Telegram PH http://t.me/beritapolitikmalaysia

Laporan yang tersiar tidak semestinya mewakili pandangan pihak pentadbir halaman.

Sabtu, 3 Mac 2018

"Solat Tapi Tak Undi PAS, Mesti Solat Tak Betul," Kenyataan Ketua Penerangan PAS Perak Dikecam Netizens.

KETUA Penerangan PAS Perak, Ustaz Wan Tarmizi Abd Aziz menjadi sasaran serangan netizens apabila mengeluarkan kenyataan solat seseorang itu tidak betul kerana tidak mahu memangkah PAS dalam pilihanraya.

"Solat dibuat tapi tak mahu pangkah PAS. Mesti solat orang tu tak betul," katanya dalam satu kenyataan di Facebooknya sendiri.


Bagaimanapun Ustaz Wan kemudiannya dilihat memadamkan kenyataan itu selepas beberapa minit kerana dikecam oleh ramai pihak.

Ustaz Wan juga kemudiannya membuat kenyataan susulan dan menafikan ia adalah kenyataan yang dikeluarkan oleh dirinya.


"Mohon maaf semua sahabat-sahabat FB saya. Akaun FB saya dihack/hijack semalam. Ada orang tak bertanggungjawab cuba godam FB saya untuk memburukkan imej PAS Perak. Ada posting-posting yang bukan dari saya.

Terima kasih atas doa dan sokongan sahabat-sahabat semua.

Ikhlas dari
Ustaz Wan," katanya dalam satu kenyataan.

Bagaimanapun seperti post tentang "solat tidak betul kerana tidak undi PAS', post mengenai permohonan maaf juga didapati tidak kelihatan lagi di dinding Facebook beliau. Tidak dapat dipastikan kenapa ianya tidak lagi terpapar kepada penglihatan umum.

Berdasarkan semakan post-post terdahulu, didapati Ustaz Wan gemar menulis berlatarkan warna hijau, seperti post yang didakwanya telah dihack. - 2 Mac 2018.

Viral Audio Pemimpin PAS Makan Duit UMNO, Nik Abduh Nafi, Husam Cabar Saman.

"Saya menafikan sekeras-kerasnya. Rakaman ucapan saya itu adalah karut, mengarut dan fitnah ke atas diri saya," itulah penjelasan Ahli Parlimen Pasir Mas, Nik Abduh dalam mengulas penyebaran rakaman audio yang kononnya beliau mengaku telah terima duit UMNO dan bekerjasama dengan UMNO bagi menjatuhkan DAP.

Rakaman audio tersebut berlegar-legar di Facebook dan platform media sosial yang lainnya dengan pelbagai versi yang memainkan ucapan pengakuan individu yang didakwa sebagai Nik Abduh yang mengakui menerima wang UMNO bersama pemimpin PAS yang lain.

"Tuan Guru tanya betul ke ada makan duit UMNO? Takpe makan duit UMNO, janji buat kerja Islam," antara yang didengar dalam rakaman tersebut.

Nik Abduh bagaimanapun menafikan rakaman tersebut adalah suaranya dan mengatakan ia adalah fitnah karut ke atas dirinya.
 
"Jawaban Saya

Dakwaan rakaman ucapan saya itu adalah karut, mengarut dan fitnah ke atas diri saya, malah juga secara langsung dan sengaja ke atas parti PAS yang sejahtera daripada terlibat dalam perkara yang diharamkan oleh Islam termasuk memakan rasuah politik UMNO atau membuntut di ekor DAP.

Ia hanya sampah yang tidak layak dimakan kecuali oleh pelahap fitnah seperti PAN dan sekutunya.

Saya menafikan sekeras-kerasnya, berdoa semoga Allah menimpakan balasan segera ke atas para pelakunya kecuali mereka segera bertaubat kepada-Nya.

Semoga Allah mengukuhkan kekuatan PAS dan pendukungnya, dicintai rakyat Malaysia seluruhnya dan memimpin negara menuju kejayaan dan kesejahteraan yang sebenar,"
jelasnya dalam satu kenyataan di Facebook.


Sementara itu Husam Musa, wakil rakyat DUN Salor meminta agar Nik Abduh tidak hanya bertindak menafikan sebaliknya samanlah pihak yang menyebarkan rakaman tersebut kerana dituduh menfitnahnya.

"Sepatutnya Nik Abduh samanlah, sebagai seseorang yang bermaruah.. dia tidak boleh menafikan begitu sahaja," kata Husam Musa dalam satu kenyataan.


Husam juga mencadangkan agar PAS menubuhkan satu jawatankuasa khas bagi menyiasat penyebaran audio tersebut disamping meminta agar setiap ahli PAS mendengar sendiri audio tersebut dan membuat penilaian sendiri.

Untuk rekod, rakaman audio yang berlegar-legar di platform media sosial terdapat dua versi, satu rakaman versi pendek dan satu rakaman suara versi panjang berdurasi hampir 20 minit lamanya.

Rakaman itu didakwa merujuk kepada perjumpaan tertutup antara dua pihak yang bertentangan di dalam PAS iaitu kumpulan Nik Abduh dengan kumpulan Ustaz Zaharuddin Muhammad yang juga menantu kepada Presiden PAS, Tuan Guru Hadi Awang.

Sehingga kini Ustaz Zaharuddin Muhammad yang turut disebut-sebut dalam rakaman itu tidak memberikan apa-apa kenyataan berhubung isu itu.

Ramai pihak percaya rakaman audio yang tersebar itu ada kaitan dengan kes perselisihan faham antara beberapa pemimpin PAS suatu ketika dahulu, iaitu Ustaz Nurul Mohamed Yusoff (Nurul Islam) dengan Ustaz Zaharuddin.


Tahun lalu, beberapa peperangan sesama jemaah PAS menjadi perhatian ramai apabila Ustaz Nurul didakwa menerima wang 2 juta dari pihak UMNO dan kononnya ada mengeluarkan kenyataan bahawanya Presiden PAS mengatakan wang UMNO halal diterima.


Bagaimanapun ia dinafikan oleh beberapa pihak yang bersama Ustaz Zaharuddin yang mempertahankan Presiden PAS dan mengatakan kenyataan Ustaz Nurul itu adalah fitnah dan Tuan Guru Hadi Awang tidak pernah mengatakan wang UMNO boleh diterima.

Peperangan antara jemaah PAS itu turut membabitkan sesama cybertroopers PAS yang bercakaran sesama sendiri atas isu wang dan kerjasama dengan UMNO. - 2 Mac 2018.

Wan Ahmad Najmuddin Hanya Jual Rumah, Biayai Pengajian Anak Di Australia Bukannya Wang Haram Kata KPN.

TUJUAN utama Pengarah Jabatan Siasatan Jenayah Bukit Aman, Datuk Seri Wan Ahmad Najmuddin Mohd, membuka akaun bank di Australia pada 2011 adalah bagi menguruskan pemindahan dana kewangan untuk pengajian anak lelakinya di negara tersebut.Perkara itu disahkan Ketua Polis Negara, Tan Sri Mohamad Fuzi Harun menerusi satu kenyataan di sini hari ini, memetik laporan Utusan Online sebentar tadi.

Jelas beliau seperti dalam laporan itu, siasatan dalaman telah dijalankan bagi menyelidik perkara tersebut oleh Jabatan Integriti dan Pematuhan Standard (JIPS) pada tahun 2016.

“Dalam tempoh yang sama pada 2016, akaun yang sama diaktifkan bagi merancang untuk pengajian Sarjana anak perempuannya di Australia juga,” katanya seperti tersiar di portal Utusan Online.


Tegas Mohamad Fuzi, Wan Ahmad Najmuddin turut berjaya menunjukkan dokumen yang membuktikan dana tersebut dari penjualan rumahnya di Shah Alam, yang juga pada masa yang sama bernilai RM700,000 (AUD$260,770).

Kata beliau, dana tersebut kemudiannya diamanahkan kepada rakan rapatnya bagi membuat transaksi ke dalam akaun bank di Australia.
“Wan Ahmad Najmuddin setakat ini berjaya memberi kesemua dokumen berkaitan bagi membuktikan sumber dana tersebut dan beliau juga menepati syarat keperluan untuk memperoleh akaun luar negara, untuk tujuan membiayai pendidikan anak-anaknya di Australia,” katanya.

Oleh itu menurut Mohamad Fuzi, tuduhan oleh portal berita Australia, The Sydney Morning Herald yang mengatakan sumber duit akaun tersebut datang dari hasil yang boleh dipertikaikan atau Wan Ahmad Najmuddin terlibat dengan kesalahan yang boleh didakwa adalah tidak berasas sama sekali, katanya lagi.Untuk rekod, selain mempertikaikan sumber wang tersebut, portal The Sdyney Morning Herald itu turut menulis yang Datuk Wan Ahmad Najmuddin dilaporkan tidak mahu menuntut semula wang berjumlah RM700,000 yang disita oleh agensi penguatkuasa negara itu. 

Alasan yang dilaporkan adalah kerana kos mahkamah terlalu mahal tulis portal itu yang kononnya memetik kenyataan dari Datuk Wan Ahmad Najmuddin itu sendiri.

Oleh kerana jumlah wang yang terlibat adalah sebanyak
RM700,000 maka perkara itu menjadi tanda-tanya dikalangan netizens.

Portal The Sdyney Morning Herald itu juga melaporkan transaksi kewangan yang dimasukkan secara deposit tunai itu dibuat secara berasingan melalui 5 buah negeri yang berbeza tanpa sebab-sebab yang diperjelaskan lanjut. - 3 Mac 2018.

Jumaat, 2 Mac 2018

Pegawai Kanan Bukit Aman Didakwa Terlibat Skandal Pengubahan Wang Haram Di Australia.

Oleh : The Malaysian Insight
 

POLIS Australia merampas sejumlah AUD$320,000 (RM971,728) dalam akaun bank milik Ketua Jabatan Siasatan Jenayah (CID) Bukit Aman Wan Ahmad Najmuddin Mohd kerana disyaki hasil penggubahan wang haram, lapor akhbar Sydney Morning Herald (SMH).


Wan Ahmad, bagaimanapun tidak akan mencabar rampasan untuk mendapatkan wang itu kembali. Laporan menyebut yang Bukit Aman sudah melepaskannya daripada sebarang kesalahan susulan siasatan dalaman dilakukan tahun lepas selepas menerima amaran daripada polis Australia. Dia yang naik pangkat menjadi ketua CID April tahun lepas dikatakan membuka akaun bank itu pada 2011 untuk membayar pengajian sarjana anak perempuannya.

Tetapi, laporan itu menyebut seminggu selepas dia melawat Australia pada 2016, akaun tu menerima “banyak deposit wang yang meragukan.”

“Baki akaun itu bertambah hampir AUD$290,000 dalam tempoh sebulan, kebanyakkannya disebabkan oleh deposit berkala di bawah AUD$10,000, (jumlah lebih daripada itu) akan membuatkan agensi penguatkuasaan menerima amaran mandatori (tentang transaksi meragukan),”
lapor akhbar itu lagi.

Akhbar itu memetik kenyataan Allaudeen Abdul Majid daripada unit integriti polis yang mengatakan polis sudah menyiasat perkara itu dan mendapati wang itu diperolehi secara sah daripada penjualan rumah dan Wan Ahmad mahu menghantar wang itu kepada anak perempuannya.

Allaudeen mengatakan Wan Ahmad meminta bantuan seorang rakan rapat, warga India bernama Seenisirajudeen Mohamad Basith untuk mengendalikan urusan pemindahan wang itu.

Transaksi itu bagaimanapun tidak mematuhi undang-undang Australia.

“Kejadian ini adalah disebabkan terlepas pandang. Tiada niat jahat untuk melanggar mana-mana undang-undang termasuklah di Australia,” katanya seperti dipetik akhbar itu.

Laporan siasatan Bukit Aman dihantar Mac tahun lepas dan pihak berkuasa Australia berjaya mendapatkan arahan merampas wang dalam akaun Wan Ahmad seminggu selepas itu.

Permohonan merampas wang Wan Ahmad kepada Mahkamah Agung New South Wales adalah berdasarkan deposit berkala diterimanya dan bukan berkaitan sama ada dia terlibat dalam aktiviti jenayah, lapor akhbar itu lagi.

Akaun Commonwealth Bank itu dibuka atas namanya di cawangan Haymarket, Sydney ketika melawat negara itu pada 2011. Ketika itu, dia adalah ketua polis Johor.Polis Australia memberi amaran kepada PDRM mengenai transaksi meragukan akaun bank milik Pengarah CID Malaysia, Wan Ahmad Wan Najmuddin. PDRM melakukan siasatan dalaman dan 'membersihkan' Wan Ahmad daripada segala tuduhan salah laku.

Mengulas dakwaan penggubahan wang haram itu, Wan Ahmad dalam jawapan kepada The Malaysian Insight menafikan dakwaan SMH wujudnya salah laku dan tidak akan mencabar rampasan wang dilakukan pihak berkuasa Australia.

Ketua Polis Negara Mohamad Fuzi Harun masih belum membalas pertanyaan The Malaysian Insight.

Sebelum membuka akaun banknya pada 2011 di Sydney, rekod menunjukkan Wan Ahmad melawat Australia menggunakan visa pelancong sebanyak sembilan kali sejak 2001. Setiap lawatan itu kurang daripada seminggu dan ada kalanya dia membawa banyak wang tunai.
Pada Disember, setahun selepas akaun itu dbuka, deposit sebanyak AUD$30,000 dimasukkan ke dalam akaun itu dan AUD$8,000 dikeluarkan.

Menurut polis Australia, wang itu adalah untuk anak lelakinya yang belajar di sana ketika itu, akaun itu dorman sehinggalah 2016.

Akaun itu kembali aktif selepas Wan Ahmad melawat Australia pada September 2016. Terdapat banyak deposit tunai daripada lima negeri dengan 54 transaksi dilakukan dengan jumlah deposit “di bawah had pelaporan”.

Situasi itu mencetuskan amaran kepada bank dan agensi pengesan jenayah kewangan Australia, Austrac.

Apabila Wan Ahmad dilantik menjadi ketua CID, Bukit Aman sudah “membersihkannya” daripada sebarang salah laku.

Kejatuhan PAS Bukan Bererti Kejatuhan Islam - Pemuda DAP.

Kenyataan Media
 

Kejatuhan PAS Bukan Kejatuhan Islam

Apa yang berlaku dalam PAS hari ni dah lama aku ramalkan. Aku bukan Tok Nujum tapi pembacaan Politik tu penting.

Dari tahun 2012 aku dah pernah tulis di masa akan datang, PAS akan rosak sebab adanya mereka-mereka ini:

1. Anak2 muda yang masuk PAS kerana mahu bergelar "Ustaz"


2. "Ustaz"2 muda yang masuk PAS kerana mahu bergelar "Ulama"

3. "Ulama" muda yang masuk PAS kerana mahu dikagumi.


TIDAK ADA diantara mereka masuk PAS kerana mahu jadi "Pemimpin".Realitinya PAS ialah sebuah "Parti Politik" yang berkiblatkan Al-Qur'an, Sunnah & Hadith. Tetapi apabila adanya golongan2 diatas yang hanya dambakan "Gelaran" - Ustaz & Ulama, maka penubuhan PAS sebagai sebuah Parti Politik yang berkiblatkan Agama Islam menjadi rosak dan jahanam. Lebih Malang lagi, Agama islam turut dipandang serong oleh Masyarakat bukan Islam.

PAS sepatutnya menjadi sebuah "Gedung" yang dapat melahirkan "Pemimpin"2 tidak kira apa Profesianalisme mereka, tidak kira apa cara pakaian mereka tetapi Kepimpinan yang dilahirkan itu adalah berteraskan Al-Qur'an, Sunnah dan Hadith.

Agama Islam bukan Agama yang menghukum tetapi ini adalah Agama yang mendidik.

Dalilnya ayat pertama yang diturunkan kepada Rasulullah saw ialah "Iqra". Allah tidak menurunkan ayat pertama berbentuk hukuman sebaliknya ia adalah ayat yang mendidik. Bacalah olehmu Ya Muhammad Rasullullah saw.

Hari ini apa yang aku jangkakan dan risaukan beberapa tahun dulu menjadi realiti dalam PAS.

Ustaz2 muda lantang mencari kesilapan pihak lain, Ulama2 berpengalaman dalam PAS begitu Bongkak menghukum pihak lain yang x sependapat dengan mereka. Tiada pihak yang dilihat layak untuk menegur Ustaz2 dan Ulama2 dalam PAS hanya kerana mereka bergelar Ustaz dan Ulama.

Ahli2 PAS tidak dididik dengan Roh Islam yang sebenarnya. Tidak ada teguran yang baik, tidak ada didikan tentang apa isu Islam bagi mereka2 yang bukan beragama Islam.

Langkah PAS semakin sumbang dimata Umat Islam di Malaysia dan lebih parah lagi dimata Bukan Islam.

Mungkin menjatuhkan PAS dalam Pilihanraya akan datang akan memberi kesedaran dan keinsafan pada Pimpinan Ekstrimis dalam PAS atau pada Ahli2 PAS sekurang2nya.

Kalau kejatuhan PAS dalam Pilihanraya akan datang masih tidak dapat menyedar dan menginsafkan Pimpinan Ekstrimis dalam PAS, maka tidak mungkin PAS akan bangkit semula.

Islam tidak akan terkesan dengan kejatuhan PAS kerana Islam itu adalah Agama yang diturunkan oleh Allah. Betulkan Aqidah anda kalau kita fikir jatuhnya PAS maka Islam akan hancur.

Selemah itukah Agama yang diturunkan oleh Allah kepada seluruh Umat Manusia dan ciptaan2-Nya..?


Mohd Fauzi Mohd Azmi
DAP Suara Muda

Korupsi Dikaitkan Mahathir : Maminco, PWTC, Konsesi Tol, Semuanya Berkaitan - The Third Force.

Portal The Third Force pada 24 Februari lepas menulis tentang beberapa skandal yang kononnya ada kaitan dengan pentadbiran Mahathir selama 22 tahun sebagai Perdana Menteri. 

Berikut adalah laporan tersebut;

Oleh : The Third Force

Pada bulan Jun 1981, bekas Peguam Negara Malaysia, Tan Sri Hamzah Abu Samah telah secara senyap-senyap membantu penubuhan syarikat RM2 dengan tujuan “untuk membeli kontrak niaga stok komoditi dan timah”. Syarikat itu dikenali sebagai Maminco Sdn Bhd dan merupakan “alat” untuk aliran keluar hampir satu bilion ringgit ke dalam beberapa akaun di luar negara yang berpangkalan di Bahrain dan London. Akaun ini dimiliki oleh Hamzah dan jutawan Melayu yang sedang meningkat naik pada ketika itu, Daim Zainuddin.


Pada bulan Disember 1981, Tengku Razaleigh Hamzah telah mendapatkan pinjaman dari Bank Bumiputra Malaysia Berhad (BBMB), melalui dua anak syarikat luar negara bank itu – satu di Bahrain dan satu lagi di London, untuk memberi pinjaman kepada Maminco yang bernilai lebih RM1 bilion. Seminggu selepas itu, Razaleigh terus mendapatkan pinjaman bernilai lebih RM200 juta daripada Bumiputra Malaysia Finance (BMF) yang berpusat di Hong Kong dengan bantuan Pengurus Besar Bank tersebut, Ibrahim Jaafar.

Ibrahim merupakan instumen yang sangat penting dalam memastikan bahawa berjuta-juta tambahan kepada Maminco tidak direkodkan dan rekod perbankan. Meskipun terdapat banyak bukti bahawa wang tersebut didepositkan di beberapa tempat, kebanyakannya tidak pernah dikreditkan terus kepada Maminco walaupun nama Maminco tertera dalam resit dan invois BMF yang tidak terkira banyaknya. Secara keseluruhannya, sejumlah RM400 juta dikatakan telah berjaya diperolehi berikutan perbezaan dasar perbankan yang wujud diantara anak syarikat BBMB di dalam dan luar negara.


Dalam bulan-bulan berikutnya, sejumlah RM900 juta telah diberikan kepada Maminco bagi tujuan pembelian sebanyak 60,000 tan timah fizikal dan 30,000 tan lagi dalam kontrak niaga hadapan. Mahathir merancang untuk menamatkan spekulasi global bahawa terdapat akses kepada timah fizikal, supaya apabila tiba masanya, mereka tidak akan mempunyai stok yang mencukupi untuk melaksanakan kontrak mereka dengan Amerika Syarikat (AS) dan syarikat-syarikat yang berkaitan dengan Kerajaan Malaysia. Walaubagaimanapun, menjelang pertengahan tahun 1981, CIA telah menyedari bahawa Perdana Menteri Malaysia merupakan individu yang ingin menekan rakyat Amerika melalui penetapan harga dengan “melonjakkan harga timah melalui manipulasi pasaran niaga hadapan.”

Beberapa minggu sebelum penubuhan Maminco, Bursa Logam London (London Metals Exchange (LME)) telah memaklumkan kepada pentadbiran AS bahawa jumlah bijih timah yang memasuki pasaran pada ketika itu agak tinggi, dan dijangka meningkatkan satu kali ganda. Tetapi pada Mei 1981, Ketua Perisikan Pusat AS, William J. Casey, telah diberikan tips oleh seseorang dari LME yang menyatakan bahawa “ada sesuatu yang tidak kena dengan lelaki itu (Mahathir).”

Setelah mendapat maklumat ini, Casey berusaha untuk memberi amaran kepada presiden Amerika Syarikat, Ronald Reagan, bahawa punca utama kenaikan harga timah di dunia itu adalah disebabkan oleh sejumlah besar logam yang dikeluarkan dalam kuantiti yang besar oleh penyeludup melalui pasaran Asia. Menurut beliau, jumlah itu “cukup untuk memberi tekanan kepada harga sasaran lantai ITC (International Tin Council (Majlis Timah Antarabangsa).” Casey mempunyai sebab yang kukuh untuk mempercayai bahawa Mahathir telah mengarahkan penyeludupan timah untuk dilepaskan dalam kuantiti yang banyak di rantau Asia Tenggara.

Beliau sangat tepat.

Beberapa minggu sebelum itu, Perdana Menteri telah mengarahkan Hamzah untuk menggiatkan penyeludupan timah di dalam pasaran rantau Asia dengan bantuan seorang lelaki Mesir bernama David Zaidner. Pada hujung tahun itu, Mahathir dan Hamzah kedua-duanya telah meraih kira-kira RM500 juta melalui orang dalam di BBMB yang digunakan untuk membeli saham dalam firma pengangkutan di Hong Kong bernilai USD2 bilion Hong Kong. Semasa semua ini berlaku, UMNO telah memulakan pembinaan Ibu Pejabatnya setinggi 42 tingkat, yang dibina bersama pusat konvensyen dan pameran dengan kos melebihi RM300 juta.

Menurut mendiang Barry Wain, UMNO merancang untuk membiayai sebahagian daripada pembinaan pusat konvensyen (yang dikenali sebagai Pusat Dagangan Dunia Putra) dengan pinjaman bernilai RM200 juta dari beberapa bank tempatan. Dalam bukunya “The Malaysian Maverick: Mahathir Mohamad in Turbulent Times,” beliau bercakap tentang lebih 17 tahun yang diperlukan oleh UMNO untuk menghapuskan semua tanggungan hutang tersebut. Walaupun apa yang dikatakan oleh Wain mungkin adalah benar, terdapat banyak kenyataan yang tidak dinyatakan dalam laporan Wain atau beliau mungkin terlepas pandang. Wartawan itu mungkin dengan sengaja telah diberikan maklumat yang tidak tepat mengenai pinjaman RM200 juta tersebut untuk mencegahnya daripada menemui skandal yang lebih besar dalam urusan tersebut.

Skandal yang saya katakan di sini adalah berkaitan dengan rancangan untuk melepaskan sebahagian daripada simpanan stok timah Maminco pada bulan Mac atau April 1982. Hamzah dan Mahathir telah menjangkakan bahawa harga logam akan melonjak pada ketika itu, cukup untuk UMNO merampas kawalan United Engineers (Malaysia) Berhad (UEM), sebuah firma binaan yang sedang mengalami kerugian serius pada ketika itu. Kemudian, presiden Ronald Regan tiba-tiba membuat tindakan drastik menurunkan harga logam di pasaran secara mendadak untuk menggagalkan usaha Mahathir, dan Daim dibawa masuk untuk mengawal kerugian Maminco.

Perkara pertama yang dibuat oleh bakal Menteri Kewangan itu adalah membuat perbincangan dengan usahawan hartanah terbesar, Yap Kim Kee tentang cara untuk menyusun semula Renong agar ia menjadi kebimbangan kroni-kapitalis. Dengan dijanjikan bayaran pendahuluan sebanyak RM100 juta, Yap dengan segera melaksanakan tugasnya dengan membatalkan pendaftaran syarikat itu di London. Pada masa yang sama, Daim bekerja di belakang tabir bersama Razaleigh untuk saham syarikat tersebut tersenarai di Bursa Saham Kuala Lumpur (BSKL). Menjelang Februari 1984, keputusan telah dicapai – Daim dilantik sebagai Menteri Kewangan untuk memudahkan pengambilalihan UEM oleh salah sebuah syarikatnya sendiri, Hati Budi Sdn Bhd.

Hati Budi Sdn Bhd ditubuhkan khas untuk pengambilalihan tersebut. Hati Budi yang baru ditubuhkan beberapa minggu itu telah mempunyai kepentingan besar terhadap kawalan ke atas UEM, dan Yap telah dijanjikan (tanpa bertulis) kepentingan dalam projek Lebuhraya Utara-Selatan yang telah dirancang dan beliau juga ditawarkan untuk mengawal syarikat itu selepas itu. Dua tahun kemudian, UEM ditawarkan kontrak untuk menyiapkan baki 494km daripada 870km lebuhraya tersebut, walaupun tidak pernah membina jalan utama atau jambatan sejak penubuhannya. Semasa ditawarkan kontrak tersebut, syarikat itu sedang dalam tindakan insolvensi selepas mengalami kerugian untuk tahun keenam berturut-turut.

Bagi membantu memulihkan syarikat tersebut dan kerugian yang dialami, Mahathir telah menawarkan syarikat tersebut konsesi selama 30 tahun dengan perjanjian 7.5 sen untuk setiap jangka hayat tol, dengan syarat bahawa Daim akan menyalurkan 30 peratus daripada anggaran RM34 bilion yang bakal UEM perolehi kepada pelbagai syarikat yang diletakkan di bawah nama beliau dan kroninya.

Akan bersambung …

Khamis, 1 Mac 2018

1MDB Ditutup Selepas Selesai Bayar Hutang - Irwan Serigar.

Syarikat pelaburan strategik, 1Malaysia Development Berhad (1MDB), akan ditutup sebaik saja semua hutang firma itu berjaya diselesaikan.

Pengerusi 1MDB, Tan Sri Mohd Irwan Serigar Abdullah, berkata beliau yakin syarikat itu mampu membayar segala hutang melalui pelan rasionalisasi sedang dilaksanakan lapor Berita Harian.Beliau yang juga Ketua Setiausaha Perbendaharaan, berkata hutang terbabit akan dibayar daripada hasil pendapatan projek mega kerajaan seperti pembinaan bandar Tun Razak Exchange (TRX), menara The Exchange 106 yang tertinggi di Malaysia, Laluan Rel Pantai Timur (ECRL) serta Transit Aliran Massa Kedua (MRT 2).

"Tidak lama lagi, penghuni yang memiliki tempat di bandar TRX akan membayar sewa dan kita juga akan menjual plot tanah, Bandar Malaysia yang akan dibangunkan nanti juga akan menjadi canggih dengan adanya semua pengangkutan awam seperti kereta api laju, ECRL serta MRT.

"Melalui wang ini kita akan membayar hutang...hasil diperoleh bukan membabitkan sehari dua, sebaliknya akan memakan masa lebih 10 tahun untuk menjana pendapatan daripada pembangunan jangka panjang terbabit.

"Sebaik saja habis hutang, tidak perlu lagi wujud 1MDB,"
katanya pada sidang media selepas menyampaikan Amanat Cabaran Ekonomi kepada pelajar Universiti Malaysia Kelantan (UMK), di sini, hari ini.

Pada tahun lalu, mengikut Surat Ikatan Penyelesaian dengan Menteri Kewangan (Diperbadankan) Malaysia dan IPIC, 1MDB sudah membayar penuh kepada International Petroleum Investment Co (IPIC) bagi hutang yang tarikh akhirnya pada 31 Disember 2017.1MDB perlu membayar kira-kira AS$600 juta (RM2.43 bilion) kepada IPIC sebagai sebahagian perjanjian penyelesaian yang dipersetujui pada April tahun lalu.

Terdahulu, ketika menyampaikan amanatnya, Mohd Irwan Siregar berkata, 1MDB adalah sama seperti syarikat lain yang ditubuhkan kerajaan untuk menjalankan perniagaan.

"Sudah tentu ada syarikat yang untung dan rugi...apabila rugi kita akan tutup. Namun, semua hutang perlu dibayar dulu," katanya.

1MDB Jual Tanah Kepada Syarikat Asing Kemudian Membeli Semula Menggunakan Wang Rakyat? - Rafizi Ramli.

Kenyataan Media

SANDIWARA 1MDB : JUAL TANAH KEPADA SYARIKAT ASING, KEMUDIAN BELI BALIK GUNA WANG RAKYAT?

Saya merujuk kepada kenyataan Tan Sri Irwan Siregar, Ketua Setiausaha Perbendaharaan (KSP) yang juga Pengerusi Lembaga Pengarah 1MDB yang melahirkan keyakinan kukuh bahawa 1MDB akan dapat melangsaikan kesemua hutang-hutangnya (yang dijangka berjumlah melebihi RM42 bilion) seterusnya membolehkan syarikat yang didokong Dato’ Seri Najib Tun Razak itu ditutup.

Kenyataan Tan Sri Irwan Siregar itu mendapat liputan meluas di dalam media tempatan. Saya petik keratan yang disiarkan oleh Malaysiakini :
 

Secara khusus, saya tumpukan kepada kenyataan beliau kononnya hutang terbabit akan dapat dibayar daripada hasil pendapatan projek mega kerajaan seperti pembinaan bandar Tun Razak Exchange. Beliau menyebut bahawa “.. penghuni yang memiliki tempat di bandar TRX akan membayar sewa dan kita juga akan menjual plot tanah.”
Kenyataan ini sebenarnya mengelirukan kerana hutang-hutang 1MDB sepatutnya dibayar oleh 1MDB, bukannya kerajaan (walaupun kerajaan adalah pemegang saham dalam 1MDB). Malah, jika pun ada hasil dari projek yang diusahakan 1MDB seperti pembinaan bandar Tun Razak Exchange (TRX), projek tersebut dimiliki oleh pihak swasta kerana 1MDB telah menjual tanah-tanah itu kepada pihak swasta demi mendapatkan wang untuk membayar hutangnya.

Jika projek-projek pembangunan tersebut dimiliki oleh pihak swasta, bagaimana pula Tan Sri Irwan Siregar boleh menyebut bahawa projek TRX itu akan mula menjana hasil sewa kepada kerajaan untuk membayar hutang-hutang 1MDB?

Semakan saya dengan kenyataan-kenyataan 1MDB menunjukkan plot-plot pembangunan di TRX sedang dibangunkan oleh syarikat swasta.

Kenyataan media 1MDB bertarikh 13 Mei 2015 mengumumkan penjualan plot tanah di TRX kepada Kumpulan Mulia dari Indonesia untuk membina Signature Tower. 1MDB menjual tanah itu pada harga RM665 juta dalam tahun 2015.Menara itulah (yang diberi nama The Exchange q06) kini yang sedang dibangunkan di tapak TRX dan merupakan satu-satunya projek yang kini sedang disiapkan di atas tapak tanah berharga milik kerajaan yang diberikan kepada 1MDB.

Saya ulangi soalan saya kepada Tan Sri Irwan Siregar:

Jika satu-satunya projek pembangunan yang sedang berjalan di TRX iaitu The Exchange 106 ini adalah milik swasta, bagaimana pula sewanya nanti akan diperolehi oleh pihak kerajaan untuk membayar hutang-hutang 1MDB?

Sebab sebenar Tan Sri Irwan Siregar menyebut mengenai sewa dari penghuni di TRX, walaupun umum mengetahui bahawa projek itu adalah projek swasta yang tanahnya telah dijual kepada syarikat swasta dari Indonesia, ialah kerana Kerajaan Malaysia telah membeli kembali pegangan di dalam projek ini setelah menjualnya kepada syarikat Indonesia.

Berikut adalah fakta-fakta dari carian dengan Suruhanjaya Syarikat Malaysia (SSM) mengenai projek The Exchange 106 dan pemiliknya:

1. Dalam tahun 2015, 1MDB menjual tanah yang diperolehinya daripada kerajaan kepada Mulia Group, sebuah syarikat Indonesia pada harga RM665 juta untuk dibangunkan menjadi The Exchange 10

2. Semakan menunjukkan anak syarikat Mulia Group di Malaysia yang membangunkan projek ini adalah Mulia Property Development Sdn Bhd yang bernombor 1139949-K

3. Semakan kepada pemilik Mulia Property Development Sdn Bhd menunjukkan ia dimiliki oleh dua syarikat iaitu: Mulia Internasional Limited, syarikat Indonesia yang memegang 245,000 saham (atau 49% pegangan) dan sebuah syarikat Malaysia bernama MKD Signature Sdn Bhd yang memegang 255,000 (atau 51% pegangan)

4. Semakan ke atas MKD Signature Sdn Bhd menunjukkan ia sebuah syarikat yang dimiliki oleh sebuah lagi syarikat tempatan bernama Sentuhan Budiman Sdn Bhd

5. Semakan ke atas Sentuhan Budiman Sdn Bhd tidak menunjukkan maklumat pemegang saham

6. Walau bagaimana pun, ketiga-tiga syarikat ini (yang terbabit dengan pembangunan The Exchange 106) iaitu Mulia Property Development Sdn Bhd, MKD Signature Sdn Bhd dan pemilik MKD Signature Sdn Bhd iaitu Sentuhan Budiman Sdn Bhd mempunyai ahli pengarah yang sama iaitu sama ada seorang yang bernama Dato’ Dr Yusuf Ismail (620514-11-5081) atau Dato’ Seri Dr Mohamad Isa Hussain (580311-07-5215).

7. Dato’ Dr Mohamad Isa Hussain adalah Timbalan Ketua Setiausaha Perbendaharaan (Pelaburan) di Kementerian Kewangan

8. Dato’ Dr Yusuf Ismail adalah Timbalan Setiausaha, Bahagian Pelaburan Strategik, Kementerian Kewangan

9. Syarikat Sentuhan Budiman Sdn Bhd, walaupun maklumat pemegang sahamnya disembunyikan dari carian awam di Suruhanjaya Syarikat Malaysia, adalah sebuah syarikat milik Kerajaan Persekutuan yang disenaraikan di dalam muka surat 97, Laporan Kewangan Kerajaan Persekutuan 2016 yang dibentangkan di Parlimen tahun lepas semasa pembentangan Bajet

Saya telah menunjukkan bukti-bukti kukuh bagaimana pentadbiran Dato’ Seri Najib bermain sandiwara mengenai kejayaan 1MDB menarik pelabur asing untuk membangunkan projek 1MDB; yang hasilnya nanti akan berjaya membayar hutang-hutang 1MDB.

Apa yang berlaku dalam projek pembangunan The Exchange 105 adalah berbeza: secara diam-diam projek itu sebenarnya dimiliki oleh Kerajaan Malaysia melalui syarikat MKD Signature Sdn Bhd yang memegang 51% di dalam syarikat pemaju.

Sebab itu saya membantah keras kenyataan Tan Sri Irwan Siregar bahawa 1MDB akhirnya akan berjaya membayar hutang-hutangnya. Apa yang jelas pentadbiran Dato’ Seri Najib hanya menggunakan beberapa pelabur untuk mengabui mata rakyat dari hakikat sebenar, iaitu hutang-hutang 1MDB secara perlahan-lahan dan senyap-senyap diambil alih oleh kerajaan.

Tan Sri Irwan Siregar perlu menjawab soalan-soalan berikut yang timbul ekoran dari pendedahan saya hari ini:

1. Adakah Kementerian Kewangan membeli 51% pegangan di dalam pemaju The Exchange 106 secara senyap-senyap?

2. Bilakah Kementerian Kewangan membeli 51% pegangan itu?

3. Apa niat pentadbiran Dato’ Seri Najib dan 1MDB mengumumkan kejayaan menarik pelabur asing melabur untuk membina menara The Exchange 106, kemudian secara senyap-senyap membeli kembali projek itu?


Sandiwara ini sangat memualkan. Segala bukti setakat ini membayangkan pentadbiran Dato’ Seri Najib menjual tanah milik kerajaan kepada syarikat Indonesia, kemudian dibeli kembali menggunakan duit rakyat pada harga yang berganda lebih tinggi.

Saya akan menyambung pendedahan ini dan menunggu maklumbalas 1MDB.Bukti dokumentasi disini.
 

RAFIZI RAMLI
AHLI PARLIMEN PANDAN
NAIB PRESIDEN KEADILAN

Rampas Kapal Equanimity Bernilai RM1 bilion Adalah Keterlaluan - Jho Low.

Oleh : Malaysiakini

Ahli perniagaan kontroversial Low Taek Jho melalui jurucakapnya menyifatkan tindakan Jabatan Kehakiman Amerika Syarikat (DOJ) sebagai "keterlaluan" selepas kapal layar mewahnya dirampas pihak berkuasa di Bali, Indonesia hari ini.

Kapal bernama Equanimity yang dianggarkan bernilai AS$250 juta (RM1 bilion) merupakan antara aset yang diburu DOJ kerana didakwa diperolehi menggunakan dana yang disalah guna daripada 1MDB."DOJ menghentikan prosiding pelucuthakan aset dalam kes ini dan masih tidak mengambil langkah untuk membuktikan ada kesalahan berlaku.

"Maka amat mengecewakan apabila DOJ meneruskan langkah keterlaluan di peringkat global ini berbanding melihat kembali dakwaan yang bermotifkan politik dan penuh kelemahan.

"(Langkah DOJ) segalanya berdasarkan dakwaan salah laku yang tidak disokong (dengan bukti),"
kata jurucakap Jho Low seperti dipetik New Straits Times malam ini.

Jurucakap itu berkata Jho Low tidak sabar menunggu "fakta sebenar" dibentangkan di mahkamah.

Ia akan menunjukkan kes DOJ "tidak memiliki asas sama sekali", katanya lagi.

Polis Indonesia dan FBI merampas Equanimity di perairan Bali selepas memantaunya selama lapan hari.

Laporan media Indonesia menunjukkan sejumlah 34 kru berada di kapal ketika rampasan dan ia sudah berada di perairan Indonesia sejak November lalu.

"Kami sudah memantau kru sejak semalam dan kini mengamil tindakan selepas mendapat kebenaran mahkamah untuk merampasnya", kata pengarah ekonomi dan jenayah khas polis Indonesia Agung Setya seperti dipetik Metro TV.
DOJ mendakwa sekurang-kurangnya AS$4.5 bilion diselewengkan daripada 1MDB dan mengambil langkah menyita aset bernilai AS$1.7 bilion yang didakwa diperolehi menggunakan wang itu.

Penglibatan DOJ dalam isu tersebut ekoran wang itu "dicuci" melalui sistem kewangan Amerika Syarikat.Badan itu memfailkan penangguhan sementara rampasan aset tersebut yang dibuat melalui saman sivil berikutan kes jenayah isu sama yang sedang berjalan.

Skandal Terowong Dasar Laut - Aset, Akaun Datuk Seri Disita, Dibekukan.

Oleh : Bernama

Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) hari ini membekukan empat akaun bank syarikat milik seorang ahli perniagaan bergelar ‘Datuk Seri’ yang ditahan semalam, bernilai RM3.6 juta.

Menurut sumber, SPRM turut menyita empat buah kenderaan mewah iaitu Toyota Vellfire, Mercedes Benz, Land Rover dan Hyundai Starex yang dianggarkan bernilai RM1.3 juta serta tiga buah televisyen bernilai RM167,900.

“Selain itu, turut disita ialah sebuah rumah bernilai kira-kira RM2.5 juta yang terletak di Petaling Jaya,” kata sumber berkenaan.


Antara yang disita, gambar oleh SPRM.Sementara itu, Pengarah Kanan Jabatan Siasatan SPRM Datuk Simi Abd Ghani ketika dihubungi mengesahkan penyitaan itu dan berkata pasukan penyiasat masih dalam proses mengumpul bukti bagi membantu siasatan.

Semalam, SPRM menahan seorang ahli perniagaan disyaki menerima rasuah RM19 juta kononnya bagi mempengaruhi penutupan kes siasatan projek mega terowong dasar laut yang bernilai RM6.3 bilion di Pulau Pinang.

Suspek yang berumur 37 tahun itu dipercayai menerima wang berkenaan daripada sebuah syarikat selepas beliau dikatakan mampu ‘menyelesaikan’ siasatan yang dijalankan oleh SPRM.

SPRM menjalankan siasatan terhadap kajian projek terowong dasar laut di Pulau Pinang itu dan suspek berkemungkinan meyakinkan sebuah syarikat bahawa dia mampu menutup dan menyelesaikan siasatan yang dijalankan oleh SPRM.

Rabu, 28 Februari 2018

Mahathir Belanja RM55,080 Untuk Kuda Makan, Takpe Pula Sindir Cytro BN.

NAMPAKNYA isu quinoa yang dimakan oleh Perdana Menteri Malaysia, Datuk Seri Najib Razak bagi menjaga berat badannya telah menjadi isu politik yang penting bagi pemimpin Pakatan Harapan.

Sebelum ini Ahli Parlimen Serdang, Lim Lip Eng membangkitkan harga makanan itu yang dianggapnya mahal dan Najib tidak patut diundi kerana cara hidupnya yang berbeza dari rakyat kebanyakan.

Kemudiannya beberapa pimpinan pembangkang termasuklah Lim Kit Siang mempertikaikan gaya pemakanan Najib sambil membandingkan harga beras dan quinoa. 


Bagaimanapun tindakan segilintir pemimpin Pakatan Harapan dipertikaikan oleh cytro utama Barisan Nasional, Lim Sian See dalam satu penulisannya di Facebook pada selasa.

Oleh : Lim Sian See

Mahathir belanja RM55,080 sebulan untuk beli karot bagi kuda-kuda dia makan.

Mahathir mengaku kuda dia diberi karot untuk makan :
https://m.malaysiakini.com/news/413615

Mahathir juga mengaku dia membela 40 ekor kuda : https://m.malaysiakini.com/news/339205

Kos Karot (lobak merah) termurah yang dapat saya cari ialah RM4.59 satu kg. (Kerana ini makanan segar maka tiada GST dikenakan. Untungnya Mahathir)

Kebiasaannya, satu kuda makan 20kg makanan sehari.
(kita bagi diskaun sampai 10kg sehari kerana kuda-kuda Mahathir spesial sangat) : http://www.humanesociety.org/…/tips/rules_horse_feeding.html

Satu kuda boleh makan 10kg karot sehari = RM45.90;

Maka 40 kuda makan 30 hari = RM4.59 X 10 X 40 X 30
= RM55,080 kos karot sebulan (tidak termasuk kos penginapan, latihan, rawatan dan lain-lain)

Mahathir dan penyokong-penyokong dia masih mahu kritik PM Najib makan quinoa untuk jaga kesihatan ke?
Penyokong Mahathir dan parti bunga makan dedak je... makan karot pun belum tentu layak.
 

Skandal Zenith : Bila Nak Tahan Azeez Rahim? Terbukti Bukan Pemimpin PH Terima Rasuah - Lim Guan Eng.

Sebelum ini Malaysiakini melaporkan Konsortium Zenith Construction Sdn Bhd mengeluarkan surat tuntutan kepada pengerusi Tabung Haji Datuk Seri Abdul Azeez Rahim dan ahli perniagaan N Gnanaraja masing-masing bernilai RM3 juta dan RM19 juta.

Gambar blog pro UMNO
Laporan itu menyebut : "Sumber yang boleh dipercayai memberitahu Malaysiakini bahawa jumlah berkenaan dibayar Zenith kepada dua pihak berkenaan bagi khidmat rundingan pengurusan risiko dan pematuhan peraturan berhubung projek terowong dasar laut sepanjang 7.2km.


"Ini bagi memastikan kepentingan konsortium dalam terowong dasar laut Pulau Pinang dan kerja lain berkaitan terjamin dari segi undang-undang," kata sumber itu.

Difahamkan, Zenith menyaman dua pihak berkenaan kerana didakwa gagal menjalankan tugas memberikan khidmat rundingan seperti perjanjian dengan Zenith pada Julai 2017"
.


Perkara ini membayangkan Zenith telah melakukan perbuatan merasuah dengan nilai 3 juta dan 19 juta masing-masing kepada dua individu yang dituntut untuk membayarnya semula.

Berdasarkan laporan yang berkaitan, Bernama melaporkan;1. Zenith membayar 2 juta di rumah suspek A) N Gnanaraja pada Julai tahun lalu.

2. 15 juta kemudiannya turut dibayar pada bulan yang sama, iaitu Julai tahun lalu.

3. Bakinya 2 juta pula dibayar pada Ogos tahun lalu juga.

Pembayaran dibuat oleh Zenith kerana, suspek A) N Gnanaraja dikatakan mampu menyelesaikan siasatan yang dijalankan oleh SPRM. 

Sementara itu, beberapa portal pro UMNO hari ini mempersoalkan dan menyebarkan gambar suspek
A) N Gnanaraja.
 
"Cuma yang menjadi persoalan ialah bagaimana Zenith sanggup membayar kepada ahli perniagaan penipu iaitu Dato’ Gnanaraja Gnanasundram (bekas BOD Air Asia) yang juga suami bekas model Dato’ Geethanjali Gausillia a/p Kathirvalu dalam Yayasan Usaha Ventures Malaysia (Malaysia Ventures Entrepreneur Foundation) yang pernah dilaporkan polis tahun lalu," kata portal Sabahkini2 hari ini."Kedua pasangan ini dikatakan menipu dan sering menjual nama pemimpin negara seperti Perdana Menteri, isteri dan juga pemimpin lain," kata portal itu lagi.

Sementara itu menurut laporan portal UMNO, Ahli Parlimen Baling, Datuk Seri Abdul Azeez Rahim, yang menerima surat tuntutan daripada Konsortium Zenith Construction Sdn Bhd berhubung kerja-kerja rundingan berkaitan projek terowong bawah laut Pulau Pinang, menafikan beliau menerima RM3 juta daripada Zenith.Azeez mengesahkan bahawa beliau telah menerima surat tuntutan melalui pos berdaftar hari ini tetapi berkata dakwaan itu jelas tidak benar.

"Saya tidak pernah jumpa (CEO Zenith) Zarul Ahmad Mohd Zulkifli dan saya juga tidak mempunyai urusan dengan syarikat pembinaan itu,"
kata Azeez seperti laporan Kuala Lumpur Post.

"Saya tidak tahu apa-apa mengenai jutaan ringgit yang kononnya dibayar kepada saya, atau apa-apa kerja rundingan yang berkaitan dengan terowong itu,".

Azeez yang berkata akan mendapatkan nasihat peguamnya dan akan “mengambil tindakan terhadap mereka."

"Jika saya terlibat dalam kerja rundingan, mesti ada perjanjian yang ditandatangani. Kamu tidak boleh sebarangan kata saya menerima wang melalui proksi," kata Azeez, merujuk kepada surat tuntutan yang diterimanya itu.

"Ramai orang kenal saya dan boleh jual nama saya, tetapi saya tidak pernah terima sebarang wang," katanya.

Portal pro UMNO seperti Sabahkini2 dan Kuala Lumpur Post melaporkan SPRM telah mengesahkan menahan Dato’ Gnanaraja Gnanasundram itu kerana menerima rasuah RM19 juta kononnya bagi mempengaruhi penutupan kes siasatan projek mega terowong dasar laut yang bernilai RM6.3 bilion di Pulau Pinang.Sementara itu, Pengarah Kanan Jabatan Siasatan SPRM Datuk Simi Abd Ghani ketika dihubungi mengesahkan penahanan itu dan berkata pasukan penyiasat masih dalam proses mengumpul bukti bagi membantu siasatan.

“Suspek akan dihadapkan ke mahkamah Putrajaya untuk permohonan reman bagi membantu siasatan kes ini,” katanya.

Projek mega terowong itu mencetuskan pelbagai kontroversi, termasuk kos kajian kebolehlaksanaan terlalu tinggi, selain kaedah pembayaran menggunakan tanah kerajaan negeri serta pelaksanaan dibantah penduduk yang bimbang dengan impak ekonomi, sosial dan alam sekitar.


Dalam perkembangan berkaitan, pada 27 Februari 2018, Ketua Menteri Pulau Pinang Lim Guan Eng berkata bahawanya kerajaan negeri tidak tahu langsung tindakan Zenith membayar sejumlah wang yang besar kepada dua individu berbeza bagi menguruskan isu berkaitan pembinaan terowong.

Lim Guan Eng juga menyebut bahawanya pihak kerajaan negeri bersedia menunggu dan mendengar penjelasan daripada Zenith sebelum mengambil apa-apa pendirian rasmi berhubung pendedahan skandal rasuah itu.

"Bahawa ada amalan rasuah di mana pemimpin-pemimpin kerajaan negeri telah menerima wang sogokan berjuta-juta ringgit, akhirnya dibuktikan sekali lagi palsu, bohong, tohmahan dan tidak benar sama sekali.

Saya harap SPRM boleh ambil tindakan ke atas laporan palsu dalam media Barisan Nasional hari ini. Inilah yang kita nak tanya-tanyakan, kerana ini adalah laporan di Malaysiakini yang kita nak tanya, mengapa tiap-tiap kali macam ini.

UMNO dapat habuan, UMNO dapat untung. DAP yang tak dapat apa yang kena. Roberk Kuok pun sama. Yang kes Roberk Kuok yang terima derma UMN0-MCA. Tapi yang dipersalahkan DAP yang tak terima satu sen, satu kupang pun tak terima," katanya dalam satu kenyataan.

SPRM juga dipertikaikan oleh Lim Guan Eng kerana bersikap double-standard apabila hanya menahan ahli perniagaan yang didakwa menerima sogokan 19 juta tetapi tidak menahan Ahli Parlimen Baling, Datuk Seri Abdul Azeez Rahim yang turut didedahkan didakwa menerima sogokan 3 juta. 

Lim Guan Eng juga mempersoalkan kenapa tiadanya tindakan diambil terhadap agensi berita pro BN yang melaporkan berita palsu secara berleluasa kononnya individu berkaitan Pakatan Harapan Penang didakwa menerima suapan bagaimanapun akhirnya SPRM mendedahkan perkara yang sebaliknya.

"Kenapa Azeez Rahim tak ditahan, sedangkan dia dilaporkan sekurang-kurangnya terima 3 juta. Kenapa ada tindakan terpilih seperti ini? Kenapa SPRM melakukan tindakan diskriminasi? Adakah anda (SPRM) benar-benar mahu membanteras rasuah? 

Prof. Ramasamy yang tiada kaitan (kena mengena) dipanggil pula untuk memberikan keterangan.

Kerana beliau menuliskan sesuatu kenyataan, tak akan tulis kenyataan pun boleh dipanggil oleh SPRM ke?," katanya lagi dalam sidang media itu. - 28 Februari 2018.
 

Malaysia Malang : Bila Isu Rasmi Tudung Di Zouk Lebih Penting Dibahas Dari Isu Pendidikan & Kemiskinan.

Oleh : ZF Zamir

SAYA mengambil masa lebih daripada 24 jam untuk mula menulis ayat ini : “Hari ini adalah hari yang menyedihkan untuk Malaysia.”


  
Saya teringat hari sebelumnya ketika melintas dari bangunan Axiata ke KL Sentral, di rembang petang yang hangat ketika orang-orang bekerja mulai memenuhi stesen LRT untuk bergerak pulang ke rumah.

Saya dan Amir baru pulang dari pelancaran laporan Unicef dengan kerjasama DM Analytics bertajuk “Kanak-kanak pinggiran: Satu kaji selidik mengenai kemiskinan dan penafian hak kanak-kanak bandar di rumah pangsa di Kuala Lumpur”.

Kami berhenti di sebuah kafe di lantai bawah KL Sentral dan memesan air. Kami baru saja selesai berdepan dengan satu daripada dapatan paling menyakitkan, yang tidak pernah kita semua bayangkan terutama ketika Wawasan 2020 bakal menjelang kurang dari 2 tahun saja lagi.

Dapatan ini mengingatkan saya kepada tahun-tahun awal aktivisme saya dalam bidang pendidikan. Enam tahun yang lalu, saya mengajar di sebuah sekolah di Wangsa Maju. Sekolah ini menerima pelajar dari dua latar belakang yang berbeza. Sebahagian kecilnya dari keluarga yang menetap di kondominium dan duduk di kelas-kelas hadapan, dan sebahagian besarnya dari rumah pangsa sekitar yang menduduki kelas-kelas corot.

Pernah satu hari ketika selesai menjalankan kelas tambahan untuk anak-anak kelas hujung ini, seorang anak perempuan memujuk saya agar tidak menghantarnya pulang ke rumah pangsanya. Jam pada ketika itu sekitar 3 petang dan saya bertanya kepadanya mengapa. Jawapannya mengubah sudut pandang dan cara saya berfikir terhadap anak-anak ini, golongan marginal dan terpinggir yang tak ada siapa peduli.Anak itu menjawab, dia tidak mahu pulang kerana datuknya gemar mengganggunya jika tiada orang lain di rumah. Saya akhirnya membawa anak-anak ini makan di sebuah kedai untuk membuang masa sebelum menghantar mereka pulang lewat petang.

Laporan ini dengan jelas mendedahkan walaupun Malaysia semakin maju dari segi pembangunan fizikal dengan pembukaan pusat beli belah baru setiap bulan di Kuala Lumpur, pembinaan laluan MRT3 dalam masa terdekat dan menara lebih tinggi dari KLCC yang bakal siap tak lama lagi, anak-anak Malaysia yang hidup di flat kos rendah dan rumah pangsa di sekitar Kuala Lumpur dinafikan hak dan mereka hidup di bawah paras kemiskinan.

Dilarang makan makanan sihat

Menurut laporan tersebut, 22% anak 4 tahun di rumah pangsa mempunyai tumbesaran yang terbantut; 20% anak bawah 5 tahun kurus kering manakala 15% anak ini kurang berat badan. Angka-angka ini malah lebih tinggi dari purata kebangsaan dan Kuala Lumpur. Purata kadar bantut KL ialah 11%, kurus kering 9% dan kurang berat badan ialah 8%.

Ini bermakna prestasi Malaysia dalam melarang anak-anak rumah pangsa mendapat makanan yang berzat dan berkhasiat meletakkan mereka di tangga ke-3 dalam kategori bantut mengalahkan Thailand (16.3%) dan Singapura (4.4%); tangga ke-8 dalam kategori kurus kering mengalahkan Filipina (7.9%), Myanmar (7.0%) serta Thailand (6.7%), Vietnam (6.4%), Laos (6.4%), Singapura (3.6%) dan Brunei (2.9%).

Dalam kategori kurang berat badan juga prestasi Malaysia begitu memberansangkan dengan mengalahkan Brunei (9.6%), Thailand (9.2%) dan Singapura (3.3%). Prestasi Malaysia yang begitu menyerlah ini bahkan meletakkan peratusan anak bantut Malaysia lebih ramai dari Ghana (18.8%).

Lebih mengerikan, 1 daripada 10 anak kita makan kurang dari 3 kali sehari (12%), 97% ahli keluarga berpendapat harga makanan berkhasiat mahal dan 1 dari 2 anak tidak mempunyai wang yang cukup untuk membeli makanan.

Dilarang belajar dan bermain

Laporan ini juga melaporkan 51% anak berumur 5 dan 6 tahun tidak menghadiri prasekolah; 2% anak berumur dari 7 ke 17 tahun tidak bersekolah; 4 dari 10 ahli rumah tidak membekalkan permainan kepada anak berumur kurang dari 5 tahun serta 31% ahli rumah tidak mempunyai buku untuk anak-anak berumur di bawah 18 tahun.

Ini bermaksud, bukan saja ramai anak-anak rumah pangsa ini tidak menghadiri pendidikan awal kanak-kanak, mereka juga dilarang untuk memiliki permainan. Mereka dilarang untuk belajar bahkan dilarang untuk bermain. Generasi ini juga dilarang untuk membaca kerana tiada dibekalkan dengan buku.

Dan untuk anak-anak yang mahu belajar pula, 8 dari 10 anak belajar di ruang tamu yang sempit dan menyesakkan. Ini bermakna mereka dilarang untuk belajar dalam keadaan yang kondusif.

Miskin dan pemalas

Namun di sebalik naratif orang miskin adalah golongan pemalas dan mempunyai masalah sikap, laporan ini mendedahkan bahawa 9 dari 10 orang mempunyai pekerjaan (88%).

90% dari mereka ini bekerja sepenuh masa, 1 dari 3 orang tidak mempunyai jaringan keselamatan sosial dan yang lebih penting, mereka bekerja lebih masa tetapi beroleh pendapatan yang lebih rendah berbanding pekerja biasa iaitu RM 9 sejam berbanding RM12 (standard kebangsaan).

Dapatan ini sebenarnya meruntuhkan naratif dan tanggapan umum bahawa orang miskin adalah pemalas. Dan kesemua data laporan yang dikemukakan ini jika dianalisis lebih dalam sebenarnya menimbulkan lebih banyak persoalan.

Pertama, mengapa masalah bantut dalam kalangan anak kecil tidak kita selesaikan 30 tahun yang lalu?

Kedua, kehadiran dua ekstrem di antara masalah bantut dan kurus kering dengan masalah obes (12.7%) menunjukkan gaya pemakanan yang tidak sihat iaitu sama ada (i) adakah makanan tidak sihat lebih mudah didapati atau (ii) adakah makanan berkhasiat mahal dan sukar diperolehi?

Ketiga, mengapa hampir 50% anak kecil di rumah pangsa tidak menerima pendidikan awal kanak-kanak?

Apakah agensi kerajaan terutama dalam sektor pendidikan tidak sedar akan ‘blindspot’ ini dalam Pelan Pembangunan Pendidikan Malaysia (PPPM) 2025?

Keempat, adakah pihak berkuasa sedar hampir 7% penduduk KL hidup di bawah paras kemiskinan dan hampir 85% isi rumah dianggap miskin bandar dengan pendapatan isi rumah untuk warga rumah pangsa hanyalah RM575 berbanding pendapatan isi rumah untuk semua warga Kuala Lumpur dalam kumpulan B40 iaitu RM3,248?

Saya masih ingat beberapa minggu yang lalu Dr Muhammed Abdul Khalid, ketua kumpulan pengkaji yang menghasilkan laporan ini mengingatkan kepada saya bahawa produktiviti negara bakal terjejas dalam masa 30 tahun ke depan jika masalah generasi bantut ini tidak ditangani dengan betul.

Ini bahkan mengingatkan saya kepada soalan seterusnya iaitu, jika ekonomi negara semakin berkembang, mengapa kemakmuran tidak dapat dinikmati oleh semua orang, terutamanya kepada anak-anak kecil kita?

Adakah kita telah melakukan yang terbaik untuk anak-anak kita? Mengapa ada sebahagan dari anak kecil kita yang dinafikan hak untuk belajar dan bermain atau untuk membesar dengan sihat?

Dan sebenarnya semakin banyak soalan perlu dirungkai. Apakah rancangan pihak berkuasa terhadap pembandaran dan urbanisasi?

Adakah isu orang miskin hanya akan dibincangkan di dalam forum seperti World Urban Forum (WUF) semata-mata tanpa melibatkan polisi aktif di pihak berwajib?

Semua persoalan ini sangat menyakitkan. Ini kerana GDP ekonomi kita berkembang 10% setiap tahun semenjak 1970 dan kadar kemiskinan berjaya mencecah angka 0%.

Kita harus berasa malu kepada anak-anak kita kerana telah gagal menyediakan suasana yang lebih baik dan menunaikan segala hak dan tanggungjawab negara kepada mereka. Tetapi lebih kita harus lebih malu kerana masyarakat lebih gemar untuk bercakap mengenai penutup kepala wanita berbanding anak-anak terpinggir miskin bandar yang didedahkan dalam laporan ini.

Sesungguhnya, hari ini adalah hari yang menyedihkan buat Malaysia kerana masyarakat membuktikan tudung lebih penting dari hal anak-anak miskin.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...