Telegram PH http://t.me/beritapolitikmalaysia

Laporan yang tersiar tidak semestinya mewakili pandangan pihak pentadbir halaman.

Isnin, 7 November 2011

Bukan Najib tapi swasta yang sumbangkan 402 ekor lembu.- Rasuah ka?

Laarr.. 

Bukan Najib ka?

Awat berita semalam lapor najib? Awat bagi orang salah sangka? Awat nak buat persepsi seolah2 najib yang sumbangkan lembu tersebut? Tadi aku baca satu laporan berita yang menafikan artikel milosuam bahawa najib guna wang gajinya selama 4 tahun untuk beli dan sumbangkan lembu korban kepada penduduk pekan.

Bukan. 

Laporan berita terbabit mengatakan bukan najib yang beli. Sebaliknya ia adalah hasil pembelian bersama yang melibatkan 9 buah syarikat swasta. Nah. Bukan aku cakap. Tapi berita tersebut yang bagitau macam tue. Maksudnya disini bukan najib yang beli tapi nama najib terpahat sebagai penyumbang. Hairan.

Kalau aku beli lembu untuk dibuat korban, aku lebih suka jika aku sendiri diketahui bahawa aku lah pembeli lembu tersebut. Jangan salah faham. Bukan nak riak. Cuma kalau memilih untuk memberitahu maka apa salahnya mengaku. Kenapa nak buat macam neh ;

Beli + sumbang lembu dan gunakan nama najib?

Najib ialah perdana menteri. 9 buah syarikat tersebut ialah pihak swasta. Adakah itu ialah lembu rasuah? Bagi rasuah pada najib dalam bentuk lembu? Dan apakah ganjaran yang pihak swasta akan dapat? Projek? Selalunya dan aku percaya ini juga apa yang orang lain percaya, syarikat swasta mementingkan nama dan imej baik syarikat masing2. Jika mereka beli + sumbang lembu, mereka akan sertakan nama syarikat mereka sebagai penaja bagi meraih persepsi baik orang ramai. Ini dinamakan strategi marketing. 

Syarikat mana yang nak beli + sumbang lembu dan biarkan orang lain pula dapat nama dan persepsi yang baik? Aku sendiri, jika ada syarikat tidak akan berbuat demikian. Tahu kah anda betapa pentingnya duit dan imej yang baik buat syarikat2 swasta? Bukan materialistik tapi inilah hakikatnya. Duit memang membahagiakan. Jika duit boleh menyumbang kepada lebih banyak duit-duit maka aku tak hairan kenapa syarikat swasta neh rela najib mendapat nama.

Jangan salah faham. Aku hormat najib yang berada di mekah. Bukan aku yang dedahkan semua hal neh. Aku baca dalam laporan berita. So sebagai rakyat aku benar2 ingin tahu lalu aku bertanya. Adakah lembu2 itu ialah lembu rasuah? Mengapakah seorang perdana menteri boleh menerima tajaan pelbagai pihak swasta dan hanya nama dia sahaja yang tampil sebagai penyumbang lembu korban? Kenapa pihak swasta nak berbuat demikian? Kenapa nak sangat beria2 ambil ahti najib? Apakah ada ganjaran yang lebih baik dari ini selepas neh kelak?

Nampak semua tanda soal? Apa yang ada dalam otak aku perlu ditulis. Sebab tue korang nampak tanda soal. Dan tanda soal itu berbeza dengan kenyataan. Jadi jangan merapu cakap aku fitnah.


Ameno : Hahahaa... terjangkit dari khalid ibrahim ka?

Share this

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...