Telegram PH http://t.me/beritapolitikmalaysia

Laporan yang tersiar tidak semestinya mewakili pandangan pihak pentadbir halaman.

Sabtu, 30 Mei 2020

PAS Lapor Polis, Dakwa Leman Raja Lawak Sebarkan Fitnah.

POLITIK | Media rasmi PAS, Harakah Daily melaporkan PAS Kawasan Sik telah membuat satu laporan polis ke atas Sulaiman Ibrahim yang juga dikenali sebagai Leman Raja Lawak pada petang Jumaat.


Laporan itu dibuat berikutan Sulaiman Ibrahim didakwa menyebarkan posting berbaur fitnah di halaman Facebooknya pada 26 Mei.

Laporan polis tersebut dibuat oleh Ketua Penerangan PAS Sik, Ustaz Mohamad Subky Sulaiman.

Menurut Subky, muat naik bertarikh 26 Mei jam 10:56 malam tersebut telah mengaitkan nama beliau dan Menteri Besar Kedah, Muhammad Sanusi Md Nor secara khusus yang menjadi fitnah terhadapnya.

“Dengan membuat gambaran bahawa saya secara langsung terkait dengan dakwaan palsu bahawa AJK PAS termasuk Sanusi suka bergaduh, ingin membuat kekerasan fizikal kepada penulis dan menggambarkan AJK PAS Sik sedang bermusuhan akibat isu balak.

“Dengan niat jahat dan fitnah, penulis dengan sengaja menulis bahawa Muhammad Sanusi dengan tujuan memburuk dan memfitnah beliau sebagai broker balak iaitu satu serangan peribadi terhadap YAB Menteri Besar Kedah.

“Juga bermaksud menggambarkan Sanusi sebagai tidak berintegriti dan melangkaui undang-undang ketika beliau bekerja sebagai Setiausaha Politik kepada Almarhum Tan Sri Ustaz Azizan Abdul Razak (MB Kedah 2008 – 2013),” ujarnya dalam laporan itu.

Menurut Subky lagi, tujuan laporan tersebut dibuat supaya siasatan dan pendakwaan undang-undang dapat dilakukan terhadap Leman Raja Lawak kerana didakwa dengan sengaja mereka-reka cerita yang berniat menyemai kebencian ramai. -  30 Mei 2020.

Jumaat, 29 Mei 2020

Dakwaan Rasuah, Polis Sahkan Khalid Samad Tak Terlibat.

POLITIK | Portal Malaysiakini melaporkan polis tidak akan menyiasat Khalid Samad atas dakwaan rasuah yang dikaitkan ke atas pegawai bekas Menteri Wilayah itu.


Pengarah Jabatan Siasatan Jenayah Komersial (JSJK) Bukit Aman Mohd Zakaria Ahmad dipetik sebagai berkata Ahli Parlimen Shah Alam itu tidak terlibat dalam perkara tersebut.

Kes ni tak ada kena mengena dengan (bekas) menteri berkaitan.

“Jadi, tak ada sebab untuk pihak polis panggil dia," katanya dalam laporan itu.

Sebelum ini beberapa media tempatan melaporkan Azli Yusuf ditahan polis pada 16 mei kerana didakwa terlibat dalam kes rasuah.

Laporan itu juga menyebut Khalid Samad akan dipanggil bagi membantu siasatan. Khalid seterusnya menjelaskan di Twitternya, Azli ditahan dan disiasat polis berdasarkan aduan daripada sebuah syarikat arkitek yang mendakwa menerima Arahan Pembangunan (DO) palsu daripada seorang "broker".

Khalid juga mendakwa broker berkenaan menggunakan nama Azli yang dikatakan telah mendapatkan DO berkenaan bagi pihaknya. Khalid seterusnya berkata pihaknya akan menyerahkan kepada polis untuk menjalankan siasatan dengan adil.

Rentetan dari insiden itu, Najib dan pro PN kemudiannya menyindir Khalid dengan menyebarkan beberapa gambarnya bersama individu yang didakwa menjadi broker dan membayangkan bekas menteri itu berkemungkinan tidaklah 'bersih'. - 29 Mei 2020.

Menteri PPBM Dilapor Akan Umum Letak Jawatan Hari Ini.

Politik | Portal Suara TV melaporkan seorang menteri dari PPBM akan membuat sidang media bagi mengumumkan perletakan jawatan.

Nama menteri itu tidak disebutkan. PPBM ketika ini berpecah teruk dengan dua kem utama, iaitu proksi Tun dan proksi TSMY.


Proksi Tun enggan bekerjasama dengan UMNO Najib dan menjangkakan PPBM akan terkubur pada GE15 memandangkan UMNO sama sekali tidak akan berkompromi dalam soal pembahagian kerusi.

Semua seat PPBM adalah seat tradisi UMNO. Dan UMNO tak punya sebab untuk serahkan seat itu kepada PPBM kerana ini hanya akan mengecilkan penguasaan parti itu dalam Parlimen dan gabungan akan datang.

Sebelum ini spekulasi bertiup kencang 3 menteri dan seorang timbalan menteri telah uturn dari menyokong PN kepada menyokong PH kembali.

Spekulasi itu juga hadir bersama angka 129 dan melihatkan kepada respon cybertroopers UMNO di sosial media, ia juga tak boleh dianggap sebagai dakwaan tak berasas. Beberapa kumpulan cytro telah mula melancarkan gerakan bubar parlimen kerana tidak mahu melihat PH kembali menjadi kerajaan.

Reaksi bercampur baur turut diperlihatkan ke atas penyokong PH. Ada yang gembira dengan perkembangan itu. Dan ada juga yang mempersoalkan tindakan PH menerima semula katak-katak yang mengkhianati mandat rakyat.

Sesetengahnya turut mempersoalkan jika Tun kembali menjadi Perdana Menteri. Dan ada yang lebih rela menjadi pembangkang kerana merasakan ia bukan masa yang sesuai untuk PH kembali memerintah memandangkan lebih lama PN memerintah lebih dapat membuktikan bagaimana agama dan kaum digunakan oleh pihak tertentu sewaktu menjadi pembangkang bagi memecahkan kestabilan masyarakat.

Selain itu sentimen anti DAP juga boleh dimuktamadkan dengan mendesak kerajaan haramkan DAP dan tangkap pemimpin DAP yang didakwa korup. 

Kegagalan berbuat dua perkara ini sahaja membuktikan semua tuduhan ke atas DAP adalah fitnah terancang memandangkan kerajaan sekarang berkuasa penuh mengambil sebarang tindakan perundangan ke atas DAP yang dituduh ibu segala kejahatan. Undang-undang negara kita menghukum orang jahat. Kerana DAP jahat sudah tentulah boleh dihukum. 

Isu-isu di atas hanya dapat disedari secara realiti dan fakta ke atas pihak yang suka membuat tuduhan rambang.

Oleh kerana itulah reaksi penyokong PH juga tidak senada dalam melihat perkembangan terbaru ini. - 29 Mei 2020.

Khamis, 28 Mei 2020

"Kita Kini Memasuki Era Perampas Kuasa Berciri Diktator," - A. Kadir Jasin.

A. Kadir Jasin | 1. Daripada zaman kleptokrasi dan autokrasi Umno/BN kita kini memasuki era perampas kuasa yang berciri diktator. 


2. Muhyiddin Mohd Yassin melakukan ke atas Dr Mahathir Mohamad sebiji apa yang Mohd Najib Abdul Razak lakukan kepadanya. 

3. Dengan memecat Dr Mahathir daripada Parti Pribumi Bersatu Malaysia (Bersatu), Muhyiddin menjadi "copycat" kepada Mohd Najib.

4. Jadi tidaklah ada apa-apa perbezaan antara mereka berdua. 

5. Turut dipecat adalah Timbalan Presiden, Mukhriz Mahathir, Syed Saddiq Syed Abdul Rahman, Dr Maszlee Malik dan Amiruddin Hamzah. 

6. Tidak seperti Dr Mahathir yang menyerahkan tindakan ke atas pemimpin tertinggi parti kepada Majlis Tertinggi (ketika dalam Umno), Muhyiddin hanya berani menggunakan perlembagaan parti dan pejabat Setiausaha Kerja. 

7. Dalam bahasa yang mudah, tidak ada keberanian, kehormatan (honour) dan ketelusan.

8. Oleh kerana Muhyiddin dan konco-konconya  tidak berani bersemuka dengan pemimpin yang dipecat dalam mesyuarat MPT atau Jawatankuasa Tatatertib maka surat pemecatan yang ditandatangani oleh kakitangan upahan itu, besar kemungkinan tidak sah. 

9. Saya mendapat maklumat mengatakan Dr Mahathir sendiri belum melihat surat rasmi ibu pejabat Bersatu yang ditujukan kepadanya.

10. Seperkara lagi, adakah pemecatan ini ada kaitan dengan "sembang" media sosial yang mengatakan Dr Mahathir mempunyai sokongan hampir 130 Ahli Dewan Rakyat bagi mencabar kerajaan pintu belakang Perikatan Nasional?

Wallahuaklam. Terima kasih.

Tun, Mukhriz, Syed Saddiq, Amiruddin Dan Maszlee Tolak Pemecatan Keahlian PPBM.

[KENYATAAN MEDIA]

1. Melalui surat bertarikh 28.05.2020, telah dinyatakan bahawa kami berlima telah kononnya melanggar peruntukan 10.2.2 dan 10.2.3 Perlembagaan Bersatu. Dakwaan yang terkandung di dalam surat berkenaan adalah bahawa tindakan kami berlima mengambil kedudukan di Parlimen pada 18.05.2020 sebagai wakil rakyat yang tidak menyokong kerajaan Perikatan Nasional dan menyebabkan kami melanggar perlembagaan parti BERSATU.


2. Peruntukkan 10.2.2 dan 10.2.3 Perlembagaan BERSATU menyatakan:

(i) 10.2.2 Mengisytiharkan keluar daripada parti.

(ii) 10.2.3 Menyertai atau menjadi ahli mana-mana parti politik lain di negara ini. 

Dilihat pada takrifan di atas, amat dangkal dan tidak munasabah untuk kami dikatakan telah keluar parti sedangkan kami hanya melaksanakan apa yang dibenarkan oleh undang-undang dan hak kami di bawah  Perlembagaan Persekutuan selaku Ahli Parlimen yang sah.

3. Kami langsung tidak bersetuju bahawa keahlian kami terhenti secara serta-merta apatah lagi ianya bertentangan dengan undang-undang serta juga menafikan hak kami untuk membela diri dan memberi penjelasan, yakni hak yang dijamin di bawah prinsip kedaulatan undang- undang.

4. Yang jelas , pejabat Presiden bermain politik semasa isu Covid-19 dan kegawatan ekonomi yang kini melanda negara. Ini juga menampakkan sikap diktator Presiden. Kami juga menyatakan di sini bahawa tindakan sebelah pihak (unilateral) oleh Presiden BERSATU kini dalam memecat kami tanpa sebab adalah kerana kegusaran beliau dalam menghadapi pemilihan parti serta posisi beliau yang tidak selamat selaku Perdana Menteri yang paling tidak stabil dalam sejarah pentadbiran negara kita.

5. Surat yang diutus kepada kami juga pada zahirnya menampakkan kecelaruan urusetia parti BERSATU kini. Ianya ditandatangani oleh individu yang tidak diberikuasa di bawah perlembagaan parti dan tidak langsung menampakkan BERSATU ditadbir secara profesional. Tindakan seorang Setiausaha Kerja yang mengutus surat sebegini kepada yang diantaranya adalah para pengasas parti BERSATU sendiri adalah sangat menjelikkan serta biadab.

6. Pihak kami tidak menerima pemecatan salah ini yang jelas bertentangan dengan undang-undang dan merizabkan hak untuk mengambil tindakan undang-undang yang berkaitan bukan sahaja untuk diri kami tetapi untuk memastikan kemaslahatan ahli-ahli akar umbi BERSATU. 

7.Kami akan memastikan BERSATU kembali ke landasan betul dan tidak lagi dijadikan wahana pacuan sesetengah pihak yang hanya tamakkan kuasa dan kedudukan. Pada Ahli-Ahli Parlimen BERSATU yang lain, kami menyeru dan memanggil anda, lihat apa yang kini berlaku pada parti kita sendiri, hilang kuasa di negeri-negeri dan menjadi bahan mainan parti yang dulu kita tentang bersama. 

Bertarikh: 28.05.2020

#Kekal Berprinsip #Selamatkan Bersatu

Tun Dr. Mahathir bin Mohamad
Ahli Parlimen Langkawi
Pengerusi Bersatu

Dato Seri Utama Mukhriz Mahathir
Ahli Parlimen Jerlun
Timbalan Presiden Bersatu

Syed Saddiq bin Syed Rahman
Ahli Parlimen Muar
Ketua Armada Bersatu

Dato Wira Hj Amiruddin bin Hj Hamzah
Ahli Parlimen Kubang Pasu

Dr. Maszlee bin Malik 
Ahli Parlimen Simpang Renggam
Ahli Majlis Tertinggi Bersatu

PKR Sudah Bersedia Dengan Pertukaran Kerajaan.

PKR SUDAH SIAP SEDIA DENGAN PERALIHAN KERAJAAN

KENYATAAN MEDIA BERSAMA AHLI-AHLI PARLIMEN KEADILAN


39 Ahli-Ahli Parlimen KEADILAN telah mengadakan satu pertemuan secara atas talian hari ini.Antara perkara yang dibincangkan termasuk melipatgandakan usaha penelitian dan penggubalan dasar-dasar yang mengutamakan nasib rakyat, serta keperluan untuk mengemaskini gerak langkah memperkukuh agenda Reformasi di dalam dan luar Parlimen. Ahli-Ahli Parlimen KEADILAN diingatkan agar menitikberatkan kebajikan warga terutama yang terkesan akibat Covid-19 termasuk yang kehilangan pendapatan dan pekerjaan, di mana usaha menyeluruh diperlukan.

Ahli-Ahli Parlimen KEADILAN juga menekankan keperluan bermuhasabah dan meneliti usaha selama ini untuk menepati janji-janji yang dibuat serta mengelak dari mengulangi kesilapan-kesilapan yang telah berlaku.

Kami juga berpendirian bahawa Pakatan Harapan perlu terus diperkukuh kerana mandat rakyat telah diberi kepada Pakatan Harapan dengan jelas pada PRU14 yang lalu.

Pada masa yang sama, kami turut mengambil maklum bahawa proses rundingan dan perbincangan dengan semua pihak masih berterusan, demi mengembalikan mandat rakyat ke tempat yang sepatutnya pada kadar segera.

Ini bukan pertarungan di kalangan elit politik untuk merebut kuasa, tetapi sebaliknya adalah usaha membawa agenda Reformasi sebenar yang mengutamakan kepedulian rakyat.

Sebarang peralihan kuasa perlu berlaku sepertimana yang dijanjikan, berjalan dengan tertib dan aman, serta mengikut lunas undang-undang.

YB Dato’ Johari Abdul
Ahli Parlimen Sungai Petani
Ketua Whip KEADILAN

28 Mei 2020.

RM58j untuk TAR UC, Ustaz Ridhuan Tee Luahkan Perasaan Kecewa.

Mohd Ridhuan Tee Abdullah | Apakah jasa PN akan dikenang dengan bantuan tambahan RM58 juta?

Membaca berita bantuan RM58 juta kepada Kolej Universiti Tunku Abdul Rahman (TAR UC) memang amat menyakitkan hati. Selepas ini, akan diikuti dengan bantuan kepada Universiti Tunku Abdul Rahman (UTAR), Sekolah Persendirian Cina dan lain-lain. 


Ketika di bawah PH, bantuan disalurkan melalui Alumni mereka. Kini di bawah PN, terus secara langsung kepada Lembaga pengurusan mereka. Hanya kerana mereka adalah orang MCA. Tidak hairan, ketika PRU14, lembaga ini pun tidak mengundi BN.

Jangan haraplah undi Cina ultra kiasu akan beralih kepada PN meskipun berapa banyak pun bantuan diberikan kepada Sekolah Persendirian Cina, TAR UC dan UTAR. Ini MCA baru ada dua kerusi parlimen, bayangkan selepas ini ada banyak kerusi? Malas nak fikir semua ini. Menang pula di kawasan majoriti Melayu.

Melayu menangkan MCA, MCA bantu sesama mereka. Jika tidak mana mungkin MCA dan Gerakan mempunyai bangunan konglomerat mereka sendiri, dan jutawan demi jutawan yang dilahirkan melalui syarikat yang ditubuhkan.

Jika nak bantu sangatpun, bantulah sekadar berpada-pada, tetapi bukan sehingga menenggelamkan bantuan kepada Sekolah Agama dan Sekolah Swasta yang jelas haknya dalam perlembagaan, berbanding dengan institusi yang terkeluar daripada senarai perlembagaan, tetapi masih terus dibantu.

Sekolah agama seperti melukut ditepi gantang. Sekolah Tahfiz usahlah cerita. Malah dihina lagi. Kita terus berdiam diri.

Sekolah Jenis Kebangsaan Cina (SJKC) yang dibiayai sepenuhnya oleh kerajaan sama seperti status Sekolah Kebangsaan, pun tidak dapat menambat hari mereka, malahan Persatuan Ibu dan Guru (Dong Jiao Zong), menjadi semakin ultra kiasu. Saban kali mengugut kerajaan untuk iktiraf segala sijil mereka meskipun tidak layak berbuat demikian.

Pendek kata, semakin banyak bantuan diberikan, semakin mantap kedudukan mereka, semakin ultra kiasu mereka, sebab ultra kiasu sudah menjadi terlalu kuat. Bermandikan duit.

Tidakkah semua sedar bahawa boleh dikatakan majoriti 1300 SJKC yang ada di seluruh negara mempunyai bangunan tambahan sendiri, termasuk dewan yang canggih, selain daripada bangunan yang disediakan sepenuhnya oleh kerajaan. Dari mana mereka dapat wang yang begitu banyak kalau bukan majoriti jutawan mereka menderma kepada sekolah tersebut.

Saya sudah lama katakan bahawa tanpa bantuan kerajaan pun, institusi Pendidikan mereka tidak akan ada masalah langsung, kerana komitmen jutawan dan ibu bapa mereka sangat tinggi.

Kita tidak pernah belajar daripada apa yang berlaku sebelum ini.

Saya secara konsisten mengingatkan tetapi tidak pernah diendahkan. Sedangkan dengan mengingatkan melalui tulisan ini, terlalu mahal harga yang perlu dibayar. Ugutan demi ugutan, kecaman demi kecaman, penghinaan demi penghinaan diterima. Saya terima sahaja dengan harga yang perlu dibayar.

Sejak zaman Pak Lah, tidak ketinggalan zaman Najib Razak lagi saya lantang bersuara, sebanyak mana pun bantuan diberikan, undi mereka tidak akan beralih. Malah saya berani katakan semakin banyak bantuan diberikan, semakin ramai ultra kiasu yang akan dilahirkan. Undi tidak akan pergi kepada MCA atau Gerakan, tetapi kepada DAP. Bukan sedikit tetapi lebih banyak.

Apakah kita sudah lupa bantuan bulan bintang yang Najib Razak telah berikan kepada kepada Sekolah Persendirian Cina dan Universiti Cina ketika kempen PRU14. Saya sudah ingatkan berkali-kali, hingga akhirnya BN kecundang.

Paling terkesan, kelulusan pemberian 1.2 hektar tanah kepada Sekolah Persendirian Cina Chong Hwa, Sentul, bagi tempoh 99 tahun, pembinaan kompleks sukan ketika kempen PRU14? Akhirnya, geran dia dapat, undi pergi kepada ultra kiasu, PRU14 BN tumbang. Sudah lupa? Hairan saya, kenapa masih tidak belajar, walaupun sudah dipatuk dua kali.

Ingin saya tegaskan di sini, institusi yang dibantu dengan banyak ini, tidak membantu pembangunan negara bangsa dan jati diri negara bangsa. Bayangkan semua Cina berkumpul di suatu tempat tanpa bercampur dengan bangsa asal atau majoriti.

Sudahlah sejak kecil kita dipisahkan dengan sekolah berbeza. Sampai ke peringkat pengajian tinggi pun kita dipisahkan. Dengan bantuan yang diberikan, institusi Pendidikan mereka semakin canggih, penggunaan bahasa Melayu selaku bahasa kebangsaan ibarat melukut di tepi gantang. Sejarah Tanah Melayu diperlekehkan, sejarah Tanah Besar China dilebihkan.

Apakah kita sudah lupa, Universiti Awam yang dihuni bersama dengan majoriti pun mereka begitu berani. Sudah lupa peristiwa tunjuk perasaan membawa plakad ketika istiadat majlis konvokesyen Universiti Malaya tahun lepas. Desakan mahukan Naib Canselor UM dipecat. Tidak ada apapun tindakan dikenakan oleh PH. Lepas begitu sahaja. Banyak lagi kes lain.

Nampaknya, kita tidak pernah mahu belajar. Kita berpolitik kerana kemarukkan undi bukan mahu membina negara bangsa. Jika beginilah keadaannya, PH ker memerintah, PN ker memerintah, seolah-olah tidak ada beza. Semua nak mengambil hati orang lain. Hati sendiri terluka tiada siapa yang ambil tahu. Berbaloikah politik sebegini?

Maaf dipohon, Eid Mubarak…
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...