Telegram PH http://t.me/beritapolitikmalaysia

Laporan yang tersiar tidak semestinya mewakili pandangan pihak pentadbir halaman.

Sabtu, 12 November 2011

Adakah ini rumah Saifuddin Nasution yang berjuta-juta tue?

Lihat kat bawah neh ;


Gambar di atas neh dipercayai rumah saifuddin nasution. Rumah neh dikatakan bernilai jutaan ringgit. Nak tahu siapa yang kata begitu? Nak tahu tak? Boleh. Memang boleh.

Pejam mata memasing dulu.

kah kah kah

Woitt.. aku cakap pejam mata kan? Neh perhal tak pejam2 lagi? Kalau dah pejam macam mana ko boleh baca apa yang aku tulis neh? Main tipu ka?

kah kah kah

Yang sebenarnya gambar rumah neh sedang dimainkan di beberapa blog umno. Kata mereka neh rumah mewah saifuddin. Rumah neh cecah jutaan ringgit. Kata mereka larh. Bukan kata aku.So bila mereka yang kata korang kena faham yang setiap ayat ada makna tersembunyi. Contohnya begini ;

Wahhhhh 

besar nya rumah neh. Inilah rumah pemimpin pkr yang bernama saifuddin nasution. <-- Ayat yang dibaca.

Wahhh..

Inilah masanya kita balon saifuddin sebab bongkar isu kondo lembu <-- Makna tersirat.

Wahhhh...

Nilai rumah neh makan juta beb. Mana dia dapat duit beli rumah neh? <-- Ayat yang dibaca.

Wahhhh...

Mari lah kita sama2 bekerjasama tutup isu penyelewengan NFC dengan bikin panas buat isu lain. Mangsa nya ialah pemimpin yang dedahkan skandal NFC <-- Makna tersirat.

Bagi aku tiada mana2 pemimpin / wakil rakyat yang maksum. Tapi menyerang pemimpin hanya kerana mereka bongkarkan penyelewengan itu nama nya dayus. Aku taktahu gambar tue betul ke tidak rumah dia tapi kalau betul pun kenapa sekarang? 

Kenapa sekarang baru korang serang peribadi dia? Dia bukan baru pindah rumah. Aku tak dengar khabar bahawa dia baru pindah rumah + renovate + beli pun? So sudah semestinya dia dah duduk disitu lama. Jadi apa masalahnya sehingga korang serang peribadi dia?

Isu mudah. Korang tak patut bela / tutup penyelewengan pemimpin. Penyelewengan tidak boleh dibalas dengan membandingkan ia dengan penyelewengan yang lain [bukan merujuk rumah saifuddin nasution]. Ini cara yang salah. Korang patut bantu untuk bina negara yang bebas rasuah + penyelewengan. Bukan bagi tambah masalah dengan spin / bela penyelewengan.
 
Pemimpin bukan maksum. BN begitu. PR juga begitu. Sepatutnya cari jalan macam mana nak desak pemimpin agar bertanggungjawab dalam isu NFC. Bukan nya dok membela penyelewengan dorang. Tak hairan kenapa korang [blogger umno] digelar pencacai. Ia bukan datang sendiri. Ia mencerminkan mentaliti dan sikap yang korang miliki. Heh.

Ameno : Dasar pencacai.

Jumaat, 11 November 2011

NFC : Beli Kondo ialah pelaburan bukan penyelewengan - KJ



Owhh...

KJ dah bagi jawapan balas beb. Isu pembelian kondo mewah. Peh. Gua mesti tabik. Gila arh kalau gua tak tabik. Jawapan kj bisa membuatkan gua dan seluruh rakyat malaysia akan mencari bangunan sprm selepas neh sebab kita orang nak terjun beramai2. Siyes.

kah kah kah

KJ cakap ;


“Semalam mereka cuba memesongkan rakyat dengan tuduhan penyelewangan dana bagi membeli apartmen One Menerung, Bangsar yang dikatakan hak milik keluarga Menteri Pembangunan Wanita, Keluarga dan Masyarakat. 
“Perkara ini mudah disensasikan kerana jika dilihat sepintas lalu pasti ramai akan tanya apa kaitan projek NFC dengan pelaburan hartanah? PKR mungkin rasa teruja dengan hujah mereka tapi saya ingin tegaskan bahawa tuduhan tersebut jauh terpesong, bak jauh panggang dari api,” 
Khairy menjelaskan kajiannya juga menunjukkan memang benar NLMC telah membeli apartmen One Menerung tetapi “pelaburan ini dibuat dengan dana yang telah disalurkan kepada NFC dari akaun pinjaman khas yang dikawal selia oleh Kementerian Kewangan dan juga Kementerian Pertanian dan Industri Asas Tani.” 
“Daripada sumber ini, NFC telah memindahkan sebanyak RM81.2 juta kepada NLMC,” katanya. 


Kita faham bahawa ;


1. Memang benar NLMC beli kondo mewah bernilai rm9.8juta


2. Memang benar NLMC beli guna dana yang dipindahkan oleh NFC yang mendapat dari kerajaan.


3. Memang benar KJ terlibat sebab dia menjadi jurucakap dalam isu neh.


4. Memang benar kementerian kewangan + asas tani terlibat sebab mereka yang luluskan dana tersebut dan pembelian kondo tersebut berada di dalam pengetahuan mereka berdasarkan kepada kenyataan kj sendiri di atas yang menegaskan bahawa akaun pinjaman khas untuk diselia dan dikawal ketat oleh kementerian kewangan.


Dan kenyataan KJ lagi ;



“Dalam tuduhan asal, PKR sebut NLMC ini cuma membuat kerja pemasaran bagi NFC. Jelas di sini tuduhan itu tidak berasas memandangkan skop menyeluruh yang diberi kepada NLMC yang memerlukan perbelanjaan operasi yang besar. Sebab itu, NLMC diperuntukkan RM81.2 juta untuk menampung kos operasi,” katanya. 
Malangnya kata Khairy, projek NFC telah mengalami kelewatan operasi dan ia bukannya disebabkan oleh pengurusan NFC. Antara sebab kelewatan sepertimana dijelaskan oleh Menteri Pertanian dan Industri Asas Tani Datuk Seri Noh Omar di Parlimen Selasa lalu ialah kerajaan tidak ada peruntukan yang mencukupi untuk membangunkan ladang-ladang satelit. 
Oleh itu kata beliau, apabila kelewatan ini berlaku, maka pihak pengurusan NFC berdepan dengan keputusan penting. “Apakah mereka hanya biar duit yang diberi kepada NLMC itu dalam akaun semasa yang tidak memberi pulangan yang besar sambil menunggu ladang-ladang satelit dan EQA dibangunkan atau mereka melabur duit itu dan mendapat pulangan sambil menunggu masalah kelewatan operasi tersebut diatasi?” katanya. 
“Kalau dibiar sahaja duit itu dalam akaun semasa, bukan sekadar ia tidak membawa pulangan tetapi dengan iklim ekonomi dunia yang melihat fenomena inflasi atau kenaikkan harga barang, nilai sebenar duit ini mungkin terhakis. 
Jadi apabila semua ini tidak dapat dibeli dan ditangguhkan, sudah menjadi tugas pengurusan untuk memikirkan apa mereka nak buat dengan duit tunai yang ada dalam akaun semasa itu,” kata beliau sambil menambah, pihak pengurusan telah membuat keputusan bahawa pelaburan yang paling selamat, yang memberi pulangan yang besar, yang boleh dijual apabila duit diperlukan untuk operasi adalah aset hartanah.” 
Kata Khairy, sudah pasti mereka telah mencari projek perumahan yang berkualiti tinggi dan popular agar pulangan NLMC dalam bentuk sewa dan juga kenaikkan harga apartmen itu lebih besar dari pelaburan lain seperti akaun simpanan tetap. 
“Difahamkan, apartmen berkenaan telah pun disewa dan mula memberi pulangan kepada NLMC. Nilai apartmen tersebut juga telah naik sejak dibeli NLMC,” katanya lagi.


Apa yang aku fahamkan di atas ialah ;


1. KJ cakap kerajaan punca kelewatan operasi NFC dan masalah sebenar bukan berpunca dari NFC. 


Peh. Kalau tengok pegangan saham kerajaan dalam NFC kecik tapi modal yang disumbangkan cukup banyak dan sebenarnya kesemua modal datang dari kerajaan tapi last2 kerajaan juga kena blame dalam isu kerugian NFC?


2. KJ cakap kerajaan gagal sediakan ladang2 satelit sebab tiada peruntukkan. 


Laaa.. dah takde peruntukan yang lue bagi pinjaman kat NFC berjuta2 ringgit watpa? Lue bangunkan dulu ladang2 satelit barulah lue sibuk fikir benda lain. Nak cakap bengap kang marah.


3. KJ cakap disebabkan itulah NLMC bertindak laburkan duit untuk membina keuntungan.


Peh. Boleh ka syarikat bertindak demikian? Wa takde dana nak bangunkan ladang2 satelit tapi wa ada dana untuk bagi lue pinjam supaya lue boleh labur dan untung? Lue ingat wa lembu meh?


4. KJ cakap pelaburan tersebut telah memberikan pulangan kepada NLMC.


Ya ka? So NLMC dah ganti balik ka pinjaman tersebut? Mesti dia boleh bayar balik loan secara ansurans kan? Dah lar berniaga tak payah keluar modal satusen, usaha pun cacamarba sesedap jek dapat untung atas angin. Waklue..


Aku pun tatau larh apa larh malang nasib rakyat dapat menteri + pimpinan + wakil rakyat bingai macam neh. Mesti kita ada buat dosa besar secara berjemaah neh. Neh larh balasan kita. Elok sesama fikir balik di mana silap salah kita supaya bala sebegini hebat dapat dimatikan. Rasanya dah tak tahan hidup diperintahkan menteri bingai. Aku tatau pendapat korang tapi siyes aku cakap hanya orang bodoh je rela diperintah oleh menteri bingai. Sekian.


Ameno : Apsal kj beria bela shahrizat neh beb? Ada saham sekali ka?

Inilah dia Beg Rosmah Mansur Crocodile Birkin yang bernilai 300,000!








Lihat gambar di atas neh. Gambar neh ialah gambar beg. Harga beg neh sangat mahal. Nama beg neh ialah Herm├Ęs Himalaya Crocodile Birkin. Rosmah mansur ada beg macam neh. Tatau samada satu ataupun lebih dari satu. Tapi apa yang pasti dia memang ada beg macam neh. Gambar di bawah neh sebagai bukti kukuh bahawa rosmah mansur ada beg seperti neh. 


Lihat bawah neh ;






Nampak apa yang aku nampak? Ya, beg itu. Bukan tengok rosmah beb, tengok beg tue hah. Perhatikan betul2. Sama tak? Sama kan? So nak tahu nilai sebenar beg tue? Nilai dia dalam matawang malaysia ialah rm300,000 ++.


Peh. Itu harga lelong ebay. Kalau harga tak lelong berapa pula? Takan rosmah mansur beli beg lelong guna ebay? Mana standard maaa.. jatuhlah taraf dia beb.


kah kah kah


Nanti dulu penyokong umno. Jangan nak marah aku melulu. Gambar di atas neh bukan edit ka apa ka. Ia adalah gambar real. Rakan blogger semut boleh bagi bukti kukuh kat korang. Masa tue nak bunuh diri ka apa ka sila terjun dari bangunan sprm supaya lebih simbolik. 


kah kah kah 


Peh.


Kat luar negara berani arh lue tayang ek? Kat malaysia lue cover2 sikit ek. Apa pun kalau beg neh lue beli guna duit rakyat or duir peruntukkan dari PERMATA 111 lue memang cari nahas beb. Harap2 lue tak beli guna duit rakyat. Jangan bikin wa panasss..


Klik sini bukti lanjut rosmah mansur ada beg mahal nak mampos neh.


Nota : Aku dah buat pembetulan pada harga beg. Rabun makin menjadi2. Guna komputer adik aku berpinau mata beb. Muahahaha..


Ameno : Beg ajek rm300ribu beb.. beg ajekkk....

Khamis, 10 November 2011

Keluarga Shahrizat beli kondo mewah rm9.8juta guna dana NFC?

Siri penyelewengan keluarga shahrizat melalui dana NFC diteruskan dengan pendedahan terbaru oleh keadilan apabila terdapat bukti bahawa shahrizat telah membeli kondo mewah menggunakan pindahan wang dari account syarikat bank semasa NFC atas tujuan pembelian kondominium mewah.


Lihat bawah neh ;




Rumah shahrizat dipercayai berada di dalam salah satu dari bangunan tersebut. Nilai rate rumah mewah kat sini antara 3juta - 10juta ikut keluasan. So sudah semestinya hanya orang2 kaya + berpengaruh je boleh beli. Kawalan sekuriti kat sini gak sangat ketat. Orang2 macam ko dan aku toksah mimpi nak main masuk beb. Nak melawat pun toksah mimpi. Silap2 kena halau. 


kah kah kah


Rumah neh dibeli under NLMC = National Meat and Livestocks Corporation Sdn Bhd = Shahrizat punya company.


NLMC telah dipinjamkan wang / disalurkan dana oleh NFC sebanyak rm83juta. Dana neh dicatatkan sebagai hutang NLMC kepada NFC.  Dan melalui rm83juta neh lah NLMC telah menggunakan wang untuk membeli kondo melalui 4 pengeluaran wang iaitu ;






2 Disember 2009699,870
2 Disember 2009694,150
2 Disember 20094,199,220
2 Disember 20094,164,900
Jumlah9,758,140


Pembayaran dibuat melalui Bank CIMB cawangan Taman Tun Dr Ismail kepada Bandar Raya Developments Berhad sebagai bayaran penuh pembelian sebuah kondominium mewah di One Menerung, Bangsar.


Melalui pendedahan neh juga keadilan telah menfailkan laporan kepada SPRM untuk dibuat siasatan lanjut walaupun kita tahu bahawa SPRM [PELINDUNG LEMBU] = MENTERI [LEMBU] = satu geng.


Isu nya mudah. Kita kena buat laporan SPRM supaya kita nak orang luar sana tahu bahawa kita sememangnya yakin dengan dakwaan kita bersandarkan kepada bukti2/salinan2 dokumen yang telah dan sedang dikumpulkan.


Kalau kita tak buat report depa akan cakap hek eley lue cakap? Lue punya bukti? Lue punya hujah? Kalau berani lue report larh beb. Okey. Wa dah report. So? Jadi penyokong2 umno takde modal nak meroyan sakan lagi beb.




Menurut satu video disini ataupun boleh tengok bawah ;





Apa yang disimpulkan oleh nasution dan aku nak tuliskan disini sebab bukan semua orang boleh view video terbabit ialah ;


1, Kenapa NFC agih dana kepada syarikat NLMC dan kemudian digunakan untuk membeli kondo mewah?


2. Andai NLMC dikatakan meminjam wang tersebut untuk beli kondo dan kemudian akan ganti balik pun tidak bermakna shahrizat dan family boleh lepas. Apahal plak NLMC sibuk beli kondo walhal tugas dia sepatutnya bela lembu? Lagipun sehingga kini account2 milik syarikat shahrizat belum clear dan diclearkan. Kita tidak tahu bila mereka ganti. Ataupun adakah mereka akan ganti. Ataupun adakah telah diganti secara ansurans. Ataupun memang takde cita2 nak ganti sampai bebila. Heh.


3. Tuduhan KJ mengatakan setiap transaksi NFC dipantau ketat adalah penyelewengan maklumat semata2. Kalau betul dipantau ketat dibuat sudah tentu awal2 lagi kerajaan dah block semua transaksi kepada NFC dan trannsaksi NFC kepada semua snak2 syarikat shahrizat sebab sudah tentu kerajaan boleh nampak dan sedar akan penyelewengan dana berlaku disini melainkan kerajaan pun ikut syer menyeleweng. Heh.


Pilih antara satu. Samada kerajaan tidak memantau ketat pengagihan dana yang berlaku antara kementerian kewangan kepada NFC dan NFC kepada anak2 syarikat shahrizat ataupun kerajaan memang memantau ketat dan sedar akan wujudnya penyelewengan terbabit tapi still proceed because of certain reason? Mana lebih baik untuk anda? Heh.


4. Kenapa kj beria2 bantu shahrizat dalam isu neh? Konklusi mudah untuk kita semua faham.


Tahun 2004 = mac 2008 = paklah = kj menantu paklah = paklah promote pertanian sebagai sektor yang mendapat peruntukkan besar sehingga 10billion dan pelbagai rancangan2 bagi memajukan dan memperluaskan industri pertanian telah diluluskan pada ketika itu. Antaranya ialah NFC yang juga tercatat sebagai salah satu projek high impact untuk RMK-9 = Located N9 = REMBAU [KJ]  = ketua pemuda umno = penasihat tidak rasmi perdana menteri ketika itu = Paklah kembali. 


Nampak kaitan dia? Kenapa dia beria2 bela shahrizat? Dia ada makan gak ke? Bumbung stadium runtuh = NFC ??? Lue fikir sendiri. Wa pun taktahu. Tapi benda neh memang fishy. Orang tak cucuk dia tapi dia melatah bagai. Orang cucuk shahrizat tapi dia melompat lagi tinggi dari shahrizat. Apa kehelnya?


kah kah kah


Ingat beberapa nama penting dalam projek NFC neh ;


- Paklah = pm dulu


- KJ = PUM = menantu paklah = orang yang bekap shahrizat dengan penipuan


- Shahrizat = menteri yang diberikan projek


- Muhyiddin = orang yang meluluskan projek


- Noh omar = orang yang menyeleweng fakta projek


- Najib = orang yang dah tahu projek neh fishy but still approved payment melalui kementerian kewangan bermula march 2008 hingga pertengahan tahun 2010? Yeke? Kalau bukan dia so sapa yang sign? Apsal dia tak pantau? RMK-9 high impact neh woittt..


Sepatutnya bila dah tahu wujud penyelewengan ia haruslah dihentikan segera. Bertindak. Nak avoid rugi tak boleh. Tapi boleh repair. Tapi sayangnya pemikiran nak lindungi geng2 sendiri menebal dan kuat. Even apa yang dia buat itu salah tapi still nak bekap. Itupun maybe atas faktor2 tertentu. 


Berapa banyak VVIP terlibat dalam kes neh? Bersiap sedia untuk menangis. RM250juta akan lebur begitu sahaja. Babai. Sayonara. Tata. Selamat tinggal. Heh. 


Ameno : lebur lew jawabnya... 

Bagus Sangat ke Program Playgroup Ni?

Assalamualaikum dan salam penuh kebahagiaan,

Tidak ada yang mampu saya luahkan hanyalah syukur yang tak terhingga ke hadrat Illahi di atas kemeriahan dan sambutan yang menggalakkan daripada para ibu bapa pada sesi Kelas Percuma yang kami anjurkan pada 8hb dan 15hb Oktober yang lepas. Seramai 40 orang kanak-kanak yang berusia antara 2 ke 4 tahun hadir dengan semangat dan ketawa riang dalam setiap aktiviti seperti nyanyian, permainan dan bercerita di kelas playgroup kami. Seperti biasa, dimulakan dengan surah Al-Fatihah dan Doa Penerang Hati bersama-sama pada permulaan kelas , anak-anak melompat kegirangan seakan tidak sabar untuk belajar sambil bermain tatkala muzik dipasangkan.

Sifat Ingin Tahu

Sifat inkuiri atau ingin tahu mereka jelas terserlah apabila mereka mudah menumpukan perhatian dalam sesi Story Circle’ yang dijalankan. Mereka mudah mengikut dan meniru setiap pergerakan yang dilakukan oleh guru mereka . Idea kreativiti mereka pula mula berkembang apabila diberi peluang untuk mencuba sendiri membuat hasil seni menggunakan hands printdalam sesi ‘Art & Craft’ baru-baru ini. Mereka bebas mencuba mewarnakan tangan mereka sendiri menggunakan cat air atau water colouryang disediakan dan cukup berbangga dengan hasil kerja tangan pertama mereka itu !

Warna merupakan unsur asas bagi sebuah kehidupan. Anak-anak sangat selesa dikelilingi dengan pemandangan yang berwarna-warni. Menggunakan cat air dalam sesi kelas tersebut, merupakan salah satu pendedahan awal tentang warna asas yang ada dan air sebagai sumber semulajadi kurniaan dari Allah S.W.T. Melalui pemilihan warna kesukaan mereka mencerminkan perasaan dan sikap mereka sebenarnya. Jangan terkejut di mana rata-rata memilih warna biru sebagai pilihan utama dan ini jelas menunjukkan ekspresi jiwa mereka yang tenang dan damai.

Permainan sebegini amat penting dalam perkembangan emosi yang stabil dan membantu peningkatankemahiran kognitif mereka. Melalui teknik permainan yang betul yang didedahkan sejak dari kecil, ianya dapat membentuk asas kreativiti dan daya pemikiran yang terpandu sehingga dewasa kelak. Kepentingannya sama seperti proses bayi belajar untuk merangkak sedikit demi sedikit sebelum mereka mahir untuk bertatih dan berjalan.

Otot yang Lemah

Selain itu, otot-otot tangan mereka masih lemah untuk memegang pensil apatah lagi mengawalnya.Aktiviti belajar sambil bermain ini mampu merangsang saraf tangan dan tubuh si manja supaya lebih terlatih. Secara tidak langsung aktiviti belajar secara santai menjadi medium bimbingan dan latihan buat mereka. InsyaAllah dipost mendatang saya akan terangkan tentang kemahiran kognitif dan kawalan otot  ini dengan lebih lanjut.

Mungkin selama ini, kita merasakan permainan sebegini tidak penting kerana ianya tidak menyumbang apa-apa terhadap perkembangan tumbesaran anak-anak secara fizikalnya. Tetapi tahukah anda, apabila si manja anda mula melanjutkan pelajaran dalam bidang kejuruteraan ataupun mekanikal contohnya, sudah pasti kenangan bermain jongkang-jongket bertahun dahulu akan diguna pakai pada kehidupan mereka ketika itu. Ya, pastinya logik relatif dan formulanya berlainan tetapi hukum alam serta teknik aplikasinya tetap sama !

Gambaran Kelas Playgroup PERCUMA Lepas



Justeru itu, disebabkan kesedaran betapa pentingnya para ibu bapa agar tidak memandang mudah akan kelebihan permainan kreatif ini pada usia kecil anak-anak, pihak kami dengan berbesar hati ingin menjemput anda seisi keluarga ke sesi Kelas Playgroup Percuma yang akan diadakan pada 13 November ini. >KLIK SINI< untuk lihat lokasi, jadual dan berdaftar secara online.



Bukan hanya keperluan fizikal dan nutrisi patut diberi perhatian, keperluan emosi dan psikologi melalui permainan juga perlu dititik beratkan. Jika kita faham nilai yang dapat dibina melalui setiap elemen dalam permainan kreatif ini, pastinya kita dapat membantu anak kita untuk tidak terlepas satupun asas penting perkembangan awal kanak-kanak secara menyeluruh. Pastikan anak anda mendapat cukup keperluan dalam tumbesaran mereka seperti rakannya yang lain.

Salam hormat dan selamat maju jaya.




Artikel ini dituis oleh Teacher Ayu. Guru program playgroup dari Excel Qhalif.

Rabu, 9 November 2011

Bukti Shahrizat balon duit rakyat dalam projek lembu NFC! Part II

Berikut ialah sambungan kisah penyelewengan wang negara berjumlah rm250juta yang disonglap oleh shahrizat dengan penuh berani + yakin + tanpa was2 sebab tiada mana2 menteri + sprm + polis akan mempersoalkan shahrizat sebab dia ada sijil tauliah untuk merompak wang negara.

Lihat bawah neh ;



Kat atas neh antara kenyataan akhbar rafizi ramli berhubung isu lembu nfc.  Sila perhatikan carta di atas neh baik2.

Fakta yang korang kena tahu ;

1. Shahrizat ada lima syarikat yang terlibat dalam projek lembu nasional - kementerian asas tani.

2. Mula2 dia masuk tender guna nama syarikat agroscience. Kerajaan kata shahrizat layak sebab capable. [Ye, capable menjahanamkan wang rakyat kot. Statement tak habis dari menteri berkaitan].

3. Selepas itu tiga anak syarikat shahrizat masuk campur dalam pengurusan projek lembu nasional bilamana nfc melantik rfc = real food sebagai pengedar daging lembu.

4. RFC dimiliki oleh anak2 syarikat milik penuh shahrizat dan family secara total.

5. Tugas RFC sepatutnya ialah memasarkan daging yang dihasilkan oleh nfc. Tapi apa yang rfc buat ialah membeli daging dengan murah dari nfc, menjual dengan mahal di dalam rangkaian restoran mewah milik mereka. 

Peh. 

Saya mesti Tabik.

6. Anak2 syarikat shahrizat yang lain pula disalurkan dana menerusi pindahan dana dari nfc ke rfc kepada mana2 syarikat milik shahrizat. Dari situ larh modal rakyat berpusing2 dan rakyat satu hapa tak merasa dengan pelaburan bodoh neh.

7. Saham kerajaan dalam nfc juga kecil dan sedikit. Bayangkan ;

modal dari rakyat + pinjaman lagi + tapak disediakan kerajaan negeri + geran projek = saham kerajaan sikit, saham shahrizat banyak?

Hello kawan, 

wa bagi lue tapak, wa bagi lue duit, wa bagi pinjam, wa siap jamin lue juta2 tapi wa punya saham lebih kecil dari lue yang cuma proses apa yang wa hulur? Itu pun lue buat cincai boncai. Lue ka ataupun wa yang bodoh?  

Nampak tak?

Perhatikan petikan printscreen dari laman2 web yang dimiliki oleh syarikat2 shahrizat.




9. Untuk rekod gemasgold di bawah pengurusan nfc. Tapi daging2 itu dipasarkan untuk restoran mewah milik shahrizat. Rakyat dapat apa?

10. NFC mempunyai website tapi tiada apa2 update / gambar2 ladang ternak. Aku tak hairan napa jingga 13 dilarang masuk ke ladang neh hari tue.

11. Video dari rfc tue video ladang ternak nfc ka? Apsal aku rasa bukan jek? Hang2 pula tue. Dapat tengok seminit pun tak sampai.

12. Kalau diperhatikan website rfc dan gemasgold lebih baik dan lebih update dari nfc. Nfc neh seolah2 batu loncatan yang digunakan oleh shahrizat untuk raih modal dari kerajaan jek. NFC last update pun tahun 2010. Hairan. Seolah2 nfc seperti dah dibiarkan selepas dapat pinjaman penuh dari kerajaan. 

Lihat bawah neh ;



Myfoot! Jabatan audit cakap baru 11%. Nampaknya anak shahrizat pun pandai menipu juga. Biasalah ada tukang ajar larh katakan. Uass! kurang dua tahun hotak kau. Sampai la neh infrastruktur pun tak lengkap2 dengan pagar tercabut sana sini. Ya, terlupa aku. Kan ada pakar menipu yang mengajar dia menipu. 

So sekarang ada sapa2 yang nampak gemasgold masuk pasar basah? Aku jenama gemasgold neh kenal pun tidak. Kalau bukan pasal shahrizat ingat sampai ke mati kot tak tahu gemasgold neh lembu keluaran kerajaan yang mahal nak mampos harganya. 

Kat bawah neh ialah bukti TPM malaysia terlibat dengan penyelewengan wang kerajaan rm250juta sebab dia yang approved project high impact neh. Kalau dia nak bagi alasan bahawa dia luluskan je tapi bab gagal2 tue takde kaitan pun aku nak cakap dia bodoh gak. 

Pasal apa dia dah salurkan dana kepada lambert then lambert lari tapi kerajaan tak boleh amek tindakan sebab tiada apa2 perjanjian. Lepas tue macam larh tak boleh nak check samada syarikat2 yang involved tue milik sapa melainkan ada something yang disorokkan. 

Bila dah terbukti nfc [shahrizat] gagal, kerajaan tak amek tindakan pown. So lagi nak cakap project high impact? Hah ye..high impact myfoot!


Tajuk artikel march 2007 tapi sekarang dah nov 2011. Dah lebih dari tempoh yang diperkatakan tapi pembangunan masih incomplete walhal dana pinjaman + modal kerajaan + geran habis disalurkan kepada nfc. Satu lagi kerajaan cakap ia boleh hasilkan 60,000 ekor lembu setahun selepas beberapa tahun. Tapi apsal laporan audit ubah kepada 60,000 menjelang 2015? Lue fikirlah sendiri. 

Bila projek dah gagal, lue ubah2 ayat supaya tak nampak macam ia teruk sangat. 60,000 setahun bukan mustahil dengan kerjasama peternak2 kecil tempatan sekaligus dapat menstabilkan harga daging di pasaran dan lebihan daging boleh di import tapi dek kerana kebodohan sang pengurusan rm250juta pinjaman sahaja lebur, itu tak masuk lain2 kerugian. Bila dipersoalkan ada ka menteri bodoh piang suruh pr amek alih?

Boleh. 

Lue berambos larh jangan jadi kerajaan pusat. Amacam? Ada bran?

Ameno : Lembu pun nages tgk menteri bodoh sangat uruskan dia.

Bukti Shahrizat balon duit rakyat dalam projek lembu NFC!

Pendedahan lanjut dalam projek lembu shahrizat. 

Lihat dokumen bawah neh terlebih dahulu ;




Perhatikan petikan printscreen di atas.

1. Projek nasional neh di bawah rancangan rmk-9. Diluluskan pada tahun 2008. Tapi dorang dah setup company2 yang akan terlibat dengan projek neh dari awal lagi. NFC di setup pada tahun 2006. Ikut dari info kita [laporan akhbar / jabatan audit] MOU antara menteri asas tani dengan 6 syarikat pengendali ladang ternak lembu bermula pada tahun 2008. Dan selepas MOU itu barulah NFC ditubuhkan. Ini apa pasal NFC ada dulu sebelum MOU tersebut masuk paper?

2. Jelas ini ialah satu penyelewengan dana / wang kerajaan yang terancang dan berniat. 

3. Selepas itu NFC food yang tugasnya menjual daging lembu bertukar nama pada tahun 2008. Makna nya  sebelum neh dorang memang dah beroperasi. Ikut dari apa yang aku fahamkan ialah ;

- NFC memang dah wujud lama.

- MOU 6 syarikat + menteri asas tani ialah propaganda. Yang sebenarnya masing2 dah tahu NFC memang dah wujud. Dorang kelentong cakap NFC wujud pada tahun 2008 hasil MOU dengan 6 syarikat yang terlibat. Sudahnya syarikat pengendali utama lari. Maybe dia dah tahu rahsia tertentu.

- NFC kemudian nya diberikan tanggungjawab + dana + projek oleh kerajaan.

Kita tutup pasal neh. Apa yang penting kita tahu 3 perkara baru. 

Lihat bawah neh pula ;






Kat atas neh ialah pemilik dan pengarah syarikat yang terlibat dalam pengedaran daging sejuk-beku lembu / rangkaian restoran mewah milik family shahrizat. National meat tue dipercayai syarikat yang dimiliki oleh shahrizat 100%.

Wahhh.. kerajaan tahu ek shahrizat anak beranak yang kendalikan syarikat NFC neh. Tapi apsal kerajaan buat bodoh jek? Ingatkan shahrizat ada guna taktik2 tertentu untuk tipu kerajaan rupanya takde. Kaaa.. ada pakatan bersama? Lue fikirlah sendiri.

Fakta kes ;

Keseluruhan RM250 juta pinjaman yang menggunakan wang rakyat sebenarnya telah disalurkan sepenuhnya ke dalam akaun NFC menjelang 31 Mac 2009.

Rekod kewangan NFC menunjukkan pinjaman pertama (first loan drawdown) sejumlah RM130 juta telah diambil dalam tahun 2008.
Pada 31 Mac 2009, NFC membuat drawdown kedua berjumlah RM120 juta yang dimasukkan terus ke akaun Maybank milik NFC.
Pada 6 Mei 2009, NFC memindahkan wang dari pinjaman ini berjumlah RM116 juta ke dalam akaun deposit tetap milik NFC di Public Bank Berhad.
Penyata kewangan NFC yang difailkan di Suruhanjaya Syarikat Malaysia dan badan-badan lain menunjukkan NFC mendapat keuntungan faedah dari simpanan deposit tetap berjumlah RM666,952.96 bagi tahun kewangan berakhir 31 Disember 2009 (penyata kewangan terkini yang diaudit dan difailkan).
Jumlah keuntungan faedah dari simpanan deposit sebesar ini hanyalah mungkin sekiranya NFC mempunyai simpanan tetap ratusan juta ringgit.
Malah, keuntungan faedah dari simpanan deposit berjumlah RM666,952.66 bersamaan 23% daripada perolehan hasil penjualan lembu, seolah-olah NFC adalah sebuat syarikat pelaburan kewangan dan bukannya operator ladang ternakan lembu.
Status pinjaman RM250 juta yang telah diberikan sepenuhnya kepada NFC ini disahkan oleh carian rasmi di SSM (sila lihat gambar di bawah) yang menunjukkan bagi tahun kewangan berakhir 31 Disember 2009, Hutang Jangka Panjang (Non-current liabilities) NFC berjumlah RM256,082,518 yang terdiri dari: 
PINJAMAN DARI KERAJAAN                RM 250,000,000
GERAN KERAJAAN                             RM     6,082,518 
Pendedahan ini membuktikan bahawa Perdana Menteri dan Menteri Pertanian dan Industri Asas Tani telah berbohong kepada Dewan Rakyat dan seluruh negara dalam usaha mereka melindungi Dato’ Seri Shahrizat Jalil dan keluarga beliau.


Pendedahan neh hasil siasatan oleh rafizi ramli pengarah strategi PKR. Pendedahan neh panjang. Akan bersambung di artikel seterusnya. Sila sebarkan. 
Kita akan lawan shahrizat habis2an. Mana boleh guna dana kerajaan [wang rakyat] untuk bina kekayaan. Waklue larh shahrizat. Bikin gua panas beb.
Ameno : Kenapa bn masih bela shahrizat neh hah?
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...