Telegram PH http://t.me/beritapolitikmalaysia

Laporan yang tersiar tidak semestinya mewakili pandangan pihak pentadbir halaman.

Sabtu, 10 Oktober 2015

Kenyataan Rasmi Bank Negara Malaysia Mengenai 1MDB.

Keputusan Peguam Negara berhubung dengan siasatan terhadap 1Malaysia Development Berhad (1MDB) berkait dengan saranan Bank Negara Malaysia supaya pendakwaan jenayah dibuat terhadap 1MDB atas pelanggaran Akta Kawalan Pertukaran Wang 1953 (Exchange Control Act 1953, ECA). Perlu diketahui bahawa di bawah Perlembagaan Persekutuan, keputusan untuk memulakan sesuatu pendakwaan jenayah terletak sepenuhnya pada Peguam Negara.
Bank Negara Malaysia, sebagai pihak berkuasa siasatan dengan penuh bertanggungjawab telah menjalankan siasatan pada tahap profesional yang paling tinggi dan terperinci. Bank Negara Malaysia menghendaki pendedahan maklumat yang tepat dan lengkap setiap masa apabila mempertimbangkan apa-apa permohonan di bawah ECA. Di pihaknya, Bank Negara Malaysia merumuskan bahawa kebenaran yang diberikan di bawah ECA bagi pelaburan 1MDB di luar negeri adalah berdasarkan pendedahan maklumat relevan yang dikehendaki Bank Negara Malaysia semasa membuat penilaian terhadap permohonan 1MDB itu. Walau bagaimanapun, didapati bahawa maklumat yang diberikan adalah sama ada tidak tepat atau tidak lengkap.

Oleh yang demikian, Bank Negara Malaysia telah membatalkan tiga kebenaran yang diberikan kepada 1MDB di bawah ECA untuk pelaburan di luar negeri yang bernilai sebanyak USD1.83 bilion. Bank Negara Malaysia juga telah mengeluarkan arahan di bawah Akta Perkhidmatan Kewangan (Financial Services Act) 2013 kepada 1MDB untuk membawa balik ke Malaysia jumlah sebanyak USD1.83 bilion dan mengemukakan kepada Bank Negara Malaysia perancangannya berkaitan dengan perkara ini.
Bank Negara Malaysia akan terus memberikan kerjasama penuh kepada siasatan yang sedang dijalankan oleh Polis Diraja Malaysia dan Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia.
 
Bank Negara Malaysia
09 Oktober 2015

Jumaat, 9 Oktober 2015

Lim Guan Eng Bayar RM200 Arah MPPP Tarik Laporan Polis? - Insiden Penguatkuasa Wanita Di Maki.

Semalam.

Geng media cyber BN dah memainkan sentimen bangsa. Aku dah agak dah. Kalau isu macam neh confirm cerita bangsa mesti keluar punya. Dan paling tak boleh blah. Tiba2 je budak yang dok marah-marah penguatkuasa tue dikatakan geng DAP pro BERSIH 4.

Berpandukan gambar ini ;


Macam mana ar dorang boleh kaitkan. Aku tengok dari sejarak itu nak mengatakan mereka berdua individu yang sama sememangnya sukar. Itupun ada yang percaya dan sebar. Tak faham aku.

Bukan itu sahaja. Bahkan identiti pemilik kenderaan turut disebarkan secara meluas. No IC. Alamat apa semua lengkap. Biasanya, kalau mereka budak2 samseng mereka tak heran dengan penyebaran itu semua. Silap2 kau yang kena tetak balik. Takut woi. 

Yang jadi hal kalau kes disiasat polis. Jika mereka terlibat dalam kegiatan samseng, itu yang cuak tue kalau aktiviti mereka terbongkar.

Tapi aku tak sure la mereka neh apa. 

Haha.

Sumber gambar.

Dan macam biasa. Insiden berlaku di Penang maka apa saja semua salah DAP. Sedangkan ini masalah sikap. Payah juga partisan BN dan PR/PH nak mengcontrol sikap penyokong/ahli mereka kan.

Susulan dari penyebaran rakaman berkenaan, dan isu berkenaan pula viral, hari neh LGE menganugerahkan sijil penghargaan kepada pegawai2 MPPP yang kena maki hamun ketika bertugas semalam.

Dan siap bagi duit 200 per individu di atas kesabaran pegawai2 berkenaan melayan sikap pengguna yang cuai.

Memang cepat. Tapi aku rasa better bagi kenaikan gaji kot.

Hehe.

Tetapi penyebaran di laman sosial tidak sama seperti penyebaran di laporan berita. Yang disebarkan di media sosial oleh geng2 BN ialah ;

 

Lagi la berapi kan.

Aku tengok komen2 di portal & FB pun seakan2 mempercayai sebaran geng2 media propaganda BN berbanding laporan berita. Aku syak la. Syak saja. Maybe pengguna media sosial akan berhenti berprasangka andaikata kedua2 individu berkenaan disiasat polis.

Aku pun tak pasti setakat mana siasatan telah dibuat atau apa tindakan yang telah diambil oleh PDRM. In fact, betul ke pegawai MPPP ada buat laporan polis? Aku tak baca pula ada mana2 pegawai MPPP mengatakan laporan polis telah dibuat. Ini main2 sangka sendiri ke macam mana?

Btw, jika baca sebaran geng2 BN. Terang2 depa sebut nama LGE dan tindakan dia. Aku rasa LGE patut baca sebaran berkenaan. Jika ada kesilapan, mohon smash penyebar2 fitnah. Bukan apa, aku tengok semakin ramai yang terpengaruh dan mempercayai propaganda mereka neh. Insiden asal berkenaan sikap kurang ajar je. Tetapi dah jadi cerita politik. Biasalah. Bila ada je puak2 politik masuk campur, A pun boleh terbalik jadi Z.

KAH KAH KAH

Khamis, 8 Oktober 2015

Tambang LRT, Monarail Dinaikkan Sebelum 31 Oktober - SPAD.

BODOH!!!!

Ini betul2 menyusahkan rakyat. Andaikata 1 November 2015, harga minyak dinaikkan, lagi la rakyat berapi. Nak telan pelbagai kenaikan dalam satu masa yang sama.

SPAD neh memang BODOH nak MAMPOS ke apa.

Update dari The Star ;
A review of the LRT and Monorail fares is expected to be announced before Oct 31, the Land Public Transport Commission (SPAD) said.  
"We have now got the approval from the Cabinet and SPAD has written to the Prime Minister to ensure it is properly endorsed," SPAD chairman Tan Sri Syed Hamid Albar (pic) told reporters at the Awan Besar LRT station Thursday.  
Syed Hamid said that Prasarana would announce its new fares before Oct 31, when the first phase of the Ampang Line LRT extension project is expected to be opened to the public. 
He said this after taking a tour of the first phase of the Ampang Line LRT extension project. 
Syed Hamid, however, did not say how much higher the fares might be. 
Prasarana, which currently runs the Klang Valley's LRT and Monorail lines, has previously asked the Government to raise fares.  
The first phase will see four of 11 new stations opened to the public by the end of the month - Awan Besar, Alam Sutera, Muhibbah and Kinrara BK5.  
The rest of the line is expected to be completed next year, and will end at the Putra Heights station, where commuters will be able to switch to trains on the Kelana Jaya Line.

- Perkataan 'tambang baru' adalah friendly name kepada tambang dinaikkan. Faham-faham la media kau neh. Dah kena kawal segalanya.

- Kata SPAD, mereka dah mendapat kelulusan dari kabinet.

- Bahkan Najib turut dimaklumkan tentang kenaikan tersebut.

- Nakharom. Maknanya Najib sedar la bahawa SPAD minta kenaikan tambang? Kata kau mendengar keluhan rakyat. Takan meluluskan kenaikan tambang bukti kau mendengar keluhan rakyat kot Najib? Jilake. Kempen kemain lagi kat LRT.

- Aku tak pasti sangat mekanisme kenaikan tambang tue macam mana nanti. Cuma, sedikit sebanyak ia akan membebankan juga golongan yang berpendapatan rendah dan kebetulannya menggunakan LRT & Monorail untuk bergerak terutamanya ketika pergi balik bekerja dan belajar.

- Tahun neh kita dikenakan GST. Kita tahu bahawa cukai tersebut bersifat tidak adil kepada marhaen yang miskin tegar. Yang berpendapatan tinggi mungkin boleh relax gelak-gelak lagi.

- Dan kita tahu bagaimana ZAHID HAMIDI propose cadangan agar cukai motor berkuasa besar dikurangkan. Hak ala. Cadangan bodoh untuk melindungi orang2 kaya.

- Alangkah bagusnya jika kabinet menyekat kenaikan tambang LRT & Monorail. Takan tak fikir yang sesetengah rakyat masih tengah survival dengan pelaksanaan GST, kenaikan minyak, pemahsuhan subsidi? Tak masuk lagi kos sara hidup yang naik mendadak. Kenaikan tarif elektrik dan tambang bas sekolah suatu ketika dahulu. Tak citer lagi bab kenaikan tambang bas eskpress. Kenaikan mendadak dan secara berangkaian ini tak perlu pun sebenarnya. Ringgit jauh menjadikan barangan import meningkat harga berganda2. So, apa logiknya meluluskan kenaikan tambang? Jika kerajaan takde duit, kenapa beli jet baru dan renovate sakan? Asyik ke luar negara aje menteri2 kita neh pun. Bajet2 la sikit. At least menteri orang2 kaya. Marhaen makan pun ada yang meminta sedekah tahu. 

- Sudah2 la tue buat marathon kenaikan itu ini. Ya, kita tak terjejas tetapi fikirla di luar sana ramai sebenarnya yang terjejas jika tambang LRT dan monorail dinaikkan. Tinggal lagi ko kenal ke atau tak kenal aje. Lagipun, tambang naik ke tak taraf perkhidmatan tara tu juga. Bukan bertambah baik pun. Jangan2 disebabkan pelaburan pembinaan station baru = nak cepat dapat balik pulangan modal = naikkan tambang? Nakharom. Bina guna duit rakyat pun nak berkira sakan. Bukan tak boleh buat untung. Tapi makan masa sikit la. Takan tak boleh compromise dengan kepentingan rakyat terbanyak? Berkira habis. Tapi demi kroni takde pula. 

Heh.

Kbai.

YTL Dapat Sambungan Kontrak IPP Yang Baru.

Unit media cyber BN kena troll ka?

HIHIHIHI.


Beberapa hari lepas kecoh kononnya kontrak IPP yang paling menyusahkan rakyat di dunia ini telah ditamatkan riwayatnya selepas 21 tahun.

Geng2 UMNO & BN memainkan perkhabaran gembira ini dengan menyerapkan beberapa sentimen anti-Mahathir.

1. IPP ini punca dari Mahathir (yang neh memang betul pula).

2. Perjanjian tidak adil juga berlaku atas dasar menguntungkan kroni Mahathir.

3. Najib mahu menyelamatkan TNB.

4. Kerana itu 1MDB wujud.

5. Selepas ini 1MDB akan membekalkan IPP dengan harga yang lebih murah, stabil & tidak menyusahkan rakyat.

6. Kita happy juga. Takde la dok mengadap tengok YTL dapat pampasan juta2 ringgit setahun. Buta2 untung plak tue. 

Btw.

30% saham bumi dalam syarikat tenaga YTL yang memperolehi tender dengan TNB sejak 21 tahun yang lepas, ialah milik orang melayu yang dirahsiakan identiti mereka. Budak2 BN tengah bongkar identiti mereka. Kita tengok la nanti. Kroni sapa kena pecah. Tapi serangan ke atas Mahathir semakin kuat. 2 penjahat bertelagah, kita neh dok tepi sudah la. Sebab kesudahannya, mereka akan bongkar rahsia masing2 juga kan. So kita neh kira untung la. Tak bela Najib, tak bela Mahathir tapi rahsia2 depa terburai satu persatu. Untung la boleh jadi modal buat serang kerajaan kelak.

Hihi.

Dalam pada geng2 BN dok galak berkempen tentang penamatan kontrak tersebut, tiba2 menteri pada semalam mengumumkan bahawanya, terdapat lanjutan kontrak IPP bersama YTL. Tempoh kontrak singkat. 3 tahun. Kerajaan akui tawarkan kontrak lanjutan tersebut.

Lihat video disini.

Kerajaan tawarkan tender penjanaan kuasa tambahan dan syarikat yang menangi tender tersebut ialah TNB, YTL & Malakof.

Yang ini aku tak berapa faham sangat. Kata mereka 1MDB dah ambilalih syarikat IPP yang penting2 supaya dapat menawarkan IPP yang lebih murah untuk kepentingan rakyat. Apakah Malaysia menghadapi masalah kekurangan tenaga sampai perlu tawarkan tender kepada YTL sungguhpun katanya YTL telah menang 'the competetive bidding' mengikut prosuder yang ditetapkan. Adakah ini bermakna 1MDB memang tak mampu cover kekurangan yang ditinggalkan YTL andai kontrak berkenaan ditamatkan tanpa renewal ke macam mana?

Sia-sia je bertepuk tangan dan mengatakan Mahathir sakan.
Sekali menteri umum kontrak bersambung.
Isi perjanjian tak pasti la sama seperti dulu ataupun berbeza.
Tapi korang melalak YTL kroni Mahathir pun tak guna.
YTL tetap mendapat kepercayaan kerajaan untuk membekalkan IPP.
Bahkan mendapat tender untuk bekalkan perkhidmatan internet ke sekolah-sekolah.
Confirm ke YTL kroni Mahathir?
Ke kroni BN bersama-sama?

KAH KAH KAH

KAH KAH KAH KAH

KAH KAH KAH KAH KAH

Rabu, 7 Oktober 2015

MP DAP Kata 'Melayu Celaka'? Lihat Rakaman Video Ini & Kekantoian Jamal KAW2.


Kenapa la ada melayu yang bebal sangat dok percaya cakap Jamal. Aha.. betul juga. Kalau dia tak bebal takan la dia nak sebarangan je percaya cakap si Jamal Yunus tue kan. Padan la tu. Si bebal mempercayai si bebal.

KAH KAH KAH

Jamal kata - Anthony Loke manusia babi. Sebab berkata melayu celaka. Dia menonton video di youtube yang mana konon-kononnya di dalam video tersebut Anthony Loke menyebut 'melayu celaka'.

Tengok video berkenaan ;


 
Aku dengar dia sebut dua kali perkataan celaka.

Aku tak faham sebenarnya. Aku dengar perkataan celaka tapi aku tak faham dia cakap kat sapa. Selepas dengar beberapa kali, aku terfikir hah..

Adakah celaka kali pertama ialah = celaka punya yb san?

Siapa pula YB SAN neh. Adeh. Aku tak kenal.

Manakala yang kali kedua tue dia cakap 'celaka punya haiwayu' ke?

Haiwayu tu apa?

FRU ke? Kenapa dengar macam lain. Nak kata melayu lagi tak kena. Pasal takde rupa langsung. FRU ada juga dekat2 bunyinya. Even kalau dia cakap kat FRU pun aku tak rasa apa. Nak tergelak aje kot. Sapa pernah kena balon dengan FRU masa demo mesti rasa apa yang aku rasa. Sorry la sentimen bangsa tak terpakai kat sini.

Kalau nak tahu, pada kelmarin MP DAP kena tahan polis. Pagi2 lagi sebab protes. Kisahnya dia mempertahankan hak penduduk kampung Ulu Temiang di Seremban. Penduduk kampung tersebut melalui proses pengusiran paksa. Ketika protes mrotes itu la dia ditahan bersama beberapa individu yang lain. Semasa ditahan itu sempat la dia memekik2 celaka itu celaka ini bagi menzahirkan kemarahan.

Seperti yang korang boleh lihat melalui video di atas.

Penduduk kampung tersebut dihalau macam anjing. Mereka dilarang dari memasuki kediaman. Namun selepas melalui proses perbincangan mereka dibenar untuk memasuki kediaman mereka untuk mengambil barang2 berharga.

Baca sini.

Dan selepas itula beberapa page pro BN anti DAP menyebarkan dakyah bahawa MP DAP p maki hamun orang melayu. Kemudiannya di petik oleh Jamal untuk mengapi2kan sentimen perkauman. Jamal kononnya pejuang melayu sejati lebih rela memaki hamun MP DAP 'manusia babi' dari mengambil port kot2 ada ke melayu kena halau kat Ulu Temiang tue.

Bodoh ke tak bodohnya dia tue?

At least MP DAP memaki kerana pertahankan hak orang miskin. Jamal neh memaki kerana terhasut fitnah, apa kes.

Bila aku baca di ruangan komen, ada yang menjelaskan bahawa Anthony Loke maki pemilik tanah.

Nama pemilik tanah = Anwar Yeo (jika ejaan ini tepat).

Dan nama syarikat dia ONE VISA SDN BHD.

Aku pun dok google. Kot2 ini bukan nama express (yang tiba2 dicipta, hehe). Dan mendapati syarikat itu benar2 wujud beb. Bahkan TM pernah kena saman.

Baca berita ==> Klik sini.

Tuntutan saman bernilai 23 juta. What the fak. One Visa membuat tuntutan saman ke atas TM kerana mencerobohi tanahnya.Tanah yang dia dok usir penduduk kampung sekarang neh la. Nilai itu dibuat berdasarkan anggaran sewa kepada TM yang dok pacak fasiliti mereka di atas tanah berkenaan. Dan itu nilai pada tahun 2011. Tak sure samada TM kalah atau menang dalam kes berkenaan.

Selain dari itu ONE VISA juga menuntut pampasan 198 juta dari TM atas alasan kegagalan mendapatkan keuntungan akibat tindakan TM dok memacakkan (mencerobohi) aset mereka di atas tanah milik ONE VISA.

HA HA HA

Syarikat itu memang kejam.

Dan bila aku godek2 gambar Anwar Yeo, memang ada tapi malas nak share sebab tak pasti sangat itu dia ke tak. Muka macam cina. Pada pendapat aku, Anwar Yeo ialah seorang cina yang memeluk agama Islam. Maybe cina mualaf. Itu yang nama dia Anwar Yeo. So, bukan bangsa melayu kena maki pun. Yang JAMAL kau neh dah kenapa. SAWAN GILA BABI?

KAH KAH KAH

Bila dipadan2 semula dengan visual yang disebarkan oleh page anti DAP, hmm. Agak kena dengan penaakulan awal aku.

YB SAN = ONE VISA.

HAIWAYU = ANWAR YEO.


Laaa. Buat penat je melayu-melayu bodoh tu p report polis. Sekali MP DAP p maki orang cina daaaaaa. Apa la kelakar sangat dorang tue. Bagi aku 1 minit nak gelak guling2 sat.

KAH KAH KAH

KAH KAH KAH KAH

KAH KAH KAH KAH KAH

Aku rasa. Lepas kantoi kaw2 neh. Mesti dorang akan kata bahawa DAP racist sebab maki muslim = Anwar Yeo. Aku rasa la. Otak spin dorang boleh tahan juga powernya beb. 

Hehe.

Dan ya, aku bersetuju dengan point Anthony. Rakaman tersebut sengaja disebarkan dengan tujuan menimbulkan provokasi dan api perkauman. Tapi sekali bahlol2 UMNO neh dah terkantoi diri. Dek ketololan mereka juga sebetulnya.

Pada awalnya mesti mereka fikir. Ahaaa. Kita dah dapat isu untuk divert. Jom sebar kaw2. Ini masanya untuk tambah sentimen ke atas DAP.

Tetapi kerana mereka BODOH NAK MAMPOS, main petik isu tanpa usul periksa, akhirnya mengkantoikan diri mereka. Kelakar tu memang kelakar aku rasa. Pasal niat awal konon nak pertahankan FRU dari dimaki, konon sebab FRU = MELAYU. Sekali rupa2nya yang dimaki orang cina juga. Dah tue untuk apa report polis? Untuk apa masuk paper? Untuk apa dok maki hamun Anthony Loke di fb selama 2 hari neh? Untuk apa kata MP DAP manusia babi? Untuk apa???????

KAH KAH KAH

KAH KAH KAH KAH

KAH KAH KAH KAH KAH

Dana Mangsa Banjir Kena Songlap - Ahli Wanita UMNO Kelantan Disiasat.

Anak buah mak lembu ke apa?
Dana untuk mangsa banjir pun kena songlap. Ini betul-betul kaki pecah amanah. Punya takde intergriti sampaikan hak orang susah pun depa merembat. Takde ahti perut sungguh.
Tadi baca TMI ;
Seorang ahli Wanita Umno Kelantan hari ini dipanggil bagi sesi soal siasat dengan pihak berkuasa anti-rasuah, berhubung dakwaan menyalahguna dana diperuntukkan untuk mangsa banjir negeri itu oleh agensi kerajaan.
Sumber rapat dengan Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) berkata, agensi yang terlibat adalah Yayasan Pembangunan Ekonomi Islam Malaysia (YaPEIM) yang berada di bawah Jabatan Perdana Menteri dan seliaan menteri di jabatan perdana menteri hal ehwal Islam.
Ahli Wanita Umno itu dipercayai menjawat jawatan tinggi dalam agensi berkenaan dan kenyataannya direkodkan pada petang Isnin oleh SPRM, kata sumber.
 Sesi soal siasat hari ini yang dijalankan di Shah Alam, adalah kali kedua untuknya. Ahli Wanita Umno itu dilihat tiba pada jam 10.50 pagi ditemani seorang lelaki. 
Difahamkan siasatan SPRM dilakukan berhubung dakwaan salah guna dana jutaan ringgit, salah guna kuasa dan pecah amanah.
SPRM turut dijangka menyoal siasat saudara-mara wanita itu termasuk pegawai kanan Yapeim bagi membantu siasatan.
Selain dakwaan membabitkan dana mangsa banjir Kelantan, SPRM juga melihat kebarangkalian salah guna kuasa membabitkan dana Yapeim untuk rumah di negeri itu.
Banjir Kelantan berlaku pada Disember tahun lalu merupakan antara yang terburuk dalam sejarah, menyaksikan 200,000 mangsa dipindahkan.

Gila kau.

Menjawat jawatan tertinggi. Bukan tak cukup makan. Terlebih2 makan pun nak songlap juga? Dah la kerja dengan YAPEIM. Slumber haram songlap duit untuk mangsa banjir. Mangsa banjir dah la sampai ke hari neh bukan semuanya menerima rumah baru ataupun terlibat dalam proses pemindahan (disebabkan rumah tak siap lagi). Siap orang risau2 mungkin akan berlaku musibah banjir lagi. Lahanat sungguh la puak2 UMNO. Perangai macam celaka!

UMNO dengan penyangak, perompak, pencuri, perasuah, pengsonglap memang tak dapat dipisahkan. Like boss like penyokong. Boss kawtim 2.6b. Takan ahli tak boleh sapu sikit-sikit kot.


KAH KAH KAH

Selasa, 6 Oktober 2015

Misteri Eksport Bauksit - Apakah Harga YG Perlu Dibayar Rakyat? Part 1.


MEMBEDAH ISU BAUKSIT - SIRI 1

Laporan oleh Asian Metal (sebuah firma yg menyediakan khidmat rundingcara berkaitan perlombongan) memberikan pendedahan yg menarik berkaitan eksport bauksit dari Malaysia ke China.

Jumlah eksport oleh 3 syarikat sahaja - Good Man Venture, Seng Hiap Metal & Golden Prosperous Resources - mencecah 1 juta tan sebulan. Manakala jumlah eksport oleh sebuah lagi syarikat - Top International Holding - boleh mencecah sehingga 1.5 juta tan sebulan. Jumlah keempat-empat syarikat ini sahaja sudah mencecah 2 juta tan sebulan.

Tidak diketahui jumlah sebenar eksport khususnya bbrp bulan kebelakangan ini apatah lagi jika diambilkira eksport oleh syarikat-syarikat lain. Namun berdasarkan laporan tersebut, tidak mustahil eksport bauksit Malaysia boleh mencecah 20 juta tan bagi tahun 2015. Ia merupakan kenaikan yg sangat drastik berbanding hanya sekitar 960 ribu tan dalam tahun 2014, dan sekitar 200 ribu tan dalam tahun 2013.

Melihat kpd angka-angka ini, tidak terbayang keluasan kawasan yg telah diteroka, pencemaran yg terhasil serta risiko bencana alam sekitar yg bakal terhidang. Malah isu bauksit yg pd mulanya berkisar kpd pencemaran debu & penguatkuasaan kini merebak kpd isu-isu lain seperti kesihatan, keselamatan jalanraya serta kerosakan infrastruktur.

Kita tertanya-tanya, berapa agaknya kutipan hasil oleh kerajaan negeri atau pusat dpd kenaikan jumlah eksport bauksit yg mendadak ini. Berapa pula jumlah serta nilai kompaun, denda, saman akibat salah kelola dlm operasi bauksit ini. Dan kita juga tertanya-tanya, tiada langsungkah bentuk penguatkuasaan yg berkesan utk mengawal kesan operasi bauksit demi kepentingan penduduk. Atau kerajaan negeri sudah kering idea membiarkan sesetengah pihak berada di atas undang-undang. 

Penguatkuasaan yg kelihatan byk memberi fokus hanya kpd operasi lori shj tidak mencukupi. Sepertimana yg dituntut oleh YB wakil-wakil rakyat Parlimen Indera Mahkota & Kuantan serta ADUN-ADUN Beserah, Semambu, Teruntum & Tg Lumpur - operasi bauksit perlu dihentikan sementara serta-merta bagi penyediaan satu bentuk Prosedur Operasi Standard (SOP) yg menyeluruh bermula dari proses pemberian lesen / permit sehinggalah kpd pengangkutan & operasi di pelabuhan. Ia amat penting bg menjamin kesejahteraan bandar serta memelihara kepentingan penduduk khususnya apabila dijangka operasi bauksit akan berpanjangan sehingga bbrp tahun lagi.


Sumber.

'Saud Abdulaziz al-Saud' Identiti Penderma 2.6b Dedah Sarawak Report.


Pendedahan ini separuh masak tetapi korang boleh baca juga sebagai info tambahan dan memandangkan SR telah diblock di Malaysia maka salinan bawah neh ialah sebagai sumber pembacaan korang. Separa masak sebab SR pun semacam keliru nak mengesahkan samada identiti penderma itu benar2 diyakini fake ataupun tidak.

Secara kesimpulannya apa yang SR cuba huraikan ialah kemungkinan besar penyumbang dana 2.6b kepada Najib ialah individu yang berselindung disebalik nama pihak tertentu bagi mengaburi pihak tertentu. Dalam erti kata lain menggunakan identiti fake la. Namun perkara berkenaan masih lagi dalam siasatan dan pemerhatian. Mereka sendiri pun ragu2 apatah lagi bila diselidiki identiti individu tersebut, kewujudannya masih samar-samar.

Dan nama yang digunakan berkait pula dengan keluarga diraja Arab Saudi.

Which is aku rasa semakin lama semakin fishy pula pendedahan ini.

Apa kah konspirasi di sebalik semua ini?

Sama-sama nantikan. Apakah benar Arab Saudi yang menderma (jika benar apa tujuannya) ataupun nama seakan2 keluarga diraja Arab Saudi digunakan bagi tujuan mencipta persepsi dan konspirasi? Jika benar apa pula tujuannya? Nak menderma pun guna identiti fake. 2.6b bukan 2 ringgit 60 sen. Agak2 la kau pun.

Huhu.

Baca lah ;

Sarawak Report can exclusively reveal the alleged identity of ‘His Highness’ the ‘royal donor’, which was given to AmBank as the source of several payments, including the US$681 million received into Najib’s account just before the last election.

The name given was ‘His Highness Saud Abdulaziz Majid al-Saud’.


We have ascertained that this identity was first provided to explain an original payment of US$100 million, which was passed into Najib’s AmPrivate Banking account in Kuala Lumpur back in February 2011.


The bank had required details of the sender from the agent who was managing the transfer on behalf of the Prime Minister and a letter was purportedly then sent from the office of this individual to the bank.


Our sources tell us that this letter, which has been retained by the bank, was sparse on details but alleged to be from the ‘Private Office of Saud Abdulaziz Majid al-Saud’, without giving an address or telephone number.


The letter was signed by ‘Saud Abdulaziz al-Saud’.


Compliance issues at AmBank?

The matter raises immediate questions about the regulatory and compliance procedures of AmBank, which is 23% owned by ANZ Bank (Australia New Zealand Bank) as the largest shareholder.


The CEO of AmBank, Ashok Ramamurthy, who was on attachment from ANZ Bank, stepped down in January following a compliance audit of several billion ringgit of loans to 1MDB — the issue remains subject to major criticism by opposition politicians.


The fact that the Prime Minister was able to receive huge private donations with such a cursory scrutiny of the donor certainly presents a major problem for the bank.


In particular, Sarawak Report has established that anti-money laundering and anti-terror legislation in Saudi Arabia (given the Saud name) means that all its citizens are required to provide passport verification for any individual involved in the transfer of substantial sums. This includes any citizen who is using a BVI off-shore company.


A letter without a contact address and no accompanying identification documents represents a laughable verification check and one can only assume it was let through by the bank because the recipient was the Malaysian Prime Minister, who nevertheless comes under a high category of concern as a politically exposed person.

For several years, AmBank has flourished as the bank of choice for the Prime Minister’s own accounts and also for several state-controlled concerns, including 1MDB.


We have learnt that at least four payments were received into the Prime Minister’s account accompanied by the same sender identification between 2011 and 2013, including the two totalling US$681 million, revealed by Sarawak Report in July.


The second transfer was for a sum of US$200 million, meaning that a total of a billion dollars was transferred by this alleged Saudi royal philanthropist supposedly in favour of UMNO into Najib’s account.


This information was corroborated by the Malaysian Anti Corruption Commission (MACC) in July, when officials stated they had seen four letters from the same donor to the bank.
It indicates that this alleged donor had been passing huge sums of money to Najib far in advance of the General Election, the original reason given, for wider purposes that remain unclear.


The matter envelopes a growing circle of international regulatory authorities in Malaysia’s escalating financial scandal, since both Australia and New Zealand as well as Saudi Arabia are now faced with a flouting of their basic banking rules and anti-terrorism laws.
Fake Sheikh?

Meanwhile, our enquiries into the identity of this ‘Saudi Royal’ figure have drawn an interesting blank. Saud Abdulaziz Majid al-Saud appears to be a variation on a common royal name, but does not actually refer to any specific individual.


Yet the newly appointed Deputy Prime Minister Zahid Hamidi claimed to have met a Middle Eastern “King and Prince” from the alleged “donor family”, shortly after taking over from Muhyiddin Yassin, who had questioned the donation before being sacked by Najib:


He [Zahid] said the “king and prince”, whom he did not name, had donated the money because of Malaysia’s commitment in fighting terrorism, and being a moderate Muslim country with a plural society….


“Those were the answers given to me when I asked them the reason for their donation. They also told me that Malaysia was not the only country they have donated money to. “They have also helped other Islamic countries,”
he said .. The Umno vice-president, elaborating.. said the donors were an “Arab king and prince” and the family decided to make the huge donation also because of Datuk Seri Najib’s anti-Jewish stance..


“Because of that, the Arab king, Arab prince generously made the political donation for use during the 13th General Election,” Malaysian Mail Online quoted him as saying.
Datuk Seri Ahmad Zahid also said the donor wanted to keep Umno and the ruling Barisan Nasional coalition in power. [Straits Times]


Likewise, the Malaysian Anti Corruption Commission reported officials had been introduced to individuals purporting to be the donor who had sent the letters they had seen at AmBank:


In a statement, the commission said it had found out about the donors’ details through bank documents.


“MACC has obtained explanation from the donors who originated from the Middle East and they have verified the donation.


“The RM2.6 billion donation has no connection at all to 1MDB,” the anti-graft commission said in the statement.


According to MACC, it had found four letters that were given to the bank when the RM2.6 billion amount was deposited into Najib’s account, with the bank documents stating that the contribution was a “donation”. [Malaysian Mail Online]

The MACC statement clearly conflicts with the bank documents obtained by Sarawak Report, which refer to the transfer of US$681 million from Tanore Finance Corporation as a “payment” rather than a donation.


So their eventual findings should present the exact identity of the so-called King and Prince, who they have so far accepted as genuine donors.
 

The wealth factor

This story of the Saudi donor becomes even harder to believe after a basic wealth check of Middle Eastern royals and the Saudis in particular.


There are few ruling Kings and Princes in the Middle East — and the Saudi King Abdullah, who was alive at the time of the ‘donations’ had died in January before the time the so-called meetings took place in July with the likes of Zahid Hamidi.

Even the King of Saudi Arabia would have noticed the odd billion leaving his account… and Zahid has suggested he forked out for other Muslim countries also!]


But even King Abdullah, who ranked at number 4 in the wealthy sovereign list, was worth only US$18 billion. That makes a handout to Najib of US$1billion to be a very substantial chunk of his personal wealth. Even more so, given Zahid Hamidi’s surprising claim that other Muslim countries were similar ‘charitable’ recipients!It means that if the alleged donor family were lesser royals the likelihood of them being in a position to fork out such enormous secret sums of money becomes ever more remote.

We have found no one of the Arab top 50 rich list with a name remotely similar to the supposed signatory of the donation letter ie Saud Abdulaziz Majid al-Saud and the individual at number 50, Saudi Arabia’s Ayman Hariri, has a relatively modest fortune of just US$2 billion, according to Arabian Business.com.
Would a man with US$2 billion or less really be willing to part with half of it to Najib Razak because of his stance on this or that, let alone to pay for other similar begging leaders also?


Or is this supposed donor from a royal family a secret entity of some kind?


Certainly, the top richest Saudi, Prince Alwaleed has made clear that at some point he intends to give all his money to good causes and he has been held up as an example of the sort of Middle Eastern who was favouring Najib by BN stallwarts.

However, even he himself is worth only US$34 billion according to Forbes. So, to whom would BN/Najib Razak rate as a billion dollar cause?


Enquiries at the Saudi Embassy in London have produced further questions.
Their protocol department has pointed out that while the name presented to AmBank is similar to certain Saudi royal names, it lacks certain crucial formalities — the name should contain ‘bin’ we were told, along the lines of ‘bin Abdulaziz’ and ‘bin Majid’, giving the impression of a serious lack of authenticity in the name of our sheikh and the title of his Private Office.


It has been pointed out that the royal figure whose name most matches that of Saud Adulaziz Majid al-Saud is that of a former Governor of Medina, Abdulaziz bin Majid, a grandson of a former Saudi King.


This royal figure does have a son similarly named Prince Saud bin Abdu Aziz bin Majed Al-Saud. However, there has been no evidence that these are a family of prominent donors nor do they appear on the Arab rich list as owning over US$2 billion.


So, please step forward the mysterious and alleged billion dollar donor, unless of course one accepts the inevitable conclusion that we are dealing with a fake sheikh with sparse identification, drummed up to explain a series of astonishing payments into the Prime Minister of Malaysia’s private bank accounts?


Sarawak Report : http://www.sarawakreport.org/2015/10/his-highness-the-fake-sheikh-we-expose-najibs-mystery-donor-exclusive/

Keburukan #TPPA Yang Anda Mesti Tahu - Berhenti Bergaduh, Rakyat Malaysia Pro BN & Pembangkang Perlu Bersatu Lawan TPPA.Malaysia dilaporkan oleh media luar bahawa telah bersetuju secara dasarnya untuk menanda-tangani perjanjian TPPA.

Apa itu TPPA
 
TPPA adalah singkatan bagi Trans-Pacific Partnership Agreement, satu perjanjian yang diketuai oleh Amerika Syarikat dan melibatkan 11 negara lain termasuk Malaysia.

Apa tujuan TPPA

 
TPPA membolehkan setiap negara ahli bebas berniaga di pasaran negara ahli lain. Ini bermakna TPPA akan mengurangkan halangan perdagangan dan mewujudkan satu standard yang sama kepada 12 negara yang terlibat.


Perjanjian Trans-Pacific Partnership (TPPA) adalah suatu perjanjian multilateral yang sedang  dirundingkan olah 12 buah Negara iaitu Amerika Syarikat, Australia, Brunai, Chile, Japan, Kanada, Malaysia, Mexico, New Zealand, Peru, Singapura dan Vietnam. Untuk maklumat lanjut mengenai impak TPPA dan FTA sila rujuk www.ftamalaysia.org

Baca point bawah jap ;

Adakah kerana eksport Malaysia akan menghadapi tarif yang tinggi? Malaysia sebagai ahli Pertubuhan Perdagangan Dunia (WTO), telah pun menerima tarif rendah atau sifar ke atas eksport-eksportnya ke semua negara-negara TPPA. Di samping itu, Malaysia telah pun mempunyai perjanjian perdagangan bebas dengan kesemua negara-negara yang terlibat dengan TPPA kecuali 4 negara; Amerika Syarikat, Kanada, Mexico dan Peru.

Di negara-negara ini, Amerika Syarikat mengenakan secara purata tarif 3 peratus, manakala Kanada secara purata mengenakan 6 peratus. Ini semestinya tidak termasuk industri tekstil. Walau bagaimanapun, Amerika Syarikat berkeras bagi kesemua FTAnya, termasuk TPPA, untuk mematuhi peraturan “Yarn Forward” mereka. Dalam erti kata lain, walaupun dengan tarif yang sifar atau rendah ke atas produk tekstil Malaysia, kita masih tidak akan mendapat sebarang manfaat darinya kerana Malaysia perlu menggunakan benang Amerika yang mahal bagi mendapatkan akses kepada tarif yang lebih rendah ini – menjadikan ia masih tidak kompetitif.

Di samping itu, kami ingin mengingatkan semua pihak bahawa pada tahun 2008 negara kita memilih untuk tidak menandatangani Perjanjian Perdagangan Bebas AS – Malaysia dan kita masih mempunyai peningkatan lebihan dagangan barangan dengan Amerika.


Kami tidak meletakkan sebarang kepercayaan apabila perjanjian perdagangan seperti TPPA merangkumi 29 bab tetapi hanya enam bab dibincangkan manakala 23 lagi menyatakan keperluan bukan perdagangan.

Untuk disimpulkan dengan mudah; apabila perdagangan bukan lagi mengenai perdagangan tetapi membentuk peraturan yang mengehadkan hanya sebelah pihak, maka ia bukan lagi perdagangan yang bebas mahupun adil.


Teks yang bocor dari bab harta intelek (IP) TPPA membuktikan Amerika Syarikat mengeksport undang-undangnya sendiri yang sesuai sebagai pengeksport IP mutlak, di mana ia bertentangan dengan keperluan Malaysia sebagai sebuah negara membangun yang juga merupakan pengimport IP bersih dan memerlukan akses yang berpatutan kepada teknologi, perubatan dan buku teks.

Tambahan, Kongres Amerika Syarikat berkeras untuk mengenakan ke atas kita bentuk-bentuk disiplin dan penalti yang dikenali sebagai 'pemain manipulasi mata wang' yang tidak akan dikenakan terhadapnya walaupun ada dasar kewangan yang tidak konvensional di mana bank pusat membeli sekuriti kerajaan daripada pasaran untuk menurunkan kadar faedah dan meningkatkan bekalan wang.

Bagi pihak kami, Bantah TPPA ada menyebut perjanjian ini mengayakan syarikat-syarikat korporat Amerika dan bukan kepada rakyat mereka, sama seperti ia tidak memberi faedah kepada seluruh rakyat Malaysia kerana ia memberi kesan terhadap hidup mereka dalam bentuk kos perubatan dan harga buku teks yang tinggi untuk jangka masa lama. Layanan perjanjian TPP juga melemahkan PKS tempatan dan juga perusahaan milik negara. 


Sumber : http://www.astroawani.com/berita-bisnes/tppa-apakah-faedah-apa-kosnya-dan-apa-yang-kita-rugi-40034

Baca ini juga ;
SAYA menerima banyak permintaan dari sahabat supaya menulis tentang Perjanjian Perkongsian Trans-Pasifik atau Trans-Pacific Partnership Agreement yang akan ditandatangani pada Oktober nanti. Pada mulanya saya tidak mahu menulis tentang isu ini kerana mahu serahkan kepada pakar ekonomi untuk menulis mengenainya. Tetapi apabila tidak ada ulasan yang saya harapkan, maka saya menulis juga untuk memberi pencerahan kepada kawan-kawan supaya kita semua tahu tentang inti Perjanjian ini dan kesannya kepada kita.
TPPA adalah perjanjian multilateral terikat yang melibatkan negara Asia Pasifik seperti Australia, AS, New Zealand, Kanada, Mexico, Chile, Brunei, Malaysia dan Vietnam. TPPA ini alah tentang liberalisasi pasaran di mana negara ahli bebas berniaga di pasaran negara ahli secara terbuka sesuai dengan konsep globalisasi.
Masalahnya dengan TPPA ini ialah semua perbincangannya dibuat secara rahsia dan semua teks perbincangan adalah rahsia sehinggalah selepas empat tahun perjanjian dimeterai. Ini bermakna perjanjian TPPA ini meletakkan rakyat dalam kegelapan, sesuatu yang cukup pelik dalam sebuah dunia terbuka tanpa sempadan.
Apabila ditanya mengapa dirahsiakan, jawapan kerajaan adalah standard: Perjanjian ini baik untuk negara kerana memudahkan barangan kita untuk memasuki pasaran luar. Persoalannya, jika TPPA begitu bermanfaat, mengapa teks perjanjian yang sedang dirundingkan tidak dibentangkan untuk pengetahuan umum? Mengapa perlu berahsia?
Saya tanyakan hal di atas kerana terdapat beberapa klausa dalam TPPA ini yang akan memberikan kesan yang cukup besar kepada rakyat dan negara dan cukup membimbangkan saya. Untuk maklumat ringkas, di bawah ini saya perturunkan beberapa kesan negatif yang perlu sangat kita ketahui:
i. Hampir 80% harga ubat akan menjadi mahal, sehingga mencecah 1000% dari harga sekarang. Ini kerana ubat generik yang lebih murah tidak boleh dijual lagi kerana Malaysia terikat menggunakan ubat patented (asli) yang dihasilkan syarikat famarkeutikal dari luar negara. Kesannya akan menyukarkan pesakit berpendapatan rendah dan sederhana kerana kos untuk mendapatkan ubatan menjadi sangat tinggi. Bayangkan jika seorang guru menghidap penyakit barah yang memerlukan ubat bernilai RM7000 sebulan, mampukah mereka untuk membayar kos perubatan semahal itu? Apakah nasib ramai rakyat di negara kita nanti?
ii. Syarikat gergasi akan bebas berniaga di negara kita menyebabkan usahawan-usahawan kecil terpaksa bersaing dengan syarikat gergasi dari luar negara. Ini seolah-olah meletakkan kepentingan syarikat asing mengatasi kepentingan rakyat kita. Ini juga seperti memberi kuasa kepada negara maju seperti AS, Singapura dan Australia untuk mencereboh ekonomi negara kita.
iii. Kerajaan boleh disaman oleh pelabur luar di tribunal antarabangsa yang berpangkalan di Washington dan Geneva jika terdapat dasar-dasar kerajaan yang boleh merugikan hak pelabur luar dan menghalang aktiviti perdagangan mereka. Ini tentunya menjejaskan bidang kuasa kerajaan dalam menentukan apa yang terbaik untuk rakyat dan negara.
iv. Petani kita terpaksa bersaing dengan hasil pertanian luar negara. Lebih merisaukan lagi ialah TPPA bakal memberi kesan buruk ke atas industri padi negara apabila beras dari AS yang menerima subsidi yang tinggi dipasarkan di negara ini. Ratusan ribu keluarga petani padi di negara ini akan terjejas jika TPPA dimeterai.
v. TPPA juga menyebabkan bidang pelaburan dan khidmat undang-undang dan pelbagai khidmat profesional tempatan yang lain terpaksa berhadapan dengan persaingan pasaran terbuka. Mampukah industri perkhidmatan kita berhadapan dengan kemasukan syarikat gergasi ini?
vi. TPPA melanjutkan perlindungan hakcipta bahan-bahan rujukan dari 50 tahun selepas kematian penerbit kepada 120 tahun. Ini bermakna segala bahan-bahan rujukan yang kini percuma dan telah didigitalkan akan menjadi terhad kepada pengguna. Ini juga bermakna segala bahan rujukan wajib dibeli atau wajib dibayar sewa, sekaligus menghadkan kemudahan ilmu kepada rakyat yang kurang mampu.
Justeru implikasi TPPA ini besar kepada rakyat dan negara, maka saya merayu supaya kerajaan mengambil tindakan berikut terlebih dahulu sebelum memetarai perjanjian ini. Antaranya:
i. Menangguhkan perundingan TPPA sehingga segala teks mengenainya didedahkan kepada rakyat untuk mendapatkan maklumbalas. Rakyat berhak tahu dan diberi hak memberi pandangan kerana perjanjian ini melibatkan kualiti hidup mereka.
ii. Ahli parlimen perlu diberi pencerahan dan perlu membahaskan baik buruk Perjanjian ini. Semasa membahaskan hal ini, ahli parlimen perlulah melihat Perjanjian ini dari aspek kebaikannya untuk rakyat dan negara, bukannya berterusan terikat kepada kepentingan parti.
iii. Kerajaan mesti menolak status layanan tempatan yang perlu diberikan kepada syarikat gergasi luar.

-------------

Oke, itu serba sedikit point-point tentang TPPA yang kita perhatikan sangat tidak memihak kepada rakyat. 

Klik ini, baca laporan MTEM yang dikeluarkan secara berkala bagi menyedarkan rakyat tentang ancaman TPPA untuk pemahaman yang lebih jelas.

Semalam, menteri MITI, Mustapa Mohammed mengeluarkan kenyataan media ; 

Secara dasarnya point menteri ialah ;

- Malaysia bersetuju dengan kebanyakkan klause yang terdapat dalam TPPA.

- Malaysia juga telah menyatakan pendirian, pendapat dan perbezaan bagi menjamin hak rakyat (negara ini) mengenai TPPA dan pandangan itu turut diterima.

- Malaysia tidak akan menanda-tangani perjanjian yang akan memudaratkan kepentingan rakyat.

- Dalam membahaskan mengenai harta-intelek dan perubatan, Malaysia menyatakan pendirian kukuh bahawa hak rakyat untuk mendapatkan kesihatan & ilmu pada kos munasabah perlu diambilkira. Dan kesepakatan dicapai (mutual).

- Malaysia mempercayai dengan TPPA, negara akan lebih berdaya saing apabila eksport negara menjadi lebih mudah (penghapusan duti import) dan meningkatkan pendapatan negara.

Walaupun Malaysia secara dasarnya bersetuju dengan perbincangan tersebut, perjanjian TPPA belum lagi dimeterai secara muktamad.

Perjanjian itu akan dibahas dan dibincangkan dalam parlimen, selepas mencapai kesepakatan samada usul menerima atau menolak, tindakan susulan akan dibuat selepas itu.

Yakni, Malaysia belum SIGN secara rasmi. 

Ikut number, RAKYAT AKAN KALAH di parlimen disebabkan jumlah kerusi yang dimenangi pembangkang. 

Itupun, belum tentu semua pembangkang bersetuju bantah TPPA. Secara konsisten hujah melawan TPPA seringkali dibentang oleh MTEM. Rujuk laman web mereka atau hubungi mereka untuk ikuti forum bahas TPPA.

Pada hari TPPA dibahaskan dalam parlimen kelak, rakyat lapisan agama dan bangsa mahupun partisan tak kira la ko sokong apa dan siapa perlu bersatu lawan TPPA. Terutamanya geng2 MERAH. Kata kau pertahankan hak melayu. Baca laporan MTEM. Bagaimana TPPA ini paling merugikan kaum melayu (kerana kemiskinan) dan kau akan faham kenapa melayu yang patut paling keras membantah dan melawan.

Turun padang (parlimen) bawa sepanduk, lawan buat kali terakhir biar sejarah mencatatkan samada rakyat kalah mahupun menang, kita telah berusaha hingga ke titisan keringat terakhir bagi melawan perjanjian berat sebelah ini. Jangan biar sejarah mencatitkan kita sebagai bangsa pengecut, dayus dan tidak berbuat apa-apa untuk mengubah keadaan.

Merah, kuning, hijau, oren, hitam mahupun biru cayor. Ini masa korang bersatu atas nama mempertahankan hak rakyat. Berhenti berpolemik, mari lawan TPPA sama-sama.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...