orang Malaysia ... they stick to the Malaysian values system, not to become liberal like the U.S. We are not going to have Guan Eng marrying another man, and i am not going to marry another man either. 

So these are all the false things that are being spread by Datuk Seri Najib particularly, and of course BY HIS HENCHMAN, who speaks, WHO REGARDS NAJIB AS BEING CREATED BY GOD ... WOW !!! ... , AND NOW HE IS COMPARING HIMSELF TO THE PROPHET OF ISLAM, BUT THE PROPHET OF ISLAM AS YOU KNOW, DID NOT HAVE 1MDB ... HE DID NOT HAVE 2.6 BILLION RINGGIT IN HIS ACCOUNT, that is why we look up to him ... but Najib, he should be placed in a court of law to answer for all the things that he has done ... (Tempoh 7:23 - 9:01

2. Namun agak MALANG dan SEDIH apabila ada pihak yang TIDAK BERTANGGUNGJAWAB sama- sekali seperti Pegawai Khas Perdana Menteri RIZAL MANSOR, dengan JAHAT dan MENYELEWENG, cuba memutarbelitkan bahagian ucapan TUN DR MAHATHIR itu sebagai kononnya " menghina Nabi Muhammad dengan mengatakan nabi orang Islam itu tidak pernah ada 1Malaysia Development Berhad (1MDB) atau terima derma RM2.6 bilion." !!! ( Laporan lengkap kenyataan RIZAL MANSOR dalam FREEMALAYSIATODAY.COM 05.12.2016 : http://www.freemalaysiatoday.com/category/bahasa/2016/12/05/pegawai-pm-tuduh-dr-m-hina-nabi

3. Wahai RIZAL MANSOR, janganlah menabur FITNAH dan cuba secara FROD tampilkan ISU KEAGAMAAN, sekiranya OTAK AWAK TAK CUKUP I.Q. untuk faham, ataupun sengaja tidak mahu faham, apa yang jelas dan nyata yang diucapkan oleh TUN DR MAHATHIR, yang sememangnya TIDAK LANGSUNG HINA NABI !!! 

4. Yang sebenarnya, seperti yang anda tahu, namun sengaja tidak mahu tahu, ucapan TUN DR MAHATHIR adalah untuk SINDIR DENGAN TEGAS Perdana Menteri NAJIB RAZAK, iaitu BOSS awak, RIZAL MANSOR !!!, ... kerana ianya adalah parti awak, UMNO dan Naib Presiden (menggalas kerja Timbalan Presiden) UMNO sendiri, yang telah SALAHGUNA HUKUM dan AYAT AL-QURAN untuk menyamakan NAJIB RAZAK dengan "PEMIMPIN ISLAM yang diletakkan ALLAH", sepertimana ZAHID HAMIDI semasa Ucapannya di PAU 2016 pada 29.11.2016 telah dipetik oleh MALAYSIADATELINE.COM sebagai berkata : "Dan ingatlah semua bahawa sekarang ialah waktu di mana Allah SWT meletakkan Datuk Seri Najib sebagai Presiden kita.", "Takdir Allah SWT mengkehendakinya begitu. 

Justeru, saya menyeru kepada seluruh perwakilan agar jangan sesekali berwala' hanya di bibir.", dan "Wala' saudara saudari sekalian haruslah juga pada perbuatan kerana itulah sebenarnya tuntutan dalam agama kita." (Sila lihat Siri : 561 di 'facebook' saya) 

(Laporan lengkap kenyataan ZAHID HAMIDI dalam MALAYSIADATELINE.COM 29.11.2016 : https://malaysiadateline.com/index.php/berita-list/16-berita-utama/5924-ada-komuniti-kepembangkangan-jejas-parti-kata-ahmad-zahid

5. JUSTERU, Wahai RIZAL MANSOR, Siapakah yang sebenarnya PERGUNAKAN ISLAM dan SALAHGUNAKAN HUKUM ISLAM serta AYAT AL-QURAN, kalaulah bukan pucuk pimpinan UMNO ?? !!! 

Hentikanlah FITNAH AKHIR ZAMAN ini, Wahai RIZAL MANSOR, agar tidak ditambah bala lagi di bumi Malaysia yang disayangi ini !!! 

6. Wahai Rakyat Malaysia yang prihatin, silalah tontoni Video yang dimuatnaik di sini, untuk anda membuat penilaian jujur dan ikhlas secara sendiri, tentang PENYELEWENGAN FAKTA dan FITNAH JAHAT oleh RIZAL MANSOR itu !!! DEMI AGAMA DAN NEGARA TERCINTA !!!! 


Jangan Bimbang, PAS Sedar Muslihat UMNO Kata SU Presiden PAS - Yeke? Betul Ke Hadi Tahu Atau Dah Masuk Perangkap?

Betul ke PAS menyedari tentang permainan UMNO disebalik sikap acah-acah mesra mereka terhadap PAS? Bukan PAS sekarang tengah bergelut dari ditikam belakang berulang kali ke macam mana?

Berikut kenyataan penuh oleh Setiausaha Politik Presiden PAS, Dr. Ahmad Samsuri Mokthar yang dipetik menerusi laman facebook.

PAS kena 'game' oleh UMNO?

"Ana sangat memahami kebimbangan sahabat-sahabat dlm melihat percaturan antara PAS -Umno.


 
Jangan bimbang. Semua kita tahu bahawa Umno sedang lemas dan mencari penyelamat politik mereka. Mereka boleh bermuka-muka, seperti kebiasaan mereka selama ini.

Tuan Guru sangat sedar dan arif terhadap tipu muslihat Umno dan seangkatan dengan Umno. Bukan sehari dua Tuan Guru dan pimpinan Pas mengenali Umno. Puluhan tahun yang penuh perit.

Tapi, selama pimpinan kita tetap menjadikan al-Quran dan as-Sunnah sebagai panduan prinsip utama, fiqh sirah sebagai garamnya, pengalaman sebagai pemanisnya, selama itulah kita dalam pemeliharaan Allah dalam mencapai mardhatillah. 


Politik dan dakwah serta tarbiyah yg kita bawa ini tidak terpisah-pisah. Kita tak akan rugi, kerana kerja buat kita utk meninggikan kalimah Allah ini akan dikira sebagai amal kebaikan di sisi Allah. Bekalan kita mengadap Allah di hari pengadilan-Nya. Tetaplah kita istiqamah, insyaAllah."

~ Pesanan Dr. Ahmad Shamsuri Mokhtar, Setiausaha Politik Presiden PAS.

اَللَّهُمَّ يَا مُقَلِّبَ الْقُلُوْبِ, ثَبِّتْ قَلْبِيْ عَلَى دِيْنِكَ

Najib Sibuk Isu Rohingya Sebab Nak Tutup Skandal Korupsi, 1MDB Lapor Portal Myammar. - Memalukan!

Suu Kyi hadapi cabaran getir dalam menyelesaikan masalah di Arakan. Lapor portal Myammar - The Irrawaddy.

Aung San Suu Kyi dalam usaha menyelesaikan konflik di wilayah Arakan. Dengan kuasa yang terhad, dia perlukan masa bagi menyelesaikan masalah, dia bukan malaikat, dia manusia dan buat kesilapan.

Suu Kyi sebelum ini mengumumkan masalah di Arakan menjadi keutamaan dan melantik Kofi Annan bagi mengetuai Jawatankuasa Penasihat antara langkah yang dilakukan bagi menyelesaikan konflik di wilayah berkenaan meskipun mendapat tentangan dari Tentera Myammar dan pengubal undang-undang di negara berkenaan kerana melantik orang luar bagi menyelesaikan isu.

Suu Kyi perlu kekal bertenang kerana sebaik sahaja dia buka mulut (bertegas) sudah tentu dia tidak akan mendapat apa-apa kemenangan dari tindakan tersebut.

Sebelum ini ahli-ahli politik di Myammar berulang kali menolak cara Kaunselor Negara menguruskan masalah di Arakan. 

Sekurang-kurangnya Suu Kyi mengakui wujudnya masalah di wilayah bergolak itu berbanding rejim terdahulu yang langsung tidak mengambil peduli, lapor portal itu lagi.

Dalam membela Suu Kyi, penulis juga mengkritik Najib. Dengan cara yang kita sebagai rakyat Malaysia langsung tak mampu nak buka mulut untuk membela Najib. Ya, itulah yang berlaku. Mereka kutuk-kutuk, sindir-sindir, perlekehkan dan mengejek PM Malaysia dalam keadaan kita langsung tak mampu nak membalas kritikan tersebut sebab kritikan mereka itu benar dan ada asasnya.

Portal itu menyebut, Najib seperti ramainya pemimpin-pemimpin Asia yang lain bukanlah pejuang hak asasi kemanusiaan sebaliknya ada seseorang yang tercemar dengan krisis korupsi dan rasuah.

Mungkin sebagai muslim dia mempunyai rasa simpati terhadap apa yang berlaku di wilayah Arakan namun ia lebih disyaki Najib sebenarnya mempunyai agenda peribadi (disyaki? well The Irrawaddy, Najib memang berpropaganda okay, bukan disyaki lagi dah!).

Najib berhadapan dengan krisis politik di negaranya dalam pertuduhan bahawa dia mungkin telah menyeleweng dana sebanyak USD1b termasuklah dana pelaburan 1MDB.

Adakah PM Najib yang terpalit dengan skandal korupsi sanggup melakukan apa sahaja bagi mendapatkan sokongan dan kepercayaan umum sekaligus mengalihkan perhatian rakyat ke atas skandal rasuahnya? Itulah antara point penting laporan The Irrawaddy.

Too bad.

Irrawaddy tak kenal rakyat Malaysia. Kita orang tak boleh dialihminda sebegitu. Satu dua hari je paling lama tak cakap tentang 1MDB. Lepas tu mesti mengungkit lagi dan lagi dan lagi.

Apa pun persepsi media lain tentang corak pentadbiran Najib. Sangat memalukan negara. Dan dia tu PM Malaysia. PM kita. Dan paling teruk kita langsung tak boleh nak angkat muka untuk defend dia kat hadapan pengkritik-pengkritik yang datang dari luar negara.

Terpaksa redha sebab kita sendiri pun mengakui Najib memang PM yang teruk. Nak buat macam mana. Layankan aje dia dan kita kena kekah dengan Myammarians. Jahanam.

Isnin, 5 Disember 2016

Demi DAP, Tergamak Mahathir Perlekehkan Nabi Kata Pegawai Khas Rosmah.

Kami tak lupa.

Ia bukan perkara baru bagi Mahathir memperlekehkan Nabi dan mengaitkan ia dengan politik. Itulah kata Rizal Mansor yang mengulas tentang kenyataan Mahathir dalam satu sidang media yang diadakan selepas menghadiri Perhimpunan Tahunan DAP bagi tahun 2016.

Kenyataan Mahathir yang dilaporkan media ;Ia kemudiannya menarik perhatian Rizal Mansor, Pegawai Khas kepada Rosmah Mansur untuk mengulas di FBnya.


"Kerana kata-katanya itulah membuatkan BN kehilangan kerusi Parlimen Arau dalam PRK 1998", kata Rizal Mansor.

Ujarnya lagi, apabila bersama DAP Mahathir perlu tunjukkan dirinya lebih DAP dari DAP sehingga sanggup memperlekehkan Nabi sendiri.

Tahun 2013, ketika menentang DAP, Mahathir la orang yang terlebih UMNO dari UMNO sehingga minta ditubuhkan RCI bagi menyiasat pemberiaan warganegara kepada sejuta warga asing sebelum merdeka..

Rizal kemudiannya menamatkan hujahnya dengan berkongsikan kenyataan Mahathir yang berulang kali menyebut Lim Kit Siang racist..

Video dibawah ;


Dan Bila Nik Abduh Duduk Sebelah Shahrizat, Baru Penyokong2 PAS Tahu Apa Maksudnya Balasan Allah!

Padan muka.

Mengata orang tak ingat dunia. Dan pesan dah. Dah cakap dah. Sejak PAS tidak menyertai BERSIH 4, macam-macam hujah dan dalil mereka gunakan bagi mengkritik perhimpunan BERSIH (dalam kes neh 4 & 5).

Mengkritik tak salah. Kalau dalam konteks, kau nak kritik, kau kritik la. Aku pun tabuh BERSIH 4 dan BERSIH 5. Bebudak PH pun tabuh aku sebab aku bantai BERSIH 4 dan BERSIH 5. Baca sini, sini, sini dan sini.

Ingat aku sokong BERSIH sangat ke? Keterujaan untuk menyertai BERSIH dah lenyap. Sebab ia tak pandai nak sesuaikan diri dengan keadaan dan perubahan. Orang kata dah tepu. Benda dah tepu buat orang jemu. Berapa ramai sembang bab BERSIH 5 selepas berakhir? Kalau tak aku kutuk kaw-kaw di blog aku, rasanya lagi cepat orang lupa kot. Fikirlah.

Aku cakap benda neh kat bebudak PAS. Kot-kot dorang ingat aku hardcore BERSIH ke macam mana nanti bila bahas isu Nik Abduh duduk sebelah Mama Jat kesayangan korang tu.

Benda neh aku nampak bebudak PAS sendiri yang main. Sekarang dah terludah muka sendiri kot. Masa tu dorang kemain ligat hujah. Demo percampuran lelaki dan wanita. PAS tak sokong pun. Sejak PAS bukan menjaga BERSIH lagi, demo BERSIH kemain lagi lelaki perempuan bercampur, bergaul, duduk sekali, blablablablala.. macam-macam cerita kot depa sebar, depa karang, depa hujah semata-mata nak laukkan BERSIH.

Yang sebetulnya, benda-benda macam tu takde point.

Kau pergi berdemo ke berhimpun ke biasa la percampuran lelaki perempuan tu. Macam kau pergi sekolah dan kenduri kahwin la. Benda nak elak macam mana. Dah memang masyarakat kau ada jenis lelaki, perempuan kan. Tambah satu spesis lagi, LGBT.

Benda bukan isu.
Bebudak PAS jadikan ia isu.
Ingat, BEBUDAK PAS yang jadikan benda tu ISU.

Bila bebudak PAS jadikan ia isu, maka dorang berikan satu set pemikiran.

Ahhh.. maksudnya pemimpin-pemimpin PAS, apabila berdemo mereka akan pastikan lelaki duduk sama lelaki, perempuan duduk sama perempuan, tiada percampuran lelaki dan perempuan.

Satu pemikiran yang mana penyokong2 PAS sendiri yang gambarkan (bentukkan) kepada masyarakat.

Inila PAS.

Tak duduk bersama.
Tak bercampur.
Jaga pergaulan.
Batas itu ada.

Tetapi apa yang berlaku pada semalam ialah ini ;Nampak?

Aku tak kritik Nik Abduh ya. Aku nampak muka dia macam bengang pun ada. Apasal pula tetiba Mama Jat duduk kat sebelah neh. Adoi. Jiwa kacau. Mungkin itu yang abang Nik Abduh kau fikirkan. Dari riak wajah dia memang nampak jelas dia tak selesa kot!

Tetapi apa yang berlaku ialah, benda neh sesuatu yang dia tak jangka. Aku percaya inilah situasi dia. Mama Jat? NFC? Kau biar betul la. Ini sebab aku kata memperbodohkan diri juga bila pemimpin PAS sibuk nak berdemo dengan UMNO. Buat jatuh imej dan reputasi PAS saja!Malam tadi aku berbahas dengan bebudak PAS atas tajuk ini la. Dorang backup Nik Abduh kaw-kaw, tapi aku tak hentam pun Nik Abduh neh sebenarnya, aku kritik cara bebudak PAS berfikir dan menyuarakan hujah je, selalu ke laut dan off topic.

Dorang bagi point.

Benda tak boleh elak.
Biasa la berhimpun dalam stadium.
Bukan ada VVIP kat seat pun.
Dan berbagai-bagai alasan lagi.
Tak lupa juga dorang berpuluh2 kali gelar aku PanDap. Lepas tu maki PAN. Maki DAP. Kesian.

Aku bukan apa. Aku dah la takde parti. Setiap kali bagi hujah berbeza pada parti2 tertentu neh, penyokong2 depa cop aku macam-macam. Habis dimaki hamun sumpah seranah parti2 yang mereka fikir aku darinya.

Aku relax je terima. Sebab aku memang bukan dari parti2 tu pun. So memang tak la aku beria2 nak backup parti2 dan pemimpin2 tu bila dorang kena maki atas sebab point aku. Tak pepasal pemimpin dan parti2 tu jadi mangsa kan. Nak buat macam mana. Layankan aje peel penyokong2 taksub tu.

Kah Kah Kah!

Jadi rupanya pemimpin PAS pun boleh ada keadaan yang dia tak sengaja terduduk sebelah perempuan/wanita.

So tak pelik juga pendemo-pendemo BERSIH bercampur lelaki perempuan. Ia hanyalah situasi yang biasa. Dibandingkan dengan Mat Sabu ye juga kata bebudak PAS neh. Mat Sabu gelak besar. Macam seronok. Nik Abduh punya mimik muka. Macam benci, bengang dan marah. Kat situ Nik Abduh dah memang satu point. Tahniah la.

Cuma nasihat aku, kita neh lainkali nak mengkritik jangan pukul rata. Tengok kiri kanan sama. Jangan main tabuh sebarangan. Benda demo-demo BERSIH ini dulu pun bebudak PAS yang sokong hardcore. Kaw-kaw lagi. Hanya kerana PAS tak bersama dengan BERSIH lagi tak payah la kumpul-kumpul point takde faedah untuk dijadikan hujah. Esok lusa bahasa kita juga orang jadikan hujah.

Lagipun, tiada musuh dan sahabat yang kekal dalam politik. Even prinsip pun takde yang kekal istoqomah.

Apa yang ada hanyalah perebutan kuasa, pangkat, kedudukan dan harta. Inilah politik. Mohon jangan tipu diri sendiri. Lagi lambat korang sedar diri lagi lama partisan dan pemimpinnya mampu memperbodohkan kau semua.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...