Telegram PH http://t.me/beritapolitikmalaysia

Laporan yang tersiar tidak semestinya mewakili pandangan pihak pentadbir halaman.

Sabtu, 3 Februari 2018

Isu Kerusi, PKR VS Amanah - Kronologi Lengkap Pergaduhan Pemimpin PH Di Selangor.

Amanah kata pembahagian kerusi di Selangor belum selesai (25 Januari)

Terdahulu Pengarah Komunikasi Amanah Selangor, Jamzuri Ardani berkata soal pembahagian kerusi PH di Selangor belum dimuktamadkan kerana setakat ini kesemua parti-parti komponen yang terlibat belum lagi bermesyuarat bagi membincangkan isu pembahagian kerusi.

Jawatankuasa khas yang sepatutnya ditubuhkan seperti yang pernah diumumkan oleh Mahathir bagi membincangkan isu rundingan kerusi peringkat Selangor juga belum ditubuhkan kerana tidak diendahkan oleh Menteri Besar Selangor, Datuk Seri Azmin Ali itu sendiri.


Kesemua parti komponen gagal mencapai kata sepakat dan hanya akan memulakan mesyuarat jika jawatankuasa khas mengenai rundingan kerusi ditubuhkan ini kerana PPBM, Amanah dan DAP tidak bersetuju berbincang menggunakan jawatankuasa pilihanraya negeri yang diketuai oleh Xavier.

Zuraidah tempelak AMANAH (26 Januari)

Zuraidah kemudiannya bertindak menafikan kenyataan Amanah Selangor sebaliknya menegaskan rundingan kerusi DUN Selangor telah mengadakan mesyuarat sebanyak 4 kali setakat ini.

Ia dibincangkan menerusi Jawatankuasa Pilihanraya PH Selangor yang dipengerusikan oleh Xavier Jeyakumar. Dalam kenyataan penafian yang sama, Zuraidah turut menekankan tiada kerjasama diantara PKR dan PAS Selangor.

Zuraidah ialah Ketua Wanita PKR dan Setiausaha PH Selangor.

Tony kata tiada mesyuarat bincang kerusi (26 Januari)

"Saya tidak tahu. DAP Selangor tidak pernah dimaklumkan mengenai perkara ini," katanya apabila ditanya tentang isu pembahagian kerusi.

Tony Pua adalah Pengerusi DAP Selangor.

Jamzuri pertahankan kenyataan, nafi penjelasan Zuraidah (26 Januari)

Jamzuri berkata : “Zuraidah silap. Mesyuarat yang dia cakap tu bukan mesyuarat agihan kerusi. Itu mesyuarat Biro Pilihan Raya. 

Mesyuarat Biro Pilihan Raya sepatutnya bincang gerak kerja jentera, bukan bincang pasal kerusi. "PKR yang bawa agenda agihan kerusi dalam mesyuarat biro pilihan raya ... salah tempat. DAP, PPBM, Amanah faham benda ni .., tapi PKR tak faham".

Azmin kata Amanah bohong (2 Februari)

Membidas kenyataan Amanah, Azmin Ali berkata Amanah tidak amanah ketika mengeluarkan kenyataan mengenai isu rundingan kerusi di Selangor.

"AMANAH berbohong...AMANAH tidak mengatakan yang benar, AMANAH tidak amanah. 

Bolehkah AMANAH paling kurang memberitahu orang ramai duduk perkara yang sebenarnya? Kita telah bertemu sebanyak empat kali?". 


Menurut Azmin lagi, mereka telah mengadakan mesyuarat sebanyak empat kali membincangkan soal pembahagian kerusi DUN.

"Biar saya jelaskan. Kami telah bertemu sebanyak empat kali untuk berbincang bukan sahaja pembahagian kerusi tetapi isu-isu lain berkaitan dengan PRU14. 

Sudah tentu rundingan kerusi merupakan antara isu utama yang dibincangkan dalam jawatankuasa tersebut. 

"Malangnya kami masih belum mencapai persetujuan di kalangan empat parti ini," katanya.

Dakwa Azmin lagi, Jawatankuasa Khas hanya tukar nama sahaja.

"Tetapi sekarang terdapat permintaan, daripada menamakan jawatankuasa pilihanraya negeri Selangor, mereka mahukan ia untuk memfokuskan kepada rundingan kerusi.

(Jadi) mereka menamakannya sebagai 'jawatankuasa rundingan kerusi'. 

Anggota yang sama, anggota parti yang sama, parti yang sama," jelasnya. 

Azmin turut menjelaskan 80% isu rundingan kerusi Selangor sebenarnya sudah dimuktamadkan.

"Anda tidak boleh mengharapkan kami memutuskan 100 peratus rundingan kerusi empat bulan sebelum pilihan raya," katanya seperti dipetik portal Malaysiakini.

Azmin badut kata Pengerusi Amanah (2 Februari)

Ketika diminta untuk mengesahkan kenyataan Azmin, Pengerusi Amanah Selangor Izham Hashim dipetik sebagai berkata oleh Malaysiakini : "Tak ada (rundingan kerusi). Dia ni badut (joker). Bila kita bincang kerusi? Hanya PKR yang bincang tentang soal itu, tidak ada yang bincang dengan mereka," katanya. 


Ujar Izham lagi, seorang Menteri Besar seharusnya bijak dan Azmin tidak memenuhi ciri-ciri tersebut.

"Nak jadi pengerusi HARAPAN Selangor kena bijak. Sejujurnya beliau tak berkebolehan (fit) untuk jadi menteri besar dan pengerusi negeri. 

Beliau tak boleh uruskan perkara mudah sebegini. Mesyuarat tak panggil kemudian tuduh kita pula yang berbohong," katanya lagi.

Tambah Izham setakat ini mesyuarat hanya untuk membincangkan isu pilihanraya dan bukannya isu pembahagian kerusi.

"Mesyuarat empat parti untuk bincang kerusi memang tak ada, boleh semak dengan DAP dan BERSATU. Yang ada hanya mesyuarat pilihan raya," jelasnya lanjut. 

DAP Selangor nafi kenyataan Azmin (2 Februari)

Namun Pengerusi DAP Selangor Tony Pua nampaknya tidak tahu-menahu tentang perkara itu. 

"Saya tak tahu yang 80 peratus kerusi sudah dirunding kerana kami tidak pernah ditanya tentangnya," katanya seperti dipetik dari portal Malaysiakini.

PKR Mahu kerusi lebih di Selangor, dan tuntut kerusi Shah Alam, Hulu Langat.

Dalam perkembangan berkaitan, The Malaysian Insight melaporkan;

- PKR mahu menuntut kerusi Shah Alam dan Hulu Langat yang telah diserahkan kepada Amanah sebelum ini

- PKR juga menuntut 10 daripada 20 kerusi yang ditandingi oleh PAS pada PRU ke 13.

- PKR mahu mempertahankan 21 kerusi yang dipertandingkan pada PRU ke 13, dengan tambahan 10 kerusi yang dituntut dek kekosongan yang ditinggalkan PAS bermaksud kesemua kerusi yang mahu ditandingi PKR ialah 31 kerusi.

- DAP dilaporkan mahu kekal dengan 15 kerusi di Selangor.

- Manakala baki 20 kerusi yang ditandingi oleh PAS, dipersetujui diagihkan kepada PPBM dan AMANAH. Perkara ini dipersetujui oleh DAP, PPBM dan Amanah tetapi mendapat tentangan PKR.

Azmin dipertahankan oleh pimpinan PKR


Selepas digelar badut dan tiada kelayakan sebagai Menteri Besar oleh Amanah, beberapa pimpinan PKR tampil mempertahankan Azmin Ali dan menempelak Amanah.

Azmizam Zamanhuri : "Azmin seorang yang teliti dan terlalu banyak kaji selidik yang telah dilakukan jadi adalah lebih baik juga kita memberikan fokus kepada pilihan raya.

Tak manislah penyokong lihat serang menyerang antara kepimpinan dan mana boleh cakap menteri besar badut, dia ketua kita.

Jadi, semua kepimpinan parti dinasihatkan memberikan tumpuan kepada usaha kita mendapatkan tandatangan bantahan kepada syor persempadanan semula SPR".


Ketua Srikandi PKR Selangor, Nurainie Haziqah Shafi'i : "Tindakan saudara Izham Hashim adalah amat dikesali terutamanya apabila beliau menyifatkan Datuk Seri Azmin Ali tidak layak memimpin dan menjadi Pengerusi Pakatan Harapan Negeri Selangor. Dalam proses perbincangan dan pembahagian kerusi pilihanraya di negeri Selangor yang merupakan proses rumit dan sukar, seharusnya sepenuh kerjasama dan kepercayaan diberikan kepada Datuk Seri Azmin Ali sebagai Pengerusi Pakatan Harapan Negeri Selangor."
Ketua Angkatan Muda Keadilan (AMK) PKR Gombak Zainol Abidin Mohamed : "Tuduhan ini sangat serius dan kami mendesak Tuan Ir Izham segera menarik balik tuduhan nakal dan berniat jahat ini. 

Kami AMK Gombak juga ingin mendesak pimpinan AMANAH agar segera meminta Ir Izham menarik balik kenyataan beliau". 

Setakat ini, PPBM Selangor belum mengeluarkan apa-apa lagi kenyataan rasmi mengenai isu rundingan kerusi.

Rujukan : 

https://www.malaysiakini.com/news/410877

https://www.themalaysianinsight.com/bahasa/s/34538/

https://www.malaysiakini.com/news/410889 

https://www.malaysiakini.com/news/410915

https://www.themalaysianinsight.com/bahasa/s/35849/

Khamis, 1 Februari 2018

Kereta Polis Malaysia Berlambangkan & Bertulisan Cina, PDRM Minta Hentikan Fitnah.

SEMALAM tular beberapa gambar berserta dakwaan kononnya kereta rondaan Polis Malaysia, Proton Preve kini mempunyai tulisan cina di bahagian badannya.

Dakwaan tular itu turut mengeji dan mempersoalkan kedaulatan negara telah tergadai kepada negara China berikutan penggunaan bahasa cina di badan kereta tersebut.
Menurut pihak polis, lambang dan tulisan cina di badan kereta tersebut adalah untuk tujuan pengambaran filem dan bukannya untuk kegunaan rasmi.

Page yang didakwa menyebarkan fitnah


"Polis ingin menjelaskan bahawa kedua-dua buah kenderaan tersebut digunakan oleh sebuah syarikat perfileman yang sedang membuat pengambaran filem yang  bertajuk "The Original Sin" di sekitar Putrajaya. 

Filem yang mengisahkan tentang kehidupan seorang pegawai polis di bandaraya rekaan (Ficticious) Han City ini, adalah untuk tayangan dan pasaran China", kata Polis Diraja Malaysia dalam satu kenyataan.


"PDRM memandang serius dakwaan dan persoalan yang dibangkitkan di Facebook Page tersebut kerana ia jelas sekali berniat serong dan cuba membangkitkan persepsi negatif terhadap agensi kerajaan.

Sehubungan itu, orang ramai dinasihatkan untuk berhemah dan berhati-hati dalam menggunakan platform media sosial, serta mengelakkan daripada membuat sebarang kenyataan yang boleh menjurus kepada fitnah," jelas PDRM lagi.

Sementara itu di laman sosial terdapat netizen yang mengesahkan kenderaan itu digunakan untuk tujuan lakonan.


"Alhamdullilah, rezeki dari Allah. Esok BMET mula shooting Police Hong Kong. #bodyguard BMET," kata individu berkenaan di akaun media sosial miliknya.- 1 Februari 2018.

Geng #UndiRosak Perlu Pangkah PAS Di Kotak Undi - Pemuda PAS Kelantan.

Pemuda Pas Kelantan mahu pendokong kempen #UndiRosak mengajak rakyat negara ini supaya memberikan sokongan kepada parti itu pada PRU14 nanti.

Ketuanya, Ahmad Fadhli Shaari berkata, undi tersebut amat penting bagi membantu parti itu menumbangkan BN sekaligus mengambil alih tampuk pemerintahan negara lapor Sinar Harian.

"Kempen ini dilancarkan oleh kumpulan ketiga yang tidak bersetuju dengan cadangan melantik Tun Dr Mahathir Mohamad sebagai Perdana Menteri sekiranya Pakatan Harapan menang PRU14.

"Kita hormat pandangan ini untuk menolak cadangan pelantikan Mahathir itu. Namun Pemuda Pas Kelantan berpendapat kempen tersebut hanya akan membantu kemenangan BN sahaja,"
katanya.

Beliau berkata demikian ketika diminta mengulas mengenai kempen #UndiRosak yang dilancarkan oleh pihak tertentu sebelum ini.Menurutnya, daripada merosakkan undi tersebut lebih baik mereka memilih Pas.

Katanya, Pas merupakan parti yang sentiasa istiqamah dalam melawan Umno.

Dalam perkembangan lain, Ahmad Fadhli yang merupakan Ketua Pemuda Pas Pasir Mas berkata, pihaknya sudah bersedia untuk menghadapi saingan tiga penjuru pada PRU14 nanti di kawasan berkenaan.

Katanya, walaupun kawasan tersebut yang merupakan salah satu kubu kuat parti itu namun mereka tidak akan ambil mudah.

"Kita tahu PKR tidak mempunyai jentera namun ia bukan tiket buat Pas untuk berada dalam zon selesa. Ini kerana kita juga akan berdepan dengan Umno.

"Apa yang pasti, kita perlu bekerja lebih keras bagi memastikan Pasir Mas terus menjadi milik Pas,"
katanya.

Ahmad Fadhli berkata, Pas sudah membuka bilik-bilik gerakan jentera sebagai persediaan untuk mengharungi PRU14.

Rabu, 31 Januari 2018

Hanya Kerana Taknak Mengundi Pakatan Harapan, Aktivis Ini Dicaci, Diaibkan, Dimalukan Oleh Pro DAP.

PENJELASAN telah dibuat. Beberapa kali Maryam Lee mengatakan ia. Jika kamu mahu undi saya, maka kamu perlu bekerja untuknya.

"Saya melihat tiada beza antara BN dan PH. Mereka keanak-anakan.

Adakah PH bersuara apabila PPBM bersikap homophobic dan rasis? PH mendiamkan diri. Tiada seorang pun dikalangan mereka yang menegur budaya ini.

PH dan BN berbeza nama tetapi mereka mempunyai pendekatan (polisi) yang sama," demikianlah luahan Maryam Lee di forum #UndiRosak - Kau Nak Apa Sebenarnya? yang dianjurkan oleh NGO Perpaduan pada 25 Januari lepas.

Forum yang dianjurkan itu mendapat hebahan dan liputan meluas media-media tempatan dan menjadi perdebatan dikalangan penyokong pembangkang dan kerajaan di media sosial.

Kenyataan Maryam dan Hafidz yang menyokong hashtag #undirosak dikritik oleh pelbagai lapisan masyarakat terutamanya oleh golongan berpartisan.

Sesetengahnya beranggapan kempen #undirosak ini mempunyai gerakan tersusun dan ditaja oleh pihak tertentu misalnya Art Harun ataupun nama sebenarnya Azhar Harun.

Paranoid dan fobia adalah reaksi yang ditunjukkan oleh kebanyakan pemimpin dan penyokong partisan ketika ini.

Pengerusi Pakatan Harapan, Tun Mahathir misalnya mendakwa gerakan #undirosak didalangi UMNO. Manakala Perdana Menteri Malaysia, Datuk Seri Najib Razak mengatakan #undirosak tidak demokratik. Pemimpin nombor satu PAS pula, Tuan Guru Hadi Awang berpendapat #undirosak bukan cara Islam.

Diserang bertubi-tubi dalam #undirosak, maka sesetengah dari yang menyokong #undirosak meminta bukti dimana mereka dibiayai oleh UMNO.

Ramlee : "Mana bukti UMNO bayar wang? Pakatan Harapan menuduh kena hadirkan bukti. Ke dah jadi halal fitnah orang sebab Pakatan Harapan bersama Mahathir? At all cost boleh fitnah, kutuk, tuduh, caci orang semata-mata sebab nak kan kuasa? Pandai tuduh pandailah bagi bukti. Belum menang dah fitnah dan sekat suara demokrasi rakyat. Kalau dah menang? Kuku besi kembali lagi," katanya.

Faraq : "Pakatan Harapan dan PAS UG ke? Sepakat dalam isu #undirosak. Kalau PAS sepakat dengan UMNO dalam isu melayu dan Islam didakwa UG. Sekarang PAS dan PH sepakat mengutuk dan melabel #undirosak. Adakah PAS dibayar PH 90 juta untuk membela PH yang hampir kelemasan sebab tongkang kuasa mereka pecah?," sindirnya.

Sementara itu Harris Nasril mendakwa, Mahathir sendiri pernah menjalankan kempen undi rosak pada PRU ke 12.

"Dia buat boleh, kita buat jadi salah," katanya.

Baca : Ini Bukti Mahathir Pun Pernah #UndiRosak Pada PRU Ke 12.

Maryam Lee, aktivis wanita yang muncul di forum yang membincangkan isu #undirosak pula menjadi mangsa serangan dan kecaman teruk oleh rata-rata penyokong Pakatan Harapan.

"Mungkin kerana dia wanita, mungkin kerana dia muda, maka dia sasaran mudah," kata sesetengah netizens yang kesal dengan serangan keterlaluan yang diterima Maryam. 


Antara yang ramai menyerang Maryam secara peribadi sehingga ke tahap melucah dan mahu merogolnya ialah penyokong-penyokong DAP.Melutut jika Pakatan Harapan kalah


Sesetengah dari netizens juga mahu Maryam melutut dan dihukum dihadapan mereka jika Najib dan rejim Barisan Nasional memenangi pilihanraya atas alasan #undirosak merupakan satu tindakan kebodohan.

Dah sokong Akta Hasutan pula


Flip-flop. Kejap membantah akta hasutan. Kejap menyokong akta hasutan dikenakan kepada pihak yang tak bersetuju dengan mereka. 

Melihatkan nilai politik yang tiada beza dengan BN, gerakan #undirosak ini mendapat peluru demi peluru untuk menembak tepat ke Pakatan Harapan yang disifatkan sebagai hipokrit, bias, tidak meraikan hak demokrasi pengundi, diktator, menghukum dan menyekat hak kebebasan bersuara.

Paksa undi PH ialah jenayah

Bagaimanapun tindakan menghukum kumpulan #undirosak membiakkan penentangan dari sesetengah golongan atas pagar yang bersimpati dan meluat dengan perangai taksub penyokong partisan.

Ada netizens yang melihat serangan dan ugutan ke atas #undirosak merupakan satu elemen pemaksaan agar pengundi-pengundi ini pergi mengundi dan mesti memangkah Pakatan Harapan.

Dan ini menurut mereka merupakan satu jenayah dan harus dilaporkan kepada pihak polis. 

Sesiapa sahaja harus dibenarkan untuk memilih mana-mana calon yang disukainya di atas kertas undi sekalipun mereka mahu membuat undi rosak, hak mereka diraikan dan tiada sesiapa berhak menyerang, menempelak, mencaci maki, super impose, mengugut, meletakkan doktrinisasi, memaksa, menekan, menghukum pengundi-pengundi ini. 

Sekali lagi kami ulang : "Jika anda mahu undi, bekerjalah untuknya," - Maryam Lee.- 31 Januari 2018.

Selasa, 30 Januari 2018

Aktivis Dedah Bukti Mahathir Kempen #UndiRosak Pada PRU 12.

Oleh : Muhammad Harris Nasril
Fakta yang disorokkan.
Gusar dengan kempen #UndiRosak yang semakin mendapat sokongan anak muda, PH dan NGO Bersih cuba menyebarkan keburukan #UndiRosak dan menggunakan "scare tactic" : https://www.malaysiakini.com/news/410416
Mereka memberikan contoh pada PRU 13 lepas, 11 kerusi dimana jumlah majoriti yang diperoleh oleh calon yang menang adalah lebih rendah dari jumlah undi rosak. Kesannya, 8 kerusi dimenangi oleh BN manakala, 3 lagi dimenangi oleh Pakatan.
"Without any spoiled vote campaign, GE13 already saw more spoiled votes than the winner’s margin in 11 parliamentary constituencies. With the help of spoiled votes, BN can easily win 15 more parliamentary constituencies in GE14 and regain its two-thirds majority. Will we then get any reforms? How many elections in future must you spoil your vote in perpetual frustration?" - Maria Chin.


"Undirosak tidaksalah. Maria tunjuk pru13 sebut undi rosak untungkan BN. Saya tunjukkan pru12 untungkan pembangkang" - Harris Nasril. 

Jadi kesimpulannya, tiada siapa boleh claim undirosak adalah sentiasa pada pihak bn.Adakah PRU 14 ini merupakan kempen #UndiRosak yang pertama kali diadakan? Sebenarnya pada PRU12, "kempen undirosak" telah dijalankan secara tidak langsung oleh Dr Mahathir yang ketika itu berkempen menentang BN kerana tidak bersetuju dengan Pak Lah, perdana menteri ketika itu.  
Mahathir kempen undi rosak
Berikut merupakan petikan dari blog Dr Mahathir pada 12 May 2008 http://chedet.cc/?p=59 :
"Apabila ahli UMNO tidak dapat menyuarakan pendapat sebenar mereka berkenaan Kerajaan, hanya terdapat satu cara sahaja bagi mereka untuk menyatakan ketidakpuasan hatimereka, iaitu dengan undi mereka dalam Pilihanraya Umum. Undi secara dasarnya adalah rahsia. 
Begitu takutnya pengundi UMNO ini akan orang lain mengetahui tentang niat mereka, maka mereka tidak mendedah kepada sesiapapun niat mereka untuk mengundi pembangkang. 
Begitulah sehinggakan tiada siapa dapat meramal dengan tepat peralihan sokongan yang besar yang berpihak kepada pembangkang. Sesetengah ahli UMNO masih tidak sanggup mengundi pembangkang. Oleh itu mereka sengaja rosakkan undi mereka. 
Terdapat 300,000 undi rosak, satu angka yang mungkin terbesar dalam sejarah pilihanraya. Tak mungkin setelah 50 tahun dan 11 Pilihanraya Umum pengundi masih lagi tidak tahu bagaimana nak mengundi. Mungkin kerana saya pengundi UMNO berbuat demikian. 
Saya telah menyeru ahli UMNO untuk mengundi calon yang terbaik dan bukan hanya parti. UMNO boleh meletakkan calon yang benar-benar baik tetapi walaupun Presiden memberi jaminan yang semua calon bersih dan berkelayakan, mereka kalah. 
Ini kerana calon tidak baik dan ini mengganti calon yang berjaya atau “giant killers” yang telah berjaya pada pilihanraya lalu. 
Kebanyakan calon payung terjun muda dan ahli UMNO marah kerana mereka syak calon muda ini dipilih oleh orang tertentu. Buatlah satu kajian untuk tentukan berapa ramai calon baru ini yang kalah."
Undi Rosak Bergantung pada trend, bukan memenangkan BN
Kesan daripada kempen "UndiRosak" Mahathir ini, terdapat 300 000 undi rosak direkodkan pada PRU12 yang dilakukan oleh pengundi BN pro Mahathir, mensabotaj parti sendiri. Parti politik yang mana satu mendapat keuntungan dari kempen Mahathir ini? Bn atau pembangkang?
Perhatikan jadual yang disertakan. Terdapat 11 kerusi di mana undi majoriti adalah lebih rendah dari undi rosak. (Pembangkang menang di 7 kerusi! Manakala BN cuma menang di 4 kerusi.)
Maka, kesimpulan Maria yang mengatakan UndiRosak akan menyebabkan BN menang dengan mudah adalah tidak tepat sama sekali. Ia sebenarnya bergantung kepada mood pengundi di sesuatu kawasan parlimen itu dan juga pada kerusi yang menang tipis.
Kenapa perlu serang #undirosak
Persoalannya, apakah yang perlu dilakukan oleh Pakatan Harapan untuk memenangi kerusi tipis itu? Mendekati geng UndiRosak untuk mengetahui 'demand' mereka atau memilih untuk bermusuh? Nampaknya PH memilih untuk berkonfrontasi dengan geng UndiRosak dan bersekongkol dengan bekas diktator yang tidak popular.
Jika dulu Rafizi ada mengatakan diktator yang tidak popular itu berupaya menarik 5% undi lagi dari golongan melayu, maka geng UndiRosak kini kelihatan akan melebihi peratusan tersebut. Kempen mereka semakin agresif. Perkara ini yang menyebabkan Pakatan Harapan dalam ketakutan sehinggakan terpaksa menggunakan talian hayat, Maria Chin dan Bersih yang sepatutnya neutral.

Isu Logo : Nazri Kata Mahathir Monyet.

Menteri Kebudayaan dan Pelancongan Datuk Seri Nazri Abdul Aziz hari ini mengibaratkan Tun Mahathir Mohamed sebagai "monyet" ketika diminta untuk mengulas respon Mahathir mengenai logo #VisitMalaysia2020 yang menerima kecaman teruk netizens sejak dilancarkan pada 3 hari lepas.

Malaysiakini melaporkan, Nazri Aziz berkata orang utan telah digunakan dalam logo tahun melawat Malaysia sejak pentadbiran Dr Mahathir Mohamad lagi.
 
“Saya hanya ikut dia,” katanya.

Mahathir hari ini malah secara sinis bertanya sama ada gambar mawas yang berkaca mata hitam itu kera atau manusia.

Nazri bagaimanapun berkata di sebalik kontroversi itu, ia tanpa sedar telah mewujudkan kesedaran awam berkaitan kempen itu.

“Saya guna (gambar) monyet itu supaya monyet macam dia (Mahathir) buat ulasan macam ini,” kata menteri yang terkenal dengan cakap lepasnya itu.

“Akhirnya logo saya sohor kini (trending) dan akan wujudkan kesedaran di kalangan rakyat Malaysia bahawa terdapat kempen Visit Malaysia 2020," katanya lagi seperti dalam laporan tersebut.


Dalam perkembangan berkaitan, page KukuBesi Manipulasi melancarkan "Perang Logo Visit Malaysia 2020" di halaman facebook mereka dengan mengadakan pertandingan merekacipta logo #visitmalaysia2020.


Pertandingan itu turut menawarkan hadiah dan ganjaran wang tunai dan insentif kepada pemenang yang terpilih. 

Dalam pada itu, page Grafik Malaya pula telah menerima lebih dari 60 jenis logo #visitmalaysia2020 yang diperbaharui dari segi rekaannya.

Menurut Grafik Malaya, logo yang dilancarkan oleh Kementerian Kebudayaan dan Pelancongan adalah lemah dan tidak sesuai untuk menjadi wajah Malaysia.

"Ini bukanlah logo yang terbaik tetapi mereka semua (pereka grafik) telah lakukan yang terbaik walaupun tanpa brief yang lengkap mahupun bayaran, hanya kerana mereka sayangkan maruah negara Malaysia. 

Ini adalah cara mereka bersuara, mengatakan bahawa logo rasmi Visit Malaysia 2020 yang baru sahaja dilancarkan adalah tidak sesuai atau dalam erti kata lain, lemah. Logo menjadi MAHA penting apabila ia menjadi wajah bagi sesebuah negara!," katanya Grafik Malaya dalam satu kenyataan. 

Menurut Grafik Malaya lagi, logo adalah perkara penting kerana ia adalah representasi yang mewakili rasa kreatif dan wajah negara di khalayak dunia.

"Negara yang di dalamnya terkandung tanah, kerajaan, rakyat dan segala institusi yang mendokong kemandirian dan kedaulatannya. Ia wajah buat kita semua, dipamer dan dipertonton ke khalayak dunia. Siapa yang mahukan wajah yang tidak menarik? Kita punya rasa dan daya kreatif, dan logo inilah representasi segala keupayaan itu. 

Representasi segala usaha keras kerajaan dalam menghasilkan rakyat dengan mentaliti dan daya kerja kelas pertama. 

Kami mengalu-alukan semua pereka grafik Malaysia untuk hantar logo Visit Malaysia 2020 ciptaan sendiri kepada kami untuk kami siarkan (viralkan) dalam album ini. Hanya perlu attach logo anda di ruangan komen atau inbox kami. 

Kita semua tahu bahawa masih ramai pereka grafik tempatan yang berkualiti dan mampu hasilkan logo yang lebih baik tanpa perlu berbelanja besar," jelasnya lagi.

Berikut kami selitkan beberapa logo menarik yang dicipta oleh netizens untuk tatapan anda semua;
Sumber : Grafik Malaya

Penjelasan Isu Penjualan Kem Tentera Sungai Besi Kepada China.

Oleh : Seademon
Isu Pangkalan Udara Strategik
1. Pemindahan TUDM Kuala Lumpur ke Pangkalan Udara Sendayan dibuat berdasarkan faktor rasionalisasi daripada aspek operasi dan keselamatan, dan juga TUDM Kuala Lumpur sudah terlalu lama dan usang, dibangun sejak tahun 1940-an.
2. Operasi penerbangan di TUDM Kuala Lumpur tidak berapa selamat disebabkan kepesatan pembangunan Bandaraya Kuala Lumpur, dengan adanya bangunan tinggi dan kepadatan penduduk.
"Bertapa sedihnya apabila mendengar lagu ini dan ini adalah majlis paluan berundur Angkatan Tentera Malaysia (ATM) dari kem TUDM Sungai Besi yang telah diserahkan kepada China.
Tanah bumi Melayu sudah tergadai..sudah tiada apa yang hendak di bangakan lagi. Berundur dengan iringan airmata kepada semua anggota ATM dan juga vateran ATM. Ini semua berlaku kerana kerakusan pemimpin Umno dan Barisan Nasional" - Tok Abahh.
3. Kawasan TUDM Kuala Lumpur amat terdedah dengan ancaman luar disebabkan lokasi berhampiran lebuhraya dan kawasan perumahan. Dengan ancaman yang ada sekarang ini, ia boleh dilancarkan daripada kawasan-kawasan tersebut.
4. Pendedahan TUDM Kuala Lumpur kepada umum turut menyukarkan pihak TUDM untuk memberi perlindungan mantap sebagai kawasan operasi ketenteraan kerana terdedah kepada aktiviti pengintipan.
5. PU Sendayan & 31 Rejimen Artileri Kem Tun Ibrahim, Kajang adalah antara tapak-tapak relokasi TUDM Kuala Lumpur. Penempatan di beberapa pangkalan udara yang ada adalah mengikut misi dan kesesuaian seperti yang dibuat di PU KL sebelum ini.
6. Ini adalah kali pertama sebuah Pangkalan Udara (Sendayan) dibina untuk keselesaan para pegawai dan anggota TUDM di mana mereka akan mendapat kawasan kerja, kediaman dan infrastruktur yang baru untuk memberi sokongan atas misi-misi latihan TUDM. Selain itu, dengan adanya PU Sendayan ini, TUDM akan dapat menempatkan pusat latihan TUDM di mana buat masa ini latihan-latihan tersebut berpecah dan ada yang dibuat di Subang, Alor Star serta di Kinrara.
7. PU Sendayan ini apabila siap dibina dapat menyatukan TUDM yang akan meletakkan semua ini di bawah satu bumbung bagi tujuan uniformiti dan latihan manakala perintah dan kawalan akan menjadi lebih berkesan.
ISU KEHILANGAN ASPEK SEJARAH PU KUALA LUMPUR
1. Sejarah TUDM Kuala Lumpur akan dikekalkan selepas dipindahkan ke PU Sendayan kerana ia merupakan landasan antarabangsa yang pertama digunakan semasa zaman kemerdekaan. TUDM akan memelihara artifak-artifak sejarah TUDM Kuala Lumpur ini di muzium TUDM. Ini akan dilakukan bagi memastikan sejarah TUDM tidak akan terlupus.
ISU PROJEK BANDAR MALAYSIA DIKUASAI SYARIKAT CHINA
1. Dakwaan kononnya projek Bandar Malaysia di bekas TUDM Kuala Lumpur di ibu negara dikuasai oleh syarikat China kini bukan lagi isu. Sebaliknya tapak strategik seluas 198 hektar itu dikuasai 100% Kementerian Kewangan, berikutan terbatal perjanjian jualan saham (SSA) Bandar Malaysia dengan pihak pemegang saham projek tersebut sebelumnya.
2. TRX City, dengan mengambil kira kepentingan nilai tanah Bandar Malaysia, akan mengekalkan pemilikan penuh terhadap kawasan itu demi memastikan rakyat Malaysia meraih manfaat hasil pembangunannya.
3. Adalah fitnah berniat jahat dengan mengatakan kem TUDM KL diserah kepada Cina dari China.
RUMUSAN
1. Adalah tidak benar kerajaan mengenepikan sejarah penting negara dengan menyerahkan Pangkalan Udara Kuala Lumpur kepada pihak pemaju untuk dibangunkan. Banyak sejarah dan artifak TUDM akan dipelihara untuk pengetahuan generasi akan datang.
2. PU Kuala Lumpur telah hilang nilai strategiknya dan tidak sesuai lagi untuk menempatkan unit-unit tentera. Kedudukannya juga menjadikan pengintipan dan serangan oleh musuh menjadi begitu mudah.
3. Angkatan Tentera Malaysia memperolehi kemudahan-kemudahan yang jauh lebih baik dan bersesuaian setelah perpindahan ini berlaku.

Poster oleh FOBN
4. Malaysia bukan satu-satunya negara yang menutup pangkalan-pangkalan tentera. United Kingdom telah dan bakal menutup sebanyak 56 pangkalan-pangkalan tentera termasuk Woolwich Barracks dan Fort George yang berusia hampir 300 tahun dan kaya dengan unsur-unsur sejarah. Berbeza dengan Malaysia, penutupan pangkalan-pangkalan tentera di UK tidak melibatkan sebarang penggantian.
Oleh itu janganlah kita mempolitikkan pertahanan negara dan hargai Angkatan Tentera Malaysia serta hak mereka untuk bertugas dan tinggal di pangkalan-pangkalan yang jauh lebih moden dan selesa sesuai dengan tugas mereka yang berat untuk menjaga kemananan, kesejahteraan dan kedaulatan negara.

Apa Hak Menteri Gunakan Siren Untuk Lepasi Kesesakan Jalanraya Soal Blogger BN.

Pemilik blog pro UMNO, Sang Kelembai ataupun nama sebenarnya Zaharin Mohd Yassin mempersoalkan tindakan sesetengah menteri yang menggunakan siren untuk melepasi kesesakan jalanraya sedangkan itu bukan sebahagian dari perkara yang dibenarkan oleh undang-undang katanya dalam satu kenyataan di Facebook.


"Masa saya berkerja dengan Tan Sri (Tun) Mohd Ghazali Shafie, beliau Menteri Dalam Negeri. Ancaman subversib dan komunis masih tahap aktif. 

Beliau sendiri tidak pernah gunakan pengiring trafik polis, malah hanya ada seorang bodyguard dalam kereta sahaja. Malah UTK yang ditubuhkan olehnya tidak mengiring dia. 

Jika dia nak pakai siren Polis, siapa nak persoalkan. Sebab dia peguam dan tahu undang-undang kerana dalam RTO tahun 1959 (sekarang Akta Pengangkutan Jalan) kaedah 24 Pembuatan dan Penggunaan; hanya Jabatan yang diwartakan dalam Akta sahaja yang dibenarkan menggunakan siren seperti Ambulan, Jabatan Bomba, Jabatan Kastam, Polis dan Jabatan Pengangkutan Jalan sahaja. 

Bila masa pula Akta itu di pinda menbolehkan kereta Menteri mempunyai siren. Apa kecemasan Menteri itu? Jika dia perlu perjalanan mengatasi kesesakan, Menteri boleh meminta bantuan Polis trafik," katanya.

Menurut blogger itu lagi, tidak hanya menteri bahkan jika Perdana Menteri dan Timbalan Perdana Menteri menggunakan siren pada kenderaan masing-masing, ianya juga merupakan satu kesalahan atas sebab itulah Perdana Menteri dan Timbalan Perdana Menteri diiringi oleh pasukan polis trafik dan petugas khas.

"Itu sebab Perdana Menteri dan Timbalan Perdana Menteri di dahulukan oleh Polis Trafik dan kereta peronda Polis. Sebab kereta PM dan TPM pun menyalahi undang-undang jika menggunakan siren. 

Ini satu video contoh kereta Menteri yang dirakam oleh orang awam yang mengunakan siren dalam saat pemandu lain terperangkap dalam kesesakan. Adilkah perbuatan ini? Sebaliknya menaikkan benci rakyat. 

Hanya Bandaraya Kuala Lumpur sahaja di dunia yang Polis Trafik berkerja di waktu pagi, jika dibandingkan dengan Jakarta, Bangkok, Manila malah Singapura yang Polis trafik setiap masa berada di jalan yang sesak," katanya lagi.

Di media sosial, netizens menyeru agar tindakan undang-undang diambil ke atas mana-mana pihak yang melanggar kesalahan jalanraya tanpa mengira darjat, pangkat dan kedudukan seseorang.

Sesetengah netizens juga mahu mengetahui siapakah menteri yang tergamak menggunakan siren untuk melepaskan diri daripada kesesakan jalanraya.

"Baru jem sikit dah guna siren. Rakyat hari-hari hadap jem sebab apa? Sebab BN la. Buat tol banyak-banyak, ada jalanraya pun berlubang sana sini, pengangkutan awam teruk, kalau boleh aku nak pergi balik kerja relax dalam bas tidur tapi bas tempat aku pun tak masuk, maju la sangat," kata seorang pengguna Facebook. 


1 Rumah, 8 Nama Pengundi, Pemilik Tak Tahu, Jiran-Jiran Tak Kenal - 5,000 'Hantu' Di Wangsa Maju.

Bendahari PKR, Tan Yee Kew mendedahkan terdapat 5,000 pengundi meragukan di Wangsa Maju bagaimanapun tiada apa-apa tindakan diambil samada oleh pihak polis ataupun SPR bagi menanggani perkara tersebut katanya kepada pemberita dalam satu sidang media.


Menurut Tan Yee Kew;

1. Pihaknya telah membuat empat laporan polis di Wangsa Maju dan Setapak di antara Ogos dan November tahun lalu mengenai 1,429 pengundi berdaftar.

2. Laporan dibuat kerana selepas siasatan dijalankan didapati 1,429 pengundi baru yang berdaftar tidak tinggal di alamat yang dinyatakan dalam rekod SPR, dipercayai memberikan maklumat palsu.

3. Menurut pegawai penyiasat, polis sudah pergi ke beberapa alamat dan mengesahkan bahawa mereka yang mendaftar menggunakan alamat berkenaan, tidak menetap di situ, bagaimanapun tiada apa-apa tindakan susulan diambil.

4. Manakala baki 3,500 pengundi baru pula dikesan meragukan apabila nama-nama ini kebanyakkannya mempunyai alamat rumah yang sama sehingga satu rumah dicatatkan mempunyai lapan pengundi baru berdaftar.

PKR dilaporkan mengetahui tentang 5,000 pengundi mencurigakan itu selepas kemasukan 12,000 pengundi baharu dalam daftar pemilih Wangsa maju dalam dua suku terakhir 2016. 

Tan berkata jumlah besar itu menyebabkan PKR meneliti nama itu, sehingga mereka membuat keputusan melakukan pemeriksaan dari pintu ke pintu. 

Katanya, jumlah besar pengundi baharu itu membingungkan kerana lebih separuh atau 7,000 nama bertambah kerana pertukaran alamat. 

“Tidak ada kawasan perumahan atau kilang baharu, jadi kenapa ada 7,000 orang tiba-tiba mahu berpindah ke Wangsa Maju,” katanya.

Menurut Tan lagi;

1. Ada beberapa tempat seperti di Taman Melati, Seksyen 1 Wangsa Maju, Gombak Utara dan Wangsa Melati yang mana sehingga lapan nama pengundi baru berdaftar di atas alamat yang sama.

2. Apabila semakan dibuat oleh PKR dengan turun pintu ke pintu, alamat tersebut sebenarnya tidak wujud.

3. Semakan turut dibuat oleh pasukan media The Malaysian Insight dan ini apa yang mereka rumuskan;

i) Alamat yang berdaftar dengan SPR tidak wujud

ii) 48 nama pengundi baru tidak dikenali oleh jiran-jiran

iii) Lapan pengundi baru yang didaftarkan atas alamat yang sama tidak dikenali oleh pemilik / individu yang menduduki rumah berkenaan

Untuk rekod, PKR memenangi kerusi Wangsa Maju dengan majoriti 5,511 menewaskan calon BN pada PRU ke 13 yang lalu. - 30 Januari 2018.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...