Telegram PH http://t.me/beritapolitikmalaysia

Laporan yang tersiar tidak semestinya mewakili pandangan pihak pentadbir halaman.

Sabtu, 12 Oktober 2013

I Love Gereja Kristian, I Dislike Pusat Zakat Malaysia.


Seseorang yang berbuat baik pada kita, tanpa kira agama dan bangsa, kita akan cenderung untuk sayang kat dia. Kerana kebaikan yang dia salurkan kepada kita. Jadi tak aneh. Aku pernah baca dulu. Zaman kegemilangan Islam. Aku tak ingat secara jelas dari zaman mana dan siapa. Tapi Islam juga membantu mereka2 yang bukan islam, yang berada dalam kesusahan dan kezaliman pemerintah.

Bukan saja bebaskan rakyat dari kezaliman pemerintah, bahkan juga memberikan mereka galakan [bantuan] untuk meneruskan kehidupan. Kebaikan dan keindahan yang ditunjukkan dalam Islam membuatkan non muslim cair. Mereka berfikir. Ini rupanya Islam. Ini rupanya kepercayaan yang menganjurkan kebaikan sesama manusia. Ini rupanya keadilan yang disebut2. Begitu banyak kebaikan yang terhidang di depan mata, begitu banyak kasih sayang yang diberikan, jadi tak mustahil untuk mereka memilih menyakini Allah dan Islam.

Tapi itu kisah dulu. Ia kisah2 mengenai muslim di zaman itu. Allah tak pernah berubah. Islam tak pernah berubah. Kebaikan masih kekal dalam Islam. Keadilan masih menjadi prinsip. Yang berubah itu manusia2 yang menganuti Islam.

Ia merupakan satu pembohongan untuk mengatakan pusat zakat tidak pernah tampil membantu umat islam. Ia juga merupakan satu pembohongan untuk mengatakan baitulmal tak pernah membantu umat islam. Tapi ia juga satu pembohongan untuk mengatakan pusat  zakat dan baitulmal telah memainkan peranan mereka sepenuhnya.

Dulu. Kita pernah dihadapkan dengan kebaikan umat kristian membantu umat islam yang memerlukan. Ia tidak diwar2kan langsung tetapi bantuan itu ada. Bahkan ia berterusan sampai ke hari ini, saat ini. Bantuan itu disalahsangka. Kristian di marah bertubi2. Mereka mahu menukarkan agama penganut2 umat Islam. Jadi mereka hulur duit, mereka hulur bantuan, tempat tinggal dan sebagainya kepada mereka2 yang memerlukan dan sedang berada dalam kesusahan.

Di Malaysia ia merupakan satu kesalahan untuk seseorang muslim didakyahkan dengan agama lain. Tapi ia bukan satu kesalahan untuk orang lain yang berbeza bangsa dan agama untuk tampil dan membantu umat islam yang kesusahan. Ia juga bukan satu kesalahan untuk kita tampilkan kebaikan agama kita melalui cara2 ini. Seperti kita menganjurkan kebaikan kerana agama kita mendidik ke arah itu. Kita menganjurkan bantuan kepada orang memerlukan kerana agama kita mendorong kita ke arah itu. Jadi apa yang kristian society buat adalah tidak bersalahan langsung. Mereka buat apa yang agama mereka anjurkan untuk mereka buat, iaitu menghulurkan bantuan kepada sesiapa saja yang memerlukan bantuan tersebut tanpa melihat kaum, agama atau negara sebagai asas untuk memulakan bantuan.

Jika seseorang terpikat untuk memasuki kristian, apakah kristian yang menganjurkan kebaikan itu harus disalahkan ataupun muslim yang gagal memainkan peranan mereka dengan sebaiknya yang patut dipersalahkan?

Dalam beberapa hari ini difacebook, kita telah dihidangkan dengan pelbagai kisah duka mereka2 yang menagihkan harapan di pusat zakat. Baca aje komen2 yang tersebar akan ada la mereka2 yang meluahkan rasa ketika berhadapan dengan pusat zakat.

Ini salah satu contoh ;


Lebih banyak luahan korang boleh baca kat sini, setakat yang aku tahu.

https://www.facebook.com/Kamibencisaifulbukhari?filter=1


https://www.facebook.com/photo.php?fbid=679979552026893&set=a.163707420320778.36979.163629210328599&type=1&relevant_count=1 

https://www.facebook.com/bersih2?hc_location=timeline&filter=1

Kesemua mereka membawa kisah yang lebih kurang serupa ;

1. Kena isi borang yang minta segala bagai cop itu neh.

2. Berhadapan dengan staff zakat yang bermuka masam dan bercakap kasar.

3. Kena melalui protokol dengan menyediakan beberapa perkara. Ada satu kes tue, kena sediakan laporan perubatan anak dan datuk yang OKU pun ada.

4. Last2 mereka tawar ahti, berputus asa dan minta bantuan pada pihak lain yang dirasakan mampu membantu mereka dengan lebih cepat.

Ini bukan kali pertama aku bercakap pasal ZAKAT dan JKM. Aku dah cakap berkali2. Aku minta mereka ubah cara mereka buat kerja. Tak perlu tunggu umat islam datang merayu mengadu kesusahan apa bagai. Sebaliknya amekla inisiatif sendiri. Ini idea aku. Aku cuba sedaya upaya untuk fahamkan mereka kenapa umat islam berhak rasa marah kepada pusat zakat. Kalau korang tak boleh faham kenapa mereka marah jangan sembang kencang kenapa akhirnya umat islam akan memboikot pusat zakat. Mereka2 akan cari sendiri asnaf miskin dan hulurkan bantuan sendiri. Kami dah penat melayan karenah orang yang malas berubah.

1. Pusat zakat boleh beli bangunan berjuta2.

2. AKu menghadapi kesukaran untuk memahami dari mana mereka dapatkan wang untuk beli bangunan2 tersebut. Tapi aku sentiasa paksa diri aku untuk bersangka baik.

3. Ada pusat zakat siap nak insuranskan lagi aset mereka. Yang neh aku menghadapi kesukaran yang amat untuk memahami bagaimana mereka dapatkan duit untuk insuranskan aset mereka. Yang neh pun aku paksa diri aku untuk bersangka baik sebab tiada bukti.

4. Melihatkan pegawai2 pusat zakat memiliki bangunan yang selesa, mampu itu neh, aku percaya mereka juga mampu peruntukkan sejumlah wang untuk bangunkan website aduan.

5. Kita buat 3 cara. Pertama website. Sesiapa yang tahu ada orang susah, dan memerlukan bantuan, boleh terus menghantar laporan menerusi website aduan tersebut. Dari situ pusat zakat akan respon secepatnya. Jangan lambat. Kalau boleh dalam masa 24 jam mesti menghubungi mereka2 yang memerlukan bantuan samada melalui email, telefon ataupun datang terus depan rumah dorang.

6. Kedua, no telefon bantuan pusat zakat malaysia. Sesiapa saja patut diberikan free access untuk menelefon pusat zakat bagi menyatakan aduan. Saya ada masalah sekian2 neh dan memerlukan ini2.. apakah saya boleh dibantu? Rekodkan aduan dan keterangan mereka, beri terus kepada pegawai2 yang bertugas untuk ditanggani. Jangan lama2. Pastikan dalam masa 24 jam respon balas mesti sampai kepada mereka. Andaikata pusat zakat cakap itu bukan bidang kuasa mereka ataupun dia benar2 tidak berkelayakan untuk mendapatkan zakat, jangan bakulsampahkan aduan mereka, sebaliknya tunjukkan jalan, cahaya di mana mereka boleh berpaut harapan bagi menyelesaikan masalah.

7. Ketiga, buat bancian. Mula bergerak sekarang. Jelajah satu malaysia. Buat pengumpulan maklumat. Kumpulkan maklumat2 mereka yang miskin. Dan seterusnya dari situ mula hantar bantuan kepada mereka2 yang memerlukan. Dengan rekod yang sedia ada, ia juga boleh dijadikan penanda aras. Siapa yang susah sangat, siapa yang susah untuk masa sekejap, siapa yang perlukan wang untuk tempoh masa lama, siapa yang perlukan bantuan perniagaan supaya boleh keluar dari kelompok kemiskinan dan sebagainya. 

Cuba belajar untuk memahami situasi orang. Bukan semua orang terdedah kepada info, zakat ada disini dan disini. Untuk ini dan ini zakat boleh bantu dan sebagainya. Berhenti berfikir bahawa semua orang tahu seperti mana yang ko tahu. Berhenti juga berfikir bahawa semua orang paling2 koman miskin pun mesti ada duit tambang bas dan sebagainya atau sekurang2nya motor untuk memudahkan pergerakkan. Berhenti juga berfikir bahawa semua orang miskin kerana malas. Mereka dimiskinkan dengan pelbagai cara. Ada yang tiba2 dipecat kerana syarikat nak buang pekerja. Ada yang tiba2 miskin sebab dirompak. Ada yang tiba2 miskin sebab kehilangan tempat bergantung harap. Ada yang tiba2 miskin disebabkan penyakit. Ada banyak sebab kenapa kemiskinan itu hadir. Ia bukan kerana malas. Orang yang miskin kerana malas, dia tak miskin tapi dia malas. Tapi orang yang miskin kerana masalah2 yang dia hadapi dia miskin kerana masalah2 tersebut, bukan kerana malas. 

Jangan salahkan gereja yang lebih advanced dari segi memahami masalah orang2 susah. Salahkan diri sendiri yang gagal menjadi lebih penyayang dan lebih memahami.

Jika ada orang yang susah, be it apa bangsa sekalipun, apa agama sekalipun, Islam memang sepatutnya lebih advanced membantu mereka yang memerlukan, tapi sayang, Islam agama yang advanced tidak pula didorong dan didokongi oleh pengikut2 yang advanced dari segi pemikirannya di Malaysia. Sebab tu di Malaysia memang wujud muslim yang respect peranan gereja berbanding peranan pusat zakat. Jadi tak salah lagi kenapa aku rasa i love gereja kristian dan i dislike pusat zakat Malaysia. I still love Islam the most, but not the pusat zakat. Thank you.

Jumaat, 11 Oktober 2013

Remaja 15 Tahun Dari Johor Ke KL Cari Bantuan Untuk Ibu.

Mesti dia sayang sangat ibu dia. Mesti dia terlalu sayang untuk menjadi seberani ini. Dengan umur 15 tahun, seorang diri naik bas mencari krew Bersamamu dari Johor ke Sri Pentas dengan berbekalkan wang rm50.

Lihat bawah ;
 


Jangan citer pasal pusat zakat, baitulmal dan sebagainya dengan aku. Aku dah pesan banyak kali. Ahti umat islam sudah mati bila mengenangkan pusat zakat. Kita patut bersama2, sesama kita, bersatu padu, bantu mereka yang memerlukan dengan mengabaikan terus kewujudan pusat zakat dan baitumal.

Hari ini hari dia, esok lusa pula mungkin hari kita. Kita hanya ada kita2 neh jek untuk mengadu permasalahan hidup.

Pemimpin, pusat zakat, baitulmal mereka takan dengar rintihan dan suara rakyat macam kita. Tinggalkan mereka. Mari la kita saling berpegangan tangan dan saling menenangkan sesama kita. Sudah sampai masanya untuk kita belajar hidup dengan beranggapan bahawa pusat zakat adalah aksesori yang berperanan sebagai penghias sistem, ia tak diciptakan untuk membantu umat islam yang memerlukan. Ia macam teddy bear yang kita letak dalam kereta. Ada sebagai penghias. Kalau takde pun takpe. Sekadar mencantikkan kereta meskipun menyempitkan ruang. Benda yang takde fungsi. Itulah dia pusat zakat.

Jom sebarkan kisah adik ini untuk kita sama2 mainkan peranan. Kecil ataupun besar sumbangan anda semua adalah amat dihargai. Yang penting ia ikhlas. Terima kasih. 

Sistem Bayaran AES Di Ubah - Meh Baca Ini.

Alahai.

Ingatkan ubah bagi tambah elok. Rupanya ubah bagi tambah kejam. Memang melampau2 BN neh.

Korang nak tahu tak apa penambahbaikkan [penambahburukkan] yang kerajaan korang buat dalam AES?

1. Saman permulaan adalah 150.00 berbanding 300 sebelum ini. 

Wow nampak macam bagus. Tapi still tak bagus sebab gunakan duit untuk ukur kesalahan.

2. Selepas 14 hari, jika gagal bayar saman, ia akan meningkat kepada rm200.

3. Lepas 60 hari, gagal juga bayar saman, ia akan menjadi rm300.

Lepas tue akan meningkat lagi ataupun apa aku tak sure. Depa tak bagi maklumat lanjut. Cuma cakap lagi lambat dibayar, lagi tinggi jumlah saman yang kena bayar. Ini betul2 melampau. At least dengan sistem sebelumnya, kita boleh cabar AES melalui proses mahkamah. Maksudnya peluang tak perlu bayar itu sentiasa ada. Cuma menyampah la sikit sebab kena p mahkamah kan. Kat situ je dah buang masa, buang duit, buang tenaga. Lainla kalau hanya sekali je p mahkamah dah terus boleh settle. Lainla kalau dia bicara kat mahkahmah yang berdekatan dengan tempat tinggal kita. Buatnya kita tinggal kat negeri lain, bicara tempat lain, dah buang duit. Kalau menang takpe, kalau kalah dan kena ganda. Memang menyusahkan orang.

Sekurang2nya ia akan kekal statik dengan nilai RM300.

Ini dah macam bunga pun ada. Lambat bayar, naik. Lagi lambat bayar, lagi naik. Suwei betul. Membungakan saman.

Yang aku heran. Orang ramai punya la bagi pandangan. Daripada kenakan bayaran lebih baik ko suruh mereka buat kerja2 khidmat masyarakat, ko taknak pula kan? Nak juga mendidik rakyat dengan duit. Kalau ko mendidik rakyat dengan kerja2 khidmat masyarakat contohnya seperti cuci longkang ke, kutip sampah ke, cuci tandas awam ke apa ke mao bertaubat dah dorang dari bawa kereta laju2. Insaf terus dari nak merempit. Dah tahu kaedah seperti ini tak berjaya menurunkan statistik mereka2 yang langgar kesalahan2 jalan raya still nak amalkan juga.

Bodoh ke apa sampai tak reti nak berfikir neh?

Oke bai.

Rujukan : http://www.kosmo.com.my/kosmo/content.asp?y=2013&dt=1010&pub=Kosmo&sec=Terkini&pg=bt_29.htm

Khamis, 10 Oktober 2013

10 Bintang Untuk Tanda Putera - Review Dari Ameno World Untuk Suhaimi Baba.

Penutup.

Kesimpulannya aku bagi 10 bintang untuk Tanda Putera. Bintang2 itu aku collect dari atas kepala aku. Ada 10 semua nya sekali.

Bintang pertama kerana jadikan aku keliru.

Bintang kedua kerana plot cerita filem ini sangat2 tidak kemas.

Bintang ketiga kerana props filem neh tidak bersesuaian dengan zaman yang ingin ditonjolkan.

Bintang keempat kerana gagal bawakan penceritaan ataupun mesej jelas, apa yang ingin disampaikan.

Bintang kelima kerana tiada kesinambungan yang jelas antara satu babak kepada babak yang lain.

Bintang keenam kerana lemahnya skrip [kata2 yang dituturkan] oleh para pelakon. Cuba la bagi skrip yang terkesan, seperti kata2 yang mendalam.

Bintang ketujuh kerana jadikan orang melayu dalam filem neh suka mengamuk dan hanya pandai pongpang pasal bersyukur.

Bintang kelapan kerana perbodoh2kan watak2 pemimpin dalam UMNO.

Bintang kesembilan kerana bazirkan duit pembayar cukai untuk product yang tiada jiwa, tiada seni, tiada roh dalam karya.

Bintang kesepuluh, kerana tergamak siarkan filem tersebut di pawagam tanpa memikirkan risiko ia sebenarnya lebih memalukan orang melayu berbanding bangsa lain.

-------------------------


Isi kandungan.


4.6 juta adalah pembaziran. Pembaziran berskala besar. Ia wajar ditangisi. RM15 juga adalah pembaziran. Ia pembaziran berskala kecil. Aku wajar menangisi.

Maaf jika Suhaimi Baba rasa kritikan aku keterlaluan tetapi inila yang aku rasakan bila menonton filem Tanda Putera. Tidak akan membuang masa mengutuk membuta tuli aku nyatakan kritikan secara terperinci. Untuk difahami. Bukan untuk membuatkan Suhaimi Baba berkecil ahti.

Permulaan filem ini menghidangkan babak MELAYU PERGI MATI. Itu kata2 Tun Razak. Betul ke Tun Razak sendiri yang beranggapan seperti itu ataupun hanya Suhaimi Baba yang beranggapan seperti itu? Perlu ada hujah2 yang menyokong cara Suhaimi Baba mengambarkan watak Tun Razak. Atau jika ia hanya persepsi Suhaimi Baba semata2, ia sudah memberikan gambaran buruk kepada watak Tun Razak. Apakah ada rujukan dari orang2 terdekat Tun Razak yang boleh mengesahkan bagaimana Tun Razak berpendirian mengenai peristiwa 13 Mei?

Atau mungkin Suhaimi Baba nak stick kepada pendapat bahawa filem ini hanya fisyen? Fisyen sekalipun, cara watak Tun Razak digambarkan adalah sangat2 tidak patut. Lemah, lembik, sentiasa sakit, tiada berdaya dan makan gaji buta. Ada satu babak di mana Tun Razak sakit atas kerusi roda. Tun Hanief Omar [Norman Hakim] nasihatkan agar Tun Razak pergi berubat. Tun Razak tahu dia menghidap penyakit yang tak boleh diubati iaitu Luekemiea, sepatutnya dia letak jawatan terus. Buat apa biarkan duit pembayar cukai membayar gaji seorang pemimpin yang tak mampu perform sepenuhnya. 

Watak Tun Ismail pula walaupun Suhaimi Baba nak gambarkan dia seseorang yang baik, tetapi apa yang aku nampak, dia memegang watak antagonis. Dalam bahasa mudahnya, jahat. Ada satu babak, di mana Tun Ismail digambarkan sedang nazak. Minta telefon. Nak call doktor. Nak bercakap sendiri. Sedang nazak. Aik. Sedang nazak pun nak fikir pasal telefon doktor nak bagitau bahawa aku sedang nazak ke? Ingatkan fikir pasal nak mengucap. Tengah2 nazak, bercakap sendiri dengan doktor. Apakah itu babak yang benar2 berlaku ataupun itu juga persepsi dari Suhaimi Baba. Jika itu babak yang benar2 berlaku lebih baik tiada dari di adakan. Ia memberikan persepsi negatif kepada tuan punya badan. Lebih baik kita dapat tahu berita kematian dari mengambarkan bagaimana cara dia mati. Ia tak membantu menguatkan jalan cerita pun. Untuk apa babak ini dibuat dan apa kesinambungan dengan kredibliti kepimpinan UMNO ketika itu? Apa pun takde. Bahkan yang lebih teruk mengenai pendirian Tun Razak digambarkan sanggup pecahkan marmar untuk menanam Tun Ismail di Makam Pahlawan. Apa konfliknya disitu? Tak digambarkan secara jelas.

1. Kenapa perlu pecahkan marmar? Dengan siapa Tun Razak bergaduh pasal kubur Tun Ismail?

2. Kenapa Tun Razak berkeras mahu tanam Tun Ismail di Makam Pahlawan? Adakah itu wasiat Tun Ismail atau apa?

At least bagila jalan cerita yang jelas kenapa babak seperti itu diwujudkan. Tanpa gambaran yang jelas, apa yang aku melihat ialah pemimpin2 UMNO adalah sangat buruk akhlaknya. Pasal kubur pun boleh di anggap sebagai pertikaian yang penting sehinggakan dibabakkan dalam filem. Apakah yang ingin disampaikan disitu? Ia adalah babak negatif dan watak Tun Razak juga diperlihatkan sebagai negatif apabila Tun Hanief dan beberapa orang yang berada disitu kelihatan bermuka masam dan terkejut dengan keputusan Tun Razak yang mahu marmar dipecahkan sekalipun janji dapat tanam Tun Ismail di Makam Pahlawan.

Cerita pasal Tun Razak tetapi yang lebih banyak membuat keputusan adalah Tun Ismail. Tun Ismail juga digambarkan seseorang yang tegas dan berpendirian meskipun watak dia dalam filem neh bersifat antagonis pada pemerhatian aku. Ada satu babak yang menunjukkan Malaysia mempunyai akhlak yang buruk dalam melayan wartawan2 antarabangsa.

Adakah patut seorang pemimpin bercakap YOU GO TO HELL pada seseorang wartawan yang bertanyakan soalan? Adakah itu patut? Dimanakah akal pemimpin itu?

Adakah patut seorang pemimpin berbisik2 di depan wartawan untuk bagi arahan? Kurung mereka dalam hotel? Ini betul ke neh?

Adakah Suhaimi Baba sudah mendapatkan hujah2 yang menyokong bahawa babak2 seperti itu wujud dalam alam realiti ataupun ia sekadar gambaran Suhaimi Baba jek? Ini tak betul. Takanla pemimpin nak berbisik2 bagi arahan macam tue live depan wartawan. At least mereka akan masuk bilik, ruang mesyuarat, duduk, berbincang dan buat keputusan, betul tak? Adakah ini filem yang mengangkat ketokohan pemimpin2 dalam UMNO ataupun filem yang membunuh karektor2 mereka? Ia sangat teruk. Even sebagai seorang pembangkang pun aku merasakan watak pemimpin2 UMNO dalam filem ini digambarkan dengan begitu teruk sekali.

Aku tak pasti secara tepat bagaimana sosok tubuh pemimpin2 UMNO secara realitinya untuk digambarkan dengan pelakon2 dalam filem Tanda Putera. Kerana aku tak hidup lagi di zaman itu. Tapi aku sangat2 pasti bahawa kebanyakkan watak2 tersebut tak berpandanan dengan tokoh2 yang mereka lakonkan, antaranya  pelakon yang pegang watak Mahathir, maaf aku taktau nama pelakon tersebut, dia tak layak langsung pegang watak Mahathir. Bahkan yang lebih teruk mengambarkan Mahathir sebagai seseorang yang lembik, longlai dan akan berperangai seperti " tapi tun makin kurus.. ", ketika berbual2 dengan Tun Razak selepas dipecat. Apa relevantnya babak itu disitu? Aku tak nampak kaitan nya langsung.

Dah la pelakon dia tak reti langsung bercakap utara. Hancur. Takan la penasihat dia nak cakap macam neh kat Mahathir, "kan saya dah cakap.. tapi awak hantar juga surat macam tue kan dah kena pecat.." [lebih kurang ek, aku tak ingat satu persatu]

Aku tak percayala yang Mahathir akan biarkan sesiapa orang yang bekerja dengan dia cakap macam tue. Agak2 nak makan lempang boleh la. Watak Mahathir diperbodohkan dalam filem ini. Apakah Mahathir telah menonton filem ini? Dia masih hidup lagi. Dia patut tonton filem ini. Mahathir digambarkan sebagai seseorang "lemah" dalam filem ini. Tonton sendiri, Mahathir, tonton sendiri. 

Yang aku rasa paling kelakar sekali ialah UMNO tak sedar ke yang Tanda Putera menghina imej mereka di mata rakyat? Tak boleh kena kritik langsung. Lantas pecat keahlian UMNO Mahathir. Geleng2 kepala aku tengok. 

BTW aku cakap terus terang, kebanyakkan babak2 dalam filem neh memang takde kesinambungan antara satu sama lain, hancur bhai, hancur. Tiba2 je plot cerita dia begini. Lepas tue begitu. Tah hapa2. Kucar kacir. Takde kaitan antara satu babak dengan babak yang lain. Orang kata terlalu umum sangat. Tahu2 je FELDA jasa Tun Razak. Tahu2 je MAS jasa Tun Razak. Tahu2 aje dasar pendidikan negara jasa Tun Razak. Tahu2 je PETRONAS jasa Tun Razak. At least bagi la jalan cerita bagaimana Tun Razak berjasa dalam perkara2 tersebut. Melalui mesyuarat2 ke, melalui perbincangan demi perbincangan ke, melalui idea demi idea ke, melalui pendapat demi pendapat ke, melalui lawatan demi lawatan ke, ini semua benda pun dia yang jadi HERO hanya kerana Tun Razak bercerita pasal satu2 perkara ataupun diberitahu tentang perkembangan perkara tersebut.

Itu tak masuk lagi bab aksi main golf. Sepatutnya babak macam tue jangan la diwujudkan langsung. Malu. Orang2 elit main golf. Rakyat susah ramai. Rakyat bergaduh sana sini. Tapi pemimpin UMNO bersatu main gofl, betul ke cara tue? Cara hidup pemimpin2 UMNO ditonjolkan untuk apa agaknya? Berniat menyindir, mungkin?

Dan Tun Hanief apa kerja dia? Menjaga keselamatan Tun Razak ke? Dia sentiasa ada dalam beberapa perkara yang berlaku dalam hidup Tun. Ketika itu dia Timbalan KPN ke apa sebelum KPN mati ditembak? Jika dia ialah timbalan KPN apa jadah kerja dia mengikut Tun Razak sentiasa? Dah takde kerja lain lagi ke apa? Gaji dia dibayar untuk menjaga Tun Razak ke apa? Kalau tugas dia menjaga Tun Razak patut jadi pengawal keselamatan kepada Tun Razak. Ini dipanggil pembaziran. Kerja ko lain, tapi lain kerja yang ko buat. Ada masalah tumpuan perhatian. Tatau bidang tugas secara jelas. Itu watak Tun Hanief. Hancur. Jika persepsi aku salah, minta betulkan balik dengan Suhaimi Baba. Tun Hanief Omar masih hidup lagi. 

Ada satu babak tue di mana ada pendemo2 yang sedang berdemo. Lepas tue ada Tun Ismail depan tue. Aku pun tak faham la. Betul ke apa Tun Ismail sebagai TPM ketika itu arah tangkap depan2 peserta2 DEMO tue? Aku rasa kalut sangat ada babak macam tue. Ia semacam menghina watak Tun Ismail. Adakah logik seorang pemimpin untuk dan berdepan dengan peserta2 DEMO dan arahkan mereka ditahan? Aku rasa babak tue antara babak yang paling mengarut dalam Tanda Putera. Hancur.

Tak masuk lagi babak yang pasal mini skirt. Apa jadahnya kewujudan babak tue dengan apa yang Tanda Putera sedang sampaikan? Memang la no mini skirt, tapi apa dia? Bagi la satu matlamat yang jelas disitu. Seorang mahasiswa menyanyi atas bumbung, perempuan2 dok perhatikan sambil gelak2, lepas tue Pengarah Uitm [ITM] ketika itu Tan Sri Arshad, panggil pelajar2 tersebut, marah dan cakap no mini
skirt. So? Nak tunjukkan watak itu sangat2 berkredibliti. Oke. Tapi oleh kerana peranan dia sangat sedikit dalam filem ini, maka wujudkanlah satu babak yang sangat2 jelas untuk tampilkan ketokohan Tan Sri Arshad. Kenapa pilih babak ini untuk wujudkan imej bahawa dia seseorang yang sangat2 berperanan dalam membantu memajukan orang melayu dan UITM. Hancur. Babak macam neh tak patut wujud. Ia memalukan. Bahkan pelajar2 perempuan tersebut siap cakap2 mengarut lagi masa kena marah. Nampak sangat bangangnya disitu.

Patutnya tunjukkan watak dia terlibat dalam membantu menaikkan imej UITM sekaligus berperanan membantu anak2 melayu agar mereka sentiasa ada keinginan untuk sambung belajar supaya berpeluang menerokai beberapa bidang sekaligus membantu melayu untuk keluar dari kepompong kemiskinan. 

Satu benda yang boleh dibanggakan dalam Tanda Putera. Cara Suhaimi Baba tonjolkan bahawa tak semua cina, india ataupun melayu itu racist sifatnya. Watak Zarah [melayu] yang berkecil ahti dengan Kara [india] yang seolah2 menjauhkan diri dari berkawan dengan melayu selepas peristiwa 13 mei membuktikan bahawa orang2 melayu juga merasa terkesan bilamana ada orang2 cina atau india tidak mahu berkawan dengan mereka atas sebab terkesan dengan tindakan2 beberapa pelampau kaum. Suhaimi Baba juga bagus bila menunjukkan bahawa di luar sana masih ada cina, india, melayu ataupun lebih tepat Malaysian akan saling bantu menyelamatkan rakan2 mereka tanpa kira bangsa, ketika rusuhan kaum tercetus di Setapak. Aksi Johan selamatkan Alan, dan aksi Alan selamatkan Johan adalah babak yang boleh di puji. Itu la Malaysian. Kita tak racist. Meskipun sekelilingi kita ada orang2 yang racist, tetapi majoriti kita adalah tidak racist.

Ada satu babak tue, juga boleh dipuji. Ia berkenaan seorang komunis yang bunuh orang cina sebab di anggap menjadi tali barut kepada POLIS. Itupun sebab POLIS offer dia sebatang rokok. Cina neh bermatian2 takmo cakap bila Tun Razak datang [balik semula ke situ]. Ah Piu nama cina tersebut yang akhirnya dipancung begitu saja oleh komunis. Jadi komunis bukan bunuh orang melayu. Mereka bunuh sesiapa yang dirasakan bekerjasama dengan PDRM. Jika ia cina, maka cina juga akan dibunuh. Jadi cina juga menjadi mangsa komunis. Bukan hanya orang2 melayu. Itu yang ditonjolkan dalam filem tersebut. Ia tak semestinya benar menurut fakta sejarah.

Kemudian kehilangan Ah Piu disedari oleh beberapa rakan2 melayu. Mereka nampak motor Ah Piu kat tengah jalan. Mereka mencari Ah Pui. Kemudian bertempur dengan komunis. Then komunis lari sebelum mayat tanpa kepala Ah Pui dijumpai. 

Ia memberikan kita satu kesedaran. Untuk kita faham. Rakyat tanpa kira kaum dan agama telah menjadi mangsa kepada komunisme. Itu yang ingin ditonjolkan dalam filem Tanda Putera aku rasa. Ia tak semestinya betul mengenai fakta sejarah oke. Aku ulas balik apa yang filem itu sedang cuba gambarkan.

Gambaran2 mengenai peristiwa 13 Mei. Ada banyak poster DAP kiri kanan. Ia dikaitkan dengan isu 13 mei. Aku rasa sekarang aku dah boleh nampak kenapa DAP marah sangat dengan filem Tanda Putera. Akhirnya aku dah faham selepas aku menonton filem ini. DAP di gambarkan sebagai penjahat, pengganas, dan sebagai pencetus rusuhan kaum, memang la mereka marah sangat. Mereka bukan minta dipuji tapi tak bermaksud bahawa mereka boleh dikeji [difitnah] dalam filem ini. Apatah lagi tak terbukti. Tiada ayat yang jelas mengambarkan bahawa DAP ialah penjahat dalam filem ini. Suhaimi Baba hanya gunakan poster untuk kait mengait. Ia sudah cukup mengecikkan ahti DAP dengan begitu mendalam.

Satu lagi babak yang mengarut dalam filem neh ialah perbualan telefon Neno dengan Isteri Swee Sin. Ada ke logik isteri kepada Swee Sin nak laporkan bahawa suami dia tak berkenaan untuk bersama2 BN? Korang fikir ada logik ke isteri nak laporkan rahsia suami kepada orang lain? Aku tak boleh terima melainkan memang pengkhianatan sang isteri terhadap suami dia tersebut, terbukti.

Ada satu babak dalam pawagam. Tengah2 berlaku rusuhan kaum boleh pula orang2 cina + melayu duduk dalam satu pawagam tengok filem sama2? Aduhai.

Aku dok geleng2 kepala jek dok fikir kelogikkan benda neh. Dah namanya filem karya sejarah, waima ko menulis berdasarkan imiginasi ko sekalipun, ia mestilah mengambarkan kelogikkannya. Ini dah jauh dari kelogikkan. Aku tak boleh bayangkan. Kat luar pongpang2 cina vs melayu bergaduh, kat dalam pawagam dok duduk sekali tengok wayang? Jadah apa macam tue.

Kalau boleh aku nak ulas satu persatu babak. Ada yang baik juga. Aku lihat macam adegan banjir digunakan untuk memupuk kembali perpaduan antara kaum yang terputus, rapuh akibat peristiwa 13 mei. Tapi sayangnya, watak2 pemimpin UMNO dalam filem neh lebih banyak membuatkan aku rasa nak curse mereka. Ada di antaranya sudah tiada. Aku rasa ianya sangat2 menghina diri mereka. Sudah la mereka tak boleh menjawab bagi diri mereka. Sewenang2nya mereka digambarkan dengan keadaan yang 'tidak tepat'. Bayangkan hisap curut dalam bilik mesyuarat ketika bentuk MAGERAN. Tun Razak digambarkan lebih banyak mengikut apa yang difikirkan dan diusahakan oleh Tun Ismail. Filem neh merendah2kan kemampuan Tun Razak secara tak langsung.

Ada juga satu babak yang mana kumpulan2 komunis neh duduk kat kedai makan. Takde subtitle. Astro tak letak atau apa aku tak sure. Tapi aku faham juga apa yang disampaikan. 4 tahun beb bersekolah majoriti cina, aku belajar le sikit2. Komunis merancang nak melakukan pembunuhan. Komunis juga digambarkan telah menghasut orang2 cina untuk benci kerajaan. Orang2 cina bukan nak benci kerajaan tetapi telah terpedaya dengan permainan komunis. 

Satu lagi babak yang mengharukan. Siyes. Aku rasa aku yang takde ilmu seni pun takan sekali2 buat babak macam neh. Babak di mana Datuk Harun pengsan. Ada babak di mana orang2 cina kencing di atas bendera Selangor. Datuk Harun digambarkan berada dalam ketakutan. Mengadu telefon Tun Razak. Kemudian keluar panjat tembok. Umumkan bahawa mereka dah dapat permit untuk lakukan perarakan aman. Datuk Harun Idris gagal tenangkan penyokong2 dia yang tiba2 mengamok apabila dua orang lelaki melayu mengadu kat kumpulan tersebut bahawa mereka telah diserang oleh orang cina. Datuk Harun Idris lemah longlai masuk rumah. Lepas dapat tahu je ada yang terbunuh dia pengsan.

Aduhai.

Nak gambarkan pemimpin2 UMNO neh jenis lemah, lembik, mudah pengsan, asyik sakit aje ke apa sebenarnya? Adakah babak itu sebenarnya memang wujud dan bersandarkan kepada fakta sejarah? Aku ragu2. AKu tak rasa pemimpin2 UMNO neh asyik sakit dan sebagainya. 

Patutnya bersegera lapor PDRM bila gagal tenangkan penyokong2 sendiri. Bayangkan la betapa teruknya ahli2 UMNO neh. Pengganas. Pemimpin minta bertenang, minta buang senjata, mereka boleh pula melawan untuk buat benda2 mengarut. Bila pemimpin rasuah apa bagai taknak pula melawan cakap pemimpin. BODOH gile. Maaf, aku mengulas berdasarkan apa yang digambarkan dalam filem tersebut. Jika aku salah, betulkan dengan Suhaimi Baba.

Aku rasa aku dah tak boleh nak carry on. Aku tak boleh nak ulas satu persatu babak dalam filem neh walaupun aku mahu. Aku rasa takde orang larat baca. Melainkan aku buat episode2. Tapi percayalah, takde keperluan pun untuk aku buat episode2 tue. 

Aku dapat katakan filem neh tak begitu menarik untuk ditonton. Jika duit, masa adalah focus utama ko, maka jangan sesekali menonton ia. Terus terang aku kata ia benar2 buang masa dan duit. Aku taknak ulas bab kualiti dari segi teknikal. Aku rasa filem2 melayu sebenarnya semakin lama semakin bagus dari segi kualiti / teknikal. Cuma dari segi genre aku tak minat. Aku tak kata ia kelemahan. Cuma aku sendiri suka layan filem2 berat yang berfikir. Filem melawan, filem seram, filem komedi, atau apa saja genre aku layan janji dia ada mesej yang jelas, tersirat dan paksa diri aku berfikir. Aku tahu ramai yang jadikan filem sebagai hiburan. Malas nak berfikir. Tapi aku suka filem yang berfikir. Lagi berat, lagi berserabut otak aku, lagi aku suka. Aku rasa Suhaimi Baba boleh belajar sesuatu dari filem The Chef, The Actor, The Scoundrel. Ini filem yang terkini aku tonton sebelum Tanda Putera. Aku dapati filem tersebut menarik. Ia ada sedikit iras2 dengan Tanda Putera. Apa yang ingin disampaikan dan bagaimana filem tersebut berjaya menyampaikan matlamat mereka. Belajarla, biarpun ia filem dari China yang komunis. Ilmu tak semestinya hanya pada orang melayu dan islam aje kan.

Terima Kasih.

Lihat juga video2 mengenai filem neh yang aku rakamkan sebagai rujukan hujah. 

==>  Tunku suruh wartawan go to hell.

==>  Mahathir kena kutuk.

==> Babak mengarut TP

==> Logo2 DAP pada babak2 pergaduhan antara kaum.

Mahathir Mahu Zahid Hamidi, Shabery Cheek Dan Hishammudin Hussien Letak Jawatan.

Resign la.

Mahathir dah bagi hint tue. Bukan saja perlu resign bahkan perlu juga bertanggungjawab. Dengan didakwa. Mahathir pun resign bila dia di asak dengan tuntutan agar dia berundur dari jawatan PM. Rekod membuktikan walaupun dia pemimpin paling diktator tapi dia paling cemerlang. Ada la yang buruknya disitu tetapi itu tak memadamkan rekod dia ialah PM paling cemerlang antara semua2 individu2 yang pernah menjadi PM di Malaysia ataupun yang sedang menjadi PM. 

Fakta. Buat masa sekarang la sehingga ada seseorang yang lebih cemerlang dari Mahathir timbul.

Hehe.

Mahathir beri respon berhubung laporan audit negara 2012. 

Menurut Mahathir ;

1. Di Jepun bila kapal terbang terhempas, Menteri Pengangkutan letak jawatan.

2. Di Malaysia kalau berlaku apa2 menteri akan jawab eh itu bukan masalah saya [ bukan salah saya].

3. Saya mahu melihat lebih ramai bertanggungjawab [meletak jawatan].

Betul tue Mahathir. 

Walaupun dia tak namakan mana2 menteri tapi kita semua sedia maklum sekarang neh PDRM di bawah Hishammuddin Hussien yang ketika itu sebagai menteri KDN, Zahid Hamidi dengan ketirisan dalam isu pesawat semasa dia berkhidmat sebagai Menteri Pertahanan dan juga Shabery Cheek dengan isu KPOP, ketika menjadi Menteri Belia Dan Sukan antara isu2 yang hangat diperkatakan oleh rakyat.

Lihat video ;


 

Aku setuju sangat2 dengan statement tersebut. Bukan hanya khusus membabitkan 3 menteri2 yang dinamakan dalam tajuk di atas, bahkan ia terpakai untuk semua kementerian yang terlibat. Menteri2 yang pernah memegang portfolio di satu2 kementerian yang mengakibatkan ketirisan perbelanjaan dana awam patut bertanggungjawab dan di dakwa sepertimana yang dinyatakan oleh Mahathir.

Ini juga mungkin satu petanda bahawa Mahathir mahu beberapa 'menteri' tersebut tidak dipilih dalam pemilihan UMNO. Yelah, yang bertanding dalam MT pun bukan orang lain. Saing2 anak dia juga.

Hehe.  

Pun begitu, saranan Mahathir adalah tepat dan bernas. Aku setuju 100%. Berhenti, bertanggungjawab dan SPRM sila la dakwa mereka, buka kertas pertuduhan. Sepatutnya setiap benda yang berlaku yang melibatkan ketirisan, memang menjadi tanggungjawab menteri. Kalau seme benda pun ko tatau, baik takyah jadi menteri. Makan gaji buta ke apa.

Oke bai.

Kontroversi Kedai Makan Sarapan RM6ribu VS Wakil Mukhriz Mahathir.


Hangat beb isu neh. Ada dua sebab utama ;

1. Sebab membabitkan nama baik MB Kedah.

2. Sebab kedai makan neh dikatakan charge mahal sangat.

Wakil Mukhriz buat report polis. 

Katanya ;

1. Makan sarapan untuk 50 orang tapi charge sampai 6k

2. Mereka bayar tapi tak puas ahti dengan nilai makanan tersebut.

3. Pada mereka ia mahal sangat.

4. Tak berbaloi dengan apa yang mereka makan.

Rujukan : http://www.sinarharian.com.my/restoran-caj-sarapan-vvip-rm6-000-1.209391

Wakil kedai makan plak sembang lain. 

Dia kata ;

1. Wakil Mukhriz Mahathir menipu.

2. Yang sebenarnya mereka tak charge mahal. Tapi harga yang dikenakan adalah berpatutan.

3. Ini kerana rombongan yang hadir ialah dekat 400 orang.

4. Tempahan awal ialah untuk 200 orang, jam 8 - 9 pagi, sesiapa tak boleh hampiri restoran tersebut melainkan orang2 Mukhriz Mahathir jek pada waktu tersebut. Persetujuan juga sudah dicapai. RM17 sekepala. Harga ditentukan melalui menu. Tak boleh kata mahal ataupun murah sebab ia bergantung kepada makanan yang di order. Kalau dia order makanan mahal, mahal le jadinya. Ingatkan buat bufet, rupanya makan sendiri2. Asing2 air dan makanan. Biasanya kalau asing2 air + makanan, kiraan dia pun lain caranya.

5. Makcik tue kata, dia masak makanan lebih kurang untuk 600 orang makan untuk dijual di restoran dia dari pagi sampai ke petang. Tapi dah habis bila rombongan Mukhriz Mahathir, yang konon nya sepatutnya 200 orang, tapi yang hadir 400 orang, lepas tue dengan bungkus2 apa seme.
6. Bukan kisah apa pun. Orang nak makan, mereka jual makanan, lepas habis makan, bayar je la mengikut apa yang telah dipersetujui sebelum itu. Yang jadi isu bilamana tukang beli makanan cakap ia mahal dengan bil sarapan sampai rm6k. Berikut kat atas antara harga menu dia. Ikan cencaru tue rm4.00 sekor aku rasa, tapi titik tue tak nampak.

7. Makcik tue cakap itu pun bukan bayar sampai 6k sebaliknya bayar rm5,500 jek. Dah ada discount rm500. Tapi tukang bayar amek bill rm6k bukan bill rm5,500 tue.

8. Makcik tue muncul di SH sebab nak tampil beri penjelasan bagi menjawab fitnah yang tersebar ke atas restoran dia.

9. Makcik tue juga malu dengan tohmahan orang ramai ke atas restoran dia disamping itu prestasi perniagaan makcik tue merosot dengan teruknya semenjak berita mengenai makanan di restoran makcik tue mahal tersiar di akhbar sinar harian.

Ada orang cakap. Bill ini di charge kepada pentadbiran negeri Kedah. Yang bayar tue kerajaan negeri le. Bukan orang persendirian.

Tatau betul ke tidak.

Aku tak kisah la betul ke tidak bab tue. Pada aku lainkali kalau kakitangan kerajaan nak p makan dan sebagainya, buat bufet. Bufet murah sikit. Bufet pun boleh bungkus apa seme lauk2 yang tak habis tue. Kalau kira asing2 macam neh perghh memang la cara kiraan dia lain beb. Kena fikir gak tue.

Dalam kes neh sapa menipu, sapa jujur aku memang tak jelas. Cuma ini satu pengajaran juga. Kita boleh tengok cara orang2 kerajaan bekerja. Macam tak reti2 nak berfikir yang makan bufet tue lebih murah. Taknak pula fikir cara yang bersesuaian untuk menjimatkan wang. Tak kira la guna duit sendiri ke duit kerajaan. Tapi kalau dia betul2 fikir mesti ada cara terbaik punya nak jimatkan duit sambil dapat menjamu rombongan dengan kenyang . Dah makan pun macam2. Ayam la itik la itu la ini la lepas tue expect nak bayar murah yang amat2, macam tak kena juga tue. 

Aduhai.

Macam2..

Lihat video penjelasan makcik restoran tue kat bawah neh oke ;

Selasa, 8 Oktober 2013

Aduan Terbuka Kepada MAS [Malaysia Airlines] Oleh Kakitangan Kerajaan.

Assalamualaikum,

Saya melalui pengalaman buruk semasa ingin mendapatkan Tawaran Harga Promosi Kakitangan Kerajaan semalam di KL Sentral. Ternyata iklan yang diwar-warkan oleh pihak MAS untuk kakitangan kerajaan adalah tidak telus dan ternyata menipu. Bersama ini saya lampirkan surat aduan kepada pihak MAS.

Rujuk aduan kat bawah neh ;

Assalamualaikum,

Puan,


ADUAN KEKELIRUAN IKLAN TAMBANG MURAH MAS BAGI KAKITANGAN KERAJAAN DAN PERKIHMATAN DI KAUNTER JUALAN TIKET KL SENTRAL


Dengan segala hormatnya saya merujuk kepada perkara di atas.


2. Saya merupakan seorang Pegawai Penyelidik di sebuah universiti awam. Saya sedia maklum berkenaan dengan tawaran tambang promosi bagi perjalanan domestik dan antarabangsa kepada semua warga kementerian dan jabatan kerajaan sepertimana yang tertulis dalam surat daripada pihak puan dengan nombor rujukan GST/AF/25/005 (sila rujuk Lampiran 1).


3. Sehubungan dengan itu saya telah mengambil kesempatan ini untuk membeli tiket penerbangan ke Osaka, Jepun bagi menghadiri seminar yang akan berlangsung pada 2hb Disember 2013 sehingga 5hb Disember 2013. Dari lampiran yang disertakan dalam surat tersebut (sila rujuk Lampiran 2), saya difahamkan bahawa jumlah tambang ke Osaka adalah DARI RM 1,029 bagi perjalanan dua hala. Ini adalah peluang baik bagi saya untuk menjimatkan wang peruntukan universiti sekaligus menjimatkan wang kerajaan agar dapat dimanfaatkan untuk aktiviti-aktiviti penyelidikan yang lain.


4. Pada hari Sabtu 28hb September 2013, saya ke Kaunter Jualan Tiket MAS di KL Sentral bagi membeli tiket penerbangan tersebut dan mengambil nombor giliran pada jam 4.34 petang (sila rujuk Lampiran 3). Saya dapati suasana di kaunter tersebut sangat penuh dan sesak dengan orang ramai yang sedang menunggu giliran masing-masing. Akur dengan situasi tersebut saya keluar menunggu giliran di ruang legar Daftar Masuk bagi penerbangan MAS. Selang 20 ke 30 minit saya akan menjenguk nombor giliran di kaunter tersebut bagi memastikan nombor giliran saya tidak terlepas.

Setelah menunggu selama lebih 2 jam, saya mengambil keputusan untuk masuk semula ke dalam ruangan kaunter berkenaan. Saya berasa hairan apabila melihat terdapat banyak kerusi kosong sedangkan keadaan di sana sangat sesak dengan orang ramai. Saya bertambah hairan apabila melihat segelintir orang yang sedang beratur sehingga ke luar bahagian pintu ruangan kaunter jualan tiket berkenaan (Lampiran 4) sedangkan kaunter jualan tiket tersebut mengamalkan sistem giliran mengikut nombor. Tanpa menghiraukan suasana sesak tersebut, saya duduk menunggu giliran di kerusi yang disediakan di dalam ruangan kaunter tersebut. Setelah menunggu selama setengah jam, saya dapati tiada perubahan pada nombor giliran yang dipanggil tetapi terdapat ramai orang yang telah meninggalkan kaunter setelah selesai urusan masing-masing.


Saya dimaklumkan oleh petugas MAS yang bekerja di kaunter nombor 8 bahawa sistem giliran berdasarkan ‘siapa cepat dia dapat’ antara mereka yang beratur dan yang mengambil nombor. Ini bermakna barisan panjang yang saya lihat sebentar tadi sebenarnya sedang memotong nombor giliran sedia ada!


Saya telah menyatakan rasa tidak puas hati saya kepada petugas kaunter tersebut kerana mereka yang beratur tersebut telah memintas nombor-nombor yang telah menunggu lebih dari 3 jam! Kakitangan tersebut cuba menenangkan saya dengan berjanji akan mempercepatkan urusan saya hampir serta merta selepas urusan ‘pemotong giliran’ di kaunter tersebut selesai. Saya menolak tawaran tersebut kerana ini sangat tidak adil bagi mereka yang telah menunggu lama lebih lama daripada saya. Saya mohon pada kakitangan tersebut agar menggunakan sistem nombor giliran semula kerana ianya lebih telus dan adil bagi semua orang. Setelah menunggu dalam masa 10 minit, barulah nombor giliran mula beranjak. Saya hanya dapat berurusan di kaunter selepas pukul 8.00 malam.


5.  Setibanya saya di kaunter nombor 9, saya terus memaklumkan tarikh dan destinasi yang ingin dibeli tetapi malangnya saya diberitahu tarikh tersebut tersenarai sebagai “Blackout Period”. Saya dimaklumkan oleh kakitangan berkenaan bahawa tarikh “Blackout Period” adalah dari 14hb November 2013 sehingga 31hb Disember 2013 (Lampiran 5). Saya bertanya pula destinasi ke tempat lain seperti ke Bintulu pada Disember 2013 dan juga ke Kota Kinabalu pada Jun 2014 tetapi sekali lagi saya dimaklumkan bahawa tarikh-tarikh yang telah diberi tersenarai dalam “Blackout Period”. Ini bertentangan dengan tawaran iklan tersebut (sila rujuk Lampiran 2) yang menyatakan tarikh penerbangan bagi harga promosi ini adalah dari 28hb September 2013 sehingga Ogos 2014. Setelah itu barulah saya menyedari yang “Blackout Period” merupakan cuti sekolah bagi sekolah-sekolah di Malaysia.

6. Akhirnya saya pulang dengan tangan kosong setelah menunggu hampir 4 jam untuk berurusan di kaunter. Saya berasa sangat kecewa dengan perkhidmatan yang telah diberikan dan juga tawaran promosi yang telah diwar-warkan. Saya bertambah hairan setelah dimaklumkan oleh Ketua Jabatan saya yang beliau telah membeli tiket ke Osaka pada 30 November 2013 dengan harga promosi kakitangan kerajaan. Tambahan pula, seorang pensyarah yang telah membuat panggilan ke talian 1-300-88-300 menyatakan bahawa pihak MAS telah memaklumkan kepada beliau bahawa tiket ke Osaka pada 1hb Disember 2013 adalah pada harga promosi tersebut dan informasi ini bercanggah dengan apa yang telah saya terima semasa berurusan di kaunter jualan tiket pada hari tersebut.

7. Untuk makluman, terdapat aduan yang telah dibuat pada Fan Page Malaysia Airlines di Facebook tetapi aduan tersebut telah dihapuskan oleh pentadbir Fan Page berkenaan (sila rujuk lampiran 6).


8. Diharap semua perkara yang telah diutarakan ini mendapat perhatian dari pihak puan dan juga pihak pengurusan MAS bagi memastikan iklan dan informasi yang telus serta perkidmatan yang diberikan adil bagi semua pihak.

Pihak MAS perlu mengambil perhatian akan aduan yang disampaikan. Bukan delete komen2 orang. Syarikat kalau takut dengan aduan dan kritikan tak payah buat syarikat la.. MAS neh salah satu GLC. Cuba jaga sket nama baik Malaysia dah awak bawa nama MALAYSIA.. aduhai..

Moga2 MAS respon segera aduan di atas untuk tindakan selanjutnya yer.

Oke terima kasih.

PANAS : Ketua Audit Negara Bidas Kenyataan PDRM, Zahid Hamidi Dan Shabery Cheek!

Kantoi. Kantoi. Kantoi. Dan kantoi.

Gila kaw2 Ketua Audit punya statement.

Ketua Audit negara cakap ;

1. PDRM tak pernah beri penjelasan, laporan ataupun jawapan mengenai kehilangan aset PDRM kepada audit selama neh. Ini bermaksud Zahid bagi statement palsu, bohong. Pasal sebelum neh Zahid tampil membuat kenyataan bahawa penjelasan kepada audit sudah dibuat sebelum ini. Tiada unsur2 penyelewengan mengenai kehilangan aset PDRM sebanyak 1.3juta.

2. Dalam rekod PDRM, tiada pistol yang hilang dalam laut. Memang takde. Audit dah check laporan kehilangan. Satu pun tak menunjukkan dalam laporan2 tersebut bahawa ada pistol jatuh dalam laut. Namun audit tak menolak kemungkinan itu wujud insiden seperti itu. Cuma ia diluar dalam pengetahuan audit la kan menerusi semakan audit mengenai pentadbiran PDRM.

3. Menurut audit ada 3 faktor utama yang menyebabkan POLIS hilang aset ;

- Kecuaian oleh PDRM.

- Kelemahan dalam menjaga aset.

- Kecurian.

4. Dalam isu KPOP pula, audit menegaskan begini ;
Bagaimanapun, Ambrin menafikan dakwaan Shabery dan berkata, tiada sesiapa daripada kementerian atau majlis yang mencabar fakta wang konsert K-pop itu datang menerusi peruntukan kerajaan semasa perbincangan kedua-dua pihak berhubung audit itu.
“Dalam audit tentang pembayaran geran oleh kementerian kepada badan bukan kerajaan kami mendapati sejumlah besar wang dibayar untuk beberapa aktiviti bagi sambutan yang dirasakan tidak wajar termasuk konsert K-pop.
“Ini sebabnya mengapa ia dibangkitkan dalam Laporan Ketua Audit Negara,”

Rujukan :  http://www.themalaysianinsider.com/bahasa/article/aset-pdrm-hilang-ketua-audit-negara-sangkal-polis-ada-beri-penjelasan

Audit ada buat semakan terperinci. Ada buat perjumpaan, perbincangan, ada buat soal selidik, pertanyaan, sebelum memuktamadkan hasil audit mereka kepada umum. Ini bermaksud perkara ini dalam pengetahuan KBS juga bahawanya AUDIT telah pun memastikan bahawa adakah konsert KPOP dibiayai oleh swasta mahupun duit pembayar cukai?

Nah, audit bukan BODOH nak membuta tuli menuduh.

Sekarang mengaku aje la.

KAH KAH KAH

Oke bai. 

Kerajaan Bina Rumah Baru Teres Berharga RM80,000 Seunit - Berminat?

Woww.

Menarik !!! Mana la nak dapat teres dengan harga tue sekarang beb. Tadi baca satu berita. Memang secara dasarnya berita ini amat2 menarik. 

Lihat ;

"Di bawah model baru tersebut, SPNB menyediakan tiga kategori rumah berharga RM45,000 hingga RM65,000 di bawah subsidi kerajaan di antara RM15,000 hingga RM20,000. Rumah yang disediakan semuanya mempunyai tiga bilik.
"SPNB akan menjadi pemaju perumahan berskala besar dengan mampu menjual satu unit banglo serendah RM250,000 dan satu unit rumah teres pada harga RM80,000,"

Rujukan :  http://www.themalaysianinsider.com/bahasa/article/bajet-2014-mesra-rakyat-fokus-rumah-mampu-milik

Rumah pangsapuri 3 bilik rate harga rm45,000 - 65,000 seunit.
Rumah teres rate harga rm80,000 seunit.
Rumah banglo rate harga rm250,000 seunit.

Aku harap sangat agar kerajaan jangan sembang kencang bab tentukan harga aje. Harga2 rumah sekarang mahal bukan saja disebabkan harga permulaan dia mahal, bahkan ada permainan spekulasi disini. Tak masuk dengan orang2 kaya yang beli rumah banyak2 dan jual semula. Ini pun menyusahkan orang2 yang takde duit sangat nak beli rumah juga.

Ada baiknya kerajaan buat ketetapan macam neh. 

Cadangan aku ;

1. Daftarkan semua pihak yang takde rumah langsung. Waima seunit pun dia takde. Pendek kata sesiapa yang takde rumah sendiri la, senang cakap. Kumpulkan. Analisis. Pecahkan dan susun ikut kategori dan negeri.

2. Buat permulaan, ia terpakai untuk mereka2 yang dah berkahwin je. Tak kira la ada anak ke takde anak ke apa ke.

3. Then asingkan mereka kepada 3 kelompok. Macam asingkan mereka ikut kategori kemampuan nak beli rumah macam mana. Kalau gaji sekian2 neh, kelayakkan dia untuk beli rumah macam neh. 

4. Lepas tue bila rumah baru tue nak buat, lancar ataupun siap, mereka2 yang ada dalam senarai tersebut yang diberikan keutamaan. Sampai dah habis senarai. 

5. Kalau boleh asingkan mereka2 semua ikut tingkat kepentingan. Orang yang ada anak 5 dengan seorang bekerja, lebih memerlukan rumah sendiri berbanding dengan orang yang baru kahwin, takde anak.

6. Insya-Allah dengan cara ini kerajaan benar2 membantu rakyat. Bahkan membantu melayu juga sekaligus membantu orang2 susah yang memerlukan pertolongan dari kerajaan. Ini kerana golongan2 ini la yang paling terkesan dengan kenaikan harga rumah pada waktu sekarang.

Harap2 kerajaan pertimbangkan idea aku neh. Jika kerajaan berusaha mahu menyelesaikan masalah rakyat, takde sebab untuk aku membantah. Tapi kalau akhirnya projek2 ini tinggal menjadi projek cakap2, projek2 yang mengutamakan pihak2 tertentu dan masih lagi menindas mereka2 yang benar2 memerlukan bantuan, maka hadirkanlah sejuta projek perumahan sekalipun, masalah pokok tiada akan selesai. Rumah bukan saja perlu bersesuaian dengan kemampuan rakyat untuk mencapainya, bahkan ia perlu juga diagihkan kepada mereka2 yang benar2 memerlukan rumah2 tersebut.

Tiada gunanya projek gah sini sana, kalau akhirnya golongan sasaran masih tidak dibantu. Adakah ini Najib faham?

Oke bai. 
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...