Telegram PH http://t.me/beritapolitikmalaysia

Laporan yang tersiar tidak semestinya mewakili pandangan pihak pentadbir halaman.

Sabtu, 2 Jun 2018

Jangan Gunakan Petronas Untuk Tujuan 'Bailout' Kata Najib Kepada Kerajaan..

Oleh : Najib Razak

Alhamdulillah, rizab tunai Petronas meningkat kepada RM164.7 bilion pada akhir Mac 2018, meningkat RM36.5 bilion berbanding RM128.2 bilion pada tiga bulan lalu iaitu pada penghujung 2017.

Peningkatan ini adalah berikutan harga minyak yang memberangsangkan selain dari penerimaan bayaran dari pelaburan Aramco Saudi bagi projek RAPID Pengerang.

Rizab tunai Petronas sekarang jauh lebih tinggi berbanding tahun 2008 semasa saya mula bertugas sebagai menteri kewangan.
Pada ketika pentadbiran saya, saya amat teliti dalam memastikan Petronas tidak perlu membayar dividen kepada kerajaan melangkaui keperluan kerana saya mahu memastikan mempunyai imbangan tunai mencukupi bagi memenuhi pelan pengembangan dalam sektor perniagaan utama dan hiliran bagi menjadi sebuah syarikat tenaga berintegrasi bertaraf dunia.

Hasilnya, baki tunai Petronas telah meningkat secara signifikan dan syarikat ini berupaya membuat pelaburan serta berkembang untuk melaksanakan projek bersifat ‘game changer’ seperti projek RAPID Pengerang, Projek Integrasi Minyak dan Gas Sabah Sarawak (SSIOGP) dan projek Amonia dan Urea Sabah (Samur).

Pada masa itu, Petronas turut diberi ruang kebebasan untuk membuat pelaburan dalam projek huluan yang besar di Malaysia dan di merata tempat di dunia seperti Kanada, Iraq dan Brunei.

Pelaburan-pelaburan ini akan berupaya menghasilkan dividen yang tinggi bagi Petronas serta Malaysia bagi jangka masa panjang. Kita melabur untuk memastikan manfaat bagi jangka masa panjang.

Kerajaan PH baru-baru ini telah menyatakan pemansuhan GST akan dibiayai dengan meminta Petronas, Khazanah dan BNM untuk membuat bayaran dividen yang lebih tinggi kepada kerajaan. Bagaimanapun pendekatan ini adalah rapuh (not sustainable) dan bakal mengorbankan jangka masa panjang hanya untuk pembiayaan jangka masa pendek.

Keuntungan Petronas juga bergantung kepada harga minyak dan gas dunia yang terletak di luar kawalannya. Kebergantungan yang keterlaluan terhadap harga minyak yang tinggi sepatutnya dielakkan. Walaupun harga minyak dunia sekarang agak tinggi berbanding jangkaan dalam bajet 2018 saya, kita perlu menjaga jika harga minyak jatuh lagi seperti kejatuhan sebanyak 80% yang berlaku pada tahun 2014 dan 2015.

Saya mohon kerajaan baharu ini akan terus memberi ruang dan modal yang cukup besar kepada Petronas untuk terus memenuhi visi mereka dan bukannya menjarah dana Petronas atau bagi misi ‘bail-outs’ sebagaimana dilakukan ketika pentadbiran 22 tahun Tun Mahathir yang dahulu.

Hentikan Retorik Negara Nak Bankrup, Pakatan Harapan - Siti Aisyah.

Oleh : Siti Aisyah

Ada kawan tanya aku isu derma. Aku malas nak cakap lebih sebab kak aku pun sekali bagi. Untuk sefamily pulak tu. Hahahahaahahahha..
1) Aku tak ada masalah bab derma ni. Duit hangpa kan. Hang lebih tau nak buat apa. Kalau taktau, WhatsApp aku derma kat aku dah banyak sangat duit.. Satu, tunjukkan hangpa sayang negara. Kedua, rakyat Malaysia memang pemurah. Kalau secara peribadi, aku lebih suka menyumbang dengan membeli lebih banyak barang supaya hasil cukai kerajaan meningkat.

2) Betul la kata kata orang PH derma ni bukan kerajaan minta pun. Rakyat yang sukarela. Dan inisiatif ni dimulakan rakyat sendiri. Kerajaan tolong jadi pemudah cara saja. Yelah, satgi timbui ramai pulak scammer yang mengaku depa dilantik untuk kutip derma bayaq hutang kerajaan. Macam ada kes kat Padang serai dulu kutip duit nak buat masjid kat Kulim. Bertahun kutip padahal masjid tu dah berapa ratus kali orang buat sembahyang jumaat. Dan dah bopa kali semayang raya dah.

3) Tapi tapi tappiii nya.

4) Dia masalah punca utama yang boleh muncul derma bayaq hutang negara ni dari mana?. Dari kempen sebelum pru la yang kata negara nak bankrap la, nak jadi macam Greece la..kira kempen pru masa tu memang asak sungguh sungguh yang ekonomi kita ni memang nazak dah. Kira kalau hang dok icu tunggu doktor nak tarik mesin pernafasan lepastu hang goal ja.
5) Hakikat yang sebenarnya memang la kita berhutang. Nak terang lebih suruh economist dengan market analyst la tulih. Kalau semua aku tulih depa takkan nak tulih pasai kucing najib kot?. Tapi hutang kita sekarang betul ka akan buatkan negara kita bankrap? Aku tanya merata orang pandai pasal ni. Ya atau tidak.

6) Dan jawapan nya TIDAK akan bankrap!. Sehari lepas pru BNM keluaq statement ekonomi kita meningkat. Disusuli pulak kenyataan TS Zeti yang ekonomi kita dalam landasan tepat. Jadi yang dok gebang kata nak bankrap tu politik persepsi ja lah?. Dan strategi tu kira berjaya la.

7) Kita berhutang. Itu hakikat. Tapi hutang kita belum tahap ulangan sejarah kat Korea dulu. Sampai perlu kutip derma untuk elak bankrap. Bahkan kalau ikut BNM reserved luar negara kita sekarang lebih 100b USD.. Dan semalam Petronas keluarkan data keuntungan syarikat. Menaik jugak.

8) Jadi sebab aku kira strategi main persepsi hutang ni dah berjaya, aku harap kerajaan dah boleh hentikan la retorik macam ni.. Dan bekerja untuk bina semula negara. Jangan lupa sebab keterujaan MOF kita dedahkan bab hutang ni minggu lepas, bursa saham menjunam teruk.

9) Dan tak perlu guna hutang nak bankrap ni lagi untuk jadikan alasan tak boleh tunaikan manifesto. Kami mengundi hangpa bukan pasai manifesto pun. Tau dah manifesto tu populis ja. Tapi lebih sebab meluat kat BN. Tapi jangan ingat orang suka PH pulak. Cuma tak jangka menang tu ja. Dan bila menang orang ph tak payah marah kalau ada yang tuntut. Sapa suruh berjanji bulan bintang kalau dah dari awai hangpa kata negara ekonomi teruk tahap nak bankrap?

10) Ikan temenung harini sekilo masih sama harga. Mungkin betoi kata menteri, peniaga sabotaj. Hehe

- Siti Aishah - 

Macai PH, macai bn, macai psm, macai pas, macai mahathir, macai Anwar, macai Ayman, macai Muhamad Harris Nasril.

Tidak Benar Kerajaan Tarik Balik Semua Kawalan Keselamatan, Najib Kantoi Menipu...

Menerusi akaun Facebook bekas Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Razak memaklumkan beberapa pegawai keselamatan, pengawal pengiring, polis pengiring dan Unit Tindakan Khas yang disediakan untuknya telah dihentikan oleh pihak kerajaan.


"Hari ini, saya membalas tabik hormat dan mengucapkan selamat tinggal kepada kumpulan pengawal pengiring, Unit Tindakan Khas, polis pengiring dan pegawai, yang ditugaskan untuk menyediakan kawalan keselamatan dan bantuan kepada saya dan keluarga sama ada di Pejabat Perdana Menteri serta di kediaman rasmi Seri Perdana. 

Sejak beberapa minggu ini, kesemua pegawai keselamatan, polis pengiring serta pegawai bantuan yang ditugaskan kepada saya sudah ditarik balik oleh kerajaan baharu kecuali seorang pegawai ADC (Aide De Camp). 

Tak dapat dinafikan, mereka berselubung emosi dan ada yang menitiskan air mata ketika kami berlafaz kata perpisahan. Saya dan keluarga tidak akan lupakan jasa, persahabatan dan kesetiaan mereka sepanjang 9 tahun ini - termasuk mereka yang sudah berjasa kepada kami selama 14 tahun semasa saya masih Timbalan Perdana Menteri. 

Sehingga kita bertemu lagi, saya ucapkan kepada mereka selamat maju jaya dan berharap mereka akan terus berkhidmat kepada kerajaan baharu dengan dedikasi dan kesetiaan yang sama ketika bersama saya. 

Saya juga mohon kerajaan baharu supaya sentiasa menjaga kebajikan mereka kerana mereka adalah anggota dan pegawai berdedikasi yang akan berkhidmat kepada kerajaan hari ini dengan penuh kesetiaan," katanya dalam kenyataan itu.

Bagaimanapun dalam satu kenyataan balas oleh Ketua Polis Negara seperti yang dilaporkan oleh Bernama, Tan Sri Muhammad Fuzi Harun menafikan dakwaan Najib itu.

Tan Sri Muhammad Fuzi Harun berkata apa yang dilakukan oleh Polis DiRaja Malaysia (PDRM) adalah mengurangkan jumlah kakitangan yang menjaga keselamatan Najib kerana ia adalah SOP yang biasa dilakukan tambahan pula status jawatan Najib yang berubah menyebabkan dia mempunyai keistimewaan yang berbeza, tidak seperti ketika berada dalam jawatan kerajaan. 

"Setiap bekas perdana menteri mempunyai kelayakan tertentu namun, jumlah anggota yang bertugas tidak sama seperti sebelumnya. Kita hanya mengikut prosedur operasi standard (SOP) yang ditetapkan.

Tan Sri Muhammad Fuzi Harun juga menjelaskan tidak benar hanya pegawai ADC sahaja yang diperuntukan kerajaan sebaliknya khidmat pemandu dan pegawal peribadi masih diberikan untuk tujuan mengawal keselamatan Najib dan Rosmah. 

"Bagaimanapun anggota yang bertugas seperti ADC, pemandu serta pengawal peribadi masih ditempatkan bagi mengawal keselamatan beliau dan Datin Seri (Rosmah Mansor)," katanya dalam laporan itu. - 1 Jun 2018.

Jamal Yang Dulunya Samseng Tunjuk Besar Kepala Kini Melarikan Diri Ke Indonesia..

Datuk Seri Jamal Yunos kini dipercayai berada di Indonesia selepas berjaya melarikan diri ke negara jiran itu lapor Awani semalam.


Menurut Menteri Kementerian Dalam Negeri (KDN) Tan Sri Muhyiddin Yassin, terdapat dakwaan yang mengatakan Jamal kini berada di Indonesia selepas meloloskan diri ke negara itu meskipun telah disenaraihitamkan oleh pihak imigresen.

Pihak imigresen dalam satu kenyataan semalam mengesahkan berdasarkan semakan mereka, rekod menunjukkan Jamal dan Musa Aman masih berada di dalam Malaysia.

Ini bagaimanapun menimbulkan spekulasi yang Jamal dan Musa Aman berkemungkinan melarikan diri ke luar negara menggunakan 'jalan haram' ataupun cara tidak sah.

Sementara itu, Muhyiddin mengesahkan akan meminta bantuan Polis Indonesia bagi mengesan Jamal.

“Apa nak berlindung apa, dia tahu dia buat salah, lepas itu dia lari, saya sedang minta Ketua Polis Negara untuk memburu beliau, katanya dia berada di Indonesia, jadi kita akan minta kerjasama dari pihak polis di sana, cari beliau bawa ke sini.

“Apa pun kalau ada apa-apa kesalahan yang beliau lakukan, saya serah kepada pihak berkuasa untuk mengambil tindakan sesuai dengan undang-undang yang ada,” katanya ketika ditemui oleh pemberita selepas menghadiri program di Masjid Jabatan Penjara Malaysia, Kajang. - 2 Jun 2018.

Polis Cuai Punca Jamal Berjaya Larikan Diri Kata Menteri KDN..

Oleh : Malaysiakini

Menteri Dalam Negeri Tan Sri Muhyiddin Yassin melahirkan rasa kesal atas kecuaian pihak berkuasa yang bertugas menyebabkan Ketua Umno Bahagian Sungai Besar Datuk Seri Jamal Yunos hilang untuk pertama kalinya dari sebuah hospital swasta minggu lepas."Pegawai yang bertugas mengendalikan kes sedemikian tidak boleh cuai. Saya berasa kecewa, dalam kes Jamal, bagaimana dia dapat melarikan diri dari hospital?

"Saya kesal ia berlaku, kecuaian telah berlaku dan saya tidak boleh benarkannya berlaku lagi (pada masa akan datang),"
kata Muhyiddin kepada pemberita selepas mengamati operasi terhadap pendatang tanpa izin Jabatan Imigresen di Petaling Street di Kuala Lumpur.

Bagaimanapun, beliau menjelaskan apa-apa tindakan tatatertib yang akan diambil termaktub di bawah bidang kuasa pihak berkuasa yang berkenaan.

Sebelum itu, Muhyiddin ditanya jika beliau mempunyai pesanan kepada Jamal dan bekas ketua menteri Sabah Datuk Seri Musa Aman yang juga dikehendaki oleh polis berhubung siasatan terhadap aduan kes ugutan terhadap Yang di-Pertua Negeri Sabah Tun Juhar Mahiruddin.

Muhyiddin berkata kedua-dua ahli politik itu perlu menyerah diri kepada pihak berkuasa berkaitan atau berisiko ditangkap kerana polis Malaysia boleh mendapatkan bantuan daripada rakan-rakan negara asingnya, termasuk Interpol.

"Adalah lebih baik bagi mereka untuk menyerah diri dan polis akan mengambil tindakan sewajarnya di bawah undang-undang," katanya.

"Tidak kisahlah siapa mereka, polis sedang mencari kes-kes yang kita tahu telah dilaporkan dalam media, kesalahan dilakukan di bawah undang-undang Malaysia dan mereka tidak boleh lari.

"Walaupun mereka mungkin cuba melarikan diri, saya percaya undang-undang akan mengejar mereka,"
tegasnya.

Pegawai SPRM setakat ini tidak dapat menggeledah hartanah milik Musa dan mendakwa peguam bekas ketua menteri Sabah itu enggan bekerjasama, menurut satu laporan.

Musa juga didakwa telah meninggalkan negara dengan sumber 'atasan' dalam SPRM dilaporkan memberitahu The Star beliau telah ke luar negara sebelum namanya disenarai hitam imigresen.

Sementara itu, Ketua Polis Negara, Tan Sri Mohamad Fuzi Harun, mengesahkan waran tangkap telah dikeluarkan terhadap Jamal kerana gagal muncul walaupun diberi masa yang mencukupi untuk menyerah diri dan bekerjasama dengan penyiasatan terhadapnya.Kenapa Menantu Najib Daniyar Kessikbayev Beli Kereta Mewah Jutaan Ringgit Guna Dua Pasport Berbeza Soal Netizens..

Susulan tular rakaman video barisan kereta mewah milik bekas Perdana Menteri Najib Razak dan keluarganya yang disorokkan Cindy di bahagian parkir Pavillion Residents, kini timbul satu lagi dakwaan terbaru yang tersebar di sosial media.

Menurut pengendali halaman Curi-Curi Wang Malaysia, beberapa barisan kereta mewah yang dikenalpasti dalam rakaman tular itu disahkan milik Najib dan menantunya.

"Kita sekarang boleh sahkan kereta Bentley tahun 2011 yang bernombor plat WVQ11 didaftarkan atas nama Najib Razak. 


Manakala kereta dua pintu yang berwarna biru muda, Rolls Rocye Phatom yang bernombor plat WLE7 dan Bentley plat nombor WYC7 didaftarkan atas nama menantu Najib Razak, Daniyar Kessikbayev.Apa yang pelik ialah beliau menggunakan dua nombor passport yang berbeza atas pendaftaran kedua-dua kereta tersebut.

Najib Razak juga didapati memiliki beberapa rangkaian kereta mewah berjenama Mercedez.

Anak perempuan Najib dan Rosmah ada membuat laporan polis yang mengatakan pihak polis tidak mengikuti SOP ketika mengeledah appartment miliknya sebelum ini.

Bolehkah beliau kini menjelaskan bagaimana suaminya mampu membeli dua kereta berjenama mewah berharga jutaan ringgit dan lebih setiap satunya,?" soal pengendali halaman Facebook itu pada khamis.

Setakat ini pihak polis dan Najib belum lagi memberikan apa-apa kenyataan rasmi mengenai dakwaan yang tersebar itu. - 2 Jun 2018.

Individu Nafi Mahu Tembak Mahathir, Identiti Dicuri Penyamar Untuk Buat Ugutan Bunuh..

Menggunakan akaun palsu dengan identiti pihak ketiga bukan perkara asing bagi pemain politik khususnya kumpulan cybertroopers di Malaysia.

Terbaru, seorang individu yang dikenali dengan nama Fadzley Mohd Yusof menafikan beliau pemilik akaun Facebook 'Ayahanda Fadzley Mohd Yusof' yang didakwa membuat ugutan bunuh terhadap Perdana Menteri Malaysia."Jom kita kasi hentam Tun Mahathir. Kasi tembak bagi jatuh Tun Mahathir. Ahli-ahli SAYS 2000 orang esok akan turun Dataran Merdeka. Anggaran 10,000 orang jemaah akan support esok pagi untuk tentang kerajaan Pakatan Harapan.

Jim Ubah Kerajaan," kata individu yang menggunakan identiti Ayahanda Fadzley Mohd Yusof dalam satu kenyataan yang tular pada semalam.

Mesej ugutan itu kemudiannya mendapat perhatian ramai pihak dan tujuh NGO kemudiannya membuat laporan polis di Balai Dang Wangi untuk menggesa pihak polis menyiasat pemilik akaun Facebook tersebut. 

NGO-NGO itu  ialah Kesatuan Melayu National, Ikatan Rakyat Insan Muslim Malaysia (Irimm), Akhlak Rahsia Cekal (ARC), Pertubuhan Permuafakatan Majlis Ayahanda Malaysia (PERMAS), Refomis, Kipidap dan Pertubuhan Martabat Jalinan Muhibbah (MJMM).

Sementara itu Fadzley dalam satu kenyataan yang dipetik menerusi Facebooknya membuat penjelasan mengenai ugutan bunuh yang dikaitkan dengan dirinya.

Penjelasan oleh Fadzley itu dibuat menggunakan akaun Facebooknya yang bernama Fadzley Balqis.

"Berkaitan VIRAL yang sedang hangat menular pada hari ini. Ada individu yang tidak bertanggung-jawab telah membuat akaun FB palsu "Ayahanda Fadzley Mohd Yusof" kononnya saya bekerjasama dengan ISIS dan mahu menyerang Kerajaan PH serta Tun M. 

Malah ada juga viral menerusi WhatsApp tentang penipuan yang saya lakukan. Tidak cukup dgn itu, individu yang sedang disiasat ini juga melibatkan PPIM dan juga hantar mesej WhatsApp kepada ramai orang bahawa saya mencabar untuk perang dan mengugut bunuh. 


Ini boleh membuat keadaan kucar-kacir dan mengancam diri saya dan keluarga. 

Petang tadi pada jam lebih kurang 5 petang saya telah ke Balai Polis Ulu Kelang untuk membuat laporan bagi menafikan sekeras-kerasnya tentang viral ini. FB akaun itu juga adalah palsu/fake. 

Sewaktu saya bersama dengan Pegawai yang ambil statement, Ayah Rani Kulop juga ada menelefon saya dan saya beri penjelasan. Sebentar tadi kira-kira jam 8:40 malam saya sempat bercakap telefon secara peribadi bersama Datuk Paduka Ayahanda YDP Majlis Ayahanda Melaka (Datuk Ayah Azam). 

Di sini saya lampirkan foto saya dan juga salinan repot. Diharap saudara/saudari dapat membantu saya agar tidak memperpanjangkan lagi kes ini kerana pihak Polis sedang membuat siasatan terperinci. 

Mohon jasa baik anda juga untuk menyampaikan kenyataan ini. Kerjasama anda saya dahului dengan ucapan terima kasih. 

Salam hormat Mohd Fadzley Mohd Yusof," jelasnya dalam kenyataan itu. - 2 Jun 2018.

Netizens Bergaduh Isu Dokumen 'Manipulasi Hutang Negara' Yang Berada Atas Meja Kerja Mahathir..

Penyokong pembangkang Barisan Nasional dan penyokong kerajaan Pakatan Harapan bergaduh sesama sendiri di laman sosial berikutan tersebarnya gambar Mahathir bersama dokumen yang bertajuk 'manipulasi hutang negara' sejak rabu.

Gambar itu pada awalnya disebarkan oleh Abu Bakar Yahya Aby yang mana beliau mengakui menangkap sendiri gambar itu ketika hadir bertemu dengan Perdana Menteri itu di pejabatnya.


Abu Bakar ialah ahli PPBM yang menyokong Pakatan Harapan. Menurut Abu Bakar dokumen di atas meja kerja Tun Mahathir ialah 'mengenalpasti' dan bukannya manipulasi seperti yang diperkatakan netizens.

Bagaimanapun netizens pro pembangkang kemudiannya 'zoom in' gambar tersebut dan menegaskan dokumen itu bermula dengan tajuk 'manipulasi' dan bukannya 'mengenalpasti'.

Ada sesetengah netizens menyebarkan pula gambar berbeza posisi bagi membuktikan tajuk dokumen itu adalah manipulasi hutang negara siri 2.


Netizens pro pembangkang menjadikan isu tersebut satu polemik di media sosial.


Netizens pro Pakatan Harapan pula mempertikaikan jika penyokong pembangkang sudah mengetahui isi kandungan dokumen tersebut atau hanya mengkritiknya dengan sekadar membaca muka hadapan gambar dokumen tular itu.

Setakat ini kerajaan dan Tun Mahathir belum lagi memberikan apa-apa respon berhubung isu yang tular di sosmed itu. - 2 Jun 2018.

Jimat 3 Billion Setahun Jika Rakyat Tak Merokok Kata Menteri Kesihatan.

Oleh : Malaysia Gazette

Kesedaran tentang bahaya merokok dalam kalangan rakyat Malaysia boleh menjimatkan sehingga RM3 bilion setahun bagi menanggung kos rawatan tiga penyakit akibat pengambilan hasil tembakau itu tanpa kawalan.
Menteri Kesihatan, Dr Dzulkefly Ahmad berkata, sekiranya kesedaran itu meluas dan pengambilan rokok berkurangan, dana berbilion ringgit itu boleh digunakan untuk membayar hutang negara yang kini mencecah RM1 trilion.

“RM3 bilion adalah jumlah yang kita belanjakan. Kalau kita dapat mengurangkan kos rawatan itu, ia satu penjimatan yang besar,"
katanya. - 1 Jun 2018.

 

Jumaat, 1 Jun 2018

Projek 30 Billion Tan Sri Ting Pek Khiing, Ini Penjelasan Mukhriz Mahathir.

KENYATAAN MEDIA

KERAJAAN NEGERI BELUM TERIMA CADANGAN PEMBANGUNAN PROJEK RM 30 BILLION.

Kerajaan Negeri Kedah pimpinan saya ketika ini belum menerima cadangan pembangunan Projek Bandaraya Baharu Langkawi yang bernilai kira-kira RM30 billion di pulau peranginan itu.
Akhbar hari ini memetik pemaju hartanah, Tan Sri Ting Pek Khiing sebagai mengumumkan bahawa projek itu akan dilancarkan hari ini, merangkumi pembinaan kira-kira 30,000 unit kondominium mewah, pusat komersil dan dermaga kapal di kawasan seluas 81 hektar tanah yang ditebus guna di barat Pulau Langkawi.

Pengumuman itu menghairankan kerana projek berkenaan tidak dicadang, dibincang, dipertimbang, apatah lagi diluluskan oleh Kerajaan Negeri pimpinan saya.

Saya ingin jelaskan bahawa projek tersebut pernah dicadangkan sewaktu saya memegang jawatan Menteri Besar Kedah kali pertama, di bawah kerajaan Barisan Nasional dahulu. Tan Sri Ting Pek Khiing telah mengemukakan cadangan pembangunan tanah tambak laut bagi membina hartanah yang akan dijual kepada pembeli tempatan dan asing.

Bagaimanapun, cadangan tersebut tidak disusuli dengan bayaran deposit yang menepati syarat Kerajaan Negeri bagi projek mega sebesar yang dinyatakan beliau.

Maka, pada hemat Kerajaan Negeri, cadangan asal itu tidak lagi dipertimbangkan. Sebarang cadangan pembangunan baharu perlulah dikemukakan secara rasmi untuk pertimbangan Kerajaan Negeri.

Setakat ini, Tan Sri Ting Pek Khiing belum mengemukakan kepada Kerajaan Negeri cadangan baharu bagi projek pembangunan mega yang beliau umumkan itu.

Ingin saya jelaskan bahawa pentadbiran ini tidak berhasrat untuk menyulitkan sebarang inisiatif untuk melabur atau membangunkan negeri ini. Sebaliknya, kerjasama penuh diberikan, panduan dan nasihat ditawarkan sekiranya perlu untuk menjayakan usaha sedemikian.

Namun begitu, Kerajaan Negeri berpendirian tegas terhadap pematuhan syarat dan garispanduan yang telah ditetapkan. Apa juga projek yang dicadangkan oleh mana-mana pihak perlu melalui proses saringan untuk mengenalpasti impak sosial, alam sekitar dan ekonomi.

Walaupun Kerajaan Negeri amat mesra perniagaan dan pelaburan, namun ketiga-tiga aspek itu tidak akan dikompromi.

Dato’ Seri Hj. Mukhriz Tun Mahathir
Menteri Besar Kedah Darul Aman

Tarikh : 1 Jun 2018

Rosmah Diminta Hadir Ke SPRM Selasa Ini Untuk Siasatan Penyelewengan SRC.


Isteri bekas perdana menteri, Rosmah Mansor akan diminta hadir ke ibu pejabat Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) Selasa ini jam 11 pagi.

Beberapa pegawai SPRM telah menghantar notis perintah hadir kepada Rosmah untuk hadir memberi keterangan berhubung siasatan berkaitan SRC International jam 4 petang tadi.

Mereka kemudian meninggalkan kediaman itu dengan membawa sebuah beg yang dipercayai mengandungi dokumen yang diambil dari kediaman itu.

Semua pegawai berkenaan meninggalkan kediaman itu pada jam 5.30 petang.

Sekiranya ingkar, Rosmah boleh ditangkap di bawah Akta SPRM kerana ingkar perintah hadir membantu siasatan di bawah undang-undang.

Rosmah merupakan individu kedua dipanggil membantu siasatan skandal berkenaan selepas Najib Razak berbuat demikian dua kali pada dua minggu lalu. - 1 Jun 2018.
Sumber : Berita Harian

Pro PAS, BN Pertikaikan Keuntungan Siaran WORLD CUP 2018 Di RTM Akan Cecah RM250 Juta.

Oleh : Ustaz Nurul Islam (pemimpin muda PAS)

Penjelasan mengenai anggaran kos pengiklanan dan kos penyiaran Piala Dunia :

Jumlah pendapatan SEPANJANG TAHUN RTM melalui pengiklanan adalah seperti berikut :

2013 = RM 2.48 Juta
2014 = RM 51.9 Juta (Piala Dunia Brazil)
2015 = RM 38.6 Juta
2016 = RM 43.1 Juta


Jika diteliti, pada 2014 iaitu tahun pertandingan Piala Dunia di Brazil, RTM menyiarkan siaran langsung dan hasil yang diperolehi oleh RTM melalui pengiklanan SEPANJANG TAHUN adalah RM 52 Juta. Manakala tahun tahun lain, pendapatan pengiklanan SEPANJANG TAHUN yang diperolehi sekitar RM 43 Juta (dengan anggapan keuntungan RTM kekal pada 2018). Saya ulangi ia adalah pendapatan pengiklanan SEPANJANG TAHUN.

Jadi pendapatan pengiklanan sepanjang piala dunia hanyalah RM 9 Juta sahaja. Bermakna Kerajaan hanya mendapat keuntungan pengiklanan TAMBAHAN RM 9 Juta untuk tempoh siaran Piala Dunia.

Kos : RM 40 Juta
*Pendapatan : RM 9 Juta
Defisit : RM 31 Juta


*ianya anggaran berdasarkan pendapatan sebelum ini.

Ps : Data Laporan Tahunan ini diambil dari laman sesawang Kementerian Komunikasi dan Multimedia Malaysia.

Update.

Menteri telah mengesahkan :


Kos : RM 30 Juta
Tajaan : RM 15 Juta
Defisit : - RM 15 Juta


Oleh : Syahir (penulis pro UMNO)
Kisah ROI RM250 juta siarkan World Cup percuma.

Semalam saya ada terbaca ada dua tiga orang jawab isu peruntukan RM40 juta yang akan dibelanjakan kerajaan untuk membeli hak penyiaran World Cup 2018 untuk disiarkan secara percuma dalam RTM.

Kononnya RM40 juta yang dibelanjakan adalah pelaburan yang akan menjana pendapatan yang lebih tinggi untuk Kerajaan. Kononnya rating RTM akan meningkat bila World Cup ditayangkan secara percuma, slot iklan yang dijual akan menjana pendapatan berlipat ganda buat Kerajaan. Kira-kiranya RTM berpotensi menjana pendapatan mencecah RM250 juta.

Bayangkan belanja RM40 juta, pulangan atau ROI RM250 juta. 600% ROI. Memang bijak tindakan Kerajaan! Beribu-ribu likes dapat. Memang analisa yang tepat.

Nanti dulu.

Tahun ni bukan kali pertama kerajaan tayang World Cup percuma. Kerajaan melalui RTM telah menayangkan World Cup secara percuma sejak tahun 1974. Pada tahun 2014 kerajaan belanja RM20 juta untuk hak penyiaran World Cup 2014:

http://ww1.utusan.com.my/utusan/Sukan/20140625/su_01/Tiada-lagi-siaran-percuma-Piala-Dunia---Shabery

Jika betul World Cup boleh menjana pulangan pelaburan yang tinggi eloklah kalau kita semak hasil atau pendapatan kerajaan dari segi pengiklanan televisyen sejak 2009 untuk melihat pendapatan pada tahun World Cup diadakan iaitu 2010 dan 2014.

Berikut hasil tahunan pengiklanan komersial untuk TV kerajaan (RTM dan lain-lain):

2009: RM32.6 juta

2010: RM56.1 juta

2011: RM41.4 juta

2012: RM60.8 juta

2013: RM49.6 juta

2014: RM53.8 juta

2015: RM39.7 juta

2016: RM45.9 juta


Macam mana agaknya RTM nak jana ROI RM250 juta melalui "pelaburan" dalam World Cup 2018 bila hasil pengiklanan TV kerajaan hanya sekitar RM40 - 60 juta setiap tahun walaupun dalam tahun di mana World Cup disiarkan (2010 dan 2014)?
Mungkin pakar-pakar pengiklanan segera boleh jelaskan.

Saya analisa berdasarkan prestasi RTM tahun sebelum-sebelumnya bukannya andaian dan pengiraan mudah harga slot iklan darab berapa slot jadi RM250 juta.

Masih percaya propaganda ROI RM250 juta siar World Cup percuma?

p.s. Isunya bukan membazir RM40 juta, tapi isunya Kerajaan kata hutang negara RM1 trilion, kewangan kerajaan tenat sampai lancarkan Tabung untuk orang awam derma bayar hutang negara, bonus penjawat awam turun dan terhad kepada gred 41 kebawah dan tiba-tiba RM40 juta boleh diperuntukkan. Faham?

Rujukan : Buku Anggaran Hasil Kerajaan Persekutuan 2011 - 2018: http://www.treasury.gov.my/pdf/percukaian/penerbitan/buku_anggaran_hasil_kerajaan_persekutuan_2018.pdf

Penjelasan Hutang Kerajaan Sebenar Yang Anda Mesti Faham - Syahir Sulaiman.

Prospek Ekonomi – Hutang Kerajaan
1. Perdana Menteri dan Menteri Kewangan menyatakan, hutang Kerajaan Persekutuan kini telah melebihi angka RM1 trilion, jauh lebih tinggi daripada angka 51% berbanding KDNK yang dilaporkan oleh kerajaan sebelum ini.

2. Menteri Kewangan menyebutkan bahawa, keseluruhan hutang dan liabiliti kerajaan Persekutuan telah mencecah RM1.08 trilion atau 80.3% berbanding KDNK setakat 31 Disember 2017, melibatkan tiga komponen berikut:
a. Hutang Kerajaan Persekutuan berjumlah RM686.8 bilion (50.8% KDNK);
b. Hutang Jaminan Kerajaan berjumlah RM199.1 bilion (14.6% KDNK); dan
c. Hutang pajakan dan caj berkaitan projek Kerjasama Awam Swasta berjumlah RM201.4 bilion (14.9% KDNK).
3. Akta Pinjaman (Tempatan) 1959 dan Akta Pembiayaan Kerajaan 1983 telah menetapkan ‘had siling pinjaman berkanun’ Kerajaan Persekutuan berbanding KDNK adalah 55 peratus, sebagaimana yang ditentukan oleh Kementerian Kewangan.
4. Analogi ringkas untuk memahami angka hutang RM1 trilion ini adalah dengan perumpamaan seorang bapa yang mempunyai hutang dan liabiliti berjumlah RM1 juta, melibatkan tiga komponen berikut:
a. Hutang pinjaman bank berjumlah RM600K;
b. Hutang jaminan PTPTN anaknya berjumlah RM200K; dan 
c. Hutang pajakan dan sewaan berjumlah RM200K.
5. Jelas perbezaan definisi yang amat ketara di antara kategori hutang dan liabiliti tersebut. Namun secara berkanun, hanya ‘hutang rasmi’ dikira sebagai Hutang Kerajaan Persekutuan, sebagaimana ‘hutang peribadi’ di peringkat individu dan isi rumah.
6. Perbezaan kategori ini membawa implikasi yang sangat besar terhadap kedudukan kewangan dan penarafan kredit pihak kerajaan mahupun individu, yang pastinya akan membawa kepada implikasi besar terhadap keyakinan institusi kewangan dan pelabur terhadap sesebuah kerajaan mahupun individu tersebut.
7. Berbalik kepada kenyataan Menteri Kewangan, rakyat menantikan jawapan rasmi oleh Gabenor BNM tentang kedudukan sebenar keseluruhan aset dan liabiliti Kerajaan Persekutuan, di mana BNM berfungsi sebagai jurubank dan penasihat Kerajaan Persekutuan dalam hal berkaitan dasar makroekonomi, pengurusan hutang negara, pengawalan nilai matawang dan pengurusan rezab antarabangsa negara.
8. Rakyat juga pastinya menantikan penjelasan lanjut oleh Gabenor BNM terhadap kenyataan Menteri Kewangan tentang bayaran yang dibuat oleh BNM terhadap pembelian tanah milik Kerajaan Persekutuan yang telah digunakan untuk membayar hutang 1MDB.
Infografik oleh Afyan Mat Rawi

Khamis, 31 Mei 2018

Tak Pelik Kutip Derma Bayar Hutang, Yang Ganjil Ajaib Jika Berpuashati Kata MAZA Sambil Sindir PAS..

Isu Penubuhan Tabung Harapan Malaysia bagi membayar hutang negara masih lagi mendapat perhatian awam. Terbaru Ustaz Asri Zainal Abidin ataupun nama panggilannya MAZA mengulas isu tersebut yang disifatkannya sebagai bukanlah tindakan yang pelik.

"Tidaklah pelik jika ada yang cuba tolong pihak Kerajaan bayar hutang. Ia satu usaha yang bersifat sukarela. Siapa mahu boleh berikan, siapa tidak mahu boleh biarkan," katanya dalam satu kenyataan di Facebook hari ini. 


MAZA juga berkata apa pelik sebenarnya ialah memaksa rakyat untuk membayar hutang dan dalam masa yang sama pemimpin mengamalkan gaya hidup yang mewah. 

Tidak hanya itu, MAZA juga seakannya menyindir pemimpin tertentu dalam PAS yang suatu ketika dahulu pernah dilaporkan berpuas hati dengan penjelasan isu 1MDB yang dilakukan oleh Arul Kanda meskipun tidak menyebutkan mana-mana nama secara jelas. 

MAZA hanya sekadar meletakkan kiasan.

Tetapi ianya difahami oleh rata-rata pengikutnya kerana hanya PAS sahaja selama ini yang dilaporkan berpuas hati dengan penjelasan Arul Kanda dalam isu 1MDB.

"Namun, yang pelik lagi melampau ialah pihak yang membuat hutang yang ditanggung oleh sekelian rakyat secara paksa tanpa rela. 

Lebih kejam lagi apabila pihak yang mengambil hutang itu bermewahan, sementara rakyat yang menanggung hutang hidup dalam bebanan.

Apa yang ganjil lagi ajaib apabila ada kelompok yang pernah menyatakan mereka berpuashati dengan isu penyalahgunaan harta awam tersebut,"
katanya lagi. 


Setakat ini status MAZA itu telah dikongsikan sebanyak 5,838 (ketika artikel ini ditulis). Dan rata-rata netizens pro PAS 'berperang' dengan netizens pro PH di ruangan komen.

Difahamkan Tabung Harapan Malaysia (THM) yang dilancarkan semalam adalah untuk menyelaraskan derma yang ingin disumbangkan oleh orang awam kepada kerajaan bagi membayar hutang negara berjumlah 1 trillion.

Ini kerana ketika ini terdapat beberapa pihak yang membuka tabung derma atas tujuan mahu membantu negara membayar hutang.

Meskipun tiada kes yang dilaporkan, pelancaran Tabung Harapan Malaysia oleh Kementerian Kewangan akan membendung penipuan yang mungkin akan diambil kesempatan oleh pihak-pihak tertentu.

Inisiatif kerajaan ini adalah untuk menyatukan semua usaha menderma dan memudahkan orang awam hanya memasukkan wang ke dalam satu tabung, satu akaun yang telah disahkan oleh kerajaan.

Dalam perkembangan berkaitan, semua derma yang disumbangkan kepada Tabung Harapan Malaysia akan dikecualikan cukai.

Perkara itu dimaklumkan oleh Ahli Parlimen Kepong, Lim Lip Eng di halaman Facebooknya tadi. Kenyataan rasmi mengenainya juga akan dikeluarkan oleh Kementerian Kewangan pada hari ini. - 31 Mei 2018.

Pembelian Set Tren RM5.7B Tanpa Tender Terbuka - KTMB.

Oleh : Bernama

Kerajaan terdahulu didakwa membuat pembelian set tren bernilai RM5.7 bilion secara terus dari China tanpa tender terbuka.


Presiden Kesatuan Pekerja-Pekerja Keretapi Tanah Melayu Berhad (KTMB) (KPPKTMB) Abdul Razak Md Hassan berkata, berdasarkan rekod KTMB, pembelian terdiri daripada 30 unit set tren jenis ‘Six Car Seat’ bernilai RM1.9 billion yang dibeli pada 2012; dan 10 unit set tren jenis ‘Electric Train Seat’ (ETS) bernilai RM507 juta (pada 2013)

Pembelian juga meliputi sembilan jenis ETS bernilai RM1.1 bilion (pada 2019); 13 unit set tren ‘Deisel Multiple Unit’ bernilai RM1.5 bilion (pada 2019); dan 38 unit ‘Maintenance Six Car Seat’ bernilai RM750 juta (sepanjang tempoh pembelian).

“Pembelian-pembelian ini boleh dianggap tidak memenuhi spesifikasi teknikal, komersial dan kehendak KTMB. Ia dibuat berdasarkan kehendak Kementerian Pengangkutan sendiri bukannya KTMB sebagai ‘needs and user’,” katanya dalam kenyataan, hari ini.

Kesatuan itu berkata tindakan kerajaan terdahulu yang memfokuskan pembelian set tren terus dari China menggambarkan seolah-olah Malaysia ‘mengkiblatkan’ sistem kereta api dari negara itu, sedangkan produk antarabangsa dari negara lain mempunyai kualiti dari sudut teknikal dan komersial yang lebih baik.

Menteri Hal Ehwal Ekonomi yang baru dilantik Datuk Seri Mohamed Azmin Ali baru-baru ini berkata tiada lagi sistem rundingan terus dan tender terhad bagi perolehan projek-projek mega akan datang dan ia mesti dilakukan secara terbuka dan telus.

Dalam pada itu, KPPKTMB juga meminta kerajaan mengkaji semula projek Landasan Kereta api Berkembar Lembah Klang (KVDT) fasa 2 yang mana pemberian tender harus dibuat secara terbuka.

Ini kerana, katanya, terdapat kelewatan dari pihak kontraktor bagi projek KVDT fasa 1 sehingga berlaku kelewatan pembukaan depoh di KL Sentral.

Selain itu kesatuan itu juga berharap kerja-kerja pembuatan dan penyelenggaraan akan diberikan keutamaan kepada KTMB sendiri, dan sekiranya KTMB tiada keupayaan, maka syarikat tempatan perlu diberi keutamaan.

UZAR Padamkan Post FB Piala Dunia Free & Tabung Derma Malaysia.

Ustaz Zaharuddin Abd Rahman atau lebih dikenali sebagai UZAR nampaknya telah memadamkan artikelnya yang bertajuk Piala Dunia Free dan Tabung Derma Malaysia dari halaman Facebooknya hari ini.

Artikelnya itu tular dan dikongsikan oleh ramai pihak ketika ia dituliskan semalam namun ketika disemak hari ini ianya telah hilang dari paparan Facebooknya.


Tidak dapat dipastikan sebab kenapa UZAR berbuat demikian.

Berikut adalah post yang dimaksudkan;

PIALA DUNIA FREE & TABUNG DERMA MALAYSIA

Walaupun saya tahu sangat ramai peminat bolasepak di Malaysia ini bergembira dengan keputusan kabinet memberi penyiaran percuma piala dunia, serta ia dianggap hadiah kepada 'sekumpulan' rakyat. 
Namun perlukah untuk berhabis RM40 juta bagi mendapat hak siaran di RTM, khususnya sewaktu hasil-hasil negara sudah berkurang disebabkan :-

- 'zerorated' GST;


- kemungkinan pampasan RM 500 juta kerana menamatkan projek HSR;


- bayar syarikat konsesi untuk bersedia hapuskan toll dan diskaun;


- hutang negara diwartakan lebih RM 1trillion;


- tax holiday selama 3 bulan & penangguhan SST;


- Harga RON95 dikekalkan dengan tanggungan subsidi;


- kena bayar hutang tertunggak 1MDB, berbillion;


- kena bayar hutang tertunggak SRC, berbillion;


 
Semua di atas ni sangat bagus untuk rakyat (kecuali kena tanggung hutang 1MDB & SRC) dan menggembirakan namun sedikit pelik kerana pada waktu yang sama, diumumkan tabung Harapan Malaysia untuk rakyat menderma bagi membayar sebahagian hutang negara. Adalah lebih baik, puluhan juta kos penyiaran piala dunia, dimasukkan dalam tabung bayar hutang tadi atau menambah bonus aidilfitri berbanding hanya RM 400.

Sekadar pandangan, meyahut keterbukaan kerajaan yang menjemput kritikan membina dan cadangan serta teguran.

Apa pandangan kalian pula? kita berdiskusi dengan bahasa sihat inshaALlah.

Subsidi Petrol 40 Sen Seliter, Orang Kaya & Orang Singapura Pun Dapat, Wajar Ke?

Oleh : Syahir
 
Harga minyak mengikut kiraan formula mekanisme apungan terkawal sekarang adalah sekitar RM2.60. Ini bermakna kerajaan mensubsidi hampir 40 sen bagi setiap liter RON95 yang dijual di pasaran.

Carta yang saya lampirkan di bawah menunjukkan harga RON95 yang ditetapkan kerajaan vs harga pasaran sejak 2 tahun yang lepas.Di bawah apungan secara bulanan dan mingguan harga RON95 yang ditetapkan kerajaan mengikut pergerakan harga minyak pasaran (dunia) jadi tidak ada elemen subsidi mahupun cukai berterusan.

Walaubagaimanapun atas faktor pilihanraya yang semakin hampir pada masa itu, sejak hujung Mac kerajaan sebelum ini terus mengekalkan harga RON95 pada harga RM2.20 walaupun harga pasaran sebenar meningkat dan Ringgit menyusut.

Kerajaan baru selepas PRU14 terus mengekalkan harga yang sama bukan sahaja untuk RON95 dan Diesel, tetapi juga untuk RON97 yang harganya juga tidak berubah.

Janji ke-2 untuk tempoh 100 hari Pakatan Harapan adalah menstabilkan harga petrol DAN memperkenalkan semula subsidi petrol secara bersasar.

Harga petrol sudah pun stabil tetapi subsidi masih lagi pukal atau dalam erti kata yang lain subsidi sekarang untuk semua termasuk yang kaya, berpendapatan tinggi yang bawa kereta mewah berkuasa tinggi.

Jika dasar ini diteruskan kemungkinan besar perbelanjaan subsidi bahan api kerajaan akan mencecah sekitar RM20 bilion setahun sepertimana pernah direkodkan pada tahun 2011 - 2013.

Ini bermakna segala pertambahan hasil yang diraih kerajaan daripada kenaikan harga minyak dunia, akan dibelanjakan kepada subsidi petrol dan diesel. Dengan GST yang akan dimansuhkan, masih belum jelas daripada sumber mana hasil kerajaan akan diraih untuk menggantikan kehilangan hasil tersebut. Jangan lupa, kerajaan PH juga berjanji akan meneruskan pembayaran BR1M (tukar nama lain). Ini menambahkan lagi ketidaktentuan dasar fiskal kerajaan yang belum jelas lebih-lebih lagi dengan kesibukan Menteri Kewangan dengan isu 1MDB.

Apa-apapun kita tunggu dan lihat sama ada subsidi petrol secara bersasar akan dilaksanakan dalam tempoh 100 hari ini.Subsidi pukal untuk semua lebih menguntungkan mereka yang kaya berpendapatan tinggi sepertimana kajian yang dibuat Bank Negara pada tahun 2014 yang mendapati bahawa 42% subsidi bahan api dinikmati oleh kumpulan 20% teratas (T20) dan hanya 4% subsidi dinikmati oleh kumpulan 20% terbawah (B20).

Ini bermakna jika kerajaan membelanjakan RM10 bilion subsidi bahan api, RM4.2 bilion dinikmati orang kaya dan hanya RM400 juta dinikmati mereka yang berpendapatan rendah. Ini kerana yang kaya lebih banyak menggunakan kereta dan mengisi minyak dan yang miskin belum tentu boleh memiliki kenderaan dan kebanyakan hanya menggunakan pengangkutan awam.

Ini kajian Bank Negara bukan kajian saya. 2014 pula zaman Tan Sri Zeti masih Gabenor Bank Negara. Mungkin media patut tanya pendapat Tan Sri Zeti sekarang berkenaan subsidi petrol dan diesel yang regresif ini.

Subsidi bahan api adalah dasar yang mengherot ekonomi dan tidak diamalkan negara-negara maju. Negara pengeluar dan pengeksport terbesar di dunia Arab Saudi dengan pengeluaran minyak lebih 10 juta tong sehari pun sudah hentikan subsidi, patutkah Malaysia yang keluarkan minyak kurang 700 ribu tong sehari terus berikan subsidi pukal yang untungkan orang kaya dan berpendapatan tinggi?

Rujukan: Pembaharuan harga: Dorongan, Kesan dan Langkah-langkah Sokongan - Bank Negara - Laporan Tahunan 2014: http://www.bnm.gov.my/…/pub…/ar/bm/2014/cp04_001_rencana.pdf

p.s. Sekurang-kurangnya apungkanlah harga RON97. Orang Singapore pun dapat subsidi 40 sen seliter bila harga RON97 kekal.

Hindraf 2.0 Tidak Wujud, 25 Tuntutan Adalah Palsu - P. Waytha Moorthy.

HINDRAF TIDAK MENUNTUT KERAJAAN PAKATAN MAHUPUN MAJLIS PENASIHAT.
 

UTHAYAKUMAR HARUS SEDAR PERANG TELAH TAMAT - KINI MASA UNTUK MEMBINA MALAYSIA BARU.

Hindraf ingin menjelaskan bahawa kami tidak menghantar apa-apa tuntutan kepada Kerajaan Pakatan Harapan, Majlis Penasihat atau Jawatankuasa Pembaharuan Institusi. Ia mendapat liputan secara meluas oleh media yang dikawal oleh UMNO hari ini bahawa Hindraf telah mengemukakan tuntutannya atas nama Hindraf 2.0.
Tidak ada organisasi bernama Hindraf 2.0 wujud. P. Uthayakumar, adalah pemimpin Parti Hak Asasi Manusia (HRP). Beliau tidak pernah menjadi sebahagian daripada kegiatan Hindraf sejak 2009 kerana mahu membangunkan parti politiknya sendiri. Tindakannya menuntut atas nama Hindraf 2.0 telah menyebabkan kekeliruan, kemarahan dan kebencian di kalangan orang ramai.

Hindraf ingin menjemput Uthayakumar menyertai Hindraf sebagai ahli secara rasmi jika beliau berminat. Menimbulkan kekeliruan di kalangan orang ramai dengan menggunakan nama yang sama dengan Hindraf tidak akan membantu perjuangan kita untuk mencari penyelesaian yang komprehensif dan kekal kepada masalah rakyat.

Hindraf berjaya dalam kempennya iaitu UNDI SIFAR UNTUK BN sejak 2 tahun yang lalu dan hampir 1 tahun telah bekerjasama dengan Tun Dr. Mahathir untuk memastikan kemenangan Pakatan. Lebih daripada 300 forum dan perjumpaan telah diadakan sepanjang 18 bulan yang lalu untuk memastikan BN kalah tetapi Uthayakumar tidak pernah mengambil bahagian dan tidak menyokong apa-apa langkah untuk bekerjasama dengan Tun Dr. Mahathir atau Pakatan Harapan.

Saya ingin menyatakan dengan jelas kepada Uthayakumar. Perang telah berakhir dengan kekalahan BN. Uthayakumar mesti berhenti berkonfrontasi dan menyertai semua yang kini bekerja keras untuk membina sebuah Malaysia yang baru. Sudah tiba masanya untuk membina semula masyarakat di Malaysia baru yang merupakan hasil kerja keras semua orang yang menyokong Pakatan. Tun Mahathir telah memberikan komitmennya kepada Hindraf untuk menyelesaikan isu-isu yang sekian lama dihadapi kaum India dan kami bekerjasama dengan Tun dan pemimpin Pakatan lain. Oleh itu, tidak masuk akal untuk mengambil pendekatan konfrontasi untuk menuntut daripada kerajaan Pakatan yang disokong oleh Hindraf berbanding dengan rintangan yang dihadapi oleh Hindraf semasa pemerintahan UMNO.

P. Waytha Moorthy
Pengerusi
Hindraf

Hapuskan JAKIM, Elak Agama Ditunggang. - Satu Ulasan Dari Dr. Mujahid Rawa.

JAKIM : YANG TERSIRAT DAN TERSURAT
1. Kebimbangan kepada sesuatu yang baru adalah tanda positif tentang perasaan mahu yakin bahawa sesuatu perubahan akan menguntungkan kita atau tidak. Begitu juga kebimbangan ini bagi sesetengah pihak turut dikuasai sikap prejudis dan pesimis terhadap apa sahaja yang baharu.

".....Sesungguhnya Allah tidak mengubah apa yang ada pada sesuatu kaum sehingga mereka mengubah apa yang ada pada diri mereka sendiri. Dan apabila Allah menghendaki untuk menimpakan kepada sesuatu kaum bala bencana (disebabkan kesalahan mereka sendiri), maka tiada sesiapapun yang dapat menolak atau menahan apa yang ditetapkanNya itu, dan tidak ada sesiapapun yang dapat menolong dan melindungi mereka selain daripadaNya."

(Al Ra'd: 11)


2. PH konsisten sejak awal lagi menyatakan hasrat mahu membawa reformasi institusi negara. Sementara isu kebobrokan tatakelola kewangan negara bawah BN menjadi topik utama, isu reformasi pentadbiran agama Islam juga sebenarnya berada dalam pelan reformasi menyeluruh PH.

3. Kita harus akur bahawa mengkritik pentadbiran agama bukan bermakna mengkritik intipati agama itu, kerana aspek pentadbiran adalah atas usaha daya manusia yang terdedah kepada kelemahan dan kesilapan. BN selama ini melalui institusi agama mendoktrinkan seolah mengkritik institusi agama seperti JAKIM, Jabatan Agama, Mahkamah Syariah dll adalah seperti memandang rendah kepada agama Islam itu sendiri. Ini doktrin yang songsang dan mendedahkan Islam menjadi 'tunggangan' pihak tertentu.

4. Keadaan ini amat berbahaya kepada nasib pentadbiran Islam yang senantiasa dianggap jumud dan tidak profesional kerana merasakan ia tidak boleh ditegur dan dikritik. Lebih buruk institusi ini ada nama Islam sedangkan Islam menuntut Itqan (professionalism) dalam konsep pemulihan berterusan.

5. Amat membimbangkan lagi ialah institusi Islam ini dipolitikkan bagi tujuan persaingan untuk membuktikan siapa yang lebih Islamik. Institusi Islam juga menjadi platform doktrinasi permusuhan antara kaum dan agama melalui teori konspirasi yang tidak berbukti. Siapa yang berani pertikaikan mereka kerana mereka 'mewakili Islam?' Sepatutnya institusi Islam mendekatkan hubungan antara agama seperti diperintahkan bukan menanam bibit kebencian seperti yang dilarang oleh Islam.

6. Isu RUU 355 sebagai contoh adalah taktik politik semata-mata untuk meraih sokongan politik tanpa ada tanggungjawab kesatuan umah sehingga ramai yang jadi 'kafir' 'anti-Islam' 'liberal' dan kerajaan BN membiarkan 'penunggang agama' berleluasa tanpa kawalan malah BN ambil kesempatan untuk membuktikan keislamannya dalam isu ini.

7. Islam menjangkau politik dan kepartian, Islam adalah cara hidup dan teras kepada kewujudan negara ini. Bagi sesetengah pihak, agama menjadi alat radikalisasi untuk mencapai maksud 'kebenaran mutlak' dari partinya dan kelompoknya, justeru bibit pemikiran keganasan menjadi medan subur menggugat keselamatan negara. Di mana peranan institusi Islam membendung semua ini? lebih buruk kerajaan BN sebelum ini membiarkan radikalisasi terancang untuk kepentingan politik mereka melalui institusi Islam.

8. Fenomena agama dipolitikkan sebagai alat dalam kerangka negara tanpa disedari telah membelakangkan fungsi utama Raja-raja Melayu sebagai penentu dasar pentadbiran Islam sebagaimana termaktub dalam perlembagaan. Mengembalikan fungsi Raja- raja Melayu dalam pentadbiran Islam adalah tunggak utama untuk memulakan reform atau Islah yang dimaksudkan oleh PH.

9. Bila PH mengatakan Raja-raja Melayu perlu dikembalikan peranannya menjaga Islam dan segala kepentingannya dalam kerangka negara, ia satu kenyataan penting bagi membebaskan Islam dari dieksploitasi untuk alat politik dan radikalisasi. Raja-raja Melayu sebagai institusi tiada kepentingan politik ( a political) boleh berperanan dalam 'de-politicising' Islam bagi memastikan Islam itu menjangkau kepentingan politik dan bangsa.

10. Bila isu JAKIM diperkatakan, mereka tidak melihat gambaran lebih besar hasrat PH membebaskan pentadbiran Islam dari menjadi 'tunggangan' pihak berkepentingan samada kelompok politik mahupun kelompok pengganas atau golongan agamawan. Ia bukan isu JAKIM hendak dihapuskan atau tidak, ia usaha PH mengembalikan semangat dan amalan bahawa Islam itu menjangkau semua kepentingan politik dan untuk memulakan proses itu ia perlu dikembalikan kepada kuasa Raja-raja, barulah usaha reformasi pentadbiran Islam dapat berjalan lancar.

إن صلاتي و نسكي و محيى و مماتي لله رب العالمين لا شريك له وبذالك امرت و انا أول المسلمين....

Yb Dato' Dr Mujahid Yusof Rawa
Naib Presiden Amanah
Ahli Parlimen Parit Buntar


31 Mei 2018
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...