Telegram PH http://t.me/beritapolitikmalaysia

Laporan yang tersiar tidak semestinya mewakili pandangan pihak pentadbir halaman.

Sabtu, 27 September 2014

Menantu Presiden PAS Jawab Isu Kereta Mewah Dan Saham.

Aku ada sebarkan dua gambar kereta ustaz Zaharuddin. Ulasan ustaz mengenai kereta adalah out of topic jika ia merujuk kepada sebaran aku.

Gambar pertama. Ketika muktamar. Ustaz dipersoalkan bukan kerana kemampuan membeli kereta. Pakar ataupun mahir mengubahsuai. Tapi atas sebab jika orang2 dalam PAS sudah sebegini cerdik dan hebatnya, maka cari la strategi untuk tidak mengutip derma lagi. Point dia ialah kutip derma. Ko pakai kereta mahal atau kereta yang dimodifikasi hasil kepakaran kau bukan isu. Pakai la apa2 sebab itu guna duit ko kot. Bukan mencuri. Tapi kena belajar terima situasi. Mungkin. Ada sesetengahnya cemburu lalu sebar fitnah. Tapi bukan semua nya cemburu tak tentu pasal. Ada yang persoalkan kemampuan pimpinan PAS sudah sampai ke tahap tak perlu la PAS minta derma lagi.

Gambar kedua berkenaan gambar park di parking OKU. Gambar berkenaan untuk penyokong2 Pakatan Rakyat. Seperti yang kita sedia maklum. Kalau gambar dalam kereta tu pemimpin BN. Laju2 aje geng2 PR neh mengutuk. Cuba kita tukar situasi sket. Apa akan jadi? Nak bagi sesetengah orang buka minda. Asal nama partisan, apa2 hal taksub dulu. Itu point dia.

Bab saham aku tak pernah usik langsung. Sebar ke ulas ke komen ke like ke apa ke langsung tak pernah. Bila aku tatau maka aku buat cara tatau. Diam2 sudah. Cuma bab kereta tu aku tetap konsisten dengan ulasan aku. Oleh kerana ustaz sendiri dah dedahkan bahawa bidang automotif ialah kepakaran ustaz dan minat, why not ustaz gunakan kepakaran ustaz untuk meningkatkan taraf ekonomi parti PAS. Bukan saja gaji2 guru PASTI akan terbela bahkan PAS tak perlu lagi meminta derma. Something is fishy. Orang tu pakai kereta mewah (meskipun dia beli bawah harga pasaran, tapi ini bisnes dia memang le) takan la orang2 yang pakai kereta buruk nak menderma ke dia pula?

Aku harap ustaz Zaharuddin faham la ye kenapa ia menjadi isu. Yang lain2 tu aku tak campur.

Baca penjelasan ustaz Zaharuddin kat bawah ;

Fitnah Kereta Dan Saham.

Pada 13 September 2014 saya dah tulis dalam timeline saya bahawa saya dapat maklumat daripada kawan yang masuk dalam mesyuarat NGO Politik pertama di Malaysia yang merancang menguasai kepimpinan PAS dan cuba menjatuhkan orang-orang tertentu dengan fitnah.

Waktu itu, saya tak nampak fitnah apa yang mereka nak buat terhadap saya. Ternyata selepas itu, sewaktu muktamar baru-baru ini fitnah ini bertalu-talu diratib dengan mengimejkan saya sebagai mewah dengan disebarkan gambar BMW 7 series berwarna merah yang harga pasaran lebih setengah juta.

Fitnah ini ditambah lagi dengan isu saham ESOS. Saya tergelak apabila membaca sebaran yang diforwardkan oleh rakan-rakan kepada saya kerana melihat penyebar-penyebar ini terlalu dangkal dan jahil tentang kereta dan saham.

Saya yakin tak sampai 5% rakyat Malaysia yang mahir tentang jenis kereta, harga kereta, design kereta dan cara mendapatkan kereta dan spare part murah secara sah di pasaran global.

Tidak melampau jika saya kata tak sampai 3% rakyat Malaysia yang betul-betul mahir tentang selok belok saham ESOS dan saham-saham lain di pasaran terbuka seperti IPO.

Asalnya saya tak nak jawab dan layan dengan sebaran ini justeru ianya terlalu dangkal dan melucukan di samping kesibukan tugas dan tanggungjawab.

Tapi bila saya dapati ia semakin tersebar dan cuba mengaitkan parti, jemaah, golongan Ustaz, Ulama dan Majlis Syura, maka saya bimbang ia akan berlarutan.

Justeru itu saya akan jawab secara ringkas, kerana kalau nak terangkan detail, 10 muka surat masih tak mengcukupi. Berkaitan isu kereta, memang saya mempunyai syarikat jual beli kenderaan motor dan kereta yang didaftarkan sebagai Al-Faqeeh Trading. Fokus perniagaan ialah mendapatkan kereta-kereta murah dan dimodifikasi semula supaya selesa dan sedap mata memandang.

Oleh itu, saya mampu memperolehi kereta dengan harga yang jauh lebih murah daripada pasaran biasa. Saya telah menjual kereta BMW 730i sebelum ini dengan margin sebuah sekitar RM20-RM40 ribu. Sekarang masih ada 1 biji Myvi yang masih dalam pembikinan semula, 1 Myvi 2013 dan motor Z100 2011 yang sedang tunggu payment bank.

Stok masih ada ialah Mercedes CLS350 dan E240 milik bekas duta dan pegawai kedutaan Saudi yang dah balik kampong. Kereta-kereta yang dijual termasuk kereta yang saya pakai sendiri sebagaimana yang disebarkan dengan tujuan negative. Ia adalah kereta lama dengan pendaftaran JMB2003, dicustome/modifikasi dan dimakeup semula. (lihat gambar dari store sehingga ke jalan raya).

Harga asal kereta yang saya pakai ialah RM64,500 sahaja (pembelian daripada CIMB), jauh lebih murah berbanding Exora baru yang berharga RM89,000 (Jenis Prime Premium 1.6 cc) (Rujuk Purchaser invoice yang saya lampirkan) Iaitu mahal sedikit berbanding Myvi 1.5 extreme full spec.

Harga pasaran pada waktu itu lebih kurang RM100,000. Margin yang saya dapat daripada pembelian dan jualan semula kereta BMW 7 series ialah RM40,000. 2 buah saya jual, dapat free sebiji. Paling murah jenis 7 Series 2005 (735i model E65 ialah RM45,000) pada tahun lepas di mana harga pasaran ialah RM110,000.

Dengan lampu belakang depan 7 series model terkini yang saya masukkan, menjadikan kereta tersebut dilihat model terkini dan ekslusif, bahkan lebih mantap dengan sport rim terpilih dan fender yang diubahsuai sehingga menaikkan nilai pasarannya kepada RM150,000.

Tidak menjadi kesalahan Puspakom jika modifikasi melibatkan lampu dan fender yang lengkap. Kos lampu baru BMW 7 series terbaru di Malaysia lebih kurang RM6,000, maka anda akan kata kos modifikasi sangat tinggi.

Walhal, apabila saya dapat keluar daripada monopoli ini pasaran ini melalui import direct lampu terpakai daripada USA, maka kos lampu depan dan belakang hanya sekitar RM1000 lebih sahaja termasuk penghantaran.

Kos korporat untuk shipment hanya RM0.70 (70 sen) sahaja (DHL) sekilogram apabila Al-Faqeeh Trading berdaftar sebagai importer korporat dengan syarikat DHL justeru syarikat saya juga terlibat dengan import motor (Recond) daripada USA menggunakan shipment udara (kapal terbang) sekitar 400kg sebiji motor.

Automotive designing ini memang bidang kepakaran dan minat saya justeru ini bukan kereta pertama yang saya design semula. Tangan saya sendiri yang melakar bentuk kereta tersebut daripada kereta usang di dalam store bank berubah menjadi kereta terkini yang selesa, kuat dan laju.

Besi yang diguna pakai setebal 0.8mm berbeza dengan kereta jepun biasa sekitar 0.6mm manakala besi kereta Malaysia sebahagiannya 0.4mm+- sahaja.

Sebab tu bila anda tekan bodi kereta tempatan, dia akan masuk ke dalam macam telur. 0.8 mm takkan kemik walau anda tendang dengan kasut besi sekalipun. Ini seni kereta yang saya miliki, di mana jika anda tidak memilik seni ini, dengan RM64,500 anda hanya mampu mendapatkan sebuah kereta tempatan berbesikan 0.4mm bodinya, enjin 1.3 liter tanpa horse power.

Penggunaan spacer tayar 3.5mm menjadikannya stabil apabila di selekoh, tiada dalam kelebihan kereta Exora yang lebih mahal daripada kereta ‘mewah saya yang disebarkan’. Oleh itu, persoalan yang perlu dijawab oleh penyebar-penyebar fitnah:

1. Di mana salahnya jika saya membeli kereta untuk diniagakan semula dengan harga yang lebih murah daripada kereta Exora? Di sini berlaku penjimatan dan pembelian mampu sebagaimana firman Allah swt bermaksud: Hendaklah orang yang mampu berbelanja (berbelanja) menurut kemampuannya; dan sesiapa yang di sempitkan rezekinya, maka hendaklah ia berbelanja dari apa yang diberikan Allah kepadanya (sekadar yang mampu) –(At-Tolaq: 7).

Para sahabat memiliki Humr An-Niam (unta merah) yang nilainya pada zaman itu 2000 dinar (RM1.4 juta pada hari ini).

2. Di mana salahnya memakai kereta yang selesa? Banyak hadis yang di taqrirkan (diiktiraf) oleh nabi SAW sehingga menjadi galakan kepada orang Islam memiliki kenderaan yang selesa.

Antaranya ialah sabda nabi SAW:

Empat kebahagian (di atas dunia): isteri yang solehah, tempat tinggal yang luas, jiran yang soleh dan kenderaan yang selesa.

Empat perkara yang menjadikan seseorang itu kesempitan: isteri yang teruk, jiran yang jahat, kenderaan yang jengkel dan kediaman yang sempit. – (Hadis Sahih, riwayat riwayat Al-Haakim).

3. Di mana salahnya jika saya mengguna pakai kereta ini sehingga saya mampu melakukan perjalanan 1400 km dalam masa 2 hari untuk kerja-kerja parti? Hari pertama daripada KL ke Ayer Kuning Perak (250+-km). Lepas zohor bertolak ke penang (115+- km).

Malamnya di Alor Star (115+- km). Lepas subuh bertolak ke Kuala Terengganu (460+-km). Petang bertolak ke KL untuk usrah selepas Isya di sana (450km+-).

Jarak sekitara 1400 KM dalam masa 2 hari yang pernah saya tempuhi sewaktu PRU13 sangat sukar ditempuhi dengan menggunakan kereta biasa dengan memandu seorang diri.

4. Di mana salahnya jika mengikuti jejak langkah sahabat yang memiliki kenderaan yang bukan sahaja selesa tetapi kuat untuk berjihad menyampaikan dakwah seperti mereka memiliki Humr Niam dan kuda-kuda yang kuat. Abdul Rahman bin Auf memiliki 100 ekor kuda sewaktu beliau meninggal.

Zubair bin Al Awwam, salah seorang antara 10 sahabat yagn dijamin syurga dan terkenal sebagai seorang yang zuhud, memiliki sebanyak 20 ekor kuda. Berkenaan saham ESOS pula, apa yang disebarkan adalah palsu apabila cuba menggambarkan saya memperolehi setengah juta ringgit kerana kroni kepada Presiden dan MB.

Lucunya, orang yang sebarkan berita ni tak tahu maksud ESOS dan bagaimana ia berlaku dan dikira. Ringkas cerita, saham ni bukan parti yang tentukan. Bukan MB yang tentukan.

Apatah lagi presiden PAS. Ia berlaku ‘by law’, diluluskan melalui Bursa dan akta, dilaksanakan melaluli mandat pemegang saham dan dipantau oleh Option Committee.

Ia bukan bermula pada tahun 2008 sewaktu PR ambil Selangor, ia bukan di luluskan waktu saya masuk tahun 2011, tetapi ia telah diluluskan oleh AGM (bukan parti politik) pada tahun 2004 lagi. ESOS ni wujud di syarikat-syarikat korporat.

Jika mereka tak pakai ESOS, mereka pakai LTIP (Long Term Incentive Plan) sebagaimana syarikat lama saya dulu (saham di UK). ESOS tertakluk kepada Bursa kerana Perangsang di bawah BURSA justeru ia adalah syarikat Listed Company.

Waktu ESOS dibuka, harga ESOS kepada staf ialah RM1,00, market value (Harga pasaran di Bursa) RM.080 manakala fair value ialah RM1.20+-. Maknanya, kalau saya beli pada waktu itu, saya akan rugi RM0.20 sen setiap saham.

Tapi setiap orang boleh beli saham tu hatta kalau nak beli 1 juta unit saham sekalipun boleh melalui open market dengan harga RM0.80 sebab dia disenaraikan di open market di Bursa. Maknanya kalau anda beli saham tu di open market, harganya RM0.80 tapi kalau anda beli melalui ESOS, maka harganya RM1.

ESOS ni bukan dapat tiap-tiap tahun dan bukan saya dan Sabki je dapat, semua staf dapat hatta eksekutif biasa sekalipun. Lagi satu, angka jumlah ESOS yang disebarkan itu adalah tidak betul. Lebih melucukan apabila si penyebar fitnah sebut: "offer pada tahun 2012 (RM1) dan jual pada 2014 (RM1.80). Maka untungnya setengah juta".

Nampak sangat tak tahu bab saham ESOS yang expired hanya sekitar 6 bulan sahaja. Kalau benda tu salah, saya cabar mana-mana pihak buat aduan SPRM atau aduan ke Bursa.

Kalau tak percaya kepada SPRM maka report ke Bursa supaya diblock kumpulan Perangsang daripada senarai. Bursa adalah badan berautoriti, telus dan responsif jika berlaku perlanggaran peraturan dalam pengurusan Listed Company di Malaysia.

P/S: Taip ‘jahat’ kepada penyebar copy paste fitnah ini semoga anda termasuk di kalangan pencegah tangan sebagaimana hadis: ‘barangsiapa yang melihat kemungkaran, maka hendaklah ia mencegah dengan tangannya.”

Jumaat, 26 September 2014

Sultan Seru Sokong Azmin Ali Sebagai MB Baru.

Yela.


Azmin pilihan sultan. Kalau lawan Azmin nanti dikatakan lawan sultan, ye tak?

KAH KAH KAH

Berikut teks penuh titah sultan Selangor berkenaan krisis politik di Selangor.

Baca ;

Assalamu’alaikum Warahmatullahi Wabarakatuh dan Salam Sejahtera.
Bismillahir Rahmanir Rahim.

Beta bersyukur ke hadrat Allah Subhanahu Wata’ala kerana  dengan  limpah  dan  kurnianya pada hari ini,  Beta  dapat  mengadakan Pelantikan  Ahli-Ahli Majlis Mesyuarat Kerajaan Negeri Selangor (EXCO) pada petang ini.

Seperti yang kita sedia maklum pelantikan Exco yang baru ini adalah disebabkan Parti Keadilan Rakyat (PKR) dan Democratic Action Party (DAP) tiada mempunyai keyakinan kepada Tan Sri Dato’ Seri Abdul Khalid Ibrahim yang menyandang Menteri Besar Selangor, yang dilantik selepas Pilihanraya Umum ke 13. Oleh itu seorang Menteri Besar yang baru dan Exco yang baru juga perlu dilantik untuk mentadbirkan Kerajaan Negeri Selangor ini.

Kemelut dan pergolakan dalam Parti Pakatan Rakyat ini bermula daripada Pakatan Rakyat membuat “Kajang Move”-Langkah Kajang dan bermulalah usaha mereka untuk menyingkirkan Tan Sri Dato’ Seri Abdul Khalid Ibrahim sebagai Menteri Besar Selangor.

Dengan ini timbullah pelbagai hasutan dan tomahan untuk memburukkan Tan Sri Dato’ Seri Abdul Khalid Ibrahim supaya dapat diturunkan daripada jawatan Menteri Besar Selangor. Perkara  hasut  menghasut  dan  melempar tohmahan-tohmahan  terhadap  Tan Sri Dato’ Seri Abdul Khalid Ibrahim berterusan walaupun semasa bulan suci Ramadhan, dimana umat Islam sepatutnya membuat ibadah dan membuat kerja-kerja amal yang diredhai oleh Allah Subhanahu Wata’ala untuk membersihkan dosa dan maksiat. Beta telah menyeru dan mengingatkan beberapa kali, rakyat Melayu beragama Islam di Negeri Selangor ini supaya di bulan Ramadhan yang mulia ini hendaklah sentiasa bertaqwa kepada Allah Subhanahu Wata’ala dan melakukan amal jariah kita supaya diterima Allah.

Tetapi Parti Keadilan Rakyat (PKR) tetap meneruskan agenda mereka  walaupun  dalam  bulan  suci  Ramadhan dengan terus  menghina  dan  mencaci sehingga mereka berjaya dalam niat mereka untuk menjatuhkan Tan Sri Dato’ Seri Abdul Khalid Ibrahim sebagai Menteri Besar Selangor.

Di sini Beta  ingin  mengucapkan  terima  kasih kepada Tan Sri Dato’ Seri Abdul Khalid Ibrahim yang telah menjalankan tugas beliau dengan jaya dan sempurna sebagai Menteri Besar, yang mana hubungan Istana dengan beliau telah berjalan dengan baik dan lancar.

Krisis yang berlaku berkenaan dengan Menteri Besar Selangor ini telah membuka mata dan hati serta pandangan Beta terhadap politik di Negeri Selangor ini. Ahli-ahli politik datang dan pergi, mereka akan berkhidmat untuk selama 5 tahun dan mungkin akan diganti pada pilihanraya yang akan datang. Tetapi kedudukan Beta sebagai Sultan yang memerintah Negeri Selangor akan berterusan sehingga akhir hayat Beta.

Sebagai Sultan yang memerintah, tugas-tugas Beta amatlah berat untuk memastikan rakyat Negeri Selangor yang Beta kasihi ini dapat menikmati hidup yang berkualiti dan pembangunan Negeri yang sempurna. Beta tidak campur tangan dalam pentadbiran Negeri yang dijalankan oleh Menteri Besar. Beta hanya menasihatkan Menteri Besar jika terdapat sesuatu perkara yang boleh menyusahkan rakyat.

Beta ingin mengingatkan bahawa Sultan itu bukanlah sahaja dalam istiadat dan majlis rasmi, tetapi kuasa Sultan adalah untuk melihat negeri dan rakyat Negeri Selangor ini hidup dalam keamanan dan maju jaya.

Oleh kerana rakyat tidak diberi kefahaman akan fungsi sebenar Sultan, rakyat beranggapan Institusi Raja itu adalah sebagai lambang sahaja tanpa mempunyai  apa-apa peranan dan kuasa yang diperuntukkan dibawah Undang-undang Tubuh Kerajaan Negeri Selangor. Beta dapati ada ahli politik yang tidak faham akan peranan dan kuasa Institusi Raja atau mereka sengaja tidak memahaminya kerana Beta yakin mereka mempunyai agenda yang lain.

Beta adalah Sultan yang memerintah Negeri Selangor sentiasa berpandukan pemerintahan Beta dengan Undang-undang Tubuh Kerajaan Negeri Selangor yang telah di meterikan pada tahun 1959.

Rakyat Negeri Selangor yang berbilang kaum dan berbilang agama serta mempunyai pelbagai adat resam mahukan Negeri Selangor ini aman dan makmur, bebas mengamalkan  agama masing-masing serta dapat hidup dalam tenteram dan harmoni.

Seterusnya Beta mengambil kesempatan ini untuk mengucapkan setinggi-tinggi penghargaan kepada rakyat Negeri Selangor yang menyokong Beta dalam kemelut pelantikan Menteri Besar di Negeri Selangor ini dan mempercayai Beta dalam menyelesaikan kemelut ini. Beta sentiasa memikirkan ketenteraman, kemakmuran dan keharmonian rakyat Negeri Selangor yang Beta kasihi ini.

Tidak lupa juga Beta  mengucapkan terima kasih kepada pihak media arus perdana yang telah berkerjasama dengan pihak Istana dalam menyiarkan kenyataan-kenyataan akhbar dari Istana.

Disamping itu Beta mahukan orang Melayu Islam janganlah berpecah belah dan tidak extremis atau mengelirukan rakyat hingga mengikut ajaran agama sesat.

Beta tidak mahu orang Melayu Islam berpuak-puak, mencaci antara sesama sendiri, hingga meruntuhkan kemuafakatan orang Melayu yang mana Beta kuatiri suatu hari kelak jika perkara ini berterusan, orang Melayu akan menuju kehancuran.

Kemanakah hala tuju, dan kemanakah perginya orang Melayu nanti. Beta sentiasa berdoa agar Allah Subhanahu Wata’ala membuka hati mereka supaya dapat melihat kebenaran dan seterusnya bersatu padu didalam memelihara dan mempertahankan tanah air kita yang dikasihi ini. Janganlah mudah sangat orang Melayu diperdaya sehingga maruah tergadai demi untuk kepentingan sendiri.

Kepada Ahli-Ahli Exco yang baru, Beta menyeru supaya memberi sokongan yang padu kepada Yang Amat Berhormat Tuan Mohamed Azmin Bin Ali, Dato’ Menteri Besar Selangor yang baru. Lupakan segala sengketa yang lalu dan tumpukan segala tenaga, kepakaran dan pengalaman disertakan dengan keikhlasan untuk berkhidmat kepada rakyat Negeri Selangor yang telah memberi mandat kepada tuan-tuan dan puan-puan sebagai wakil rakyat mereka. Rakyat tidak suka melihat Negeri Selangor ini didalam kucar kacir dan mereka tinggal didalam ketakutan dan kesengsaraan.

Beta berdoa kehadrat Allah Subhanahu Wata’ala semoga dengan pelantikan Yang Amat Berhormat Dato’ Menteri Besar Selangor yang baru ini, parti-parti yang telah diberi mandat untuk memerintah Negeri Selangor  akan dapat berkerjasama untuk mentadbir Kerajaan Negeri dengan penuh jujur dan ikhlas demi kesejahteraan dan kemakmuran rakyat Negeri Selangor. Rakyat  menaruh harapan supaya mereka dapat tinggal di Negeri Selangor yang kaya dan maju ini serta dapat menikmati segala kemakmuran yang ada di dalamnya.

Beta sentiasa berdoa kehadrat Allah Subhanahu Wata’ala supaya Negeri Selangor yang kita kasihi ini dirahmatiNya dan dilindungi daripada segala malapetaka dan apa juga yang boleh menyusahkan rakyat Negeri Selangor yang Beta kasihi ini. Amin.

Sekian.
Kredit : Mkini.
 

Ulama Bukan Tuhan - Ahli Politik Bukan Tuhan - Rakyat Bukan Tuhan - Tuhan Itu Allah.

Ulama bukan tuhan.
Geng2 ulama tidak pernah dilantik secara rasmi menjadi tuhan oleh tuhan. Geng2 ulama mungkin tuhan kepada pengikut2 setia mereka tapi mereka tetap bukan tuhan secara hakikatnya.

Semenjak terjadinya krisis MB di Selangor, menyaksikan ramai orang berani mengkritik PAS. PAS ialah parti penjual agama. Ianya fakta. Hakikat. Tepat. Bukan cakap sebarang cakap. Kita cakap berdasarkan rentetan peristiwa yang terjadi.

Tak payah kita tengok jauh, kita tengok dekat.
Tak payah kita buka citer silam, kita buka kisah sekarang.

Sanusi ada buat pendedahan.
Satu Malaysia tahu.
Ia tersebar di facebook, wassap dan blog.

PAS tak nafi.
Sanusi pun tak nafi.
PKR jauh sekali nak menafi.
DAP apatah lagi.

Bila tak nafi maka tak salah kita anggap pendedahan itu betul. Bila dah terbukti betul, apa parti yang dok pongpang2 pasal agama neh buat?

Takde. Tindakan membetulkan takde. Tindakan menghukum takde. Tindakan muhasabah diri pun takde. Baik dari PAS ataupun NGO baru dari ahli2 PASma kononnya bersikap progresif.

Progresif kepala lancau kau.

Korang semua sekufu, senada bila ia babitkan salah laku dalam parti masing2 ataupun parti komponen lawan. Maka, apa progresifnya disitu? No progresif. Hanya kepala lancau.

Yang orang tak faham. Kritik Hadi bukan bermaksud mempersoalkan amalan2 dia kepada Allah. Pengasingan perlu dibuat. Jangan main tuduh sebarangan.

Hadi ialah orang yang baik.
Baik dia tak tinggal solat.
Hadi pandai dan arif dalam bidang agama.
Tapi Hadi tidak perform sebagai presiden kepada parti Islam.
Hadi gagal mainkan peranan untuk membetulkan keadaan.
Hadi gagal membawa PAS ke arah yang lebih baik.
Hadi juga gagal untuk menyediakan solusi kepada permasalahan rakyat.

Satu2 isu selalu dibahas ikut cuaca. Time hujan, turun hujan. Time panas, maka ia panas. Adakah ini betul?

Sepatutnya masalah2 rakyat perlu dibahaskan secara konsisten, setiap masa dan paling penting bahas sampai kita temui titik penyelesaian dan bersama2 bergerak ke arah itu.

Hadi. Gagal. PAS gagal memainkan peranan itu.

Tapi bukan hanya Hadi saja yang gagal. Hadi tidak solo. Hadi ada patner. Patner gagal Hadi adalah Mat Sabu.

Mat Sabu bukan ulama. Dan dia juga bukan tuhan walau dia bukan ulama.

Ahli politik bukan tuhan.

Mat Sabu juga gagal membentuk PAS agar menyediakan solusi kepada permasalahan2 rakyat. Yang lebih bodoh dari itu ialah orang2 yang menjadikan Mat Sabu hero. Watak utama. Ataupun tajuk perjuangan. 

Mat Sabu bukan hero. Bahaskan isu Mat Indera tak menjadikan dia hero. Dia hanya pencetus. Hero ialah mereka yang menyediakan solusi kepada rakyat yang menghadapi masalah ketika ini. Aku tatau kalau citer Mat Indera boleh bayar bil rumah kau ataupun bantu kau lawan GST.

Aku juga tatau kalau sebarkan gambar Mat Sabu naik teksi boleh bantu kau beli rumah. Aku tatau.

Tapi. Kalau ahli politik turun pandang, bantu penduduk, memang boleh selesaikan masalah.

Kalau ahli politik berhujah dan berdebat lawan isu GST, memang boleh mendekati kepada solusi. 

Kalau ahli politik sentiasa cari tajuk2 utama yang membahaskan masalah2 rakyat, memang boleh bantu untuk rakyat kenalpasti cara terbaik untuk keluar dari belenggu masalah tersebut.

Ini Mat Sabu gagal. Hadi gagal. Kedua2 orang kuat dalam PAS gagal. MSU pun tak memainkan peranan dalam membahaskan masalah2 rakyat berkaitan ekonomi dan menyediakan solusi. Tapi MSU adalah ahli cerdik agama. Alasan dikemukakan oleh ahli2 PAS.

Relax. Relax. Relax.

MSU ialah wadah untuk perbahasan atas tajuk agama. Hal ekonomi serahkan pada ahli ekonomi.

Nah.

PANDAI PULA KAU BERCAKAP MACAM ITU.

Sebab itu aku katakan, kritikan kepada ulama adalah berdasarkan kepada keadaan di atas. Hal2 peribadahan dia ialah urusan dia dengan tuhan. Tiada kritikan. Jangan risau. Mempersoalkan kelayakan, kredibliti, kemampuan, kecekapan, daya saing, strategi pemimpin2 yang digelar ulama bukan bermaksud kita menghina ulama. Kita hanya mempersoalkan cara mereka 'mempersembahkan' kerja.

Kerana ulama bukan tuhan. Ada cara kerja mereka tidak mendekati kepada masalah rakyat. Jadi itu yang dipersoalkan.

Kritikan kepada ahli2 politik juga atas keadaan di atas. Rakyat mempersoalkan cara mereka melakukan kerja. Cara kerja mereka tidak mendekati waima seinci pun kepada masalah rakyat. Mereka hanya bermain politik atas nama mencari kuasa.

Ahli politik kerja dia bukan main politik walaupun nama dia ahli politik.

Ahli politik ialah mereka yang melibatkan diri dalam sosio-politik untuk membahaskan polisi2 berkaitan negara, negeri, pentadbiran, rakyat, cukai, undang2 dan blablablabla secara tetap itu sebab kita gelar dia sebagai ahli politik.

Itu sebab kita gelar dia ahli politik. Dan rakyat sudah penat melihat ahli2 politik yang lebih gemar bermain politik daripada participate untuk membahaskan isu2 rakyat. Senario neh kena ubah dan jangan salah faham bila kita mahu ubah senario ini tidak pula kita meletakkan rakyat sebagai tuhan. 

Rakyat bukan tuhan.

Rakyat juga cenderung melakukan kesalahan.
Dan cenderung membuat keputusan yang salah.
Sudah banyak kali dibuktikan betapa bangangnya rakyat di negara ini. Bukan setahun dua tapi makan tahun.

Yang undi BN bangang.
Yang undi PR pun bangang.
Yang jilat monarki pun bangang.
Yang gaduh sesama sendiri pun bangang.
Yang merepek tak tentu hala pun bangang.
Kita semua dalam kelompok bangang-bangang belaka sehingga berjaya membentuk komunuti yang bangang unlimited.

Menjadi bangang memang pasti. Tapi sampai bila nak kekal hidup dalam kebangangan? Sebab tue kita kena cepat2 terima hakikat yang kita neh dah lama hidup dalam kebangangan dan perlu cepat2 keluar dari keadaan bangang itu untuk membolehkan kita tidak lagi menjadi bangang dan berada dalam keadaan bangang-bangang belaka.

Bagaimana nak membebaskan diri dari keadaan bangang?

Ada banyak cara. Ada banyak kaedah. Bergantung kepada kehendak dan juga kemampuan. Salah satunya ialah bebaskan diri daripada menjadi taksub partisan dan tegar pemimpin.

Ini kerana, ketaksuban korang la yang menyebabkan ulama dan ahli2 politik neh fikir yang mereka tuhan selepas Allah.


Tuhan itu Allah.

Selepas Allah tiada tuhan. Sebelum Allah pun tiada tuhan. Tuhan itu Allah. Tiada sebelum dan selepas. Jadi jangan la sesekali bersikap atau melakukan tindakan yang mendorong ke arah ahli2 politik dan ulama neh menyangka mereka tuhan ciptaan pengikut.

Relax. Lainkali bila orang kritik ulama, jangan tengok pada batang tubuh yang dikritik ataupun pengkritik. Tengok pada isu yang dibahaskan. Dan bincang. Jika kau rasa kau betul, maka berhujah la.

Tapi. Perlu la pegang kepada topic. Jangan la orang dok kritik kegagalan mereka memimpin dan merenovasikan parti, tiba2 kau cakap dia tak tinggal solat, lue ada apa? Dia g haji banyak kali, lue ada apa? Dia pakai serban, lue pakai apa? Dia ulama dunia, lue ahli apa?

Lari topic tue kawan2.

Dan yang lebih bodoh dari bodoh ialah pengikut2 taksub ini kemain lagi bekap baik punya kat dunia macam la kat akhirat nanti dorang semua bangkit mempertahankan pengikut2.

No. Itu tidak berlaku kawan2. Aku selamatkan diri aku. Kau selamatkan diri kau. Geng2 ulama ka ahli politik ka ustaz ka apa ka juga akan selamatkan diri masing2.

Kita semua akan pentingkan diri sendiri dan hanya selamatkan diri masing2. Jadi tak perlu overly membela pemimpin yang tak perform. Hanya bahas kepada tajuk sudah la. Tak perlu tah hapa2.

Tak perlu la sampai sebab orang di atas, orang di bawah nak bergaduh, berparang apa semua.

Kan?

Ulama bukan tuhan. Kita akan terus kritik tindakan2 ulama yang tak mendekati kepada masalah2 rakyat. Ulama2 yang guna agama untuk cari kekayaan pun kita lawan. Bukan sebab dia mencari kekayaan. Tapi sebab dia mempergunakan agama untuk membina kekayaan. Dalam erti kata lain, manipulasi. Jual agama. Dok tahnik sana sini dan minta upah. Ayam bacaan Alquran. Ini semua salah guna agama. Katakanla. Memang kau berzikir sambil jual ayam. Simpan itu untuk diri kau. Tak perlu manipulate macam sistem perbankan Islam. Tak perlu. Ini semua salah guna agama yang memperbodohkan umat. Dan umat Islam lemah untuk menentang sistem ini disebabkan kefahaman agama mereka tak kuat. Tak kuat sebab taknak belajar sendiri. Hanya ikut-ikutan. Agama dan kepercayaan bukan ikut-ikutan. Kau kena faham sendiri. Kena cari masa, luangkan dan faham sendiri.

Ahli politik pun bukan tuhan. Kita akan terus lawan ahli2 politik yang tak perform. Ahli2 politik sekarang takut pada manusia yang berfikir di luar kotak partisan. Pada dia rakyat yang taksub itu bagus. Kerana itu mengundang kebodohan dan kesetiaan membabi terhadapnya. Tapi, itu tak bagus untuk rakyat. Rakyat yang terbuka dan semakin berani berfikir tanpa terikat kepada ahli politik dan partisan ialah rakyat yang semakin menuju ke arah proses kematangan dalam pemikiran. Ahli2 politik cukup takut kalau mereka gagal paksa kita fikir sepertimana yang dia mahu kita fikir. Lagi dia nak paksa kita fikir macam tue, lagi kita fikir lain, lagi dia menyirap dengan kita. Sebab semakin kita berbeza, berfikir pun berbeza, berfikir tanpa kawalan dari mereka, maka semakin mereka hilang penguasaan ke atas diri kita. Bila kita berjaya bebaskan diri kita dari corak pemikiran mereka maka itula merdeka dan itulah yang rakyat kena capai. Jika ini kita capai, maka esok Malaysia maju. Malaysia tak maju sebab rakyat belum merdeka dari pengaruh dan penguasaan ahli2 politik yang menentukan cara pemikiran kita. Jangan salahkan ahli2 politik, kaji salah sendiri. Kau yang buatkan diri kau dijajah.

Kbai.

Video Polis Mengamuk - Wanita Mengandung Kena Marah KAW2 [Video Inside]

Apa yang berlaku?

Seorang wanita mengandung dimarah oleh polis kaw2 disebabkan wanita tersebut bersuara untuk membela hak adiknya dalam satu siasatan.

Hak ala. 

Marah sangat pegawai polis kita neh. Siap tutup pintu bagai. Marah depan2 orang. Ada ka patut. Kalau la ada sesuatu yang salah, cakap la elok2. Tapi betul kah ada sesuatu yang salah?

Baikla.

Jom kita fahamkan isu. 

Kronologi.Ini puncannya.
Mengenai Ali Abdul Jalil yang dikenakan 8 tuduhan dibawah akta hasutan. Kali neh dibawa ke Johor Bharu. Ketika berada di JB, agak kelam kabut juga family Ali untuk mendapatkan lokasi sebenar Ali ditahan.

Segala2nya penuh misteri hanya semata2 nak mendapatkan lokasi sebenar dia ditahan.


Nak tahu kenapa keluarga Ali dan kawan2nya sangat risau tentang Ali apabila dia berada di Johor? Baca sini.Jangan tahu nak kondem orang aje. Kami taknak dia jadi mangsa belasahan pihak2 tertentu yang berkuasa. Sudah ada pengalaman negatif yang berlaku ke atas kembar Ali, Ahmad. Sebab tue dalam kes Ali, taknak perkara sama berulang.

Merujuk dalam screenshot di atas, maksud Asiah yang sebenarnya bila dia sebut, saya cabar ialah dia bersuara dengan berhujah melawan polis bahawa tindakan polis itu salah dari segi peruntukan undang2.

Ali, perlu disoalsiasat sehingga 112 soalan. Dan polis tidak mahu peguam berada disisi Ali sepanjang soalsiasat berjalan. Ini yang Asiah berhujah dengan polis. Hujah punya hujah punya hujah, alih2 polis pun terpaksa akur sebab ini undang2. Then kak Asiah pun kongsi la pengalaman dia di facebook.

Entah macam mana, pegawai polis tue baca dan tiba2 marah kat kak Asiah dalam balai. What the hell.

Lihat video ;
   

Dengan tak semena2nya menengking wanita mengandung di hadapan orang ramai. Kot ye pun marah sebab ketua dia diperkatakan dalam facebook, kenapa nak marah kak Asiah? Patutnya tuan Yusoff la marah dia. Apsal pula orang lain yang marah dia? Ke, dia dihantar oleh tuan Yusoff untuk marah kak Asiah?

Dalam hari yang sama, terdapat juga satu insiden yang membabitkan Ali. Ali kena marah dalam bilik. Keluarga Ali terdengar. Itu yang dorang mempersoalkan tindakan pegawai tersebut.

Lihat ;


Yang si pegawai boleh pula bangga2 cakap adik awak nak kencing saya bagi dia kencing. 

Hak ala.

Dalam lokap nak kencing pun tak boleh ka? Punya la teruk.

Harus diingat. Ali bukan penjenayah. Bukan pesalah. Ali ialah suspect saja. Yang belum terbukti bersalah. Ali bukan perompak bukan juga perogol. Dia hanya bersuara mempertahankan hak rakyat tertindas dan dizalimi. Sebab tue mana2 mistreatment yang berlaku ke atas Ali, adalah salah. Dia bukan penjenayah dari mula. Tengking ke marah ke apa ke tidak patut berlaku ke atas dia. Bahkan dia sebenarnya adalah wira rakyat kena berani bersuara terang2 akan penindasan dan diskriminasi yang berlaku kat negara ini. Ramai orang lebih suka pakai topeng. Depan rakyat kemain lagi tunjuk berani, tunjuk hebat. Tapi bila disuruh melawan betul2, tahu pula takut. Nak bersuara kat facebook pun teragak2. Nak bercakap berani pun fikir sejuta kali. Ada orang jadi wakil kita, bukan saja ada pihak2 tertentu neh tak support bahkan kutuk dia lagi ada.

Kau ingat, sultan2 nak heran dengan kau punya bekap?

Dorang dah ada banyak bekap. Kemas lagi. Berbayar lagi. Kau nak masuk dalam list bekaping buat apa?

Istana kau besar sangat ke? Kalau dah namanya saf rakyat buat la cara macam saf rakyat. Saf rakyat datang kepada rakyat la. Saf rakyat bekap rakyat la. Rakyat tengah dizalimi. Kau duduk bersama penzalim macam la si penzalim nak bekap kau bila ko susah nanti. Balik2 bila kena tindas saf2 rakyat ini la yang akan terpekik terlolong kat demo kena maki kena kutuk kena marah apa semua jadi mark dan aim polis demi kau. Ini pun orang buat ikhlas bukan dapat bayaran satu sen dari saf rakyat. Kepentingan jauh sekali. Bagi sokongan moral pun kemain berkira bila babitkan hak2 rakyat tertindas ya. Pergh. Dasat kau.

Lagi satu. Soal siasat Ali di Johor melibatkan satu laporan polis oleh penulis blog anti-pkr blogspot. Hanya mengambil statement pihak A (pengadu) dan kemudian pihak polis tangkap pihak B (Ali). Apa logiknya disitu?

Laporan dibuat pada tahun 2013. Kenapa tiba2 polis mengaitkan dengan Ali pada tahun 2014? Nampak tak ada sesuatu yang tak kena kat sini?

Dan, selepas Ahmad dan Ali, tetiba ada pihak cuba mengheret kak Asiah pula untuk dizalimi oleh undang2 akta hasutan.

Rujuk ;

Otak letak kat lutut macam neh la. Bukan kak Asiah tue hasut lebih ramai orang benci entiti sultan atau sosok tubuh. Tapi dia bercakap tentang kebenaran, hakikat dan fakta bahawa monarki di Malaysia tidak berperanan. Aku malas nak ulas lagi pasal tue. Boleh faham kenapa aku cakap macam tue kat sini dan sini.

Cuba belajar untuk peduli dulu kenapa orang menolak monarki. Bukan untuk terus hukum, herdik, benci, dakwa ataupun menfitnah orang.

TOLOL!

Dasar umat Islam yang tolol. Sultan itu tiada daulah ataupun tulah. Sultan itu bukan keturunan. Ia hanyalah pangkat ciptaan manusia. Raja dalam dunia ialah Allah. Dulu begitu. Hari ini begitu. Dan sampai kita semua mati pun akan kekal begitu. Dalam Islam, kita diajar tentang ciptaan manusia pertama yang bernama Adam. Adam bukannya raja. Allah ciptakan Adam, dan Adam adalah dari kalangan manusia yang biasa. Bukan raja, bukan orang kaya sebab Allah tak ciptakan Adam dengan mencipta istana, rumah besar atau diletakkan pakaian yang mahal2 untuk Adam juga. Yang mana kita sebagai manusia perlu mengambil pengajaran dan iktibar dari penciptaan Adam dan Hawa.

Kita imbas kembali mereka2 yang diangkat menjadi nabi juga di kalangan mereka yang berfikir. Bukan di kalangan mereka yang gila kuasa dan harta.

Bahkan Nabi Sulaiman sekalipun adalah di kalangan raja yang adil. Ada raja yang membelanjakan duit rakyat untuk memenuhi keperluan peribadi di angkat menjadi nabi? Ada?

Takde.

Garis panduan dah jelas Allah bagi.

Yang mana kita kena ikut. Yang mana kita kena tolak. Bukan berpandukan emosi kau semata2. Kau boleh sayang manusia, kau boleh sayang sistem, kau boleh hormat atau puji mana2 pemimpin yang kau sukai, tapi atas dasar apa kau nak memuja mereka melampaui daripada apa yang Allah anjurkan terhadap kau?

Baik dan jahat jelas terpisah dalam Islam. Dan jelas diajarkan kepada kau dalam Islam. Tak suka macam mana sekalipun, kau kena ingat jangan sampai apa yang kau pertahankan melebihi dari apa yang Allah anjurkan pada kau. Bila manusia belajar menolak penindasan itu kau kata dia menghasut dan salah, kau memang bodoh. Menolak penindasan adalah sesuatu yang Islam dokong. Hanya orang Islam yang bodoh saja yang akan beranggapan menolak penindasan ialah satu kesalahan. 

Lue fikirlah sendiri.

Khamis, 25 September 2014

Zuraidah Desak Hadi Mohon Maaf - PAS Hanya Layak Kerusi Exco 'Saguhati' Di Selangor.

Nampaknya.

Zuraidah sudah memainkan peranannya di Selangor selepas Azmin sah dilantik sebagai MB secara rasmi. Dia keluarkan dua kenyataan yang berbeza mengenai PAS.

Yang pertama.

Zuraidah mengatakan bahawa PAS tidak layak untuk mengekalkan 4 exco di Selangor disebabkan PAS tidak menyokong kedua2 calon menteri besar dari PKR. Kerusi exco PAS perlu dikurangkan. PAS hanya diberikan kerusi sagu hati.


PKR dan DAP juga berpendapat sedemikian. PAS, perlu 'diajar' kononnya bersikap khianat. Khianat pada PKR dan DAP lebih dosa daripada khianat kepada rakyat. Sebab itu ahli2 politik ini hanya tumpu kepada pengkhianatan sesama sendiri. Takde sapa2 pun di antara mereka, walaupun hanya seorang, hanya seorang, yang datang dan bersuara, bahawa ketiga2 parti ini telah melakukan pengkhianatan pada rakyat dalam krisis MB, dan dia merasa amat bersalah. Tiada seorang. Walaupun hanya seorang. Daripada PAS, PKR ataupun DAP.

Aku. Tidak terguris. Kerana sudah terlalu lama aku disakiti oleh ahli politik. Yang buat aku terguris, ialah masih ramai lagi rakyat di luar sana, tidak mahu menyedari akan hakikat sebenar.

Kalau la ketiga2 parti ini memahami bahawa betapa khianatnya mereka pada rakyat, sudah tentulah mereka takan tergamak untuk teruskan bergaduh dalam media mengenai kedudukan exco. Macam yang si Zuraidah neh buat.

Fakta yang kita perlu faham.

- PAS, PKR dan DAP, ketiga2 parti ini tidak mencalonkan nama Azmin.

- PAS bukan tidak menyokong calon MB dari PKR. PAS hanya tidak menyokong pencalonan DSWA.

- PAS tidak flip flop, yang flip flop ialah Hadi Awang.

-  Sehingga ke saat terakhir, PKR dan DAP masih tetap bertegas hanya mencalonkan DSWA.

- Sehingga ke saat terakhir, PAS hantar 3 nama walaupun tiada nama Azmin.

Berdasarkan fakta ini, jika mahu dianggap bersikap khianat, kenapa hanya nampak tindakan PAS? PKR dan DAP juga tidak pernah meletakkan Azmin sebagai calon MB pilihan parti?

Bukan kah kerusi exco PKR dan DAP juga patut dikurangkan?

Khianat pada Azmin, bukan hanya PAS setelah mencalonkan nama individu itu dalam mesyuarat parti, bahkan PKR dan DAP juga kerana tidak menghantar 3 nama kepada sultan selepas diminta berbuat demikian. Azmin ialah pilihan sultan. Bukan pilihan parti. Selepas Azmin menjadi pilihan sultan, maka baru la PAS, PKR dan DAP mengendurkan perlawanan antara satu sama lain dan memutuskan untuk menyokong perlantikan tersebut.

PKR uturn.
DAP uturn.
PAS akur. Selepas gagal mempertahankan kedudukan Khalid.

Yang kedua. 

Zuraidah katakan Hadi perlu minta maaf pada DSWA kerana menghina wanita itu.

Apa yang Hadi hina? Hadi tidak hina. Ia adalah pendapat peribadi dia tentang kredibliti, kemampuan dan kelayakkan DSWA berkaitan pentadbiran negeri.

Dia beri ulasan berdasarkan pemerhatian dia bahawa DSWA tiada ketokohan sebagai ketua pemimpin negeri. Gunakan perkataan yang betul untuk mengambarkan situasi. Jangan main petik sebarangan aje. Orang beri pendapat dikata hina. Orang berdoa sambil mengulas masalah dituduh melaknat. Kita cipta fitnah. Dan kita nak sakit ahti atas fitnah yang kita cipta. Betul ke kita neh? Macam sakit otak aje aku tengok. 

Yang sebenarnya si Zuraidah neh melebih2. Oleh kerana DSWA sendiri menerima kritikan tersebut, secara terbuka, berlapang dada, buat kenyataan media, maka tindakan Zuraidah, bahkan Tony Pua sekalipun akan ditafsirkan sebagai tindakan membodek.

Jika seseorang perlu sakit ahti, maka orang itu ialah Wan Azizah.
Jika perlu seseorang membela Wan Azizah, maka orang itu ialah Anwar Ibrahim.

Wan Azizah dan Anwar Ibrahim, kedua2nya tidak cakap banyak. Mereka sudah tunjukkan reaksi melalui sikap. Maka apa lagi yang si Zuraidah neh nak menyemak. Biarkan mereka selesaikan masalah antara mereka secara sendirian. Orang ketiga kalau nak masuk campur, damaikan. Bukan keruhkan. 

Kenyataan pertama Zuraidah. Jika dibuat seperti yang diusulkan, hanya membuahkan dendam. Kenyataan kedua pula, tindakan yang tepat ialah saling bermaaf-maafan tanpa point fingers to each other. Ini kerana setiap seseorang dan setiap parti2 komponen dalam PR telah menyumbang kepada kesalahan dengan cara tersendiri. Terima la hakikat. 

Dari segi perspektif rakyat.

Aku sebenarnya simpati pada rakyat. Berapa lama. Apa lagi. Siapa yang perlu mati. Sampai bila. Untuk kami boleh mendapatkan ahli2 politik yang bila dia berpolitik, rakyat adalah perkara pertama yang terbentang di mata dia.

Situasi yang dibekalkan oleh kerajaan sudah sangat sukar, dan pembangkang pula tidak memainkan peranan yang betul untuk membela kami yang tertindas.

Ibaratnya kita sudah sangat sengsara untuk bernafas, instead of membantu kita bernafas dengan lancar, pembangkang hanya buat rakyat macam kita terlari2 mencari arah. Maka nafas kita menjadi semakin tercungap2. Mereka tidak membantu menyelamatkan. Mereka hanya menambahkan luka2 yang sedia ada.

Sebab itu adalah amat bagus jika krisis Selangor ini diselesaikan secara berhemah dalam bilik mesyuarat. Uruskan perbezaan dan masalah peribadi masing2 melalui perbincangan wajah ke wajah bukan lagi menggunakan media sebagai pihak ketiga untuk menyelesaikan masalah korang.

Jika mahu beri pandangan untuk kurangkan kerusi PAS. Maka buat. Tapi dalam bilik mesyuarat.

Jika mahu Hadi minta maaf pada Azizah. Maka buat. Tapi menerusi panggilan telefon.

Sesungguhnya tindakan2 korang neh telah berjaya memecahbelahkan perpaduan dan perhubungan ahli2, penyokong2 dan aktivis2 politik di peringkat bawahan dengan jayanya.

Macam mana aku nak berkempen di kemudian hari andaikata sekarang semua pihak sudah saling sakit menyakiti, musuh bermusuhan di antara satu sama lain?

Renung2kan la.

Kbai.

Rabu, 24 September 2014

Menteri Dedah Rahsia - Kerajaan Tanggung 3 Bulan Kehidupan Setiap Rakyat Malaysia.

KEPALA HOTAK KAU BERJAMBUL!

KAH KAH KAH

KAH KAH KAH KAH

KAH KAH KAH KAH KAH

Kan aku dah jujur je tue.

Mendapat la kau Ahmad Maslan. Saja cari marah orang.


Dia kata ;

Pelbagai subsidi dan bantuan yang diberikan kerajaan persekutuan Barisan Nasional (BN) sepanjang tahun memudahkan kehidupan rakyat terutama mereka yang memiliki tanggungan keluarga yang besar, kata Datuk Ahmad Maslan.

Timbalan menteri kewangan itu berkata, jika dijumlahkan semua keseluruhan bantuan dan subsidi yang diberikan kerajaan maka rakyat hanya perlu mencari mata pencarian selama 9 bulan dan selebihnya ditanggung BN.

"Jika kita campur Bantuan Rakyat 1Malaysia (BR1M), bantuan persekolahan, subsidi minyak, diesel‎, tepung, beras dan gas memasak, pada saya tiga bulan kehidupan kita ini ditaja oleh kerajaan BN dalam masa setahun.

"9 bulan sahaja kita cari kehidupan kita dengan kerja-kerja yang kita ada sekarang. Malam ini saya buka satu persatu.


"Bukan ingin mengungkit tetapi mengingatkan kita mempunyai kerajaan yang baik, bertanggungjawab dan menjaga rakyat," katanya ketika berucap di hadapan kira-kira 100 masyarakat Siam di Wat Machimaram malam tadi sempena kempen Pilihan Raya Kecil (PRK) Dewan Undangan Negeri (DUN) Pengkalan Kubor. -TMI-Hak ala Ahmad Maslan. Agak2 la kau nak buat citer bohong pun.

- Perkataan ditanggung BN itu mislead.

- There is no such thing as ditanggung BN pun.

- Rakyat bayar cukai.

- Selepas membayar cukai, there is something la yang kita harap as return. Betul?

- Untuk apa kita membayar dan membayar kalau takde faedahnya pada diri kita?

- Contoh, kita beli makanan, kita nak makan, kita bayar harga makanan tue. Kita dapat makanan, kenyang sebagai return, yang jual makanan dapat duit as pengganti kepada makanan yang dia bekalkan. 

- Same goes to hubungan kita dengan kerajaan la.

- Kita bayar sesuatu amount secara bulanan, tahunan ikut pendapatan dan kemampuan masing2 ikut apa yang termaktub dalam undang2 negara.

- Dan sebagai balasan kepada pembayaran itu, kita sebagai rakyat harap sesuatu la.

- Macam bayar road, harap jalanraya lancar. Tapi apa lancau. Jalanraya berterabur. Yang bayar roadtax 1 Malaysia tapi kat sesetengah tempat jalan tar pun takde. Lahanat apa kau neh melayan rakyat secara bias.

- Sebab tue bila Ahmad Maslan kata kerajaan kita tanggung rakyat selama 3 bulan, itu tak betul. Ayat mislead gila. Bangang. Awak tue menteri. Berfikir la seperti seorang menteri. Opss silap. Salah aku. Ini Malaysia kan. So menteri2 Malaysia memang fikir macam neh. Aku silap nasihat la plak.

- Tanggung guna duit yang rakyat bayar pun nak rasa bangga. Pelik aku.

- Dalam erti kata lain, punya la banyak yang rakyat bayar sampai tertanggung kehidupan mereka selama 3 bulan, lepas tue sampai pemimpin2 boleh joli sakan naik jet p sana sini, lepas tue sampai pemimpin2 boleh terlibat dalam skandal rasuah, projek gajah putih, rugi billion2 pun takpe macam skandal PKFZ sebab banyak sangat rakyat bayar neh. 

Sudah la bayar banyak2. Lepas tue nak naikkan itu ini lagi. Hantu punya kerajaan. Menyusahkan orang aje. 

Sepatutnya ayat yang tepat ialah RAKYAT TANGGUNG MENTERI SELAMA 12 BULAN SETAHUN, SETIAP SATU HARI DALAM TIAP2 TAHUN SELAMA KORANG BERKHIDMAT, KORANG PONTENG PARLIMEN PUN GAJI BERJALAN, KERJA TAK LA BAGUS MANA, TAPI ELAUN APA SEMUA NAK, AP DAPAT, RUMAH LOAN PUN MUDAH, RAKYAT PUN TAK KECOH2 P MASUK TV MENGUNGKIT ITU SEMUA, LAGI MAO CAKAP BANYAK SEMBANG KENCANG DENGAN RAKYAT PASAL 3 BULAN YANG MANA ITU PUN KITA ORANG TANGGUNG GUNA DUIT KITA ORANG BALIK. BUKAN GUNA DUIT KAU PUN. KECOH LA KAU AHMAD MASLAN. KECOH!

KAH KAH KAH

Gambar Hasan Ali Tengah Sakan Lobi Azmin Ali.

KAH KAH KAH

KAH KAH KAH KAH

KAH KAH KAH KAH KAH

Woit. Bukan parti PKR tue jahat nak mampos ke? 

Pelik la aku dengan geng2 anti PR sejak dua menjak neh. Kemain lagi kau. Dok mengendeng2 kat Azmin. Sejak semalam sampai ke hari neh tak henti2 media arus perdana laporkan isu Azmin.

Semua pemimpin2 pembangkang yang lain dah meninggal ka?

Pemimpin2 BN semua dah pupus ka?

Awat depa nampak Azmin aje?

KAH KAH KAH

Macam celaka.

Media melobi. Hasan Ali pun melobi sama.


Ini apa yang dia dok harap ;

Pertubuhan Jalur Tiga (JATI) sedia memulakan jalinan kerjasama dengan Menteri Besar baru Selangor, Mohamed Azmin Ali dalam usaha mempertahankan Islam, Melayu dan institusi raja di negeri ini.
Presidennya, Datuk Dr Hasan Mohamed Ali memaklumkan, dia tertarik dengan lafaz Ikrar Aku Janji Menteri Besar khususnya dalam tiga konteks berkenan isu berkenaan dan berharap ia dapat dilaksana sebaik mungkin.
“Sebagai Presiden JATI Malaysia, kita akan berikan kerjasama sebaiknya dan kerjasama itu diberikan sekiranya Yang Amat Berhormat betul-betul serius dan punyai kekuatan serta sokongan daripada semua pihak untuk menjamin bahawa Islam, Melayu dan institusi raja itu dapat dipertahankan,” jelasnya kepada Astro AWANI selepas Istiadat Angkat Sumpah Menteri Besar di Istana Alam Shah, di sini, hari ini.
Sehubungan itu kata Hasan, satu pertemuan akan diatur bagai membincangkan hal tersebut dengan lebih lanjut.
“Saya ada bagitau dia (Azmin) tadi, bahawa kita akan adakan satu pertemuan dengan pemimpin-pemimpin JATI untuk bincangkan dengan lanjut di mana tempatnya kami di JATI yang memang dah lama dalam ketiga-tiga bidang ini,”
“Kalau dapat dijalinkan satu hubungan baik demi Islam, Melayu dan institusi raja akan berikan faedah dan manfaat terbaik kepada Selangor dan rakyat negeri Selangor”, katanya. -Awani-
Aku tak faham.

Bukan kah ikrar yang sama dilafazkan oleh mana2 menteri besar lantikan Selangor? Bukan la Azmin mencipta ikrar yang baru pun. Kan?

Apa beza ikrar yang keluar dari mulut TSKI berbanding Azmin sampai special sangat layanan Hasan pada Azmin?

Sanggup pula p upacara lantikan menteri besar.

Anwar dan Wan Azizah pun tak hadir. Si Hasan Ali plak hadir padahal bukan rapat pun.Tetiba je muncul kat majlis tue siap bercakap depan wartawan lagi. Apahal dia?

KAH KAH KAH

Gasak la kau Hasan Ali. Aku nak gelak aje.

KAH KAH KAH

Selasa, 23 September 2014

Rafizi Dari Strategi Kepada Tragedi - Terima Kasih Kerana Cemarkan Anwar.


Walaupun krisis MB dah selesai dan menemui noktahnya tapi satu benda yang kita kena pakat2 kaji bersama ialah tindakan Rafizi dalam Kajang Move (Kajang movie). Kajang movie ialah idea Rafizi untuk singkirkan Khalid. Ada banyak benda yang aku nak bahaskan pada Rafizi. Sudah ramai Rafizi. Sudah ramai di keliling kau yang berperanan memuji dan membodek kau pagi petang siang malam 24 jam sehari kot. Kurangnya seorang yang tidak membodek kau, bukan luak apa pun, ye tak?

Jadi Rafizi. Ini aku nak cakap terus terang. Biar kau faham jelas2. Kat mana silap dan salahnya kau dalam langkah kajang movie kau neh.

Pemahaman aku adalah berdasarkan pendapat aku sebagai rakyat. Jangan kau paksa aku terima minda politiking kau sebab aku bukan ahli politik dan tak berminat nak berfikir dari sudut kepolitiking.

Kenapa?

Akan ada ramai yang sanggup berkompromi dan menerima apa saja tindakan kau sebab kau sudah mempunyai followers yang tersendiri. Mereka2 ini akan berminat nak berfikir dari sudut yang kau fikirkan.

Aku. Mahu selesa bersama rakyat. Untuk rakyat, kalau bukan orang yang huru hara suka lawan ahli2 politik macam aku neh, aku rasa rakyat takde apa2 dah. Semua suka berpihak pada pemimpin. Sedikit yang sudi bersama rakyat. Kalau aku tinggalkan kumpulan yang sedikit ini.. perghhhh.. makin berkuranglah kelompok kami.

HA HA HA

Rafizi.

- Aku tak suka langkah Kajang kau neh. Ia bukan plan yang cerdik untuk singkirkan Khalid meskipun matlamat untuk singkir Khalid sudah tercapai dengan jayanya.

- Langkah Kajang ini telah menyebabkan ramai orang hilang kepercayaan dan keyakinan dengan PR.

- Yang lebih teruk, Langkah Kajang ini telah mencalarkan imej dan intergriti Anwar dengan yang amat dasatnya.

- Kau rasa berapa lama lagi masa yang perlu dilaburkan untuk membina semula reputasi Anwar yang terjejas teruk disebabkan move kau neh ye Rafizi?

- Aku tak faham macam mana la Anwar boleh bersetuju dengan tindakan kau yang sangat teruknya dalam memastikan plan kau berjaya.

- Sanggup buat roadshow nak burukkan Khalid. Tak rasa malu ke Rafizi oi? Baik buat roadshow kutip masalah rakyat lagi bagus.

- Buruk2kan Khalid secara keterlaluan sedangkan Anwar sendiri berkali2 puji Khalid sebelum dan selepas Kajang Movie. Tak konsisten langsung kenyataan kau dengan dia. Patutnya, bila ko dah perhati, wujudnya kenyataan bercanggahan antara korang, ko boleh fikir apa yang public akan fikir. Tak mungkin kedua2 korang betul dalam waktu yang sama. Ia samada kau yang menipu atau Anwar yang menipu. Tapi ko terus2 beri kenyataan yang membuatkan orang rasa meluat pada PKR.

- Tindakan extreme kau juga menyebabkan perpecahan dalaman PAS. Kau berperanan dari luar untuk memecahkan kesepakatan antara sesama jemaah PAS.

- Kenapa bukan kau pujuk2 adun untuk buat undi usul tak percaya dan singkirkan Khalid? Sebenarnya tindakan itu juga akan diperlihatkan teruk, tapi, ko tengok tindakan yang diambil Khalid. Sejurus dia sedar dia kehilangan sokongan majoriti, dia undur cara baik. Nampak? Walaupun rakyat akan tertanya2 dan rasa pelik kenapa undi usul tak percaya untuk singkir Khalid, tapi ia lebih baik sebab kurangnya bermain sentimen dan politiking macam Kajang movie kau tue. Cara nak singkir MB dah ada tapi tak guna. P guna cara yang pelik2 sampai bagi orang meluat apa semua.

- Sudah la kantoi menipu. Kata Langkah Kajang menuju ke Putrajaya padahal Langkah Kajang untuk tukar MB. Apa salahnya menjadi jujur dan berterus terang? Strategi? Memang. Dalam sesetengah keadaan, tak la molek kita dedahkan strategi. Tapi, dari bacaan aku, rakyat lebih suka jika kau jujur sahaja. Kes ini hanya merujuk kepada penukaran MB. Maka, semolek2nya jadi jujur saja. Ini siap ada yang buat buku bagai la. Main propaganda. Buat persepsi. Sebar itu ini. Tah hapa2.

- Disebabkan strategi Rafizi juga la penyokong2 PR bergadoh sesama sendiri. Habis semua ranap, hancur. Lainkali kalau nak rancang apa2 strategi ajak la jumpa media2 sosial neh. Bagitau dorang apa plannya. Supaya tak kelam kabut dan huru hara dari bawah sampai ke atas, dari atas sampai ke bawah, semua berterabur sebab tatau apa2. Tatau apa2 satu hal. Yang tunjuk macam tahu semua perkara satu hal lagi. Bangang. Sedangkan media sosial ini la platform terbesar PR dalam memastikan kempen2 korang tersebar dengan jayanya. Sekarang neh tak pasal2 geng2 PAS no mood nak layan kempen2 PKR sepertimana geng2 PKR no mood nak kempen pasal PK. Agak2 amek berapa lama masa untuk pulihkan jiwa2 yang luka itu. Kesian juga. Itu semua kawan2 yang saling gaduh tue. Aku pun tatau nak cakap apa dah. Pasal politik habis semua bergaduh. 

- Suka tak suka yang paling teruk terjejas kat sini ialah Anwar. Anwar ialah seseorang yang bakal menjadi PM andaikata PR menawan Putrajaya. Tergamaknya Rafizi mencemarkan imej Anwar dengan begitu dasat sekali. Macam mana nak polish imej Anwar agar menjadi macam dulu balik? Ramai yang hilang kepercayaan pada Anwar. Kalau dulu nak cari geng2 pembangkang yang kutuk Anwar kemain susah. Ada la dalam 10 orang. Tapi sekarang. Petik jari aje kot. Bersepah. Dari PKR ada. Dari DAP ada. Dari PAS lagi la ramai. Dari BN jangan cakap la. Tak terkira kot.

- Petang sebelum uturn sekalipun, PKR langsung tak sebut apa2. Sampaila Azmin bermesyuarat dan tiba2 PKR nyatakan uturn untuk sokong Azmin. Apa agaknya sangkaan orang ramai kepada Anwar? Mungkin ada yang berpendapat bahawa Azmin dan Anwar berpakat untuk naikkan Azmin. Tapi aku fikir punya fikir punya fikir pun tak percaya Anwar sanggup biarkan kredibliti dia terjejas dengan teruk demi Azmin. Kalau demi Wan Azizah aku percaya. Kurang2 itu bini dia. Azmin sapa plak? Atas sebab apa Anwar nak calarkan diri dia demi Azmin? Anwar kena maki hari2 kot isu MB. Azmin ada kena maki? Apakah Anwar bodoh sangat nak biar orang maki dia demi menaikkan Azmin?

- Nampak sangat taktikal Rafizi ini menikam Anwar dalam nak menikam Khalid. 

- Sehari sebelum uturn juga PKR bertegas hanya mahu satu nama. Alih2 terpaksa uturn. PAS dan DAP pun ralit uturn. DAP sampai bergaduh dengan PAS demi pertahankan pencalonan Wan Azizah. Bukan gadoh tipu2. Tapi gaduh betul2. Kalau betul la PKR dari awal lagi nak menaikkan Azmin, sepatutnya mereka setuju aje cadangan PAS mencalonkan nama Azmin sebagai MB selepas Wan Azizah. Apsal PKR dan DAP tak setuju? Apsal nak bergaduh2 macam nak berpecah pakatan dibuatnya?

- So orang akan ambil kemungkinan2 ini sebagai mengatakan bahawa langkah Anwar nak menaikkan Azizah sebagai MB gagal. Nak taknak terpaksa terima juga la dengan keputusan sultan. Uturn pun uturn la janji Khalid turun.

- Ini kerana kalau nak menjadikan Azmin MB, sapa2 pun tak payah letak jawatan untuk beri laluan. Azmin kan adun. Cuma PKR sendiri tolak nama Azmin berkali2. Memang. Ada sebaran yang mengatakan PKR yang mahu gantikan nama Khalid kepada Azmin. Tapi itu cuma cakap2 orang aje. Padahal yang betul2nya kita tatau apa.

- Samada Rafizi betul2 ikhlas nak tolong Anwar untuk selesaikan krisis MB di Selangor dengan melantik Anwar sebagai MB (berganti kepada DSWA disebabkan DSAI disabitkan kesalahan) ataupun Rafizi sebenarnya kerja dengan Azmin. Sebab Azmin dok playsafe all the times. Sangat ber-ahti2 dalam mengeluarkan kenyataan. Sangat berjaga2 dan tidak menyakiti orang pula sejak 2 menjak ini. Aku rasa ramai yang puji. Sebab memang betul pun tindakan2 yang diambil oleh Azmin. Tidak burukkan keadaan, tidak mengarut dok propa kutuk Khalid, apatah lagi dok mengarut nak buat roadshow semua. Dia betul2 berkecuali dan diam. Orang pun tak rasa marah pada dia.

- Sebab tue aku suspicious dengan peranan Rafizi. Dia berjaya memusnahkan imej Anwar Ibrahim dengan jayanya.

Daripada pakar strategi kepada pakar tragedi. Disebabkan dia juga la PKR menjadi bahan ejekan orang ramai. Takan tak boleh fikir?

Adakah PKR ini sempurna sangat sampai tiada daya nak menganalisa kelemahan sendiri dan seterusnya perbaiki keadaan?

Sekarang orang dok main2 isu kenapa DSWA, DSAI, bahkan Rafizi sendiri tidak diperlihatkan hadir dalam majlis meraikan menteri besar baru. Aku mungkin terlepas gambar. Aku tatau citer. Aku baca aje kat ruangan komen. Kat twitter Rafizi pun aku tak nampak dia tweet congrats Azmin. Mungkin belum lagi. Ataupun memang takde. Atau apa. Taktau la aku. Tapi aku harap jangan ada langkah merepek2 lagi dah lepas neh. 

Yang sudah tue sudah la Rafizi oi. Bukan aku nak pertahankan Azmin sangat. Tapi dalam beberapa tahun nak PRU dah. Tolong tumpu untuk pulihkan balik persepsi umum terhadap PKR dan Anwar. Aku rasa, saat orang hilang kepercayaan dan keyakinan pada Anwar sebagai PM maka orang pun malas nak undi PR dah. Baik stay dengan BN aje. 

Tolong la Rafizi, kalau seriyus nak perbaiki keadaan ;

1. P jumpa balik dengan semua pimpinan2 yang kau jejaskan, dan cari la jalan untuk perbaiki keadaan.

2. P bantu rakyat yang tertindas untuk pulihkan persepsi negatif terhadap diri ko.

3. P pastikan PKR sentiasa bawa isu2 yang menindas rakyat supaya rakyat lupa akan apa yang terjadi dalam Kajang movie.

4. P pastikan yang imej Anwar dipulihkan kembali supaya rakyat kembali yakin dan seterusnya mengundi PR sebagai parti alternatif kepada BN walaupun aku sendiri tak pernah beranggapan begitu. 

Aku jenis orang takde parti dan tak minat partisan. Aku nak jatuhkan BN dan nak ganti kepada PR bukan sebab PR itu bagus. Tapi nak bagi manusia di Malaysia neh celik berfikir. Bila dorang tahu yang dorang tak mati dengan bertukarnya parti politik, maka di masa akan datang, kita akan main2 tukar parti politik kat negara ini dengan mudahnya. Masa tue baru la parti2 politik akan buat kerja dan mulai cuak. Itula perjuangan sebenar aku. Ubah mentaliti rakyat yang jumud. 

Selagi mana mereka jumud sampai ke mampos kena tindas dengan partisan. Tapi susah juga nak ubah minda rakyat yang jumud kalau parti alternatif macam PR buat hal tak sudah2. Kita kalau nak tawarkan pengganti kepada bahan sedia ada, kena la bagi tawaran yang lebih baik. Contohnya. Ko nak cadang orang tukar kereta. Takan kau nak suruh dia pakai kereta yang lagi teruk dari yang dia guna kot? So, macam tue la juga PR. 

Dia punya imej kena la juga aku up lebih kurang sikit untuk perdayakan umat Malaysia neh. Agak2 dah nampak lagi cerdik dari BN sudah la. Lepas tue baru la jalankan langkah rakyat yang sebenar. Iaitu main tukar2 parti untuk memastikan pemimpin2 neh takut kehilangan kuasa maka mereka akan mula belajar untuk buat kerja. Untuk memastikan rakyat tidak menjilat pimpinan dan partisan. Didik rakyat jadi kritikal sampaikan semua benda nak komplen macam kat negara maju tue hah. Ini agendanya. Thanks to Rafizi. Mengacau agenda aku. Dan memburukkan imej Anwar. Memang pakar strategi yang terbaik di Malaysia. Bukan hanya pandai berstrategi bahkan pandai juga membuat tragedi.

KAH KAH KAH

Apa2 pun Rafizi. Take time untuk selidik balik mana2 move yang tak menjadi. Kita neh pun bukan perfect. Cuba lapangkan diri terima kritikan, raikan. Jangan asyik2 nak memban orang kat page kita tue. Kalau kita hidup segan dengan kutukan, suka dengan pujian, lama kelamaan orang tak berani cakap benar dengan kita tau Rafizi. Bila orang takut cakap benar maksudnya makin lama makin kita tersasar dari realiti. Orang asyik nak memuji sebab takut kita terguris ahti. Macam mana? Kita nak ke hidup macam tue? So, berlapang dada dengan kritikan dan p muhasabah balik. Sementara ada masa nak berubah neh pakat2 la cari jalan untuk perbaiki. Jangan sampai dah hilang Selangor baru nak menyesali gila babi. 

K la bai. 
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...